ΑΠΟΨΗ: Ένας πραγματικός λόγος που μια Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση θα οδηγούσε σε απόλυτη ήττα την Τουρκία

86
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Πάντοτε μια ένοπλη σύγκρουση φέρνει ζημιές και καταστροφές στις αντιμαχόμενες παρατάξεις. Μια σύγκρουση στο Αιγαίο αντίστοιχα θα έφερνε σοβαρές ζημιές σε Ελλάδα και Τουρκία. Θεωρούμε όμως, και όπως θα δείτε βάσιμα, πως μια ελληνοτουρκική σύρραξη, ασχέτως των κάθε λογής βαρέων απωλειών που θα έφερνε στην χώρα μας, θα ήταν απολύτως καταστροφική για την Τουρκία, για έναν λόγο που δεν γίνεται άμεσα αντιληπτός. Εξηγούμαστε, όπως κάνουμε πάντα.

Στρατιωτική ισορροπία

Η Ισορροπία Δυνάμεων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια δραματικά υπέρ της Τουρκίας. Η γειτονική χώρα φρόντισε να ενισχυθεί σημαντικά στον στρατιωτικό τομέα, είναι αλήθεια. Κάτι όμως που δεν λέμε, είναι πως φρόντισε να ενισχυθεί στρατιωτικά, προκειμένου να φτάσει τα άλματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο τομέα των εξοπλισμών της περασμένης δεκαετίας. Τείνουμε να ξεχνάμε τον εξοπλιστικό οργασμό των ΕΔ την περίοδο 1996-2006, αλλά πρέπει να δούμε πως αν και λάθος ή αποσπασματικές οι όποιες αγορές, μας έδωσαν οπλικά συστήματα από τα κορυφαία στο είδος τους στον πλανήτη.

Ελληνικό Mirage 2000-5Mk2 φορτωμένο με SCALP EG, πυραύλους MICA IR και ER…

Αεροσκάφη F-16C/D Blk52+/+Adv, Mirage 2000-5Mk2, Embraer EMB-145AEW, SCALP EG, MICA ER/IR, Amraam AIM-120C, JSOW, Exocet στην Αεροπορία. Υποβρύχια 214AUP, πυραυλάκατοι Super Vita με Exocet MM40 Mod2, εκσυγχρονισμένες S, ESSM στις MEKO200HN στο Ναυτικό. Άρματα μάχης Leopard 2HEL, PzH2000, MLRS, AH-64D, CH-47DG, NH-90 στον Στρατό Ξηράς. Μεγάλα τα κενά φυσικά που έμειναν, αλλά και σημαντικές οι προσθήκες στο προϋπάρχον μέχρι τότε υλικό των ΕΔ. Δεν πρέπει να αμελούμε ότι όλα αυτά τα όπλα αυτά είναι ήδη στο ελληνικό οπλοστάσιο και τα χειρίζονται ελληνικά χέρια εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο σημερινό άρθρο δεν προσπαθούμε να δείξουμε ποιος τις έχει μεγαλύτερες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Απλά αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι παλαιότερες επενδύσεις είναι ακόμη εδώ, υπηρετούν, και το γεγονός ότι κάποιοι πήραν μίζες πχ για τα TOR-M1 δεν σημαίνει ότι τα τελευταία δεν θα κάνουν “δουλειά” απέναντι στα Τ129 ΑΤΑΚ ή σε κάποιο F-16 που θα κάνει το λάθος να πλησιάσει αρκετά.

Θα μείνουμε λίγο ακόμη στην Ισορροπία Δυνάμεων, αν και όπως θα δείτε ότι το άρθρο δεν βασίζει το συμπέρασμά του εκεί. Πράγματι η Τουρκία έκανε άλματα στον Αμυντικό Τομέα, και η αλήθεια είναι πως ξοδεύει πολύ περισσότερο από το 2% για την Άμυνα. Δεν θα αναλωθούμε σε κλισέ τους στυλ “εμείς τα ξοδεύουμε σε συντάξεις 45άρηδων”, αλλά θα τονίσουμε πως οι γείτονες από το 2000 έχουν επενδύσει πραγματικά τα “ρέστα τους” στην αμυντική βιομηχανία. Αλλού αποδίδει θετικά για τους Τούρκους, αλλού όχι.

Ένα σενάριο πολέμου

Φτάνουμε τώρα στο ενδεχόμενο μιας ελληνοτουρκικής σύρραξης, για ασήμαντον ή ακόμη και σημαντική αφορμή. Για παράδειγμα, με μια ευρείας κλίμακας προβοκάτσια, ή μια προσπάθεια μεταφοράς μιας μεγάλης εσωτερικής κρίσης στο εξωτερικό. Η σύρραξη αυτή δεν θα ήταν τοπική ή περιορισμένη, δηλαδή, μια επίθεση στο Καστελόριζο δεν θα σήμαινε ότι στον Έβρο οι σκοποί θα συνεχίσουν να κοιτιούνται με κατανόηση. Οι δυο χώρες θα πήγαιναν σε λίγες ώρες σε γενική επιστράτευση, και κάθε διαθέσιμο πολεμικό μέσο θα ήταν σε ετοιμότητα. Και οι δυο χώρες θα άνοιγαν την πόρτα του φρενοκομείου, και μετά πραγματικά “Ο Ύψιστος να μας βοηθήσει”.

Ας υποθέσουμε τώρα πως η Τουρκία επιχειρούσε απόβαση στο Καστελόριζο. Τα ελληνικά επιτελεία δεν είναι ανόητα να στείλουν το Στόλο και την Αεροπορία σε μια καλοστημένη παγίδα μακρυά από το προστατευμένο περιβάλλον του Αιγαίου. Αντίθετα θα εκτελούνταν κατά γράμμα όλα τα επιχειρησιακά σχέδια. Κοινώς, κι ας μας επιτραπεί η έκφραση, θα τους “αλλάζαμε τα φώτα” σε όλο το μήκος και το πλάτος της γραμμής αντιπαράθεσης, εκεί που θέλουν τα Επιτελεία, όχι εκεί που θα επιθυμούσαν οι φίλοι και σύμμαχοι. Το Καστελόριζο θα ενισχύονταν με ασύμμετρα μέσα, αλλά χωρίς να στείλουμε 5-6 φρεγάτες να θυσιαστούν.

Ο Στόλος παλαιότερος σε ηλικία μεν, αρκετά ισχυρός δε, μια χαρά θα τα πήγαινε ακόμη και με τις μη εκσυγχρονισμένες S. Πρόβλημα θα ήταν τα πανταχού παρόντα ANKA/ Bayraktar, και το γεγονός ότι δύσκολα θα έκρυβες μονάδες από αυτά. Αλλά κάποιες ιδέες έχει υπόψη το Ναυτικό και η Αεροπορία για την αντιμετώπισή τους. Πάμε παρακάτω.

Η Αεροπορία πρέπει να σημειώσουμε πως δεν έχει να αντιμετωπίσει ακόμη τους S-400, αλλά μονάδες HAWK. Για να μην πολυλογούμε, όλα θα κάνουν την δουλειά που πρέπει, φυσικά και από τις δυο πλευρές. Τα νησιά με την επιστράτευση θα είναι ενισχυθούν σημαντικά. Φυσικά οι Μονάδες εκεί θα είναι υπό συνεχές πυρ, αλλά ποτέ δεν υπήρξε πόλεμος που οι στρατοί δεν βρέθηκαν υπό εχθρικό πυρ. Και για την οικονομία συζήτησης, όπλα υπάρχουν και από τις δυο πλευρές.

Ο Έβρος θα είναι μάλλον έκπληξη για τους επιτιθέμενους.  Ακόμη και ασύμμετρες απειλές δεν θα δώσουν πλεονέκτημα στον επιτιθέμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν ακόμη Leo2A4 και εκατοντάδες άρματα μάχης, αλλά δεν θα συζητήσουμε τώρα την κατάστασή τους, ούτε αν αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν τα Leo2HEL.

Δεν συζητάμε καθόλου για το επίπεδο στελέχωσης των τουρκικών μονάδων. Θεωρούμε για την σημερινή υπόθεση πως οι περισσότεροι φυλακισμένοι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν στις μονάδες τους, με την ελπίδα πως η περιποίηση των τουρκικών φυλακών δεν θα έχει επίδραση στις μαχητικές τους ικανότητες (#not). Δεν συζητάμε για τους πιλότους, που οι καλύτεροι και εμπειρότεροι όλων, με εκπαίδευση στο εξωτερικό, ΗΠΑ ή ΝΑΤΟ, εκτείουν ποινές ισοβίων για προσπάθεια ανατροπής του Ερντογάν. Γενικά δεν θα αναφέρουμε καθόλου πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει έναν διχασμένο αντίπαλο, δεν το λαμβάνουμε καν υπόψη στην υπόθεση εργασίας που κάνουμε.

Ας υποθέσουμε τώρα πως η σύρραξη γενικεύεται. Οι Πολεμικές Αεροπορίες πλήττουν τακτικούς και στρατηγικούς στόχους, και υπάρχουν μεγάλες απώλειες εκατέρωθεν. Οι Στόλοι πολεμούν σε τακτικές Αιγαίου, επίσης με απώλειες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Τουρκικός δεν θα καταφέρει να κάνει κάτι στο Αιγαίο, κάθε προσπάθειά του να μπει στην κλειστή περιοχή θα γεμίσει ναυάγια τη θάλασσα κοντά στα λιμάνια του. Στην Ανατολική Μεσόγειο τα 214 θα κάνουν τόση ζημιά, που ο ασφαλέστερος τρόπος απόβασης στο Σύμπλεγμα του Καστελόριζου θα είναι από αέρος. Ο Στόλος δεν θα μείνει αλώβητος, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τις Μονάδες να διακινδυνεύσουν να πάρουν θέσεις σε αποστάσεις βολής όπλων (και να τα βάλουν με επιτυχία).

Φυσικά απώλειες θα υπάρχουν κι από τις δυο πλευρές, αλλά δεν έχουμε κρυστάλλινη σφαίρα για να τις προβλέψουμε. Επίσης θα υποθέσουμε πως υπάρχει απώλεια εθνικού εδάφους, καθώς ο επιτιθέμενος στατιστικά κάπου, αν επιχειρήσει επίθεση σε όλο το μήκος και το πλάτος του Μετώπου, κάτι θα επιτύχει. Η σύρραξη ας υποθέσουμε πως διαρκεί μερικές ώρες, έστω κάποιες μέρες, και με παρέμβαση ΟΗΕ, απειλές ΗΠΑ, ΕΕ, η όποια δράση σταματά. Μόνο για το σημερινό σενάριο, θα υποθέσουμε πως υπάρχουν απώλειες μεγάλες εκατέρωθεν, και σε άντρες και σε υλικό. Και από ελληνικής πλευράς, πάλι στο χειρότερο σενάριο, η Τουρκία έχει στα χέρια της μερικές βραχονησίδες, ίσως και μικρά ή μεγάλα προγεφυρώματα σε μικρά νησιά ή Έβρο. Λογικά όλα μέχρι εδώ. Θα αναρωτιούνται κάποιοι πως είναι δυνατόν αυτό να είναι ήττα για την Τουρκία. Κι όμως, είναι.

Ζούμε στο 2018, δεν ζούμε στο 1950, ούτε καν στο 1974. Ο κόσμος έχει αλλάξει, και οι πόλεμοι πλέον έχουν χάσει την έννοια “κατάκτησης” εχθρικής γης που είχε στο παρελθόν. “Περήφανοι Χάρτες” που μας ποστάρουν κάποιοι γείτονες κάτω από τις αναρτήσεις μας στον λογαριασμό μας στο twitter προσπαθώντας να μας “κοροϊδεύσουν”, και δείχνουν τα ελληνικά νησιά και την Θράκη υπό τουρκικό έλεγχο και μπορεί να είχαν νόημα το 1980 για ψυχολογικούς λόγους, δεν έχουν σήμερα.

Ο παράγοντας “οικονομία”

Οι οικονομίες είναι διασυνδεδεμένες, αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης. Η Τουρκία έγινε μεγάλη οικονομική δύναμη, προσφέροντας μια εναλλακτική της Κίνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η σύνδεσή της με την ΕΕ (οικονομικά), ενόψει της μελλοντικής της ένταξης, της έδωσε τριπλασιασμό του ΑΕΠ της σε 15 περίπου χρόνια. Το βιοτικό επίπεδο των Τούρκων έφτασε σχεδόν το ευρωπαϊκό, οι γείτονες πλέον έχουν πρόσβαση σε αγαθά αδιανόητα το 1980. Τι από όλα αυτά θα παραμείνουν αν η Τουρκία περάσει τον Ρουβίκωνα (τον πραγματικό);

Τίποτα. Η ήδη ταλαιπωρημένη τουρκική λίρα θα καταρρεύσει παταγωδώς. Μια εμπόλεμη Τουρκία θα έχει νόμισμα με αξία μικρότερη από αυτό της Συρίας. Γιατί η Συρία θα βγαίνει από τον πόλεμο, ενώ η Τουρκία θα μπαίνει σε μια μεταπολεμική εσωστρέφεια. Η ήδη υπερθερμασμένη τουρκική οικονομία θα κρυώσει απότομα. Η φούσκα θα σκάσει, και τα κομμάτια της θα καταστρέψουν και ότι υγιές έχει σαν βάση το τουρκικό οικονομικό θαύμα. Ο ΟΗΕ θα ψηφίσει πανηγυρικά εμπάργκο κατά της Τουρκίας, αλλά ακόμη κι αν δεν το κάνει ίσως με τα μη μόνιμα, μουσουλμανικά μέλη ή την Ρωσία, θα το κάνει η ΕΕ και προφανώς οι ΗΠΑ. Καθώς τα μεγάλα εργοστάσια δεν θα μπορούν να εξάγουν θα καταρρεύσουν. Η βιομηχανία δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει ούτε την εσωτερική αγορά, καθώς πρώτες ύλες δεν θα εισάγονται, από έλλειψη συναλλάγματος αλλά και εμπάργκο. Η ανεργία θα φτάσει σε λίγους μήνες τα επίπεδα της Βενεζουέλας, με την διαφορά πως στην περίπτωση αυτή η Τουρκία δεν έχει πετρέλαια. Χωρίς αυτά, οι ελλείψεις καυσίμων θα βυθίσουν την χώρα σε ένα καταστροφικό καθοδικό σπιράλ, χωρίς έξοδο.

Ο πόλεμος, όσο λίγο κι αν κρατήσει, θα έχει δημιουργήσει σημαντικές απώλειες και μεγάλες ζημιές. Αυτές θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν, καθώς η οικονομία της Τουρκίας θα μικρύνει σε ώρες, όχι σε μέρες. Τα spreads των ομολόγων θα είναι αστεία, μια χώρα σε εμπάργκο θα έχει την τύχη του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου, με την διαφορά πως η τελευταία στηρίζεται από την Τουρκία. Η Τουρκία θα έχει το Κατάρ, αλλά το τελευταίο δεν είναι σίγουρο πως θα στηρίξει τον χαμένο της υπόθεσης, ούτε έχει πλέον τόσα χρήματα να στηρίξει αποτελεσματικά ένα κράτος 80 εκ. ανθρώπων.

Η επίθεση σε κατοικημένα ελληνικά νησιά θα εγείρει θέματα δικαστηρίων εγκλημάτων πολέμου. Η Τουρκία θα βρεθεί σε δυσμενή θέση, και θα αναγκαστεί να αποσυρθεί από τις όποιες κατακτήσεις της (που δεν πιστεύουμε πως θα είναι κάτι περισσότερο από βράχοι στο Αιγαίο, αλλά για υπόθεση και μόνο ας πούμε ότι είναι κάτι περισσότερο). Καλά μέχρι εδώ, αλλά η Ελλάδα θα ρωτήσει κάποιος, θα συνεχίσει αλώβητη;

Όχι βέβαια. Καταρχάς η Ελλάδα θα πρέπει να φροντίσει τις άμεσες πληγές της. Ζημιές σε υποδομές και πολιτική περιουσία, δίκτυα ΥΚΩ (υπηρεσιών κοινής ωφέλειας), έμψυχες απώλειες που σε ένα μικρό Έθνος θα είναι πάντα πολλές, όσο κι αν περιοριστουν. Η χώρα θα συνεχίσει να έχει υψηλό χρέος, και πιθανότατα η πορεία οικονομικής ανάκαμψής της να ανακοπεί. Αλλά η θέση μας θα είναι πολύ καλύτερη, δεν θα μπορούμε να συγκριθούμε με την θέση της Τουρκίας, και εξηγούμε το γιατί.

Η “ποιοτική” διαφορά

Καταρχάς εμείς διατηρούμε σαν εθνικό νόμισμα το ευρώ. Οι Έλληνες θα συνεχίσουμε να πληρωνόμαστε σε ευρώ, και η αγοραστική δύναμη των πολιτών θα επιτρέψει να μπορούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό βιοτικό βιεπίπεδο και η οικονομία θα συνεχίσει να έχει την δυναμική της. Η ΕΕ θα φροντίσει άμεσα να ενισχύσει την χώρα με έκτακτο πακέτο αρωγής (αντίστοιχο του 2011), καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται ούτως ή άλλως σε καταστάσεις φυσικών καταστροφών. Θέλουμε να πιστεύουμε πως προφανώς η αλληλεγγύη θα αποδειχτεί  όχι μόνο υποχρεωτικά και βάσει κανονισμών αλλά σε ένα σαφές μήνυμα πως ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Συνεπώς μια μεταπολεμική οικονομία για την Ελλάδα θα είναι έντονα αναπτυξιακή. Ο τουρισμός που θα έχει δεχτεί πλήγμα (ανάλογα με το πότε συνέβη το περιστατικό), θα ανακάμψει σε ελάχιστο χρόνο λόγω των τεραστίων επενδύσεων που έχουν γίνει στον τομέα.

Η Διεθνής Κοινότητα θα καταλάβει ότι τόσες δεκαετίες “γκρίνιας” για τις τουρκικές προκλήσεις είχαν βάση. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι εξορύξεις φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, με την κάλυψη του συνόλου του Αμερικανικού, Γαλλικού, Ιταλικού κοκ στόλου, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τις γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ. Τη νύχτα της σύγκρουσης, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, και πλέον αυτό θα είναι fait accompli για τις περαιτέρω συζητήσεις με την Τουρκία.

Σύντομα οι απώλειες σε υλικό και μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα αποκατασταθούν, δεν θα υπάρξει εμπάργκο όπλων για την Ελλάδα όπως δεν υπήρξε μετά την Κύπρο. Αντίθετα, το γενικευμένο εμπάργκο προς την Τουρκία, θα φέρει ότι έχει επιβιώσει της όποιας σύγκρουσης σε κατάσταση απαξίωσης. Η τουρκική αμυντική βιομηχανία βασίζεται σε εισαγωγές πρώτων υλών για την παραγωγή κρίσιμων ανταλλακτικών, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα καταφέρουν να πετύχουν κάποια παραγωγή σε μια μεταπολεμική Τουρκία.

Βολή ESSM από τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ

Προφανώς η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζεται από διάφορα ισλαμικά κράτη, όπως το Πακιστάν και το Κατάρ, πιθανότατα να καταφέρει να διατηρήσει επαρκείς σχέσεις με το Ιράν. Επίσης δεν ξέρουμε την στάση της Ρωσίας, που πιθανότατα να θελήσει να εκμεταλλευτεί το κενό ισχύος της γειτονικής χώρας και να την φέρει πιο κοντά της. Αλλά δεν πρέπει να αμελήσουμε το γεγονός πως οι όποιες ισορροπίες κρατούνται στην νοτιοανατολική Τουρκία θα διαταραχτούν αφού μέσα και υλικά που κρατούν τους Κούρδους σε καταστολή θα έχουν μεταφερθεί στο Αιγαίο.

Μακροπρόθεσμα η Τουρκία αν αλλάξει νοοτροπία, και περάσει την δική της “επανάσταση”, αντιληφθεί το λάθος και θα επιστρέψει στην Δύση και την ΕΕ, τότε θα ανακάμψει. Θα έχουν ληθεί σε διμερές επίπεδο οι όποιες διαφωνίες με την Ελλάδα, και η χώρα θα μπορέσει να ενταχτεί, έστω και με απλή σύνδεση και πάλι, στην ΕΕ.

Σκοπός όλου του άρθρου είναι να αποδείξει μέσω απλών αλλά βάσιμων συλλογισμών, πως η Τουρκία θα κάνει στρατηγικό λάθος αν επιτεθεί σήμερα στην Ελλάδα. Λάθος είναι και το γεγονός ότι χρησιμοποίησε την οικονομική ισχύ που της έδωσε η οικονομική σύνδεση με την ΕΕ, υπέρ ενός αδιάλλακτου και αντιδημοκρατικού κράτους, και όχι υπέρ του εκσυγχρονισμού των θεσμών της προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ. Η σύνδεση με την ΕΕ είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει άμεσα, και δεν γίνεται γιατί το στηρίζει η Γερμανία. Μια Ελληνοτουρκική σύρραξη όμως θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα.

Η Ελλάδα, χάρη στις θυσίες του λαού της κατάφερε να κρατήσει ένα ισχυρό νόμισμα, σαν βάση της οικονομίας της. Αντίθετα η Τουρκία θα έχει ένα νόμισμα που ήδη έχει μειωμένη αξία, ενώ μετά τον πόλεμο θα γίνει πιο πληθωριστικό από το μπολιβάρ. Για να καταλάβουμε, η απώλεια αγοραστικής ισχύος των Ελλήνων ήταν περίπου 25% στα 9 χρόνια κρίσης, ενώ η αντίστοιχη απώλεια των Τούρκων  είναι 20% από την αρχή του χρόνου! Η σύνδεσή μας με την ΕΕ θα επιτρέψει την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων στήριξης της χώρας, και επούλωσης των πληγών. Αντίθετα η Τουρκία χάνοντας την ΕΕ σαν εξαγωγικό πελάτη, θα καταρρεύσει.

Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει η Τουρκία. Αν δεν τα γνώριζε, δεν θα καθόταν απλά να μας απειλεί. Γνωρίζει ότι η γιγάντωσή της οικονομία της βασίζεται στις εξαιρετικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση, καθώς και την εξωστρέφεια. Δεν μπορεί να εξάγει για παράδειγμα στην Κίνα! Εξάγει στην Δύση, αλλά αυτό θα άλλαζε σε μια μέρα μετά από μια ελληνοτουρκική σύρραξη. Αυτό που προσπαθεί είναι να μεγαλώσει οικονομικά και στρατιωτικά τόσο πολύ, που μετά κάθε αντίσταση να είναι μάταιη για τον αμυνόμενο. Και να πείσει την Ελλάδα πως μια επίθεση εναντίον της θα ήταν τόσο ισχυρή, που θα κατέβαλε όλες τις δυνάμεις μας. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να διατηρεί ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Όχι φυσικά για να πάει σε πόλεμο. Αλλά για να μην πάει.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Aias
Member
Aias

Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα οδηγήσει στην απόλυτη στρατιωτική ήττα της χώρας μας. Εκτός από χαριστική βολή στην διαλυμένη ήδη οικονομία μας θα αποτελούσε ορόσημο είτε σαν άλλοθι είτε σαν εφαλτήριο για την τουρκική, λύση από αδιέξοδο θα ήταν όμως και στις δύο περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα της ήττας η κατοχή αφαίρεση εδαφικών τμημάτων της Ελλάδας είναι σίγουρη. Σε Αιγαίο ΘΡΑΚΗ συν ττον παράγοντα της Αλβανίας ,Σκοπια. Η δημιουργία τέτοιου μεγέθους αυταπάτης που καλλιεργεί το άρθρο δεν προσφέρει τίποτα καλό ούτε στην ανύψωση του ηθικού παρά μόνο εφησυχασμό θανάσιμο την δεδομένη στιγμή. Ούτε το σώζουν λιτές προσθήκες με γραμμές όπως “πρέπει να… Read more »

Mich
Guest
Mich

Δεν μου φαίνεται ότι το αρθρο οδηγεί σε εφησυχασμό. Βγάζει κάποια συμπεράσματα με βάση μια σειρά παραδοχες, βασικότερη των οποίων ειναι η υπαρξη αξιομαχων (ακόμα) ελληνικών ΕΔ. Ουσιαστικά τονιζει την ανάγκη διατήρησης της ικανότητας αποτροπής. Ακόμα κι αν διαφωνούμε με τις εκτιμήσεις του άρθρου , οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι βασίζεται σε ένα ρεαλιστικό σκεπτικό

Aias
Member
Aias

Σκοπός του άρθρου είναι ,σύμφωνα με τον αρθρογράφο, να αποδείξει πως η Τουρκία θα κάνει στρατηγικό λάθος αν επιτεθεί στην Ελλάδα. Παραβλέπει την περίπτωση όμως πως αυτό ισχύει εκτός αν η Τουρκία επιτεθεί και ΚΕΡΔΙΣΕΙ. Τότε αυτόματα το στρατηγικό λάθος μετατρέπεται σε στρατηγικό ματ. Αυτό που είναι ορατό είναι πως η Τουρκία διαχρονικά και μάλλον μεθοδικά εξοπλίζεται και αντίθετα η χώρα μας αντιδρά σπασμωδικά. Η Τουρκία δουλεύει τον στόχο της εμείς τον αγνοούμε. Η επίθεση πάλι γίνεται πιο πιθανή όταν ακριβώς η Τουρκία αισθανθεί πως φτάνει σε ένα τέλμα ανάπτυξης και διατήρησης της οικονομικής της ανάπτυξης παρά όσο φαινομενικά ευημερεί.… Read more »

ink
Guest
ink

filtate giati eisai toso sigouros?? Pos tha perasoun apo tin thraki?? Isos prospathisoun na paroun nisi alla an einai na xasoun 5 ploia px prospathontas iper mas den einai?? Min eisai toso ittopathis..

Larisaios
Member
Larisaios

Χρόνια είχα να διαβάσω τόσο ηττοπαθές σχόλιο. Μόνο σε κάτι αριστερίστικα σάιτ έχω δει τόση βεβαιότητα για την στρατιωτική ανωτερότητα της Τουρκίας, ή σε μισθοδοτούμενα τρολ (όχι, δε νομίζω ότι είσαι τέτοιο, αυτοί δε γράφουν ούτε Αγγλικά της προκοπής,πόσο μάλλον καλά Ελληνικά όπως εσύ). Με τέτοια ηττοπάθεια απορώ για το ψευδώνυμό που διάλεξες. Σκέφτηκες να το αλλάξεις σε Δόλωνας;

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@Αίας Ιούνιος 3, 2018 at 1:11 μμ
Μια ελληνοτουρκική σύρραξη θα οδηγήσει στην απόλυτη στρατιωτική ήττα της χώρας μας.

Aυτο οι Τουρκοι το ξερουν?

Μαλλον οχι.
Τελευταια φορα που κοιταξα στην Ακροπολη κυμματιζε η Γαλανολευκη…
Α! και στο Καστελοριζο το ιδιο….

Aias
Member
Aias

Την ημέρα που θα κοιτάξεις και δεν θα κυματίζει θα είναι μία μέρα μετά το πολύ αργά.

Γιώργο ειδικά το θέμα σημαία που κυματίζει στην Ελληνική επικράτεια καίει και καλύτερα να μην το πιάσουμε.

George K.
Guest
George K.

Βεβαίως όλα αυτά σαν υποθετικό σενάριο το οποίο όμως αν κατάλαβα καλά παίρνει σαν δεδομένο την άριστη και σωστή απόδοση του προσωπικού και των δυο πλευρών. Όμως αν μπεί στην εξίσωση και ο ψυχολογικός παράγοντας τοτε τα πράγματα αλλάζουν άρδην… υπέρ μας φυσικά. Φανταστείτε την ψυχολογία των πιλότων οι οποίοι γνωρίζουν τοσο καιρό το ξύλο που τρώνε πάνω απο το Αιγαίο οτι αυτή τη φορά θα το φάνε στ’ αλήθεια… Την ψυχολογία των απλών στρατιωτών οι οποίοι γνωρίζουν οτι θα επιτεθούν ενάντια σε εναν προαιώνιο αντίπαλο με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα αμύνονται για τα πάτρια εδάφη…, και προπαντός… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Προσοχή στην υπερτίμηση του παράγοντα του εσωτερικού διχασμού: Το Σεπτέμβριο του 1980 οι Ιρανοί φιλομοναρχικοί αεροπόροι, που είχαν υποστεί φυλακίσεις και κτηνώδη βασανιστήρια από τους μουλάδες (αλλά και είχαν δει πολλούς συναδέλφους τους να εκτελούνται!), επανήλθαν σε μια νύχτα στα χειριστήρια των Τόμκατ και των Φάντομ και άρχισαν να σαρώνουν τις – τότε πλημμελώς ακόμη εξοπλισμένες – ιρακινές δυνάμεις, με πρωτοφανούς τόλμης αποστολές βαθείας κρούσεως (ανεφοδιασμός στον αέρα από Β747 σε χαμηλό ύψος εντός τουρκικού ΕΕΧ!), καθηλωτικές για την εχθρική αεροπορία BARCAP, καταιγιστική CAS/BAI και εξόντωση εκατοντάδων ΜΒΤ με Μάβερικ κλπ. Hanibal ante portas! Η εξωτερική απειλή συνεγείρει τις δυνάμεις… Read more »

Larisaios
Member

Οι πιλότοι της ιρανικής αεροπορίας δεν ξαναέγιναν μάχιμοι εν μια νυχτί με το που βγήκαν από τη φυλακή. Έκαναν μήνες να επανέλθουν και να ανακτήσουν μέρος έστω των δεξιοτήτων τους.Το χρόνο αυτόν τον διέθεταν γιατί είχαν απέναντι τους την Πολεμική Αεροπορία του Σαντάμ Χουσειν, που ήταν λίαν επιεικώς ένα rebet ασκέρι. Η Τουρκικη Αεροπορία δε θα έχει αυτό το πλεονέκτημα…

Nikolaos
Member
Nikolaos

Επίσης πρέπει να αναδειχθεί (διότι διακρίνεται ένας εφησυχασμός) το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας και του πολιτικού σχεδιασμού εκτάκτου ανάγκης. Τα κενά είναι γνωστά στον εχθρό, και έχει συμμάχους στην περίμετρό μας από τους οποίους μπορεί να εκπορευθούν ασύμμετρες απειλές (πριν τρία χρόνια, τετοιον καιρό … όχι τυχαία, σε μέρες βαθύτατης οικονομικής, διπλωματικής και συνταγματικής κρίσεως, με σαφή αποσταθεροποιητική στόχευση … τόσο κάτω από τη ζώνη με τα μέτρα της διπλωματίας, που συγχωρεί εξαιρετικής βιαιότητας ανταπόδοση σε ανύποπτο χρόνο … ο νοών νοείτο …), που φυσικά σε καιρό πολέμου δεν θα υπάρχει η πολυτέλεια της δέσμευσης ούτε μιας διμοιρίας από την… Read more »

NickKoliopoulos
Member

Το άρθρο αυτό απηχεί τις απόψεις του περιοδικού?

Παῦλος Πιτσελᾶς
Member
Παῦλος Πιτσελᾶς

᾿….Όλα τα παραπάνω τα γνωρίζει η Τουρκία. Αν δεν τα γνώριζε, δεν θα καθόταν απλά να μας απειλεί…” Αν αυριο επιτεθει, θα γραψετε οτι η Τουρκια αυτοκτονησε, αλλα αυτο δεν ειναι ουτε αληθεια ουτε ψεμα. Στον αληθινο κοσμο, δεν σκεφτονται με τη οπτικη που εμεις προβαλλουμε. Με την απειλη ειτε με τον πολεμο, αν κερδισουν αποδοχη προσβασης στα ενεργειακα, θα εχουν λυσει αυτο που θεωρειται οτι θα τους διελυε, την οικονομια τους. Αρα το ποιο πιθανων ειναι να το επιχειρησουν. Οι Τουρκικες ηγεσιες διαχρονικα ταιζουν εθνικη επεκταση τον Τουρκικο λαο, ο οποιος εχει μαθει να δεχεται τα φερετρα. Τωρα προστεθηκε… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Η Τουρκική οικονομία είναι μια φούσκα που στα αμέσως επόμενα 2-3 χρόνια θα επανέλθει στις πραγματικές της διαστάσεις. Αντίστοιχη φούσκα είναι και η Τουρκική βιομηχανία που δεν πρόκειται να επιβιώσει στη σημερινή φαραωνική της μορφή. Το πρόβλημα είναι ότι και η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο και αντιπαραγωγικό κράτος. Με κάποιες μεμονωμένες εξαιρέσεις η χώρα παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση σε τριτοβάθμια εκπαίδευση, τεχνολογία και έρευνα και παραγωγη. Αν πάλι εστιάσουμε στη νοοτροπία μεγάλου μέρους του ελληνικού πληθυσμού μόνο η λέξη ντροπή υπάρχει. Εξαιρώ την πολύ νέα γενιά, των σημερινών 20ρηδων, που με ελάχιστα μέσα παραμένουν στην Ελλάδα και αγωνίζονται με πείσμα και… Read more »

İlker
Guest
İlker

Turkish economy is not in bubble.Turkish lira is %60 lower than it should be because of the political leadership.Turkish companies are far cheaper than their european counterparts.If there will be an economic crisis it will be because of the current deficit not because of a bubble.

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Turkish economy is the mother of all bubbles. Don’t you find strange the fact that in only one sentence of your comment is the whole fallacy and problem with Turkey? You believe that you are productive and competitive, BUT you have a continuous, for years negative current deficit. This means that you sell out of the country less than you buy. This is the definition of an unproductive country, internally is so unproductive that it is cheaper for a Turk to buy something from outside than from inside. And imagine that this happens despite the fact that Turkish companies do… Read more »

G.164g ag-cat
Guest
G.164g ag-cat

Eventually, Turkey joins the club of the bankrupted states! Turkey is welcome. Relax and enjoy it!

Giorgos tsagaris
Guest
Giorgos tsagaris

@ G.164g ag-cat
Καπου στο σκεπτικο σου ξεχασες τους μεταξυ 30 και 50 ετων μη Δ.Υ. που ειναι αυτοι που κρατανε οτι ειναι
δυνατον να κρατηθει…….
αλλα δεν πειραζει,δεν εισαι ο μονος….
Επειδη ομως εκτιμας κατι αφου το χασεις και επειδη συνεχως μενουμε ολο και πιο λιγοι,ας φροντισουμε να φρεσκαρουμε τη μηνμη μας…

neverwill
Member

Γιατί ρέ φίλε Γιώργο , εμάς τών άνω τών 50 μή ΔΥ μέ ΤΕΒΕ από τό 1980 , μάς πετάς έξω ? βγαίνω παραπονούμενος !

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Χεχχεχε απο αυτους (ΤΕΒΕ) ειμαι και ‘γω….
.σορρυ αλλα λιγο πριν τα 50 δεν φανταζομουνα οτι μετα τα 50 υπαρχει ψυχη να εχει απομεινει για προσφορα….εγω δεν αντεχω για πολυ ακομη…
Σε καθε περιπτωση απολλογουμαι…

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Ολοσωστο αρθρο, στο υψηλο επιπεδο που μας εχει συνηθισει το σαιτ. Ειλικρινα εχω σιχαθει το περισσοτερα απο τα ελληνικα σαιτ αμυντικου περιεχομενου (οσο τα διαβαζα παλιοτερα) που το μονο που κανουν ειναι να αναπαραγουν αρθρα “μιρλας” ποσο παντοδυναμη ειναι η τουρκια, ποσο εξυπνοι και πατριωτες η πολιτικη και στρατιωτικη της ηγεσια, και αλλα τετοια και οι τρολοσχολιαστες απο κατω να “φωναζουν” προδοτες και αχρηστοι ελληνες (στρατιωτικοι και πολιτικη ηγεσια) και (το χειροτερο) να εκθειαζουν απολυταρχικα καθεστωτα ως τα προτυπα που πρεπει να ακολουθησουμε. Φυσικα κανενα απο αυτο τα σαιτ δεν θα εγραφε ενα τετοιο ρεαλιστικο αρθο. Οτι ειμαστε μερος της… Read more »

Thras
Member
Thras

Πολύ λογικές οι απόψεις σας. Θέλω να σημειώσω ότι λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν ενεργεί!

Με αυτό δεν προσπαθώ να αθωώσω την πολιτική ηγεσία που έχει κάνει τραγικές επιλογές με γνώμωνα τη μίζα, αλλά διάολε κάτι σωστό πρέπει να γίνεται και στην Ελλάδα για να έχει τις ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις στην ΕΕ με τόσο μικρό ΑΕΠ!

Spyros
Member
Spyros

Το άρθρο σας κάνει ένα λογικό άλμα, που το συνηθίζουμε στην Ελλάδα: παίρνει ως δεδομένο πως μια πολεμική σύγκρουση Ελλάδας – Τουρκίας θα γίνονταν αντιληπτή στο εξωτερικό ως επίθεση της Τουρκίας στην Ελλάδα. Δυστυχώς οι “φίλοι και γείτονες” έχουν γίνει ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στο να αυτοπροβάλλονται ως θύματα αντί για θύτες, διαχρονικά. Ας δούμε το παράδειγμά σας: Η Τουρκία κάνει απόβαση στο Καστελόριζο. Το οποίο βεβαίως ισχυρίζεται πως είναι δικό της… αλλά ας το προσπεράσουμε αυτό. Λέτε πως τα επιτελεία μας δεν θα στείλουν ΠΝ και ΠΑ “σε μια καλοστημένη παγίδα μακρυά από το προστατευμένο περιβάλλον του Αιγαίου. Αντίθετα θα εκτελούνταν… Read more »

tallyhogr
Guest

Παντως αγαπητε, απο οσο βλέπω απο λοιπους Ευρωπαιους συνομιλητες, δεν υπάρχει κανενα περιθώριο παρερμηνείας μιας Τουρκικής επιθετικής ενέργειας. Είναι πλέον σαφές και στους Ευρωπαιους πολίτες οτι η Τουρκία θελει να αλλάξει τα συνορα της, και η στάση τους σε μια ενδεχομενη ατυχη ενέργεια των Τουρκων ειναι “remove kebab”. Ξέρουν πολυ καλα οτι δεν ειμαστε εμεις αυτοι που τριβονται στην γκλιτσα του τσομπάνη. Σε αυτο το σημειο να ευχαριστησουμε τον μογγολο Ερντογαν για τις πολυτιμες διπλωματικες υπηρεσιες που μας εχει προσφέρει τα τελευταια 2 χρονια.

Τώρα για Ρωσία, ή thug states τυπου Πακισταν… ας κάνουν οτι τους φωτισει ο Αλλαχ.

Spyros
Member
Spyros

Γρήγορα ξεχνάει ο κόσμος… πάντως ελπίζω να έχετε δίκιο.

George K.
Guest
George K.

Πως είναι δυνατόν να υποστηρίξουν την δικαιολογία της «αυτοάμυνας» την στιγμή που θα έχουν εισβάλει σε ξένο έδαφος κυρίαρχου κράτους; Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, ούτε Κύπρος το 1974.

Lesalaut
Member
Lesalaut

Το άρθρο σας βασίζεται σε κάποιες παραδοχές, οι οποίες όμως είναι ιδιαίτερα αβέβαιες. Αυτές είναι: 1. Πως οι εντελώς άπειροι και καλοζωισμενοι στρατιώτες μας θα φανούν εξίσου αξιόπιστοι με τους μπαρουτοκαπνισμενους αντιπάλους τους. 2. Πως οι Ελλάδα των “αγανακτισμένων” θα μπορέσει να εκτελέσει μία μαζική κινητοποιήσει εν τάξει. 3. Πως η πολιτική και οικονομική ελίτ θα τολμήσει να γενικεύσει τη σύρραξη. 4. Πως άτομα προερχόμενα από μειονοτικούς, από πρόσφυγες, από νόμιμους μετανάστες και από αντιεξουσιαστές δεν θα σκορπίσουν χάος στα μετόπισθεν . 5. Πως η Τουρκία δεν θα δράσει με την ανοχή των ΗΠΑ, είτε για λόγους πίεσης στην Ελλάδα… Read more »

George K.
Guest
George K.

Ποιοί είναι οι μπαρουτοκαπνισμένοι…; Οι Τούρκοι…; Αυτοί που αν δε είχαν τους βρωμιάρηδες του FSA (μισθοφόροι πρώην τζιχαντιστες) να κάνουν την βρώμικη δουλειά, δεν θα είχαν φτάσει ούτε στα προάστια του Αφρίν…;

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Σε παρακαλω φιλε George K…μη χαλας τον εφιαλτη του Ελληνα….ακομη και αυτος (ο Εφιαλτης μας) ειναι καλυτερος απο του γειτονα…

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Κάπως έτσι.

Ευσεβείς πόθοι.

Nikolas K
Guest
Nikolas K

Θα συμφωνησω με τον Σπυρο στο θεμα της αντιδρασης των υπολοιπων χωρων σε μια ελληνοτουρκικη συρραξη. Οπως εχουμε δει, το δικιο μας δεν μπορουμε να το βρουμε ουτε εντος ΕΕ, ουτε εντος ΝΑΤΟ. Θυμιζω το ποσες φορες μας εχει πει το ΝΑΤΟ να λυσουμε τις διαφορες μας μεταξυ μας, λες και μας ωθει στον πολεμο τελικα (διοτι δεν μπορει καποιος να λυσει τις διαφορες του πολιτισμενα με εναν παραλογο bully). Εν τελει, οπως εχω γραψει και σε αλλο θεμα, δυστυχως στην Τουρκια εχουν επενδυσει πολυ τα τελευταια χρονια διαφοροι κολοσσοι. Αυτοι δεν θα ηθελαν με τιποτα μια αποσταθεροποιημενη Τουρκια. Εχουν… Read more »

Greepen
Guest
Greepen

Το περιβάλλον μια σύγκρουσής μεταξύ δύο σημαντικά εξοπλισμένων κρατών (ανεξάρτητα της τελικής διαφοράς δυναμικού) είναι εκ φύσεως ευμετάβλητο. Όμως θα πρέπει να επισημανθούν δύο λάθη της Ελληνικής πλευράς. Πρώτον είναι ότι θεωρεί το Έβρο απόρθητο περίπου όπως οι Γάλλοι θεωρούσαν απόρθητη την γραμμή Μαζινό. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα πάνε γύρω γύρω από Βουλγαρία. Δεύτερο λάθος είναι ότι υποβαθμίζεται πάρα πολύ το ενδεχόμενο επίθεσης από τα Δυτικά. Το αεροπλανοφόρο και τις βάσεις στην αλβανία γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τις προορίζουν. Τέλος η σύρραξη της πρώτες μέρες όπως την φαντάζομαι είναι να επιχειρούν ΜΟΝΟ τα F35,… Read more »

JohnnyB ftw
Guest
JohnnyB ftw

“Όμως θα πρέπει να επισημανθούν δύο λάθη της Ελληνικής πλευράς. Πρώτον είναι ότι θεωρεί το Έβρο απόρθητο περίπου όπως οι Γάλλοι θεωρούσαν απόρθητη την γραμμή Μαζινό. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα πάνε γύρω γύρω από Βουλγαρία. Δεύτερο λάθος είναι ότι υποβαθμίζεται πάρα πολύ το ενδεχόμενο επίθεσης από τα Δυτικά. Το αεροπλανοφόρο και τις βάσεις στην αλβανία γι’ αυτό ακριβώς το λόγο τις προορίζουν.” Δεν συγκρίνεται η γραμμή Μαζινό με τον Έβρο. Είναι ανόμοια πράγματα διαφορετικής εποχής. Οι Γάλλοι τότε βασιζόντουσαν σε ορυγματικές στατικές άμυνες ενώ οι Γερμανοί σε ταχυκίνητες επιθέσεις με αιχμή του δόρατος τα Τ/Θ.… Read more »

Greepen
Guest
Greepen

https://youtu.be/TEKPHbE3NmI

Φαντάζομαι η παρομοιώση είναι κατανοητή αλλά σε περίπτωση που δεν…
το δέντρο συμβολίζει το αεροπλανοφόρο φορτωμένο με τα F35B που ετοιμάζεται και ο τύπος εμάς που νομίζουμε ότι είναι κάτι ελαφρύ και το έχουμε για πλάκα.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

Eγω περιμενω ενα αρθρο που θα δικαιολογει το κοστος του (ο θεος να το κανει) αεροπλανοφορου…τι θα κανει δηλαδη…..αιφνιδιατικο πληγμα στην Ανδραβιδα?
Ή θα πλησιασει στο Αιγαιο μπαινοντας εντος βεληνεκους μεχρι και των Μ-109?

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Αν και ήμουν από τους πρώτους που υποστήριξαν την αποψη ότι η συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και το Ευρώ της δίνει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε τυχόν σύγκρουση, αυτό είναι απλά ένα πλεονέκτημα και όχι κάτι που δίνει την νίκη. Το μεγάλο ερωτηματκό και γρίφος μιας αναμέτρησης μεταξύ των δύο, είναι το γεγονός ότι ΄καμιά από τις δύο χώρες δεν μπορεί να κατακτήσει ηπειρωτική γη της άλλης, καθώς κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο (και για τις δύο χώρες, και και οι δύο το ξέρουν, η πιθανότητα αυτή εξαντλείται στην Θράκη), αλλά από την άλλη η Τουρκία έχει πιθανότητα/δυνατότητα να κατακτήσει… Read more »

jimeta
Guest
jimeta

@greepen,Όσο για ΗΠΑ και ΕΕ θα ψάχνουν να βρουν καρέκλα για να κάτσουν να απολαύσουν τον καβγά.

Δεν το νομίζω να απολαμβάνουν τον καυγά γιατί τα συμφέροντα τους είναι πολλά να είμαστε με την Δύση,ο μόνος που θα απολάμβανε τον καυγά θα ήταν οι πουτίν-νιάρηδες,αυτοί θα είχαν συμφέροντα διάσπασης της συμμαχίας.

jim40
Member
jim40

Αν γίνει τέτοιο σενάριο με την παρούσα κυβέρνηση εγώ βλέπω το υπουργικό συμβούλιο γονατιστό να ζητάει “συγγνώμη για την άμυνα” και τον πρωθυπουργό να παραχωρεί κάνα δυό νησιά για να εκτονώσει την κατάσταση. Αμφιβάλω φυσικά για την συμπεριφορά των “μεγάλων δυνάμεων” απέναντι στην Τουρκία όπως την περιγράφει το άρθρο.Θεωρώ πιο πιθανό να χαϊδέψουν την Τουρκία και να μαλώσουν εμάς “money talks”

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Η πουτινοπροπαγανδα βλαπτει σοβαρα τη διανοητικη σας κατασταση.
Θα επιτεθει η τουρκια σε κρατος μελος της ευρωπαικης ενωσης, και η ευρωπαικη ενωση θα παρει
το μερος της τουρκιας, το ακουσαμε και αυτο

jim40
Member
jim40

Μακάρι αλλά η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων δείχνει πάντ;α να υποστηρίζουν την Τουρκία με πράξεις όχι με λόγια

Ömer Sadık Aytaç
Guest

As a turk reading this over Google translate (i hope it did a good job), a war with greeks is number 150 on any turks’ agenda /mind. A war with US is much more probable – especially on issues surrounding Iran and Israel. Turkey is not building its army to fight Greeks.. What would be the point? Greeks have always been introverts – and it reflects on their social psychology. Here is the deal: An Egyptian writer post on Twitter a few weeks back that his was a country not ruled by a putchist dictator but a country invaded. Most… Read more »

1453
Guest
1453

Turkey is too big to fall that’s a big reason why we build the countermeasures to keep the Turkey stable and away from it’s risky past when the rules was written by the sword and the biggest army when today there are missiles which can (with few accurate strikes) send the populations standard of living back to middle ages.

https://youtu.be/I_To-cV94Bo

sotbak
Member

why are you reading this site?

Larisaios
Member
Larisaios

Because that’s his job.

Larisaios
Member
Larisaios

As you seem to be a real person commenting here, I will take the trouble of giving you an answer. It could be that a war with Greece is priority nr.150 on YOUR mind and the minds of the people you know, but your government has built a considerable number of short range landing ships which can only be used in the Aegean-their limited range does not permit them to be used anywhere else. Also your country has threatened to start a war if Greece extents its sea borders to 12 miles. Plus, your countriy’s air force keeps violating greek… Read more »

agnostosependytis
Guest
agnostosependytis

Turkey was not in the agenda of Greeks but it tries hard to enter into it. It has kidnapped two of its soldiers in a cowardish and shamefull act that even lowest level life forms of this planet would consider a disgrace to do. And these are not the only ones, as through foreign pastors, journalists etc you exercise foreign politics through kidnapping, something never ever done in past history of all nations. Then it tries again to enter into the agenda of Greeks by claiming some of its islands and then again tries to enter into Greeks agenda by… Read more »

Spyros
Member
Spyros

Ömer I’m really curious: if the world is bigger than the 6 miles of the Aegean, then why has Turkey said that they will immediately declare war on Greece if we extend our waters to 12 miles (as we’re entitled to, according to international law)?

rrrrrrr
Guest
rrrrrrr

Ας το δούμε λίγο από την πλευρά των ‘συμάχων’: H Γερμανία έχει 20 εκατομμύρια Τούρκους και τη μισή βιομηχανία της στην Τουρκία. Η Γαλλία μπορεί συχνά να παίρνει το μέρος μας, αλλά οι αυτοκινητοβιομηχανίες της που έχουν τα εργοστάσια? Στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ, σε μία περίοδο κά8ετης κλιμάκωσης με το Ιράν, με τον πόλεμο στην Συρία να βαίνει προς το τέλος του, με το Ιράκ υπό την επιρροή του Ιράν, δεν πρόκειτα να ‘σπρώξουν’ την Τουρκία στην αγγαλιά της Ρωσίας. Φανταστείτε ένα σενάριο, όπου μετά από ελληνοτουρκικό πόλεμο, 20 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν βγει στους δρόμους στη Γερμανία και απαιτούν τιμωρία… Read more »

Giorgos_T
Member
Giorgos_T

Η Γερμανία των 80 εκατομμυρίων έχει 20 εκατομμύρια Τούρκους; Πολύ ενημερωμένο σας βρίσκω. Αλλά δεν ξέρω από ποια (καλο)φυλάδα. Αν και υποπτεύομαι…

Spyros
Member
Spyros

Και τρία εκατομμύρια που έχουν περίπου (3.4% του πληθυσμού τους το 2017) αρκετοί είναι για να κάνουν τη φασαρία “που πρέπει”.

thodoris korko
Guest
thodoris korko

Αγαπημένη μου Πτήση σας διαβάζω ανελλιπώς από τα 15 μου και σήμερα είμαι φευγα…Αν και το σενάριο σας θα παραμείνει ένα σενάριο, διότι και μόνο τα οικονομικά δεδομένα να εξετάσουμε δεν μπορούν να λειτουργήσουν έτσι όπως (λίγο φανταστικά) τα καταγράψατε. Θα τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκετε σε απόλυτο οικονομικό έλεγχο από τους δανειστές, επειδή για πολιτικούς ( και όχι για οικονομικούς) λόγους δεν μπορούσε να αφεθεί σε χρεωκοπία. Συνεπώς, σε ενδεχόμενο total war η mini War, οι “φίλοι μας” δανειστές μας, θα έχαναν οριστικά τα χρήματα τους οπότε σε ελάχιστο χρόνο θα βρισκόμασταν εκτός ευρώ. Λυπάμαι αλλά δυστυχώς αυτή… Read more »

Thras
Member
Thras

Ίσως λίγο υπεραισιόδοξο το σενάριο σας αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αν η Τουρκία μπορούσε να μας νικήσει σε πόλεμο, θα τον είχε ήδη εξαπολύσει. Το έκανε άλλωστε στην Κύπρο όταν ήταν βέβαιη για το αποτέλεσμα και την παραλυσία της Ελλάδας λόγω εσωτεριών προβλημάτων…

NickKoliopoulos
Member

Η πιθανότητα ένοπλης σύρραξης με την γείτονα χώρα είναι μάλλον μικρή, σταδιακά αυξανόμενη όμως με την μεγενθυνόμενη ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ των δυο χωρών. Σε περίπτωση σύρραξης θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής α) Οι ηγέτες της γείτονος χώρας έχουν κατ’επανάληψιν δηλώσει ότι θέλουν να μεγαλώσουν την χώρα τους, καθώς χρειάζονται μεγαλύτερο ζωτικό χώρο και ότι τώρα ήρθε η ώρα (βλέπε δηλώσεις Ερντογάν) β) Η Τουρκία ασκεί εδώ και δεκαετίες μάλλον επιτυχή πολιτική αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε Θράκη και Αιγαίο, σε σημείο ώστε σε οποιαδήποτε ένταση λόγω της επιθετικότητας της οι φίλες χώρες σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ… Read more »

lexandreas
Guest
lexandreas

Μη φοβάσαι φιλαράκο, εγώ είμαι εδώ. Όλα καλά θα πάνε.

giorgos tsagaris
Guest
giorgos tsagaris

@ Nick Kopoliopoulos ”..Εξαπόλυση επιθετικών ενεργειών από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις. Ενδεικτικά η χρήση των αεροπλανοφόρων και αεροσκαφών F-35 σε λίγα χρόνια νοτιο-δυτικά της Κρήτης..” Δε θα συμβει ποτε (‘η μαλλον μακαρι να συμβει) Δεν ειναι υποβρυχιο να βγει απο το πουθενα. Το πολυ -πολυ να δεσμευσει καποια α/φη (γι’αυτο αστειες προτασεις πωλησης F-16 δεν στεκουν) Το ”αεροπλανοφορο” απο τη στιγμη που θα πλεει νοτια της Μεγιστης θα ειναι στοχοποιημενο. Απο α/φη της 115 η οποια σημειωτέον ΔΕΝ θα μπορει να πληγει απο τους Τουρκους,για ενα σωρο απο λογους που ειναι περριτο να αναφερθουν (google map is your friend). Θα ρισκαρουν… Read more »

NickKoliopoulos
Member
NickKoliopoulos

Δεν αμφισβητεί κανείς ότι το αεροπλανοφόρο είναι λίγο μεγάλος… στόχος για να χαθεί από τα συστήματα παρατήρησης, ακόμη και αν πλέει σε ικανή απόσταση από την Κρήτη. Το πρόβλημα είναι η ζημιά που μπορεί να κάνουν τα stealth αεροσκάφη που έχει, καθώς η επιτυχής προσβολή σημείων κλειδιών της ελληνικής αεράμυνας από μη αναμενόμενες κατευθύνσεις (από δυτικά) μπορεί να ξεκλειδώσει τον χώρο του Αιγαίου για περαιτέρω προσβολές από stealth ή μη αεροσκάφη (τα τελευταία σε δεύτερο χρόνο), με στόχο την πλήρη καταστροφή του συστήματος αεροπορικής επιτήρησης και αεράμυνας. Επισημαίνεται ότι οι αποστάσεις αποκάλυψης του F35 από τα παραδοσιακά συστήματα αεράμυνας είναι… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Το άρθρο δίνει μία ενδιαφέρουσα οπτική γωνία εξέτασης των τεκταινομένων, λέγοντας πολλές αλήθειες. Βέβαια, νομίζω ότι μάλλον εξετάζει το “worst case scenario” για τους γείτονες και το “best case scenario” για μας. Όμως, η εξέλιξη που πραγματεύεται (μεγάλης κλίμακας καταστροφή για τη γείτονα και μικρότερης κλίμακας ζημιά δι’ ημάς) δεν μπορεί να αποκλειστεί a priori. Επί της ουσίας όμως, το άρθρο αναδεικνύει ότι μία ενεργός διένεξη, πέραν του τοπικού θερμού επεισοδίου, θα έκανε σημαντική ζημιά εις αμφοτέρους. Αφού όμως εξετάζουμε σε στυλ “what if” (κλέβοντας τον τίτλο από το άρθρο που παρουσιάστηκε πριν λίγο για τα F-18L), θα τολμήσω μία… Read more »

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Let me describe you what most Turks believe about Greece. First and foremost, they don’t consider Greece as a threat. Greece has a declining population of 10,7 millions and Turkey a young and rising population of 79,51 millions (Google is your friend). Even if Greece could defend it’s area and repel the first strikes with some success, if the conflict continues (total war case) it is almost certain that at some point Greece will have to draw back under the pressure of a greater in numbers and as the years pass, more advanced/ trained and disciplined army. Secondly why should… Read more »

Green Horses
Guest
Green Horses

Yeah right. I am pretty sure your name is Stamatis.

Grigoris Karpouzis
Guest
Grigoris Karpouzis

Greece isn’t Saudi Arabia or Venezuela, there is no oil in Aegean, so there is nothing to share except the area… Greeks they have the Aegean in their hearts they don’t prefer to divide ti, really you will have long term problems with Greece if you try to force something in that area. The papers which both countries have sign they write that Aegean is Greek sea. Greece can understand that Turkey it’s a big country and need space and for the vast majority of it’s population the writes in the koran have more weight than the signature of Ataturk… Read more »

Steve
Member
Steve

At first how pity of yours as a Turk to use a Greek name… smile
You know nothing about Greeks… If you can read some Greek history you will learn how
Greeks deal with Italians and Germans in WW2.
Greeks would die for one meter of land…

I would not comment anything else…

Sousourada
Member

I know of no Greek who wants to share the Aegean. And in the event of a war, traitors are summarily executed. And that’s all the civilized behavior you, sir, would get.

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Αγαπητοί πατριώτες απορώ που ξαφνικά πέσατε από τα σύννεφα. Νομίζετε ότι οι Τούρκοι θέλουν να καταλάβουν ένα νησάκι/ νησίδα/ βράχο ή απλά να έχουν τον έλεγχο του μισού Αιγαίου και να κερδίσουν κυρίως οικονομικά από τον έλεγχο του; Προφανώς το 2ο. Οι Έλληνες θα πολεμήσουν για τα εδάφη τους αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα πολεμήσουν για τα πετρέλαια του Αιγαίου ή για τα 6 ή 9 ή 12 ναυτικά μίλια. Για τα συμφέρονται του Λάτση και του Βαρδινογιάννη και των μετακλητών της κάθε κυβέρνησης. Είδα τον πατριωτισμό των Ελλήνων όταν εγώ είχα τα λεφτά μου εδώ στις ελληνικές… Read more »

thodoris korko
Guest
thodoris korko

Κ Ζηκίδη, η ανάγκη όλων μας να σεναριολογήσουμε, να εκτιμήσουμε να αποφανθούμε και ακόμη χειρότερα να προφητεύσουμε, είναι επακόλουθο της φυσικής αδυναμίας μας να μιλήσουμε ακόμη και για το κοντινό μας μέλλον. Ίσως πολύ λίγοι άνθρωποι όπως πχ εσείς, έχουν (λόγο εξειδίκευσης) μια προστιθέμενη αξία στα γραφόμενα τους. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω. Γιατί πιστεύετε ότι έχουμε αδυναμία εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, όπως αναφέρετε? Αν γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες σε ΑΟΖ και επέκτασης μιλίων, δεν βλέπετε το όφελος για τις ερχόμενες γενιές? Σας ρωτώ γιατί πιστεύω ότι οτι δεν έχουμε αδυναμία, αλλά φοβικά σύνδρομα και δεν προχωραμε στις αυτονόητες προοπτικές που έχει… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αν και δεν με θεωρώ τόσο εξειδικευμένο στα θέματα αυτά, απλά καταθέτω ορισμένες σκέψεις. Θεωρώ ότι πολλά σοβαρά θέματα θα πρέπει να εξετάζονται μακροσκοπικά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει μία γενικότερη θεώρηση. Εν ολίγοις, η κεντρική ιδέα στο προηγούμενο σχόλιό μου είναι ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουμε μία υποχωρητικότητα, η οποία είναι ίσως πιο έντονη τα τελευταία έτη της κρίσης. Σαφώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται και σχεδιάζουν την άμυνα της χώρας. Η μείωση όμως του πληθυσμού της χώρας ή η διατήρησή του σε στάσιμα επίπεδα, σε συνδυασμό με την σταθερή αύξηση… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, αν και δεν με θεωρώ τόσο εξειδικευμένο στα θέματα αυτά, απλά καταθέτω ορισμένες σκέψεις. Θεωρώ ότι πολλά σοβαρά θέματα θα πρέπει να εξετάζονται μακροσκοπικά και σε βάθος χρόνου, ώστε να υπάρχει μία γενικότερη θεώρηση. Εν ολίγοις, η κεντρική ιδέα στο προηγούμενο σχόλιό μου είναι ότι κατά τις τελευταίες δεκαετίες παρουσιάζουμε μία υποχωρητικότητα, η οποία είναι ίσως πιο έντονη τα τελευταία έτη της κρίσης. Σαφώς οι Ένοπλες Δυνάμεις προετοιμάζονται και σχεδιάζουν την άμυνα της χώρας. Η μείωση όμως του πληθυσμού της χώρας ή η διατήρησή του σε στάσιμα επίπεδα, σε συνδυασμό με την σταθερή αύξηση… Read more »

thodoris korko
Guest
thodoris korko

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Ηλίας από Κομοτηνή κλόνισε με τα συγκεκριμένα ποσταρίσματα του…. Αν και όλες του οι εκτιμήσεις στηρίζονται σε μια υπόθεση (όχι εργασίας αλλά ουσιαστική για αυτόν), Δηλαδή της σχεδόν βεβαιότητας του, ότι θα χαναμε,το δικαστήριο που θα μας έσερνε η Τουρκία, με συνεπαγόμενο αποτέλεσμα την επαναχάραξη ΑΟΖ. και την απώλεια της ΑΟΖ που μας προικοδοτεί το σύμπλεγμα νήσων του Καστελόριζου. Ο Ηλίας από Κομοτηνή έπεσε θύμα μιας εντροπίας που άνοιξε ο τρόπος που σκέφτηκε, μια εντροπία που έπεσε και ο ίδιος μέσα… Τα πράγματα δεν είναι ετσι…παραθετω. “Στις 14 Ιανουαρίου 2015 η Ελλάδα κατέθεσε μια δήλωση στα Ηνωμένα… Read more »

Konstantinos_Zikidis
Member
Konstantinos_Zikidis

Θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου, ειδικά για τον Θ. Καρυώτη, τον οποίον δεν έχω και σε μεγάλη εκτίμηση… Η έννοια του νομικού προηγούμενου είναι ισχυρή και η όλη λογική του “Ηλία” δυστυχώς φαίνεται βάσιμη. Πάντως, επιμένω στις ισχυρές ΕΔ, ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση όπως η ανακήρυξη ΑΟΖ, η επέκταση των χωρικών υδάτων ή γεωτρήσεις κλπ.

thodoris korko
Guest
thodoris korko

Τα μαθηματικά του Ηλία οδηγούν σε “εντροπία” και όχι σε εκτίμηση…. …Ανεξάρτητα με τον “Καριώτη” και τον “Ηλία” , ΑΟΖ και αποθέματα έχει επίσης το Ιόνιο και η Κρήτη (τεράστια). Το “Καστελόριζο” δεν εμποδίζει την ΑΟΖ σε εκείνη την περιοχή. Συμφωνούμε σε όλα τα προαπαιτούμενα, κρατήστε όμως ως σημείωση ότι άλλο δανεισμό η χώρα μας και τα παιδιά μας δεν μπορούν να σηκώσουν. Χρειάζονται ενέργειες καταρχήν στην επέκταση των χωρ υδάτων και οριοθετήσεις ΑΟΖ, αρχικά σε τομείς που δεν αφορούν την Τουρκία. Δεν μπορούμε να βρούμε χρήματα από αλλού Αγαπητέ Κ Ζηκίδη…. Δεν έχουμε πιθανά έσοδα από πουθενά αλλού Δυστυχώς!

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Το γεωπολιτικό σύστημα της θάλασσας του Μαρμαρά παράγει ιστορικά πλεόνασμα κεφαλαίου λόγω γεωγραφίας και είναι το μοναδικό τόσο πλούσιο σύστημα στην περιοχή. Mε απλά λόγια όποιος ελέγχει την περιοχή του Μαρμαρά είναι ο ισχυρός της περιοχής. Κάποτε ήμασταν εμείς, τώρα οι τούρκοι. Το πλεόνασμα κεφαλαίου ενώ ιστορικά η περιοχή αυτή το διοχέτευε σε κατακτήσεις στις γειτονικές περιοχές, λόγω ψυχρού πολέμου η τουρκία το επένδυε εσωτερικά (κυρίως στην υπανάπτυκτη ορεινή Ανατολία). Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου αυτό αρχίζε να αλλάζει. Δεν είναι τυχαία τα Ίμια το 96 λίγα χρόνια μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ. Απλά η τουρκία ζει στους περιορισμούς… Read more »

Ioannis (@Ioannis31226654)
Guest

Είπαμε… Από εδώ και πέρα ό,τιδήποτε γίνει στο Αιγαίο ή ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΟ.
Ξεκάθαρα πράγματα.
Επίσης, για άλλη μια φφορά, σύμφωνα ΚΑΙ με αυτό το άρθρο αποδεικνύεται η ελληνική γεωπολιτική εξίσωση:
ΝΑΤΟ + ΕΕ (Ευρωζώνη)= stability, safety, security & peace

Andreas
Member
Andreas

Αυτό είναι θεμα για βιβλίο. Ή μια μακρά σειρά αναρτήσεων. Κάθε κεφάλαιο θα έπρεπε να αναπτυχθεί χωριστά.
Πάντως μπράβο. Είναι τροφή για σκέψη.
Άσχετο, αλλά ενα γκρι πλαίσιο που βγαίνει στο κινητό μπροστά από τα άρθρα στο τέλος της οθόνης είναι πολύ ενοχλητικό.

Babis_UK
Guest

Στον παροντα χρονο οι απεναντι δεν θα επιτεθουν γιατι οπως σωστα αναφερει το αρθρο εχουν θα χασουν πολλα με αβέβαια οφελη. Δυστυχώς για εμας και την τροπη που εχουν παρει τα πραγματα δεν θα ισχυουν οι ιδιες συνθηκες και μετα απο 10 χρονια. Υπαρχει δυνατοτητα αν αφυπνιστούμε σημερα (που δεν το βλεπω) να ανατρεψουμε τις συνθηκες που προαλείφονται για την ερχομενη 10ετια. Με 100 κιλακια U235 και τεχνολογια της προηγουμενης 70κονταετοιας λυνουμε οικονομικα και διαπαντός τα θεματα διαφυλαξης της εθνικης κυριαρχιας και ακεραιότητας. Ουτε πολεμοι ουτε σκοτωμοί . Οι αλλοι ουτως οι αλλως εχουν βαλει πλώρη να τα αποκτησουν ισως… Read more »

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Εδώ έχει γίνει εμφύλιος για τα μεταλλεία στην Χαλκιδική και ήδη άρχισαν διάφοροι να είναι αντίθετοι στις έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο. Που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις για την συλλογή του U235; Ειδικά σε μια χώρα που είναι υπό οικονομικό έλεγχο για τα επόμενα 80 χρόνια. Για την ιστορία επί χούντας είχε γίνει μια σοβαρή μελέτη για πυρηνικό εργοστάστιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είχαν προταθεί διάφορες τοποθεσίες (στην Εύβοια) αλλά το σχέδιο ναυάγησε. Ένας λόγος ήταν και οι αντιδράσεις των κατοίκων. Όλα αυτά στις αρχές της δεκαετίας του 70 επί δικτατορίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα (απαραίτητο… Read more »

neverwill
Member

Χωρίς να θέλω νά σέ θίξω , αλλά το ΑΕΠ δέν μεγαλώνει με τήν αξιολόγηση , ούτε με τίς μετατάξεις , ούτε μέ απολύσεις , μεγαλώνει με επενδύσεις , δουλειές , μαγαζιά , δυνατές Τράπεζες καί δυστυχώς η ” μεταφορά ” τής αύξησης τού ΑΕΠ στίς τσέπες μας παίρνει πολλά χρόνια , άρα έχουμε ήδη αργήσει .

Babis_UK
Guest

Το U235 δεν μπορει να παραχθει σε αντιδραστηρα. Παραγεται με την ιδια διαδικασια/εξοπλισμο που παραγονται 10αδες τονοι καυσιμο ετησιως για τους ηλεκτροποραγωγικους αντιδραστηρες.

Μεσα σε ιδικους αντιδραστηρες ή σε χακιασμενους εμπορικους αντιδραστηρες παραγεται το Pu239 αλλα τοσο η τεχνολογια παραγωγης/ καθαρισμου οσο και η τεχνολογια αξιοποιησης ειναι πιο απαιτητικη.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Τα πράγματα έχουν ως εξής.
Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας. Ο μόνος κίνδυνος είναι να γίνει ένα τοπικό θερμό επεισόδιο. Αυτό θα έχει διάρκεια μερικές ώρες (μέχρι 6) και θα λήξει κατόπιν ,,πυροσβεστικής,, παρέμβασης των μεγάλων δυνάμεων. Η ελληνο-τουρκική σύγκρουση θα είναι κυρίως αεροναυτική.
Δεν θα υπάρξει απόβαση σε μείζων ελληνικό νησί που έγραψε κάποιος πιο πάνω. Οι τούρκοι θα κοιτάξουν να καταλάβουν ακατοίκητα νησιά. Ακόμη και στο Καστελόριζο να πατήσουν, που είναι κατοικημένο, θα πάνε να πιάσουν μία γωνία του και θα προσπαθήσουν να την κρατήσουν. (για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μετά..)
Αυτά τα ολίγα, από καρά-εσωτερική πληροφόρηση…

stobathoskipos@gmail.com
Guest

Αν η ” καρά-εσωτερική ” πληροφόρηση δέν προέρχεται από κάποιο μέντιουμ,χειρομάντη,αστρολόγο
αλλά απηχεί απόψεις επιτελών τών ΕΔ , τότε έχουμε πραγματικό πρόβλημα ……

Νικόλας Αχαιός74
Guest
Νικόλας Αχαιός74

Κύριοι γιατί σώνει και καλά στόχος το Καστελόριζο και όχι π.χ η Λήμνος, η Σαμοθράκη, η Θάσος που έχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα πετρελαίου και θα είναι κοντά στις ακτές της Θράκης και των στενών, γνωρίζεται ασφαλώς την σημασία της Λήμνου στις πολεμικές αναμετρήσεις του παρελθόντος.Κε Ραπανάκη δεν διαφωνώ σε πολλά από αυτά που γράψατε αλλά αυτά δεν είναι χαρακτηριστικά της φυλής μας από πάρα πολύ παλιά; και μήπως δεν είναι ένα παγκόσμιο αξιοπερίεργο αυτό το αυτοκαταστροφικό χαρακτηριστικό μας της φαγωμάρας μας,των διαφορετικών με φανατισμό υποστηριζόμενων απόψεων για διάφορους λόγους να μας επιτρέπει να επιβιώνουμε σε πολλές δυσκολίες και το σωστό θα… Read more »

dlj78
Guest
dlj78

Μόνο ένα πράγμα θέλω να συμπληρώσω στα πολύ καλά comments…
Ο σουλτάνος δεν θα κατέβει από την καρέκλα χωρίς να κάνει την προσπάθεια του… Όποιος κατάλαβε κατάλαβε…