14 C
Athens
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Υπερόπλο τα υποβρύχια που έγερναν, του Βασίλη Νέδου

- Advertisement -

Του Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή (αρχικό άρθρο εδώ)

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, ανάμεσα στις διάφορες εκκρεμότητες που έπρεπε να επιλύσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας της άρτι εκλεγείσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε και ένα «καυτό» θέμα που τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα. Επρόκειτο για το περίφημο «υποβρύχιο που γέρνει», το «Παπανικολής», το πρώτο από τα γερμανικής σχεδίασης τύπου 214. Η φήμη ότι το υποβρύχιο «έγερνε», κατά τις πρώτες δοκιμές του στο Κίελο το 2005, είχε δημιουργήσει μια καταθλιπτική ατμόσφαιρα, καθώς από το 2001 έως το 2009 (επί κυβερνήσεων Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή) είχαν καταβληθεί στους Γερμανούς περίπου 2 δισ. ευρώ, τόσο για τη ναυπήγηση τεσσάρων νέων υποβρυχίων τύπου 214 όσο και για την αναβάθμιση των παλαιότερων τύπου 209.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Εκκινεί ο διαγωνισμός για αντίμετρα τορπιλών για τα υποβρύχια Type 214HN

Η καταθλιπτική ατμόσφαιρα συνδεόταν βεβαίως και με τις «μίζες» για τα εξοπλιστικά που οδήγησαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο στη φυλακή, κάτι που καθιστούσε τις συγκεκριμένες συμβάσεις όχι απλώς αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά περίπου ανίερες και μολυσματικές. Απότοκο αυτής της κατάστασης ήταν το «Παπανικολής» να μην παραλαμβάνεται από το ελληνικό Δημόσιο.

Τελικά, κατόπιν των εισηγήσεων του ΓΕΝ, εκείνο τον Οκτώβριο κλήθηκαν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι αξιωματικοί του κλιμακίου που παρακολουθούσε τις εργασίες ναυπήγησης του «Παπανικολής» στο Κίελο, οι οποίοι εξήγησαν στον κ. Βενιζέλο ότι το υποβρύχιο τα πήγε περίφημα, με αποκλίσεις που εντάσσονταν απολύτως μέσα σε λογικά όρια. Επισήμαναν οι αξιωματικοί ότι το «Παπανικολής» είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο υποβρύχιο που κυκλοφορεί στη διεθνή αγορά με τεχνολογία αναερόβιας πρόωσης (AIP), που είναι υποδεέστερη μόνο της πυρηνικής. Το «Παπανικολής» απέδειξε το αληθές του λόγου εκείνων των αξιωματικών αρκετές φορές, κυρίως όμως κατά την κρίση του περασμένου Αυγούστου, όταν έμεινε επί τουλάχιστον 34 ημέρες κάτω από το νερό, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση ενός θετικού ισοζυγίου έναντι της δράσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων.

Ακόμα ψάχνουν οι τουρκικές δυνάμεις να βρουν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας

Εκείνη τη στιγμή, όμως, το 2009, η τύχη των υποβρυχίων 214 κρεμόταν από μια κλωστή. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, η γερμανική HDW (που εν τω μεταξύ είχε εξαγοράσει την ThyssenKrupp), που είχε το πλειοψηφικό πακέτο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ήταν κατασκευάστρια και υποκατασκευάστρια εταιρεία, αποφάσιζε να καταγγείλει τις συμβάσεις τόσο για τα υποβρύχια 214 όσο και για την αναβάθμιση των τύπου 209. Η κατάσταση ήταν πραγματικά θλιβερή, καθώς τα τρία υποβρύχια που απέμενε να παραδοθούν («Ματρώζος», «Κατσώνης», «Πιπίνος»), παρέμεναν ημιτελή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και, λόγω της λεόντειας σύμβασης που είχε υπογραφεί, παρέμεναν στην κυριότητα των Γερμανών. Παράλληλα, έγινε αντιληπτό ότι από τα 800 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για την αναβάθμιση των παλαιότερων υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) τύπου 209, πάνω από τα μισά (450 εκατ.) είχαν δαπανηθεί μόνο για την αναβάθμιση του ενός («Ωκεανός»).

Περίπλοκη διαπραγμάτευση

Επειτα από μια δαιδαλώδη και περίπλοκη διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς, τον επενδυτή που πρότειναν, τον Ισκαντάρ Σάφα της Abu Dhabi Mar (συμφερόντων Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων), βρέθηκε μια λύση για τα ναυπηγεία και, ταυτόχρονα, όλα τα υποβρύχια πέρασαν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου. Η σύμβαση του 2010 πρόσθεσε την επιλογή ναυπήγησης ακόμη δύο υποβρυχίων τύπου 214, ακυρώνοντας την αναβάθμιση των υπόλοιπων 209, καθώς κρινόταν ασύμφορη. Ο νόμος Βενιζέλου έλυσε σωρεία εκκρεμοτήτων και προβλημάτων και κατάργησε και τα «αμαρτωλά» αντισταθμιστικά ωφελήματα. Ομως, την ώρα που ξεκινούσε ένας δεύτερος γύρος αντιδικίας, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στη νέα ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, το Π.Ν. αντιμετώπιζε ορισμένα πολύ πρακτικά προβλήματα.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Πιστοποίηση UGM-84 Sub Harpoon στα Type 214ΗΝ, 20 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των υποβρυχίων και διόρθωση βλαβών – Στη Βουλή Σχέδιο Νόμου

Τον Δεκέμβριο του 2010, το «Παπανικολής», έπειτα από έξι χρόνια εκκρεμότητας, έπλεε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και προβληματισμού. Τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια καθώς και το υπό αναβάθμιση «Ωκεανός» παρέμεναν ημιτελή στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με το έργο που υπολειπόταν να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης από τη νέα ιδιοκτησία, παρότι πληρώνονταν κανονικά οι δόσεις. Τελικά, αποφασίστηκε να «παγώσει» η καταβολή δόσεων από το ελληνικό Δημόσιο. Τα υποβρύχια έμπαιναν σε κίνδυνο καταστροφής, καθώς, δίχως τις απαραίτητες εργασίες, συσσωρευτές και άλλες συσκευές κινδύνευαν να μείνουν δίχως συντήρηση. Τελικά ελήφθησαν αποφάσεις που δεν θα ήταν δυνατές αν το 2014 ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν έτεινε ευήκοον ους στον αρχηγό ΓΕΝ Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος, έπειτα από μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Επιτελείο, πρότεινε να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια από το Π.Ν. στον Σκαραμαγκά.

Ο κ. Αβραμόπουλος και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στήριξαν την επιλογή φέρνοντας το σχετικό νομικό πλαίσιο στη Βουλή. Παρά το γεγονός ότι, λόγω της αντιδικίας με τους Γερμανούς, αρκετές από τις εταιρείες που είχαν σχέσεις με την ThyssenKrupp δεν συνεργάζονταν, με ένα κόστος συνολικά 75 εκατ. ευρώ, τη συνεργασία των εργαζομένων από τα Ναυπηγεία, το Π.Ν. κατόρθωσε και παρέδωσε το δεύτερο υποβρύχιο («Πιπίνος») το 2014, εντός τριών μηνών. Τα περισσότερα από τα χρήματα κατευθύνθηκαν σε αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, κάποιοι από τους οποίους είχαν να πληρωθούν ακόμη και τρία χρόνια. Τον Ιανουάριο και τον Ιούνιο του 2015 παραδόθηκαν και τα υπόλοιπα δύο («Ματρώζος», «Κατσώνης») και το ολοκληρωμένο «Ωκεανός».

Οι ανησυχίες

Η αφήγηση μπορεί να μοιάζει γραμμική, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια περίοδο που ήταν γεμάτη παγίδες. Η ίδια η εισήγηση Αποστολάκη στον Αβραμόπουλο είχε τότε αντιμετωπισθεί στο εσωτερικό του Ναυτικού με σκεπτικισμό, αν όχι φόβο, καθώς αρκετοί θεωρούσαν ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα μπορούσε να επιφέρει κατηγορίες για διαχείριση χρημάτων και έργου που υπό φυσιολογικές συνθήκες το Π.Ν. δεν μπορεί να κάνει. Πηγές με γνώση των εξελίξεων εκείνες τις ημέρες ανέφεραν ότι οι κ. Αβραμόπουλος και Αποστολάκης συμφωνούσαν απολύτως πως είναι αδιανόητο τα υποβρύχια να «σαπίσουν» στα ναυπηγεία. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι για τη διαδικασία και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν προκειμένου τα υποβρύχια αυτά να τεθούν σε επιχειρησιακή λειτουργία μπορεί να γραφτεί ολόκληρος τόμος.

Από πολλές απόψεις η ολοκλήρωση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας των υποβρυχίων τύπου 214 ήλθε πριν από λίγες ημέρες, με την απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να προχωρήσει στην προμήθεια νέων τορπιλών βαρέος τύπου, την αναβάθμιση υφιστάμενων, αλλά και την αγορά νέων συσσωρευτών και αντιμέτρων. Το επόμενο στοίχημα για την Αθήνα είναι η ναυπήγηση και των δύο ακόμα υποβρυχίων τύπου 214 που προβλέφθηκαν από τη σύμβαση του 2010, κάτι που θα μετέτρεπε το Π.Ν. σε μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα των υποβρυχίων σε περιφερειακό επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι τα υποβρύχια 214 έχουν ζητηθεί (και έχουν παραχωρηθεί) δύο φορές για τη συνοδεία Δύναμης Κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων.

Η συνδρομή των αξιωματικών

Μια ξεχωριστή ιστορία θα μπορούσε, επίσης, να γραφεί για τους αξιωματικούς των υποβρυχίων του Π.Ν. που, από το 2004 και την καθέλκυση του «Παπανικολή» μέχρι σήμερα, πραγματικά καινοτόμησαν, προκειμένου να κατορθώσουν να επιλύσουν τεράστια προβλήματα. Οι καινοτομίες αυτές ήταν ο λόγος που τα υποβρύχια τύπου 214 του ελληνικού Π.Ν. θεωρούνται «φονικά όπλα» πρώτης τάξης και μονάδες τεράστιας επιχειρησιακής αξίας. Στις δεξαμενές του Σκαραμαγκά, πέρα από την ολοκλήρωση του έργου που αναλογούσε στους εργαζομένους των ναυπηγείων, δεκάδες αξιωματικοί του Π.Ν. εργάστηκαν προκειμένου να γίνουν λειτουργικά ευαίσθητα συστήματα τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανάπτυξή τους κάτω από το νερό. Τα υποβρύχια «Κατσώνης», «Ματρώζος» και «Πιπίνος» πριν από το 2014 παρουσιάζονταν ως ολοκληρωμένα κατά ποσοστό 87%, 90% και 92%. Τα ποσοστά αυτά ήταν αληθινά, αλλά παραπλανητικά ως προς την ουσία. Καθώς, πέρα από το κέλυφος και τους κινητήρες, τα περισσότερα από τα ψηφιακά, ηλεκτρονικά και άλλα υψηλής τεχνολογίας συστήματα βρίσκονταν σε πλήρη εκκρεμότητα. Πρακτικά, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του Π.Ν. κλήθηκαν να βρουν «έξυπνες λύσεις», εν μέσω μιας διαμάχης ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (που ακόμα και το 2020 δεν έχει ακόμη επιλυθεί). Να κινηθούν, δηλαδή, παράλληλα. Χάρη σε αυτά τα λιγοστά αλλά ικανά και αφοσιωμένα στελέχη του Π.Ν., ο «Παπανικολής», ο «Ματρώζος», ο «Πιπίνος» και ο «Κατσώνης» μπόρεσαν να κερδίσουν τον δύσκολο πόλεμο της σιωπής κάτω από τα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

38 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
38 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
George_K

Το λιγότερο άλλα δύο !!

CKfurious

Βεβαια υπάρχουν και άλλες απόψεις επί του θέματος:

1) Τα προβλήματα που έβγαλε το 1o υποβρύχιο της κλάσης ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΉΣ διορθώθηκαν από τους Γερμανούς.

Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν παραλάμβανε τα υποβρύχια για να μην καταγραφουν οι δαπάνες αγοράς τουςστο έλλειμμα 

2) Το 2010 είχε επιτευχθεί συμφωνία με τη  THYSSEN που εάν είχε εφαρμοστεί τα υποβρύχια θα είχαν παραληφθεί νωρίτερα φθηνότερα και με τις εγγυήσεις των κατασκευαστών σε σχέση με τη λύση που εφαρμόστηκε

Chrisgk1

Ακριβώς, και μην ξεχνάμε ότι για χάρη της “δημιουργικής λογιστικής”για να το θέσω κομψά είχαν βαφτίστει προβληματικά και τα leopard 2 και τα Apache Longbow !!

George

Εδώ είχαν 16% έλλειμμα και λέγανε 3% στην ΕΕ
Σε τέτοια θα κολλάγανε?

NICKB

Ήτανε γνώστες και άξιοι συνεχιστές της “δημιουργικής λογιστικής” επί Πρωθυπουργίας Σημίτη, για να μπούμε στο κοινό νόμισμα… Τους Πήραμε (ΕΕ) και 20 δις€, δήθεν ότι θα αγοράζαμε τα Eurofighter, αλλά πήραμε F16. Γι’ αυτά και πολλά άλλα, να μην αναρωτιόμαστε γιατί μας κοιτάνε με μισό μάτι στην ΕΕ…

Tazos

Τώρα λές τα πράγματα με το ονομά τους που κανένα μέσο ακόμα δεν έχει βγεί να τα πει. Την περίοδο εκείνη πάγωσε η παραλλαβή διάφόρων συστημάτων που παρουσιάστηκαν σαν προβληματικά για να μην εγγραφεί στο ήδη τεράστιο έλλειμμα η δαπάνη, μια δαπάνη που σε αντίθεση με άλλες δεν μπορούσε να κρυφτεί.
Είναι άξιο απορίας πόσα παραπάνω μας βγήκαν τα υποβρύχια λόγω των καθυστερήσεων και της όλης δραματικής ιστορίας.
Επίσης μέγα λάθος που το Π.Ν. πήγε για ΑΙΡ αναβάθμιση στα τ209-1200, αντί να ακολουθήση την πεπατημένη των -1100 και να προχωρήση σε συντήρηση-αναβάθμιση στης εγκαταστάσεις του χωρίς σύστημα ΑΙΡ, πολύ φθηνότερη λύση και σήμερα θα είχαμε 4 υποβρύχια με σύγχρονα ηλεκτρονικά αντί για 4 υποβρύχια με ηλεκτρονικά του 1980 και καμία βαριά συντήρηση σε μηχανές και λοιπό μηχανολογικό εξοπλισμό.

George

Το Ωκεανός κόστισε όσο ένα 214!
Το ΠΝ τα έκανε θάλασσα για ακόμη μια φορά

spyros_sub

Ο εκσυγχρονισμός των 1200 με ΑΗΡ ήταν απόλυτα σωστή επιλογή! O εκσυγχρονισμός των 1100 σχεδιάστηκε το 1990 με τα τότε δεδομένα κι ήταν απόλυτα επιτυχημένος. Το 2000 τα δεδομένα ήταν διαφορετικά και οι προ 10ετίας επιλογές δεν ήταν πλέον επαρκής. Η υπέρβαση του κόστους κατά την εκτέλεση της σύμβασης, δεν οφείλεται σε επιλογές του ΠΝ. Οι πρόσφατες κρίσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο απέδειξαν πέρα πάσης αμφιβολίας την ορθότητα της επιλογής του ΑΗΡ. Φ/Γ S, Ε/Π ΑΒ-212 και P-3 ενδιάμεσης λύσης -μονάδες με παρωχημένη ASW ικανότητα- έκαναν “πάρτι” με τα τουρκικά 209! Με HELRAS, ROMEO και CAPTAS-4 η λέξη “snorkel” θα είναι απαγορευμένη! Σήμερα, ο ΩΚΕΑΝΟΣ είναι ένα υποβρύχιο που ανταποκρίνεται στα τωρινά κι αυριανά δεδομένα.

NICKB

Μόνο που μας στοίχισε όσο ένα 214…

CKfurious

Δεν ισχύει αυτό που γραφεις
Η επιλογή μετατροπής σε AIP των 209/1200 μάλλον είχε ληφθεί με κριτήρια Τ$όχα -$μπώκου
Κανένα άλλο ναυτικό στον κόσμο δεν είχε και δεν έχει κάνει τέτοια μετατροπή
Επιλογή υψηλού ρίσκου και κόστους!
Από τα 800MIL BUDGET ο ΩΚΕΑΝΌΣ έφαγε τα μισά 
Το αποτέλεσμα τα 3 209/1200 να έχουν μείνει απαράλλακτα από τις αρχές της δεκαετίας του 80
Εγκλήματα !

spyros_sub

Η τελική απόφαση για τα εξοπλιστικά ανήκει στην πολιτική εξουσία, σύμφωνα με το νόμο και για αυτό φέρει και ακέραια την ευθύνη των επιλογών. Οι τεχνικές απαιτήσεις όμως των όπλων προδιαγράφονται σε χαμηλότερο επίπεδο, στα τεχνικά κλιμάκια των επιτελείων.

Η επιλογή ΑΙΡ στα 1200 ήταν πρωτοποριακή (όπως η αγορά των 1100 το 70′ και των 214 το 2000). Ήταν επιλογή υψηλού ρίσκου, αλλά και υψηλού επιχειρησιακού οφέλους. Η ανάληψη του ρίσκου βασίστηκε σε τρεις πυλώνες. Τη σχεδιαστική ικανότητα της HDW, τη ναυπηγική ικανότητα των ΕΝΑΕ και την επιχειρησιακή αξιολόγηση του ΠΝ. Σήμερα, τα συστήματα αναερόβιας πρόωσης αποτελούν απαραίτητη στοιχείο σε όλες σχεδόν τις ναυπηγήσεις συμβατικών υποβρυχίων.

Το πρόγραμμα ήταν εμπροσθοβαρές στο οικονομικό του σκέλος και προέβλεπε από την πρώτη φάση, την αγορά των απαρτίων και για τα τρία σκάφη του προγράμματος. Γι’αυτό τα χρήματα που δαπανήθηκαν δεν αφορούσαν μόνο τον ΩΚΕΑΝΟ.

Στην εξέλιξή του προγράμματος παρουσιάστηκαν τεχνικά ζητήματα που προκάλεσαν καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους. Τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν τελικά κάτω απο τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που δημιουργήθηκαν απο το καθεστώς λειτουργίας των ΕΝΑΕ. Οι συνθήκες αυτές, αν κι επηρέασαν αρνητικά το πρόγραμμα κι οδήγησαν τελικά στην διακοπή του, δεν προήλθαν από τις επιλογές του ΠΝ σχετικά με τις προδιαγραφές.

Το ΠΝ επένδυσε επιχειρησιακά στην αναερόβια πρόωση. Σήμερα η σημασία της επένδυσης αυτής φαίνεται στην πράξη. Είναι ξεκάθαρο ότι τα πολιτικά ζητήματα που προέκυψαν από τις συμβάσεις, δεν μειώνουν την επιχειρησιακή αξία της επένδυσης αυτής. Το ΠΝ βιώνει τις συνέπειες των ζητημάτων αυτών κι αντι για 3 πανίσχυρα 1200/ΑΙΡ έχει σήμερα μόνο ένα.

George

Το μόνο που έγερνε ήταν η “θωρακισμένη” Οικονομία. Είχε ελλειμμα 16% επί πλασματικού ΑΕΠ (φουσκωμένο από τα δανεικά), 20% επί του πραγματικού ( 1 στα 5 ευρώ της χώρας δανεικά κάθε χρόνο) και όλα αυτά σε σκληρό νόμισμα!
Οι τύποι πανικόβλητοι αυτοσχεδιάζανε – εξ ου και τα υ/β γέρνουνε, τα apache τα φάγανε τα ποντίκια κτλ) και μετά το βάλανε στα πόδια με εκλογές
Το μόνο που μπόρεσαν να πουν οι 188 χώρες του πλανήτη που ανέλαβαν μαζί την κηδεμονία της Ελλαδας μόλις κατάλαβαν τι έχει γίνει ήταν το γνωστό “Kalo kouragio”

trig2124

Στο 1ο που αναφέρεις είσαι λάθος. Μόνο το 1ο υ/β έγερνε λόγω πολλών κατασκευαστικών λαθών των Γερμανών και λύθηκε από Έλληνες ναυπηγούς και μηχανικούς στο Σκαραμαγκά που είχαν εκπαιδευτεί στη Γερμανία. Απλά να μη λέμε ότι το διόρθωσαν οι Γερμανοί.

x-m

“λεόντεια σύμβαση”, δηλαδή αποικιοκρατική.

Αυτοί ήμασταν, και συνεχίζουμε.

Last edited 2 months ago by x-m
ShadowMan

φιλος μηχανικός στον ναυσταθμο μου εχει πει πως η οχι υπερβολική κλίση στο υποβρύχιο εμφανιζόταν μόνο οταν εκεινο ηταν πλήρες σε φορτίο και οταν εφτανε τη τελική του ταχυτητα. Δεν ηταν σε θέση να γνωρίζει κατα πόσο αυτή η κλίση επηρρεαζε τη μαχητική του ικανότητα γιατι εργάζεται σε ομάδα που ασχολειται με τα πλοια επιφανειας μας.
Δεν εχω καταφέρει να μάθω αλλα στοιχεια για το θέμα αν και έχω ρωτήσει κατά καιρούς κάτι γνωστούς μου.

Jolly_Roger

@ ShadowMan,

Θυμάμαι κάποτε έλεγες “…φίλος μηχανικός στην ΕΑΒ μου είπε…
Σήμερα λες “…φίλος μηχανικός στον ναύσταθμο μου έχει πει…

Φίλοι, περιπτεράδες & ταρίφες αποτελούν πυλώνες της Ενημέρωσης

Last edited 2 months ago by Jolly_Roger
NICKB

Ποτέ μην υποτιμάς τους περιπτεράδες, ειδικά αν πρόκειται για στέκι (υπάρχουν και τέτοια περίπτερα, αν είναι αλάνι ο περιπτεράς…)!

Jolly_Roger

@ NICKB,

Δεν γνωρίζω εάν ισχύει αυτό που λες. Θα ρωτήσω κάποιον Κοσμήτορα να μου τα εξηγήσει καλύτερα

comment image

NICKB

Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ αποφάσεις αγορών στο Δημόσιο (από Χαρτί Υγείας μέχρι Αεροσκάφη), δε βγήκαν ποτέ δημόσια να εξηγήσουν με ποια πειστικά αντικειμενικά κριτήρια (όχι του στυλ Εθνική Ανάγκη ή τέτοιες μπούρδες που ξέρουμε που έχουν οδηγήσει τόσα χρόνια) διάλεξαν κάποιο προϊόν έναντι κάποιου ανταγωνιστικού. Ή που υπάρχουν ευθύνες (η λέξη “σε ποιον” είναι απαγορευμένη στο Δημόσιο) όταν ελέγχεται η σωστή/κακή εκτέλεση κάποιου δημόσιου έργου.
Εκτός αν ενημερώνουν προσωπικά εσένα. Αυτοί οι ίδιοι όμως, μιλάνε “πολύ” σε φιλικά περιβάλλοντα, απλώς τα λένε από τη δική τους οπτική, κρίνοντας το Σωστό ή Λάθος της απόφασης. Έχεις καμιά αμφιβολία ότι μόνο από εκεί έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να σχηματίσουμε εικόνα (όχι αναγκαστικά τη σωστή) για τα τεκταινόμενα πίσω από κλειστά γραφεία; Εκτός βέβαια αν πιστεύεις ότι όσοι συμμετέχουν σε επιτροπές Αγορών ή Ελέγχου του Δημοσίου, πίνουν το “αμίλητο νερό”…
Τυχαία βγήκε το “τίποτα κρυφό υπό τον ήλιον”;

Last edited 2 months ago by NICKB
ShadowMan

Τι σου φαίνεται παράξενο? Μένω τα τελευταία 30 χρόνια δίπλα από την ΕΑΒ, δεν είναι λογικό όλες οι παρέες μου να εργάζονται εκεί και στο αεροδρόμιο? Εντάξει ο φίλος από τον ναύσταθμο είναι λίγο ξεκαρφωτος δεν λέω … Επίσης έχω νονό απόστρατο αξιωματικό του στρατού. Συμβαίνει και στους καλύτερους ανθρώπους τι να κάνεις…..
Τα Χριστούγεννα με είχαν και καλεσμένο στην ΕΑΒ στο τμήμα των Ρ3, ωραία πράγματα ήμουν σαν 5χρονο σε ζαχαροπλαστείο! Είχα πετύχει και τα 2 φ16 της αναβάθμισης τα είχαν εκεί μέχρι να φτιαχτεί το υπόστεγο τους (παραδόξως ξεχωριστά μαντρωμενα με πλέγμα και κωδικούς στη πόρτα κτλπ και ρητή εντολή να μην πάρω φωτογραφίες από αυτά συγκεκριμένα).
Υπόψιν το να πας σαν επισκέπτης στην ΕΑΒ με πρόσκληση προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τήρηση διαδικασίας φυσικά.δεν είναι τόσο χύμα όσο ακούγεται

Last edited 2 months ago by ShadowMan
Jolly_Roger

@ ShadowMan,

Παρεξήγησες. ΔΕΝ μου φάνηκε περίεργο. Απλώς είναι κάτι που λες συχνά. Αυτό το “…μου είπε ένας φίλος / ένας κουμπάρος / ο περιπτεράς της γειτονιάς / κάποιος τρίτοξάδερφος της γυναίκας μου που ήταν χρόνια στα καράβια…” είναι μία έκφραση που (δυστυχώς) έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε για να δικαιολογήσουμε μία άποψη ή ακόμη και μία φήμη που τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Το ιδανικό θα ήταν να μιλούμε για πράγματα που έχουμε δει εμείς οι ίδιοι με τα μάτια μας ή ακούσαμε με τα αυτιά μας ή πιάσαμε με τα χέρια μας… και πάλι με επιφύλαξη. Κι αν πρόκειται για μία πληροφορία που έχει ήδη δημοσιευτεί, ε ας αναφέρουμε την πηγή για ευνόητους λόγους.

Θυμίζω – επειδή είσαι αρκετά παλιός εδώ και ενδεχομένως να θυμάσαι την περίπτωση – κάποιον (δεν θα αναφέρω το username του) που για να δικαιολογήσει όσα έγραφε, συνήθιζε να μας λέει πως “συνομιλούσε φιλικά” με δκτές Μοιρών της ΠΑ, με κυβερνήτες υποβρυχίων, με στρατηγούς, με υπουργούς, με εφοπλιστές, με… με… με… που “εν μέσω φιλικής κουβεντούλας του είχαν πει εμπιστευτικά” το Α ή το Β κι αυτός μετά θεωρούσε έξυπνο να το γράψει εδώ. Που ακόμη κι αλήθεια να ήταν όσα ισχυριζόταν – που δεν ήταν – ε, δεν γράφεις δημοσίως κάτι που υποτίθεται πως πιλότοι / καπεταναίοι / υπουργοί κλπ σου “είπαν εμπιστευτικά” εν μέσω φιλικής κουβεντούλας λες και είστε αχώριστοι φίλοι από τα παιδικά σας χρόνια.

Εσύ λοιπόν ShadowMan, μπορεί να έχεις τις καλύτερες και πιο αγνές προθέσεις και να είσαι φιλαλήθης και τίμιος – δεν έχω λόγο να το αμφισβητήσω. Όταν όμως ένα γραπτό κείμενο (ειδικά σε μία ΔΗΜΟΣΙΑ συζήτηση περί θεμάτων Εθνικής Άμυνας) αρχίζει με την φράση “…μου είπε ένας φίλος…“, η εμπειρία δείχνει πως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αποδεικνύεται μούφα μεγατόνων.

ΥΓ. Κι επειδή όσα γράφουμε εδώ, δεν τα διαβάζουμε μόνο εμείς αλλά τα διαβάζουν (και τα αξιολογούν) και οι εξ Ανατολών “σύμμαχοι”, να έχεις υπ’ όψη πως μπορεί εμείς να θεωρούμε κάτι “αθώο”, αλλά μπορεί να κρύβει πλήθος πληροφοριών. Πχ αυτό το “…τα Χριστούγεννα είχα πετύχει τα P3 και τα 2 F16 της αναβάθμισης…” που έγραψες, για εσένα. εμένα κλπ μπορεί να δείχνει αθώο, ίσως όμως είναι η ψηφίδα στο παζλ πληροφοριών που ψάχνουν οι απέναντι για να συμπληρώσουν την γενικότερη εικόνα. Με καταλαβαίνεις;

Last edited 2 months ago by Jolly_Roger
NICKB

Γενικά, δε θα διαφωνήσω σε κανένα σημείο με όσα αναφέρεις. Πρέπει να έχεις όμως υπόψιν ότι κανένας δεν αναφέρει τις πηγές του. Αν για τους δημοσιογράφους αυτό είναι Συνταγματικό & Νομικό Δικαίωμα (εκτός αν έχουν την άδεια της πηγής), για εμάς είναι 2πλά ηθική υποχρέωση αφού δε μας στηρίζει κάποια Συνταγματική ή Νομική διάταξη και το σημαντικότερο, συνήθως η πηγή είναι κάποιος φίλος ή συγγενής που δε θέλουμε να μπλέξει.
Φαντάζεσαι στρατιωτικό επί υπουργίας Ακη να έβγαινε και να αποκάλυπτε φανερά τις υποψίες για μίζες; Σε ποια τρύπα να κρυβόταν; Από που να βρει το δίκηο του; Παρόλα αυτά, εμείς κατηγορούμε τους στρατιωτικούς γιατί δεν άνοιξαν το στόμα τους, αφού κατά πάσα πιθανότητα ήξεραν.
Καλό θα ήταν να υπολογίζεις σα βάσιμη τη πιθανότητα, πολλοί που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για εξοπλισμούς, να “τους ξεφεύγουν” πλροφορίες θέλοντας να μας υποδείξουν (έμμεσα) σκοτεινά σημεία αποφάσεων, που αν υλοποιηθούν θα λέμε “…καλά πως τη πατήσαμε πάλι”.
Κανένας δε σχολίασε αποκαλύπτοντας πράγματα “Απόρρητα” σε οποιοδήποτε άρθρο (δεν έπεσε τουλάχιστον στην αντίληψή μου). Όλοι μας εκφέρουμε την άποψή μας για πράγματα που έχουν ήδη ειπωθεί από τη ΠΤΗΣΗ ή άλλους με ιδιαίτερη θέση στη κοινωνία, ώστε η άποψή τους να έχει τη βαρύτητα της θέσης τους (πχ συνεντεύξεις στο Youtube ή άλλα sites).
Τα περισσότερα εξοπλιστικά προγράμματα αφορούν αγορές από “Δυτικές” χώρες, οι οποίες για να εγκριθούν από τις αντίστοιχες επιτροπές των κοινοβουλίων τους, Δημοσιοποιούνται (από αυτούς, όχι από εμάς).
Πιστεύεις ότι η ΜΙΤ περιμένει από τον ShadowMan για να μάθει ότι δε διαθέτει το Ναυτικό μας τορπίλες DM2A4 ή κάτι αντίστοιχο; Και μόνο η πρεμούρα με την οποία ζητάμε “ενδιάμεσες λύσεις” δείχνει ΠΟΛΛΑ σ’ αυτούς. Και στο κάτω κάτω, αν έχουμε “μυστικά” όπλα που τα αγνοούν όλοι, ε ας φωνάζουμε εμείς, έτσι θα είναι μεγαλύτερη η “έπληξη” των επιβουλέων, όταν χρειαστεί.
Αυτό που μπορούν και θέλουν να ελέγξουν οι Τούρκοι μέσα από Site που επιτρέπουν σχολιασμό είναι το Φρόνιμα και η Θέλησή μας να Υπερασπιστούμε τη Πατρίδα. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ΟΛΟΙ μας το αποδεικνύουμε με το ενδιαφέρον μας και το σχολιασμό μας. Καλό θα ήταν βέβαια, να διάβαζαν τα σχόλιά μας και αυτοί που αποφασίζουν στη Πατρίδα μας…

Last edited 2 months ago by NICKB
Jolly_Roger

@ NICKB,

Απαντήσεις στα πολύ γρήγορα, διότι το θέμα το ξεχειλώσαμε και αρχίζουμε να ξεφεύγουμε.

1) Θέμα πηγές: Αρχικά, να έχεις υπόψη σου πως όταν έγραψα “αναφέρουμε τις πηγές μας” εννοούσα “σε ποια εφημερίδα / περιοδικό / site το διαβάσαμε” ή σε ποιο επιστημονικό / οικονομικό / ιατρικό κλπ συνέδριο έχουν δημοσιευτεί οι Χ, Ψ απόψεις

2) Ο καθένας είναι υπέθυνος για το στόμα του. Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί κάποιος ότι λέει και δεν μπορεί να πει “ναι, εγώ το είπα” ή “μου το είπε ο τάδε“, καλύτερα να μην μιλάει καθόλου. Αυτά τα περί μη αποκάλυψης πηγών και λοιπές δημοσιογραφίστικες υπεκφυγές, ας τα κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι κι όχι οι “έχω ένα username και σχολιάζω επί παντός επιστητού

3) Το ποιόν περιμένει η ΜΙΤ ή η κάθε Υπηρεσία να αντλήσει πληροφορίες και το πόσο ασήμαντη μπορεί να σου φαίνεται εσένα μία λέξη αλλα τελικώς να είναιπολύτιμη για κάποιους, άστο καλύτερα να το χειριστούν οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό. Χαρακτηριστικά σου λέω μόνο, πως μία βόλτα με τρένο ή ΚΤΕΛ από τον Έβρο, μέχρι την ενδοχώρα (ή ακόμη πιο ξεκούραστα, ένα σερφάρισμα στα φόρουμ τύπου ‘Σπάρτακος’) που τα φάνταρια σχολιάζουν μεγαλοφώνως πόσο “τους τρέχει ο Χ Δκτης που τους έχει στη τσίτα” (άρα η Μονάδα είναι αξιόμαχη κι εκπαιδευμένη) ή πόσο “τούφα κι αραχταλάν είναι η διπλανή Μονάδα” (άρα πρόκειται για Μονάδα υπό διάλυση με ανεκπαίδευτο προσωπικό) ή ποιος Λοχαγός / Δόκιμος / Λοχίας είναι “στραβάδι” και ποιος είναι “καλό παιδί και τους βοηθά να λουφάρουν“, σε συνδυασμό πως δεν είναι δα και δύσκολο να βρεθούν διεύθυνση / τηλέφωνο / συγγενικά πρόσωπα / σχολείο των παιδιών του κλπ… είναι πληροφορίες που μπορεί στο μέσο φΆνταρο να δείχνουν άσχετες και να λέει “έλα μωρέ, απ΄εμένα περιμένουν οι Τούρκοι;” Για να μην μιλήσουμε για το τι έχουν δει τα μάτια μας να δημοσιεύεται σε Facebook, Instagram κλπ μόνο και μόνο για να το παίξει κάποιος γόης! Ε, λοιπόν ναι, ΚΑΙ εσένα περιμένουν οι Τούρκοι, αφελή που θα ανοίξεις το στόμα και θα ξεχάσεις να σταματήσεις να μιλάς! Κι αν δεν είσαι εσύ η πρώτη πηγή πληροφόρησης, είσαι αυτός που θα επιβεβαιώσει την πρώτη τους πηγή.

Τέλος, για να επικεντρώσω στο θέμα μας, μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά το ΤΙ τύπος & ΠΟΣΑ αεροπλάνα (F-16 Viper, P-3 κλπ) ήταν σε ΠΟΙΑ κατάσταση, ΠΟΥ (στο υπόστεγο της ΕΑΒ) και ΠΟΤΕ (την ημέρα των Χριστουγέννων) μπορεί σε μία μόνο πρόταση να δώσει πληροφορίες που μπορεί να μην κάνουν από μόνες τους τη διαφορά, αλλά συμπληρώνουν σιγά – σιγά όλη την εικόνα που θέλουν να έχουν οι Τούρκοι. Κι αν ακόμη η ανωτέρω πρόταση δεν περιέχει καμία ουσιαστική πληροφορία, ΜΟΝΟ που θα συνηθίσουμε να μιλάμε ανοικτά (ΟΛΟΙ μας – βάζω και τον εαυτό μου μέσα), είναι επικίνδυνο, διότι αν συνηθίσουμε να είμαστε χαλαροί, αργά ή γρήγορα θα μας ξεφύγει το “κάτι” που δεν πρέπει. Κι αυτό το “κάτι” μπορεί στα δικά μας αυτιά να μην σημαίνει δα και κάτι σημαντικό, για κάποιους άλλους όμως είναι η τελευταία ψηφίδα του παζλ που έλειπε για να συμπληρώσουν την εικόνα

Κατανοητόν;

Last edited 2 months ago by Jolly_Roger
NICKB

“…το ξεχειλώσαμε και αρχίζουμε να ξεφεύγουμε.”

Συμφωνώ!
Αυτό σημαίνει ότι θα σταματήσεις να σχολιάζεις για να μη “ξεφύγει τίποτα” που δε πρέπει;…
Ή θα “ευλογείς τα γένια” σε οποιονδήποτε λέει οτιδήποτε επίσημα, για να μην “ανοίξει” η κουβέντα και “αποκαλύψουμε τίποτα”;…

ShadowMan

καταλαβαινουμε ολοι οτι ο ειδικός τύπος της χώρας μας είχε πει με καμάρι εκείνη την εποχή στα δημοσιέυματα του οτι τα δυο Φ16 ηταν σε αναμονή στο υπόστεγο για την αναβάθμιση? Και ολοι εγραφαν για το υπόστεγο που εβαζε νερά και δεν μπορουσε να στεγάσει τα μαχητικά πριν επισκευαστει….
και έρχομαι εγώ να το γράψω 11 μήνες μετά αλλά εγώ είμαι που εκθέτω σημαντικές πληροφορίες? 11 μήνες αργότερα?
Όλοι οι αναγνώστες και περισσότερο η ΠΤΗΣΗ μπορούν να πουν ξεκάθαρα αν ποτέ έγραψα οτιδήποτε που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο στη Τουρκία.

evaggelos

το θεμα ειναι οτι οτι λεγεται μενει κ ετσι εμεινε στην ιστορια οτι το υποβρυχιο γερνει κ αυτο μετρα σιγα μην ξερει ο μπαμπης απο τα πετραλωνα τι εγινε κ τι οχι λιγοι ενδιαφερονται πραγματικα λιγοτεροι εχουν της γνωσεις.
Συντομα θα ξεκινησει νεο στορυ με τα προωστικα των φρεαγατων κι αυτα που γραφουμε εμεις στα σχολια θα δειχνουν νορμαλ παρατηρησεις.
υγ. τωρα σας λενε βλεπω πτηση κ παιατ αν εχετε τετοιο κονε πειτε τους να στειλουν κανα βαρβατο ενδιαμεσο κ να αφησουν της τεξανες τσιγκουνιες.

Mikros-hroas

Τι μου λες βρε παιδάκι μου έτσι έγιναν τα πράγματα;
Τι έγινε πριν τα ξέρετε; Τα έχετε μάθει;
Είπαν ναι ή όχι να μας δώσουν δυο υποβρύχια 209 δωρεάν αντί της μετατροπης των τριων υποβρυχίων 209; Ναι δυο καινούργια υποβρύχια και εμείς αρνηθήκαμε;
Για τα υπόλοιπα τι να γράψω θα μου σβήση το σχλιο η Πτήση!
Ευτυχώς του ζει ακόμα το φόρουμ του defencenet και είναι όλα τα στοιχεία καταχωρημένα
εκεί!
Για της κλίσεις των υποβρυχίων που έγραψα τρεις μήνες πριν το αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία, πως η κλίση ότι και να κάνουν στο Παπανικολής δεν θα πέσει κάτω από 17-18%
και στα υπόλοιπα στο 12-13%!
Έγραψα πως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στα υποβρύχια που πρέπει να λυθούν όπως του θορύβου που δεν φταίει ο έλικας αλλά κάτι άλλο. Πως έκαναν λάθος και έβαλαν τον πύργο πιο εμπρός από ότι έπρεπε κλπ.
Το αποτέλεσμα ήταν να με απειλήσουν ότι θα με έστελναν μετάθεση στο Σουφλί ή θα με έδιωχναν από την δουλέια μου αν συνέχισα και έγραφα άλλο ή τους ενοχλούσα.
Μετά αφού την έφαγαν έβαλαν καινούργια έλικά και δεν μειώθηκε ο θόρυβος άλλαξαν την δίεδρο γωνία των πτερυγίων!

Nile_Returns

Ποιός θα μας τό λέγε οτι ο τελευταίος Μέγας Ευεργέτης και Παραγγελιοδότης του ΠΝ τα τελευταία είκοσι χρόνια θα καταχωρούνταν στους Δέλτους της Ιστορίας με το υποκοριστικό «Άκης». Χαίρε σύντροφε Άκη Τσοχατζόπουλε σε ευγνωμονούμε, χαλάλι και οι μίζες που έβγαλες στα Κέϋμαν, καλοφάγωτες σε κάποια επόμενη ζωή. Μας κακόμαθες όμως γι’ αυτό απο τούδε και στο εξής θα έχει μόνο Αλουμινότρατες για το ΠουΝού…

NICKB

Μη το γελάς καθόλου! Αν δεν αγόραζε τότε τα οπλικά συστήματα ο Άκης, “σήμερα” θα τρέχαμε σα τρελοί να τα παραγγείλουμε, θα παραλαμβάναμε τα μισά (που λέει ο λόγος) που θα μας στοίχιζαν τα 10πλάσια των μιζών επιπλέον (για να μας τα παραδόσουν κατά προτεραιότητα). Και όχι μόνο δε θα άνοιγε ρουθούνι, αλλά έπαιζε να γινόταν και κάποιος άγαλμα σε καμιά πλατεία.” Σσσσσσ” (που λέει και ο Jimmy’s – Λαζόπουλος), που φθάσαμε…

Last edited 2 months ago by NICKB
Jolly_Roger

“…Χαίρε σύντροφε Άκη Τσοχατζόπουλε σε ευγνωμονούμε…”

@ Nile_Returns,

Κύριε Σμπώκο εσείς; Αποφυλακιστήκατε έμαθα… 🙂

comment image

Last edited 2 months ago by Jolly_Roger
x-m

Όχι και χαλάλι οι μίζες…..

Gelin

Αν καταλαβαίνω καλά, υπάρχει σκέψη για επιπλέον 2. Μακάρι, είναι το ελάχιστο που απαιτείται για να διατηρηθεί η υποβρυχιακή υπεροπλία μας (7 ΑΙΡ + 4 Ρομεο)

NICKB

Μακάρι. Για τα επόμενα 2 χρόνια πάντως δε βλέπω σε τι έγκειται η υπεροπλία μας. Εκτός αν μετράνε μόνο τα κουφάρια, γιατί από οπλισμό…

Last edited 2 months ago by NICKB
NICKB

Πολλοί συνεχίζουν να μιλάνε για υπεροπλία στα υποβρύχια λόγω 214ΗΝ. Συγνώμη, αλλά έχω μπερδευτεί. Για ποια υπεροπλία μιλάμε;
Προφανώς διαβάσατε το άρθρο για το σημερινό άνοιγμα προσφορών (όχι παραγγελία) για τα Αντίμετρα Τορπιλών των υποβρυχίων. Εγώ, ως τώρα, είχα την εντύπωση ότι υπεροπλία χωρίς όπλα (επιθετικά & αμυντικά) ΔΕΝ υπάρχει. Άλλαξε κάτι στον ορισμό;
Απλώς, μας κυνηγούσαν και εμείς κρυβόμασταν… Υπεροπλία με SUT Mod0 & SST4, χωρίς Αντίμετρα… Να κλάψουμε τώρα ή αργότερα;

CKfurious

Είδες και τους χρόνους παράδοσης??

Όταν φθάσουν τα αντίμετρα τα υποβρύχια θα είναι για mid life upgrade!!
Υποπτεύομαι το ίδιο με τις τορπίλες!
Που να ζητάμε ενδιάμεσες λύσεις!!

NICKB

Ε βέβαια! Αφού εμείς δε μπορούμε να προγραμματίσουμε το μοίρασμα ” 2 γαϊδάρων άχυρου”, φταίνε αυτοί που δε μας δίνουν τορπίλες ενδιάμεσης λύσης.

zap

-Τι αμαξι εχεις;
-Ελληναρας με Mercedes του 1991 (που εφερε μτχ απο Γερμανια). “Mercedes”.. εμ τι..

NICKB

Όσοι θέλουν να κλάψουν τώρα, ας ρίξουν μια ματιά στα χαρακτηριστικά των SUT (μπορεί έτσι να εξηγείται και η εμμονή του ΠΝ στην “υψηλή ταχύτητα” των σκαφών, για αποφυγή τορπιλών. Διαβάστε και θα καταλάβετε τι εννοώ).

http://e-amyna.com/%cf%84%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b5%cf%82-sut-%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%ac%ce%b8%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%bd/

Μετά αν θέλετε, ρίξτε μια ματιά στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των DM2A4 ή ΜΚ48 (που έχει ήδη η Τουρκία) και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

http://e-amyna.com/%cf%83%cf%8d%ce%b3%cf%87%cf%81%ce%bf%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%81%cf%80%ce%af%ce%bb%ce%b5%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%85%cf%80%ce%bf%ce%b2%cf%81%cf%8d%cf%87%ce%b9%ce%b1-%cf%84/

Last edited 2 months ago by NICKB
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αμυντική βιομηχανία στα χρόνια του COVID-19: Είναι ο κρατικός προστατευτισμός το μέλλον;

Γράφει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος συστημάτων Άμυνας & Ασφάλειας της Embraer SA. Jackson SchneiderΕνώ έγραφα αυτό το άρθρο, ο κόσμος αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη παγκόσμια...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Το πρώτο F-16V ανοίγει φτερά και έπεται άμεση συνέχεια στα Viper!

30
Για πολλούς το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 Peace Xenia III και IV σε F-16V δεν είναι -ακόμη- κάτι το χειροπιαστό. Eντούτοις η διαδικασία...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 4.49

Related News

Η Κροατία επενδύει περισσότερο στα ελικόπτερα OH-58D

Το υπουργείο Άμυνας της Κροατίας προτίθεται να αποκτήσει ποσότητα συμπληρωματικού εξοπλισμού για τα ελικόπτερα ένοπλης αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior.Η Κροατία παρέλαβε συνολικά 16 μεταχειρισμένα...

Κοινή άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Κύπρου και ΗΠΑ σε εξέλιξη στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται κοινή άσκηση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχής της Σούδας.Όπως το...

Ν. Δένδιας: Είναι χρήσιμο να έχουμε διαρκή και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με την Ιταλία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα το πρωί στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο με τον οποίο συζήτησε θέματα...