Πριν λίγες βδομάδες μάθαμε από ένα non paper πως η χώρα μας εξέφρασε «ενδιαφέρον» για το μαχητικό 5ης γενιάς τύπου F-35. Το αεροπλάνο φυσικά σύντομα έγινε επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όλοι έγιναν F-35ολόγοι, κάποιοι δε έγιναν και F-35οκτόνοι. Έκτοτε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, και τελικά έχουμε μάθει την αλήθεια. Απλό ενδιαφέρον ήταν αυτό που εκφράσαμε, τίποτα περισσότερο, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας λίγο μετά διέψευσε την πληροφορία ότι προτιθέμεθα να αγοράσουμε το -διάσημο πλέον- stealth μαχητικό. Για να το μεταφράσουμε, όπως κάποιος μπαίνει σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, και ρωτάει για ένα μοντέλο που τον ενδιαφέρει, ή έστω του κέντρισε το ενδιαφέρον. Ή ακόμη χειρότερα, έστειλε mail για να του στείλει η εταιρεία κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο. Από εκεί, μέχρι το σημείο που F-35 με ελληνικά εθνόσημα προσγειώνονται Άραξο, Αγχίαλο ή εμείς δεν ξέρουμε που, είναι πολύς ο δρόμος.

Στο ενδιάμεσο όμως πολλά προλάβαν να ειπωθούν, πολλοί χάρηκαν, άλλοι διαφώνησαν, άλλοι βρήκαν και πρότειναν εναλλακτικές λύσεις πολύ πιο «συμφέρουσες» και με ευκολίες πληρωμής (ανταλλαγή προϊόντων, ροδάκινα, κάρτες ποδοσφαιριστών, γραμματόσημα κοκ). Οι περισσότεροι όμως ξεχνούσαν ή απέκρυπταν το σημαντικότερο όλων. Στην πραγματικότητα χρήματα ή πόροι για μια Νέα Αγορά του Αιώνα δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε F-35A σαν απάντηση στην τουρκική αγορά, ή F-35B γιατί μπορούν να επιχειρήσουν καλύτερα από τα νησιά του Αιγαίου. Θα μπορούσαμε να πάρουμε F-15 Eagles με το πανίσχυρο ραντάρ AESA και δυνατότητα μεταφοράς 16 AIM-120, που θα ήταν μια ικανή απάντηση στους μεγάλους αριθμούς των τουρκικών μαχητικών. Μια επιλογή θα ήταν ίσως το F/A-18XT, που εκτός από το Αμερικανικό Ναυτικό, το αγαπά και ο Τραμπ. Άλλη λύση θα ήταν το Rafale που με το IRST και τους MICA IR έχει μια απάντηση για το F-35. Και το ευρωπαϊκό Typhoon θα μπορούσε να «παίξει», πάντα με το νέο ραντάρ AESA. Εξαιρετική λύση το Gripen E που κι αυτο με το GaN AESA, IRST, Meteor και χαμηλό κόστος χρήσης μοιάζει πολύ καλή επιλογή. Το πανίσχυρο Su-35 αν αγοραζόταν με όλη την γκάμα των όπλων, το επίσης πανίσχυρο AESA ραντάρ, τις αντι-stealth λύσεις που ενσωματώνει θα έδινε κορυφαίες λύσεις στην ΠΑ. Το MiG-35 το ξέχασαν αρκετοί, αλλά δεν πρέπει να το υποτιμούμε καθώς κι αυτό ενσωματώνει την τελευταία λέξη της διαθέσιμης ρωσικής τεχνολογίας, ενώ πολλοί υποτιμούν ή ξεχνούν και τα νέα κινέζικα μαχητικά.

Δεν αποκλείουμε κανένα μαχητικό, το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αγοραστούν, καθώς η χώρα μας όντας στην λίστα των δημοκρατικών χωρών, που δεν απειλεί κανένα, μπορεί να αγοράσει οπλικά συστήματα από παντού, αν καλύπτεται φυσικά μια και μόνο αναγκαία και ικανή συνθήκη. Αν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να αγοραστούν. Κι όταν λέμε πόροι, εννοούμε χρήματα. Το κακό είναι πως εμείς είμαστε μία χώρα με σοβαρή έλλειψη πόρων, υψηλό δημόσιο χρέος και χαμηλό ΑΕΠ που πέφτει συνεχώς. Συνεπώς, μιας και μετρητά δεν έχουμε, ελάχιστοι θα μας δανείσουν για την αγορά όπλων (γιατί όσοι μιλούν για «χρηματοδότηση» δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι μια άλλη λέξη για να πούμε «δανεισμός»).

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι γείτονες έχουν πράγματι ξεφύγει σε επίπεδο εξοπλισμών. Εκσυγχρονίζουν κάθε κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν, αντικαθιστούν τον εξοπλισμό τους με νεότερο, και κατά προτίμηση εγχώρια κατασκευασμένο. Τα F-16 τους πετούν στο Αιγαίο εκσυγχρονισμένα, όντας εφάμιλλα ή και καλύτερα των δικών μας F-16 Blk52+ Advanced. O δικός μας εξοπλισμός, που για την απόκτησή του πληρώσαμε δεκάδες δις ευρώ εδώ και περίπου 20 χρόνια, μένει λειτουργικός χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού, αφού η έννοια των συμβάσεων FOS (Follow On Support) είναι μάλλον δυσνόητη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Κάπου εδώ πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τα πραγματικά οικονομικά μας μεγέθη. Το 2009,  το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 355 δις δολάρια, ενώ της Τουρκίας ήταν 615 δις (πηγή http://data.worldbank.org/). Το 2015 το ΑΕΠ μας είχε πέσει στα 195 δις δολάρια, και της Τουρκίας ήταν στα … 718 δις δολάρια. Αρκετά μεγαλύτερο απο αυτό που ήταν το 2009, και 3,5+ φορές περισσότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Είναι λοιπόν προφανές πως η όποια ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί από τα οικονομικά δεδομένα. Αν υποθέσουμε πως οι δυο χώρες μπορούν να ξοδεύουν το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα, η Τουρκία μπορεί να ξοδεύει 3,5 φορές περισσότερα. Κινδυνεύουμε λοιπόν να «χάσουμε» σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Οι περιορισμένοι μας πόροι πρέπει πλέον να κατευθύνονται σε σημαντικά προγράμματα, και να διατίθενται με φειδώ, κι αφού έχει προηγηθεί σοβαρή έρευνα αγοράς, διαγωνισμός και φυσικά μελέτη κόστους-οφέλους, αλλά και μελέτη κόστους κύκλου ζωής. Απλοποιήσεις του στυλ «θα τα πάρουμε δίνοντας βερίκοκα ή κεράσια» στην Ρωσία δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο, κι αν ήταν έτσι η Τουρκία παράγει περισσότερα γεωργικά προϊόντα από εμάς και είναι περισσότερο κοντά στην Ρωσία πλέον.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, κάνουμε πάντα το εξής. Δεν υπολογίζουμε τα κόστη σε βάθος χρόνου και μέχρι ένα σύστημα να εξαντλήσει το προσδόκιμο χρόνο ζωής του. Αν απλά αγοράσουμε νέα μαχητικά, και τα κοιτάμε να «κάθονται» στα καταφύγιά τους χωρίς ανταλλακτικά, μάλλον δεν έχουν κάποια προστιθέμενη αξία. Θα πρέπει να υπολογίσουμε το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος των καυσίμων, το κόστος της διατήρησης ενός ικανού αριθμού ιπταμένων με υψηλή εκπαίδευση, των ειδικών ανταλλακτικών κοκ. Αυτό που λέμε είναι απλό. Κάθε αγορά θα πρέπει να έχει υπολογισμένο και το κόστος συντήρησης και διατήρησης των οπλικών συστημάτων σε υπηρεσία για τουλάχιστον 20 χρόνια. Καλοί είναι οι αριθμοί, και να λέμε ότι εμείς έχουμε 200 μαχητικά και οι άλλοι 300, εμείς 12 φρεγάτες και οι άλλοι 18, εμείς 1000 άρματα και οι άλλοι 2000. Αλλά οι αριθμοί πρέπει να είναι και «λειτουργικοί».

Στην περίπτωση της Ελλάδος το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αντιληφθούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δυστυχώς πολλοί «γνώστες», ή «ειδικοί», και διάφορες ιστοσελίδες μιλούν συνεχώς για νέες αγορές, και «συμφέρουσες» επενδύσεις δημιουργώντας ένα κλίμα εξοπλιστικής «ευδαιμονίας». Κάτι τέτοιο, όσο κι αν στεναχωρούμε κάποιους, δεν υφίσταται. Η Πολεμική μας Αεροπορία καταρχάς θα προσπαθήσει να λύσει έναν γόρδιο δεσμό αποφασίζοντας βάσει των διαθεσίμων πόρων τα Block από τα F-16 που θα εκσυγχρονιστούν και αυτά που θα «περιμένουν». O εκσυγχρονισμός των F-16 είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στο Αιγαίο, καθώς με ένα «λογικό» ποσό η ΠΑ θα αποκτήσει 120-155 (εξαρτάται από τα… χρήματα) αεροσκάφη 4,5 γενιάς. Μαζί με τα λιγοστά Mirage 2000-5 θα σηκώσουν το βάρος της αποτροπής τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο. Η προμήθεια έχει την απόλυτη «στήριξη» της ΠΑ, και υπάρχει και σχετική μελέτη κόστους οφέλους, εγκεκριμένη από τα επιτελεία (το λέμε για να μην ξεκινήσει συζήτηση και επ’αυτού).

Η αγορά νέων μαχητικών αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή μάλλον είναι περισσότερο από ευσεβής πόθος. Μακάρι αύριο να αλλάξουν τα δεδομένα, και να έχουμε την δυνατότητα σαν χώρα να προκηρύξουμε διαγωνισμό και να δούμε να κονταροχτυπιούνται για χάρη μας F-35, F-15E, F-18XT, Gripen E, Rafale, Typhoon, Su-35, MiG-35, J-20, ΠΑΚ ΦΑ κοκ. Οι ανάγκες φυσικά είναι δεδομένες, οι απειλές υπάρχουν, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει μόνο Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό έχει πολλές και άκαμπτες ανάγκες (φρεγάτες, τορπίλες, επιπλέον υποβρύχια), αλλά και ο Στρατός χρειάζεται εκσυγχρονισμό (νέο ΤΟΜΑ, νέο τυφέκιο, νέα πυροβόλα, MLRS, στο βάθος θα χρειαστούμε και εκσυγχρονισμό των Leopard 2)…

Στο περιοδικό τους επόμενους μήνες θα φροντίσουμε να συνεχίσουμε την αντικειμενική παρουσίαση των κινδύνων για την εθνική μας άμυνα, αλλά και των πιθανών λύσεων. Αυτό που κάνουμε είναι να παρουσιάζουμε εμπεριστατωμένα τις εκτιμήσεις μας, βάσει πραγματικών δεδομένων και διαθέσιμων στοιχείων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα, δεν απορρίπτουμε καμία από τις λύσεις. Πριν λοιπόν αρχίσουμε ατέρμονες συζητήσεις για το αν πράγματι χρειαζόμαστε κι εμείς F-35 (ή τι μπορεί να προσφέρει μια μοίρα F-35), αν το IRST του Rafale ή του Gripen E μπορεί να εντοπίσει stealth μαχητικά, αν το VHF ραντάρ του Su-35 μπορεί να μυριστεί το F-35, αν το F-35 θα λιποθυμίσει στην θέα και μόνο των ρωσικών υπερμαχητικών που υπόσχονται τα πάντα, αν η βροχή  AIM-120 AMRAAM από τα μελλοντικά F-15GR θα «ξεπλύνει» τα εχθρικά μαχητικά από τον ουρανό, ας σκεφτούμε ένα πράγμα. Την αλήθεια των αριθμών.

37 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς για να μας… προσγειώνετε.

  Μάλλον το περιοδικό θα έπρεπε να λέγεται «Προσγείωση» .

  Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα έρθει η ώρα να μας ανακοινώσετε εσείς την «Απογείωση».

 2. Συμφωνώ με το άρθρο, είναι δύσκολο ρεαλιστικά να κάνουμε σενάρια αγοράς νέων μαχητικών.
  Είναι στενά τα περιθώρια που δίνουν οι προϋπολογισμοί άμυνας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως την διαχείριση των εκάστοτε κυβερνώντων και τις προτεραιότητες που θέτουν, για παράδειγμα, δόθηκε πριν λίγους μήνες εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους από υπεραπόδοση εσόδων (πλεόνασμα…) κόστους 617 εκατομμυρίων ευρώ, το ποσό αυτό με δεδομένες τις απειλές των τούρκων και την γενικότερη αστάθεια που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό μέρους του κόστους εκσυχρονισμού των F-16. Είναι δύσκολη η δημοσιονομική συγκυρία αλλά πρέπει να θέτουμε τις προτεραιότητες μας.

  • Η αλήθεια είναι πως με 617 θα είχαμε κάνει μια πολύ καλή αρχή στον εκσυγχρονισμό. Αλλά δεν αποφασίζουμε ούτε εμείς ούτε εσείς…

   • H μονη αληθεια ειανι οτι ΔΕΝ υππηρξε ποτε πλεονασμα…
    Ρωτηστε και εμας που περιμενουμε τα ληξιπροθεσμα 5-6 χρονια τωρα…
    (με τους φορους πληρωμενους απο την τσεπη μασ)

    • Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να πείτε. Το πλεόνασμα όμως λογιστικό ή πραγματικό διανεμήθηκε. Συνεπώς κάτι θα μπορούσαμε να επενδύσουμε, σωστά;

     • Aν τα χρηματα πηγαιναν εκει που επρεπε (προσωπικα)) δε θα σχολιαζα..χαλαλι ακομα μια φορα…

     • Οι αντιδράσεις (έξωθεν) γι’αυτή την ενέργεια της κυβέρνησης ήταν αρκετά έντονες (και συνεχίζονται ακόμη, ενδεχομένως) με λίγους μόνο να μας δίνουν κάποια ελαφρυντικά, ελέω «κοινωνικής πολιτικής»…

      Το πόσο πιο έντονες (και με τι συνέπειες) θα ήταν οι αντιδράσεις αν κάναμε αντίστοιχη ή μεγαλύτερη δαπάνη για την άμυνα, και μάλιστα εκτός ΕΕ (αναγκαστικά) δεν το ξέρουμε, αλλά μπορούμε να τις φανταστούμε.

      Η πραγματικότητα όταν εξαρτάσαι απο δανεικά, είναι αυτή, είτε μας αρέσει είτε όχι.

 3. Δυστυχώς ειναι οπως τα λετε.
  Πολυ ονειροπολούν χωρις να υπολογιζουν την οικονομικη διασταση. Οχι μονο στους εξοπλισμους αλλα γενικοτερα στα τεκτενομενα της χωρας, Παντα ετσι συνεβαινε. Αλλα μεχρι σχετικα προσφατα, ηταν σε θεση να κρυβουν πολλα, οχι ολα ομως, «κατω απο το χαλι», χωρις οι «ιθαγενεις» να τα καταλαβουν. Αυτοι οι τελευταιοι φορτομενοι, στις περισσοτερες φορες με πολιτικο μισος, για τους συνανθρωπους τους που ειχαν διαφορετικη αντιληψη, εδεινχαν οτι ειχαν δυσκολια να αντιληφτουν τις «λεπτομερεις» που εκαναν την διαφορά. δυστυχως η Ελληνικη Ιστορια ειναι γεματη απο τετοια γεγονοτα.
  Σε οτι αφορα την ΠΑ συγκεκρημενα. Ο εκσυγρονισμος μερους μονο του στολου των αεροσκαφων F16 με συλλογη βασισμενη γυρω απο ενα νεο ρανταρ AESA και παραλληλα την αναβαθμηση του υπολοιπου με βαση την τεχνικη του λεγομενου «καταρρακτη», ισως επιτρεψει να περιοριστει η χρηματικη δεσμευση σε επιπεδα της ταξεως των 800 εκ. €, ή ακομη και λιγοτερα για το συνολο του στολου. Δεν γνωριζω ομως εαν τα οσα εχουν αναφερθει σχετικα με τις επιλογες της ΠΑ, περιλαμβανουν και τα συστηματα EW τυπου ASPIS II του στολου των αεροσκαφων του τυπου F16, ή οχι. ειναι λογικο οτι μια τροποποιηση των υπαρχοντων ΑΣΠΙΣ ισως ειναι υποχρεωτικο, υπο το πρισμα οχι μονο των ανωτερων επιδοσεων των ρανταρ APG68V9 των Τουρκικων F16, σε σχεση με το παρελθον (τα ΑΣΠΙΣ 1 & 2, αποκτηθηκαν πριν η ΤΗΚ ενσωματωσει το APG68V9 στα δικα της F16), αλλα και των νεωτερων APG81 των F35. Το ιδιο προβλημα αντιμετωπιζουν και τα M2000 με τα συστηματα ICMS Mk. 2 & 3.
  Υστερα, ειναι υποχρεωτικο να σκεφτωμαστε την αγορα των F35, ή εναλλακτικα καποιου οικονομικα ποιο ανταγωνιστικου αεροσκαφους, χωρις ομως «εκπτωσεις» σε οτι αφορα τις δυνατοτητες αντιμετωπισης με σηματικα ποσοτα επιτυχιας του πρωτου. το F35Α, με βαση την δημοσια πληροφορηση, μαλλον τελικα θα επιτυχει τον στοχο των 80 εκ. $ ανα αεροσκαφος, τιμες fly away, δηλαδη περιπου τα 73 εκ. € (1€=1,1$), ισως ηδη απο το 2020. Με δεδομενο ομως οτι οποιοδηποτε αλλο αεροσκαφος, που δεν ειναι Made in USA, εχει σημαντικα μειονεκτηματα, σε σχεση με τις οικονομικες προσφορες των ΗΠΑ, για ενα πληρες «πακετο», ακομη και διαμεσου FMS, θεωρω οτι ειναι σχετικα δυσκολο να αποκτηθει. Ειναι επισης σχετικα δυσκολο γιατι η ΠΑ εχει την αμεση αναγκη να εχει «ιδιοις ομασοις» γνωση των πραγματικων δυνατοτητων του F35A για να μπορεσει να μελετησει σε ρεαλιστικη βαση τα καταλληλα «αντιμετρα» και τακτικες. Η εποχη που μπορουσνα να βασιζονται σε «μπροσουρε» εχει περασει ανεπιστρεπτει. Ετσι λοιπον, νομιζω, οτι η αποκτηση των F35A, εστω και σε περιορισμενο αριθμο, μαλλον 20 αεροσκαφη -1 Μοιρα-, οπως εχει σχολιαστει προσφατα, οτι ειναι το ενδιαφερον της ΠΑ, ειναι στην ουσια μονοδρομος για την ΠΑ, τουλαχιστον στα πλαισια του υπο σχεδιαση μεσοπροθεσμου προγραμματος αγορων.
  Τωρα σχετικα με τους «υπολοιπους»… δεν ειμαι σε θεση αν γωνριζω τι μπορει να θεωρηθει σαν το «ελαχιστο» σε θεση να αποτελεσει την βαση για την οποιαδηποτε καλυψη των ιδαιτερων επιχειρησιακων αναγκων.
  Σε καθε περιπτωση το να δοθει η εναερια υπεροχη, ή ακομη και χειροτερα, η εναερια κυριαρχια, ιδιαιτερα μετα απο 24 ωρες εναεριας πολεμικης αντιπαραθεσης στον πιθανο αντιπαλο, οπως εχει συμβει και στο παρελθον σε ορισμενες περιπτωσεις, δεν ειναι αποδεκτο.

 4. λίγο η πολύ τα ξέραμε όλα αυτά απλά υπάρχουν κάποιοι που ζουν στα σύννεφα,και δυστυχώς τα πράγματα ειναι πολύ ποιο χειρότερα όχι μόνο στον στρατό αλλά σε όλα τα επίπεδα τις κοινωνίας που ζούμε

 5. Υπαρχει λαθος στο αρθρο σε καποια στοιχεία ..η χώρα μας δεν ειχε ποτες ΑΕΠ 355 δις …αμα είχαν τέτοιο ΑΕΠ τοτε θα είμασταν ισως η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο ήταν περιπου 230 δις ευρω ή σε δολάρια 243 …Επισης, το ΑΕΠ μας τωρα ειναι 179 περιπου ευρω ή αλλιως 189 σε δολάρια….
  Η βαςη της σκέψης ειναι σωστη στο αρθρο παντως …οταν δεν εχεις χρηματα κοινώς δεν αγοράζεις όπλα εκτός αν καποιος σου δώσει σαν ανταλλάγμα. Πχ Αμερικανοί στυλ συμφωνίας οπως Ισραήλ ή ΕΕ στα πλαίσια φρούρησης ευρωπαϊκών συνόρων ευρωπαϊκά όπλα ..αλλα δυςτυχως δεν διαπραγματευόμαστε και δε ζητάμε πραγματα για την πατρίδας μας …γιατί καποιοι ψηφίζουν συστηματικά ανθρωπους μη ικανούς.

  • Τα στοιχεία τα αντλήσαμε από την πηγή που αναφέραμε. Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε πως το ΑΕΠ του 2009 αναθεωρήθηκε αργότερα, ενώ τότε η ισοτιμία δολαρίου-ευρώ ήταν 30% παραπάνω από ότι ήταν σήμερα. Αν θέλετε να το ελέγξετε, ευχαρίστως. Χαρά μας όμως να τα αναθεωρήσουμε, ούτως ή άλλως δεν μειώνει την αξία των επιχειρημάτων, την αυξάνει.

   • Δεν νομιζω οτι αυξάνει τα επιχειρήματα η ύπαρξη ενος λαθος απο σε μια βάση….το ελλλειμα αναθεωρήθηκε οχι το ΑΕΠ.
    Επίσης, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω οτι και με το 30% παλι τα νούμερα που χρησιμοποιείται δεν βγαίνουν.
    Επισης, και με την την υψηλότερη τιμη εκείνης της εποχης παλι δε βγαίνουν η τιμες ακομη και με χρήση της τιμής αγοράς του δολαρίου.
    Επισης, και το φετινό νούμερο επισης δεν βγαίνει που χρησιμοποιείται.
    Τέλος, θεωρω λαθος στο αρθρο…οτι καποιος δεν χρησιμοποεί το νόμισμα της χώρας του για να μιλήσει για θεματα οικονομικά της χώρας του σε πολίτες της χώρας του που χρησιμοποιούν ευρω αντι δολαρίου …και δεν χρησιμοποεί βάσεις δεδομένων ελληνικές ή ΕΕ που μιλάνε σε μια μονάδα μέτρησης που γνωρίζει ο καθε Έλληνας!

    • Αν κάνετε χρήση της τότε ισοτιμίας δολαρίου-ευρώ θα δείτε πως τα νούμερά μας είναι τα ίδια. Με τις ισοτιμίες μπορείτε να τα μετατρέψετε. Σας ζητήσαμε να μας πείτε νέα νούμερα, αναμένουμε, μαζί με τις βάσεις δεδομένων που κάνετε χρήση για τις δυο χώρες.

 6. συμφωνω με αυτα που λετε (συγνωμη για τα ορθογραφικα) οτι δεν υπαρχουν λεφτα ,συμφωνω και με τα υπολοιπα στοιχεια που γραφετε αλλα αν θελουμε να αλλαξουμε κατι απο αυτα που αναφερετε για την ευδαιμονια τον αριθμων μαλλον θα ηταν καλο να ξεκινησει μια συζητηση τωρα .Η συζητηση αυτη θα πρεπει να περιλαμβανει ομως πολλα στοιχεια πχ τις προβλεψεις αρχικα των επιστημονων για την πορεια της οικομιας ,μια μελετη για τον πληθυσμο της χωρας κτλπ και οταν τελειωσουμε με εμας να ασχοληθουμε με τα στοιχεια των γειτονων.Μιλαμε φυσικα για μια γενικη εικονα.οταν συγκεντρωθει αυτος ο ογκος στοιχειων και μελετηθει απο ανθρωπους της πολικοστρατιωτικης ηγεσιας να καταληξουν. Και αν θελουν να πουμε και εμεις την γνωμη μαςνα την πουμε ,και θα αναφερω ενα παραδειγμα για το τι εννοω γνωμη.Πριν 10-15 χρονια ο ελληνικος στρατος εκανε μια μεγαλη αγορα μηχανηματων μηχανικου.Κανενας δεν βγηκε στην αγορα ,και δεν εννοω τις αντιπροσωπειες,να ρωτησει τα συνεργεια τις τεχνικες εταιριες τα τμηματα συντηρησης αυτωνγια το πια μηχανηματα παρουσιαζουν βλαβες και τι κοστος χρησης εχουν.πηγαν λοιπον και πηραν καποια μηχανηματα τα οποια ηταν το καθε ειδος απο αλλη εταιρια!!!!!!!γκρε’ι’ντερ πιτεμπουργκ, φορτωτη φιατ- χιτατσι, τσαπακι νιου χολαντ(φορντ-φιατ), εκσκαφεα βολβο- χιουνται και μπουλντοζα φιατ,οταν στον ελληνικο στρατο υπαρχει εμπειρια χρησης αλλων μηχανηματων αναφερω αντιστοιχα (κατερπιλαρ,τζον-ντιρ,κε’ι’σ,μπενατι,κατερπιλαρ -κοματσου) φαντασειτε τον εφιαλτη ……11 διαφορετικα φιλτρα λαδιου κινητηρα,11διαφορετικα φιλ πετρελαιου,11δ..φ..προφιλτρα και 11 διαφορετικα φιλτρα αερος και αυτα μονο για τους κινητηρες, δεν θα επεκταθω στα υδραυλικα συστηματα με τις διαφορετικες αντλιες και τα φιλτρα αυτων.Και τωρα σας λεω το εξης φαντασειτε να αποφασιζανε να τα παρουν ολλα απο μια εταιρια πχ cat- comats- jcb- liebher θα τα περνανε φθηνοτερα,θα ειχαν να κανουν με εναν αντιπροσωποκαι θα μπορουσαν να βαλουν καποιες απαιτησεις πχ κοινα φιλτρα λαδιου-πετρελαιου-προφιλτρα-αερος-υδραυλικου -σασμαν και αν καποιοι πουν δεν γινετε σας λεω οτι υπαρχουν ανταπτορες και γινετε.ΑΛΛΑ δεν ρωτησαν για να μαθουν και αν θελετε να μαθετε δεν ρωτησαν ουτε τα στελεχη του στρατου που χειριζοταν τα ηδη υπαρχοντα μηχανηματα.ΠΟΥ κολανε αυτα ,θα μου πειτε,μα στο γεγονος οτι θελουμε χρηματα και ανθρωπους που δεν φτανουν,καιτα δυο , και οταν αυτο που πρεπει να γινει σωστα στην προμηθεια των μηχανηματων του μηχανηκου δεν γινετε πως θα γινει στην προμηθεια των αεροπλανων?

  • Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ξέρουν να διοικούν και αυτό είναι κάτι που το ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός δύστυχος. Το ότι η κατάσταση στην άμυνα είναι σε αυτά τα χάλια φταίνε και οι ίδιοι τους σε μεγάλο βαθμό. Στο άρθρο της Πτήσης για τα Kiowa κάπου λέει ότι κάποιοι ιθύνοντες είναι της άποψης «ας τα πάρουμε και βλέπουμε». Οι συντάκτες του άρθρου, κατά την γνώμη μου, έχουν πιο ορθή άποψη για την απόκτηση των εν λόγω Ε/Π. Μάλλον κάπως έτσι λειτουργεί και η αεροπορία στις προμήθειες της.

 7. το 2020 η 2 χρονια αργοτερα οι Ουνοι θα εχουν μαλλον ετοιμοπολεμη μοιρα φ-35..εμεις πλεον τι να αναλυσουμε; ακομα και τωρα να τα παραγγελναμε, παλι πισω θα ειμασταν…

  Το παιγνιδι χαθηκε το 2003 από τη ανοησια μας που δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα αλλα πλουτιζαμε την Αγγελοπουλου και μεγαλοεργολάβους με Ολυμπιαδες και αυτό είναι σημερα ο ταφος μας…όλα εδώ πληρωνονται και από την επαναπροσεγγιση σημερα Τουρκιας-Ρωσιας ουτε ο Παισιος μας σωζει…..τωρα καθειστε εσεις να αναλυετε κατι που επρεπε οι ιθύνοντες να το ειχαν κανει δεκα χρονια πριν…είναι αυτό που λενε αιωνίως χαμενοι στην αναλυση…και (μπλακ χιουμορ) όταν μας παρουν στον αερα τα σώβρακα μην ξεχασουμε να το αναλυσουμε και αυτό…

 8. Το άρθρο τα λέει έξω από τα δόντια. Το πλέων σημαντικό στοιχείο που παραθέτει είναι το εξής: «Κάπου εδώ πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τα πραγματικά οικονομικά μας μεγέθη. Το 2009, το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 355 δις δολάρια, ενώ της Τουρκίας ήταν 615 δις (πηγή http://data.worldbank.org/). Το 2015 το ΑΕΠ μας είχε πέσει στα 195 δις δολάρια, και της Τουρκίας ήταν στα … 718 δις δολάρια.» αυτό τα λέει όλα.

 9. Το 1985 με 48δις ΑΕΠ (ας πούμε 50) αγοράσαμε 40+40 α/φη άξιας 2δις (αρχικής τιμής) . Τελικά με τα διάφορα κόλπα μάλλον πήγε στα 2,5δις (μπορεί και πιο πολύ). Μιλάμε για 4-5% του ΑΕΠ.
  Σήμερα έχουμε ΑΕΠ 200δις (παρά κάτι). το 5% είναι 10δις. Κάτι αγοράζεις αν θες.
  Βέβαια το 1985 είχαμε εξωτερικό χρέος 6δις και σήμερα…εχμ…350, αλλά μου άρεσε ο τίτλος του άρθρου 🙂

  Και μια σύνδεση με άλλο σημερινο άρθρο…ας ελπίζουμε να βρέχει συνέχεια χαχαχα

  • Το 1980 είμασταν πράγματι φτωχότερη χώρα, αλλά ναι με πολύ μικρότερο χρέος. Συνεπώς ήταν ευκολότερη η δανειοδότηση. Δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να δώσουμε το 5% του ΑΕΠ για μαχητικά, μην ξεχνάτε πως έχουμε κι άλλες υποχρεώσεις (όπως η διατήρηση των υπόλοιπων ΕΔ)! Θέλει μια σωστή κατανομή πόρων σε βάθος χρόνου.

   • Πάντα μιλώντας σε νόμισμα αναφοράς το δολάριο. Σε ευρώ η πτώση του ΑΕΠ ήταν χαμηλότερη λόγω αλλαγής ισοτιμίας…

  • @Giorgos Μάρτιος 11, 2017 at 9:03 μμ
   «..Το 1985 με 48δις ΑΕΠ (ας πούμε 50) αγοράσαμε 40+40 α/φη άξιας 2δις (αρχικής τιμής) . .»
   Θα επιθημουσα να επιστησω την προσοχη σας, στο οτι, μαλλον, εχετε υποτιμησει σημαντικα την αξια των αεροσκαφων της περιβοητης «αγορας του αιωνα» της περιοδου 1982-1987.
   Αναφερω για παραδειγμα την περιπτωση με τα Μ2000 της αρχικης συμβασης, του 1985. Με βαση το fixing των ισοτιμιων εκεινης της χρονιας, συνολικα αξιζαν περιπου 150-154 δις εκ. Δρχ. της μετρητοις. Η επιλογη για μακροπροθεσμο τραπεζικο δανεισμο, σε γαλλικα φραγκα και περιοδο χαριτος, σε συναρτηση με την γνωστη πολιτικη της υποτιμησης της δραχμης, κατα την διαρκεια της περιοδου αποπληρωμης, οδηγησε σε μια τρομακτικη αυξηση του τελικου κοστους αγορας. Το Ελληνικο δημοσιο, ξοδεψε συνολικα ενα ποσο που αγκιζει τα 600 δις εκ. δρχ.
   Θα ηθελα να επισημανω οτι λιγο πολυ το ιδιο σκηνικο «επεξε», στις περισσοτερες συμβασεις προμηθειων των τελευταιων 30 – 50 ετων, ακομη και εκεινων που ειχαν χρηματοδοτηση με FMS, με πολυ ελαχιστες εξαιρεσεις. Ισως μονο η αποκτηση των «G3/HK11/MG3», ειναι η μοναδικη γνωστη περιπτωση που αυτο δεν συνεβη, οταν αυτα αγοραζονταν με ετησιες συμβασεις απο την ΕΒΟ πριν απο 30 χρονια, στα πλαισια μιας 10-ετους προμηθειας.

 10. Αγνοώντας προς στιγμήν οτι μας λείπουν 99 δραχμές για να βάλουμε στην άκρη κατοστάρικο και χάριν συζήτησης και μόνο θα ήθελα την απάντησή σας σε ένα εντελώς υποθετικό σενάριο:

  Ας πούμε πως ένας βαθύπλουτος Έλληνας αποφασίζει να δωρίσει την περιουσία του στο Ελληνικό δημόσιο. Έτσι προσεγγίζει στελέχη της ΠΑ και τους λέει επιλέξτε όποιο αεροσκάφος θέλετε και είμαι εδώ για να καλύψω το κόστος απόκτησής του αλλα και το κόστος οπλισμού και χρήσης του για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Μην σας νοιάζει τίποτα, ξεχάστε το οικονομικό σκέλος, τον πολιτικό παράγοντα, τις υποδομές, ξεχάστε τα πάντα πείτε οτι έχω λύση για όλα αυτα και απο εσάς θέλω μόνο να μου πείτε με ποιό Α/Φ ως ΠΑ θα καλυπτόσασταν καλύτερα επιχειρησιακά για να προσφέρετε τις ιδανικές υπηρεσίες για την άμυνα της χώρας. Και εγώ θα σας το αγοράσω στους αριθμούς που θα μου υποδείξετε. Σαν ένα μικρό παιδί που μπαίνει στο παιχνιδάδικο και του λέμε πάρε όποιο παιχνίδι θέλεις.

  Ας βγάλουμε απο την εξίσωση μη αποδεσμεύσιμα Α/Φ όπως F22 αλλα και μη επιχειρησιακά όπως J20 PAK FA κλπ. Απο προσωπική σας άποψη, απο την επαφή που έχετε με ανθρώπους του χώρου αλλα και επειδή τα όνειρα είναι τζάμπα ποιό απο τα Α/Φ που αναφέρατε παραπάνω στο άθρο θα λέγατε πως είναι το υγρό πλην ανεκπλήρωτο όνειρο των ανθρώπων της ΠΑ και γιατί; Ευχαριστώ

  Υγ – Ψωμί δεν έχουμε ας φάμε παντεσπάνι…

  • Ετοιμάζουμε μια σειρά άρθρων για το θέμα που αναφέρετε. Λίγη υπομονή μόνο. Καταλαβαίνετε πως δεν μπορούμε να απαντήσουμε απλά σε ένα τόσο σύνθετο θέμα!

 11. Επειδη ολα οσα γραφετε ειναι γνωστα σε οσους θελουν να βλεπουν την πραγματικοτητα οπως ειναι, στεκομαι σε μια συγκεκριμενη φραση: «ελάχιστοι θα μας δανείσουν για την αγορά όπλων». Ειναι αληθεια και ο λογος δεν ειναι μονο η οικονομικη κακοδαιμονια μας. Ειναι και το οτι κανεις δεν προσμενει απο εμας να κανουμε χρηση των οπλων αυτων , ποσο μαλλον για να εξυπηρετησουμε συμφεροντα του ΝΑΤΟ ή αλλων. Υπενθυμιζω οτι χωρες οπως η Δανια , η Νορβηγια κλπ., εστειλαν τμηματα απο τις ελαχιστες αριθμητικα ΕΔ τους εναντιον του ΙΣΙΣ και αλλου. Η δε Αιγυπτος, χιλιες φορες σε χειροτερη κατασταση απο εμας, «χρηματοδοτηται»αβερτα για αγορα Rafale, ,κορβετων, φρεγατων, μεχρι ελικοπτεροφορων πλοιων. Και εκει οι ανθρωποι πεινουν στ’αληθεια… Ετσι για μια ακομη φορα, το βαθυ προβλημα μας ΔΕΝ ειναι χρηματικο. Ειναι πολιτικο, με την εννοια της ελλιπους πολιτικης βουλησης των κυβερνωντων αλλα συγχρονως και της βαθιας διαιρεσης της γνωμης των πολιτων για θεματα οπως η αμυνα της χωρας…

 12. Μπορει καποιος εμπειρογνώμονας μεσω του περιοδικου να μας απαντησει τεκμηρειωμενα:

  – Υπαρχει περιπτωση η Αμερικη να καθυστερησει την παραδοση στην ΤΗΚ των Φ-35 μεχρι η Ελλαδα να αποκτησει τα δικα της;( για λογους ισσοροπιας δυναμεων)

  – Υπαρχει τεκμηρειωμενα μαχητικο ΑΕΣΑ ρανταρ που να αντιμετωπιζει το Φ-35 στα ισα;( Φυσικα εννοουμε την εγακιρη ιχνηλατιση). Αν όχι τοτε προς τι η αναλυση των διαφορων προτασεων;

  – Υπαρχουν τεκμημεριωμενες μελετες διαφορων τυπων ρανταρ( όπως διαβαζουμε) που να μπορουν οντως να εντοπιζουν εγκαιρα το ιχνος των Φ-35; Αν ναι, μπορούμε να τα συμπραγουμε και με τι κοστος;

  – Ο εκσυχρονισμος των Σ-300 θα μπορουσε να βοηθησει σε αυτό τον τομεα;( εγκαιρη ιχνηλατιση)

  – Υπαρχουν μεθοδοι να αντιμετωπιστουν τα οπλα των Φ-35 από την στιγμη που αφεθουν στον αερα;

  Αγαπητοι φιλοι στην Πτηση αρχιστε να απαντατε με εγκυρο τροπο τα παραπανω ερωτήματα για αρχη και μετα αναλυστε φιλολογικα ότι θελετε…αλλα πρωτα η ουσια..για να μην χαθουμε παλι στην αναλυση και στις υποθεσεις..

  • Καλή σας ημέρα
   -Όπως καταλαβαίνετε ενδεχόμενο καθυστέρησης παράδοσης των F-35 στην Άγκυρα θα είναι αποτέλεσμα επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Με την ρευστότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και επηρεάζει τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες τέτοια πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για την δυναμική των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή που άπτονται της Τουρκίας. Προς το παρόν το μόνο που επηρεάζει την διαδικασία παράδοσης είναι η αποστελέχωση της ΤΗΚ. Κοντός ψαλμός αλληλούια βέβαια γιατί το πρώτο τουρκικό F-35Α θα αφήσει την γραμμή παραγωγής μέσα στους επόμενους μήνες και θα δούμε τι θα γίνει.
   – Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές δεν υφίσταται σήμερα κανένα σύστημα που… τεκμηριωμένα να κατανικά την τεχνολογία στελθ που και αυτή δεν είναι κάτι μονολιθικό, αλλά ένα πλαίσιο τεχνολογιών που εφαρμόζεται σε διάφορες πλατφόρμες. Για παράδειγμα άλλη είναι η προσέγγιση VLO (Very Low Observability) στο F-22 και F-35, άλλη στο T-50 και άλλη στο J-20/J-31. Αυτό που λέμε ότι ίσχύει είναι ότι τα ραντάρ AESA με τη δυνατότητα διαχείρισης και εστίασης της μικροκυματικής ενέργειας που έχουν, παρουσιάζουν… αυξανόμενες πιθανότητες να «βλέπουν» (σε κάποιες περιπτώσεις) αεροσκάφη στελθ. Με συνδυασμό μάλιστα τεχνολογιών όπως IRST ίσως αυτές οι πιθανότητες αυξάνουν. Βέβαια το να αποκαλύψει κάποιος ένα αεροσκάφος στελθ δεν σημαίνει ότι μπορεί και να το προσβάλει διότι υπάρχει σοβαρή αμφιβολία ότι οι πύραυλοι αέρος-αέρος και εδάφους-αέρος θα μπορούν να το στοχοποιήσουν.
   – Όποια τεχνολογία «αντιστελθ» υπάρξει είναι αμφίβολο ότι θα είναι εξαγώγιμη, ειδικά από χώρες που παράγουν οι ίδιες αεροσκάφη στελθ (και ευνόητους λόγους).
   – Οι S-300 είναι ένα παρωχημένο σύστημα που δεν έχει τέτοιες δυνατότητες (το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους τρέχοντες Patriot)

 13. @ΠΤΗΣΗ χρειαζομαστε συγκεκριμενους αριθμους για το ποσο των χρηματων που μπορει να δαπανειται για εξοπλισμους υπο τις παρουσες συνθηκες.

  Εχω ακουσει για 500εκ ευρω ανα ετος. Εαν αυτο το ποσο αληθευει, τοτε διαφωνω πληρως με το απαισιοδοξο σεναριο που περιγραφεται. Αυτα τα λεφτα επαρκουν για την εξασφαλιση μιας αμυντικης δυνατοτητας εναντι της απειλης των τουρκικων Φ35.

  Εξηγω:
  η απειλη των Φ35 χρειαζεται ενα μεσο για την ανιχνευση ΚΑΙ στοχοποιηση των Φ35. Υπερυθρα μεσα ή ρανταρ χαμηλων συχνοτητων ισως να μπορουν να πρεχουν μια εγκαιρη προειδοποιηση οτι εχθρικα στελθ ιπτανται προς την κατευθυνση μας, αλλα ΔΕΝ μπορουν να παρεχουν στοχοποιηση.

  Για να ανιχνευσεις και να στοχοποιησεις τα Φ35 χρειαζεσαι ενα αισθητηρα που:

  – θα περιλαμβανει ρανταρ μπαντας υψηλων συχνοτητων για να κανει στοχοποιηση του στοχου (απλα το να ξερεις οτι ενα αφος ερχεται απο καπου ΔΕΝ εχει αξια, πρεπει να ξερεις ακριβως που βρισκεται για να μπορεις να κανεις αμεσως βολη πυραυλου)
  – θα ειναι εναεριος προκειμενου να μπορει να δει το αφος απο οριζοντια κατευθυνση (μεγαλυτερο ιχνος του αφους σε σχεση με το αν το ρανταρ το βλεπει απο κατω-δηλαδη επιγεια ρανταρ)
  – το ρανταρ θα πρεπει ειναι κοντα στην «πρωτη γραμμη» γιατι οι αποστασεις αποκαλυψης των Φ35 θα ειναι μικρες ουτως ή αλλως
  – το ρανταρ αυτο με βαση το οτι θα ειναι εναεριο και θα ιπταται κοντα στην πρωτη γραμμη, ΠΡΕΠΕΙ να ειναι εγκατεστημενο σε πλατφορμα στελθ
  – η πλατφορμα στελθ πρεπει να εχει ολοκληρωμενο συστημα ηλεκτρονικου πολεμου για να αυξησει περαιτερω την πιθανοτητα επιβιωσης της
  – η πλατφορμα πρεπει να εχει προσθετους αισθητηρες και να γινεται συντηξη των δεδομενων τους προκειμενου να μεγιστοποιηθει η αποσταση αποκαλυψης και ταυτοποιησης στοχων
  – η πλατφορμα πρεπει να ειναι επανδρωμενη επειδη η τεχνητη νοημοσυνη των υπολογιστων δεν εχει προχωρησει τοσο πολυ και επειδη οι ζευξεις δεδομενων τηλεκατευθυνομενων αεροχηματων εχουν περιορισμους
  Με λιγα λογια περιγραφω αυτο που περιγραφω ως τον τελειοτερο αισθητηρα αποκαλυψης στελθ αφων, ειναι ενα Φ35

  4 Φ35 που θα ιπτανται πλησιον των ανατολικων οριων του ΦΙΡ Αθηνων, μπορουν να παρεχουν δεδομενα στοχοποιησης προς αφη 4 ης γενιας (ιδανικα και σε αντιτορπιλικα Αρλει μπεργκ με ΣΜ-6) τα οποια θα πραγματοποιουν την βολη.

  Για την πληρη καλυψη των ανατολικων συνορων χρειαζεσαι 4-5 φ35 σε πτηση, αρα προμηθεια περι των 12 Φ35Β (εαν υπολογισεις 80% διαθεσιμοτητα, 6 εξοδους την ημερα, 2 ωρες πτησης ανα εξοδο).
  Εαν επιπροσθετως θες μια στοιχειωδη (αλλα ακρως υπολογισιμη για τον εχθρο) δυνατοτητα κρουσης, χρειαζεσαι 8 προσθετα αφη.

  Με 12-20 αφη Φ35Β μπορεις να αμυνθεις εναντι της απειλης των Φ35.
  12 αφη θα κοστισουν περι τα 1.5 δις δολαρια, δηλαδη θα δεσμευσουν τα κονδυλια διαθεσιμα για εξοπλισμους μονο για 3 χρονια.

  Εαν αυτο συνδυαστει με ενα βασικο εκσυγχρονισμο των Φ16 (υπολογιστη, λινκ 16, δομικο λιφτινγκ) που ισως κοστιζει περι τα 5εκ ανα αφος, τοτε μπορεις να επιτυχεις μια πολυ αποτελεσματικη αναβαθμιση της αεροπορικης ισχυος, χρησιμοποιωντας τα υπαρχοντα διαθεσιμα κονδυλια για τα επομενα 4-5 χρονια.

  Φυσικα επιλογες τυπου αναβαθμιση Ρ3, αντικατασταση των ρανταρ των Φ16 κλπ ειναι κατα τη γνωμη λανθασμενες καθως δεσμευουν πολυτιμα κονδυλια για αμφιβολο αποτλεσμα.

 14. Υπομονή αδέρφια, έρχεται ο άλλος με τα λεφτά που μας χρωστάνε από τον ΟΗΕ και την άλλη την τράπεζα και στα δύσκολα θα έρθουν με τα διαστημόπλοια η αδερφοί μας οι Ελ και με λέηζερ, φέηζερ και τορπίλες πρωτονίων δεν θα μείνει κολυμπιθρόξυλο.

  Καιρός είναι πάντως να ακουστεί μια ψύχραιμη και αντικειμενική φωνή. Να πει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί χρόνια τώρα (και δεν φταίνε μόνο οι κακοί Γερμανοί) και όλα είναι θέμα προγραμματισμού.

 15. Τα πράγματα είναι απλά και πνίγεστε σε μια κουταλιά μερό.

  1) Ενεργοποίηση του Spirfire του Πολεμικού Μουσείου (αν τελικά συναρμολογήθηκε και δεν χαθήκαν κάπου τα τμήματα που στάλθηκαν δήθεν στο UK) και αναβάθμισή του σε επίπεδο AUP,
  2) Θα ανοίξουμε τον κουμπαρά του Σώρρα και εις το όνομα της Κυριάρχης Ελληνικής Δημοκρατίας θα αγοράσουμε καμια δεκαριά πλήρεις Μοίρες F-35 με όλα τα κομφορ να σκάσουν από τη ζήλεια τους οι οχτροί μας.

  Έλα ντε μάθετε μπαλίτσα. Δεν θέλω μιζέριες. Οι εξοπλισμοί είναι για αρχόντους. Τι να μας πει και ο κύριος αυγολέμονος;

  • Πολύ σωστός ο φίλος.

   Βέβαια, στην αριθμητική κάπου τα μπερδέψατε και οι 10 Μοίρες F-35 είναι πολλές. Νομίζω 6 είναι μια χαρά.

   • Είμαστε κιμπάρηδες εμείς και τις θέλουμε 10 τις μοίρες.

    Άντε, τις 4 που λες πως περισσεύουν να τις κάνουμε F-35C, κι όταν περνάνε τα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών θα τους δανείζουμε εναλλάξ απο 2-3 τη φορά, να έχουν κι αυτοί τα F-35 τους και να μη γκρινιάζει κι ο Τράμπ…

    Στην ανάγκη, παραγγέλλουμε και κανένα αεροπλανοφόρο βρε παιδιά. Εκεί θα κολλήσουμε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here