Συνεχίζεται η κόντρα Ιράν – Ηνωμένου Βασιλείου στον Περσικό Κόλπο, αυτή τη φορά σε τάνκερ υπό βρετανική σημαία

1
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Stena Impero, ένα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε από το Ιράν προχθες Παρασκευή, λίγες μέρες αφού πρώτα είχε προηγηθεί και άλλη αποτυχημένη προσπάθεια εναντίον άλλου δεξαμενόπλοιου βρετανικών συμφερόντων.

Καταγγελίες για νέα επίθεση σε τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Το εν λόγω δεξαμενόπλιο είναι αγκυροβολημένο σήμερα στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν ενώ οι αρχές τώρα διεξάγουν έρευνα για να προσδιορίσουν τις αιτίες της σύγκρουσης του με αλιευτικό σκάφος.

Ιρανός αξιωματούχος των λιμενικών αρχών δήλωσε σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars ότι το Stena Impero είχε «συγκρουστεί με αλιευτικό σκάφος κατά την πορεία του. Και σύμφωνα με τον νόμο, μετά το ατύχημα είναι απαραίτητο να διερευνηθούν τα αίτια. Η έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος άρχισε σήμερα (Σάββατο) από τους εμπειρογνώμονες υπό την εποπτεία της Λιμενικής και Ναυτιλιακής Αρχής της επαρχίας Χορμοζγκάν».

Επισήμως, το δεξαμενόπλοιο, του οποίου η ιδιοκτήτρια εταιρία Stena Bulk είναι σουηδική, κατασχέθηκε για «μη σεβασμό των διεθνών κανονισμών και των κανόνων της ναυσιπλοΐας».

Η Αγγλία στέλνει και δεύτερο πολεμικό πλοίο στον Περσικό, αλλά… δεν είχε τις αντιδράσεις που περίμενε (και θα ήθελε)

Σύμφωνα με βρετανικές πηγές, απόπειρα βίαιης νηοψίας είχε συμβεί μία ακόμα φορά την ίδια μέρα, αλλά η βρετανική εταιρεία του δεύτερου δεξαμενόπλοιου (Mesdar, με σημαία Λιβερίας) είχε αναφέρει ότι ένοπλοι άνδρες είχαν ανεβεί στο πλοίο αλλά στη συνέχεια αποχώρησαν.

Προηγουμένως, βασιλικοί Πεζοναύτες είχαν επιβιβαστεί και καταλάβει ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο ανοιχτά του Γιβραλτάρ με την κατηγορία ότι επρόκειτο να επιχειρήσει να σπάσει το διεθνές εμπάργκο στην Συρία και από τότε άρχισε να κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των δυο χωρών.

Άγγλοι πεζοναύτες καταλαμβάνουν ιρανικό τάνκερ που θα έσπαγε το συριακό εμπάργκο

Από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε πως αν το Ιράν δεν απελευθερώσει αμέσως το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες».


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Ganesha_Mahesvari
Member
Trusted Member
Ganesha Mahesvari

Όπως περιμέναμε όλοι μια φυσιολογική αντίδραση από το Ιράν, πράγμα που σημαίνει ότι οι Άγγλοι την περίμεναν απολύτως ή μάλλον για την ακρίβεια υπολόγιζαν ότι θα συμβεί. Οπότε η παρτίδα συνεχίζεται και μένει να δούμε προς τα που θέλουν να την οδηγήσουν ακριβώς.