24.8 C
Athens
Τρίτη, 4 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα Ίμια και η αλήθεια

Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα Ίμια και η αλήθεια

Μοιραστείτε το άρθρο
  • 85
  •  
  •  

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο site του πρώην Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών το βράδυ της Κρίσης των Ιμίων το 1996. Το αναδημοσιεύουμε σαν μια διαφορετική άποψη, του ίδιου του τότε Υπουργού Εξωτερικών, για το ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα. 

“Ήταν πρωί εκείνης της αποφράδας ημέρας – ή μάλλον νύχτας – που είναι γνωστή από τότε ως νύχτα των Ιμίων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής γύρω από τον Κώστα Σημίτη σιωπηλές και τραγικές φιγούρες ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας – μακαρίτης σήμερα – Γεράσιμος Αρσένης, ο Υπουργός Εσωτερικών – σήμερα κρατούμενος – Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Πρωθυπουργικός Σύμβουλος – επίσης μακαρίτης σήμερα – Νίκος Θέμελης, ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης και ασφαλώς δεν τους θυμάμαι όλους. Ήταν 02:30 το πρωί όταν χτύπησε την πόρτα η γραμματέας του Πρωθυπουργού και μας είπε ότι ζητάει να μιλήσει σε κάποιον από την σύσκεψη η Πρεσβεία της Άγκυρας. Ο Σημίτης με αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση μου είπε, θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής, «Θόδωρε πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο». Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Διοικητής της ΕΥΠ, που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε. Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου. Πριν από δέκα λεπτά, μου είπε, έκανε δηλώσεις η Τανσού Τσιλέρ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας και είπε ότι πριν από μισή ώρα κατέλαβαν Τούρκοι βατραχάνθρωποι τη μικρότερη νήσο «Καρντάκ» (έτσι ονομάζουν τα Ίμια οι Τούρκοι) και ανύψωσαν την τουρκική σημαία. Η κυρία Τσιλέρ πρόσθεσε ότι είχε δώσει αυστηρή εντολή προς τους Τούρκους πεζοναύτες αν γίνει προσπάθεια ανακατάληψης από τους Έλληνες, να μην πυροβολήσουν με κανέναν τρόπο πρώτοι και να προσπαθήσουν να λυθεί το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις.

Όπως ήταν φυσικό, η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό γραφείο πάγωσε. Ο Σημίτης γύρισε προς τον Ναύαρχο Λυμπέρη και του είπε: «Αρχηγέ, δεν σου ζήτησα να περιφρουρήσεις και τα δύο νησιά;». Ο Ναύαρχος, που είχε φαιό χρώμα, απάντησε: «Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί κ. Πρόεδρε. Το θεώρησα ακατοίκητο. Έλληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο νησί, το μεγαλύτερο». Ο Σημίτης μουρμούρησε κάτι μέσα από τα δόντια του, που προφανώς δεν είχε ξαναπεί και ο Λυμπέρης αντεπετέθη: «Εάν δεν έχω την εμπιστοσύνη σας κύριε Πρόεδρε, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας». Είπα τότε στον αξιολύπητο Αρχηγό με έντονο ύφος: «Κύριε Αρχηγέ, επειδή προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια, ξέρω ότι επιτελικός αξιωματικός ο οποίος παραιτείται σε ώρα επιχειρήσεων θεωρείται ότι λιποτακτεί και εκτελείται επί τόπου. Αυτό που προτείνετε, η παραίτησή σας δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα πράξη εσχάτης προδοσίας». Μετά από λίγο χτύπησε το τηλέφωνο από την Ουάσιγκτον. Ήταν ο παλιός καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ Χολμπρουκ). Έχουμε μια προφορική συμφωνία, μου είπε. Να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις και από τα δύο νησιά, να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα (φρεγάτες επί του προκειμένου) και να επιστρέψουν τα νησιά στο statusquoante (ήδη υπάρχον καθεστώς).

Το statusquoanteήταν ακριβώς αυτό που είναι τώρα. Οι Έλληνες διεκδικούσαν τα μικρά ακατοίκητα νησιά της περιοχής ως κατάλοιπα της ιταλικής κυριαρχίας. Οι Τούρκοι τα διεκδικούσαν με βάση το σκεπτικό ότι δεν ονομάζονταν στη συνθήκη παραχώρησης της Δωδεκανήσου και κατά τη λογική τους δεν είχαν παραχωρηθεί. Σημαία πριν ενεργήσει προβοκατόρικα ο δημοσιογράφος και μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Ντινόπουλος με τη συνεργασία του Δημάρχου Καλύμνου, ο οποίος ήταν γνωστός πολιτικός φίλος του Γεράσιμου Αρσένη, δεν υπήρχε σε καμία βραχονησίδα από το πλέγμα των Ιμίων. Η συμφωνία με τον Χόλμπρουκ ήταν προφορική (“no armed elements, no military boats and guns, no flags”): «όχι στρατιωτικές δυνάμεις, όχι στρατιωτικά πλοία και πυροβόλα όπλα, όχι σημαίες».

Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία, που είχε ανεβάσει ο Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος και ο παππάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους υπερπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μικρή Ίμια υπήρχε η τούρκικη σημαία. Ή έφευγαν και οι δύο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί. Θυμίζω επίσης ότι το προϋφιστάμενο καθεστώς, πριν από το επεισόδιο δηλαδή, περιλάμβανε μια defactoελληνική παρουσία στην Ίμια, ένας Καλύμνιος κτηνοτρόφος είχε ένα κοπάδι από πρόβατα πάνω στο μεγαλύτερο νησί και πήγαινε τακτικά εκεί για να τα ποτίσει ή να ενισχύσει τη διατροφή τους. Επίσης, γύρω από τα Ίμια ψάρευαν αποκλειστικά Έλληνες παράκτιοι ψαράδες από την Κάλυμνο και ενίοτε μεγαλύτερα αλιευτικά συγκροτήματα.

Έχω σιωπήσει τόσα χρόνια για λόγους εθνικού συμφέροντος. Θρασύτατα εξυβρίστηκα και συκοφαντήθηκα διαρκώς από πάσης φύσεως πολιτικούς αντιπάλους. Καμιά απόφαση από όσες πήρα και εφάρμοσα δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. Είχαμε Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργό Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο ΑΓΕΕΘΑ Λυμπέρης έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της βραδιάς. Δεν έχει ποτέ απαντήσει πειστικά γιατί δεν είχε εγκαταστήσει μια τυπική, έστω, φρουρά στη μικρότερη βραχονησίδα χρησιμοποιώντας δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του στρατού που βρίσκονταν λίγο παρακεί. Ούτε γιατί ο στόλος βγήκε από το ναύσταθμο στις 10πμ, δηλαδή πέντε ώρες αφού είχε επιτευχθεί η συμφωνία απαγκίστρωσης, με τη συνοδεία ελικοπτέρου και σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια.

Με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζονται ατσάλινα νεύρα και ηθικό ανάστημα.”

Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο portal του πρώην Αντιπροέδρου, εδώ.


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 85
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

36 ΣΧΟΛΙΑ

36 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nick Delhanidis
Desert_Falcon

Ειτε ετσι, ειτε κοκορετσι φανηκε ποσο αχρηστοι ημασταν εκεινη την νυχτα. Τοσο η πολιτικη ηγεσια οσο και η στρατιωτικη.

Em.Ti

Πέρα από τις ευθύνες του Λυμπέρη και της λοιπής στρατιωτικής ηγεσίας, παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα που σαφέστατα βαρύνουν την πολιτική ηγεσία, με το πρώτο να είναι γιατί όλα έπρεπε να γίνονται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και όχι στο κέντρο επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων εκείνη τη νύχτα ήταν το σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ επιτελών και Βουλής.

Agamemnon

Tι Παγκαλος τι Τσαρμπελαιν….

Λέων

στην Ελλάδα ένα από τα κακά που έχουμε είναι ότι διατηρούμε με όποιες προφάσεις στην επιφάνεια ανθρώπους που θα έπρεπε προ πολλού να έχουν σβηστεί από την συλλογική μνήμη λόγω της ουσιαστικής “προσφοράς” τους στην σημερινή οικονομική πολιτική και κοινωνική κατάντια

Nick Delhanidis

Τι λες τωρα, εδω εχουμε αναστησει τον Ανδρεα

kkalev

“Το statusquoanteήταν ακριβώς αυτό που είναι τώρα.” Αυτή τη στιγμή ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία πραγματοποιούν έρευνες για υδρογονάνθρακες κοντά στο Καστελόριζο. Ας υποθέσουμε ότι αύριο η Τουρκία στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο να τρυπήσει 12 νμ έξω από το Καστελόριζο συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ως απάντηση στέλνουμε και εμείς πολεμικά πλοία και υποβρύχια να το εμποδίσουν. Μετά από μεσολάβηση ξένων παραγόντων οι δυνάμεις αποσύρονται με συμφωνία να μην πραγματοποιηθούν στο μέλλον άλλες έρευνες. Με βάση τη λογική του Πάγκαλου επιστρέψαμε στο status quo ante, δε δημιουργήσαμε ζώνη περιορισμένης κυριαρχίας. “Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία, που είχε… Read more »

Theo

Η νύχτα των Ιμίων λοιπόν, στης οποίας την αποτυχία χτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Μετέπειτα ο κ. Ντινόπουλος έγινε δήμαρχος, βουλευτής κλπ. ενώ πολλοί άλλοι υπερθεμάτιζαν για προδότες και πουλημένους. Συνήθως τέτοιες βαρύτατες κατηγορίες για προδότες, Γουδί κλπ προσάπτουν στους αντιπάλους τους πολιτικοί και πνευματικοί φελλοί. Ένα ερώτημα και όποιος προαιρείται ας μας απαντήσει: Τόσους διπλωμάτες, υπαλλήλους, υπηρεσίες, υπηρεσίες πληροφοριών, media, ακόλουθοι και ότι άλλο θέτε βάλτε… Κανένας δεν σκέφτηκε ότι κάποτε η Τουρκία όταν μας βρεί σε μπάχαλο (ακυβερνησία λόγω ασθένειας Α. Παπανδρέου, στράτευμα της πλάκας και κυβέρνηση τσίρκο χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης) θα ανακινούσε το θέμα του Αιγαίου προφασιζόμενη τις (όποιες)… Read more »

x-m

Πάγκαλος και αλήθεια, πράγματα τόσο ασύμβατα που αν μας πει ότι η ρίζα του 9 είναι το 3 , να ψαχτούμε, κάτι άλλο είναι. Μιλάμε για τον πιο …….(εδώ με κόβει η αυτολογοκρισία) πολιτικό της μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Gunner227

«Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί κ. Πρόεδρε. Το θεώρησα ακατοίκητο. Έλληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο νησί, το μεγαλύτερο».

Έλεος. Απάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Παιδάκι του δημοτικού να έβλεπε την φωτογραφία των δύο βραχονησίδων θα έβαζε φρουρά και στις δύο. Με τέτοιο στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό θα πηγαίναμε σε πόλεμο;

Konstantinos1

Οκ,δημοκρατία έχουμε, ας μας πει τη γνώμη του και ο άνθρωπος που δήλωσε διεφθαρμενος από ανάγκη, λόγω συστήματος και ότι τα έφαγε γιατί όλοι έτσι τα έτρωγαν και δε θα τον ψήφιζαν διαφορετικά … (Βέβαια υπάρχουν και άλλου είδους ψηφοφοροι ,αλλά μάλλον δεν τον βόλευε να ψάξει να τους βρεί) ..Αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. .

Nikolas K

Αν οντως απαντησε ετσι ο Λυμπερης, τοτε ειναι τρομπας πολυ μεγαλης ολκης…

Faethon

Και ήταν επιλογή τους, βάσει πολιτικών πεποιθήσεων. ******************************

Faethon

Θα είμαι πιο προσεκτικός.Με πνίγει το δίκιο όμως. Ευχαριστώ. Όβερ.

Aias

Υπήρχαν διαθέσιμες μονάδες για φύλαξη και στις δύο νησίδες;
Αν ναι τότε η ευθύνη ανήκει στην στρατιωτική ηγεσία .
Αν όχι τότε η ευθύνη ανήκει πάλι στην στρατιωτική ηγεσία.
Όλοι καταλαβαίνουμε πιστεύω το γιατί.

Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες ,πάντως, διαχρονικές και καθημερινές.
Σχολιάζω πάντα το επιχειρησιακό κομμάτι.

Tango Alpha

Αν έπρεπε να βρεθεί άγημα για λιτανεία σε κοντινό μοναστήρι στη Βοιωτία, θα είχε σταλεί και αμοιβό και ένα ακόμα για να κάνει φασίνα στο μοναστήρι και στη γύρω περιοχή.

Προβοκάτωρ

Ο κύριος Πάνκαλος..αντί να τσαπίζει σε κάνα Σοβχόζ μέχρι να μας απαλλάξει από την παρουσία του… μας δουλεύει.

neverwill

Σε τί μάς δουλεύει ? γιά να καταλάβουμε καί εμείς οι αδαείς , πού βαρεθήκαμε νά αντιπαθούμε αυτόν πού κάτι λέει καί όχι αυτά πού λέει . Υπάρχει κάποια άποψη εμπεριστατωμένη ή βαράμε όποιον δέν γουστάρουμε ? Ο Πάγκαλος δέν μού είναι συμπαθής αλλά αυτό δέν μπορεί να αποτελέσει κριτήριο γιά τήν αξιολόγηση τών απόψεων κάποιου , αλλιώς άς πάμε στό καφενείο τής πλατείας να παριστάνουμε τόν κάργα . Εχουμε αποκηρύξει τό σύμπαν λές καί ήρθε από μόνο του , δέν έχουμε αφήσει πολιτικό πού νά μήν είναι άχρηστος , προδότης , Τσολάκογλου , πουλημένος καί πράκτορας . Αν είναι… Read more »

Προβοκάτωρ

Παραδέχεται δλδ δημοσίως ότι τα Ίμια δεν είναι ελληνικά και πως όλοι έκαναν ότι έλεγε ο Σημίτης ενώ αυτός παρακαλούσε να πάρει ο αέρας την σημαία (πέραν της παροιμιώδους ηλιθιότητας Ντινόπουλου και λοιπών..) και δεν μας δουλεύει?
Δεν μας είπε αν τα παρακάλια ήταν εντολή Σημίτη ή δική του φαεινή ιδέα όπως και οι μετέπειτα χειρισμοί στην υπόθεση Οτσαλάν..
Έγραψε κάτι ο κύριος αυτός και ξέπλυνε το παρελθόν δηλαδή ωσάν να είναι η απόλυτη αλήθεια.
Σύντροφε,για πες και σε εμένα τον αδαή ποια είναι ακριβώς καθίσταται εμπεριστατωμένη η άποψη του κυρίου αυτού ειδάλλως να απευθυνθώ στα κεντρικά του ΚΙΝΑΛ.

neverwill

Σύντροφε , πρώτα απ’ όλα δέν είπα αδαή εσένα , είπα εμένα . Δεύτερον, εμπεριστατωμένη απόψη εκλήθης εσύ νά δώσεις καί όχι εγώ ο καθ΄ομολογία μου αδαής ,ούτε θεώρησα τά λεγόμενα τού Πάγκαλου ώς εμπεριστατωμένα , τρίτον τό ΚΙΝΑΛ πώς ξεφυτρώνει στήν συζήτηση ? Η βασική μου αντίρρηση καί ενόχληση είναι η υπεραπλούστευση πολύπλοκων καταστάσεων καί η επιφανειακή τους αντιμετώπιση ( δέν μιλάω συγκεκριμένα γιά εσένα , αλλά γενικότερα με αφορμή τό σχόλιο σου ) μέ αποτέλεσμα νά απαξιώνονται καί νά σαρώνονται οχι μόνον τά πρόσωπα αλλά κυρίως οι θεσμοί πού τά πρόσωπα υποτίθεται ότι υπηρετούν . Οταν αυτή η… Read more »

Προβοκάτωρ

Σύντροφε, προς τί ο δεκάρικος?
Απλώς μπορούσες να πεις ότι είσαι περίπου 25 ετών και δεν γνωρίζεις το asset Πάγκαλος.

neverwill

Σύντροφε , τελικά δέν ήταν δεκάρικος , ήταν δίφραγκος γιατί τόσο κοστίζει αυτό πού κατάλαβες , δυστυχώς . Οσον αφορά τήν ηλικία μου , έχω τήν εντύπωση ότι είμαι μεγαλύτερος από εσένα , άν αυτό σημαίνει κάτι . Τώρα γιά τό ειρωνικό στυλάκι , άς τό αφήσουμε καλύτερα έως εδώ . Αστο νά πάει……

eforius

Αν και τα Γκουλάγκ είναι μια μέρα δρόμος, θα διαφωνήσω καθετα σύντροφε. Εδώ βγάζει λαβράκι ολκής ο κος Παγκαλος. Αν ο Λυμπέρης οντςόειχε τέτοια εντολή και τη γειώσε, τι να λέμε…. Είμαστε ξεβρακωσε στα αγγούρια με αυτη την ηγεσία στο στράτευμα.

Eizenkot

Καταρχήν για να ξεκινήσεις πόλεμο πρέπει να υπάρχει στρατηγικό διακύβευμα. Δεν μπορείς να στείλεις το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να γίνει τροφή για τα κανόνια (και ενδεχομένως και πολίτες και υποδομές σε αστικά κέντρα) χωρίς σοβαρό λόγο. Δεύτερον, οι αμφισβητήσεις είναι το σύμπτωμα, η αιτία ήταν η υπεροπλία των γειτόνων σε συνδυασμό με την μαχητική νοοτροπία του ισλάμ (μουτζαχεντίν κτλ). Τρίτον, το θέμα της φύλαξης μου θυμίζει λίγο το αστείο στο στρατό “έτσι και δω γόπα κάτω θα σας βάλω να μαζέψετε και τα χαλίκια”. Απλά δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε εφικτό να προστατεύεις τα πάντα για πάντα και να… Read more »

kkalev

Με τη λογική αυτή απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση στον καθένα να χρησιμοποιεί την απειλή χρήσης βίας (ή την ελεγχόμενη χρήση της) ώστε να προσδιορίσει ποιο είναι τελικά το στρατηγικό διακύβευμα για το οποίο θα “κάνουμε πόλεμο”. Μέχρι στιγμής η πολιτική αυτή δεν ήταν επιτυχημένη ενώ δεν επιτρέπει τελεσίδικες διαπραγματεύσεις καθώς ο απέναντι έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να κερδίσει περισσότερα με την απειλή του πολέμου. Να μην πω καν ότι σταδιακά μετακινούμε το στρατηγικό διακύβευμα, το ’87 ήταν οι έρευνες στο Αιγαίο, το ’96 ήταν η κατάληψη μιας βραχονησίδας, το ’18 πλέον τι θα είναι; Για το περιστατικό των Ιμίων να… Read more »

Eizenkot

Έχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο τα Ίμια αν και εφόσον δεν έχουν συμπεριληφθεί στην συνθήκη παραχώρησης προς τους Ιταλούς να είναι όντος των γειτόνων (έχουν και αυτοί νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο) και απλά να τα χρησιμοποίησαν ως δόλωμα προκειμένου να ανοίξει μια αναθεωρητική διαδικασία στο Αιγαίο από την στιγμή που είχαν ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση λόγω της τότε υπεροπλίας τους; Δεν νομίζω ότι θα διακινδύνευαν να εμπλακούν στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει ένας πόλεμος με την Ελλάδα (με την πολιτισμική αξία που έχει για την Δύση) δίχως να έχουν το νομικό έρεισμα. Υπό αυτό το πρίσμα μας χάριζαν μια βραχονησίδα (διότι τότε… Read more »

kkalev

Κάπου έχουμε αρχίσει να ξεφεύγουμε. Κατ’ αρχήν η βασικότερη αρχή δικαίου στον κόσμο είναι ότι κατέχεις αυτό το οποίο μπορείς να υπερασπιστείς. Ισχύει από την εποχή των Μηλίων τουλάχιστον. Από εκεί και πέρα, κανείς δε θα έρθει ποτέ και απλά θα απαιτήσει κάτι, πάντα θα βρει κάποιο (τραβηγμένο ή όχι) “νομικό έρεισμα” για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής νομιμοποίησης. Για την Τουρκία κάθε νησίδα που δεν αναφέρεται ξεκάθαρα στις συνθήκες είναι δική της. Δεν ήξερα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να λειτουργήσει με την υπόθεση ότι ίσως και να ισχύει κάτι τέτοιο, τώρα πλέον το έμαθα από ότι φαίνεται. Η Τουρκία… Read more »

Eizenkot

Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι οι αποφάσεις του ΑΓΕΕΘΑ (και γενικά όσων έχουν εξουσία στα χέρια τους) δεν είναι θεωρητικές ούτε ανεύθυνες, αν κάνει λάθος μπορεί μέσα σε μια εβδομάδα να βλέπουμε να πέφτουν δίπλα από τα σπίτια μας Yildirim με χημική γόμωση… Επίσης δεν είναι καλό να υπάρχει μονίμως κριτική σε ανώτατους διοικητικούς ότι μέσα από παραλήψεις τους παρέδωσαν έδαφος. Βλέποντας το θέμα ουδέτερα στον χάρτη (ακόμη και χωρίς την πληροφορία που δίνει ο Πάγκαλος ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην παλιά συνθήκη παραχώρησης ΠΡΟΣ τους Ιταλούς) αυτές οι 2 βραχονησίδες είναι οι δυτικότερες από το μοναδικό σύμπλεγμα βραχονησίδων… Read more »

Mitsos_Mantzos

“Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Διοικητής της ΕΥΠ” 
Τι έκανε ο Δικας της ΕΥΠ στο χολάκι έλεγε τον καφέ στην γραμματέα;

dimitrov

Θυμίζω στον υπερπροδότη πως η ελληνική σημαία έπρεπε να μείνει εκεί που ήταν, ακόμα κι αν πολιτικά γίδια όπως ο δημοσιογράφος κι ο δήμαρχος την έβαλαν εκεί. Επίσης η τουρκική να φύγει μαζί με τους τούρκους, ξυλοδαρμένους από τους δικούς μας. Χωρίς πιστολιές. Πυξ λαξ μετά μουσικής. Και να μπει κι άλλη ελληνική σημαία στο άλλο νησάκι. Γι΄αυτό πληρώνουμε διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Ειδάλλως τους καταργούσαμε και πληρώναμε άλλους στο δημόσιο πχ νηπιαγωγούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Του δίνω έναν πόντο πάντως. Που να βρει άκρη με τα ένστολα κομματικά στελέχη που έμπαιναν σε καίριες θέσεις μέχρι το 2009? Αλήθεια, ο ναυαρχούκος… Read more »

Greg

Πάντως τό κατά Πάγκαλον επιχείρημα ότι άν κάποιοι προβοκάτορες δέν είχαν βάλει τήν Ελληνική Σημαία (σέ Ελληνικό νησί) δέν θά αναγκαζόταν ο ίδιος μετά νά τή βγάλει γιά νά συκοφαντείται καί νά υβρίζεται άδικα, πολύ μού άρεσε. Σέ συνδυασμό δέ μέ τό φόρτωμα στόν “αξιολύπητο ΑΓΕΕΘΑ” τής απουσίας φρουράς καί στή δεύτερη νησίδα (εδώ σημαία δέν ήθελε, ήθελε φρουρά – αλήθεια, δέν θά είχε μαζί της σημαία η φρουρά;), δείχνει τόν (τουλάχιστον) ερασιτεχνισμό, τήν τρικυμία έν κρανίω καί τόν γενικό αχταρμά πού επικρατεί στά μυαλά τού πολιτικού προσωπικού, πού κατέχει θέσεις, υποτίθεται, υψηλής εθνικής ευθύνης. Οσο γιά τό “…προϋφιστάμενο καθεστώς,… Read more »

Stamatis

Δεν φταίει ο Πάγκαλος και κανένας Πάγκαλος. Στην τελική όποιος πολιτικός θέλει ας πάει στα Ίμια αύριο να βάλει την ελληνική σημαία. Μικρή και μεγάλη.
Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση. Ευτυχώς που δεν πήγαμε τότε σε ένοπλη σύγκρουση. Ας είναι καλά οι Αμερικάνοι που μεσολάβησαν. Δεν θα υπάρχουν για πάντα να μας χωρίζουν με τους απέναντι.

Greg

“Δεν φταίει ο Πάγκαλος και κανένας Πάγκαλος ……. Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση.”
Καί δηλαδή ποιός φταίει γι’ αυτό;

Συγνώμη, γιά τήν προετοιμασία ή μή μιάς χώρας γιά τό οτιδήποτε, ποιός είναι κατά τή γνώμη σου ο υπεύθυνος; Δέν μπορεί, θά αστειεύεσαι.

kkalev

@Eizenkot Θα ξαναγράψω ότι κάπου έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε. Εξ’ αρχής το πρόβλημα δεν αφορούσε αποκλειστικά τα Ίμια (τα οποία στην τελική είναι ένας βράχος πολύ κοντά στην Τουρκία) αλλά το γεγονός ότι μετά την κρίση των Ιμίων η Τουρκία εισήγαγε τη θεωρία ότι κάθε νησίδα που δεν έχει ρητώς ονομαστεί στις συνθήκες ανήκει σε αυτή. Θυμίζω ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην Τουρκία θεωρούν ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα 18 νησιά, απλά η αντιπολίτευση ζητάει άμεση εισβολή για την επανακατάληψη τους ενώ η κυβέρνηση πιθανώς θεωρεί ότι μπορεί να μας πείσει να τα επιστρέψουμε χωρίς πόλεμο.… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

181
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 January 2015 #344

Αγορά

Related News

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Αν υπάρξει έκπληξη;

Ο πρόεδρος Τραμπ χάνει στην κούρσα προς την επόμενη προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αστικοί πληθυσμοί κατευθύνονται προς τον Τζο Μπάιντεν και οι...

Και αναδρομικά και καταδρομικά δεν γίνεται (κλεμμένο)

O τίτλος δεν είναι δικός μας. Ομολογούμε πως τον «δανειστήκαμε» από τον κορυφαίο σκιτσογράφο Ανδρέα Πετρουλάκη, και μια ανάρτησή του στο Facebook.https://www.facebook.com/andreas.petroulakis/posts/10157784710752933Πριν λίγες μέρες,...

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

 Τελικά η προσπάθεια και οι χιλιάδες εργατοώρες που έχει δαπανήσει το Υπουργείο Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό στις διαπραγματεύσεις για τις [email protected] Helleniques (συνεχίζουμε...

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Η ψηφιακή φρεγάτα [email protected] έχει περάσει από πάρα πολλά "κύματα" στις καρδιές και στο μυαλό των αναγνωστών μας. Στην αρχή ήταν μία καλή εναλλακτική...

H NAVTEX στο Καστελόριζο αφορά το Λιμενικό… So what? Έλεος με τις αντιπολιτευτικές κορώνες, υποβαθμίζουν την Εθνική Προσπάθεια και τα Επιτεύγματα των Ε.Δ.

 Χτες το βράδυ κυκλοφόρησε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ δημοσίευμα που ανέφερε πως το ΠΝ έχει εκδώσει NAVTEX για την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου και της...
- Advertisement -