Το γραφείο του προγράμματος Naval Aviation Training System and Ranges του αμερικανικού Ναυτικού ολοκλήρωσε πρόσφατα τη δοκιμή του συστήματος εκπαίδευσης αεροπορικής μάχης επόμενης γενιάς, (Tactical Combat Training System Increment II – TCTS II), σε ένα μαχητικό αεροσκάφος F/A-18E/F Super Hornet στον αεροναύσταθμο Patuxent River.
Η τελευταία σειρά δοκιμών, που διεξήχθη από την εξειδικευμένη μοίρα δοκιμών VX-23, θεωρείται σύμφωνα με το αμερικανικό Ναυτικό «το αποκορύφωμα του καινοτόμου, στρατηγικού σχεδιασμού από πολλούς οργανισμούς που συνεργάζονται με τη βιομηχανία για να ολοκληρώσουν αυτήν την αποστολή με επείγοντα χαρακτήρα.»
Το συγκεκριμένο σύστημα έχει αναπτυχθεί ειδικά για λογαριασμό του αμερικανικού Ναυτικού, παίζοντας τον ίδιο περίπου ρόλο των ατρακτιδίων ACMI, που καταγράφουν παραμέτρους πτήσης κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων. Τα εξαχθέντα δεδομένα είναι πολύτιμα για την μετά την πτήση απενημέρωση και αξιολόγηση.
Το σύστημα TCTS II είναι δημιουργία της Collins Aerospace Systems κι είναι ένα κρυπτογραφημένο σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής που επιτρέπει εκπαίδευση εναέριας μάχης μεταξύ αεροσκαφών με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας. .
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι μέσα στο 2020 και η αμερικανική Αεροπορία προσχώρησε στο πρόγραμμα TCTS II για να επωφεληθεί από τις ήδη υπάρχουσες επενδύσεις που έγιναν από το Ναυτικό και τις δυνατότητες παράδοσης των δικών της συστημάτων νωρίτερα και με χαμηλότερο κόστος. Οι δυο κλάδοι θα συνεργαστούν για να χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα για να εκπαιδεύσουν τους χειριστές αεροσκαφών τους σε πραγματικά περιβάλλοντα με πραγματικές απειλές.
Τέτοιου είδους συστήματα θεωρούνται ιδιαίτερης χρησιμότητας και πολύτιμα εργαλεία για την εκπαίδευση αερομαχίας. Η Πολεμική Αεροπορία δυστυχώς δεν διαθέτει κάτι αντίστοιχο, αν και στο παρελθόν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν κινηθεί κάποιες διαδικασίες για την προμήθειά τους.
Μάλιστα είχε προκριθεί η πρόταση ισραηλινής εταιρείας για συνολικά 54 τέτοια ατρακτίδια τύπου ACMI, πλην όμως τίποτα δεν προχώρησε. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει περιπτώσεις που για τις ανάγκες ασκήσεων η Πολεμική Αεροπορία είτε νοικιάζει (από ιδιωτική εταιρεία) τέτοια συστήματα για ορισμένα αεροσκάφη της είτε τα δανείχεται από συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις όταν πρόκειται για ασκήσεις στο εξωτερικό.
Είναι αδιανόητο η σχετική επιχειρησιακή απαίτηση της ΠΑ, ελαχίστου αθροιστικού κόστους, να μην καλύπτεται εδώ και 12 χρόνια. Κάθε εμπόδιο για καλό, βέβαια, αν πάρουμε αυτό το νέο σύστημα.