10.8 C
Athens
Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021
- Advertisement -

Think Out Of the Box: Επιχειρήσεις των OH-58D Kiowa Warrior από φρεγάτες κι άλλα πλοία του ΠΝ

- Advertisement -

 
Η άφιξη των ελληνικών OH-58D Kiowa Warrior στο λιμάνι του Βόλου, έβαλε τέλος στην πολύμηνη αναμονή μας. Τα OH-58D είναι όπως έχουμε ξαναγράψει η σημαντικότερη ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού μετά την έναρξη της πολυετούς “κρίσης” που περνά η χώρα. Κι όπως επίσης έχουμε ξαναγράψει πολλές φορές, η υπόθεση της απόκτησής του είναι ένα case study σενάριο αγοράς μεταχειρισμένου υλικού, που πρέπει να το δούμε να επαναλαμβάνεται όσο το δυνατόν συχνότερα. Μεταξύ μας, ελπίζαμε να το δούμε Bradley, MLRS, και με τις μεταχειρισμένες Adelaide αλλά τελικά όπως φαίνεται, “δεν μας θέλει”.

Οι επίσημες φωτογραφίες από το ΓΕΣ της παραλαβή των OH-58D Kiowa Warrior και CH-47 Chinook


Πάμε όμως πάλι πίσω στο OH-58D Kiowa Warrior. Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν πως έχουμε παραλάβει τόσο μεγάλες ποσότητες ανταλλακτικών, που δεν χρειάζεται καν να “κανιβαλίσουμε” τα 10 ελικόπτερα που έρχονται γι’αυτό τον σκοπό. Όπως όλοι θα γνωρίζουν, 36 ελικόπτερα θα έρθουν με πλήρη συστήματα, και θα αποκτήσουν ρόλους πρώτης γραμμής, ενώ άλλα 24 θα αποκτήσουν καθήκοντα σε εκπαιδευτικούς λόχους.
Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμαστε τόσα πολλά εκπαιδευτικά ελικόπτερα, αν και τα OH-58D, με τις -συγκριτικά με τα ελικόπτερα του ΕΣ- πολύ λίγες ώρες πτήσης, θα καταφέρουν να στείλουν επιτέλους στην “σύνταξη” παλιά ελικόπτερα που ότι είχαν να προσφέρουν, το προσέφεραν.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η πρώτη φωτογραφία ελληνικού OH-58D Kiowa Warrior, σε πτήση πάνω από Ελληνικό Έδαφος


Τα OH-58D θα καλύψουν τις έντονες και πιεστικές ανάγκες του ΕΣ σε ένα ακόμη ευέλικτο μέσο, που θα επιτρέψει την κρίσιμη στιγμή να καλύψει κενά στο Μέτωπο. Για παράδειγμα, μια επιτυχημένη επιθετική αιχμή του Τουρκικού Στρατού, μπορεί να αναχαιτιστεί από μαζική χρήση Kiowa Warrior και AH-64A/DHA Apache, μέχρι να φτάσουν αρματικές κι άλλες ενισχύσεις. Φυσικά, τον ρόλο αυτό, του Ιπτάμενου Ιππικού θα το παίξει όπου χρειαστεί, είτε σε νησιά του Αιγαίου, είτε στον Έβρο.

To τεύχος 393, Φεβρουαρίου 2019 διαθέσιμο ηλεκτρονικά! Κροατικά OH-58D Kiowa in action!


Έχει ακουστεί πως αποσπάσματα των ΤΕΑΣ με τα “νέα” OH-58D Kiowa Warrior θα εδρεύουν (μόνιμα, περιστασιακά ή εκ περιτροπής) σε νησιά του Αιγαίου, προσφέροντας λύσεις στην επιτήρηση σε τοπικό επίπεδο. Αν και δεν ξέρουμε πόσο “καλή” είναι αυτή η λύση, θα αφήσουμε το ΓΕΣ να αποφασίσει, καθώς αναμφίβολα γνωρίζουν περισσότερα από εμάς. Απλά, τα OH-58D Kiowa Warrior και οι βάσεις τους (κινητές ή μη) θα ήταν ένας εξαιρετικός και “ζουμερός” στόχος είτε για το εχθρικό πυροβολικό, είτε για τους Yildirim. Ίσως απλά να είναι καλύτερο να υπάρχουν υποδομές φιλοξενίας για όταν χρειαστεί, με βασικά ανταλλακτικά και πυρομαχικά (υποθέτουμε πως κάτι τέτοιο γίνεται και τώρα για τα UH-1 αλλά και τα AH-64A/DHA Apache). Το τι θα γίνει βέβαια το γνωρίζουν καλύτερα οι επιτελείς του ΓΕΣ και τα στελέχη της ΑΣ.

ΑΝΑΛΥΣΗ: To ψευδές δίλημμα “Εκσυγχρονισμός των AH-64A+” και “Μεταχειρισμένα OH-58D Kiowa Warrior”


Η δική μας πρόταση είναι λίγο διαφορετική, αλλά όχι και τόσο. Προτείνουμε την στενή συνεργασία, μέχρι και φιλοξενία θα λέγαμε, ελικοπτέρων του τύπου σε μονάδες του Στόλου! Ουσιαστικά, προτείνουμε, φρεγάτες του Στόλου, αρματαγωγά αλλά και διάφορα άλλα πλοία, που θα μπορούσαν να επιταχτούν σε περίοδο κρίσης, να έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν/υποστηρίξουν ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior.
Πριν πούμε για τα οφέλη, σημειώνουμε πως τα ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior δεν έχουν κατασκευαστεί για μεγάλης χρονικής διάρκειας παραμονή κοντά στο θαλάσσιο στοιχείο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούν, ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στη θάλασσα. Οι παλιοί μας αναγνώστες (μιλάμε για πολύ παλιοί!) θα θυμούνται την επιχείρηση Operation Prime Chance. Στην Επιχείρηση αυτή, οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ προστάτευαν πλοία αμερικανικών (όχι μόνο) συμφερόντων, γενικά την ναυσιπλοϊα στα Στενά του Ορμούζ. Στόχος τους ήταν μικρά πλοία των Ιρανών, καθώς και ναρκοθετικά.

Προμήθεια OH-58D Kiowa Warrior, ένα εξαιρετικό case study που ΠΡΕΠΕΙ να ακολουθήσουν ο ΕΣ και γενικά οι ΕΔ


Τα OH-58D επιχείρησαν άψογα στο δύσκολο περιβάλλον του Περσικού Κόλπου, επιχειρώντας είτε από φρεγάτες του USN είτε από φορτηγίδες στο μέσον του … πουθενά. Αντικατέστησαν τα MH-6 και AH-6 Little Bird και παρά τον μικρό σχετικά χρόνο εμπλοκής τους σε υπηρεσία η απόδοσή τους ήταν εξαιρετική (παρά την μία απώλεια ελικοπτέρου κατά την διάρκεια άσκησης με πραγματικά πυρά, χωρίς όμως απώλεια ζωής).
Τώρα, η χρήση ελικοπτέρων OH-58D από πλοία του ΠΝ, μπορεί να αλλάξει άρδην το δόγμα επιχειρήσεων στο Αιγαίο. Δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό πως δεν είναι τόσο εύκολο για ένα μαχητικό να “στοχοποιήσει” και να καταρρίψει ένα ελικόπτερο, μαχητικό ή άλλο. Όπως έχουμε γράψει, αυτός είναι ο λόγος που το ΠΝ θεωρεί τα ελικόπτερα την βέλτιστη ανθυποβρυχιακή λύση, ακόμη και σε ένα “φλεγόμενο” Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση, οι πιθανότητες επιβίωσης των ελικοπτέρων πάνω από το Αιγαίο είναι αρκετά υψηλές.

AΝΑΛΥΣΗ: OH-58D Kiowa Warrior, «Ινδιάνοι πολεμιστές» με ελληνικά χρώματα


Η χρήση OH-58D Kiowa Warrior σε συνδυασμό με Μονάδες του Στόλου, μπορούν να προσφέρουν ασύμμετρα πλεονεκτήματα είτε σε επιχειρήσεις του ΠΝ, είτε σε επιχειρήσεις του ΕΣ είτε σε διακλαδικές (που θα είναι οι περισσότερες) επιχειρήσεις. Καθώς οι Τούρκοι έχουν ικανό αριθμό πυραυλακάτων, είναι προφανές πως θα τις χρησιμοποιήσουν με τακτικές αντίστοιχες με τις δικές μας.
Κι ενώ τα όποια -λιγοστά- S70B6 θα κυνηγούν τον Κόκκικο Οκτώβρη κάτω από το Αιγαίο, τα OH-58D Kiowa Warrior θα πλησιάζουν χαμηλά, αξιοποιώντας την κάλυψη από νησιά ή βραχονησίδες, και να πλήττουν καίρια εχθρικά ελαφρά σκάφη με ρουκέτες ή πυραύλους Hellfire, πριν μπορέσει καν το εχθρικό πλοίο να ανοίξει πυρ εναντίον τους. Μην ξεχνάμε, πως τα νησιά μας έχουν ένα ικανό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, τυχόν κινήσεις εχθρικών ελαφρών σκαφών θα γίνονται άμεσα αντιληπτές, με τα OH-58D Kiowa Warrior θα έχουμε κι έναν θανάσιμο τρόπο να αντιμετωπίζουμε αυτές τις κινήσεις.

ΘΕΜΑ: Πολεμώντας με τα Kiowa στον Έβρο


Επίσης θα μπορούν να προσφέρουν εικόνα της τακτικής κατάστασης στον Στόλο και το ΑΓΕΕΘΑ, σε σημεία που δεν καλύπτονται, ή δεν καλύπτονται εκείνη την στιγμή από κάποιο άλλο μέσο. Δηλαδή, θα μπορούν να “βλέπουν” με Mast-Mounted Sight (MMS), κρυμμένα πίσω από εδαφικές εξάρσεις νησιών, και να μεταδίδουν κρίσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη μιας αποβατικής ενέργειας.
Σε διαφορετικό σενάριο, τα OH-58D, με το πολύ μικρό ακουστικό και θερμικό ίχνος, μπορούν να πλησιάζουν την εχθρική ακτή, και να εκτελούν κρίσιμες καταδρομικές ενέργειες. Ραντάρ και φυλάκια επιτήρησης, μονάδες πυροβολικού, ακόμη και μονάδες βαλλιστικών πυραύλων θα μπορούσαν να γίνουν στόχος ελικοπτέρων που θα σηκώνονταν από πλοία του ΠΝ, κάπου στο Αιγαίο, κι όχι από νησιά που εκείνη την στιγμή θα ήταν υπό βαρύ εχθρικό πυρ. Τα OH-58D Kiowa Warrior με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να μεταφέρουν την γραμμή αντιπαράθεσης εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά από εκεί που έχει επιλέξει ο αντίπαλος, με μικρές επιθετικές ενέργειες, από σημεία που κανείς δεν περιμένει.

ΘΕΜΑ: Όταν τα OH-58D Kiowa Warrior και AH-64 Apache θα πολεμήσουν μαζί στο Ανατολικό Αιγαίο…


Φυσικά, όταν το ΠΝ σπεύσει να βοηθήσει κάποιο νησί που βρίσκεται υπό πολιορκία, τα OH-58D Kiowa Warrior θα μπορέσουν να παίξουν το δικό τους ρόλο στην κρούση εναντίον του προγεφυρώματος, ή θα μπορέσουν να επιτεθούν κατά του/των αεροπρογεφυρώματος/ων, με ρουκέτες και πολυβόλα, υποβοηθώντας του ΕΜΛ των νησιών με έγκαιρη υποστήριξη (όταν λέμε έγκαιρη, εννοούμε εντός λίγων λεπτών).

OH-58D Kiowa Warrior σε ρόλους αέρος-αέρος, μια ικανή απάντηση στα τουρκικά Τ129 ATAK;


Τέλος, όπως έχουμε ξαναγράψει, ΑΝ τελικά παραλάβουμε πυραύλους ATAS, θα μπορέσουν να έχουν και κάποιον ρόλο στην αντιμετώπιση των τουρκικών Τ129Β ΑΤΑΚ αλλά και των διαφόρων UAV. Ειδικά τα τελευταία, θεωρούμε πως σε περίοδο επιχειρήσεων, θα είναι “κολλημένα” συνεχώς σε απόσταση ασφαλείας από τα ελληνικά πλοία, και θα μεταδίδουν συνεχώς στοιχεία θέσης και κατεύθυνσης, δίνοντας την δυνατότητα στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ έχει στοιχεία βολής. Βέβαια, τα ελικόπτερα έχουν χαμηλότερη επιχειρησιακή οροφή από τα Bayraktar, αλλά τα τελευταία, ειδικά πάνω από θάλασσα, να αναγκαστούν να πετούν αρκετά πιο χαμηλά, δίνοντας έτσι στα OH-58D Kiowa Warrior ευκαιρία να βάλλουν έναν Stinger με αρκετές πιθανότητες επιτυχίας.
Οι καιροί είναι δύσκολοι, και τα μέσα των Ελληνικών ΕΔ περιορισμένα. Γιαυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα μέσα με τον βέλτιστο τρόπο, παίρνοντας όχι το 100% αυτού που μπορούν να προσφέρουν, αλλά το 120%.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Ελληνικά F-16C/D Block 50: Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό τους;

81
Το περασμένο καλοκαίρι, η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, πολιτική και στρατιωτική έφερε το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16C/D Block 50 στη Βουλή. Τα 38 μαχητικά...
- Advertisement -
Card image

November_018 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Νοεμβρίου 1943: Η βύθιση του Rohna δείχνει...

2
Το εμπορικό πλοίο HMT Rohna βυθίζεται έξω από τις ακτές της Αλγερίας μετά από επίθεση γερμανικών He-177 που μεταφέρουν κατευθυνόμενα βλήματα Henschel Hs 293....
- Advertisement -
Card image

October_17 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

September#16 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49

Related News

Ανθυποβρυχιακό webinar της ΠΤΗΣΗΣ: Αντιμετωπίζοντας τορπίλες, η χρήση ηχοσημαντήρων, οι τακτικές

Συνεχίζουμε την δημοσίευση των πρακτικών του 2ου webinar που οργάνωσε το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, το www.ptisidiastima.com και το www.navaldefence.gr σε συνεργασία με την Crowd Policy,...

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

 Τις στιγμές που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν έχει ακόμη "κλείσει" το θέμα των κορβετών για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Συνεπώς δεν γνωρίζουμε αν...

Νέες βολές RM-70 με αναβαθμισμένες ρουκέτες στην Κρήτη (Εικόνες, βίντεο)

Από 15 έως 19 Νοεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης, Βολές Οπλικών Συστημάτων Πυροβολικού Μάχης με τη συμμετοχή προσωπικού, οπλικών συστημάτων και μέσων...