Ταϊλάνδη, βολή με τον “εξωτικό” Α/A πύραυλο Starstreak!

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η Ταϊλάνδη πραγματοποίησε πρόσφατα εκπαιδευτική βολή Α/Α πυραύλου Starstreak, ενός όπλου που έχουν αποκτήσει μόνο 5 χώρες στον κόσμο.

Η ανάπτυξη του Starstreak άρχισε το 1984, όταν ο Βρετανικός Στρατός ζήτησε ένα Α/Α σύστημα για να συμπληρώσει το Rapier. Το Starstreak εισήλθε σε βρετανική υπηρεσία το 1997 και έχει εξαχθεί στη Νότια Αφρική, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη.

Το όπλο κατασκευάζεται από την Thales Air Defence. Το Starstreak ανήκει στην κατηγορία των MANPADS (όπως το αμερικανικό Stinger και το ρωσικό Igla) και έχει εμβέλεια από 500 έως 5.000 μέτρα.

Αντίθετα με άλλους πυραύλους της ίδιας κατηγορίας, ο Starstreak αποτελείται από κινητήρα και τρία μεταλλικά «βέλη» από κράμα βολφραμίου, που καθοδηγούνται με laser προς τον στόχο. Το σύστημα έχει επίσης δοκιμαστεί στο επιθετικό ελικόπτερο Apache το 1998, αλλά ο συνδυασμός Apache / Starstreak δεν έχει προτιμηθεί από κανέναν χρήστη του ελικοπτέρου.

Με βάση το «Battlefield Defense», ο στρατός της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε τη βολή επιτυχή.

Η καινούργια «ΠΤΗΣΗ» ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2020


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

6
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
LYKBerserkerTalonJohnnyBMy_name_is_Nobody Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
DangerJetExhaust
Member
Noble Member
DangerJetExhaust

Θα μπορούσατε να κάνετε ένα αφιέρωμα στα σύγχρονα MANPADS και το πόσο απειλητικά θεωρούνται το καθένα;

JohnnyB
Member
Famed Member
JohnnyB

Νομίζω θα ήταν ντέρμπι μεταξύ Mistral 3 και της τελευταίας έκδοσης του Stinger.

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image

Talon
Member
Member
Talon

“Αντι-ελικοπτερικό” θα έλεγα περισσότερο, παρά αντιαεροπορικό καθαρά MANPADS, αφού η καθοδήγηση του βλήματος μέσω δέσμης laser απαιτεί ο βάλλων να καταυγάζει τον (χαμηλής ταχύτητας ή σε αιώρηση) στόχο συνεχώς μέχρι και την πρόσκρουση (Man in the loop). Για να βληθεί επιτυχώς στόχος υψηλής ταχύτητας, θα πρέπει να επιτίθεται κατά μέτωπον (head on) και ο βάλλων να είναι τέρας ψυχραιμίας φαντάζομαι. Μοναδικό πλεονέκτημα του συστήματος εάν συγκριθεί με κάποιο αντιαρματικό βλήμα για εμπλοκή Ε/Π, είναι η πολύ υψηλή ταχύτητα του Starstreak (4 Mach) σε σχέση με πιο συμβατικά αντιαρματικά βλήματα, που ελαχιστοποιεί τον χρόνο εμπλοκής και έκθεσης της θέσης βολής καθώς… Read more »

Berserker
Member
Noble Member
Berserker

Ωραία έκπληξη η αναφορά στο πρωτότυπο και έξυπνο ForceSHIELD όπως λέγεται η σύγχρονη έκδοση. Πολύ δυνατό MANPADS, ειδικά όταν χρησιμοποιείται από έμπειρο προσωπικό. Κύριο ελάττωμα κατά τη γνώμη μου δεν είναι η έλλειψη πυροσωλήνα προσεγγίσεως, που δεν τη χρειάζεται με τρία “βέλη” που καλύπτουν πάνω από 1,5 μέτρο σε πλάτος και με ταχύτητα 3+ Mach (ένα δευτερόλεπτο, ένα χιλιόμετρο) αλλά η αυξημένη δυσκολία καθοδήγησης σε συνθήκες καπνού και υψηλής υγρασίας. Σε συνθήκες αιφνιδιασμού είναι πολύ δύσκολο να του ξεφύγεις – με τι ταχύτητα και προ παντός με τι αντίμετρα; Είναι επίσης ελάχιστα μελετημένο ως απειλή εν αντιθέσει με Stinger, Mistral… Read more »

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Επίσης με 3 Mach δεν υπάρχει αντι-αντι-αρματικό