25.4 C
Athens
Παρασκευή, 7 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΝΕΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ-ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ιδανική λύση για το ΠΝ στους 800 τόνους;

Κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ιδανική λύση για το ΠΝ στους 800 τόνους;

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η ΟΝΕΧ Shipyards μας έχει συνηθίσει σε “εκπλήξεις”. Κατάφερε να πήρε ένα “δύσκολο” ναυπηγείο, αυτό της Σύρου, και από μια προβληματική επιχείρηση κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα, να γίνει πηγή ανάπτυξης και προόδου για το νησί, την οικονομία, και να δώσει δουλειές. Θα λέγαμε, χωρίς να ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες, πως είναι το στυλ της μεταμόρφωσης που χρειάζεται μια επιχείρηση για να αρχίσει να προσφέρει στη χώρα και την Οικονομία (με κεφαλαίο).

Η εταιρεία βρίσκεται μάλλον πολύ κοντά στο να αποκτήσει και τα προβληματικά Ναυπηγεία Ελευσίνας. Καθώς έχει αποδείξει πως μπορεί να “κλείνει” δουλειές, είναι προφανές και αν τα καταφέρει, θα μπορεί πλέον να φέρει σε τροχιά ανόδου και την Ελευσίνα. Βέβαια, πρέπει να πούμε πως τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας έχουν μια διαφορετικότητα σε σχέση με αυτά της Σύρου, είναι κατεξοχήν ναυπηγικά, καθώς εκεί έχουν πάρει ζωή πολλά πλοία που υπηρετούν στο ΠΝ σήμερα.

Στρατηγικό «προσύμφωνο» Israel Shipyards και Onex Neorion Shipyards για την κοινή ανάπτυξη μεγάλων έργων ναυπηγοεπισκευής

Έτσι, η ΟΝΕΧ θα ήταν περίεργο να μην βάλει στο “μάτι” το ναυπηγικό πρόγραμμα του ΠΝ. Έχουμε γράψει πολλές φορές, πως το ΠΝ χρειάζεται τόσα πολλά νέα πλοία, που θα μπορούσαν να δώσουν ζωή σε περισσότερα του ενός ναυπηγεία στη χώρα μας. Βέβαια, αν τα Ναυπηγεία αυτά περιοριστούν στο ΠΝ, ο εκ νέου μαρασμός στο μέλλον είναι βέβαιος. Αν χρησιμοποιήσουν το ναυπηγικό πρόγραμμα του ΠΝ σαν εφαλτήριο για διεθνείς πωλήσεις, αυτό θα ήταν το μόνο που θα έφερνε αειφορία.

Οι αρχικές πληροφορίες αφορούσαν την κατασκευή των φρεγατών MMSC που προτείνει η Lockheed Martin στα Ναυπηγεία της Σύρου. Η προσέγγιση όμως Lockheed Martin και ΟΝΕΧ δεν έχει επιβεβαιωθεί, και αυτός μάλλον είναι ο λόγος που η ΟΝΕΧ βρήκε ένα νέο εταίρο, τα ISRAEL SHIPYARDS LTD. (ISL) που προσφέρουν την ελαφριά κορβέτα Sa’ar 72. H Sa’ar 72 είναι η βάση της κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, που είναι -μάλλον, γιατί δεν έχουμε πολλές άλλες πληροφορίες- η πρόταση της ΟΝΕΧ-ISL στο ΠΝ αλλά και στη διεθνή αγορά.

Επενδύσεις έως $400 εκατ. στα Ναυπηγεία Ελευσίνας από την ONEX ELEFSIS SHIPYARDS

Η κορβέτα Sa’ar 72 έχει ουσιαστικά το εκτόπισμα μιας μεγάλης πυραυλακάτου, αλλά από πλευράς εκτοπίσματος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ελαφριά κορβέτα. Άλλωστε, φέρει ελικόπτερο (5 κι όχι 10 φυσικά τόνων) και ελικοδρόμιο, αλλά και δυνατότητες ASW (σόναρ και τορπίλες κατά υποβρυχίων), συνεπώς πυραυλάκατο δεν τη λες. Είναι μια πολύ καλά εξοπλισμένη κορβέτα, με καθαρά “ισραηλινή” φιλοσοφία. Και εννοούμε, οπλισμένη σαν “αστακός”.

themistoclescorvette1.png

 

Έχουμε γράψει παλαιότερα, σε ανύποπτο χρόνο πως οι πυραυλάκατοι δεν έχουν πλέον θέση σε ένα σύγχρονο πόλεμο, ειδικά στο Αιγαίο. Χρειάζονται ελαφρώς μεγαλύτερα πλοία, που θα μπορούν να φέρουν επανδρωμένο ή μη ελικόπτερο, και αντιαεροπορικούς πυραύλους επιπέδου ESSM Block 2 ή αντίστοιχους. Τέτοια πλοία μπορούν να εκτελέσουν τις αποστολές που σήμερα εκτελούν φρεγάτες, με κλάσμα του κόστους χρήσης, και ελάχιστο προσωπικό.

Πώληση των ναυπηγείων Σύρου στην ONEX – αισιοδοξία και για στρατιωτικά συμβόλαια

Αργά ή γρήγορα, οι τελευταίες Combattante πρέπει να αποσυρθούν, έστω λόγω γήρατος. Το ΠΝ δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει στην πρώτη γραμμή πλοία χωρίς αντιαεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα, έστω και περιορισμένη. Η εμπειρία των Super Vita είναι πολύ θετική, και το ΠΝ ήδη κάνει χρήση τους σαν κορβέτες, χωρίς όμως βέβαια να είναι. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται μικρές κορβέτες. Εκεί ακριβώς θέλει να εστιάσει η ελληνο-ισραηλινή πρόταση.

Θετική εξέλιξη: H 6η Super Vita ύψωσε τη γαλανόλευκη, η παράδοση θα γίνει στο τέλος του Ιουνίου

Η Sa’ar 72 μπορεί να αμυνθεί εναντίον αεροσκαφών με πυραύλους Barak 8, οι οποίοι θεωρούνται εξαιρετικά ικανοί, αν και έχουν μπει σε υπηρεσία μόνο από λίγες χώρες στον κόσμο (Ισραήλ, Αζερμπαϊτζάν και Ινδία). Εντούτοις, η διπλή δυνατότητα ενεργής καθοδήγησης (IR/RF) τους κάνει εξαιρετικούς απέναντι σε αντίμετρα, επιθέσεις κορεσμού, ενώ έχουν μικρό βάρος και καταλαμβάνουν πολύ μικρό όγκο. Χρειάζονται δεδομένα από ένα ικανό 3D ραντάρ, και απλά ανανεώνουν τα δεδομένα στόχου όσο είναι σε πτήση, μέχρι να εγκλωβίσουν το αεροσκάφος ή πύραυλο μόνοι τους. Στην περίπτωση της ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ προτείνεται το IAI Elta EL/M-2258 Advanced Lightweight Phased Array (ALPHA).

Εθνική υπόθεση η αναγέννηση των ναυπηγείων τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ONEX

Φυσικά η ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ μπορεί να φέρει 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους (δεν παίζει ρόλο, μπορεί να είναι προφανώς είτε Exocet MM40, RGM-84 Harpoon, NSM ή Gabriel). Το πυροβόλο μπορεί να είναι μέχρι και 76 χιλιοστών, που σημαίνει πως μπορεί να φέρει και το Leonardo STRALES. Σύμφωνα με την εταιρεία μπορούν να τοποθετηθούν και σταθεροποιούμενο πυροβόλο μέχρι 30 χιλιοστών, όπως και πολυβόλα. Φυσικά δεν απουσιάζουν τα συστήματα ESM/ECM.

ONEX: πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα «ραντάρ»

To ενδιαφέρον είναι πως οι κινητήρες είναι diesel της MTU, (2×MTU 16V1163M94) και επιτρέπουν ταχύτητες άνω των 30 κόμβων και ακτίνα δράσης 5000 ναυτικά μίλια. Όλα αυτά είναι βελτιωμένα σε σχέση με τα “νούμερα” της Sa’ar 72, και προφανώς ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ είναι μια ανώτερη και βελτιωμένη σχεδίαση. Το πλήρωμα είναι μόλις 45 στελεχών, ενώ μπορούν να μεταφερθούν και 20 επιπλέον άτομα (Ειδικές Δυνάμεις).

Ναυμαχία της Νταμιέττα: όταν οι Ισραηλινοί νίκησαν και τους Αιγυπτίους, 8 Οκτωβρίου 1973

Δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι σήμερα δεδομένα για το κόστος κατασκευής των πλοίων, αλλά θεωρούμε με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα πως θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά, και σίγουρα δεν θα ξεπερνούν τα κόστη που έχει πληρώσει το ΠΝ για κάθε ένα από τα πλοία κλάσης “Ρουσσέν”. Μέχρι όμως να έχουμε κάποια επίσημη πληροφόρηση από την εταιρεία, θέλουμε να αποφύγουμε τις υποθέσεις.

Think Out of the Box: Μήπως κάποια στιγμή να ξεκολλήσουμε από τις Ρουσσέν και τις φρεγάτες και να πάμε σε ικανότερα πλοία;

Τώρα, το πλοίο το θεωρούμε ιδανικό για το ΠΝ, κι όχι μόνο, καθώς θα μπορούσε να κάνει μια εξαιρετική διεθνή πορεία. Είναι αυτό που εδώ και καιρό έχουμε γράψει πως χρειάζεται το Ναυτικό μας στη θέση των πυραυλακάτων. Χρειάζεται πλοία χαμηλού κόστους χρήσης και κτήσης, που θα μπορούν να κάνουν τα πάντα, αλλά το κυριότερο, να μπορούν και να αυτοπροστατευθούν. Αν αύριο οι Super Vita αντιμετωπίσουν τα 214ΤΝ, τι θα γίνει;

Το Ισραήλ παρήγγειλε το ραντάρ ELM-2248 MF-STAR για τις Sa’ar 6

Βέβαια, καθώς πρόκειται για ισραηλινή σχεδίαση, με ισραηλινά όπλα και συστήματα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε FMS. Ελπίζουμε όμως πως η δραστήρια ΟΝΕΧ, θα καταφέρει να φέρει αμερικανική χρηματοδότηση με κάποιον τρόπο. Απλά, η εταιρεία ίσως “ποντάρει” στο χαμηλό κόστος των πλοίων, καθώς με το κόστος μιας φρεγάτας μπορεί κάποιος να αγοράσει αρκετά ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ.

Οι Σαουδαραβικές Combattante και μερικές σκέψεις για το μέλλον των Ταχέων Σκαφών του ΠΝ

Φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε δυνατότητα φιλοξενίας ελικοπτέρου 10 τόνων (MH-60R), αλλά σίγουρα δεν θα υπήρχε πρόβλημα για κάποιο Airbus VSR700 ή αντίστοιχο UAS. Το θέμα είναι πως με κάποιο μικρό ευέλικτο σόναρ και τις τορπίλες Mk46 μπορεί να αυτοπροστατευθεί από υποβρύχια, ή έστω να μην είναι “sitting duck” για αυτά.

Η Sa’ar S-72 στην “Euronaval 2018”


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

195 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
195 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
chikichiki

Τίποτα δεν είναι ιδανική λύση για το ΠΝ αν δεν το αποφασίσει το ίδιο το ΠΝ. Το ότι βγήκε στα καλά καθούμενα η “κορβέτα Θεμιστοκλής”, πλήρης και με πρόμο στα μίντια και δικό της σάιτ (και οι FREMM δεν είχαν δικό τους σάιτ;) και συμφωνία συμπαραγωγής (κανείς δε δίνει σχέδιο για συμπαραγωγή σε ξένες εταιρείες αν δεν περιμένει κάτι από κει…), δείχνει ποιος πήρε τελικά την απόφαση για το αν είναι “ιδανική λύση” ή όχι. Ο ίδιος που αποφάσισε ότι το ΠΝ δεν θέλει αντικαταστάτη των Adams, αλλά…FREMM, ή Belharra. Το αιώνιο ελληνικό “αόρατο χέρι”. Που βρίσκεται η δηλωμένη απαίτηση… Read more »

Last edited 1 month ago by chikichiki
gdmast

Για μένα, με μερικές προσθήκες, ιδανικό για αντικαταστήσει και τις κανονιοφόρους του ’70 και τις παλαιότερες ΤΠΚ. Χώρια που οι Ρουσέν έχουν ξεπεραστεί. Ήδη αυτές που πέφτουν στο νερό, θέλουν αναβάθμιση σε πολλά, αφού είναι συμβόλαια και παραγγελίες υλικών 20 ετών περίπου πριν, με σχεδιασμό και δυνατότητες του ’90.

chikichiki

Όπως είπα, το αν είναι “ιδανικό” ή όχι μπορεί μονάχα να το κρίνει το ΠΝ. Εμείς δεν έχουμε το απαραίτητο υπόβαθρο για να πάρουμε αυτή την απόφαση. Και σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ είναι ώρα να αντικαθιστά το ΠΝ τις…κανονιοφόρους. Οι Ρουσσέν σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεπεραστεί, όπως δείχνει το ίδιο το ΠΝ δεν μας πειράζει να τις ναυπηγούμε ακόμα και σήμερα. Γενικώς τα εξοπλιστικά πρέπει να γίνονται με τη σειρά προτεραιότητας και τα κριτήρια των ΕΔ. Οτιδήποτε άλλο, είναι επικίνδυνο για το αξιόμαχο.

Costas6

Οι ρουσέν θα ξεπεραστούν όταν αλλάξει δόγμα το ΠΝ, γιατί είναι τα μοναδικά ίσως πλοία που πήρε όπως τα ζήτησε. Και τα ζήτησε για να κάνουν κάποιες συγκεκριμένες δουλειές που προβλέπονται από το δόγμα.
Επίσης συμφωνώ με τον φίλο, δε χρειάζονται αντικατάσταση οι μικρές μας μονάδες. Ίσως οι παλιές κομπατάντε αλλά δεν επείγει.
Οι S μας καίνε να αντικατασταθούν.

CKfurious

Δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες του Ναυτικού!: -Τορπίλες -Εκσυχρονισμός ΜΕΚΌ Μην ξανακάνουμε τα ίδια λάθη του παρελθόντος και παραγγείλουμε πλοία μονο και μονο για να βρεθεί κάποιος να πάρει τα ναυπηγεία με προίκα τη παραγγελια του Ναυτικού είδαμε την εξέλιξη του Σκαραμαγκά με τα 214 και της Ελευσίνας με τις SV  Τα προγράμματα είχαν και έχουν τεράστιες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους  Σε καμια περίπτωση δεν μπορεί να επαναληφθεί το ίδιο λάθος Περί του πλοίου: I) Τους BARAK που τους παίρνει???? Που είναι το VLS?? II) το ελικοδρόμιο για μας είναι άχρηστο αφού δεν έχουμε τέτοια ελικόπτερα  III) η εισαγωγή και… Read more »

Scalp_eg

Sa’ar 72-class corvette

Aircraft carried:up to AW139 classAviation facilities:15.3 meter helipad and helicopter hangar

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
Animades

I) Τους BARAK τους παίρνει εκεί ….
comment image
Είναι αξιόλογο πολεμικό πλοίο , πολύ κοντά σε ανάγκες του Π.Ν. , αστακός σε οπλισμό , με κόστος χρήσης αρκετά χαμηλό, ιδανικό περιπολικό, και όχι μόνο …
II) εκτος απο φιλοξενούμενα Kiowa warrior , στο ελικοδρόμιο μπορουν να φέρονται Uav και δρόνοι…

Last edited 1 month ago by Animades
flashg

Δεν νομίζω ότι είναι και η καλύτερη λύση δίπλα στις καπνοδόχους και πάνω από τις και πάνω από τις μηχανές. Μια φωτιά εκεί και θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Costas6

Έχει δίκιο ο σι κέι, απλά για λόγους άλλους από αυτά που γράφει.
Δεν κάνει αυτό το πλοίο για εμάς.
Για πυραυλάκατος είναι μεγάλο, υπερεξοπλισμένο κι ακριβό. Για κορβέτα είναι μικρό και λείπει ΒΑΣΙΚΟΣ εξοπλισμός κορβέτας.
Ο asw εξοπλισμός του είναι 5τονο ελικόπτερο με ποντιζόμενο σόναρ. Σα να ψάχνεις στον ουρανό κοιτώντας μέσα από καλαμάκι του φραπέ.
Είναι τόσο ανθυποβρυχιακό όσο αντιαεροπορικές είναι οι μεκο.
Ίσως το πλοίο κάνει λίγο απ όλα, αλλά δε νομίζω πως είναι πολύ καλό σε κάτι.

Alexandros

αν δεις το βιντεάκι στο σαιτ τους θ δεις που μπαίνουν τα VLS το πλοίο δεν ειναι νέο αλλα του 2018

Roger

Τα VLS είναι 2×8, ένα μπροστά από κάθε φουγάρο.
comment image

Astrachan

Φιλόδοξο σχέδιο αλλά ρεαλιστικό για τις ανάγκες του ΠΝ στο Αιγαίο με πολυάριθμα νησιά και βραχονησίδες.
Το κυριότερο όμως είναι να ξεμπλοκαρουν τα ναυπηγεία.
Την ονοματοδοσία των πλοίων όταν κατασκευαστούν να τη δώσουν οι συνδικαλιστές μετά από γενική συνέλευση και ψηφοφορία δια βοής…

x-m

Το κυριότερο δεν είναι να ενισχυθεί αποτελεσματικά το ΠΝ; Είναι να ξεμπλοκάρουν τα ναυπηγεία;
Ενισχύθηκαν τα ναυπηγεία με τα υποβρύχια και είδαμε τα χαΐρια.

Antonis_Loukas

Προσωπικά, αδιαφορώ αν το σκάφος αυτό, θα αναφέρεται ως κορβετα ή ΤΠΚ. Για τους ρόλους που θα μπορούσε να αναλάβει εντός ΠΝ, θεωρώ πως αξίζει ως αντικαταστατης αρκετών σκαφών (ίσως όχι μόνο ΤΠΚ, αλλά και Κ/Φ κλπ). Για τα όπλα τα οποία θα φέρει, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν θα είναι ισραηλινά ή αμερικάνικα κοκ. Δεν έχω αρνητική προδιάθεση ως προς τους barak 8 ή άλλα ισραηλινά όπλα, αλλά θα προτιμούσα, να υπάρξει μια ομοιογένεια, πχ σε σχέση με εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ ή με τις MMSC αν δεν τις αποφύγουμε. Ακόμη και με τις Belharra, δεν είναι παράλογο να επιδιώξουμε να… Read more »

chikichiki
Roger

Καταιγιστικό άρθρο!

epampapas

Eπειδή είναι ένα πλοίο που υπάρχει μόνο στη φαντασία ορισμένων αμερικάνων επιχειρηματιών, αυτό το όνομα ήξεραν, ή μάλλον αυτό το όνομα ήξεραν κάποιοι που τους το πρότειναν για φθηνό εντυπωσιασμό και αυτό είπαν. Στην τελική σε πτωχούς τω πνεύματι ιθαγενείς απευθύνονται. Σιγά μην ξέρουν ή νοιάζονται για την ελληνική ναυτική ιστορία και το εύστοχο σχόλιο σας το εκθέτει. Ίσως αν δεν προκόψει η προσφόρά να ονομάσουν ομοίως την επόμενη λιγότερη φιλόδοξη, πχ τις επόμενες φουσκωτές λέμβους που θα προτείνουν.

Άγνοια και ασέβεια.

Η ΟΝΕΧ πως τη λένε, ξεκινάει με κάκιστο marketing πάντως.

Last edited 1 month ago by epampapas
Mavi70

Ενδιαφέρον το link που παρέθεσε ο  chikichiki αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ονομασία κλάσης πλοίων!! Συνήθως το όνομα που θα πάρει το πρώτο πλοίο της κλάσης ονομάζεται έτσι όλη η κλάση(π.χ Μεκο Hydra class)κλπ. Στην περίπτωση των Saar 72 το όνομα δόθηκε αυθαίρετα από την ΟΝΕΧ .Πριν από αρκετό καιρό είχα διαβάσει ότι η ΟΝΕΧ έψαχνε σκαρί ώστε να προτείνει στο ναυτικό λύση από την οποία θα προκύψουν πλοία τα οποία θα ναυπηγηθούν εδώ από την ΟΝΕΧ με τις ευλογίες από το Αμέρικα. Προφανώς από ότι διαβάζουμε το σκαρί του πλοίου βρέθηκε ,τα ναυπηγεία Ελευσίνας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα… Read more »

Animades

Η κορβέτα ” Θεμιστοκλής ” μπορεί να βγάλει αποστολές πυραυλακάτων – κανονιοφόρων – περιπολικών , αλλά και αποστολές κύριων μονάδων του στόλου.
Όχι για να αντικαταστήσει τις Φρεγάτες του Π.Ν. αλλά για να τις συμπληρώσει με μέρος του κόστους κτησης αλλα κυρίως χρήσης …..
μάθαμε ότι έχει και ανθυποβρυχιακές δυνατότητες (σόναρ και τορπίλες κατά υποβρυχίων+ drone). πρόκειται για πολύ καλά εξοπλισμένο σκαρί για το μέγεθος του , με Ελληνική συμμετοχή – κατασκευή και δυνατότητες εξαγωγών μελλοντικά …
comment image

Last edited 1 month ago by Animades
drinis

Σίγουρα ένα βήμα προς την σωστή κατευθυνση. Για να μπορέσει να αναλάβει όλες τις αποστολες των S χρειάζεται οπωσδήποτε 5τονο ελικοπτερο ASW και οχι UAV. Επίσης 32 κελια για Barak 8, c-mos για αυτοπροστασίαόπως επίσης 16 πυραυλους ΕΕ. Πολλές φορές έχω σχολιάσει στην σελίδα σας ότι τετοιου τύπου σκάφη πρέπει να μπορούν να αναλάβουν και άλλες αποστολές δηλαδή κάτι σαν ελβετικος σουγιας πολυεργαλείο και είναι ιδανικό για το περιβάλλον του Αγαίου αλλα και για την Κύπρο. Κατα την γνώμη μου κάποιο συστημα τυπου Tamuz ή Spike Nlos ή Kosàva ή εστω ένας πολλαπλος εκτοξευτής ρουκετων θα ηταν ιδανικη προσθήκη όπως… Read more »

MPAMPIS

Υπαρχει βιντεάκι στο YouTube απο την euronaval 2018 που δείχνει την saar 72 εκτός απο 8 αντιπλοικους πυραυλους να φέρει και
8 ρουκέτες extra (rampage) με εμβέλεια 150km κεφαλή 120kg και cep 10m……

flashg

Εγώ είμαι υπέρ της κατασκευής των κορβετών για την αντικατάσταση των φρεγατών , αλλά σίγουρα μεγαλύτερες. Να είναι γύρω στους 2000-2500 τόνους και 90-100 μέτρα όπως είναι η sigma class 10514 ή η gowind.. Για αντικατάσταση των Combattante είναι μια ενδιαφέρουσα σχεδίαση αν και προτιμώ την Combattante BR71.

trig2124

Συμφωνώ για την gowind πολύ ανώτερη από αυτήν την υποτιθέμενη κορβέτα Θεμιστοκλής.Αν κατασκευάζαμε στα ν.Σύρου την gowind 3100(άνετα έχει τις εγκαταστάσεις το ν.Σύρου για σκαρί μεγέθους κορβέτας) με seafire όμως και αντί για mica βάζαμε 16 κελιά aster 30 τότε θα μιλούσαμε για φρεγατοκορβέτες και θα ήταν πολύ πιο οικονομικές απ τις belhara.

Costas6

Το seafire πάει -για την ώρα- πακέτο με την μπελάρα. Και είναι βαρύ και πανάκριβο. Και θα έχεις τελικά ένα πλοίο με αισθητήρες – όπλα μπελάρα σε σκαρί-κινητήρα gowind. Θα σου κοστίσει ίσως 50-100 εκ. λιγότερα (όχι και σίγουρο) και θα χάνει μεγάλο μέρος των πλεονεκτημάτων της μπελάρα. Από την άλλη, αν έχεις ΉΔΗ 4 seafire σε λειτουργία (μέσω τον μπελάρα) ακόμα και ένα ταπεινό smart S να βάλεις στις κορβέτες σου κάνεις θαυμάσια δουλειά. Ανθυποβρυχιακά είναι όλα οκ οι gowind. Κατά τη γνώμη μου, ο 1ος εκτοξευτής πρέπει να έχει πυρομαχικό “αυτοπροστασίας” των 40-50 χλμ σε τετράδα. Ιδανικά εσσμΙΙ.… Read more »

trig2124

Είναι μια λογική κι αυτή,αλλά με αυτή τη λογική αν κατάλαβα καλά ότι οπλισμός και αισθητήρες δεν αλλάζουν και πολύ την gowind γιατί δεν κάνουμε το άλλο.Ας πάρουμε 2 freem με seafire αντί belhara για να βγούνε πιο φθηνές και έχεις και 2 καθαρά α/α σκάφη και όχι 2 γενικών καθηκόντων που είναι οι belhara.

Costas6

Δύο fremm με seafire δε μπορούν να βγουν πιό φθηνά από 2 μπελάρες. Ακόμα και με το προεγκατεστημένο ραντάρ στις fremm και τις αλλαγές που ζητάμε (και χρεωνόμαστε) στις μπελάρες, πιό φτηνές βγαίνουν οι δεύτερες.
Καθαρά κόστη πλοίου, θες 800εκ για την μπελάρα και πάνω από 1,1 δις για τη fremm. Με όπλα – αισθητήρες, χωρίς πυρομαχικά.

Ωστόσο κι εγώ θεωρούσα πως φρεμμ με seafire είναι αυτό που χρειαζόμαστε. Φαίνεται όμως πως δεν έχουν συνδυαστεί τα 2 αυτά συστήματα, ούτε ψήνεται κανείς να το κάνει χωρίς χειροπιαστή καλή παραγγελία.

Pyriflegethwn

Όχι ότι έχουμε λεφτά, αλλά για να γίνεται κουβέντα θέλει ένα RAM αντί ελικοδρομίου και είναι τζιτζι.

Mageiras

Για κανένα λόγο δεν πρέπει να θυσιάσουμε το ελικοδρόμιο…Μέχρι και Kiowa μπορεί να υποστηριχθεί πέρα των UAV.Μπορεί να γίνει ένα υπόστεγο που θα στεγάζει και την κονσόλα χειρισμού του UAV εκεί που είναι τα ταχύπλοα και το RAM να μπει επάνω.

Costas6

Άμα μπορούσαν να γίνουν αυτά, θα σήκωνε και το 10τονο. Αν καίγεται το καιόβα, 13 φρεγάτες έχουμε και 1500 νησιά.
Τι θα πρωτοκάνει δλδ αυτό το πλοίο; την πυραυλάκατο; ανθυπ πόλεμο με ποντιζόμενο σόναρ; θα σηκώνει uav; θα υποστηρίζει ελικόπτερα του στρατού;

Mageiras

Υπαρχει ήδη έκδοση με υπόστεγο, δεν είναι τπτ το εξεζητημενο. Η υποστήριξη ΕΔ είναι μια από τις αποστολές που θα πρέπει να αναλάβει το πλοιο.

Costas6

Εξεζητημένο δεν είναι, αλλά το κατιτίς του το ζυγίζει.
Όλα μαζί δε γίνονται. Ή 800 τόννους θα είναι ή θα μπορεί να αναλάβει περισσότερες αποστολές.

Mageiras

Έχει ήδη ενδιαιτήσεις για 20 άτομα ΕΔ, έχει RHIB,έχει κανόνι,αναλόγως τον εξοπλισμό μπορεί να προσφέρει και τοπική αντιαεροπορική υποστήριξη… το να βάλει καύσιμα και 2 κάλαθους ρουκετών αν χρειαστεί ο Ινδιάνος είναι το πρόβλημα? Δεν θα μπαίνει το ελικόπτερο στο hangar…

Costas6

Αυτά που έχει, μπορεί να τα χρησιμοποιεί ένας από αυτούς κάθε φορά. Όχι όλοι μαζί… Όταν θα φύγει από το ναύσταθμο, ή το δικό του ελικόπτερο θα έχει, ή το uav ή υποστήριξη για τον ινδιάνο. Κι αν έχει το uav, η ομάδα ΕΔ δεν έχει φουσκωτό. Εντωμεταξύ ΟΛΕΣ αυτές οι αποστολές είναι ασύμβατες με τις τυπικές αποστολές μιας πυραυλάκατου. Αυτό το πλοίο είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των ισραηλινών. Όχι τις δικές μας. ΥΓ το ραμ ζυγίζει 5,5 τόνους άδειο. Το κατάστρωμα σηκώνει 5αρι ελικόπτερο, 10αρι όχι. Ναι, είναι πρόβλημα τα καύσιμα και οι ρουκέτες. Και οι πιθανότητες… Read more »

Scalp_eg

Το πλοιο αυτο με υποτετραπλασιο εκτοπισμα (800 vs 3400) τονων έχει ακριβως την δυναμη πυρος μιας Μεκο! (και καλυτερα) 16 barak8 vs 16 ESSM, 8 harpoon vs 8 harpoon, 2 phalanx vs 1 strales (αμαρτια να μην το βαλουμε αφου θα το εισαγουμε στο στολο με τις μπελαρες) και 1 tetral (4 mistral bl3, το οποιο φαινεται στο επισημο βιντεο της παρουσιασης του πλοιου) Υστερει σαν ASW αλλα εστω ενα μικρο συρομενο σοναρ πιστευω θα το παρει. Παιρνει μονο μικρο ελικοπτερο αλλα με μια μικρη πατεντα με πτυσομενο υποστεγο αποκτα μικρο πληρως οργανικο ASW ελ/ρο οπως το AS565 που ηδη… Read more »

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
Costas6

Το πλοίο έχει μοναδική asw πρόβλεψη το 5τονο ελικόπτερο με ποντιζόμενο σόναρ και εκτοξευτή τορπιλών.
Γιατί να πάρεις αυτό και να του κάνεις πατέντες ώστε να γίνει σαν κάτι άλλο, όταν το κάτι άλλο υπάρχει έτοιμο στην αγορά;

Εντωμεταξύ ξεκινάμε να μιλάμε για πλοίο 800 τόννων. Όταν του βάζεις πάνω στραλες, εσσμ αντί Μπάρακ, συρόμενο σόναρ, προφανώς σουίτα ανθυποβρυχιακού για να δουλεύει το συρόμενο, τερματικά, εγκατάσταση για τα μηχανήματα και το προσωπικό, υπόστεγο, όλα αυτά δεν είναι αέρινα. Προσθέτουν βάρος. Ενδεχομένως και μέτρα. Προφανώς θα κόψουν και ταχύτητα.
Δε μιλάμε για πατέντες πλέον. Άλλο πλοίο περιγράφουμε.

Georgios

Costas6 Costas6 και ένα βασικό μίνι σόναρ γάστρας έχει για αυτό θεωρείται ως ASW. Δεν έχω διαβάσει κάτι για VDS αλλά μπαίνει εάν το απαιτήσεις. Βέβαια με το βάλε βάλε πιάσαμε τους 1.000 τόνους…

Mageiras

Το σκάφος έχει προοπτικές και σίγουρα μπορεί να γίνει ελβετικός σουγιάς,γιατί όχι,ακόμα και με διαφορετικές διαμορφώσεις. Η ένσταση μου είναι ότι αντιμετωπίζεται ως εναλλακτική σε κύριες μονάδες μάχης όπως το φόρτωμα με ΑΑ πυραύλους νομίζοντας πως θα κάνουμε AAW με 800 τόνους σκάφος.Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο λόγω κατάστασης θαλάσσης να μην μπορεί να τους εκτοξεύσει.Επίσης λόγω καιρού να μην μπορεί να ποντίσει σόναρ κτλ. Με αυτό στον νου μπορούμε να σχεδιάσουμε καλύτερα τον φόρτο και τον αριθμό σκαφών του τύπου και κυριότερα να μην φτιάξουμε ένα υπερεξοπλισμένο και τελικά πανάκριβο σκάφος το οποίο τις μισές μέρες του χρόνου δεν θα μπορεί… Read more »

SAAB

Σωστά τα λες. Θα συμπληρώσω μόνο ότι στο Αιγαίο υπάρχουν πολλά μέρη να “απαγκιάσει ένα πλοίο απ’ τον καιρό”. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουν οι ΠΝίτες την επιδειξιομανή νοοτροπία που λέει “οι Τούρκοι ζαλίζονται και μπαίνουν μέσα, ενώ εμείς αντέχουμε και καθόμαστε στον καιρό”. Αυτές οι εποχές πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι Τούρκοι δεν ζαλίζονται. Οι Τούρκοι προσπαθούν να λειτουργήσουν τα όπλα τους σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους για να είναι αποτελεσματικοί. Θεωρώ ότι αυτή η νοοτροπία θα στοιχίσει στο ΠΝ τα μέγιστα. Όταν έχεις όπλα με προδιαγραφές θάλασσας 4, 5 ή 6 δεν μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με 7… Read more »

Digenis

Εχουμε και λέμε . ”Θεμιστοκλής” με    Setis ίδιο με της bel    Μικρότερη έκδοση του Seafire 500 πχ Seafire 200    vsr700 με υποστεγο μονο για αυτο . Το VSR πρεπει να παει και στην Bel    Στο ελικοδρομιο να μπορει να δέσει το KIOWA και να μοιραστουν με το συστημα μαχης δεδομένα στόχων επιφάνειας και ξηράς .    16 αντιπλοικους exocet (8) και Gabriel V (8).    CAMM ER μια οκταδα    Ram    Sonar τρόπιδας kingklip και συρόμενο Captas 2    SENTINEL και CANTO     Πυροβολο 76αρη με Strales .    Τορπιλες ιδιες με των Bel . Βεβαια ολα αυτα θα αυξήσουν το βάρος στα 1200 ,τουμπανο ομως… Read more »

Costas6

Αυτό που περιγράφεις υπάρχει (πάνω κάτω) απλά δε λέγεται θεμιστοκλής και δε ζυγίζει 800 τόννους.

Digenis

Δεν υπάρχει τέτοια σχεδίαση,τουλάχιστο δεν το εχω διαβασει καπου .Αυτο που περιγραφο εχει μικροτερο(μισό) υπόστεγο απο την Saar72 του ισραηλ μονο για to 1t και 6μετρα VSR ,ουτε 5τ ελικόπτερο ουτε 10. Μονο το ελικοδρομιο παραμενει το ιδιο μεγεθος με της Ισραηλινής για να κατεβαίνει το KIOWA χωρις να αποθηκεύετε σε υπόστεγο .
Το βάρος αυξάνετε αποκλειστικά λόγο Captas 2 . Μιλαμε για κατι μεταξυ Abu Dhabi class και baynunah .

Costas6

Υπάρχουν πολλά που προσθέτουν βάρος, αλλά η ουσία είναι πως τουλάχιστον 2 σειρές πλοίων (αλς και gowind) σου δίνουν τα περιγραφόμενα.

PanPan

Για το Αιγαίο καλές φαίνονται και αποδεσμευτούν τις μεγάλες μονάδες για την Αν Μεσόγειο. Πάντως πολύ σιδερικό σε μικρό μέγεθος, το ελικοδρόμιο μάλλον είναι περιττό ίσως για μη επανδρωμένα μόνο. Ιδανικά θα επιλέγαμε μία έκδοση με πλήρη εξοπλισμό και μια πιο ελαφριά εκδοχή για ΑSW και περιπολίες. Το μέγεθος παραπέμπει στα Thetis που έκαναν ξιφίες.

randomname

Νομίζω πως όλα τα προβλήματα στην άμυνα της χώρας πηγάζουν απο το οτι στην πτήση το αριστερό click ανοίγει νέο tab. Διορθώστε το και η Τουρκία θα μας δώσει την Πόλη.
Ευχαριστώ.

KonstantinosKaperonis

Παίρνουμε τορπίλες, κλείνουμε τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, πιέζουμε για 2 Τico, αγοράζουμε 10 ευρωκορβέτες επιπέδου gowind 3200 για να φύγουν οι S class, και μετά φτιάχνουμε και 20 Θεμιστοκλήδες και γινόμαστε σαν το Αθηναϊκό ναυτικό της αρχαιότητας…. Πρέπει να κόψω το κρασί

Costas6

Κάνε το “2 τικο” “2 μπελάρες ακόμα” και μην κόβεις τπτ!

Tasos

Εσύ μια χαρά τα λες και δε χρειάζεται να κόψεις τίποτα! Εξάλλου λίγο κρασάκι ποτέ δεν έβλαψε κανέναν……..
Άλλοι πρέπει να κόψουν σπατάλες με δημόσιο χρήμα και να τα ρίξουν στην Άμυνα της χώρας…..

Astrachan

Παρά τις ενστάσεις και τη γκρίνια που διατυπώσαμε οι περισσότεροι να βλέπουμε και λίγο το δάσος, όχι μόνο το δέντρο: η αμυντική συνεργασία με το Ισραήλ οφείλει να είναι πολυεπίπεδη και αυτό το project είναι μία καλή αρχή…
Για σκεφτείτε να δούμε” κάποτε” απέναντι στους S400 των τουρκομογγολων ισραηλινά F35 ( με ή χωρίς Έλληνες πιλότους)…

Costas6

Καλή αρχή θα ήταν οι LORA και το irondome. Σε τιμές ξεφτίλα. Από δύο συστοιχίες σε κάθε νησί και τέλος το Αιγαίο για τον τούρκο.

evaggelos

μια χαρα οτι πρεπει για αντικατασταση των ναστυ/αντωνιου 6 νομιω ειναι 7 ακουμε γι αυτα, τωρα αν παιρνει τιποτε επιπλεον κ για να φυγουν κ τα 2 ασελβιλ μια χαρα προς τη παλι η μιρλα δεν ξερω. ελικοπτερο μπορει να παρει κ καποιο στυλ καμκοπτερ η καποιο ντρον.

Vassilis13

Αν οντος αποκτηθούν…για ποιόν λόγο 7;

Διαβάζω ότι πάνε για αντικατάσταση των la combatante.
Ας τις κάνουμε 17, ΝΑΙ 17!! Κ εξηγώ.
10 επιπλέον για αντικατάσταση των 9 Σ για το Αιγαίο κ επιπλέον 4 Μπελχ@ρρες ελληνικής διαμορφώσεις για να αντικαταστήσουν πλήρως τις μεκο

DBA

Βλέποντας τα renederings της “Themistocles” κάτι δεν μου κόλλαγε. Έψαξα λίγο και εδώ: https://defense-update.com/20130516_saar-72.html βρήκα ένα πιο ενδιαφέρον σχέδιο της Sa’ar 72 ΜΕ hangar ελικοπτέρου (πάντοτε 5 τον.) Το σχέδιο με το hangar μου “αρέσει” περισσότερο (για πολλούς λόγους και όχι μόνο αισθητικά). Ιδανικά όμως πιστεύω ότι για το ΠΝ πιο χρήσιμο θα ήταν τόσο για το Αιγαίο όσο και για την Αν. Μεσόγειο μια μεγαλύτερη κορβέτα, γύρω στους 1500 τονους, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και 10τονο ελικόπτερο, ολοκληρώνοντας και το ASW φάσμα αποστολών.Με τον ίδιο εξοπλισμό που έχει η τωρινή κλάση Themistocles, συν τορπίλες, συν σόναρ, συν ε/π… Read more »

Last edited 1 month ago by DBA
Costas6

Gowind, als, ακόμα μια που δε θυμάμαι, έχουν έτοιμα σχέδια για αυτό το μέγεθος και τις προδιαγραφές.

randomname

Η als έχει έτοιμο σχεδιο; Μιά ομάδα λίγων ατόμων χωρίς εταιρία με μόνη ύπαρξη μια σελίδα στο facebook έχουν έτοιμο σχέδιο; Έτοιμο εξωτερικό 3d rendering μπορεί.

Costas6

Αυτό έχει και τα πλεονεκτήματα του, η ουσία είναι όμως πως δε χρειάζεται να ανακαλύψουμε ξανά την Αμερική, υπάρχουν τέτοια πλοία.

NikolakiEfentis

“Η εμπειρία των Super Vita είναι πολύ θετική, και το ΠΝ ήδη κάνει χρήση τους σαν κορβέτες, χωρίς όμως βέβαια να είναι.” Ναι, το κάνει αυτό γιατί δεν έχει άλλα πλοία, όχι γιατί δεν έχει τί να τις κάνει… Τα ΤΠΚ εχουν συγκεκριμένες αποστολές ασύμβατες με περιπολίες κ.α. Αν το ΠΝ έχει αποφανθεί το τέλος των ΤΠΚ είναι άλλο θέμα. Για να καταλάβω, η SAAR-72 είναι ιδανική για ποιό πρόγραμμα του του ΠΝ(!); Αυτό που δεν υπάρχει(!); Πάνω απ’ όλα να μην ξεχνιόμαστε (!!!), χρειαζόμαστε τορπίλες, ΜΕΚΟ και νέες φρεγάτες. Δεν μπορούμε να μιλαμε σοβαρά για άλλα προγράμματα που θα… Read more »

Paliouras

Του λιτλ του λειτ, που λενε και στο χωριο μου.
Τωρα μαθαινω οτι κλεισαμε 40χρονες τρατες απο το Αμερικα.
Κλεισαμε με το ναυτικο, σειρα της ΠΑ

sotbak

αν ισχύει δεν βάζουμε μυαλό…..

Spyros_Kapa

Καταρχήν δεν αναφέρει τί ελληνικό εκτός από το όνομα θα φέρει το πλοίο. Δεύτερο το σίγουρο είναι ότι για να πάρει όλα αυτά πού συζητάμε πάνω του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 85 μέτρα μήκος όπου καί με πτησσομενο στέγαστρο πρέπει να παίρνει και τα ελικόπτερα που έχουμε ή θα πάρουμε. Τό κόστος όπως είπαμε και πριν δεν το έχουμε άρα τί ακριβώς συζητάμε πάντως με 72 μέτρα κορβέτα δεν το λες.

Last edited 1 month ago by Spyros_Kapa
GK_

Η αγορα ενος πλοιου με παραπλησια χαρακτηριστικα εξαρταται απο παρα πολλους παραγοντες. Απο οτι φαινεται το συγκεκρημενο πλοιο ξεπερναει τους περιορισμους των κανονιοφορων του ΠΝ και υπερκαλυπτει τις περισσοτερες μελλοντικες επιχειρησιακες απαιτησεις σε εκεινη την κατηγορια των σκαφων, εκτος απο την απαιτησει να αντεχει στον «καιρο» στην μεση της μεσογειου χωρις να ταλαιπωρηθει! Αυτη ειναι και η αιτια που συνηθως χρησιμοποιουνται πλοια (OPV) με σημαντικα ανωτερο εκτοπισμα, οπως πχ τα Comandanti-class patrol vessel (https://en.wikipedia.org/wiki/Comandanti-class_patrol_vessel) των 1.500 τν και 88,6μ μηκους! Απο την αλλη εαν υπαρχει μια «φιλοδοξια» που να επιθυμει το «Θεμιστοκλης» να αντικαθιστα τις φρεγατες ή τις ελαφρες φρεγατες… Read more »

Costas6

Θα εξακολουθούμε να έχουμε 3 απαρχαιωμένες S και 6 σε αρχή αποσύνθεσης. Αυτές καιγόμαστε να αντικαταστήσουμε.
Οπότε κάνε τη δουλειά σωστά, βάλε τα asw τα πρέποντα κι ας χοντρύνει λίγο ή κορβέτα. Δε θα κοστίσει δα τόσο παραπάνω… Και αντικαθιστά φρεγάτα, όχι πυραυλάκατο.

zap

σε 800 τονους ;

Costas6

Ποιό σημείο του “κι ας χοντρύνει λίγο” είναι ασαφές και κάνεις αυτήν την ερώτηση;

zap

Δεν ειναι ευκολο να μεγαλωσεις σκαρια αγαπητε. Μερικα σχεδια δεν το επιτρεπουν. Δεν ισχυριζομαι οτι αυτο δεν επιμηκυνεται αλλα ισως και οχι.

Costas6

Προφανώς, είναι καλύτερα να πας στο σκαρί που σου ταιριάζει, ειδικά όταν υπάρχει ήδη.

Nestoras

Κρυφά ευχόμουν να δημιουργηθεί θέμα για τις κορβέτες αυτές που τις θεωρώ εξαιρετική επιλογή για πολλούς λόγους! Συμπαραγωγή με Ισραήλ σημαίνει λόγω Ισραήλ συνέπεια στις παραδόσεις των πλοίων! Τόνωση εγχώριας παραγωγής Κάλυψη έστω και προσωρινά των αναγκών του ΠΝ με πλοία σε ικανό αριθμό, ρεαλιστικό κόστος κτήσης και χρήσης Δυνάμωμα συνεργασίας και διπλωματικών σχέσεων με χώρες που υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων. Και δεν έχουν μόνο αυτή τη δυνατή διαμόρφωση. Υπάρχει έκδοση χωρίς ελικοδρόμιο με iso containers στην πρύμνη και περισσότερα κελιά vls, ή έκδοση με υποτυπώδες υπόστεγο και καλυμένο το χώρο των φουσκωτών ταχείας επέμβασης (που πάνω θα μπορούσε να φιλοξενήσει… Read more »

Roger

«Υπάρχει έκδοση χωρίς ελικοδρόμιο με iso containers στην πρύμνη και περισσότερα κελιά vls, ή έκδοση με υποτυπώδες υπόστεγο και καλυμένο το χώρο των φουσκωτών ταχείας επέμβασης (που πάνω θα μπορούσε να φιλοξενήσει RAM) κλπ!»

Αυτές οι εκδόσεις της Saar 72 μας ταιριάζουν καλύτερα.

Costas6

Έκδοση να αντικαθιστά τις S έχει;
Αυτό έχουμε ανάγκη.

Jimmy

Οχι .Εκτος αν το κοστος ειναι πραγματικα πολυ μικρο πχ 180 εκατομυρια το σκαφος μαζι με ολα τα οπλα. Αλλα κατι μου λεει οτι θα ειναι απο 300 και πανω οποτε οχι

MPAMPIS

Μερικές σκέψεις: Οι saar 72 δεν φτιάχτηκαν για να πουληθούν στην Ελλάδα αλλα για να αντικαταστήσουν τις saar 4,5 αρα πιθανά θα φτιαχτούν και για το Ισραήλ……συμπαραγωγή……. Έχουμε λυσσάξει για aaw και τώρα που βρίσκουμε έναν συνδυασμό ραντάρ AESA με ιχνηλάτηση στα 120km και πύραυλο στα 70-100km (16 θέσεις, για όσους δεν ξέρουν τι θα πει 16 θα το πω αλλιώς το μισό των 32 των μπελαρα) λέμε για το ελικοδρόμιο που δεν χωράει Aegeanhawk…. Μιλαμε για τους Τούρκους και την αξιοζήλευτη βιομηχανία τους και πόσο περήφανοι θα είμασταν να κολλήσουμε το αρτεμις 30 στο λεωνιδας αλλα δεν θελουμε να… Read more »

chikichiki

Το AAW περιοχής δεν έχει καμία σχέση με το EL/M-2258 που απεικονίζεται. Το σάιτ της Elta αναφέρει μάλιστα μόνο “gunnery control”. https://www.iai.co.il/p/elm-2258-alpha Οι Barak στο σάιτ του Θέμη, απουσιάζουν πλήρως. https://themistoclescorvette.com/themistocles-corvette/ Αν υπάρχουν, είναι από τη Saar 72. Σε κάθε περίπτωση, με το άνω ραντάρ, είναι άσκοπη η ενσωμάτωσή τους. Το ίδιο ισχύει για το ελικοδρόμιο: υπάρχουν απεικονίσεις της Saar 72 με ελικοδρόμιο (χωρίς να δηλώνεται φυσικά η διόλου ευκαταφρόνητη μείωση στις επιδόσεις λόγω του επιπλέον βάρους, συν ενδιαίτηση για πλήρωμα + τεχνικούς ε/π συν καύσιμα/πυρομαχικά, κλπ κλπ…), ο Θέμης όμως δεν έχει καν υπόστεγο. Ένα πλοίο δεν γίνεται α/υ… Read more »

Last edited 1 month ago by chikichiki
MPAMPIS

Λοιπόν κοιτά να δεις τι γράφει εκεί που λες βλέπει το μπλαφ (ALPHA) και διορθώνει την επόμενη βολή στο πυροβόλο θα μας τρελάνουν………! Aesa Radar ειναι φυσικα και μπορει να καθοδήγησει τους Barak 8 που υπάρχουν στο σκίτσο του θέμη οπως δείχνει και ο Animades παραπάνω…..η ελαφριά έκδοση έχει 200km εμβέλεια και η βαρειά 400km.. Δεν ειναι φρεγάτα για ανθυποβρυχιακο πόλεμο ασε αυτές ήταν οι Adelaide και τις χάσαμε…….ενα μικρό sonar οπως έχουν τα τουρκικά περιπολικά κλάσης Tuzla με εμβέλεια 2-3 km (Simrad με μηκοσ 120cm στην καρινα, χρηστικό με μέγιστη ταχύτητα 24 κομβουσ) και τορπίλες για αυτοάμυνα απο εκεί… Read more »

chikichiki

Το ότι είναι ραντάρ AESA δεν σημαίνει ότι είναι ραντάρ AAW. Ακόμη και στην τεχνολογία AESA υπάρχουν ραντάρ διαφόρων δυνατοτήτων. Δεν είναι όλα search-track-fire control, ούτε όλα AAW περιοχής (track 100άδες, εμπλοκή 10άδες). Η ονομαστική εμβέλεια δεν λέει κάτι, τα περισσότερα ραντάρ έρευνας σήμερα καταφέρνουν καλές επιδόσεις ακόμη και με ελαφρές κεραίες. Όσο για τον έλεγχο πυρός, το ραντάρ είναι μπάντας S, η οποία S ισορροπεί εμβέλεια αποκάλυψης με ακρίβεια ιχνηλάτησης, αλλά όχι έλεγχο πυρός. Αυτό εδώ, μάλλον χρειάζεται καταυγαστήρες. Οι τουρκικές Tuzla, εκτός του ότι δεν αναμένεται να κάνουν πολλά πράγματα σε πολεμικές συνθήκες (οι παρόμοιας φιλοσοφίας σοβιετικές κορβέτες… Read more »

MPAMPIS

Σε μπάντα S εκπέμπει και το mfstar των saar 6 αλλα και το aegis spy 1F, μαλλον μπορούν να δίνουν στοιχεία στον barak 8 χωρίς καταύγαστηρα τα alpha….. Οι saar θα έδιναν μια αντιαεροπορικη προστασία στις SV και οι SV μια αντιπυραυλική προστασία στις saar…. Για τα υποβρύχια πρεπει να υπάρξει άλλη μέριμνα άλλωστε σε συνθήκες μάχης δεν μπορεις να απλώσεις vds……τα πλοία αυτά ειναι σκάφη κρούσης….. Ενδεικτικά ανέφερα την Tuzla ενα περιπολικό 400tn με σοναρακι…… Πιστευω οτι σαν φορέας τορπιλων θα μπορούσε να καθοδηγηθεί ενα saar απο ενα ελικόπτερο η P3 (που δεν μπορω να πιστέψω οτι δεν θα… Read more »

chikichiki

Και τα 2 ραντάρ αυτά είναι πολύ ανώτερα του EL/M-2258 με ουσιαστικές δυνατότητες AAW. Το SPY-1F στη μοναδική του εφαρμογή στην κλάση Fridtjof Nansen συνδυάζεται με 2 καταυγαστήρες Mark 82 για έλεγχο πυρός. Το δε MF-STAR στην τωρινή εφαρμογή του στις Saar 5 διαθέτει επίσης καταυγαστήρα EL/M-2221 (ο οποίος μάλιστα έχει εμβέλεια μόλις 30χλμ https://www.radartutorial.eu/19.kartei/07.naval/pubs/35469.pdf ), και η απουσία πυροβόλου περιορίζει τους πιθανούς λόγους ύπαρξής του. Το σάιτ της Elta, σε αντίθεση με τα όσα (δεν) λέει στην περιγραφή του 2258, για το 2248 τονίζει συγκεκριμένα τις ικανότητες AAW (Simultaneous multi-engagement support, Active and semi active missile support, Missile horizon… Read more »

MPAMPIS

Λογικό να υπάρχουν καταυγαστηρες στις saar 5 και ισως υπάρξουν και στις saar 6 αφού ειδικά οι saar5 φέρουν και τον προ εκσυγχρονισμού τους ημιενεργο Barak1…..

Mageiras

Συμφωνώ ως προς το λεγόμενο “αντιεροπορικό” σκέλος. Διαφωνώ ως προς το “ανθυποβρυχιακό”! Οι επιδόσεις του Captas 1 για 800 τόνους σκάφος είναι διαστημικές! Φυσικά εννοείται αυτό να δρα ως επικουρικό στην συνολική ανθυποβρυχιακή προσπάθεια του στόλου με τις ASW προσανατολισμένες κορβετοφρεγάτες (EPC,Gowind ή όποια άλλη). Είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος και βάζει έξτρα προβλήματα στις κινήσεις των τουρκικών υποβρυχιών. Για το θέμα της αυτοπροστασίας:Μπορεί φαινομενικά ένα τουρκικό υποβρύχιο να κάνει βολή εκτός παραμέτρων εντοπισμού του captas (και μιλαω για την απόσταση καθώς το βύθισμα είναι άσχετο κι έχει να κάνει με άλλους παράγοντες θερμοκλινές κτλ,δεν χρειάζεται το σόναρ να είναι… Read more »

chikichiki

Δεν είπα ότι δεν είναι πολύ καλές οι επιδόσεις για ένα τόσο μικρό σύστημα, είπα πως είναι ανεπαρκείς για εμάς. Τέτοια σόναρ λειτουργούν πολύ καλά σε πολύ κλειστές, ήρεμες, ρηχές θάλασσες, πχ περσικός ή Βαλτική, όπου οι εμβέλειες ανίχνευσης πέφτουν δραματικά τόσο για πλοία όσο και υ/β οπότε τέτοια συστήματα είναι βιώσιμα, και η αυτονομία και το seaworthiness δεν παίζουν μεγάλο ρόλο. Γι’αυτό και βλέπουμε τέτοια σχέδια μόνο εκεί. Για το Αιγαίο, το ΠΝ αποφάσισε πριν πολύ καιρό πως δεν αρκούν. Ούτε ζήτησε ποτέ επικουρικό ASW. Αν μεταξύ των 100μ και του βάθους του υ/β υπάρχει θερμικό στρώμα, η πιθανότητα… Read more »

Mageiras

Λοιπόν παραθέτω την μπροσούρα του Captas 1 ώστε να λυθούν οι όποιες διαφωνίες… https://www.thalesgroup.com/en/worldwide/defence/captas-1-variable-depth-sonar Το διαολάκι αυτό δουλεύει και σε ρηχές και σε βαθιές θάλασσες.Μπορεί να κατέβει ως τα 230 μέτρα βάθος (τα 110 που λες είναι στους 12 κόμβους οπότε αν χρειαστεί δεν θα τηρήσει την ταχύτητα) Έχει μόνιμη αυτοπροστασία εναντίον τορπιλών Εντοπίζει εξαιρετικά χαμηλού ακουστικού ίχνους υποβρύχια (που σημαίνει ότι ακούει μια τορπίλη που “τρεχει” με πάνω από 30 κόμβους, για να μπορέσει να προλάβει τον στόχο, απο αρκετά μακρυά…) Έχει έναν χειριστή είτε σε δική του κονσόλα είτε μπορεί να διασυνδεθεί στο ΚΠΜ (οπότε όχι έξτρα χώροι… Read more »

chikichiki

Η Thales δίνει “έως 12kts στα 100μ”. Το βάθος είναι συνάρτηση και της ταχύτητας. Για να φτάσει 230μ, θα πρέπει να είναι…ακίνητο. Η μόνη εξαγωγική πώληση που μπορώ να βρω, είναι στα ΗΑΕ, χώρος δράσης των οποίων είναι ο ρηχός Περσικός, και όχι βαθιά, ταραχώδης θάλασσα. Δεν είναι τυχαίο. Η “αυτοπροστασία” αναφέρεται στην ικανότητα του σόναρ να ακούσει εισερχόμενες τ/λ. Τόσο οι Tigerfish όσο και οι DM2A4 όμως, είναι ηλεκτρικές, και οι 2ες πολύ γρήγορες και με πρόωση pumpjet (=περαιτέρω μείωση θορύβου). Δεν θα περίμενα σωτηρία από δω. Η ταχύτητά τους με στόχο vmax 12kts, δεν θα χρειαστεί να είναι… Read more »

Last edited 1 month ago by chikichiki
Mageiras

Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο…όποιος μας διαβάζει ας βγάλει τα συμπεράσματά του…

Georgios

Γιατί chikichiki chikichiki τα Visby, που είναι και ελαφρύτερα, τι χειρότερο έχουν από τα Θεμιστοκλής;

Costas6

Έχουμε λυσσάξει για aaw γιατί θεωρούμε το asw δεδομένο σε μιά κύρια μονάδα του στόλου.
Όχι πως ένα καλό ραντάρ και 16 κελιά με χαλάνε, αλλά για να μπει σε υπηρεσία τέτοιο πλοίο θα χρειαστεί να αλλάξει το ΠΝ το δόγμα του.
Εξάλλου, ΑΝ θέλουμε να φτιάξουμε πλοίο μικρό, με φουλ asw εξοπλισμό και κελιά, υπάρχουν σχέδια έτοιμα. Δε νομίζω πως ενοχλείται κάποιος για την καταγωγή των όπλων. Απλά είναι λάθος η επιλογή αυτών των όπλων από αυτή τη χώρα. Τόσα υπέροχα πράγματα βγάζουν, γιατί να πάρουμε αυτό που δε μας κάνει και να το ρημάξουμε στην πατέντα;

darede

Φυσικά και δεν είναι ιδανική λύση για το Π.Ν, αφού το Π.Ν δεν έχει εκφράσει επιθυμία για τέτοιο πλοίο. Άλλωστε το πλοίο μόνο σαν ΤΠΚ μπορεί να χαρακτηριστεί και οι προτεραιότητες του Π.Ν δεν περιλαμβάνουν άμεσα άλλες ΤΠΚ. Κορβέτες χρειαζόμαστε σαν αντικαταστάτες των 4 μη εκσυγχρονισμένες S και τέτοια πλοία υπάρχουν πολλά και καλύτερα στην αγορά. Με 1,3 δις αγοράζεις 4 SIGMA 10514 , όπου μπορούν να κατασκευαστούν γρήγορα εγχώρια και θα προσδώσουν μεγαλύτερη ισχύ πυρός στο Π.Ν

https://www.youtube.com/watch?v=bzdmgggSMsA&feature=emb_logo

Iomar

Καλησπέρα,

Να κάνω μια ερώτηση που τριγυρνά στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό;

Για ποιο λόγο η Onex δεν συνεργάζεται με τον σχεδιαστή των Als;

Αν όντως ενδιαφέρεται να αναπτύξει ελληνική τεχνολογία – μέχρι του σημείου του εφικτού, όποιο και αν είναι αυτό – να μια καλή αρχή.

Να υπενθυμίσω επίσης ότι τα σχέδια που παρουσιάστηκαν είναι απόρροια των απαιτήσεων του ΠΝ, οπότε δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα προσαρμογών.

Roger

Η Saar 72 είναι, βαφτισμένη ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ για το ελληνικό κοινό. http://www.deagel.com/Fighting-Ships/Saar-72_a003092001.aspx «Η Saar S-72 έχει μήκος 72m και πλήρες εκτόπισμα 800t. Η κορβέτα είναι ικανή να αναπτύξει ταχύτητα μεγαλύτερη των 30 κόμβων και να υποστηρίξει ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας μεσαίου μεγέθους.» Τα γράφεται στο άρθρο σας το 2018. Σόναρ τροπίδας αποκλείεται να έχει με εκτόπισμα 800 τόννων. Ότι ASW πιθανόν να μπορεί να εκτελέσει θα είναι από το ελικόπτερο ναυτικής συνεργασίας μεσαίου μεγέθους. Ούτε φαίνεται κάπου να υπάρχουν τορπίλες. 800 τόννοι είναι αυτοί. Αν έχει και ελικοδρόμιο, πόσα πράγματα ακόμη να μπορέσεις να χωρέσεις; Τους νόμους της Φυσικής δεν μπορείς να τους… Read more »

Last edited 1 month ago by Roger
Angelo

Δηλαδή το συζητάμε σοβαρά αυτό τώρα; Μετά τις φανταστικό-καταπληκτικές 2 ολόκληρες [email protected] που κάθε μία κάνει 1% του ΑΕΠ, τώρα θέλουμε και themistocles; Και μετά λέμε ότι το ΠΝ δε φταίει; Το ΠΝ που κατέβασε 3 φορές τις απαιτήσεις του για να ταιριάζουν με τις FREDA, μετά τις FREMM και τέλος τις [email protected], τώρα θέλει Ισραηλινά περιπολικά, των (σύμφωνα με πληροφορίες) 300 εκατομμυρίων έκαστο; Η Wikipedia στο λήμμα Hellenic Navy γράφει σήμερα ότι θα κατασκευάσουμε 7+6 themistocles, κοντά 4 δις δηλαδή; Και αντε και παίρνει τις 2 χρυσές [email protected], στην τιμή των 6 Iver Huitfeldt (αλλά ξέχασα αυτές δεν είναι… Read more »

kostask22

1% του ΑΕΠ ειναι τρομακτικό ετσι όπως το λες, αρκεί να έχεις υπολογίσει τα εναλλακτικά κόστη με υποδομές και όπλα.. Μάλλον, με τις [email protected] στοιχηματίζουμε στα ΦΑ της Αν Μεσσογείου που πάζει να ανεβάσουν το ΑΕΠ μας x2, ενα αισιόδοξο στοιχημα επιβίωσης ειναι, σίγουρα δεν χρειάζονται 2 Βελάρες για το Αιγάιο με τα τόσα νησιά του, αν και το παιχνίδι δεν παιζεται πια τόσο κόντα μας..

Angelo

Αγαπητέ φίλε, πολλά κόστη τα αποφεύγεις, αν επιλέξεις όπλα που έχεις ήδη. Ειδικά όταν δεν έχεις πόρους για να βάλεις τορπίλες στο καλύτερο σου όπλο.
Για αυτό όταν είδα Barak και Gabriel, θεώρησα ότι το άρθρο βγήκε απλά για να καεί η επιλογή.

Costas6

Αυτό που πιστεύετε ο μισός κόσμος εδώ μέσα, ότι τα Iver δε θα χρειαζόντουσαν όπλα, ανταλλακτικά, πυρομαχικά, εκπαίδευση, υποδομές, υποστήριξη κτλπ, δεν είναι τυχαίο. Συνδέεται με την ψυχοκοινωνική κατάσταση των νεοελλήνων τελικά. Παρόμοιο σύμπτωμα είναι και τα εκλογικά αποτελέσματα… Σε κάθε περίπτωση φίλεμ.. συγκρίνεις το κόστος του συνολικού προγράμματος κατασκευής εξοπλισμού και δεκαετούς υποστήριξης των δύο πλοίων, με το κόστος 2 άλλων πλοίων. Των πλοίων μόνο, όχι του προγράμματος! Το οποίο συνήθως είναι 40% του κόστους! Και δεν αναφέρομαι καν στα 20 χρόνια διαφοράς τεχνολογίας ή στο ότι το δανέζικο μπορεί να εμπλέξει λιγότερους στόχους με χειρότερες πιθανότητες. Ή στο… Read more »

Angelo

Αγαπητέ, συγκρίνω 2 πρόσφατα άρθρα του χώρου που μας φιλοξενεί. https://www.ptisidiastima.com/do-it-like-denmark/ https://www.ptisidiastima.com/belhrra-hellenique/ Στο δεύτερο λέει ότι θα πληρώσουμε 3 δις για 2 πλοία, με τα επιπλέον κόστη που επικαλείσαι. Στο πρώτο αναφέρει ο αρθρογράφος “Πιστεύουμε πως με τον τρόπο που συζητάμε, το κόστος για 4 πλοία, δεν θα ξεπεράσουν το 1 με 1,2 δις.” Οι Δανοί έφτιαξαν 3 με κάτω από 900 εκατομμύρια ΔΟΛΑΡΙΑ, πριν 8 χρόνια, με τα όπλα που πήραν από τις Niels Juel-class corvette. 4 πλοία με 1 έως 1,2 δις λέει η πτήση, 6 με 3 δις έγραψα εγώ. Με τα νούμερα της Πτήσης, θα μπορούσα… Read more »

Costas6

Σου έγραψα ήδη τι δεν υπολογίζεις και τι ξέχασες στα δικά σου μαθηματικά. Δεν αντιλήφθηκες μάλλον, κάνω ακόμα μια προσπάθεια. Οι Δανοί έφτιαξαν πλοίο 300 εκ μ.ο. Δικό τους σχέδιο, δική τους ναυπήγηση και το κόστος αφορά πλοίο (λαμαρίνα) κινητήρα και ραντάρ. ΙΣΩΣ τους εκτοξευτές και το κανόνι, αν και νομίζω όχι. Εσύ θες με 500 ένα τελειωμένο. 120εκ. κοστίζουν οι 40 σμ2 που μπαίνουν στους εκτοξευτές. ΜΙΑ ΜΟΝΟ γεμισιά να πάρεις, πήγες 420εκ. 450 με τους 32 εσσμ2. Ελικόπτερο θα βάλεις; Αντιπλοικούς; Πυρομαχικά για το κανόνι; τορπίλες; σόναρ συρόμενο; καταυγαστήρες; RIB; uav; λινκ16; Δεν ξέρω αν ακολουθείς, έχεις φύγει… Read more »

Bridger

Δε νομίζω πως συζητάει κανείς ότι το συγκεκριμένο σχέδιο θα αντικαταστήσει φρεγάτες ή κορβέτες της κατηγορίας EPC. Όλοι όμως έχουμε συμφωνήσει ότι οι Combattante μας οδεύουν τάχιστα στο όριο της ζωής τους και χρήζουν αντικατάστασης. Άρα για αυτές καθώς και για τα ΠΑΘ η υπόψη κλάση φαίνεται μια χαρά. Οι SV αποτελούν ήδη σχέδιο 20ετίας και αν τα κόστη ανά μονάδα είναι όντως τα ίδια ή παραπλήσια, τότε σίγουρα τα “Θεμιστοκλής” είναι καλύτερα, γιατί χωρίς να υστερούν σε τίποτα κάνουν και παραπάνω δουλειές. Είναι σημαντική η αναφορά ότι δεν είναι ακριβώς oι Saar 72 αλλά βελτιωμένη έκδοσή τους. Εξού και… Read more »

Costas6

Κι όμως, 80% των σχολιαστών αυτό συζητάνε.
Από “έλα μωρέ δε χρειάζονται asw” σε “και το ποντιζόμενο καλό είναι”.

Georgios

@ Costas6 Costas6 δυστυχώς. Επίσης τόσο χώρο πιάνει πια αυτό το SeaRAM, μια φορά που είχα ανέβει σε μια Super Vita μια σταλιά πράγμα, πάνω από την υπερκατασκευή. Δύο οχτάρια VLS να κατορθώσεις να σφηνώσεις χωράς 64 ολόκληρους CAMM!!! miniAAW

ANDREW

Αρχικά ευχαριστώ που ακούσατε τη συμβουλή μου και πλέον τα άρθρα ανοίγουν στην ίδια καρτέλα. Κάνοντας λοιπόν μια ανασκόπηση στα προηγούμενα άρθρα σας, πέτυχα ένα με τίτλο “Ή θα απογειώσουμε το καλοκαίρι του 2020 το ναυτικό ή θα βαρέσει διάλυση”. Πάνω σε αυτό το πνεύμα λοιπόν σαν πτήση και διάστημα θα ήθελα να μας κάνετε μία αναλυτική ενημέρωση για το νέο ναυτικό που προσπαθούμε να φτιάξουμε και πως μπορεί να γίνει οικονομία, γιατί ακόμα και εαν βγάλουμε τον ορυκτό πλούτο μας, με αυτά τα μυαλά πάλι με δανεικά θα λειτουργούμε. Παρατηρώ και σε εμένα και στους άλλους μία τάση που… Read more »

SAAB

Ο Έλληνας εάν δεν είναι “φίλα προσκείμενος” κάπου, θα “πεθάνει”. Οπότε μάντεψε τι θα συνεχίσει να γίνεται εάν θέλουμε να τα έχουμε καλά με όλους, ευχαριστώντας τους με αγορές όπλων.

Georgios

Το θέμα πλέον είναι η ύπαρξη και συρόμενου (VDS) σόναρ.

Jason

Υπαρχουν ανωτερες λυσεις με το ιδιο εκτοπισμα που εχουν ηδη ναυπηγηθει και ξερουμε και το κοστος. Για παραδειγμα οι Baynunah class corvette / Combattante BR71 ειναι ανωτερες, καθως εχουν σοναρ, συστημα RAM, 8 βληματα ESSM (ισως να χωρουν και περισσοτερα πλεον), 8 βληματα exocet κατα πλοιων και υποστεγο για ελικοπτερα.

Το κοστος για τα 6 πλοια που ναυπηγησαν τα ΗΑΕ ηταν 820 εκ. δολλαρια, δηλαδη 136 εκ. για το καθε πλοιο, και ναυπηγησαν τα 5 στα ναυπηγεια τους.

https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/combattante/combattante-br71/

https://www.naval-technology.com/projects/baynunah/

comment image

Last edited 1 month ago by Jason
CKfurious

Γραφτά τους διότι η κοινή λογική μάλλον δεν είναι και τόσο κοινή!

Ο άλλος γραφει για Γαλλικό CMS και Radar σε Ισραηλινό πλοίο
Έχουμε λεφτά γιa κάψιμο δηλαδή!!

Επιπλέον ενώ οι περισσότεροι θάβουνε τις τουρκικες ADA των 2400tn και 100m
τρελαίνονται για το βαρκάκι των 80tn που το λένε και κορβέτα

Ας δουν πως πλέουν οι ADA/Baykati/SAAR72 σε ένα 5araki για να το καταλάβουν πως τα πλοιαρακια αυτά είναι για αντικατάσταση πυραυλακάτων και μονο

Costas6

Με αμερικανικούς πυραύλους!
Και ελληνικό όνομα 🙂

ShadowMan

Άντε ντε που ότι πλοίο βγει στην αγορά κάτω των 1500τ το έχουμε αυτομάτως για να αντικαταστήσουμε φρεγάτες! Σε τι θάλασσες θα πλέει το καρυδότσουφλο μόνο καλοκαίρι θα τα βγάζουμε έξω?

George

Και είχαμε την εταιρεία εδώ (στο Σκαραμαγκά) αλλά καταφέραμε και πλακωθήκαμε μαζί τους! Πολύ πρωτοποριακό το BR71 για την εποχή του Eμείς τότε αγοράζαμε ένα σχέδιο 20ετίας! (για κάποιους που λένε ότι δεν φταίει το ΠΝ) για να το κατασκευάσουμε μετά από μια 20ετία!! (Ελευσίνα γαρ) που είχε φτιαχτεί αρχικά για την Αίγυπτο, τις SV Ta HAE ζωγραφίζουν στα εξοπλιστικά και στήνουν αμυντική βιομηχανία από τιο μηδέν χωρίς σπατάλες και εντυπωσιασμούς Μακάρι να μας φωτίσει ο θεός και να καταφέρουμε να τους αντιγράψουμε αντί να το παίζουμε….βεδουίνοι του Κατάρ χωρίς λεφτά! H C Sword θα έπρεπε να είναι η λύση… Read more »

ANDREW

Όντως η c sword θα ηταν καλό κομματάκι για αντικατάσταση όλων των s. Απ’ ότι είδα εχει και σόναρ τορπίδας και συρόμενο. Απλά σίγουρα θέλει κάποιες προσθήκες για εμάς. Πιστεύω θέλει ένα ram και αντί για 2 vls, θέλει 3. Με το σκεπτικό το ένα να είναι mk41 για 32 essm, ένα sylver a50 για aster 30 και ένα a70 για να βάλουμε σε αυτές τους scalp naval των belharra. Μπορούν να φέρουν και 10 τόνους ελικόπτερο. Λογικά το πυροβόλο μπορεί να είναι oto strales. Έχουν και 2 τριπλούς τορπιλοσωλήνες. Οπλισμός στο site είναι αυτός: Typical Mission Systems> One CMS… Read more »

Digenis

Μακετο ειναι το C-sword

George

Χάχα! να σε τσιγκλίσω? Όπως και οι Bel!
Αλλά ναι γι’αυτό είπα ότι το ΠΝ θα έπρεπε να χρηματοδοτήσει εξελικτικό κόστος γι αυτό και το περιθώριο για “εθνικό πλοίο”
Η CMN πάντως είναι σοβαρός ναυπηγικός οίκος

adpanos

Ναι ειναι ότι καλύτερο στην κατηγορία της η BR71 αλλά ακόμα και αυτή, ένα sonar για νάρκες έχει και τίποτε παραπάνω.

Και με τέτοια πλοία θέλουμε να τα βάλουμε με τα T-214 ….. που θα φέρουν οι Τούρκοι.

Costas6

Σε κανένα σημείο των άρθρων δεν γίνεται αναφορά σε ανθυποβρυχιακές αποστολές ή σε οτιδήποτε είδους σόναρ.
Και 8 πύραυλοι των 50 χλμ δεν είναι καλύτεροι από 16 των 80…
Ελικόπτερο επίσης 5τοννο… απορώ που βλέπεις την ανωτερότητα. Εμένα εφάμιλλα πλοία μου φαίνονται, με διαφορές στα σημεία.
Και εξίσου αδιάφορα για μας, εμείς να αλλάξουμε τις S καιγόμαστε.

ACHERON

Πού υπάρχει αναφορά σε σόναρ για τις Baynunah class corvette / Combattante BR71 ;

Jason

Απο το ολοτελα, ….

The NDS 3070 Vanguard hull-mounted mine and obstacle avoidance sonar, from L-3 ELAC Nautik, will be installed and a remotely operated vehicle for detection, location and disposal of mines may also be fitted.

https://www.naval-technology.com/projects/baynunah/

Η εταιρια εχει επισης παρουσιασει την μεγαλυτερη C-sword που εχει πληρες σοναρ γαστρας αλλα και συρομενο.

https://cmn-group.com/products-and-services/military-vessels/corvette/c-sword-90/

Costas6

Σοβαρά τώρα;
Δεν βλέπεις πως μιλάει για άλλο πλοίο;

SAAB

Ένα επιχειρηματικό πρότζεκτ είναι. Οπότε ας χαλαρώσουμε και ας το μελετήσουμε. Το θετικό είναι ότι μπορείς να το διαμορφώσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Για να αντικαταστήσουν στόλο φρεγατών ή μέρος στόλου φρεγατών, θα πρέπει να κτιστούν με μονή διαμόρφωση αν και πάλι δεν φτάνει λόγο μεγέθους. Κατά την γνώμη μου είναι μηδενιστικό να θεωρούμε ότι οι ΤΠΚ είναι για αντικατάσταση. Αυτό που λείπει στον στόλο μικρών σκαφών είναι αυτό που λείπει και στις φρεγάτες. Μικρά πλοία με διαμόρφωση αεράμυνας. Με αυτήν την διαμόρφωση πρέπει να αγοραστούν, εάν αληθεύει ότι πάμε για 7 κορβέτες Μιστόκλας. Για αντικατάσταση φρεγατών μόνο Gowind… Read more »

Mageiras

Αεράμυνας γιατί?Η απειλή μένει σταθερή αν όχι μειούμενη (no F-35) ενώ στα υποβρύχια αναβαθμίζεται…Μήπως μας λείπουν σκάφη με δυνατότητες ASW? Και στην τελική ποια είναι η αποστολή του ναυτικού?Να ελέγχει τους αιθέρες?
Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για Αιγαίο όπου υπάρχει (και δαγκώνει!) η φίλια αεροπορία…

SAAB

Πλοία με διαμόρφωση ASW & ASuW έχουμε. Όπως και ελικόπτερα ASuW. Αυτό που λείπει είναι πλατφόρμες με διαμόρφωση AAW σε ξηρά και θάλασσα. Ο λόγος που το αναφέρω είναι οι S-400. Η αγορά των S-400 υποδηλώνει ότι η Τουρκία αποδέχεται την υπεροχή μας στην Πολεμική Αεροπορία και αγόρασε ένα επιπλέον όπλο προκειμένου να γυρίσει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκική Αεροπορία να επιχειρήσει έξω από το βεληνεκές των S-400 γιατί θα κάνουμε πάρτι. Για να επιχειρήσουμε μέσα στην ομπρέλα των S-400 χρειαζόμαστε AAW ικανότητα αλλιώς μειονεκτούμε σε τέτοιο βαθμό που η πλάστιγγα θα γείρει εις βάρος μας.

Costas6

Όταν λες πως τέτοια πλοία έχουμε, μετράς και τις 9 S που κολυμπούσαν πριν γεννηθεί ο Τσίπρας;
Η απαίτηση του ΠΝ για α/α περιοχής υπάρχει πολλά χρόνια πριν τους S-400. Δλδ καμμία σχέση.

Mageiras

Αυτά που έχουμε είναι αρχαία αδερφέ μου! Πρακτικά τον ASW τον κάνουν πλεόν τα ελικόπτερα…
Άσχετο το iff το κατάφεραν οι τούρκοι ή θα βαράνε τα δικά τους?

Costas6

Αυτό ακριβώς.
Αν πάντως Τούρκος πτέραρχος βγάλει φ35 να ρίχνει πυραύλους στο 50μετρο πάνω από το Αιγαίο, εγώ θέλω να τον συναντήσω να του σφίξω το χέρι με δάκρυα ευγνωμοσύνης.

Mageiras

F-35 λαστ γίαρ…

Costas6

Παιδιά, με τέσσερις μπελάρες (και τέσσερα AESA πιό καλά) το θέμα αεράμυνα κλείνει.
Ότι χωράει Mk41/56 ή Α50 και έχει λινκ16 μπορεί να εκτοξεύσει.
13 πλοία φκιάνουν 2η ομπρέλα, δεν είναι λίγο.

Costas6

Τα πλοία των 500 τόννων δεν χρειάζονται κάτι πάνω από το κανόνι τους και ένα ραμ. Δε θα βγάλει ο Τούρκος αποστολή τα πανπολύτιμα μέσα του για να σου βουλιάξει την πυραυλάκατο. Αν το κάνει, ευχαριστούμε.

skylos

καθρέφτες σε ιθαγενείς…κορβέτα των 800 τόνων δεν νοείται. Αλλώστε η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ευρωκορβέτα. άλλες είναι οι ανάγκες μας και όχι το τυρί των μπαρακ 8 για την φάκα των σααρ 72.Για σααρ 6 με σόναρ ή για k130 με σοναρ μάλιστα αλλά όχι να μας πουλάνε φύκια για μεταξωτες κορδέλες με μπαρακ..

adpanos

Έχουμε την τάση να βαφτίζουμε αντιτορπιλικά φρεγάτες των 4000 τόνων, Κορβέτες σκάφη των 800 τόνων κ.λ.π. Μόνο σε εμένα δεν αρέσει αυτή η “κορβέτα” Κάτι στους 1500-2000 τόνους θα ήταν ιδανικό. Στους 800 … για το Αιγαίο και με αυτά που θα πρέπει απαραίτητα να φέρει ένα σκάφος του 2020 που δεν θέλουμε να είναι απλή τορπιλακατος … είναι λίγο. Ας την μεγαλώσουν για να μπει σωστό σόναρ γάστρας , σωστό συρόμενο σόναρ, αξιοπρεπές ραντάρ, 8x ΕΕ βλήματα, κανονικό ελικόπτερο και 32Α/Α μέσου βεληνεκούς μαζί με ένα Ram και εδώ είμαστε να αγοράσουμε. Α και να έχει και “γκαράζ” ελικοπτέρου… Read more »

Last edited 1 month ago by adpanos
Mageiras

Εσύ έτσι όμως πας να την κάνεις ανταγωνιστική/υποκατάστατο των EPC ενώ ξεκάθαρα η SAAR 72 χρειάζεται ως συμπληρωματική και βοηθητική στις EPC που θα αναλάβουν το ουσιαστικό ASW κομμάτι.
Η απειλή στα υποβρύχια βαίνει αυξανόμενη…Τόσο καιρό εδώ μέσα δεν έχω ανησυχήσει ποτέ ούτε για τους ATMACA, ούτε για τα Μπαιρακτάρ ούτε τπτ…τα υποβρύχια όμως με ανησυχούν πολύ.

adpanos

Ακριβώς για αυτό δεν θεωρώ αυτή την “κορβέτα” σωστή επιλογή.
Θέλουμε σκαρί το οποίο να μπορεί να πάρει “σωστό sonar ” γάστρας και συρόμενο.
Ταυτόχρονα να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του μόνο του, αμυνα σημείου τουλάχιστον, ενώ να μπορεί να φέρει αρκετά όπλα επιφανείας.

Ο Θεμιστοκλής δεν μπορεί να έχει σοβαρή ανθυποβρυχιακή σουίτα …

Del

Πρώτον oι combattante διαθέτουν (όπως και οι saar s 72) τορπίλες και οι saar 72 δεν διαθετουν(όπως οι super vita, combattante) σόναρ. Δεύτερον, μπορεί να τις ονομάσουμε “Θεμιστοκλής” ή “Σάκης βαβούρας” ή θωρηκτό, οι saar 72 παραμένουν και είναι πλοίο κατηγιας πυραυλακατου. Τέλος όταν εννοείται εξαγωγές δηλαδή τα ισραηλινά ναυπηγεία που έχουν τα δικαιώματα της σχεδίασης θα αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο στις δεξαμενές ναυπήγησης όσο εμείς θα κατασκευαζουμε δικό τους σχέδιο? Αυτά υπωθηκαν με την ναυπήγηση των combattante, των meko 200 και των super vita κάποια στιγμή αυτή η χώρα πρέπει να απογαλακτηστει από τον εισαγωγέα αντιπρόσωπο και να αρχίσει… Read more »

kostask22

Ενοείται οτι η ONNEX ψαχνει πελάτες αλλου και οχι στο ΠΝ, το ίδιο θα πρεπει να κανει και η ΑΛΣ αν αξίζει το χαρτί της μακέτας της..

DP80

1ον στην σελίδα της «Θεμιστοκλής» στα χαρακτηριστικά του σκάφους δεν αναφέρει ότι έχει σόναρ και τορπιλοσωλήνες. Βέβαια η ικανότητα ανθυποβρυχιακού πολέμου μπορεί να προστεθεί εάν το σκάφος μεταφέρει ROV ή USV που εκεί είναι το μέλλον, αφού δεν κινδυνεύει το μητρικό πλοίο με τορπιλισμό. Δεύτερον και εγώ θα προτιμούσα στην θέση των Barak τους ESSM block 2. Τρίτων υπάρχει πρόβλεψη οι Ισραηλινοί να το φορτώσουν με Spike NLOS. Στην δική μας περίπτωση θα μπορούσε να μεταφέρει μερικούς Hellfire.

Jason

Και τι να τους κανουν τους αντιαρματικους πυραυλους Hellfire οι πυραυλακατοι ? Ειδες πολλα αρματα μεσα στη θαλασσα? 10 χιλιομετρα εμβελεια εχει ο Hellfire, ενω τουλαχιστον ο spike NLOS εχει τριπλασια εμβελεια (25-30 χιλιομετρα).

Stavrogin1

Tι μπορεί να χουν στο μυαλό τους το ΠΝ και η πολιτική ηγεσία,… λογω κοστους πάμε σε μικρότερο ναυτικό, μέτρια μείωση των αριθμών, γενναία μειωση του εκτοπίσματος. Αντι 13 μεγάλες μονάδες, 19μικρές πάμε σε 2+4+4 φρεγάτες-κορβέτες 7+7 SV-Τhemistoklis (?) Και οι αριθμοι μπορει να ειναι πολυ μικρότεροι. Εχουμε την τάση να ζητάμε πλοια που μπορουν να δρουν μόνα τους, ΑΑW-ASW αλλά τα πλοια θα πρέπει να δρουν ομαδικά και να αλληλοκαλυπτουν τα μειονεκτήματα τους, ότι λείπει σε ΑSW στα Θεμιστοκλής (πχ) θα καλύπτεται απο Romeo k κορβέτες. Μπαίνουμε ξανα αργοπορημένοι στην κουρσα των εξοπλισμών, 10 χρόνια απραξίας απλά δεν καλύπτονται,… Read more »

Georgios

Μα Stavrogin1 Stavrogin1 τα Θεμιστοκλής έχουν και σόναρ γάστρας και συρόμενο, άρα κάνουν ASW που σημαίνει ότι πρακτικά είναι κορβέτες-αντικαταστάτες των S!

Kostasmel

Αν οι Barak μπαίνουν σε 2αδες όπως αναφέρεται θα μιλάμε για πολύ ικανό πλοίο.
8 exocet, 32 Barak, strales, σοναρ και μικρό ελικόπτερο ή Uav.
Ιδανικές για αντικατάσταση κανονιοφορων και παλαιότερων ΤΠΚ αλλά σε καμία περίπτωση αντικαταστάτες των S.
Μακάρι να μπει και η Κύπρος στο παιχνίδι.

drinis

Απο τα σχόλια καταλαβαίνω ότι πολλοί αναγνώστες έχουν παρεξηγήσει τον αρθρογράφο και τι θέλει να πει. Δεν νομίζω οτι υποστήριξε κανεις αυτά τα πλοία να αντικαταστήσουν τις μεγάλες μονάδες του στόλου. Ένα πλοίο αυτού του μεγέθους μπορεί άνετα να αναλάβει τις αποστολές των ΤΠΚ των ΠΑΘ, SAR αλλά πολύ καλύτερα λόγο εξοπλοσμού. Πιστευω ότι ο λόγος υπαρξης τους πρώτα απο όλα είναι για να αντικαταστήσουν τα πλοία κλάσης Osprey, τις Commbatante και μόνο αν γίνει η προσθήκη σοναρ και ΑΑ πυραυλων, έστω σημείου, που εγω νομίζω οτι αναφέρονται στους Barak 8 με εμβελεια 100χμ μπορεί να αναλάβει έστω μέρος των… Read more »

MPAMPIS

Ενα παρα πολυ καλο σχόλιο……

chikichiki

Αυτό το σχέδιο δεν έχει τίποτα που δεν έχουν τα υφιστάμενα πλοία του ΠΝ, τα οποία εν πολλοίς δεν χρειάζονται αντικατάσταση. Υπάρχει μια θολή πιθανότητα για Barak 8 από Saar 72, ΟΧΙ από Θέμη (ο οποίος με ραντάρ EL/M-2258 είναι απλά άχρηστος για AAW, ζήτημα αν αρκεί για αυτοπροστασία), την οποία εδώ την έχουμε ήδη “σιγουράκι” παρά το ότι απουσιάζει από το σάιτ, και από κάπου έχει προκύψει και μια παραφιλολογία για σόναρ, το οποίο δεν αναφέρθηκε ποτέ πουθενά ούτε για Θέμη ούτε για Saar 72 γενικότερα, και φυσικά χωρίς κανείς να αναρωτηθεί “μήπως ένα πλοίο 800τ δεν μπορεί να… Read more »

drinis

Φίλε με επιχειρηματολογεις εναντίον πραγμάτων που εγώ τουλάχιστον δεν υποστήριξα. Δεν έχω καμία πρεμούρα με το συγκεκριμένο πλοίο. Αυτό που υποστηρίζω εγώ είναι οτι ένα παρόμοιο πλοίο ή και αυτό, με τα χαρακτηριστικά που γράφω δηλ. σοναρ (έστω και χαμηλότερων δυνατοτήτων όπως έχουν και οι ΤΠΚ του ΤΝ το οποίο είναι και χαμηλών συχνοτήτων), ελικοδρόμιο, Ελικόπτερο ASW, ΑΑ πυραυλους έστω 35χμ.(όποιοι και να είναι αυτοί) ,τα novelties που περιγράφεις και λές, Link 16 & 22 θα ήταν ιδανικό για το ΠΝ στο Αιγαίο και για το κυπριακό ΠΝ για τις παραπάνω αποστολές. Νομίζω ότι έχει γίνει κατανοητό ότι εγώ τουλάχιστον… Read more »

chikichiki

Νομίζω πως απάντησα σε ό,τι είδα. Έστω κι αν δεν υφίσταται προτίμηση προς το εν λόγω σχέδιο, οι παρατηρήσεις μου ισχύουν και για τη γενικότερη φιλοσοφία του. Τα ΤΠΚ του ΠΝ δεν διαθέτουν σόναρ. Ποτέ όμως δεν έχει υπάρξει δηλωμένη ανάγκη για επικουρικές μονάδες τέτοιου τύπου. Είναι εφικτό να γνωρίζουμε τι θέλει το ΠΝ. Μας το λέει η δομή δυνάμεών του, τα εξοπλιστικά του, οι ενημερώσεις του. Ποτέ και πουθενά δεν έχουμε δει επιθυμία ή απαίτηση για τέτοιο σκάφος. Εδώ μια κορβετοφρεγάτα πήγε να πάρει κάποτε και την έκανε…αντιτορπιλικό. Οι Lupo εντάσσονται σε -σχετικά έστω- παρόμοια φιλοσοφία σχεδίασης. Αν δεν… Read more »

drinis

Αγαπητέ φίλε chikichiki, η λογική σου με υπερβαίνει. Το 1970 το ΠΝ δεν είχε στην δομή του ΤΠΚ, με την λογική την δική σου ούτε έπρεπε να πάρει εφόσον δεν είχε και πριν τέτοια πλοία. Οι ανάγκες που είχε το ΠΝ πριν 20 χρόνια δεν σημαίνει ότι είναι και οι ίδιες σήμερα – και σε παρακαλώ πίστεψε με σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζω ότι εχω έστω και την παραμικρή ιδέα ποιές μπορεί να είναι αυτές-και ότι θα είναι οι ίδιες μετά απο 20 χρόνια και με την πρόοδο της τεχνολογίας. Σου θυμίζω ότι οι Ρουσσεν κόστισαν 150 εκ. ευρώ η… Read more »

Costas6

Φίλε μου, οι ρουσσέν είναι τα μοναδικά ίσως πλοία που πήρε το ΠΝ και ήταν αυτό που ζήτησε, όπως το ζήτησε.
Και δεν έχουν την παραμικρή asw πρόβλεψη.
Αν λοιπόν ομολογείς πως δεν έχεις ιδέα για το τι θέλει το ΠΝ, αυτό θα έπρεπε να σου δίνει μία.

Και τελικά οι αποστολές που πρέπει να εκτελέσει μια πυραυλάκατος είναι ασύμβατες με το asw. Αγκιστρωμένος στα ρηχά, μόνο πονοκέφαλο στους σοφούς προκαλείς με το σόναρ.

chikichiki

Τα ταχέα σκάφη έμειναν ίδια σε φιλοσοφία, δόγμα, αποστολές, σχεδίαση, τακτικές. Μόνη αλλαγή κύριος οπλισμός. Εσύ ζητάς αλλαγή σε όλα. Επιπλέον τότε υπήρχε δηλωμένη απαίτηση του ΠΝ. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν πολλές πηγές για να ξέρουμε τι θέλει το ΠΝ, τις ανέφερα. Μην κάνουμε ότι δεν υπάρχουν. Τέτοια σκάφη υπάρχουν δεκαετίες (ξέχνα Lupo, είπαμε Goteborg/Hamina). Το ΠΝ δεν ενδιαφέρθηκε. Όταν φτιάχνονταν αυτές πήρε Combat/SV. Η εκτίμηση κόστους είναι αυθαίρετη. Δεν υπάρχει πουθενά, πόσο μάλλον με όλα τα ματζούνια που φορτώσαμε. Τα οποία δεν υπάρχουν καν στο σάιτ του Θέμη (κάποια ούτε στη Saar 72) https://themistoclescorvette.com/themistocles-corvette/ άρα θα πληρωθούν (πολύ) έξτρα. Αυτό είναι… Read more »

Last edited 1 month ago by chikichiki
drinis

Αγαπητοί μου chikichiki και costas, Δυστυχώς δεν με έπεισαν για άλλη μια τα επιχειρήματα σου. Δέχομαι – προς χάριν της συζήτησης -ότι εσύ έχεις αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του ΠΝ. Τι δέν καταλαβαίνεις εσύ φίλε μου; Η γνώμη μου είναι αυτή και την στηρίζω σε όσα προείπα. Δεν με απασχολεί αν το ΠΝ εξέφρασε την επιθυμία για τέτοια πλοία. Μπορεί αύριο να το κάνει μπορεί και όχι. Εγώ ξέρω ότι η διεθνής ταση και η περισσότερη διεθνής βιβλιογραφία αναφέρεται σε αυτά τα πλοία και για πολύ μεγαλύτερα ναυτικά απο το δικό μας όπως το USN. Κανε τον κόπο να διαβάσεις το… Read more »

chikichiki

Τη μια μας λες ότι δεν ξέρεις ποιες είναι οι απαιτήσεις του ΠΝ την άλλη λες πως βρίσκεις ότι κάνουν για τις ανάγκες μας, όταν οι ανάγκες είναι συνάρτηση των απαιτήσεων του ΠΝ. Μα πως, αν δεν ξέρεις τις απαιτήσεις του ΠΝ; Και μετά μας λες ότι τις βρίσκεις και κατάλληλες, “τις θέλει δεν τις θέλει το ΠΝ”, ενώ προϋπόθεση καταλληλότητας είναι να τις θέλει το ΠΝ και να ξέρεις το δόγμα του. Φάσκεις και αντιφάσκεις με τη γνώμη σου. Βρήκες μια πτυχιακή ενός στρατιωτικού που μιλούσε για απαιτήσεις USN για ακτοφυλακή-gunboat diplomacy και την ανακήρυξες “περισσότερη διεθνής βιβλιογραφία” (μάλλον… Read more »

drinis

Αγαπητέ μου, έτσι ακριβώς εξασκώ την Ιατρική Επιστήμη, με ονοματεπώνυμο, όχι με ψευδώνυμο όπως εσύ. Αυτό το κάνω φίλε μου πριν γεννηθείς εσύ. Δηλώνω ευθαρσώς ερασιτέχνης στα θέματα άμυνας γιατί αυτό είμαι. Όλη η επιχειρηματολογία σου εδράζεται στην υπόθεση ότι εσύ ξέρεις καλύτερα από όλους τους άλλους ερασιτέχνες και τις προθέσεις του ΠΝ και την γνώμη των Ναυάρχων όπως λες. Όλα τα υπόλοιπα είναι κενά περιεχομένου και υποθέσεις δικές σου περί συστημάτων και επιδόσεων. Μόλις ξέμεινες απο επιχειρήματα έσπευσες να μου δηλώσεις ότι ξέρεις ποιός είμαι – και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το μυνήμα σου – και πριν το… Read more »

chikichiki

Η προσωπική σου επιλογή να παραιτηθείς του δικαιώματός σου στην ανωνυμία-ιδιωτικότητα είναι λογικά άσχετη με τη συζήτηση, και η κριτική σου σε αυτούς που δεν το κάνουν είναι μια ad hominem απόπειρα να πιαστείς από κάπου.

Η άγνοια δεν βαραίνει όλους τους ερασιτέχνες το ίδιο. Τα περί αγγλικών & υποθέσεων σίγουρα δεν αφορούν εμένα.

Πουθενά δεν είπα ότι “ξέρω ποιος είσαι”.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι ανοιχτές σε κριτική. Κριτική που υπέστη και το πρώτο μου σχόλιο μέσω αρνητικών ψήφων. Δεν πληρώνω εγώ τους σέρβερ και δεν έχω εξουσίες επιβολής. Καθένας γράφει ό,τι θέλει.

drinis

Αυτο δεν έγραψες:
αυτή τη μαγκιά την κάνεις και με ιατρικά προβλήματα;
Που ήξερες ότι είμαι γιατρός εγώ δήλωσα όνομα και επώνυμο όχι ιδιότητα.
Οι μεταπτυχιακές εργασίες και οι διδακτορικές διατριβές είναι διεθνής βιβλιογραφία και για αυτό το λόγο δημοσιεύονται.
Άμα είχες κάνει καμία θα το ήξερες.
Για να πεις ότι διάβασα μια εργασία πρέπει να διαβάσεις και τα συμπεράσματα αγαπητέ.
Όσο για την άγνοια κάθε φορά που τοποθετήσε γίνεται και πιο εμφανής.

Τα παραπάνω μέχρι κεραίας.

chikichiki

Δεν το ήξερα. Απόρησα αν κάποιος που δεν εμπιστεύεται τους ειδικούς ενός τομέα κάνει το ίδιο και σε πιο κρίσιμους τομείς στη ζωή του. Δεν σχετιζόταν με επάγγελμα. Ψάχνοντας “Γιάννης Δρίνης” στο google βρίσκω έναν λαογράφο, έναν προϊστάμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού και έναν δερματολόγο. Ήταν αδύνατο να το ξέρω.

Οι ατομικές εργασίες στρατιωτικών δεν είναι επίσημη γνώμη/θέση των ΕΔ (USN) ή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που τις εκδίδουν, ούτε αντιπροσωπεύει μια εργασία την “περισσότερη” διεθνή βιβλιογραφία.

Costas6

Έ, έχει κι ο αρθρογράφος ένα μερίδιο ευθύνης… γιατί νομίζω εμείς τις S θέλουμε να αλλάξουμε και η απειλή που αυξάνει υποβρύχια είναι..

Bridger

Νομίζω ότι συνόψισες εξαιρετικά το νόημα του άρθρου. Τα πλοία αυτά έχουν σκοπό να πλαισιώσουν τις μελλοντικές μεγαλύτερες μονάδες (Beharra, EPC) και όχι να τις υποκαταστήσουν. Σκοπός είναι να κάνουν αυτά που επιτάσσει η κλάση τους, με το κόστος που πληρώναμε μέχρι τώρα για ΤΠΚ και έχοντας σαφώς αναβαθμισμένες δυνατότητες αυτοάμυνας. Γι αυτό η συζήτηση για mini ASW σουίτα και ενισχυμένο ΑΑ οπλισμό. Δεν θα κυνηγάνε αυτές τα 214ΤΝ ούτε θα προσφέρουν AAW σε ομάδες μάχης. Αλλά η έξτρα δύναμη πυρός και κυρίως η δύναμη των αριθμών έχει τη δική της ποιότητα. Όταν έχεις ήδη μια ΤΠΚ με “στεροειδή” είναι… Read more »

Last edited 1 month ago by Bridger
drinis

Καιρός είναι το ΠΝ να είναι για άλλη μια φορά πρωτοπόρο και να χαράξει το δρόμο για άλλους και όχι να είναι ουραγός των εξελίξεων.

zap

Ιδανικο μπορει να ειναι, κορβετα δεν ειναι. Αυτο ειπα και καπου χαθηκε στον δρομο.

drinis

Κορβέτα λέγεται. Θυμάσαι τις Thetis του ΠΝ; Πρόμοιο εκτόπισμα και κορβέτες τις έλεγαν.

“Κορβέττα (ή Κορβέτα, συντομογραφία: Κ/Β), εκ του γαλλικού Corvette, είναι κατηγορία πολεμικών πλοίων.

Κατά το μεσαίωνα ήταν μία ονομασία του πολεμικού πλοίου δρόμων.

Την εποχή των ιστίων ήταν πλοίο με εκτόπισμα μέχρι 400 τόνους, με πλήρη ιστιοφορία και οπλισμό 25 πυροβόλα επί του καταστρώματος.

Από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, ο όρος αφορά πλοία με εκτόπισμα 800–1200 τόνους, κυρίως συνοδευτικά.”

drinis

Αγαπητέ φίλε ΖΑΡ ο σχολιασμός ο δικός μου δεν αναφέρεται σε εσένα και πιστεψε με δεν θα το έκανα αυτό ποτέ αλλά σε όσα διάβασα απο όλους τους συναδέλφους εδώ. Δεν είμαι ειδικός και ούτε παριστάνω τον ειδικό στα θέματα αυτά και όποιος είναι ας μας το πει. Απλά προσπαθώ να εκφράσω σκέψεις που βασίζονται στην λογική και όχι απαραίτητα σωστές διότι δεν έχω όλα τα δεδομένα. Μέσα απο την συζήτηση μπορούν να βγουν κάποια ωραία συμπεράσματα ή κάποια ωραία ιδέα. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι πολλοί σπεύδουν να απορρίψουν ή να επικροτήσουν μία ιδέα ή σκέψη χωρίς… Read more »

zap

Αγαπητε Drinis. Σε ευχαριστω για τα σχολια σου, αλλωστε για αυτο ειμαστε εδω. Η αποψη μου ειναι οτι το συγκεκριμενο σκαφος ειναι πραγματι ιδανικο για το ΠΝ και αποτελει εξαιρετικη επιλογη για μια πληθωρα ρολων και αποστολων. Απλα δεν πιστευω οτι ειναι κορβετα (συμφωνα με αλλες κορβετες που εχουν κατασκευαστει προσφατα) και ουτε εχει τις ιδιες μακροπροθεσμες ικανονοτητες για επεκταση και αναπροσαρμογη της αποστολης της οπως μια κορβετα 2500-3000 τοννων. Αρα ο ισχυρισμος ‘κορβετα’ κατι κρυβει απο πισω και με κανει καχυποπτο ασχετα με τι πιστευω για αυτο το σκαφος.

Alver

Διαβάζω και παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στο χώρο της Άμυνας από την άνοιξη του 1984, όταν “έπεσε”, τελείως τυχαία, στα χέρια μου το περιοδικό Πτήση και Διάστημα. Και από τότε δεν το έχω αποχωριστεί σχεδόν ποτέ. Όμως, με το πέρασμα των ετών και μέσα από τον εμπλουτισμό των γνώσεών μου στο χώρο της άμυνας, τόσο μέσω της Πτήσης όσο και άλλων περιοδικών, διαπίστωνα ολοένα και περισσότερο ότι άλλα αυτά που απασχολούν, καλοπροαίρετα, όλους εμάς που καταθέτουμε εδώ τις απόψεις μας, δεν απασχόλησαν και δεν θα απασχολήσουν ποτέ την πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Κανείς δεν αναρωτήθηκε το μακρινό 1986 γιατί… Read more »

drinis

Αγαπητέ Alver συμφωνώ με όσα παραθέτεις εδώ αλλά δεν νομίζω ότι το ΠΝ δεν έχει σχεδιασμό. Το θέμα είναι να έχει και η πολιτική ηγεσία σχεδιασμό και να μην μας λανσάρουν ότι φτιάχνουν οι φίλοι και σύμμαχοι για λόγους εξ. Πολ. και για να κονομήσουν κάποιοι. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει πράγματα αν θέλει. Εάν θέλουν οι σύμμαχοι μας να μας πουλήσουν κάτι ας είναι συστήματα για Ελληνικές κορβέτες ή φρεγάτες. Ας ξεκινήσουμε και εμείς με κάτι απλό που υπάρχει η τεχνογνωσία όπως ένας πύργος τηλεχειριζόμενος για ΤΟΜΠ ή πλοία του ΠΝ.
Με εκτίμηση
Γιάννης

Alver

Αγαπητέ Γιάννη συμφωνώ απολύτως. Αυτό ακριβώς ήταν το νόημα των όσων έγραψα.

bill971

Καλησπέρα!
Μικρό σε μήκος & οι harpoon εκεί πάνω που είναι τοποθετημένοι δεν συμβάλουν στο πολύ ψηλό κέντρο βάρους;
Σε μποφόρια στο Αιγαίο θα μπορεί να σταθεί; Δε λέω καν αν θα μπορεί να τους εξαπολύσει.
Νομίζω ότι πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερο σκάφος.
Δε θα χωράνε τα όπλα που θέλουμε σε αυτό. Δε γίνεται!
Έτσι & αλλιώς το μεγάλο κόστος ενός σκάφους είναι ο οπλισμός του & όχι το σκαρί του.
Πολύ ψηλά οι harpoon. Δε μπορώ να το χωνέψω. Είναι & μικρό το βαποράκι…

ANDREW

https://www.ptisidiastima.com/%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%81%ce%ac-%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%bf%ce%af%cf%89%ce%bd-als-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%b5/ Κάποιος ειδικός -αρθρογράφος να μας πει για τις ALS. ΟΙ ALS ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ Ή ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ; ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΤΑΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΑΝΤΙ ΤΩΝ SA AR 72; Πότε θα μας ενημερώσετε για το εάν κινείται κάτι στο θέμα των ALS; Ακούσαμε αυτόν τον καιρό για εθνικά οχήματα, τυφέκιο κλπ. Με το εθνικό πλοίο τι γίνεται; Έχει προταθεί; Μπορούν Αμερικάνοι και Ισραηλινοί να βοηθήσουν στη μελέτη του σχεδίου και να ξεκινήσουμε από μικρά εκτοπίσματα τύπου ALS 80 και να δούμε πως θα πάει. Καθαρά οπτικά δεν μου φαίνεται να υστερεί σε κάτι σε σχέση με τις SA AR 72. Μήπως οι μελέτες… Read more »

zap

Οσο δεν υπαρχει μοντελο υπο κλιμακα για μελετη συμπεριφορας σε θαλασσιες συνθηκες, τοτε ειναι απλα μακετα. Δεν γνωριζω κατα ποσο μπορει να γινει αυτη η δουλεια σε υπολογιστη αλλα απο τα λιγα που ξερω, τα μοντελα υπο κλιμακα ακομα χρησιμοποιουνται.

kostask22

Μακάρι η ONNEX να πουλήσει πολλες απο τις ’72 σε ενδιαφερόμενες χώρες και αυτό θα ειναι πιο σημαντικό για την οικονομία μας απο το να αγοράσει το ΠΝ, για τον απλό λόγο οτι θελουμε μεγάλες μονάδες για την Αν Μεσόγειο, που δεν φτιάχνοται στην Ελλάδα, ουτε με τα ευχολόγια της ΑΛΣ. Μόλις τελειώνουμε με την παραλαβή των Rousen που θα ειναι μακράν τα πιο συγχρονα σκάφη σε υπηρεσία. Δεν ειναι λογικό να μιλάμε για Κορβέτες ως το επόμενο βήμα. Τα όνειρα μένουν όνειρα οταν δεν εχεις σχέδιο..

adpanos

Διάβασα ορισμένα άρθρα και φαίνεται πως υπάρχει και επιμηκυμένη έκδοση της “κορβέτας” στα 85 μέτρα.

“Sources at the Israeli shipyard said they can complete the design and construction of the lead S-72/Saar-72 ship within a period of 30 months, and produce follow-on vessels in eight months. The shipyard can build the 72m’ vessel with its current facilities, but to accommodate the 85 meter version some expansions will be necessary.”

Και μάλλος η επιτιμημένη είναι η παρακάτω.
Ας ελπίσουμε πως θα πάρουμε κορβέτα (1000-1500 τόνοι) και όχι opv….

Last edited 1 month ago by adpanos
Manolis

Eλληνικο ελαφρο ναυτικο ελικοπτερο με MTOW 4.300kg:comment image

Manolis

Eλληνικο ναυτικο ελικοπτερο με sonar και MTOW 5.080kg:comment image

Mavi70

Καλησπέρα. Τα πλοία ”Θεμιστοκλής” φαίνονται μια πολύ καλή λύση. Αν και δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν τα πλοία εκτοπίσματος κορβέτας και μάλιστα light έχουν κάποια θετικά τα οποία δεν μπορούν να τα βάλουμε στην άκρη.Αν ισχύει ο αριθμός των πλοίων που λέγεται ότι θα ναυπηγηθούν 7+6 μπορούμε να υπολογίσουμε εντελώς μπακαλίστικα την διαφορά που θα φέρουν στο πολεμικό ναυτικό. Και έχουμε και λέμε 13 πλοία Θεμιστοκλής 50 άτομα πλήρωμα κάθε ένα από αυτά 650 άτομα πλήρωμα!Συγκρίνοντας τα με τις φρεγάτες S που έχουμε οι οποίες έχουν ανάγκη επάνδρωσης 170-190 περίπου άτομα αμέσως μπορούμε να δούμε ότι η ανάγκες επάνδρωσης… Read more »

drinis

Έχεις δίκιο για τον Barak. Έχω την εντύπωση ότι προσανατολίζεται κυρίως εναντίον αντιπλοϊκων βλημάτων και ελικοπτέρων και λιγότερο εναντίον αεροσκαφών. Όχι βέβαια ότι δεν είναι ένας ισχυρός αποτρεπτικός παράγων για οποιοδήποτε αεροσκάφος να μπει στην εμβέλεια του. Το κυριότερο είναι να αποτρέψει το αεροσκάφος φορέα να εξαπολύσει τα όπλα του.

adpanos

Ο ναυτικός Barak έχει εμβέλεια 35 χιλιόμετρα με ταχύτητα περίπου 2μαχ.
Δεν είναι και κάτι τρομερό….

Το ότι θα πάρουμε 13 πλοία χωρίς sonar ….

Last edited 1 month ago by adpanos
drinis

Το αν θα έχουν σονάρ ή όχι δεν το ξέρουμε ακόμη. Θέλω να πιστεύω ότι μιλάμε για την έκδοση των 100χμ χωρίς να το ξέρω. Σε ένα δικτυοκεντρικο περιβάλλον αμβλύνονται τα μειονεκτήματα της χαμηλής ταχύτητας του πυραύλου εφόσον μπορεί να στοχοποιηθεί αεροσκάφος απο άλλη πλατφόρμα π.χ. ΑΣΕΠΕ ή απο φρεγάτα και να βληθεί εναντίον του πύραυλος απο την κορβέτα ή απο το έδαφος και απο κατεύθυνση που δεν το περιμένει. Το no escape zone που λενε και στο χωριό μου σίγουρα μεγαλώνει. Σίγουρα με το μέγεθος του πυραύλου αύξηση της ταχύτητας θα μείωνε δραστικά το βεληνεκές και το ύψος εμπλοκής… Read more »

adpanos

Δυστυχώς σε 800 τόνους δεν μπαίνει η έκδοση των 100χλ….. Το αναφέρει αναλυτικά και ο δούρειος . Και όλα καλά με την δικτυοκεντρική άμυνα, αλλά αν όλα τα μέσα σου είναι ελλειπή σε ιχνηλάτηση, στόχευση κ.λ.π. πως θα γίνει αυτή η δικρυοκεντρική άμυνα; Γιατί από την μια έχεις πανάρχαιες Standard, από την άλλη ψιλοαναβαθμισμένες MEKO, ΑΣΕΠΕ που θέλουν αναβάθμιση …. και περιμένεις να στοχοποιήσει μέσω των 2 Belharra όλος ο υπόλοιπος στόλος ; Τέλος σε ότι αφορά το sonar, τέτοιου μεγέθους σκάφη φοράνε στην καλύτερη σόναρ σαν το NDS 3070 της Bainunah class, το οποίο είναι για ανίχνευση ναρκών. Δεν… Read more »

drinis

Μιλάμε για αντικατάσταση ΤΠΚ ΠΑΘ & ΡΟΥΣΣΕΝ στο μέλλον. Σίγουρα δέν θα έχει το σονάρ τις ίδιες δυνατότητες με μίας φρεγάτας ας έχει τις ίδιες που έχουν οιΤουρκικές Tuzla που τις χρησημοποιουν για να μην εισχωρήσουν Ελληνικά Υ/Β στον κόλπο της Σμύρνης. Για τον ίδιο λόγο θα τα χρησιμοποιήσουμε και εμείς, για να μην βγούν τα δικά τους απο τον κόλπο της Σμύρνης και με μεγαλύτερη επιτυχία εφόσον θα έχουν ελικόπτερο ASW. Ναι η δικτυοκεντρική άμυνα θα γίνει με τα ΑΣΕΠΕ που έχουν Link 16 όπως επίσης τα Ρ3Η θα έχουν , όπως επίσης έχουν τα F 16C52ADV και θα… Read more »

Aleko

Τα πλοια που συζητάμε αφορούν αντικατασταση των ήδη υπαρχόντων, ίδιας κλάσης πλοίων ηλικίας 50 ετων με κόστος αγορας ~150 εκατ. (τάξη μεγέθους). Το πλεονέκτημά τους ειναι κατα 50 χρονια νεότερη τεχνολογία, η ανανεωμένη μηχανική “υγεία” και μια μικρή αύξηση οπλικών δυνατοτήτων όσο το επιτρέπει το μέγεθος του πλοίου. Τις δικές σου “απαιτήσεις” για τέτοιες υψηλότερες δυνατότητες, τις μοιράζεται και το ΠΝ αλλα για πλοία αντικαταστάτες των S (ηλικίας 40 ετων) με πλοία οπως EPC, [email protected] κλπ, πολυ μεγαλύτερου κόστους και μεγέθους. Λογικό. Οι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται με όμοια πράγματα. Αν δεν σου αρέσει το συγκεκριμένο πλοίο (καλώς) τότε θα… Read more »

Costas6

Πυραυλάκατοι πέφτουν ακόμα στο νερό…
Είμαστε σίγουροι πως στα πλάνα του ναυτικού οι ρουσέν δεν αντικαθιστούν τις κομπατάντε;
Ξέρουμε πως θέλουν κι άλλες;
Γιατί οι ίδιοι θέτουν την αντιαντικατάσταση των S σαν προτεραιότητα…

ΥΓ οι συγκρίσεις γίνονται μεταξύ αυτού που χρειαζόμαστε και αυτού που μας προσφέρεται. Και με βάση αυτά που λένε οι ναύαρχοι, δεν είναι αυτό αυτό που χρειαζόμαστε.

MPAMPIS

Μην το δέσεις αυτο που γράφει ο Δούρειος για τα 35km γιατι μαλλον κανει λάθος……ένας ειναι ο Barak 8 με εμβέλεια 70km κατα άλλους έως 100km με μήκος 4,5 μέτρα ….υπαρχει και ο ER υπό ανάπτυξη για τα ινδικά αντιτορπιλικά με μήκος 6m και εμβέλεια 150km (αυτος δεν μας αφορά)…απο το γράφημα διατομησ του ΘΕΜΗ φαίνεται οτι μιλάμε για κελιά περί τα 5 μέτρα μήκος…..αυτο που αναφέρει π δούρειος μαλλον αφορά τις αντιβαλιστικες δυνατότητες του πυραυλου που απαιτούν βολή στα 20km ύψος…….προφανώς σε αντιβαλιστικο modus που ο πύραυλος διαθέτει ούτως η άλλως η εμβέλεια μειώνεται……αρα Οκ για BORA…….και για MIG… Read more »

Mavi70

Καλησπέρα ,όσο και να έψαξα να βρω την διάφορα του Barak 8 naval με τον ”κανονικό΄΄ δεν την βρήκα πουθενά. Θεωρώ ότι έχει εμβέλεια 100 km και μάλιστα την απόκτησε πρόσφατα(80 km ο παλαιός τύπος). Αν έχεις κάποιο link με αυτό που λες βάλτο μας γιατί είναι φυσικό να μην τα ξέρουμε όλα.Καλό μεσημέρι.

Aleko

https://doureios.com/to-shedio-korvetas-themistoklis/ Εδω ο Δούρειος ισχυρίζεται μόνο με βάση δικές του εκτιμήσεις (με το μάτι) οτι ο πύραυλος θα ειναι ο BARAK-MRAD (χωρίς καμία παραπομπή). Αυτός ειναι ένας συγκεκριμένος πύραυλος της σειράς Barak-MX και έχει εμβέλια 35χλμ. https://www.iai.co.il/p/barak-mrad Σε όλα τα site (δεκάδες) αναφέρεται οτι ο πυραυλος που θα φέρει ειναι ο Barak-8. Στο σαιτ της iai βλέπουμε οτι Barak-8 είναι το δεύτερο όνομα που δόθηκε στον Barak-LRAD για το Ινδικό ναυτικό και χρησιμοποιείται παράλληλα. Αυτος ειναι στα 70χλμ εμβέλεια. https://www.iai.co.il/p/barak-lrad “BARAK LRAD is parallel to the Indian BARAK 8” Σύμφωνα με αυτά θεωρώ την εκτίμηση του Δούρειου ώς μη ακριβή… Read more »

Last edited 1 month ago by Aleko
ICON

Κυκλοφορούν φωτογραφίες της SAAR 72 οι οποίες δείχνουν να υπάρχει έκδοση με λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα και μήκος, καλύτερα stealth χαρακτηριστικά, η οποία έχει και κανονικό υπόστεγο για ελικόπτερο. Γιατί η “ελληνική” έκδοση είναι τόσο μικρή; Σε μία τέτοια έκδοση εκτός των ESSM/Barak 8, ενδεχομένως υπάρχει χώρος για πυραύλους LORA (πίσω από το υπόστεγο) αλλά ίσως και για CIWS (πάνω στο υπόστεγο). Έτσι αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον θα έχει εάν το ελικόπτερο θα ήταν Airbus AS565 MBe (naval ASW/ASuW) 4,5 tn.

Aleko

Αυτή η φωτό, δεν ειναι “ελληνική” έκδοση. Ειναι ένα γενικό δείγμα απο την εταιρία του ισραήλ για την διεθνή αγορά και σαφώς οχι (ουτε καν ως δείγμα) “εξειδικευμένο” για την Ελληνική αγορά. Εχει πάρα πολυ δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσουμε στο πραγματικό σχέδιο, όψη και εξοπλισμό της Ελληνικής έκδοσης, εάν όντως αποφασιστεί κατι τέτοιο.

Εδώ και το site της εταιρίας για του λόγου το αληθές.
https://www.israel-shipyards.com/naval-003.asp

Οπότε μην ανησυχείς προς το παρόν. Θα δείξει…

Fingolfin

Δε μπορώ να καταλάβω τί ακριβώς προτιμούν μερικοί σχολιαστές. Το ένα υποεξοπλισμένο και ακριβό δε μας κάνει (Belharra), το άλλο υπερεξοπλισμένο και φθηνό δεν μας κάνει (Themistocles). Το MMSC χωρίς σόναρ μας κάνει, αλλά το Themistocles με ένα μέτριο sonar και VSR700 δε μας κάνει. Η συμμετοχή στο EPC δεν μας αρέσει γιατί είναι για τα μάτια του κόσμου. Τελικά τί θέλουμε, TICΟ για 10 χρόνια για να λέμε πως την έχουμε μεγάλη τη φρεγάτα;;; Στο παρακάτω άρθρο μιλάει για 7+6=13 Themistocles light corvette συν 7 Roussen και ανανεώνεται ο στόλος των 20 “μικρών” πλοίων. Για τις φρεγάτες μάλλον πάμε… Read more »

drinis

Να αγιάσει το στόμα σου φίλε μου.

ANDREW

Συμφωνώ με το πνεύμα του σχολίου σου. Οι sa AR 72 θα ήταν καλή περίπτωση, απλά με κάποιες αλλαγές. Σίγουρα θα χρειαστεί μια επιμήκυνση όπως έχει φανεί σε άλλα μοντέλα για να μπορεί να φέρει 1 ram και σόναρ τορπιδας για υποβρύχια. Σκέφτομαι πως αντί να φέρουμε σε αυτές τα 5 τονα ελικόπτερα, ίσως θα ήταν καλό να βάλουμε ένα καλό σόναρ για τα υποβρύχια, αλλά στο ελικοδρόμιο να βάλουμε container με Lora σε κάποιες από αυτές για αρχή. Πάντως εάν μιλάμε για 13 sa ar 72, τα ισραηλινά όπλα δεν θα ήταν άσχημα. Είναι προτιμότερο όμως αυτά ή οι… Read more »

Mageiras

Σωστός ο Φινγκ!

Aleko

Παρατηρώ κι εγω την σύγχυση με τα εκατοντάδες σχόλια που έχουν τεράστιες αποκλείσεις για το τι “κάνει” και τι δεν κάνει στον καθένα. Αυτο γίνεται σε όλα τα άρθρα που αφορούν μικρα και μεσαια πλοία.
Τα περισσότερα ομως απο αυτα συγκλίνουν και συμφωνούν μεταξύ τους όταν αφορά ενδεχόμενη αγορά πλοίων μεγέθους TICO. Εκεί συμφωνούν οι περισσότεροι πως αυτο ειναι το κατάλληλο πλοιο για εμάς αντε και καμιά διαφωνία-αντιπρόταση με ΑΒ.
Το πραγματικό “θεμα” που έχουν ειναι ακριβώς αυτο που είπες: “…για να λέμε πως την έχουμε μεγάλη τη φρεγάτα”.
Είναι “ανδρικό” θέμα. Το ανάλογο γίνεται και με τα αυτοκίνητα.

Angelo

Είναι πάρα πολύ απλό το τι θέλουμε ως φορολογούμενοι που τελικά πληρώνουν. Θέλουμε να δούμε τον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ που έκανε το ΠΝ. Για να δούμε: – Τι ζητά (χωρίς να αλλάζει κάθε 3 χρόνια απαιτήσεις για να φωτογραφίζει ότι πουλάνε οι Γάλλοι). – Πόσα και τι είδους πλοία ζητά – Αν πχ. θα συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ και τις τορπίλες στα 214 – Τι αποπληρωμή προσφέρει Αν δούμε διαγωνισμό, μπορεί να υποθέσουμε και το σχεδιασμό του ΠΝ. Αφού δούμε το διαγωνισμό, να δούμε αν θα έρθει κανένας και τι θα προσφέρει. Και τέλος να δούμε επί των πιθανών προσφορών, τι… Read more »

Fingolfin

Κι εγώ είμαι υπέρ ενός διαγωνισμού αλλά πλέον έχουν “σφίξει τα γάλατα” στην ανατολική μεσόγειο και όλοι διαλέγουν πλευρές και στενούς συμμάχους. Εμείς θέλουμε να έχουμε στενότερη σχέση με το Ισραήλ (όπως έκανε η Τουρκία παλιά) σε όλους τους τομείς. Συνεπώς μια παραγγελία των Themistocles θα ικανοποιήσει και εμάς και τους Ισραηλίτες και τους Αμερικάνους. Ειδικά αν η Saar-72 έχει προσαρμοστεί στις δικές μας ανάγκες (Saar-85 όπως γράφει παραπάνω ο  adpanos ) και φυσικά είναι οικονομικές – μια μεγάλη παραγγελία θα βοηθήσει σε αυτό. Συμφωνώ με πολλούς συνσχολιαστές πως οι Themistocles μπορούν να αντικαταστήσουν τις Combattante και όχι τις S.… Read more »

Bridger

Η πιθανότητα και μόνο να μας γλιτώσουν από τα MMSC, με κάνει να συμπαθώ τους Θεμιστοκλήδες περισσότερο!

Mageiras

I’ll drink to that!

GiannisKak

Σκεφτομουν μια ιδεα καπως “out of the box” οπως λεει και το περιοδικο σχετικα με τα σκαφη αυτα και λεω να τη διατυπωσω ευχομενος πως καποιος απο το site θα μου απαντησει αν μπορει. Λοιπον, συμφωνα με τις πληροφοριες του σκαφους, θα μπορει να μεταφερει Α/Α πυραυλους Barak 8. Θα μπορουσε το Π.Ν. να ζητησει εναν διαφορετικο τυπο; Οχι ομως οποιονδηποτε, αλλα αντι για τους Barak 8 να ζητουσε τον C-Dome (ναυτικη εκδοση του Iron Dome) ωστε να αποκτησει μια απλη αντιπυραυλικη προστασια απο ενα συστημα που εχει αποδειξει την αξια του (μιλαω για τον Iron Dome). Αν ο C-Dome,… Read more »

christos_choris_a

Η εν λόγω “κορβέτα” σίγουρα απαιτεί πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην Ευρωκορβέτα των 3000+ τόνων που τόσο πολύ έχει ανάγκη το Π.Ν ( θα ήταν ευχής έργον να κατασκευαστούν 6 μονάδες ή τουλάχιστον 4 με 2 μεταχειρισμένες προσθήκες όπως οι φρεγάτες κλάσης “Μ” ). Λόγω μεγέθους ( μόλις 72 μέτρα ) η “Θεμιστοκλής” δεν μπορεί παρά να διαθέτει ένα υποτυπώδες sonar τη στιγμή που το Αιγαίο είναι από τις πιό απαιτητηκές θάλασσες που ευνοούν τη δράση των υποβρυχίων. Τα 110 τουλάχιστον μέτρα ( όπως θα είναι περίπου το μήκος των Ευρωκορβετών ) είναι ένα ελάχιστο μέγεθος για… Read more »

Kostasq

Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση αντικατάσταση των παλαιών μικρών σκαφών της. Συνεπώς το σκάφος αυτό είναι πολύ καλό για την αντικατάσταση αυτή. Με τη μόνη προϋπόθεση ότι θα είναι αυστηρώς για την αντικατάσταση των μικρών σκαφών, πράγμα που θα σημαίνει ότι θα αντικαταστήσουμε και τον στόλο των κύριων μονάδων του ΠΝ. Χωρίς αυτή την αντικατάσταση των κύριων μονάδων τίποτα δεν έχει νόημα. Το άλλο θέμα είναι αυτό του σόναρ. Δεδομένου ότι οι απέναντι θα έχουν ένα μεγάλο στόλο ικανών υποβρυχίων, εμείς έχουμε λύσεις σε αυτό ή αν επιλέξουμε αυτό το σκάφος αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους όπως τόσα άλλα; Αν… Read more »

ANDREW

Επίσης πριν λίγο μπήκα στο site της mbda για να δω νέα για τους camm / er. Είπαν ότι δοκιμάστηκε με επιτυχία ο camm er και απ’ ότι κατάλαβα έχει εμβέλεια που αγγίζει τα 40+ km. Αυτό είναι καλό νέο για τις belharra. Επίσης μπορεί να μπει και στους sylver και στους mk41 quad pack (εάν τα αγγλικά μου είναι σωστά). Συνεργάστηκε η mbda με τη lockheed και με την northon. Επίσης υπάρχει ένας νέος εκτοξευτής της lockheed ο 3-cell ExLS launcher για πλοία με περιορισμένο χώρο, για να μπορούν να φέρουν τους camm. “When operated from ExLS or MK… Read more »

flatspin

Εφόσον πάμε σε καποια Ισραηλινη λύση για αντικατάσταση των Combattante (και οχι για ρόλο κορβέτας η φρεγάτας) η λυση ειναι μια χαρά και αναβαθμίζει τον ρόλο της κατηγοριας αυτης. Σε αυτή την κλάσση δεν θα επιδιωκα την υπαρξη Barak-ESSM, μιας και θεωρώ πως ενα RAM σε συνδυασμο με το Strales μπορεί να καλυψει επαρκώς. Θα εριχνα ομως σίγουρα βάρος στην υπαρξη ASW δυνατοτητων. Μπορεί λογω μεγέθους να μην μπορει να φιλοξενησει τις καλυτερες δυνατές εκδοχές, σίγουρα ομως η υπαρξη καποιων τορπιλων σε συνδυασμο με καποιο σοναρ εντοπισμού καθως και τα αυτονοητα (για ολα τα πλοια ασχετως κλασσης) αντίμετρα τορπιλων θα… Read more »

ANDREW

Το εαν θα φερουν μπαρακ ή εσσμ εξαρταται και απο τις νεες κορβετες που θα αντικαταστησουν τις s. Εαν ας πουμε οι gowind ή η c sword (εχω ψαρωσει με τη τελευταια) κρινουν πως πρεπει να εχουν 16 αστερ 30 και 8 scalp, αντι να τους εχουν οι μπελ, τοτε σαν συνοδεια θα μπορουσαν να υπαρχουν οι sa ar με essm ή camm er (που πλεον η mbda ανακοινωσε πως παει quad pack o camm και σε μκ41 εκτος απο σιλβερ). Βεβαια εαν παμε σε camm, ανα πάσα στιγμη θα μπορουμε να τους βαλουμε σε οποιονδηποτε σιλβερ για αεραμυνα σημειου.… Read more »

aris32

το πλοιο αυτο θα σου δωσει αναβαθμισμενες ΤΠΚ με ανθυποβρυχιακες ικανοτητες. αρα μπορεις να αντικαταστησεις απο αυτον τον ρολο τις lacombatante και να εχει 7supervita και 7 θεμιστοκλης προσθετοντας 32K/B ακομα και προσθετεις και 7 πλοια με βασικες ανθυποβρυχιακες ικανοτητες. Το ΠΝ λογικα μετα απο τοσα χρονια που χρησιμοποιει τις supervita για πολλες αλλες αποστολες απο οτι θα επρεπε να αναλαμβανει το πλοιο θελει μια αναβαθμισμενη supervita και θα την παρει. Αρα η Διοικηση ταχεων σκαφων αναβαθμιζεται θεαματικα και μπορει πλεον να αναλαμβανει τις αποστολες που αναλαμβανει και τωρα με τις supervita και να τις πραγματοποιει καλυτερα. Οι lacombatante θα… Read more »

drinis
ANDREW

Φίλε δε μου ανοίγει το λινκ. Σίγουρα το έχεις κάνει σωστά copy paste?
Βασικά άκυρο. Αρχείο είναι και δεν το ‘χα δει.

Last edited 1 month ago by ANDREW
Mikros-hroas

Μετασκευές της κορβέτας: με δυνατότητα υποστέγου! Χωρίς ελικοδρόμιο αλλά με περισσότερο αριθμό πυραύλων και με δυνατότητες απόβασης! Περίμενα φίλε Stratilatis να με βοηθήσεις να κάνεις κανένα αξιόλογο σχόλιο να κάνεις τροποποιήσεις στο πλοίο και μετά να επέμβω. Θα σε περιμένω να της κάνεις μετά. Τοποθέτηση υποστέγου για ελικόπτερο στην κορβέτα Θεμιστοκλής. Δυο επιλογές. Για να τοποθετηθεί υπόστεγο πρέπει να αφαιρεθούν τα δυο φουσκωτά και οι μηχανισμοί που τα κατεβάζουν στην θάλασσα, συν το τετράγωνο μεταλλικό κιβώτιο. Το υπόστεγο χωρίζεται σε δυο μέρη το σταθερό από χάλυβα που καταλαμβάνει τον χώρο από του καταστρώματος, από την διάσταση- μήκος του κιβωτίου που… Read more »

ANDREW

Πιστεύω ότι ενώ έχεις κάνει μια ωραία παρουσίαση, το ξεκινάς από λάθος σημείο (μπορεί να κάνω λάθος, αλλά όσοι θέλουν μπορούν να σχολιάσουν). Καταρχάς, πρέπει να ξεκινήσουμε από το τι πυραύλους θα φέρει. Παίζει ρόλο αυτό, γιατί έτσι ξέρουμε πόσο χώρο θα καταλαμβάνουν οι εκτόξευτες. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να μιλάμε για 2 Mk41 vls, που συμαίνει 64 essm block 2 ή 64 camm/ camm er ή 32 essm block 2/ 32 camm er + 8 sm2. Οι camm θα μπαίνουν και στον Mk41. Υπάρχει pdf στο site της mbda. Επίσης θα μπαίνουν και στο ExLS της Lockheed, ο οποίος… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Υπεγράφη ιστορική συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ (Βίντεο)

4
ΑΠΕ-ΜΠΕhttps://youtu.be/Zm9WUBuvzEM Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 May #372

Αγορά 1.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 November 2015 #354

Αγορά

Related News

Καυτό Αρχιπέλαγος: Στα Spratlys το νέο «Σινικό Τείχος» χτίζεται με τσιμέντο, σπασμένα κοράλλια και βομβαρδιστικά

Οι πρόσφατες κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην διαφιλονικούμενη περιοχή των νησιών Spratly προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Βιετνάμ –μια από τις πέντε χώρες που ερίζουν...

Πεντάγωνο: Ρωσία και Κίνα κοντεύουν να φτάσουν το πυρηνικό επίπεδο των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά, ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Δυνάμεων (STRATCOM) παραδέχθηκε δημόσια πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το φάσμα δύο ισάξιων σε πυρηνικές δυνατότητες δυνάμεων...

Εντοπίστηκε το βυθισμένο τεθωρακισμένο όχημα των Αμερικανών Πεζοναυτών – νεκροί οι πεζοναύτες

Με μια λακωνική ανακοίνωση το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ενημέρωσε το κοινό για την ανεύρεση του τεθωρακισμένου οχήματος αμφιβίας εφόδου AAV7 που αγνοείτο από...

Ρ.Τ. Ερντογάν: Επανάληψη των τουρκικών γεωτρήσεων για εντοπισμό υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο

ΑΠΕ-ΜΠΕΟ πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των τουρκικών ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, την επομένη της υπογραφής...

Προκαταρκτική εξέταση για θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον κορωνοϊό

ΑΠΕ-ΜΠΕΗ εισαγγελία Πρωτοδικών παρεμβαίνει στην υπόθεση των σεναρίων συνωμοσίας που αναρτούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταστρατηγούν επικίνδυνα την εφαρμογή των μέτρων που επέβαλε...
- Advertisement -