25.4 C
Athens
Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Κορβέτα ALS 90 των 2.000 τόνων, πλήρως εξοπλισμένη με λιγότερα από...

ThinkOutOfTheBox: Κορβέτα ALS 90 των 2.000 τόνων, πλήρως εξοπλισμένη με λιγότερα από 250 εκ. ευρώ και κατασκευή στην Ελλάδα!

- Advertisement -

 

Σήμερα θα προτείνουμε κάτι τελείως … Out of The Box. Την κατασκευή στην Ελλάδα ενός πλοίου, με πολύ μικρότερο κόστος από ένα αντίστοιχων δυνατοτήτων σκάφος προμήθειας από το εξωτερικό, που θα αναλάβει τις καθημερινές αποστολές στο Αιγαίο, θα μπορέσει να αντικαταστήσει τις S στα περισσότερα από τα καθήκοντά τους, και ταυτόχρονα να προσφέρει πλοία αξιώσεων στο Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για ένα πλοίο που έχει σχεδιάσει η ναυπηγική ομάδα της ALS Naval Ship Designs, και σκοπό έχει να προσφέρει στο Πολεμικό Ναυτικό μια φθηνή, αξιόπιστη και καλά οπλισμένη μονάδα ναυτικής κρούσης, στους 2000 περίπου τόνους.

Als® Class 90 Κορβέτα Πολλαπλών Ρόλων/Αποστολών για την κάλυψη του κενού μεταξύ των Φ/Γ και των ΤΠΚ

Tο πλοίο θα εξοπλιστεί με κορυφαίο σύστημα CMS (Combat Management System) επιλογής του ΠΝ (TACTICOS, CMS330, 9LV, SETIS ή οποιοδήποτε άλλο), ένα προηγμένο ραντάρ 3D επιπέδου SMART-S MK2 ή NS100, ενώ μεγάλο μέρος των όπλων θα προέρχεται από τα πλοία που θα αποσυρθούν (OtoMelara 76mm, Phalanx, Harpoons, κλπ.). Φυσικά ο οπλισμός θα συμπληρωθεί με Mk41 (1,2 η 3 κυψέλες), σόναρ τρόπιδας, συρόμενο σόναρ, αλλά και συστήματα ECM/ESM. Το πλοίο έχει σχεδιαστεί ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ελικόπτερο επιπέδου MH-60R καθώς επίσης 12 έως 18 άτομα ειδικών δυνάμεων.

Αναμφίβολα ένα από τα μειονεκτήματα του Στόλου μας, είναι η απουσία ενός πλοίου ενδιαμέσου των Φ/Γ και των ΤΠΚ. Ενός πλοίου ικανού να επιχειρεί με υψηλή επιβιωσιμότητα σε ανοικτές και κλειστές θάλασσες κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, το οποίο μέχρι τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ (Νοτιοανατολική Μεσόγειος, στο Λιβυκό, το Ιόνιο και την Αδριατική), θα έχει δυνατότητα συνεχούς παρουσίας και δυναμικής “επίδειξης Σημαίας” (ως απόδειξη της αταλάντευτης αποφασιστικότητάς μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα), ή ταχείας επέμβασης στα πλαίσια των Εθνικών μας υποχρεώσεων απέναντι στην διεθνή κοινότητα, αλλά και θα συμπληρώνει με την ισχύ και τις δυνατότητές του τον υπόλοιπο Στόλο.

Που ακριβώς τοποθετείται η ALS 90; Ανάμεσα στις ΜΕΚΟ200 και τις Super Vita. Αλλά η ισχύς πυρός της προσεγγίζουν αυτές της ΜΕΚΟ200, ή ακόμη καλύτερα, είναι ισχυρότερη και ικανότερη από τη ΜΕΚΟ200!

Ένα πλοίο, χαμηλότερου κόστους και με σημαντικά λιγότερο των Φ/Γ πλήρωμα, αλλά με ικανά συστήματα και σύγχρονα όπλα με μεγάλη δύναμη πυρός, για να συνδράμει τις λοιπές μονάδες κρούσης του Στόλου μας σε πραγματικές επιχειρήσεις και εμπλοκές. Στην Δομή Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αυτή έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και δημοσιοποιηθεί, προβλέπεται η απόκτηση 6 κορβετών, πρόγραμμα το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Η αγορά φρεγατών και οι ελληνικές σχεδιάσεις της ALS NSD (του Γιάννη Τζαγκαράκη, Ναυπηγού)

Η διαδικασία προμήθειας νέων φρεγατών για τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού έχει ξεκινήσει εδώ και 15 περίπου χρόνια και η οποία όπως όλα δείχνουν βρίσκεται στο τελικό της στάδιο. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ΓΔΑΕΕ, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και η Διεύθυνση Εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού, έχουν αφιερώσει δεκάδες χιλιάδες ώρες στην εκπόνηση των τεχνικών προδιαγραφών του σκάφους καθώς επίσης και στις διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους οίκους και τις διάφορες κρατικές αρχές.

Στον αντίποδα η Als Naval Ship Designs (Als NSD) εργάζεται στο αντικείμενο για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τη δεκαετία και αποτελείται από Έλληνες ακαδημαϊκούς, αξιωματικούς του Π.Ν., ναυπηγούς και μηχανολόγους μηχανικούς με βιομηχανική εμπειρία, στελέχη νηογνωμόνων κλπ. Στο χρονικό διάστημα αυτό η Als NSD έχει επενδύσει περισσότερα των 5 εκ. ευρώ σε μελέτες και σχέδια για την ανάπτυξη μιας οικογένειας πολεμικών πλοίων για την κάλυψη των δυναμικά εξελισσόμενων αναγκών Πολεμικού μας Ναυτικού. Τα σκάφη αυτά έχουν μελετηθεί και σχεδιαστεί με βάσει τις ιδιαιτερότητες του Αιγιακού Αρχιπελάγους αλλά και των θαλασσών της Ανατολικής Μεσογείου, έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ειδικότερες επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Η ελληνική ALS 115 Surface Combat Ship, εξοπλισμένη, με κόστος κάτω από 650 εκ. ευρώ!

Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο και απολύτως αναγκαίο και ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη απόφαση της Κυβέρνησης για προμήθεια φρεγατών από το εξωτερικό, η χώρα μας να προχωρήσει στη μελέτη και κατασκευή των δικών της σκαφών Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, όχι ανταγωνιστικά αλλά συμπληρωματικά, με σκοπό την βέλτιστη προοπτική ανανέωσης του ελληνικού στόλου με σύγχρονα πλοία, με απεριόριστο χρονικό ορίζοντα από την στιγμή που ο έλεγχος και η μετεξέλιξη των πλοίων θα είναι σε ελληνικά χέρια και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις μελλοντικές απαιτήσεις του Π.Ν. Αυτό θα έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα και την ανάσταση της εθνικής μας αμυντικής βιομηχανίας που τα τελευταία χρόνια «πνέει τα λοίσθια» σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Als NSD για την κάλυψη του υπάρχοντος κενού μεταξύ των πυραυλακάτων κλάσης Ρουσσέν και των υποψηφίων προς αγορά φρεγατών, προτείνει την Als ® Class 90 Multi-Purpose Corvette. Μια Κορβέτα Πολλαπλών Ρόλων και Αποστολών, εξοπλισμένη με σύγχρονα συστήματα και όπλα με μεγάλη δύναμη πυρός, για να συνδράμει τις λοιπές μονάδες κρούσης του Στόλου μας. Το Π.Ν. με εξειδικευμένους τεχνικούς του στους διάφορους τομείς, θα μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη και τον σχεδιασμό των σκαφών προτείνοντας παράλληλα συστήματα, όπλα και αισθητήρες της επιλογής του.

Σειρά πολεμικών πλοίων ALS, το Ελληνικό Εθνικό Πλοίο για τον 21ο αιώνα

To συνολικό κόστος κάθε πλοίου, έχει υπολογιστεί περίπου στα 250 εκ. ευρώ, με δυνατότητα μεταφορά όπλων από άλλα σκάφη, η από όπλα τα οποία ευρίσκονται ήδη στην κατοχή του Π.Ν., αλλά και αγορά νέων συστημάτων (NS100, CMS, Sonar HMS/VDS, Mk41, RAM, ESM/ECM). Λόγω του μεγέθους του, μπορεί να κατασκευαστεί σε οποιοδήποτε ναυπηγείο της χώρας, ακόμη και σε μικρές Ναυπηγικές μονάδες (υπάρχουν πολλά μικρά και άξια ναυπηγεία), καθώς το μήκος είναι κάτω από τα 100 μέτρα. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας διαφορετικών Ναυπηγείων στην κατασκευή των σκαφών, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο εξωτερικό.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

212 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
212 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή...

40
Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...
- Advertisement -
Card image

June #025 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Ιουνίου 1914: Δολοφονία στο Σεράγιεβο, η αυλαία...

0
Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφονεί τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου, αρχιδούκα Φραγκίσκο-Φερδινάνδο και τη σύζυγό του Σοφία, πυροβολώντας τους κατά τη διάρκεια μιας παρέλασής τους...
- Advertisement -
Card image

Μάιος #024 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

Απρίλιος #023 ΠΤΗΣΗ 2022

Αγορά 4.49

Related News

EKTAKTO: Έρχονται -στη Βουλή- τα Leopard 2A7 HEL  και τα Lynx!

Για όσους είχαν… ανησυχήσει, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των Leopard 2A4 και η προμήθεια των 200+ Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Lynx είναι το επόμενο μεγάλο...

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η SIGMA 10514HN είναι “εδώ” με TACTICOS, η μόνη επιλογή αν το ΠΝ επιθυμεί ESSM Block 2

Τελικά η ολλανδική Damen υπέβαλλε προσφορά, που περιλαμβάνει και ελληνική κατασκευή, για τις ελαφριές φρεγάτες κλάσης Sigma 10514. Οι Ολλανδοί άργησαν αρκετά να την...

ILA 2022: Νέο Αnti-drone σύστημα από την MBDA

Το σύστημα άμυνας κατά drone (C-UAS) Sky Warden NNbs, παρουσίασε η εταιρία MBDA στην έκθεση ILA 2022, το οποίο εκφράζει την άποψη της σχετικά...