Το Τ-33 που τα έβαλε με το τουρκικό F-16, ξεχασμένο στα εκτός ενεργείας αεροσκάφη της 110 ΠΜ

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Σε συνέχεια των προηγούμενης ανάρτησής μας…

Ελληνικό Τ-33 εναντίον τουρκικού F-16 – και δεν είναι βιντεοπαιχνίδι

Όλα τα αεροσκάφη της Π.Α έχουν κάνει το χρέος τους όμως αυτό έχει κάνει κάτι παραπάνω: αναχαίτιση μαχητικού 3ης γενεάς, όταν το καλύτερο που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να αποχωρήσει και μάλιστα γρήγορα. Όμως ο πιλότος του «TR-602» της 370 ΜΕΕ Επισμηναγός (Ι) Κουρατζόγλου Ι. είχε πολύ διαφορετική γνώμη για το τι ήταν καλύτερο να πράξει βλέποντας το τουρκικό F-16 να προκαλεί σε μέρος που δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται. Ενεπλάκη θαρραλέα μαζί του χωρίς δισταγμό, παρά το ασύγκριτα υποδεέστερο αεροπλάνο του.

Η αναχαίτιση F-16 από ένα άοπλο T-33 είναι μοναδική στα χρονικά αλλά το αεροσκάφος που έγραψε ιστορία έχει αφεθεί από τον Απρίλιο του 1996 που αποσύρθηκε στα στοιχεία της φύσης, προορισμένο να διαλυθεί κάποτε για scrap. Οι φωτογραφίες του φιλίστορα Θέμη Βρανά, συγγραφέα του βιβλίου-αναφορά για τα εκτός ενεργείας αεροπλάνα της Π.Α «Πολεμώντας την Λήθη» μιλούν από μόνες τους. Τo Τ-33A-5-LO (s/n 58-0602) βρίσκεται παρατημένο σε θλιβερή κατάσταση στον χώρο των παροπλισμένων της 110 ΠΜ στην Λάρισα, ανταλλάσσοντας αεροπορικές ιστορίες με τα άλλα μισοδιαλυμένα αεροπλάνα μέχρι να έλθει η ώρα του να εκποιηθεί για το αλουμίνιό του.

Σίγουρα το πιστό «602» θα έδειχνε καλύτερα αναπαλαιωμένο στην αεροπορική βάση της Λάρισας ή στον χώρο του ΑΤΑ, τοποθετημένο ενδεχομένως σε έναν πυλώνα σε μίμηση βύθισης με τα brakes εκτεταμένα –ο ελιγμός που παραλίγο να στοιχίσει στην τουρκική Αεροπορία ένα μαχητικό της. Η παραδειγματική διαφύλαξη της Ιστορίας την καθιστά ζώσα για πάντα. Η λήθη, εσκεμμένη ή μη, την σκοτώνει κάθε μέρα που περνά. Άλλωστε υπάρχουν άλλα αεροπλάνα για να κοπούν, εάν είναι οπωσδήποτε απαραίτητο.

Αλήθεια, πόσα ευρώ θα αποφέρει το «TR-602» αν μετατραπεί σε μπιγιέτες αλουμινίου; Πόσο θα βοηθήσει στην… αποπληρωμή του εθνικού χρέους; Δεί δε χρημάτων, ειδικά σε οικονομικά χαλεπούς καιρούς, όμως μερικά πράγματα δεν αποτιμώνται σε χρήμα. Η ιστορία της Π.Α είναι αναντίρρητα ένα από αυτά. Και ο χρόνος αφήνει όλο και βαθύτερα τα σημάδια του στο συγκεκριμένο Τ-33. Μήπως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να επέμβει καίρια και αποφασιστικά πράττοντας το δέον;

 

Αλέξανδρος Θεολόγου

Πρώτη δημοσίευση 27/4/2018


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
MADPIT
Guest
MADPIT

ΕΔΩ ΠΑΤΑΝΕ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΚΟΣΜΑΡΑ ΤΟΥΣ,ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝΕ!!!!!!!!!!

Manolis
Member
Manolis

Γι’αυτο και μονο , πρεπει να σκεφτονται παρα πολυ οσοι ειναι επιθετικοι εναντιον παιδιων και εφηβων που ανεμελοι και ανηξεροι συνηθως, κανουν γκραφιτι σε -παρατημενα- μαχητικα. Το ψαρι βρωμαει -παντα- απο το κεφαλι.

Mat
Guest
Mat

Σωστά λόγια που πονάνε…

Ποια η δυνατότητα στην Ελλάδα να υπάρξει ιδιωτικό μουσείο αεροπορίας που να μπορεί να αγοράσει κάποια από τα παλαιά αεροσκάφη που ξεθωριάζουν στα αεροδρόμια της ΠΑ ανά την επικράτεια; Σίγουρα το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο και από όλα τα αεροσκάφη που έχουν δωρισθεί σε δήμους και χωριά και βρίσκονται παλουκωμένα στο έλεος της φύσης και του καθένα που θα γράψει με μαρκαδόρο (“Ήμουν εδώ, ΧΧ-Χ-ΧΧΧΧ, Μήτσος”, κλπ) ή θα γρατσουνίσει με κλειδιά ή θα βάψει με σπρέι.

trackback

[…] πηγή: ptisidiastima.com […]

trackback

[…] πηγή: ptisidiastima.com […]

neverwill
Member

” ανταλλάσσοντας αεροπορικές ιστορίες με τα άλλα μισοδιαλυμένα αεροπλάνα ” ………υπέροχο ……

trackback

[…] από: ptisidiastima.com Όλα τα αεροσκάφη της Π.Α έχουν κάνει το χρέος τους […]

AESA
Member
Famed Member
AESA

Ρομαντικό άρθρο στα όρια της εικονολατρείας. Δηλαδή το αεροσκάφος πήγε μόνο του εκεί; Μόνο του αποφάσισε να εμπλακεί, και να κάνει τους ελιγμούς που πρέπει; Είχε κάτι παραπάνω το 602 από τα υπόλοιπα της σειράς; Είχε περισσότερες ώρες πτήσεις; Είχε τον Ε/γο Καρατζόγλου στα χειριστήρια. Αυτός έκανε την διαφορά. Καλός ο συναισθηματισμός αλλά μέχρι ενός σημείου. Καλά κάνετε και θυμίζετε τα γεγονότα αλλά ο πρωταγωνιστής δεν είναι το αεροπλάνο. Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν έχει ονόματα ούτε υλικά. Αν τα πράγματα στραβώναν άντε το όνομα του Επ/γού να ήταν σε κάποιο δρόμο όπως του αείμνηστου Σαλμά. Μήπως με την… Read more »

JohnnyB
Member
Famed Member
JohnnyB

Το χρέος μου στην ιστορία πάντως το έκανα:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lockheed_T-33
(κάτω απο το ‘Military use by other nations’)

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Ωραίος!