33.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

Θεόδωρος Πάγκαλος: Τα Ίμια και η αλήθεια

- Advertisement -

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύτηκε στο site του πρώην Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών το βράδυ της Κρίσης των Ιμίων το 1996. Το αναδημοσιεύουμε σαν μια διαφορετική άποψη, του ίδιου του τότε Υπουργού Εξωτερικών, για το ότι ξέρουμε μέχρι σήμερα. 
“Ήταν πρωί εκείνης της αποφράδας ημέρας – ή μάλλον νύχτας – που είναι γνωστή από τότε ως νύχτα των Ιμίων. Στο πρωθυπουργικό γραφείο της Βουλής γύρω από τον Κώστα Σημίτη σιωπηλές και τραγικές φιγούρες ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας – μακαρίτης σήμερα – Γεράσιμος Αρσένης, ο Υπουργός Εσωτερικών – σήμερα κρατούμενος – Άκης Τσοχατζόπουλος, ο Πρωθυπουργικός Σύμβουλος – επίσης μακαρίτης σήμερα – Νίκος Θέμελης, ο ΑΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης και ασφαλώς δεν τους θυμάμαι όλους. Ήταν 02:30 το πρωί όταν χτύπησε την πόρτα η γραμματέας του Πρωθυπουργού και μας είπε ότι ζητάει να μιλήσει σε κάποιον από την σύσκεψη η Πρεσβεία της Άγκυρας. Ο Σημίτης με αυτό το ύφος που δεν σήκωνε συζήτηση μου είπε, θέλοντας προφανώς να διατηρήσει τη μυστικότητα της επαφής, «Θόδωρε πήγαινε να πάρεις το τηλέφωνο». Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Διοικητής της ΕΥΠ, που περίμενε μήπως τον χρειαστούμε. Στο τηλέφωνο ήταν ο διευθυντής του γραφείου τύπου. Πριν από δέκα λεπτά, μου είπε, έκανε δηλώσεις η Τανσού Τσιλέρ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας και είπε ότι πριν από μισή ώρα κατέλαβαν Τούρκοι βατραχάνθρωποι τη μικρότερη νήσο «Καρντάκ» (έτσι ονομάζουν τα Ίμια οι Τούρκοι) και ανύψωσαν την τουρκική σημαία. Η κυρία Τσιλέρ πρόσθεσε ότι είχε δώσει αυστηρή εντολή προς τους Τούρκους πεζοναύτες αν γίνει προσπάθεια ανακατάληψης από τους Έλληνες, να μην πυροβολήσουν με κανέναν τρόπο πρώτοι και να προσπαθήσουν να λυθεί το πρόβλημα με διαπραγματεύσεις.
Όπως ήταν φυσικό, η ατμόσφαιρα στο πρωθυπουργικό γραφείο πάγωσε. Ο Σημίτης γύρισε προς τον Ναύαρχο Λυμπέρη και του είπε: «Αρχηγέ, δεν σου ζήτησα να περιφρουρήσεις και τα δύο νησιά;». Ο Ναύαρχος, που είχε φαιό χρώμα, απάντησε: «Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί κ. Πρόεδρε. Το θεώρησα ακατοίκητο. Έλληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο νησί, το μεγαλύτερο». Ο Σημίτης μουρμούρησε κάτι μέσα από τα δόντια του, που προφανώς δεν είχε ξαναπεί και ο Λυμπέρης αντεπετέθη: «Εάν δεν έχω την εμπιστοσύνη σας κύριε Πρόεδρε, η παραίτησή μου είναι στη διάθεσή σας». Είπα τότε στον αξιολύπητο Αρχηγό με έντονο ύφος: «Κύριε Αρχηγέ, επειδή προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια, ξέρω ότι επιτελικός αξιωματικός ο οποίος παραιτείται σε ώρα επιχειρήσεων θεωρείται ότι λιποτακτεί και εκτελείται επί τόπου. Αυτό που προτείνετε, η παραίτησή σας δηλαδή, είναι στην πραγματικότητα πράξη εσχάτης προδοσίας». Μετά από λίγο χτύπησε το τηλέφωνο από την Ουάσιγκτον. Ήταν ο παλιός καλός μου φίλος Ντικ (Ρίτσαρντ Χολμπρουκ). Έχουμε μια προφορική συμφωνία, μου είπε. Να αποσυρθούν όλες οι δυνάμεις και από τα δύο νησιά, να απομακρυνθούν τα πολεμικά πλοία, αρχίζοντας από τα βαρύτερα (φρεγάτες επί του προκειμένου) και να επιστρέψουν τα νησιά στο statusquoante (ήδη υπάρχον καθεστώς).

Το statusquoanteήταν ακριβώς αυτό που είναι τώρα. Οι Έλληνες διεκδικούσαν τα μικρά ακατοίκητα νησιά της περιοχής ως κατάλοιπα της ιταλικής κυριαρχίας. Οι Τούρκοι τα διεκδικούσαν με βάση το σκεπτικό ότι δεν ονομάζονταν στη συνθήκη παραχώρησης της Δωδεκανήσου και κατά τη λογική τους δεν είχαν παραχωρηθεί. Σημαία πριν ενεργήσει προβοκατόρικα ο δημοσιογράφος και μετέπειτα Βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Ντινόπουλος με τη συνεργασία του Δημάρχου Καλύμνου, ο οποίος ήταν γνωστός πολιτικός φίλος του Γεράσιμου Αρσένη, δεν υπήρχε σε καμία βραχονησίδα από το πλέγμα των Ιμίων. Η συμφωνία με τον Χόλμπρουκ ήταν προφορική (“no armed elements, no military boats and guns, no flags”): «όχι στρατιωτικές δυνάμεις, όχι στρατιωτικά πλοία και πυροβόλα όπλα, όχι σημαίες».
Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία, που είχε ανεβάσει ο Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος και ο παππάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους υπερπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μικρή Ίμια υπήρχε η τούρκικη σημαία. Ή έφευγαν και οι δύο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί. Θυμίζω επίσης ότι το προϋφιστάμενο καθεστώς, πριν από το επεισόδιο δηλαδή, περιλάμβανε μια defactoελληνική παρουσία στην Ίμια, ένας Καλύμνιος κτηνοτρόφος είχε ένα κοπάδι από πρόβατα πάνω στο μεγαλύτερο νησί και πήγαινε τακτικά εκεί για να τα ποτίσει ή να ενισχύσει τη διατροφή τους. Επίσης, γύρω από τα Ίμια ψάρευαν αποκλειστικά Έλληνες παράκτιοι ψαράδες από την Κάλυμνο και ενίοτε μεγαλύτερα αλιευτικά συγκροτήματα.

Έχω σιωπήσει τόσα χρόνια για λόγους εθνικού συμφέροντος. Θρασύτατα εξυβρίστηκα και συκοφαντήθηκα διαρκώς από πάσης φύσεως πολιτικούς αντιπάλους. Καμιά απόφαση από όσες πήρα και εφάρμοσα δεν ήταν προσωπική μου επιλογή. Είχαμε Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργό Άμυνας τον Γεράσιμο Αρσένη. Ο ΑΓΕΕΘΑ Λυμπέρης έχει γράψει ολόκληρο βιβλίο το οποίο παραποιεί τα γεγονότα για να μειώσει την ευθύνη του για τη δυσμενή εξέλιξη εκείνης της βραδιάς. Δεν έχει ποτέ απαντήσει πειστικά γιατί δεν είχε εγκαταστήσει μια τυπική, έστω, φρουρά στη μικρότερη βραχονησίδα χρησιμοποιώντας δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του στρατού που βρίσκονταν λίγο παρακεί. Ούτε γιατί ο στόλος βγήκε από το ναύσταθμο στις 10πμ, δηλαδή πέντε ώρες αφού είχε επιτευχθεί η συμφωνία απαγκίστρωσης, με τη συνοδεία ελικοπτέρου και σε ζωντανή σύνδεση στα κανάλια.
Με φανφαρονισμούς δεν υπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Χρειάζονται ατσάλινα νεύρα και ηθικό ανάστημα.”
Το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε στο portal του πρώην Αντιπροέδρου, εδώ.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
photographix
Desert_Falcon

Ειτε ετσι, ειτε κοκορετσι φανηκε ποσο αχρηστοι ημασταν εκεινη την νυχτα. Τοσο η πολιτικη ηγεσια οσο και η στρατιωτικη.

Em.Ti

Πέρα από τις ευθύνες του Λυμπέρη και της λοιπής στρατιωτικής ηγεσίας, παραμένουν αναπάντητα κάποια ερωτήματα που σαφέστατα βαρύνουν την πολιτική ηγεσία, με το πρώτο να είναι γιατί όλα έπρεπε να γίνονται στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και όχι στο κέντρο επιχειρήσεων του ΥΕΘΑ. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λήψη αποφάσεων εκείνη τη νύχτα ήταν το σπασμένο τηλέφωνο μεταξύ επιτελών και Βουλής.

Agamemnon

Tι Παγκαλος τι Τσαρμπελαιν….

Λέων

στην Ελλάδα ένα από τα κακά που έχουμε είναι ότι διατηρούμε με όποιες προφάσεις στην επιφάνεια ανθρώπους που θα έπρεπε προ πολλού να έχουν σβηστεί από την συλλογική μνήμη λόγω της ουσιαστικής “προσφοράς” τους στην σημερινή οικονομική πολιτική και κοινωνική κατάντια

kkalev

“Το statusquoanteήταν ακριβώς αυτό που είναι τώρα.”
Αυτή τη στιγμή ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία πραγματοποιούν έρευνες για υδρογονάνθρακες κοντά στο Καστελόριζο. Ας υποθέσουμε ότι αύριο η Τουρκία στέλνει το πλωτό γεωτρύπανο να τρυπήσει 12 νμ έξω από το Καστελόριζο συνοδεία πολεμικών πλοίων. Ως απάντηση στέλνουμε και εμείς πολεμικά πλοία και υποβρύχια να το εμποδίσουν. Μετά από μεσολάβηση ξένων παραγόντων οι δυνάμεις αποσύρονται με συμφωνία να μην πραγματοποιηθούν στο μέλλον άλλες έρευνες. Με βάση τη λογική του Πάγκαλου επιστρέψαμε στο status quo ante, δε δημιουργήσαμε ζώνη περιορισμένης κυριαρχίας.
“Μερικοί με κατηγορούν έκτοτε γιατί υπεστάλη η ελληνική σημαία, που είχε ανεβάσει ο Ντινόπουλος, ο Δήμαρχος και ο παππάς της Καλύμνου. Θυμίζω στους υπερπατριώτες ότι οι σημαίες ήταν δύο. Στη μικρή Ίμια υπήρχε η τούρκικη σημαία. Ή έφευγαν και οι δύο ή έμεναν και η γκρίζα ζώνη είχε πια καθιερωθεί.”
Κατ’ αρχήν η σημαία ανέβηκε από περιπολικό του ΠΝ γιατί μεσολάβησε η υποστολή της (και ανάρτηση Τουρκικής). Από εκεί και πέρα ο κύριος Πάγκαλος διαμορφώνει τις επιλογές όπως τον βολεύουν. Αποστολή της κυβέρνησης του ήταν να προστατέψει την Ελληνική κυριαρχία σε Ελληνικό έδαφος, όχι να αποφύγει πάση θυσία τη στρατιωτική αναμέτρηση. Η δυαδική επιλογή που εμφανίζει έχει να κάνει αποκλειστικά με το γεγονός ότι επιθυμούσε να αναρτώνται σημαίες χωρίς διάθεση χρήσης στρατιωτικών μέσων για την προστασία τους.
Κάποια στιγμή καλό θα ήταν να απαντήσουν σε βασικές ερωτήσεις όπως:
* Γιατί η Ελλάδα στρατιωτικοποίησε μία ιδιωτική (μέχρι εκείνη τη στιγμή) διαμάχη με χρήση στρατιωτικών μέσων για την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας;
* Γιατί οι συσκέψεις δε γινόταν στο Πεντάγωνο;
* Γιατί η μία νησίδα παρέμεινε αφύλακτη;
* Ο αρχηγός της ΕΥΠ περίμενε απέξω (!!) μήπως τον χρειαστούν ή για να ενημερώσει;

Theo

Η νύχτα των Ιμίων λοιπόν, στης οποίας την αποτυχία χτίστηκαν πολιτικές καριέρες. Μετέπειτα ο κ. Ντινόπουλος έγινε δήμαρχος, βουλευτής κλπ. ενώ πολλοί άλλοι υπερθεμάτιζαν για προδότες και πουλημένους.
Συνήθως τέτοιες βαρύτατες κατηγορίες για προδότες, Γουδί κλπ προσάπτουν στους αντιπάλους τους πολιτικοί και πνευματικοί φελλοί.
Ένα ερώτημα και όποιος προαιρείται ας μας απαντήσει: Τόσους διπλωμάτες, υπαλλήλους, υπηρεσίες, υπηρεσίες πληροφοριών, media, ακόλουθοι και ότι άλλο θέτε βάλτε…
Κανένας δεν σκέφτηκε ότι κάποτε η Τουρκία όταν μας βρεί σε μπάχαλο (ακυβερνησία λόγω ασθένειας Α. Παπανδρέου, στράτευμα της πλάκας και κυβέρνηση τσίρκο χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης) θα ανακινούσε το θέμα του Αιγαίου προφασιζόμενη τις (όποιες) ασάφειες των διεθνών συνθηκών;

x-m

Πάγκαλος και αλήθεια, πράγματα τόσο ασύμβατα που αν μας πει ότι η ρίζα του 9 είναι το 3 , να ψαχτούμε, κάτι άλλο είναι. Μιλάμε για τον πιο …….(εδώ με κόβει η αυτολογοκρισία) πολιτικό της μεταπολιτευτικής ιστορίας.

Gunner227

«Δεν μου είπατε τίποτα για το μικρότερο νησί κ. Πρόεδρε. Το θεώρησα ακατοίκητο. Έλληνες πεζοναύτες υπάρχουν στο άλλο νησί, το μεγαλύτερο».
Έλεος. Απάντηση αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Παιδάκι του δημοτικού να έβλεπε την φωτογραφία των δύο βραχονησίδων θα έβαζε φρουρά και στις δύο. Με τέτοιο στρατηγικό και τακτικό σχεδιασμό θα πηγαίναμε σε πόλεμο;

Konstantinos1

Οκ,δημοκρατία έχουμε, ας μας πει τη γνώμη του και ο άνθρωπος που δήλωσε διεφθαρμενος από ανάγκη, λόγω συστήματος και ότι τα έφαγε γιατί όλοι έτσι τα έτρωγαν και δε θα τον ψήφιζαν διαφορετικά … (Βέβαια υπάρχουν και άλλου είδους ψηφοφοροι ,αλλά μάλλον δεν τον βόλευε να ψάξει να τους βρεί) ..Αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. .

Nikolas K

Αν οντως απαντησε ετσι ο Λυμπερης, τοτε ειναι τρομπας πολυ μεγαλης ολκης…

Aias

Υπήρχαν διαθέσιμες μονάδες για φύλαξη και στις δύο νησίδες;
Αν ναι τότε η ευθύνη ανήκει στην στρατιωτική ηγεσία .
Αν όχι τότε η ευθύνη ανήκει πάλι στην στρατιωτική ηγεσία.
Όλοι καταλαβαίνουμε πιστεύω το γιατί.
Οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες ,πάντως, διαχρονικές και καθημερινές.
Σχολιάζω πάντα το επιχειρησιακό κομμάτι.

Προβοκάτωρ

Ο κύριος Πάνκαλος..αντί να τσαπίζει σε κάνα Σοβχόζ μέχρι να μας απαλλάξει από την παρουσία του… μας δουλεύει.

Eizenkot

Καταρχήν για να ξεκινήσεις πόλεμο πρέπει να υπάρχει στρατηγικό διακύβευμα. Δεν μπορείς να στείλεις το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων να γίνει τροφή για τα κανόνια (και ενδεχομένως και πολίτες και υποδομές σε αστικά κέντρα) χωρίς σοβαρό λόγο.
Δεύτερον, οι αμφισβητήσεις είναι το σύμπτωμα, η αιτία ήταν η υπεροπλία των γειτόνων σε συνδυασμό με την μαχητική νοοτροπία του ισλάμ (μουτζαχεντίν κτλ).
Τρίτον, το θέμα της φύλαξης μου θυμίζει λίγο το αστείο στο στρατό “έτσι και δω γόπα κάτω θα σας βάλω να μαζέψετε και τα χαλίκια”. Απλά δεν είναι ούτε αποδοτικό ούτε εφικτό να προστατεύεις τα πάντα για πάντα και να είσαι επ’ άπειρο σε μέγιστη επιφυλακή.
Κοντολογίς το έλλειμμα ισχύος δεν μπορεί να υπερκαλυφθεί μέσα από τακτικές μεθόδους.

Mitsos_Mantzos

“Βγήκα στο μικρό χολάκι όπου βρισκόταν μόνο η γραμματέας και ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος, Διοικητής της ΕΥΠ” 
Τι έκανε ο Δικας της ΕΥΠ στο χολάκι έλεγε τον καφέ στην γραμματέα;

dimitrov

Θυμίζω στον υπερπροδότη πως η ελληνική σημαία έπρεπε να μείνει εκεί που ήταν, ακόμα κι αν πολιτικά γίδια όπως ο δημοσιογράφος κι ο δήμαρχος την έβαλαν εκεί. Επίσης η τουρκική να φύγει μαζί με τους τούρκους, ξυλοδαρμένους από τους δικούς μας. Χωρίς πιστολιές. Πυξ λαξ μετά μουσικής. Και να μπει κι άλλη ελληνική σημαία στο άλλο νησάκι. Γι΄αυτό πληρώνουμε διπλωμάτες και στρατιωτικούς. Ειδάλλως τους καταργούσαμε και πληρώναμε άλλους στο δημόσιο πχ νηπιαγωγούς και νοσηλευτικό προσωπικό.
Του δίνω έναν πόντο πάντως. Που να βρει άκρη με τα ένστολα κομματικά στελέχη που έμπαιναν σε καίριες θέσεις μέχρι το 2009?
Αλήθεια, ο ναυαρχούκος της ΕΥΠ τι έκανε με τη γραματέα? Δεν έπρεπε οι Τζειμς Μποντ του να μαζέψουν τους 2 καμπόυδες πριν φτάσουν να κάνουν εξωτερική πολιτική στη θέση του Πάγκαλου? Κι αυτός ο τηλεπερσόνας-αμυντικός αναλυτής που κάλυψε την έξοδο του στόλου ζωντανά σε όλη τη τουρκιά και το κανάλι του πως τιμωρήθηκαν από το ελληνικό κράτος?

Greg

Πάντως τό κατά Πάγκαλον επιχείρημα ότι άν κάποιοι προβοκάτορες δέν είχαν βάλει τήν Ελληνική Σημαία (σέ Ελληνικό νησί) δέν θά αναγκαζόταν ο ίδιος μετά νά τή βγάλει γιά νά συκοφαντείται καί νά υβρίζεται άδικα, πολύ μού άρεσε.
Σέ συνδυασμό δέ μέ τό φόρτωμα στόν “αξιολύπητο ΑΓΕΕΘΑ” τής απουσίας φρουράς καί στή δεύτερη νησίδα (εδώ σημαία δέν ήθελε, ήθελε φρουρά – αλήθεια, δέν θά είχε μαζί της σημαία η φρουρά;), δείχνει τόν (τουλάχιστον) ερασιτεχνισμό, τήν τρικυμία έν κρανίω καί τόν γενικό αχταρμά πού επικρατεί στά μυαλά τού πολιτικού προσωπικού, πού κατέχει θέσεις, υποτίθεται, υψηλής εθνικής ευθύνης.
Οσο γιά τό “…προϋφιστάμενο καθεστώς, πρίν από τό επεισόδιο δηλαδή, περιλάμβανε μιά defacto ελληνική παρουσία στην Ίμια, ένας Καλύμνιος κτηνοτρόφος…”, τί σημαίνει κατά Παγκαλο; Οτι τελικά τά Ιμια ήταν καί είναι υπό επίσημη Ελληνική κυριαρχία, ή ήταν defacto Ελληνικά μέχρι πού “ενδιαφέρθηκαν” οί Τούρκοι;
Πώς νά μή σέ πιάνει μετά ίλιγγος;

Stamatis

Δεν φταίει ο Πάγκαλος και κανένας Πάγκαλος. Στην τελική όποιος πολιτικός θέλει ας πάει στα Ίμια αύριο να βάλει την ελληνική σημαία. Μικρή και μεγάλη.
Η Ελλάδα δεν ήταν προετοιμασμένη για την κρίση. Ευτυχώς που δεν πήγαμε τότε σε ένοπλη σύγκρουση. Ας είναι καλά οι Αμερικάνοι που μεσολάβησαν. Δεν θα υπάρχουν για πάντα να μας χωρίζουν με τους απέναντι.

kkalev

@Eizenkot
Θα ξαναγράψω ότι κάπου έχουμε αρχίσει και ξεφεύγουμε.
Εξ’ αρχής το πρόβλημα δεν αφορούσε αποκλειστικά τα Ίμια (τα οποία στην τελική είναι ένας βράχος πολύ κοντά στην Τουρκία) αλλά το γεγονός ότι μετά την κρίση των Ιμίων η Τουρκία εισήγαγε τη θεωρία ότι κάθε νησίδα που δεν έχει ρητώς ονομαστεί στις συνθήκες ανήκει σε αυτή. Θυμίζω ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση στην Τουρκία θεωρούν ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα 18 νησιά, απλά η αντιπολίτευση ζητάει άμεση εισβολή για την επανακατάληψη τους ενώ η κυβέρνηση πιθανώς θεωρεί ότι μπορεί να μας πείσει να τα επιστρέψουμε χωρίς πόλεμο.
Για τα Ίμια συγκεκριμένα το θέμα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως παλαιότερο άρθρο στην Πτήση:
“Τα Ίμια ή Λιμνιά («Kardak» για την Τουρκία) αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα δύο νησιών πλησίον της Ψερίμου (Δωδεκάνησα), ενώ απέχουν από τα τουρκικά παράλια περίπου 3,6 ναυτικά μίλια. […]
Μετά τον τερματισμό του ιταλοτουρκικού πολέμου γνωστού και ως «Πολέμου της Τριπολίτιδας» (1911-1912), τα Δωδεκάνησα περιήλθαν υπό ιταλική κτήση. Η Κεμαλική Τουρκία αναγνώρισε την ιταλική κυριαρχία στα Δωδεκάνησα με το Άρθρο 15 της Συνθήκης της Λωζάννης. Παράλληλα αναγνωρίζονταν η τουρκική κυριαρχία στο σύνολο των νησίδων που απείχαν τρία ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια (Άρθρο 12), συνεπώς τα Ίμια εξαιρούνταν. Το ιταλοτουρκικό πρωτόκολλο της 28ης Δεκεμβρίου 1932, καθόρισε λεπτομερώς τα θαλάσσια σύνορα στα Δωδεκάνησα, και γίνεται συγκεκριμένη μνεία στο «μέσον μεταξύ των νησιών Λιμνιά και Cavus adasi» ως το 30ο σημείο καθορισμού της συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών”
Η Ελληνοτουρκική Αντιπαράθεση στα Ίμια (1996). Ο «Μύθος» του Εθνικού Τακτικού Πλεονεκτήματος – https://www.ptisidiastima.com/imia-tactical-analysis/
Η Τουρκία έχει ορίσει ως casus belli την άσκηση δικαιώματος εκ μέρους της Ελλάδας. Το να καταρρίπτει η Ελλάδα ίχνη τα οποία ίπτανται στον εναέριο χώρο της και τα οποία θεωρεί επικίνδυνα για την ασφάλεια της αποτελεί δικαίωμα της. Κάπου θα έπρεπε να είναι προφανής η διαφορά.
Η λογική να μην κάνουμε πόλεμο επειδή θα πέσει ο ουρανός (sorry Yildirim) στο κεφάλι μας είναι ακριβώς η λογική που θα επιτρέψει στον αντίπαλο να πάρει τα πάντα με την απειλή χρήσης βίας/πολέμου. Οι αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας οφείλουν να μην είναι ανεύθυνες αλλά οφείλουν παράλληλα να προασπίζονται τα συμφέροντα του έθνους τα οποία δεν περιορίζονται στην πάση θυσία αποφυγή κάθε ένοπλης αντιπαράθεσης.
Μάλλον το Ισραήλ ήταν ηλίθιο τόσες δεκαετίες να εφαρμόζει το δόγμα του Σιδηρούν Τοίχους και μόνο όταν οι Άραβες αποδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να το κατανικήσουν και πετάξουν στη θάλασσα μπήκε σε διαπραγματεύσεις και έδωσε εδάφη με αντάλλαγμα της ειρήνη.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49

Related News

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

EKTAKTO: Με δομική αναβάθμιση τα ελληνικά F-16C/D Block 50 σε 50+Adv, υποστήριξη (και εκσυγχρονισμός;) των LANTIRN και των DB-110

Τα νέα είναι γενικότερα καλά για τα ελληνικά F-16C/D Block 50+Adv, καθώς σε χτεσινή της ανακοίνωση η DSCA αποκαλύπτει πώληση ύψους 270 εκ. δολαρίων...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...