To Βόγιατζερ 1 είναι ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε 16 ημέρες πριν το αδελφό σκάφος Βόγιατζερ 2, στις 5 Σεπτεμβρίου 1977, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ χρησιμοποιώντας πυραύλους-φορείς Τιτάν. Αποστολή τους ήταν να μελετήσουν του γιγάντιους αέριους γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος και τους δορυφόρους τους, πριν κατευθυνθούν προς το διαστρικό κενό, κάτι που πέτυχε το Βόγιατζερ 1 το Μάρτιο του 2013, γινόμενο το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που φτάνει στο διαστρικό χώρο. Τα Βόγιατζερ 1 & 2 μεταφέρουν έκαστο έναν δίσκο από χρυσάφι, με χαιρετισμούς προς τυχόν νοήμονα όντα που ίσως τα συναντήσουν κάποτε στο διάστημα. Ο δίσκος περιλαμβάνει ήχους, μουσική και 115 εικόνες από τον πλανήτη Γη.

O Βόγιατζερ 1 βρίσκεται σήμερα 21.315.097.509,29 χιλιόμετρα ή 142.4 αστρονομικές μονάδες (AU) από τη Γη – το Voyager 1 είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη αντικείμενο ανθρώπινης κατασκευής – ενώ ο Βόγιατζερ 2 βρίσκεται σε απόσταση 17.575.508.743,30 km χιλιόμετρα (ή 117.4 AU).

 Ακούστε στην αρχή του παρακάτω βίντεο τον χαιρετισμό στα αρχαία ελληνικά: «Οἵτινές ποτ’ ἔστε χαίρετε! Εἰρηνικῶς πρὸς φίλους ἐληλύθαμεν φίλοι«, που μεταφράζεται ως: Χαίρεται, όποιοι κι αν είστε. Ερχόμαστε ειρηνικά, σε όσους είναι φίλοι.

13 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θα ήθελα να πιστέυω οτι μέχρι τα Voyager να φτάσουν σε κάποιον προορισμό, η διαστημική τεχνολογία και ο άνθρωπος θα είναι τοσο εξελιγμένα που θα είναι ήδη εκεί και θα τα περιμένει.

 2. Επίσης υπάρχει σε δίσκο σιλικόνης που άφησαν στην επιφάνεια της σελήνης τον Ιούλιο του 1969 οι αστροναύτες του προγράμματος Απόλλων μήνυμα του Αντιβασιλέως Γεωργίου Ζωιτάκη.

 3. Θα το βρουν εξωγήινοι, θα κατέβουν στην Αθήνα θα χαιρετίσουν κάποιον σύγχρονο έλληνα με αυτό το χαιρετισμό και θα τους απαντήσει I don’t speak English.

 4. Πώς και δεν έγινε της κακομοίρας απο Έλληνες πανεπιστημιακούς για την προφορά, ή για αυτή καθ’ αυτή τη φράση; Ή μήπως έγινε;

  • Σπύρο, η ηχογράφηση του μηνύματος στην αρχαία Ελληνική έγινε από τον διακεκριμένο καθηγητή κλασσικής φιλολογίας του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης Frederick Ahl. Η δε προφορά που έχει προτιμήσει ο καθηγητής είναι η λεγόμενη «Ερασμιακή» η οποία είναι και η πιθανότερα χρησιμοποιούμενη στην αρχαία Αθήνα τον 4ο με 5ο αιώνα π.Χ.
   Επίσης να σημειωθεί οτι στο ίδιο πανεπιστήμιο δίδασκε και ο Carl Sagan, ο οποίος είχε και την γενική εποπτεία της δημιουργίας του χρυσού δίσκου του Vayager.

   • Γνωρίζω περί της Ερασμιακής, όπως γνωρίζω πως το θέμα είναι «καυτή πατάτα» για κάποιους εν Ελλάδι. Εξ’ ου και η απορία μου…

   • η Ερασμιακη στερειται επιστημονικης βασης και ειναι βασισμενη σε εικασιες και ρατσιστικες ιδεοληψιες της εποχης του 16ου αιωνα Ειναι πιο πολυ ενα βοηθημα για τους δυτικους παρα μια επιστημονικα τεκμηριωμενη θεωρια. Ειναι καιρος να κοιταξουμε τι μας λεει η αρχαιολογια και οχι ενας τυπος που εζησε 2000 χρονια μετα…

 5. Αξίζει να αναφερθεί πιστεύω ότι στο πρόγραμμα Voyager επικεφαλής ερευνητής ήταν ο Σταμάτης Κριμιζής.

 6. Ετσι οπως παμε, με την Ελλαδα να βαινει προς διαλυση, το μονο που θα μας μεινει ειναι τα αρχαια ελληνικα στο αιωνοβιο ταξιδι του voyager. Κατι ειναι και αυτο !!

Comments are closed.