13.5 C
Athens
Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021
- Advertisement -

Β. Νέδος στην “Κ”: Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν τους S-400 για να εντοπίσουν τα ελληνικά F-16C/D αλλά απέτυχαν!

- Advertisement -

Αναδημοσίευση του άρθρου της “Κ” με τίτλο Οι S-400 αφύπνισαν την Ουάσιγκτον

Ενδείξεις ότι η Τουρκία ενεργοποίησε τα ραντάρ των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 προκειμένου να εντοπίσει ελληνικά, αμερικανικής κατασκευής, μαχητικά F-16 κατά την επιστροφή τους από την άσκηση «Ευνομία» στα ανοιχτά της Κύπρου στις 27 Αυγούστου 2020, φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον κώδωνα κινδύνου που αφύπνισε την Ουάσιγκτον για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Το συγκεκριμένο επεισόδιο ακολούθησε λίγες ημέρες μετά (12 Σεπτεμβρίου) η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Κυπριακή Δημοκρατία και λίγο αργότερα (27-29 Σεπτεμβρίου) στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη και Σούδα).

Επίσημο: Το USS Hershel “Woody” Williams έρχεται μόνιμα στη Σούδα!

Στην επιχείρηση της 27ης Αυγούστου η τουρκική αεράμυνα δεν είχε αντιληφθεί την ανάπτυξη των F-16 από τη βάση της Σούδας προς την Κύπρο και κατά την επιστροφή, είχε επιχειρηθεί, με βάση πληροφορίες της «Κ», ο εντοπισμός (και όχι εγκλωβισμός) τους, με τη βοήθεια τουρκικού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου που είχε ως σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών. Η συνέχεια έγινε και τότε γνωστή, καθώς τα έξι F-16, με τη βοήθεια τεσσάρων ακόμη μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από τη βάση της Σούδας, ενεπλάκησαν με τουρκικά μαχητικά στην περιοχή νότια Ρόδου και ανατολικά Κρήτης. Τις επόμενες ημέρες το τουρκικό ιπτάμενο ραντάρ (Boeing 737 AEW&C) χρησιμοποιήθηκε και άλλες φορές με σκοπό τον εντοπισμό των ελληνικών μαχητικών.

Είναι απολύτως σαφές ότι το παιχνίδι της Αγκυρας με τους S-400 ενοχλεί την Ουάσιγκτον, η οποία και έχει απειλήσει με επιβολή των κυρώσεων (CAATSA) σε περίπτωση ενεργοποίησης των ρωσικής κατασκευής πυραύλων. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες μερίδας του αντιπολιτευόμενου τουρκικού Τύπου, από την Αγκυρα σχεδιάζεται γενική δοκιμή των συστημάτων S-400 στο πεδίο βολής της Σινώπης στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενισχύεται η αμερικανική παρουσία, το USS Hershel «Woody» Williams στη Σούδα

Ανεξάρτητα, πάντως, από τις αποφάσεις που θα λάβει η Αγκυρα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σχετικά με την αεράμυνά της, η προηγούμενη εβδομάδα ήταν κομβική από πολλές απόψεις, με βασικό γεγονός την τριήμερη επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τη Σούδα. Οπως προκύπτει από τον μόνιμο ελλιμενισμό της πλωτής πλατφόρμας υποστήριξης επιχειρήσεων USS Hershel «Woody» Williams στις εγκαταστάσεις της Σούδας, οι ΗΠΑ ενισχύουν ουσιαστικά την παρουσία τους στην Κρήτη. Η υποστήριξη ενός πλοίου εκτοπίσματος 106.000 τόνων με δυνατότητες μεταφοράς ελικοπτέρων, UAV και άλλων συστημάτων, προϋποθέτουν σημαντικές αλλαγές στη βάση της Σούδας.

Εξίσου προφανής είναι η απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ελλάδα στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη ήδη από το 2016 (η «Κ» έχει επανειλημμένως επανέλθει στο θέμα έκτοτε) προσπάθεια για τη μετατροπή του Ναυστάθμου Κρήτης του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού τουλάχιστον μιας μοίρας του Στόλου. Στόχος ολοκλήρωσης αυτής της μεταφοράς μονάδων του Π.Ν. στην Κρήτη είναι το 2023, η βάση της Σούδας να έχει μετατραπεί σε έναν δεύτερο Ναύσταθμο με δυνατότητες προβολής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο. Οσο εξειδικεύεται η νέα, διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), θα προκύπτουν και τα επόμενα τμήματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που θα αναπτύσσονται στην Ελλάδα (όπως π.χ. η στάθμευση ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην Λάρισα).

Μ. Πομπέο: Χαιρετίζω τον ρόλο της Ελλάδος ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή

Η σημασία της Κρήτης

Η Κρήτη, γενικότερα, φαίνεται ότι μετατρέπεται σε κόμβο συγκέντρωσης στρατιωτικής ισχύος με υποδομές οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν όχι μόνο ελληνικές και αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και μονάδες από αραβικές χώρες, όπως έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες με την περίπτωση των αεροσκαφών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Σούδα. Ανάλογες συνεργασίες αναμένονται και με τη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, είναι ειλημμένη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ να αποκτήσει στενές σχέσεις που θα μεταφραστούν σε παρουσία στο ελληνικό έδαφος με διάφορους τρόπους, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία και όχι μόνο. Και στην περίπτωση των Ισραηλινών, η Κρήτη αποτελεί κρίσιμο κρίκο της στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η Σούδα που πρόκειται να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς στην Κρήτη υπάρχουν και άλλες κρίσιμες υποδομές.

Στη βάση της Σούδας Μητσοτάκης και Πομπέο

Από την αμερικανική οπτική γωνία η ενίσχυση της παρουσίας στη Σούδα αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή προκειμένου να παρακολουθείται στενότερα και η αυξανόμενη ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που το Κογκρέσο είχε εγκρίνει (όπως αποκάλυψε η «Κ» τον Φεβρουάριο) την εγκατάσταση υπερσύγχρονου συστήματος επιτήρησης στο Αιγαίο και την Κρήτη (Maritime Domain Awareness) το οποίο βεβαίως χρησιμοποιεί και η Ελλάδα.

Ενα πιο εκτεταμένο σύστημα αυτής της μορφής, ενισχυμένο και με οπλικά συστήματα, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες από τις ΗΠΑ για την Αίγυπτο. Πέρα, βέβαια, από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ αρχίζουν σταδιακά να ανησυχούν και για τον ειρηνικό μεν, ταχύ δε, τρόπο, με τον οποίο επεκτείνεται και η κινεζική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Από την αμερικανική οπτική γωνία, η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το στρατηγείο για την ανακοπή της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια αλλά και βορειότερα, την Κεντρική Ευρώπη. Σημαντικό εργαλείο σε αυτό θα είναι και η ενέργεια, καθώς οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) για την προώθηση αμερικανικού, ανταγωνιστικού προς το ρωσικό, φυσικού αερίου προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η επίσκεψη Πομπέο ενισχύει την εθνική μας γραμμή

Νέο «μέτωπο»

Πέρα από το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι, η Αθήνα έχει στραμμένη την προσοχή της στην ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια για επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών. Οι προσδοκίες είναι υπαρκτές, αλλά μειωμένες, δεδομένης της ρητορικής δύο ταχυτήτων που ακολουθούν οι Τούρκοι. Στο εξωτερικό έχουν μειώσει τους τόνους σε μια προσπάθεια διάχυσης της εντύπωσης μιας χώρας που σέβεται το διεθνές δίκαιο, ενώ προς το εσωτερικό ο πρόεδρος Ερντογάν, και όχι μόνον αυτός, μιλούν για «δικαιώματα» της χώρας από τον Καύκασο μέχρι την… «οθωμανική» Ιερουσαλήμ.

Τις επόμενες εβδομάδες ένα ιδιαίτερα απαιτητικό στοιχείο για την ελληνική, αλλά κυρίως την κυπριακή διπλωματία, θα είναι το αίτημα από την Ε.Ε. (όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής) για πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Πρακτικά το Συμβούλιο υιοθέτησε μια πρόταση της Αγκυρας. Από την Αθήνα οι αρχικές αντιδράσεις είναι χλιαρές, ωστόσο προβληματίζει η μορφή που θα λάβει, δεδομένου ότι η Αγκυρα θα πιέσει για ισότιμη εκπροσώπηση του ψευδοκράτους.

Την επιστημονική και τεχνολογική συμφωνία Ελλάδας- ΗΠΑ υπέγραψαν Πομπέο-Γεωργιάδης

Βέβαια, σε περίπτωση τέλεσης μιας τέτοιας διάσκεψης, η Τουρκία θα πρέπει, με τη σειρά της, να αποδεχθεί την παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προφανής στόχος αυτής της παραγράφου είναι η άσκηση πίεσης, ώστε αμέσως μετά τις αποκαλούμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα, να αρχίσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, υπό τις απειλές, μεταξύ άλλων, για εποίκιση των Βαρωσίων και ενώ τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά της ΤΡΑΟ συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εντός της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

47 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
47 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Koulis

Όταν θα χρειαστεί θα σπάσουν αβγά στις φωλιές. Στα Rafale αρέσουν οι ομελέτες.

jw4799

Γιατί έχω έντονη την εντύπωση, ότι όταν η σημερινή κυβέρνηση απωλέσει την εξουσία και περάσει στην αντιπολίτευση αν όχι στο μουσείο, τότε κι εσύ θα υποστηρίζεις τα ακριβώς αντίθετα ακόμα και για τα Rafale?

Koulis

Μετά τις 3 τετραετίες το συζητάμε. Να δούμε αν θα αντέξεις μέχρι τότε.

ShadowMan

3 4ετιες με ψήφιση (αυτό τον μήνα) κατάργησης 8ωρου και κατάργησης πληρωμής υπερωριών μην περιμένετε. Στα αμυντικά καλά τα πάτε αλλά….

Last edited 3 months ago by anniebraxton9
Koulis

Εργαζόμενοι και εργοδότες θα έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν σε ό,τι αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας. Προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει σχετικό αίτημα από τον εργαζόμενο. Στόχος είναι η καθιέρωση ενός νέου, ευέλικτου ωραρίου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες των εργαζομένων, χωρίς να θίγεται το θεσμοθετημένο 8ωρο και το 40ωρο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας καθώς και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα εξετάζεται να υπάρχει δυνατότητα αναπροσαρμογής του ημερησίου χρόνου εργασίας, με πρόταση του ίδιου του εργαζομένου, χωρίς όμως να μειώνεται το συνολικό πλήθος των κανονικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα. Για παράδειγμα θα μπορούσε ένας εργαζόμενος, αντί για το διάστημα 8 π. μ. – 4 μ. μ. κάθε μέρα ανά εβδομάδα, να εργάζεται 9 π. μ. – 5 μ. μ. είτε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας είτε για κάποιες μέρες της εβδομάδας.
Ωραία η παραπληροφόρηση.

ShadowMan

Είσαι πολύ παραπληροφόρηση ξέρεις καλά πως θα διαμορφωθεί το εβδομαδιαίο ωράριο πλέον και το πόσοι εργάτες θα ” αντικατασταθούν” γιατί δεν συμφώνησαν. Δεν θα στο εξηγήσω (η εταιρεία μας με 11.500 εργάτες εντός χώρας μας εξήγησε ήδη πως θα δουλεύουμε) γιατί είναι κατάχρηση χώρου τον οποίο σέβομαι (αν και πρώτη φορά δεν κρατήθηκα) αλλά σύντομα που θα το ζήσουμε όλοι δεν θα μετράνε τα λόγια σου πάνω στο ζήτημα.

Captain_Kal

Είναι πολύ καλή ιδέα, εφόσον ενεργοποιηθεί στο μέγιστο επίπεδο, η Επιθεώρηση Εργασίας, να επιβάλλει την εφαρμογή της, στους “έξυπνους” επιχειρηματίες, που θεωρούν τους υπαλλήλους τους “συνέταιρους” μόνο στις ζημιές (Όπως πολύ εύστοχα είχε ανφέρει ο Nikolaos παλιότερα).

Για να εξισορροπισθεί λίγο η κατάσταση, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις υγιείς επιχειρήσεις, ο οποίες με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζουν αθέμητο ανταγωνισμό.

x-m

Λόγω ιδιότητας κρατήστε μικρό καλάθι. Αφήστε όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα να καταλαβαίνουν καλύτερα αν τα δυο μέρη είναι ισοδύναμα και αν υπάρχουν προυποθέσεις για “συμφωνίες”.

Panos71

Εσένα δε ξέρω πόσο θα αντέξουμε…και ας σβήνει σχόλια η ΠΤΗΣΗ!

Koulis

Μέχρι να σβήσει η Πτήση. Δηλαδή ποτέ.

Sousourada

Koulis,
όπως ακριβώς με ενοχλεί να διαβάζω τις εκ Κρεμλίνου προερχόμενες “απόψεις” κάποιων σχολιαστών, αντιστοίχως με ενοχλεί να διαβάζω την άκριτη και εντελώς εκτός τόπου σε site αμυντικού ενδιαφέροντος υιοθέτηση της κυβερνητικής γραμμής. Δεν θέλω να παίρνω άλλους σχολιαστές στο λαιμό μου, αλλά νομίζω οτι είμαι ακριβής όταν σου λέω πως αν επιθυμούσαμε να διαβάζουμε τα ανακοινωθέντα του Μαξίμου, δεν θα μπαίναμε εδώ. Εγώ εδώ μαθαίνω από τις απόψεις και τη γνώση άλλων σχολιαστών, όχι από yesmen.
Αυτά στα γράφω για βελτίωση δική σου, προσωπική, και κατ’ επέκταση του περιεχομένου της Πτήσης. Αν θες, σκέψου το.

Koulis

Οι δικές μου σκέψεις δεν αποτελούν σκέψεις του Μαξίμου. Δε έχω καμμία σχέση με κόμματα. Συνταξιούχος Σχης είμαι.

x-m

Αν κρίνω από τον τρόπο που λειτουργείτε εδώ μέσα, είμαι σίγουρος ότι είχατε φανταστική συνεργασία με τους υφισταμένους σας.

Last edited 3 months ago by Aldaron47
Koulis

Άριστη συνεργασία. Είτε σε Μονάδα είτε σε επιτελείο.

Sousourada

Τότε όπου να’ναι θα σου χτυπήσουν την πόρτα, να γράφεις τα δελτία τύπου. Κάνεις λες και ξαφνικά θα γεμίσει κάθε γωνία και ένα αντιαρματικό, κάθε θάμνος και ένα αντιαεροπορικό, κάθε όρμος και αντιτορπιλικό. Ιδίως αν είσαι τέως στρατιωτικός, αξιώνω μεγάλη σοβαρότητα από εσένα. Εγώ και κάθε άσχετος μπορεί να λέμε και καμιά κοτσάνα, συγχωρείται. Ή τέλος πάντων, μπορεί και να δικαιολογηθεί.

Thanos74

Εγω να πω οτι οταν γινει αυτο (και θα αργησει πολυ) εσυ θα γινεις οπαδος του “θα το ρισκαρουμε”

p270

Καλά μείνε ησυχος ,δεν αγοράζουμε τα όπλα για να επιτεθούμε θα έπρεπε να το ξέρεις

Konios

Εγώ διάβασα το άρθρο αλλά δεν κατάλαβα πως ξέρουμε ότι τα ενεργοποίησαν και δεν είδαν τα f16 ? Και αν δεν τα είδαν γιατί υπήρξε τόσο έντονη ανησυχία από μεριά των ΗΠΑ ? Θα έπρεπε να πανηγυρίζουν όχι να ανησυχούν. Μια απλή σκέψη κάνω.

SeaborneFaith

Στις αποστολές καταστολής αεράμυνας , πρέπει οιοδήποτε να τυφλώσεις τα ραντάρ του αντιπάλου . Πως θα τα βρεις όμως ; Μα φυσικά και από τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που παράγουν , τα f1 6 με το αναβαθμισμένο ραντάρ νομίζω μπορούν να εντοπίσουν ηλεκτρομαγνητικά κυματα και συχνότητες , και ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί να ανιχνευθήκαν από τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία διαθέτουμε.

agregorio

Κι εγώ δεν έχω καταλάβει πως απέτυχαν στον εντοπισμό. Αν δεν τα είχαν δει, τότε πως εξηγούνται οι εμπλοκές;

Koulis

Οι εμπλοκές έγιναν στον γυρισμό από την Κύπρο. Έφαγαν το συνηθισμένο ξύλο οι απέναντι.

Psixraimia

Αυτό ισχύει αλλά απέδειξαν ότι η Κύπρος είναι όντως μακριά. Η ΠΑ αεροπορία θα έχανε αεροσκάφη σε κάθε αποστολή. Τα μαχητικά μας δε μάχονται στα βίντεο των Τούρκων. Προφανώς λόγω έλλειψης καυσίμου. Δεν αλλάζει όμως ότι η ΠΑ έδειξε τρομερές ικανότητες περνώντας αθεατα τα μαχητικά της

Last edited 3 months ago by alizaparkhill3
Koulis

COMAO με συμμετοχή Rafale φυσικά.

Skywalker

Αφού λες COMAO σημαίνει:
• Fighter protection with sweep and escort fighters charged with the task of engaging enemy air defence fighters.

• SEAD aircraft will operate in an area (SEAD box) close to the SAM threat and suppress the SAM while the COMAO passes the threat. SEAD aircraft may stay behind after the attack formation has passed the threat (e.g. SAM belt) and resume suppression when the attack formation returns. Alternatively, some SEAD aircraft can accompany the attack formation to suppress SAM in the target area.

• Jammers are normally deployed outside enemy territory. Some aircraft jam enemy radar frequencies while others jam communication channels.

• Attack aircraft, in the shape of bombers and fighter bombers, will normally attack the OCA targets. The use of fighter bombers has the advantage that less sweep and escort fighters are required; bombers, however, need fighter protection as long as enemy fighters are not neutralized.

• Support aircraft such as tankers, AWACS and reconnaissance aircraft are required for proper execution.

Ta ;exeiw ;olaq Αν ναι το κάνεις αλλιώς το λες για να πεις κάτι.
Για όσους δεν ξέρουν COMAO είναι συντόμευση του Composite Air
Operation. SEAD είναι συντόμευση του Suppression ofEnemy Air Defence. OCA είναι συντόμευση του Offensive Counter Air. AWACS είναι συντόμευση του Airborne Warning and Control System

Jason

Η ανάγκη απόκτησης ιπταμένων τάνκερ για την υποστήριξη επιχειρήσεων σε Κυπρο και Αιγαιο ειναι εμφανης

Last edited 3 months ago by tousername
Thanos74

θα το πω με τρια λογια:sea skimming-sea cluster-closed diamond formation.
Οποιος καταλαβε καταλαβε

i0las

Οι S400 βρίσκονταν κάπου στην Άγκυρα, αν δεν κάνω λάθος.
Ενεργοποίηση του ραντάρ για αναζήτηση χαμηλά ιπτάμενων αεροσκαφών από τέτοια απόσταση;

MPAMPIS

Λογικότερο να δοκίμαζαν το IFF……

stepa

Απο το Μurted ανοιξαν ρανταρ να δουν F 16 στην Μεσογειο…..τελικα η γη ειναι επιπεδη.

jw4799

Ούτε εγώ κατάλαβα για να πω την αλήθεια πως απέτυχαν οι S-400 να εντοπίσουν τα F-16 αν υποθέσουμε ότι ενεργοποιήθηκαν, ποιες ήσαν δηλαδή αυτές οι ενδείξεις για κάτι τέτοιο; Αλλά αυτό που κυρίως δεν καταλαβαίνω είναι γιατί και σ’ αυτό το άρθρο πανηγυρίζουμε γιατί αναβαθμίζεται η αμερικανική παρουσία στη Σούδα, για όσους το λησμονούν, βάσεις αγγλικές υπήρχαν και στην Κύπρο το ’74 αλλά….ΔΕΝ στα γεγονότα εκείνων των ημερών…ΔΕΝ, και πολλά λέγονται πως έπραξαν κι ακριβώς το αντίθετο μάλιστα…μυστήριες καταστάσεις 🙂

Last edited 3 months ago by jw4799
chriss8

Οι Αγγλικές βάσεις στην Κύπρο είναι αποικιοκρατικό κατάλοιπο και καμία σχέση δεν έχουν με μια συμφωνία /συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία του νησιού. Δεν είναι δηλαδή όπως οι Αμερικάνικες δυνάμεις στις χώρες της βαλτικής. Τέλος, η παρουσία Αμερικάνων σε Σούδα και Λάρισα δεν εξασφαλίζουν την… άμυνα των περιοχών αυτών. Απλά αναβαθμίζουν την σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ. Το πιθανό όφελος είναι μεγάλο. Το τελικό πραγματικό θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση εάν βάλουμε το μέγεθος ισχύς των ΗΠΑ σε σύγκριση με αυτό της Ελλάδος, μιλάμε για χαοτική διαφορά. Δεν έχουμε ισότιμους συνομιλητές, όσο και αν πληγώνει τον εγωισμό μας.

Gilan

Υπήρχε και ένα Αμερικάνικο αεροπλανοφόρο ανατολικά της Κρήτης, που είχε εμπλοκή με Ελληνικά F-5. Το αεροπλανοφόρο δεν είναι <<αποικιοκρατικό κατάλοιπο>> των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Thanos74

Βεβαιως και εκαναν το αντιθετο.
Γνωστος ο ρολος των βρετανων,
Μια απο τις πολλες ιστοριες ειναι αυτη:

Ελληνοκυπριος και Ελληνας αξιωματικος συζητουν κατα την διαρκεια της εισβολης με βρετανους αγιωματικους. Μολις τελειωσε η συζητηση ο Ελληνοκυπριος λεει στον Ελληνα παμε να φυγουμε γρηγορα γιατι θα μας χτυπισουν.
Οντος στην θεση που ηταν εντος 5 λεπτων επεσε βολη τουρκικου πυροβολικου……..

Captain_Kal

Πιθανόν βρήκαν κοινά στοιχεία της κυμματομορφής του radar S400, με την κυμματομορφή των S300, που ήδη γνωρίζουμε. (Όχι ότι ειμαι και ειδικός στα radar, ιδέες ρίχνω 🙂 !!!)

Mitsos_Mantzos

Δεν καταλαβαίνω γιατί τέτοιος ενθουσιασμός με την βάση των Αμερικανών στην Κρήτη;
Έχουμε βάλει την οχιά στον κήπος μας που παίζουν τα παιδιά μας και κανείς δεν κάνει τίποτα.

Koulis

Της έχουμε βγάλει το δηλητήριο.

Mitsos_Mantzos

Α οκ. Τότε το έχουμε κατοικίδιο και άμα βγάλει γλώσσα του ρίχνουμε και καμία, Ε κουλι;

Koulis

Και τη γλώσσα τη βγάλαμε. Δε θα μιλήσω για τις γλώσσες άλλων.

Mitsos_Mantzos

Χάχα τουλάχιστο έχεις χιούμορ κ. Συντα.

chriss8

Γραφικότητες… Ποια οχιά? Δεν ζούμε στο σοσιαλιστικό όνειρο της δεκαετίας του ’80. (ούτε στην “πανορθόδοξη” χίμαιρα της δεκαετίας του ’00)

Mitsos_Mantzos

Καμία σχέση, εγώ δεν γουστάρω τους Αμερικανούς Όχι γιατί δεν μας δίνουνε τζάμπα όπλα όπως πολλοί θα θέλανε αλλά γιατί δεν σέβονται ούτε τον πολιτισμό μας Ούτε την ιστορία μας που χωρίς αυτά τα φώτα του πολιτισμού θα ήταν ακόμα σκλάβοι, εν αντιθέσει λατρεύουν τους οθωμανούς και τα οθωμανικά, ανωμαλίες και ανώμαλους εγώ δεν γουστάρω.

Jason

Δεν πιστεύω αυτή την είδηση, καθως δεν εχει αναφερθεί πουθενά μετακίνηση του ραντάρ, ενω θα ήταν πιο εύκολο να χρησιμοποιήσουν τα ιπτάμενα ραντάρ για να εντοπίσουν τα Ελληνικα F-16.

Επισης, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ αναπτυσουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλαδα ειναι μεν θετική εξέλιξη, αλλα εαν δεν συνδυαστεί και απο στρατιωτική βοηθεια, τοτε θα είναι μικρής σημασίας.

Οι Τουρκοι εχουν επενδυσει στην πολεμικη βιομηχανία τους, στην αποκτηση τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε κρισιμους τομείς, όπως Μη Επανδρωμενα Οχηματα, βαλλιστικους πυραύλους, ελικοπτερα, αεροσκαφη, αρματα μάχης κτλ. Εχθες διάβαζα πως η Ουκρανική εταιρία SE Ivchenko-Progress θα παράγει τον κινητήρα για το νέο πυραυλο Κρουζ της Τουρκίας. Εμείς τι κανουμε?

Στην Ελλαδα κοιτάζουμε ποιος ξενος θα πει κάτι θετικό για να πάρει και συμβόλαιο απευθείας αγοράς, ενω η δικη μας πολεμικη βιομηχανία εχει οδηγηθεί σε κλεισιμο, και δεν παράγουμε ουτε βίδα. Εχουμε μαχητικα χωρις οπλα, και υποβρυχια χωρις τορπίλες, και όταν βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση τρέξαμε πάλι να μοιράσουμε συμβόλαια χωρις διαγωνισμούς, χωρις μεταφορά τεχνογνωσίας, όλα στο πόδι κυριολεκτικά.

Η σημερινή κυβέρνηση εχει τεραστια ευθύνη καθως τα σύννεφα ηταν ορατά απο περυσι, αλλα απέτυχε να προετοιμάσει την Ελλαδα για μια ενδεχόμενη συγκρουση και να αυξησει την αποτροπή. Ευτυχώς υπήρχε η Ε.Ε.

Nikostath

Που ακριβώς “υπήρχε η Ε.Ε.” οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις υπήρχαν, συγκρίνεις τη σημερινή Κυβέρνηση με τους Μπαλάφες?

Jason

Οι Ενoπλες Δυναμεις εκαναν το καθηκον τους με τα μέσα που διέθεταν.

Η προπαρασκευη επρεπε να είχε αρχίσει από περυσι τουλαχιστον και όχι τώρα. Π.χ. ακομη περιμένουμε να ακούσουμε για τορπίλες και stand-off οπλα για τα F-16. Η σημερινή κυβέρνηση τους πρώτους 7 μηνες διακυβέρνησης της, ακολουθούσε την πολιτική της προηγούμενης και το δογμα Μπαλαφα. Επρεπε να στείλουν οι Τουρκοι ερευνητικο 2 φορές για να αλλάξει στάση.

Εαν δεν υπήρχε η απειλη κυρώσεων απο την Ε.Ε. δεν θα αποχωρούσε ουτε το Oruc Reis απο την Ελληνικη ΑΟΖ, αλλα ουτε το γεωτρυπανο Yavuz απο την Κυπριακη ΑΟΖ.

Last edited 3 months ago by tousername
mariossahamis

Η κύρια διαφορά ανάμεσα στα συστήματα S400 και S300 ατην εξαγωγική έκδοση είναι ότι έχουν 2 ραντάρ παραπάνω οι S400 απο τους S300 (1 πολυκαναλικό ραντάρ περιφέρειας και ένα τομέα) αλλά έχουν κρατήσει το ραντάρ big bird και του εγκλωβισμού των S300..
Τα παιδιά μας εχουν εξασκηθεί με αυτά τα 2 ώστε να αποφύγουν την ανίχνευση και των εντοπισμό για αυτό βγάλανε το awacs τους οι Τούρκοι για να τους εντοπίσουν.
Στη εγχώρια έκδοση η οικόγενεια S μπορείν α διασυνδεθεί και με άλλους αισθήτηρες όπως πολεμικά αεροσκάφη awacs και ραντάρ πέρα του οριζοντός[ S500].
Ακόμα και αν έχεις ένα τέλειο όπλο αν δεν έχεις καλό εκπαιδευμένο προσωπικό και δεν έχεις αναπτύξει τακτικές για ενδεχόμενες επιθέσεις κατά του τότε αλλά λόγια να αγαπιώμαστε…
Εμείς οι έλληνες έχουμε καλά μάθει την αξία της παροιμίας: Τα μεταξωτά βρακιά θέλουν και επιδέξιους κώλους. Κάτι που οι..γείτονες το μαθαίνουν πολύ άσχημα και πολύ αιματηρά…

Last edited 3 months ago by mariossahamis

Το άρθρο της Καθημερινής βέβαια δεν έχει την παραμικρή ακρίβεια / σοβαρότητα καθώς :

1) Η Τουρκία έχει όλους και όλους στο έδαφος της 2 συστοιχίες , οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί , δεν έχουν δοκιμαστεί , δεν έχουν ενεργοποιηθεί

2) Τα συστήματα για λόγους ασφάλειας βρίσκονται στην Άγκυρα και ποτέ δεν κουνήθηκαν από εκεί

3) Τώρα θα μετακινηθούν μερικά χιλιόμετρα δυτικά / βόρεια , προς την Σινώπη

4) Για να μετακινηθούν ( αρκετά μεγάλα φορτηγά) , χρειάζονται να κλείσουν δρόμοι κλπ όπως έγινε προσφάτως

5) Για να ελέγξουν την Κύπρο πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι 1000 χλμ νότια αλλά και πρώτα να εγκατασταθούν και να δοκιμαστούν

Τέλος όπως ξέρουν και τα μικρά παιδιά , αλλά όχι ο συντάκτης του άρθρου της Κ , η αεράμυνα χρειάζεται :

α) Α/Α μεγάλου βεληνεκούς , αντι βαλλιστικό , μεγάλα ύψη ( π.χ patriot , S 400 )

β) Α/Α μικρότερου βεληνεκούς ( χαμηλό ύψος) , όπως π.χ τις καημένες , τις υπερ πολύτιμες σαυρίτσες της Ελλάδας τις οποίες κάποιος άλλος ‘ ‘γνώστης΄΄ , σε προηγούμενο άρθρο τις έβγαλε άχρηστες

γ) Αεροσκάφη να περιπολούν

Εάν τώρα που δεν νομίζω , οι Τούρκοι θεωρούν ότι με 2 4 η 6 συστοιχίες S 400 θα ελέγξουν την Ν.Α Μεσόγειο , τόσο το καλύτερο , αλλά και πάλι δεν νομίζω , αφραγκοι είναι δεν είναι ηλίθιοι

Sousourada

Ερώτηση:
για λόγους αιφνιδιασμού, τα συστήματα δεν μπορούν να μεταφερθούν με βαριά μεταγωγικά ελικόπτερα (είτε ολόκληρα, είτε αποσυναρμολογημένα), ώστε όποιος περίμενε να βρει κενό στην αεράμυνα ξαφνικά να αρχίσει να φωτίζεται από ραντάρ και βλήματα που τον προσεγγίζουν;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις φρεγάτες; Αγοράζουμε γαλλικές, τελείως ξαφνικά, και δεν το ξέρουμε; (και ούτε το ΠΝ)

 Το τι διαβάσαμε, διαβάζουμε, και θα διαβάσουμε για το πρόγραμμα των 4 νέων φρεγατών, είναι πέρα από κάθε λογική. Έχουμε την τάση να μην...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Τη Δευτέρα έρχεται η Παρλί, αλλά η νέα τελική γαλλική...

26
 Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, γράψαμε πως η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, που αναμένεται τη Δευτέρα, θα κομίσει και νέα πρόταση για το...
- Advertisement -
Card image

January #008

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 January #368

Αγορά 2.29
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49

Related News

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Τη Δευτέρα έρχεται η Παρλί, αλλά η νέα τελική γαλλική προσφορά για φρεγάτες, θα καθυστερήσει λίγο ακόμη

 Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας, γράψαμε πως η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, Florence Parly, που αναμένεται τη Δευτέρα, θα κομίσει και νέα πρόταση για το...

Wessex Operational: Το ελικόπτερο για όλες τις δουλειές (βίντεο)

Έκανε θόρυβο σαν θυμωμένο έντομο αλλά αυτό ελάχιστα ένοιαζε το Βασιλικό Ναυτικό. Αυτό που έκανε το Wessex τόσο δημοφιλές ήταν η ικανότητα προσαρμογής του...

M. Τσαβούσογλου: Τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα καταστρέψουν τα πάντα

Συνέντευξη στο Politico παραχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ανέφερε ότι είπε «σε όλους ότι τυχόν περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας θα...