H ψυχρή αλήθεια των αριθμών

37
6823
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 503
  •  
  •  

Πριν λίγες βδομάδες μάθαμε από ένα non paper πως η χώρα μας εξέφρασε “ενδιαφέρον” για το μαχητικό 5ης γενιάς τύπου F-35. Το αεροπλάνο φυσικά σύντομα έγινε επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όλοι έγιναν F-35ολόγοι, κάποιοι δε έγιναν και F-35οκτόνοι. Έκτοτε πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, και τελικά έχουμε μάθει την αλήθεια. Απλό ενδιαφέρον ήταν αυτό που εκφράσαμε, τίποτα περισσότερο, ενώ ο υφυπουργός Άμυνας λίγο μετά διέψευσε την πληροφορία ότι προτιθέμεθα να αγοράσουμε το -διάσημο πλέον- stealth μαχητικό. Για να το μεταφράσουμε, όπως κάποιος μπαίνει σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, και ρωτάει για ένα μοντέλο που τον ενδιαφέρει, ή έστω του κέντρισε το ενδιαφέρον. Ή ακόμη χειρότερα, έστειλε mail για να του στείλει η εταιρεία κάποιο διαφημιστικό φυλλάδιο. Από εκεί, μέχρι το σημείο που F-35 με ελληνικά εθνόσημα προσγειώνονται Άραξο, Αγχίαλο ή εμείς δεν ξέρουμε που, είναι πολύς ο δρόμος.

Στο ενδιάμεσο όμως πολλά προλάβαν να ειπωθούν, πολλοί χάρηκαν, άλλοι διαφώνησαν, άλλοι βρήκαν και πρότειναν εναλλακτικές λύσεις πολύ πιο “συμφέρουσες” και με ευκολίες πληρωμής (ανταλλαγή προϊόντων, ροδάκινα, κάρτες ποδοσφαιριστών, γραμματόσημα κοκ). Οι περισσότεροι όμως ξεχνούσαν ή απέκρυπταν το σημαντικότερο όλων. Στην πραγματικότητα χρήματα ή πόροι για μια Νέα Αγορά του Αιώνα δεν υπάρχουν. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε F-35A σαν απάντηση στην τουρκική αγορά, ή F-35B γιατί μπορούν να επιχειρήσουν καλύτερα από τα νησιά του Αιγαίου. Θα μπορούσαμε να πάρουμε F-15 Eagles με το πανίσχυρο ραντάρ AESA και δυνατότητα μεταφοράς 16 AIM-120, που θα ήταν μια ικανή απάντηση στους μεγάλους αριθμούς των τουρκικών μαχητικών. Μια επιλογή θα ήταν ίσως το F/A-18XT, που εκτός από το Αμερικανικό Ναυτικό, το αγαπά και ο Τραμπ. Άλλη λύση θα ήταν το Rafale που με το IRST και τους MICA IR έχει μια απάντηση για το F-35. Και το ευρωπαϊκό Typhoon θα μπορούσε να “παίξει”, πάντα με το νέο ραντάρ AESA. Εξαιρετική λύση το Gripen E που κι αυτο με το GaN AESA, IRST, Meteor και χαμηλό κόστος χρήσης μοιάζει πολύ καλή επιλογή. Το πανίσχυρο Su-35 αν αγοραζόταν με όλη την γκάμα των όπλων, το επίσης πανίσχυρο AESA ραντάρ, τις αντι-stealth λύσεις που ενσωματώνει θα έδινε κορυφαίες λύσεις στην ΠΑ. Το MiG-35 το ξέχασαν αρκετοί, αλλά δεν πρέπει να το υποτιμούμε καθώς κι αυτό ενσωματώνει την τελευταία λέξη της διαθέσιμης ρωσικής τεχνολογίας, ενώ πολλοί υποτιμούν ή ξεχνούν και τα νέα κινέζικα μαχητικά.

Δεν αποκλείουμε κανένα μαχητικό, το καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Όλα τα παραπάνω μπορούν να αγοραστούν, καθώς η χώρα μας όντας στην λίστα των δημοκρατικών χωρών, που δεν απειλεί κανένα, μπορεί να αγοράσει οπλικά συστήματα από παντού, αν καλύπτεται φυσικά μια και μόνο αναγκαία και ικανή συνθήκη. Αν υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να αγοραστούν. Κι όταν λέμε πόροι, εννοούμε χρήματα. Το κακό είναι πως εμείς είμαστε μία χώρα με σοβαρή έλλειψη πόρων, υψηλό δημόσιο χρέος και χαμηλό ΑΕΠ που πέφτει συνεχώς. Συνεπώς, μιας και μετρητά δεν έχουμε, ελάχιστοι θα μας δανείσουν για την αγορά όπλων (γιατί όσοι μιλούν για “χρηματοδότηση” δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι μια άλλη λέξη για να πούμε “δανεισμός”).

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου οι γείτονες έχουν πράγματι ξεφύγει σε επίπεδο εξοπλισμών. Εκσυγχρονίζουν κάθε κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων που μπορούν, αντικαθιστούν τον εξοπλισμό τους με νεότερο, και κατά προτίμηση εγχώρια κατασκευασμένο. Τα F-16 τους πετούν στο Αιγαίο εκσυγχρονισμένα, όντας εφάμιλλα ή και καλύτερα των δικών μας F-16 Blk52+ Advanced. O δικός μας εξοπλισμός, που για την απόκτησή του πληρώσαμε δεκάδες δις ευρώ εδώ και περίπου 20 χρόνια, μένει λειτουργικός χάρη στις προσπάθειες του προσωπικού, αφού η έννοια των συμβάσεων FOS (Follow On Support) είναι μάλλον δυσνόητη στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Κάπου εδώ πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τα πραγματικά οικονομικά μας μεγέθη. Το 2009,  το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 355 δις δολάρια, ενώ της Τουρκίας ήταν 615 δις (πηγή http://data.worldbank.org/). Το 2015 το ΑΕΠ μας είχε πέσει στα 195 δις δολάρια, και της Τουρκίας ήταν στα … 718 δις δολάρια. Αρκετά μεγαλύτερο απο αυτό που ήταν το 2009, και 3,5+ φορές περισσότερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας. Είναι λοιπόν προφανές πως η όποια ισορροπία δυνάμεων έχει ανατραπεί από τα οικονομικά δεδομένα. Αν υποθέσουμε πως οι δυο χώρες μπορούν να ξοδεύουν το ίδιο ποσοστό του ΑΕΠ για την άμυνα, η Τουρκία μπορεί να ξοδεύει 3,5 φορές περισσότερα. Κινδυνεύουμε λοιπόν να “χάσουμε” σε μια κούρσα εξοπλισμών στο Αιγαίο. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Οι περιορισμένοι μας πόροι πρέπει πλέον να κατευθύνονται σε σημαντικά προγράμματα, και να διατίθενται με φειδώ, κι αφού έχει προηγηθεί σοβαρή έρευνα αγοράς, διαγωνισμός και φυσικά μελέτη κόστους-οφέλους, αλλά και μελέτη κόστους κύκλου ζωής. Απλοποιήσεις του στυλ “θα τα πάρουμε δίνοντας βερίκοκα ή κεράσια” στην Ρωσία δεν υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο, κι αν ήταν έτσι η Τουρκία παράγει περισσότερα γεωργικά προϊόντα από εμάς και είναι περισσότερο κοντά στην Ρωσία πλέον.

Στην Ελλάδα, όχι μόνο στους αμυντικούς εξοπλισμούς, κάνουμε πάντα το εξής. Δεν υπολογίζουμε τα κόστη σε βάθος χρόνου και μέχρι ένα σύστημα να εξαντλήσει το προσδόκιμο χρόνο ζωής του. Αν απλά αγοράσουμε νέα μαχητικά, και τα κοιτάμε να “κάθονται” στα καταφύγιά τους χωρίς ανταλλακτικά, μάλλον δεν έχουν κάποια προστιθέμενη αξία. Θα πρέπει να υπολογίσουμε το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος των καυσίμων, το κόστος της διατήρησης ενός ικανού αριθμού ιπταμένων με υψηλή εκπαίδευση, των ειδικών ανταλλακτικών κοκ. Αυτό που λέμε είναι απλό. Κάθε αγορά θα πρέπει να έχει υπολογισμένο και το κόστος συντήρησης και διατήρησης των οπλικών συστημάτων σε υπηρεσία για τουλάχιστον 20 χρόνια. Καλοί είναι οι αριθμοί, και να λέμε ότι εμείς έχουμε 200 μαχητικά και οι άλλοι 300, εμείς 12 φρεγάτες και οι άλλοι 18, εμείς 1000 άρματα και οι άλλοι 2000. Αλλά οι αριθμοί πρέπει να είναι και “λειτουργικοί”.

Στην περίπτωση της Ελλάδος το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να αντιληφθούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δυστυχώς πολλοί “γνώστες”, ή “ειδικοί”, και διάφορες ιστοσελίδες μιλούν συνεχώς για νέες αγορές, και “συμφέρουσες” επενδύσεις δημιουργώντας ένα κλίμα εξοπλιστικής “ευδαιμονίας”. Κάτι τέτοιο, όσο κι αν στεναχωρούμε κάποιους, δεν υφίσταται. Η Πολεμική μας Αεροπορία καταρχάς θα προσπαθήσει να λύσει έναν γόρδιο δεσμό αποφασίζοντας βάσει των διαθεσίμων πόρων τα Block από τα F-16 που θα εκσυγχρονιστούν και αυτά που θα “περιμένουν”. O εκσυγχρονισμός των F-16 είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στο Αιγαίο, καθώς με ένα “λογικό” ποσό η ΠΑ θα αποκτήσει 120-155 (εξαρτάται από τα… χρήματα) αεροσκάφη 4,5 γενιάς. Μαζί με τα λιγοστά Mirage 2000-5 θα σηκώσουν το βάρος της αποτροπής τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο. Η προμήθεια έχει την απόλυτη “στήριξη” της ΠΑ, και υπάρχει και σχετική μελέτη κόστους οφέλους, εγκεκριμένη από τα επιτελεία (το λέμε για να μην ξεκινήσει συζήτηση και επ’αυτού).

Η αγορά νέων μαχητικών αυτή την δεδομένη χρονική στιγμή μάλλον είναι περισσότερο από ευσεβής πόθος. Μακάρι αύριο να αλλάξουν τα δεδομένα, και να έχουμε την δυνατότητα σαν χώρα να προκηρύξουμε διαγωνισμό και να δούμε να κονταροχτυπιούνται για χάρη μας F-35, F-15E, F-18XT, Gripen E, Rafale, Typhoon, Su-35, MiG-35, J-20, ΠΑΚ ΦΑ κοκ. Οι ανάγκες φυσικά είναι δεδομένες, οι απειλές υπάρχουν, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει μόνο Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό έχει πολλές και άκαμπτες ανάγκες (φρεγάτες, τορπίλες, επιπλέον υποβρύχια), αλλά και ο Στρατός χρειάζεται εκσυγχρονισμό (νέο ΤΟΜΑ, νέο τυφέκιο, νέα πυροβόλα, MLRS, στο βάθος θα χρειαστούμε και εκσυγχρονισμό των Leopard 2)…

Στο περιοδικό τους επόμενους μήνες θα φροντίσουμε να συνεχίσουμε την αντικειμενική παρουσίαση των κινδύνων για την εθνική μας άμυνα, αλλά και των πιθανών λύσεων. Αυτό που κάνουμε είναι να παρουσιάζουμε εμπεριστατωμένα τις εκτιμήσεις μας, βάσει πραγματικών δεδομένων και διαθέσιμων στοιχείων. Αυτό κάναμε πάντα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα, δεν απορρίπτουμε καμία από τις λύσεις. Πριν λοιπόν αρχίσουμε ατέρμονες συζητήσεις για το αν πράγματι χρειαζόμαστε κι εμείς F-35 (ή τι μπορεί να προσφέρει μια μοίρα F-35), αν το IRST του Rafale ή του Gripen E μπορεί να εντοπίσει stealth μαχητικά, αν το VHF ραντάρ του Su-35 μπορεί να μυριστεί το F-35, αν το F-35 θα λιποθυμίσει στην θέα και μόνο των ρωσικών υπερμαχητικών που υπόσχονται τα πάντα, αν η βροχή  AIM-120 AMRAAM από τα μελλοντικά F-15GR θα “ξεπλύνει” τα εχθρικά μαχητικά από τον ουρανό, ας σκεφτούμε ένα πράγμα. Την αλήθεια των αριθμών.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 503
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Jester
Guest
Jester

Ψυχρή η αλήθεια των αριθμών, θερμά τα συγχαρητήρια για την ενημέρωση και πληροφόρηση που προσφέρεται!!!

Ikarus
Guest
Ikarus

Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς για να μας… προσγειώνετε.

Μάλλον το περιοδικό θα έπρεπε να λέγεται “Προσγείωση” .

Ας ελπίσουμε πως κάποτε θα έρθει η ώρα να μας ανακοινώσετε εσείς την “Απογείωση”.

Spyros
Guest
Σπύρος

Απλά μπράβο σας. Τίποτ’ άλλο. Συνεχίστε έτσι και όσοι ενδιαφερόμαστε ακόμη για λίγη λογική, ακολουθούμε.

Mich
Guest
Mich

Ευχαριστούμε!

Card image
gklof
Guest
gklof

Συμφωνώ με το άρθρο, είναι δύσκολο ρεαλιστικά να κάνουμε σενάρια αγοράς νέων μαχητικών.
Είναι στενά τα περιθώρια που δίνουν οι προϋπολογισμοί άμυνας, δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως την διαχείριση των εκάστοτε κυβερνώντων και τις προτεραιότητες που θέτουν, για παράδειγμα, δόθηκε πριν λίγους μήνες εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους από υπεραπόδοση εσόδων (πλεόνασμα…) κόστους 617 εκατομμυρίων ευρώ, το ποσό αυτό με δεδομένες τις απειλές των τούρκων και την γενικότερη αστάθεια που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να καλύψει σημαντικό μέρους του κόστους εκσυχρονισμού των F-16. Είναι δύσκολη η δημοσιονομική συγκυρία αλλά πρέπει να θέτουμε τις προτεραιότητες μας.

GK
Guest
GK

Δυστυχώς ειναι οπως τα λετε. Πολυ ονειροπολούν χωρις να υπολογιζουν την οικονομικη διασταση. Οχι μονο στους εξοπλισμους αλλα γενικοτερα στα τεκτενομενα της χωρας, Παντα ετσι συνεβαινε. Αλλα μεχρι σχετικα προσφατα, ηταν σε θεση να κρυβουν πολλα, οχι ολα ομως, «κατω απο το χαλι», χωρις οι «ιθαγενεις» να τα καταλαβουν. Αυτοι οι τελευταιοι φορτομενοι, στις περισσοτερες φορες με πολιτικο μισος, για τους συνανθρωπους τους που ειχαν διαφορετικη αντιληψη, εδεινχαν οτι ειχαν δυσκολια να αντιληφτουν τις «λεπτομερεις» που εκαναν την διαφορά. δυστυχως η Ελληνικη Ιστορια ειναι γεματη απο τετοια γεγονοτα. Σε οτι αφορα την ΠΑ συγκεκρημενα. Ο εκσυγρονισμος μερους μονο του στολου… Read more »

παναγιωτης
Guest
παναγιωτης

λίγο η πολύ τα ξέραμε όλα αυτά απλά υπάρχουν κάποιοι που ζουν στα σύννεφα,και δυστυχώς τα πράγματα ειναι πολύ ποιο χειρότερα όχι μόνο στον στρατό αλλά σε όλα τα επίπεδα τις κοινωνίας που ζούμε

ΚΝ
Guest
ΚΝ

Υπαρχει λαθος στο αρθρο σε καποια στοιχεία ..η χώρα μας δεν ειχε ποτες ΑΕΠ 355 δις …αμα είχαν τέτοιο ΑΕΠ τοτε θα είμασταν ισως η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ. Το μεγαλύτερο ήταν περιπου 230 δις ευρω ή σε δολάρια 243 …Επισης, το ΑΕΠ μας τωρα ειναι 179 περιπου ευρω ή αλλιως 189 σε δολάρια…. Η βαςη της σκέψης ειναι σωστη στο αρθρο παντως …οταν δεν εχεις χρηματα κοινώς δεν αγοράζεις όπλα εκτός αν καποιος σου δώσει σαν ανταλλάγμα. Πχ Αμερικανοί στυλ συμφωνίας οπως Ισραήλ ή ΕΕ στα πλαίσια φρούρησης ευρωπαϊκών συνόρων ευρωπαϊκά όπλα ..αλλα δυςτυχως δεν διαπραγματευόμαστε και δε ζητάμε… Read more »

Card image
τασος φωτιαδης
Guest
τασος φωτιαδης

συμφωνω με αυτα που λετε (συγνωμη για τα ορθογραφικα) οτι δεν υπαρχουν λεφτα ,συμφωνω και με τα υπολοιπα στοιχεια που γραφετε αλλα αν θελουμε να αλλαξουμε κατι απο αυτα που αναφερετε για την ευδαιμονια τον αριθμων μαλλον θα ηταν καλο να ξεκινησει μια συζητηση τωρα .Η συζητηση αυτη θα πρεπει να περιλαμβανει ομως πολλα στοιχεια πχ τις προβλεψεις αρχικα των επιστημονων για την πορεια της οικομιας ,μια μελετη για τον πληθυσμο της χωρας κτλπ και οταν τελειωσουμε με εμας να ασχοληθουμε με τα στοιχεια των γειτονων.Μιλαμε φυσικα για μια γενικη εικονα.οταν συγκεντρωθει αυτος ο ογκος στοιχειων και μελετηθει απο ανθρωπους… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Συμφωνώ μαζί σου απόλυτα. Οι Έλληνες αξιωματικοί δεν ξέρουν να διοικούν και αυτό είναι κάτι που το ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός δύστυχος. Το ότι η κατάσταση στην άμυνα είναι σε αυτά τα χάλια φταίνε και οι ίδιοι τους σε μεγάλο βαθμό. Στο άρθρο της Πτήσης για τα Kiowa κάπου λέει ότι κάποιοι ιθύνοντες είναι της άποψης «ας τα πάρουμε και βλέπουμε». Οι συντάκτες του άρθρου, κατά την γνώμη μου, έχουν πιο ορθή άποψη για την απόκτηση των εν λόγω Ε/Π. Μάλλον κάπως έτσι λειτουργεί και η αεροπορία στις προμήθειες της.

dimitrov
Guest
dimitrov

Τόσο απλά και όμορφα, χωρίς περικοκλάδες, χιλιάρμενα και καπνοσύριγγες!

Cactus
Guest
Cactus

το 2020 η 2 χρονια αργοτερα οι Ουνοι θα εχουν μαλλον ετοιμοπολεμη μοιρα φ-35..εμεις πλεον τι να αναλυσουμε; ακομα και τωρα να τα παραγγελναμε, παλι πισω θα ειμασταν… Το παιγνιδι χαθηκε το 2003 από τη ανοησια μας που δεν μπήκαμε στο πρόγραμμα αλλα πλουτιζαμε την Αγγελοπουλου και μεγαλοεργολάβους με Ολυμπιαδες και αυτό είναι σημερα ο ταφος μας…όλα εδώ πληρωνονται και από την επαναπροσεγγιση σημερα Τουρκιας-Ρωσιας ουτε ο Παισιος μας σωζει…..τωρα καθειστε εσεις να αναλυετε κατι που επρεπε οι ιθύνοντες να το ειχαν κανει δεκα χρονια πριν…είναι αυτό που λενε αιωνίως χαμενοι στην αναλυση…και (μπλακ χιουμορ) όταν μας παρουν στον αερα… Read more »

Gilan
Guest
Gilan

Το άρθρο τα λέει έξω από τα δόντια. Το πλέων σημαντικό στοιχείο που παραθέτει είναι το εξής: «Κάπου εδώ πρέπει να μιλήσουμε λίγο για τα πραγματικά οικονομικά μας μεγέθη. Το 2009, το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν 355 δις δολάρια, ενώ της Τουρκίας ήταν 615 δις (πηγή http://data.worldbank.org/). Το 2015 το ΑΕΠ μας είχε πέσει στα 195 δις δολάρια, και της Τουρκίας ήταν στα … 718 δις δολάρια.» αυτό τα λέει όλα.

Card image
Desert_Falcon
Guest
Giorgos

Το 1985 με 48δις ΑΕΠ (ας πούμε 50) αγοράσαμε 40+40 α/φη άξιας 2δις (αρχικής τιμής) . Τελικά με τα διάφορα κόλπα μάλλον πήγε στα 2,5δις (μπορεί και πιο πολύ). Μιλάμε για 4-5% του ΑΕΠ.
Σήμερα έχουμε ΑΕΠ 200δις (παρά κάτι). το 5% είναι 10δις. Κάτι αγοράζεις αν θες.
Βέβαια το 1985 είχαμε εξωτερικό χρέος 6δις και σήμερα…εχμ…350, αλλά μου άρεσε ο τίτλος του άρθρου smile

Και μια σύνδεση με άλλο σημερινο άρθρο…ας ελπίζουμε να βρέχει συνέχεια χαχαχα

GK
Guest
GK

@Giorgos Μάρτιος 11, 2017 at 9:03 μμ «..Το 1985 με 48δις ΑΕΠ (ας πούμε 50) αγοράσαμε 40+40 α/φη άξιας 2δις (αρχικής τιμής) . .» Θα επιθημουσα να επιστησω την προσοχη σας, στο οτι, μαλλον, εχετε υποτιμησει σημαντικα την αξια των αεροσκαφων της περιβοητης «αγορας του αιωνα» της περιοδου 1982-1987. Αναφερω για παραδειγμα την περιπτωση με τα Μ2000 της αρχικης συμβασης, του 1985. Με βαση το fixing των ισοτιμιων εκεινης της χρονιας, συνολικα αξιζαν περιπου 150-154 δις εκ. Δρχ. της μετρητοις. Η επιλογη για μακροπροθεσμο τραπεζικο δανεισμο, σε γαλλικα φραγκα και περιοδο χαριτος, σε συναρτηση με την γνωστη πολιτικη της υποτιμησης… Read more »

Alexander
Guest
Alexander

Αγνοώντας προς στιγμήν οτι μας λείπουν 99 δραχμές για να βάλουμε στην άκρη κατοστάρικο και χάριν συζήτησης και μόνο θα ήθελα την απάντησή σας σε ένα εντελώς υποθετικό σενάριο: Ας πούμε πως ένας βαθύπλουτος Έλληνας αποφασίζει να δωρίσει την περιουσία του στο Ελληνικό δημόσιο. Έτσι προσεγγίζει στελέχη της ΠΑ και τους λέει επιλέξτε όποιο αεροσκάφος θέλετε και είμαι εδώ για να καλύψω το κόστος απόκτησής του αλλα και το κόστος οπλισμού και χρήσης του για ολόκληρο τον κύκλο ζωής του. Μην σας νοιάζει τίποτα, ξεχάστε το οικονομικό σκέλος, τον πολιτικό παράγοντα, τις υποδομές, ξεχάστε τα πάντα πείτε οτι έχω λύση… Read more »

Manolis
Guest
Manolis

Επειδη ολα οσα γραφετε ειναι γνωστα σε οσους θελουν να βλεπουν την πραγματικοτητα οπως ειναι, στεκομαι σε μια συγκεκριμενη φραση: “ελάχιστοι θα μας δανείσουν για την αγορά όπλων”. Ειναι αληθεια και ο λογος δεν ειναι μονο η οικονομικη κακοδαιμονια μας. Ειναι και το οτι κανεις δεν προσμενει απο εμας να κανουμε χρηση των οπλων αυτων , ποσο μαλλον για να εξυπηρετησουμε συμφεροντα του ΝΑΤΟ ή αλλων. Υπενθυμιζω οτι χωρες οπως η Δανια , η Νορβηγια κλπ., εστειλαν τμηματα απο τις ελαχιστες αριθμητικα ΕΔ τους εναντιον του ΙΣΙΣ και αλλου. Η δε Αιγυπτος, χιλιες φορες σε χειροτερη κατασταση απο εμας, “χρηματοδοτηται”αβερτα… Read more »

Cactus
Guest
Cactus

Μπορει καποιος εμπειρογνώμονας μεσω του περιοδικου να μας απαντησει τεκμηρειωμενα: – Υπαρχει περιπτωση η Αμερικη να καθυστερησει την παραδοση στην ΤΗΚ των Φ-35 μεχρι η Ελλαδα να αποκτησει τα δικα της;( για λογους ισσοροπιας δυναμεων) – Υπαρχει τεκμηρειωμενα μαχητικο ΑΕΣΑ ρανταρ που να αντιμετωπιζει το Φ-35 στα ισα;( Φυσικα εννοουμε την εγακιρη ιχνηλατιση). Αν όχι τοτε προς τι η αναλυση των διαφορων προτασεων; – Υπαρχουν τεκμημεριωμενες μελετες διαφορων τυπων ρανταρ( όπως διαβαζουμε) που να μπορουν οντως να εντοπιζουν εγκαιρα το ιχνος των Φ-35; Αν ναι, μπορούμε να τα συμπραγουμε και με τι κοστος; – Ο εκσυχρονισμος των Σ-300 θα μπορουσε… Read more »

ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Admin
Noble Member

Καλή σας ημέρα -Όπως καταλαβαίνετε ενδεχόμενο καθυστέρησης παράδοσης των F-35 στην Άγκυρα θα είναι αποτέλεσμα επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Με την ρευστότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία και επηρεάζει τις σχέσεις της με τις άλλες χώρες τέτοια πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει. Το ίδιο ισχύει και για την δυναμική των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή που άπτονται της Τουρκίας. Προς το παρόν το μόνο που επηρεάζει την διαδικασία παράδοσης είναι η αποστελέχωση της ΤΗΚ. Κοντός ψαλμός αλληλούια βέβαια γιατί το πρώτο τουρκικό F-35Α θα αφήσει την γραμμή παραγωγής μέσα στους επόμενους μήνες και θα δούμε… Read more »

Card image
Kostas
Guest
Kostas

@ΠΤΗΣΗ χρειαζομαστε συγκεκριμενους αριθμους για το ποσο των χρηματων που μπορει να δαπανειται για εξοπλισμους υπο τις παρουσες συνθηκες. Εχω ακουσει για 500εκ ευρω ανα ετος. Εαν αυτο το ποσο αληθευει, τοτε διαφωνω πληρως με το απαισιοδοξο σεναριο που περιγραφεται. Αυτα τα λεφτα επαρκουν για την εξασφαλιση μιας αμυντικης δυνατοτητας εναντι της απειλης των τουρκικων Φ35. Εξηγω: η απειλη των Φ35 χρειαζεται ενα μεσο για την ανιχνευση ΚΑΙ στοχοποιηση των Φ35. Υπερυθρα μεσα ή ρανταρ χαμηλων συχνοτητων ισως να μπορουν να πρεχουν μια εγκαιρη προειδοποιηση οτι εχθρικα στελθ ιπτανται προς την κατευθυνση μας, αλλα ΔΕΝ μπορουν να παρεχουν στοχοποιηση. Για… Read more »

Em.Ti
Guest
Εμ.Τ

Υπομονή αδέρφια, έρχεται ο άλλος με τα λεφτά που μας χρωστάνε από τον ΟΗΕ και την άλλη την τράπεζα και στα δύσκολα θα έρθουν με τα διαστημόπλοια η αδερφοί μας οι Ελ και με λέηζερ, φέηζερ και τορπίλες πρωτονίων δεν θα μείνει κολυμπιθρόξυλο.

Καιρός είναι πάντως να ακουστεί μια ψύχραιμη και αντικειμενική φωνή. Να πει ότι το παιχνίδι έχει χαθεί χρόνια τώρα (και δεν φταίνε μόνο οι κακοί Γερμανοί) και όλα είναι θέμα προγραμματισμού.

George_K
Guest
George K

Όταν φτάνουμε στο σημείο να εξηγούμε τα αυτονόητα ξανά και ξανά…, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

Dexter
Guest
Dexter

Συγχαρητηρια για τα αρθρα σας. Σοβαρη ενημερωση επιτελους!

Card image
KavKou
Guest
KavKou

Τα πράγματα είναι απλά και πνίγεστε σε μια κουταλιά μερό.

1) Ενεργοποίηση του Spirfire του Πολεμικού Μουσείου (αν τελικά συναρμολογήθηκε και δεν χαθήκαν κάπου τα τμήματα που στάλθηκαν δήθεν στο UK) και αναβάθμισή του σε επίπεδο AUP,
2) Θα ανοίξουμε τον κουμπαρά του Σώρρα και εις το όνομα της Κυριάρχης Ελληνικής Δημοκρατίας θα αγοράσουμε καμια δεκαριά πλήρεις Μοίρες F-35 με όλα τα κομφορ να σκάσουν από τη ζήλεια τους οι οχτροί μας.

Έλα ντε μάθετε μπαλίτσα. Δεν θέλω μιζέριες. Οι εξοπλισμοί είναι για αρχόντους. Τι να μας πει και ο κύριος αυγολέμονος;

Em.Ti
Guest
Εμ.Τ

Πολύ σωστός ο φίλος.

Βέβαια, στην αριθμητική κάπου τα μπερδέψατε και οι 10 Μοίρες F-35 είναι πολλές. Νομίζω 6 είναι μια χαρά.

Spyros
Guest
Σπύρος

Είμαστε κιμπάρηδες εμείς και τις θέλουμε 10 τις μοίρες.

Άντε, τις 4 που λες πως περισσεύουν να τις κάνουμε F-35C, κι όταν περνάνε τα αεροπλανοφόρα των Αμερικανών θα τους δανείζουμε εναλλάξ απο 2-3 τη φορά, να έχουν κι αυτοί τα F-35 τους και να μη γκρινιάζει κι ο Τράμπ…

Στην ανάγκη, παραγγέλλουμε και κανένα αεροπλανοφόρο βρε παιδιά. Εκεί θα κολλήσουμε;