21.8 C
Athens
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Η επίδοση των ρωσικών T-90 στο πόλεμο της Συρίας

Η επίδοση των ρωσικών T-90 στο πόλεμο της Συρίας

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η εμφύλια σύγκρουση στη Συρία, ήταν η περίσταση κατά την οποία ο μύθος της ανωτερότητας ισχύος των δυτικής προελεύσεως αρμάτων μάχης διαλύθηκε οριστικά. Όμως δεν ήταν μόνο τα δυτικά άρματα που υπέστησαν βαριές απώλειες.

Τα ιρακινά M1 Abrams απέτυχαν όχι μόνο να αποτρέψουν τη κατάληψη της Μοσούλης το 2014, αλλά αιχμαλωτίστηκαν και στράφηκαν εναντίον των πρώην ιδιοκτητών τους. Στην Υεμένη, πολλά σαουδαραβικά M1 καταστράφηκαν από τους αντάρτες Χούθι. Η Τουρκία, η οποία είχε χάσει αρκετά M60 και αναβάθμισμένα M60T Sabra από τους Κούρδους και το ISIS, έριξε στη μάχη τα “φοβερά και τρομερά” Leopard 2A4. Το ISIS κατέστρεψε οκτώ με δώδεκα από αυτά, μέσα σε λίγες μέρες.

Οι σοβαρές απώλειες υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης, οφείλονται τόσο στην ευελιξία και διατρητική ικανότητα που προσφέρουν οι φορητοί εκτοξευτές αντιαρματικών βλημάτων (ATGMs), αλλά κυρίως σε λάθη τακτικής και εκπαίδευσης.

Με τα Leo 2A4 το ISIS έκανε κυριολεκτικά πάρτι, και τουλάχιστον 8-12 γερμανικά άρματα χάθηκαν από τους πυραύλους των τζιχαντιστών. Ακόμη και οι Γερμανοί εξεπλάγησαν από την ευκολία που το κορυφαίο τους άρμα μάχης «καταναλώθηκε» σαν οποιοδήποτε άλλο. Πιθανότατα αρκετά ακόμη να κρίθηκαν μη επισκευάσιμα, συνεπώς το τουρκικό «απόθεμα» αρμάτων Leo2A4 λογικό είναι να έχει μειωθεί περαιτέρω. Πάντως η τουρκική εμπειρία με τα Leo2A4 είναι η πρώτη πραγματική εμπειρία για τον συγκεκριμένο τύπο άρματος μάχης.

Αν και τα δυτικά άρματα μάχης σε μεγάλο βαθμό είδαν τη φήμη τους να αμαυρώνεται, το ρωσικό Τ90Α -που αποτελεί ό,τι πιο σύγχρονο μέχρι να μπει σε υπηρεσία το Armata- έχει μείνει γενικότερα στο “απυρόβλητο”. Πρόκειται για ένα άρμα μάχης που αποτελεί τη κορυφαία μέχρι σήμερα εξέλιξη του πασίγνωστου Τ72, φέροντας το πύργο του Τ80U.

Όταν η Μόσχα παρενέβη στη Συρία το 2015 για λογαριασμό του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, μεταβίβασε περίπου τριάντα Τ-90Α στον Συριακό Στρατό, καθώς και αναβαθμισμένα Τ-62Μ και Τ-72. Τα Τ90 άρχισαν να χρησιμοποιούνται σποραδικά σε μάχες το Φεβρουάριο του 2016. Ο στρατός της Συρίας είχε ήδη χάσει περίπου 2.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πάσης φύσεως από τους αντάρτες που ήταν εξοπλισμένοι -μεταξύ άλλων- με αμερικανικούς TOW.

Τον Φεβρουάριο του 2016, οι Σύριοι επαναστάτες κινηματογράφησαν ένα πύραυλο TOW να εκτοξεύεται προς ένα T-90 στο βορειοανατολικό Χαλέπι. Το βλήμα αναχαιτίστηκε από το σύστημα ενεργής εκρηκτικής θωράκισης Kontakt-5. Τα Τ90 φέρουν επίσης το σύστημα Shtora που παρεμβάλει τον εγκλωβισμό με λέιζερ και εκτοξεύει καπνογόνα για να μπορέσει το άρμα να απεμπλακεί.

Σήμερα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο εκατοντάδες βίντεο από επιθέσεις ATGMs εναντίον αρμάτων μάχης. Οι επιθέσεις εναντίον Τ90 ωστόσο είναι εξαιρετικά σπάνιες, γεγονός που εξηγείται από το σχετικά μικρό αριθμό που επιχειρεί στη Συρία. Σύμφωνα με τον ερευνητή Jakub Janovsky που έχει συλλέξει ένα τεράστιο αρχείο από βίντεο τέτοιων επιθέσεων, από τα τριάντα Τ90 που μεταφέρθηκαν στον Συριακό Στρατό, πέντε ή έξι χτυπήθηκαν το 2016 και το 2017, κυρίως με βλήματα TOW-2A. Κάποια από αυτά ενδέχεται να ήταν επισκευάσιμα παρά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν.  Άλλα τέσσερα μπορεί να έχουν πληγεί, αλλά η κατάστασή τους μετά την επίθεση δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί. Φυσικά, μπορεί να υπάρχουν επιπλέον απώλειες που δεν έχουν τεκμηριωθεί και υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τύπος του άρματος μάχης δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί οπτικά.

Σύμφωνα με τον Janovsky, το Τ90 φαίνεται να έχει επιτελέσει “αξιοπρεπώς” το καθήκον του, ωστόσο σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί “άτρωτο”. Tα χαρακτηριστικά του Τ90 που το κάνουν πιο επιτυχημένο από τα παλαιότερα σοβιετικά/ρωσικά άρματα μάχης, είναι πως διαθέτει ανώτερα οπτικά συστήματα και υπολογιστή ελέγχου πυρός, γεγονός που επιτρέπει εμπλοκή στόχων από μεγάλες αποστάσεις, και δυσκολεύει τη προσβολή τους από ATGMs σε μικρότερες αποστάσεις. Οι αντάρτες δεν κατείχαν ποτέ βλήματα τελευταίας γενιάς όπως το Javelin, που επιτρέπει επίθεση στο πάνω μέρος του πύργου, όπου η θωράκιση είναι λεπτή και η καταστροφή του άρματος δεδομένη.

Η έλλειψη ενεργών αντιμέτρων προστασίας στα άρματα του Συριακού Στρατού, είναι ένας ακόμη λόγος για τις μεγάλες απώλειες. Η Τουρκία, μετά τα “παθήματα” σε Αλ Μπαμπ και Αφρίν, προχωρά στην εγκατάσταση του Pulat σε 120 υπό εκσυγχρονισμό άρματα μάχης M60T.

Φαίνεται λοιπόν πως όλα τα άρματα μάχης που είδαν δράση στη Συρία, ακόμη και τα πιο “υπερσύγχρονα” ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, βρέθηκαν αντιμέτωπα με βαριές απώλειες. Είναι βέβαιο πως τα μαθήματα του εμφυλίου της Συρίας, θα αλλάξουν ριζικά το τρόπο που τα άρματα μάχης θα χρησιμοποιούνται στα μελλοντικά πεδία των μαχών.

 

Με πληροφορίες από The National Interest

Διαβάστε επίσης

ΘΕΜΑ: Τι πρέπει να μας διδάξουν οι τουρκικές απώλειες αρμάτων στην Συρία, και τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

14 ΣΧΟΛΙΑ

14 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
GiannisKr

Ότι ο τρόπος χρήσης των αρμάτων θα ή έχει ήδη αλλάξει είναι σίγουρο. Στην Ελλάδα, όμως, πρέπει αν ποτέ “πάρουμε τα πάνω μας” στην οικονομία, τα οπλικά συστήματα να μην αγοράζονται με βάση το αν “κάνουν μπούγιο” στις παρελάσεις, στις φιέστες και στις λίστες σύγκρισης των καφενείων, αλλά να αγοράζονται όσα επιτρέπει η παράλληλη και ταυτόχρονη προμήθεια και των αντίστοιχων μέσων για την προστασία/θωράκισή τους. Ακόμα και το κατάλληλο πυρομαχικό είναι ένα είδος έμμεσης προστασίας των συστημάτων αυτών.

Γ.Μ.

Ο πύργος των T-90 και των T-80 δεν είναι κοινός.

ΑΡΗΣ

Η φράση «Οι αντάρτες» είναι για την Πρωταπριλιά.

Flight

Το στηρίζετε κάπου αυτό, ή απλά το λέτε έτσι γιατί σας το είπαν;

Pavesos

Εισβολή μισθοφόρων είναι. Μετά τη Λιβύη ( και αφού έγιναν καλά όσοι ήταν τραυματίες και σε Ελληνικά νοσοκομεία) έπιασαν δουλειά στη Συρία για να φέρουν τη Δημοκρατία

ink

den einai sxolio auto gia sinergati periodikou…. akoma kai an sas prosvaloun pou stin prokimeni periptosi den egine…

Pavesos

Εισβολή μισθοφόρων είναι. Μετά τη Λιβύη ( και αφού έγιναν καλά όσοι ήταν τραυματίες και σε Ελληνικά νοσοκομεία) έπιασαν δουλειά στη Συρία για να φέρουν τη Δημοκρατία

chikichiki

Δηλαδή δεν πολεμά κανένας Σύριος ενάντια στον Άσαντ;

KonTim

Άτρωτο δεν είναι κανένα οπλικό σύστημα,όσο προηγμένο και να είναι.Το θέμα είναι πόσο εύκολα ή δύσκολα καταστρέφεται και με τι προσπάθεια.

Λάμπρος Ε. Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης

Σύμφωνα με άρθρο δημοσιευμένο εδώ στις Η.Π.Α. μάλλον από Ισραηλινό συγγραφέα (Μάρτιος 2018), η εγκατάσταση και λειτουργία του πλήρους Ουκρανο-Τουρκικού συστήματος αυτοπροστασίας ZASLON-PULAT, απαιτεί ότι τα συνοδεύοντα πεζοπόρα τμήματα να ευρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων από τα εν λόγω άρματα μάχης. Τώρα το πώς επιτυγχάνεται επιτυχής συνεργασία αρμάτων και πεζοπόρων τμημάτων που βρίσκονται σε τόση απόσταση “είναι μία άλλη πονεμένη ιστορία”. Ο ίδιος αρθρογράφος ισχυρίσθηκε ότι τα Τουρκικά Μ60Τ (Sabra) επέδειξαν καλλίτερες ικανότητες επιβίωσης στην Συρία λόγω της προϋπάρχουσας πρόσθετης θωράκισης με πλακίδια αντιδραστικών εκρηκτικών (explosive reactive armor – ERA), κάτι το οποίον δεν δοκιμάσθηκε για τα Τουρκικά Leo 2… Read more »

Sergios Gountanis

Από τα περισσότερα βίντεο που κυκλοφορούν στο ιντερνετ, συνήθως το άρμα που πλήττεται είναι σταματημένο, χαζεύει, το πλήρωμα εκτός, παρκάρει κλπ. Αλλά στα ποσοστά απωλειών του τύπου μετράει σαν απώλεια. Σε περιβάλλον ανταρτοπολέμου, δεν έχει τόση σημασία τι συστήματα έχει το άρμα αφού τις περισσότερες φορές το πλήγμα έρχεται με αιφνιδιασμό. Το θέμα είναι να έχει το άρμα σύστημα αυτοπροστασίας (σε λειτουργία) να μην είναι στατικό και να μην κλείνεται σε χώρους που τα όπλα και οι αισθητήρες του έχουν μειονέκτημα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα τύχης, ο αντίπαλος μπορεί να σου πετάξει οποιοδήποτε όπλο τελευταίας γενιάς σε δυτικό και ανατολικό… Read more »

Nikolaos

Φαίνεται πως, μετά την ευφορία της εποχής των θωράκων Burlington/Chobham, το ρολόι γυρίζει πίσω στο μακρινό 1973 και το άρμα μάχης σκιαγραφείται εκ νέου ως δεινόσαυρος, καταδικασμένος να εκλείψει, όπως άλλοτε το θωρηκτό. Νομίζω ότι η επιβίωση του άρματος μάχης προϋποθέτει πλέον ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας, αλλά ίσως και δικτύωση με ιπτάμενα μέσα (UAV) και δυνατότητα εξαπόλυσης πυρών μη ευθυτενούς τροχιάς (άρα κατ’ αθέατων ακόμη στόχων) σε σημαντική ακτίνα (10-12 χλμ), προφανώς με κατευθυνόμενα βλήματα αρκετά μικρού όγκου ώστε να μεταφέρονται και βάλλονται ευχερώς. Μια τεράστια σχεδιαστική πρόκληση για ένα ήδη υπέρβαρο κατασκεύασμα του ανθρώπου, που κωλύεται και τώρα ακόμη να… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022

28
Τα 6 ελληνικά μαχητικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα φτάσουν στη χώρα μας το 2022, σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Vincent Lamigeon.https://twitter.com/VincentLamigeon/status/1306206249361510400Όπως επισημαίνει ο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 4.49
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 March #370

Αγορά 2.29
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 2.29

Related News

Stolen Cerberus VII: Διμερής άσκηση Ελλάδος-ΗΠΑ (εικόνες)

Από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι και σήμερα διεξήχθη η ετήσια κοινή άσκηση STOLEN CERBERUS VII, με την συμμετοχή αφενός της 356 ΜΤΜ- ΗΡΑΚΛΗΣ...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...

Όπλα λέιζερ σε μαχητικά αεροσκάφη, κάνοντας τον Meteor να μοιάζει… απολίθωμα του παρελθόντος

Οι τακτικές αερομαχίας δεν είναι μία αυθαίρετη έννοια. Συμβαδίζουν με τις τεχνολογικές εξελίξεις κι είναι άμεσο αποτέλεσμα αυτών, δηλαδή ο καθένας δίνει τη μάχη...

Το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ παρέδωσε σήμερα 180 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στον λιμένα της Βηρυτού

ΑΠΕ-ΜΠΕΤους 180 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας παρέδωσε σήμερα στο λιμάνι της Βηρυτού το αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ. Περισσότερες από 500 παλέτες ειδών πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν...
- Advertisement -