16 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

«Ολημερίς το έχτιζαν το βράδυ γκρεμιζόταν»: Tejas Mk2, τώρα και με canards

- Advertisement -

To πρόγραμμα ανάπτυξης ενός εγχώριου ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους Tejas ξεκίνησε με μεγάλες φιλοδοξίες αλλά έχει περάσει κυριολεκτικά από «σαράντα κύματα» από τη δεκατία του ’80 όπου κι εντοπίζονται οι ρίζες του.
Παρά τις δεκαετίες ανάπτυξης και τα χρήματα που διατέθηκαν απλόχερα στην τοπική αεροναυπηγική βιομηχανία μέχρι σήμερα το πρόγραμμα δεν έχει καταφέρει να αποδώσει ούτε μία επιχειρησιακή μοίρα στην ινδική Αεροπορία.
Κατά καιρούς διαβάζουμε ειδήσεις που αναφέρουν διάφορες δοκιμές νέων συστημάτων, κινητήρων και όπλων στο συγκεκριμένο αεροσκάφος, αλλά τίποτα δεν είναι τελεσίδικο ποτέ και πάντα οι Ινδοί μένουν στις δοκιμές.
Αν βγει κάτι καινούριο, θα πειραματιστούν με αυτό πάνω στο Tejas. Στο τέλος δεν θα το υιοθετήσουν κι ενσωματώσουν σ’ αυτό, ή αν το επιχειρήσουν θα πέσουν πάνω σε άλυτα προβλήματα, αλλά… θα πειραματιστούν.
Αυτή τη φορά, βλέπουμε ένα νέο concept του συγκεκριμένου μαχητικού, που ενσωματώνει εμπρόσθια πτερύγια canard. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι τα πτερύγια αυτά ήταν στο απόγειό τους στις αεροναυπηγικές σχεδιάσεις των μαχητικών αεροσκαφών πριν τρίαντα χρόνια και σήμερα θεωρούνται μάλλον ξεπερασμένη λύση κυρίως όσον αφορά το ίχνος στα ραντάρ.
Παρόλαυτά, οι Ινδοί αποφάσισαν να τα δοκιμάσουν. To πού μπορεί να καταλήξουν είναι βέβαια άγνωστο, αν και κρίνοντας από την πορεία του προγράμματος μέχρι τώρα, δεν εμπνέεται και πολλή αισιοδοξία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
FOX
FOX
1 year ago

Μυρίζει Ισραήλ η ιστορία πάντως.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αλλά νομίζω θα τα καταφέρουν τα επόμενα χρόνια…

Em.Ti
Member
Em.Ti (@em-ti)
1 year ago
Reply to  FOX

Δείτε και τους Derby στην καλλιτεχνική απεικόνιση.

photographix
1 year ago

Ερε Πουτιν που χρειαζονται και αυτοι :P….

Πάνος
Πάνος
1 year ago

Σε 10 χρόνια θα καταφέρουν να φτιάξουν ένα Mirage 2000 με canards.Πεταμένα λεφτά.

Kgeorge
Γιώργος Κ.
1 year ago

Ειδικά αν πάρουν την γραμμή παραγωγής του F-16-F-21 άκλαφτο θα πάει το Tejas…

G
G
1 year ago

παρολα αυτα το ραφαλ , ο γρυπας ,το j 20 και ο τυφωνας εχουν καναρντς .
μηπω δεν προσθετουν και τοσο rcs και τα οφελη ειναι περισσοτερα?αλλωτε δεν ειναι στελθ το αεροπλανο ετσι και αλλιως

seb
seb (@seb)
1 year ago
Reply to  G

Σωστή παρατήρηση και είχε γίνει μια σχετική κουβέντα με αφορμή την επιλογή τοποθέτησης canards στο J-20, από την οποία είχε προκύψει πως και το F-35 είχε δοκιμαστεί σχεδιαστικά με μια διαμόρφωση canards σε συνδυασμό με την απουσία κάθετου σταθερού.

Κώστας
Κώστας
1 year ago
Reply to  seb

Δωσε φωτο

GMT-I
GMT-I
1 year ago
Reply to  Κώστας

http://www.f-16.net/forum/viewtopic.php?f=61&t=52617 ο “πατέρας” του F-35 αν μπορούσαμε να πούμε.

Dimitris
Δημήτρης
1 year ago

Τους πήρε 30 χρόνια για να καταλήξουν στο… Viggen;

photographix
1 year ago

+1

Mickey
Γιώργος
1 year ago

Αυτό ακριβώς είδα κι εγώ από τις φωτό.

EPR
E.R
1 year ago

Οι ανθρωποι απλά δεν υπάρχουν. Εχουν επανευευρει το GNAT.
Οι πυραυλοι Α/Α που κουβαλάει δείχνουν σαν άγκυρες επάνω του. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει στα ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τα βάλουν όλα μέσα στο αεροπλάνο.
Οι Πακιστανοί έφτιαξαν αεροπλάνο το οποίο υπηρετει ήδη και τώρα φτιάχνουν το Block II.
Οι Ινδοί είναι γελοίοι σε όλες τις εκφάνσεις της ζωήσ τους. Εδικά στο συντονισμό . Τραγωδία

photographix
1 year ago

Θεοι. Ειπαμε, Πουτιν που τους χρειαζεται (και αυτους) 😛

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Μπορείτε παρακαλώ να δημοσιεύετε κατά γράμμα όλες τις περιπέτειες του Tejas; Μήπως και επιτέλους αρυσθούν τα ορθά συμπεράσματα οι αναρίθμητοι αμετανόητοι μεταξύ ημών, που ονειρεύονται “εθνικό αεροσκάφος”, “εθνική αεροπορική βιομηχανία” κλπ. Μιλάμε για ένα πιθάρι χωρίς πάτο, που θα οδηγούσε σε πλήρη αφοπλισμό της χώρας.
Και κάτι άλλο: Μέρος του προβλήματος είναι η εξιδανίκευση του “μικρού”. “Ελαφρά μαχητικά”, κορβέτες κλπ. Για όλα υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος, και δεν υπάρχει το παραμικρό όφελος στο να επανεφεύρεις κάτι που υπάρχει, αλλά σε 2/3 της κλίμακας και στο 50% και μείον των δυνατοτήτων …
Αυτό σημαίνει: Για μαχητικά 7,5-9 τόννοι απόβαρο και ένας κινητήρας 22.000 – 32.000 λιβρών ώσεως. Για πλοία 3500 τόννοι εκτόπισμα. Ό,τι μικρότερο είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε, φράγκα να καίγονται.

Stavrogin
Κωνσταντίνος
1 year ago
Reply to  Nikolaos

” Για όλα υπάρχει ένα κρίσιμο μέγεθος, και δεν υπάρχει το παραμικρό όφελος στο να επανεφεύρεις κάτι που υπάρχει”
Συμφωνώ απόλυτα!

GDIKEOS
Reply to  Nikolaos

Nikolaos Έχεις λάθος άποψη άλλο τι σχεδιάζω κι άλλο τι με συμφέρει να σχεδιάσω.
Είναι δεκάδες οι παράμετροι που δεν αναλύονται έτσι απλά.
Πχ τι σε συμφέρει να κατασκευάσεις -σχεδιάσεις
Α) ένα τομα με βάρος 13,5 τόμους αλλά με 6 άτομα η μεταφερόμενη ομάδα.
Β) ένα τόμα με βάρος 24,5 τόνους αλλά με 8 άτομα η μεταφερόμενη ομάδα.
Γ) ένα τόμα με βάρος 35 τόνους αλλά με 10 άτομα η μεταφερόμενη ομάδα.
Όλα με τον ίδιο οπλισμό αλλά όσο ανεβαίνουμε σε βάρος τόσο δυσανάλογα ανεβαίνει και το
κόστος γιατί; Γιατί θα κατασκευάσεις ακόμα λιγότερα τομα σε αριθμό!
Για αυτό γράφω για λάιτ τομα για δεκαετίες και για ελαφριά σε βάρος θωρακισμένα 6Χ6 με τον ίδιο πύργο.
Στα πλοία αλλά και στα αεροσκάφη δεν ισχύουν ακριβώς τα ίδια αλλά θα σου δώσω ένα παράδειγμα.
Το F-20 θα ήταν ιδανικό για εμάς αφού μας έδιναν την γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα τώρα θα είχαμε βελτιωμένη έκδοση με ισχυρότερο κινητήρα κλπ.
Ιδανικό όμως αφού δεν έγινε πόλεμος, άμα γινότανε πόλεμος με τους τούρκους δεν μπορώ να σου απαντήσω επακριβώς γιατί είναι δεκάδες οι παράμετροι αλλά δεκάδες είναι και τα λάθη σε έναν πόλεμο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως πρώτα θα καταστρέψουμε τα αεροσκάφη των τούρκων στον αέρα και μετά θα χτυπήσουμε μαζικά επήγειους στόχους.
Για το ναυτικό όλοι μετράνε τα πλοία σε εκτόπισμα εγώ διαφωνώ και γράφω για το απαιτούμενο μήκος που βάση αυτού υπολογίζετε ο χώρος για να χωρέσουν τα απαραίτητα οπλικά συστήματα.
Τώρα το ιδανικό πλοίο γιατί και για ποιόν; Γιατί καμία σχεδίαση δεν είναι κατάλληλη για την Ελλάδα και το αιγαίο που άμα γίνει πόλεμος θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα!
Καλοί οι πύραυλοι αλλά χωρίς πυροβόλα δεν γλυτώνεις.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

Έχει τίποτα από όλα όσα έγραψες καμία σχέση με το σχόλιο στο οποίο απάντησες; Αν ναι, πια ακριβώς είναι αυτή;

Nik13
Nik13
1 year ago
Reply to  Nikolaos

Εμείς δεν έχουμε καμία εφαρμοσμένη τεχνολογία πάνω σε πολεμικά πλοία κ αεροπλάνα ούτε φροντίσαμε ποτέ έστω να αγοράσουμε.. Γιαυτό οποίος λέει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε πλοία αεροπλάνο κλπ είναι άσχετος.
2 πράγματα μπορούμε να κάνουμε…
1..να αγοράσουμε ένα έτοιμο σχέδιο..
2..να συμμετέχουμε στην ανάπτυξη ενός σχεδίου ώστε αυτός που το φτιάχνει να λάβει υπόψη του τι θέλουμε ώστε το σχέδιο να είναι καλό για μας…
Φέρω ένα παράδειγμα…. Οι φρεγάτες μπελγαρα είναι ένα πολύ καλό πλοίο το οποίο όμως καλύπτει ανάγκες του γαλλικού πν κ όχι δικές μας..
Εμείς θέλουμε όπως δποτε 127αρι κανόνι αλλά το πλοίο για να βάλει τέτοιο κανόνι πρέπει να αφαιρέσει κελιά από αα πυραύλους…
Αν εμείς είχαμε συμμετάσχει στον σχεδιασμό τότε θα είχαμε προβλέψει αυτό που είναι σημαντικό για μας αλλά όχι για τους Γάλλους.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
1 year ago

Εξεταζόμενο ως πρόγραμμα μελέτης/εκμάθησης, το Tejas πιθανότατα απέδωσε φανταστικά και είναι πολύ θετική η ικανότητα συνεχούς εξέλιξης και χρηματοδότησής του. Από τη σκοπιά όμως δημιουργίας επιχειρησιακού α/φους, ομιλούμε περί μεγίστου γεωμήλου…

GDIKEOS
Reply to  chikichiki

chikichiki για το μέγεθος που ρωτάει απάντησα.
Δεν είναι κάτι το απολύτως δεδομένο.
Δηλαδή αλλού το μικρό μέγεθος είναι καλό σε άλλες περιπτώσεις όχι.
Η αναλογία κόστους με τον αριθμό παραγωγής και το μέγεθος δεν είναι ανάλογη
σε όλα τα οπλικά συστήματα.
Από την άλλη υπάρχει και το τι χρειάζεσαι σαν χώρα βάση του τι έχεις να πολεμήσεις
που είναι ένας πολύ μεγάλος γεωγραφικά χώρος με πολλά νησιά που διαφέρει κατά πολύ
από της παραμέτρους σχεδιάσεις των οπλικών συστημάτων των άλλων χωρών.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 year ago

Γεώργιε, δεν νομίζω ότι διαφωνούμε επί της αρχής. Κι εσύ, που είσαι φίλος των μικρών λόγω ευχερέστερης απόσβεσης της επένδυσης (κατανομή του κόστους R&D σε περισσότερες παραγόμενες μονάδες) πρεσβεύεις ότι το F-20 θα ήταν ένα καλό ελαφρύ μαχητικό, δηλαδή ένα ώριμο σχέδιο χωρίς τεχνολογικό ρίσκο, και όχι ένα α/φ σχεδιασμένο από μια κόλλα χαρτί.
Εδώ βέβαια έρχεται το θέμα του κρίσιμου μεγέθους, γιατί το F-20, όσο θαυμαστό κι αν ήταν από άποψη επιδόσεων/ευελιξίς/αξιοπιστίας/κόστους χρήσεως/χαμηλού αποτυπώματος εφοδιαστικής αλυσίδας/εκπαίδευσης, δεν είχε το συνδυασμό εμβελείας/φορτίου που θα του επέτρεπε να επιχειρεί για επαρκή χρόνο πάνω από τις νήσους Ανατολικού Αιγαίου, είτε σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής ή σε ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (για κρούση στην τουρκική ενδοχώρα και παρουσία στην Κύπρο ας μη μιλήσουμε καλύτερα). Θα μας έφερνε δηλαδή στην κατάσταση του 1974, όπου το πλέον αξιόμαχο α/φ της ΠΑ (τα Φάντομ είτε δεν είχαν αξιοποιηθεί πλήρως – και πράγματι, είναι απίθανη η κήρυξη πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητος 3 μήνες μετά την έναρξη παραδόσεων – ή κρίθηκε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να απωλεσθεί ο πυρήνας των εκπαιδευμένων στις ΗΠΑ εκπαιδευτών στον τύπο …) ήταν το βραχείας εμβελείας F-5A, ενώ παρουσία στην Κύπρο μπορούσαν να έχουν μόνο τα αξιόπιστα αλλά όχι επιβιώσιμα F-84F (η ενδιάμεση γενιά με το F-100D, “έντιμο” α/φ δ/β με επαρκή συνδυασμό εμβελείας/φορτίου, είχε παραλειφθεί από την ΠΑ … όχι όμως και από την ΤΗΚ …).

GDIKEOS

Νικάλαε δεν είμαι φίλος των μικρών αλλά εδώ αναφέρω την αντίθεση πως σε άλλες περιπτώσεις το
μικρό είναι καλό πχ θωρακισμένο 6Χ6, λαιτ τομα. ελαφρύ άρμα.
Σε άλλες όμως όχι πχ φρεγάτα, αεροσκάφος.
Αυτά βγαίνουν από της μελέτες που έχω κάνει για την σχεδίαση οπλικών συστημάτων.
Το ιδανικό πλοίο για το αιγαίο βγαίνει στους 12,500 τόνους! Που δεν υπάρχει τέτοια σχεδίαση.
Το ιδανικό αεροσκάφος είναι ένα γαλλικό ραφαλ F-4 !
ΥΣ και εγώ θέλω αμφίβια 8Χ8 αποβατικά τομα των 40+ κόμβων με 12,5 μέτρα μήκος με 500 χιλιόμετρα εμβέλεια στο νερό αλλά άμα τα πληρώσεις 20+ εκατομμύρια το ένα άμα άρουν οι αμερικάνοι 200+ σε συμφέρει; Με έξτρα το κόστος RD!
Δηλαδή πρώτα κοιτάς τη έχει μέσα η τσέπη σου και μετά σχεδιάζεις.
Γιατί να μην βάλεις στο 6Χ6 μικρό θωρακισμένο όχημα ειδική διαρύθμιση του πατώματος, έξτρα υδροπροωθητές και δυο εξωλέμβιες μηχανές ντίζελ με ειδική διαρύθμιση- τοποθέτηση πιάνεις άνετα τα 25 χιλιόμετρα τη ώρα στο 85% της ισχύος με πολύ χαμηλό κόστος.

Nik13
Nik13
1 year ago

12.500 t για το Αιγαίο;;; για να στρίψει πρέπει να κάνει τον γύρο της Κρήτης… Άσε που δεν θέλεις ραντάρ να το δεις…
Μέχρι 3.500t με σωστό οπλισμό κάνει για το Αιγαίο κ 6.000 t είσαι κομπλέ για αν. Μεσόγειο…
Εμείς σαν χώρα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό ενός οπλικου συστήματος ώστε να μπορεί να καλύψει κ τις ανάγκες μας… Ούτε να σχεδιάσουμε μπορούμε ούτε να κατασκευασουμε μπορούμε δική μας σχεδίαση..
Κ όταν λέω συμμετοχή στον σχεδιασμό εννοώ να βάζουμε αυτά που θέλουμε ώστε αυτός που σχεδιάζει το πλοίο πχ να λαμβάνει υπόψη του απ την αρχή το θέλουμε..

GDIKEOS

https://www.youtube.com/watch?v=plukKZbUp60
Future weapons of Iran 2019.
Γιατί και άλλοι από ιδέες πάνε καλά στην πράξη όμως τι γίνετε!
Δείτε τα πρότζεκτ αεροσκάφη κλπ

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

23
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2016 June 2016 #361

Αγορά 1.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά

Related News

M901 IMPROVED TOW VEHICLE (ITV), ο κυνηγός αρμάτων του Ελληνικού Στρατού παραμένει επικίνδυνος

Του Θανάση ΓραμματικούΤο 1975 ο αμερικανικός στρατός προχώρησε στην ανάπτυξη ενός πυργίσκου, ο οποίος θα έφερε δίδυμο εκτοξευτή TOW με δυνατότητα ανύψωσης και περιστροφής....

Οι ΗΠΑ καλούν την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν την εκεχειρία

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο άσκησε πίεση σήμερα τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν να σεβαστούν τη συμφωνία τους για εκεχειρία...

Η Ελλάδα ολοκληρώνει την τεχνική προετοιμασία για τα δίκτυα 5G

Ξεκινά σταδιακά, από τις 6 Νοεμβρίου, η διαδικασία απόδοσης του Ψηφιακού Μερίσματος ΙΙ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ανάπτυξη και λειτουργία των δικτύων 5G...