24.8 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ Η συντριβή ενός ελληνικού F-86E Sabre με τη ματιά ενός χειριστή που...

Η συντριβή ενός ελληνικού F-86E Sabre με τη ματιά ενός χειριστή που πετούσε μαζί σε σχηματισμό (ΑΡΧΕΙΟ ΠΤΗΣΗ)

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Η συντριβή ενός Sabre με τη ματιά ενός χειριστή που πετούσε μαζί σε σχηματισμό (συνέχεια στις απώλειες)

Στις 16/3/1955, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής διέλευσης για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, συνετρίβη ένα Sabre της 341 Μ.Α. Ο τότε ανθυποσμηναγός (ΙΓΥ) Δημήτριος Κουτσός, αυτόπτης μάρτυρας του ατυχήματος και ένας από τους πρώτους έξι χειριστές Sabre της ΕΒΑ, μας αφηγείται πώς συνέβη:

«Από τις 15 Μαρτίου 1955, η 341 Μ.Α. άρχισε τις δοκιμές για τη διέλευση όλης της Μοίρας σε σχηματισμό πάνω από το χώρο της παρέλασης της 25ης Μαρτίου. Στις 7 και 8 Νοεμβρίου 1954, η Μοίρα είχε και πάλι βρεθεί στον αέρα σε σχηματισμό και μάλιστα από δύο φορές ημερησίως, κάνοντας, όμως, διελεύσεις μόνο μέσα στο χώρο του αεροδρομίου της Ελευσίνας για τη γιορτή της ΕΒΑ. Έτσι, η 25η Μαρτίου έπαιρνε για όλους τους χειριστές της 341 ξεχωριστή διάσταση, αφού θα παρουσιάζαμε για πρώτη φορά επίσημα στον ελληνικό λαό το νέο απόκτημα της Αεροπορίας μας, το F-86E Sabre.

Ήταν κοινή πεποίθηση όλων μας ότι η διέλευση της Μοίρας έπρεπε να γίνει σε πολύ κλειστό σχηματισμό “Βox”, δηλαδή τεσσάρων τετράδων, σε ελάχιστο ύψος και με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να γίνει αισθητή σε όλους η διαφορά των Sabre από τα παλαιότερα F-84G Thunderjets.

Στις 16 Μαρτίου 1955 είναι προγραμματισμένη η δεύτερη δοκιμαστική διέλευση πάνω από την 112 Π.Μ. Επικεφαλής της πρώτης τετράδας είναι ο αρχηγός του σχηματισμού και Mοίραρχος της 341 Μ.Α., σμηναγός Αναστάσιος Τζαβάρας. Λίγο πιο πίσω και αριστερά από την τετράδα του μοιράρχου ακολουθεί η δεύτερη τετράδα, δίπλα της και δεξιά του μοιράρχου η τρίτη τετράδα, στην οποία βρίσκομαι κι εγώ πετώντας το Sabre s/n 19271, ενώ ο σχηματισμός ολοκληρώνεται με την τέταρτη τετράδα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από την πρώτη.

Η δοκιμαστική διέλευση αρχίζει με το “Box” των 16 Sabre της 341 Μ.Α. να κινείται ταχύτατα, μόλις 500 πόδια ―περίπου 170 μέτρα― πάνω από το διάδρομο της Ελευσίνας. Ξαφνικά, το Sabre του υποσμηναγού που ηγείται της τέταρτης τετράδας πέφτει στα ρεμού της προπορευόμενης τετράδας. Αυτό επηρεάζει άμεσα το πηδάλιο ανόδου-καθόδου και το αεροσκάφος αρχίζει να κάνει έντονες παλμικές κινήσεις πάνω κάτω. Σε πλήρη συμφωνία με το Νόμο του Murphy (αν κάτι είναι να πάει στραβά, θα πάει τη χειρότερη δυνατή στιγμή!) ο υποσμηναγός, στη συγκεκριμένη πτήση, δεν έχει προσδεθεί στο εκτινασσόμενο κάθισμα, με αποτέλεσμα να χτυπιέται συνεχώς και εντονότατα, μια στην καλύπτρα και μια στο κάθισμα.

Οι υπόλοιποι τρεις χειριστές, βλέποντας με τρόμο και έκπληξη την επικίνδυνη κατάσταση, στην οποία περιήλθε ο αρχηγός της τετράδας τους, σπάνε απότομα το σχηματισμό για να αποφύγουν τη σύγκρουση με το «αφηνιασμένο» Sabre. Κάθε προσπάθεια αντίδρασης είναι πλέον μάταιη και ο υποσμηναγός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμα σε μια φοβερά δύσκολη εγκατάλειψη, αφού οποιοδήποτε μέλος του σώματός του θα μπορούσε να χτυπήσει, με τραγικές συνέπειες, στο F-86E.

Ευτυχώς, όμως, σήμερα είναι η τυχερή του μέρα και προσγειώνεται σώος και αβλαβής με το αλεξίπτωτό του στην παραλία της Ελευσίνας. Το Sabre, εν τω μεταξύ, σταθεροποιείται στον αέρα και, ακυβέρνητο, συνεχίζει την πτήση του περνώντας πάνω από το νησί της Σαλαμίνας, μέχρι τη συντριβή του βαθιά μέσα στο Σαρωνικό.

Εκ των υστέρων, οι Καναδοί μας ενημέρωσαν ότι το φαινόμενο αυτό έχει συμβεί και άλλες φορές και αντιμετωπίζεται με άμεση άνοδο και μείωση της ταχύτητας. Σίγουρα οι σημερινοί χειριστές των σύγχρονων μαχητικών ξενίζονται με τη σκέψη να πετούν το αεροσκάφος τους χωρίς να έχουν προσδεθεί στο εκτινασσόμενο κάθισμα, εκείνη όμως την εποχή, παρά τους αυστηρούς κανονισμούς ασφάλειας πτήσεων των Πολεμικών Μοιρών, το κλίμα στις τάξεις των χειριστών ανεχόταν τέτοιου είδους παρατυπίες, χωρίς να εξαιρώ και τον εαυτό μου από αυτή τη νοοτροπία, αφού, αν και πάντα φορούσα τη φόρμα αντι-g, ουδέποτε τη σύνδεσα με το αεροσκάφος!

Η αμέλειά μου αυτή εξαργυρώνεται σήμερα με την εμφάνιση αρκετών ενοχλήσεων στα πόδια μου, που οφείλονται στην άδικη καταπόνησή τους σε έντονους εναέριους ελιγμούς, αρκετά χρόνια πριν».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΠΤΗΣΗ 179 – Μάιος 2000. Πρώτη δημοσίευση στο ptisidiastima.com.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

11 ΣΧΟΛΙΑ

11 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Odi

16 Σεπτεμβρίου 1982, πτώση αεροπλάνου στην Λάρισα, περιοχή Αλακαζάρ (μάλλον F-86). Τρεις νεκροί, 1 αγόρι που έβγαινε από το κολυμβητήριο, 1 Κορίτσι στην στάση του λεωφορείου και μία γιαγιά. Εγώ ήμουν 7 χρονών αυτόπτης μάρτυρας. Σας παρακαλώ κάντε μια έρευνα για την μνήμη αυτών ανθρώπων

Miscojones

Μάλλον F-84 θα ήταν γιατί τα F-86 είχαν ήδη αποσυρθεί από χρόνια. Εκείνη την εποχή χάναμε περι τα 20 ΑΦ από ατυχήματα το χρόνο. Θα ήταν ένα από όλα αυτά.

ACHERON

« Εκείνη την εποχή χάναμε περι τα 20 ΑΦ από ατυχήματα το χρόνο.»
Αυτό,ποιός σας το είπε;

KostisM

Μάλλον αυτή η πτώση που αναφέρατε αφορά την τελευταία πτώση F-84F λίγους μήνες πριν αποσυρθούν και αυτά τα αεροσκάφη οριστικά από την ΠΑ. Τα τελευταία F-86 (τύπου -D) πρέπει να είχαν αποσυρθεί 15 χρόνια πριν από αυτό το περιστατικό . Πάντως τέτοιου είδους περιστατικά με θύματα πολίτες είχαν συμβεί στο παρελθόν άλλα σπάνια. Θυμάμαι π.χ. ένα F-4 που είχε πέσει σκοτώνοντας και το πλήρωμά του και δύο κοπέλες που διάβαζαν σπίτι τους για τις πανελλαδικές. Κυρίως όμως τα θύματα ήταν χειριστές των αεροσκαφών και ιδιαίτερα αυτών 1ης και 2ης γενιάς. Μέχρι εκείνα τα χρόνια που θυμάστε είχαμε 2-3 πτώσεις το… Read more »

ΚΩΣΤΑΣ

Ήταν F-84F και είχε εκδηλωθεί φωτιά κατά την προσέγγιση για προσγείωση απ’όσο γνωρίζω.

KGP

Ήταν F-84F. Το 1982 δεν είχαμε F-86 εν ενεργεία. Το αεροσκάφος ανεφλέγη στον αέρα και εξερράγη κατόπιν διασκορπίζοντας συντρίμια πάνω από την περιοχή του Αλκαζάρ, όπως σωστά αναφέρετε. Χειριστής ήταν ο σμηναγός Θεόδωρος Πετρόπουλος.

DangerJetExhaust

Έψαξα λίγο: Δεν ήταν F-86, όλες οι εκδόσεις του F-86 είχαν αποσυρθεί ως το 1967 – 1968. Ήταν ένα F-84F (τα F-84F αποσύρθηκαν το 1983 και τα RF-84F το 1991). Ο πιλότος εκτινάχθηκε και σώθηκε (αναφέρεται ως Υποσμηναγός Θεόδωρος Πετρόπουλος από την Κουλούρα Αιγίου). Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες για το τι ακριβώς συνέβη, δεν κατάφερα να βρω επίσημο πόρισμα. Αναφέρεται ότι ανήκε στην 110 ΠΜ και έπεσε γύρω στις 7:00μμ. Όντως η περιοχή είναι στην ευθεία του αεροδιαδρόμου της 110 ΠΜ. Άλλοι λένε ότι έπεσε ατόφιο και άλλοι ότι πήρε φωτιά και ανατινάχθηκε πάνω από το Αλκαζάρ, σκορπίζοντας φλεγόμενα κομμάτια… Read more »

mpougadelos

Ήταν RF-84F της 348 ΜΤΑ, αναφλέγει στον αέρα στην τελική πάνω από το Αλκαζαρ σχεδόν (συνοικία Ιποκράτης). Ο πιλότος είχε προλάβει να εγκαταλείψει μερικές δεκάδες μέτρα πριν την περιοχή. Αρχικά υπήρξαν 17 τραυματίες, αλλά στην πορεία οι 3 απεβίωσαν. το μνημείο του Ιπποκράτη φυσικά και υπάρχει ακόμη. Για τη γιαγιά δε θυμάμαι αν υπέκυψε από εγκαύματα, ο οδηγός τρακτέρ απέκτησε τα εγκαύματά του γιατί άρπαξε φωτιά η καρότσα του τρακτέρ του που μετέφερε βαμβάκι και αυτός προσπάθησε να τη σβήσει.

Anastasis

Έχω φωτογραφία της εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ που αναφέρει το συγκεκριμένο περιστατικό

Jolly_Roger

Για να είμαστε ακριβείς τα αεροσκάφη ήταν «Canadair CL-13 Mk VI Sabre»

Το Σχόλιο της Ημέρας

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 April 2015 #347

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 September #376

Αγορά 1.99

Related News

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Αυγούστου 626 μ.Χ. : Η Κωνσταντινούπολη σώζεται από τους Αβάρους και Πέρσες

Λύεται η πολιορκία της Κωνσταντινουπόλεως από τους Αβαροσλάβους και Σασανίδες Πέρσες με θρίαμβο των Βυζαντινών όπλων.Η πολιορκία ξεκίνησε τον Ιούνιο σε μια καλά ενορχηστρωμένη...

Προκαταρκτική εξέταση για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ εισαγγελία Πρωτοδικών παρεμβαίνει στην υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιουλίου / 7 Αυγούστου 1822: Μάχη των Δερβενακίων, η συντριβή του Δράμαλη

Σε μια από τις μεγαλύτερες και εμβληματικότερες μάχες της επαναστάσεως, οι Έλληνες καταστρέφουν μια ολόκληρη τουρκική στρατιά 30,000 ανδρών ενεδρεύντάς την στα στενά των...

Αλκ. Στεφανής: Στόχος μας είναι η ευημερία και η πρόοδος της πατρίδας

ΑΠΕ-ΜΠΕ«Την τελευταία περίοδο έγιναν μέσα σε ελάχιστους μήνες πράγματα ετών. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το τι έχει γίνει. Με σωστή οργάνωση, βασιζόμενοι πάνω στο...
- Advertisement -