Αεροπορικοί θησαυροί στην ΑΒ Τανάγρας-114ΠΜ

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Στο πλαίσιο της γνωστής σειράς άρθρων μας για τα αεροσκάφη της ΠΑ που έχουν αποσυρθεί και βρίσκονται σε διάφορες τοποθεσίες σειρά έχει η ΑΒ Τανάγρας, έδρα της 114ΠΜ, αναμφίβολα μια από τις σημαντικότερες Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Θρυλικά αεροσκάφη όπως τα F-86E, F-84F, F-104G, F-102A, T-33A, Mirage F.1CG και Mirage 2000 επιχειρούσαν ή συνεχίζουν να επιχειρούν εκεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα εξορμώντας από τις εγκαταστάσεις της, διασφαλίζοντας διαχρονικά την προστασία και κυριαρχία στους Ουρανούς της Πατρίδας μας.

Εκτός από τα επιχειρησιακά Mirage 2000, η 114ΠΜ φιλοξενεί και έναν σεβαστό αριθμό εκτός ενεργείας αεροσκαφών πολλών διαφορετικών τύπων, που αρκετοί από αυτούς ουδέποτε επιχείρησαν από την Τανάγρα. Η πολυτυπία ιστορικών αεροσκαφών οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μετακίνησή τους από τη γειτονική Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία προς την 114ΠΜ. Όταν η ηγεσία του ΓΕΑ προγραμμάτιζε την απόσυρση ενός τύπου από την ενεργό υπηρεσία, διακόπτονταν οι εργασίες εργοστασιακής συντήρησης στο σύνολο ή σε μεγάλο αριθμό ομοιότυπων αεροσκαφών που βρίσκονταν στην ΕΑΒ και, για την οικονομία του χώρου, προωθούνταν στη γειτονική 114ΠΜ ως αεροσκάφη εκτός ενεργείας (κατηγορία Ε1).

Οι πολυπληθέστεροι τύποι στην Πτέρυγα είναι τα Mirage F.1CG (δεκαοχτώ), τα F-102A Delta Dagger (επτά), T-33A (πέντε) και F/TF/RF-104G (πέντε). Οι τρεις πρώτοι τύποι επιχειρούσαν από την 114ΠΜ μέχρι την απόσυρσή τους, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε απόθεση εντός των ορίων της.

Περισσότερα για τους «θησαυρούς» της Τανάγρας στο τεύχος της Π&Δ 395, που βρίσκεται στα περίπτερα.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Makis
Member
Makis

ένα κάλυμα δεν μπορούν να τα βάλουν? Αχρηστοι.

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Το Mirage της εικόνας 18 από ποιο ατύχημα είναι;

AlxPorto
Member
Trusted Member
Αλέξανδρος Πορτοκάλης

Χωρίς να θυμάμαι λεπτομέρειες αυτή την στιγμή, είναι το αεροπλάνο που έπεσε στην θάλασσα και ανελκύστηκε επειδή έμεινε σε σχετικά καλή κατάσταση

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Νομίζω εκείνο ήταν μονοθέσιο, αυτό είναι διθέσιο. στο περιοδικό έχει ακόμα μία φωτογραφία με ένα μονοθέσιο Mirage 2000, εκείνο, μπορεί να είναι αυτό που έπεσε (προσθαλασσώθηκε) στην θάλασσα.

Genesis
Member
Trusted Member
Genesis

Συγχωρήστε μου την ενδεχομένως αφελή ερώτηση αλλά την έχω πολλά χρόνια στο μυαλό μου… Έχω δει κατά καιρούς και τα σχετικά άρθρα στην έντυπη έκδοση. Υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούν ακόμη κάποια από τα παροπλισμένα αεροσκάφη που αφήνουμε να σαπίζουν εδώ και εκεί. Υπάρχουν ακόμη και αερολέσχες, συλλέκτες και εύποροι χομπίστες, εταιρείες που αγοράζουν και συντηρούν τέτοιο υλικό για ενοικίαση (π.χ. σε κινηματογραφικές ταινίες), ή εταιρείες υπηρεσιών aggresor κλπ. Όλοι αυτοί ενδεχομένως χρειάζονται ή θα χρειαστούν ανταλλακτικά από τέτοια αεροσκάφη τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι πανάκριβα…. Μία καλύπτρα μπορεί να κοστίζει μερικές χιλιάδες ευρώ, ένα σκέλος από το σύστημα προσγείωσης… δεν… Read more »

Gilan
Member
Noble Member
Gilan

Και εγώ έχω παρόμοια απορία, θα μπορούσε να γίνει χύτευση των μετάλλων προς ανακύκλωση, όχι μόνο από αεροπλάνα αλλά και από πλοία άρματα, τρένα κτλ.