12.1 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΝ. Δένδιας: Θέτουμε θεμέλια για μια σημαντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας

Ν. Δένδιας: Θέτουμε θεμέλια για μια σημαντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας

- Advertisement -

Την πεποίθησή του ότι η σημερινή του συνάντηση με τον Νιγηριανό ομόλογό του θέτει τα θεμέλια για μια πολύ σημαντική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Νιγηρίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Πρόκειται για «μια συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε» διαμήνυσε ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονεγιάμα, στην Αμπούτζα.

Αφού σημείωσε πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νιγηρία, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, διέκρινε μεγάλες δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορούν οι δύο χώρες να οικοδομήσουν και είπε πως προσβλέπει στην επίσκεψη του Νιγηριανού ομολόγου του στην Αθήνα.

Επισημαίνοντας τη σχετική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι γέφυρες είναι ήδη εδώ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη «ζωντανή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που βρίσκεται στη Νιγηρία για περισσότερο από έναν αιώνα». Σημείωσε πως η παρουσία της σηματοδοτεί ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πηγαίνει σε χώρες για να μείνει, να επενδύσει, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι για να βγάλει γρήγορα κέρδος. Μάλιστα, χαιρέτισε το επιχειρηματικό/επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με τις προσπάθειες της Νιγηριανής πρέσβειρας στην Αθήνα. «Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρυνθούν» υποστήριξε και ανακοίνωσε πως το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει, είναι η πραγματοποίηση ενός φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νιγηρία.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην παρουσία της νιγηριανής κοινότητας στην Ελλάδα και δήλωσε υπερήφανος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, «τον καλύτερο μπασκετμπολίστα στον κόσμο σήμερα, έναν Ελληνο-Νιγηριανό, έναν Νιγηριανο-Έλληνα».

Περαιτέρω, ειδική μνεία έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στο γεγονός πως και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εδώ και δεκαετίες. «Οπότε συμφωνούμε σε αυτό το θέμα» επισήμανε και είπε πως θα «χαρούμε να συνεργαστούμε με τη Νιγηρία για την τήρηση αυτών των αρχών διεθνώς, ιδιαίτερα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας». Στην ίδια κατεύθυνση, επικροτώντας τη σημασία που απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας στο «σημαντικό ελληνικό εμπορικό στόλο», ο Νίκος Δένδιας είπε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πιστεύει ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και σε μια κοινωνία βασισμένη σε κανόνες για όλα τα θέματα». Ειδικά, προσέθεσε, σε θέματα που αφορούν τη θάλασσα, η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ναυτιλιακό έθνος και διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Συζητώντας την ευρεία ατζέντα διμερούς συνεργασίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στάθηκαν στις κοινές θεμελιώδεις αρχές, όπως τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών, καθώς και την προώθηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Νιγηριανό ομόλογό του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην άμεση γειτονιά της. Εξάλλου, συνομίλησαν για τις διεθνείς προκλήσεις, με τον Νίκο Δένδια να επισημαίνει ότι η Νιγηρία είναι ένας σημαντικός διεθνής παίκτης και να προσθέτει: «Η Νιγηρία χρειάζεται την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Εστιάζοντας στη σημερινή του επίσκεψη στη Νιγηρία, είπε πως έχει να κάνει με την ενίσχυση των διμερών δεσμών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας, «ένα σημαντικό βήμα» όπως είπε, αλλά και στις πολλές συμφωνίες που είναι στα σκαριά, στο εμπόριο, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ενέργεια, εκτιμώντας ότι μπορούν να συναφθούν σύντομα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η ελληνική πρεσβεία στην Αμπούτζα και η νιγηριανή στην Αθήνα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Εν συνεχεία, ανέδειξε την εκατέρωθεν σημασία των διμερών σχέσεων, ότι η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και η Ελλάδα θεωρείται σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μέση Ανατολή. Συζητώντας για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Νιγηρίας στους διεθνείς οργανισμούς, ο Νίκος Δένδιας τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός εταίρος στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Νιγηρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, είπε ότι «θα χαρούμε πολύ να εκπαιδεύσουμε Νιγηριανούς αξιωματικούς στο κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού μας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση σε Νιγηριανούς δόκιμους να έρθουν και να σπουδάσουν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί συμβολή σε ζητήματα ασφάλειας στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία πιστεύω ότι είναι μια κοινή πρόκληση, όχι απλώς μια πρόκληση για τις χώρες της περιοχής» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του και για την υποστήριξή του στην προσπάθειά της Ελλάδα να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά όλου του κόσμου.

Αναφορικά με την πρόκληση της πανδημίας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη δωρεά από την Ελλάδα εμβολίων κατά του κορονοϊού και σημείωσε: «Η οδηγία που έλαβα από τον πρωθυπουργό μου Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι αυτό πρέπει να το επιδιώξουμε ως υποχρέωση, όχι ως δωρεά. Πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είναι ασφαλής ολόκληρος ο κόσμος».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Φρεγάτες Belharra: Ξέρουμε τι κερδίσαμε, να δούμε και τι «πληρώσαμε»;

Τώρα που η αγορά των νέων φρεγατών FDI για το Ναυτικό μας, πλησιάζει στην ολοκλήρωση με την αναμενόμενη υπογραφή συμβάσεων, ίσως είναι καιρός να...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

HF2.jpg

ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Αμερικανοί επιστρέφουν, προσφέρουν εκσυγχρονισμό MEKO200HN, LCS και νέες HF2

181
 Η σελίδα μας, όπως έχουμε ήδη γράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει στη διάθεσή της στοιχεία από την αμερικανική πρόταση για πολεμικά πλοία στα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7/20 Ιανουαρίου 1919: Ο Ελληνικός Στρατός στην Ουκρανία

0
Τα πρώτα ελληνικά τμήματα, συγκεκριμένα το 34ο Σύνταγμα Πεζικού, αποβιβάζονται στο λιμάνι της Οδησσού εκκινώντας την ελληνική συμμετοχή στην εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία κατά...
- Advertisement -
Card image

December_019 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Mόσχα: να αποσυρθούν από Ρουμανία και Βουλγαρία τα νατοϊκά στρατεύματα

Nα αποχωρήσουν τα στρατεύματα του NATO από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία ζήτησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις...

Ryanair/Μινσκ: οι αμερικανοί ασκούν διώξεις σε 4 λευκορώσους αξιωματούχους

Η αμερικανική δικαιοσύνη άσκησε δίωξη χθες Πέμπτη σε λευκορώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους κατηγορεί για την εκτροπή το 2021 αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ...

Μ. Βρετανία σε Ρωσία: υποχωρήστε πριν κάνετε ένα τεράστιο λάθος

Η υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Λις Τρας κάλεσε σήμερα τη Ρωσία “να συγκρατηθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο,...