30.2 C
Athens
Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΘΕΜΑ: Περί “κούρσας εξοπλισμών”, πρασίνων αλόγων και τριχών κατσαρών το ανάγνωσμα πρόσχωμεν

- Advertisement -

 
Το περιοδικό μας ασχολείται με τις εξελίξεις στην αεροναυτική, αεροναυπηγική και αεροδιαστημική τεχνολογία. Ασχολείται με όλα τα κατασκευάσματα του ανθρώπου που πετούν, την επιστήμη και την τεχνολογία. Αλλά ασχολείται και με την Άμυνα, όντας το πρώτο αμυντικό περιοδικό στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής μας αυτό ήθελε, και γιαυτό δημιούργησε ένα περιοδικό άμυνας με πολύ υψηλές προδιαγραφές, που ουδέποτε ξεπεράστηκαν από κανέναν. Ένα περιοδικό που όμως “ανδρώθηκε” μέσα σε μια “αντιμιλιταριστική” υστερία της δεκαετίας του ’80, όπου κάθε “αμυντικό” ήταν και “κακό”. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις καμπάνιες περί “ένα F-16 ίσον 10 νοσοκομεία”, ούτε τις καμπάνιες στα σχολεία, όπου τα παιδάκια έπρεπε να φέρουν τα πολεμοχαρή παιχνίδια προς καταστροφή (δεν θυμόμαστε περί ανταλλαγής).

Γενικά μια ολόκληρη γενιά ανδρώθηκε θεωρώντας πως οτιδήποτε έχει να κάνει με όπλα είναι λάθος. Έτσι όποιο εργαστήριο σε οποιοδήποτε Πολυτεχνείο ασχολήθηκε με την Άμυνα απλά “έχασε”, όπως έχασε και η Ισορροπία Δυνάμεων πάνω από το Αιγαίο, όταν η απάντηση στην αγορά 160 τουρκικών F-16 ήταν 40+40 ελληνικά μαχητικά. Αυτά όμως είναι “αρχαία” ιστορία, και κανείς πλέον δεν τα σκέφτεται ή τα θυμάται. Άλλωστε, όποιος ασχολήθηκε με την Άμυνα, πολιτικά πάντα, έχασε. Ο Α. Παπανδρέου κατηγορήθηκε από την τότε αντιπολίτευση για την αγορά των ΜΕΚΟ 200ΗΝ, ο Κ. Μητσοτάκης για την αγορά των 40 F-16C/D Block 50, και πάει λέγοντας. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως ο “πολύς” και προσφάτως αποφυλακισθείς Α. Τσοχατζόπουλος, που είδε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ΕΔ σαν ευκαιρία προσωπικού (υπερ)πλουτισμού.
Και φτάνουμε στο σήμερα. Τον καιρό των Μνημονίων, η αλήθεια είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν η εύκολη περικοπή. Όταν πετσοκόφτηκαν μισθοί και συντάξεις, ελάχιστοι έκλαψαν όταν οι ΕΔ εγκαταλήφθηκαν στην τύχη τους. Το 2015, με την επερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (τελικά ήταν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) προ των πυλών, μια μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στις ΕΔ την είχαμε όλοι οι ασχολούμενοι με την Άμυνα αυτής της ταλαίπωρης χώρας. Οι γνωστές και μη εξαιρετέες δηλώσεις Μπαλάφα περί “ανάληψης ρίσκου”, σε ότι αφορά τις μεγάλες αμυντικές μειώσεις δεν έχουν ξεχαστεί.

Μεταχειρισμένο υλικό ακούμε αλλά δεν βλέπουμε…


Μετά το 2015 όλα άλλαξαν, μάλλον. Το ΥΠΕΘΑ το ανέλαβε ο Πάνος Καμμένος, μάλλον με τις δικές του ιδέες περί ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από μερικές “ιδέες” που αφορούσαν F-15 (!!!), πώλησης σύγχρονου εξοπλισμού για αγορά μεταχειρισμένου κοκ, επικράτησε η λογική. Επιτέλους υπεγράφη η συμφωνία για τον εκσυγχρονισμό των F-16, έγινε μια εξαιρετική διαπραγμάτευση για 70 OH-58D Kiowa Warrior, αγοράστηκαν επιπλέον CH-47D Chinnok, συμφωνήθηκαν FOS για κύρια οπλικά συστήματα, γίνεται ο -δύσκολος- εκσυγχρονισμός των Ρ-3Β, ενώ κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ, μαζί την αγορά για τορπίλες για το Ναυτικό. Φυσικά η ελληνική πλευρά “άρπαξε από τα μαλιά” την ευκαιρία για την χρηματοδότηση αγοράς φρεγατών [email protected] από την Γαλλία, αλλά μια αχαρακτήριστη κίνηση με τις  FREMM την κάναμε (το κλείνουμε εδώ το θέμα με τις FREMM).

Βίτσας: Εκσυγχρονίζουμε μόνο κάποια από τα F-16 σε F-16V, θα ενισχυθεί ΠΝ και ΣΞ


Μαζί με τον κ. Καμμένο ανέλαβε δίπλα του και ο εξαιρετικός Δ. Βίτσας, που ανέλαβε να είναι η φωνή της λογικής σε ένα δύσκολο υπουργείο. Θυμόμαστε πως ήταν αυτός που “μετέφρασε” τις δηλώσεις Καμμένου για τον εκσυγχρονισμό των F-16, βάζοντας τα πάντα σε μια τάξη. Ότι είπε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ. Βίτσας έγινε, απλά έγινε και κάτι άλλο. Οι υπηρεσίες του χρειάστηκαν σε ένα νέο πολύ πιο δύσκολο υπουργείο, αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έτσι ήρθε στην θέση του ο καθόλα συμπαθής Φ. Κουβέλης, που μάλιστα προξένησε έκπληξη καθώς στο παρελθόν είχε λάβει υψηλότερες θέσεις από αυτή του Αναπληρωτή Υπουργού.

La Tribune: Σύγχυση μεταξύ Ελλάδας-Γαλλίας για το θέμα της ενοικίασης των φρεγατών FREMM


Οι συνεντεύξεις του ξεκίνησαν με ενδιαφέρον. Όλοι θυμόμαστε εκείνη την Παρασκευή, που η Ελλάδα για λίγες ώρες ήταν ιδιοκτήτρια 2 φρεγατών τύπου FREMM. Εκείνη την μέρα πραγματικά είχαμε αγαλλιάσει, ραντάρ PESA Herakles,Aster (έστω και 15), SCALP Naval στο Αιγαίο, ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα μέσα στην κρίση. Η χαρά μας κράτησε μέχρι και το βράδυ, όταν μάθαμε πω η υπουργός άμυνας της Γαλλίας, πάνω από το κατάστρωμα μιας εκ των φρεγατών που θα “παραλάμβανε” η χώρα μας, δήλωσε απλά “Έλληνες, ξεχάστε το”.

Ανατροπή με τις FREMM; Η γαλλίδα υπουργός άμυνας αρνείται την παραχώρηση, δεν ξέρει, δεν είδε!


Από εκεί και πέρα, οι δηλώσεις του ΑΝΥΕΘΑ επισκιάστηκαν από αυτές του ΥΠΕΘΑ. Όντας όμως σημαντικός κρίκος στην Άμυνα της χώρας, εμείς, όπως και πολλοί άλλοι παγκοσμίως, παρακολουθούσαν τις δηλώσεις του. Οι οποίες δηλώσεις του συνεχώς επαναλαμβάνουν μια φράση “κλισέ”: Δεν θα ακολουθήσουμε την κούρσα εξοπλισμών της Τουρκίας.
Εντάξει, το είπαμε μια φορά, το είπαμε δυο φορές, να το πούμε και μια τρίτη, μήπως όμως δεν είναι σοβαρή “ατάκα” για πολιτικό προϊστάμενο του ΥΕΘΑ; Καλό είναι για κομματικές εκδηλώσεις, αλλά όχι για επίσημο προϊστάμενο του ΥΕΘΑ. Έχουμε μερικά ερωτήματα, και μιας και “δεν θέλουμε κούρσα εξοπλισμών” ας τα θέσουμε δημοσίως.

  1. Για ποια κούρσα εξοπλισμών μιλάμε. Η Τουρκία ανανεώνει το υλικό που ήδη έχει, εκτελεί ένα σχέδιο ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεών της που ξέραμε ότι θα το κάνει πριν 10 χρόνια, και ξέρουμε τι θα κάνει μετά από 10 χρόνια. Επειδή εμείς πετάμε χαρταετό, κοιτώντας να μεγαλώσουμε το Δημόσιο και να δώσουμε συντάξεις σε 45χρονους, δεν σημαίνει πως η Τουρκία κάνει κούρσα εξοπλισμών. Κοιτάει την Άμυνά της.
  2. Κάνουμε εμείς κούρσα εξοπλισμών; ή μήπως κάναμε ποτέ; Αν ναι, ας μας πει ο κος Υπουργός σε ποιον κλάδο των ΕΔ αυξήσαμε νούμερα και διαθεσιμότητες από το 1980.
  3. Η διατήρηση, έστω στοιχειώδης, της αποτρεπτικής ικανότητας των ΕΔ να προστατεύουν την πατρίδα μας από εξωτερική επιβουλή, θεωρείται κούρσα εξοπλισμών;
  4. Η λίστα με τις ανάγκες που έχουν καταρτίσει τα Επιτελεία, τα βλέπουμε σαν κούρσα εξοπλισμών; Γιατί αν βγαίνουμε από Μνημόνια με μόνο στόχο να δώσουμε επιδόματα από τα Υπερπλεονάσματα της Υπερφορολόγησης, τότε ας το ξεχάσουμε καλύτερα.

Η Ελλάδα ποτέ δεν έκανε κούρσα εξοπλισμών. Φρόντισε απλά να καλύψει πιεστικές ανάγκες που ανάλογα με την εποχικότητα γιγαντώνονται. Ακόμη και τα ΕΜΠΑΕ, ήταν μια απάντηση στην βίαιη αποκάλυψη των τρομακτικών κενών που υπήρχαν στην άμυνά μας.
Απέναντί μας έχουμε έναν εχθρό (ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας), που θέλει να μας αποσπάσει βίαια νησιά, κατοικημένα ή και ακατοίκητα του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία είναι αναθεωρητική, και ουσιαστικά εφαρμόζει την θεωρεία της ναζιστικής Γερμανίας περί Lebensraum . Αυτή την στιγμή, έχοντας περάσει πριν 20 χρόνια την κρίση που περάσαμε εμείς, και έχοντας βγει εύκολα και γρήγορα από αυτή, έχει αποφασίσει να εξοπλιστεί και να μας αποσπάσει όσα θέλει με την δύναμη των όπλων. Τι σημαίνει λοιπόν πως εμείς “δεν παρασυρόμαστε σε μια κούρσα εξοπλισμών”; μπορεί να μας το εξηγήσει κάποιος, γιατί εμείς απλά το βλέπουμε σαν την περίφημη ρήση Μπαλάφα, προ εκλογών;

Ελλάδα – Τουρκία: Προβλέψεις και σύγκριση πληθυσμού έως τα τέλη του 21ου αιώνα


Θα μπορούσαμε να πούμε, αν θέλαμε, “με τα λίγα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα, θα κάνουμε το καλύτερο“. Αυτό το περί “κούρσας εξοπλισμών” θυμίζει πολύ την δεκαετία του ’70 και του ’80 στην Δυτική Ευρώπη, όταν όλα τα κόμματα της Αριστεράς μιλούσαν για “κούρσες εξοπλισμών” που έπρεπε να σταματήσουν, αγνοώντας φυσικά τις Ένοπλες Δυνάμεις του Συμφώνου της Βαρσοβίας που συσσώρευαν οπλικά συστήματα σε απίστευτους αριθμούς από την άλλη πλευρά του Σιδηρούν Παραπετάσματος. Εμείς δεν χρειαζόμαστε κάτι τόσο “αποπροσανατολιστικό”. Ειδικά όταν έχουμε Ευρωπαίους εταίρους, που μας έχουν δανείσει εκατοντάδες δις ευρώ, κι εμείς κάθε τόσο τους λέμε “πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τα F-16”. Για τους Ευρωπαίους αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί τους, δεν μπορούν να κατανοήσουν το ελληνικό πρόβλημα με την ανάγκη ισχυρών Ένοπλων Δυνάμεων.
Οι Ευρωπαίοι βλέπουν και τις δηλώσεις Τραμπ, περί δαπάνης της Ελλάδας ύψους 2,36% του ΑΕΠ για την Άμυνα, και “τρελαίνονται” καθώς θέλουν τα λεφτά τους πίσω το συντομότερο. Τώρα, 2,36% για την Άμυνα, με ΑΕΠ 177,7 δις ευρώ το 2017, λογικά θα έπρεπε να ξοδεύουμε πάνω από 4 δις ετησίως για την Άμυνα. Δουλευόμαστε, έτσι; Αν δίναμε 4 δις για εξοπλισμούς τον χρόνο, αυτή την στιγμή οι πιλότοι μας θα έβγαζαν σέλφι πάνω από την Άγκυρα, λίγο πριν επιστρέψουν και προσνηωθούν στο 2ο αεροπλανοφόρο μας.

ΑΠΟΨΗ: Ένας πραγματικός λόγος που μια Ελληνο-Τουρκική σύγκρουση θα οδηγούσε σε απόλυτη ήττα την Τουρκία


Λοιπόν, δηλώσεις περί “κούρσας εξοπλισμών” μόνο κακό μπορούν να κάνουν στην ελληνική αμυντική προσπάθεια. Καθώς θα παραμείνουμε υπό στενή εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν η παρούσα ή άλλη μελλοντική κυβέρνηση θα “πηγαίνει” στους εταίρους προκειμένου να δικαιολογήσει μια νέα αμυντική προμήθεια, αυτοί θα μας λένε, και δικαίως, “τι έγινε ρε παλληκάρια, παρασυρθήκατε τελικά σε κούρσα εξοπλισμών“; 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Καυτή Πιπεριά

Εξαιρετικό το άρθρο της Πτήσης. Για άλλη μια φορά φαίνεται πόσο βραχυπρόθεσμη πολιτική εμφανίζει η Ελλάδα . Μια χώρα της τελευταίας στιγμής σε αντίθεση με κάποιους άλλους που κοιτάνε μακριά. Και να σκεφτείς ότι πριν κάποιους αιώνες ήμασταν στην κορυφή.

George

..selfie πάνω από την Άγκυρα πριν προσγειωθούν στο 2ο αεροπλανοφόρο μας!! Ακόμα κλαίω!!

evaggelos

παιδια δεν ξερω αλλα μια απογοητευση την εχω α) η χωρα δεν εχει δυνατοτητες εξοπλισμων αφου η οικονομια της δεν της ανηκει. β] το να συγκρινουμε εξοπλισμους ελλαδας -τουρκιας ειναι σαν να κλεβεις απο εκκλησια. γ) οι ευρωπαιοι και οχι μονο δεν αντιλαμβανονται πως δυο χωρες μελη του νατο θα σφαχτουν? ειναι σαν το γιατι πειραζει η μακεδονια να λεγεται ετσι. δ) τα νουμερα δεν βγαινουν κι αν αληθευει το story με τον πληθος στα 7,5 μυρια την χρονια ολοκληρωσης του χρεους κλαφτα. Ε) χωρις χρημα οπλα δεν αναβαθμιζονται οπλα και ετσι οπως ζουμε πλεον με νοσοκομεια χωρις γιατρους περικοπες μισθων και συνταξεων λογικο ειναι να γκρινιαζουν οταν μιλατε για fremm
η φ35.
τελος ¨ σε αριστεριζουσα αμορφωτη χωρα αναρωτιεσται γιατι μιλουν για κουρσα εξοπλισμων? εντυπωσιακο!!

Stmts

Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα.Η χωρα παρα το μικρο της μεγεθος διαθετει εναν αξιολογο στρατο που ειναι απο τους κορυφαιους του Νατο.Λελογισμενη χρηση των πορων χρειαζεται,εξυπνες αγορες καινουργιων και μεταχειρισμενων συστηματων πολλαπλασιαστων δυναμης και προς θεου να μην επιστρεψουμε στην εποχη των μιζων και του ”φαταουλισμου”. Η Τουρκια μπορει να ειναι αναθεωρητικη δυναμη αλλα μπορει να μας βλαψει μονο βρισκοντας πατημα σε λαθη δικα μας.Αυτο εχει δειξει η ιστορια.

G-164g ag-cat

Η άμυνα είναι ενδεικτική του υδροκεφαλισμού του κράτους. 4+ δις η μισθοδοσία του ΥΠΕΘΑ που δίνει 2+% στο ΑΕΠ.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανακρίβεια ότι περικόπτοντας το ΑΕΠ για την άμυνα χτυπιέται η ετοιμότητα του στρατεύματος.
Από την άλλη προσπαθούν να προμηθευτούν μεταχειρισμένο υλικό για να διατηρήσουν τα μαγαζάκια και τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν τις περασμένες δεκαετίες αλλά δεν τους βγαίνει γιατί δεν υπάρχει σάλιο ούτε για τα μεταφορικά, πόσο μάλλον για συντήρηση ή εκπαίδευση σε νέα (μεταχειρισμένα) όπλα.
Γενικά, αν δεν υπήρχε η μεθοδική, αναθεωρητική Τουρκία που με τις πολλές επιτυχίες σε βιομηχανία και κατασκευές απειλεί την υπόσταση του ελληνικού έθνους και κράτους, θα έλεγα ότι η περικοπή των δαπανών για την άμυνα στο 0.5% ΑΕΠ είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας και νοικοκυρέματος μιας ντροπιαστικής κατά τα άλλα κατάστασης.

Nikolaos

Εξαίρετο άρθρο, με τη σπάνια στόφα του ΦΓΚ. Ανακάλεσε στη μνήμη μας και τη μαύρη δεκαετία του ’80, με τις ιδεοληψίες που βρίσκονται στη ρίζα κάθε κακού της σημερινής Ελλάδος. Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε όχι διαδίκτυο, ούτε καν τηλεόραση πλην των δύο κρατικών, ενώ ακόμη και οι πειρατικοί ραδιοσταθμοί (ανάσα της εφηβείας μας) διώκονταν απηνώς από την Αστυνομία. Οι σημερινοί νέοι δεν μπορούν να φανταστούν το ζοφερό σκηνικό πνευματικής υποξίας εκείνης της εποχής, όταν ήσουν πραγματικά καταδικασμένος να παραδέρνεις ανάμεσα σε μια ξύλινη εξουσιαστική γλώσσα που προσπαθούσε να επανερμηνεύσει όλη την ύπαρξη και ιστορία αυτής της χώρας (και του κόσμου!) και σε μια ευτελή, χυδαία αισθητική της μαζικής υποκουλτούρας. Η ΠΤΗΣΗ στις 20 κάθε δεύτερου μήνα από τα ελάχιστα αποκούμπια και στηρίγματα, μαζί με λίγα ξένα βιβλία, καλούς δίσκους και μερακλήδες ραδιοπειρατές. Ευχαριστούμε που σταθήκατε όαση σε κείνη την άνυδρη έρημο.
Μια φιλική παραίνεση μόνο: Μην υποτιμάτε τον “συμπαθή”, δεν είναι αυτό που δείχνει, πρόκειται για αποδεδειγμένα αδίστακτο δολοπλόκο, δεινό χειριστή όλου του γκαιμπελικού οπλοστασίου αποπροσανατολισμού του λαού, το σχολιαζόμενο φραστικό ατόπημα είναι μικρό και μόνο δείγμα όσων είναι σε θέση να κάνει.

Nikos Paraskevas

Να κάνω και εγώ τον δικηγόρο του διαβόλου. Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες και πριν μας δανείσουν. Γενικά είναι αρκετά δύσκολο να πειστεί ο οποιοσδήποτε με τις ελληνικές κινδυνολογίες. Εμείς μπορούμε να αναμασάμε εντός χώρας οτιδήποτε θέλουμε και να δίνουν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο για τις κοινές μας απόψεις αλλά παραέξω αυτά δεν στέκουν.
Επίσης να πούμε και δύο ακόμα πράγματα. Η Ελλάς στο πρόσφατο παρελθόν είχε φτάσει και το εκπληκτικό 6% του ΑΕΠ για την άμυνα. Η Τουρκία είναι κάτω από εμάς. Οι Τούρκοι δικαιολογούνται να μιλάνε για κούρσα εξοπλισμών περισσότερο. Μέχρι την κρίση, όχι πια φυσικά.
Τέλος ο στρατός εξυπηρετεί μια ψηφοθηρική δεξαμενή (δεξιών κυρίως) ψηφοφόρων, όπως όλο το ελληνικό δημόσιο. Πολύ ρουσφέτι, ακόμα και για τους στρατεύσιμους και τους επαγγελματίες με τις μεταθέσεις πάνω από όλα.
Ενώ λοιπόν ο Έλληνας φορολογούμενος ματώνει για αυτό τον στρατό καταλήγουμε να έχουμε έντονα φαινόμενα απαξίωσης, όπως μίζες, κακές εξοπλιστικές επιλογές, ρουσφέτια κτλ
Αν είναι λοιπόν να διατηρηθεί για τον όποιο λόγο αυτό το επίπεδο αμυντικών δαπανών απαιτούμε ως φορολογούμενοι κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.

GK_

«..Αυτά όμως είναι «αρχαία» ιστορία, και κανείς πλέον δεν τα σκέφτεται ή τα θυμάται. ..»
Τωρα τι θελετε να πειτε;
Μετα απο τοσα χρονια …οτι γερασα και δεν θυμαμαι; 😀

ΝΚ

Μέρος της απάντησης δόθηκε σήμερα Κυριακή από τον Βίτσα σε συνέντευξή του στην Καθημερινή.
”Θα πάρουμε τα κονδύλια (ενν. της στέγασης-σίτησης-διαβίωσης των εισερχομένων) από το ΥΠΑΜ” ήταν ο τίτλος.
Πράγματι, αφού πλέον το κύριο έργο των ΕΔ είναι οι μαζικά εισερχόμενοι, τα κονδύλια είναι πολλά.
Δόθηκαν αρχικά στο ΥΠΕΘΑ ως το μοναδικό κομμάτι του κράτους που λειτουργούσε κάπως, αλλά τώρα, αφού
α. Εξευτελίστηκαν και διαλύονται οι ΕΔ και
β. Εδραιώθηκαν οι εισερχόμενοι,
ήρθε η ώρα να επανέλθει ο χειρισμός σε ανθρώπους που ξέρουν.

Stavrogin1

Αυτη την στιγμη και για τα επόμενα 2-4 χρονια η τουρκια δεν ειναι επικίνδυνη, λογο των αποτάξεων και των γενικότερων πολιτικών συνθηκών. Χρήματα δεν υπάρχουν, οκ, ας υπάρχει τουλάχιστον σχεδιασμός, πρόγραμμα και εκπαίδευση; Θα αισθανόμουν πολύ πιο σιγουρος αν γνώριζα οτι έχουμε ενα καλά εκπαιδευμένο στρατο με σωστο δόγμα, απο το να έχουμε ενα μέτρια εκπαιδευμένο, άρτια εξοπλισμένο με επιπόλαια στημένη άμυνα.

Γιώργος70

Καλά απο τον Κουβέλη θα μάθουν οι πωλητές ΗΠΑ και Γερμανία για arms race στο Αιγαίο και δεν πρέπει να μιλάει για κούρσα εξοπλισμών;
May 23, 1977
https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1977/05/23/aegean-in-conflict-over-illusive-oil/dcd94ba3-2f52-4b4f-bca4-d4f5b3bc6b65/?noredirect=on&utm_term=.4a25b15865c0
It has forced both countries to pump more than 25 per cent of their budgets into national defense and an in(un)nprecedented regional arms race.
—-
August 10, 2015
https://global.handelsblatt.com/politics/armed-and-fiancially-dangerous-278681
The two countries had an arms race, and German weapons manufacturers supplied both sides.

Απο τα 310 δις τα ελληνικού δημοσίου χρέους τα 40+ δις με τους τόκους χρηματοδότησαν την Ελληνική κούρσα εξοπλισμών .Εάν η Ελλάδα μπορούσε να δανειστεί προφανώς θα συνέχιζε την κούρσα.

Spyros

Αυτό που δεν λέει [εντελώς] λιανά το άρθρο είναι πως ο κ. Βίτσας μας αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) πως απο τις δαπάνες στις Ενοπλες Δυνάμεις (πες 3μισι δις συνολικά) το ποσό που αντιστοιχεί σε προμήθειες νέου [εξ]οπλισμου και αναβαθμίσεων, είναι 500 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ των συνολικών δαπανών στις ΕΔ.
Αν δεν αλλάξει αυτή η τραγική αναλογία, η συζήτηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Κοντολογίς, ΔΙΝΟΥΜΕ ήδη πολλά λεφτά για την άμυνα, αλλά τα δίνουμε με τον ίδιο τρόπο που δίνονται σε όλο το δημόσιο: ό,τι νά’ναι, όπως νά’ναι, όπου νά’ναι. Το θέμα δεν είναι οι αγορές, δεν είναι καν αν το Α σύστημα είναι καλύτερο απο το Β (ενώ τα επιτελεία έτσι κι αλλιώς είχαν διαλέξει το Γ). Το βασικό μας πρόβλημα είναι η σπατάλη.
Εκτός αν κάποιος θέλει να μας εξηγήσει πώς γίνεται ΕΣ, ΠΝ και ΠΑ να έχουν μισθοδοσία και λοιπά λειτουργικά έξοδα ύψους ΤΡΙΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΊΩΝ ΕΥΡΩ.

ΝΚ

Βεβαίως, το ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών είναι μισθοδοσία δεν οφείλεται σε μεγάλους μισθούς ή σε μεγάλο αριθμό στρατιωτικών, αλλά στο ότι απλά δεν γίνονται πια καθόλου εξοπλισμοί.

Scalp_eg

Γιατι τοσος πεσιμισμος ρε παιδια?
Οπλικα συστηματα ικανα εχουμε, αγοραστηκαν πριν την κριση με μιζες με λαθη με χιλια δυο
αλλα ευτηχως εχουμε.
Τα κιοβα ηταν μια φοβερη κινηση με ελαχιστο κοστος, και ετσι πρεπει να κινηθουμε απο δω και
περα.
Η αναβαθμιση των φ16 σε βαιπερ δρομολογηθηκε με καλο κοστος,
τα μπλοκ 30 μπορουν να πουληθουν οπως και τα καποια μπλοκ 50
και να χρηματοδοτησουν την αναβαθμιση 25 φ 16 μπλοκ 50 σε βαιπερ
ετσι θα εχουμε 85+25= 110 φ16 βαιπερ
Τα μιραζ (αναβαθμιση των απλων διλιτρων μας η και γαλλικα 2000-5φ)
50 μιραζ μκ3 συνολο
πρεπει να πανε πακετο σαν αντισταθμιστικα στην παραγγελεια των μπελαρα
και ολα μαζι μεχρι το 2025 να χρηματοδοτηθουν απο τα κερδη των ελληνικων ομολογων
αργοτερα λογικα θα εχουμε διαθεσιμα χρηματα για να ολοκληρωσουμε την πληρωμη των φρεγατων-μιραζ
Το ναυτικο θελει νεες τορπιλες, αναβαθμιση μεκο, εχει και τα P-3 σχεδον ετοιμα
ολοκληρωνονται και οι 2 τελευταιες σουπερ βητα, και αν παρουν ολες εξοσετ μπλοκ 3,
αντιπλοικα ειμαστε ανωτεροι απο τους απεναντι
Για το στρατο mlrs απο αμερικανικα αποθεματα
και αποσυρμενα γαλλικα τροχοφορα τεθωρακισμενα
Σωστος προγραματισμος χρειαζετε
και αισιοδοξια

Δημήτρης Κ.

Θα μπορούσαμε να πούμε, αν θέλαμε, «με τα λίγα χρήματα που έχουμε διαθέσιμα, θα κάνουμε το καλύτερο.
Αυτό το σχόλιο σας είναι και το σημαντικότερο, κατ εμέ.
Και καπάκι κολλάει όλο το σχόλιο του Σπύρος Ιούλιος 9, 2018 at 9:32 πμ:
“Αυτό που δεν λέει [εντελώς] λιανά το άρθρο είναι πως ο κ. Βίτσας μας αποκάλυψε (μεταξύ άλλων) πως απο τις δαπάνες στις Ενοπλες Δυνάμεις (πες 3μισι δις συνολικά) το ποσό που αντιστοιχεί σε προμήθειες νέου [εξ]οπλισμου και αναβαθμίσεων, είναι 500 εκ. ευρώ. Δηλαδή το ΕΝΑ ΕΒΔΟΜΟ των συνολικών δαπανών στις ΕΔ.
Αν δεν αλλάξει αυτή η τραγική αναλογία, η συζήτηση είναι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Κοντολογίς, ΔΙΝΟΥΜΕ ήδη πολλά λεφτά για την άμυνα, αλλά τα δίνουμε με τον ίδιο τρόπο που δίνονται σε όλο το δημόσιο: ό,τι νά’ναι, όπως νά’ναι, όπου νά’ναι. Το θέμα δεν είναι οι αγορές, δεν είναι καν αν το Α σύστημα είναι καλύτερο απο το Β (ενώ τα επιτελεία έτσι κι αλλιώς είχαν διαλέξει το Γ). Το βασικό μας πρόβλημα είναι η σπατάλη.
Εκτός αν κάποιος θέλει να μας εξηγήσει πώς γίνεται ΕΣ, ΠΝ και ΠΑ να έχουν μισθοδοσία και λοιπά λειτουργικά έξοδα ύψους ΤΡΙΩΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΊΩΝ ΕΥΡΩ.”
Τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκαν πάρα πολλές δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου, κυρίως προς τον ίδιο τον εαυτό του. Πράγματα που όλοι έως τότε κρατούσαν ας πούμε μυστικά. Το πάρτυ τελείωσε και έκανε πρώτα εντύπωση και μετά θόρυβο. Εφόσον δεν είναι εξοπλισμοί η μισθοδοσία των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας να περάσουν ως μισθοδοσία δημοσίου. Θυμάμαι έναν ΕΠΟΠ να λέει:’Έπρεπε να φτάσουμε σε αυτή την κατάντια για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χώρα και για γίνουμε Έλληνες’ Προφανές τι εννοεί, σκεφτόμασταν τον εαυτό μας και μόνο, απλά έτυχε να ζούμε στην Ελλάδα.
Τέλος, πρέπει να κλείσουμε όλα τα μέτωπα που μπορούμε και έχει έρθει και η ώρα να κλείσουμε και να είμαστε σε ετοιμότητα για όλα αυτά τα ανοιχτά που μας ωθούν οι εξ ανατολής γείτονες. Αυτό δεν σημαίνει κούρσα εξοπλισμών, σημαίνει να είμαι αρκετά δυνατός να τον πονέσω τόσο που δε θα το σκεφτεί να κουνηθεί. Και αυτό συνδυασμό δύναμης και μυαλού. Σίγουρα δεν απαιτεί σπατάλη(δεν είναι έξυπνο) και συσσώρευση άχρηστου για τις συνθήκες πολεμικού υλικού(πολύ υλικό δεν σημαίνει δύναμη).

FOX

Ένα είναι το σχέδιο, να τους πεθάνουμε στο γέλιο…

kkalev

Ορισμένα στοιχεία:
Διάυγεια ΑΔΑ ΨΜΤΕ6-Ξ2Υ
https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A8%CE%9C%CE%A4%CE%956-%CE%9E2%CE%A5
“Κατανομή Πιστώσεων του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Οικονομικού Έτους 2016”
Εκεί λοιπόν βλέπουμε:
Σύνολο πιστώσεων: 3,164 δις €
Εξοπλισμοί: 598 εκ. €
Αμοιβές πολιτικών υπαλλήλων: 147 εκ. €
Αμοιβές στρατιωτικών: 1,83 δις €
Καύσιμα: 136 εκ. €
Με βάση την απογραφή του 2016 το ΥΠΕΘΑ είχε 86.000 υπαλλήλους/στρατιωτικούς.
Οι αμοιβές αποτελούν το 62,5% των δαπανών και οι εξοπλισμοί το 19%.

perastikos

Διαφωνώ κάθετα με τον αρθρογράφο ότι δεν ξοδεύουμε για την άμυνα. Άλλωστε ακόμα και σήμερα που έχουμε από τις χαμηλότερες δαπάνες της ιστορίας μας για την άμυνα, είμαστε αν δεν κάνω λάθος 2οι στις δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ. Δηλάδή δίνουμε αναλογικά με τις δυνατότητες μας το 2ο μεγαλύτερο ποσό. Το πρόβλημα είναι ότι όπως και σε όλες τις δαπάνες του δημοσίου δεν γίνεται ορθολογική διαχείριση. Όταν κάναμε εξοπλισμούς ένα μεγάλο ποσοστό των κονδυλίων πήγαιναν σε μίζες και υπερκοστολογήσεις. Αργότερα οι μίζες αντικαταστάθηκαν από ρουσφέτια και αθρόες προσλήψεις για εξασφάλιση ψήφων με το πρόσχημα της δημιουργίας επαγγελματικού στρατού. Το εγχείρημα αυτό έδεσε και με μια αντιμιλιταριστική λογική που ζητούσε μείωση της θητείας. Επειδή λοιπόν καλά να τα λέμε για να δω ποιοι θα τολμήσουν να κάνουν προτάσεις σαν τις παρακάτω:
1) Μείωση των μόνιμων στελεχών του στρατού στα 2/3 όσων υπηρετούν σήμερα. Κλείσιμο ,μονάδων που υπάρχουν μόνο για εξυπηρετήσεις στελεχών (πχ να παίρνουν τον τίτλο και τα επιδόματα του διοικητή) και τοπικών κοινωνιών.
2)Αύξηση της θητείας στους 18 μήνες με 6μηνη ουσιαστική εκπαίδευση στα κέντρα και σε μονάδες όχι πρώτης γραμμής και ετήσια παρουσία σε κάποια μονάδα πρώτης γραμμής .
3) Αλλαγή οργανογραμμάτων, προαγωγών κλπ. Δεν γίνεται να έχουμε περισσότερα στελέχη σε κάποιες βαθμίδες από μεγαλύτερους σε μέγεθος στρατούς.
4) Διοχέτευση των χρημάτων που θα εξοικονομηθούν κυρίως από το 1 και το 3 σε ουσιαστικούς εξοπλισμούς. Εδώ θα πρέπει να σπάσουμε και κάποια ταμπού, αποκτώντας αποτρεπτικά εργαλεία που σήμερα τα αποφεύγουμε. Δεν είναι καλό να αυξήσουμε το οπλοστάσιο μας σε στρατηγικά όπλα (οτιδήποτε εκτός από πυρηνικά).

dokimos

θελουμε δικα μας οπλικα συστηματα!!
Eχουμε το ανθρωπινο δυναμικο να το πετύχουμε, μπορούμε να κάνουμε μεταποίηση μεταχειρισμένου υλικού με καινουργεια συστήματα Ελληνικα όπως στο πυροβαλικο .
Εχουμε τα ναυπηγία και ρημάζουν θα μπορούσαμε να ναυπηγήσουμε δικες μας φρεγατες υπαρχουν
τα σχεδεια από το ΕΜΠ με δικαμας οπλικα συστηματα, τι εγεινε με τον τοσο υποσχωμενο ΜΑΚΕΔΩΝ γιατι δεν συνέχισε το πρόγραμμα;;;
UAV!! γιατι τα αγοράζουμε;;;; Eχουμε Ελληνικες εταιρείες αρκετες που παραγουν ανεπτυγμένα μοντέλα,
Αυτό που μας λείπει κύριοι δεν είναι οι ποροι!! η θέληση και οι Ηγέτες είναι Δυστυχώς!!!!!!!!!!!

NIKOS

Μια μικρή συμπλήρωση στο σχόλιο του kkalev.
Οι προυπολογισμένοι εξοπλισμοί για το έτος 2016 ήταν
Μεταφορικά μέσα ξηράς (κωδ.1921) 215000 ευρώ
Πλωτά μέσα (κωδ.1922) 90000 ευρώ
Μηχανήματα και εργαλεία γενικά ( κωδ. 1925) 683000 ευρώ
Λοιπές προμήθειες (κωδ.1929) 70000 ευρώ
Προμήθεια κύριου υλικού (κωδ.1971) 700000 ευρώ
Προμήθεια πολεμοφοδίων γενικά(κωδ.1972) 349700 ευρώ
Προμήθεια οπλισμού (κωδ.1973) 5000 ευρώ
Δηλαδή σύνολο 2157700 ευρώ
Ο κωδ.6900 είναι αυτό που λέει δηλαδή Υποχρεώσεις από προγράμματα παρελθόντων εξοπλισμών και οι διακρατικές συμβάσεις.
Αρά 598 +2 (Νέοι εξοπλισμοί και αναλώσιμα) = 600 εκ.
Αντίστοιχα το 2017
Μεταφορικά μέσα ξηράς (κωδ.1921) 115000 ευρώ
Πλωτά μέσα (κωδ.1922) 90000 ευρώ
Προμήθεια Αεροσκαφών (κωδ.1923) 4200000 ευρώ
Μηχανήματα και εργαλεία γενικά ( κωδ. 1925) 673000 ευρώ
Λοιπές προμήθειες (κωδ.1929) 70000 ευρώ
Προμήθεια κύριου υλικού (κωδ.1971) 780000 ευρώ
Προμήθεια πολεμοφοδίων γενικά(κωδ.1972) 335000 ευρώ
Προμήθεια οπλισμού (κωδ.1973) 5000 ευρώ
Δηλαδή σύνολο 6268000 ευρώ
Και έχουμε στον κωδικό 6900 474,5 εκ. οπότε 474,5+6,3= 480,8 εκ.
https://drive.google.com/file/d/0B6xAAy1yH1tmV0xRaXA2NU1qSGM/view
Αντίστοιχα το 2018 όσο μπόρεσα να καταλάβω από αυτό που βρήκα….
Μεταφορικά μέσα ξηράς (κωδ.1921) 115000 ευρώ
Πλωτά μέσα (κωδ.1922) 90000 ευρώ
Προμήθεια Αεροσκαφών (κωδ.1923) 7800000 ευρώ
Μηχανήματα και εργαλεία γενικά ( κωδ. 1925) 1117000 ευρώ
Λοιπές προμήθειες (κωδ.1929) 60000 ευρώ
Προμήθεια κύριου υλικού (κωδ.1971) 50000 ευρώ
Προμήθεια πολεμοφοδίων γενικά(κωδ.1972) 245000 ευρώ
Προμήθεια οπλισμού (κωδ.1973) 5000 ευρώ
Δηλαδή 8482000 ευρώ
Ο κωδ. 6900 510 εκ. ευρώ οπότε 510+8,5=518,5 εκ.ευρώ
https://diavgeia.gov.gr/doc/78Φ36-51Κ?inline=true
Στις αμοιβές προσωπικού περιλαμβάνονται και τα σώματα ασφαλείας (ΕΛΑΣ, ΛΣ. ΠΣ) όποτε δεν μπορεί να χρεωθεί όλο το ποσό στους στρατιωτικούς

Leonidas Vafiadis

Οταν καταλαβουμε τι σημαινει η απωλεια 500000 νεων Ελληνων και η εισαγωγη 1 ή 2 εκατομυριων Μουσουλμανων απο Πακισταν ή Αφγανισταν … δεν θα χρειαζομαστε πια … Αμυντικους εξοπλισμους.

Stamatis Rapanakis

Για να έχεις ελληνική αμυντική βιομηχανία, πρέπει να έχεις ελληνική βιομηχανία. Όταν λοιπόν δεν έχεις βιομηχανία (για μια σειρά από λόγους που δεν θέλω να απαριθμήσω), τι περιμένεις;
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Αν δεν αντιμετωπισθούν οι κρατικοδίαιτες νοοτροπίες δεν έχει ανάπτυξη. Κανένας δεν θα ρισκάρει να χάσει τα λεφτά του έχοντας απέναντι του ένα κράτος που τον αντιμετωπίζει εχθρικά.

Konstantinos_Zikidis

@ kkalev, Nikos
Τα τελευταία έτη παρατηρείται το φαινόμενο να προϋπολογίζονται μεγάλα ποσά για εξοπλιστικά (πέραν της μισθοδοσίας) και τελικά να εκταμιεύονται πολύ λιγότερα. Π.χ., το 2016 προϋπολογίστηκε δαπάνη συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ (4 δισ. λογιστική εγγραφή για παλαιές υποχρεώσεις και 2 για νέα εξοπλιστικά!) και τελικά δαπανήθηκαν περίπου 0,5 δισ. ευρώ μόνο. Για περισσότερα, παραπέμπω στην ακόλουθη ανάλυση: https://defencegreece.wordpress.com/2017/12/18/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-2016-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%88%ce%ad%ce%bc%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b9/
Κάποιες σκέψεις μου έρχονται στο μυαλό αλλά δεν μπορώ να τις εκφράσω δημοσίως… κωλύομαι…
Όποιος καταλάβει τί παίζεται, ας τα κάνει και λίγο λιανά για τους υπολοίπους…

evaggelos

οσον αφορα να φτιαξουμε μονοι μας με ποια βιομηχανια ποιες εταιριες ποια εμπειρια και ποια κοστη και ποια κοστη προμηθειας πχ κινητηρων φρεγατων κλπ. βιομηχανοι δεν υπαρχουν λεφτα δεν υπαρχουν χρονος δεν υπαρχει κερδος δεν υπαρχει γι αυτο κι ολα τα προγραμματα και ολες οι βιομηχανιες εκλεισαν σε αυτη τη χωρα(κ φυσικα συνδικαλα). παραδειγμα namco εφτιαξε αυτοκινητο ασχημομουρικο με κοστος 9,000 και απετυχε απλα γιατι το φτηνιαρικο τσεχικο ηταν καλυτερο σε ολα του.ετσι και ο στρατος θελει οπλα αμεσα και ειτε ειναι μεταχειρισμενα αρα αξιοπιστα η ειναι καινουργια απο αξιοπιστες ετερειες πχ naval group. o στρατος δεν μπορει να περιμενει δοκιμαστικα και λοιπες αξιολογησεις και αστοχιες θελλει αξιοπιστα ετοιμα και σε πολλες δοσεις. και πρωτου πουμε για τουρκια να θυμισω οτι αυτοι το σχεδιαζαν το 90 και το κατασκευαζουν τωρα 2018, δεν νομιζω οτι οι εδ θα περιμενουν τοσο

Shadowfax

Για να μπορεσει μια χωρα να εχει αμυντικη βιομηχανια θα πρεπει πρωτα απ’ολα να αποφασισει τι ειδους οικονομια θελει να εχει και αν την συμφερει να την αναπτυξει πρωτα απ’ολα… Με σοβαρη μελετη ομως και οχι στο ποδι γιατι αμυντικη βιομηχανια χωρις εξαγωγες ειναι καταδικασμενη…
Στην Τουρκια αποτέλεσαν στρατηγική επιλογή…
Στη γειτονα χωρα το 1985 νομοθετείται η τουρκική Υπογραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών (SaGeB) και το 1989 γινεται Υφυπουργείο Αμυντικών Βιομηχανιών (Savunma Sanayii Müsteşarlığı) SSM (an τα θυμαμαι καλα)…
Στην Ελλαδα απο το 70 υπήρχε κατι αντιστοιχο η Υπηρεσία Αμυντικής Βιομηχανίας (ΥΠΟΒΙ)…
Η Τουρκια εκανε πληρη αναδιοργανωση του υφυπουργειου και το αυτονομησε, ψαχνωντας ταυτοχρονα πορους για να το χρηματοδοτησει… Τα εσοδα του λοιπον βγηκαν απο φορους που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα, στον καπνό, στα οινοπνευματώδη ποτά, στα τυχερά παιχνίδια, τον τουρισμο, φτανοντας το 2017 να μαζευει πανω απο 1,2δις$…
Κατα την διακυβερνηση Ερντογαν (15 χρονια) εχουν επενδυθει καπου 60δις$ στην ανάπτυξη της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας…
Για να αναπτυξει η SSM την εγχωρια αμυντικη βιομηχανια στηριχτηκε εκτος απο την κρατικη χρηματοδότηση ,στην εντατικοποίηση της συστηματικής έρευνας , στην εισαγωγή αφομοίωση και ενσωμάτωση ξένων τεχνολογιών, στην συνεργασία με τα Τουρκικά Πανεπιστήμια, στην αναζήτηση και δημιουργία κοινοπραξιών και συμπαραγωγών κλπ κλπ κλπ…
Προσφατα ειχα διαβασει και ενα αρθρο για την αποφασιστικοτητα της γειτονος να δωσει ακομα περισσοτερα κινητρα και αποφάσισε να εξαιρέσει από την φορολογία για ορισμένο χρονικό διάστημα, να μειώσει γενικά τους φόρους, να εξαιρέσει τους φόρους εισαγωγής υλικών αλλά και να παραχωρήσει χαμηλότοκα δάνεια στις τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες με στόχο την αύξηση των επενδύσεων στα αμυντικά αναπτυξιακά προγράμματα…
https://www.defence-point.gr/news/tourkia-souper-kinitra-ta%CE%90p-gia-tin-amyntiki-viomichania-opos-ellada
Γινετε πιστευω αντιληπτο πως δεν ξυπνησαν μια μερα και απεκτησαν αμυντικη βιομηχανια, ενω η Ελληνικη εχει εξαφανιστει… Δεν εχει καμια σχεση με την ικανοτητα ή μη του ανθρωπινου δυναμικου…
Ειναι θεμα σοβαρου σχεδιασμου και επιλογων πρωτιστως ΑΝ θελεις να κανεις κατι αντιστοιχο, και δεις οτι σε συμφερει (αφου εχεις κανει και καμια σοβαρη μελετη) και ΜΠΟΡΕΙΣ να το υποστηριξεις (χωρις να σου σκασει στα χερια οπως το χρηματηστηριο) ή αλλιως ΑΝ αποφασισεις οτι θελεις να στρεψεις ΚΑΙ εκει την οικονομια σου…

LuckyLuke

Shadowfax Shadowfax: Πολύ ωραίο post. Επέτρεψε μου λοιπόν να αναφέρω ορισμένα πράγματα.
– Στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες (π.χ. ΕΑΒ) και τα ναυπηγεία επικρατούσε και επικρατεί ακόμα μια συνδικαλιστική νοοτροπία. Ειδικά για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά θεωρώ ότι πέρα από καθυστερήσεις, σχετικά υψηλό κόστος κλπ παραδίδουν πλοία με χαμηλή ποιότητα κατασκευής. Το έχω επιβεβαιώσει από 2 – 3 ανεξάρτητες πηγές. Είναι λάθος να συνδέουμε την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας με κρατικοδίαιτες εταιρίες που οι πάσης φύσεως κομματικοί διορίζονταν και διόριζαν.
– Το πιο “υγιές” παράδειγμα είναι π.χ. της Intracom Defence. Στροφή στο εξωτερικό, συμμετοχή σε μεγάλα έργα, απολύσεις και μειώσεις μισθών όταν δεν υπάρχει εργασία. Ναι, δυστυχώς στον πραγματικό κόσμο αν δεν υπάρχουν παραγγελίες θα πρέπει να γίνονται απολύσεις. Μια γραμμή παραγωγής δεν μπορεί να συντηρηθεί χωρίς παραγγελίες, πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην αγορά εργασίας. Στο εξωτερικό δεν απολύει/ συγχωνεύει η Lockheed Martin ή η Boeing; Αντίστοιχα η Milsoft ή η Aselsan στην Τουρκία;
Αυτό το τελευταίο είναι που φοβίζει τους πολιτικούς. Το ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν “ευέλικτες” μορφές εργασίας, να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις απολύσεις κλπ. Πώς νομίζετε ότι είναι μια εταιρία επικερδής; Είναι δυνατόν να επιβιώσει όταν δεν έχει έργα και δεν μπορεί να συντηρεί μια σειρά από υπαλλήλους;
Η ελληνική κοινωνία πρέπει να αποδεχθεί μια σειρά από αλλαγές, διαφορετικά απλά θα παρακολουθεί τις εξελίξεις σε βάρος της. Γι’ αυτό οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας, τίποτα δεν γίνεται χωρίς (πολιτικό) κόστος.

evaggelos

τρια ειναι τα προβληματα στην ελλαδα 1) συνδικαλισμος 2)eurogroup 3)πληθισμος

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

94
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Φεβρουάριος #009

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 2.29

Related News

F-36Α Kingsnake, θα μπορούσε να είναι το “αντί του F-35” που ψάχνουν όλοι; Κάνει για την ΠΑ;

 Το F-35 θα ήταν μια εξαιρετική πτητική μηχανή, αόρατη στα εχθρικά ραντάρ, που όμως θα είχε τη δυσκολότερη αποστολή από όλες όσες είχαν ποτέ...

Και η Αστυνομία διαψεύδει το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Αναφορικά με το "περιστατικό" στον Έβρο, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, Έλληνες σκότωσαν έναν Τούρκο πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία διέψευσε τον ισχυρισμό μέσω ανακοίνωσης...

ΥΠΕΞ: Κατηγορηματική διάψευση για το φερόμενο περιστατικό στον Έβρο

Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο...