25.1 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

Ψυχραιμία: Ας ηρεμήσουν οι “φρεγατολόγοι”, όλα θα γίνουν έτσι όπως πρέπει

- Advertisement -

Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε συνηθίσει ως Έλληνες να βλέπουμε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να χειρίζονται ένα θέμα με τέτοια επιδεξιότητα. Το ΠΝ και το ΥΠΕΘΑ, μέσα σε 10 μήνες, όχι μόνο έχουν στο τραπέζι τους τις καλύτερες προτάσεις για πλοία γενικής χρήσης σε επίπεδο φρεγάτας, αλλά συνεχίζουν να εκμαιεύουν συνεχώς  περισσότερα ανταλλάγματα από τους υποψήφιους αναδόχους. Και έχουν πετύχει μείωση τιμών κατά 50%, Ενδιάμεση Λύση, επενδύσεις σε ναυπηγεία κ.ο.κ.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Η βελτιωμένη πρόταση της Damen για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ΠΝ!

Καταρχάς, φαίνεται πως το ΠΝ τα πάει μια χαρά στην Ενδιάμεση Λύση. Εκεί που κανείς δεν είχε «τίποτα», και το ΠΝ δεν είχε επιλογές, τώρα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε φρεγάτες κλάσης Μ μέχρι φρεγάτες κλάσης Type 23. Στο τραπέζι, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους «φανατικούς», υπάρχουν και τα Ticonderoga. Αλλά μετά λόγου γνώσης, σας λέμε πως τα ανταλλάγματα σε επίπεδο μεταχειρισμένου υλικού δεν σταματούν εκεί. Όχι μόνο στα Tico, αλλά και στα αλλά κράτη. Ξέρετε, μερικοί έχουν αποθέματα στρατιωτικού υλικού που μας ενδιαφέρουν. Από PzH2000 μέχρι C-130J-30, από Mark VI μέχρι ναρκοθηρευτικά. Συνεπώς, ας ξεκολλήσουν κάποιοι από τις Cassard.

Αυτή είναι η πρόταση που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Babcock στην Ελλάδα

Κατά δεύτερο, φαίνεται πως εκεί που οι Γάλλοι ήθελαν να μας φέρουν δυο φρεγάτες Made in France, γιατί η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται, τελικά όλοι φτιάχνουν τα πλοία τους εδώ στην Ελλάδα, από το 75% ως το 100%. Δηλαδή, με το πρόγραμμα του ΠΝ, θα υπάρξει ξανά ναυπηγική προσπάθεια στην Ελλάδα. Όσο μιλάμε, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά έχουν να δουν τόσο κόσμο (υποψήφιους επενδυτές) να μπαίνει μέσα από την εποχή που αγοράζαμε τα πάντα… Φυσικά, ανάμεσα σε αυτούς, και οι Γάλλοι τελικά αποφάσισαν πως οι FDI δεν είναι τόσο πολύπλοκη κατασκευή, που να απαιτεί μόνο γαλλικό ναυπηγείο…

Γαλλική Ενδιάμεση Λύση: Αντιτορπιλικό Jean Bart κλάσης Cassard/A70 AAW, Αντιαεροπορική Άμυνα Περιοχής μιας άλλης εποχής

Επίσης, με την τιμή των 2 Belharra που δεν αγοράσαμε το περασμένο καλοκαίρι (και αρχίσαμε τα κροκοδείλια δάκρυα), τελικά οι Γάλλοι έφεραν, όλως τυχαίως, 4 πλοία. Και αντί να πουν μπράβο κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ και στο ΓΕΝ, που προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων, άρχισαν οι “μπηχτές” και να προωθούνται σενάρια με συνωμοσίες για πρέσβεις και μυστικά συμπόσια. Ειλικρινά, αυτοί που τα γράφουν, τι σκέφτονται; Αντί να βρίζουν, δεν κάνουν και καμία παρουσίαση σε κανά άλλο πλοίο, έτσι για «ξεκάρφωμα»;

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Naval Group ξεκαθάρισε σήμερα το πως θα είναι η ελληνική FDΙ καθώς και ποιες είναι οι φρεγάτες Ενδιάμεσης Λύσης

Τώρα, το ΑΝΣ είναι οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του ΠΝ, οι ναύαρχο». Αυτοί, που το περασμένο καλοκαίρι κοίταξαν στα μάτια τους Τούρκους, και ξέρετε κάτι; Νίκησαν. Όσο κι αν κάποιοι λένε αφέλειες περί 6 και 12 μιλίων, το ΠΝ κράτησε ψηλά τη χώρα, συνολικά οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι «ναύαρχοι» λοιπόν, έχουν κάνει από πλήρωμα σε φρεγάτες, μέχρι κυβερνήτες ή διοικητές σχηματισμών. Έχουν ζήσει να σηκώνουν την ευθύνη για 200 ψυχές και ένα πλοίο 500 εκ. ευρώ, και να πρέπει να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Και τώρα, να βγαίνουν κάποιοι να τους δείχνουν με το δάκτυλο, για να «φοβηθούν». Σοβαρολογούμε; Ποιο είναι το επόμενο στάδιο; Ονόματα και διευθύνσεις; επίθεση κάποιας “συλλογικότητας” στο σπίτι τους για να επιλέξουν το πλοίο που επιθυμούν “κάποιοι”;

ΕΞΕΛΙΞΗ: Νέα γαλλική πρόταση για τις φρεγάτες, ενσωμάτωση και των MICA NG

Τα πράγματα για εμάς είναι σαφή. Η διαπραγμάτευση θα συνεχίζεται μέχρι να πάρει η χώρα μας και το ΠΝ αυτό που θέλει. Η διαδικασία είναι ανοιχτή. Μας ρωτούν κάποιοι, γιατί δεν έχουμε παρουσιάσει τη γερμανική Α300, και την ιταλική FREMM-IT. Λοιπόν, με λίγες κουβέντες. Η Α300 είναι μια “ιδέα”, με ωριμότητα κάτω του μηδενός. Αν είναι έτσι, ας πάμε στην ALS, να πάρουμε την ALS140, τουλάχιστον αυτή έχει σχέδια. Η δε ιταλική πρόταση, είναι το ιταλικό πλοίο. Έτσι όπως το ξέρουμε και υπηρετεί, τι άλλο να μας πουν, και να πούμε εμείς;

Μένουν οι γνωστοί, Ολλανδοί και Βρετανοί, με τις καλύτερες προτάσεις, οι Γάλλοι με την FDI, και οι Αμερικανοί με την HF2. Οι δυο πρώτοι έχουν αυτό που θέλει το ΠΝ. Ίσως περισσότερο από όλους, οι Ολλανδοί. Αλλά και οι Βρετανοί, έχουν ένα εξαίρετο σκαρί, ίσως και το πιο εξελίξιμο. Αν θυμούνται όσοι μας κουνούν το δάκτυλο, η ΠΤΗΣΗ, ήταν η πρώτη που μίλησε για Absalon και Iver Huitfeld. Πιστεύουμε πως ένα ΠΝ με 2 σκάφη όμοια με το πρώτο, και 6 όμοια με το 2ο πλοίο, μαζί με τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, θα ήταν ο απόλυτος συνδυασμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά, ανάλογες λύσεις προσφέρουν και οι Ολλανδοί. Η τελευταία πρόταση για SIGMA 11515HN με SM400 και APAR2 είναι προφανώς ανώτερη σε δυνατότητες από την FDI. Το ξαναλέμε, δύσκολα χάνει ένα τέτοιο πλοίο.

Οι Γάλλοι έχουν να προσφέρουν το οπλοσύστημα ASTER 30 μαζί με το SeaFire. Έχουν διαφημιστεί τόσο αυτά από τα “μέσα”, που πλέον μερικοί πιστεύουν ότι είναι ισάξιο του Arleigh Burke σαν πλοίο. Ισάξιο δεν είναι, αλλά παραλίγο να ήταν ίδιου κόστους. Παρόλαυτά, το πλοίο έχει με τους ASTER 15 ή τους MICA VL δυνατότητες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού, η τοποθέτηση του RAM δίνει ευελιξία, παραμένει η απουσία του STRALES και του ECM. Είναι όμως μια υπαρκτή επιλογή για το ΠΝ, και πιστεύουμε πως οι Γάλλοι θα συμπιέσουν κι άλλο την τιμή. Γιαυτό και συνεχίζουν.

Τώρα, πάμε στις αμερικανικές HF2, HFF, MMSC, LCS. Το πλοίο έχει φάει τόση λάσπη που δεν μπορεί να επιπλεύσει. Οι απόψεις μας για το πλοίο δεν αλλάζουν. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να προσφέρει όσα θέλει το ΠΝ, απλά, μιας και υπάρχουν καλύτερες ή αρκετά καλύτερες προτάσεις, κινδυνεύει να χάσει. Όλα όμως αλλάζουν, αν οι Αμερικανοί αλλάξουν το “πακέτο”. Τι εννοούμε πακέτο; Εννοούμε Ticonderoga, κάποιο LPD/LHD, άλλα πλοία, όπλα, κ.ο.κ. Αν τα HF2 έρθουν με πακέτο “Ενδιάμεσης Λύσης” που περιλαμβάνει “τα πάντα όλα”, τότε οι Αμερικανοί έχουν ελπίδες.

Με την ευκαιρία, θα πούμε δυο πράγματα. Επιλογή των HF2 και παραχώρηση 2 ή περισσοτέρων Ticonderoga, θα σημαίνει πως το ΠΝ θα μπει επιτέλους στην εποχή του SM-2. Δεν θα μείνει όμως εκεί, καθώς θα μπορέσει να ζητήσει και να πάρει πυραύλους BGM-109 αλλά και SM-6. Ξέρουμε ότι είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναπεί, αλλά θεωρούμε πως το “μέλλον” είναι στους SM-6, ένα όπλο-πολυεργαλείο, που ακόμη και μικρούς αριθμούς, θα άλλαζε πολλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μας το “δίνουν” οι Αμερικανοί; Φυσικά και μας το δίνουν. Αρκεί, να το ζητήσουμε, και να το πληρώσουμε. Τίποτε δεν είναι “δωρεάν” σε αυτά τα επίπεδα. Θα επανέλθουμε στο “αμερικανικό πακέτο” με νεότερο άρθρο.

Τώρα, όπως ξέρουν οι αναγνώστες μας, το ΠΝ θέλει ανανέωση μέσω αυτού του προγράμματος. Αυτό το προσφέρουν οι Ολλανδοί (4 SIGMA 11515HN, 4 M Class), οι Βρετανοί (4 AH140, 5 Type 23), αλλά και οι Αμερικανοί. Οι τελευταίοι πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια τη LoR για να μπορεί το ΠΝ να δει και να ζυγίσει τις προτάσεις. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να δώσουν κάτι πέρα από τις αρχαιοπρεπείς Cassard. Αλλά αυτό το ΠΝ προσπαθεί να το ξεπεράσει, αγοράζοντας την Ενδιάμεση από Ολλανδία ή Μεγάλη Βρετανία, και συνδυάζοντάς τη με νέα πλοία από τη Γαλλία. Με λίγα λόγια, η Γαλλία, δεν έχει “τελειώσει”, το αντίθετο. Ούτε όμως και οι ΗΠΑ, αν όμως αποφασίσουν να φέρουν όλα όσα λείπουν από το ΠΝ.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες, γιατί απορρίφθηκε η Ισπανία και η F110;

Η απόφαση για το “κόψιμο” των Ισπανών δείχνει πως το ΠΝ και η ηγεσία σκέφτονται “σκληρά” υπέρ του γενικού συμφέροντος. Το ότι προηγούνται οι Ολλανδοί, δεν σημαίνει ότι αύριο πάμε εκεί και υπογράφουμε. Χρειάζονται πολλά περισσότερα να γίνουν. Όλα τα πλοία είναι καλά στα “χαρτιά”. Στο νερό όμως, είναι μια άλλη ιστορία.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

257 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
257 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Berserker

Αγαπητοί φίλοι της Πτήσεως, με όλη την εγνωσμένη αγάπη μου, αντιθέτως με την αρχική σας παράγραφο, έχουμε αρχίσει να συνηθίζουμε επιλογές τέτοιας επιδεξιότητος απο το ΥΠΕΘΑ και την Κυβέρνηση.
Αν όχι, τι ήταν τότε η συμφωνία προμηθείας των Ραφάλ ή ακόμη περισσότερο οι σχεδόν πολεμικές επιτυχίες στον :Έβρο 2020 και στο Αιγαίο 2020;
Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μία πρωτοφανώς (έως τώρα) αποδοτική διαπραγμάτευση, επιπέδου επιτυχημένου επιχειρηματία, κάτι πράγματι δύσκολο για μία, οποιαδήποτε, Κυβέρνηση. Φτάνει να ολοκληρωθεί σωστά.
Κατά τα άλλα απολύτως σύμφωνοι στο άρθρο!

Faethon

Θεωρώ ως θετικό οιωνό την πρώτη εικόνα του άρθρου.Από μικρός είχα μία περιέργια για την Ολλανδία ή τις BENELUX πιο συγκεκριμένα.Θες τις τουλίπες τους, θες τις ξανθές μικρές Ολλανδέζες (μαύρισαν τώρα τελευταία αλλά τσπ), θες την σεξουαλική απελευθέρωσή τους που είχα την τύχη να γευτώ και να φέρω πολύ κοντά τους 2 λαούς αρκετές φορές με πολύ ευνοϊκά σχόλια που δεν είναι του παρόντος άρθρου.Η φιλοτουρκική τους ρητορική θεωρώ ότι ήταν μία παρένθεση καθώς διαβιούν πάρα πολλοί τούρκοι σε αυτές τις χώρες καθώς και τα οικονικά συμφέροντα που φρέναραν την πολιτική τους.Ελπίζω η παράδοση να συνεχιστεί και μετά τις S μιας και ο αξιότιμος κ. Σαλιάρης διαφήμισε την αξία των προϊόντων τους παγκοσμίως. (Το σχόλιο έχει σατιρικό χαρακτήρα μιας και η προτροπή ήταν να ηρεμήσουμε).

ultorius

Αν συντηρουμε 2 tico και 4 mmcs το κοστος χρησης και συντηρησης θα παει σαν του 6ου στολου.

Arideas

Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι και για πέταμα”
Είναι το χειρότερο με διαφορά. Συγκρίνεται με την ενδιάμεση λύση των Ολλανδών (10514) σε δυνατότητες μόνο που έχει πολύ μεγάλα λειτουργικά έξοδα και είναι αναξιόπιστη. Και για το αν είναι για πεταμα ή όχι μάλλον το Αμερικανικό ναυτικό ξέρει καλύτερα που τις πετάει μετά απο 5 χρόνια. Η τακτική πάντως του ΠΝ σε σχέση με την διαδικάσία αξιολόγησης των προτάσεων όντως απέδωσε και έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 3 καταπληκτικά πλοία. Επειδή όμως οι εταιρίες δεν είναι μάγοι και υπάρχουν όρια στο τι μπορούν να προσφέρουν νομίζω πως πλέον ωρίμασε αρκετά το πρόγραμμα και πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε. Αν δεν κάνω λάθος χρειζόμαστε πλοία χθες.

Flanker

“Και έχουν πετύχει μείωση τιμών κατά 50%, Ενδιάμεση Λύση, επενδύσεις σε ναυπηγεία κ.ο.κ.”

Που πετυχαν μειωση τιμων? Εδω εμεις γνωριζαμε για την ΗΦ2 κοστος απο 500 εκ και μας ηρθε με 1,15 δις. οι αλλες προσφορες των βρετανων γερμανων ιταλων ειναι εντελως below the radar για να πουμε κατι.

“Στο τραπέζι, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους «φανατικούς», υπάρχουν και τα Ticonderoga”

Δεν υπαρχουν γιατι δεν εχουν προσφερθει και ουτε εχουμε ακουσει κατι.
προσφερθηκαν Περρυ συμφωνα με την καθημερινη.

“Κατά δεύτερο, φαίνεται πως εκεί που οι Γάλλοι ήθελαν να μας φέρουν δυο φρεγάτες Made in France, γιατί η ανεργία στη Γαλλία αυξάνεται, τελικά όλοι φτιάχνουν τα πλοία τους εδώ στην Ελλάδα, από το 75% ως το 100%. Δηλαδή, με το πρόγραμμα του ΠΝ, θα υπάρξει ξανά ναυπηγική προσπάθεια στην Ελλάδα”

Εκτος απο τους αμερικανους που το πρωτο πλοιο θα φτιαχτει στην ιταλια συμφωνα με την καθημερινη.Ποιος ο λογος να μην γινει εδω η στην αμερικη?

“Επίσης, με την τιμή των 2 Belharra που δεν αγοράσαμε το περασμένο καλοκαίρι”

Η τιμη για αυτο που προσφερουν ,αυτη που διερρευσε ηταν απολυτως ικανοπιητικη. δυο σκαφη στην παγκοσμια κορυφη της ναυπηγικης τεχνολογιας με τον καλυτερο συνολικα απο πλευρας επιδοσεων και κοστος α/α του πλανητη τον Aster 30.Το καλο πληρωνεται.


Οι Γάλλοι έχουν να προσφέρουν το οπλοσύστημα ASTER 30 μαζί με το SeaFire. Έχουν διαφημιστεί τόσο αυτά από τα “μέσα”, που πλέον μερικοί πιστεύουν ότι είναι ισάξιο του Arleigh Burke σαν πλοίο. Ισάξιο δεν είναι, αλλά παραλίγο να ήταν ίδιου κόστους.”

Εχουν διαφημιστει γιατι ειναι 20 χρονια νεωτερης τεχνολογιας απο τα ξεπερασμενα και αποτυχημενα αμερικανικα συστηματα .
Δεν ειναι ισαξιο ειναι ανωτερο .Τα Μπερκ δεν εχουν ελικοδρομιο και οι αυτοματισμοι τους ειναι επιπεδου 1980.Πλοιο 150 μετρων. περα απο εναν τεραστιο αριθμο κελιων τα Μπερκ ειναι υπερτιμημενα απο τους φετιχ θαυμαστες τους.

“Τώρα, πάμε στις αμερικανικές HF2, HFF, MMSC, LCS. Το πλοίο έχει φάει τόση λάσπη που δεν μπορεί να επιπλεύσει. Οι απόψεις μας για το πλοίο δεν αλλάζουν. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να προσφέρει όσα θέλει το ΠΝ, απλά, μιας και υπάρχουν καλύτερες ή αρκετά καλύτερες προτάσεις, κινδυνεύει να χάσει. Όλα όμως αλλάζουν, αν οι Αμερικανοί αλλάξουν το “πακέτο”. Τι εννοούμε πακέτο; Εννοούμε Ticonderoga, κάποιο LPD/LHD, άλλα πλοία, όπλα, κ.ο.κ. Αν τα HF2 έρθουν με πακέτο “Ενδιάμεσης Λύσης” που περιλαμβάνει “τα πάντα όλα”, τότε οι Αμερικανοί έχουν ελπίδες.”

Το πλοιο τελει υπο αναστολη παραλαβης και μερικης αποσυρσης απο τον βασικο χρηστη ενω ακομη το σαουδαραβικο μετα τρια χρονια δεν εχει πεσει στο νερο. Μια φωτο του σαουδαραβικου σκαφους μπορουμε να εχουμε?
δυο ακομη φριντομ ειναι επισημα υπο αποσυρση συνολο τεσσερα με τα δυο τελευταιa ηλικιας 5 ετων.
https://www.nbcnews.com/think/opinion/navy-knows-it-should-decommission-these-combat-ships-will-congress-ncna1269548

“Επιλογή των HF2 και παραχώρηση 2 ή περισσοτέρων Ticonderoga, θα σημαίνει πως το ΠΝ θα μπει επιτέλους στην εποχή του SM-2”

Η ΛΟα ηρθε και δεν περιειχε τικο αλλα περυ.Αν κανω λαθος διορθωστε εμενα και την καθημερινη.
Τι συζηταμε η ΛΟΑ ηρθε, ποια τικο.Ποτε θα τα φερουν.
Και γιατι μονο με τικο θα μπει στους Σμ2. Για τα αλλα σκαφη δεν προσφερονται του ανταγωνισμου?
Τελικα θελουμε η δεν θελουμε ΣΜ2?
Ειναι δεν ειναι η γη καμπυλη και το αιγαιο κλειστο?

“και οι Αμερικανοί. Οι τελευταίοι πρέπει να απαντήσουν με σαφήνεια τη LoR για να μπορεί το ΠΝ να δει και να ζυγίσει τις προτάσεις.”

Απαντησαν, 1,15 δις η καθε ΗΦ2 και ενδιαμεση Περρυ.

photographix

(ολοι ειμαστε “φρεγατολογοι” πλεον 🙂 )

billy

Θα συνεχίσω να λέω αυτά που έλεγα.
Ticonderoga και να προσφερθούν δεν τα θέλουμε.
Πρώτον γιατί είναι πανάκριβα στην χρήση και μηχανολογικά και σαν κόστος προσωπικού με τέτοιο πλήρωμα που χρειάζονται.
Δευτερον γιατί έχουν περισσότερα κελιά απο αυτά που μπορούμε να γεμίσουμε.
Με συγχωρείτε αλλα οι HF2 ΔΕΝ καλύπτουν τις απαιτήσεις του πολεμικού Ναυτικού για αντιεροπορική άμυνα περιοχής και όχι μόνο.
Τι λένε οι Αμερικάνοι ?
Μαζί με τις HF2 πάρτε και τα Ticonderoga για να καλύψετε αυτή την ανάγκη.
Ομως τα πλοία είναι αρκετά παλιά .
Και πέρα απο τα άλλα προβλήματα όταν αποσυρθούν δεν θα χαθεί αυτή η δυνατότητα ?
Λένε τότε θα πάρετε την Constelation.
Και ποιός λέει οτι μετά τη νέα φρεγάτα, μετά τις EPC οι οποίες είναι δρομολογημένες θα έχουμε χρήματα και για τρίτο πρόγραμμα ναυπηγήσεων κυρίων μονάδων ?
Και οι υπόλοιπες ανάγκες ? Υποβρύχια , πυραυλάκατοι και άλλα ?
Αρα ΤΩΡΑ χρειαζόμαστε ΝΕΕΣ φρεγάτες με δυνατότητα αντιεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς.
Οποιες απο τις υποψύφιες και να είναι αυτές .

CKfurious

Το σχόλιο σηκώνει πολύ …πετροβόλημα
Από που να αρχίσω και που να τελειώσω

A’λλη μια προσπάθεια να δικαιολογήσετε τη κυβερνητική πολιτική στο θέμα
Λοιπόν πάμε

1)
Εάν θέλανε να κάνουν σωστά πράγματα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌΣ με συγκεκριμένες ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΈΣ και ΑΠΑΙΤΉΣΕΙΣ

Τώρα είναι όλα στον αέρα έχουμε διαφορετικές προτάσεις με διαφορετικά πλοία και εξοπλισμό
Αποτέλεσμα βεβαια να περάσει  οποια απόφαση παρθεί με ΠΟΛΙΤΙΚA ΚΡΙΤΉΡΙΑ

2)

Ενδιάμεση Λύση
Υπήρχαν οι ADELAIDE αλλα τις σνομπάραμε 
Με 70MIL τις πήραν οι Χιλιανοί πήρανε και SM2 και εμείς πληρώνουμε 150MIL ? τις Mμε Sparrow

3) Ναυπηγεία
Που τους είδατε τους επενδυτες
Τους είδαμε στο προηγούμενο διαγωνισμό 
Ποσα προσέφερε η αγαπημένη των αμερικανvn ONEX?? 

Ο Σκαραμαγκάς είναι σε καθεστώς liquidation
και η Ελευσίνα έχει πάνω από 500mil φέσια

Κανεις δεν θα μπλέξει με τα παραπάνω και εάν μπλέξει θα περάσει τα φέσια στον έλληνα φορολογούμενο

Δεν μαθαμεμε” το πάθημα μας με τα 214?

4)Για τα αλλα που γράφετε περί αλλου υλικού είναι καθρεπτάκια για ιθαγενείς

5)
Και δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να πάρουμε τα MMSC για να μας δώσουν TICOs και να αποκτήσουμε επιτέλους τους SM2!!

Εάν ΔΕΝ μας δίνουν SM2 σε μη αμερικανικη πλατφόρμα τους αποχαιρετάμε και πάμε προς Γαλλικά πλοία +ASTER 30 H

προεκτορατο ΔΕΝ είμαστε
Και εάν δεν το ξέρουν κάποιοι στη κυβέρνηση καιρός να το μάθουν

Simos183

Από την στιγμή που δεν μπαίνουν τετράδες σε ένα κελί στην FDI νομίζω θα φύγουν μαζί με της ιταλικές Fremm από το διαγωνισμό! Και με 8 scalp naval δεν κάνεις τίποτα το σπουδαίο αυτήν την δουλειά θα την κάνουν τα mirage και τα Rafale! Όμως εχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα τής διαμορφώσει σωστά όπως το θέλει το Ναυτικό! Sigma, A300, AH140,HF2, όλες είναι δυνατές φρεγάτες και θα πάρουμε ένα δυνατό πλοίο στο Τέλος!

Greeceslayer

Πολύ καλά όλα αυτα που διαβάζουμε μένει μόνο να ξεκαθαρίσει η Αμερική αν μας παραχωρεί και sm2-6 και tomahok και αξιόλογη ενδιάμεση λύση .για οποία επιλογή κάνουμε σε πλοίο με αμερικανικά όπλα θα πρέπει να είμαστε σίγουροι!!!Θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου για τις προτάσεις ενδιάμεσης λύσης με καινούργιες φρεγατοκορβετες…Θα επέλεγα πχ στην περίπτωση της Ολλανδίας να πάρουμε 5 αντί για 4 11515 και όχι τις 11514 μετην προϋπόθεση πάντα ότι θα πάρουμε και τις 4 Μ (2 από Ολλανδία και 2 από Βέλγιο?)Δεν χρειαζόμαστε μικρότερες φρεγατες ούτε σε εξοπλισμό ούτε σε εκτόπισμα.Μηξεχνάμε ότι είμαστε ήδη στο πρόγραμμα pesco για συμπαραγωγή και προμήθεια της περίφημης Ευρωκορβετας!!!

Iliaz

Πάντως αν η κυβέρνηση ανακοίνωνε ξαφνικά πριν διαλέξουμε φρεγάτες πως συζητάνε επίσημα για πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου σε όλα τα επίπεδα 15-20 ετών, συν πως τα έχουν πολύ καλά με τους εφοπλιστές και συζητάνε με την ένωση Ελλήνων εφοπλιστών, πιστεύω πως θα βοηθούσε πάρα πολύ στο θέμα των ναυπηγείων και θα ξαναεκαναν ολοι βελτιωμένες προτάσεις.
Παραπέρα ότι και αν διαλέξουμε (ακόμη και την HF2 που δεν είμαι fan του πλοίου) το ΠΝ θα την κάνει και λειτουργική και υπεροπλο.

evo_ii

Ψύχραιμοι είμαστε, διατηρούμε, δε, και μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

GrandTurkeyShoot

Υπάρχουν περισσοτεροι απο ενας τροπος να δεις και να σχολιασεις την ιδια κατασταση. Μια οπτικη θα μπορουσε και να ειναι αυτό που διαβασα. Μια άλλη θα μπορουσε να ειναι – λεμε τωρα – οτι οι ΗΠΑ και η γαλλοι δεν τσιμπησαν με το εγχειρημα της ” ενδιαμεσης ” και τσαμπα χασαμε χρονο προσπαθωντας να τους σμπρωξουμε ( ενθαρρυνουμε ) να δωσουν κατι αξιολογο σε μεταχειρισμενο πλοιο ωστε να παρουν την παραγγελια. Η” ας πουμε οτι η πολυποθητη LOR ηρθε απο τις ΗΠΑ και ειναι .. αδεια, καταδεια, αλλα την επομενη μερα συνοδευτηκε με μια ανεξοδη υποσχεση για τικο και ο,τι οπλο θα μπορουσε να τα συνοδευει. Εχουμε χορτασαμε απο υποσχεσεις ομως και το μονο που βλεπουμε να εξελισσεται ειναι οτι οι ΗΠΑ επιθυμουν να διαμορφωσουν τη στρατηγικη μας σχεση αποκλειστικα με τους δικους τους ορους και συμφωνα μονο με τις επιδιωξεις τους. Και λογικο ειναι, εμεις το περισσοτερο που μπορουμε να κανουμε ρεαλιστικα ειναι να τους βοηθαμε να κρατανε ισορροπιες με τους διπλα. Τουλαχιστον μεχρι τωρα, αν κατι αλλαξει το ξαναβλεπουμε.

Το χειροτερο ειναι βεβαια αυτο με τα 6 και τα 12 μιλια, γιατι ξυνετε πληγες ? Εδω και αν ειμαστε μονοι, αφου ολοι οι μεγαλοι επιθυμουν χωρο, μεγαλο χωρο και οσο το δυνατον ευρυτερα διεθνη υδατα κυριως κοντα σε γεωστρατηγικα περασματα. Να θυμισω και για τις θαλασσιες ζωνες γενικα την απαντηση του πάιτ στο τουιτερ περυσι το καλοκαιρι οτι το καστ/ριζο δικαιουται αντιστοιχη ΑΟΖ με τις ηπειρωτικες ακτες συμπληρώνοντας οτι δεν ειναι free lancer. Τη συνεχεια και τη βαρυτητα της δηλωσης αυτης την ειδαμε λιγο αγοτερα οταν το ορουτς ρέις εφτασε 6 νμ απο τη ροδο. Δυστυχως υπαρχουν πολλες οψεις γιατι τα θεματα με τους ” στρατηγικους εταιρους / συμμαχους ” και τα προβληματα μας με τους τουρκους ειναι πολυσυνθετα και πολυπαραγοντικα ..

Elrond

“Δεν θα μείνει όμως εκεί, καθώς θα μπορέσει να ζητήσει και να πάρει πυραύλους BGM-109 αλλά και SM-6. Φυσικά και μας το δίνουν.” Ακόμη δεν πήραμε SM-2 και φθάσαμε στους SM-6 και στους Tomahawk; Πραγματικά,οι HF2 φαίνεται πως είναι σαν τα γαριδάκια με δωράκια μέσα. Ούτε με συνοδευτικό όπλο μικροκυμάτων δεν αξίζει να πάρουμε αυτά τα πλοία…

mv89

Το ΠΝ κλήθηκε να παρουσιάσει επιχειρησιακή αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν φτάσει. Η πρόταση των ΗΠΑ που έχει ήδη κατατεθεί προβλέπει ενδιάμεση OHPerry και..υποσχέσεις για διαπραγμάτευση για Ticonderoga. Ο καθένας καταλαβαίνει οτι η HF2/MMSC δεν έχει θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα αξιόλογα πλοία (ειδικά Sigma, AH140) και παραμένει λόγω χώρας προέλευσης.

Ποιός ο λόγος να επιλεγεί ένα πλοίο σαν την HF2/MMSC, εφόσον υποτίθεται οτι αποσυνδέεται η ενδιάμεση από την κύρια λύση;

Γιατί πρέπει να περιμένουμε τις ΗΠΑ να κομίσουν τελική LoA τον Σεπτέμβριο, εφόσον οι υπόλοιποι έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους εμπρόθεσμα;

niknik

Συγνώμμη, αλλά συμφωνα με γραφομενα στον τυπο, η Αμερικανικη προταση στην αξιολογηση ηταν τελευταια. Και καποιοι γραψαν,(δεν ξερω αν ισχυει) οτι δεν καλυπτει τις αναγκες του ΠΝ.
Προφανως και δεν μπορει να προσφερει οσα θελει το ΠΝ, οπως γραψατε.
Πριν 5 μερες ηρθε η LoA χωρις καμια ενδιαμεση. Τα Tico πως εμφανιστηλαν παλι;
Αλλα, Το να φορτωθουμε 2 Tico τα οποια θελουν για το ετησιο κοστος περισσοτερα κονδυλια απο οσα διαθετει το ΠΝ συμφωνα με το κο. Κονιδαρη, μαλον δε στεκει.
Το να φορτωθουμε 4 κορβετες στην τιμη των 4 δις, επισης δεν στεκει.
Καλυτερα στους Ολλανδους, να στησουμε ΠΝ για 40 ετη και να τους ζητησουμε και μια LCF.
Το θεμα πρεπει να τελειωνει οσο πιο γρηγορα γινεται παντως

Seagull

Πολλά θέματα τα οποία θα σχολιάσω επιγραμματικά…

Προφανώς το ΠΝ έχει πάει εξαιρετικά στη διαπραγμάτευση, όποιος έχει “αγνό” ενδιαφέρον δεν μπορεί παρά να αποδώσει τα εύσημα.

Οι Ισπανοί για εμένα (και οχι μόνο) είχαν το καλύτερο πλοίο. Απο εκεί και πέρα, και με αυτό σαν δεδομένο, είναι προφανώς και εμφατικά πολιτική η απόφαση για να είναι όι πρώτοι και οι μόνοι που θα κοπούν. Κατι δεν πήγε καλά πίσω απο τις κλειστές πόρτες…

Οι HF2 δεν μπορούν συγκριθούν σαν πλοία με κανένα απο τα υπόλοιπα, ειναί ξεκάθαρα τελευταία και δεν χρειάζεται να είσαι ναυάρχος. Δεν μπορούμε να τα αξιολογήσουμε σαν πρόταση αλλα μέχρι τώρα δεν ξέρουμε κάτι που να αλλάζει την κατάταξη. Ορθώς δεν αποκλείστηκαν για ασκούν πίεση στους υπόλοιπους και μπορεί να φέρουν κάτι που θα αλλάξει την κατάσταση.

Και δεν έχω πειστεί οτι τα Tico δεν είναι ενδιάμεσο πρόβλημα ούτε καταλαβαίνω σχόλια τύπου “δυο ή περισσότερα Ticonderoga”, BGM-109, SM6 !!!

Δεν ξέρω πόσο ισχύουν λίστες απο Apache-D, Μ109Α5 και λοιπά καλούδια, γενικά δεν δίνω βάση σε τέτοια δημοσιεύματα. Σίγουρα ΔΕΝ μπορεί να έρθουν και με OHP και LCS για ενδιάμεση.

Ολλανδοί είναι ξεκάθαρα στην πρώτη θέση, Άγγλοι ακολουθούν κατα πόδας.
Γάλλοι υπάρχουν λογώ αποσύνδεσης της ενδιάμεσης λύσης αλλά χωρίς λύση double/quad pack δεν βλέπω πως μπορούν να σταθούν.

Οι Γερμανοί είναι ενα ερωτηματικό αλλα λογικά η Meko300 δεν πρέπει να υπολογίστηκε ποτέ σαν σενάριο. Γενικά δεν τους βλέπω να το πολυθέλουν οπότε και εμείς μην το κουράζουμε περισσότερο. Έπρεπε να έχουν συνοδεύσει τους Ισπανούς.

ShadowMan

σχετικά με τη παραχώρηση tico Θα συμφωνησω απολυτα με την αποψη του κ. Δημήτρη Μητσόπουλου απο το τελευταίο βίντεο του που ανέβασε η πτήση….

stepa

Η F110 ειστε σιγουροι οτι “κοπηκε” απο εμας ? Ερωτημα κανω ….

Poirot

Μακάρι να γίνουν όλα έτσι όπως πρέπει, όπως αναφέρει ο τίτλος του άρθρου. Ποιός δεν θα το ήθελε αυτό; Την αγωνία μας εκφράζουμε από το βήμα που μας παρέχετε. ελπίζω μόνο οι αποφάσεις να παρθούν έγκαιρα. Επιτρέψτε επί τη ευκαιρία να κάνω αναφορά στην σχετική επίκαιρη τοποθέτηση του επίτιμου διοικητή ΑΣΔΕΝ και βουλευτή ΝΔ, (απλά το σημειώνω χωρίς καμμία πρόθεση κομματικοποίησης), κ Ν. Μανωλάκου. Νομίζω είναι ιδιαιτέρως εύστοχη. Περιμένουμε νέα λοιπόν και εδώ θα είμαστε να τα χειροκροτήσουμε.
Με εκτίμηση

Johnny

Ο κόσμος έχει κάθε δικαίωμα νά φοβάται ότι ή πολιτική ηγεσία θά πάρει τη λάθος απόφαση έχουμε πάρει πολλές λάθος αποφάσεις.
Συμφωνούμε για τίς cassard είναι τουλάχιστον αστείο να προσφέρονται όπως αστείο είναι η προσφορά για O.H Perry.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Αμερική νόμιζαν ότι έχουν τό συμβόλαιο εξασφαλισμένο και τώρα τρέχουν νά προλάβουν.
Ή Ισπανία είχε τό καλύτερο πλοίο αλλά εμείς θέλουμε αριθμούς για να αποσυρθούν οι σίγμα.
Για τον ίδιο λόγο θά μείνουν εκτός καί οι Γάλλοι.
Η mmsc δεν μας κάνουν.
Μόνο Ολλανδία Αγγλία Γερμανία δίνουν πλοία κάτω από 600-700 εκατομμύρια πού νά πληρούν τις ανάγκες καί νά μπορούν νά έρθουν σέ αριθμούς.
Με επιφύλαξη για τούς Γερμανούς λόγο στάσης αλλά ένα ναυτικό με μόνο ΜΕΚΟ θά είχε σημαντικά οφέλη.
Τό νά πάρουμε μόνο 4 θά έιναι σάν τα 18 Ραφαλ.
Θέλουμε ένα πλοίο τό οποίο σε δέκα χρόνια νά πάρουμε αλλά τέσσερα τουλάχιστον.
Εμένα μου αρέσει η arrowhead πολύ λόγο χώρου μελλοντικών αναβαθμίσεων.
Και λόγο ότι ήδη έχει ναυπηγηθεί το σκαρί.

TCP

Let’s trust the professionalism, knowledge, experience and, above all, patriotism of the HN officers. They have made the right choices in the past. They will choose wisely in the next few weeks.

S244

Αγαπητή Πτήση, αυτά που αναφέρετε στο άρθρο χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης εκ μέρους σας. Δηλαδή, αν η ενδιάμεση λύση πχ εκτός από Ticonderoga, αφορά και την προμήθεια ή και αναβάθμιση δωρεάν ή με χαμηλό κόστος,ΑΗ-64D, Μ-2Α2, Μ1-Α2, Μ109, UH-60, Patriots, κάποια επιπλέον F-16V, C-130J, ΚC- κτλ τότε μπαίνουν και άλλα δεδομένα στο τραπέζι. Και όντως γιατί η ενδιάμεση να αφορά μόνο πλοία και όχι και κάτι άλλο;

CEF

H F110 ήταν χαμένη από χέρι γιατί στην κατηγορία των μεγάλων φρεγατών είχε ανταγωνισμό (Fremm, Type 31, FFG) που ήταν πιο φθηνός και πολύ μικρότερου ρίσκου και χρόνων παράδοσης. Το πρόβλημα ξεκινούσε από το ότι ήταν νέα σχεδίαση και το ΠΝ δεν έχει τα περιθώρια να περιμένει, ούτε να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά, γιατί έχει μεγάλες ανάγκες όχι μόνο σε αριθμό φρεγατών αλλά και υποβρυχίων και ΤΠΚ.

Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι με ένα ραντάρ σε μακέτα δεν πουλάς πλοίο. Ούτε το SeaFire πέρυσι ούτε το SPY φέτος τα κατάφεραν. Ούτε και ένα υποδεέστερο ραντάρ σε μακέτα είναι λόγος απόρριψης, γιατί απλούστατα μπορείς να το αλλάξεις και να βάλεις καλύτερο. Άρα κοιτάμε το πλοίο (σε σχέση κόστους-απόδοσης) και δεν το βγάζουμε στην κορυφή ή στον πάτο λόγω ραντάρ.

Τα Tomahok και SM6 με ξεπερνάνε. Προτιμώ τον SM2 που μπορεί να έρθει και φτηνός (ως μεταχειρισμένος), αφού οι Αμερικανοί τον αντικαθιστούν με SM6 και SM3. Υπάρχουν πολλές προτεραιότητες να καλυφθούν πριν φτάσουμε εκεί πέρα.

Dimace

Έχω την αίσθηση πως στο τέλος θα βγούμε πολλαπλά κερδισμένοι. Και καλά πλοία θα έχουμε και καλή ενδιάμεση λύση και τους συμμάχους μας ευχαριστημένους. Η σκληρή (αλλά σε λογικά πλαίσια) διαπραγμάτευση πάντα αποδίδει καρπούς.

Digenis

Τιμουλα για SM-400/Apar 2 ? Απαιχτος συνδυασμός,top 1 ,τον θεωρω καλυτερο και απο Spy-7 .Αλλα ειναι ατοπο να μιλαμε για HF2 οταν εχουμε Sigma με τετοια διμορφωση .χαχα .Ανέκδοτο θα γίνει . Επικετροθειτε στην Sigma γιατι το πραμα ξευφευγει ..Ουτε οι αγγλοι μπορουν να τον ανταγωνιστουν τον κατασκευαστη Thales Nederland οταν τα προσφερει επυθειας ο κατασκευαστης ολλανδοι στο δικο του πλοιο .

Johnny

“Τώρα, πάμε στις αμερικανικές HF2, HFF, MMSC, LCS. Το πλοίο έχει φάει τόση λάσπη που δεν μπορεί να επιπλεύσει. Οι απόψεις μας για το πλοίο δεν αλλάζουν. Δεν είναι το καλύτερο, δεν είναι και για πέταμα. Μπορεί να προσφέρει όσα θέλει το ΠΝ, απλά, μιας και υπάρχουν καλύτερες ή αρκετά καλύτερες προτάσεις, κινδυνεύει να χάσει”
Το πλοίο δεν ξέρουμε αν είναι για πέταμα αλλά είναι με διαφορά τό χειρότερο από όλα τά υποψήφια καί δεν κινδυνεύουν οι Αμερικάνοι νά χάσουν κινδυνεύουμε εμείς νά τό πάρουμε αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

geo21

Φρεγατολόγος σημειώνει :

1)Το γνωστό κλισε ότι το ΠΝ θα πάρει το Πλοίο που θέλει δεν πείθει κανέναν πλέον και αποδεικνύεται στην συνέχεια απο τις 2 παρακάτω παραγράφους που αναφερετε τα γνωστά επιχειρήματα για την HF2.Γιατί το ΠΝ ΔΕΝ ΘΈΛΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΟΙΟ.

2)Οι κακοί οι Γάλλοι ήθελαν να μας ληστέψουν με 2 Πλοία αντι για 4 που δινουν τώρα. Αν δεν ήταν η καλή Lockheed να εμφανιστεί με το (ακατάλληλο)καρέ του άσου το οποίο αδικησαμε οι εμπαθείς. Φυσικά και δεν είναι πέταμα (όταν λειτουργεί το σύστημα υδροπροώθησης) αλλά παίζοντας με τις λέξεις αρνείστε να αποτυπώσετε την πραγματικότητα. Οτι είναι το χειρότερο πλοίο απο τα προτεινόμενα.

3) Αφού δεν ήρθε καν η περιβόητη ενδιάμεση περιμένοντας εμεις τα κοροϊδα 2 Μηνες τσαμπα, ρίχνουμε ξανά (προφορικά φυσικά) το “τυράκι” ticpnderoga μπας και κερδίσουμε και άλλο χρονο που θα μας βοηθήσει και να επιλύσουμε επιτέλους το πρόβλημα στο waterjet αλλα και να δουμε αν θα τα ξανά βρούμε με την Τουρκία. Μόνο που παραμεριζετε παλι το ΠΝ το οποίο ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ TICO. Γιατί απλά ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ. Απ ολες τις απόψεις. Απο θεμα κοστους χρήσης, πληρωμάτων, αναβαθμισης συντήρησης, υποδομών (δεν δενει πουθενά) κοινώς είναι ακατάλληλο.
Και το ΠΝ θέλει Πλοία ΦΡΕΓΑΤΕΣ, οχι LPD ουτε φουσκωτά.

4) Οπλισμος:Εσείς λέτε οτι αποδεσμεύουν SM2, SM6, Tomahawk, κ.ο.κ
Απο που προκύπτει αυτό; βάση ποιας πρότασης; Υπάρχει γραπτώς απάντηση; περιλαμβάνονται τα παραπανω όπλα σε LOA;
Κι εγώ λεω οτι αποδεσμεύουν υποβρύχια κλάσης Virginia, B2 Βομβαρδιστικά, Predator κτλ.
Αν η πηγή πληροφόρησης είναι τα twitt του Πρέσβη σαν την ασυναγώνιστη πρόταση που θα έφερναν τότε αφήστε το καλύτερα.

Εν κατακλείδι, οι ολοκληρωμένες προτάσεις είναι 2:Ολλανδία – Αγγλία με 3η καλύτερη την FDI λόγω όπλων, ραντάρ, ASW δυνατοτήτων, λόγω δεύτερου προμηθευτή ο οποίος μας δινει τα πάντα ενώ μας υποστηρίζει έμπρακτα πολιτικά και στο πεδίο.

kosmo76

Πτήση, πριν λίγο καιρό, σχολιαστής είχε αναρωτηθεί αν αποδεσμεύονται οι sm-6, και είχατε απαντήσει, αν θυμάμαι καλά “να τους κάνουμε τι?”.
Τι άλλαξε τώρα αυτή σας την άποψη?

extb2b

Πήγαμε να πάρουμε 2 καινούργιες φρεγάτες(belhara) κάναμε νάζια για καλύτερη τιμή και βρεθήκαμε με έναν μεγάλο εξοπλιστικό Διαγωνισμό που πιθανόν να μας δώσει εναν Νέο Στολο και ίσως να αναγεννήσει τα μεγάλα ναυπηγία μας αλλα και μικρές εταιρίες με υποκατασκευαστικό έργο .
Τελικά γιατί εως τώρα δεν κάναμε αυτό το απλο με τους κανόνες της αγοράς ?
Φυσικά και η μεγάλη συμμετοχή δείχνει και την πραγματική αξία της χωρας μας και του Πολεμικού Ναυτικού

gio_

Ωραία αφού τώρα έχουμε λίγο χρόνο μέχρι το επόμενο δραμα γτ δεν το εκμεταλλευόμαστε να γίνει μια συγκεντρωτική παρουσίαση όλων των προτάσεων που συνεχίζουν συγκριτικά μεταξύ τους . Δλδ , ραντάρ , βλήματα , δυνατότητα βλημάτων ( αποστάσεις , απαιτήσεις καθοδήγησης κτλ) πχ διαβάζοντας σχόλια κ άρθρα βλεπω ότι κυριαρχεί η άποψη ότι ο essm έχει 40 km εμβέλεια, ενώ έχει δραστική 9νμ. Επίσης τι να τον κανείς τον φόρτο αν δεν έχει αρκετά cwi ,(Το apar block 1 είχε 16 , οι aegis πλατφόρμες έχουν ξεχωριστα cwi,από 2 έως 4 (f100- tico)). ΑΥ πόλεμος , ποια είναι τα καλύτερα ( αισθητήρες – θόρυβος – ΑΥ όπλα. Ποσά κβ χρειάζεσαι για ΑΑ περιοχής , ποσά για κορεσμό . Επίσης αν έχεις 2 ram ή 1+1 strales μήπως δεν χρειάζεσαι short range αα ; (πχ, Στα Α.Β. όταν έβαλαν essm έβγαλαν το ένα phalanx) . ΠΒ , ξέρουμε όλοι των έρωτα του ΠΝ στο διαμέτρημα 127,( Fremm-It συνδυασμός 127 Vulcans+ 76 strales ) . Σημαντικό ακόμα , λειτουργικό κόστος + πλήρωμα , δεν μπορούμε να καίμε τα άπειρα πετρέλαια ούτε έιμαστε Κίνα στον πληθυσμο. Αν μπορείς Πτήση θα ήταν καλο να τα βάλεις όλα αυτά κάτω κ να γράψεις ένα άρθρο να τα περιλαμβάνει όλα αυτά . Γτ δυστυχώς βλεπω να τεράστιο μπέρδεμα με κελιά , πυραύλους , δυνατότητες , ραντάρ .
Επισης ανέφερε δυνατοτητες αντιμετωπισης ασύμμετρης απειλής και uav.ευχαριστώ
Υγ. Το επ δεν χρειάζεται να το αναφέρεις γτ έτσι κ αλλιώς ότι και να πάρουμε Romeo θα έχει

NikolasT

Είμαι σκληρός κριτής και της Γαλλικής και της Αμερικανικής πρότασης και γενικά δεν πιστεύω ότι μας δίνουν όσα μας δίνουν οι άλλοι ( Ολλανδοί και Άγγλοι ) . Θα μπορούσα να ξεκινήσω λέγοντας πάλι ότι η Γαλλική πρόταση είναι πολύ ακριβή γι‘αυτά που προσφέρει ή ότι οι Αμερικανοί προσφέρουν έναν πλοία ακατάλληλο για την υπεροχή του Π.Ν κτλ κτλ . Σήμερα όμως ας ηρεμήσουμε η φρεγατιαδα μας έχει κάνει όλους Κουντουριωτηδες του πληκτρολογίου που έχουν γνώμη επί πάντως επιστητού . Όμως τώρα που η επιλογή πλησιάζει έχοντας πλέον 5 … εντάξει 6 μην ξεκινήσουμε πάλι , καταλαβαίνουμε όλοι ότι το ΠΝ θα διαλέξει και είμαστε σίγουροι ότι θα διαλέξει σωστά . Ο εκνευρισμός για λάθη στην διαχείρηση της πανδημίας και της οικονομίας ( δίκαιος ή άδικος δεν εξετάζουμε αυτό αμυντικό φόρουμ είμαστε άλλωστε ) μεταφέρθηκε στο μεγαλύτερο εξοπλιστικό στην νεότερη ελληνική ιστορία και αυτό δεν είναι καλό . Ας είναι λοιπόν εορταστικό το κλίμα πριν 5-6 χρόνια όταν λεγαμε για ενίσχυση των ΕΔ μας κοιτούσαν παράξενα έως εχθρικά . Τώρα που την έχουμε ας το απολαυςουμε λιγο !!!

random_online

για την ώρα πάμε καλά. ο λόγος που ανησυχούμε όλοι είναι το πως θα το λήξουμε όλο αυτό.

NAVAL GR

Το πολεμικό Ναυτικό για το οποίο είμαι πολύ περήφανος έχει κάνει την επιλογή του(2 πλοία έδωσε), από κει κ πέρα είναι στην απόφαση των πολιτικών, αν κάποιοι έχουν έστω κ τώρα την αξιοπρέπεια θα επιλέξουν αυτό που επέλεξαν τα στελέχη του Ναυτικό μας.
Καλό σας βράδυ παλικάρια.

***όσο αφορά τα Ναυπηγεία απορία το΄χω, πως γίνεται η μια προσφορά να είναι 1-μύριο κ η άλλη 15-μύρια κ ως δια μαγείας να κηρύσσετε άγονος ο διαγωνισμός, με το στανιό δεν θέλουμε κανέναν, είπαμε ότι η χώρα μας δεν είναι προτεκτοράτο κανενός..αν είναι να το πάμε πάλι περίεργα, καλύτερα να μας τα φτιάξουν έξω γιατί εδώ δεν βλέπω φως, τις φρεγάτες που πληρώνω ως Έλληνας πολίτης τις θέλω άμεσα κ όχι σε 10 χρόνια.
Σας ευχαριστώ κ πάλι.

Tanner

Ερωτηση προς πτηση: Η προταση της Gibbs&Cox εχει περασει εστω και τυπικα στον επομενο γυρο, ή καταφεραμε να σουταρουμε εξαρχής και τα 2 ισχυροτερα πλοια απο τις 8 προτασεις;

ZELDA

Στα γρηγορα μερικες παρατηρησεις:

1ον)Εχθες μιλησατε για φιλοτουρκους ισπανους που κοπηκαν και οι περισσοτεροι εδω μεσα απορησαν για τους υπερ-τουρκοφιλους γερμανους που ακομα συνεχιζουν.Δηλαδη μια καθαρα πολιτικη αποφαση.Σημερα μας λετε για ναυαρχους που αποφασιζουν.Τι απο τα δυο ισχυει τελικα?

2ον)Καθε λογικος ανθρωπος αναρωτιεται(λεμε τωρα…) γιατι οι αμερικανοι συνεχιζουν ενω εχουν το χειροτερο,σε σχεση με τα υπολοιπα, πλοιο και δεν εχουν παρουσιασει ακομα μια ενδιαμεση λυση της προκοπης(για μενα τα TICO δεν ειναι σοβαρη προταση αλλα μπελας στο κεφαλι μας).Φυσικο και επομενο λοιπον να μιλαμε για πολιτικες αποφασεις και οχι επιχειρησιακες.

3ον)Το γεγονος πως συνεχιζουν μετα απο τοσο καιρο τοσο πολλα πλοια και δεν εχει γινει ακομα ενα ξεσκαρταρισμα για μενα ειναι κατι που τιμα το Π.Ν.Δηλαδη μετα απο τοσους μηνες δεν εχουμε καταληξει πανω-κατω στο τι θελουμε,και συνεχιζουν ολοι εκτος απο τους ισπανους?Ποιοι ιταλοι?Ποιοι γερμανοι?Ποιοι αμερικανοι????

4ον)Τις “αφελειες” για τα 6ν.μ. καλο θα ειναι τις πειτε στον υπουργο που ορισε εκει την “κοκκινη γραμμη” της χωρας το καλοκαιρι που μας περασε και οχι σε εμας.Σε περιοδο κρισης τετοια πραγματα δεν λεγονται ουτε κεκλησμενων των θυρων,οχι δημοσια.

5ον)Το ειπα,το λεω και θα συνεχισω να το λεω.Ουτε ενα πλοιο να μην ναυπηγηθει στην Ελλαδα.Αυτο δεν επιχειρημα για να παρει καποιος το συμβολαιο αλλα για να του κοψεις και την καλημερα.Μυαλο δεν θα βαλουμε ποτε δηλαδη?Τα υποβρυχια και οι ΤΠΚ δεν μας φτανουν?Θελετε και αλλο προγραμμα να παει στα βραχια?

6ον)Το αν τα λεφτα το φορολουμενων θα πιασουν τοπο,και αυτοι που πηραν τις αποφασεις τα προστατεψαν,θα φανει απο τα αν θα αγορασουμε ΠΛΟΙΑ και οχι θεσεις εργασιας,”επενδυσεις”,ναυπηγεια,στενες σχεσεις και αλλα τετοια γλυκαναλατα.Ειπαμε,με 5 δις δεν προκειται ουτε να σωθει η οικονομια μας, ουτε να μας αγαπησει κανεις,ουτε να αλλαξει την πολιτικη του αλλα ουτε και να μας μισησει.Οποτε κοιταμε το επιχειρησιακο μας συμφερον και εκει τελιωνουμε.

και7ον)Πιστευω πως πιο ξεκαθαρο μηνυμα απο τον αποκλεισμο γερμανων και αμερικανων δεν θα μπορουσαμε να στειλουμε.Με τους πρωτους στελνουμε μηνυμα στους καθε λογης τουρκολαγνους της Ευρωπης και με τους δευτερους πως ημαστε αποφασισμενοι να εξοπλιστουμε σοβαρα(βλ RAFALE) για να υπερασπιστουμε τα κυριαρχικα μας δικαιωματα και οχι να κανουμε τους υπακοους και βολικους της ανατολικης Μεσογειου.

Υ.Γ. Ευχαριστω που εχθες περασατε ολα τα σχολια μου,ακομα και αυτα που ειχαν κριτικη διαθεση απεναντι σας.

Tjololo

Λογοκρίνετε τα σχόλια των αναγνωστών που αμφιβάλλουν ότι οι Αμερικανοί αποδεσμεύουν τον SM-2 (αυτό δηλώσατε επίσημα σε χθεσινό σας άρθρο, ότι θα τα κόβετε!!!!)
O συνεργάτης σας, όμως, ο κος Μητσόπουλος έκανε ανάρτηση χθες στο twitter, στην οποία ανάρτηση (μεταξύ άλλων) γράφει ότι ΙΣΩΣ…στο μέλλον, μπορούμε να ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ότι θα τους αποκτήσουμε!!!!

ΙΣΩΣ….ΑΝ……κλπ κλπ….ΚΑΜΙΑ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ!!!

Ο Μητσόπουλος τα λέει αυτά, όχι οι “αντιαμερικανοί” αναγνώστες σας!!!

Κανείς δεν είναι αντι-αμερικανός….αν ερχόντουσαν με το μίνι AB της Gibbs& Cox…θα ήμασταν όλοι έξω από την Πρεσβεία να χειροκροτάμε…..΄έρχονται όμως με την MMSC….

Σήμερα 6 Ιουνίου 2021…..ΜΟΝΟ οι Γάλλοι μας προσφέρουν αεράμυνα περιοχής με τον καταπληκτικό Aster 30….

Το ΠΝ επιθυμεί διακαώς αεράμυνα περιοχής…..οι Γάλλοι τον προσφέρουν με τον καλύτερο πύραυλο επιφάνειας-αέρος στο δυτικό οπλοστάσιο….ώρα, λοιπόν, για την πολιτική ηγεσία να ικανοποιήσει τα θέλω του ΠΝ….

geo21

Να συμπληρώσω κάτι ακόμα σημαντικό για τα TICO.
θεωρούμε οτι αν μας δώσουν θα αποκτήσουμε το πλεονέκτημα που δεν θα μας δώσουν προφανώς οι mmsc. Μόνο που παραβλεπουμε κάτι βασικό : ποιος σας είπε οτι δεν μπορεί να δώσουν μετά και στους Τούρκους 2 ή περισσότερα;

zap

οι Ολλανδοί (4 SIGMA 11515HN, 4 M Class), οι Βρετανοί (4 AH140, 5 Type 23), αλλά και οι Αμερικανοί. (με τα Tico, SM-6 Tomahawk και LHD (!!)

-Ποτε και που δηλωθηκε επισημα οτι θα ειναι 4 οι Μ και σε τι βαθος χρονου ακομα και αν ειναι ναι;
-Ποτε και που δηλωθηκε επισημα οτι θα ειναι 5 (!) οι Τ23 και με τι τιμη και σε τι βαθος χρονου;
-ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΗΜΑ ΧΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΙΚΟ; ΡΩΤΑΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!

-Τωρα για SM-6, και τομαχωκ δεν θα κανω καν τον κοπο να σχολιασω. Οσο για το LHD, ενταξει …. εδω δεν εχουμε ακουσει επισημα για τα Τικο .. θα ακουσουμε γαι το LHD;

Μηπως γινεται wishful thinking ; Επειδη οι ΗΠΑ εχουν απο ολα στον μπαξε τους, δεν σημαινει οτι θα μας δωσουν και απο ολα.
τους ειναι πιο ευκολα να τα στειλουν για scrap παρα να μας τα παραχωρησουν … εδω και χρονια η ιδια κολωνια …

Επισης πρεπει να σταματησει καπου η κατασταση με το ‘καποιοι κατηγορουν τις HF2′

Κανεις δεν κατηγορει τιποτα, αληθειες λεγονται με αριθμους.

Πλοια τα οποια σχεδιαστηκαν για παρακτια αποστολη και λεγονται “παρακτια μαχητικα’ δεν γινεται χωρις καμια αλλαγη (εκτος αν θεωρειται αλλαγη ο ενας ΜΚ41!) να βαφτιστουν μαγικα ‘φρεγατες’ επειδη ετσι το θελουμε .. .πως να γινει δηλαδη;

Ας αναρωτηθουν μερικοι αν η HF2 θα ειχε καμια ελπιδα στον διαγωνισμο της Βρετανιας ή του Καναδα ή της Αυστραλιας για φρεγατες. (ή οποιον αλλον παγκοσμια εδω που τα λεμε)

Μετα απο τοσους μηνες που τα λεμε και τα ξαναλεμε, μονο δυο πραγματα πιστευω απολυτα πλεον

1 Δεν εχω καμια εμπιστοσυνη οτι θα παρθει η σωστη αποφαση
2 Δεν υπαρχει περιπτωση να εχει προσφερθει τιποτα απο τις ΗΠΑ, παρα μονο ισως ανουσιοι υπαινιγμοι που ιθαγενεις πιστευουν …

change my mind …

Epidauriotis

Μιας και το θίξατε (κυρίως αναφερόμενοι στις ΗΠΑ) θα μπορούσε κάποια στιγμή η Πτήση να γράψει αν γίνεται ένα συγκεντρωτικό άρθρο περί τι ανάγκες για μεταχειρισμένο μεν αλλά ικανό δε υλικό έχουν οι ΕΔ  και από που μπορούμε να βρούμε (π.χ. σε βοηθητικά πλοία) για να πάρουμε και εμείς οι απλοί αναγνώστες που δεν έχουμε σχέση με την «Άμυνα» μια ιδέα τι χρειάζονται οι ΕΔ, που είναι και δικές μας.
Ευχαριστώ.

GeoMoust

Λοιπόν, πάμε να τα δούμε όλα λίγο πιο αναλυτικά:
1. Γερμανοϊταλοί: δεν παίζουν καν, υπάρχουν για να υπάρχουν
2. Αμερικανοί: ΔΕΝ προσφέρουν αυτά που θέλουμε και αυτό είναι ξεκάθαρο (με 13 κελιά και ένα Ram δεν πάνε Π Ο Υ Θ Ε Ν Α, ασε που δεν δίνουν ξεκάθαρα κάποια ενδιάμεση). Με αυτούς ας επικεντρωθούμε στην ανανέωση της αμυντικής μας συμφωνίας και ας πάρουμε επιτέλους ότι μας αναλογεί.
3. Γάλλοι: επίσης δεν πάνε πουθενά με 16 (άντε 24 στο τσακίρ κέφι), χωρίς τετράδες, χωρίς ECM, χωρίς ενδιάμεση κτλ. Και αφήστε τους πορωμένους να λένε για θαυματουργούς Aster και λοιπές αηδίες.
4. Άγγλοι: εξαιρετικό και εξελίξιμο πλοίο, ωστόσο προβληματίζουν οι διαφορές των μεταχειρισμένων πλοίων που προσφέρουν (αν τα αφήσουν ως έχουν) με τα δικά μας.
5. Ολλανδοί: εξαιρετική, ολική πρόταση και προσωπικό μου πουλέν. Ότι θέλουμε, όπως το θέλουμε + εξτραδάκια παντώς τύπου. Αν ήμουν εγώ πρωθυπουργός θα τα χα υπογράψει ήδη.

Έχω, ωστόσο, κάποια ερωτήματα:
α) Πότε θα καταλάβουν μερικοί ότι SM-2 δίνονται και θα πάψουν να ματώνουν τα μάτια μας με σχόλια για ισορροπίες ισχύος, φιλοτουρκικές προσφορές και λοιπά απίθανα σενάρια;
β) Πότε θα καταλάβουν μερικοί ότι μπαλίτσα σε μια αναμπουμπούλα θα παίξουν τα πλοία και όχι η χώρα που μας τα έδωσε, ώστε μερικοί να μην συγχέουν αντικείμενο διαμόρφωσης κομμώσεων με όργανο του ανθρώπινου σώματος;
γ) Πότε αναμένονται δηλαδή οι αποφάσεις; Αφού είχε διαμηνυθεί πώς έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου θα είχαμε τελική επιλογή και σύμφωνα με την Πτήση, ακόμα shortlist δεν υπάρχει;

Greeceslayer

Να τα δούμε λίγο πιο απλά τα πράγματα Θέλουμε επίσημα την δυνατότητα(ξεκλείδωμα) προμήθειας sm 2-6 και tomahok για όποιο πλοίο με Αμερικανικά όπλα επιλεξουμε…Σε κάθε άλλη περίπτωση η Γαλλικη πρόταση είναι Μονόδρομος!!! Με essm και cammer μόνο… δεν βγαίνεις όχι Μεσόγειο ούτε καν στο Αιγαίο!!!ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΟΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΕΟΣ ΣΤΟΝ ΕΧΘΡΟ να λοκαρουν και να καταστρέφουν ότι θέλουν όπου και να είναι αυτό!!! και όχι μονάδες που απλά θα αντιμετωπίζουν επιθέσεις!!!

Voltron

Θελοντας να ελαφρυνω λιγο το κλιμα, καποιες στιγμες κανω ενα μικρο ταξιδι στο χρονο και αναρωτιεμαι τι συζητησεις θα καναμε εκει στα τελη του ’70 και τα μεσα του ’80 σε αναμονη της επιλογης των τοτε νεων φρεγατων. Θα συγκριναμε τις Kortenaer με τις O.H.P. η’ καποια αγγλικα σκαρια και τις ΜΕΚΟ με τις Μ και τις Cassard. Και τι οπλισμο θα εχουν , exocet η’ harpoon, aspide η’ sm1,και με τι CIWS. Προωστικο συστημα CODOG η’ CODAD… Οι γερμανοι για τις ΜΕΚΟ μας ειχαν παραχωρησει σαν δωρακι πλεονασματικα -αποσυρομενα F-104 και leo 1 (δεν ειμαι σιγουρος για τα δευτερα). Ας φτιαξει ο καθενας τα δικα του σεναρια, και δικο του ταξιδι …

kyrNG

Κατ’ αρχάς, σας παρακαλώ, πάψτε επιτέλους να λέτε τα ίδια και τα ίδια για τις FDI και τις HF2. Έχει καταντήσει κουραστικό, ακόμα και για τα standards της φρεγατιάδας.

Τελικά μήπως κάνατε τον κόπο να ρωτήσετε την Naval Group για το περιβόητο Strales και το ECM, ή απλά ξαναδιαβάζετε τα άρθρα σας; Στείλτε επιτέλους ένα email και πείτε στην Naval Group να το twittαρει τι από τα δύο ισχύει!!! Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο!

Αμ αυτή η ατεκμηρίωτη επανάληψη για τα καταδρομικά Ticonderoga; Έλεος πιά, αφου και εσείς οι ίδιοι έχετε αναφέρει ότι το κόστος χρήσης τους είναι υπέρογκο. Άσε που ο κος Νέδος, έχει πει ότι ούτε αυτά παίζουν πια. Αααα ναι, ξέχασα. Αξίζουν γιατί θα μπορούν να φέρουν SM-2. Αλλά σε 5-10 χρόνια που θα αποσυρθουν θα βάλουμε τους SM-2 στις HF2. Τι είπατε; Δεν μπορούμε; Ωωωω τι κρίμα, κοίτα να δεις ατυχία.

Για υποδείξτε μου, επίσης, σε ποιο άρθρο γίνεται αναφορά για τελική διαμόρφωση της AH140; Όχι ευχολόγια τύπου Iver Huitefeld και άπειρα κελιά κλπ. Διαμόρφωση με πόσα κελιά, ποιό ραντάρ, ποια CIWS, όπως αξιώθηκαν οι άνθρωποι της Lockheed Martin αλλά και της Naval Group να μας ενημερώσουνε εμάς τους κοινούς θνητούς. Ή μήπως αυτή η διαμόρφωση είναι απόρρητη (ενώ οι LM & NG είναι χαζοί που τα αποκαλύπτουν). Και όπως λέει και γνωστή ατάκα στο facebook, Τιμούλα;

Επίσης, παράκληση, ξεκολλήστε λίγο από την κριτική με δυο μέτρα και με δυο σταθμά που κάνετε για τις ενδιάμεσες λύσεις. Είναι χάλια οι Cassard, το καταλάβαμε (και συμφωνούμε 100%), αλλά με τι ακριβώς τις συγκρίνουμε; Θυμήστε μας τι ακριβώς προσφέρει η LM σήμερα (όχι τον Σεπτέμβριο και βλέπουμε); Έχει έρθει επίσημη προσφορά για Type 23; Άσε που οι πρώτες θα είναι και γυμνές από εξοπλισμό; Ή πάλι βασίζεστε σε what-if; Για να είμαστε δίκαιοι, ακόμα και οι HF2 είναι πιο τίμιες σε αυτό τον τομέα. Το ξεκαθάρισαν, δεν προσφέρουν τίποτα. Η μόνη σοβαρή και υπαρκτή από ό,τι φαίνεται ενδιάμεση λύση είναι οι Karel Doorman. Οι δύο Ολλανδικές, γιατί οι Βελγικές θα αργήσουν πολλά χρόνια (~10) μέχρι να ναυπηγηθούν και μπουν σε υπηρεσία οι AWSF. Και ίσως τότε να μην αξίζει πλέον καν να τις παραλάβουμε. Άρα 2 είναι οι πιθανές διαθέσιμες Μ όλες και όλες.

  • Είναι τέλεια η FDI; Όχι, και νομίζω κανείς δεν το ισχυρίζεται αυτό. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε τι προσφέρει και πόσο στοιχίζουν. Και προσφέρεται ΤΩΡΑ η δυνατότητα – μια κάποια δυνατότητα – Αεράμυνας περιοχής. Και δυνητικά και στρατηγικής κρούσης. Αυτή είναι και σε όποιον αρέσει, δεν είναι ανάγκη να τρώει κάποιο “θάψιμο” μόνο και μόνο επειδή είναι Γαλλική!
  • Είναι χάλια η HF2; Προφανώς ΟΧΙ!!!. Από πλευράς οπλισμού, καλύτερη από τις MEKO, και ομοίως στα ηλεκτρονικά. Θα λυθούν και τα όποια προβλήματα, αυτό είναι σίγουρο. Αυτή είναι και σε όποιον αρέσει, δεν είναι ανάγκη να τρώει κάποιο “θάψιμο” μόνο και μόνο επειδή είναι Αμερικανική!
  • Είναι το απόλυτο όπλο η Sigma 12515HN; Who knows? Στην full έκδοση, όντως είναι πολύ καλό πλοίο, αλλά μένει να δούμε και τιμούλα. Ειδικά αν επιλέξει το ΠΝ να φορέσουν και SM-2. Αυτή είναι και σε όποιον αρέσει, δεν είναι ανάγκη να “εκθειάζεται” μόνο και μόνο επειδή είναι Ολλανδική!
  • Είναι η λύση του ΠΝ η AH140; Ένα μεγάλο WHO KNOWS? Όταν μάθουμε κάτι, θα δούμε. Μέχρι τότε δεν είναι ανάγκη να “εκθειάζεται” το brochure….
  • Για Α300, το αφήνω ασχολίαστο
  • Για τις Bergamini, ξέρουμε τι προσφέρεται, το θέμα είναι αν θέλουμε να χαρούμε τα απωθημένα μας προ δεκαετίας. Και μην ξεχνάμε έχει και το μεγάλο “μειονέκτημα”, το μίασμα που λέγεται Sylver. Ντροπή τους που το χρησιμοποιούν….

Ψυχραιμία χρειάζεται, και δικαιοσύνη στην κριτική μας.

Shepard

Αγαπητή Πτήση,
Διάβασα και τα χθεσινά άρθρα, και εγώ όπως και όλοι προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τος εξελίξεις. Επομένως παραθέτω τα εξής:
1) Αδυνατώ να κατανοήσω για ποιο λόγο η FDI HN είναι, κατά τη γνώμη σας, από τις χειρότερες προτάσεις. Είναι το κόστος; Δεν σας κάνει το πλοίο από επιχειρησιακή άποψη; Γιατί; Επειδή δεν φέρει dual packed mica; Αλήθεια πόσους αα πυραύλους έχει η Freda;
2) Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η fdi δεν έχει ecm. Θεωρώ ότι είναι κάτι το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας και θα εμφανιστεί απ’το πουθενά…
3) Ωραία τα υπόλοιπα αντισταθμιστικά που ενδεχομένως υπάρχουν στο τραπέζι αλλά τον κυριότερο ρόλο, κατά τη γνώμη μου, θα το παίξει η κύρια μονάδα.
4) Δεν υπάρχει περίπτωση οι Γάλλοι να αφήσουν το πρόγραμμα να πάει αλλού. Έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο (και εμείς μαζί τους) για να χάσουν το πρόγραμμα. Έχουν σκυλιάσει και δεν θα τα παρατήσουν εύκολα.
5) Η μόνη πρόταση που χτυπάει Γαλλία είναι η Ολλανδική. Πιθανότητες να πάρει το πρόγραμμα 25 % Ολλανδία, 75 % Γαλλία.
6) Η διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι υψηλού ρίσκου. Φαίνεται να αποδίδει ως τώρα. Αν της βγεί θα μιλάμε για θρίαμβο, διαφορετικά για πανωλεθρία… Δεν υπάρχει μέση κατάσταση.

ultorius

“μηδενα προ του τελους μακαριζε”
Το αν βαινουν ολα καλως θα το καταλαβουμε στο τελος, εμενα το γεγονος πως αλαξε πριν 1 μηνα ο αρχηγος της ΓΔΑΕΕ με ανησυχει παντως.

I.K.

Προς το παρών η κυβέρνηση έχει αποτύχει να υλοποιήσει το πρόγραμμα στα χρονικά όρια που η ίδια έθεσε. Το να διαπραγματευόμαστε 10 χρόνια όσο και αν ρίχνουμε τις τιμές δε σημαίνει τίποτα. Το θέμα είναι να μπουν οι υπογραφές και εκεί βλέπω να το πάμε από αναβολή σε αναβολή. Επίσης ναι μεν έχουν πέσει οι τιμές, αλλά επιμελώς δυσκολεύεστε να αναφέρετε πως έχουν πέσει και τα στάνταρντς, αφού από φρεγάτες άρνησης περιοχής, η κυβέρνηση ζητά γενικού ρόλου. Ας δούμε πρώτα ΑΝ θα καταλήξουμε κάπου, πότε, που και με ποιους όρους και μετά θα αξιολογήσουμε την κυβέρνηση. Προς το παρόν να δώσουμε τα εύσημα σε αιώνιες διαπραγματεύσεις χωρίς ορατή κατάληξη στον ορίζοντα είναι τουλάχιστον πρώιμο.
Όσο για τη νίκη της ναυμαχίας του καλοκαιριού, δεν αρμόζουν πανηγυρισμοί που οι Τούρκοι αλώνιζαν στην υφαλοκρηπίδα μας κι εμείς τους παρακολουθούσαμε. Α ξέχασα, στέλναμε κάθε τόσο μηνύματα στον ασύρματο να απομακρυνθούν και τελικά έφυγαν όταν τέλειωσαν τη δουλειά. Και οι τελευταίοι που ασφαλώς ευθύνονται γι΄αυτό, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις.

vasilis70

Ευχάριστο άρθρο. Τα Τίκο είναι θετικό στοιχείο όπως και οι ΣΜ6. Θα επαναλάβω κάτι πιθανώς ακριβό, αλλά με πολλαπλασιαστική αξία. Κατ αναλογία των Σ300 και Πάτριοτ, δύο ισχυρότατων ΑΑ μεγάλου βεληνεκούς που είμαστε στη μοναδική θέση εξ όσων γνωρίζω να έχουμε ταυτόχρονα επιχειρησιακούς (πλήν ΗΠΑ που όμως δεν έχουν επιχειρησιακούς), το να έχουμε ταυτόχρονα ΑΑ συστήματα ΣΜ2/6 και Αστερ30 θα ήταν μεν ακριβό, αλλά με μοναδική αυτονομία και δυνατότητες. Το να καλύψουμε μετά απο επιθέσεις κορεσμού, στη μέση της Αν Μεσογείου μια αρμάδα είναι κατα την μη-ειδική μου γνώμη ευκολάκι.

Tdmrider

Μεταξύ μας απορώ γιατί η ΠΤΗΣΗ ανεβάζει τετοια άρθρα κάθε μέρα πέραν της δωρεάν ψυχοθεραπείας. Τα υπόλοιπα είναι να χαμε να λέγαμε καθώς ΚΑΝΕΙΣ μας (δεν βάζω μέσα την ΠΤΗΣΗ) δεν έχει πλήρη ιδέα του τι ακριβως λέγεται και της συνολικής πρότασης της κάθε πλευράς. Και εγώ δεν θέλω HF2 αλλά τι να έχει να έχει αν πχ παραδοθούν δωρεάν Patriot απο το Αφγανιστάν μαζί με C130J και MLRS (τυχαία όλα αυτά που γράφω χωρίς ίχνος πληροφορίας) σε συνδιασμό με διάσωση των ναυπηγείων της Ελευσίνας ? Ας κάνουμε υπομονή και ας ευχηθούμε να γινει πραγματικά η καλύτερη ως προς το συνολικό εθνικό συμφέρον επιλογή.

GBU-43

Μπράβο σάς σε ότι γράφεται στο άρθρο! Και που πολύ σωστά αναφέρεται ότι μέσα στην εκάστοτε συμφωνία υπάρχουν και άλλα πράγματα όπως εξαρτήματα, ή γενικά εξοπλισμός και για άλλα πράγματα που δεν λέγονται στο κοινό.ο sm-6 όντως είναι το μέλλον!μακάρι να πάρουμε ότι περισσότερο και πιο χρήσιμο μπορούμε σε όλους τούς τομείς. Συγχαρητήρια στη κυβέρνηση και στους στρατιωτικούς μάς για την τέλεια διαπραγμάτευση που κάνουν με όλες τής κυβέρνησης και της εταιρίες!!τελικά δουλεύει η χώρα μας προς το καλύτερο μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης!! (Αγάπητη πτήση κάντε κάτι να παίρνουμε το περιοδικό στη Κύπρο) η αν το στέλνεται σε κάποιο πρακτορείο πείτε μάς πού!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri...

42
Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Φεβρουάριος #009

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 March 2015 #346

Αγορά

Related News

Η ιταλική FREMM έρχεται με αμερικανικό εξοπλισμό; Θα κάνει η Fincantieri το colpo grosso, προσφέροντας μια ιταλική FFG(X);

Η Fincantieri φέρεται να έχει υποβάλει μια προσφορά στο Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) βασισμένη στην κλάση Constellation της FREMM, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα «La Tribune».Τη...

Καταδίκη για τον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο

Ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Γ´Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον «ψευδομουφτή» της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το...

Oι συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν εξελίχθηκαν περίπου «όπως αναμενόταν»

Η συνάντηση κορυφής των Προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εξελίχθηκε «περίπου όπως αναμέναμε», όμως όλα θα εξαρτηθούν από...