23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΣυζήτηση ThinkOutOfTheBox: Μήπως να ξεχάσουμε το F-35Α/Β, και να δούμε σοβαρά το...

Συζήτηση ThinkOutOfTheBox: Μήπως να ξεχάσουμε το F-35Α/Β, και να δούμε σοβαρά το F-15EX;

- Advertisement -

Έχουμε πολύ καιρό να κάνουμε μια ωραία “αεροπορική” συζήτηση με τους αναγνώστες μας, καθώς όλους μας απασχολεί το πρόγραμμα της ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αλλά κάποια στιγμή, το κυριακάτικο βράδυ πρέπει να αποκτήσει μια ισορροπία, και να μην αναλώνεται πάντα στη… θάλασσα! Άλλωστε, με την αυριανή μας συζήτηση στην Ημερίδα μας, θα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, και live! Πάμε λοιπόν σε ένα θέμα που θέλαμε να θέσουμε σε συζήτηση εδώ και πολύ καιρό.

ΥΕΘΑ: Δεν εξετάζεται η αγορά επιπλέον Rafale, τουλάχιστον τώρα

H απόφαση για την αγορά των Rafale το περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν πραγματικά κεραυνός. Η ΠΑ, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, απέκτησε την απόλυτη αεροπορική υπεροχή πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αγοράζοντας, με διαδικασίες εξπρές ένα μαχητικό που ο δυνητικός της αντίπαλος, η τουρκική αεροπορία, δεν έχει μέσα που να μπορούν να το αντιμετωπίσει τις Ελληνικές Ριπές. H αγορά ικανού αριθμού πυραύλων Meteor, κάνει τα ελληνικά Rafale απόλυτους κυρίαρχους των ουρανών, ενώ προφανώς, και τα ελληνικά F-16V δεν θα μείνουν παραπονεμένα, καθώς κι αυτά θα έχουν τη μερίδα του λέοντος από τους … στόχους.

Βέβαια, θα είμαστε σαφείς. Η αγορά των 18 Rafale έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται ένα game changer, άμεσα, σε λογικό κόστος, και χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης. Αυτό μας το πρόσφεραν οι Γάλλοι και μόνο αυτοί. Δηλαδή, ας αντιληφθούμε πως η έκδοση F3R των Rafale έγινε επιχειρησιακή εντός του 2021, και η ΠΑ θα παραλάβει τα δικά της F3R τον Ιούνιο του 2021, καταλαβαίνουμε πως η Ελλάδα θα γίνει χρήστης ενός μαχητικού, λίγους μήνες μετά από το IOC (Initial Operational Capability)από την αεροπορία της χώρας που κατασκευάζει το αεροσκάφος (Γαλλία). Είναι σαν να παραλαμβάνουμε F-35 το 2017, ή σαν να παραλαμβάνουμε F-4E το 1967! Επίσης, η ΠΑ θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αξιοποιήσουν τον Meteor.

Πλήρης Επιχειρησιακή Ικανότητα για τα γαλλικά Rafale F3-R!

Μετά την αγορά των Rafale, που αντικαθιστούν ουσιαστικά 1 προς 1 τα παλαιά Mirage 2000EGM, αναμένεται να συμπληρωθούν οι αριθμοί, σε βάθος χρόνου, με επιπλέον αεροσκάφη, προς αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2. Θεωρούμε πως η ΠΑ θα προχωρήσει σε αντικατάσταση πάλι των νεότερων Μιράζ δημιουργώντας μια δύναμη 40 με 50 αεροσκαφών. Απλά, μην περιμένουμε να γίνει αυτό αύριο, θα γίνει όμως.

Βέβαια, η αγορά των Rafale, αλλά και το υπερ-πρόγραμμα των 5,5 δις ευρώ για το Πολεμικό Ναυτικό μάλλον δείχνει πως η περίοδος των “ισχνών αγελάδων” έχει περάσει, και η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, πολλοί θεώρησαν πως μια ακόμη καλή ευκαιρία για τον “κρυφό” πόθο της ΠΑ, το F-35. Η αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα, αλλά και η αγορά των S-400, είναι δυο πολύ καλοί λόγοι για την Ελλάδα να μπει στο JSF. Άλλωστε, τo Rafale δεν είναι παρά η λογική συνέχεια των Mirage F.1, Mirage 2000EG/BG, Mirage 2000-5Mk2 στην ΠΑ, και μπορεί να μην θεωρηθεί σαν το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος. Συνεπώς, η ΠΑ συνεχίζει να ψάχνει αντικαταστάτη για τα F-4E αλλά και τα F-16C/D Block 30 στο μέλλον.

Θα πούμε και κάτι που θεωρούμε πως πρέπει να ακουστεί. Η αντικατάσταση αεροσκαφών σαν τα F-4E Phantom με γαλλικά αεροσκάφη, για όσους έχουν αεροπορική παιδεία, είναι… ιεροσυλία. Όπως ιεροσυλία θα ήταν και η αντικατάσταση των Mirage 2000-5Mk2 με… F-35. Τα αμερικανικά F-4E, ακόμη και μετά το γερμανικό χέρι που μπήκε πάνω τους, θα πρέπει να αντικατασταθούν με αμερικανικά. Ή να μην αντικατασταθούν, γιατί η αγάπη μας για τους θορυβώδεις, δικινητήριους πιστολάδες από το Μιζούρι, επαρκεί για να τα κρατήσει σε υπηρεσία για όσο πάει!

Μέχρι σήμερα βέβαια, η μόνη “επιλογή” για ΝΜΑ από τις ΗΠΑ δεν ήταν άλλη από το -αμφιβόλου αισθητικής- F-35. Προφανώς και το F-35 είναι η νέα αεροπορική σταθερά της Δύσης, αλλά, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι το αεροσκάφος που “ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά”. Θα λέγαμε πως είναι αυτό που λέμε “γάμος ανάγκης”, και μάλιστα “ακριβός γάμος”. Όχι τόσο γιατί κοστίζει ακριβά το F-35, αλλά διότι το κόστος χρήσης του παραμένει πολύ υψηλό, ενώ οι διαθεσιμότητές του μάλλον χαμηλές. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, θεωρούμε πως οι διαθεσιμότητες των F-35 είναι κατά πολύ υψηλότερες μαχητικών όπως το Typhoon, που υπηρετούν ήδη για 20 χρόνια.

Κόλαφος η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη του Queen Elizabeth, στο ναδίρ οι διαθεσιμότητες των F-35B

Το F-35 δημιουργήθηκε με βασική αποστολή την κρούση, αλλά δεν υπολείπεται και σε δυνατότητες εναντίον αεροσκαφών. Προφανώς και δεν έχει τις δυνατότητες ενός Typhoon, Su-35 ή Rafale σε αερομαχία, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν θα εμπλακούν σε αερομαχίες σε ένα μελλοντικό αεροπορικό θέατρο επιχειρήσεων. Όλα τα αεροσκάφη αυτά, θα κάνουν ευρεία χρήση των προηγμένων αισθητήρων τους, για να καταστρέψουν τον αντίπαλο σε ικανή απόσταση με τους επίσης προηγμένους πυραύλους BVR (Meteor, AIM-120D, R-77 κοκ).

To θέμα είναι όμως αρκετά “παλιό”. Χρειάζεται η Ελλάδα ένα F-35, μια έκδοση του F-35; To F-35A, F-35B; Είναι ένα θέμα που έχουμε θίξει αρκετές φορές, τόσες πολλές φορές που προτείνουμε ένα εκτεταμμένο search στη σελίδα μας. Ακόμη περισσότερες φορές, έχουμε γράψει στο περιοδικό για το F-35, σε όλες του τις εκδόσεις. Δεν χωρά αμφιβολία πως το F-35 είναι το μαχητικό αναφοράς για τις χώρες της Δύσης, είναι όμως αυτό που ταιριάζει στην Ελλάδα;

Μεγάλα προβλήματα στις διαθεσιμότητες των F-35 σύμφωνα με νέα έκθεση του GAO

Αν μείνουμε αποκλειστικά στην αντικατάσταση του F-4E, τότε θα δούμε πως η Τουρκία, θα αντικαθιστούσε το μαχητικό με το F-35A. Η Βρετανία, αντικαθιστά το Tornado IDS με το F-35B, αλλά και τα Harrier GR.7/9. Συνεπώς, τα ελληνικά F-35A θα έβρισκαν το χώρο τους στην Ανδραβίδα, και θα εκπαιδεύονταν στο Ιόνιο μακρυά από τα αδιάκριτα μάτια εχθρών και φίλων. Ξαναρωτάμε, μήπως τώρα που η USAF αγοράζει τα F-15EX, και μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για μέχρι 200 μαχητικά, που θα υπηρετούν μέχρι το 2060, μήπως αξίζει τον κόπο να δούμε το νέο μαχητικό F-15EX;

Πρώτη πτήση του F-15EX με τα χρώματα της Αμερικανικής Αεροπορίας

To F-15EX δεν είναι F-15E ούτε φυσικά F-15H. Είναι η πλέον εξελιγμένη έκδοση ενός απόλυτα ώριμου μαχητικού, είναι ότι είναι το Su-35S για το Su-27, κι ακόμη περισσότερο. Διαθέτει ένα πανίσχυρο ραντάρ AESA, με έναν πανίσχυρο υπολογιστή, κορυφαίο σύστημα EW, ενώ η μεταφορική του ικανότητα είναι σε επίπεδα που ούτε καν μπορούν να ελπίζουν οι ανταγωνιστές του. Μπορεί να γίνει bomb truck, missile truck, missile and bomb truck, να αντιμετωπίζει την εχθρική αεροπορία στα “ίσια” ενώ ταυτόχρονα καταστρέφει στόχους στο έδαφος.

Γιατί δεν αγοράσαμε το 1999 το αεροσκάφος, και έχει αξία να το δούμε σήμερα; τότε οι καταστάσεις ήταν τελείως διαφορετικές. Η ΠΑ χρειάζονταν ικανούς αριθμούς, για να αντικαταστήσει τα μαχητικά 2ης γενιάς που απέσυρε μαζικά. Χρειάζονταν επίσης ένα μαχητικό που θα αντιμετώπιζε την τουρκική προκλητικότητα σε απαντήσεις 1 προς 1, σηκώνοντας το βάρος των αναχαιτίσεων στο Αιγαίο. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με 30 κάτι μαχητικά, αλλά έγινε μια χαρά με 60 F-16C/D Block 52+. Έχει κλείσει αυτό το θέμα…

Σήμερα οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Η ΠΑ έχει ακόμη το F-16 σαν workhorse, ένα μαχητικό με μικρό κόστος πτήσης, που μπορεί να παίξει κάθε ρόλο που θα του ζητηθεί. Ειδικά, σαν F-16V θα αλλάξει τα δεδομένα πάνω από το Αιγαίο, και θα παγιώσει την αεροπορική υπεροχή της ΠΑ σε ποιοτικό επίπεδο.

Η Ιαπωνία «αγκαλιάζει» το F-15EX και τις καινοτομίες του

Από την άλλη μεριά, η Τουρκική Αεροπορία θα έχει αριθμούς που θα φθίνουν συνεχώς. Τα F-16 της θα παραμείνουν στο επίπεδο CCIP, άρα θα κάνει ότι μπορεί με τα εναπομείναντα F-4E Terminator. Ο συνολικός αριθμός των F-4E και των F-16C/D CCIP θεωρείται μη αμελητέος, και προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε κορεσμό της ελληνικής αεράμυνας. Φυσικά η ΠΑ μπορεί, και θα αντιτάξει, επίσης μεγάλους αριθμούς μαχητικών, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός, πως η τουρκική πλευρά, θα έχει την επιλογή του χώρου και του χρόνου εκδήλωσης μιας επίθεσης.

Ταυτόχρονα, θεωρείται βέβαιο πως η Τουρκία θα προσπαθήσει να κορέσει τις ελληνικές δυνατότητες αναχαίτισης με MALE όπως τα  ΑΝΚΑ και τα AKINCI. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις, ειδικά οι προκεχωρημένες, θα βρεθούν να δέχονται επίθεση από βαλλιστικούς πυραύλους BORA και Yildirim. Φυσικά όλα αυτά τα έχει προβλέψει η ΠΑ και το ΓΕΕΘΑ, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Εικόνες: Ο παππούς (F-15C) ο γιός (F-15E) και ο εγγονός (F-15EX)

Το F-35 μοιάζει σαν το ιδανικό αεροσκάφος για όλες αυτές τις αποστολές. Απλά, το μεγάλο κόστος εισαγωγής σε υπηρεσία, και το μεγάλο κόστος διατήρησης υψηλών διαθεσιμοτήτων, μειώνει την ελκυστικότητά του. Από την άλλη πλευρά, το F-15EX ενσωματώνει κάθε εξέλιξη της τεχνολογίας, κάνοντάς το ιδανικό για τις αποστολές εναέριας υπεροχής πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο, το Καστελλόριζο, την Κύπρο, και επιτρέποντας στην ΠΑ να αναλάβει αποστολές που μέχρι σήμερα δεν μπορεί, βάζοντας το σύνολο της τουρκικής επικράτειας κάτω από το εκδικητικό πυρ των αεροσκαφών της.

Επίσης, η ύπαρξη F-15EX σε αμερικανική υπηρεσία για πολλές δεκαετίες, σημαίνει πως το αεροσκάφος δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα συντήρησης και διαθεσιμότητας ανταλλακτικών. Η ικανότητα fusion που ενσωματώνει, θα μπορεί να το κάνει ένα μικρό εναέριο σταθμό διοίκησης, που θα κατευθύνει άλλα μαχητικά, θα κινείται ταχύτατα προς απειλές ή περιοχές ενδιαφέροντος.

Ανοίγουμε λοιπόν μια ωραία κυριακάτικη συζήτηση, που ελπίζουμε να μας αποσπάσει λίγο από την “φρεγατιάδα” που μας έχει βασανίσει εδώ και μήνες, και μάλλον θα συνεχίσει να μας βασανίζει! Αναμένουμε τις απόψεις σας!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

177 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
177 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαρτίου 1854: Τo ξέσπασμα του Κριμαϊκού, ο...

3
Βρετανία και Γαλλία κηρύσσουν τον πόλεμο στη Ρωσία, στον πρώτο σύγχρονο πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αιτία ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και στον...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Δένδιας: Η συμφωνία για την υποστήριξη των CH-47D Chinook εκτελείται κανονικά

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή στις 22 Μαρτίου από τον βουλευτή Κ. Βελόπουλο, με θέμα «Τα ελικόπτερα Chinook CH-47D σε οριακή πτητική κατάσταση»,...

Φωτό: βράβευση των αθλητών των Ενόπλων Δυνάμεων

Η τελετή βράβευσης των διακριθέντων αθλητών και αθλητριών των ενόπλων δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατιωτικών Σχολών πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων...

Νέα μαζική επίθεση της Ρωσίας εναντίον του ουκρανικού ενεργειακού τομέα

Η Ρωσία επιτέθηκε σήμερα εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, της DTEK, προκαλώντας ζημιές σε υποδομές, ανακοίνωσε η ίδια.«Ο...