24.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑ ARTEMIS 30: Μια Ιστορία με Πολλά Λόγια και Λίγα Έργα, του Γιώργου...

ARTEMIS 30: Μια Ιστορία με Πολλά Λόγια και Λίγα Έργα, του Γιώργου Χριστογιαννάκη

Μοιραστείτε το άρθρο
 • 966
 •  
 •  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό προέρχεται από το αρχείο της Π&Δ, και είχε δημοσιευτεί τον Οκτώβριο του 1991, στο Τεύχος 84. Το έχει γράψει ο αείμνηστος Γιώργος Χριστογιαννάκης, και εξηγεί, σε λίγες γραμμές, γιατί απέτυχε η “ιστορία” του περίφημου Άρτεμις 30. Καθώς πολλά ακούγονται για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θέσουμε υπόψιν των αναγνωστών μας, το κείμενο αυτό. Έτσι αρκετοί θα καταλάβουν γιατί εμείς αποτύχαμε τελείως στο Άρτεμις 30 ενώ οι Τούρκοι απολαμβάνουν Α/Α όπλα όπως το Korkut και το HISAR. Υποσχόμαστε να επανέλθουμε στο πολύ αυτό σημαντικό θέμα.

Φυσικά αφήνουμε ασχολίαστες τις “μπούρδες” που κυκλοφορούν σχετικά με την σχεδίαση του, όπως θα δείτε παρακάτω τελείως “εισαγόμενου” Άρτεμις 30, από άγνωστο “υπερεφευρέτη” που θα μπορούσε να είχε κάνει την Ελλάδα “Υπεδύναμη”. Κάποιοι προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία, μαζί με ψεύδη και απίθανες μυθοπλασίες. Ας σταματήσουμε πλέον να πιστεύουμε σε μύθους, το Α30 ήταν μια παταγώδης αποτυχία, μια κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που απέδωσε στις Ε.Δ. συστήματα υποδεέστερα των απαιτήσεών τους. Διαβάστε το κείμενου του αείμνηστου Γ. Χριστογιαννάκη για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Κείμενο: Γιώργος Χριστογιαννάκης

Μιά Ιστορία με Πολλά Λόγια και Λίγα ‘Εργα

H υπόθεση του περίφημου πλέον αντιαεροπορικού συστήματος Άρτεμις 30 εξελίσσεται στον ανηφορικότερο Γολγοθά που γνώρισε η Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία και η “σταύρωση” είναι ουσιαστικά θέμα χρόνου. H υπόθεση αναζωπυρώθηκε πρόσφατα επειδή ίσως ένα άλλο μαχαίρι -αυτό του δημοσιονομικού κόστους με την απειλούμενη απόλυση χιλιάδων εργαζομένων στην κατασκευάστρια εταιρία EBO- έφτασε στο κόκαλο. Αυτή όμως η διάσταση αποτελεί την παρονυχίδα μπροστά στην πληγή που εμφανίζει το όλο πρόβλημα.

H γέννηση ουσιαστικά του συστήματος προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΥΕΘΑ ανέθεσε με σύμβαση στην EBO την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού συστήματος πυροβόλων κατευθυνόμενο από ραντάρ. H εταιρία, μη διαθέτοντας η ίδια την τεχνογνωσία προχώρησε στην αμέσως επόμενη, και διεθνώς πλήρως αποδεκτή πρακτική, να προμηθευτεί δηλαδή τα απαραίτητα υποσυστήματα από ειδικευμένους οίκους του εξωτερικού φροντίζοντας παράλληλα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε να αυξηθεί η ελληνική προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν.

Ακριβώς τρία χρόνια αργότερα η EBO υπογράφει συμφωνία με το ΥΕΘΑ για την προμήθεια πλέον 16 ολοκληρωμένων συστημάτων ‘Αρτεμις 30 (κάθε ενός αποτελούμενου από κέντρο διεύθυνσης και ραντάρ έρευνας, δύο μονάδες καθοδήγησης και οκτώ μονάδες διδύμων αντιαεροπορικών πυροβόλων), 56 επιπλέον μεμονωμένων διπλών πυροβόλων και μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών.

Στους όρους της σύμβασης περιλαμβάνονται προδιαγραφές -άγνωστες στο σύνολό τους μέχρι σήμερα- και την υποχρέωση της εταιρίας να ενσωματώσει στο A-30 πυραυλικό σύστημα στο μέλλον. Επτά χρόνια μετά, οι Ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν ακόμη παραλάβει το τόσο κρίσιμο αυτό οπλικό σύστημα, το μέλλον του οποίου παραμένει άγνωστο.

YPR-765: Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για απόκτηση ΤΟΜΑ για τον Ε.Σ

Πρόσφατα, είδε το φως της δημοσιότητας έκθεση επιτροπής που συνέστησε η παρούσα διοίκηση της εταιρίας σχετικά με τοπρόγραμμα και που επισημαίνει το αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί το ‘Αρτεμις 30 εξαιτίας προχειρότητας, κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, χωρίς να αρνούνται μερικές από τις επισημάνσεις αυτές, εκτοξεύουν κατηγορίες για ξεπούλημα του προγράμματος σε ξένες εταιρίες και υποβάθμιση μιας κρίσιμης για την Εθνική ‘Αμυνα βιομηχανίας.

Πριν περάσουμε όμως στις τελευταίες αυτές εξελίξεις ας παραμείνουμε λίγο στα παλαιά. Το καίριο ερώτημα που αφορά την περίοδο 1981-84 είναι ένα: Ποιές ήταν οι υποχρεώσεις και προδιαγραφές που κάλυψε η EBO ώστε το ΥΕΘΑ να μετατρέψει την αναπτυξιακή με την εταιρία σύμβαση του ’81 σε προμήθεια το ’84;

Συνήθως, η διεθνής πρακτική προβλέπει την παράδοση πρωτοτύπων για δοκιμές πριν την υπογραφή σύμβασης προμηθειών. ‘Οπως αποδεικνύεται σήμερα, η EBO, την εποχή εκείνη δεν παρέδωσε ούτε καν ένα ολοκληρωμένο σύστημα στα χαρτιά. Παρ’ όλα αυτά όμως και σύμφωνα με την έκθεση προχώρησε αμέσως σε μαζική προμήθεια υποσυστημάτων από τη Σουηδική Φίλιπς (Ραντάρ και εξολισμό καθοδήγησης), την Ζήμενς (ραντάρ έρευνας και κέντρα βολής), την Κούκα (κιλίβαντας), την Μάουζερ (πυροβόλο), και άλλες εταιρίες.

Αρκετά από αυτά τα υποσυστήματα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση της επιτροπής, δεν ήταν λειτουργικά αλλά βρισκόντουσαν υπό ανάπτυξη με αποτέλεσμα προβλήματα και καθυστερήσεις να επηρεάσουν άμεσα το ελληνικό πρόγραμμα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα ήταν ότι η προμήθειά τους έγινε με απλή εμπορική συμφωνία και χωρίς να εξασφαλιστεί ρήτρα ότι τα επί μέρους τμήματα συνεργαζόντουσαν στο ολοκληρωμένο  σύστημα ή θα κάλυπταν τις προδιαγραφές. Κάτι τέτοιο δεν επιδιώχθηκε, ούτε αργότερα όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα προβλήματα. Αντίθετα οι παραγγελίες και παραλαβές συνεχίστηκαν κανονικά.

Ακόμη όμως και αν δεχθούμε ότι οι επιλογές της εταιρίας ήταν οι ιδανικές, αγοράζοντας κανείς τα υλικά και έχοντας τη συνταγή δεν σημαίνει ότι μπορεί να ζυμώσει και ψωμί, ιδιαίτερα εάν δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο. Εύλογο είναι το ερώτημα, γιατί η EBO, με ανύπαρκτη εμπειρία στον τομέα αυτόν ανέλαβε την προμήθεια, ενσωμάτωση, ολοκλήρωση και δοκιμή ενός προηγμένου οπλικού συστήματος χωρίς να εξασφαλιστεί η συνεργασία, ή έστω συνδρομή ενός ξένου οίκου με εμπειρία σε αντιαεροπορικά συστήματα αυτού του τύπου;

Δεν χρειάζεται φυσικά να αναφερθούμε σε χιλιοειπωμένα παραδείγματα για αποτυχίες αναλόγων προγραμμάτων στο εξωτερικό, από εταιρίες μάλιστα που είχαν ασύγκριτα μεγαλύτερη εμπειρία από αυτήν της EBO.

Με σημαντικές καθυστερήσεις, το πρώτο αντιαεροπορικό σύστημα ολοκληρώθηκε τελικά, η αρχή όμως του τέλους υπήρξε ακριβώς το σημείο αυτό. Το ‘Αρτεμις 30 δεν στάθηκε ικανό να ικανοποιήσει τις προδιαγραφές της αρχικής σύμβασης και οι Ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις αρνήθηκαν φυσικά να το παραλάβουν. Θα ήταν περίεργο με όλη την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το πρόγραμμα, εάν υπήρχε αίσιο αποτέλεσμα.

Παρόλες δε τις επανειλημμένες προσπάθειες, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Επιπλέον αποδεικνύεται από τις προδιαγραφές των υποσυστημάτων ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόβλεψη για τη μελλοντική ενσωμάτωση πυραυλικού συστήματος στο A-30. Οι μαζικές όμως παραγγελίες υλικών από τους προμηθευτές του εξωτερικού και η κατασκευή εκατοντάδων πυροβόλων (που αντιπροσωπεύουν την ελληνική προστιθέμενη αξία),  απορρόφησαν πλέον από 40 δισεκατομμύρια δραχμές, μια επένδυση που σήμερα φυσικά κινδυνεύει να χαθεί εάν το πρόγραμμα εγκαταλειφθεί.

Ακόμη και αν δεχθούμε, το ακαταλόγιστο για τις διοικήσεις της εταιρίας την περίοδο αυτή, κάτι που αγγίζει φυσικά τα όρια της γελοιότητας, γεννάται το εξής απλό ερώτημα: Με δεδομένη τη σπουδαιότητα του συστήματος του A-30 για τις ‘Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας ποιός υπήρξε ο μηχανισμός ελέγχου του ΥΕΘΑ ώστε να παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος;

Χρειάστηκε να φτάσουμε στη φάση των τελικών δοκιμών αποδοχής για να αποκαλυφθεί η ανικανότητα και ασυνέπεια του άλλου συμβαλλόμενου μέρους, λαμβάνοντας δε υπ’ όψη ότι δεν είχε ακολουθηθεί και η συνηθισμένη διαδικασία παραγωγής πρωτοτύπων-μοντέλων προπαραγωγής;

H έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι το σύστημα απέτυχε ανάμεσα στα άλλα να καλύψει τις προδιαγραφές για την πιθανότητα καταστροφής στόχου, διασποράς, αξιοπιστίας και περιβαλλοντολογικών απαιτήσεων που είχε θέσει το ΥΕΘΑ. Μερικές μάλιστα από τις προδιαγραφές που η EBO είχε ζητήσει από τους υποκατασκευαστές ήταν εντελώς διάφορες από αυτές που είχε θέσει το ΥΕΘΑ. Υπήρξαν αντιφατικές πληροφορίες ότι οι προδιαγραφές του συστήματος είναι πλέον ξεπερασμένες ή ότι οι αρχικές απαιτήσεις ήσαν τεχνολογικά ανέφικτες.

 • Ποιές τελικά από τις προδιαγραφές εκπλήρωσε και ποιές όχι το σύστημα A-30;
 • Πού οφείλεται η αποτυχία (ανεπάρκεια υλικού, λογισμικού, συνεργασίας);
 • Διότι από αυτό και μόνον τελικά θα εξαρτηθεί το μέλλον του προγράμματος.

H παραπληροφόρηση σε ότι αφορά το πρόγραμμα του ‘Αρτεμις 30, συνεπικουρούντος και του απορρήτου, έχει φτάσει στο αποκορύφωμα, ενώ ένα μοναδικό σύστημα άγεται και φέρεται σε κάθε παρέλαση, δείγμα της νεοελληνικής μοιρολατρείας. Υπάρχουν αναφορές ότι σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις επιτροπές αξιολόγησης των Ενόπλων Δυνάμεων υπέβαλαν “θετικές” εκθέσεις για το A-30 αποφεύγοντας επιμελώς όμως να διευκρινήσουν ότι πρόκειται πιθανότατα μόνον για τα μεμονωμένα πυροβόλα και όχι το ολοκληρωμένο σύστημα.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε ανοικτή αντιπαράθεση με τη σημερινή διοίκηση  υποστηρίζουν ότι το …”‘Αρτεμις δουλεύει” χωρίς όμως κανείς να προσκομίζει αποδείξεις γι’ αυτό. Δεν είναι τυχαία φυσικά και τα όλο και συχνότερα δημοσιεύματα περί “ενδιαφέροντος” ξένων εταιριών για την EBO ή την πρόταση εναλλακτικών λύσεων.

Το ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ της ΕΛΒΟ που δεν μπήκε ποτέ σε υπηρεσία δίπλα στα Leopard 2HEL (ΑΡΧΕΙΟ)

Σήμερα οι επιλογές σχετικά με το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά τρεις:

 1. H οριστική εγκατάλειψη του προγράμματος με απώλεια της μέχρι τώρα επένδυσης και δρομολόγηση προμήθειας άλλου αντιαεροπορικού συστήματος προς κάλυψη των αναγκών. H λύση αυτή σημαίνει σημαντική οικονομική απώλεια αλλά ένα μέρος της επένδυσης θα περισωθεί με την ένταξη σε υπηρεσία των μεμονωμένων μονάδων πυροβόλων.
 2. H υποβάθμιση του προγράμματος και η συνέχιση της παραγωγής ως έχει σήμερα ώστε να περισωθούν τα δαπανηθέντα κονδύλια. Οι Ελληνικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις θα αναγκαστούν να παραλάβουν και να χρησιμοποιούν ένα σύστημα κατώτερο των προδιαγραφών, ενώ πιθανότατα θα υποχρεωθούν σε συμπληρωματική αγορά και άλλου αντιαεροπορικού συστήματος στο προσεχές μέλλον.
 3. H προσπάθεια εκσυγχρονισμού και λύσης των προβλημάτων με δαπάνη τόσον επιπλέον χρόνου όσο και χρημάτων.

Επειδή και οι τρεις λύσεις εμπεριέχουν επιπλέον δαπάνη ποιος τελικά μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν οι μεθοδεύσεις και τα σφάλματα του παρελθόντος; Ποιός θα πληρώνει στο μεταξύ την “πληγή” της EBO;

 • Μήπως θα πρέπει τελικά να αποδεσμευτεί το μέλλον του ‘Αρτεμις 30 από το μέλλον της εταιρίας, όσο και αν αυτό είναι οδυνηρό;
 • Και ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι όποια λύση υιοθετηθεί είναι η καλύτερη για την περίπτωση και απαλλαγμένη από συμφέροντα;

‘Ενα καλό βήμα αναμφισβήτητα θα  ήταν μιά εμπεριστατωμένη έρευνα του όλου θέματος από ανεξάρτητη επιτροπή, το αποτέλεσμα της οποίας δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. H έκθεση αυτή εκτός του ότι θα οριοθέτησει το μέλλον του προγράμματος, θα είναι και η βάση του καταμερισμού ευθυνών.

Πάνω από όλα όμως θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση “βάζοντας κάθε κατεργάρη στον πάγκο του”. Αφού οι παραπάνω γραμμές είχαν ήδη γραφεί, υπήρξαν νεότερες πληροφορίες ότι το ΥΕΘΑ προσανατολίζεται στη δεύτερη επιλογή με την παραλαβή 8-10 συστημάτων A-30 “για να αξιοποιηθεί το υλικό που έχει ήδη παραγγελθεί και να μειωθεί η οικονομική ζημιά”. Το κατά πόσον η μέση αυτή λύση είναι και η καλύτερη, μόνον ο χρόνος θα δείξει. H ανάγκη πάντως ανεξάρτητης έρευνας του θέματος είναι τώρα ακόμη εντονότερη.


Μοιραστείτε το άρθρο
 • 966
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

39 ΣΧΟΛΙΑ

39 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SEAMAN

Πάντα μπροστά ήταν ο κος Χριστογιαννακης…ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει

LAMBROS

Αισθητή η απουσία του στο χώρο….. 🙁

Koursaros312

Άλλη μια ευκαιρία για να φαγωθεί δημόσιο χρήμα ήταν το Α-30, από την αρχή γνώριζαν την κατάληξή του. Γι’ αυτό αγοράσαμε ZU-23-2 από τη Γερμανία αρχές 90.

Athan

Αν και στο πρώτο σκέλος έχεις περίπου δίκιο, τα ZSU τα πήραμε δωρεάν.

Koursaros312

Μάλλον εννοείς τα ZU-23-2 που τα πήραμε γιατί δεν πήραμε τα Α-30 και σίγουρα δεν ήταν δωρεάν, όσο για τα ZSU δεν πάτησαν ποτέ στην Ελλάδα. Όσο για το αν έχω δίκιο ή άδικο, μιας και περίπου δίκιο δεν γίνετε να έχει κάποιος, το έκρινε η ιστορία του όλου εγχειρήματος.

Athan

Σίγουρα εννοώ τα ZU και σε ευχαριστώ για την διόρθωση, όμως κάνεις λάθος για την επί πληρωμή προμήθειά τους, καθώς τα αποκτήσαμε από τα αποθέματα του Ανατολικογερμανικού Στρατού ως δωρεάν μεταβίβαση από το Γερμανικό Κράτος και δια της Συνθήκης CFE. Οι παλιοί αναγνώστες της ΠΤΗΣΗΣ το πρωτοδιαβάσαμε σε άρθρο του Σάββα Βλάσση στο τεύχος 94 του περιοδικού, τον Σεπτέμβριο του 1992. Για το Α30 και την αξιολογική σου κρίση για τους λόγους που απέτυχε παταγωδώς, ήμουν επιεικής και καλόπιστος με το “περίπου δίκιο”. Εν προκειμένω, το Σύστημα αυτό δεν σχεδιάστηκε από τους πολιτικούς που αργότερα το κατέστρεψαν, “κλέβοντας” δις Δραχμές… Read more »

chriss8

Δηλαδή από το 1991 συζητάμε την επιβίωσιμότητα της πολεμικής μας βιομηχανίας; Δεν την κλείναμε από τότε; Πόσα λαμόγια φάγανε από το διεφθαρμένο ελληνικό δημόσιο; Με μόνο αντάλλαγμα ένα όνειρο και μια ελπίδα ότι μπορεί να γίνουμε χώρα της προκοπής….

Myrmidonas

“H γέννηση ουσιαστικά του συστήματος προσδιορίζεται στον Οκτώβριο του 1981”
Ο συνειρμός από τη μία, η αποφυγή πολιτικών τοποθετήσεων από την άλλη….

Πάντως και τότε Siemens ‘επαιζε πάλι.

Tango.Alpha

Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ αλλά δε ξέρω αν είναι πριν ή μετά την ημερομηνία που δεν αναφέρουμε. Το ζήτημα είναι ότι η επένδυση στην Άμυνα είναι ακριβώς αυτό: επένδυση μπορεί να μη σου βγει και να χάσεις τα χρήματα. Το θέμα είναι ότι εκείνη την εποχή ούτε κάνες δεν μπορούσαμε να φτιάξουμε και πήγαμε να κάνουμε ένα εξελιγμένο για την εποχή σύστημα. Το θέμα είναι ότι 45 χρόνια αργότερα δε ξέρουμε ακόμα να κάνουμε συμβάσεις (δεν υπήρχε έλεγχος προόδου και δαπανών) να κάνουμε διαπραγματεύσεις να διαχειριζόμαστε ένα project (σε κρατική βάση) και να παίζουμε ένα προμηθευτή ενάντια σε έναν… Read more »

George

Εντάξει για την Ελλάδα της δεκαετίας του 80 μιλάμε…δεν φτάνει που συνέδεσαν τα απάρτια μεταξύ τους. Και πάλι καλά να λέμε….Άθλος!

chikichiki

Το Α-30 θα είναι για πάντα μια εμβληματική μελέτη περίπτωσης για την έκταση της θεσμικής ανεπάρκειας του ελληνικού δηθενοκράτους. Ένα πρόγραμμα παρωχημένο από τη σύλληψή του (μπορεί τα πυροβόλα να είχαν αποδείξει στο Βιετνάμ και το Γιομ Κιπούρ πως το αεριωθούμενο δεν τα είχε εκτοπίσει, κανείς σώφρων ομως δεν σχεδίαζε τότε ολοκαίνουριο ΑΑ άνευ πυραύλων), το οποίο πλασαρίστικε χωρίς την παραμικρή έγνοια για την επάρκεια του συστήματος ή του ελληνικού τεχνολογικού υπόβαθρου και καθαρά στη βάση μεγαλοπρεπών ονειρώξεων περί “αμυντικής βιομηχανίας” και “προστιθέμενης αξίας” (με άλλα λόγια χέσαμε τις όποιες μελέτες βιωσιμότητας -αν υπήρξαν ποτέ- γιατί πουλούσαμε παπάτζα στον υπουργό,… Read more »

AESA

Μου επιτρέπεις να δέσω λίγο το παζλ, και χωρίς να κάνω πολιτική τοποθέτηση, απλά μας διαβάζουν και νέοι και οφείλουν να γνωρίζουν. Ιστορικά αναφέρω πως Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον Νοέμβριο του 1981 έως το 1985 ήταν ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου. Συνδέστε αυτά που γνωρίζετε σήμερα με τις εποχές εκείνες και αντιληφθείτε την σημασία από τα γραφόμενα του αείμνηστου Γ.Χ. και όλων των ΤΕ. Πληροφοριακά τότε οι ΤΕ εξέδιδαν 10 τίτλους και οι 4Τ πουλούσαν 200.000 τεύχη τον μήνα. Τα γραφεία στην Αναπάυσεως. Αντιληφθείτε ποιους έβγαζε στην σέντρα. Για να καταλάβετε τι πρεσβεύει η ΠΤΗΣΗ, για μερικούς που έχουν το… Read more »

George

Το ίδιο γίνεται τα τελευταία χρόνια με το Digitalization υπάρχει και υπουργείο για αυτό αντί να φτιάξουν μια υπηρεσία για Simplification κι ας γίνεται η δουλειά και με γραφομηχανές! 😉
Τι νόημα έχει να κάνεις digital το χάος?

DrSHOIBLE

Οταν εβρεχε μιαλα, οι Ελληνες κρατουσαν ομπρελα…
Ευτυχως οι γειτονες (Τουρκοι), εχουν τεχνολογικη επαρκεια, για παραγωγη αξιοπιστων συστηματων.
Πιστευω οτι θα ημασταν καλοι πελατες για αυτους…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Όταν είχα ψάξει κι εγώ το θέμα, έβλεπα έκπληκτος κάποια blog ελληναράδων να ορύωνται για την καταστροφή της βιομηχανίας, και της πατρίδας φυσικά, για το 100% ελληνικό δημιούργημα κάποιου απίθανου εφευρέτη (που πιθανώς έριξε την πρώτη ιδέα: ρε δεν βάζουμε δυο ροδάκια σε δυο πυροβόλα να πιάσουμε την καλή)… Τέλος πάντων, αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 60 συστήματα είτε παρατημένα σε αποθήκες του ΕΣ είτε σκεπασμένα και ξεχασμένα σε κάποιο λόφο. Και ξαναρωτάω, πόσο δύσκολο είναι να συνδεθούν με κάποιο σύγχρονο σκοπευτικό και Η/Ο και να μπει σε κάποιο θωρακισμένο; Το πυροβόλο είναι περίπου 3 τόννους, δεν ξέρω για τα… Read more »

digitallito

Σαν μηχανολογική κατασκευή το Α-30 ήταν και είναι καλό.
Το πρόβλημα εμφανίζεται στα ηλεκτρονικά-ραντάρ κτλ

ira-ant

1)Κάποτε (δεκαετία του 80) η ΠΤΗΣΗ,είχε αφιέρωμα τής εταιρείας ΑΛΦΑ,στελέχη τής οποίας δήλωναν, οτι μπορούσαν να αναλάβουν τις καλωδιώσεις των 80 Mirage και F-16.Μάλιστα είχαν στα μελλοντικά τους σχέδια,την κατασκευή ελικοπτέρου!Πρωτόγνωρα πράγματα τότε.
Κανένας δεν ήρθε σε επαφή με τέτοιες εταιρείες,έτσι για μία διερεύνηση,να δουν,τι μπορούν να κατασκευάσουν.
Έπρεπε μέσω ενός(θεωρητικώς αξιόλογου προγράμματος) να επιβιώσει μια εταιρεία,εις βάρος του Δημοσίου αλλά και της άμυνας τής χώρας.
2)Πολύ διαφωτιστικό το άρθρο.Έτσι για να σταματήσουν οι θεωρίες περί σαμποτάζ,από έξωθεν παράγοντες,εις βάρος σπουδαίων “εφευρετών” εντός Ελλάδος.

palios

Η ΑΛΦΑ το 85 είχε ήδη εξελίξει και επιδείξει στον Ε.Σ (και σε Μεσανατολικη χώρα πελάτη μας) πυροσωλήνες προσέγγισης με ψηφιακό προγραμματισμό επι του πεδίου σε χρόνο DT και είχε πατεντάρη τεχνολογία ΠΑΡΕΜΒΟΛΗΣ ΠΥΡΟΣΩΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ!!!! Με το που άρχισαν να το συζητάνε σε κάποιες Defendory, κρύος ιδρώτας έλουσε τα Αγγλογαλάκια ( τότε όλοι έτρεχαν να φτιάξουν τους καλύτερους φτηνότερους και ταχύτερα προγραμματιζόμενους πυροσωλήνες προσέγγισης) με Αγγλο αντιπρόσωπο να δηλώνει μπροστά μου ” Pretty cool!! But we don’t want the Soviets to know anything about it-don’t we”??? Βάλτε σαν Bonus το πρώτο ελληνικό ψηφιακό κέντρο 10.000 συνδέσεων ΟΤΕ (το είδα μπροστα… Read more »

Nikolaos

Η έκσταση περί το Α30 συνάδει και με το κλίμα της τότε εποχής περί εθνικής ανεξαρτησίας κλπ. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Το θέμα είναι ότι δεν τέθηκαν ποτέ ρεαλιστικοί στόχοι, και εξακολουθούν να μην τίθενται. Δεν υπάρχει κάποια αρετή στο να ανακαλύψει κανείς εκ νέου τον τροχό! Το να μπορέσει, τουναντίον, να παραγάγει κάποιος εντός Ελλάδος ορισμένα απάρτια για διεθνείς συμπαραγωγές ή να καταστεί υποκατασκευαστής, και έτσι να μπει στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας είναι όντως ένα απτό όφελος. Γιατί δεν αρχίσαμε από τα οχήματα, τα πυρομαχικά, τον φορητό οπλισμό; Βατά πράγματα! Ή, ακόμη χειρότερα, γιατί αφήσαμε να… Read more »

Tango.Alpha

Δυο γρήγορα σχόλια ένα από τα οποία έχει γραφτεί πολύ παλιότερα στην “Π”. Η τοποθέτηση για υπηρεσιακούς λόγους στο εξωτερικό θεωρείται ως προνόμιο (κι ως ένα βαθμό είναι) αλλά στην επιστροφή επιβάλλεται η υπηρεσία σε “κακές” μονάδες. Η “Π” τότε είχε πει ότι ουσιαστικά χάνεται η γνώση που απέκτησε το στέλεχος στο εξωτερικό. Το δεύτερο είναι ότι προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου ποιος είναι ο κατάλληλος για να χειριστεί μια σύμβαση. Αρκεί η υπηρεσία να γνωρίζει ότι δεν έχει το κατάλληλο στέλεχος και να αναζητήσει αυτή την υπηρεσία – δυστυχώς πολλές φορές δεν το κάνει. Όσο για το κόστος των… Read more »

Nikolaos

Το πρόβλημα είναι ότι δεν (φαίνεται να) γίνεται χρήση ούτε καν καλών μεν, ακριβών δε νομικών υπηρεσιών … Βεβαίως εδώ σημαντικός είναι και ο ρόλος των στελεχών, οι οποίοι πρέπει να υποδείξουν στους νομικούς τι ακριβώς μπορεί να πάει στραβά στο αντικείμενο της σύμβασης, ώστε να καταστρωθεί συμβατικώς με λεπτομέρεια πιθανή λύση για όλα τα ενδεχόμενα και να αποφεύγονται οι γενικότητες περί πλημμελούς εκπλήρωσης κλπ, που δημιουργούν δυσχέρεια πρόγνωσης της κρίσης του τακτικού ή (συνήθως) διαιτητικού δικαστηρίου και κάνουν τις υποθέσεις να σέρνονται ή να κλείνουν με επώδυνους συμβιβασμούς (στη δεύτερη περίπτωση και με τον κίνδυνο των ποινικών διώξεων για… Read more »

Tango.Alpha

Το θέμα είναι ότι στην Ελλάδα είναι κακό να λες “δε ξέρω να ρωτήσουμε κάποιον που ξέρει” και πολλοί περισσότερο στις καλές θέσεις που δεν έχει κανένας διάθεση να βρεθεί με κακή μετάθεση.
Οταν πρέπει να γίνει μια σύμβαση υπάρχουν και αυτοί που ξέρουν ότι κάτι θα πάει στραβά (αλλά δε το λένε για να μη βρεθούν σε δυσμένεια) αλλά και αυτοί που απλά δε ξέρουν και απλά “παρίστανται και χαιρετίζουν”.

GDIKEOS

Τότε ήρθαν στην Ελλάδα κάποιοι επιστήμονες του εξωτερικού που τους αντιμετώπισαν τα εδώ σαίνια με τον χειρότερο τρόπο ήθελαν να τους διώξουν πάση θυσία. Τι έγινε τότε χάμος! Το ηλεκτροοπτικό σύστημα και η κάμερα ήταν πολύ καλή για την εποχή της ένα σύστημα ήταν στο καβούρι στην αεροπορία τι έκανε εκεί; Μπήκε ο ένας στα χωράφια του άλλου χαμός! Όσο για την Άλφα τα έχω πει πολλάκις το πως τελικά την κλείσανε. Το πρόβλημα ήταν διπλό από την μια οι μίζες των υπουργών και των παρατρεχάμενων από την άλλη η έλλειψη συνεργασίας και το κλήσιμο της εταιρείας του ραντάρ ελέγχου… Read more »

evaggelos

αστο διαβασουν αυτο οσοι λενε οτι μπορουμε να φτιαξουμε στολο απο το 0 εδω. Εκεινη την αλς λεω…

SozonLEV

Καλησπέρα σε όλους…! Για να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη θέση τους το πρόγραμμα απαντούσε σε μια συγκεκριμένη επιχειρησιακή ανάγκη, η οποία ήταν η αντιμετώπιση των εκατοντάδων μαχητικών F-104 της Τουρκίας…[θα μπορούσε να ικανοποιεί και σύγχρονες ανάγκες, όπως εναντίον Ε/Π και ΕΕ/Π αλλά και σαν όπλο τερματικής άμυνας με πυρομαχικά AHEAD] και σαν επιχειρησιακή ανάγκη, αλλά και σαν επιλογή δεν ήταν λανθασμένη. Όπως όμως πάρα πολλά πράγματα στην Ελλάδα υπάρχει μια τεράστια διαφορά (και απόσταση) μεταξύ ιδέας και πράξης. Το ζήτημα είναι ότι όταν παίρνεις διάφορα κομμάτια και μετά προσπαθήσεις να τα ενώσεις μεταξύ τους (ειδικά τη δεκαετία του ’80…… Read more »

Χρήστος

Το Άρτεμις με σοβαρή διαχείριση θα μπορούσε να είναι ένα αξιοπρεπές οπλικό σύστημα και μέρη του να χρησιμοποιηθούν σε άλλες κατασκευές. Πχ το πυροβόλο σε ένα ΤΟΜΑ. Η αποδοχή των ZU και ειδικα των BMP 1 εγινε ακριβώς για να μην προχωρήσουν προγράμματα όπως το Άρτεμις και ακόμα περισσότερο το Κένταυρος. Ειδικά το δεύτερο θα ήταν ίσως το ένα απο τα πιο ισχυρά ΤΟΜΑ της εποχής του. Αλλά ειδικά στη δεύτερη περίπτωση φάνηκε πως δεν θέλουν και απο μέσα και απο έξω η Ελλάδα να έχει τη δική της αμυντική βιομηχανία.

Nikolaos

Δηλαδή να διώχναμε τα δωρεάν υλικά για να ξοδέψουμε στις ΔΕΚΟ μας; Το 1991, όταν η Ελλάδα πάλευε να αποφύγει την χρεωκοπία εν μέσω διεθνούς ύφεσης; Αντιγράφω από σχόλιο μου για την περίοδο υπό το άρθρο για τον πιθανό εκσυγχρονισμό των Κορσαίρ: “Τη ίδια εποχή, στην Ελλάδα, η κυβέρνηση που αναδεικνύεται μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις την Κυριακή των Βαϊων του 1990 εκδίδει, ως πρώτη πράξη, τριετές ομόλογο με κουπόνι 25% το χρόνο για να … πληρώσει δώρο του Πάσχα ως Μεγάλη Τετάρτη, τόσο άδεια είναι τα ταμεία της χώρας. Ακολουθεί διπλασιασμός φόρου στη βενζίνη και γενικευμένη λιτότητα, που κατορθώνει… Read more »

Tango.Alpha

Το ζήτημα δεν ήταν στην προσπάθεια να αποφύγουμε τη χρεωκοπία αλλά να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα που δίνονταν (έτσι κι αλλιώς) σε ΕΛΒΟ, ΕΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ και τα υπόλοιπα ευαγή ιδρύματα να απέδιδαν.

Να θυμίσω (αν δε κάνω λάθος) ότι το κακό δεύτερο μνημόνιο ήθελε να σταματήσει την αιμορραγία που προκαλούν οι αμυντικές βιομηχανίες και η τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος τους ΚΙΝ.ΑΛ. (ή του ΠΑΣΟΚ) τις απορρόφησε στο Υπουργείο της για να κοροϊδέψει τους κακούς ξένους.

GK_

Συμφωνω με την αποψη σου σχετικα με το ετος 1990. Θα παρατηρησω ομως οτι το Α-30 ειχε μελετηθει περιπου το 1978-1980, με αντικειμενικο σκοπο να μπει σε παραγωγη μαλλον το 1982-1984 και οχι αργοτερα, οπως φανηκε απο την ροη των γεγονοτων. Οπως εξιστορω σε αλλο σχολιο μου (https://www.ptisidiastima.com/the-story-of-artemis-30/#comment-174480) σχετικα με την χρονολογικη εξελιξη σε συναρτηση με τα προγραμματα επενδυσεων και μεταφορας τεχνογνωσιας στην Ελλαδα απο διαφορες πηγες, το «κλειδι» στην ολη υποθεση αποτελεσε η αποφαση για την ακυρωση της επενδυσης σε τενχολογια ηλεκτρονικων απο την Γαλλια με την περιπτωση της Ηλεκτρομηχανικης. Αυτη η ακυρωση ηταν η βασικη αιτια για την… Read more »

flashg

ΤΟΜΑ δεν παίρνουμε γιατί κάποιοι πρέπει να τρέξουν και να αλλάξουν τις τακτικές τύπου Κορέας που χρησιμοποιούμε σήμερα. Αν θέλαμε ΤΟΜΑ υπήρχε η συνέχεια του προγράμματος Λεωνίδας με το βαρύ και πανίσχυρο για την εποχή του ΤΟΜΑ Αλέξανδρος. Την θέση μας την πήρε η Ισπανία. Το Κένταυρος ήταν πολύ κατώτερο με μικρή θωράκιση και πύργο ενός ατόμου ξεπερασμένο για την εποχή που ήρθε. Ήμαστε ανοργάνωτοι, τεμπέληδες πάντα στην κορυφή θα μπαίνουν άτομα του εκάστοτε κόμματος που κυβερνά αντί για επιστήμονες και στην κορυφή υπάρχουν πολλοί που παίρνουν ατιμώρητοι μίζες. Αυτό μας φταίει και όχι ότι κάποιοι μας μισούν. Την Ελλάδα… Read more »

vtheofilis

Ο Κένταυρος έπρεπε να είναι αερομεταφερόμενος από C-130, γιατί αυτό ζητούσαν οι προδιαγραφές όταν σχεδιάστηκε.

Athan

Το θέμα είναι τεράστιο και επιπλέον καλύπτεται από το μαύρο πέπλο της σιωπής και του μύθου. Έτσι, κάποιοι ασυνείδητοι γεμίζουν τον τόπο με συνομωσιολογίες και τα συναφή, πάντα προωθώντας τις δικές τους ατζέντες. Ο Γ.Χ. είχε πάντα τεκμηρίωση και θάρρος, και μαζί με τον Βαγγέλη Παγώτση μπήκαν για πάντα στο πάνθεον του Ειδικού Τύπου νεότατοι και οι δύο. Επίσης, όλοι ξέρουμε τί τον έτρωγε, κάποια δε στιγμή καλό θα ήταν να εκτεθεί επιτέλους ο κύριος υπεύθυνος και οι χρηματοδότες του. Από σεβασμό στην ΠΤΗΣΗ δεν θα επεκταθώ. Ως ανέκδοτο τώρα για το Α-30, συνάδελφος (συμφοιτητής) με πατέρα στην Εταιρεία, ισχυρίζετο… Read more »

AESA

Λόγια σταράτα. Λόγος βαρύς χωρίς να μασήσει ούτε άρθρο. Εποχή που δεν υπήρχε πληροφόρηση. Εποχή που άλλοι όργωναν τις εκδόσεις και παρήγαγαν ειδήσεις που βόλευαν. Μπράβο Τεχνικές Εκδόσεις. Μπράβο πτήση. Μπράβο ΚΚ. Μπράβο ΦΚ. Μπράβο ΓΧ. Θεωρώ τιμή μου που σας γνώρισα όλους. Θεωρώ τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί σας. Ευχαριστώ για όλες τις πατρικές συμβουλές, και την διόρθωση πορείας σε ένα 23 χρονο που ήθελε να ανοίξει τα φτερά του σε λάθος ορίζοντες. Αυτή ήταν η ΠΤΗΣΗ. Αυτή είναι η ΠΤΗΣΗ. Εύχομαι ολόψυχα αυτός να είναι πάντα ο προορισμός της ΠΤΗΣΗΣ από την κατάθεση του σχεδίου, την προετοιμασία, την… Read more »

Consigliere_

Απο τη στιγμη που η χωρα δεν ηταν ποτε κρατος δικαιου και αξιοκρατιας ειναι φυσικο επακολουθο οτι συνεβει και συμβαινει. Πολιτικοι-κομματοσκυλα-συνδικαλιστες θα τρωνε λεφτα μεχρι να βαρεσει κανονι η ΕΚΤ .

GK_

Κανατε παρα πολυ καλα που παραθεσατε το συγκεκρημενο κειμενο. Ελπιζω να εχετε την ευκαιρια να δημοσιευσετε στο μπλογκ και το αρχικο κειμενο του 1981 που εμφανιζει και τις περισσοτερες πληροφοριες για το συστημα Α-30. Σχετικα με την ουσια του προβληματος που ο αειμνηστος Γιώργος Χριστογιαννάκης ειχε εμφανησει και θιξει. Σε γενικες γραμμες εμεις ειμαστε μαρτυρες αυτων που εχουν μαθευτει δημοσια μαζι με την γνωστη «γκρινια» για τα κακα και ασχημα των ΔΕΚΟ και το σπαταλο δημοσιο, Σε προηγουμενα σχολια μου, σε αλλα σημεια του Μπλογκ ειχα την ευκαιρια να εμφανησω μια ελαφρα διαφορετικη θεση απο την «κοινη» και διαδεδομενη. Ειναι… Read more »

aris32

η γνωμη μου για τα Αρτεμης-30 ειναι οτι ακομα και τωρα δεν πρεπει να βγουν απο την υπηρεσια. μπορουν να τοποθετηθουν ahead πυρομαχικα και με ενα ρανταρ giraffe μπορουν να καλυψουν την αντιβληματικη αμυνα στοχων πχ στατικα ρανταρ , βασεις ελικοπτερων και αποθηκες του στρατου και στρατοπεδα του εσωτερικου. ειναι σαφως πιο χρησιμα απο τα 20χιλ ραιμενταλ και 23χιλ zsu που απλα ειναι για αντιαποβατικο ρολο πλεον και παροχη πυρων περα αυτων των 2 ρολων δεν βλεπω αλλο λογω υπαρξης των παραπανω 2 σε σχεση με το Α-3-

Spirit

Φαγανε, φαγανε, φαγανε…. Απο που να το πιάσει κανείς; Από το άκυρο project? Από τις δυνατότητες που δεν είχε η εταιρία; Τουλάχιστον θα μπορούσαν να πάνε τα χρήματα σε κάτι καλύτερο όπως νέοι όλμοι, κάποια αντιαρματικά κλπ. Έχει αναρωτηθεί τι κόστος έχει πληρώσει αυτό το κράτος για αντιπαραγωγικές εταιρίες που καμιά προοπτική δεν είχαν, πόσα δισεκατομμύρια πήγαν στον βρόντο; Χρήματα που θα αρκούσαν για 2 μοίρες μαχητικών 3ης γενιάς και ισως κάποιες μονάδες επιφάνειας. Δυστυχώς στην χώρα το κόστος προς απόδοση είναι άγνωστη λέξη, με λίγα λόγια ο παράγοντας της ισχύ που αγοράζουμε ανά μονάδα κόστους, ποτέ δεν φαίνεται οτι… Read more »

antonios

Αυτο που ΞΕΧΝΑ ο αρθρογραφος τοτε αλλα και σημερα ειναι η ΤΟΤΕ ΕΠΙΜΟΝΗ της Κυβερνησης να ενσωματωθει ρανταρ Siemens παρα ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΑΝΤΙΡΗΣΕΙΣ των ΓΕΑ και ΓΕΣ! Αποτελεσμα ηταν η μακρα αποθηκευση ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΡΑΝΤΑΡ Siemens , και οταν προταθηκε το Skyguard σε ποιο συγχρονη μορφη και περισσοτερα εξυπηρετουμενα οπλα ( 4 πυροβολα αντι 2 και 2 τετραπλους εκτοξευτες Sparow ή Aspide ) τοτε η κυβερνηση τραβηξε την μπριζα απο το προγραμμα. Για την ΙΣΤΟΡΙΑ η προτεση της ΕΒΟ ηταν τοσο καλη που η Reinmetall την ΠΟΥΛΗΣΕ σε αλλα κρατη με 0 οφελος για την Ελλαδα!!!

alexmark

Aυτό που θυμάμαι από εκείνη την εποχή ήταν η διαμάχη του δημοσιογράφου Μασσαβέτα (Ελευθεροτυπία) με τον τότε πρόεδρο της ΕΒΟ Βικέντιο Αρσένη για το Α-30, καθώς και την ξενάγηση του Α.Παπανδρέου στη Μάνδρα (αρχές 1988) όπου δήθεν ξεκινούσε η παραγωγή του. Ενα άλλο σύστημα επίσης στο οποίο σπαταλήθηκαν πολλά χρήματα ήταν το “σύστημα αυτοπροστασίας αεροσκαφών” περίπου την ίδια εποχή.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

181
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 July 2014 #338

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Σεπτέμβριος #400

Αγορά 3.99

Related News

Στην Αλεξανδρούπολη παραμένει το αμερικανικό πλοίο USNS Yuma

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο τύπου catamaran USNS Yuma βρίσκεται τις τελευταίες 10 ημέρες στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να υποστηρίξει τις δυνάμεις των ΗΠΑ...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 Αυγούστου 881: Μάχη του Saucourt en Vimeu, Φράγκοι εναντίον Βίκινγκ

Οι Βίκινγκς επιδρομείς συντρίβονται από τους άρχοντες της Δυτικής Φραγκίας, τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 3ο και τον αδερφό του (και μελλοντικό βασιλιά) Καρλομάνο τον...

Chropi Rifle: Mια Ελληνική προσπάθεια κατασκευής σύγχρονου φορητού οπλισμού

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η εταιρία ΧΡΩΠΕΙ, φιλοδοξούσε να εισέλθει στην αγορά κατασκευής και πώλησης μικρών όπλων. Η ΧΡΩΠΕΙ (Χρωματουργία Πειραιώς)...

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...

Και αναδρομικά και καταδρομικά δεν γίνεται (κλεμμένο)

O τίτλος δεν είναι δικός μας. Ομολογούμε πως τον «δανειστήκαμε» από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, και μια ανάρτησή του στο Facebook.https://www.facebook.com/andreas.petroulakis/posts/10157784710752933Πριν λίγες μέρες,...
- Advertisement -