- Advertisement -

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

- Advertisement -

CAMM turnover

Έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις για το θέμα του οπλισμού των νέων φρεγατών του ΠΝ. H πρώτη αφορούσε το θέμα της αντιαεροπορικής άμυνας των πλοίων, και η δεύτερη το θέμα των πυραύλων επιφανείας. Όπως είχαμε γράψει και τότε, οι φρεγάτες πολλαπλού ρόλου συνηθίζεται να έχουν πυραύλους της κατηγορίας του ESSM, ενώ οι φρεγάτες με έμφαση στον αντιαεροπορικό αγώνα συνηθίζεται να έχουν πυραύλους της κατηγορίας SM-2/ASTER 30. Εξαίρεση αποτελούν οι φρεγάτες FDI της Γαλλίας, που αν και θεωρούνται πολλαπλών ρόλων (στη γαλλική έκδοση) εντούτοις θα φέρουν πυραύλους ASTER 30.

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Το λογικό θα ήταν, όπως γράψαμε και στο σχετικό μας άρθρο, το ΠΝ να προσανατολιστεί σε πυραύλους ESSM. Άλλωστε, ο ESSM είναι ήδη σε υπηρεσία με το ΠΝ, και τα συνεργεία του τελευταίου μπορούν να εκτελούν ελέγχους στον πύραυλο. Το ΠΝ έχει εκτελέσει βολές, ενώ βασίζει εκεί πάνω την αντιαεροπορική του άμυνα, αφού τον πύραυλο φέρουν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ, που φυσικά αποτελούν το ισχυρότερο κομμάτι του Στόλου Φρεγατών.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οπλίζοντας τις νέες φρεγάτες του ΠΝ (Part 1), SM-2 ή/και ESSM Blk2;

Διαβάσαμε με προσοχή τα σχόλια που γράψατε στο σχετικό μας άρθρο για τους ESSM και τους SM-2. Ξεχνάμε κάποιους συνωμοσιολόγους που θεώρησαν για μια ακόμη φορά πως σκοπός μας είναι να προωθήσουμε τις MMSC, ή κάποιους άλλους που θεώρησαν πως θέλαμε να προωθήσουμε τις MEKO A200. Σε συζήτηση για πυραύλους… Σε κάθε περίπτωση, κάποιοι σχολίασαν το γεγονός ότι θα μπορούσαν να έχουν θέση και οι CAMM/CAMM-ER σε ένα ΠΝ του μέλλοντος. Γιατί τους αποκλείσαμε; Ξέρετε κάτι; έχουν δίκιο αυτοί που το έγραψαν, κακώς τους αφήσαμε “απέξω”. Και μάλιστα, πρώτο το ΠΝ είναι αυτό που “γλυκοκοίταξε” τους CAMM-ER όταν διαμόρφωνε τις [email protected], όχι εμείς ή κάποιοι αναγνώστες μας!

ΑΓΕΝ: Αξιολογούνται οι πύραυλοι CAMM ER για τις ελληνικές [email protected]!

Κάποιοι άλλοι έγραψαν κάτι που κανείς δεν σκέφτηκε. Η τουρκική αεροπορία δεν θα στείλει Tu-22/M με πυράλους cruise. Θα στείλει πολλά αεροσκάφη, που παράλληλα με τους πυραύλους από το τουρκικό ναυτικό θα προσπαθήσουν να “κορέσουν” την αεράμυνα των πλοίων. Εκεί οι SM-2 δεν μπορούν να προσφέρουν πολλά, είναι αλήθεια πως αξίζει περισσότερο να έχεις απόθεμα με πολλούς πυραύλους επιπέδου ESSM. Στις επιθέσεις κορεσμού, υπάρχουν όμως καλύτερα όπλα από τους ESSM.

ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Οι ελληνικές [email protected] πρέπει να αγοραστούν με ESSM Block2, προμήθεια των ASTER 15/30, CAMM-ER ίσως φέρει περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει

Καταρχάς, εκεί μπορούν, και θα παίξουν ρόλο τα RAM. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ ήθελε RAM για τις [email protected] Helleniques. Οι πύραυλοι αυτοί, μαζί με τo Strales, θα βοηθούσαν σε τέτοιες καταστάσεις, όταν δηλαδή η ΤΗΚ θα προσπαθούσε να “κορέσει” την αεράμυνα του Στόλου. Τα CAMM μπορούν εν ανάγκη να εκτοξευτούν “όλα” μαζί, εμπλέκοντας τον μέγιστο αριθμό στόχων. Χρειάζεται μόνο ένα καλό ραντάρ, κι ένα ικανό CMS, να τους δίνει δεδομένα στη διάρκεια της πτήσης τους προς το στόχο. Θα έχουν αδειάσει ίσως οι Α/Α πύραυλοι, αλλά και οι πύραυλοι ή τα αεροπλάνα του αντιπάλου δεν θα αποτελούν πια απειλή.

ThinkOfTheBox: [email protected] ή FFG (X) για το ΠΝ; ποια είναι η καλύτερη λύση;

Ο ESSM δεν έχει αντίστοιχες δυνατότητες, ειδικά το μοντέλο Block 1. Πως να έχει άλλωστε, από ο Blk 1 έχει ημι-ενεργή καθοδήγηση, που σημαίνει πως κάθε πλοίο μπορεί να έχει στον αέρα τόσους όσους συστήματα καθοδήγησης πυρός (πχ STIR). Αν έχει ικανό CMS το πλοίο, τότε θα μπορεί να καθοδηγεί και κάποιος άλλους σε χρονική αλληλουχία, αλλά μιλάμε για δύσκολες καταστάσεις, και αντιμετώπιση στόχων που έρχονται από την ίδια κατεύθυνση. Ενώ οι CAMM μπορούν να κάνουν αντιμετώπιση απειλών πραγματικά σε 360 μοίρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που τις επέλεξαν οι Βρετανοί για τις Type 23, αλλά και για τις Type 26, τα νέα “πετράδια του Στέμματος”, ενώ μάλλον θα τους “φορέσουν” και οι Type 31e. Την ίδια επιλογή έκανε και η Νέα Ζηλανδία για τις ΜΕΚΟ200 ANZAC που εκσυγχρόνισε. Οι CAMM είναι καλοί σε stand alone πλοία, ενώ οι ESSM θα πρέπει να καταρρίψουν ότι έχει ξεφύγει από τους AIM-120C των F/A-18E/F του Στόλου, και τους SM-2/-3/-6. Δεν είναι το ίδιο η αποστολή μιας Type 23 στον Περσικό με αυτή ενός Areigh Burke. Το τελεταίο έχει “μπόλικους” SM-2 να κρατήσει το “κακό” μακρυά, η Type 23 θα αντιμετωπίσει ίσως κατακλυσμό βλημάτων.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Πρόταση για φρεγάτες Type 23 στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα outsider που συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα!

Βέβαια, ας είμαστε σωστοί, θεωρητικά το πρόβλημα αυτό λύνεται με τον ESSM Blk2. Η νέα έκδοση φέρει ενεργή καθοδήγηση, αλλά συνεχίζεται η δυνατότητα ημι-ενεργούς καθοδήγησης. Ο πύραυλος έχει σχεδόν 3 φορές το βάρος του CAMM (280 kg vs 99 kg), αλλά πιστεύεται πως έχει και τη διπλάσια ακτίνα δράσης. Το θέμα είναι πως υπάρχουν αναφορές πως η ακτίνα δράσης του CAMM είναι μεγαλύτερη των 25 χιλιομέτρων που αναφέρουν οι πηγές και η ίδια η εταιρεία. Μικρότερο βάρος σημαίνει και χαμηλότερο κέντρο βάρους για ένα πλοίο. Διότι, άλλο 32 πύραυλοι των 99 κιλών, κι άλλο 32 των 280 κιλών.

Αντίστοιχη είναι και η δυνατότητα που προσφέρει ο ASTER 15, με ακτίνα δράσης ανάλογη  των ESSM και φυσικά μεγαλύτερη των CAMM. Ο ASTER 15 όμως έχει αρκετά μειονεκτήματα. Καταρχάς απαιτεί εκτοξευτή Sylver, ενώ καταλαμβάνει θέσεις ενός κελιού, δηλαδή μπαίνει σε θέση 4 ESSM ή 4 CAMM. Πάντως, οι επιδόσεις του ASTER 15 είναι ανώτερες του ESSM, αλλά εκεί που θα έμπαιναν 32 ESSM, θα μπουν μόνο 8 ASTER 15. Φυσικά δεν συζητάμε και το αυξημένο κόστος των ASTER 15 σε σχέση με τους ESSM, αλλά και το πολύ μεγαλύτερο βάρος.

Γιατί ναυάγησαν οι [email protected]; Ποιος θα έδινε 3 δις έτσι «εύκολα» σήμερα; Ποιες οι εναλλακτικές;

Επίσης, πιστεύεται πως ο CAMM έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει μελλοντικές απειλές, όπως τα υπερηχητικά βλήματα εναντίον πλοίων που βάζει σε υπηρεσία η Ρωσία και η Κίνα. Αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και στον ESSM Blk2, αλλά ο πύραυλος ακόμη δεν έχει μπει σε πλήρη υπηρεσία, και ακόμη γίνονται δοκιμές. Επίσης, δεν υπάρχουν παραδόσεις εκτός των δοκιμαστικών πυραύλων στο USN.

Ο MICA NG είναι συμβατός με τον εκτοξευτή του VL MICA, ανακοινώνει η MBDA

Ένα βλήμα όμως πως το ΠΝ δεν επέλεξε, για άγνωστους λόγους να εξετάσει, ή έστω να το δούμε να προωθείται στον πιθανό οπλισμό των [email protected] Helleniques, είναι ο MICA VL. Ο τελευταίος, έχει συγκρίσιμο βάρος με τον CAMM (116 kg), και αντίστοιχη ακτίνα δράσης. Πιστεύουμε ότι κι ο MICA VL, όπως και ο CAMM, δεν περιορίζονται στα 20 χιλιόμετρα. Το σίγουρο όμως είναι, πως ο MICA NG σε έκδοση VL, θα φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, δηλαδή μια ακτίνα δράσης συγκρίσιμη με αυτή του ESSM. Αλλά και πάλι, με μεγαλύτερες δυνατότητες στην αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από ότι ο ESSM, χάρη στην ενεργή καθοδήγηση.

Και αν θέλουμε να είμαστε “σωστοί”, τότε ο ESSM Blk2 θα πρέπει να συγκριθεί με τον CAMM-ER, που πρώτο το ΠΝ “στόχευσε”. Οι CAMM-ER έχουν βάρος 160 κιλά, και ακτίνα δράσης τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα. Πιστεύουμε πως είναι μια πολύ καλή επιλογή, απλά έχει το ίδιο “πρόβλημα” με τον ESSM Blk2. Δεν είναι επιχειρησιακός ακόμη. Αυτή τη στιγμή, μόνο η Ιταλία έχει αποφασίσει την αγορά του, για τοποθέτηση στις FREMM αλλά και στα PPA. Οι Ιταλοί θα αντικαταστήσουν τους ASTER 15, προφανώς τοποθετώντας 4 CAMM-ER στη θέση ενός μόνο ASTER 15. Καλά σκέφτεστε, αν επιλέξουμε την γαλλική έκδοση της [email protected], με δυο Sylver, τότε θα έχουμε ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων, με 32 CAMM-ER, και άλλους 32 (αν το θέλουμε) ή 8 SCALP EG! Έτσι φεύγουμε όμως από τον ASTER 30. Εδώ ίσως “βραχυκυκλώσαμε” τους φίλους των [email protected], αλλά αυτή είναι η δουλειά μας, να δημιουργούμε συζητήσεις!

Κι ενώ ο MICA VL θα μπορούσε να είναι κι αυτός μια εξαιρετική επιλογή, δεν έχει επιβεβαιωθεί η τοποθέτησή του σε 4άδες στον Sylver A43/A50. Πιστεύουμε όμως, πως είναι ένα απλό τεχνικό θέμα, που θα λυθεί άμεσα. Αν γίνει, τότε ο MICA NG(VL) θα μπορούσε να ήταν μια πρόταση για τον εξοπλισμό των φρεγατών του ΠΝ, ειδικά αν σκεφτούμε πως το όπλο θα εξοπλίζει για δεκαετίες τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως, τα ελληνικά Rafale.

Αυτό που βλέπουμε σαν πρόβλημα στον MICA NG(VL) για το ΠΝ, είναι η αδυναμία να ταιριάξει με αμερικανικούς εκτοξευτές (Mk41, Mk48, ExLS), αλλά το κυριότερο, ότι θα είναι διαθέσιμος εμπορικά μετά το 2026. Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ελληνική φρεγάτα θα είναι στο ΠΝ νωρίτερα κατά ένα με δυο χρόνια. Δεν ξέρουμε αν θα ήθελε το ΠΝ να φέρει το πλοίο, χωρίς τον κύριο Α/Α οπλισμό του.

Τώρα, ξαναλέμε, κι εξηγούμε, πως το ΠΝ έχει ήδη ESSM Blk1 σε υπηρεσία, ενώ ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν τμήματα του ESSM Blk2. H IDE έχει πετύχει να κατασκευάζει μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου από όσο είναι η επίσημη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα του ESSM, ενώ έχει ξεκινήσει την κατασκευή απαρτίων του Blk2. Αλλά πότε ήταν το ΠΝ μας ένα “συμβατικό” Ναυτικό; 

Έφερε ή δεν έφερε πρώτο τους ΜΜ38 στο Αιγαίο; έφερε ή δεν έφερε πρώτο τα πρώτα 209/1100 με κατευθυνόμενες τορπίλες στο Αιγαίο και πάλι; Μήπως, ενώ είχε ήδη σε υπηρεσία τους ΜΜ38, επέλεξε τους πρωτοποριακούς Penguin για τις Combatante IIIB; Έφερε πρώτο τα S70 στο Αιγαίο, έφερε πρώτο τα ποντιζόμενα σόναρ; Ξέρετε, μπορεί να το ξεχνάμε, αλλά το ΠΝ, από την Ελληνική Επανάσταση έχει την κουλτούρα της καινοτομίας, του διαφορετικού. Αυτός είναι και ο λόγος που ζορίστηκε μεν, αλλά δεν “κόλλησε” να πάρει γαλλικά πλοία ([email protected]).

Ελληνικές [email protected] Πολύ σκληρές για να πεθάνουν! Συνεχίζεται η γαλλική προσπάθεια;

Ο τελευταίος είναι και ο βασικός λόγος που επιλέξαμε να κάνουμε αυτό το άρθρο. Το προηγουμενό μας άρθρο για τον Α/Α οπλισμό ήταν ημιτελές, ή καλύτερα, ατελές. Ο CAMM/CAMM-ER θα μπορούσε άνετα να μπει και πάλι στο στόχαστρο του ΠΝ, και μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και για τον MICA NG(VL) αν λυθούν κάποια “θέματα” (εκτοξευτής, 4πλή τοποθέτηση σε cell, ημερομηνία παράδοσης). Από όσο μπορούμε να καταλάβουμε, το ΠΝ και οι Αξιωματικοί του σκέφτονται τελείως διαφορετικά. Είναι διαφορετικά να πρέπει να ζήσεις σε ένα πλοίο, κι τελείως διαφορετικά να πρέπει να πολεμήσεις μέσα σε αυτό. Δεν θα “κολλήσουν” στα τετριμένα. Όποια Ναυτικά το έκαναν κατά διάφορες χρονικές περιόδους, τα πλοία τους αύξησαν το ποσοστό ξύλου ή σιδήρου στο βυθό των θαλασσών.

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

O CAMM μπορεί πολύ εύκολα να ενσωματωθεί σε κάθε σχεδίαση, ειδικά αν σκεφτούμε το γεγονός ότι οι Γάλλοι είχαν δεχτεί την ενσωμάτωσή του στο SETIS των FDI. Θεωρητικά δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις ΜΕΚΟ Α200 (ειδικά αν λάβουν το TACTICOS), ή τις ολλανδικές σχεδιάσεις. Οι Ισπανοί πιθανά να μπορούν, ενώ, αν έρθουν τελικά Βρετανοί ή Ιταλοί θα μπορούν να προσφέρουν τα πλοία με CAMM 100%!. Οι Αμερικανοί ξέρουν τους CAMM από την ενσωμάτωσή τους στο CMS330, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα μπορεί να γίνει αυτό χωρίς κόστος στο COMBATSS-21 των MMSC. Ο MICA VL θεωρούμε πως πολύ εύκολα θα μπορούσε να πιστοποιηθεί σε TACTICOS (και variants) καθώς και SETIS, αλλά και πάλι δεν ξέρουμε για το COMBATSS-21.

Κλείνοντας, να πούμε πως το ΠΝ θα προχωρήσει πολύ προσεκτικά σε μια επιλογή φρεγάτας. Από όσο ξέρουμε εξετάζονται ΟΛΕΣ οι λύσεις, σε συνάρτηση με τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, την ενδιάμεση λύση, το χρηματοδοτικό, την ανάγκη για διακρατική συμφωνία. Συνεπώς, οι “απέξω” ας αφήσουμε τους γνώστες να αποφασίσουν. Εμείς ας κάνουμε τις ωραίες συζητήσεις μας. Άλλοι όμως θα πολεμήσουν με τα όποια πλοία αγοράσουμε. 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Συζήτηση κάνουμε. Τυχόν προσβλητικά σχόλια δεν θα εγκρίνονται. Εντάξει, έχουμε κι ένα όριο.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

110 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
110 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious

Η εντύπωση που έχω σχηματίσει είναι πως ο CAMM-ER για ναυτικές εφαρμογές είναι ακόμα υπό σκέψη από τους Ιταλούς:

https://www.defense-aerospace.com/articles-view/feature/5/207899/italian-parliament-green_lights-camm_er-missile-program.html

https://ukdefencejournal.org.uk/camm-er-missile-completes-trials-milestone/

εάν έχετε κάποιο νεότερο που δίνει ότι προχωράνε δώστε το!

Οι Γάλλοι θα μείνουν μονο με ASTER15/30 στον στόλο τους

Επίσης σε quad packing έχει δοκιμαστεί μονο o CAMM σε MK41όχι σε SYLVER!
Oxi o CAMM-ER!

Δύσκολο οι MEKO να αλλάξουν πύραυλο μετά τον εκσυχρονισμό τους
Για λόγους κόστους εμπειρίας υποστήριξης νομίζω πως η λογική λέει να πάμε σε ESSM BII με εκσυχρονισμό του υπάρχοντος αποθέματος(16*[email protected]) σε BII

Επίσης και για τον ESSM υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί το βεληνεκές του@70+KM:
https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html

 Ο ESSM εκτος από το Αμερικανικο Ναυτικό χρησμοποιείται από πολλά αλλα ναυτικά με ότι αυτό συνεπάγεται στο κόστος ζωής υποστήριξη και εκσυχρονισμούς

Last edited 1 month ago by CKfurious
Jason

Σωστοτατος.

Συμμετεχουμε στη βιομηχανικη κατασκευη του ESSM, ειναι δυνατον να τρεχουμε να αγορασουμε τον Βρετανο-Ιταλικο CAMM, που ουσιαστικα ειναι ενας ASRAAM με διαφορετικο ερευνητη, και στον οποιον εχουμε ΜΗΔΕΝ συμμετοχη??

ESSM, MICA, IRIS-T, … CAMM/ASRAAM…. Ουτε συλλογη πυραυλων να μην καναμε.

Steve

Ναί… είναι δυνατόν…γιατί ο Camm/Mica έρχεται και με Aster 30(Blk1NT,Blk2) με MDCN και ότι άλλο καλούδι βγεί στο μέλλον στα κελιά…
ΕΝΩ ο ESSM έρχεται ΜΟΝΟΣ….
άντε και το πολύ με 8 sm2a?b? (που προσωπικά δεν πιστεύω ότι μας δίνουν)

Jason

Η επιλογη πυραυλων συνδεεται και με την επιλογη των πλοιων, των ρανταρ/ηλεκτρονικων και του συστηματος διαχειρησης μαχης.

JetFuel

Και όμως σου διαφεύγει κάτι….Συντόμως θα ερθει η στιγμή να αποσύρουμε τους ΧΩΚ, TOR και τους OSA για την εγγύς ΑΑ στον Στρατό Ξηράς. Τότε οι επιλογές μας θα ειναι μεταξύ MICA, IRIS-T, CAMM οπότε όποιο πύραυλο επιλέξει το ΠΝ θα εχει σοβαρό προβάδισμα να ειναι το επόμενο οπλικό συστημα για τον ΕΣ.

massey-ferguson-65

Mην ανχωνεσαι δεν προκειτε να αποσειρθουν τα tor-m ,osa τόσο γρήγορα πριν το 2040….θα ΑΝΑΒΑΘΜΗΣΤΟΥΝ…μόνο η hawk θέλουν αντικατάσταση

Jason

Δεν μου διαφεύγει καθόλου. Το έχω γράψει εδώ και εβδομαδες, αλλα και παρακάτω.

Fingolfin

Άρα για να πάμε σε νέο πύραυλο θα πρέπει να μας δώσουν καλό ποσοστό συμπαραγωγής, αλλιώς essm blk2. Επίσης ο camm-er ίσως μπαίνει διπλός ανά κελί και όχι τετραπλός, αλλά μένει να αποδειχθεί.

Last edited 1 month ago by Fingolfin
aris32

στο τουιτερ ο γνωστος Ιταλος που μενει στην Θεσσαλονικη τονιζει οτι ο camm-er ειναι dualpack σε vls sylver

TonKs

Είναι πολύ πιθανό οι CAMM και CAMM-ER να μη μπορούν να μπουν σε 4δες στον SYLVER γιατί τα κάνιστρα του SYLVER είναι κυκλικής διατομής και όχι τετράγωνα όπως στον mk41. Για αυτό πιθανότατα οι Άγγλοι των πιστοποίησαν στον mk41 και στους στρογγυλούς μονούς εκτοξευτές των Sea Wolf.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πολύ πολύ ωραίο το άρθρο σας !!! Έχετε σωστούς προβληματισμούς δε μπορώ να πω ! Αλλά είναι τόσα πολλά τα δεδομένα που πράγματι μόνο οι λίγοι και οι Ειδική μπορούν να αποφασίσουν! Ασ τους φωτίσει ο μεγαλοδυναμος να πράξουν το σωστό…

dimitrov

Ψυχραιμία. Δεν χρειάζονται βιασύνες. Μελέτη και υπομονή χρειάζεται. Ούτως ή άλλως μέχρι να παραγγείλουμε θα έχουν βγει railguns και πυροβόλα λέιζερ. Οπότε τα πυραυλακια μπορεί να καταργηθούν και τα πλοία να θυμίζουν πολεμικά του β’ ΠΠ.
Το σημαντικό είναι η νέες φρεγάτες να διαθέτουν έμβολο για τις επακουμβησεις. Τα υπόλοιπα θα τα βρει το ΠΝ.

Dionysis

Απάντηση με ένα δικό μου out of the box. ESSM blk2 σε όλα τα πλοία του ΠΝ και μπαίνουμε σε συνανάπτυξη χερσαίου αντιαεροπορικού σε φορτηγό 6×6 τοποθετώντας τον εκτοξευτή ΜΚ29 με 8 ESSM blk2 πάνω στο φορτηγό ως ανταεροπορικά μεσαίου βεληνεκούς που απουσιάζουν πλήρως από το Νατοικό οπλοστάσιο.

Jason

Σε προλαβαν οι Νορβηγοι, κατα 20 χρονια περιπου.

Το συστημα NASAMS μπορει να εκτοξευσει ESSM, ΑΜRAAM και AMRAAM-ER.

“Norway Fires First Ground-Based Evolved Sea Sparrow Missile from NASAMS Launcher”

http://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/136681/norway-fires-first-ground_based-essm%2C-hits-target.html

https://en.wikipedia.org/wiki/NASAMS

comment image

CKfurious

Ο ESSM BII είναι μια χαρά λύση για την περιετερv χρησιμοποίηση και αναβάθμιση των i-hawk
Και μάλλον είναι φθηνότερος του amraam!

Iomar

Καλησπέρα,

Ενδιαφέρουσα η πρότασή σας για ανάπτυξη χερσαίου αντιαεροπορικού μέσου βεληνεκούς με βάση τον ESSM blk2, με μία μόνο ένσταση.

Γιατί να χρησιμοποιηθεί ο ΜΚ29 και όχι τα τετραπλά κάνιστρα του MK41;

Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να τοποθετηθεί διπλάσιος αριθμός βλημάτων τουλάχιστον σε κάθε φορτηγό, δεδομένου ότι μειώνεται σημαντικά το νεκρό βάρος του εκτοξευτήρα και περιορίζονται κατά πολύ οι απαιτήσεις συντήρησης.

Ίδια προσέγγιση, φυσικά, μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε σχέση με τους CAMM-ER, όσο και με τους MICA NG.

Last edited 1 month ago by Iomar
Gunner

Αν διαλέξει το ΠΝ χωρίς να ανακατεύονται οι Πολιτικοί, ESSM Blk2, αν μπλεχτούν αυτοί, όλα είναι πιθανά όπως να σκεφτούν τους CAMM-ER, για να οπλίσουν τα άοπλα γαλλικά σκάφη. Τώρα έχουμε και τους MICA NG(VL) να μπουν στον λογαριασμό.

Ελπίζω να έχουμε διαγωνισμό και όχι παρωδία.

Iliaz

Ωραίο αρθρο, ωραίες επιλογές, μια ερώτηση, μιας και έχουμε ποσοστό στον iris-t, και είδη έχει βγει σε έκδοση slm και αυτός δεν θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι?

gdmast

Α) Στην Ελλάδα δεν αποφασίζουν οι γνώστες, αλλιώς θα είχαμε ήδη παραγγείλει Bel.
Β) Οι α/α φ/γ έχουν 3 στρώματα άμυνας. Α/Α, σημείου και Ciws. Τέλος.
Γ) Αν θέλεις πλοίο όχι να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου, βάζεις στο Αιγαίο SF/Aster30. Και μάλιστα παίρνεις τη Bel με 4 Silver και βάζεις 24 Aster30 που ισοδυναμούν με 48(!) Sm2 και στο 4ο VLS βάζεις 32 Camm ή 32 MicaNG (αν θα μπαίνουν 4αδες) και σε ψάχνουν οι άλλοι για 20 χρόνια και έχεις στο κυνήγι και τα Τ-214ΤΝ με την τρομερή α/υ σουίτα.
Και για να τελειώνει το παραμύθι, ΔΕΝ παίρνεις ESSM με ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί εκτός από εσένα, υποκατασκευαστικό έργο έχουν και οι δίπλα. ΤΕΛΟΣ. Εκτός και θέλεις να χρηματοδοτείς και αυτούς, οπότε οκ. Και δε με νοιάζει ακόμα και εάν κάθε ναυτικός μας έχει ένα ESSM κάτω από το μαξιλάρι του. Και εάν πάρουμε Camm (ή Mica), να πάρουμε και κατασκευαστικό έργο εδώ και όλα καλά

Alex-N

Τα γραφουμε , φωναζουμε αλλα δεν ιδρωνει κανενος το αυτι.
Οτιδηποτε αγοραζεται σημερα , αφορα στην συγχρονη τεχνολογια.
Ολοι αυτοι που φωνασκουν για οικονομικες υπερβασεις , γνωριμα οπλικα συστηματα στην προσωπικη τους ζωη προμηθευονται παλαιου τυπου συσκευες και αυτοκινητα.?
Δεν το φανταζομαι.
Εκτος και καποιος αποφασισει να δωσει στα παιδια του ΙΧΕ τεχνολογιας 1980.
Οταν αποφασιζουμε να ξοδεψουμε αρκετα και να κατασκευασουμε κατι που η επιλογη αυτη θα δεσμευσει στη συγκεκριμενη περιπτωση το ΠΝ για τα επομενα 30 + χρονια πρεπει να ειμαστε σοβαροι και οχι γενικολογοι.
Ετσι λοιπον για να τελειωσουν τα μισολογα τυπου , ναι μεν αλλα , η πραγματικοτητα εχει ως εξης.
Α/Α τι καλυτερο παρουσιαζεται στην κατασκευαστικη βιομηχανια ? Αster 30.
Μεσου βεληνεκους Camm er – Mica NG Τα οποια μπαινουν σε τετραδες.
Ciws Ram – Millenum.
ΤΕΛΟΣ.
Ολα τα υπολοιπα να χαμε να λεγαμε , να περναμε την ωρα μας λεγοντας αστειακια.
Και δεν ειναι ουτε το πεδιο ουτε η ωρα καταλληλη για αστεια…

tnt-am

Εμείς εδώ έχουμε κολλήσει με ESSM την πεπατημένη που προς το παρόν οκ ικανοποιητικός αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι θέλουμε πλοία για τα επόμενα 25 Χρόνια και ότι σε 5-10 χρόνια ο ESSM θα είναι ξεπερασμένος τεχνολογικά και οι Τούρκοι θα έχουν πάρει τα F 35 τα οποία θα στοχοποιούν τα Πλοία απο μεγαλύτερη απόσταση. Και αν αυτοί μετά πάρουν SM 2 ή 3 θα κλαίμε και θα μας φταίνε οι άλλοι.
Ζητάμε SM3 και θα δούμε πάλι αν αποδεσμεύουν ή όχι γιατί πολύ διατείνονται ότι αυτοί δεν έχουν θέμα ούτε αρνούνται, εμείς και καλά δεν ζητάμε.

aris32

συκφωνω σε ολα. οι αμερικανοι που εχουν πλοια με 96cells μπορουν να αγοραζουν σε προνομιακες τιμες essm και να εχουν 64 απο καθε ενα στα πλοια τους . Αρα δεν τους νοιαζει σε battle group με ενα αεροπλανοφορο 4 ΑΒ καταδρομικα και 2 υποβρυχια να στειλουν 2 essm ανα στοχο. εμεις δεν εχουμε την πολυτελεια να εχουμε πλοιο με 32 sm2 και να στελνουμε 2 βληματα ανα στοχο. δυστυχως. αν παρουμε τελικα φρεγατα ΑΑW πρεπει να τα κανει ολα το δυνατο τελεια. Δηλαδη 1 βλημα ανα στοχο και με state of the art συστηματα. Για εμενα οπως ειπα και σε αλλο σχολιο η τοποθετηση mica σε κελια syvler A35 για να εχει το πλοιο 16 αποθεμα ειναι ικανοποιητικο αν το πλοιο θα εχει ram block2 και strales ( το οποιο παρεχει μεγαλυτερες δυνατοτητες απο 2 phalanx block2b μαζι)

kostask22

Μπορει το ΠΝ να σπάει αυγά και να φτιάχνει καινοτόμες ομελέτες, δεν μπορεί να αντιμετοπίσει τόσα UCAV των απέναντι, χωρίς να διακυνδυνέψει φίλια πυρά. Από αυτή την άποψη, οι λύσεις, όταν τελικά βρεθουν, και είναι στα βαλάντια μας, θα είναι πολυ διαφορετικές απο αυτές που αυτές που σκεφτόμαστε και αναφέρουμε. Ισως κατι σε καμικάζι drones / Loitering munition με συστημα αναγνώρησης fof εφορμόμενα απο τα νησιά, ή συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων, τύπου belhara, καλη ώρα. Ναι οι MMSC είναι ακυρες στα όλα τους!

Gaidouron-man

Α βρε σαταναδες!παλι φωτιες μας αναψατε βραδιατικα…εφοσον οι S θα μεινουν για μια δεκαετια ακομα σε υπηρεσια ποσο νοημα θα ειχε να δεχονταν ολους τους essm των ΜΕΚΟ μαζι με καποια αναβαθμιση των stir και οι εκσυχρονισμενες ΜΕΚΟ να δεχονταν μονο camm/ camm er; θα δεχονταν μεγαλυτερο πυραυλικο φορτιο και ας μην παμε ποτε στους essm b2 ! Φυσικα camm er και οι οποιες νεες φρεγατες αγοραστουν.Mε βαση τα λεγομενα σας,καταλαβαινω οτι οι essm b2 ειναι ενα μελλοντικο οπλο με το βλεμμα ομως στο παρελθον,αντιθετα οι camm- er ειναι ισως το οπλο που θα ηθελε πραγματικα το αυριαν ΠΝ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Μια τελευταία ερώτηση οι ελληνικές μπελχαρα θα μπορούσαν να φέρουν αμερικανικούς εκτοξευτεί mk41 και ESSM BLOCK2 ?

photographix

“Αν όλα πάνε καλά, η πρώτη ελληνική φρεγάτα θα είναι στο ΠΝ νωρίτερα κατά ένα με δυο χρόνια”

Παρα πολυ αισιοδοξο θα ελεγα, αν προκειται για καινουρια ναυπηγηση

Polaris

Δεν θεωρω οτι προωθειτε την MMSC αλλα πιστευω οτι ειναι αποφασισμενο πολιτικα να τις παρουμε . Σιγουρα οι CAMM και οι MICA ειναι καλυτεροι αλλα δυστυχως δεν μπαινουν στις MMSC.

evaggelos

ο πυραυλος κανει το ρανταρ η το ρανταρ τον πυραυλο? εκει θα κριθουν ολα

Alex-N

Αυτο περιμενουμε τοσον καιρο.
Αρθρο για τις δυνατοτητες των Radar.
Τοτε θα γελασει καθε πικραμενος…

evaggelos

εμ το ποιο συμαντικο ξεχναμε παντα

Steve

Το μόνο που πρέπει να κοιτάξει το ναυτικό είναι το μέλλον!!!!!!!!
Το ναυτικό μας είναι παρωχημένο από όλες τις απόψεις….
ο συνδυασμός παλιού καινούριου δεν γίνεται…
πχWindows 7,8,8.1 End Of support Windows Server 2008,2012 End of Support
Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμβατότητα 30χρονων πλοίων με πλοία που θα παραδοθούν το 2025+
Μέλλον=Aster30 (blk1nt blk2), CAMM-er(+ground version), SM2 blkIIIc, Mica NG
Μέλλον=Ηλεκτρονικές παρεμβολές, drones, Harop, Harpy κτλπ…

Yannis

Ακριβως: Ηλεκτρονικα αντιμετραΜΕΑ, βαλιστικοι πυραυλοι μεγαλου βεληνεκους, πυραυλοι πλοηγησης (cruise) μεγαλου βεληνεκους. Αυτα ειναι που μπορουν να αποδωσουν μεγαλη αποτρεπτικη ισχυ στις ΕΔ χωρις να κινδινευσει η ζωη ουτε ενος ανθρωπου.

Last edited 1 month ago by Yannis
MPAMPIS

Γίνεται!!!
Με μια προϋπόθεση, συμπαραγωγή στην Ελλάδα και σαν αντικαταστάτης των osa, hawk, tor……..

JetFuel

ΑΚΡΙΒΩΣ αυτο ηθελα να πω !

Συντόμως θα ερθει η στιγμή να αποσύρουμε τους ΧΩΚ, TOR και τους OSA για την εγγύς ΑΑ στον Στρατό Ξηράς. Τότε οι επιλογές μας θα ειναι μεταξύ MICA, IRIS-T, CAMM οπότε όποιο πύραυλο επιλέξει το ΠΝ θα εχει σοβαρό προβάδισμα να ειναι το επόμενο οπλικό συστημα για τον ΕΣ.

tnt-am

Η κυβέρνηση πιέζεται για MMSC, το ΠΝ θέλει Φρεγάτες εναέριας υπεροχής Belharra, μήπως τελικά υπάρχει τρόπος να είναι όλοι happy;
Το ιδανικό θα ήταν να πάρουν τα Ναυπηγεία και την προμήθεια MMSC οι Αμερικανοί υπο την προυπόθεση να προσαρμόσουν το Πλοίο στις Ελληνικές απαιτήσεις για να μπορεί να πάρει SeaPower500,σόναρ τροπιδος Aster & Scalp!!

Think out of the box..έντιμος συμβιβασμός

Polaris

ο εντιμος συμβιβασμος ειναι οι FFGX και οχι τα τροποποιημενα κοτερα.

Gunner

Το ΠΝ θέλει LCF, όχι FTI.

Digenis

Το ξανα ειπα και θα το ξανα πω …η Μέσες ακτίνες και κάτω έχουν πλέον αντιβληματικο ρόλο …
Μπορεί ενα πλοίο που δεν έχει μεγάλης ακτίνας πύραυλο(ικανότητα) να μπει ο μέσης ακτίνας(ESSMbl2) ως η βέλτιστη λύση σε ακτίνα αλλά και πάλι θα έχει αντιβληματικο ρόλο στα μέγιστα ορια της ικανότητας (λόγο καμπυλότητας γης) να ριξει ενα εισερχόμενο πύραυλο … Χρειαζετε ομως να τον ριξει στα 30-40 χλμ ? ή και στα 20 γινετε η δουλεια? .Οπως βλεπουμε τα 30-40χλμ με τα 20 χλμ εχει διαφορα στο πλοιο σε θεμα βαρους ευσταθειας και τελικου φόρτου …. Θεωρώ σίγουρα των ESSMbl2 αχρειαστο πυραυλο οταν μιλαμε για πλοιο που εχει φορτωμενα και Sm2-Aster30 .Με 4πλο Camm απλο και Rambl2 γινετε πολυ καλα η δουλεια .Δεν χρειαζετε ο βαρυτερος ESSMbl2 .Το ιδιο συμβαινει και σε πλοιο χωρις μεγαλης ακτινα πυραυλο που ετσι και αλλιως δεν θα εχει αντιαεροπορικο ρολο .
Τελικα το θεμα 10 χλμ διαφοράς πραγματικής ακτίνας καταρυψης εισερχομενου πυραυλου μεταξυ ESSMbl2 ή απλου CAMM ειναι θεωρητικο και ψυχολογικο .Τιποτα παραπανω .ο απλος Camm φερνει το ιδιο αποτελεσμα απλα σε λιγο μικροτερη αποσταση που σημαινει λιγοτερα χτυποκάρδια αλλα και παλι ικανοποιητική αποσταση…Κατα τα αλλα ο Camm εχει πολλα περισσοτερα πλεονεκτηματα για ενα πλοιο απο οτι ο Essmbl2 .

Μιλαω παντα για απλο Camm οχι τον ER

Last edited 1 month ago by Digenis
CKfurious

Διαφωνώ !!

Οι γείτονες διαθέτουν όπλα με βεληνεκές μεγαλύτερο από το βεληνεκές των SM2,ASTER30 τουλάχιστον στις εκδόσεις που μιλάμε
Οι SLAM-ER,SOM,POPEYE έχουν βεληνεκές άνω των 150-200KM!
 
Οποτε και με SM2,ASTER30 και να έχεις πάλι θα πρέπει να καταρρίψεις τον πύραυλο όχι τον φορέα του!

Ο CAMM από άποψης βάρους και επιδόσεων είναι στη κατηγορια του RAM BII
ΌΧΙ του ESSM BII!
τα αναλύει ο Animades από κάτω!

Digenis

Διαφωνείς , οκ !!! Και τι θεωρείς σωστό και γιατί !!! ?

CKfurious

Σας έβρισα κατάμουτρα???α ξαναδιαβaστε το!!

Δηλαδή οποιος ασκεί κριτική στις ΠΟΛΙΤΙΚΈΣ θέσεις κάποιων άρθρων το εκλαμβάνεται πως σας βρίζει κατάμουτρα???

Αν τολμάτε ανεβάστε το σχόλιο να δούμε τι θα πούνε και οι υπόλοιποι συμφορουμιτες!!!

CKfurious

Είναι αυτό βρίσιμο κατάμουτρα??
Είναι η κριτική βρίσιμο κατάμουτρα??

Ιδρυτικός αναγνώστης είμαι!!!

Το σχόλιο πάντως δεν τολμήσατε να το ανεβάσετε

Μάλλον διότι μετά θα κόβατε όσους θα συμφωνούσαν μαζί μου!!

Costas6

Παραλογίζεστε. Αυτό είναι κριτική, όχι βρίσιμο.
Και ναι, οι αναγνώστες είναι οι πλέον αρμόδιοι για να κρίνουν κάτι τέτοιο.
Δε συμφωνώ υποχρεωτικά με την άποψη, έχει όμως κάθε δικαίωμα να την εκφράζει.

Animades

H σύγκριση του πυραύλου CAMM με τον ESSM bl1 είναι κατα την γνώμη μου αδόκιμη
ας μελετήσουμε τον CAMM με τον ESSM bl2.(αυτο ειναι υποψηφιο βλήμα οχι το bl1).
Παρατηρήσεις:
γιατί camm αντί essm bl2 …:
“Παραδοχή” 1:
<<Τα CAMM μπορούν εν ανάγκη να εκτοξευτούν “όλα” μαζί, εμπλέκοντας τον μέγιστο αριθμό στόχων. Χρειάζεται μόνο ένα καλό ραντάρ, κι ένα ικανό CMS, να τους δίνει δεδομένα στη διάρκεια της πτήσης τους προς το στόχο. – Ο ESSM δεν έχει αντίστοιχες δυνατότητες, ειδικά το μοντέλο Block 1. Πως να έχει άλλωστε, από ο Blk 1 έχει ημι-ενεργή καθοδήγηση,>>
απάντηση :¨
και οι Essm bl2 μπορούν εν ανάγκη να εκτοξευτούν “όλα” μαζί, εμπλέκοντας τον μέγιστο αριθμό στόχων. Και αυτοί χρειάζεται μόνο ένα καλό ραντάρ, κι ένα ικανό CMS, να τους δίνει δεδομένα στη διάρκεια της πτήσης τους προς το στόχο .
“Παραδοχή”2:
<<οι CAMM μπορούν να κάνουν αντιμετώπιση απειλών πραγματικά σε 360 μοίρες>>
απάντηση :¨
και οι Essm bl2 μπορούν εξίσου καλά να κάνουν αντιμετώπιση απειλών πραγματικά σε 360 μοίρες..(ενεργή – αυτόνομη καθοδήγηση)
“Παραδοχή” 3:
<<Επίσης, πιστεύεται πως ο CAMM έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει μελλοντικές απειλές, όπως τα υπερηχητικά βλήματα εναντίον πλοίων που βάζει σε υπηρεσία η Ρωσία και η Κίνα. Αντίστοιχες δυνατότητες υπάρχουν και στον ESSM Blk2, αλλά ο πύραυλος ακόμη δεν έχει μπει σε πλήρη υπηρεσία, και ακόμη γίνονται δοκιμές. Επίσης, δεν υπάρχουν παραδόσεις εκτός των δοκιμαστικών πυραύλων στο USN.>>
απάντηση :
Οι τρεις πρώτες παρτίδες Lot 1, 2, 3 προβλέπονται για τα Οικονομικά Έτη 2019 και 2020. Με τις εν λόγω συμβάσεις, θα υλοποιηθεί η κήρυξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητος (IOC) του ESSM Block 2 με το Ναυτικό των ΗΠΑ εντός του 2020.
πηγή :¨https://doureios.com/mia-elliniki-epityhia-sto-programma-toy-pyravlou-essm-block-2/
Αρα ο essm bl2 δεν είναι ένα πρόγραμμα “στά χαρτιά ” , και αναμένεται να ειναι πλήρως επιχειρησιακοί οταν θα παραλαμβάνονται οι πρώτες εκσυγχρονισμένες “ΥΔΡΑ” .
ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ :

 1. ο CAMM είναι βλήμα μικρής ακτίνας ~25 κμ ,ενώ ο essm bl2 μέσης ακτίνας >50 κm. (ο bl2 προσφέρει περίπου διπλάσιο βεληνεκές διόλου ευκαταφρόνητο πλεονέκτημα)
 2. 2 .Η συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στον essm ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 1995, με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας (ΜοU) της Κοινοπραξίας . Με αυτή την εξέλιξη, αναλήφθηκε μέσα από διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες έργο σχεδίασης, ανάπτυξης και παραγωγής μέρους των συστημάτων του πυραύλου. Οι εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες είναι η ΕΑΒ, η INTRACOM DEFENSE και η ELFON. πηγή :¨https://doureios.com/mia-elliniki-epityhia-sto-programma-toy-pyravlou-essm-block-2/
 3. ο αξιόλογος Camm-er συγκρίσιμος με τον essmbl2 σε επιδώσεις δεν εχει ακόμα πιστοποιηθεί (ανά τετράδες) σε vls , δεν είναι ακόμα επιχειρησιακός , και το κόστος του αναμένεται υψηλότερο.
Last edited 1 month ago by Animades
Digenis

Καλα ολα αυτα που λες , αλλα γιατι να βαλω τον μεγαλύτερο τον βαρύτερο και ακριβοτερο (ESSMbl2) ενω μπορω να πετύχω το ιδιο αποτελεσμα με τον φθηνότερο και ελαφρύτερο (Camm οχι ER) ?

Alex-N

O συλογισμος σας παραβλεπεi αρκετους παραγοντες.

1 Αυτο που εχει σημασια σε εναν πυραυλο δεν ειναι απαραιτητα το βεληνεκες του αλλα τα χαρακτηριστικα του και οι επιδοσεις του. Κανεις πυραυλος δεν προκειται να εκκμεταλλευτει το μεγιστο του φακελλου εμπλοκης του. Αρα το μεγιστο βεληνεκες στην ουσια ειναι τυπικη αναφορα. Για το λογο αυτο πχ ο Εxocet ειναι καλυτερος απο τον Harpoon οπως θα εξηγηθει παρακατω.

2 Στα χαρακτηριστικα του πυραυλου εχει σημασια η ζωνη διαφυγης (no escape zone) και οι κινητικες ικανοτητες του οπλου. Φορτισεις g , δυνατοτητες ελιγμων. Σε καθε περιπτωση ο camm πιθανων και ο mica ειναι ποιοτικως ανωτεροι.

3 Οπως γραφτηκε και απο αλλους σχολιαστες η χρηση του οπλου στο μελλον θα γινεται εν δυναμει και απο χερσαιες πλατφορμες. Πχ ο Camm υπηρετει στον Βρεττανικο Στρατο ως Α/Α οπλο.

4 Εκ παραδρομης υποθετω , συγκρινετε τον απλο camm με τον essm block 2 και οχι με τον essm.

5 Ως γνωστον τα Αμερικανικα οπλα της οποιας εκδοσης και αναβαθμισης τελουν υπο την αιρεση της αποδεσμευσης τους. Δεν χρειαζεται να γραψουμε περισσοτερα…

6 Λογικα με την εισοδο της χωρας στο προγραμμα της Ευρωκορβετας και αργοτερα στο Fcas η υπαρξη Ευρωπαικων οπλων θα ειναι μαλλον δεδομενη. Οποτε οικονομικα ωφελη θα υπαρξουν μελλοντικα με την προσκτηση στους.

7 Οσον αφορα στο λεγομενο salvo δεν ειναι βεβαιο οτι εχουν αυτη τη δυνατοτητα οι essm… αν και δεν εχει και τοσο μεγαλη σημασια.
Ισως οπως σωστα αναγραφετε να υπαρξουν βελτιωσεις σε εναν παρωχημενο πυραυλο ημιεργης καθοδηγησης,
Ο Camm εξ αρχης σχεδιαστηκε με τη δυνατοτητα ενεργους καθοδηγησης και ως εκ τουτου εχει περισσοτερες δυνατοτητες εξελιξης. Θεωρητικα παντα.

Αναφορες σε ιστοσελιδες κανουν λογο για την μοναδικη ικανοτητα του σε αντιμετωπιση sea skimming απειλων ,για το λογο τον οποιο και σχεδιαστηκαν,.
Αυτος ουσιαστικα ειναι και ο λογος της προσοχης που πρεπει να δοθει στον συγκεκριμενο πυραυλο.

Τιμες , υποστηριξη , βαρος και τα σχετικα , χρειαζεται περισσοτερη μελετη .

Σε καθε περιπτωση η σημασια του αρθρου δεν εχει απλη ακαδημαικη αξια , αλλα ειναι απολυτα συνδεδεμενη με την επικειμενη ναυπηγηση Φρεγατων.
Λογικα με τον εναν η τον αλλο τροπο φαινεται οτι ο φορεας θα ειναι ο mk41 .
Αν Kαι Εφοσον αποδεσμευτει ο Sm2 εχουμε τη δυνατοτητα να επιλεξουμε τον Camm .
Ηδη συνυπαρχει στις υπο κατασκευη type 31 οποτε δεν θα αντιμετωπισουμε ιδιαιτερο προβλημα πιστοποιησης , CMS κτλ.Με το αζημειωτο βεβαια.

Animades

O συλλογισμός μου αφορά το συγκεκριμένο άρθρο και αυτά που γράφτηκαν σε αυτό (με επιχειρήματα) .
σχετικά με τις παρατηρησεις σου
1. Αυτο που εχει σημασια σε εναν πυραυλο ειναι απαραιτητα και το βεληνεκες του, αλλα και τα χαρακτηριστικα του και οι επιδοσεις του.
αλλιως θα ” βολευόμασταν ” με 2 ή τρία RAM και δεν θα αναζητούσαμε , ακόμα και σε μιά φρεγάτα G.P. πολυστρωματική Α/Α άμυνα .
2. όπως αναφέρει και ο CKfurious . : για τον ESSM υπάρχουν σκέψεις να επεκταθεί το βεληνεκές του@70+KM:
https://www.realcleardefense.com/articles/2018/04/19/a_call_for_the_essm-er_113342.html
Η ζωνη διαφυγής (no escape zone) για ενα βλήμα με βεληνεκές 50 ή 70+ km ποια είναι ;.
4. αν θέλει κάποιος μπορεί να συγκρίνει τον Camm και με τον παπού – sparrow
ή “Εκ παραδρομής υποθέτω” με τον essm bl1 (λόγο π.χ. παρομοίου βεληνεκούς ) , αλλα δεν έχει νόημα .
ο camm θεωρητικά έχει – (ως νεότερη συνολικά σχεδίαση) – καλύτερες κινηματικές επιδώσεις και υπέρτερες ικανότητες σε αντιμετωπιση sea skimming απειλών(μένει να το αποδείξει ).
ο essm bl2 όμως έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές και (kill zone) , ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και υπάρχουσα υποδομή υποστήριξης .
για παράδειγμα οι εκτοξευτές mk 48 των “Υδρα “δεν είναι συμβατοί με τους Camm άρα δύσκολα μπορούν να ενσωματωθούν.
6. Στο κάτω κάτω(Αν στις Meko πάμε “αναγκαστικά σε essm bl2) και θεωρεί κανείς οτι μπορεί το Π.Ν. στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιεί και τους δύο τύπους με ότι σημαίνει αυτό σε πολυτυπία , τότε η νέες φρεγάτες θεωρητικά θα μπορούσαν στους mk 41 vls ,να διαθέτουν μείγμα και των δύο (σε τετράδες) εκμεταλλευόμενες τα πλεονεκτήματα και των δύο σε μια πραγματική πολυστρωματική άμυνα .
5.αλήθεια θέτεις ζήτημα αιρεσης της αποδέσμευσης τους ; μήπως είναι μια άλλη συζήτηση ( πχ -άραγε μας δίνουν και τους αέρος – επιφάνειας Harpoon ; ….
7. ο bl2 διαθέτει και ενεργή αυτόνομη καθοδήγηση , άλλα και ημ/ργή , μήπως αυτό είναι πλεονέκτημα , στην διάθεση των αξ/κων του cms του πλοίου (σε ζωντανό χρόνο) να επιλέξουν την κατάλληλη ??

Συμφωνώ οτι κάθε περίπτωση η επιλογές ειναι απολυτά συνδεδεμένες με την επικείμενη ναυπήγηση Φρεγατών.
επίσης συμφωνώ οτι μάλλον με τον έναν η τον αλλο τρόπο φαίνεται οτι ο φορέας θα ειναι ο mk41 .
Αν Kαι Εφόσον αποδεσμευτεί ο Sm2 έχουμε τη δυνατοτητα να επιλέξουμε τον Camm .(ενω θα έχουμε λογικά και τον essm bl2 )
το Π.Ν. μενει να αποφασίσει τι χρειάζεται .

Last edited 1 month ago by Animades
Gunner

O CAMM είναι ουσιαστικά βρετανικό όπλο. Τι σημαίνει αυτό, ότι μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν εμπάργκο σε οποίο επίπεδο γουστάρουν αυτοί ή με την πίεση των ΗΠΑ και να μείνουμε στα κρύα του λουτρού. Συνεπώς μην μιλάμε για αποδεσμεύσεις υλικού γιατί οι ΗΠΑ επέτρεψαν την πώληση του SCALP στην ΠΑ αν και θα μπορούσαν να την μπλοκάρουν, όπως και με τον ΜΕΤΕΟR έχουν αντίστοιχη δυνατότητα.

ANDREW

Μπράβο για το άρθρο σας. Μου δημιούργησε αρκετούς προβληματισμούς και έμαθα πράγματα που δεν ήξερα και παίζουν σημαντικό ρόλο (βάρος πυραύλων). Παρ’ όλα αυτά το θέμα έχει κουράσει για έναν και μόνο λόγο. Δεν γνωρίζουμε τι προτείνει η κάθε εταιρία. Η συζήτηση μοιάζει λες και συζητά ένας χριστιανός, ένας μουσουλμάνος και ένας βουδιστής για το ποιος από τους θεούς τους είναι υπαρκτός. Σαν αναγνώστης δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα σχετικά ασφαλή, όταν η lockheed δεν έχει πει τίποτα. Άρα, τι να συγκρίνω; Όσο και καλοπροαίρετα να θέλω να δω το ενδεχόμενο μιας τίμιας mmsc hn, όταν την ίδια στιγμή δεν ξέρεις τι σου προτείνεται, είναι τρελό. Και για να γυρίσω το θέμα και εγώ, γιατί δηλαδή να βάζαμε σε μια bel 32 camm και 8 scalp naval και όχι 8 aster 30 και 32 camm ή 32 mica ng vl (με το καλό να γίνουν quad pack); Στο τέλος, επειδή μόνο από τους Γάλλους έχουμε τα περισσότερα στοιχεία, ίσως θα έπρεπε να πάμε σε 2 bel hn και να σπρώξουμε και εμείς την ανάπτυξη των mica ng vl σε quad pack, ακόμα και εάν χρειαστεί να πληρώσουμε ένα μέρος της ανάπτυξης. Και απ’ την στιγμή που θα το σπρώξουμε θα έρθει και πιο γρήγορα. Δηλαδή σε το πολύ 2 χρόνια θα πρέπει να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Και για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 2 χρονάκια θα πρέπει να τοποθετηθεί κάπου; Που; Σε 4 Gowind που θα φέρουν μόνο mica απ την στιγμή που θα έχει γίνει quad pack. Που θα φτιαχτούν όλα αυτά; Οι 4 gowind στα ναυπηγεία μας και οι 2 bel στη Γαλλία και ας πάρουμε σειρά προτεραιότητας μετά την πρώτη γαλλικά fdi, οι Γάλλοι να φτιάξουν asap τις δικές μας bel. Κόστος 2 bel με 32 αστερ 30, seafre, ram, strales φουλ ηλεκτρονική σουίτα (2 – 2,4 δις) και 4 gowind 2500 1,5 δις. Ας κόψουν το κεφάλι τους λίγο και οι Γάλλοι να γίνει λίγο καλύτερη τιμή, ας κάνουμε και μία αμυντική συμφωνία και να λήξει το θέμα. Γυρνάω στο άρθρο που λέγατε για 2 bel και 6 gowind (https://www.ptisidiastima.com/greek-navy-interested-in-6-gowind-class-frigates/). Γενικά είναι παράλογο απ’ τη μία να εξετάζουμε mmsc και απ’ την άλλη να είμαστε στο πρόγραμμα pesco. Για πιο λόγο; Για να φτιάξουμε στο τέλος ένα πλοίο με ευρωπαικά (γαλλικά) συστήματα, αλλά στο τέλος αμερικανικά όπλα και στο τέλος σε βάθος χρόνου να είναι ασύμφορη η υποστήριξη; Ας πούμε στους Γάλλους να βάλουν στις gowind ένα μικρότερο sea fire για να δένει με τις bel και τις μελλοντικές pesco. Από Αμερική μπορούμε να πάρουμε drones, το Phaser High-Power Microwave System της raytheon, to mq 25 για εναέριους ανεφοδιασμούς των rafale + mirage και MQ-9B SkyGuardian / SeaGuardian. Δηλαδή, θα κρατάμε τα mirage 2000 για να ανεφοδιάζουν τα άλλα; Καλύτερα δεν είναι από το να πάρουμε κάτι κουμούτσες τάνκερ να πάρουμε κάποια mq 25 να μην εχουμε και το άγχος των ανθρώπινων ζωών και την ίδια στιγμή να λαμβάνουν και άλλους ρόλους κατά το δοκούν; Απ’ την άλλη μεριά οι Γάλλοι είχαν πει για συμπαραγωγές των mica στη Ρουμανία εάν δεν κάνω λάθος. Δηλαδή, από εκεί που συζητούσαμε για sea fire που εμπλέκει 16 στόχους ταυτόχρονα, φτάσαμε να συζητάμε για trs 4D, που είναι αίσχος για αυτά που θα αντιμετωπίσουμε και στο τώρα και στις επόμενες δεκαετίες. Και καταλήξαμε να παρακαλάμε τον θεό να μπει spy στις mmsc, σόναρ τρόπιδας και 1 ακόμα μκ41. Και ρωτάω σαν απλός αναγνώστης τη lockheed, πως εγγυάται χωρίς σόναρ τρόπιδας, ότι η mμsc θα τα καταφέρει; Έκανα υπομονή κάτι μήνες, περίμενα μια κάποια πληροφόρηση εκ μέρους της προς το κοινό. Σκεφτόμουν ότι μπορεί σε ένα συνδεδεμένο περιβάλλον να μπορούν να διαμοιραστούν τα πάντα, αρκεί να έχεις το mh 60r και τους ηχοσημαντήρες. Παρ’ όλα αυτά τίποτα δεν ξέρουμε με σιγουριά. Αυτοί στην τελική γιατί βάζουν στις ffgx σοναρ hms; Δεν τους βολεύουν όλα τα υπόλοιπα; Ας μη πάρουν τα ναυπηγεία, εάν θέλουν ντε και καλά το πρόγραμμα. Ας ρθει να τα πάρει άλλος. Όσες καλες διαθέσεις και να έχεις στο τέλος σου σπάνε τα νεύρα και στην τελική, γιατί είναι καλό σε ένα καπιταλιστικό κόσμο να έχουν το μονοπώλιο των ναυπηγείων οι Αμερικάνοι;

Jimmy

Γιατι ειναι καπιταλισμος αλλα Ελληνικα. Με εθνικους προμηθευτες. Για τον ιδιο λογο που το 2003 ολη η Ευρωπη ειχε dsl internet και εβλεπε βιντεακια και κατεβαζε δεδομενα ολη την ημερα και εσυ ειχες isdn που επαιρνε τηλεφωνο στον οτε για να συνδεθει στο ιντερνετ και του οποιου η ταχυτητα εφτανε για να ανοιγει μια εικονα σιγα σιγα σαν να ξεδιπλωνεις ποστερ. Καντο ολο αυτο προβολη στις φρεγατες MMSC και εχεις την απαντηση τι ακριβως να περιμενουμε απο το ΠΝ στα επομενα 20 χρονια

Jason

Επαναδημοσιευση.

Το ξερω οτι θα ακουστω βαρετος, αλλα ας δουμε συνολικα τι αναγκες εχουμε σε ΑντιΑεροπορικα συστηματα και πυραυλους μεσης εμβελειας για το Π.Ν. , για την Π.Α. και τον Ε.Σ.

Το Π.Ν. θα αγορασει νεες φρεγατες, κορβετες και πυραυλακατους και θα πρεπει να τους εξοπλισει με ενα συγχρονο συστημα ΑΑ. Ο Ε.Σ. θα χρειαστει ενα συστημα για να αντικαταστασει τα OSA και να ενισχυσει τα TOR M1, και να αντικαταστησει τα Improved Hawk. H Π.Α. θα χρειαστει ενα συστημα για να προστεψει αεροδρομια και λοιπες εγκατασεις, ενω θα εξοπλισει και τα μαχητικα.

Κατα τη δικη μου αποψη υπαρχουν 5 επιλογες: 1) ΜICA VL / NG, 2) IRIS-T SL, 3) ESSM , 4) ΑΜRAAM ER , 5) CAMM / CAMM ER.

O ESSM και ο AMRAAM ER μπορουν να εκτοξευτουν απο το συστημα NASAMS.

Aς κοιταξουμε τις συνολικες απαιτησεις, ας γινουν συζητησεις με τους κατασκευαστες για εγχωρια παραγωγη στην Ελλαδα με ταυτοχρονη μεταφορα τεχνολογιας και τεχνογνωσιας, ωστε να αρχισουμε επιτελους να παραγουμε αμυντικα συστηματα και προιοντα υψηλης τεχνολογιας. Με μεγαλη παραγγελια μπορουμε να ζητησουμε ανταλλαγματα. Πρεπει να εκπαιδευσουμε επιστημονες και να δωσουμε δουλειες. Αυτο εκαναν οι Τουρκοι συστηματικα απο τη δεκαετια του 1980 και μετα, και σημερα παραγουν οτι οπλικο συστημα επιθυμουν.

Κοιταξτε τις Τουρκικες αγορες και συμπαραγωγες αεροσκαφων F-16, F-35, ΝοτιοΚορεατικων αυτοκινουμενων πυροβολων FIRTINA (K-9 Thunder) και αρματων Altay (K2 Black Panther), Ιταλικων μεταφορικων και επιθετικων ελικοπτερων, κατασκευη Κινεζικων βαλλιστικων πυραυλων, τις συνεργασιες με τους Ουκρανους για συστηματα αυτοπροστασιας αρματων και τη μεταφορα τεχνογνωσιας κινητηρων τουρμποτζετ για βληματα κρουζ.

Η πρακτικη των περιστασιακων αγορων οπλικων συστηματων, με ΜΗΔΕΝ συμπαραγωγη και μεταφορα τεχνογνωσιας, δηθεν εφαρμοζοντας “διπλωματια εξοπλισμων”, ειναι βλακωδης, καταστροφικη και μακροπροθεσμα ζημιωνει την Ελλαδα.

Ας παραγουμε για παραδειγμα τον MICA VL. Η ΜBDA εχει δηλωσει ευθαρσως οτι προσφερουν εκτεταμενη συμπαραγωγη στην Ρουμανια, εαν επιλεξει το συστηματα. Δεν με πιστευετε? Δειτε το βιντεο παρακατω και ακουστε τον Αντιπροεδρο της MBDA απο το σημειο 3:00 και μετα και ειδικα στο σημειο 3:45 του βιντεο. Λεει πως εαν η Ρουμανια αποφασισει να παει σε MICA VL, μπορει να φτιαχτει γραμμη παραγωγης στη Ρουμανια.

https://www.youtube.com/watch?v=trfTd2JKWyQ

Ας αρχισουμε να σκεφτομαστε εξυπνα και μακροπροθεσμα επιτελους.

Last edited 1 month ago by Jason
Bridger

Απόλυτα νηφάλιο άρθρο που ανοίγει όλη την βεντάλια των πραγματικά διαθέσιμων επιλογών. Το μόνο που λείπει είναι και κάποια αναφορά στην παράμετρο του εκτιμώμενου κόστους μονάδας για κάθε περίπτωση. Είναι βέβαιο ότι ασχέτως τελικής επιλογής, θα πρέπει να παραγγελθούν πολύ μεγάλοι αριθμοί νεών πυραύλων για να καλύψουν τους φόρτους μάχης και αναχορηγίας των νέων πλοίων αλλά και των αναβαθμισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι είναι δυνατή και η επιλογή μείγματος διαφορετικών τύπων (π.χ. ESSM + CAMM ή ESSM + MICA NG) ανάλογα με τους τύπους των υπηρετούντων μονάδων. Μια τέτοια προσέγγιση ξεκλειδώνει σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές για το πρόβλημα των ενδιάμεσων λύσεων (π.χ. Type 23).

Last edited 1 month ago by Bridger
Scalp_eg

Δε θέλαμε γαλλικά πλοία γιατί δεν μπορούσαμε να βάλουμε essm, τώρα που δεν θα πάρουμε γαλλικά πλοία, δεν θέλουμε τους Essm και θελουμε γαλλικους/ευρωπαϊκούς πυραύλους? Ξέρουμε τι θέλουμε?
Τέλος πάντων όλοι οι μέσης απόστασης καλοί είναι, οπότε αφού έχουμε essm ας μείνουμε στους essm(bl2) και ας μην τα κάνουμε σαλάτα με διαφορετικούς τύπους.
Ελπίζω να βγει ο μπαιντεν να βάλει τον φιλέλληνα γερουσιαστή Μενεντεζ υπουργο Άμυνας, να ρθει εδώ να κόψει την κορδέλα στη πρώτη mmsc,
Και το κυριότερο να μας αποδεσμεύει κανένα Lrasm για τις mmsc να βαράμε τα Τουρκίκα πλοία που θα είναι τριγύρω από το Καστελόριζο, από την παρο και τη ναξο

Last edited 1 month ago by Scalp_eg
Gunner

Ποιος είπε ότι δεν θέλουμε τους ESSM;

Mageiras

Επιτέλους ένα άρθρο που εξετάζει αντικειμενικά το θέμα, παρακολουθοντας τις εξελίξεις και μένει μακριά από αγκυλώσεις τύπου “γνωστών συστημάτων” που αγγίζουν την τεχνολογική και επιχειρησιακή απαξίωση…

Είμαι από τους πρωτους μαζί με κάποιους ακόμα σχολιαστές που υποστηρίζαμε ότι οι CAMM-ER κατά 90% θα μπαίνουν σε 4αδες (σε 2αδες είναι πλεον 100% βέβαιο) και επίσης είναι βέβαιο 100% οτι θα είναι έτοιμοι όταν θα είναι και το πρωτο PPA (’23-’24).
Οσον αφορά τους MdCN είναι πολυ λογικό να μπουν 8 τέτοιοι σε πλοιο με 16 κελιά παρα σε πλοιο με 32 και οποίος κατάλαβε κατάλαβε…

Τέλος, σε όλα αυτά που αναφέρατε ότι έχει κάνει πρωτο το ναυτικό έχουμε εναποθέσει όλοι τις ελπίδες μας…

Gunner

Μάλλον δεν ισχύει ότι μπαίνουν 4 CAMM-ER σε ενα κελί Sylver. Από ότι φαίνεται, τοποθετούνται 2 σε κάθε κελί. Μένει να επιβεβαιωθεί φυσικά.

Mageiras

Το θέμα είναι ότι αφου μόνο αυτοί το χρηματοδοτούν καθορίζουν και τις εξελίξεις…
Για τους Ιταλούς το πέρασμα από τους 16 aster15 των 30χλμ στους 32 CAMM-ER των 45++ μοιάζει προφανώς υπέρ αρκετό. Όπως επίσης και οι χρόνοι ανάπτυξης-παραδοσης, δεν έχουν λόγο να βιάζονται αυξάνοντας πιθανον τα κόστη…

ant

Τον καλυτερο πυραυλο δεν αναφερατε ακομα. Κατα τα άλλα γραφετε και άρθρα. C-DOME της Rafael που θα ταιριαζαν γαντι στα “Θεμιστοκλης”.

CKfurious

το c-dome είναι για την αντιμετώπιση ρουκετών και βλημάτων πυροβολικού
https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_Dome
δεν είναι αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό

Jason

Το Spyder της Rafael όμως είναι αντιαεροπορικο μικρης και μέσης εμβέλειας.

Μου εμφανιζει και banner διαφημηση για Spyder (και για LORA) μάλιστα η ΠΤΗΣΗ .

https://www.rafael.co.il/worlds/air-missile-defense/air-defense/

epampapas

To παράδειγμα που θέσατε με τον Περσικό είναι η ουσία.

Για ποιο λόγο θέλουμε τα πλοία αυτά; Από εκεί ξεκινάει η διαδικασία επιλογής.Τι απειλές θέλουμε να αντιμετωπίσουν/εξουδετερώσουν και σε πιο θέατρο επιχειρήσεων. Άλλο το Αιγαίο, άλλο η Κύπρος άλλο τα όρια της δυνητικής μας ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου κοντά στην Αίγυπτο.

Τι ζητάμε τελικά; Aντιαεροπορικό ρόλο που ήταν επί χρόνια το ζητούμενο; Γιατί γυρίσαμε σε γενικών καθηκόντων εσχάτως; Άρα ξεχνάμε Aster-30 κτλ.

Επίσης μιλάμε για ταχύτητα στη διαδικασία. Άρα ξεχνάμε διεθνή διαγωνισμό και συστήματα που στο μέλλον θα είναι έτοιμα. Θέλουμε κάτι ώριμο. Οπότε ξεχνάμε πχ. MICA NG.

Μετά έχουμε και το ότι δε θα θέλαμε πειραματισμούς, πιστοποιήσεις με αδοκίμαστες λύσεις και συνδυασμούς όπλων και συστημάτων μάχης. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε για ρίσκο ούτε για αύξηση κόστους και χρόνου παράδοσης.

Αν σε αυτά βάλεις και το ζήτημα των ενδιάμεσων πλοίων και των ναυπηγείων το πρόβλημα γίνεται εξαιρετικά πολυπαραγοντικό και σύνθετο. Σαν να δείχνουμε USA που λόγω μεγέθους είναι η μόνη που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα από τα πάρα πολλά κριτήρια που θέτουμε. Είναι σαν φωτογραφική διάταξη σε διαγωνισμό προμηθειών…μόνο που εδώ μιλάμε για απευθείας ανάθεση! Ακόμα χειρότερα.

Ο κ.αμερικανός πρέσβης και ο αντιπρόσωπος του εθνικού μας προμηθευτή θα έχουν ήδη ανοίξει σαμπάνιες υποθέτω. Μήπως και για αυτό αρχισαμε να μιλάμε για γενικών καθηκόντων φρεγάτες. Να βολευτούν και εκείνοι κάπως; Να μη πάρουν και τα 10 δις οι Γάλλοι!

Το αστείο είναι πως οι φωτογραφικές διατάξεις ευνοούν ανέλπιστα και τους Ολλανδούς. Οι οποίοι έχουν ισχυρή και θετική παρουσία στο ΠΝ. Κάτι θα σκεφτούμαι όμως να τους πετάξουμε έξω που θέλουν να μπουν σφήνα έτσι ακάλεστοι.

Θέλω να καταλήξω στο ότι καλά συζητάμε για προδιαγραφές συστημάτων κτλ αλλά η απόφαση θα είναι 1000% πολιτική και δε θέλω να σας το χαλάσω αλλά μάλλον έχει ήδη παρθεί. Όταν ο κ.Πρωθυπουργός έκανε λόγο για γενικών καθηκόντων φρεγάτες όλοι κοιταζόμασταν με απορία. Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί.

Last edited 1 month ago by epampapas
Jimmy

Βασικα απαραιτητη προυποθεση για τα νεα πλοια του ΠΝ ειναι να ειναι φτιαγμενα απο αλουμινιο με λιγο προσμιξη χαλυβα. Αυτο ειναι το πρωτο και αδιαπραγματευτο προαπαιτουμενο. Ειναι παγια απαιτηση αυτη του ΠΝ εδω και παρα πολλα χρονια. Οσο για τις ενδιαμεσες λυσεις που εχουν οι Αμερικανοι το θεμα δεν ειναι τι εχουν το θεμα ειναι τι δινουν, και απο οτι φαινεται δινουν τα LCS που τα ειχαν σαν πλοια δοκιμης.

Nikos Malachias

Γράφετε σε κάποιο σημείο ότι: “ο MICA NG σε έκδοση VL, θα φτάνει τα 40 χιλιόμετρα, δηλαδή μια ακτίνα δράσης συγκρίσιμη με αυτή του ESSM”. Από που προκύπτει ότι το μέγιστο βεληνεκές του ESSM είναι περί τα 40 χλμ? Έχετε δει σχετικά στοιχεία είτε από την κοινοπραξία ESSM είτε από την κατασκευάστρια εταιρεία RAYTHEON?

Mavi70

Καλημέρα. Η επιλογή των καινούργιων φρεγατών πρέπει να γίνει με γνώμονα χαρακτηριστικά που είναι κρίσιμα. Και αυτά δεν είναι ούτε τι πύραυλο θα έχουν μέσα ούτε η εμβέλεια του. Θεωρώ ότι η επιλογή πρέπει να γίνει σύμφωνα με 2 παραμέτρους. Την ανοικτή αρχιτεκτονική των ηλεκτρονικών, της σχεδίασης και την πρόβλεψη για επιπλέον ηλεκτρική ενέργεια που παράγει το πλοίο. Τον δρόμο των έχουν δείξει οι Αμερικάνοι από την επιλογή τους για την FFGX.Τα πλοία αυτά όπως μας έχει συνηθίσει το ναυτικό θα τα παντρευτούμε για 40-50 χρόνια και καλό θα είναι να μπορούν να αναβαθμίζονται Από εκεί και πέρα για επιθέσεις κορεσμού η απόκτηση πυρομαχικών dart με τον συνδυασμό ενός ή 2 ram είναι υπέρ αρκετή χωρίς να γίνει καμία εμπλοκή είτε essm camm κλπ. Κατά την άποψή μου αυτού του είδους οι πύραυλοι σε λίγα χρόνια όπως πάνε οι τεχνολογικές εξελίξεις θα είναι για μουσείο. Η συζήτηση πυραύλου πρέπει να είναι για πύραυλο SM-2 ή aster-30.

Mageiras

Ακριβώς! Οι εξελίξεις είναι Καταιγιστικές και θερμοπαρακαλώ την Πτήση αλλά και όλα τα αμυντικά σάιτ να τις παρακολουθούν με προσοχή! Οι πύραυλοι μεσαίας εμβέλειας καθίστανται όλο και περισσότερο ένας αναχρονισμος ή έστω θα αρκούν λίγοι για πολυ συγκεκριμένες απειλές…
Παρακάτω η Nexter παρουσίασε πυρομαχικο αντιβληματικο/αντιεροπορικο για το 76αρι των Fremm με βεληνεκές 16km!!!
https://mobile.twitter.com/Nexter_Group/status/1318815788439142400

Last edited 1 month ago by Mageiras
Mavi70

Και όχι μόνο η τεχνολογία των drons με λειτουργεία swarm και μέγιστη ακτίνα 100 χιλιομέτρων που μπορούν να αναλάβουν Α/Α ή κρούσεως επιφάνειας είναι γεγονός. Αν υπολογιστεί σε τι κόστος γίνονται όλα αυτά θεωρώ ότι με επιλογή Α/Α πυραύλων άμυνας σημείου όπως o ESSM κλπ θα κυνηγάμε την ουρά μας σε λίγα χρόνια.
https://www.youtube.com/watch?v=JUg5GZqttkA

CKfurious

Με εμβέλεια 50km ο ESSM ΔΕΝ είναι άμυνας σημείου!!!
Πως ένας SM2 η ένας ASTER θα αντιμετωπίσει ένα..drones swarm?? 
Επαναλαμβάνω πως οι γείτονες έχουν ΉΔΗ όπλα(SLAM,SOM,POPEYE) που μπορούν να πλήξουν πλοία ΕΚΤΟΣ ακτίνας δράσης πυραυλων όπως οι SM2/ASTER!!

CKfurious

Στα τεχνικά τα βρίσκουμε one way or another
στα αλλα έχουμε …conflict!!
Κάνα  update για τα MMSC-AL-trates δεν έχουμε ??

ANDREW

Πως μπορούμε να αποτρέψουμε αυτά τα drone να κάνουν επιθέσεις στα πλοία μας; Μπορούμε δηλαδή μαζί με το sea fire και ένα μη επανδρωμένο uav να κατευθύνουμε coyote uas που θα είναι πάνω στα πλοία μας και σε άλλα επιταγμένα πλοία και να κατευθύνονται πάνω στα τούρκικα; Επίσης, μια άλλη ομάδα coyote θα μπορεί να σκανάρει μία περιοχή και να μένει stand by. Μήπως δηλαδή πλοία όπως s/ μεκο γίνονταν ακόμα πιο αποτελεσματικά έχοντας και αυτό το όπλο ; Βέβαια, δεν γνωρίζω πόσο μπροστά μπορούν να προπορεύονται τα coyote, τι αυτονομία έχουν, ύψος δράσης κλπ.

Mavi70

Καλησπέρα ο SM2 και ο Aster-30 δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα σμήνος drones.Μπορεί να αντιμετωπίσει ένα εισερχόμενο SLAM,SOM,POPEYE που είναι υποηχητικοί όλοι από μεγαλύτερη απόσταση. Επίσης ένα σμήνος drones εκτοξευμένο από φρεγάτα στα 100χιλ είχε περιλάβει αυτά τα όπλα με σχεδόν μηδενικό κόστος.

 1. Τα 60 χιλ εμβέλεια του essm είναι άμυνα σημείου πλέον. Αν είμαστε στην δεκαετία του 1990 θα ήταν άμυνα περιοχής. Το γράφεις και μόνος σου . Δεν μπορείς να χτυπήσεις πλέον αεροσκάφος ούτε στα 110 χιλ. Γιατί να επωμιστούμε το κόστος για να αγοράσουμε αυτούς τους πυραύλους με δυο ram και πυρομαχικά dart μια χαρά κάνουμε την ίδια δουλειά εναντίων κατευθυνόμενων βλημάτων είτε επιφανείας-επιφανείας είτε αέρος επιφάνειας. Ποσά κατευθυνόμενα βλήματα μπορούν να εκτοξευθούν για να βυθίστει μια φρεγάτα? Για βλήματα επιφανείας-επιφανείας δεν θα γράψω εδώ μέσα ποιος είναι ο αριθμός. Όσο αφορά την ναυτική κρούση από αεροσκάφη μπορώ να σου πω το απλό. Για κάθε δυο αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν σε ναυτική κρούση χρειάζονται διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών για προστασία. Εάν δεν έχουμε γυρίσει στην λίθινη εποχή από πλευρά των αεροπορικών μέσων βλέπω κομματάκι δύσκολο να έχει επιτυχία κάτι τέτοιο. Για αυτό λοιπόν έχει πολύ μεγάλη σημασία το radar και η αποστάσεις που μπορείς να προειδοποιηθείς για την απειλή. Θα μπορούσα να πω καίρια σημασία. Ο εντοπισμός από μεγάλη απόσταση του αεροσκάφους φορέα SLAM,SOM,POPEYE είναι κρίσιμο όπως επίσης πολύ κρίσιμο είναι το radar σου να μπορεί να εντοπίζει την διατομή τόσο μικρών αντικειμένων σε μεγάλη απόσταση όταν εκτοξευθούν . Στην περίπτωση του SOM που είναι χαμηλής διατομής.(τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται οι Τούρκοι).
CKfurious

Bonjouria
Εξαιρετικά δύσκολος ως απίθανος ο εντοπισμός στόχων όπως SLAM,HARM σε τόσο μεγάλες αποστάσεις ώστε να δικαιολογείται βολή SM2 η ASTER30
Τα βλήματα αυτά είναι χρήσιμα για την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και λόγω των αντιβαλλιστικών ικανοτήτων τους
Μάλλον απίθανο να χαραμιστεί ένας SM2/ASTER για να αντιμετωπιστεί ένας SLAM η ένας SOM εάν εντοπιστεί σε μεγάλη απόφαση
Σίγουρα θα προτιμούσα να είχα 2* 8 *4 ESSMBII (2*8 MK41) παρα με 16 μονο ASTER 30 (2 *A50 VLS)!!
Οι Qatarianoi στις DOHA επέλεξαν να βάλουν 16 ASTER30 NT1 αλλα τα πλοία προορίζονται κυρίως για την αντιβαλλιστική προστασία των θαλασσιων πλατφορμών πετρελαιου φυσικού αεριου 
Και βεβαια τα πλοία είναι μικρά για να φέρουν κατάλληλα RADAR για αυτή την αποστολή οποτε βασίζονται σε έγκαιρη προειοδοποίηση από αλλα 
https://www.navalnews.com/naval-news/2020/02/fincantieri-launches-qatars-1st-air-defense-corvette-al-zubarah/

Mavi70

Ποια είναι τα άλλα πλοία τα οποία θα βασιστεί το ναυτικό για έγκαιρη προειδοποίηση?? Δεν υπάρχουν άλλα πλοία. Και αν στο τέλος οδηγηθούμε και στην λύση του TRS3D radar με ονομαστική εμβέλεια 200-250 χιλιομέτρων και αποκάλυψη στόχου μεγέθους F-16 στα 110 χιλιόμετρα τότε απλά ..βάστα Τούρκο να γεμίσω. Και ονειρευόμαστε στα 50+ χιλιόμετρα να ρίξουμε essm ή camm!! Πάντως αρχίζω τώρα και κατανοώ καλύτερα γιατί ο τύπος του συγκεκριμένου πλοίου(MMSC) δεν έχει SM-2. Δεν είναι αποκλειστικά θέμα χώρου απλά το radar που έχει δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητες του πυραύλου!! Οπότε κάτι που δεν μπορείς να δεις από 110-200 χιλιόμετρα τι πύραυλο ενεργής ή ημιενεργής καθοδήγησης να ρίξεις αφού δεν ξέρεις τι σου έρχεται.

SROMS

Για το Ισραηλινό C-Dome υπάρχει καμιά πληροφορία ? Ειναι αντίστοιχο του RAM όσο αφορά την εμβέλεια ?

Aetios

Η αναφορα στις type-26 Eιναι ημιτελης -γιατι αλωστε?-…Εξηγουμαι. Οι Βρετανοι εξουλιζουν τις type-26 με 32 Stantard 2 και με 64 CAMM . Συμερασμα : Αλλη δουλεια κανει ο ενας πυραυλος αλλη ο αλλος. Οι Βρετανοι που παραγουν τους CAMM κατι θα ξερουν καλυτερα. Οι δε Καναδοι βαζουν περισσοτερους Stantard στις δικες τους type-26. Γιατι αραγε? Ειναι χαζοι και εμεις -τωρα που μας επιασαν κοτσο οι αμερικανοι που τους δωσαμε τα παντα και δεν πηραμε τιποτα ουτε σαν ελεημοσυνη- ψαχνουμε δικαιολογιες ? Αντι για Mica τοτε γιατι δεν βαζουμε Iris-T που συμμετεχουμε στην κατασκευη του κι’ολας? Μηπως δεν εχει μιζα απο εκει ?
comment image?auto=compress%2Cformat&ixlib=php-1.2.1&s=9345a6007076230c82e5e4b1f64aedfb

Last edited 1 month ago by Aetios
Jason

Μια ερωτηση. Τους SM-2 που ακριβως τους ειδες στο παραπανω διαγραμμα?

Sea Ceptor = CAMM

Vassilis13

Μακαρι να παμε για ευρωπαϊκή φρεγατα κ συγκεκριμένα μπελ αλλιώς κοιτάμε προς Ολλανδία μεριά.
Κανα νέο για την Μπελ έχουμε;

Επειδη τα πλοία σιγουρα θα μειν2ιυν σε υπηρεσία για 35-40χρονια πρέπει να ειναι καινούρια σχεδιαση κ με δυνατό ηλεκτρονικό πόλεμο….δν γίνεται να έχουμε συστήματα κ όπλα.που σε 10 χρόνια θα ειναι ξεπερασμένα.
Ας αφήσουμε την διπλωματία στην ακρη κ να κοιτάξουμε αποκλειστικα πως θα δυναμώσουμε.

Δημήτρης Π

Διαβάζω στα σχόλια: τι να τους κάνει το ναυτικό τους πυραύλους μεγάλης ακτίνας δράσης, αφού ο αντίπαλος θα διαθέτει antiship πυραύλους ακόμα μεγαλύτερης δράσης. Η απάντηση είναι απλή: αεράμυνα περιοχής δε νοείται μόνο με μικρούς ΑΑ πυραύλους. Ο στόχος είναι η φρεγάτα να προστατεύει όχι μόνο τον εαυτό της, αλλά και πλοία/περιοχές δεκάδες/εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά που πιθανότατα να μη μπορούν να αυτοπροστατευθουν και χωρίς καν εκείνη να είναι στο κέντρο της δράσης… Τα ΑΑ αντιτορπιλικά πχ που έχουν οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες χρησιμέυουν και για προστασία της ενδοχώρας τους από βαλιστικές επιθέσεις.

kyrNG

Το θετικό είναι ότι οι Γάλλοι δεν το βάζουν κάτω.

Από χθεσινό άρθρο στο meta-defence που μιλάει ότι οι Αμερικανοί κάνουν αντεπίθεση στην πώληση φρεγατών στην Ελλάδα, ας προσπαθήσουμε να διαβάσουμε ανάμεσα στις γραμμές (read between the lines, ελληνιστί.)

https://www.meta-defense.fr/en/2020/10/20/the-united-states-return-to-the-attack-to-sell-frigates-to-greece/

Αναμενόμενο ότι αναφέρεται (όπως και όλος ο κόσμος) στις περιορισμένες δυνατότητες της MMSC, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του αεροπορικού και υποβρυχίου κινδύνου, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τελευταία παράγραφο όπου παρουσιάζεται μια αλήθεια που καλό είναι να την συνειδητοποιησουμε όλοι

“Η Ελλάδα αποτελεί έναν στρατηγικό εταίρο σημαντικότερο από τις οικονομικές της δυνατότητες για την Ευρωπαϊκή Άμυνα, λόγω της θέσης της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και λόγω της γειτονιάς της. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτό τον ρόλο, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό στην σύνθετη οικονομική συγκυρία των τελευταίων 10 ετών, χωρίς την υποστήριξη των Ευρωπαίων, πέρα της έκφρασης αλληλεγγύης επι της αρχής. Διαφορετικά, δεν θα αποτελεί έκπληξη αν η Αθήνα έρθει πιο κοντά σε όποιον θέλει να την βοηθήσει είτε είναι Αμερικανοί είτε Ρώσοι”.

Εγώ προσπαθώντας να διαβάσω ανάμεσα στις γραμμές, κατανοώ ότι οι Γάλλοι το παλευουν ακόμα, και ότι καταλαβαίνουν πως αν δεν κάνουν καλή προσφορά, οικονομική, στρατηγική και επενδυτική, δεν θα έχουν ελπίδα.

Εγώ αυτό θεωρώ το πιο θετικό αυτές τις μέρες. Την αλλαγή στάσης που σιγά σιγά επέρχεται στην Ευρώπη, με πρωτοστατούντες τους Γάλλους. Και η επιλογή δεν θα είναι CAMM, ESSM, SM-2, Aster, Harpoon, NSM, Exocet, MMSC, [email protected], Type 31 κλπ, αλλά με το ποιος είναι διατεθειμένος να υποστηρίξει την Ελλάδα να αναλάβει τον ρόλο που δικαιωματικά της αρμόζει.

Jimmy

Το θεμα ειναι οτι οι Αμερικανοι ΘΕΛΟΥΝ να βοηθησουν? Γιατι με κοστος 1+ δις ευρω για τη MMSC δεν βοηθανε, μας κλεβουν κανονικα. Το αν μας κανουν διευκολυνση πληρωμης η μας τα δινουν σε παραπανω δοσεις ειναι ενα θεμα , εκει πατανε και οι υποστηρικτες της λυσης κι εκει πρεπει να μπορει να δωσει λυση η Γαλλια.

kyrNG

Ας μην υποτιμάμε τους επιτελείς μας. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι θέλουν να αποκτήσουν για το ΠΝ το καλύτερο δυνατό. Μια ισορροπία ποιότητας και κόστους. Ας τους έχουμε εμπιστοσύνη. Ελπίζω να μάθουμε σύντομα.

Στο κάτω κάτω, ακόμα και πολιτική επιλογή να είναι, όποια και αν είναι αυτή, έχει και αυτή την αξία της. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε Δημοκρατία, σε αντίθεση με γειτονικές μας χώρες!!

Άλλωστε, τέτοιου είδους αγορές δεν είναι άμοιρες συμβιβασμών κόστους/επιδόσεων/εθνικών συμφερόντων.

Υπομονή από όλους μας

Last edited 1 month ago by kyrNG
aris32

καταρχας ολα τα πλοια πρεπει να εχουν το λιγοτερο 2 ciws και ενα απο αυτα πρεπει να ειναι ram. νομιζω οτι σε αυτο ολοι συμφωνουμε.
απο εκει και περα αν ειναι φρεγατα πολλαπλων ρολων τοτε καλο ειναι να εχει 2 8Xmk41 για 32essm και 8 vl asroc. πρεπει οι νεες φρεγατες ειτε πολλαπλων ρολων ειτε με δυνατοτητες ΑΑW να εχουν state of the art sonar και δυνατοτητες ανθυποβρυχιακου αγωνα και ο vlasroc προσφερει λυσεις.

σε οτι αφορα την φρεγατα fdi. Σιγουρα θα εχει 3vls A50 και 1 A70. Σε αυτα θεωρω δυσκολο να μπει το camm ή το camm-er για πολλους λογους (ενας απο αυτους ειναιοτι ειναι ανοησια ενω εχει ηδη στο οπλοστασια σου irst essm mica rim7m να διαλεξεις ακομα ενα διαφορετικο οπλο) αρα η μονη λυση ειναι να μπουν καπως καπου 16 sylverA35 για 16 mica και το πλοιο να εχει 1 ram 1 strales( 2 ciws υψηλων επιδοσεων και το ενα απο αυτα τα 2 μπορει να ξαναγεμισει εν πλω με πυραυλους ΑΑ το ram δηλαδη πολλη σημαντικος παραγοντας για ενα πλοιο) 16 mica ng vl με πολυ καλες επιδοσεις και 24 αστερ30 και 8 scalp.

i0las

Θα πρέπει καποια στιγμή να φύγουμε από την τεχνολογια του STIR.
Ο κορεσμός είναι η New Norm.

Ο MICA έχει ένα ισχυρό πλεονέκτημα (IR or RF)…

Ο CAMM έχει και δικό του απλούστερο και φτηνότερο εκτοξευτή (π.χ. 48 κάνιστρα στην Type 26 μπροστα από τους MK41) και ο κινητήρας πέρνει μετά την έξοδο (soft vertical launch). Ένα χαρακτηριστικό που ίσως βοηθήσει μικρότερα σκάφη ή εγκατάσταση πλευρικά.

evaggelos

τελικα ποσο κοστιζουν τα mmsc? το defencenews.com το δινει 1,9δις δολ,κ για τα 4.

christos_choris_a

Ξαφνικά “πιάσαμε το τζόκερ” και συζητάμε για νέες ναυπηγήσεις με αρκετές ντουζίνες πυραύλων πάνω σε κάθε πλοίο. Η καλύτερη αντιαεροπορική προστασία για τα πλοία του Π.Ν. είναι η παρουσία των μαχητικών της Π.Α ( Rafale, F-35, F-16V ). Χρειαζόματε πλοία μεγάλου εκτοπίσματος όπως οι Type-23 με αξιόλογα σόναρ και ASROC με παράλληλη δυνατότητα κρούσης ( μεγάλη ταχήτητα ,MM-40 block IIIc ). Το γεγονός οτι η Τουρκία θα βασιστεί σε εγχώρια κατασκευασμένους πυραύλους μας βολεύει γιατί με σύγχρονα ECM και ενεργή αντιπυραυλική προστασία ( RAM, Phalanx ) όσους δεν τους στείλουμε να πέσουν στη Θάλασσα θα τους κάνουμε πυροτέχημα στον αέρα. Οι εμβέλειες των σύγχρονων πυραύλων αέρος-επιφανείας ξεπερνούν τα 200 χλμ ( SOM, Atmaca ).. Η άφεσή τους αν τα αεροσκάφη δεν παρενοχληθούν απ’ την Π.Α. μπορεί να γίνει κάλλιστα από απόσταση ασφαλείας ακόμα και ενός πλοίου εξοπλισμένου με SM-2. Η επιλογή ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας όπως τα TRS-4D ή τα Seafire-500 απλά ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ το κόστος των πλοίων. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ !

Last edited 1 month ago by christos_choris_a
ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Έλληνες ότι και να λέμε όσα και να γράψουμε η επιλογή είναι πολιτική, όπως όλα τα χρόνια, στης ειδήσεις κάθε μέρα βλέπουμε τους καλούς και τους κακούς, από την μία Γάλλους Αμερικανούς, από την άλλη Ολλανδός Γερμανούς Ισπανούς Βρετανούς,. Άποψη μου? FDI [email protected],ΜΕ STRALLES CAMM SCALP NAVAL, ΑΡΕΟΠΟΡΙΑ ΜΠΌΛΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ, ΓΙΑ ΕΠΊΘΕΣΗ, ΑΜΑΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΊΑ ΧΑΣΑΜΕΤΑ ΠΆΝΤΑ, όσο για αντιπλοικουςεχουμεσχεδον εκατό εξοσετ, εδάφους και εναέριος. Όλα αυτά μετά της εκλογές της Αμερικής. Θα ρωτάτε γιατί FDI? Γιατί φίλοι μου είναι ηλεκτρονική εποχή, οποιωςεψει το καλύτερο κπμ όπως λέγαμε στο ναυτικό, τώρα έχει το πάνω χέρι, ραντάρ αισθητήρες παρεμβολής, καλή δύναμη σε όλους, είναι το πρώτο σχόλιο μου αλλά είμαι αναγνώστης 35 χρόνια, καλή δύναμη.

ANDREW

Θέλω να πιστεύω, ότι η επιλογή δεν θα είναι αμιγώς πολιτική. Σίγουρα θα υπάρχει και μία δόση πολιτικής απόφασης, αλλά εάν ήταν πολιτική απόφαση πιστεύω, θα είχε κλείσει. Όλοι όσοι θέλαμε τις belharra απογοητευτήκαμε και το μυαλό μας μηχανικά πήγε σε αυτό το ενδεχόμενο. Σίγουρα πιέσεις υπήρξαν και είναι λογικό ο κάθε προμηθευτής να θέλει να πιέσει. Το θέμα είναι μέχρι που αφήνεις να φτάσει η φωνή του. Εάν λοιπόν η φωνή της lockheed είχε πιάσει τόπο, πιστεύω θα είχε κλείσει η υπόθεση εδώ και ένα μήνα. Στη τελική μπορεί να δούμε ένα καλό Γαλλικό comeback και να μιλάμε για 2 bel hn και 4 gowind 2500 με 3,5 δις. Και αυτοί έχουν αρχίσει μέσα από άρθρα τους να συνειδητοποιούν, ότι η αμυντική τους βιομηχανία χάνει πελάτες, εξαιτίας της μικρότερης στήριξης που έχουν από τις τράπεζες τους. Μπορεί ήδη να ετοιμάζεται κάτι και να κρατάνε low profile. Μακάρι να πάει και ο mlu στους Γάλλους να έχουν όσο το δυνατόν πιο κοινά ηλεκτρονικά με τις γαλλικές φρεγάτες και να του κοτσάρουμε ένα setis και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τους essm που φέρνουν. Μήπως θα αξίζει σε τελική φάση να μπει ένας mk41 και να μπει camm και να τελειώνουμε με το δίλημμα του δεύτερο πυραύλου που θα φέρουν οι νέες φρεγάτες?

ak73

Δηλαδή μια Bel με 4 vls , 2 με CAMM , 2 με Aster 30 , μπορεί σε πολύ λίγα λεπτά να βάλει έναντι μέχρι 16 στόχων με 64 CAMM ER και 16 Aster 30 ( το λιγότερο καθώς το guidance αυτών των πυραύλων μπορεί να γίνει από άλλα data links μετά την εκτόξευση και να αποδεσμευθούν τα data links του πλοίου ) .

Ταυτόχρονα λόγω της πληροφορίας που μπορούν να έχουν είναι δυνατόν , να χρησιμοποιηθούν σε κορεσμένο περιβάλλον ( μαζική αερομαχία πάνω από το πλοίο ) , καθώς η παροχή συνεχούς πληροφορίας επιτρέπει ενημέρωση FOE , και update στον στόχο , όπως και δυνατότητα ακύρωσης

Περίπου την ίδια δυνατότητα αεράμυνας έχουν 4 Tico μαζεμένα , τι ακριβώς συζητάμε …..

CKfurious

Μερικές λεπτομέρειες που σου διαφεύγουν:
Τα Γαλλικά πλοία ΔΕΝ θα έχουν CAMM
Θα έχουν μονο ASTER 15/30? πιθανότατα σε μονο δυο A50 VLS 
Ο CAMM ER είναι υπό σκέψη ΕAΝ θα αναπτυχθεί για ναυτικές εφαρμογές
Το Γαλλικό Ναυτικό ΔΕΝ ενδιαφέρεται για CAMM
Εμείς ΔΕΝ προχωράμε με τις BEL οποτε σε ποιον άλλο πελάτη των BEL αναφέρεσαι??
A ξέχασα δεν υπάρχει άλλος πελάτης!!!

Tesseract

Υπάρχει Bel με 4 VLS όμως; Οι Γάλλοι πρέπει να επεκτείνουν το πλοίο σχεδιαστικά, έστω σαν εξαγωγική έκδοση..

ak73

Εμείς ζητήσαμε 4 , αλλά και με 3 να είναι αλλάζει κάτι :

Όλες οι υπόλοιπες λύσεις αντιμετωπίζουν 2 στόχους ταυτοχρόνως , τα AB και τα Tico 3 η 4 .

Ακόμα και με τρεις VLS :

Η Bel σε περίπτωση επίθεσης κορεσμού στέλνει 16 Aster και τους οδηγεί μέχρι να χτυπήσουν τον στόχο , και μπορεί ταυτόχρονα να στείλει και 32 η 64 CAMM η Mica στους 16 αυτούς στόχους

Τέτοια δυνατότητα ταυτόχρονης βολής και καθοδήγησης δεν έχει όλος ( στην κυριολεξία ) ο Ελληνικός στόλος .

Τέλος φίλε η Bel οδηγεί εντός του Sea Fire μια σειρά άλλων πυραύλων με data link , βαλόμενα από άλλους φορείς ( π.χ. Mica , η Meteor ) , άρα 8 Rafale πάνω από μια Βελ , μπορούν να της προσφέρουν άλλους π.χ. 16 Meteor , και 40 η 50 Mica η ακόμα και AIM120 από F16 κλπ ,

Το ένα πλοίο αξίζει-πολεμικά- όσο ο μισός Ελληνικός στόλος και εμείς καθόμαστε και συγκρίνουμε αυτό το τέρας με MEKO , MMSC , και πράσινα ‘αλογα .

Ακόμα και με 1 η 2 vls δεν υπάρχει σύγκριση , ελπίζω να βοήθησα

CKfurious

Ο αριθμός των πυραυλων που μπορεί να διαχειρίζονται στον αέρα και ο αριθμός των στόχων που μπορεί να πλήττουν τα AB/Ticos δεν είναι ίσος με τον αριθμό των illuminators που έχουν!

Οι “καταυγαστhρες” χρησιμοποιούνται μονο στη τελική φάση εμπλοκής

Επαναλαμβάνω πως το γαλλικό ναυτικό ΔΕΝ ενδιαφέρεται για CAMM η MICA στα πλοία του

Οποτε εμείς έπρεπε να υποστούμε το κόστος πιστοποίησης των παραπάνω πυραυλων στο πλοίο και στο CMS/SEAFIRE  

Η τιμή θα εκτοξευόταν σε επίπεδα AB!!

Το εάν το SEAFIRE μπορεί να καθοδηγεί METEOR με DATA LINKS είναι άγνωστο 
Τα data links είναι line of sight transmission οποτε πάλι θα έχει τους περιορισμούς του ορίζοντα λόγω καμπυλότητας της Γης σε σχέση με τη μεγιστη εμβέλεια που θα μπορεί να δει τους METEOR!

Πάλι όμως εμείς θα το πληρώναμε αφού οι Γάλλοι μάλλον ΔΕΝ ενδιαφέρονται!

Mavi70

Καλησπέρα. Ck αυτά που γράφεις μπορεί εν μέρη να έχεις δίκιο αλλά επειδή εσύ ήσουν εδώ μέσα που έγραφες για το κόστος που θα έχει μια Bel για ενσωματωθούν ορισμένα συστήματα θα σου γράψω το απλό. Το FMS με την Σαουδική Αραβία ήταν ύψους 11,25 δις.$ . Αν εξαιρέσουμε τα 450 εκ$ που έδωσαν οι Σαουδάραβες για το επανασχεδιασμό των LCS Freedom στα δεδομένα που ήθελαν και το 1,9 δις $ που κοστίζουν 10 ΜΗ-60R που μπήκαν στα FMS έχουμε φτάσει χοντρικά στα 9 δις$ βγάζοντας από αυτά την υποστήριξη που φθάνει τα 4,3 δις $(δεν γνωρίζουμε το χρονικό διάστημα που διαρκεί)έχουμε φθάσει στα 4,7 δις $ για 4 πλοία που είναι πατάτα Multi Mission. 2 δις$ τα καράβια γυμνά όπως τα γένησε η μάνα τους και κάθεσαι και μου γράφεις ότι θα πληρώσουμε κόστος στους Γάλλους για ότι extra θέλουμε να βάλουμε πάνω στις Bel.!!!Για όσους ενδιαφέρονται τι αγόρασαν με τα 4,3 δίς $ που έδωσαν οι Σαουδάραβες σας παραθέτω ακριβώς τι αγόρασαν . Σημειώνεται ότι και οι Σαουδική Αραβία τσινισε για την τιμή και ζήτησε επαναδιαπραγμάτευση!!

 • Four (4) MMSC ships (a derivative of the Freedom Variant of the U.S. Navy Littoral Combat Ship (LCS) Class) that incorporate five (5) COMBATSS-21 Combat Management Systems (four (4) installed, one (1) spare) with five (5) TRS-4D Radars (four (4) installed, one (1) spare)
 • Five (5) Identification Friend or Foe (IFF) (Mode 4- and Mode 5-capable) UPX-29 (four (4) installed, one (1) spare)
 • Five (5) Compact Low Frequency Active Passive Variable Depth Sonar (four (4) installed, one (1) spare)
 • Eight (8) MK-41 Vertical Launch Systems (VLS) (two (2) eight-cell assemblies per ship for 16 cells per hull)
 • Five-hundred thirty-two (532) tactical RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missiles (ESSM) (one hundred twenty-eight (128) installed, twenty (20) test and training rounds, three hundred eighty-four (384) spares)
 • Five (5) AN/SWG-l (V) Harpoon Ship Command Launch Control Systems (four (4) installed (one (1) per ship), one (1) spare)
 • Eight (8) Harpoon Shipboard Launchers (two (2) installed four-tube assemblies per ship)
 • Forty-eight (48) RGM-84 Harpoon Block II Missiles (thirty-two (32) installed, sixteen (16) test and training rounds)
 • Five (5) MK-15 Mod 31 SeaRAM Close-In Weapon System (CIWS) (four (4) installed, one (1) spare)
 • One-hundred eighty-eight (188) RIM 116C Block II Rolling Airframe Missiles (RAM) (forty-four (44) installed, twelve (12) test and training rounds, one hundred thirty-two (132) spares)
 • Five (5) MK-75 76mm OTO Melara Gun Systems (four (4) installed, one (1) spare)
 • Forty-eight (48) 50-caliber machine guns (forty (40) installed (ten (10) per ship), eight (8) spares); ordnance; and Selective Availability Anti-Spoofing Module (SAASM) Global Positioning System/Precise Positioning Service (GPS/PPS) navigation equipment
 • Καλύτερα λοιπόν να πάω να πάρω 4 Bel με Γαλλική διαμόρφωση 750 εκ ευρω για κάθε πλοίο παρά αυτό το πράγμα.
GeorgeP

Αρα θα μπορουσαν οι ΕΔ μας να εχουν
Mica στα αεροσκαφη
Mica στα πλοια
Mica στα αντιεροπορικα.
Ομοιομορφα και ωραια.

Παμε τωρα στο sylver 50 που ειναι για mica σε πλοια. Παιρνει και aster15/30 για το μελλον.
Ποιον μελλον? Οταν παρουμε SAMT/P. Ισως ομως και λιγους απο τωρα.

Επισης ο sylver 50 παιρνει και crotale που επισης υπηρετει ηδη.

Αρα εχουμε ενα συστημα που εχει mica kai crotale που ηδη υπαρχουν στις ΕΔ.
Αλλα παιρνει και aster 15/30 για το μελλον (ή και τωρα)

Οποτε και αυτοι που θελουν κατι που υπαρχει ηδη, το εχουν με αυτο.
Και αυτοι που θελουν μελλοντικα συστηματα, επισης το εχουν με αυτο.

CKfurious

Προς το παρόν τα MICA που έχουμε θέλουν επανά- πιστοποίηση !!!

aris32

o sylver A35 και αν δεν ειμαι σιγουρος ο Α43 παιρνει το βλημα vt1 σε τετραδες του συστηματος crotale . το Α50 παιρνει μονο Αστερ15/30 camm

CKfurious

Το crotale οι ίδιοι οι Γάλλοι το αποσύρουν σταδιακά λόγω προβλημάτων υποστήριξης-see Lafayette modernization
Μην ασχολούμαστε με μακαρίτες!!

aris32

απαντησα στον GeorgeP για τον vt-1. Το οτι αποσυρεται αυτο δεν σημαινει οτι δεν ειναι καλο το crotale σαν συστημα. Εξαλλου θα το χρησιμοποιουμε για αρκετα χρονια ακομα.

GeorgeP

Καπου μπερδεψες τις εκδοσεις. ο sylver 50 παιρνει και crotale, και mica, και αστερ15 και αστερ 30.
εχει εδω πινακακι ομορφο τακτοποιημενο.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sylver_Vertical_Launching_System

Και φυσικα σε ωρα αναγκης, ακομα και οι crotale θα φυγουν! οποτε καλο ειναι που μπαινουν εκει!

aris32

οι γαλλοι μαλλον το αποσυρουν για αλλους λογους και οχι θεμα υποστηριξης.

Ares
aris32

ναι εχεις δικιο.

ultorius

to C-Dome στο video παρουσιασης της rafael το δειχνει να αναχαιτηζει πυραυλους απο πλοια, ελικοπτερα αεροπλανα και uav

Last edited 1 month ago by ultorius
Ares

Το μόνο out of the box που σκέφτομαι είναι οι μελλοντικοί μας aster 30που βγαίνουν από το κάνιστρο.. Παρεπιπτόντως έψαχνα να συγκρίνω τις διαστάσεις των mica και camm. Συνειδητοποίησα πως αν τα στοιχεία από Wikipedia είναι ακριβή, έχουν αντίστοιχα βάρη και διαμέτρους. Στο site της η MBDA αναφέρει πως οι camm μπορούν να μπούν σε quad packed στους εκτοξευτές sylver, συνεπώς δεν είναι λογικό να μπορούν και οι mica; Παρακαλώ ας με διαφωτίσει όποιος γνωρίζει. Φυσικά αν ισχύει όπως πολλοί γράψανε και με βρίσκουν σύμφωνο, θα πρέπει να εξετάσουμε μαζική παραγγελία και μερίδιο συμπαραγωγής για ναυτικό, αεροπορία και στρατό ξηράς.

aris32

επειδη το διαβαζω και το ξαναδιαβαζω στην πρωτη αγορα essm μια ελληνικη εταιρεια καταφερε και πηρε 2% συμπαραγωγη του essm. Μετα χωρις καμια παραγγελια απο το Ελληνικο κρατος η εταιρεια αυτη το διπλασιασε το ποσοστο της. Το οτι μια ιδιωτικη εταιρεια εχει ποσοστο παραγωγης ενος οπλικου συστηματος ειναι καλο αλλα δεν ειναι δεσμευτικο σε μια νεα παραγγελια αν με την νεα παραγγελια καταφερουμε να φερουμε γραμμη συναρμολογησης ή καποια άλλου είδους εργασόα. Επίσης επειδη καταπάσα πιθανότητα στις μεκο η μονη αναβαθμιση σε οτι αφορα τα οπλικα συστηματα θα ειναι η αναβαθμιση του κυριος πυροβολου των phalanx και η εγκασταση τηλεχειριζομενων πυργων με πυροβολο 20χιλ ή 30χιλ δεν νομιζω οτι επειδη εχουμε αγορασει 64 essm να μας δεσμευει. Θεωρω οτι η επιλογη μεσαιου βεληνεκους πυραυλου θα πρεπει να γινει απο μηδενικη βάση.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Βασίλης Νέδος στην Κ, “Ο Ζάεφ επιλέγει βουλγαρικά MiG-29 αντί των...

13
Του Βασίλη Νέδου από την ΚαθημερινήΤο νατοϊκό πρόγραμμα επιτήρησης του εναέριου χώρου (Air policing) της Βόρειας Μακεδονίας συζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Σκόπια και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99 $

Related News

Συνάντηση Αναστασιάδη-Δένδια στη Λευκωσία

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έχει αυτήν την ώρα στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας.Ο...

Β. Νέδος στην Κ, “Η Ελλάδα ζήτησε Arleigh Burke από τις ΗΠΑ! Συνεχίζει να συζητά με Γαλλία, Γερμανία, ΗΒ και άλλους για νέα πλοία

Του Βασίλη Νέδου, από την ΚαθημερινήΧθες, μία φωτογραφία από τον επίσημο λογαριασμό του έκτου στόλου των ΗΠΑ στο Twitter, με το αντιτορπιλικό «USS Donald...

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

ΑΠΕ-ΜΠΕ.Υπεγράφη η σύμβαση παροχής υπηρεσιών για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας, μεταξύ του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ιεράπετρας, Γεώργιου Ασπραδάκη και των νόμιμων...