ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

62
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Το περιοδικό μας ασχολείται με τις εξελίξεις στην αεροναυτική, αεροναυπηγική και αεροδιαστημική τεχνολογία. Ασχολείται με όλα τα κατασκευάσματα του ανθρώπου που πετούν, την επιστήμη και την τεχνολογία. Αλλά ασχολείται και με την Άμυνα, όντας το πρώτο αμυντικό περιοδικό στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής μας αυτό ήθελε, και γιαυτό δημιούργησε ένα περιοδικό άμυνας με πολύ υψηλές προδιαγραφές, που ουδέποτε ξεπεράστηκαν από κανέναν. Ένα περιοδικό που όμως “ανδρώθηκε” μέσα σε μια “αντιμιλιταριστική” υστερία της δεκαετίας του ’80, όπου κάθε “αμυντικό” ήταν και “κακό”. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις καμπάνιες περί “ένα F-16 ίσον 10 νοσοκομεία”, ούτε τις καμπάνιες στα σχολεία, όπου τα παιδάκια έπρεπε να φέρουν τα πολεμοχαρή παιχνίδια προς καταστροφή (δεν θυμόμαστε περί ανταλλαγής).

Γενικά μια ολόκληρη γενιά ανδρώθηκε θεωρώντας πως οτιδήποτε έχει να κάνει με όπλα είναι λάθος. Έτσι όποιο εργαστήριο σε οποιοδήποτε Πολυτεχνείο ασχολήθηκε με την Άμυνα απλά “έχασε”, όπως έχασε και η Ισορροπία Δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο, όταν η απάντηση στην αγορά 160 τουρκικών F-16 ήταν 40+40 ελληνικά μαχητικά. Αυτά όμως είναι “αρχαία” ιστορία, και κανείς πλέον δεν τα σκέφτεται ή τα θυμάται. Άλλωστε, όποιος ασχολήθηκε με την Άμυνα, πολιτικά πάντα, έχασε. Ο Α. Παπανδρέου κατηγορήθηκε από την τότε αντιπολίτευση για την αγορά των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, ο Κ. Μητσοτάκης για την αγορά των 40 F-16C/D Block 50, και πάει λέγοντας. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο “πολύς” και προσφάτως αποφυλακισθείς Α. Τσοχατζόπουλος, που είδε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΕΔ σαν ευκαιρία προσωπικού (υπερ)πλουτισμού.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Τον καιρό των Μνημονίων, η αλήθεια είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν η εύκολη περικοπή. Όταν πετσοκόφτηκαν μισθοί και συντάξεις, ελάχιστοι έκλαψαν όταν οι ΕΔ εγκαταλήφθηκαν στην τύχη τους. Το 2015, με την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τελικά ήταν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) προ των πυλών, μια μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στις ΕΔ την είχαμε όλοι οι ασχολούμενοι με την Άμυνα αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Οι γνωστές και μη εξαιρετέες δηλώσεις Μπαλάφα περί “ανάληψης ρίσκου”, σε ότι αφορά τις μεγάλες αμυντικές μειώσεις δεν έχουν ξεχαστεί.

Μεταχειρισμένο υλικό ακούμε αλλά δεν βλέπουμε…

Μετά το 2015 όλα άλλαξαν, μάλλον. Το ΥΠΕΘΑ το ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, μάλλον με τις δικές του ιδέες περί ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από μερικές “ιδέες” που αφορούσαν F-15 (!!!), πώλησης σύγχρονου εξοπλισμού για αγορά μεταχειρισμένου κοκ, επικράτησε η λογική. Επιτέλους υπεγράφη η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16, έγινε μια εξαιρετική διαπραγμάτευση για 70 OH-58D Kiowa Warrior, αγοράστηκαν επιπλέον CH-47D Chinnok, συμφωνήθηκαν FOS για κύρια οπλικά συστήματα, γίνεται ο -δύσκολος- εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β, ενώ κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, μαζί την αγορά για τορπίλες για το Ναυτικό. Φυσικά η ελληνική πλευρά “άρπαξε από τα μαλιά” την ευκαιρία για την χρηματοδότηση αγοράς φρεγατών [email protected] από την Γαλλία, αλλά μια αχαρακτήριστη κίνηση με τις  FREMM την κάναμε (το κλείνουμε εδώ το θέμα με τις FREMM).

Βίτσας: Εκσυγχρονίζουμε μόνο κάποια από τα F-16 σε F-16V, θα ενισχυθεί ΠΝ και ΣΞ

Μαζί με τον κ. Καμμένο ανέλαβε δίπλα του και ο εξαιρετικός Δ. Βίτσας, που ανέλαβε να είναι η φωνή της λογικής σε ένα δύσκολο υπουργείο. Θυμόμαστε πως ήταν αυτός που “μετέφρασε” τις δηλώσεις Καμμένου για τον εκσυγχρονισμό των F-16, βάζοντας τα πάντα σε μια τάξη. Ότι είπε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας έγινε, απλά έγινε και κάτι άλλο. Οι υπηρεσίες του χρειάστηκαν σε ένα νέο πολύ πιο δύσκολο υπουργείο, αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έτσι ήρθε στην θέση του ο καθόλα συμπαθής Φ. Κουβέλης, που μάλιστα προξένησε έκπληξη καθώς στο παρελθόν είχε λάβει υψηλότερες θέσεις από αυτή του Αναπληρωτή Υπουργού.

La Tribune: Σύγχυση μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για το θέμα της ενοικίασης των φρεγατών FREMM

Οι συνεντεύξεις του ξεκίνησαν με ενδιαφέρον. Όλοι θυμόμαστε εκείνη την Παρασκευή, που η Ελλάδα για λίγες ώρες ήταν ιδιοκτήτρια 2 φρεγατών τύπου FREMM. Εκείνη την μέρα πραγματικά είχαμε αγαλλιάσει, ραντάρ PESA Herakles,Aster (έστω και 15), SCALP Naval στο Αιγαίο, ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα μέσα στην κρίση. Η χαρά μας κράτησε μέχρι και το βράδυ, όταν μάθαμε πω η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, πάνω από το κατάστρωμα μιας εκ των φρεγατών που θα “παραλάμβανε” η χώρα μας, δήλωσε απλά “Έλληνες, ξεχάστε το”.

Ανατροπή με τις FREMM; Η γαλλίδα υπουργός άμυνας αρνείται την παραχώρηση, δεν ξέρει, δεν είδε!

Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ επισκιάστηκαν από αυτές του ΥΠΕΘΑ. Όντας όμως σημαντικός κρίκος στην Άμυνα της χώρας, εμείς, όπως και πολλοί άλλοι παγκοσμίως, παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του. Οι οποίες δηλώσεις του συνεχώς επαναλαμβάνουν μια φράση “κλισέ”: Δεν θα ακολουθήσουμε την κούρσα εξοπλισμών της Τουρκίας.

Εντάξει, το είπαμε μια φορά, το είπαμε δυο φορές, να το πούμε και μια τρίτη, μήπως όμως δεν είναι σοβαρή “ατάκα” για πολιτικό προϊστάμενο του ΥΕΘΑ; Καλό είναι για κομματικές εκδηλώσεις, αλλά όχι για επίσημο προϊστάμενο του ΥΕΘΑ. Έχουμε μερικά ερωτήματα, και μιας και “δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών” ας τα θέσουμε δημοσίως.

  1. Για ποια κούρσα εξοπλισμών μιλάμε. Η Τουρκία ανανεώνει το υλικό που ήδη έχει, εκτελεί ένα σχέδιο ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεών της που ξέραμε ότι θα το κάνει πριν 10 χρόνια, και ξέρουμε τι θα κάνει μετά από 10 χρόνια. Επειδή εμείς πετάμε χαρταετό, κοιτώντας να μεγαλώσουμε το Δημόσιο και να δώσουμε συντάξεις σε 45χρονους, δεν σημαίνει πως η Τουρκία κάνει κούρσα εξοπλισμών. Κοιτάει την Άμυνά της.
  2. Κάνουμε εμείς κούρσα εξοπλισμών; ή μήπως κάναμε ποτέ; Αν ναι, ας μας πει ο κος Υπουργός σε ποιον κλάδο των ΕΔ αυξήσαμε νούμερα και διαθεσιμότητες από το 1980.
  3. Η διατήρηση, έστω στοιχειώδης, της αποτρεπτικής ικανότητας των ΕΔ να προστατεύουν την πατρίδα μας από εξωτερική επιβουλή, θεωρείται κούρσα εξοπλισμών;
  4. Η λίστα με τις ανάγκες που έχουν καταρτίσει τα Επιτελεία, τα βλέπουμε σαν κούρσα εξοπλισμών; Γιατί αν βγαίνουμε από Μνημόνια με μόνο στόχο να δώσουμε επιδόματα από τα Υπερπλεονάσματα της Υπερφορολόγησης, τότε ας το ξεχάσουμε καλύτερα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν έκανε κούρσα εξοπλισμών. Φρόντισε απλά να καλύψει πιεστικές ανάγκες που ανάλογα με την εποχικότητα γιγαντώνονται. Ακόμη και τα ΕΜΠΑΕ, ήταν μια απάντηση στην βίαιη αποκάλυψη των τρομακτικών κενών που υπήρχαν στην άμυνά μας.

Απέναντί μας έχουμε έναν εχθρό (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας), που θέλει να μας αποσπάσει βίαια νησιά, κατοικημένα ή και ακατοίκητα του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία είναι αναθεωρητική, και ουσιαστικά εφαρμόζει την θεωρεία της ναζιστικής Γερμανίας περί Lebensraum . Αυτή την στιγμή, έχοντας περάσει πριν 20 χρόνια την κρίση που περάσαμε εμείς, και έχοντας βγει εύκολα και γρήγορα από αυτή, έχει αποφασίσει να εξοπλιστεί και να μας αποσπάσει όσα θέλει με την δύναμη των όπλων. Τι σημαίνει λοιπόν πως εμείς “δεν παρασυρόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών”; μπορεί να μας το εξηγήσει κάποιος, γιατί εμείς απλά το βλέπουμε σαν την περίφημη ρήση Μπαλάφα, προ εκλογών;

Ελλάδα – Τουρκία: Προβλέψεις και σύγκριση πληθυσμού έως τα τέλη του 21ου αιώνα

Θα μπορούσαμε να πούμε, αν θέλαμε, “με τα λίγα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα, θα κάνουμε το καλύτερο“. Αυτό το περί “κούρσας εξοπλισμών” θυμίζει πολύ την δεκαετία του ’70 και του ’80 στην Δυτική Ευρώπη, όταν όλα τα κόμματα της Αριστεράς μιλούσαν για “κούρσες εξοπλισμών” που έπρεπε να σταματήσουν, αγνοώντας φυσικά τις Ένοπλες Δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας που συσσώρευαν οπλικά συστήματα σε απίστευτους αριθμούς από την άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Εμείς δεν χρειαζόμαστε κάτι τόσο “αποπροσανατολιστικό”. Ειδικά όταν έχουμε Ευρωπαίους εταίρους, που μας έχουν δανείσει εκατοντάδες δις ευρώ, κι εμείς κάθε τόσο τους λέμε “πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα F-16”. Για τους Ευρωπαίους αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν το ελληνικό πρόβλημα με την ανάγκη ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων.

Οι Ευρωπαίοι βλέπουν και τις δηλώσεις Τραμπ, περί δαπάνης της Ελλάδας ύψους 2,36% του ΑΕΠ για την Άμυνα, και “τρελαίνονται” καθώς θέλουν τα λεφτά τους πίσω το συντομότερο. Τώρα, 2,36% για την Άμυνα, με ΑΕΠ 177,7 δις ευρώ το 2017, λογικά θα έπρεπε να ξοδεύουμε πάνω από 4 δις ετησίως για την Άμυνα. Δουλευόμαστε, έτσι; Αν δίναμε 4 δις για εξοπλισμούς τον χρόνο, αυτή την στιγμή οι πιλότοι μας θα έβγαζαν σέλφι πάνω από την Άγκυρα, λίγο πριν επιστρέψουν και προσνηωθούν στο 2ο αεροπλανοφόρο μας.

ΑΠΟΨΗ: Ένας πραγματικός λόγος που μια Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση θα οδηγούσε σε απόλυτη ήττα την Τουρκία

Λοιπόν, δηλώσεις περί “κούρσας εξοπλισμών” μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην ελληνική αμυντική προσπάθεια. Καθώς θα παραμείνουμε υπό στενή εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η παρούσα ή άλλη μελλοντική κυβέρνηση θα “πηγαίνει” στους εταίρους προκειμένου να δικαιολογήσει μια νέα αμυντική προμήθεια, αυτοί θα μας λένε, και δικαίως, “τι έγινε ρε παλληκάρια, παρασυρθήκατε τελικά σε κούρσα εξοπλισμών“; 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Καυτή Πιπεριά
Guest

Εξαιρετικό το άρθρο της Πτήσης. Για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο βραχυπρόθεσμη πολιτική εμφανίζει η Ελλάδα . Μια χώρα της τελευταίας στιγμής σε αντίθεση με κάποιους άλλους που κοιτάνε μακριά. Και να σκεφτείς ότι πριν κάποιους αιώνες ήμασταν στην κορυφή.

George
Guest
George

..selfie πάνω από την Άγκυρα πριν προσγειωθούν στο 2ο αεροπλανοφόρο μας!! Ακόμα κλαίω!!

evaggelos
Member
evaggelos

παιδια δεν ξερω αλλα μια απογοητευση την εχω α) η χωρα δεν εχει δυνατοτητες εξοπλισμων αφου η οικονομια της δεν της ανηκει. β] το να συγκρινουμε εξοπλισμους ελλαδας -τουρκιας ειναι σαν να κλεβεις απο εκκλησια. γ) οι ευρωπαιοι και οχι μονο δεν αντιλαμβανονται πως δυο χωρες μελη του νατο θα σφαχτουν? ειναι σαν το γιατι πειραζει η μακεδονια να λεγεται ετσι. δ) τα νουμερα δεν βγαινουν κι αν αληθευει το story με τον πληθος στα 7,5 μυρια την χρονια ολοκληρωσης του χρεους κλαφτα. Ε) χωρις χρημα οπλα δεν αναβαθμιζονται οπλα και ετσι οπως ζουμε πλεον με νοσοκομεια χωρις γιατρους περικοπες… Read more »

Stmts
Guest
Stmts

Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα.Η χωρα παρα το μικρο της μεγεθος διαθετει εναν αξιολογο στρατο που ειναι απο τους κορυφαιους του Νατο.Λελογισμενη χρηση των πορων χρειαζεται,εξυπνες αγορες καινουργιων και μεταχειρισμενων συστηματων πολλαπλασιαστων δυναμης και προς θεου να μην επιστρεψουμε στην εποχη των μιζων και του ”φαταουλισμου”. Η Τουρκια μπορει να ειναι αναθεωρητικη δυναμη αλλα μπορει να μας βλαψει μονο βρισκοντας πατημα σε λαθη δικα μας.Αυτο εχει δειξει η ιστορια.

sotbak
Member
sotbak

μπραβο

Mtsak
Member
Mtsak

Σωστός. Μόνο να προσθέσω στην φράση “εξυπνες αγορες καινουργιων και μεταχειρισμενων συστηματων πολλαπλασιαστων δυναμης” ότι το ιδανικό θα είναι αυτά τα συστήματα να είναι και “άγνωστα” στους απέναντι.

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Η άμυνα είναι ενδεικτική του υδροκεφαλισμού του κράτους. 4+ δις η μισθοδοσία του ΥΠΕΘΑ που δίνει 2+% στο ΑΕΠ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια ότι περικόπτοντας το ΑΕΠ για την άμυνα χτυπιέται η ετοιμότητα του στρατεύματος. Από την άλλη προσπαθούν να προμηθευτούν μεταχειρισμένο υλικό για να διατηρήσουν τα μαγαζάκια και τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν τις περασμένες δεκαετίες αλλά δεν τους βγαίνει γιατί δεν υπάρχει σάλιο ούτε για τα μεταφορικά, πόσο μάλλον για συντήρηση ή εκπαίδευση σε νέα (μεταχειρισμένα) όπλα. Γενικά, αν δεν υπήρχε η μεθοδική, αναθεωρητική Τουρκία που με τις πολλές επιτυχίες σε βιομηχανία και κατασκευές απειλεί την υπόσταση του ελληνικού… Read more »

NickPL
Guest
NickPL

Ακριβως.

Το 67% των ελαχιστων πορων κατευθυνονται στην μισθοδοσια του ΥΠΕΘΑ. Αντι για R&D (βλεπε Ισραηλ), διασυνδεση με τις πανεπιστημιακες σχολες για υψηλη προστιθεμενη αξια (βλεπε Technion), η χωρα της κομποστας αυτοσχεδιαζει με καμμενους καθε αποχρωσης.

Οι IDF με τις αμετρητες αποστολες και με…κοχονες που φτανουν στο Αλφα Κενταυρου εχουν 20 ανωτατους αξιωματικους οταν οι ΕΕΔ βρισκονται στα 280+

Mε 60% να πιστευουν σε αεροψεκασμους, περιφορες λειψανων σε κρατικα νοσοκομεια και αμορφωτους ψηφοφορους θιασωτες των πρασινο/μπλε/κοκκινων…Καματερων, οποιος μπορει να αποδρασει απ το Γιουνανισταν, το πραττει.

dimitrov
Guest
dimitrov

Αγαπητέ μου είναι σαφές πως ο μόνος λόγος που έχουμε ΕΔ είναι η στάση της Τουρκίας. Αν η Τουρκία ήταν comme il faut απλά δε θα είχαμε ένοπλες δυνάμεις. Ούτε καν για τις περίφημες νατοϊκές υποχρεώσεις. Τους ένστολους τους βολευαμε και στα σώματα ασφαλείας. Και μη μου πείτε πως οι σοβαρές χώρες …. κλπ,κλπ,κλπ. Δεν ανήκουμε εκεί. Πάντως θα είχε πλάκα να κουναγαμε το δάχτυλο στους Ευρωπαίους εταίρους μας για κούρσες εξοπλισμών αντί τα φράγκα να πηγαίνουν σε έργα ειρήνης και προκοπης, αφήνοντας δυστυχισμένους να πνιγούν στη Μεσόγειο.

Nikolaos
Member
Nikolaos

Εξαίρετο άρθρο, με τη σπάνια στόφα του ΦΓΚ. Ανακάλεσε στη μνήμη μας και τη μαύρη δεκαετία του ’80, με τις ιδεοληψίες που βρίσκονται στη ρίζα κάθε κακού της σημερινής Ελλάδος. Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε όχι διαδίκτυο, ούτε καν τηλεόραση πλην των δύο κρατικών, ενώ ακόμη και οι πειρατικοί ραδιοσταθμοί (ανάσα της εφηβείας μας) διώκονταν απηνώς από την Αστυνομία. Οι σημερινοί νέοι δεν μπορούν να φανταστούν το ζοφερό σκηνικό πνευματικής υποξίας εκείνης της εποχής, όταν ήσουν πραγματικά καταδικασμένος να παραδέρνεις ανάμεσα σε μια ξύλινη εξουσιαστική γλώσσα που προσπαθούσε να επανερμηνεύσει όλη την ύπαρξη και ιστορία αυτής της χώρας (και του κόσμου!)… Read more »

Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ
Guest
Φτωχός και μόνος κάου - μπόυ

Μαύρη η δεκαετία του ΄80; “ζοφερό σκηνικό πνευματικής υποξίας”; Έλεος δηλαδή…βιβλία, περιοδικά, δίσκοι, κόσμος που ψαχνόταν και σεις είδατε άνυδρη έρημο; Αν ζούσατε σε κάποια επαρχιακή πόλη ίσως κάπου να έχετε δίκιο αλλά όχι πια και έρημος. Αντίθετα πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη εποχή να διαβάσει κανείς και να ενημερωθεί σε ό,τι ήθελε. Ούτε υπήρχε μόνο η Πτήση στον αμυντικό τύπο, απλώς ήταν το καλύτερο περιοδικό συγκριτικά. Με μπερδέψατε μέχρι που διάβασα ότι ο Φώτης ο Κουβέλης είναι “αδίστακτος δολοπλόκος, δεινός χειριστή όλου του γκαιμπελικού οπλοστασίου αποπροσανατολισμού του λαού”. Εντάξει, αυτό ήταν, το γαρ πολύ της θλίψεως. Και ο συντάκτης… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Καλές οι πολιτικούρες αλλά μάλλον σε λάθος μέρος και λάθος ανθρώπους. Υπέροχη η δεκαετία του 80? Ναι βέβαια. Είχε χέβυ μέταλ, Γκάλη-Γιαννάκη ….. , αληθινά αντίντας, Χάρυ Κλιν ……. βίντεο, αιρκοντίσιον, αυτοκίνητα ΑΜΟ ……. ε είχε και κάτι αλλαγούλες ανατολικά της Ευρώπης. Ωραία λοιπόν, φτάνει να μην ήσουν η ελληνική οικονομία. Κάτι πεζά ενοχλητικά πραγματάκια όπως δημόσιο χρέος, ελλείμματα, καταστροφή της βιομηχανίας, ναυπηγεία, πεθαμένες ΔΕΚΟ, πληθωρισμός στο 25%!!!. Όσο για την ενημέρωση των 2 κρατικών καναλιών τι να πει κανείς? Ωχριά η σημερινή εποχή σε σχέση με τότε. Που ο Κουρής με τα ωραία του? Αναπολώ. Ωραία η δεκαετία ……..… Read more »

NikolakiEfentis
Member
NikolakiEfentis

Μερικά δωράκια ήταν μωρέ στους εαυτούς τους, πώς κάνετε έτσι; Τόσα χρόνια η δεξιά στην εξουσία, οι σύντροφοι τι να κάνουν;

Να προσθέσω των “αγώνα” να μην “περάσει η Αμερικάνικη υποκουλτούρα πάνω από το Αιγαίο” (κατά δήλωση τότε Υπουργού), στο πρόσωπο του πρώτου τουρκικού δορυφόρου…

Όποιος δεν έχει αντιληφθεί ότι σήμερα πληρώνουμε τον λογαριασμό του Αντρέα, του Μένιου, του Γεννηματά, της Μιμής και της κοινωνίας του Αντρέα που μας εξουσιάζει τι να πω……. Κατά τα άλλα σκάνδαλο τα Leo-1GR…

dimitrov
Guest
dimitrov

Λέτε κι εμείς δεν ζήσαμε τότε. Πομφόλυγες που? Εδώ. Σε εμάς. Λες και δεν είμαστε εκείνης της γενιάς και ξυπνήσαμε τώρα δα, ξαφνικά στο χώρο της άμυνας.

Thras
Member
Thras

Τα ’80s ήταν μια πραγματική καταστροφή. Όχι μόνο λόγω του πολιτικού απατεώνα που κυριάρχησε και έβαλε τις βάσεις για τη σημερινή χρεοκοπία, αλλά κυρίως της λανθασμένης κουλτούρας και λαμογιάς που προήγαγε σε όλα τα επίπεδα… θα σταματήσω εδώ, γιατί θα φύγουμε εντλώς από το θέμα!

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Έτσι. Σε ευχαριστώ και για την αναδρομή.

Nikos Paraskevas
Guest
Nikos Paraskevas

Να κάνω και εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες και πριν μας δανείσουν. Γενικά είναι αρκετά δύσκολο να πειστεί ο οποιοσδήποτε με τις ελληνικές κινδυνολογίες. Εμείς μπορούμε να αναμασάμε εντός χώρας οτιδήποτε θέλουμε και να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για τις κοινές μας απόψεις αλλά παραέξω αυτά δεν στέκουν. Επίσης να πούμε και δύο ακόμα πράγματα. Η Ελλάς στο πρόσφατο παρελθόν είχε φτάσει και το εκπληκτικό 6% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Τουρκία είναι κάτω από εμάς. Οι Τούρκοι δικαιολογούνται να μιλάνε για κούρσα εξοπλισμών περισσότερο. Μέχρι την… Read more »

GK_
Member
GK_

«..Αυτά όμως είναι «αρχαία» ιστορία, και κανείς πλέον δεν τα σκέφτεται ή τα θυμάται. ..»
Τωρα τι θελετε να πειτε;
Μετα απο τοσα χρονια …οτι γερασα και δεν θυμαμαι; grin

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Μέρος της απάντησης δόθηκε σήμερα Κυριακή από τον Βίτσα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.

”Θα πάρουμε τα κονδύλια (ενν. της στέγασης-σίτησης-διαβίωσης των εισερχομένων) από το ΥΠΑΜ” ήταν ο τίτλος.

Πράγματι, αφού πλέον το κύριο έργο των ΕΔ είναι οι μαζικά εισερχόμενοι, τα κονδύλια είναι πολλά.

Δόθηκαν αρχικά στο ΥΠΕΘΑ ως το μοναδικό κομμάτι του κράτους που λειτουργούσε κάπως, αλλά τώρα, αφού
α. Εξευτελίστηκαν και διαλύονται οι ΕΔ και
β. Εδραιώθηκαν οι εισερχόμενοι,
ήρθε η ώρα να επανέλθει ο χειρισμός σε ανθρώπους που ξέρουν.

Stavrogin1
Member
Stavrogin1

Αυτη την στιγμη και για τα επόμενα 2-4 χρονια η τουρκια δεν ειναι επικίνδυνη, λογο των αποτάξεων και των γενικότερων πολιτικών συνθηκών. Χρήματα δεν υπάρχουν, οκ, ας υπάρχει τουλάχιστον σχεδιασμός, πρόγραμμα και εκπαίδευση; Θα αισθανόμουν πολύ πιο σιγουρος αν γνώριζα οτι έχουμε ενα καλά εκπαιδευμένο στρατο με σωστο δόγμα, απο το να έχουμε ενα μέτρια εκπαιδευμένο, άρτια εξοπλισμένο με επιπόλαια στημένη άμυνα.

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Καλά απο τον Κουβέλη θα μάθουν οι πωλητές ΗΠΑ και Γερμανία για arms race στο Αιγαίο και δεν πρέπει να μιλάει για κούρσα εξοπλισμών;
May 23, 1977
https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1977/05/23/aegean-in-conflict-over-illusive-oil/dcd94ba3-2f52-4b4f-bca4-d4f5b3bc6b65/?noredirect=on&utm_term=.4a25b15865c0
It has forced both countries to pump more than 25 per cent of their budgets into national defense and an in(un)nprecedented regional arms race.
—-
August 10, 2015
https://global.handelsblatt.com/politics/armed-and-fiancially-dangerous-278681
The two countries had an arms race, and German weapons manufacturers supplied both sides.

Απο τα 310 δις τα ελληνικού δημοσίου χρέους τα 40+ δις με τους τόκους χρηματοδότησαν την Ελληνική κούρσα εξοπλισμών .Εάν η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί προφανώς θα συνέχιζε την κούρσα.

Thras
Member
Thras

Τα 40 είναι από την κούρσα εξοπλισμών και το 200 δις (ναι τα 200!!!) από την “κούρσα διορισμών και συνταξιοδοτήσεων”.

Spyros
Member
Spyros

Αυτό που δεν λέει [εντελώς] λιανά το άρθρο είναι πως ο κ. Βίτσας μας αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) πως απο τις δαπάνες στις Ενοπλες Δυνάμεις (πες 3μισι δις συνολικά) το ποσό που αντιστοιχεί σε προμήθειες νέου [εξ]οπλισμου και αναβαθμίσεων, είναι 500 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ των συνολικών δαπανών στις ΕΔ. Αν δεν αλλάξει αυτή η τραγική αναλογία, η συζήτηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Κοντολογίς, ΔΙΝΟΥΜΕ ήδη πολλά λεφτά για την άμυνα, αλλά τα δίνουμε με τον ίδιο τρόπο που δίνονται σε όλο το δημόσιο: ό,τι νά’ναι, όπως νά’ναι, όπου νά’ναι. Το θέμα δεν είναι οι αγορές, δεν είναι… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Μια καλή απάντηση είναι οι 10 στρατάρχες λες και είμαστε ο κόκκινος στρατός, ο υδροκεφαλισμός στην ιεραρχία(γεμίσαμε ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς, διμοιρίτες δεν έχουμε), η ουσιαστική κατάργηση της θητείας(κάτι 9μηνα κι αυτό χαμένος χρόνος), η πρόσληψη άφθονων επαγγελματιών στρατιωτών(λεφτά παίρνουν, όχι σανό) και η πλήρης απαξίωση της εφεδρείας(αν είναι δυνατόν) και τα στρατόπεδα ΤΕΙ.

ΝΚ
Guest
ΝΚ

Βεβαίως, το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών είναι μισθοδοσία δεν οφείλεται σε μεγάλους μισθούς ή σε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών, αλλά στο ότι απλά δεν γίνονται πια καθόλου εξοπλισμοί.

Scalp_eg
Member
Scalp_eg

Γιατι τοσος πεσιμισμος ρε παιδια? Οπλικα συστηματα ικανα εχουμε, αγοραστηκαν πριν την κριση με μιζες με λαθη με χιλια δυο αλλα ευτηχως εχουμε. Τα κιοβα ηταν μια φοβερη κινηση με ελαχιστο κοστος, και ετσι πρεπει να κινηθουμε απο δω και περα. Η αναβαθμιση των φ16 σε βαιπερ δρομολογηθηκε με καλο κοστος, τα μπλοκ 30 μπορουν να πουληθουν οπως και τα καποια μπλοκ 50 και να χρηματοδοτησουν την αναβαθμιση 25 φ 16 μπλοκ 50 σε βαιπερ ετσι θα εχουμε 85+25= 110 φ16 βαιπερ Τα μιραζ (αναβαθμιση των απλων διλιτρων μας η και γαλλικα 2000-5φ) 50 μιραζ μκ3 συνολο πρεπει να πανε… Read more »

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Ποια αποσυρμένα γαλλικά τροχοφόρα ?? 32 μεταχειρισμένα VAB πούλησαν πριν χρόνια στην Ινδονησία αντί του ποσού του ενός εκατομμυρίου το κάθε ένα.
Σου είπε κανείς ότι χαρίζουν ή πουλάνε μπιτ παρά τα (ποια ?) παροπλισμένα τεθωρακισμένα τους ??
Το 1ο Ρ-3 θα παραδοθεί στην ώρα του. Τα άλλα θα αργήσουν. (εκτός χρονοδιαγράμματος)
Ποιος σου είπε ότι ενδιαφερόμαστε για μεταχειρισμένα Μ-2000-5 ?? Για αναβάθμιση των δικών μας -EGM οι γάλλοι για 17 αεροπλάνα μας ζητούσαν σχεδόν 1 δις ευρώ.
Φοβερή κίνηση τα παροπλισμένα εξοπλισμένα Bell-206 ?? Δηλαδή αν πέρναμε 70 μεταχειρισμένα Apache τι θα έγραφες ??
Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμός F-16/-50 σε Viper.

sotbak
Member
sotbak

έτσι, πέστα

Δημήτρης Κ.
Guest
Δημήτρης Κ.

Θα μπορούσαμε να πούμε, αν θέλαμε, «με τα λίγα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα, θα κάνουμε το καλύτερο. Αυτό το σχόλιο σας είναι και το σημαντικότερο, κατ εμέ. Και καπάκι κολλάει όλο το σχόλιο του Σπύρος Ιούλιος 9, 2018 at 9:32 πμ: “Αυτό που δεν λέει [εντελώς] λιανά το άρθρο είναι πως ο κ. Βίτσας μας αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) πως απο τις δαπάνες στις Ενοπλες Δυνάμεις (πες 3μισι δις συνολικά) το ποσό που αντιστοιχεί σε προμήθειες νέου [εξ]οπλισμου και αναβαθμίσεων, είναι 500 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ των συνολικών δαπανών στις ΕΔ. Αν δεν αλλάξει αυτή η τραγική αναλογία, η… Read more »

FOX
Guest
FOX

Ένα είναι το σχέδιο, να τους πεθάνουμε στο γέλιο…

sotbak
Member
sotbak

χαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!

kkalev
Member
kkalev

Ορισμένα στοιχεία:
Διάυγεια ΑΔΑ ΨΜΤΕ6-Ξ2Υ
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%9C%CE%A4%CE%956-%CE%9E2%CE%A5

“Κατανομή Πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Οικονομικού Έτους 2016”

Εκεί λοιπόν βλέπουμε:
Σύνολο πιστώσεων: 3,164 δις €
Εξοπλισμοί: 598 εκ. €
Αμοιβές πολιτικών υπαλλήλων: 147 εκ. €
Αμοιβές στρατιωτικών: 1,83 δις €
Καύσιμα: 136 εκ. €

Με βάση την απογραφή του 2016 το ΥΠΕΘΑ είχε 86.000 υπαλλήλους/στρατιωτικούς.

Οι αμοιβές αποτελούν το 62,5% των δαπανών και οι εξοπλισμοί το 19%.

dimitrov
Guest
dimitrov

Μπράβο! Να μιλάνε οι αριθμοί!

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Το πρόβλημα στα νούμερα είναι ότι για συνολική μισθοδοσία πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού 1,98 δις € αντιστοιχεί σε καθένα από τους 86000 μισθοδοτούμενους ένας μέσος μισθός 1918 € / μήνα.

Τα νούμερα αυτά απλά δεν υπάρχουν…

Konstantinos_Zikidis
Member

Μιλάμε για αποδοχές (δηλ. μαζί με κρατήσεις κλπ), όχι για καθαρά ποσά. Π.χ., σε μένα, οι αποδοχές είναι σχεδόν διπλάσιες από το πληρωτέο ποσό. Δηλαδή, μέσες αποδοχές 1918 € / μήνα σημαίνει μισθός (καθαρός) 1000 ευρώ και βγάλε…

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Θα μου επιτρέψετε να πιστεύω ότι 1900 € μισθωτής εργασίας είναι πάρα πολύ καλά χρήματα για τη σημερινή εποχή. Και μιλάμε για το μέσο μισθό 86000 υπαλλήλων.
Να μην κοιτάξουμε τι γίνεται σήμερα στην αγορά εργασίας πχ ελεύθερο επάγγελμα ή βασικός μισθός σε κάποια εταιρία. Ή ακόμα και σε καλές ιδιωτικές εταιρίες που απασχολούν επιστήμονες με πολλά πτυχία (master, PhD).

dimitrov
Guest
dimitrov

Το θέμα είναι πως μιλάμε για μέσο όρο μικτών αποδοχών. Τα καθαρά μισθά δεν τα ξέρουμε. Δείχνουν να είναι καλά χρήματα αν λάβει κανείς υπόψη τη μονιμότητα αλλά και άλλες παροχές όπως την περίθαλψη. Εγώ έχω ένα συγγενή(πλέον), υπαξΠΝ που έφυγε για Γερμανία όταν πήγε ο μισθός του στα 6 κατοστάρικα ή κάτι τέτοιο. Είχε τεχνική ειδικότητα, το κουτσομίλαγε το γερμανικό και έπιασε εδώ και πενταετία δουλειά σε εταιρεία που φτιάχνει και συντηρεί ανελκυστήρες. Τελευταία φορά που τον ρώτησα έπαιρνε πάνω από 2μιση χιλιάρικα. Η άλλη πλευρά του νομίσματος. Από την άλλη στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν καλοί μισθοί, τουλάχιστον σε… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Έχει δίκαιο ο κ. Ζηκίδης. Οι αποδοχές στο δημόσιο τομέα στο χέρι είναι το ήμισυ των ονομαστικών. Οι δαπάνες μισθοδοσίας προϋπολογίζονται με φόρους, κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, επικουρικών κλπ κλπ μέσα. Ό,τι από αυτά κρατιέται ως φόρος, προϋπολογίζεται ως έσοδο σε άλλο κωδικό. Και γενικά οι αποδοχές των αξιωματικών είναι πολύ χαμηλές αντικειμενικά. Επίσης υπάρχει και ένα εγγενές στοιχείο ανορθολογισμού. Με είχαν στείλει θυμάμαι αξιωματικοί μου να τους φέρω τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας του από την οικονομική υπηρεσία του Σώματος. Αναζητώντας τα στο κλασέρ, είδα με έκπληξη ότι Ανχης δικαστικός γραμματέας (δεν αποφοιτούν από παραγωγική σχολή των ΕΔ, μπαίνουν με διαγωνισμό,… Read more »

perastikos
Guest
perastikos

Υπερβάλλεις. Έχω 1600 ευρώ μικτό μισθό δημοσίου με 19 χρόνια μισθολογική προϋπηρεσία, πτυχίο ΑΕΙ και αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό. και παίρνω καθαρά 1100. Άρα 1918 ευρώ μικτά σημαίνουν περίπου 1300 ευρώ καθαρό μισθό. Σίγουρα πλούσιος δεν γίνεσαι και αυτό είναι λογικό, αλλά μπορείς να καλύπτεις τις οικογενειακές ανάγκες σου. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι ένα μέρος από αυτούς που παίρνουν το μισθό δικαιούνται και απολαμβάνουν και κάποιες άλλες παροχές, από πολύ απλές (πχ δωρεάν μεταφορά προς τον τόπο εργασίας με υπηρεσιακά αυτοκίνητα), έως πιο σημαντικές που όλες όμως σε γλιτώνουν από χρήματα, είναι αχαριστία να παραπονιέται κάποιος ένστολος στη σημερινή Ελλάδα που με… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

perastikos έχεις δίκιο. Είπα να μην το γράψω αλλά μιας και το αναφέρεις στα 1900 μικτά βγαίνουν 1300 καθαρά με τις κρατήσεις της εφορίας μέσα. Δηλαδή πεντακάθαρα 1300€ το μήνα για 86000 υπαλλήλους.

perastikos
Guest
perastikos

Διαφωνώ κάθετα με τον αρθρογράφο ότι δεν ξοδεύουμε για την άμυνα. Άλλωστε ακόμα και σήμερα που έχουμε από τις χαμηλότερες δαπάνες της ιστορίας μας για την άμυνα, είμαστε αν δεν κάνω λάθος 2οι στις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δηλάδή δίνουμε αναλογικά με τις δυνατότητες μας το 2ο μεγαλύτερο ποσό. Το πρόβλημα είναι ότι όπως και σε όλες τις δαπάνες του δημοσίου δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση. Όταν κάναμε εξοπλισμούς ένα μεγάλο ποσοστό των κονδυλίων πήγαιναν σε μίζες και υπερκοστολογήσεις. Αργότερα οι μίζες αντικαταστάθηκαν από ρουσφέτια και αθρόες προσλήψεις για εξασφάλιση ψήφων με το πρόσχημα της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού. Το εγχείρημα… Read more »

G-164g ag-cat
Guest
G-164g ag-cat

Και για να δέσει το τουρτάκι δίνω και το κερασάκι:

5) Χρηματοδότηση ελληνικών start ups με διαφανείς κανόνες αναθέσεων (και όχι με τη δικαιολογία “απόρρητου” ή “εξαιρετικά επείγοντος”) και εταιρειών R&D για την εξυπηρέτηση των αναγκών του στρατού.

perastikos
Guest
perastikos

Εκ παραδρομής έγραψα ότι δεν είναι καλό να αυξήσουμε το οπλοστάσιο μας σε στρατηγικά όπλα, ενώ ήθελα να γράψω το αντίθετο, δηλαδή ότι πρέπει να έχουμε περισσότερα στρατηγικά όπλα (εκτός από πυρηνικά), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μονάδες της ξηράς, της θάλασσας και της αεροπορίας. Τα στρατηγικά όπλα είναι ο πιο βασικός αποτρεπτικός παράγοντας. Ειδικά αυτή την περίοδο που μας ανησυχεί η ανισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Ας δούμε το πιο ακραίο παράδειγμα τεχνολογικής ανισορροπίας. Την Β. Κορέα απέναντι στη Νότιο Κορέα και τους συμμάχους της (ΗΠΑ). Ποιοι είναι οι αποτρεπτικοί παράγοντες που κανείς δεν τολμάει να επιτεθεί… Read more »

ACHERON
Member
ACHERON

20.000 πυροβόλα είναι επιβλητικός αριθμός,αλλά σηκώνει πολύ αποπληθωρισμό.
Επειδή γίνεται συχνά λόγος για 20.000πυροβόλα που θα κονιορτοποιήσουν την Σεούλ,θα κάνω κάποιες παρατηρήσεις : ἡ Σεούλ βρίσκεται κάπου 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα.
1)Τα πυροβόλα δέν τάσσονται όλα σε ένα σημείο του μετώπου/θεάτρου,αφήνοντας το υπόλοιπο στο απυρόβλητο
2)τάσσονται σε κάποιο βάθος από τα σύνορα/ΠΟΤ και κλιμακωτά,και
3)κανένας απολύτως τύπος πυροβόλου των βορείων δέν έχει βεληνεκές 70 χιλιομέτρων,και ἡ συντριπτική πλειοψηφία των πυροβόλων τους έχει βεληνεκές μάχης κάτω από 20 χιλιόμετρα.
Για να μπούνε κάποια πράγματα στην σωστή διάσταση.

dimitrov
Guest
dimitrov

Πολύ καλές ιδέες και τις είχαμε κι άλλοι.
Μάλιστα προτείνω θητεία στα 18 και θητεία 24μηνη κι όχι 18μηνη. Κανονική θητεία όμως … αλά Ελβετία. Όχι π&υλοβ€ρεμα. Να μην πω αλά Ισραήλ και πέσει ζοφος. Εγώ έκανα 15μηνο. Άμα λάχει έρχομαι να υπηρετήσω τα ρέστα.
Αλλά αν βρείτε έστω και μια κυβέρνηση που θα κάνει αυτά γράφετε εγώ θα κατσω να με φτύσει όλο το μπλογκ του περιοδικού.
Όσο για τα στρατηγικά όπλα υπάρχουν και βιολογικά και χημικά. Ποιο από όλα προτείνετε να πάρουμε για να μας “μπιπ” όλη η οικουμένη; Και ειδικώς οι εσχάτως αγαπητικοι μας Αμερικανοί.

Δοκιμος
Guest
Δοκιμος

θελουμε δικα μας οπλικα συστηματα!!
Eχουμε το ανθρωπινο δυναμικο να το πετύχουμε, μπορούμε να κάνουμε μεταποίηση μεταχειρισμένου υλικού με καινουργεια συστήματα Ελληνικα όπως στο πυροβαλικο .
Εχουμε τα ναυπηγία και ρημάζουν θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε δικες μας φρεγατες υπαρχουν
τα σχεδεια από το ΕΜΠ με δικαμας οπλικα συστηματα, τι εγεινε με τον τοσο υποσχωμενο ΜΑΚΕΔΩΝ γιατι δεν συνέχισε το πρόγραμμα;;;
UAV!! γιατι τα αγοράζουμε;;;; Eχουμε Ελληνικες εταιρείες αρκετες που παραγουν ανεπτυγμένα μοντέλα,

Αυτό που μας λείπει κύριοι δεν είναι οι ποροι!! η θέληση και οι Ηγέτες είναι Δυστυχώς!!!!!!!!!!!

Nikos
Guest
Nikos

Μια μικρή συμπλήρωση στο σχόλιο του kkalev. Οι προυπολογισμένοι εξοπλισμοί για το έτος 2016 ήταν Μεταφορικά μέσα ξηράς (κωδ.1921) 215000 ευρώ Πλωτά μέσα (κωδ.1922) 90000 ευρώ Μηχανήματα και εργαλεία γενικά ( κωδ. 1925) 683000 ευρώ Λοιπές προμήθειες (κωδ.1929) 70000 ευρώ Προμήθεια κύριου υλικού (κωδ.1971) 700000 ευρώ Προμήθεια πολεμοφοδίων γενικά(κωδ.1972) 349700 ευρώ Προμήθεια οπλισμού (κωδ.1973) 5000 ευρώ Δηλαδή σύνολο 2157700 ευρώ Ο κωδ.6900 είναι αυτό που λέει δηλαδή Υποχρεώσεις από προγράμματα παρελθόντων εξοπλισμών και οι διακρατικές συμβάσεις. Αρά 598 +2 (Νέοι εξοπλισμοί και αναλώσιμα) = 600 εκ. Αντίστοιχα το 2017 Μεταφορικά μέσα ξηράς (κωδ.1921) 115000 ευρώ Πλωτά μέσα (κωδ.1922) 90000 ευρώ… Read more »

perastikos
Guest
perastikos

Κάνεις λάθος. Τα ποσά που αναφέρει ο KKalev αφορούν το υπουργείο εθνικής αμύνης, στο οποίο δεν υπάγονται ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ, οπότε δεν περιλαμβάνεται και η μισθοδοσία τους στα ποσά του KKalev. Μαζί με το πολιτικό προσωπικό, μιλάμε για 2 δις ευρώ ετησίως για μισθοδοσίες και 600 εκ, για εξοπλισμούς σε ένα υπουργείο που 1 άνθρωπος μπορεί να χειρίζεται εξοπλισμό αξίας 100 εκ. Άρα τα ποσά θα έπρεπε να είναι κάπως αντίστροφα. Αν λοιπόν είχαμε 60.000 μόνιμα στελέχη και όχι περίπου 90.000 θα μπορούσαμε να δαπανούμε 1,2 δις για μισθοδοσία και 1,2 δις για εξοπλισμούς και μέσα σε μια πενταετία θα… Read more »

Nikos
Guest
Nikos

Ναι έχεις δίκιο, παρασύρθηκα από την περιγραφή του κωδικού 0400, χωρίς να σκεφτώ που ανήκουν τα σώματα ασφαλείας…. Αυτό που έγραψα για τα σώματα ασφαλείας φυσικά και είναι λάθος

Leonidas Vafiadis
Guest
Leonidas Vafiadis

Οταν καταλαβουμε τι σημαινει η απωλεια 500000 νεων Ελληνων και η εισαγωγη 1 ή 2 εκατομυριων Μουσουλμανων απο Πακισταν ή Αφγανισταν … δεν θα χρειαζομαστε πια … Αμυντικους εξοπλισμους.

Stamatis Rapanakis
Guest
Stamatis Rapanakis

Για να έχεις ελληνική αμυντική βιομηχανία, πρέπει να έχεις ελληνική βιομηχανία. Όταν λοιπόν δεν έχεις βιομηχανία (για μια σειρά από λόγους που δεν θέλω να απαριθμήσω), τι περιμένεις;

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν δεν αντιμετωπισθούν οι κρατικοδίαιτες νοοτροπίες δεν έχει ανάπτυξη. Κανένας δεν θα ρισκάρει να χάσει τα λεφτά του έχοντας απέναντι του ένα κράτος που τον αντιμετωπίζει εχθρικά.

Konstantinos_Zikidis
Member

@ kkalev, Nikos
Τα τελευταία έτη παρατηρείται το φαινόμενο να προϋπολογίζονται μεγάλα ποσά για εξοπλιστικά (πέραν της μισθοδοσίας) και τελικά να εκταμιεύονται πολύ λιγότερα. Π.χ., το 2016 προϋπολογίστηκε δαπάνη συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ (4 δισ. λογιστική εγγραφή για παλαιές υποχρεώσεις και 2 για νέα εξοπλιστικά!) και τελικά δαπανήθηκαν περίπου 0,5 δισ. ευρώ μόνο. Για περισσότερα, παραπέμπω στην ακόλουθη ανάλυση: https://defencegreece.wordpress.com/2017/12/18/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-2016-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9/
Κάποιες σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό αλλά δεν μπορώ να τις εκφράσω δημοσίως… κωλύομαι…
Όποιος καταλάβει τί παίζεται, ας τα κάνει και λίγο λιανά για τους υπολοίπους…

Shadowfax
Member
Shadowfax

Τι δεν καταλαβαινεις αγαπητε Κωνσταντινε… Στην ιδια εκθεση που αναφερει το αρθρο μια σελιδα παρακατω (47-48) της Έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου https://www.minfin.gr/documents/20182/0/6-2-2018+%CE%95%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7+%CE%95%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D+%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82++2016.pdf/6404fd50-14b9-4a2d-b320-a5f66f4ff3a1 γραφει οτι ακομα ψαχνουν να βρουν καπου 8.8δις ευρω, που προέρχεται από τον λογαριασμό 404.0002 «Τακτοποιητέες εισπράξεις-Δανειακά Έσοδα», ο οποίος κινείτο εκτός προϋπολογισμού, πιστωνόταν αποκλειστικά από δανειακά έσοδα, τα οποία είχαν μεταφερθεί, βάσει της 2/63082/6.9.2011 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, από τους ΚΑΕ 5112, 9112 και 9191 και χρησιμοποιούνταν για την ισοσκέλιση του απολογισμού, καθώς και για την πληρωμή των εγγυήσεων που κατέπιπταν…. Με λιγα λογια το Δημόσιο δεν μπορεί να βρει τα παραστατικά για προκαταβολές εξοπλιστικών προγραμμάτων… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Η …. ουρά του Άκη και του διαδόχου ….. του ομορφάντρα ……..

Γιώργος70
Guest
Γιώργος70

Το παραραδοξο οφειλεται Ξ6921–>Ξ6920—->Ξ6900 ο Ξ6921 ενας υποκωδικος αμυντικων δαπανων ειναι ταυτοχρονα γενικοτερος κωδικος της κεντρικης κυβερνησης και οχι μονο του υπεθα!!Ετσι το ελληνικο κρατος εκρυβε την χρηματοδοτηση της κουρσας εξοπλισμων με δανεικα. https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c8827c35-4399-4fbb-8ea6-aebdc768f4f7/10303460.pdf σελ 262 (266 pdf) Τα 6 δις δεν ειναι πιστώσεις ειναι υποχρεωσεις που αν δεν καταβληθουν θα μεταφερθουν στην επομενη χρονια.Στην ιδια σελιδα Ξ6200 Χρεωλύσια δηµόσιου χρέους 527.240.000.000,00 Επειδη το γραφει ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΠΡΟΫΠΟΛ/ΣΕΣ σημαινει οτι εχει η ελλαδα μισο τρις; Εαν διαβασεις αυτο σελ 21575 https://www.eetaa.gr/nomothesia/fek/pdf/f_1410.pdf Τα 3.5δις για τα F-35 εγιναν συνταξεις!!!!!!!Οχι βεβαια.Απλα το ΥΠΕΘΑ ειναι φορεας της γενικης κυβερνησης και αφου βρηκαν κωδικο (… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Ωραίος κι εσείς.

Nikos
Guest
Nikos

Αχ, πονεμένη ιστορία αυτά τα ποσά…. Αν θυμάμαι καλά είχαν πάρει δάνεια μετά το 96 για εξοπλισμούς 15 δις. από τα οποία είχαν εμφανίσει στους προϋπολογισμούς τα 6 δις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξοφλούνταν το δάνειο απλά απέκρυπταν τα ποσά…. Για να το προχωρήσω παραπέρα δεν έδειχναν τα δάνεια στο σύνολο τους αλλά μόνο τις δόσεις χωρίς να εγγράψουν την δαπάνη στον προϋπολογισμό. Η συνολική δαπάνη καταγράφονταν μόνο με την αποπληρωμή της τελευταίας δόσης. Για να γίνει ακόμη πιο πολύπλοκο χρησιμοποιούσαν και υπεράκτιες εταιρίες που εξέδιδαν τίτλους για λογαριασμούς του δημοσίου και πλήρωναν τους προμηθευτές χωρίς να εμφανίζουν αυτά… Read more »

dimitrov
Guest
dimitrov

Ωραίος όπως έγραψα αλλά μια ερώτηση. 60 δις για τελευταίες δεκαετίες. Ποιες; Να υποθέσω 2. Δλδ 3δις ετήσια; Ε δε το λες και κούρσα. Μάλλον περπάτημα. Έστω γρήγορο. Καλογερικό ας πούμε. Και η ετήσια δαπάνη στην υγεία για να τρέχουμε στα ιδιωτικά πόσο ήταν; Αυτό ήταν κούρσα; Πάντως μην ανησυχείτε. Αν ήταν να αγοράζουμε από τους Γερμανούς μια χαρά θα μας δάνειζαν.

evaggelos
Member
evaggelos

οσον αφορα να φτιαξουμε μονοι μας με ποια βιομηχανια ποιες εταιριες ποια εμπειρια και ποια κοστη και ποια κοστη προμηθειας πχ κινητηρων φρεγατων κλπ. βιομηχανοι δεν υπαρχουν λεφτα δεν υπαρχουν χρονος δεν υπαρχει κερδος δεν υπαρχει γι αυτο κι ολα τα προγραμματα και ολες οι βιομηχανιες εκλεισαν σε αυτη τη χωρα(κ φυσικα συνδικαλα). παραδειγμα namco εφτιαξε αυτοκινητο ασχημομουρικο με κοστος 9,000 και απετυχε απλα γιατι το φτηνιαρικο τσεχικο ηταν καλυτερο σε ολα του.ετσι και ο στρατος θελει οπλα αμεσα και ειτε ειναι μεταχειρισμενα αρα αξιοπιστα η ειναι καινουργια απο αξιοπιστες ετερειες πχ naval group. o στρατος δεν μπορει να περιμενει… Read more »

Shadowfax
Member
Shadowfax

Για να μπορεσει μια χωρα να εχει αμυντικη βιομηχανια θα πρεπει πρωτα απ’ολα να αποφασισει τι ειδους οικονομια θελει να εχει και αν την συμφερει να την αναπτυξει πρωτα απ’ολα… Με σοβαρη μελετη ομως και οχι στο ποδι γιατι αμυντικη βιομηχανια χωρις εξαγωγες ειναι καταδικασμενη… Στην Τουρκια αποτέλεσαν στρατηγική επιλογή… Στη γειτονα χωρα το 1985 νομοθετείται η τουρκική Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SaGeB) και το 1989 γινεται Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) SSM (an τα θυμαμαι καλα)… Στην Ελλαδα απο το 70 υπήρχε κατι αντιστοιχο η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ)… Η Τουρκια εκανε πληρη αναδιοργανωση του υφυπουργειου και το αυτονομησε,… Read more »

LuckyLuke
Member
LuckyLuke

Shadowfax: Πολύ ωραίο post. Επέτρεψε μου λοιπόν να αναφέρω ορισμένα πράγματα. – Στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες (π.χ. ΕΑΒ) και τα ναυπηγεία επικρατούσε και επικρατεί ακόμα μια συνδικαλιστική νοοτροπία. Ειδικά για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θεωρώ ότι πέρα από καθυστερήσεις, σχετικά υψηλό κόστος κλπ παραδίδουν πλοία με χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Το έχω επιβεβαιώσει από 2 – 3 ανεξάρτητες πηγές. Είναι λάθος να συνδέουμε την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας με κρατικοδίαιτες εταιρίες που οι πάσης φύσεως κομματικοί διορίζονταν και διόριζαν. – Το πιο “υγιές” παράδειγμα είναι π.χ. της Intracom Defence. Στροφή στο εξωτερικό, συμμετοχή σε μεγάλα έργα, απολύσεις και μειώσεις μισθών όταν δεν… Read more »

evaggelos
Member
evaggelos

τρια ειναι τα προβληματα στην ελλαδα 1) συνδικαλισμος 2)eurogroup 3)πληθισμος