25.8 C
Athens
Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για...

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs F-15 για την ΠΑ!

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

 

Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα που γράψαμε, είχαν πλήθος σχολίων, από απολύτως θετικά, μέχρι -περιέργως- απολύτως αρνητικά, για το ενδεχόμενο επιλογής ενός τέτοιου πλοίου από το ΠΝ. Οι αναγνώστες μας, κι εμείς, είναι αλήθεια πως αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση της ΟΝΕΧ, καθώς έχουν συνδέσει την αμερικανική εταιρεία με άλλες, μεγαλύτερες αμερικανικές σχεδιάσεις (βλέπε LCS). Αλλά, σε μια άκρως εντυπωσιακή κίνηση, το Ναυπηγείο, που έρχεται πλέον με αξιώσεις να χτυπήσει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αποφάσισε να “ποντάρει” σε ένα σκάφος 72 μέτρων και εκτοπίσματος λιγότερων από 1000 τόνων. Γιατί;

Ανακοινώθηκε η συμφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για την συμπαραγωγή της κορβέτας «Θεμιστοκλής»

Ας δούμε πως “δομήθηκαν” τα Ναυτικά, από την εποχή των θωρηκτών Dreadnought και μετά. Οι Στόλοι, έχουν σαν στόχο να πολεμούν τον αντίπαλο Στόλο, καταφέρνοντάς του καταστροφικά πλήγματα. Αυτή είναι λογικά και η αποστολή του Ελληνικού Στόλου. Το 1912, ο Ελληνικός Στόλος, κατάφερε να νικήσει δυο φορές τον Τουρκικό Στόλο, με αποτέλεσμα την Απελευθέρωση του Αιγαίου. Ουσιαστικά λοιπόν, ο σχεδιασμός του ΠΝ, μετά το 1954, η καταναυμάχιση του τουρκικού στόλου, κι όχι κάποια άλλη αποστολή που πιθανότατα να έχουν άλλα ναυτικά στον πλανήτη.

Για να γίνει αυτό, το ΠΝ χρειάζεται μεγάλες, ισχυρές μονάδες, με μεγάλη ισχύ πυρός, που θα μπορέσουν να καταβάλουν τις αμύνες του αντιπάλου, και θα βγάλου εκτός μάχης ή θα βυθίσουν τα πλοία του. Η ισχύς πυρός ήταν ανέκαθεν αυτή που έκρινε τον αγώνα, και προφανώς, αυτή που θα τον κρίνει. Τα πράγματα άλλαξαν στο παρελθόν, όταν στο “παιχνίδι” μπήκαν τα κατευθυνόμενα βλήματα εναντίον πλοίων. Οι Komar που βύθισαν το INS Eilat άλλαξαν για πάντα τον αγώνα επιφανείας όπως τον ήξεραν οι ναυτικοί μέχρι τότε. Και άλλαξαν τη μορφή του ναυτικού πολέμου. Βέβαια, παρά όμως την εξέλιξη, τα πυροβόλα δεν έφυγαν ποτέ από τα καταστρώματα των πλοίων.

Κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ιδανική λύση για το ΠΝ στους 800 τόνους;

Το ΠΝ, μετά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όπου φάνηκε πως η Τουρκία αρχίζει να “ξεφεύγει”, πάντα είχε στο σχεδιασμό του, την ολοκληρωτική του επικράτηση επί του τουρκικού στόλου. Το θέμα όμως ήταν πως πλέον, τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν μέχρι και μέχρι την τραγωδία της Κύπρου περίπου. Έγινε σαφές πως η Τουρκία δεν θα πάει σε έναν εκ παρατάξεως αγώνα, αλλά θα ξεκινούσε έναν πόλεμο “φθοράς”, με αστήρικτες διεκδικήσεις και παραβιάσεις. Όπως λοιπόν η ΠΑ θα ξεκινούσε τον εναέριο πόλεμο της αντιμετώπισης των προκλήσεων μετά το 1974, το ίδιο έπρεπε να κάνει και το ΠΝ.

Το βάρος έπεσε στα “αρχαία” αντιτορπιλικά κλάσης Bostwick κι όχι μόνο. Αυτά είχαμε, αυτά έκαναν καθήκοντα “σκοπού” στο Αιγαίο. Χιλιάδες Ελλήνων υπηρέτησαν σε κάποιο σημείο του πελάγους, φυλάσσοντας τις θαλάσσιες Θερμοπύλες. Τα χρόνια πέρασαν και τη θέση των παλιών αντιτορπιλικών πήραν άλλα πλοία, με τις αποστολές πλέον να τις έχουν οι Κανονιοφόροι. Πλοία ισχυρά μεν, οικονομικά στη χρήση, αλλά με λίγες πιθανότητες επιβίωσης σε θερμή σύγκρουση.

ΑΠΟΨΗ – Αναβάθμιση Κανονιοφόρων του ΠΝ, τα ελληνικά Littoral Combat Ships

Αυτός είναι και ο λόγος που πλέον, όπου δεν υπάρχει “κάλυψη” από επάκτιες συστοιχίες Exocet MM40, στη θέση των κανονιοφόρων επιχειρούν πυραυλάκατοι τύπου Super Vita, που έχουν τις απαραίτητες ικανότητες να “πολεμήσουν” ακόμη και εναντίον ισχυρότερου εχθρού. Και να δώσουν τη μάχη μέχρι να καταφτάσουν πάση δυνάμει οι μεγαλύτερες μονάδες του Στόλου, που θα συνεχίσουν τον αγώνα. Και να νικήσουν.

Οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου έχουν αεριοστροβίλους, απαραίτητοι κάποτε για να μπορούν τα πλοία να επιτυγχάνουν μεγάλες ταχύτητες (άνω των 30 κόμβων) σε εκτοπίσματα που ξεπερνούσαν τους 3000 τόνους. Οι μικρότερες, τα κατάφερναν και με diesel. Πλοίο όμως με εκτόπισμα φρεγάτας, ακόμη και σήμερα, δύσκολα μπορεί να “πιάσει” τους 28 με 30 κόμβους με κινητήρες diesel. To θέμα είναι πως οι diesel  είναι εξαιρετικά οικονομικοί, εύκολοι στη συντήρηση, ενώ μπορούν να επισκευαστούν συνήθως ακόμη και εν πλω. Φυσικά έχουν διάφορα μειονεκτήματα, που όμως η πρόοδος της τεχνολογίας έχει ελαττώσει σημαντικά. Και σιγά σιγά όλο και περισσότερα νέα σχέδια υιοθετούν πρόωση αποκλειστικά diesel (Absalon, FDI κοκ).

Αντικατάσταση 4 φρεγατών S με κόστος κάτω από 2 δις ευρώ; κι όμως, γίνεται!

Τώρα, τα πλοία του ΠΝ έχουν δυο αποστολές. Πρέπει να αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής ΑΟΖ, αλλά και ταυτόχρονα, να μπορούν να πολεμήσουν αποτελεσματικά, αντιμετωπίζοντας κάθε είδος θαλάσσιας ή εναέριας απειλής. Αυτό σημαίνει πως τα OPV που χρησιμοποιούν άλλα ναυτικά, καλά και εξυπηρετικά πλοία είναι, αλλά δεν έχουν αξία για το ΠΝ. Οι αξιωματικοί μας γνωρίζουν πως το πλοίο που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή θα πρέπει να μπορεί να πολεμήσει όχι απλά να δείξει σημαία. Δεν έχουμε απέναντι ψαροκάϊκα που θέλουν περιοχές να ψαρέψουν μπακαλιάρους, έχουμε πειρατικές φρεγάτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ στέλνει συνήθως φρεγάτες, καθώς αυτές έχουν τη δύναμη πυρός να αντέξουν σε μια ξαφνική προκλητική επίθεση. Το πρόβλημα είναι πως με αυτό τον τρόπο το ΠΝ έχει φτάσει τις μεγάλες μονάδες του Στόλου στα όριά τους. Δεν θέλουμε να ξέρουμε πόσες χιλιάδες ώρες έχουν γράψει οι κινητήρες των S και ΜΕΚΟ200, καλύτερα μάλλον είναι να μην το μάθουμε όλοι μας. Ούτε επίσης το πόσο κοστίζει στο ΠΝ να κινητοποιεί τις μεγάλες μονάδες του Στόλου για να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.

Στόλος 4 (ή 6) φρεγατών, 5 υποβρυχίων και 6 (ή 7) πυραυλακάτων και τέλος; που πάει το ΠΝ;

Στο μυαλό όλων μας, έρχεται η τεράστια θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για όλους εμάς, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα πλοία φυλακής στην Άνδρο, η Ανατολική Μεσόγειος φαντάζει ίσως Ατλαντικός. Έτσι λοιπόν, η σκέψη μας και οι “ανάγκες” πετούν σε πλοία επιπέδου Arleigh Burke ή Ticonderoga. Πλοία αυτού του μεγέθους, μπορούν να μείνουν ακόμη και μόνα τους, και να αντιμετωπίσουν το τουρκικό ναυτικό και αεροπορία χωρίς να χρειαστεί να αγχωθεί κανείς άλλος στην Ελλάδα και στο ΓΕΕΘΑ. Ok, σχεδόν κανείς.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Δεν είμαστε οι ΗΠΑ, ούτε η Κίνα για να μπορούμε να συντηρούμε τέτοια πλοία. Έχει κάποιος υπολογίσει το κόστος λειτουργίας ενός καταδρομικού Ticonderoga; Γιατί το ΓΕΝ φυσικά και το υπολόγισε. Το ετήσιο κόστος για τα δυο πλοία θα φτάσει τα 30 εκ. ευρώ, τη στιγμή που για όλο το Στόλο δίνουμε περίπου 50 εκ. ευρώ ετησίως για ΟΛΑ τα πλοία. Χωρίς να υπολογίσουμε και τα περίπου 350 στελέχη ανά πλοίο. Χωρίς να υπολογίσουμε εκπαίδευση, υποδομές, όπλα κοκ. Προσοχή, δεν επιχειρηματολογούμε υπέρ ή κατά των Tico ή των ΑΒ. Απλά μεταφέρουμε τις πληροφορίες που έχουν προκύψει από το ρεπορτάζ μας.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!

Φυσικά η λύση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η [email protected] Ένα πλοίο φτιαγμένο να αντικαταστήσει τις LaFayette, με χαμηλό κόστος χρήσης, αλλά και με εξαιρετικές δυνατότητες. Δεν έχει 96 ή 122 κελιά πυραύλων, ούτε είναι double-end καταδρομικό, αλλά οι δυνατότητές του μπορούν να το βάλουν να αντιμετωπίσει και μεγάλες ή περίπλοκες απειλές. Έχει όμως κι αυτό ένα πρόβλημα, παρά το ότι το κόστος χρήσης του θα είναι χαμηλό. Το κόστος απόκτησης, το οποίο είναι υψηλό. Μιλάμε για εξαιρετικό πλοίο μεν, πανάκριβο δε. Το ΠΝ θα αποκτήσει δυο τέτοιες μονάδες, κι αν καταφέρει να τις κάνει 4 στο μέλλον, μάλλον θα στηθεί γλέντι στη Μεσογείων. Αν αντικαταστήσουμε τις S με ισάριθμες [email protected], τότε το παιχνίδι έχει κριθεί. Υπέρ μας. Απλά δεν το αντέχουμε οικονομικά. Τόσο απλά.

Το ιδανικότερο λοιπόν θα ήταν ένα πλοίο, με το κόστος χρήσης των κανονιοφόρων, με την ισχύ πυρός μια Kortenaer, με δυνατότητες ανώτερες μιας Ρουσσέν. Αν αυτό το πλοίο είναι μια [email protected], ξεχνάμε το ΠΝ όπως το ξέραμε. Δυο πλοία, και πολλά μας είναι (άντε 4). Αν πάμε σε λύσεις ΑΒ ή Ticonderoga, τότε οι κανονιοφόροι, αλλά και οι πυραυλάκατοι La Combattante θα λιώσουν αγκιστρωμένες κάπου στο Αιγαίο καθώς δεν θα υπάρχει “σάλιο” για αντικατάσταση. Υπάρχει μέση λύση; Ναι υπάρχει, και ουσιαστικά είναι ένα πλοίο σαν τη Sa’ar 72 (ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ) που προτείνει η ΟΝΕΧ.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

Δεν είναι η μοναδική λύση φυσικά. Ίσως την ανάλογη προσέγγιση την έκανε το σχεδιαστικό Γραφείο ALS, με τη ALS 80. Με κινητήρες diesel, μεγάλη ταχύτητα, 8πλό Mk41 και RAM, το πλοίο μπορούσε να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή. Το πλοίο μπορούσε να φιλοξενήσει και 10τονο ελικόπτερο MH-60R, αλλά καθώς όμως η ALS είναι μακρυά ακόμη από τη ναυπηγική κλίνη, η ΟΝΕΧ προτίμησε ένα δοκιμασμένο σχέδιο, που προφανώς έχει φέρει στα “μέτρα” του ΠΝ. Βέβαια η Sa’ar 72 είναι λιγότερο από 1000 τόνους, τη στιγμή που η ALS 80 φτάνει τους 1500. To θέμα όμως είναι πως η Sa’ar 72 έχει πλήρη σχέδια, ανεπτυγμένα, και είναι έτοιμη για κατασκευή.

Έχουμε θίξει αρκετές φορές την περίπτωση των Super Vita. Σαν πυραυλάκατοι είναι εξαιρετικά πλοία, σαν κορβέτες ΔΕΝ είναι. Πιστεύουμε όμως πως η περίοδος των Osa και των Komar έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Οι πύραυλοι εναντίον πλοίων έχουν πολύ μεγάλες ακτίνες δράσεις, και πλέον οι ΤΠΚ δεν μπορούν να φτάσουν κοντά στον εχθρικό στόλο και να τον πλήξουν. Πολύ πριν, ο αντίπαλος θα τις έχει εντοπίσει και θα την έχει στοχοποιήσει με θαλάσσια και εναέρια μέσα. Άρα, χρειάζονται ικανό οπλισμό, τέτοιο που δεν θα τις λέμε πια πυραυλακάτους. Αλλά ελαφριές κορβέτες.

Θετική εξέλιξη: H 6η Super Vita ύψωσε τη γαλανόλευκη, η παράδοση θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου

Το ΠΝ με την επιλογή των Super Vita πριν σχεδόν 20 χρόνια καινοτόμησε. Τις επιλογές του μιμήθηκαν πολλά ναυτικά. Αν δούμε την κλάση Ambassador MkIII του Αιγυπτιακού Ναυτικού, θα καταλάβουμε πολλά. Και αν ρίξουμε μια ματιά στις προτάσεις κάτω των 1000 τόνων παγκοσμίως, πάλι θα δούμε πως όλοι πλέον “αντιγράφουν” τις επιλογές του ΠΝ. Το θέμα είναι πως οι Super Vita είναι πλέον πολύ μακρυά από αυτό τον ανταγωνισμό, που πλέον προσφέρει 3 επιπλέον “πράγματα”.

Το πρώτο είναι Α/Α πυραύλους μέσης ακτίνας δράσης, επιπέδου ESSM. Το δεύτερο είναι ελικόπτερο των 5 τόνων (που όμως δεν έχει το ΠΝ), και το τρίτο είναι ένα σόναρ τροπίδας, που δίνει στα πλοία βασικές δυνατότητες αυτοπροστασίας από υποβρύχια. Κι εδώ αναρωτιέται κανείς, “αυτός είναι ο κλασικός οπλισμός μια κανονικής φρεγάτας πολλαπλών ρόλων”. Σωστά, αυτός είναι, 1 πυροβόλο των 76 χιλιοστών, 8 αντιπλοϊκοί πύραυλοι, 16 ή 32 πύραυλοι επιπέδου ESSM/CAMM, RAM με αναχορηγία 21 πυραύλων, και ελικόπτερο 10 τόνων. Φυσικά, θα υπάρχει και ραντάρ 3D επιπέδου SMART-S Mk2 ή ανώτερο. Τα έχει όλα αυτά ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ; προφανώς και τα έχει, αν εξαιρέσουμε το ελικόπτερο των 10 τόνων.

Πόσο θα αντέξουν ακόμη οι φρεγάτες του ΠΝ κλάσης S (Kortenaer); Θα ξεπεράσουν σε υπηρεσία τα “Θηρία”; Αξίζει περαιτέρω εκσυγχρονισμός;

Ποια είναι τα βασικά μειονεκτήματα ενός τέτοιου πλοίου; γιατί δηλαδή, όλα τα ναυτικά παγκοσμίως προτιμούν μεγάλα πλοία κι όχι πλοία αυτού του μεγέθους; εντάξει, ας μην υπερβάλλουμε, το Ισραήλ έχει μια μεγάλη παράδοση στα μικρού εκτοπίσματος πλοία, που ταυτόχρονα είναι (εξ)οπλισμένα σαν αστακοί, με αποκορύφωμα την Sa’ar 6 που έχει πλέον περισσότερα όπλα από ότι ένα αντιτορπιλικό, κι όλα αυτά σε εκτόπισμα κάτω των 2.000 τόνων. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Τα μεγάλα πλοία έχουν δυο πλεονεκτήματα απέναντι στα μικρότερα. Το πρώτο είναι πως είναι πολύ πιο σταθερές πλατφόρμες εκτόξευσης όπλων αλλά και εκπομπής ραντάρ (μπορούν να λειτουργούν τα συστήματά τους καλύτερα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες). Το δεύτερο είναι πως είναι πολύ πιο άνετα σε μακροχρόνιες αποστολές, και έτσι δεν καταπονείται το πλήρωμα.

Οι Σαουδαραβικές Combattante και μερικές σκέψεις για το μέλλον των Ταχέων Σκαφών του ΠΝ

Τώρα, σχετικά με τις εκτοξεύσεις των όπλων σε μεγάλο κυματισμό (πυραύλων). Αν το πλοίο “αντέχει” το βάρος των όπλων, και δεν δημιουργείται πρόβλημα ευστάθειας, δεν υπάρχει πρόβλημα. Για παράδειγμα, οι τουρκικές ΜΕΚΟ200ΤΝ TrackIIB δεν μπορούν να “γεμίσουν” τους Mk41 τους με 64 ESSM, γιατί μετά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ευστάθειας. Αν όμως οι πύραυλοι βρίσκονται “χαμηλά”, τότε θεωρητικά δεν υπάρχει πρόβλημα, ειδικά για τα όπλα κάθετης εκτόξευσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις εκπομπές των ραντάρ, ειδικά με τα παλαιότερης τεχνολογίας μοντέλα. Σήμερα όμως, με τα AESA, ακόμη κι αυτά της περιστροφικής τεχνολογίας, οι εκπομπές μπορούν να κατευθύνονται εκεί που πρέπει ακόμη και σε μεγάλη θαλασσοταραχή (μιλάμε για τα ραντάρ 3D πάντα). Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν και κάποια όρια. Δεν λέμε ότι οι Sa’ar έχουν ευστάθεια Arleigh Burke. Αλλά δεν είναι και καρυδότσουφλα.

Σε ότι αφορά τις “μακροχρόνιες” αποστολές, τα μεγάλα πλοία υπερτερούν. Αλλά, το Ισραήλ δεν έχει στον στρατηγικό του σχεδιασμό παρουσία σε μεγάλες αποστάσεις από τη χώρα, ή συμμετοχή σε συμμαχικές αποστολές. Επίσης, τα πλοία πλέον έχουν κορυφαίους και αξιόπιστους αυτοματισμούς, συνεπώς δεν απαιτούνται πολυάριθμα πληρώματα. Κάπως έτσι είναι η “φιλοσοφία” πίσω από πλοία όπως η Sa’ar 72 ή η Sa’ar 6. Σε γενικές γραμμές, ούτε η χώρα μας έχει μεγάλη ιστορία σε διεθνείς αποστολές. Φυσικά και συμμετέχει σε κάποιες, όπως και σε διεθνείς ασκήσεις, αλλά ας το παραδεχτούμε, για αυτές φτάνουν μερικές καλές φρεγάτες.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;

Τώρα, οι 1000 μείον τόνοι της Sa’ar 72 έχουν ξενίσει πολλούς από τους αναγνώστες μας. Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε ένα ναυτικό που παραλίγο να παραλάβει αντιτορπιλικά κλάσης Kidd, που ζητά επισταμένα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, και τελικά να είναι έτοιμο να αποδεχτεί ακόμη και καταδρομικά Ticonderoga, και μετά να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πλοία όπως η Sa’ar 72 ή η ALS 80. Υπάρχει ένα “κενό”, προφανώς και δεν είναι όλα τόσο απλά.

Πιστεύουμε πως το ιδανικό πλοίο για το ΠΝ είναι μια φρεγάτα περίπου όπως η [email protected], ίσως εμείς να την θέλαμε με διαφορετικό οπλισμό και εξοπλισμό. Αλλά εκεί είναι το ιδανικό πλοίο, κινητήρες diesel, ικανότατο ραντάρ, εξαιρετικό σε AAW αλλά και ASW αγώνα, ενώ μπορεί να “χωράει” στο Ναύσταθμο (Σαλαμίνας). Μια αγορά όμως 10 [email protected], θα κόστιζε στο ΠΝ από 10 ως 14 δις ευρώ, ανάλογα του οπλισμού που θα επιλέγαμε. Και πάλι, το ΠΝ δεν θα ήταν πλήρες καθώς ο υπόλοιπος στόλος γηράσκει. Κάπου εδώ μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα “πράγματα” όπως τα βλέπει η ΠΑ.

Η πυραυλάκατος “ΔΑΝΙΟΛΟΣ” στον Βόσπορο

Η ΠΑ είχε και έχει στην κατοχή της F-4E Phantom. Δεν πήγε ποτέ σε F-15/F-14, ενώ αν και το “επέλεξε”, δεν πήγε ποτέ σε Eurofighter (μάλλον ευτυχώς). Το 1999 επέλεξε το F-16C/D Block 52+ (60 αεροσκάφη) αντί λίγων F-15H, και έτσι σήμερα, 20 χρόνια μετά, μπορεί να “βγάζει” δεκάδες αεροσκάφη στο Αιγαίο, καλύπτοντας όλα τα “κενά”, με κόστος φυσικά υποπολλαπλάσιο αυτού που θα χρειαζόταν αν έβγαζε F-15H ή Eurofighter-GR. Ουσιαστικά, έχει χαμηλού κόστους μονοκινητήρια μαχητικά, αντί ακριβών στην χρήση, πανάκριβων δικινητήριων μαχητικών, που αγόρασε για παράδειγμα η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ ή το Κατάρ. Ενώ ταυτόχρονα, αν χρειαστεί, τα μονοκινητήρια F-16C/Mirage 2000 θα κάνουν τη δουλειά τους και με το παραπάνω.

Η ΟΝΕΧ προσπαθεί να δελεάσει αυτό ακριβώς στο ΠΝ. Προσφέρει χαμηλά σε κόστος απόκτησης, αλλά κυρίως χρήσης, πλοία, που θα μπορούν να κάνουν τα “πάντα”. Θα μπορούν να επιχειρούν με ελάχιστο πλήρωμα στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ, να κάνουν “επίδειξη” σημαίας, να πολεμούν αν χρειαστεί, και μετά, να συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες μονάδες του Στόλου σε κανονικές επιχειρήσεις. Πριν το ζυγίσουμε αυτό, θετικά ή αρνητικά, πρέπει να σημειώσουμε πως το ΠΝ το κάνει ήδη αυτό, με τη συνεργασία των φρεγατών και των πυραυλακάτων Super Vita. Το έχουμε πει παραπάνω, το έχουμε πει σε παλαιότερο άρθρο μας και το ξαναγράφουμε. Οι Ρουσσέν είναι πυραυλάκατοι, αλλά το ΠΝ τις χρησιμοποιεί σαν κορβέτες.

TEMREN: Τουρκικής κατασκευής κίνδυνος για πυραυλακάτους και περιπολικά επιδείχτηκε στην άσκηση ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ-2017

Αν τώρα, το ΠΝ πρέπει να βρίσκεται “παντού”, με μονάδες από το Βόρειο Αιγαίο απέναντι από τα Δαρδανέλια, μέχρι και την Κύπρο, ακόμη και οι 13 σημερινές κύριες μονάδες δεν επαρκούν. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα πρέπει να “απλώσει” ένα δίχτυ προστασίας στην ΑΟΖ με πολεμικά πλοία, τα 13 πλοία δεν επαρκούν. Προφανώς το ΠΝ θα κάνει χρήση και των Super Vita (που είναι λίγες) αλλά και άλλων πλοίων, επιπέδου κανονιοφόρων. Τι τύχη όμως θα έχουν τα ελαφρά εξοπλισμένα πλοία μας; και τι κόστος θα έχει να έχουμε στην προωθημένη ζώνη πλοία επιπέδου φρεγάτας;

Όλα αυτά έρχεται να δώσει “λύση” ένα πλοίο σαν το ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ. Ισχυρό, με ελάχιστο πλήρωμα, με δυνατότητα προσνήωσης ελικοπτέρου ή/και φιλοξενίας αυτού, με αντιαεροπορική προστασία, με ισχυρό ραντάρ 3D με ακτίνα 250 χιλιομέτρων, με δυνατότητα ανθυποβρυχιακού αγώνα.

Στρατηγικό «προσύμφωνο» Israel Shipyards και Onex Neorion Shipyards για την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής

Ειλικρινά, δεν είμαστε υπέρ ή κατά της πρότασης της ΟΝΕΧ καθώς δεν έχουμε τα απαραίτητα “εφόδια” για να αξιολογήσουμε την πρότασή της. Αυτό είναι δουλειά των Επιτελών του ΠΝ, κι όχι κάποιων όπως εμείς, που απλά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αν θέλαμε να “δικαιολογήσουμε” την ύπαρξή μας, θα ζητούσαμε την αντικατάσταση των Barak 8 με τους ESSM Block2, θα θέλαμε αντί για Gabriel ή Harpoon τους Exocet MM40 Block3c, ενώ για πυροβόλο φυσικά το Leonardo Strales.

Αν υποθέσουμε πως ένα τέτοιο πλοίο, μαζί με τα όπλα του, θα κόστιζε όχι πάνω από 300 με 350 εκ ευρώ, καταλαβαίνουμε αμέσως που “στοχεύει” η ΟΝΕΧ. Που σημαίνει πως το ΠΝ, θα είχε 10 πλοία, με κόστος όσο 3 νέες φρεγάτες, και κόστος χρήσης όσο μία, και πλήρωμα όσο ένα Ticonderoga. Πριν λοιπόν, “απορρίψουν” κάποιοι την πρόταση της ΟΝΕΧ, ας προσπαθήσουμε λίγο να τη σκεφτούμε με πιο “ευρύ πνεύμα”. Όσο τη σκεφτόμαστε, ελπίζουμε η ΟΝΕΧ να καταφέρει να φέρει μια δυνατή χρηματοδότηση που θα περιλαμβάνει ίσως και FMS.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

267 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
267 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
bill971

Συμφωνώ. Ναι σε όλα!

Nestoras

Κάποιοι το λέμε συστηματικά. Ίσως οι 800 τόνοι παραείναι λίγοι για αποτελεσματική πλατφόρμα όπλων και σόναρ και 10άρι ελικόπτερο, οι 1200-1500 όμως είναι υπεραρκετοί. Και αυτό το εκτόπισμα το έχεις σε ένα πλοίο σύγχρονης σχεδίασης 85-90 μέτρων. Στην παρούσα φάση όμως έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο. Δεν είναι “μακέτο” είναι έτοιμο σχέδιο για παραγωγή. Μια γρήγορη επανασχεδίαση των ηλεκτρονικών του και του οπλισμού του, όχι reset θα κοστίσει πολλά, και ξεκινάμε! Ακόμα και αν δεν ικανοποιήσει σαν “ελαφρά κορβέτα” τελικά, θα αντικαταστήσει τις combattande με αντίστοιχη προσαρμογή της έκτασης συμμετοχής στο πρόγραμμα της EPC, αφού θα έχουμε δει Sa’ar 72 σε… Read more »

Jason

Συγνωμη, αλλα που το ειδες το ετοιμο σχεδιο ?? Προκειται για πλοιο “μακετα” καθως δεν εχει ναυπηγηθει ακομη. Με κοστος 300 εκατομμυρια ειναι πανακριβο, καθως μπορεις να ναυπηγησεις φρεγατα με αυτο το κοστος οπως οι Βρετανικες Type 31 / Arrowhead 140. Εαν θελουμε πλοιο που εχει ναυπηγηθει ηδη, τοτε πρεπει να κοιταζουμε τις Baynunah class corvette / Combattante BR71 με εκτοπισμα 800 τονων, συστημα RAM με 21 πυραυλους, 8 ESSM, 8 Exocet, υποστεγο για ελικοπτερα κτλ. Και ολα αυτα με κοστος 140 εκατομμυρια το ενα και ναυπηγηση στην Ελλαδα. Δηλαδη με το κοστος του 1 Sa’ar 72 / Θεμιστοκλης, μπορουμε… Read more »

Nestoras

Έτοιμο σχέδιο δεν είναι μόνο αυτό που έχει ναυπηγηθεί ήδη. Είναι και αυτό το οποίο έχει με κάθε λεπτομέρεια καταγράψει το είδος του εξοπλισμού, τη θέση του στο πλοίο, τις καλωδιώσεις, τις μεθόδους τοποθέτησης, απεγκατάστασης, συντήρησης του κάθε κομματιού του εξοπλισμού, τους χώρους εστίασης και τα δωμάτια του πληρώματος κλπ. Αυτό που περιγράφεις είναι “δοκιμασμένο πλοίο” όπου εκεί έχεις δίκαιο, δεν έχει δοκιμασθεί. Όσο για το κόστος. Ξεκάθαρα αν αντί για 16 Gabriel βάλεις 16 ESSM 2 και αντί για Barrak 8 βάλεις 8 Exocet 3, καθώς και ένα RAM, μόνο ο πυραυλικός φόρτος είναι 40-50 εκ. Αν τώρα βάλεις… Read more »

Jason

Προκειται για λαθος. Εαν δεν γνωριζετε κυριε, τοτε να μην γραφετε λανθασμενες προσωπικες αποψεις ως κατι αληθες. Μονο οταν κατασκευαστει το πλοιο και περασει επιτυχως τις δοκιμες στη θαλασσα ειναι ετοιμο ενα πλοιο. Γι αυτο αλλωστε και γινονται δοκιμες στη θαλασσα καθε πλοιου πριν παραληφθει. Εαν το πλοιο δεν εχει ναυπηγηθει ωστε να βρεθουν ενδεχομενα προβληματα και να διορθωθουν, ειναι πλοιο μακετα. Δειτε π.χ. τι εγινε με τα αρχικα 4 πλοια LCS, που ουσιαστικα επανασχεδιαστικαν πριν μπουν επισημα σε υπηρεσια. Δεν μπορουμε να κανουμε A/B-testing σε πλοια μακετες και να τρεχουμε να κανουμε διορθωσεις, οταν υπαρχουν σχεδια που εχουν ναυπηγηθει.

Costas6

Δεν έχει λογική όσες φορές και να το πείτε.
Μας καίει η αντικατάσταση των S, αυτή των κομπατάντε μπορεί να περιμένει. Η ερώτηση λοιπόν είναι αν ο Θεμιστοκλής μπορεί να βγάλει τις αποστολές που βγάζουν οι S.
Αν ναι, όλα καλά.
Αν όχι, είναι επιζήμιος γιατί θα καθυστερήσει αυτό που μας καίει.
Απλά πράματα.

ΥΓ δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς λες με το “στην παρούσα φάση όμως έχουμε ένα έτοιμο σχέδιο”.
Έχουμε εδώ και χρόνια έτοιμα σχέδια, που μας ταιριάζουν κιόλας. Μερικά κολυμπάνε ήδη. Δεν είναι το σχέδιο αυτό που μας λείπει.

sotbak

δεν απορρίπτουμε τίποτε, αλλά η αίσθηση ήταν ότι επειγόμαστε για ενδιάμεση λύση στις φρεγάτες ώστε να αρχίσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ ΗΝ και να πάμε σε προμήθεια νέων φρεγατών προς αντικατάσταση των Σ. Προφανώς και αν ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ φέρει ΕΣΣΜ-2 και τους σωστούς πυραύλους επιφανείας + 3D ραντάρ θα είναι πολύ αξιόλογο πλοίο, αλλά γιατί η δική μου αίσθηση είναι ότι κάτι επικοινωνιακό παίζεται μεταξύ ναυπηγείων-MMSC-Θεμιστοκλή-ΑΛΣ; Αναρωτιέμαι, αν έχει αποφασιστεί να πάμε σε Μπελ (2+2 λογικά), αντί για Θεμιστοκλήδες δεν πρέπει να μεριμνήσουμε/σχεδιάσουμε και για μερικές Gowind 2500 με ελληνική ναυπήγηση με κάποια κοινά στοιχεία οπλισμού με τις Μπελ;… Read more »

Georgios

sotbak sotbak δε φτάνουν τα χρήματα για δύο τύπους κορβετών. Αυτή τη στιγμή δε διαθέτουμε κανένα παρά μόνο τα πυραυλικά σκάφη Super Vita. Επειδή θα παλέψουμε οικονομικά έστω και για τρίτη [email protected] προβάδισμα παίρνει η Sa’ar 72 και όχι το σχέδιο Gowind ξεκάθαρα λόγω κόστους.

sotbak

νομίζω ότι ο Θεμιστοκλής ακόμη και με τα όπλα/ραντάρ που προτείνει η Πτήση δεν μπορεί να θεωρηθεί κορβέτα λόγω εκτοπίσματος. Χρειαζόμαστε κάτι στους 2.000 (+-) τόνους. Ανέφερα την Gowind 2500 λόγω κοινών στοιχείων με Μπελ, αφού Μπελ θα πάρουμε, έχει αποφασιστεί κατά τα φαινόμενα.

Ως προ το κόστος ο CK ανέφερε ότι οι Ρουμάνοι πήραν 4 Gowind 2500 με 1,2 δισ€ αν κατάλαβα καλά

Last edited 30 days ago by sotbak
harval

Καλή σκέψη μόνο που οι Γάλλοι δεν δίνουν κατι έξω από Γαλλία να ναυπηγηθεί. Οντως οι Gowind είναι κορυφαίες ακόμα και 2100 ή 2500 τόνοι. Δυστυχώς όμως ,μας αρέσει ή όχι ,κάτι πρέπει να πάρουν και οι Αμερικάνοι.

flatspin

Οι Αμερικάνοι πήραν βάση στην Σούδα και κατι θα πρεπει να δώσουν βασικα…

harval

Μπά. Δίνουν στους συμμάχους τους τους Τούρκους. Από εμάς πήραν. Πάει οριστικό. Γιατί να δώσουν ? Για μ@@@@@ς ψάχνανε και τους βρήκαν..

George

Οι Gowind συνήθως ναυπηγούνται με το πρώτο σκάφος Γαλλία και τα υπόλοιπα στη χώρα που τα παρήγγειλε

dim73

Δινουν αλλα πιθανοτατα ξεχναμε την διακρατικη χρηματοδοτηση …. παντως εαν συμφωνουν οι Γαλλοι θα προτιμουσα αντι για τις 2 μπελ 5 μοναδες Gowind 3100 ή formitable σε διαμορφωση που το ΠΝ επιθυμει. Σιγουρα θα ειναι κοντα στα 2,5δις

Costas6

Αυτό ακριβώς, κάτι επικοινωνιακό παίζεται.
Γιατί άλλο καλύτερος από τις ρουσσέν, άλλο αντικαθιστώ τη φρεγάτα. 4η δημοτικού μαθαίνεις πως δε μπορείς να συγκρίνεις ανόμοια πράγματα…
Επίσης επικοινωνιακό βρίσκω τον εξοπλισμό. ΚΑΙ τρία σόναρ ΚΑΙ 32 εσσμ2 ΚΑΙ σμαρτΣ ΚΑΙ ραμ ΚΑΙ 5αρι ελικόπτερο ΚΑΙ 76αρι κανόνι ΚΑΙ παραμένουμε στους 800 τόνους. Ότι και να φορτώσεις αυτό 800 τόνους μένει. Ούτε ταχύτητα κόβει!

Οπότε κάτσε να δούμε (αν) τι θα έχει, πόσο θα ζυγίζει, πόσο θα κάνει, και βλέπουμε.

adpanos

Η επιλογή της ΠΑ σε πολλαπλά F16 της βγήκε γιατί είχε απέναντί της Τουρκικά F16. Αν οι Τούρκοι σκέφτονταν τότε όπως σκέφτονται σήμερα και είχαν πάει σε F15 ή κάτι παρόμοιο, τότε η ΠΑ θα είχε πρόβλημα. Τι θέλω να πω με αυτό. Το ΠΝ δεν πρέπει να πάει σε πλοία των 1000 τόνων με τόσο μικρή μαχητική αξία, όταν ο αντίπαλος φέρνει κορβέτες των 2000 τόνων, φρεγάτες των 3000 τόνων και “υπερ” φρεγάτες των 6000 τόνων. Είτε θα πρέπει να προβούμε σε αγορά με Ultra High – Ultra low πλοία, δηλαδή Horizon + Saar 72, είτε να πάμε σε… Read more »

Last edited 1 month ago by adpanos
sotbak

+1 από μένα!!!

adpanos

Τι έχει πάθει η ιστοσελίδα και έχει περαστεί 4 φορές το σχόλιό μου παραπάνω;

Stavrogin1

Μια παρατήρηση,
“-Δεν έχει το μικρό μέγεθος μιας πυραλακάτου που θα την κάνει να αγκιστρώνεται στα νησιά μας.”
διαφορές μεγέθους μιας super vita και μιας θεμιστοκλής ειναι πολυ μικρή της της τάξης του 15%, δεν θεωρώ ότι ισχύει η πρόταση.

Pyriflegethwn

Ελπίζω να πέφτετε έξω στην κοστολόγηση κατά περίπου 100 εκατομμύρια. Επίσης είχα καταλάβει ότι δεν έχει ram το σκάφος στη βασική έκδοση.. Τέλος, δε μπορώ να πω ότι πείστηκα γιατί Θεμιστοκλή και όχι saar 6 όπου έχουμε ένα over-all καλύτερο σκάφος και δεν έχουμε να ανησυχούμε για ευστάθεια.. (πέρα από το κόστος!)

Pillars

Πραγματικά και εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν γίνεται καθόλου συζήτηση για τα πολύ καλύτερα saar 6!!!

Skeptomenos_politis

Επειδη ειναι Γερμανικο σχεδιο και εχουν ναυπηγηθει στη Γερμανια με Γερμανικη επιδοτηση.

Nick

300 εκατομμύρια σε βάθος 10ετίας για 2 πλοία που αλλάζουν τα πάντα στην περιοχή και μόνο με την παρουσία τους, είναι αστείο ποσό. Μην πει κανένας πως το σπάταλο Ελληνικό κράτος δεν μπορεί να βρει 30 εκατομμύρια/έτος. Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος θα μπορεί να περιοριστεί με μικρότερη επάνδρωση. Εμείς δεν θα τα έχουμε σε 6μηνο plus rotation στους ωκεανούς του κόσμου, άρα οι ανάγκες σε πλήρωμα θα είναι μικρότερες. Επίσης αυτά τα πλοία, δεν τα έχεις συνέχεια εν πλω. Αν(Όταν) έρθει η ώρα τους, τα βγάζεις οπλισμένα μέχρι τα μπούνια και ρίχνεις το ξύλο που πρέπει, Έτσι κερδίζεις τον χρόνο… Read more »

Last edited 1 month ago by Nick
Georgios

Ναι Nick Nick όταν θα ξεσπάει ο πόλεμος θα θυμηθούν να βγουν από τον Ναύσταθμο, τότε δυστυχώς μπορεί να είναι πλέον αργά. Η φρεγάτα δεν είναι μαχητικό να μπορεί να απογειωθεί την τελευταία στιγμή, ούτε μπαίνει σε διαδικασία πεντάλεπτου και δίλεπτου.

Nick

Υποτίθεται πως έχεις υπηρεσίες πληροφοριών και θα “μυριστείς” πως κάτι ετοιμάζεται. Αυτά τα πλοία θα είναι Σούδα και άρα πολύ πιο κοντά στο πεδίο που θα τα χρειαστούμε.

harval

πολύ ωραία όλα. Αλλά ΑΒ ή ΤΙΚΟ δεν θα δούμε. Οριστικό. Πρέπει να το χωνέψουμε.

Nikolaos

Πολύ δουλεμένο και πειστικό άρθρο. Το μέγα ζήτημα φυσικά είναι τα αξιόπλοο του τύπου σε θάλασσα, η αυτονομία (τα πετρελαιοφόρα στόλου δεν περισσεύουν, και οι εγκαταστάσεις των ναυστάθμων είναι λίγες, όπως και οι αντίστοιχες σε λιμένες νήσων) και η α/υ ικανότητα (άλλα ναυτικά που χρησιμοποιούν παρόμοια πλοία δεν έχουν να αντιμετωπίσουν την οξύτατη απειλή που συνιστούν τα πολυάριθμα υ/β του ΤΝ). Αφήνει βέβαια μια πικρή γεύση το γεγονός ότι το ΠΝ περνά στη δεύτερη λίγκα. Αν με τη συνεχή τριβή και τις προκλήσεις η Τουρκία μας οδηγήσει να αντικαταστήσουμε φρεγάτες με πολύ μικρές κορβέτες, έχει καταγάγει μια σοβαρή νίκη από… Read more »

DimitrisXr

Θα προσθεσω και την απορροφηση πληγματος στα σοβαρα μειονεκτηματα του πλοιου. Εγω θεωρω δεδομενο οτι σε ολοκληρωτικο πολεμο μεταξυ Ελλαδας Τουρκιας παρα πολλα πλοια θα πληγουν, και πρεπει να υπαρχει μια καποια αντοχη σε βληματα απο τις κυριες μοναδες του στολου. Μετα ερχονται οι συγκρισεις. Μια κορβετα Gowind 3100 εχει τιμη στα 500εκατ περιπου. Για 150εκατ παραπανω εχεις 10τονο ελικοπτερο με ολα τα πλεονεκτηματα που πολυ αναλυτικα ανεφερες, συρομενο σοναρ και καλυτερο (λογικα) γαστρας, περισσοτερους πυραυλους (παλι λογικα), μεγαλυτερη αντοχη σε πληγματα, μεγαλυτερη αυτονομια και πιθανοτατα θα μπορουμε να προσθεσουμε ενα παραπανω ciws (με τη σκεψη μου να πηγαινει στα… Read more »

Georgios

DimitrisXr DimitrisXr οι Gowind 3100 πλέον λόγω εκτοπίσματος δε θεωρούνται κορβέτες αλλά φρεγάτες και ανταγωνίζονται τις [email protected] Για την πρώτη παράγραφο θα πω ότι το θέμα είναι να μη δεχθείς βλήμα, τουλάχιστον άμεσο, εδώ δουλεύουν τα ηλεκτρονικά αντίμετρα/δολώματα ή κοινώς ECM. Η δεύτερη παράγραφος με βρίσκει να συμφωνώ απόλυτα.

DimitrisXr

Συμφωνω για τις 3100 ως προς την ονομασια, αλλα τις Belharra δεν τις ανταγωνιζονται. Οι αντιαεροπορικες φρεγατες ειναι μια κατηγορια απο μονες τους, πανω απο τις γενικων καθηκοντων και σε τιμη και σε μεγεθος και σε ικανοτητες. Τωρα για τα πληγματα, προφανως κανω εικασιες. Ομως η ιστορια εχει δειξει οτι τελειοι πολεμοι δεν υπαρχουν, μπορει ενα συστημα να μην λειτουργησει, μπορει να διεξαχθει μια ξαφνικη μαζικη επιθεση, μπορει χιλια δυο μπορει οποτε, προσωπικα ξαναλεω, θεωρω πως οι κυριες μοναδες στολου θα πρεπει να μπορουν να απορροφησουν πληγματα. Και δεν ξερω εαν ενα πλοιο του μεγεθους της Saar72 μπορει να το… Read more »

George

Δεν είναι οι Bel ΑΑW. Που είναι το long range ραντάρ πχ?
Είναι η α/α έκδοση της αρχικής Bel όπως η FREDA είναι η α/α έκδοση μιας α/υ φρεγάτας, της FREMM
Με AESA ραντάρ βέβαια αυτή τη φορά και όχι PESA μια 5ετία μετά τους Ιταλούς με το Kronos
Τώρα αν εμείς την λέμε AAW είναι το ίδιο με το GΤi που είχα που όμως μόνο Grand Tourer δεν ήταν….ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται

Costas6

Δεν υπάρχουν αμιγώς α/α φρεγάτες. Μόνο α/α εκδόσεις κάποιου σχεδίου γενικής χρήσης.
Όποιος χρειαζόταν αμιγώς α/α έφτιαξε αντιτορπιλικό.
Αυτό δε σημαίνει πως φρεγάτες δε μπορούν να στήσουν ένα στόλο με μεγάλη α/α δυνατότητα. Μπορούν.
Και το sea fire ΕΙΝΑΙ long range ραντάρ. Πιθανότατα αρκετά καλύτερο απ’ οτιδήποτε πλέει αυτή τη στιγμή στη Μεσόγειο

George

Μένει να φανεί…το Kronos είναι σχεδόν μια δεκαετία νωρίτερα από την Γαλλική προσπάθεια στην περιοχή του multi functional AESA.
Kαι στο ΑΑW καράβι τους τις Forbin (και έχει σημασία γιατί είναι η προστασία του αεροπλανοφόρου και άρα δεν παίζεις) πήγαν για Ιταλική λύση το EMPAR αλλά και για Ολλανδοαγγλική για το long range.
Παραδοσιακά οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί είναι στην πρωτοπορία σε αυτή την περιοχή με την Γαλλία να ακολουθεί από μακριά ασθμαίνοντας με συχνά αστείες λύσεις λόγω σωβινισμού όπως το Hercules όταν θα μπορούσαν να έχουν το Κronos και στις δικές τους όπως το έχουν οι Ιταλικές FREMM

Costas6

Αυτά τα 10 χρόνια γιατί τα μετράς ως πλεονέκτημα; μείον είναι για την τεχνολογία.
2ον, το κρόνος δεν είναι multi. Είναι απλά ένα πολύ καλό αεσα ραντάρ.
Το σηφαιρ είναι άλλη κατηγορία.
3ον, θα ήμουν πιό προσεκτικός και με λιγότερα βιαστικά συμπεράσματα. Η Γαλλία έχει πλοία που ούτε ιταλοί ούτε ολλανδοί έχουν. Έχει υπςρπόντιες κτήσεις. Έχει λοιπόν τελείως διαφορετικές αποστολές και άρα ανάγκες. Πιθανότατα κάποιες λύσεις σου φαίνονται αστείες επειδή δεν ξέρεις ποιό πρόβλημα λύνουν…

George

Οι FREMM είναι κοινές και λύνουν τα ίδια προβλήματα. Το ποιός τα λύνει καλύτερα φάνηκε από την επιλογή του USN….
Οταν έχεις παρουσιάσει AESA σχεδόν 10 χρόνια πριν τους Γάλλους το εύλογο αλλά σίγουρα όχι απόλυτο είναι να είσαι πιο μπροστά
Το ίδιο συνέβει και στα α/ε με τους Αμερικανούς να παρουσιάζουν το ένα μετά το άλλο AESA ραντάρ την εποχή που οι Γάλλοι είχαν ένα πολύ καλό μηχανικό για να πάνε μετά σε PESA και μόλις τώρα σε AESA. Χρονικά μαζί με τους Ρώσους!
Σίγουρα δεν ήταν επιλογή τους….

Costas6

Νομίζεις. Στο έγραψα και ποιόν πριν, πηδάς σε συμπεράσματα λόγο άγνοιας. Οι γαλλικές φρεμμ έχουν από δίπλα τους μπελάρες, αντιτορπιλικά και αεροπλανοφόρο. Οι ιταλικές τίποτα από όλα αυτά. Το ποιό πλοίο πρέπει να λύσει όλα τα προβλήματα μόνο του και το αν αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, το αφήνω στη νοημοσύνη του καθενός. Όταν έχεις παρουσιάσει αεσα 10 χρόνια νωρίτερα, σημαίνει πως αν δεν το αναβαθμίσεις είναι 10 χρόνια παλιό. Όχι πως μας αφορά βέβαια, γαλλικό αεσα κυκλοφορεί από το 1997 τουλάχιστον, άσχετα αν το γνωρίζεις. Και το σμαρτΛ που φοράει ο μισός πλανήτης, αεσα είναι. Και το κυριότερο, που επίσης… Read more »

George

Και οι Ιταλικές έχουν αεροπλανοφόρα και αντιτορπιλικά. Τα τελευταία μάλιστα είναι ίδια με τα Γαλλικά! Ειλικρινά προσπαθώ να παρακολουθήσω τον συλλογισμό σου. Τι πιστεύεις δηλαδή ότι οι Γάλλοι μπορούσαν να βάλουν ένα αξιοπρεπές AESA ραντάρ στις FREMM και είπαν ασε καλύτερα PESA μια και έχουμε αεροπλανοφόρο? Η γιατί να βάλουμε long range όπως κάναμε στις Horizon αφού έχουμε multi-functional? Δεν συνέκρινα κανένα ραντάρ. Απλά είπα ότι οι Ιταλοί παρουσίασαν ένα multi-functional AESA ραντάρ για φρεγάτες 10 χρόνια πριν τους Γάλλους. Είναι επειδή το καλό πράγμα αργεί και το Sea Fire θα τα βάλει όλα κάτω? Μπορεί. Δεν το ξέρω αλλά… Read more »

Costas6

Σε τι ανταγωνίζονται ακριβώς;;;
Μια χαρά θα τις συμπλήρωναν. Κι όπως λέει ο φίλος, ας ήταν ένα πλοίο λιγότερο. Τρία πραγματικά πλοία είναι περισσότερα από 4 ψεύτικα.
Το να μην δεχτείς βλήμα είναι ένα θέμα.
Το τι θα γίνει όταν θα το δεχτείς είναι ένα άλλο θέμα. Είναι τεράστια η διαφορά ανάμεσα στα πλοία..

digitallito

Θα συμφωνήσω φυσικά, τόσο με την απαίτηση του αξιόπλοου για παρουσία στις εσχατιές της επικράτειας και την αυτονομία, όσο και με την ικανότητα ν’ αντιμετωπίζει προκλήσεις στα καλά καθούμενα ή από το πουθενά, όπως τις βολές που έριξαν οι Τούρκοι στον Πάνθηρα το ’84 ενώ έκανε Ξιφία, και αν χρειαστεί ν’ απαντήσει. Ένα σκάφος στους 800 t κατά την προσωπική μου άποψη, χειμώνα με κόντρα καιρό θα ταλαιπωρηθεί και θα ταλαιπωρήσει και το πλήρωμά του για να φτάσει Β. Αιγαίο. Χρειάζεται ένα σκαρί στους 1200+ t, συμβατό με τον υπόλοιπο εξοπλισμό του ΠΝ για να μην αυτοπηροβοληθούμε στα πόδια ως… Read more »

x-m

Τον τόνο του τι μέλλει γενέσθαι δίνουν οι κ.κ. Ροζάκης , Τσούκαλης, Διακόπουλος. Η πολιτική μας ηγεσία διαχρονικά πετάει την καυτή πατάτα είτε διαπραγματευόμενη, είτε μένοντας αδρανής. Κάποτε όμως, κάποια κυβέρνηση, ίσως όταν ρητά τα μεμέτια απαιτήσουν για την εμπέδωση της ειρήνης στην περιοχή το μισό Αιγαίο, δεν θα μπορεί να πετάξει τα μπαλάκι στον επόμενο. Και τότε….. Πριν λίγα χρόνια , η πολιτική απάτη που ακούει στο όνομα ΓΑΠ χτυπιόταν ότι στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες. Φυσικοί πόροι που ηγέτες άλλων χωρών θα θεωρούσαν ευλογία για τον τόπο τους, οι δικοί μας τους θεωρούν κατάρα… Read more »

Animades

Τα μεγάλα πλοία έχουν τουλάχιστον τρία πλεονεκτήματα απέναντι στα μικρότερα κατά την γνώμη μου , το τρίτο είναι η μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης πλήγματος – επιβίωσιμότητα μετά από πλήγμα (παθητική προστασία) .. βέβαια αν ένα μικρό πολεμικό όπως το αποκαλούμενο ” Θεμιστοκλής ” έχει ισχυρότερη ενεργητική προστασία απ ότι οι μεγάλες μονάδες του Π.Ν. ( 76 ‘strales με Dart , 32 essm bl 2 , 21 X Ram , sonar γάστρας , ελαφρές Α/Υ τορπίλες) , μοιάζει πολύ δύσκολος αντίπαλος ….(για να το βυθίσεις πρέπει να το πετύχεις πρώτα) . Θεωρώ ότι τα πολύ χρήσιμα αυτά σκαριά , δεν μπορούν σε… Read more »

Last edited 1 month ago by Animades
CKfurious

Επαναλαμβάνω τη θέση μου: Εάν θέλουμε άμεσα και με πολύ μικρό κόστος να αυξήσουμε την αποτρεπτική μας ισχύ δυο κινήσεις πρέπει να γίνουν Σύχρονες τορπίλες για τα 214 και εκσυχρονισμό αριθμού των sut  Εφοδιασμό των με f16 σύχρονο stand off anti ship όπλο Ακόμα και οι SDB:μπορούν να κάνουν τη διαφορα με μικρό κόστος Επί του Θεμιστοκλή: Το πλοίο είναι πολύ μικρό για κορβέτα  Δεν έχει sonar δεν έχουμε και δεν πρόκειται να έχουμε ελικόπτερο των 5tn Επιπλέον με τα BARAK VLS, Chimneys και τα HARPOUN σε αυτές τις θέσεις έχει υψηλό μετακεντρο με ότι αυτό συνεπάγεται στην ευσταθία του πλοίου… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

Georgios

CKfurious CKfurious διαθέτει σόναρ τροπίδας.

Nikolaos

Σύμφωνος στα βασικά, αλλά ποια είναι τα stand-off anti-shipping όπλα για το F-16 πλην AGM-84 στις τελευταίες εκδόσεις; Ο AGM-154C μειονεκτεί, ως όπλο ανεμοπορίας, σοβαρά έναντι των συμβατικών αντιπλοϊκών πυραύλων, καθώς η ταχύτητά του είναι χαμηλή, η τροχιά του προβλέψιμη, και είναι ευχερώς ανασχέσιμος από τα συστήματα αεράμυνας σημείου. Θυμόμαστε το 2012 την αναχαίτιση του ΜΜ.38 από Ση Σπάρροου του ΠΝ … Πολύ πιο δύσκολη περίπτωση, λόγω χαμηλής πτήσης και υψηλότερης ταχύτητας. Η εμβέλεια των 74 χλμ που αποδίδεται στο ως άνω όπλο ανεμοπορίας αφορά άφεση από μεγάλο ύψος, πράγμα που δίνει απόλυτα προβλέψιμη τροχιά και δυνατότητα ιχνηλάτησής του από… Read more »

CKfurious

JSOW: https://www.ptisidiastima.com/f-16-should-take-over-naval-strike/ Είναι σιωπηλό όπλο: Δεν εκπέμπει δεν έχει IR είναι και με μειωμένο rcs Και ο harpoun/slam μια Χαρά τη κάνει τη δουλειά του! Είναι ήδη πιστοποιημένος σε ελληνικά και γνωστός με υποδομές στο Ναυτικό Δεν θα το πλιρvβουμε με τιμές Μαρόκου sdb: http://www.ausairpower.net/APA-SDB.html It will also be highly effective against unhardened and hardened air defence targets, such as SAM batteries, and maritime targets such as warships. Τα m2000egm είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις ανάγes και για TASMO Ιδιαιτερα εάν θέλουμε να καλύψουμε και ανατολική μεσόγειο AOZ Στερούνται ακτίνας δράσης για τέτοιες αποστολές Βεβαια εάν πετάνε αφού ηFOS… Read more »

Costas6

Για μια χώρα με 1500 νησιά, οτιδήποτε πέραν των επάκτιων εποχούμενων εκτοξευτών είναι πλεονασμός.
Η ΠΑ είναι ήδη φορτωμένη, δε χρειάζεται να επιβαρυνθεί κι άλλο. Αν κάνει τη δουλειά της, εξασφαλίσει δλδ αεροπορική υπεροχή, υπάρχουν 1002 τρόποι να βουλιάξεις και τα πλοία στην αν. Μεσόγειο.

digitallito

Το Νορβηγικό NSM που έχει και παθητική καθοδήγηση, αν θυμάμαι καλά, γιατί το απορρίπτουμε?

Nikolaos

Δεν το απορρίπτουμε. Υστερεί μόνο στο κατά τεκμήριο υψηλότερο κόστος, και στη δέσμευση α/φ F-16 για την αποστολή, που έχουν ήδη τεράστιο φόρτο στη διάταξη μάχης της ΠΑ. Προφανώς είναι από τα σημαντικότερα βλήματα παγκοσμίως.

giannis82

Απο που βγαινει οτι ο NSM ειναι άκριβως? (σε σχεση με τον ανταγωνισμο)

The subsonic NSM has been in service with the Royal Norwegian Navy since 2012. The weapon has a range of about 100 nautical miles with a cost of slightly less than the Raytheon Tomahawk Block IV cruise missile (the Navy quotes the price per round of the TLAMs at $569,000 per round in FY 1999 dollars (about $868,000 in 2018, adjusted for inflation)).
https://news.usni.org/2018/05/31/raytheon-awarded-lcs-horizon-anti-surface-weapon-contract-deal-worth-848m#:~:text=The%20weapon%20has%20a%20range,2018%2C%20adjusted%20for%20inflation)).

Vassilis13

Το ποιό σπουδαίο είναι να μην χαθούν οι Μπελχ@ρρα κ να πάμε για 4.
Για να τις ονομάσουν Θεμιστοκλής 100% θα τις αποκτήσουμε..

Βλέπω 4 μεκο, 4Μπελ κ 4 mmsc…
Τώρα γτ ακούγονται συγκεκριμένα 7 Θεμιστοκλής δεν ξέρω…

Βεβαια χρειαζόμαστε κ υποβρύχια…

Τώρα για τον Θεμιστοκλή. Αν είναι καλα εξοπλισμένος δεν με χαλάει για το Αιγαίο…
Το ζουμί ειναι να αποκτήσουμε 4 Μπελ

harval

Καλά τα λές. Ακόμη καλύτερα αν για 4 mmsc (3,5 δις) είχαμε με τα ίδια λεφτά 7 Θεμιστοκλίδες με exoset -essm 2 και για κερασάκι 2 υποβρύχια 214. (το Αιγαίο ευνοεί τα υποβρύχια) Λέω εγώ τώρα.

Koulis

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ στα 85 μέτρα.

Georgios

Koulis Koulis να το τεντώσουμε για να βάλουμε τι πάνω;

Digenis

Μπραβο ωραιο αρθρο … Το θεμα όμως παραμένει οτι το ελικοδρόμιο μιας Saar72 μας ειναι σχεδόν άχρηστο σήμερα … Το πν πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται (λιγο ποιο γρηγορα) για μη επανδρωμένα ελικόπτερα . Επίσης οι Saar72 δεν μπορούν να αναλάβουν κυριο ανθυποβρυχιακό ρολο,οι πυραυλοι ΑΑ που φερουν πανω ειναι λιγοι ,δεν ειναι μακρας εμβελειας ,οποτε οι βαριες κορβετες Pesco ειναι κατι που θα συμπληρώσει τα κενά . Εν ολιγης Η Saar72 πρέπει να έχει ως κυριο ρόλο ναυτικό αγώνα με 16 αντιπλοικους , Να ειναι κατασκευασμένη σε αυξημένους αριθμούς πχ 10 Nα έχει ισχυρη αυτοπροστασία με Ram και Strales-Dart… Read more »

Georgios

Digenis Digenis φωτογραφίζετε Sa’ar 6?

Digenis

Κατω απο 1000τ ειναι το πλοιο που περιγράφω .

 1. 16 πυραύλους επιφανείας
 2. Μικρο υποστεγο για το VSR 1t .
 3. Ελικοδρόμιο για το VSR και υπό περιπτώσεις τα Kiowa
 4. Σόναρ τροπιδας
 5. 8 ESSMbl2 σε ΜΚ56
 6. Ram bl2
 7. 76αρη με 3 τύπους πυρομαχικών και το Radar του Strales πανω στο πυροβόλο .
ICON

Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας οδεύουν και αυτά προς την ΟΝΕΧ και τα σχέδια των Super Vita πλέον τους ανήκουν. Μία οικονομικότατη λύση (παρόμοια με τη “ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ”) θα ήταν να εκμεταλλευτούμε τα υλικά από τον εκσυγχρονισμό των 4 Combattande III και να ναυπηγηθούν ακόμη 4 «μεταμορφωμένες» Super Vita, με αυξημένο μήκος και εκτόπισμα (παρόμοια με τη SAAR 72) . Με αυτόν τον τρόπο πολλά και ακριβά ήδη υπάρχουν: Bridgemaster, Mirador, Lirod, CMS Tacticos, OTO Melara 76, ECM, MK34 RBOC, Harpoon, κ.ά. Ενδεχομένως και 4 radar MW08 θα περισσέψουν από τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ. Τώρα οι βελτιώσεις μπορούν να είναι MK48/MK56 με ESSM… Read more »

Georgios

ICON ICON δεν είναι LEGO τα πλοία να βάζεις και να βγάζεις κατά το δοκούν πράγματα, ειδικά να φορτώνεις σόναρ τροπίδας σε πλοίο που ποτέ δε σχεδιάστηκε για κάτι τέτοιο. Όλα αυτά χρειάζονται τουλάχιστον εμπεριστατωμένη ναυπηγική μελέτη για αυτό και προωθείται για λόγους πολυπλοκότητας η Ισραηλινή λύση.

faith

Κάτι σαν αυτό;

https://imgur.com/a/ffvG6im

Last edited 28 days ago by faith
George

Πολύ καλή πρόταση! 11 σύγχρονες πυραυλάκατοι και δουλειά για την Ελευσίνα σχεδόν καθόλου ρίσκο, με ρεαλιστικό budget που θα ήταν κάτω από 0,5 δις μια και τα συστήματα ήδη υπάρχουν στις αρχαίες combattante Θα το πήγαινα λίγο πιο down to earth με μόνη αλλαγή το Phalanx αντί για RAM από τις τρεις S που θα πρέπει να γίνουν ανταλλακτικά και ένα Phalanx από κάποια από τις δύο που έχουν διπλό καθώς και Harpoon από αυτές Τα RAM των άλλων 7 SV θα έπρεπε να πάνε στις ΜΕΚΟ όταν εκσυχρονισθούν και αυτές να πάρουν τα Phalanx τους (εκτός από ΜW08 που… Read more »

Jason

Πλοιο 800 τονων με κοστος 300-350 θα ειμαστε κοροιδα και για τα πανηγυρια εαν τα αγορασουμε, καθως με 300-350 εκατομμυρια μπορουμε να ναυπηγησουμε εγχωρια μεχρι και φρεγατες Αντι-Αεροπορικου πολεμου απο Δανια και Αγγλια με εκτοπισμα 6 χιλιαδων τονων, π.χ. Iver Huitfeld / Type-31 / Arrowhead 140. Στο εκτοπισμα των 800 τονων υπαρχουν καλυτερα πλοια απο τις Θεμιστοκλης / Sa’ar 72, που εχουν ηδη ναυπηγηθει, και εχουν το μισο κοστος. Για παραδειγμα οι Baynunah class corvette / Combattante BR71 ειναι ανωτερες, καθως εχουν σοναρ, συστημα RAM με 21 πυραυλους, 8 βληματα ESSM (ισως να χωρουν και περισσοτερα πλεον), 8 βληματα exocet… Read more »

drinis

Τα 350 εκ. είναι για πλοίο με Exocet, ESSM και RAM. Όχι για το συγκεκριμένο με τους Barak 8 και Harpoon.

Mageiras

Τα είπαμε και στο προηγουμενο άρθρο… Υπάρχει θέση για ένα τέτοιο σκάφος στο ΠΝ με την διαφορά ότι ακόμα και 350εκ € είναι παρα πολλα… Γυρω στα 250εκ θα ήταν πιο βατό. Το 250χλμ ραντάρ αποτελεί πλεονασμό και overkill ενώ η έμφαση πρέπει να δωθεί στο ASW με ένα Vds είτε captas1 ειτε Traps κι όχι στο αντιαεροπορικό κομμάτι για πλοια που θα δρουν στο Αιγαίο κάτω από την ομπρέλα της φιλιας αεροπορίας. Θα επιμείνω στον εξοπλισμό με τα διπλά ADL καθώς έτσι δέχεται ένα εξαιρετικό ευρος όπλων για όλες τις αποστολές ανάλογα τον ρόλο που θέλει να εκτελέσει το… Read more »

Georgios

Mageiras Mageiras το να κάνεις εκπτώσεις είναι εύκολο, πέφτουν και οι τιμές :wpds_cool: , χρυσώνεται και το χάπι για την τελική τιμή-πακέτο.

KonstantinosKaperonis

Θα δούμε τι θα γίνει… Ελπίζω σύντομα.. Όμως το δικό μου ελληνικό ναυτικό, έχει 4 Bell σε Α/Α ρόλο (2+2)αντικατάσταση των 2 από τις 3 απλές S,έχει 2 Tico με αντικατάσταση της τρίτης μη εκσυνχρονισμένης S(τα οποία θα αποσυρθούν με την έλευση των άλλων 2 Bell, έχει 6 gowind 3100 για αντικατάσταση των 6 S, 12 Θεμιστοκλής για την αντικατάσταση των Combattant και τη συμπλήρωση ισχύος έως ότου έρθουν οι Gowind, παρακτιες πυροβολαρχίες με excoset, guided rockets. 10 χρόνια δουλειάς και προγράμματος, ότι δεν ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα το πληρώνει η εκάστοτε ανάδοχος εταιρεία. Είμαι ναύαρχος όχι αστεία.. Τύφλα να έχει… Read more »

Costas6

Αν έχεις όλα αυτά, τα τίκο περισσεύουν.

flashg

Γιατί το παιδεύουμε και δεν πάμε σε κορβετούλες φτηνές και καλές των 2500 τόννων? Ένα σορό σχέδια υπάρχουν. Sigma10514, Gowind, K130,Khareef Class κ. α. Ένα πλοίο 800 τόννων δεν μπορεί να γίνει μια ολοκληρωμένη κορβέτα. Μια οι Γάλλοι θέλουν να μας φουσκώσουν την Bel, μια η ONEX με την πυραύλακατο των 800 τόννων. Με το ίδιο κόστος πάμε και αντικαθιστούμε μία προς μία τις S με δοκιμασμένα σχέδια. Ακόμα και τις υπόλοιπες πυραύλακατούς μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αυτές τις κορβέτες που είναι ιδανικές για την περιοχή μας και τα οικονομικά μας.

harval

Φίλε μου το πρώτο που χρειάζεται είναι θάρρος και ομοψυχία ,το δεύτερο διατήρηση και επαύξηση καλών διεθνών σχέσεων εκεί που πιάνουν τόπο (πχ με Γερμανία δεν πιάνουν τόπο) και τρίτο βέβαια οι ικανότητες των πλοίων. Δυστυχώς τρίτο

flatspin

Αν το ενδεχομένο configuration ηταν της αρεσκείας μας, δε βλέπω τον λογο να την απορριψω ως πρόταση. Στο κάτω κάτω της γραφης ειναι πολυ καλυτερη απο τις combattante και επέχει τον ρολο μινι-φρεγατας εν ανάγκη.

Με κάποιες τροποποιησεις της πρότασης (επιμηκυμενη εκδοση?, ESSM?, RAM?, ASW?, ενισχυμενο deck ελικοπτέρου? Exocet? NSM?) μπορεί να μας έρθει γάντι. Σίγουρα δύσκολα να ικανοποιηθούν όλα, αλλα αν το συζητησουμε μπορει να βρούμε κοινο τόπο.

poupol

Σε θέματα άμυνας και ασφάλειας για χάραξη μεσο-μακροπρόθεσμης πολιτικής στην κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας εξωστρεφούς αμυντικής βιομηχανίας απαιτούνται ιδανικά στο ανώτατο επίπεδο αποφάσεις αυτοδύναμες και με το δυνατόν διακομματικές συναινέσεις, χωρίς ωστόσο να χάνουμε τον στόχο μας από πιέσεις των δανειστών. Βέβαια εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι εάν γίνουν αμυντικές προτάσεις που έχουν και οικονομικές διευκολύνσεις από χώρες που την περίοδο αυτή δεν είναι απέναντί μας στα εθνικά θέματα …καλοδεχούμενες, για να υπάρξει και ένας έστω υποτυπώδης στοιχειώδης ανταγωνισμός, αφού δεν υπάρχει διεθνής διαγωνισμός!! Γενικώς, να μην μας ανησυχούν οι αμυντικές προτάσεις των οίκων, αρκεί βέβαια οι προτάσεις αυτές να εξυπηρετούν… Read more »

Tasos70

Κατά την γνώμη μου , δεν μας κάνει ! Είναι πολλή μεγάλη για πυραυλάκατος , και πολλή μικρή για κορβέτα ! Θεωρώ πολλή καλύτερη λύση τις ” Ευροκορβετες ” που συμμετέχουμε κιόλας .

Αν πρέπει ντε και καλά να “ψωνίσουμε” από την ONEX αυτό το σκαρί , θα το ήθελα με άλλον οπλισμό . Ξεχνάμε το ελικόπτερο – ελικοδρόμιο , και στον χώρο που δημιουργείτε βάζουμε 2ο OTO MELARA , RAM και ESSM πυραύλους ( στην θεση των BARAK ) .

Με αυτό τον οπλισμό , έχουμε ένα πολύ ικανό πλοίο για να αντικαταστήσουμε τις κανονιοφορους !

harval

Σε όλα συμφωνώ αλλά όχι στο τελευταίο. Με αυτό το πλοίο επαυξάνουμε τις Super Vita. Και μάλιστα σε Super Super Super Vita. Τα specifications μιλάνε από μόνα τους χωρις επεξηγήσεις.

christos_choris_a

Το άρθρο περιλαμβάνει σκόπιμα ένα λογικό άλμα: “αφού οι [email protected] των 4000 τόνων είναι ακριβές για ν’ αντικαταστήσουμε τις Kortenaer σε αναλογία μία προς μία επομένως “καλό” θα ήταν να πάμε στη λύση της “Θεμιστοκλής” των 800 τόνων! Μα υπάρχει και η λύση των Gowind 3100 ή των Ευρωκορβετών των 3000 τόνων! Το πρόβλημα με τις “Θεμιστοκλής” μήκούς 72 μέτρων είναι το “αναιμικό” sonar που θα φέρουν. Στη θάλασσα του Αιγαίου ευνοείται το υποβρύχιο. Ο λόγος λέγεται διάθλαση των ηχητικών κυμάτων όταν περνούν μέσα από στρώματα διαφορετικών θερμοκρασιών. Η σχετικά αβαθής θάλασσα του Αιγαίου με τις σκοτεινές σπηλαιώσεις, τις σκοτεινές… Read more »

christos_choris_a

Υ.Γ. Αν πάμε στη λύση των “Θεμιστοκλής” κινδυνεύουμε να φάμε “χαστούκια” και όχι αυτή τη φορά απ’ τον Λάμαχο !

Georgios

christos_choris_a christos_choris_a η Gowind 3100 θεωρείται φρεγάτα όμως και όχι κορβέτα. Το σημαντικό με την κλάση Θεμιστοκλής/Saar72 είναι ότι διαθέτει σόναρ τροπίδας και στέκομαι σε αυτό και δεν γνωρίζω το κατά πόσο είναι εύκολο να μπει και συρόμενο για όσο το δυνατόν πιο πλήρη θωράκιση από τα υποβρύχια.

darede

το γράφεις συνέχεια και είσαι λάθος, η Gowind 3100 απο την Naval Group θεωρείται κορβέτα. Η Saar72 είναι ένα σκάφος που δεν μας χρειάζεται τώρα και που δεν γνωρίζουμε εάν κάνει για ΤΠΚ. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι δεν είναι κορβέτα.

Costas6

Και αν θεωρείτε φρεγάτα δλδ από κάποιους, εμάς τι μας νοιάζει;
Μας κάνει – δε μας κάνει είναι το θέμα. Όχι πως το λένε.
ΥΓ μιας και θέλουνε να αλλάξουμε τις S που είναι φρεγάτες, καλό είναι να κοιτάμε και φρεγάτες.

Nikolaos

Παιδιά, κάτι θα πρέπει να κάνετε για το site. Εδώ και 5 ώρες δεν φόρτωνε ούτε μια καρτέλα (θέμα ή κεντρική σελίδα) σε Firefox, Edge, Chrome. Σε μηχάνημα επαρκέστατου επεξεργαστού, RAM κλπ. Εννοείται ότι άλλες βαρύτατες σελίδες ειδησεογραφικών και όχι μόνον ιστοτόπων φορτώνονταν κανονικά στον ίδιο χρόνο. Δέκα μέρες τα λέμε, εις ώτα μη ακουόντων. Δεν συνέβαινε πριν από την αλλαγή του ιστότοπου, είναι μάλλον εύκολο να βρεθεί τι πλήγε στραβά. Δεν τιμά το περιοδικό η εικόνα αυτή.

Kostasq

1) Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν μπορούμε να αγοράσουμε συνολικά 4 ή 6 φρεγάτες βελχάρα αν μας καλύπτουν και είναι τόσο μα τόσο καλές. Λιγότερες δεν βλέπω να συμφέρει. Μήπως επειδή δεν έχουμε χρήματα; Μα έχουμε χρήματα και 10 και 15 δις να διαθέσουμε στην άμυνά μας, ακόμα και χωρίς να περικόψουμε το 1/100 των πιο ακραίων σπαταλών μας. Άσε που λέμε τώρα ότι εμείς ξοδεύουμε ένα “Χ” ποσό. Αν θέλαμε θα μπορούσαμε πολύ παραπάνω. 2) Όποιο πλοίο βγάζουμε στο Αιγαίο από εδώ και πέρα, θα πρέπει να έχει κάποιες άνω του μετρίου ανθυποβρυχιακές ικανότητες. Οπότε είτε… Read more »

ANDREW

Αρχικά αν θέλουμε να μιλάμε για αγορές πρέπει οι κυβερνώντες να μας πουν πόσα θέλουν να δώσουν. Εάν θέλουν να δώσουν ελάχιστα να μας εξηγήσουν τον λόγο και έπειτα να ρωτήσουν τον λαό εάν θέλει να αφοπλιστεί ή θα προτιμήσει τα επιδόματα για ακόμα 3 χρόνια μέχρι να χάσουμε σε έναν πόλεμο. Αν λοιπόν αποφασιστεί να διαθέσουμε δις τότε θα πρέπει να πάμε σε 2 freda (που θα είναι έτοιμες η πρώτη από το 21) και 2 + 2 bel. Με αυτά τα δύο παίρνεις μία ανάσα μέχρι να αποφασίσεις εάν θα περιμένεις τις pesco ή θα αγοράσεις c sword/… Read more »

x-m

Καταρχάς έχουμε αφοπλιστεί χωρίς να ρωτηθεί ο λαός. Επιπλέον για να χάσεις έναν πόλεμο πρέπει να τον κάνεις. Αν δεν τον κάνεις δεν τον χάνεις . Θα φτάσουμε εκεί που “πρέπει” χωρίς πόλεμο.

npo

Φυσικά δεν έχουμε τα απαραίτητα “εφόδια” για να αξιολογήσουμε την πρότασή. Κουβέντα κάνουμε. Λοιπόν.. Δεν καταλαβαίνω την δυνατότητα ανθυποβρυχιακού αγώνα όταν η κορβετίνα των 800 τόνων δεν σηκώνει οργανικό ελικόπτερο ASW. Γιατί προσωπικά δεν ξέρω ελικόπτερο με ASW δυνατότητες της προκοπής που να μην είναι μεταξύ 10 και 15 τόνων. Μια σύντομη αναζήτηση.. 1) Z-9EC κατασκευαστής: Κίνα Χρήστης:Πακιστάν Βάρος 4.t (σχέδιο βασισμένο στο Eurocopter Dauphin) 2) AW159 Wildcat κατασκευαστής: UK Χρήστης:Royal Navy Βάρος 6.t 3) Kaman SH-2G Super Seasprite κατασκευαστής: US Χρήστης: κανείς πλέον Βάρος 6.12 t Κι είναι γνωστό πόσα γερμανικού σχεδιασμού υποβρύχια ναυπηγούν οι Τούρκοι. Αυτές οι κορβετίνες… Read more »

Last edited 30 days ago by npo
George

Καταρχήν το ΠΝ δεν πρωτοτυπησε με τις SV. Τις πήρε όταν στη Vosper πίστευαν ότι το σχέδιο Ramadan της Αιγύπτου από το 1980! που είχε πουλήσει σε όλη τη Μέση Ανατολή είτε ως Province είτε ως Vita δεν είχε άλλα περιθώρια. Ηταν έκλπληξη για αυτούς ότι ένα ναυτικό θα αγόραζε ένα κάπως ξεπερασμένο σχέδιο. Και ναι ήταν πολιτική απόφαση αλλά το ΠΝ μάλλον δεν είχε καταλάβει τότε την τάση για κορβέτες αντί για πυραυλάκατους. Το Ramadan/Province/Vita/SV πάντως ήταν το αντίπαλο δέος της Combattante III και ενώ οι Γάλλοι είχαν παρουσιάσει διάδοχη κατάσταση που ήταν και η επιθυμία του ΠΝ και… Read more »

peet14

Τα σκάφη αυτά δεν πρόκειται να αλλάξουν υπέρ της χώρας μας την ισορροπία . Και βέβαια σε ένα θέατρο επιχειρήσεων που η αυλαία ανοίγει κάπου μέσα Σεπτεμβρίου και κλείνει κάπου στον Απρίλιο ,και με δεδομένη την ιδιομορφία του Αιγαίου ,δεν νομίζω ότι θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους άρτια . Αν κάτι χρειαζόμαστε ,βραχυπρόθεσμα ,είναι σκάφη που θα εξισορροπήσουν ή θα γείρουν την κατάσταση προς το μέρος μας και αυτά είτε μας αρέσει -είτε όχι είναι τα Τico -ΑΒ . Ναι έχουν τεράστιο κόστος χρήσης ,λεφτά δεν υπάρχουν ,αλλά αλλάζουν το τοπίο ουσιαστικά . Το Θεμιστοκλής με τα 300… Read more »

Manosss

Εγω θα ηθελα να σχολιασω αλλο σημειο του αρθρου αλλα βασικο……… Πρέπει να αντιμετωπίζουν τις τουρκικές προκλήσεις, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής ΑΟΖ, Ποιας ΑΟΖ???? αυτης της καποιας ΑΟΖ που λεμε οτι εχουμε συνφωνα με το διεθνες δικαιο και το διακιο της θαλασσας αλλα δεν ΤΟΛΜΟΥΜΕ να δειξουμε ποια και που ειναι αυτη η ΑΟΖ ???? Ωραια τα πλοια και οι σχεδιασεις αλλα ας κανουμε και ενα αλλο βασικο βημα που ειναι ξεκαθαρα η αναδειξη της ΑΟΖ μας τουλαχιστον να ξερουν ολοι περι τηνος μιλαμε….. Αυτη την στιγμη κανενας δεν εχει δει την Ελλαδα να δειχνει… Read more »

harval

Δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο

Gelin

Αν υπάρχει θέληση, χρήματα βρίσκονται. Πχ κάθε χρόνο ο προυπολογισμός επιχορηγεί το ταμείο συνταξιούχων ΔΕΗ με σχεδόν 1 δισ. Και μιλάμε για επιχορήσηση σε ΔΕΗτζήδες που έτσι και αλλιώς λαμβάνουν παχυλότατες συντάξεις και βγαίνουν νωρίς στην σύνταξη. Κόβεις αυτό και αγοράζεις 1 Μπελάρα / 3 Θεμιστοκλήδες / 1 214 ή τέλος πάντων ότι χρειάζεσαι κάθε χρόνο.

Απο εκεί και πέρα, ως μη ειδικός δεν βλέπω με κακό μάτι τον Θεμιστοκλή. Η κατανόηση μου όμως είναι ότι θα κάνει την δουλειά που τώρα κάνουν οι SV αλλά καλύτερα. Σίγουρα δεν πρόκειται για κορβέτα.

Georgios

Ναι Gelin Gelin αλλά έχει σόναρ.

evaggelos

το μποστγουικ εννοειται την κλαση κανον κατα γουικι? δηλαδη τον ιεραξ? 1500 τονοι λεγεμε σημερα κ γκοουιντ μια χαρα.
Η σααρ 72 μια χαρα ειναι αρκει να ξερουμε οτι δεν ειναι φρεγατα κ δεν ειναι αντοχης μπορει να αντικαταστησει ανετα τα οσπρευ αλλα οχι κομπανταντ κ κορτεναερ.
ΥΓ. για την σααρ 6 καλα λετε μονο που δεν ειναι του ισραηλ αλλα της γερμανιας(γερμανικη σχεδιαση κ κατασκευη)

aris32

γνωμη μου το πλοιο δεν κανει για κορβετα ουτε και για ΤΠΚ. Κανει ομως για αντικασταση ολων των κανονιοφορων με ενα πλοιο μεγαλυτερο απο τις κανονιοφορους που εχουμε ικανο να κανει περισσοτερες αποστολες απο οσες κανουν αυτη την στιγμη και ετσι να αφησουμε τις supervita να κανουν τις αποστολες που σχεδιαστηκαν και τις φρεγατες να μην κανουν ασκοπα αποστολες. Τα σχεδιο αυτο θα δωσει στο ΠΝ την δυνατοτητα να κανει σχεδον τις περισσοτερες αποστολες ειρηνικης περιοδου και σε πολεμικη περιοδο να περιπολουν σε λιμανια ναυσταθμους και αλλες περιοχες στα μετοπισθεν. Οι κανονιοφοροι osprey μπορουν να δωθουν στην κυπρο ή στο… Read more »

harval

Οχι ,ο Θεμιστοκλής είναι οι νέες Super Vita και με αντιαεροπορική προστασία και 40% επιπλέον επιβοιωσιμότητα σύν ένα UAV ή εστω ελαφρύ ελικόπτερο επιτήρησης και υποστήριξης. Με Ισραηλιτικά όπλα (τα οποία δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ άσχημα) εχουν 300 έως 350 εκατομμύρια. Με exoset και essm 2 , ίσως φτάνουν 400 έως 450 εκατ. Οχι άσχημα αν σκεφτεί κανείς ότι από τα λεφτά αυτά ένα ικανό ποσό θα επιστέψει με μορφή φόρων στην Ελλάδα και θα σωθούν 2 ικανά ναυπηγεία. Στην Κύπρο θα μπορούσαν να δοθούν όλες οι παλαιές ΤΠΚ και οι κανονιοφόροι στο λιμενικό.

darede

Προφανώς δεν σοβαρολογείς, οι άγγλοι και οι ινδονήσιοι φτιάχνουν πλοίο 6000 τόνων με αντίστοιχα των exoset και essm 2 στα 450 εκ. Και εμείς πρέπει να τα δώσουμε για μια μινιατούρα πλοίου; Η ρουμανία έδωσε 1,2 δις για 4 κορβέτες ενώ η βραζιλία έδωσε 1,6 δις. Εάν μιλούσαμε για ένα κόστος γύρω στα 200 εκ, να το συζητούσαμε αλλά για πάνω απο 300 εκ υπάρχουν καλύτερες επιλογές.

harval

Δεν αναφέρομαι στην πραγματική αξία πλοίου. Δεν καταλαβαίνουμε ότι είναι παρμένη απόφαση? Αμερικάνοι αγοράζουν σχέδιο από Ισραηλ,μετονομάζουν,το ιδιοποιούνται,νάτα τα FMS,πάρτο Ελληνάκο. Αρα καλά θα κάνουμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πως θα γίνουν ποιό αξιόμαχα.

Skeptomenos_politis

Τι εννοεις παρμενη αποφαση? Δεν καταλαβα, τι ειναι η Ελλαδα, μπανανια για να κανει οτι θελει η εκαστατοτε κυβερνηση με τα χρηματα του Ελληνικου λαου?

Εαν γινει κατι τετοιο θα εχουμε ΤΕΡΑΣΤΙΟ σκανδαλο κλοπης χρηματων του Ελληνικου λαου και διαπλοκης με επιχειρηματικα συμφεροντα, και εσυ το επικροτεις απο πανω?

Εδω θα πρεπει να εχουμε καταγγελειες στον εισαγγελεα και δικαστικες προσφυγες κατα μιας τετοιας αποφασης.

Koulis

Προηγούνται άλλες σοβαρότερες υποθέσεις…..

harval

Είδες κάπου να το επικροτώ? Διαβάζεις προσεκτικά ? Αντιθέτως λέω ότι κατι τέτοιο θα ήταν δυστύχημα.

harval

Θα συμφωνήσω μαζί σου. Απλά λέω ότι ο Θεμιστοκλής δεν είναι τραγικός. Είναι καλύτερος από Super Vita. Εννοείται ότι δεν μας κάνει και ότι υπάρχουν πολύ ανώτερες σχεδιάσεις στα λεφτά αυτά. Μακάρι να μην είναι προαποφασισμένο.
Αλλά από συμπάθεια με έχεις μουρλάνει φίλε μου. Από downvote σε downvote με πας. Αν πιστεύεις ότι λέω …….ες μην με διαβάζεις. Απλό δεν είναι.?

Last edited 29 days ago by harval
aris32

εγω τα βλεπω περισσοτερο για φουλ οπλισμενα ΠΑΘ για αυτο και το θεωρω το πλοιο ιδανικο να αντικαταστησουν ολες τις κανονιοφορους. για ΤΠΚ δεν το θεωρω ιδανικο. θα ηθελα πιο μικρο πλοιο με μεγαλυτερη ταχυτητα και περισσοτερο stealth. απο εκει και περα ο οπλισμος της supervita ειναι ιδανικος ακομα και σημερα(8βληματα οτομελαρα76 2Χ20χιλ πυροβολα 1ραμ) η τπκ απλα θα πρεπει να εχει οργανικο uav τυπου scaneagle. η θεμιστοκλης με το sonar γαστρας οτομελαρα76χιλ(στραλες??) 4 Κ/Β 1ραμ ελικοδρομιο υποστεγο να υποστηριζει ενα μικρο uav ελικοπτερο ή uav scaneagle τορπιλες ναρκες ικανοποιητικο ρανταρ 3d ηλεκτροοπτικα συστηματα 2Χ20χιλ πυροβολα και εκτοξευτες spike ειναι… Read more »

harval

Θα συμφωνήσω. Θα έβλεπα Θεμιστοκλη παράλληλα με Super Vita ,(κατι λίγο μεγαλύτερο από ΤΠΚ) ποιό αργό μεν αλλά με καλύτερη αντιαεροπορική προστασία,με ,έστω και μεσαία,ανθυποβρυχιακή δυνατότητα,αλλά οπωσδήποτε με exoset MM40 και Ram.
Με δεδομένο το κόστος να είναι ανάλογο . Αν είναι να έχουν υποδεέστερο οπλισμό από αυτόν τότε είναι προτιμώτερο να παρθούν με πολύ πολύ πολυ λιγότερα χρήματα,μερικούς helfire ,stinger, 1 πυροβ.76 και 2 πυροβ. 2χ20. Να χρησιμοποιηθούν απο Λιμενικό ή σαν κανονιοφόροι ή μεταφορας -υποστήριξης καταδρομέων και οι κανονιοφόροι να γίνουν ναρκοθετίδες και ναρκαλιευτικα.

Skeptomenos_politis

350 εκατομμυρια κοστιζουν οι φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου Iver Huitfeld των 6700 τονων, μαζι με ηλεκτρονικα και οπλα. Εχουν 2 ρανταρ (APAR , SMART-L), 32 πυραυλους SM-2 και 24 πυραυλους ESSM, 8 Harpoon κτλ.

Και εσυ βρισκεις λογικο να πληρωσουμε 350 εκατομμυρια για ενα πλοιο 10 φορες μικροτερο με υποτυπωδη εξοπλισμο. Μας δουλευεις?

Costas6

350εκ. κάνει το πλοίο γυμνό. Οι 32 σμ2 μόνοι τους κάνουν άλλα 100εκ. ακόμα. Και είναι πολύ λίγοι για να χαρακτηρίσεις ένα πλοίο “αντιαεροπορικού πολέμου”.
Χωρίς αυτά να σημαίνουν πως τα 350 δεν είναι πολλά για αυτή τη βάρκα με όπλα.

Skeptomenos_politis

Κανεις λαθος σε αυτα που γραφεις. Οι Δανοι εφτιαξαν 3 φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου με κοστος 1 δις. Το πλοιο γυμνο κοστιζει 133 εκατομμυρια δολλαρια, ενω τα οπλα και τα ηλεκτρονικα κοστιζουν 207 εκατομμυρια, συνολο 340 εκατομμυρια. Το καθε Iver Huitfeld εχει 32 SM-2 και 24 ESSM, δηλαδη 56 πυραυλους κατα αεροσκαφων. Ποσους πυραυλους εχει η Belhara? Tι συστημα CIWS και ESM εχει, και τι κοστος? Εδω μιλαμε για το ακριβοτερο πλοιο της Ευρωπης, ακριβοτερα ακομη και απο τα Αντιτορπιλικα Αντι-Αεροπορικου πολεμου Type-45 της Βρετανιας που εχουν εκτοπισμα 9 χιλιαδων τονων. Ειμαστε σοβαροι? Ποτε θα σταματησουμε να σπαταλαμε δημοσιο χρημα κανοντας… Read more »

Mageiras

Αδερφέ αντιγράφω από το άρθρο που παρέθεσες:

“With a new radar and other upgrades, “the ship would likely cost around $700-900 million, which would be similar to the (Franco-Italian) FREMM, an upgraded LCS, and the (Spanish) F-105,” said Bryan Clark, a former top aide to the Chief of Naval Operations. “It would probably be a little higher than (an upgrade of the Coast Guard) National Security Cutter.”

Skeptomenos_politis

Το σημειο που αναφερεσαι μιλαει για την ενδεχομενη συμμετοχη του πλοιου στον διαγωνισμο FFG(X) ωστε να ικανοποιησει τις απαιτησεις του Αμερικανικου Πολεμικου Ναυτικου. Εαν βαλουν πανω ρανταρ και συστημα Aegis, και κανουν οτι αλλαγες θελουν οι Αμερικανοι για τον διαγωνισμο τους, φυσικα και το κοστος θα ηταν αυξημενο, αλλα σιγουρα πολυ φτηνοτερο απο την εκδοση της FREMM που κερδισε τελικα τον διαγωνισμο.

Mageiras

Ναι αλλά εμείς θελουμε πλοίο σαν την FFG (x) κι οχι αυτό που θέλουν οι Δανοί.
Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ενώ κάνουμε μια πολιτισμενη συζήτηση κανεις downvote… Θεωρείς ότι αποκτά κυρος η άποψη σου έτσι? Εγώ δεν σου έκανα πουθενα… Τέλος παντων γραφε ότι θες μόνος σου λοιπόν…

Costas6

Η ημιμάθεια εξελίσσεται σε καρκίνωμα των σχολίων… Οι Δανοί δεν αγόρασαν σχέδιο, ναυπήγησαν μόνοι τους, πήραν πάρα πολύ εξοπλισμό, αισθητήρες, όπλα από παλιότερα πλοία τους. Γι αυτό πέτυχαν αυτό το κόστος. Επιπλέον, επειδή στη σκέψη είσαι μπακάλης, ξέχασες να υπολογίσεις πως τα 3δις των μπελάρα συμπεριλαμβάνουν πολλά άλλα, όπως ανταλλακτικά, εκπαίδευση, υποδομές. Α και πυρομαχικά. Μερικοί νομίζετε πως αν έχεις πχ 32 κελιά, θα αγοράσεις 32 πυραύλους και ντάξει. Λες και είναι μιας χρήσης το πλοίο. Στα κόστη που αναφέρεις για το ιβερ, δεν έχει ούτε βίδα. Ούτε ντίζελ να βγει απ το λιμάνι. Πάμε και στο α/α. 32 αστερ,… Read more »

Mageiras

Στο τουίτερ κι εγώ αυτό διάβασα…τα 360εκ είναι για το πλοίο γυμνό χωρίς ηλεκτρονικά και όπλα,κάπως σαν τις Saar6 που ήταν πάμφθηνα αντιτορπιλικά και τελικά βγήκαν και ακριβές…

Skeptomenos_politis

Ποιος το ειπε στο τουιτερ? Στο τουιτερ γραφει και η κουτση Μαρια… Εδω μιλαει ο Rear Admiral Olsen, ο διευθυντης του προγραμματος κατασκευης του πλοιου, και εχει δωσει και συνεντευξεις που υπαρχουν στο youtube. Η Δανια ξοδεψε 1 δις για τρις πλοια, δεν ειναι χωρα μπανανια για να κρυβει το κοστος των πλοιων. Η Βρετανικη εταιρια Babcock αγορασε το σχεδιο και κερδιζε τον Βρετανικο διαγωνισμο για τις φρεγατες Type-31, και κατασκευαζει 5 πλοια στην εκδοση Arrowhead 140 εναντι 250-300 εκατομμυριων με εκτοπισμα 5500 τονων. Η εταιρια θελει να κανει και εξαγωγες στη διεθνη αγορα. Δηλαδη αμφισβητεις τους προυπολογισμους και τους… Read more »

Costas6

Ρε συ, είναι κάποιου είδους αστείο αυτό τώρα;
Τρολάρεις;
Σου λέμε 350εκ το πλοίο, μας λες όχι, 1δις τα τρία.
Τι να πω, ντάξει. 1δις τα τρία…

Costas6

Μέχρι και στη βίκι δίνει τιμή. Γενικά αυτή η τιμή παίζει παντού.

giannis82

Polmar likes the Iver Huitfeldt class — “It’s an excellent design” — but he says the US Navy hasn’t bought a foreign warship design since World War II.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να αγοράσει το σχέδιο και να τα ναυπηγήσει, όπως επισης να επαναχρησημοποιησει και κάποια οπλα απο αποσυρόμενα καράβια.Για να συμπληρώσουμε το στολο μας με καινούργιες φρεγάτες ικανότατες.. και value for money.
το αγγλικο ναυτικο εφτιαξε τις πανάκριβες type 45 αλλα συμπληρωνει τον στολο του με Iver Huitfeldt. Το αγγλικο ναυτικο δεν ειναι κανα τυχαίο ναυτικο. 

Costas6

Ναι θα μπορούσε. Δεν είναι και υποχρεωτικό όμως. Έκανε κάτι καλύτερο.
Καινούργιες ικανότατες φρεγάτες με όπλα και αισθητήρες από τις S;
Όχι φίλε, ή το ένα ή άλλο..
Το value for money και το ιβερ στην ίδια πρόταση δεν πάνε.
Να μου πεις για κάνα μικρότερο φθηνότερο καλά οπλισμένο και τεχνολογικά προχωρημένο πλοίο, μάλιστα. Θα ήταν value for money.
Όπως οι 4 gowind προς 1,2 δις της Ρουμανίας.

ΥΓ Αν θέλουμε και οικονομικό και α/α, ο αστερ είναι μονόδρομος.

harval

Thanks for the politnes

Skeptomenos_politis

I hope you appreciate that this isn’t personal.

harval

Στην ίδια πλευρά είμαστε.

chikichiki

Το κείμενο απ’όσα καταλαβαίνω προτείνει το πλοίο ως κάποιου είδους crisis response ship, στη βάση επιχειρηματολογίας η οποία πηγάζει κυρίως από μια ανορθόδοξη ερμηνεία του ρόλου των κ/φ (πίστευα ως τώρα πως είναι όργανα συμβολισμού εθνικής βούλησης, και όχι αυτόνομης επικράτησης σε θερμά επεισόδια), την οποία όμως το ΠΝ δεν φαίνεται να συμμερίζεται κρίνοντας από το γεγονός πως αξιοποιεί από καιρό κ/φ και περιπολικά χωρίς να υπάρχουν γνωστά επιχειρησιακά παράπονα, πόσο μάλλον τέτοιου είδους. Κατά τα λοιπά, μεταξύ διαφόρων ειλικρινά όχι πολύ συνεκτικών επιχειρημάτων που κυμαίνονται από την “μοναδική” αποστολή θαλάσσιου ελέγχου του ΠΝ (“κι όχι κάποια άλλη αποστολή που… Read more »

sotbak

συγκρίνει φ-16 και φ-15 για να δείξει ότι με το ένα (φ-16), όπως και με το Θεμιστοκλή, αντίστοιχα, θα έχουμε ικανούς αριθμούς και χαμηλό κόστος, όμως δεν είναι φθηνός ο Θεμιστοκλής με τα όπλα που λέμε (εσσμ2 κλπ) και δεν ξέρω αν η τιμή μιας κανονικής κορβέτας (gowind 2500/sc-90) είναι κατά πολύ υψηλότερη ώστε να μην την προτιμήσουμε. Άρα μάλλον ο Θεμιστοκλής κάνει για αντικατάσταση κ/φ και όχι να παίξει ρόλο κορβέτας.

chikichiki

Ξέρω γιατί έγινε, διαφωνώ όμως με την αντιστοίχιση.

Μήπως κατά τύχη το όνομα χρήστη μου δεν φαίνεται, παρά μόνο υπάρχει ένα (chikichiki chikichiki) και η φωτογραφία μου είναι κενή;

Last edited 30 days ago by chikichiki
sotbak

ναι το όνομά σου ως χρήστη δεν φαίνεται και η φωτό είναι κενή

harval

Ναι,αλλά ο Θεμιστοκλής είναι α)Ετοιμη σχεδίαση (Sa’ar 72) β) Εχουν κέρδος οι Αμερικάνοι με 2 ναυπηγεία σε Ελλάδα,άρα πολιτική σκοπιμότης προς Αμερικάνους επιτυγχάνεται. γ) Εργαζόμενοι Ελληνες δ) Φόροι-ΦΠΑ στην Ελλάδα. ε)Τεχνογνωσία εντός Ελλάδος. Oi Gowind ίσως είναι ποιό πλήρες πλοίο αλλά οι Γάλλοι έχουν πάρει μερίδα καλή (όπως ακούγεται + 2 επιπλέον Μπελάρα και ίσως Rafale). Δεν μπορούν να είναι όλα όμορφα.

darede

Ο θεμιστοκλής δεν είναι έτοιμη σχεδίαση, γιατί ο Essm-2 δεν είναι ολοκληρωμένος με το CMS, με το ραντάρ αλλά και στην σχεδίαση δεν υπάρχει πρόβλεψη. Άλλο πλοίο σχεδίασαν οι ισραηλινοί. Γιατί θα κερδίσουν οι αμερικανοί; Και πού υπάρχει αναφορά οτι υπάρχει αμερικανική χρηματοδότηση για τα ισραηλινά πλοία;

harval

Οι Αμερικάνοι αγόρασαν το σχέδιο. Το μετονόμασαν Θεμιστοκλή. Ο Θεμιστοκλης είναι δικός τους πιά.Τα FMS είναι εδώ λοιπόν. ΔΥΣΤΥΧΩΣ.

George

Από που προκύπτει αυτό?
Χρήμα στην ΟΝΕΧ ίσως να βάλουν με το αναπτυξιακό διεθνές ταμείο τους…αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει να υπάρχει παρά μια πρόθεση

harval

Δεν έχω στοιχεία. Μπορεί να γίνει όμως νομικά. Και αρχίζω να φοβάμαι ότι ο Θεμιστοκλης είναι προαποφασισμένος. Ελπίζω να έχεις δίκιο και να είμαι απλά υπερβολικός.

George

Μια σκέψη για να μην (πολυ)ανησυχείς….
Τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι σε φάση μεταβίβασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι Ελληνες πολιτικοί υπόσχονται διάφορα στους ενδιαφερόμενους. Μην εκπλαγείς αν το επόμενο που ακούσεις είναι η πρόθεση κατασκευής 2 τουλάχιστον CVN κλάσης Ford εκεί
Από Σεπτέμβριο πιστεύω θα ακούμε για ναυπήγηση 214 στον Σκαραμαγκά

harval

Απο το στόμα σου και στου Θεού το αυτί. Μακάρι

harval

Αγαπητέ darede αντί για downvote μπορείς να εξηγήσεις την διαφωνία σου με επιχείρημα. Διότι μετά από 2 δικά σου downvote δεν μπορω να καταλάβω αν απλά με θεωρείς……..α ή αν πράγματι έχεις άλλη τοποθέτηση ,την οποία πολύ θα ήθελα να μάθω.

ak73

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο ως συνήθως , ας συνεισφέρω με ότι γνωρίζω Αυτό το οποίο οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν/υπολογίζουν είναι ότι βολές over the horizon επί κινούμενου κατ αρχήν στόχου , ( Αεροπλάνο , πλοίο ) θέλουν καθοδήγηση κατά την πορεία τους σε επίπεδο real time AWACS ( ανανέωση των μεταβαλλόμενων στοιχείων του στόχου σε πραγματικό χρόνο ) , και real time friend or foe πληροφορία , για να μην χτυπήσεις τον πιλότο σου. Και τα Ελληνικά αλλά και τα Τουρκικά πλοία έχουν πολύ πολύ μικρές τέτοιες δυνατότητες , με λίγα λόγια σε περίπτωση σύρραξης τα πλοία θα χτυπηθούν μόνα τους… Read more »

Angelo

Αγαπητέ, πόσο ψηλά θα σηκώσεις την [email protected] για να βλέπει στόχους επιφανείας over the horizon στα 400 km και να την κάνεις AWACS και να καθοδηγεί πυραύλους από SV; Η Thales δίνει 80 km εμβέλεια στην επιφάνεια για το SF500.

ak73

α) Η AWACS είναι σειρά λειτουργιών , και όχι όνομα κατασκοπευτικού αεροπλάνου β) Το αεροσκάφος που νομίζεις ότι λέγεται AWACS λέγεται Boeing E-3 Sentry γ) Θα σου φανεί περίεργο αλλά υπάρχουν radar , και στο εδάφους , και στα πλοία κ.α. δ) Η τεράστια διαφορά της Bel είναι ότι το ραντάρ επιφανείας είναι συμπληρωματικό ,και όλη η δουλειά γίνεται από το SF500 ( 360 μοίρες κάλυψη ,90 μοίρες κλίση ) το οποίο δεν είναι πια απλό ραντάρ , αλλά scanner AESA , ελέγχοντας οτιδήποτε κινηθεί πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ,γύρω γύρω από το πλοίο , και εντός περίπου… Read more »

Angelo

Αγαπητέ, καλή η ειρωνεία, αλλά προσπαθώ, ανεπιτυχώς, να σου εξηγήσω ότι η γη δεν είναι επίπεδη.
Το Sea Fire μπορεί να είναι το καλύτερο, αλλά σύμφωνα με τον κατασκευαστή δεν μπορεί ούτε να “δει”, ούτε να στοχοποιησει πλοία στα 400 χιλιόμετρα, εκτός αν αυτά πετάνε ψηλά.

https://cdn.ptisidiastima.com/wp-content/uploads/2018/05/datasheet-sea-fire-eng.pdf

ak73

Ειρωνεία είναι βέβαια κατ αρχήν να λες σε άγνωστο άνθρωπο αν θα σηκώσεις την Bel στον αέρα .
Αντιπαρέρχομαι και σε ενημερώνω ότι οι φρεγατούλες μας χτυπάνε και πλοία με τους RIM 7 στα 20 χλμ , το ίδιο κάνει η Bel στα 400 , αυτά γίνονται από το 70 χωρίς να σηκώνεται πλοίο στον αέρα , τώρα τελευταία δε με τα AESA είναι αρκετά ευκολότερο .

Angelo

Αγαπητέ, Ξαναδιάβασε το σχόλιο σου από το “Τώρα με τις Belharra η χώρα αγοράζει” … έως… “να βυθίσουν το μεγαλύτερο μέρος των μεγάλων πλοίων του ΤΠΝ , ” Μας λες περιληπτικά ότι η [email protected] θα δει τον τουρκικό στόλο οπουδήποτε στα 400 km και μαζί με 3 SV, θα ρίξουν 32 Harpoon και θα τον κατατροπώσουν, λόγω της καταυγασης από το ραντάρ της [email protected] Ποια 400 km; Sea Fire 500, Surface surveillance coverage: 80 km +. 80 km λέει ο κατασκευαστής. Για την ακρίβεια τα 400 km, δεν υπάρχουν πουθενά. Air surveillance coverage: Up to 500 km + Ποιους Harpoon;… Read more »

ak73

Αγαπητέ 1)Εκ παραδρομής έγραψα Harpoon αντί για Exocet στις SV βέβαια Harpoon έχουν τα υπόλοιπα πλοία , ευχαριστώ 2)Φυσικά το ραντάρ είναι 500 χλμ , τα 400 τα αναφέρω γιατί οι ικανότητες των ραντάρ υποχωρούν προς το τέλος του βεληνεκούς , πολύ περισσότερο το active homming που χρειάζεται ισχύ στους αισθητήρες ( Λεπτομέρεια της καθημερινότητας του Ναυτικού που προφανώς αγνοείς )> 3) Σε κάθε περίπτωση βέβαια τίποτα δεν αλλάζει γιατί και οι Haproon και οι Exocet όπως και το 99% των over the orizon πυραύλων αντιπλοικων και μη έχουν κάποιου τύπου active homming δηλαδή καθοδηγούνται από ραντάρ και sensors μέχρι… Read more »

Skeptomenos_politis

Δεν υπαρχει κανενα βλημα (εκτος ισως των scalp) στο Ελληνικο οπλοστασιο με εμβελεια 400 χιλιομετρων. Ενα ρανταρ κοντα στην επιφανεια της θαλασσας (π.χ. πανω σε φρεγατα) δεν μπορει να εντοπισει πλοιο περα απο το 70-80 χιλιομετρα λογω καμπυλοτητας της γης, ακομη και εαν εχει ικανοτητα ανιχνευσης στα 400-500 χιλιομετρα. Αυτη η εμβελεια ισχυει για ανιχνευση αντικειμενων σε μεσαια και μεγαλα υψη. Γι αυτο αλλωστε υπαρχουν τα αεροσκαφη ναυτικης συνεργασιας (π.χ. P-3, P-8) και τα ΜΕΑ με ρανταρ μεγαλης ακτινας δρασης, ωστε να επιτηρουν απο ψηλα περιοχες με ακτινα δρασης 400-500 χιλιομετρων. Η Μπελχαρα ειναι πανακριβο πλοιο πολλαπλων ρολων με καποιες… Read more »

Costas6

Τα iver δεν έχουν ούτε υψηλότερες δυνατότητες ούτε καν περισσότερους πύραυλους ουσιαστικά.
Και δεν κοστίζουν όσο νομίζεις.
Οι μπελάρα είναι όντως οι ακριβότερες φρεγάτες, ταυτόχρονα όμως είναι και οι καλύτερες. Ειδικά σε σχέση με το Iver, είναι από άλλη εποχή.
Τέσσερα τέτοια πλοία μας δίνουν μοναδικές δυνατότητες. Και όχι, το seafire δεν έχει μπει μέχρι στιγμής σε κανένα άλλο πλοίο.

Skeptomenos_politis

Κανεις λαθος σε αυτα που γραφεις, το εγραψα και πιο πριν. Οι Δανοι εφτιαξαν 3 φρεγατες ΑντιΑεροπορικου πολεμου με κοστος 1 δις. Το πλοιο γυμνο κοστιζει 133 εκατομμυρια δολλαρια, ενω τα οπλα και τα ηλεκτρονικα κοστιζουν 207 εκατομμυρια, συνολο 340 εκατομμυρια δολαρια, δηλαδη 300 εκατομμυρια ευρω μαζι με ηλεκτρονικα και οπλα με τη σημερινη ισοτιμια. Το καθε Iver Huitfeld εχει 32 SM-2 και 24 ESSM, δηλαδη 56 πυραυλους κατα αεροσκαφων. Ποσους πυραυλους εχει η Belhara? Το πολυ 32 βληματα. Tι συστημα CIWS και ESM εχει, και τι κοστος? Εδω μιλαμε για το ακριβοτερο πλοιο της Ευρωπης, ακριβοτερα ακομη και απο… Read more »

Costas6

Έχεις πολύ δίκιο εκεί που λες για το θράσος του Έλληνα ξερόλα.
Αλλά δεν κατάλαβα ακόμα τι απαντάς για τα 80χλμ ορίζοντα ραντάρ. Εσύ ισχυρίζεσαι πως αυτό βλέπει ΠΛΟΙΑ και πέρα από αυτήν την απόσταση;

Costas6

Έχει καταμπερδευτεί από ημιμάθεια. Μπερδεύει βασικά τις ικανότητες έρευνας αέρος που έχει το ραντάρ με στόχους επιφανείας.

Χωρίς αυτά να σημαίνουν πως τα πλοία δεν μας βάζουν σε πρωτόγνωρη τεχνολογία.

Angelo

Ενώ τι είναι το active radar homing και τι διαφορά έχει από το semi-active radar homing, δεν το έχει μπερδέψει.

ak73

Καλοί μου ενθουσιώδεις φίλοι Οι διαφορά πυραύλων active και passive homming στο θέμα των αντιπλοικων που συζητάμε είναι : α) Οι passive παίρνουν καθοδήγηση σε όλη την διάρκεια της πτήσης ( δέκτες ) β) οι active παίρνουν καθοδήγηση στο terminal phase συνήθως ( δέκτες και πομποί ) Όλοι οι πύραυλοι long range επί κινουμένου στόχου θέλουν καθοδήγηση σε κάποια φάση γιατί ο στόχος αλλάζει στοιχεία . Αν νομίζετε κάτι άλλο ενημερώστε το ΠΝ . Ενδιαφέρον παράδειγμα για τις δυνατότητες των Bel : Οι SV μας ενώ οι Exocet 40 bl3 έχουν range 180 klm , σε αυτά τα πλοία με… Read more »

Costas6

Ναι, εμένα με βοήθησες. Επιβεβαίωσα αυτό που υποψιαζόμουν. Έχεις δεχτεί πολύ περισσότερες πληροφορίες από τις δυνατότητες του επεξεργαστή, με αποτέλεσμα να καταμπερδευτείς.

ΥΓ Λάτρεψα το “terminal homing για μεγάλη απόσταση/κάλυψη”!

ak73

Χαίρομαι πάντα να βοηθάω Αλλά To radar της Βελ θα προσφέρει το λατρεμένο σου terminal homming αντί στα 72 χλμ που προσφέρει η Super Vita , στα 180 , Φαντάζομαι έπεσες από τα σύννεφα γιατί νόμιζες ότι με τις SV και τους Exocet χτυπούσαμε 180 χλμ μακριά …. Λυπάμαι σύνηθες το λάθος , σε δημοσιογράφους αναγνώστες κλπ αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα Πες μου τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις , να σε βοηθήσω ειλικρινά χωρίς ίχνος ειρωνείας έχω λίγο καιρό αυτές τις μέρες …., πιθανώς κάποια links Εκτός από τον πύραυλο υπάρχει το ραντάρ με συγκεκριμένες δυνατότητες … Αλλά φαντάζομαι ότι… Read more »

Costas6

Άκου φίλε, εκμεταλλεύσου το χρόνο που έχεις για να ενημερωθείς. Αυτά που γράφεις είναι ένας αχταρμάς πληροφοριών ατάκτως ερριμένων. Καταρχήν -πολύ βασικό- ξεχώρισε στο μυαλό σου τους στόχους. Άλλος αισθητήρας/πυρομαχικό/φιλοσοφία προσβολής για τους εναέριους στόχους, άλλος για στόχους επιφανείας (πλοία). 2ον, μια μπελάρα μπορεί να στοχεύσει πλοίο μέχρι 80χλμ μακρυά της. Τόσο βλέπει τη θάλασσα λόγο καμπυλότητας της γης. Το λέει και ο κατασκευαστής του ραντάρ εξάλλου. Οπότε ναι, δε μας ενδιαφέρει που έγινε η εκτόξευση, αν ο στόχος είναι εντός των 80 από τη μπελάρα τότε μπορεί να μεταδώσει συντεταγμένες στον πύραυλο. Στα 180 δεν μπορεί να στοχεύσει πλοία… Read more »

ak73

Πραγματικά η καμπυλότητα της γης εμποδίζει τα ραντάρ των πλοίων να δουν πάνω από 80 χλμ μακριά….
Φαντάζομαι στον κόσμο σου δεν υπάρχουν radar πλοίων με ραντάρ πάνω από 80 χλμ

Όσο για το για την δυνατότητα active homming Των SV :

https://www.naval-technology.com/projects/hellenic/

70χλμ

Αν έχεις λίγο χρόνο κατέβα από τον ναύσταθμο να μας διασκεδάσεις

Ασχολήσου με κάτι άλλο …

ak73

Αγαπητέ Costas , και λοιπά διπλά , και τριπλά προφίλ Θα χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο για ξεκούραση γιατί είναι λίγες μέρες οι διακοπές φέτος . Αλλά θα διαβάσουμε όπως μας υποδεικνύεται , πιθανώς κάποια από τα manual που έχουμε στην διάθεση μας . Σε παρακαλώ λύσε μας μια τελευταία απορία συναδέλφου, και έχεις τον λόγο μου ότι δεν σε ξανά ενοχλώ : Εάν την στιγμή που αρχίσει το terminal phase μιας βολής Exocet , κοντά στον στόχο ο οποίος είναι π.χ. μια Τουρκική ΜΕΚΟ βρεθεί Ελληνική MEKO , πώς ο πύραυλος θα καταλάβει να μην χτυπήσει το Ελληνικό πλοίο α) Με… Read more »

Costas6

Ρε άνθρωπε, τρίτη φορά θα τα γράψουμε;
Δεν θα κάνει homming η SV στη βολή των 180χλμ. Θα το κάνει άλλο μέσο.
Έλεος δλδ.
Και ναι, στον κόσμο μου (πλανήτης γη) τόσο βλέπουν τα ραντάρ. Για να δουν παραπάνω πρέπει να σηκωθούν ψηλότερα.
Στον δικό σου τι συμβαίνει δλδ;

Για όλες τις ανοησίες που ρωτάς, υπάρχουν απαντήσεις στο ίντερνετ, σε αυτό το σάιτ αν ασχοληθείς να διαβάσεις λίγο θα τα βρεις όλα. Εγώ και πολύ ασχολήθηκα.
Καλή συνέχεια και καλό ξεμπέρδεμα.

ak73

Μην ξεχάσεις να ενημερώσεις τον Αμερικάνικό στρατό , για την θεωρία σου ότι : Άλλος αισθητήρας πυρομαχικό/φιλοσοφία προσβολής για τους εναέριους στόχους, άλλος για στόχους επιφανείας (πλοία)., Γιατί οι άνθρωποι βγάζουν εδώ και χρόοονια κάμποσους πυραύλους , εκτοξευομενος από πλοία. Ένας τέτοιος είναι π.χ. ο RIM-174 Standard ERAM οι οποίοι εκτοξεύονται από τα Tico και τα AB , και χτυπούν με χαρακτηριστική ευκολία και αεροπλάνα και πλοία , με βολές over the horizon μίλια μακριά … , Βέβαια καθοδηγούμενοI από awacs και δορυφόρους περισσότερο και πολύ λιγότερο από το πλοίο Θα πέσεις δε από τα σύννεφα πάλι , αν σου… Read more »

Costas6

Είσαι πολύ διασκεδαστικός. Τουλάχιστον μαθαίνεις σιγά σιγά και δεν πετάς τις αρχικές πατάτες.

Μάθε κάτι ακόμα, ο σμ2 δεν είναι αντιπλοικός. Ο αντιπλοικός που φτιάχνουν οι αμερικανοί λέγεται harpoon.
Και δεν βασίζεται σε κανέναν ΑΙΜ, γιατί προϋπάρχει των ΑΙΜ.

Περιμένουμε ακόμα να μας πεις, βλέπει το ραντάρ της μπελάρα πάνω από 80χλμ;
Κατάλαβες πως γίνεται μια βολή 180χλμ;

ak73

Βλέπεις που μαθαίνω , αλλά Μάθημα 2ο Ραντάρ και καμπυλότητα της γης 101 Στο δικό μας γεωγραφικό πλάτος 35 Βόρειο , ο παράλληλος είναι περίπου 30.600 χλμ 1 μοίρα = 85 χλμ , λοιπόν στο ύψος της λεβεντογένας Κρήτης Έτσι στα 500 ( ραντάρ Bel ) , η καμπυλότητα της γης είναι 5,8 μοίρες , οι οποίες θα έκρυβαν μια μικρή γωνία , θεωρητικά το 1/15 ( 90 μοίρες /5,8 μοίρες ) της ορατότητας . Αυτό θα συνέβαινε εάν το ραντάρ του πλοίου ήταν στην επιφάνεια της θάλασσας Ατυχώς βέβαια για εσένα το ραντάρ στο πλοίο είναι λίγο ψηλά (… Read more »

ak73

Θεωρία / ύλη εξετάσεων μάθημα : Exocet Blk3 guidance 101 ( Basics) Κάτι τελευταίες συμβουλές αν θες να μην γελάει όλο το site , και μερικά διπλανά , με αυτά που γράφεις για τους Exocet M40 σχετικά με τα τελευταία χιλιόμετρα : 1) Στο terminal phase o j band seeker , αναζητά μέσω data link guidance από ραντάρ : Είτε του πλοίου που τον έστειλε , Είτε από το radar του ελικοπτέρου ( όποιο πλοίο έχει τέτοιο ) Είτε από άλλο εξωτερικό ραντάρ AWACS αεροσκάφος , δορυφόρο η οτιδήποτε άλλο Απαραίτητη προϋπόθεση ύπαρξη data link , και να έχει γίνει… Read more »

harval

Δομημένη τοποθέτηση. Βλέπεις λοιπόν Ελλάδα -Γαλλία,Ελλάδα -Αμερική (επιχειρηματικά) και μέλλον για δική μας υλοποίηση EPC (αμυντική βιομηχανία που αν πάει σε Ελευσίνα θα έχουμε οικονομικό κέρδος σαν Ευρωπαίοι,αλλά και οι Αμερικάνοι σαν ONEX.).. Αρκετα ,έως πολύ καλό ακούγεται σαν σκέψη.

Yannis

Αυτό με τα Rafale από που προκύπτει; Νόμιζα ότι μετά τα F-16 θα πηγαίναμε σε F-35 . Βέβαια με κάποιο τρόπο θα πρέπει να ρίχνουμε τους Scalp όταν φύγουν τα M2000. Πρόβλημα αυτό. Για αυτό το Ναυτικό θέλει τους Scalp στα πλοία;

ak73

H Florence Parly (υπ. Αμύνης Γαλλίας ) , είχε συμφωνήσει με εμάς λίγο πριν τον κορονοϊό , να μεταφερθούν μία η δύο μοίρες Rafale στην Κρήτη άμεσα , για να μας βοηθήσουν στον έλεγχο της Ν.Α Μεσογείου ( Μετάφραση :Γεωτρήσεις Total , αγωγός East Med , πιθανές γεωτρήσεις στην περιοχή , συμφέροντα Total σε Λιβύη κλπ)Θεωρητικά θα παραμείνουν 4 χρόνια , σε 6 μήνες αποστολές ( 400 με 500 πιλότοι Γάλλοι θα εκπαιδευτούν στο περιβάλλον και στη συνεργασία με Ελληνικές , Ισραηλινές , και Κυπριακές δυνάμεις ( συμφωνία αγωγού ) Εάν κάποια από αυτά θα είναι διθέσια , θα ξεκινήσουν… Read more »

x-m

Για αυτή την συμφωνία υπάρχει κάποια αναφορά σε κάποιο ΜΜΕ;
Η αεροπορία τους έχει 5 μοίρες( εκ των οποίων μια στο Αμπού Ντάμπι) και το ναυτικό άλλες 3 (περίπου 150 αεροσκάφη συνολικά ) και θα φέρουν δυο στην Κρήτη; Και μάλιστα θα έχουμε και hot transfer ; Θα έρθουν , θα μας εκπαιδεύσουν, θα πάρουν 4,5 , θα τα αφήσουν και θα φύγουν; Ωραίο το όνειρο, αλλά όνειρο.

chikichiki

Ειλικρινά για τίποτα απ’αυτά δεν υπάρχει αναφορά σε κάποιο ΜΜΕ…

ak73

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/208725/stin-athina-i-ypoyrgos-amynas-tis-gallia-florans-parli

Να ΄λοιπόν ένα link από το CNN το οποίο μιλάει για μεταστάθμευση Rafale στην χώρα μας

ak73

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/208725/stin-athina-i-ypoyrgos-amynas-tis-gallia-florans-parli

Εδώ βέβαια λέει για μεταστάθμευση Rafale στην Τανάγρα και όχι στην Κρήτη για καλύτερη προστασία

x-m

 ak73 Από τα links που παραθέτετε βγαίνει το συμπέρασμα των όσων γράψατε νωρίτερα; Και τα τέσσερα γράφουν το ίδιο πράγμα ακριβώς, με του CNN να διαφέρει ελαφρώς . Από αυτό λοιπόν, “Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.” και τα υπόλοιπα πραγματικά θα με ενδιέφερε να μου πείτε πως προκύπτουν η μια-δυο μοίρες, οι 400 πιλότοι, οι εξάμηνες αποστολές, η “προστασία” και η αγοραπωλησία. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από τα… Read more »

Last edited 27 days ago by x-m
ak73

Για να δούμε λοιπόν : Είναι εντυπωσιακό ότι ενώ σε ενδιαφέρουν τα Ελληνικά στρατιωτικά θέματα, π.χ. διαβάζεις τακτικότατα την Πτήση , παρόλα αυτά δεν έχεις καν ιδέα ότι συζητάμε από το 2018 για μεταχειρισμένα Rafale….. Παρόλα αυτά να σε βοηθήσω λίγο ακόμα : α) Μεταστάθμευση ( Παραμονή στην Ελλάδα ) – Διαφωνούσες β) Προστασία : Σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, η κ. Παρλί εξηγεί ότι «η Γαλλία σκοπεύει να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» – Διαφωνούσες γ) Εδώ οι συζητήσεις για αγορά Rafale https://media.enikos.gr/data/files/705524_5509a52ef0-b19bcd476c3e50a8.pdf – Διαφωνούσες… Read more »

chikichiki

Ο αρχικός ισχυρισμός ήταν για 4ετή μεταστάθμευση στην Κρήτη “για να μας βοηθήσουν στον έλεγχο της Ν.Α Μεσογείου” καθώς και “Εάν κάποια από αυτά θα είναι διθέσια , θα ξεκινήσουν σιγά σιγά η γρήγορα , εκπαίδευση Ελλήνων πιλότων .” (στα Rafale). Αυτό τελικά υποβαθμίστηκε σε προσωρινές μετασταθμεύσεις στην Τανάγρα με χαρακτήρα συνεκπαίδευσης και όχι για μετάπτωση τύπου. Το ένα με το άλλο απέχουν σημαντικά. Μιας και οι πολιτικές δηλώσεις έχουν τόσο βάρος(που δεν έχουν), θυμίζω πως ανώτατοι στρατιωτικοί & πολιτικοί εκπρόσωποι της Ελλάδας έχουν πει ευθέως πως “αν γίνει κάτι, είμαστε μόνοι μας”. Αυτό αντιβαίνει ευθέως με τις γαλλικές δηλώσεις.… Read more »

Last edited 27 days ago by chikichiki
ak73

Καλέ μου φίλε Το τι ακριβώς ξέρω εγώ επί του θέματος δεν είσαι σε θέση να το γνωρίζεις / κρίνεις κλπ Παρόλα αυτά σε παρακαλώ να διαβάζεις με μεγαλύτερη προσοχή ,τα σχόλια που κάνω εάν θέλεις σωστό διάλογο . Εν προκειμένω δεν είπα ότι έχει υπογραφεί κάτι ούτε ότι είμαι απολύτως σίγουρος Γράφω παραπάνω Θεωρητικά θα παραμείνουν 4 χρόνια , σε 6 μήνες αποστολές ( 400 με 500 πιλότοι Γάλλοι. = 6 μήνες υπηρεσία ανά πιλότο * 50 αεροσκάφη , 100 τον χρόνο * 4 χρόνια ) Βήμα Κυριακής 23 Φεβρουαρίου Εάν κάποια από αυτά θα είναι διθέσια…… Εάν θυμάμαι… Read more »

chikichiki

Σαφώς δεν είμαι, βασίστηκα όμως στη δήλωσή σου πως δεν είχες την συμφωνία στα χέρια σου.

Φυσικά, δεν αντιλέγω. Ούτε κι εγώ είπα ότι έκανες απόλυτες δηλώσεις.

Last edited 26 days ago by chikichiki
x-m

Αν κάτσω να γράψω τι συζητάμε χρόνια, και δεν έχουμε πάρει, θα βαρεθείτε…….. Εν προκειμένω…………..Το ρεπορτάζ της real δεν λέει τίποτα, απλά γεμίζει η σελίδα όσον αφορά τα Rafale. Μπλα, μπλα, μπλα…….θα εξεταστεί σοβαρά……. Ο.κ. …… Mirage upgrade !!! Για τα BG/EG ; Τι είδους ; Ραντάρ AESA; Και σε τι τιμούλα; Όσο για τα άλλα δυο : στο ένα του 2018 γράφει για πρόταση-βόμβα που τινάζει στον αέρα την αναβάθμιση των F-16 , η οποία αναβάθμιση εν τω μεταξύ προχωράει !!!! και το άλλο προέρχεται από………. εγνωσμένου κύρους μέσο. Και θεωρείτε ότι επιχειρηματολογείτε σοβαρά….; Προσέχετε τι διαβάζετε……. (Επίσης είμαι… Read more »

Last edited 27 days ago by x-m
ak73

https://newpost.gr/amyna/5e3125d73493f4550e5c1479/menoyme-ellada-lene-oi-galloi-ta-mystika-tis-amyntikis-synergasias-ton-dyo-horon

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/208725/stin-athina-i-ypoyrgos-amynas-tis-gallia-florans-parli

http://anaxfiles.blogspot.com/2020/01/blog-post_373.html

https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/365499/gallia-kupros-ellada-aspida-prostasias-me-aeroplanofora-kai-fregates/

Μερικά από τα sites , που μιλάν για την συμφωνία , δεν είναι όνειρο ο Σουλτάνος φαίνεται ότι έχει νευριάσει πολύ την Total η οποία έιναι το 1/10 του Γαλλικού ΑΕΠ

Ελπίζω να βοήθησα φίλε

Skeptomenos_politis

Αυτα που περιγραφετε ειναι μονο στη φαντασια μερικων. ΟΙ Γαλλοι ποτε δεν δηλωσαν κατι τετοιο, ουτε θα μας χαρισουν τα Rafale. Εδω προσπαθουν να μας γδαρουν με φρεγατες που τις κοστολογουν στη διπλασια τιμη απο το κανονικο. Τα F-35 ειναι κορυφαια μαχητικα, το παραδεχονται ολοι οι πιλοτοι, ενω οι Ιταλοι τα ειχαν φερει και σε ασκησεις στην Ελλαδα και η Π.Α. γνωριζει τις ικανοτητες του αεροσκαφους. Οι αερομαχιες πλεον γινονται κυριως με τεχνικες BVR, δεν θα στειλουμε F-35 για αναχαιτησεις. Παθητικα ρανταρ δεν υπαρχουν πουθενα επιχειρησιακα, και ακομη και να υπηρχαν, δεν μπορουσαν να κανουν στοχοποιηση, μονο εγκαιρη προειδοποιηση. Εκτος… Read more »

ak73

Μικρέ μου Φίλε Σου παραθέτω το link από άρθρο Έλληνα αντιπτέραρχου ο οποίος θεωρεί από το 2017 ότι η καταλληλότερη αντιμετώπιση στέλθ , βαλλιστικών λοιπών αεροσκαφών είναι τα : Passive Radar ή ακριβέστερα τα Passive Coherent Location Radar – PCL R . Τα οποία κατασκευάζονται από το 90 . Το στίγμα από το passive περνά με link σε κάποιο ενεργητικό αεροσκάφος πλοίο κλπ , και αυτό το χτυπά Τέτοιο συνδυασμό όπως θα δεις έχουμε κατασκευάσει και στην Ελλάδα Δεν σου μίλησε ποτέ κανείς για οδήγηση όπλου από passive αλλά για αποκάλυψη , και παρακολούθηση μεταβαλλόμενων στοιχείων στόχου … http://e-amyna.com/a-egkairh-proeidopoihsh-ws-vash-gia-th/ Εάν… Read more »

chikichiki

Ένας αντιπτέραρχος δεν αντιπροσωπεύει την επιστημονική συναίνεση του συνόλου της στρατιωτικής κοινότητας. Η γνώμη του αντιτίθεται με τη γνώμη εκατοντάδων άλλων γαλονάδων ανώτερών του σε βαθμό, εμπειρία, και επάρκεια τεχνολογίας και μέσων των χωρών τους, μερικές από τις οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν α/φη VLO (Ρωσία, Κίνα). Όπως ειπώθηκε, επιχειρησιακά παθητικά/πολυστατικά ραντάρ δεν υπάρχουν πουθενά, και αν η στρατιωτική αξία τους ήταν τόσο προφανής αυτό δεν θα ίσχυε.

Last edited 27 days ago by chikichiki
ak73

Φίλε Σχετικά με τον εντοπισμό από αρχαία παθητικά ραντάρ και την κατάρριψη πανάκριβων στελθ από επίσης αρχαίες συστοιχίες πυραύλων , θα σου πω μια ιστορία από τότε πού μάλλον ήσουν αγέννητος , η τέλος πάντων μικρός , Έγινε ένας πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία την 10ετία , του 90 , και εκεί πετούσε ένα F117 , ακριβό πολύ για την εποχή του ( πες σε σημερινά όσο κοστίζει το f22 ) . Κάποιοι λοιπόν Σέρβοι με κανένα σεβασμό στην Stealth τεχνολογία , αλλά και στην άποψη/ γνώμη σου , εσένα και όπως λες εκατοντάδων γαλονάδων – ότι δεν υπάρχουν παθητικά ραντάρ που… Read more »

Costas6

Ξέρεις σε τι απόσταση έγινε ο εντοπισμός του αεροσκάφους από το ρανταρ;
Μονοψήφιο νούμερο…

chikichiki

Φοβάμαι ότι κάποιες διαπιστώσεις σου είναι εσφαλμένες. Α. Καμία πηγή δεν έχει επιβεβαιώσει την συμμετοχή συστήματος Tamara στην κατάρριψη του F-117.Αν και η φήμη υπήρξε, οι περισσότερες (και ειδικά οι πιο αξιόπιστες) αναφορές μιλούν για “κλασική” ανίχνευση με το ραντάρ έρευνας του συστήματος (P-18;). Επιπλέον το σύστημα Tamara είναι ESM, δηλαδή ανιχνεύει εκπομπές των ίδιων των α/φών και δε λειτουργεί ακριβώς όπως περιγράφεις. Το F-117 δεν εκπέμπει τίποτε στο RF φάσμα, άρα δεν θα μπορούσε να ανιχνευθεί. Σε αυτή τη συνέντευξη https://www.defenceiq.com/defence-technology/articles/air-defence-uav-and-the-correct-balance-between εκπρόσωπος του κατασκευαστή του συστήματος δηλώνει ρητά πως “if a target is under complete emission control, such a… Read more »

Last edited 26 days ago by chikichiki
ak73

Στο παρακάτω link του CNN

https://www.cnn.gr/news/politiki/story/208725/stin-athina-i-ypoyrgos-amynas-tis-gallia-florans-parli

Θα βρεις την είδηση :

Παράλληλα, εξετάζεται και πρόταση για μεταστάθμευση γαλλικών Rafale στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, με στόχο να παραμένουν στην αεροπορική βάση για σημαντικό χρονικό διάστημα και να προχωρούν σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά Mirage.

Ριξτε μια ματια στην περιγραφη του φαινομεμου Dunning-Kruger πιστευω πως περιγραφει αρτια τις αποψεις σας.

ak73
ak73

Για την μεταστάθμευση των Rafale αν θέλεις ρίξε μια ματιά στα links που απαντάω παρακάτω σε δυό άλλους φίλους .
Μιλάει για την Τανάγρα βέβαια αλλά νομίζω ότι θα είναι στην Κρήτη , παρόλο το μεγαλύτερο range των Rafale

Sousourada

Σαν να θυμάμαι μέχρι πριν λίγο καιρό ευλογούσαμε τα AB & Tico και περιμέναμε με βεβαιότητα την έλευσή τους στη Σούδα, καθώς αυτά θα έγερναν αποφασιστικά την πλάστιγγα και άλλα τέτοια ωραία.
Σήμερα ξαφνικά αυτά τα πλοία έγιναν πανάκριβα και δεν μπορούμε να τα συντηρήσουμε.
Είμαι η μόνη εδώ που έχει διαβάσει μύθους του Αισώπου με αλεπούδες και σταφύλια;

Roger

Εξοπλιστικός σανός για κατανάλωση από το πόπολο λέγεται.

Που σερβίρεται απλόχερα και μόνο το μενού αλλάζει, ανάλογα τις περιστάσεις και τις συνθήκες.

Προ COVID είχαμε τα AB & Tico των 10.000+ τόννων.
Μετά COVID, που έσφιξαν τα (οικονομικά) γάλατα, το μενού είναι λιτό και διαίτης, στο 1/12 του αρχικού μενού και προβλέπει ψαροκάικα των 800 τόννων.

Last edited 29 days ago by Roger
dv1.gr

καλα μεγαλυτερο σκανδαλο απο αυτα που ακουγονται αλλα δεν προκειται να γινουν πραξη ..περι ”θεμιστοκλης” και mmsc .. δεν ξαναγινε …ερωτηση κρισεως …4 δις τα 4 σαπιοκαραβα ..εε? και αλλο 1 πες οι κορβετες …συνολο 5 …εχουμε λοιπον 5 δις για ακαταλληλα πλοια για το ναυτικο ?…και δεν τα δινουμε για 10 επιπλεον μπελαρα ..οπου εκει θα παει το κοστος για τετοια παραγγελεια στα 500εκ ..απο 750 που δινουμε για τα 2 πρωτα //με την εκεπαιδευση και μεγαλο μερος απο fos ηδη πληρωμενο ?..μιλαμε για τζοβενα δηλαδη….οτι αλλο απο μπελαρα και ευρωκορβετα ειναι αυτοκτονικο ..και θα σημαινει αφανισμο …ειναι δεδομενο… Read more »

DimitrisXr

750 δινουμε για τις 2 μπελαρα ? 500 θα πανε με μαζικη παραγγελια ? Ειπαμε να κανουμε αυθαιρετους υπολογισμους που και που αλλα το τερματισες φιλε μου.

harval

Πάλι βλέπω όλους τους γνώστες περί οπλικών συστημάτων να πληκτρολογούν μετά μανίας. Πάλι βλέπω τους Έλληνες να σκέφτονται πως να αντιμετωπίσουν τον Τούρκο αλλά να αδυνατούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Πάλι αδυνατούν να καταλάβουν οτι ναι μεν χρειάζονται σύγχρονα όπλα αλλά το κύριο είναι να έχουμε ομόνοια ,ομοψυχία,να δώσουμε χρήμα για αυτά τα όπλα, να πιασει τόπο με έξυπνο τρόπο αυτό το χρήμα και για το μέλλον. Λοιπόν δείτε τον ιδανικό στόλο. 10 Belhara,10 gowind 2100-2500, 2 Arley burk, 4 φουλ εκσυγχρονισμένες Meko, 10 Sa’ar72 (Θεμιστοκλής) 7 Super Vita, 12 υποβρύχια 214 , 2 υποβρύχια ΑΙΡ 209 Απλά πράγματα δηλαδή.… Read more »

evaggelos

ωραια τα λες αμα βρεις κ τον κοσμο για να τα επανδρωσει,τα λεφτα συντηρησεως κ καυσιμων τα εξοδα οπλισμου κ τους ναυσταθμους,εδω ειμαστε.

harval

Αυτο ακριβώς εννοώ ,ότι ο ιδανικός στόλος είναι απλά ένα όνειρο όλων μας. Καιρός να προσγειωθούμε.

npo

100%  πραγματικές βάσεις, το ερώτημα είναι cui bono.
Γιατί αρχίζει πάλι και δεν μου μοιάζει για win-win η σχέση…

harval

Για αυτό λέω ότι με πληκτρολόγια δεν έχεις ποτέ win-win. Αν ενδιαφέρονται οι κυβερνώντες και οι επιτελείς έχουν κάθε δυνατότητα να ψάξουν με ψυχραιμία τι συμφέρει.

darede

ο ιδανικός σου στόλος για το Π.Ν απέχει παρασάγγας με την πραγματικότητα, αλλά δεν είναι το θέμα μας. Η ONEX είναι αμερικανικών συμφερόντων και θα προσφέρει δουλειά και φόρους αλλά που υπάρχει η ένδειξη για αμερικανική χρηματοδότηση των ισραηλινών πλοίων; Χωρίς χρήμα δεν ναυπηγείς και εάν δώσεις χρήματα δεν ναυπηγείς Θεμιστοκλήδες. Αυτή είναι η πραγματική βάση του σήμερα.

harval

Η ΟΝΕΧ είναι Αμερικάνικη και το Sa’ar 72 μετονομάστηκε σε Θεμιστοκλή για να μπορεί να μπεί σε FMS. Δυστυχώς στον Θεμιστοκλακια μας βλέπω. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα δούμε ΑΒ ή ΤΙΚΟ ποτέ. Αν έδιναν 2 οι Αμερικάνοι ,οι γείτονες θα σκεφτόντουσαν τριπλά κάθε φορά που θα βγάζαν πλοίο ή αεροπλάνο έξω ,τουλάχιστον για μιά δεκαετία.

Inccy

10 χρόνια χρήση Τίκο ή αγορά μιας Saar 72? 300 εκ. κοστίζουν και τα 2. Αν είναι αυτό το ερώτημα τότε Τίκο με κλειστά μάτια. Από εκεί και πέρα, τι πλοίο είναι μακέτα ακόμη, οι προδιαγραφές δε καλύπτουν κάποιο ρόλο, ούτε ως ΤΠΚ ούτε ως Φρεγάτα ούτε ως Κορβέτα. Το ελικοδρόμιο έχει διακοσμητικό ρόλο για την περίπτωσή μας, λογικά με την αντικατάσταση των Μπαράκ με ESSM αλλάζει το κέντρο βάρους του πλοίου καθώς και τα διαθέσιμα βλήματα. Με έναν Ατμακα ή χαρπουν έχει βγει εκτός μάχης, ανθυποβρυχιακό αγώνα μόνο με σόναρ τρίποδας δεν κάνεις κτλ κτλ. Ας κάνουμε ακτοφυλακή και… Read more »

Pyriflegethwn

Στο μυαλό μου το σενάριο είναι το εξής: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιλέξει γαλλικά πλοία. Που σημαίνει ότι αν είχε τα χρήματα θα ήθελε Belharra, Gowind αλλά και Fremm και πιθανά Combattante. Από αμερικάνικα θα ήθελε μόνο μεταχειρισμένα ΑΒ και TICO γιατί θα έκαναν τη διαφορά μέχρι να αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε. Από υποβρύχια θα ήθελε τορπίλες προχτές και κάποια 214 ακόμη. Η πολιτική ηγεσία από την άλλη σκεπτόμενη τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την δουλοπρέπεια στρατηγική συνεργασία με τις ΗΠΑ θέλει τις MMCS γιατί μπορεί κάποιες να χτιστούν εδώ (εδώ εκσυγχρονίζουμε τα P3 που ούτε οι ίδιοι ήθελαν να… Read more »

Georgios

Pyriflegethwn Pyriflegethwn κατά με έπρεπε να είχαν αγοραστεί τα Scorpène και όχι τα 214 που αγοράστηκαν.

sotbak

+1 από μένα!!!!!!!!!!!!!!

Fingolfin

Αν πάμε σε στόλο 10 φρεγατών θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον άλλα 20 μικρότερα πλοία είτε FAC, είτε Light Corvettes. Δηλαδή στις 7 Roussen θα πρέπει να προστεθούν 8-13 νέες ναυπηγήσεις (Themistocles, EPC, Roussen).
Επίσης αν οι MMSC κάνουν 1 δις η μια τότε γιατί να μην συνεχίσουμε σε FDI; Μήπως τελικά είναι φθηνότερες;

kakaouskia

Καλησπέρα Μιας και καταπιανόμαστε με ναυτικά θέματα, παραθέτω απόσπασμα από τα λόγια του Captain Wayne Hughes σχετικά με ναυμαχίες (πλήρες κείμενο εδώ:http://cdrsalamander.blogspot.com/2020/07/fullbore-friday.html, γράφτηκε για τη μάχη του Midway και αξίζει διαβάσματος) WARFARE AT SEA IS STILL FAST, FURIOUS, AND FATAL … In the Falklands War a big deal was made in Time and Newsweek about the ships the Royal Navy was losing in 1982. This bugged me so much I took to the lecture circuit to put the record straight. That half-dozen or so British ships were sunk was not unusual, and at the same time the defenders destroyed the… Read more »

vk17

Θα μπορουσε το ελικοδρομιο να φιλοξενησει ελικοπτερα σαν κ αυτα του Λιμενικου?
Γιατι η εισαγωγη του ιδιου τυπου με διαφορετικη διαμορφωση (οπως πχ υπηρετει στο γαλλικο ναυτικο) δεν θα κοστιζε και πολυ. Αυτο ειναι και το βασικο μειονεκτημα της σχεδιασης,οτι τα διαθεσιμα ελικοπτερα του πν δεν μπορουν να υποστηριχτουν απο αυτη την πλατφορμα. Στο μεταξυ,με μια πιο ελαφρια διαμορφωση θα ηταν ενα πολυ καλο παθ-και δεν εχουμε κανενα παθ με δυνατοτητα μεταφορας ελικοπτερου.

Jimmy

Τα χρηματα 350 εκατομυρια για τοσο μικρο πλοιο 800 τονων με δεδομενα τα οικονομικα μας προβληματα, ειναι αυτοκτονια. Απορω που ο συντακτης απορει για τις αρνητικες γνωμες. Δλδ θα θελουμε 3 δις για να φτιαξουμε 8 τετοιες μοναδες που εχουν ρολο πυραυλακατου? Και οι κορτενερ πως θα αντικατασταθουν? Με τον θεμιστοκλη? Δλδ εχουμε ενα cherokee τζιπακι και θελουμε να το αλλαξουμε γιατι παλιωσε και θα αγορασουμε ενα φιατ 500 επειδη ειναι φουλ εξοπλισμενο και επειδη η φιατ θα ανοιξει αντιπροσωπεια στην Ελλαδα? Ναι ειναι σημαντικο να λειτουργουν τα ναυπηγεια μας, ειναι σημαντικο να εχουμε καλες σχεσεις με τις ΗΠΑ αλλα… Read more »

sotbak

πέστα!!!!!!!!! +1 από μένα

darede

Ακριβώς όπως το λές.

giannis82

Με 300 εκατομμύρια κοστος εχεις 2 αντιτορπιλικα για μια 10 ετια (στην ουσια με την fos τους).. τι το συζητάμε τώρα..
Δεν μπορεί το κράτος να αυξήσει 30 εκατομμύρια κατ έτος το μπάτζετ του ναυτικού? δηλαδή έλεος.. αλλα εχει να δινει 10 εκατομμύρια μέσα σε μια νύχτα στα κανάλια για διαφημίσεις κορονοιου και κανα εκατομυριο στα παγκάκια… αίσχος.

Roger

Ένα άρθρο-ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ για την Sa’ar 72 (βαριά πυραυλάκατος «Θεμιστοκλής») των 350 εκατομμυρίων € ανά πλοίο.

Κάποιοι, με αφορμή τα ελληνοτουρκικά, πάνε πάλι να βάλουν τσουβάλια από κρατικό χρήμα στη τσέπη τους.

Υπονομεύοντας παράλληλα, για ακόμη μία φορά, την εθνική άμυνα και την εθνική οικονομία.

Απ’ότι φαίνεται, τα P3B θα αποτελέσουν το γνώμονα για το πως θα γίνονται οι μεγάλες εξοπλιστικές δαπάνες από εδώ και πέρα στην χώρα.

Καλά πάμε…

Last edited 30 days ago by Roger
Apostolis

Για εμένα πρώτα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τις φρεγάτες s που πρέπει να αντικατασταθουν με φρεγάτες και όχι με μικρότερα πλοία μετά να δούμε τον στολο των υποβρυχίων και στο τέλος θα κοιτάξουμε για κορβετες πυραυλακατος και λοιπά.Αν όπως λέτε με 10 belhara τελείωναμε με τους απέναντι ας το κάνουμε,λεφτα υπάρχουν απλά πετιούνται δεξιά και αριστερά όπως για το ταμείο της ΔΕΗ που έγραψε πιο πάνω φίλος ή για τους λαθρο κλπ.Αν δεν θέλουν να δαπανήσουν λεφτά για μεγάλο κατασκευαστικο πρόγραμμα ας κοιτάξουν για μετάχειρισμενα όπως οι tico.Αυτο περί ακριβού κόστους χρήσης μου θυμίζει αυτό που έγινε… Read more »

sotbak

πέστα !!!!!!!!! +1 από μένα!!!!!!!!

Jimmy

Εχεις απολυτο δικιο. Δυστυχως η αισθηση που “βγαινει” ειναι οτι παλι θα γινουν ομορφιες σε βαρος της μαχητικης ικανοτητας της χωρας και με μονο γνωμονα πως καποιοι εντος και εκτος των τοιχων θα κανουν μπιζνες. Και το θεμα ειναι οτι τοσα χρονια αυτο δεν το πληρωσαμε γιατι δεν εγινε κανενας πολεμος, τωρα ομως τα πραγματα ειναι πραγματικα κρισιμα γιατι στους επομενους 6 μηνες μπορει κατι να γινει

Voiceofreason

Πέστα ρε φίλε. Να αγιάσει το στόμα σου. Αυτό λέω και γω.

harval

πεστα!!!!!!!! και από εμένα

x-m

……..όμως οι δαπάνες μας δεν έχουν ως κίνητρο την αντιμετώπιση του σουλτάνου.

VAGGELAS

Αγαπητή ΠΤΉΣΗ, θα ήθελα να σταθώ στην φράση του άρθρου σας, που σχετικα με την πιθανή απόκτηση ΑΒ η TICO, αναφέρει πως δεν είμαστε ΗΠΑ και Κίνα για να συντηρουμε τέτοια πλοία. Προφανώς και δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες με τις υπερδυνάμεις. Όμως αυτές οι Χώρες δεν συντηρούν μόνο 2 σκάφη τέτοιου μεγέθους. Συντηρούν δεκάδες τέτοια σκάφη και ταυτόχρονα μια ατελείωτη σειρά οπλικων συστημάτων, δυνατοτήτων και υποδομών. Αντιλαμβανεστε ότι εάν είχαν επικρατήσει αντίστοιχες λογικές το 1909, έτος διαπραγματεύσεων και υπογραφής συμβολαίου αγοράς του καταδρομικου Αβέρωφ, τι ΔΕΝ θα είχε γίνει στο Αιγαίο? Αναφέρετε στο άρθρο σας, το εξαιρετικά βοηθητικό για… Read more »

harval

Ετσι είναι. Τικο δίνουν όμως.?? Γιατι με ΤΙΚΟ θα χάσουν τον τεράστιο σύμμαχο,τους Τούρκους

VAGGELAS

Αγαπητέ harval, συμφωνώ στο ότι υφίσταται ισχυρή πιθανότητα να μην αποδεσμευτουν τα συγκεκριμένα σκάφη, όχι όμως λόγω εξυπηρέτησης των Αμερικανικών συμφερόντων βάσει ορθολογικής σκέψης, αλλά λόγω του ιδιοσυγκρατικου Προέδρου και της σχέσης του με τον Ερτογαν.
Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Χώρα μας έχει καθαρά αμυντικό προσανατολισμό, και το σίγουρο είναι ότι δεν τους συμφέρει μια πολεμική εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Τα TICO θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σε μια τέτοια προοπτική.
Ούτε η Τουρκία έχει την πολυτέλεια στην κατάσταση που βρίσκεται να τα χαλάσει πλήρως με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση δύο σκαφών.

harval

Να ελπίσουμε ότι έχεις δίκιο και να ευχόμαστε να ξεκουμπιστεί το χρυσόμαλλο τέρας (Τραμπ)

x-m

Γιατί μπαίνουμε στο δίλημμα αυτό; Υπάρχει σήμερα αδιαμφισβήτητη πληροφορία ότι μας προσφέρονται τέτοια πλοία;

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο ότι το πνεύμα (και το γράμμα) του παρόντος άρθρου είναι αντίθετο με τα του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος όπως

https://www.ptisidiastima.com/ticonderoga-for-hellenic-navy/

https://www.ptisidiastima.com/arleigh-burke-for-hellenic-navy/

https://www.ptisidiastima.com/greece-is-willing-to-accept-possible-american-offer-for-ab-of-tico/

https://www.ptisidiastima.com/greece-will-have-ship-in-souda-bay/

όπου μεταξύ άλλων έχει γραφτεί και η φράση “Αν μας δώσουν Ticonderoga οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και με τα δυο χέρια”.

Last edited 29 days ago by x-m
VAGGELAS

Αγαπητέ x-m, αναφέρθηκα στη συγκεκριμένη κλάση πλοίων (TICO), για δύο λογους: 1) Η αναφορά του άρθρου στο υπολογισμένο από το ΓΕΝ κόστος συντήρησης και λειτουργίας δύο μονάδων της κλάσης ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ κατ έτος, αποτελεί ουσιαστικά έμμεση αλλά σαφή δημοσιογραφικη πληροφορία για την εξέταση της σκοπιμότητας ένταξης στο ΠΝ μονάδων της κλάσης, άρα και υπαρκτής πιθανότητας πραγματοποίησης της . Δεν φαντάζομαι ότι οι Επιτελείς του ΠΝ αναλώνονται σε καθαρά θεωρητικού επιπέδου αντίστοιχες αναλύσεις επί πάσης κλάσης πολεμικών ανά την Υφήλιο. 2) Πληροφορίες για σταδιακή απόσυρση των TICO, υφίστανται και μάλιστα από πολλαπλές πηγές. Σε αντίθεση με τα ΑΒ, για… Read more »

x-m

Καταλαβαίνω το σκεπτικό. Μακάρι να έχουν την αξία που φανταζόμαστε και να τα πάρουμε. Αν και δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι αμερικανοί θα μας έδιναν κάτι που θα είχε αποφασιστική δυναμική στην ισορροπία δυνάμεων, για να μην πω ότι θα έκανε και πολλούς εντός της χώρας να αισθανθούν άβολα καθώς πιπιλίζουν την καραμελίτσα της αδυναμίας για να περάσουν το μήνυμα υπέρ των υποχωρήσεων. Το παράδοξο είναι ότι έχουμε γκώσει από υποψήφια προς απόκτηση πλοία ( FTI – AB -TICO – MMSC- FFG – FREMM -ADELAIDE-MEKO- L-M – LAFAYETTE- SAAR- F123- PESCO και όχι μόνο, (βλέπε εθνικό φορτηγό, εθνικό όπλο… Read more »

VAGGELAS

Σχετικά με την απροθυμία των Αμερικανών να μας προμηθευσουν με οπλικά συστήματα, τα οποία ανατρέπουν υπέρ μας την ισορροπία δυνάμεων, δεν θα κουραστω ποτέ να υπενθυμίζω την περίπτωση των Α-7Η. Επιλέξαμε σωστά, ειμασταν διατεθειμένοι να πληρώσουμε και η Χώρα μας βρέθηκε με τρεις Μοίρες καθαροαιμων βομβαρδιστικων, απειλώντας το μεγαλύτερο τμήμα της Τουρκικής επικράτειας.

x-m

Αγαπημένο αεροσκάφος……. Διαφωνώ όμως . Η σύμβαση για την απόκτηση τους υπογράφηκε στις 20 Ιουνίου 1974 (ή στις 16) , ακριβώς ένα μήνα πριν την εισβολή στην Κύπρο.Οι πολιτικές εξελίξεις και το μέλλον της περιοχής ήταν ήδη προδιαγεγραμμένα. Δεν ήταν η προθυμία των Αμερικανών ή στην χειρότερη η αδιαφορία τους , για το αν θα είχαμε πλεονέκτημα. Με την άφιξη των πρώτων Α-7 στις 17/8/1975 αλλά και την άφιξη των πρώτων Mirage F-1 λίγες μέρες νωρίτερα στις 5/8/1975, η περιοχή σταθεροποιούνταν και η πιθανή “όρεξη” των τούρκων για περαιτέρω κινήσεις κοβόταν. Για περίπου 12 χρόνια, με εξαίρεση την έξοδο του… Read more »

Last edited 28 days ago by x-m
eforius

Μόνο μια ερώτηση. Πόσα πλήγματα μπορεί να απορροφήσει ένα πλοίο 800t, ένα 3000t και ένα 10.000t. Αυτό δεν το έχω δει σε κάποια ανάλυση. Είναι άλλο το ναυτικό θέατρο και άλλο το αεροπορικό. Οι απαιτήσεις είναι άλλες!

Shmaioforos

Διαβαζω παντα με ενδιαφερον την Πτηση, και στο συγκεκριμενο αρθρο διαβασα πληθωρα σημαντικων πληροφοριων αλλα δε βλεπω μια αντιστοιχη συνθεση των υπαρχουσων πληροφοριων για ενα αξιολογο συμπερασμα. Εξ αρχης ο αρθρογραφος μας λεει οτι οι κανονιοφοροι δεν ειναι τα καταλληλα πλοια για να αντεξουν μια ξαφνικη επιθεση αιφνιδιασμου ουτως ωστε να ανταπαντησει και να αντεξει εως ωτου ερθουν ενισχυσεις, και λιγες γραμμες παρακατω ο αρθρογραφος υποστηριζει οτι ενα πλοιο 800τν ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ στο Αιγαιο κοντρα σε φρεγατες 3500-4000τν. Που ειναι η λογικη σε αυτο το συμπερασμα; Και το ακομα πιο απιθανο ειναι οτι σε… Read more »

Voiceofreason

Καλησπέρα. Ωραίο το άρθρο αλλά εφόσον η ¨Θεμιστοκλής¨ θα είναι η βασική μας μονάδα λόγω οικονομίας και μεγαλύτερου αριθμού σημαίνει ότι έχουμε ως χώρα αποφασίσει να κάνουμε μόνο επίδειξη σημαίας. Γιατί μόνο αυτό μπορούν να κάνουν. Ίσως σε παλαιότερες πιο ήσυχες εποχές να ήταν η καταληλότερη λύση. Στην παρούσα φάση και με το να νοιώθουμε την ανάσα του σουλτάνου όλο και πιο έντονα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο δεν είναι κατάλληλη ως βασική επιλογή. Ως συμπληρωματική ναι. Τότε ας κάνουμε αυτό που κάνουν οι Ιρανοί. Μικρά σκάφη των 20 και 30 μέτρων με μερικά καλούδια πάνω και ας κάνουμε 50… Read more »

harval

Λεφτά υπάρχουν. Για συνδικαλισμό,επιδόματα,δημόσιο,γλάστρες στην Αθήνα. Λές και αν λέγαμε σε Γάλλους θέλουμε πράγματα 10-12 δις. δεν θα έβρισκαν τρόπο οι Γάλλοι να μας κάνουν δάνειο για πολλά χρόνια,διακρατικό ,να μην φαίνεται στον προυπολογισμό. Αυτό όμως θα αφαιρούσε την δυνατότητα να δοθούν ενισχύσεις και επιδόματα 3,5 δις. φέτος για κορονοιό,του χρόνου για φωτιές,του παραχρόνου για πλυμήρες,για τα επόμενα δύο χρόνια για εθελούσιες Δημοσίου και πάει λέγοντας. Φίλοι τίποτα δεν αξίζουν για τους κυβερνώντες οι ΑΟΖ και τα νησάκια μπροστα στα πελατάκια. Και πελατάκια έχεις πάντα με τζάμπα χρήμα.

ANDREW

Αρχικά με το καλο να βρειτε λυση με τον νεο σερβερ. Απ’ οτι βλεπω οι περισσοτεροι στα σχολια συμφωνουμε λιγο πολυ. Για το ενδεχομενο να παρουμε τικο ή αβ δεν θα ηταν ασχημα απ τη στιγμη που το sea fire των bel θα κατευθυνε τους πυραυλους τους. Το ασχημο σε αυτην την περιπτωση ειναι πως αυτα τα πλοια ναι μεν εχουν πολυ φορτο, αλλα εχουν 10 χρονια ζωης ακομα (εαν εχω καταλαβει καλα) και απ την αλλη δεσμευουν περισσοτερο προσωπικο και μεγαλυτερα ποσα στη συντηρηση. Συνεπως, θα ηταν καλυτερο να χρησιμοποιουσαμε τα λεφτα αυτα για να παρουμε κι αλλες bel… Read more »

Last edited 30 days ago by ANDREW
MPAMPIS

πολυ καλο και ισοροπημενο αρθρο……
η γρηγορη παραδοση των saar ειναι αλλο ενα πλεονεκτημα……

filon26

Λοιπόν, ευτυχώς κατάφερα να συνδεθώ αργά και έτσι η ελπίζω πως το σχόλιό μου θα είναι πιο νηφάλιο από το αν το έγραφα όταν δημοσιεύθηκε το άρθρο. Δεν είπα ποτέ πως είμαι ειδικός επί τεχνικών θεμάτων, επομένως θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε αυτό: Η ΠΑ είχε και έχει στην κατοχή της F-4E Phantom. Δεν πήγε ποτέ σε F-15/F-14, ενώ αν και το “επέλεξε”, δεν πήγε ποτέ σε Eurofighter (μάλλον ευτυχώς). Το 1999 επέλεξε το F-16C/D Block 52+ (60 αεροσκάφη) αντί λίγων F-15H, και έτσι σήμερα, 20 χρόνια μετά, μπορεί να “βγάζει” δεκάδες αεροσκάφη στο Αιγαίο, καλύπτοντας όλα τα “κενά”,… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!!!!!!!!!!!

christos_choris_a

Όσον αφορά την δυνατότητα ή την αναγκαιότητα απόκτησης Ticonderoga θα πρόσθετα ότι είμαστε μία δεκαετία χωρίς πλοίο αεράμυνας περιοχής μετά την απόσυρση των Adams. Το χειρότερο είναι οτι η Τουρκία σήμερα διαθέτει πυραύλους S-400 που είναι σε θέση να δεσμεύσουν περιοχή και να καταστήσουν την ενίσχυση της μοίρας του στόλου μας από την Π.Α. ΑΔΥΝΑΤΗ ! Στρουθοκαμηλίζουμε με το να λέμε οτι δεν χρειαζόμαστε μεταχειρισμένα Tico μπροστά σ’ αυτό το δεδομένο. Η δεύτερη λύση μετά τα Tico που θα μπορούσε να μπεί κάτω απ’ τη μύτη των S-400 και να προστατεύσει το στόλο και ίσως να τους καταστρέψει είναι το… Read more »

NikosP

Όπως λένε και οι φίλοι μας πέραν του Ατλαντικού : “There is no replacement for displacement “

darede

Άρθρο διαφήμιση για το ισραηλινό πλοίο, που ειλικρινά δεν περίμενα απο την Πτήση. Ένα άρθρο που ακολουθεί άρθρα για μτχ μεγάλα πλοία και για αντικατάσταση των 3 S αλλά και για την άμεση ενίσχυση του Π.Ν. Τα πλοία είναι παντελώς ακατάλληλα για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και στερούνται οργανικού ελικοπτέρου. Να θυμίσω μόνο οτι το Π.Ν δεν αλλάζει τα sonar των MEKO, γιατί ισχυρίζεται ότι εκτελεί ανθυποβρυχιακές αποστολές μόνο μέσω του ελικοπτέρου του σκάφους. Άρα για αντικατάσταση φρεγατών δεν κάνει, ειδικά εάν κοστίσει 300 εκ. Τόσο κοστίζουν οι Arrowhead 140, που μπορούν αρχικά να πάρουν το οπλικό φορτίο απο τις αποσυρόμενες S.… Read more »