Η επιχειρηματολογία υπέρ της πρόωρης απόσυρσης του αεροπλανοφόρου USS Truman

6
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Ο υπουργός Ναυτικού Ρίτσαρντ Σπένσερ υπερασπίστηκε την Τετάρτη ένα σχέδιο για να αποσυρθεί πρόωρα το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman. To βασικότερο επίχείρημα ήταν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει στον κλάδο περί τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια στα επόμενα 25 χρόνια.

To Πεντάγωνο θέλει να αποσύρει το USS Harry S. Truman, αλλά η αρμόδια υποεπιτροπή έχει άλλη άποψη

Το πρόβλημα είναι ότι το προτεινόμενο αυτό σχέδιο έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις στο κογκρέσο και μάλιστα και στα δυο κόμματα.

Ο Σπένσερ υποστήριξε ότι το σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση της ναυπήγησης δυο αεροπλανοφόρων της νέας κλάσης Ford έχει περισσότερο νόημα από την διατήρηση σε υπηρεσία ενός παλιού και κοστοβόρου αεροπλανοφόρου κλάσης Nimitz όπως το Truman.

Αυτό οφείλεται στην λογική ότι τα νέα αεροπλανοφόρα Ford θα έχουν μεγαλύτερο ρυθμό εξαπόλυσης αεροσκαφών, με πολύ μικρότερο πλήρωμα και πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης εν γένει, συνεπώς θα έπρεπε να είχαν προτεραιότητα.

Για να το στηρίξει αυτό, επισήμανε αντίστοιχες περιπτώσεις στις βιομηχανίες πετρελαίου, οδικών και αεροπορικών μεταφορών, όπου παλιός εξοπλισμός είναι πολύ συνηθισμένο να αποσύρεται σύντομα προκειμένου να αγοραστούν πιο οικονομικά συστήματα και εξοπλισμός.

Ο Σπένσερ τόνισε ότι δεν είναι εύκολη η απόφαση να αποσυρθεί ένα πολύτιμο αεροπλανοφόρο που σε άλλη περίπτωση θα είχε άλλα 25 χρόνια ζωής μπροστά του. Το Truman βρίσκεται πλέον σε φάση που πρέπει να περάσει από εκσυγχρονισμό μέσης ζωής, όπου οι πυρηνικοί του αντιδραστήρες εφοδιάζονται με νέο καύσιμο, μεταξύ άλλων.

Το Αμερικανικό Ναυτικό θα επανεξετάσει τον στόχο των 355 πλοίων

Ωστόσο η επικρατούσα τάση στο Κογκρέσο είναι να μην συμβεί κάτι τέτοιο, ακόμα και αν πρόκειτα να έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο σχέδιο ναυπήγησης του αμερικανικού Ναυτικού, ο παροπλισμός του Truman νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των αεροπλανοφόρων σε «μόλις» εννέα μέχρι το 2046, δηλαδή τρία λιγότερο από την τρέχουσα απαίτηση των 12 αεροπλανοφόρων.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Τζό Κορτνεϊ, πρόεδρου της Υποεπιτροπής Ναυτικής Δύναμης και Προβολής Ισχύος, υπάρχει «μηδενική» πιθανότητα η επιτροπή του να εγκρίνει φέτος το σχέδιο για την απόσυρση του Truman. Τόνισε δε ότι «Μόλις εγκρίναμε την αγορά δυο αεροπλανοφόρων ταυτόχρονα τον Σεπτέμβριο. Έτσι, για να γίνει αυτό και στη συνέχεια να μειωθεί το μέγεθος του στόλου των αεροπλανοφόρων μοιάζει με μια αντιφατική πολιτική.»

Η προοπτική απόσυρσης του Truman σε συνδυασμό με την προτεινόμενη απόσυρση έξι καταδρομικών κλάσης Ticonderoga και έντεκα ναρκαλιευτικών (αντί της επέκτασης της ζωής τους) έχει προκαλέσει αντιδράσεις όσον αφορά το αν και κατά πόσο αυτή η πολιτική συμπνέει με την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών εν γένει.

Προς πρόωρη απόσυρση 6 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga

Πρέπει να επισημάνουμε πάντως ότι το «έργο» αυτό που τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, δεν είναι κάτι νέο. Παρόμοιες προτάσεις είχαν υπάρξει και στο παρελθόν όταν είχε έρθει η ώρα για τον ΕΜΖ και άλλων πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων. Οι αντίστοιχες προτάσεις απλά δεν πέρασαν στο Κογκρέσο.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Πολύ σωστά τα όσα αναφέρετε, απλώς η Πολιτική και Στρατιωτική ηγεσία του USN από τη στιγμή που εισηγήθηκε στον προς ψήφιση Προυπολογισμό την πρόωρη απόσυρση του TRUMAN (πιθανότατα ως τακτικισμό) είναι και υποχρεωμένη να την στηρίξει με αντίστοιχη επιχειρηματολογία. Με την ευκαιρία και σε συνδυασμό με πρόσφατη θεματολογία στο blog επισημαίνω τα παρακάτω από σχετική δημοσίευση του USNI την προηγούμενη εβδομάδα. 1. Τα πρώτα δύο TICO, USS BUNKER HILL και USS MOBILE BAY δεν θα αποσυρθούν το 2019. Θα διατηρηθούν σε υπηρεσία σίγουρα μέχρι το 2021, με σημαντική πιθανότητα να διατηρηθούν για άλλα πέντε χρόνια ακόμα (μετά το 2021). Επαναλαμβάνω… Read more »

NavalAnalyses
Member
Active Member
NavalAnalyses

Τα δύο σκάφη που αναφέρεις είχαν εκσυγχρονιστεί τη περίοδο 2008-10 ώστε να υπηρετήσουν για άλλα 10 έτη, και όχι πρόσφατα όπως αναφέρεις. Το πότε θα φύγουν “παίζει” σε μικρό αριθμό ετών, όπως και να έχει μέχρι το 2026 θα φύγουν μαζικά σκάφη της κλάσης. Οπότε κάθε άλλο παράλογο δεν είναι το σχέδιο για απόσυρση σκαφών αφού συμπληρώσουν την υπηρεσία τους (+35 έτη) και έχοντας εκσυγχρονιστεί πριν ακριβώς 10 έτη.

observer
Guest
observer

2 Tico for Greece now!!

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Επανέρχομαι με την επισήμανση ότι στο προηγούμενο post μου αναφέρθηκα στην αναβάθμιση των δύο σκαφών σε Baseline 9, η οποία ξεκίνησε για το USS MOBILE BAY τον Οκτώβριο του 2016 και οι πρώτες δοκιμές έγιναν το Νοέμβριο του 2017.
Ο εκσυγχρονισμός στον οποίο αναφέρεστε και έλαβε χώρα τα έτη 2008-2010 αφορούσε στη διαμόρφωση Baseline 8.

https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/surface-navy-association/2018/01/04/aboard-the-cruiser-mobile-bay-why-its-captain-would-rather-be-on-this-ship-than-a-new-destroyer/

https://www.public.navy.mil/surfor/cg53/Pages/USS-Mobile-Bay-Tests-New-AEGIS-Weapon-System.aspx

https://www.naval-technology.com/news/us-navy-cruiser-tests-new-aegis-baseline-9-combat-system/

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

NavalAnalyses
Member
Active Member
NavalAnalyses

Με συγχωρείς, εστίασα στον όρο εκσυγχρονισμό. Είσαι απόλυτα σωστός για το Baseline. Το 2008-10 όμως έλαβε χώρα πλήρης εκσυγχρονισμός και ανακατασκευή των σκαφών που περιελάμβανε νέα ραντάρ, επικοινωνίες, εκτοξευτές κ.λπ. και όχι απλώς μια νεώτερη έκδοση του Baseline. Το ίδιο και σε ακόμα πιο εκτενέστερο βαθμό θα συμβεί για τα 11 νεώτερα της κλάσης. Η πρόσφατη προσθήκη είναι η αναβάθμιση της έκδοσης Baseline του CMS AEGIS και μόνο. Αυτό από μόνο του δεν δικαιολογεί την υπηρεσία τους για περισσότερα χρόνια αφού ήδη υπηρετούν όπως προείπα για πολύ καιρό, παρουσίασαν αρκετά προβλήματα, ενώ ο εκσυγχρονισμός τους θα τους προσέδιδε υπηρεσία για… Read more »

VAGGELAS
Member
Noble Member
VAGGELAS

Κανένα πρόβλημα φίλοι μου. Συμφωνούμε απολύτως.