Το αστέρι της Τάμπι “σκοτείνιασε” και δε ξέρουμε το λόγο

1
1163
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 59
  •  
  •  

Το αστέρι της Τάμπι (KIC 8462852), άρχισε να γίνεται γνωστό το 2011, όταν παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις στη φωτεινότητά του, με κάποιους αστρονόμους να κάνουν λόγο ακόμη και για τη πιθανότητα ύπαρξης μιας γιγαντιαίας εξωγήινης υπερκατασκευής σε τροχιά γύρω από το άστρο. Η συγκεκριμένη θεωρία καταρρίφθηκε πρόσφατα, αλλά η πρόσφατη μεγάλη μείωση της φωτεινότητας του, έβαλε πάλι σε “μπελάδες” τους επιστήμονες, διότι προσπαθούν να την εξηγήσουν.

Αυτή τη φορά, η φωτεινότητα του KIC 8462852 που βρίσκεται σε απόσταση 1280 ετών φωτός, μειώθηκε κατά 4% στις 16 Μαρτίου, πριν επιστρέψει στα κανονικά επίπεδα και μόλις χθες, ξαναμειώθηκε κατά 5%. Πρόκειται για μεγάλο ποσοστό εάν αναλογιστούμε πως ένας πλανήτης που θα περνούσε μπροστά από το άστρο, θα μείωνε τη φωτεινότητα μόλις έως 1%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση φωτεινότητας που έχει παρατηρηθεί από το 2013, όταν καταγράφηκε πτώση της τάξεως του 22%. Η πιθανότερη εξήγηση κάνει λόγο για τεράστιες ποσότητες σκόνης και συντριμμιών που καθώς περιφέρονται γύρω από το άστρο, προκαλούν μείωση της φωτεινότητάς του.

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχει εξωγήινη υπερκατασκευή γύρω από άστρο της Τάμπι


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 59
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Em.Ti
Guest
enendill

Και τους είπα να πληρώσουν το λογαριασμό, απ’ότι φαίνεται το ξέχασαν. Μην αγχώνεστε, προσωρινό είναι σε λίγες ημέρες θα επανέλθουμε σε κανονικά για το άστρο επίπεδα φωτεινότητας.