Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Εθνικού Στρατού Λιβύης (LNA – Χαφτάρ)

3
3265
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Δραματικές εξελίξεις τις τελευταίες μέρες, καθώς έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ένταση μεταξύ Τουρκίας και LNA / Χαφτάρ (με στήριξη ΗΑΕ και Αιγύπτου)

Αρχικά, ο LNA προειδοποίησε ότι θα “στοχεύσει” Τουρκικά πλοία και προσωπικό

Χαφταρ: Κάθε τουρκικό αεροσκάφος και πλοίο που πλησιάζει στη Λιβύη θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας έσπευσε από την Οζάκα να δηλώσει ότι θα “απαντήσουν σκληρά” σε οποιαδήποτε εχθρική κίνηση

Υπήρξαν πληροφορίες στον Τύπο ότι “κλείσανε” όλα τα τουρκικά εστιατόρια στην πόλη Bayda και οι Τούρκοι εργαζόμενοι απελάθηκαν, ενώ αντίστοιχες οδηγίες υπάρχουν και και την Benghazi, την Derna και τις υπόλοιπες (υπό έλεγχο LNA) πόλεις στην Δυτική και Νότια Λιβύη

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ ισχυρίζονται (για 5η φορά;) ότι πολεμικά αεροσκάφη τους επιτέθηκαν και κατέστρεψαν ένα Bayraktar TB2 (με την μονάδα ελέγχου) στο αεροδρόμια Mitiga International της Τρίπολης, ίσως σκοτώνοντας τους χειριστές του ΤΒ2.

Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίζεται ότι Γάλλοι στρατιώτες στηρίζουν τις δυνάμεις του Χαφτάρ

Επίσης, υπήρξαν πληροφορίες για σύλληψη 6 (10 κατά άλλες πηγές) Τούρκων από τον LNA. Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αξιώνει την άμεση απελευθέρωση έξι Τούρκων πολιτών, οι οποίοι κρατούνται από τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, στην Ανατολική Λιβύη, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

«Η κράτηση έξι Τούρκων πολιτών στη Λιβύη, από την παράνομη στρατιωτική δύναμη που είναι πιστή στον Χαφτάρ, αποτελεί πράξη “πειρατείας”» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής η Άγκυρα.

Προστίθεται επιπλέον, ότι «η Τουρκία αναμένει την άμεση απελευθέρωση των πολιτών της, ειδάλλως οι δυνάμεις του Χαφτάρ θα καταστούν νόμιμος στόχος».

Απαντώντας, ο εκπρόσωπος Τύπου του Χαφτάρ δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν τίποτα περί σύλληψης Τούρκων υπηκόων… προέτρεψε δε τις γείτονες χώρες της Λιβύης να πάρουν θέση ενάντια στην Τουρκία.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
thanasis
Guest
thanasis

χμ…η Τουρκία τελικά παντού έχει ανοίξει μέτωπα!!!!!

Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ
Guest
Π.ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ

Ο Ακαρ δεν τους ελεγε πριν 1-2 χρονια οτι οι Ελληνες σας κλεβουν την ΑΟΖ… Τωρα ειναι και η Λιβυη με τους εχθρους τησ Τουρκιας;

filon26
Member
Famed Member
filon26

Επί της ουσίας δεν υφίσταται Λιβύη ως κράτος. Είναι ένα failed state με μια κεντρική κυβέρνηση η οποία ελέγχει προς το παρόν μόνο της πρωτεύουσα Τρίπολη . Βασικοί σύμμαχοι της κυβέρνησης αυτής (η οποία διατηρεί δεσμούς με την Μουσουλμανική Αδερφότητα, αλλά και που αναγνωρίζει ο ΟΗΕ) είναι η Τουρκία και το Κατάρ. Στο έδαφος βέβαια, τον έλεγχο έχουν πολέμαρχοι και φύλαρχοι, με δικά τους τοπικά συμφέροντα. Το κενό κεντρικής εξουσίας, εκμεταλλεύθηκαν και εξτρεμιστικά στοιχεία, με αποτέλεσμα να έχουμε την διείσδυση του ISIS και της Al-Qaeda. Ο Χαφτάρ ήταν αξιωματικός στις Λιβυκές ΕΔ επί Γκαντάφι και μετά την πτώση του τελευταίου,… Read more »