ΑΙΡΕΤΙΚΟ: Αντί της αγοράς 2 [email protected] για το ΠΝ, μήπως είναι χρησιμότερη μια Μοίρα μαχητικών Rafale για την ΠΑ;

279
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης για την προμήθεια δυο φρεγατών [email protected], όπως όλα δείχνουν, συνεχίζονται κανονικά. Βέβαια, οι συζητήσεις αυτές έχουν πλέον ξεπεράσει τα δυο έτη, και τίποτα, μέχρι σήμερα, δεν φανερώνει πως θα έχουν αίσιο τέλος. Οι πληροφορίες που έρχονται είναι πολλές, αλλά είναι προφανές πως το κόστος των πλοίων, έχει αρχίσει να ξεπερνά το αναμενόμενο (ευγενικά μιλώντας).

ΑΠΟΨΗ: Θα δούμε τελικά μαχητικά F-35 με ελληνικά εθνόσημα; Τι κρύβεται πίσω από την τελευταία κινητικότητα;

Έτσι, παρά τον αρχικό προσδιορισμό του κόστος, στα περίπου 1,3-1,6 εκ ευρώ, έχουμε φτάσει τουλάχιστον στα 2 δις, μια πληροφορία που έχει ειπωθεί από την ίδια τη Naval Group. Το χειρότερο όμως είναι, πως υπάρχουν πληροφορίες από έγκυρους δημοσιογράφους, πως το κόστος θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς οτιδήποτε ζητά το ΠΝ, οι Γάλλοι μάλλον βρίσκουν μια ευκαιρία να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα χρήματα που ζητούν. Έτσι, έχουν ακουστεί ποσά πάνω από τα 3 δις ευρώ, που λόγω έλλειψης άλλης πληροφόρησης, δεν έχουμε λόγους να μην πιστέψουμε.

Κι όλα αυτά, ενώ όπως φαίνεται η Ελλάδα σταμάτησε να ζητά “περίεργα” πράγματα, όπως ισχυρότερους κινητήρες για υψηλότερη ταχύτητα, πυροβόλο των 127 χιλιοστών, σύστημα RAM ή ακόμη, και πυραύλους CAMM-ER. Ο αρχικός “ενθουσιασμός” για ένα κορυφαίο πλοίο από πλευράς οπλισμού, δείχνει να “ξεφουσκώνει” σε μια φρεγάτα γενικών καθηκόντων, με ικανότητα αεράμυνας περιοχής, με κάποιο αριθμό πυραύλων ASTER 30.

Naval Group: Το πολύ σε έναν μήνα οι υπογραφές για τις ελληνικές [email protected] – Προαπαιτούμενο ο εξοπλισμός με βλήματα cruise MdCN

Κι όλα αυτά έχουν αντικατασταθεί απλά με την προσθήκη ενός παλιού Phalanx από κάποια Kortenaer. Και χωρίς να είναι ξεκαθαρισμένο αν τα πλοία θα φέρουν κάποιο προηγμένο σύστημα ECM, ή για να είμαστε πιο σαφείς, αν θα έχουν καν σύστημα ECM. Το λέμε αυτό, γιατί οι μέχρι τώρα πληροφορίες για τις γαλλικές FDI δεν αναφέρουν σύστημα ECM, με ότι σημαίνει αυτό.

Συνεπώς, από το πανίσχυρο πλοίο που ελπίζαμε να πάρουμε σε λογική τιμή, σιγά σιγά, έχουμε μεταφερθεί σε ένα αρκετά υποδεέστερο δυνατοτήτων πολεμικό, αλλά με υψηλή τιμή. Δυστυχώς, καθώς το ΠΝ κρατά κάθε κομμάτι της διαπραγμάτευσης κρυφό, δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες. Φυσικά, τα πλοία, θα συνεχίσουν να έχουν δυνατότητες στρατηγικής κρούσης, όπως ήταν το αρχικό “σχέδιο”.

Βέβαια, κάποιος πρέπει λίγο να δει πόσο τελικά θα στοιχίσει η ικανότητα στρατηγικής κρούσης με μόλις 16 πυραύλους SCALP EG.

Στα €2 δις το κόστος του προγράμματος των δύο ελληνικών [email protected]

Είναι επίσης σαφές, πως η αγορά των πλοίων έχει σαφείς πολιτικές και διπλωματικές προεκτάσεις, με την τελική απόφαση να παίρνεται σε επίπεδο Έλληνα Πρωθυπουργού και Γάλλου Προέδρου. Προφανώς είναι η έμπρακτη επιβράβευση της διαχρονικής γαλλικής στήριξης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος. Το τελευταίο είναι κάτι πολύ σαφές, και το βλέπουμε σχεδόν κάθε μέρα, ενώ η Γαλλία είναι και παραμένει ο πιστότερος σύμμαχος και υποστηρικτής της Κύπρου.

Τώρα, μιας και είναι πολιτική η απόφαση της αγοράς των δυο πολεμικών σκαφών από τη Γαλλία, προκαλεί μέγιστη εντύπωση η τρομερή καθυστέρηση στη λήψη μιας κάποιας απόφασης για την οριστική συμφωνία. Αν υπήρχε ένας διαγωνισμός, τότε, κάθε καθυστέρηση θα ήταν λογική. Τι είναι αυτό που δεν επιτρέπει στην αγορά να προχωρήσει, γιατί δεν έχουμε σύμβαση;

Το πρώτο Rafale παραδόθηκε στην Ινδία

Την απάντηση την έχει δώσει ο ΥΕΘΑ σε παλαιότερη συνέντευξή του. Ουσιαστικά, το ΠΝ δεν θέλει να πάρει “γουρούνι στο σακί”, θέλει να συνδιαμορφώσει το τελικό πλοίο σύμφωνα με τις ανάγκες του. Είναι κάτι που το ΠΝ έχει κάνει πολλάκις στο παρελθόν, με τις ΜΕΚΟ200, τα αρματαγωγά, τις κανονιοφόρους, τις πυραυλακάτους κοκ.

Τώρα, οι Γάλλοι ουσιαστικά λένε “πάρτε το πλοίο ως έχει ή θα πληρώσετε τον κούκο αηδόνι”. Έτσι, σκέψεις για MICA VL, CAMM-ER, RAM/SeaRAM θα κοστίσουν πιο πολύ και από τρίτο πλοίο, ενώ ήδη, το “τυρί” που έβαλαν στη φάκα, οι SCALP EG, θα πρέπει να πληρωθεί από εμάς.

ΑΠΟΨΗ: Ελλάδα-Γαλλία Συμμαχία, θέλουμε μεταχειρισμένα Mirage και περισσότερα πλοία!

Κάπου εκεί έχουμε μπλέξει και τη χρηματοδότηση. Ενώ για τις ΗΠΑ γνωρίζουμε πως έρχεται δάνειο με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 20 ή 25 έτη, δεν έχουμε ακούσει τίποτα για τις γαλλικές διευκολύνσεις. Ελπίζουμε πως θα είναι αντίστοιχες ή καλύτερες, καθώς το γαλλικό δημόσιο έχει μεγαλύτερη, καλύτερη πιστοληπτική ικανότητα από το ελληνικό. Αλλά και πάλι, πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε εικασίες για το θέμα.

Μιας και δεν βγάζουμε άκρη, και το ΠΝ δεν βλέπουμε να καταλήγει κάπου με τους Γάλλους, μήπως να εξετάσουμε μια άλλη λύση; Δεν ξέρουμε ποια είναι αυτή, δεν ξέρουμε να είναι η LCS/MMSC με αμερικανική δανειοδότηση, αν είναι κάποιο ή κάποια μοντέλα της σχεδιαστικής ομάδας της ALS, αν είναι κάποια ιταλική πρόταση, αν έχουμε κάποια γερμανική “σφήνα”… Σίγουρα όμως, θα είναι ένα πλοίο με αμερικανικά όπλα, αφού υπάρχει μια σαφής προτίμηση στα αμερικανικά συστήματα από το ΠΝ.

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1

Βέβαια, εδώ δημιουργείται ένα μεγάλο προηγούμενο με τους φίλους Γάλλους, που λογικό είναι να δουν πως είμαστε αναξιόπιστοι εταίροι. Αποτελεί όμως κοινό μυστικό το γεγονός ότι οι Γάλλοι, και πάλι πολύ πρόσφατα, έχουν προτείνει την αντικατάσταση των ελληνικών Mirage 2000EGM/-5Mk2 από αεροσκάφη Rafale F3R ή ακόμη και F4. Γιατί λοιπόν να μην προχωρήσουμε σε μια τέτοια αγορά, τη στιγμή μάλιστα που αρκετά αεροσκάφη της ΠΑ χρειάζονται άμεσα αντικατάσταση (μιλάμε για τα αειθαλή F-4E Phantom AUP);

Το κόστος της αγοράς βέβαια ενός ικανού αριθμού Rafale δεν θα ήταν καθόλου μικρό, καθώς ακόμη και η Ινδία, σαν χρήστης Mirage 2000I/-5Mk3 δεν πέτυχε καλύτερη τιμή από… 7,8 δις ευρώ! Το θέμα αυτό έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ινδική κυβέρνηση, και δυστυχώς ακόμη δεν έχει κλείσει. Βέβαια, η ίδια η Ινδία ομολογεί πως το Rafale είναι η καλύτερη απάντηση στα κινεζικά J-20 που μπαίνουν σε υπηρεσία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Αγορά F-35 ή Rafale για την αντιμετώπιση των τουρκικών S-400;

Τώρα, αφήνοντας πίσω την Ινδία, θα δούμε πως και οι άλλοι χρήστες έχουν πληρώσει ακριβά τη γαλλική “νύφη”. Το πρώτο αιγυπτιακό συμβόλαιο, μαζί με μια FREMM, υποδομές και πυραύλους, για 24 αεροσκάφη, έφτασε τα 5,2 δις ευρώ, ενώ το Κατάρ για 24 αεροσκάφη, μαζί με τεράστιο αριθμό όπλων, εκπαίδευση και υποδομές πλήρωσε κάτι παραπάνω από 7 δις ευρώ.

Βέβαια, στην περίπτωση που η Ελλάδα επέλεγε να αποσύρει όλα τα Mirage 2000, τότε τα όπλα τους θα ήταν η βάση για τον εξοπλισμό των Rafale F4Hel. Τώρα, ακόμη και 100 εκ. ευρώ να ήταν το κόστος κάθε αεροσκάφους, πάλι, τα 36 μαχητικά για δυο μοίρες θα κόστιζαν στη χώρα μας 3,6 εκ. ευρώ. Ακόμη και με οικονομίες κλίμακος σε εκπαίδευση, και εξοπλισμό εδάφους, δυο Μοίρες για κόστιζαν περίπου 5 εκ. ευρώ.

Ελληνικά F-16 ασκούνται με γαλλικά Rafale από το Charles de Gaulle, νοτιοανατολικά της Κρήτης (Βίντεο & Εικόνες)

Το αποτέλεσμα θα ήταν να έχουμε δυο Μοίρες των 18 αεροσκαφών, ικανές να εξαπολύουν MICA IR/EM, MICA NG, SCALP EG, Exocet, αλλά και τον εκπληκτικό Meteor. Ακόμη και μια ελάχιστη ποσότητα Meteor στο ελληνικό οπλοστάσιο, θα έφερνε ανακατάξεις στις δυνατότητες της ΠΑ να πλήττει εχθρικά assets υψηλής αξίας, όπως KC-135R ή E-7 AEW, από αποστάσεις που δεν θα μπορούσαν να κάνουν τίποτα οι γείτονες για να τα προστατεύσουν.

Θα πρέπει να πούμε πως ενώ στον τίτλο μιλάμε για μία Μοίρα, στις παραπάνω γραμμές μιλάμε για δυο. Ο λόγος είναι πως με τη μία Μοίρα θα αντικαταστήσουμε τα μαχητικά Mirage 2000 σε υπηρεσία, ενώ η δεύτερη θα είναι ο αντικαταστάτης της αγοράς των δυο φρεγατών [email protected]. Ας δούμε τώρα τι μπορεί να κάνει μια Μοίρα Rafale, εγκατεστημένη στην Κρήτη

Περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση των γαλλικών Rafale εναντίον της κυπριακής αεράμυνας

Καταρχάς, έχει την απαραίτητη ακτίνα δράσης να πολεμήσει αν χρειαστεί στην Κύπρο ή πέριξ αυτής. Επίσης, έχει μέσω των Exocet τη δυνατότητα να απαγορεύσει την αβλαβή παραμονή του εχθρικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεκαοκτώ μαχητικά Rafale μπορούν να φέρουν 32 Exocet AM39, με αρκετά καταστροφικά αποτελέσματα.

Αντίστοιχα, 18 Rafale μπορούν να φέρουν 32 SCALP EG, και σε λίγη ώρα μετά άλλους 32, μετά άλλους 32, κι άλλους, κοκ. 2 φρεγάτες θα μπορούν να εκτοξεύσουν 16 συνολικά SCALP Naval, και θα χρειαστούν ίσως μέρες για αναχορηγία που πρέπει να γίνει στη Σαλαμίνα ή στη Σούδα, εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων. Και μέχρι να “ξαναγεμίσουν”, ίσως να έχει τελειώσει και η σύγκρουση.

Εικόνες: Η φινλανδική αεροπορία αξιολογεί το Rafale για ΝΜΑ (εντάξει, ομολογούμε, ζηλεύουμε)

Μην ξεχνάμε πως οι δυο [email protected], θα προσέφεραν Α/Α άμυνα περιοχής στο Στόλο, σε περιοχές που δεν μπορούν σήμερα να προσφέρουν τα F-16. Τους 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους των 2 φρεγατών, μπορούν να τους φέρουν μόλις 6 ή και λιγότερα μαχητικά. Επίσης, τα Rafale θέλουν ελάχιστη ώρα για Κύπρο ή Καστελόριζο

Αν μάλιστα, στο πακέτο μπορέσουμε να προσθέσουμε και τα ισπανικά KC-130 (όχι δύσκολο, αφού οι σχέσεις Ισπανίας και Γαλλίας είναι στενές λόγω FCAS), τότε μιλάμε πως ο Στόλος στη Μεσόγειο θα έχει να τον προστατεύει, εκτός από τα F-16 της Σούδας, οι MICA και Meteor από τα ελληνικά Rafale. Ας σκεφτούμε λίγο τον συνδυασμό Rafale/Meteor στην Ανατολική Μεσόγειο… Και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Πως το Rafale θα παραμείνει αξιόμαχο για τα επόμενα 50 χρόνια!

Λογικά, η χρηματοδότηση των [email protected] θα έχει την ίδια πηγή με μια χρηματοδότηση για τα Rafale. Τα κέρδη της Ελλάδας από την αγορά των Rafale θα ήταν μεγάλα, και σημαντικότερο την είσοδο της χώρας μας στο πρόγραμμα FCAS. Άλλωστε το ίδιο είχε προταθεί στο Βέλγιο για να μην αγοράσει μαχητικά F-35 και να προτιμήσει τα Rafale.

Το θέμα λοιπόν της σημερινής μας συζήτησης, είναι απλό. Αν είναι να πληρώσουμε 2,5 ή περισσότερα δις για 2 φρεγάτες [email protected], μήπως έχει αξία να δούμε την “πολιτική” διέξοδο” της αγοράς μαχητικών Rafale; Αν βέβαια υποθέσουμε πως 36 μαχητικά δεν θα ξεπερνούσαν τα 5 δις ευρώ. Αξίζει μια τέτοια προοπτική;


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
279 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mirage

NAI NAI NAIIIIIII Kαι δεν εχω διαβασει καν το αρθρο !!!!!!!!!!!!!!

Digenis

ΟΧΙ

ECG

Θα συμφωνησω και μια φορα με τον Διγενη! Αυτο και μονο σημαινει ποσο λαθος ειναι να παρουμε ραφαλ Τα εξοπλιστικα προγραμμα, απο τη στιγμη και μονο που κοστιζουν τοσα πολλα λεφτα πρεπει να γινονται με σχεδιασμο και προγραμμα και οχι με την λογικη που εχουν πολλοι εδω μεσα του στυλ ” Θα σε χαλαγε δηλαδη και μια μοιρα Ραφαλ η Eurofighter?” Παροτι σε στιγμη κρισης η ΠΑ θα σηκωσει το μεγαλυτερο βαρος, θα της ηταν πολυ μεγαλυτερη εξυπηρετηση αν το ΠΝ ειχε τα μεσα να προστατευσει καπως τα πλοια του (κατι που προφανως σημερα δεν ισχυει, οριακα 4 απ τις… Read more »

Panagiotis

Αν όμως το ΠΝ θέλει να κάνει κοπτοραπτική (και καλά κάνει) και η ΠΑ χρειάζεται αντικαταστάτη για τα F-4E AUP έχει νόημα η εξέταση του σεναρίου της αγοράς αεροσκάφους και ίσως των ALS…..Που από όσα γνωρίζω έχουν μεγάλα περιθώρια στην διαμόρφωσή τους.

zap

Αγαπητε μπορεις να μου βρεις την ιστοσελιδα της εταιριας ή του ομιλου που αναπτυσει τις ALS;

SAAB
ECG

Αυτη η ομαδα του facebook δεν ειναι certified και αρα δεν σημαινει οτι ειναι και καποιας τετοιας εταιριας. Αλλωστε τι εταιρια θα ηταν αυτη; Των ναυπηγειων; Των πανεπιστημιου που εκανε τη μελετη;

Οποιοσδηποτε θα μπορουσε να βρισκεται πισω απ αυτην την ομαδα του facebook…

npo

Για να έχεις εξοπλιστικό σχεδιασμό πρέπει να έχεις στρατηγική.
Αν δεν έχεις στρατηγική, δλδ δν ξέρεις τι επιδιώκεις κι άρα δεν ξέρεις ποιά μέσα χρειάζονται, ε, τα αεροσκάφη είναι μια καλή λύση γενικής χρήσης, αν ξαφνικά σου ήρθε να εξοπλιστείς ή πρέπει να εκπληρωθεί το όποιο χρέος προς τους Γάλλους..

zap

και αν εχεις στρατηγικη αλλα δεν εχεις λεφτα; τι κανεις ;

Voiceofreason

Παίζεις τζοκερ και περιμένεις!

ECG

δεν ειναι απαντηση το αν δεν εχεις στρατηγικη τι κανεις… οι ποροι (ιδιαιτερα οταν ειναι περιορισμενοι) πρεπει να αξιοποιουνται αποδοτικα. Αν ειναι να τα πεταμε τα λεφτα ας δωθουν σε αλλους τομεις (πχ εκπαιδευση, υγεια κλπ). Ετσι κι αλλιως με το να πετας λεφτα δεν χτιζεις αμυνα Και για να μην μεινω σε γενικολογιες, τα ραφαλ ειναι ξεκαθαρα κακη επιλογη για πολλους λογους. Ενας απ τους σημαντικοτερους ειναι οτι θα δωσουμε τουλαχιστον 4 δις σε ενα αεροσκαφος που στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι ετοιμο επιχειρησιακα το 26-27 (εστω οτι ξεκινουσαμε την παραγγελια φετος και του χρονου ολοκληρωνοταν με τεχνικες λεπτομερειες).… Read more »

Lefteris

https://www.ptisidiastima.com/rafale-f4/
Μια ενημέρωση για το πότε θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμη η έκδοση F4.

ECG

ε ειπα κατι διαφορετικο;

” θα δωσουμε τουλαχιστον 4 δις σε ενα αεροσκαφος που στην καλυτερη περιπτωση θα ειναι ετοιμο επιχειρησιακα το 26-27 (εστω οτι ξεκινουσαμε την παραγγελια φετος και του χρονου ολοκληρωνοταν με τεχνικες λεπτομερειες).”

“Αρα θα δωσεις 4 δις (με τα οποια θα καλυπτες ολες τις αναγκες του ναυτικου) για να παρεις 30-40 ραφαλ που λιγα χρονια μετα θα βγει η τελευταια εκδοση”

Voiceofreason

Πολύ σωστό το σκεπτικό σου.

sotbak

συμφωνούμε, εξάλλου το είχα γράψει εχθές: να πάρουμε κάτι άλλο από τους Γάλλους για να κλείσουμε την πολιτική υποχρέωση…. Το ζήτημα όμως είναι το ΠΝ θα μείνει με τις Σ στο διηνεκές;;;

massey-ferguson-65

Όταν πέρασε το ερευνητικό σκάφος των Τούρκων την ελληνική υφαλοκρηπίδα,ή το λιμενικό της τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα δεν είδα να στέλνεται αεροσκάφος για να τα διοξει αλλά φρεγάτες,και πειραβλακατους τους….η θάλασσα είναι περισσότερη από ότι είναι η στεριά μας….τέλος με τα υποβρύχια δεν μπορείς να εμπλακεί με εχθρικά πλοία με εθνικό τροπο για να τα διώξει από την θαλασσα σου…μόνο με φρεγάτες και κορβέτες και πειραβλακατους δηλωνεις την παρουσια σου στην θάλασσα…και όχι με αεροπλάνα και υποβρύχια….το πολεμικό ναυτικό αυτήν την στιγμή έχει πλοία γενικών καθηκόντων μπόλικα(μέκο και S)του λείπει εδώ και μισό αιώνα πλοίο αεραμοινας…..έστω και δύο πλοία με… Read more »

Skeptomenos_politis

Υπαρχουν πολλες αλλες λυσεις με πολυ μικροτερο κοστος για πλοια Αεραμυνας. Δεν χρειαζομαστε πανακριβες αοπλες και ανυπερασπιστες Γαλλικες πατατες των 2-3 δις. Προκειται για το ακριβοτερο πλοιο Αντι-Αεροπορικου πολεμου ολοκληρης της Ευρωπης !!!

Με 1 δις οι Δανοι εφτιαξαν 3 πλοια Αντι-Αεροπορικου πολεμου Iver Huitfeld με διπλασιο αριθμο πυραυλων. Με 1.3 δις οι Βρετανοι θα φτιαξουν 5 φρεγατες Type-31 γενικων καθηκοντων. Χρειαζομαστε αριθμους και νεα πλοια, δεν μπορουμε να εχουμε στολο με 2 καινουρια πανακριβα πλοια και τα υπολοιπα να ειναι 40 ετων παλιατζουρες. Με 2-3 δις θα μπορουσαμε να αγορασουμε 6-8 καινουριες φρεγατες με ναυπηγηση στην Ελλαδα.

Digenis

Δεν ισχυουν οι τιμες που λες .Δεν εχουν οπλα μεσα ,fos και λοιπα κοστοι … Μη πετατε τιμες χωρις να ξερετε συμβόλαια .

Skeptomenos_politis

Κανεις λαθος, οι τιμες ειναι σωστες, 340 εκατομμυρια ΜΕ αισθητηρες ΚΑΙ ΜΕ οπλα.

133 εκ. κανει το σκαρι και 207 εκ. κοστιζουν οι ασθητηρες και τα οπλα συμφωνα με τους Δανους.

“Fully equipped, an Iver Huitfeldt frigate costs the equivalent of $340 million, Rear Adm. Olsen said. Most of that, about $207 million, goes to weapons, sensors, and other electronics, which drive the cost of modern warships worldwide. The hull, engines, and other mechanical systems (HME) only cost about $133 million”

https://breakingdefense.com/2017/07/danes-tout-340m-stanflex-frigate-for-us-navy-but-whats-real-cost/

Οριστε και υλικο απο τους Δανους για το προγραμμα των Iver Huitfeld.

https://www.ft.dk/samling/20141/almdel/FOU/bilag/20/1417702.pdf

phormio

Οι τιμες που λετε ηταν οι σωστες. Το πλοιο θα ταιριαζε γαντι πριν 10 χρονια στις αναγκες της χωρας : μεγαλο πλοιο, εξαιρετικη αντιαεροπορικη σουιτα, προβλεψεις για χωρους για μελλοντικες αναβαθμισεις και κυριως φτηνο στην ναυπηγηση. Το προβλημα ειναι οτι το ναυπηγειο της maersk εκλεισε απο το 2012. Η maersk χρησιμοποιουσε το επιτυχημενο ηδη υπαρχον supply chain της για να ριξει την τιμη. Τωρα αυτο που πωλειται ειναι το σχεδιο και ο πελατης χρειαζεται να εχει ηδη αξιολογη ναυπηγικη βιομηχανια για να το παραγει ενω ειναι δυσκολο να γινει copy paste το παλιο business model & supply chain. Καθως εμεις… Read more »

Skeptomenos_politis

Αγοραζουμε το σχεδιο απο τους Δανους η την Βρετανικη εταιρια Babcock, κανουμε μικροαλλαγες στον εξοπλισμο και φτιαχνουμε τα πλοια στην Ελλαδα σε κομματια, οπως εκαναν οι Δανοι. Εαν χρειαστει, ζηταμε στο συμβολαιο βοηθεια απο τους Δανους η τους Αγγλους. Εαν φτιαχτουν τα πλοια σε κομματια δεν υπαρχει ο κινδυνος να παει κατι στραβα, οπως εγινε με την Ελευσινα, ενω θα δουλευουν ολα τα ναυπηγεια. Εχουμε 3 ναυπηγεια, εκ των οποιων τα 2 υπολειτουργουν και απαξιωνονται οι εγκαταστασεις και εχουμε και ναυτεργατες που δεν δουλευουν. Η λυση ειναι πανευκολη. Πρεπει να γινει αμεσα εξυγιανση της Ελευσινας με την αμεση κυρηξη της… Read more »

Steve

Skeptomenos_politis σταμάτησα να διαβάζω στο “κανουμε μικροαλλαγες στον εξοπλισμο και φτιαχνουμε τα πλοια στην Ελλαδα” Ρε φίλε έχουμε αποδείξει ότι δεν το έχουμε…. τα παραδείγματα πολλά… εδώ λένε την τελευταία ΤΠΚ να την παραδώσουν το 22… Είμαστε καλοί χρυσοί με καλούς μηχανικούς.. εργατικοί ΑΛΛΑ είμαστε μπλεγμένοι πάντα παντού και χαλάνε οι δουλείες… κόμματα συμφέροντα συνδικαλιστες απεργίες και πολλα άλλα… Εδώ δεν μπορούμε να τελειώσουμε με 2 διαγωνισμούς… τορπίλες αντίμετρα και τα nh90… για ψίχουλα δηλαδή… θα εκκαθαρίσουμε ναυπηγεία θα βρούμε επενδυτές/εργάτες/μηχανικούς κτλπ????? https://newpost.gr/amyna/5eb8e901a219e0fb4429db64/torpiles-vareos-typoy-gia-ta-ypovryhia-214-pos-prohoroyn-ta-ypoloipa-exoplistika-programmata-toy-polemikoy-naytikoy Όλα έτοιμα ΑΛΛΑ απο σεπτέμβριο… σαν την δίαιτα που ξεκινάμε όλοι “ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ” Ένας από τους λόγους… Read more »

Skeptomenos_politis

Δεν χρειαζεται να κανουμε εμεις τις αλλαγες στο σχεδιο, μπορει να τις κανει η εταιρια Babcock που θα κατασκευασει και τα Type-31. Οπως αγορασαμε το σχεδιο για τις super vita ετσι μπορουμε να κανουμε και εδω, δηλαδη να αγορασουμε το ετοιμο σχεδιο.

SAAB

Το πρότζεκτ το έχει αναλάβει η NavalTeamDenmark μαζί με ένα ναυπηγείο στην Odense της Δανίας.

http://navalteam.dk/index.php?id=11

zap

Μπορουμε ομως να μαθουμε πολλα απο την προσεγγιση τους, οχι ;

CKfurious

Ρε εσύ 😎

θέλεις να κάνουμε business με τους συγγενείς των Γλύξμπουργκ :silly: πως τους λέγανε?
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
Πας καλά ? :envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:

Δεν διάβασες τι έγραφε ο Διγενής?
:envy: :envy: :envy: :envy: :envy: :envy:
Μακρυά από Δανούς Έχουνε γλύξμπουργκ ❓ ❓ ❓ ❓
όπως οι Αυστραλοί έχουν αμίαντο :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle:

pa pa pa pa

phormio

Κυριοι, το google ειναι φιλος μας. Τσεκαρετε τη naval team. Η εταρια υπαρχει για να προωθει εμπορικα την πωληση ενος σχεδιου. Αποτελειται απο μια χουφτα αποστρατους και η εδρα της ειναι ενα νεοκλασικο διπατο. Δεν ειναι fincantieri να παρεχει τεχνικη βοηθεια με ναυπηγους, μηχανολογους κλπ. Τα δε ναυπηγεια της odense δεν υπαρχουν πλεον. Στο χωρο εκει δεν ναυπηγειται ουτε μηχανοτρατα για μπακαλιαρο. Επιπλεον το χαμηλο κοστος των φρεγατων ηταν εν μερει λογω του οτι τα στελεχη του δανεζικου ναυτικου α ολοκληρωνσα τα συστημα πανω στο σκαρι. Κατεχουν οι δικοι μας να κανουν κατι τετοιο; Τεχνογνωσια δεν εχουμε στη χωρα ουτε… Read more »

Skeptomenos_politis

Yπαρχει η Βρετανικη Babcock που αγορασε το σχεδιο για τις Iver Huitfeldt, εκαναν αλλαγες ωστε να το προσαρμοσουν στα Βρετανικα προτυπα και απαιτησεις, και θα το κατασκευασουν ως φρεγατες Type-31. Φτιαχνουν απο πυρηνικα υποβρυχια μεχρι και τα νεα αεροπλανοφορα των Βρετανων. https://www.babcockinternational.com/ Η εταιρια εχει αναφερει δημοσια πως θελουν να κανουν διεθνεις συνεργασιες και εξαγωγες για το πλοιο. Τους ζηταμε να κανουν μερικες αλλαγες στο σχεδιο, το αγοραζουμε και το κατασκευαζουμε εδω με τη βοηθεια τους. Το ιδιο εγινε και με τις super vita. Δες το παρακατω βιντεο της συνεντευξης για να δεις πως σκεφτονται και πως λειτουργουν οι σοβαρες… Read more »

DimitrisXr

Οταν σου δινουν 50000 link με τιμες απο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ αγορες μας λες οτι δεν ισχυουν οι τιμες. Οταν σου δινουν τιμες απο τους υπολογισμους των ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ μας λες οτι δεν ισχυουν. Οταν βγαζεις νουμερα μονος σου μονο τοτε ισχυουν με τις ”turbo belharra που θα συναγωνιζονται τα ΑΒ”. Τι να πω ρε Digenis ετσι συζητηση δεν γινεται

sotbak

σ’ απάντησε ο Skeptomenos_politis

npo

Αν τα πλοία τα θέλουμε για να κάνουν τα συγκρουόμενα με τα Τούρκικα τρυπάνια ας στείλουμε καμιά μαούνα για να τα διώξει τα τρυπάνια. Δεν είναι λογικό να στείλεις πλοίο του ενός δις.

sotbak

Τις S να τις στείλουμε;

zap

Φιλε μου οι S θα δουνε και του ολυμπιακους του 2052 και να μου το θυμηθεις.

sotbak

το μόνο σίγουρο…

GK21

Οχι στο διηνεκες.Για καμια δεκαετια ακομη το πολυ….. 😉

sotbak

πάλι καλά!!!

x-m

Είναι προφανές ότι το τι θα γράψετε ή δεν θα γράψετε είναι θέμα δικό σας και δεν έχετε να δώσετε λόγο σε κανέναν.
Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν προτίθεστε να πάρετε θέση στο θέμα της αναβολής της άσκησης του Π.Ν..
Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι ως είδηση δεν έχει καν αναφερθεί. 😕 Αναρωτιέμαι γιατί….

randomname

για τα AB η πληροφορία απο ποιούς ήταν εξακριβωμένη;

Gunner

Παρακαλώ μην δίνετε τροφή σε διάφορους και δεν μιλώ σε καμιά περίπτωση για τα παιδιά που σχολιάζουν. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι.

randomname

Το ότι ρώτησα για το πως εξακριβώθηκε η είδηση για τα AB το κόψατε όντως; Σε τόσο δύσκολη θέση σας έφερε;

Tasos

Αγαπητέ φίλε, χωρίς να θέλω να κάνω το συνήγορο κανενός, είμαι σίγουρος ότι η ΠΤΗΣΗ δεν συμπεριφέρεται κατά αυτόν τον τρόπο…..

Steve

Άστρο φίλε δεν έχουν απαντήσει ούτε σε δικά μου σχόλια… ούτε σε άλλων παιδιών…

x-m

Σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και περιμένω με ενδιαφέρον τη γνώμη σας. Παρόλα αυτά επιτρέψτε μου να πω ότι όταν η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, οι επιχειρήσεις ξανανοίγουν και το Ναυτικό δεν έχει κρούσματα ιού, δεν αναβάλλεις ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ την άσκηση. Ποιό είναι το μήνυμα που στέλνει το ΥΠΕΘΑ και οι Ε.Δ. της χώρας ; Μας το ζήτησαν, το κάναμε !!! Ισχυρό μήνυμα αποτροπής αν μη τι άλλο !!! Υπό αυτές τις συνθήκες , όταν μας παίζουν σαν κομπολόι και τρείς μοίρες Rafale μας είναι παντελώς άχρηστες. Αυτό που μένει είναι στο τέλος είναι οι φαιδρές δηλώσεις των “αρμοδίων”.… Read more »

montif74

Αναστέλονται οι ασκήσεις και ανοίγουν τα σχολεία: χώρα τσίρκο!

Nikolaos

Δεν έχει σχέση με την υγειονομική κρίση, αλλά με μέγιστη ετοιμότητα για απτή τουρκική απειλή. Η, κατ’ άλλη ανάγνωση, αμοιβαία ματαίωση ασκήσεων ως Μ.Ο.Ε.

GK21

Καμια σχεση με Μ.Ο.Ε. και καμια αμοιβαια ματαιωση.Απλως οι Τουρκοι νοσουν και εμεις συμπασχουμε…….

GK21

Οι Τουρκοι ματαιωσαν την ασκηση “Μavi Vatan”,λογο κορονοιου,και ζητησαν απο την Ελλαδα να κανει το ιδιο με την ασκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ”.Δηλαδη μας ζητανε να ακολουθησουμε το προγραμμα τους!!!!!!!!!!!!!!Μιλαμε η κατασταση εχει ξεφυγει εντελως……….

Gunner

Υπάρχουν και τα υποβρύχια Scorpine, ελικόπτερα AS-565, H160M, επάκτιες συστοιχίες ΜΜ40, ακόμη και ΑΚ πυροβόλα Caezar διάφορα ραντάρ και λοιπός εξοπλισμός.

Είναι πασίγνωστο ότι στα μαχητικά αλλά και στα σκάφη επιφάνειας, είναι πανάκριβοι μέχρι αηδίας με υποδεέστερα του ανταγωνισμού προϊόντα.

MPAMPIS

Τι αιρετικό; Όλοι αυτο φωνάζουν………..
Ας γινει η αρχή με μια μοίρα 18 ραφαλ και τιμή περί τα 3δις…….
Να σημειώσω οτι το f-35 ειναι άσχετο με την προμήθεια ραφαλ και πρεπει να δρομολογηθεί…..
Για το ναυτικο ταχέα πλοία επιφάνειας σαν τα Sa’ar και κορβέτες ή opv για μεγάλα πλοία……ΑΛΛΑ κανένας συμβιβασμός στα υποβρύχια…….

randomname

Αιρετικό ή αυτονόητο;

My_name_is_Nobody

Καθόλου αιρετικό, ορθόδοξο !

Mitsos_Mantzos

Και Βέβαια θα ήταν καλύτερη η αγορά των μαχητικών έναντι των πλοίων αλλά και πάλι αυτοί οι Γάλλοι τι πανάκριβοι που είναι, μήπως να κοιτούσαμε προς Κίνα μεριά για πλοια νομίζω ότι έχουν φοβερά πλοία και φθηνα σχετικά, και έτσι να τσούξει λίγο Αμερικανούς και Γάλλους.

sotbak

δεν θα μας αφήσουν οι φίλοι μας. Ας μην παραγνωρίζουμε τις γεωπολιτικές εξαρτήσεις της χώρας.

Voiceofreason

Από που ξέρουμε ότι τα κινέζικα πλοία και αεροπλάνα είναι φοβερά; Από αυτά που μας λένε οι κινέζοι; Η αμεροληψία τους είναι μοναδική. Θα έφτιαχναν και πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα αλλά το σταμάτησαν το πρόγραμμα γιατί θεωρούν ότι δεν τους χρειάζονται, ενώ στην πραγματικότητα δεν μπορούν να φτιάξουν τέτοιου είδους αντιδραστήρα.

alexmark

Μα από τα Huawei! Aκόμα υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν πως πας άνετα και ψωνίζεις αεροπλάνα από τους Κινέζους ενώ είσαι στο ΝΑΤΟ. Τις κατραπακιές που θα πέσουν από τον Τραμπ, θα τις νοιώσουν μετά!

Dimitris_jp

ΑΝΖΑC from down under!!!

CKfurious

Το χούμε ξανά συζητήσει
Τα πλοία θα αρχίσουν να αποσύρονται από το 29-30 μέχρι το 40+
too late και για μας αλλα και για αυτά!
https://www.anao.gov.au/work/performance-audit/anzac-class-frigates-sustainment

Dimitris_jp

30? Ωχ εγω διαβαζα για το 24. Αν ειναι ετσι βραστα.

CKfurious

Ναι έτσι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός τους
Ρίξανε πολλά λεφτά σε αυτά και πήγε πιο πίσω τα Hobbard

Αλλα τα αυστραλέζικα πλοία έχουν πρόβλημα με Αμίαντο δεν τα διάβασες?
Τη γλυτώσαμε και από αυτά!!!!
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

Dimitris_jp

Εγω παντως δεν βλεπω να παιρνουμε τιποτα τελικα. Αν δεν φιατεθουν και τα ΤΙΚΟ πραγματικα δεν βλεπω να βρισκουμε τα Δις που διαβαζω απο δω και απο κει.

Οποτε αδικα τσακωνεστε ολοι εσεις εδω και αδικα πανε ολες οι λιστες με οπλα που αραδιαζετε 😀 😀

Ελιπζω να μην παρεξηγησει κανενας φιλος, προσπαθω να διασκεδασω λιγ οτην κατασταση. 🙂

Animades

έχουμε ως Έλληνες στις Θάλασσες και τα πελάγη μας χιλιάδες μικρά και μεγάλα νησιά , τα ” Ξύλινα τείχη ” μας εδώ και αιώνες , ήταν ο στυλοβάτης της Εθνικής μας υπόστασης . Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σήμερα , ειδικά μετά από μία υπερδεκαετή εγκατάλειψη, του Π.Ν. … Καταλαβαίνω ότι για να μπορέσει το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό να επιβιώσει και να εκτελέσει το καθήκον του , στο σύγχρονο αεροναυτικό πόλεμο χρειάζεται την ” βοήθεια ” της πολεμικής Αεροπορίας , η οποία καλείτε να επιβληθεί και να επικρατήσει των αντιπάλων της . όμως το Π.Ν. χρειάζεται άμεσα ενίσχυση με νέα… Read more »

sotbak

ακριβώς, μιλάμε για 14 νέα κύρια σκάφη επιφανείας αν θέλουμε να έχουμε υπόσταση σε Ιόνιο, Λιβυκό, Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο….αλλιώς…..

alexmark

Τώρα με την κρίση, την κατακόρυφη αύξηση των ελειμμάτων της ανεργίας, αλλά και την πτώση ΑΕΠ και την αύξηση του χρέους, τα 14 σκάφη θα ανήκουν στον χώρο του πλαστικομοντελισμού!

sotbak

χαχαχαχαχαχ!!!!! πολύ καλό!!!!!

JohnnyB

Αυτό με τα ξύλινα τείχη πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουμε να το λέμε σαν δόγμα.

Η Πολεμική Αεροπορία είναι και θα είναι ο αδιαμφισβήτητος παράγοντας κυριαρχίας σε οποιαδήποτε πολεμική σύγκρουση.

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι πολύ ακριβό χόμπι για αυτά που προσφέρει και ευτυχώς τουλάχιστον που με την εξέλιξη της τεχνολογίας μπορούμε να έχουμε κάποιες αξιόλογες δυνατότητες κρούσης με μικρότερα πλοία όπως Κορβέτες και ΤΠΚ απ’ότι παλαιότερα με Φρεγάτες και Αντιτορπιλικά.

Voiceofreason

Όλα χρειάζονται φίλε μου. Για να ανακαταλάβεις ένα νησί την καλύτερη αεροπορία και το καλύτερο ναυτικό να έχεις εάν δεν πατήσει μπότα στο έδαφος ανακατάληψη δεν κάνεις

Shadowfax

Αν κυριαρχήσει η αεροπορία στέλνεις και πλοίο γραμμής…

filon26

Αγαπητέ φίλε, σέβομαι το γεγονός ότι συζητούμε σε ιστότοπο που ασχολείται με αεροπορικά θέματα όπως σέβομαι και την γνώμη σας. Όσο σημαντικός όμως και να είναι ο ρόλος της αεροπορίας, η ισχύς παγκοσμίως θα βρίσκεται στον έλεγχο των θαλασσίων οδών. Από εκεί γίνεται το εμπόριο, από εκεί έρχεται η ενέργεια, εκεί ορίζονται οι ΑΟΖ και ο πλούτος που αποφέρουν. Με το ναυτικό, εκτός του ότι διασφαλίζεις τον ανεφοδιασμό σου, μπορείς να επιτύχεις διασπορά δυνάμεων και προβολή ισχύος για ασύγκριτα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις. Σκεφθείτε μόνο, για πόσο χρόνο μπορείτε να έχετε στον αέρα τα αεροσκάφη σας. Σκεφθείτε… Read more »

JohnnyB

Ζούμε στην εποχή των UAV και των Ιπτάμενων Ραντάρ, όχι των Θωρηκτών. Ικανοποιητικό έλεγχο των θαλασσίων οδών έχουμε στο Αιγαίο με τα μέσα που έχουμε τώρα στην κατοχή μας. Για την Ανατολική Μεσόγειο κάναμε ήδη κινήσεις με τα P-3B HN και UAV HERON Block 1. Αποδεδειγμένα η τωρινή σχεδίαση του Π.Ν με 9 παρωχημένες S + 4 ας πούμε “σύγχρονες” MEKO Φρεγάτες πάσχει σε πολλούς τομείς όπου με ασύγκριτα μικρότερο κόστος μπορείς να έχεις πολλαπλάσια δυνατότητα κρούσης. Ο όρος λέγεται διασυνδεσιμότητα. Χρήση Link 16 και 22 και διασύνδεση των μονάδων του Στόλου με επίγεια και εναέρια μέσα. Τι να την… Read more »

CKfurious

Σωστότατος!

Το Ναυτικό έχει μείνει Ακόμα στο LINK 11
Στα P-3 δεν βάζουν LIN 16
Είναι της αεροπορίας βλέπεις!!!

https://www.liberal.gr/apopsi/xanachtizontas-ta-isonxulina-teichisin/251422

filon26

Αυτό που λέτε αγαπητοί JohnnyB και Ilias_Skaltsiotis (και εκεί έγκειται η διαφωνία μου), αντανακλά μια προσέγγιση προηγούμενων δεκαετιών, με ένα θέατρο αεροναυτικών επιχειρήσεων κλειστό (Αιγαίο) και μια σύγκρουση λίγων ημερών. Η προσωπική μου γνώμη είναι πως η επόμενη πραγματική αναμέτρηση θα δοθεί για την επιβίωση του Ελληνισμού, ενδεχομένως στα πλαίσια μιας μεγαλύτερης σύγκρουσης. Αυτό σημαίνει ένα ευρύτατο θέατρο επιχειρήσεων, τουλάχιστον από το Ιόνιο μέχρι την Κύπρο. Σύγκρουση λίγων ημερών δεν προσφέρει πλέον κάτι ακόμη και αν κερδιθεί, διότι θεωρώ αδύνατο να υπάρξει θετική έκβαση για την Ελλάδα σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση, ακόμη και από την θέση του νικητή. Γι’ αυτό φρόντισε… Read more »

randomname

Πετάνε και τα αεροπλάνα πάνω απο τα νησιά μην ανησυχείτε. Οι ρομαντισμοί του τύπου “εχουμε πλόια εδώ και χιλιάδες χρόνια οπότε θα πρέπει να συννεχίσουμε να έχουμε επ’αορίστων ακόμα και αν είναι πανάκριβα, εύκολα στο στόχο και λιγότερο αποτελεσματικά” δεν στέκουν. Άντε λίγο να ξυπνάμε… Οι ειδικοί θα πρέπει να αποφασίσουν. Είναι τα πλοία επιφανείας του 1+ δις η κατάλληλη στρατηγική για την άμυνα στο αιγαίο και νοτίος της κρήτης; Αν δεν είναι, καλό θα είναι να τα ξεχάσουμε και να πάμε μόνο προς ότι πραγματικά λειτουργεί στο αιγαίο. Πύραυλοι στα νησιά; Μικρά σκάφη; Μόνο υποβρύχια; Αλλά πως να γίνει… Read more »

Ilias_Skaltsiotis

Και γιατί πλέον τα ξύλινα τείχη δεν είναι η ΠΑ??
Μήπως σήμερα τα πλοία είναι τα κυριολεκτικά ξύλινα τείχη που έφτιαξαν στην Αθήνα και περίμεναν τους Πέρσες!!

Gelin

Ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά δεν μας λέει τι θα συμβεί στο ΠΝ την επόμενη 10ετία. Εαν υπάρξει κάποια εισροή μεταχειρισμένων πλοίων απο την άλλη άκρη του Ατλαντικού, η αγορά Rafale θα ήταν αυτονόητη. Τωρα δεν υπάρχει τίποτα χειροπιαστό και εαν προχωρούσε κάτι τέτοιο θα μιλούσαμε για ένα ΠΝ ικανό μόνο για επίδειξη σημαίας, άντε και βολή 1-2 exocet πριν μεγάλο τμήμα του βυθιστεί απο τις εχθρικές TASMO. Μην λέμε υπερβολές ότι τα μαχητικά μπορούν να είναι παντού και να προστατεύουν τα πάντα ταυτόχρονα. Θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ΤΗΚ, να υποστηρίξουν τον ΕΣ, να προστατέψουν τα νησιά, την Κύπρο ΚΑΙ τα… Read more »

gdmast

Αντί να λέμε πάρε 5 Bel που χρειαζόμαστε να έρθει 1 δις το πλοίο με τα π/μ του και εάν πάρεις και τίποτα Gowind να έρθει ακόμα πιο φτηνά (κοινά συστήματα), λέμε με λίγα λόγια, κράτος με γύρω γύρω θάλασσα, να καταργήσουμε το ναυτικό! Ξέρω γω?

Silverakos

Η Χώρα χρειάζεται πλοία για προβολή σημαίας εκεί που θα αμφισβητήσουν οι Τούρκοι. Συνεπώς τα κονδύλια που έχουμε πρέπει να κατευθυνθούν εκεί. Δεν είναι δυνατόν χώρα με τεράστια ακτογραμμή και εκατοντάδες νησιά να μην έχει πλοία.

MPAMPIS

Σωστά τα λες αλλα προβολή σημαίας μπορει να σου κανει και μια τράτα (δες τον πολεμοΤου μπακαλιάρου μεταξύ Ισλανδίας και Αγγλίας) τα πλοία των 1.5δις με aaw (λέμε τώρα) τι τα χρειάζεσαι;

sotbak

με τους Τούρκους γείτονες μόνο για προβολή σημαίας δεν είμαστε…..το ΠΝ θέλει πλοία μάχιμα γιατί μπορεί ανά πάσα στιγμή να χρειαστεί να πολεμήσει….

JohnnyB

Ναι ας βουλιάξουν την Θαλασσότρατα του Π.Ν και ας τους βυθίσουν μετά οι 2 μοίρες Rafale + Saar 7 + Type 214 + MEKO 200.
Η επόμενη μέρα είναι το θέμα τι θα γράψει.
Οι Τούρκοι μια ζωή θρασύδειλοι ήταν και θα είναι.
Δεν χρειάζεται να παίξουμε το παιχνίδι τους αλλα όταν έρθει η ώρα να τους χτυπήσουμε εκεί που θα πονέσει περισσότερο με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες απο μέρους μας.

x-m

Η Πατρίδα , αν δεν υπάρχουν εκεί και τουρκικά πλοία, ντρέπεται να βγει στο Αιγαίο. Δεν έχουμε ανάγκη απο πλοία.
Επίσης ,έχει αρχίσει να αμφισβητείται σοβαρά η ανάγκη αεροπορίας. Έχει αποδειχθεί ότι οι κάτοικοι του Αν. Αιγαίου δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα όταν απο πάνω τους πετούν τουρκικά αεροσκάφη.
Αναμένεται στο προσεχές διάστημα να μας δείξουν με την αφασία τους αν χρειαζόμαστε στρατό. Βάζω στοίχημα για το αποτέλεσμα.

ShadowMan

Αν ειναι να πάει 2.5 δις οι δυο μπελχάρα τότε ναι θα έπρεπε να πάρουμε ραφαλ. Αλλά τα ραφάλ πανε κατ’ελάχιστο 5 δις, τα 2.5 που δεν έχουμε να πληρώσουμε απέχουν πολύ απο τα 5 δις που επίσης δεν έχουμε να πληρώσουμε! Και μενει πάντα το ερώτημα: Με τις φρεγάτες τι θα γινει? γιατί αν είναι ετσι στα 5 δις που δεν έχουμε να πληρώσουμε θα πρέπει να προστεθεί και ενα χ κόστος φρεγατών που επισης δεν θα εχουμε να πληρώσουμε! Βλέπετε δεν είναι ή ραφάλ ή φρεγάτες (άσχετο ποιες φρεγάτες) γιατι αλλιώς η ΠΑ θα πρέπει να φροντίσει να… Read more »

chikichiki

ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΚΥΒΟ: Εκείνα τα ******** KC-130 της Ισπανίας…

Krateros

Ναι. Από ότι φαίνεται υπάρχει ένα “διπλωματικό γραμμάτιο” που πρέπει να αποπληρωθεί προς την Γαλλία για την στήριξη της σε κάποια ζητήματα. Η Γαλλία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει τα τυπικά προσόντα στο να αποτελέσει προμηθευτής στρατιωτικού υλικού των ΕΕΔ, χωρίς την βεβαιότητα να υπάρξει εσωτερικό “σαμποτάζ” στο υλικό αυτό από στελέχη των ΕΕΔ, διατηρώντας το αναξιοποίητο κατόπιν εξωτερικών πιέσεων. Στο αεροπορικό όπλο είναι κρίσιμο το να υπάρχει δεύτερη πηγή όπλων και να μην εξαρτάσαι από τις διπλωματικές αποφάσεις μόνο ενός κράτους (βλ.πρόσβαση στους πηγαίους κώδικες των όπλων κι έλεγχος τους από τρίτες χώρες). Αν τα 2 αυτά κράτη-προμηθευτες είναι… Read more »

skylos

Ανεξάρτητα με τα ραφαλ ή με τις μπλεχάρες, το ΠΝ πρέπει να αποκτήσει πλοία, είτε αυτά θα είναι νέες κορβέτες των 2000 τόννων , είτε μεταχειρισμένες φρεγάτες από κάπου αν καταφέρει να βρει και να πάρει,έστω μόνο, με δυνατότητες ASuW και ASW.Πρέπει να καταλάβουμε οτι όπου θα στέλνει η Τουρκία πλοία πρέπει να στέλνουμε και εμείς,και όταν λέμε πλοία δεν εννοούμε πυραυλακατους ή κανονιοφόρους.Ειδάλλως παραδίδουμε αμαχητί το μοναδικό πράγμα που μας διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Βαλκάνια….τη θάλασσα.. και μάλλον.. δεν έχουμε λεφτά και για πλοία και για αεροσκάφη..η ΠΑ επέλεξε τον εκσυχρονισμό των f16 και τώρα προτεραιότητα έχει το ΠΝ… Read more »

Ccd

Αν και αρχικά ήμουν υπέρ των Belharra, κυρίως λόγω του seafire που καμιά σχέση δεν έχει με το μετριοτατο Heracles των Fremm, πλέον η ιστορία μοιάζει με κακόγουστο αστείο. Η ατυχής απόφαση του 2008εξακολουθει να μας κυνηγά. Ναι μεν η Γαλλία που μας στήριξε και μας στηρίζει πρέπει να έχει μερίδιο στα εξοπλιστικά αλλά κάπου παραπαει. Ίσως είναι αυτονόητη η σκέψη για Rafale, όμως ελπίζοντας ότι δεν θα έχουμε τα ίδια και εκεί…

Scalp_eg

Οι μπελάρες είναι τελειωμένη δουλειά. Ο χρόνος τρέχει υπέρ μας καθώς δεν δίνουμε νέα παραγγελία αλλά πέρνουμε απο την υπάρχουσα των γάλλων το 2ο και το 4ο πλοίο με την δικιά μας διαμόρφωση. Δεν υπάρχει περίπτωση για ραφάλ καθώς με τους S-400 οι τούρκοι κλείδωσαν και την ενδοχώρα τους και τα παράλια τους. Το ίδιο θα κάνουμε και εμείς με μια αναβάθμιση στους πάτριοτ και την προσθήκη των αστηρ30 των μπελαρά. Μόνο το F-35 Θα έχει ελπίδα (αν εχεί?) να διασπάσει τις αεράμυνες, και σωστά το έχουμε βάλει στο πρόγραμμα να το αποκτήσουμε την επομενη 10ετία που θα έχει αποβάλει… Read more »

CKfurious

😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Ποια δικη μας διαμόρφωση ονειρεύεσαι? Μια Χαρά τα γραφει το άρθρο: Τα πλοία θα είναι τα ίδια με αυτά του Γαλλικού Ναυτικού Aντε να μας κοτσάρουν κάνα PHALANX από τις S Δείτε το παρακάτω με ημερομηνία 25/2/2020 Πιθανότερο 2 a50 vls και 1-2 A70 για τους MdCN+ASTER30 Οι Γάλλοι τα πλοία τα θέλουν για αντικατάσταση των Lafayette Ούτε για AAW ούτε για… αντιβαλλιστική προστασία https://www.edrmagazine.eu/naval-group-the-international-market-and-european-industrial-consolidation Talking and agreements for partnerships with the Greek industry are ongoing as part of the two governments framework agreement for the acquisition of two frigates… Read more »

Daidalos

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν αυτό που λέμε εδώ και καιρό για τις Βelharra. Προσωπικά προτιμώ το F-35. Αν πρέπει κάτι να πάρουν οι Γάλλοι, το καλύτερο σενάριο για το ΠΝ, εφόσον βέβαια εξασφαλιστεί χρηματοδότηση, είναι η ναυπήγηση 6 Gowind σε ελληνικά ναυπηγεία.

GK21

Αυτο με τα ελληνικα ναυπηγεια τι το ‘θελες ρε φιλε….??????

alexmark

Ακόμα κάποιοι ονειρεύονται ναυπηγήσεις, όπως αυτές των 2 πυραυλακάτων που κρατάνε χρόνια και έχουν κοστίσει όσο 2 φρεγάτες. Τώρα 6 Gowind να μη κρατήσουν καμιά δεκαπενταετία με κόστος αεροπλανοφόρου;

Daidalos

Πάντα υπό την προϋπόθεση πως θα λυθεί το ιδιοκτησιακό της Ελευσίνας (ONEX;). Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν πρέπει να τρέφουμε ελπίδες μάλλον… Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατόν να ναυπηγεί πλοία η Αίγυπτος και να μην μπορούμε εμείς.

evaggelos

η αιγυπτος δεν εχει ταβουλαρη κ εργατοπατερες αντε πες στον σισι δωσε λεφτα επιπλεον για να παρεις τπκ, θα τους ειχε στειλει να σκουπιζουν την ερημο γιατι εκει δεν θεωρουν αστειο την ασφαλεια τους.

ETS

Οπως τά λες εινάι κάι τους πληρωνουμε κάι άπο πάνω συνεχως.Χωρις κάμιά δεσμευση πάράδοσης.

mikeTT1050

Και να παραδοθούν το 2064;; Για ποια ναυπηγεία μιλάμε; Αυτά εκεί στο Σαρωνικό που ρουφάνε λεφτά σαν συμπαντικές μαύρες τρύπες; Δε νομίζω, τουλάχιστον όχι όπως είναι σήμερα. Στη Σύρο κάτι πάει να γίνει. Ίδωμεν…

Digenis

Ακόμα δεν έμαθες πως παίζετε το πάρε δώσε του ”παζαριού” .
4 δις θα κάνουν οι 2 bel με τα πάντα μεσα και 20 χρονια fos και τα πάντα προυπολογισμένα . To Πν ήξερε από πριν τις τιμες που κυμαίνονται στην δυτική αγορά .
Αν Θελεις τουμπανο πλοιο πρεπει να πληρωσεις .Δεν ειναι θεμα γαλλων ,αγγλων ή Αμερικάνων .

CKfurious

Είναι τούμπανο η Γαλλική Διαμόρφωση με τους …2 A50 VLS?
Χωρίς RAM?
χωρίς ECM/decoyts?
Ακόμα και άλλους 2A70 να μας βάλουν +PHALANXS τούμπανο δεν βγαίνει με τίποτα
Ιδιαιτερα σε αυτή τη τιμή!!

Mavi70

Ck εγώ νομίζω ότι δεν θα πάρουμε τίποτα!! 😆 😆 Και αυτό διασταυρωμένο από τα σχόλια σου επειδή με έχεις προτρέψει να σε διαβάζω!! Και θα δημοσιεύσω το σχόλιο σου εκτός αν αυτά που έγραψες ισχύουν μόνο για τα πλοία του ναυτικού και όχι για τα Rafale….Είχες λοιπόν γράψει!! ”Να μην πληρώνει το χρέος Να κόψει τις συντάξεις Να κόψει τις δαπάνες παιδείας υγείας Να διώξει τους μισους δημοσιους υπαλληλους έτσι μπορεί να βρεθούν τα χρήματα για να είναι αξιόμαχα όλα αυτά που γραφεις Ιδίως τώρα με κάνα “εκατομυιρο” επιπλέον ανεργους και -10%+ στο GDP!! Απλά πράγματα!!! Ποσο δημόσιο χρέος… Read more »

CKfurious

https://www.capital.gr/oikonomia/3446057/problepsi-sok-tou-dnt-ufesi-toulaxiston-10-fetos-stin-ellada-anergia-22-2

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2019614/provlepsh-sok-apo-morgan-stanley-gia-yfesh-os-213.html

Από κάπου αλλου πρέπει να κόψεις για να αυξήσεις τις αμυντικές δαπάνες

“λεφτοδενδρα” δεν υπάρχουν
Ανάπτυξη τη ξεχνάμε

Για πες μας από που θα κοπούν ότι παραπάνω θα πάει στο Aμυνας??

Galaxhar

εκτος απο στρατηγοι ειστε και οικονομολογοι ολοι εσεις εδω μεσα ??? οταν λες ν απολυσουμε τους μισους δημσιους υπαλληλους εχετε καταλαβει τι συνεπαγεται αυτο ??? εχετε κατα νου οτι ο ιδωτικος τομεας πριμοδοτει τον δημοσιο και ο δημοσιος πριμοδοτει τον ιδιωτικο ??? αν δημιουργησουμε ακομα περισσοτερους ανεργους κοβωντας τους την αγοραστικη δυναμη πιστευετε ο ιδιωτικος θα παραμεινει ο ιδιος ??? οταν κοβεις τις συνταξεις πως θα ζησουν οι ηλικιωμενοι θα ξαναβγουν στο μεροκαματο ?? φανταζομαι τα οικονομικα τα σπουδασατε στο ιδιο πανεπιστημιο με το τζιμερο,εχω ελλειμα αυξανω φορους,τετοια οικονομικα ξερει και η γιαγια μου.θα πρεπει να πω οτι εγω εργαζομαι… Read more »

alexmark

Kάποιοι αρνούνται να καταλάβουν ότι αν δεν έχεις οικονομία δεν έχεις και άμυνα. Ολο τον κόσμο να απολύσεις άντε και σε πρώτη φάση αγόρασες κάτι, στη συνέχεια πάλι δε θα έχεις λεφτά για να το συντηρείς, να πληρώνεις καύσιμα, ασκήσεις, ανταλλακτικά, καθώς δε θα υπάρχει κάτι άλλο για να απολύσεις! Η οικονομία είναι χάλια και θα παραμείνει έτσι αφού ένας τουρισμός υπάρχει ουσιαστικά και η άμυνα είναι πολύ ακριβό σπορ. Παρεπιπτόντως για τη σπατάλη χρημάτων προς “ιδιώτες” που ναυπηγούν 2 ταχύπλοα κάτι χρόνια και μας δουλεύουν δεν ακούγεται τίποτα, ούτε για κάτι ανελαστικές δαπάνες για στρατόπεδα που όλο κλείνουν και… Read more »

Galaxhar

ακμαζουσα οικονομια σε πρωτη φαση εχεις οταν δουλευουν ολοι και υπαρχει διαφανεια,οταν ψαχνουν οιμισοι για δουλεια τι ακμη ονειρευεσαι

darede

Και κάποιοι συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν ότι χωρίς άμυνα, δεν έχεις τρόπο ούτε τα συμφέροντα σου να προασπίσεις αλλά ούτε και την εδαφική σου ακεραιότητα. Ο CK έχει δίκιο όταν αναφέρεται στην μείωση των δαπανών και διοχεύτευσης τους στο Υπεθα. Πώς μπορείς να κάνεις περιστολή δαπανών; Μείωση του κόστους εργασίας στο Δημόσιο κυρίως στις υψηλές βαθμίδες , μείωση των μισθών βουλευτών, δικαστών, άμεσο πούλημα των καταχρεωμένων ΔΕΚΟ, κλείσιμο στρατοπέδων, κλείσιμο νοσοκομείων στην Αθήνα. Και δεν σταματάς εδώ φυσικά. Επιβάλεις φόρο 1% για την άμυνα στα εισαγόμενα προιόντα τεχνολογίας κάθε είδους, με εξαίρεση τον νοσοκομειακό εξοπλισμό, στα τυχερά παιχνίδια, σε όλες… Read more »

CKfurious
Digenis

Scalp …όρμα ..Παρε το Scalp του CK .

Steve

Για τις Bel ελπίζω να έχεις δίκιο γιατί δεν βλέπω να υπάρχουν διαθέσιμα πλοία στον ορίζοντα για το ΠΝ… Καλώς ή κακώς τα πράγματα είναι όπως τα λές και εφόσον έχουμε πλήρη σύμπλευση Γερμανίας – Ιταλίας – Ολλανδίας – Μάλτας – US και Βρετανίας με την Τουρκία αναγκαστικά πρέπει να κρατήσουμε τουλάχιστον την Γαλλία. Αυτό δεν θα είναι ούτε φθηνό από όλες τις απόψεις… Ο CK όμως λέει ότι δεν κάνεις διπλωματία με τους εξοπλισμούς… δεν βλέπει τον γείτονα τι μπάλα παίζει όμως… F35+s400 αφού παρήγγειλε f35 πήρε s400 ανοίγει και πυρηνικό εργοστάσιο και δεν άνοιξε ρουθούνι… που να ανοίξει… Read more »

CKfurious

Που τα είδες τα F35 του γείτονα???

Που είδες ότι είμαι υπέρ των αμερικανικων οπλων?

Γράφω πως οι [email protected] είναι λάθος επιλογή και πρέπει να κοιτάξουμε άλλες λύσεις μέσω διεθνούς διαγωνισμού

Και εμείς εξωτερική πολιτική με οπλισμούς κάνουμε

έχουμε φάει τη μούρη μας με τους γερμανούς και τώρα πάμε να θάψουμε το ναυτικό με την αγορά δυο πανάκριβων και υπό εξοπλισμένων πλοίων

Steve

Το ότι έχουμε φάει τα μούτρα μας φταίει η κακή διπλωματία όχι ο τρόπος…
Θες διεθνή διαγωνισμό? σαν αυτό των τορπιλών και αντιμέτρων?

darede

Γιατί τί κακό έχει ο διαγωνισμός τορπιλών και αντιμέτρων? Μια χαρά προσφορές έχουμε πάρει, δεν καταλαβαίνω;

CKfurious

Κοροϊδεύουνε και αυτοί όπως και οι προηγούμενοι πως δήθεν ενδιαφέρονται για άμυνα!

Τα ίδια και με τις [email protected]
Κλοτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω
Aλλωστε όπως δήλωσε και o Dενδιαs δεν θα ακολουθήσουμε τους γείτονες στον κατήφορο της στρατικοποίησης

Vassilis13

Δεν μπορούμε να μείνουμε με 9 Σ που ειναι παμπάλαιες.
Πρέπει να διαπραγματευτούμε για 4 μπελ κ Επίσης 36 ραφαλε. Έτσι βγάζει νόημα όλη η υπόθεση κ θα είχαμε πολυ καλύτερους οικονομικούς όρους.

Οπως είπε ο Βγενόπουλος: ιf you pay peanuts you buy monkeys

Iomar

Καλησπέρα,

Αυτή η συνήθειά σας να μας βάζετε φωτιές κάθε δεύτερο κυριακάτικο βράδυ πραγματικά πρέπει να σταματήσει.

Κατά τα άλλα με καλύπτει μέχρι κεραίας το σχόλιο του συν-σχολιαστή Mirage.

Lefteris

Θεωρώ ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να απεμπλακεί από το ζήτημα των Belhara που άνοιξε η προηγούμενη και είναι ένα παράδειγμα τι δεινά συμβαίνουν όταν γνώμονας επιλογής οπλικών συστημάτων είναι η πολιτική. Κόλλημα η επιλογή της φρεγάτας μακέτα, κόλλημα και η επιθυμία αγοράς του μαχητικού-πυγολαμπίδα. Η επιλογή αμερικανικού πλοίου θα δώσει πράσινο φως για εξαγορά των ναυπηγείων Ελευσίνας από τον κο Ξενοκώστα, ότι καλύτερο σενάριο και ώθηση στην εγχώρια οικονομία και ένα τεράστιο δώρο στις ΗΠΑ. Μου άρεσε προ μηνών ενός από εμάς για το “κόλλημα” του ναυτικού μας να θέλει να αποκτήσει αεροπορία. Η αεροπορική υπεροχή ας παραμείνει ευθύνη… Read more »

Skeptomenos_politis

Διαφωνω με την πωληση της ΕΑΒ. Δεν ειναι το σωστο μοντελο αυτο για εγχωριες πολεμικες βιομηχανιες, και εχει αποτυχει. Προκειται για εταιρια στρατηγικου χαρακτηρα και πρεπει να διατηρηθει ο πλειοψηφικο ελεγχος του δημοσιου, χωρις φυσικα τις παθογενειες του παρελθοντως.

Υπαρχουν αλλες καλυτερες λυσεις, οπως μετοχοποιηση με διατηρηση πλειοψηφικου ελεγχο, στρατηγικος επενδυτης, ανεξαρτητο μανατζμεντ μεσω επιτροπης κτλ.

gdmast

Και το management μπορείς να παραχωρήσεις και άλλα να κάνεις αν θέλεις.

Voiceofreason

Δηλαδή στις ΗΠΑ που δεν υπάρχει κρατική πολεμική βιομηχανία δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα;

Skeptomenos_politis

Στις ΗΠΑ υπαρχουν πολλες εταιριες και υπαρχει ανταγωνισμος, ενω υπαρχουν και κρατικες ενισχυσεις με διαφορους τροπους.

Δεν μπορεις να ιδιωτικοποιησεις ενα κρατικο μονοπωλιο, καθως τοτε εχεις ενα ιδιωτικο μονοπωλιο, που ειναι πολυ χειροτερο. Economics 101. Ο καθαρος καπιταλισμος που ασπαζονται μερικοι δεν υπαρχει πουθενα στον πλανητη.

Lefteris

Σωστό κι αυτό. Και γιιατί όχι να γίνει κι ένα κέντρο εκπαίδευσης/πιστοποίησης.

Digenis

Η σημερινη κυβερνηση τρεχει στους γαλλους για υποστηριξη …

randomname

Ακόμα δεν έχω καταλάβει ποια είναι αυτή η υποστήριξη. Μία θετική δήλωση του μακρόν αξίζει 3 δις; Ακριβός δεν βγαίνει;

George

Δεν είναι και πολύ σοφό!
Η Γαλλία μόλις που κρατιέται στον αφρό χάρη στη Γερμανία αλλά δεν θα μπορέσει να γίνεται για πολύ ακόμη αυτό.
Η χώρα είναι στα πρόθυρα έκρηξης από αυτές που συνηθίζουν οι Γάλλοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δεν είχαν το θάρρος να αλλάξουν το μεταπολεμικό τους μοντέλο παρά τα εμφανή αδιέξοδα του και τώρα θα αλλάξει η αποτυχία του τη Γαλλία.
Εμείς πρέπει να κρατηθούμε μακριά από την κατάρρευσή της και να την ξαναβρούμε όταν σηκωθεί. Γιατί αυτό είναι το καλό με τους Γάλλους. Επανέρχονται!

gdmast

Είναι λάθος το ερώτημα. Γιατί ακόμα και 2,5 δις να φτάσουν 2 Bel, θα φτάσουν γιατί θα παραγγείλουμε ΜΟΝΟ δύο από τις 5 που χρειαζόμαστε. Αν παραγγείλουμε 5, ποιό θα είναι το κόστος της κάθε μιας? οεο? Και εάν πάρουμε και Gowind 3.1 για αντικατάσταση των S ποιο θα είναι το κόστος συνολικά (ή ακόμα συνολικότερα)? οεο? Και εάν παραγγείλεις (αφού έχεις ανάγκη) το αριθμό των πλοίων που πρέπει, ποια θα είναι τα κόστη για κάποια συστήματα που θέλεις? οεο? Απλά μηδαμινά, αφού π.χ. οι ESSM είναι ήδη ολοκληρωμένοι στο SETIS και θέλουν ολοκλήρωση μόνο στο SF. Τα κόστη των… Read more »

Astrachan

Πολύ σωστή οπτική γωνία, αλλά πέραν της αγοράς rafale γιατί δεν τίθεται ξανά το ζήτημα της απόκτησης και αναβάθμισης των mirage που απέσυραν οι Ασιάτες;
Ως προς τις φρεγάτες αν είναι να αποσυρθούν τα παλαιά σκάφη χωρίς να αντικατασταθούν γιατί να μην αναβαθμιστούν ( αφού το σκαρί υπάρχει) και να εξοπλιστούν με όπλα και υποσυστήματα που ταιριάζουν στις ανάγκες του ΠΝ;;
Αμερικανικά πλοία τη στιγμή που οι Αμερικανοί θα επενδύσουν στις ιταλικές FREMM;
Και τέλος γιατί δωρεές μόνο πλοία υποστήριξης; Καμμιά κορβέτα δεν παίζει;

Gunner

Δλδ πάλι παραμύθι διάφοροι;

Skeptomenos_politis

Ενα ακομη εξαιρετικο αρθρο. Δεν ειναι καθολου αιρετικο. Πιστευω ολοι εδω συμφωνουμε πως 2 μοιρες μαχητικων ειναι πολυ καλυτερες απο 2 φρεγατες, για τους εξης λογους 1) Τα αεροσκαφη μπορουν να καλυψουν πολυ γρηγορα μεγαλες περιοχες και να καλυψουν περιοχες απο τον Εβρο εως την Κυπρο σε ελαχιστο χρονικο διαστημα. Με την αποκτηση Ιπταμενων Τανκερ θα μπορουν να παραμεινουν στον αερα για 8-10 ωρες συνεχομενα. 2) Τα αεροσκαφη μπορουν να καταστρεψουν πολλα μαχητικα σε πολυ μεγαλυτερες αποστασεις σε σχεση με τους πυραυλους Aster, καθως οι κινηματικες επιδοσης του κινητηρα ramjet του πυραυλου Meteror ειναι υπερτερες ενος πυραυλου Aster. Ο ramjet… Read more »

Evanos

Ακριβώς οπως τα λες..

Η άμυνα της χώρας ειναι μια..

και δεν αγοράζουμε φρεγάτες γιατί απλά κατι πρέπει (που όντως πρέπει) να αποκτησει και το ναυτικό..

υπάρχει ιεράρχηση με απόλυτο γνώμονα τι συμφέρει και τι θα ενισχύσει περισσότερο την Εθνική Άμυνα..

η ισχύς πυρός, το αμυντικό impact και οι δυνατότητες
28-36 πλήρως εξοπλισμένων Rafale
ειναι πολυ πολυ μεγαλύτερες απο ότι προσφέρουν δυο φρεγάτες
όχι belhara αλλα οποιεσδήποτε..

και όντως με 3 δις επενδυμένα σε μόνο δυο ναυτικές πλατφόρμες
περνούμε μεγαλο ρίσκο βάζοντας παρα πολλά αυγά σε ενα…άντε δυο…καλάθια

x-m

Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας μάλλον θα είναι κάπως έτσι: “Καθώς αντιμετωπίζουμε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων με ψυχραιμία,σύνεση, και αποφασιστικότητα, εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής καθώς καθήκον της συντεταγμένης Ελληνικής Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, είναι να λέει σαφώς ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα θα αντιδράσει. Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής. Σε αυτό το πλαίσιο, φυσικά ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Ευχής έργον… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

mikeTT1050

😆 😆 😆 😆 😆 😆

Skeptomenos_politis

Κακως δεν υπαρχουν τα αεροσκαφη εναριου ανεφοδιασμου στα σχεδια, καθως προσφερουν τεραστιες δυνατοτητες αυξησης της εναεριας επιτηρησης και εναεριας μαχης για την Π.Α. , ειναι ενας πολλαπλασιαστης ισχυως. Θα μπορουσε να υπαρξει ακομη και εκτεταμενη αεροπορικη καλυψη της Κυπρου εαν υπηρχε αναγκη. Και οι Αμερικανοι, αλλα και αλλες χωρες αρχιζουν αποσυρουν τετοια αεροσκαφη, τα οποια θα μπορουσαν να αποκτηθουν σε μικρο κοστος, ενω η συντηρηση τους ειναι χαμηλη, καθως ανταλλακτικα για τα περισσοτερα μπορουν να αποκτηθουν απο τις εμπορικες εκδοσεις των αεροσκαφων. Σε σχεση με τα πλοια για το Π.Ν. η μονη οικονομικη λυση για το Π.Ν. ειναι η σχεδιαση… Read more »

kostask22

Να ρωτήσουμε τους Γαλλους για τα Rafale του Καταρ οταν τα φέρουν να πολεμήσουν με τους συμμάχους Τουρκους, οι Γάλλοι θα τα κλείσουν τα συστήματα τους, η όχι; Αν ναι, να τους τα σκάσουμε. Αφου ειπαμε οτι θελουμε Asw πλοια όταν το Αιγαιο θα πήξει με κοκκινα υποβρύχια, ολα τα λεφτά των εξοπλισμών (Βελαρες, romeo, P3, τορπίλες) εκεί δεν είναι να πάνε; Η Κύπρος βέβαια ειναι θέμα. Είναι στο επίκεντρο του παιγνίου και πρεπει να ετοιμαστεί. Αν θελουν οι Κύπριοι ΠΑ να τσοντάρουν και για μια μοιρα leasing Ραφαλε στην Κρήτη, μετα χαράς. Μαζί βράζουμε στην σούπα της Αν Μεσογείου… Read more »

George64

Ναι, θα μπορούσαν μάλιστα να σταθμεύουν κατά διαστήματα στην Κύπρο, όπου και θα υπάρχει αποθηκευμένος ικανός αριθμός Scalp (αγορασμένοι από την Κύπρο) για γρήγορο ανεφοδιασμό.

Astrachan

Και μιας και ανοίξατε το θέμα rafale έναντι φρεγατών άντε και μερικά ακόμα ερωτήματα:
1. Αποβατικά σκάφη έχουμε; Επαρκούν για να μεταφερθούν οι πεζοναύτες στα νησιά;
2. Η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία ΠΟΝΤΟΣ πως θα αερομεταφερθει;
3. Αντιπλοικα όπλα διαθέτει ο ΕΣ στα νησιά;;
4. Σε περίπτωση αερακινητης ενέργειας του εχθρού με 50 μεταφορικά και 50 επιθετικά ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλό ύψος υπάρχει αποτελεσματική άμυνα;
Κλπ, κλπ,κλπ…

Gunner

1. Έχουμε αλλά οι ΠΖΝ και οι ενισχύσεις θα μετακινηθούν και με άλλα μέσα.
2. Με ότι έχουμε, ακόμη και με πλοία.
3. Όχι και αυτό είναι ένα πεδίο που οι Γάλλοι μπορούν να καλύψουν με του ΜΜ40. Ένα πυκνότερο δίκτυο από επάκτιες συστοιχίες, σε συνδυασμό με ΑΑ συστήματα, πλοία υποβρύχια ελικόπτερα ASW, ΜΕΑ και μαχητικά, μετατρέπουν το Αιγαίο σε ζώνη θανάτου για οποιοδήποτε εχθρικό ναυτικό.
4. Ναι. Θα τους κάνουν κομματάκια.

mikeTT1050

Μη βάζεις δύσκολα στο κοινό…

montif74

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΣΑΠΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑ! Από τα F1 παιδευόμαστε με τις σαβούρες: ραντάρ της πλάκας, αστοχίες υλικού, πανάκριβα σε ανταλλάκτικά. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ! Ουρτ!

Steve

Σαπάκια ε… είστε πιλότος??? έχεις και στα f16 exocet/scalp και κλείδωμα πολλαπλών στόχων? σου αποδεσμεύει ο φίλος αμερικάνος όλο το οπλοστάσιο των f16?
Θα τα βλέπει ο κος Ζηκίδης και δε θα μας ξαναπροσφέρει τις γνώσεις του…

Konstantinos_Zikidis

Αγαπητέ Steve, όντως έχω μείνει άναυδος από την παράθεση επιχειρημάτων του φίλου με avatar τον θυρεό της 110ΠΜ στη Λάρισα… ενώ ο επίλογος του σχολίου του (“Ουρτ!”) παραπέμπει σαφώς στο γνωστό κρεμώδες έδεσμα που παράγεται από γάλα που έχει υποστεί ζύμωση…

x-m

😆 😆

x-m

 montif74 Επιτρέψτε μου να θέσω υπόψη σας σχόλιο του  Konstantinos_Zikidis εδώ https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-mirage-2000egm-bgm-5mk2-rafale/ “Να παίρναμε Rafale;;; Μπα… Που να τρέχεις τώρα με το ΜΟΝΟ σύγχρονο δυτικό μαχητικό που είναι αυτή τη στιγμή ΠΛΗΡΩΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ και ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟ σε όλες τις αποστολές α-α και α-ε και ήδη με μεγάλη πολεμική εμπειρία (το EF, αν και εξαιρετικό σε air superiority, για να ρίξει βόμβες laser στη Λιβύη, πέταγε μαζί με Tornado για κατάδειξη, ενώ ακόμα ψάχνει ραντάρ AESA, το F-35 θυμίζει τη “μέρα της μαρμότας” με τα συνεχή σοβαρότατα προβλήματα – υπερβάσεις κόστους και ως γνωστόν δεν είναι ακόμα πλήρως επιχειρησιακό, ενώ το Gripen… Read more »

CKfurious

Θα ήθελα να επισημάνω στους φίλους[email protected] πως το πρώτο μέρος του άρθρου που συνοψίζει τη κατάσταση με τις [email protected] ΔΕΝ το έγραψα εγώ προς αποφυγή παρεξηγήσεων!! 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 Το υπογράφω όμως αφού συμφωνεί με αυτά που φωνάζω εδώ και πολύ καιρό για τα πλοία αυτά 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 Για τα RAFALE πρέπει να το σκεφτούμε αλλα το κόστος πάει πολύ παραπάνω και σίγουρα το ναυτικό θέλει ανανέωση του στόλου Αυτές tis F122 έχει… Read more »

sotbak

είπαμε όχι άλλα γερμανικά ….

CKfurious

Έχουμε άλλες επιλογές από μεταχειρισμένα?
Τις Adelaide τις χάσαμε και ευτυχώς διότι θα μπλέκαμε με αμίαντο
Τις ολλανδικές M τις έχει ήδη κλείσει η Χιλή
Αμερικανικα LCS?
AB,TICOs?το βλέπω δύσκολα να μας δίνουν
Γαλλικές Lafapommes? Μην ξεράσω βραδιάτικα
HALIFAX/ANZAC/LCS και πάνε για μετά το 2027/28/30
Ιταλικά Delapene?

Δεν έχουμε άλλες επιλογές
F122 και αργότερα f123 εάν γίνουν διαθέσιμες κατά το 24-25
and that’s al folks the money to the airforce airforce NOT to the naval airforce!!

Fingolfin

comment image

tsir266

Είπαμε, αφήστε τα κόμπλεξ στην άκρη. MEKO A200. Το πλοίο που ταιριάζει γάντι στο ΠΝ. Και που ήδη πλέει στο νερό και όχι στο χαρτί!

sotbak

ξέχνα τες…vive la France!!!

Digenis

Απο τις F122 βγαζει τα Ram και το υπολοιπο πλοιο το παν oi γερμανοι για Scrap μαζι με ολες τις δικες μας S ,.. θα ξεκληριστεί οτι εχει απομεινει απο σχεδιο S στον πλανητη

CKfurious

Οποτε θα μείνουμε με τις 4 MEKO μέχρι να μαζέψουμε τα χρήματα για τις [email protected]!!
όπως είχες γράψει!!
Σπουδαίος στόλος και σπουδαίο σχέδιο

Το 2030 τι στόλο θα έχεις? 2 ? [email protected] + 4MEKO??

Ονειρεύεσαι Ακόμα επιπλέον bELadeS στα 2 BILL???

Vassilis13

Ξεχνα φ122. Μάπα…σαραβαλα άκουσε με.
Σαν κάτοικος Γερμανίας κατι ξέρω.

CKfurious

Σύμφωνοι!

Aλλα χειρότερες από τις 3 μη εksυχρονισμενες S που έχουν μείνει με τεχνολογία τέλη δεκαετίας 70 και αρχαίους κινητήρες ΔΕΝ είναι!!!

agregorio

Έτσι όπως διαφαίνονται οι εξελίξεις (οι οικονομικές) με τους Γάλλους, τα πλοία μάλλον θα ονομαστούν μπελάδες. Ελπίζω να μην τα πάρουμε ποτέ γιατί το κόστος θα είναι υπέρογκο και οι δυνατότητες δύο πλοίων πολύ μικρές και πεπερασμένες. Το ΠΝ πρέπει να στραφεί αλλού. είτε στις Ελληνικές σχεδιάσεις (που ενδεχομένως να είναι μια καλή προοπτική για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας μετά το σοκ του κορονοϊού), είτε σε Αμερικανικές Fremm ή σε συνεργασίες με το Ισραήλ. Επειδή όμως πρέπει να δώσουμε κάτι και στους Γάλλους, η λύση των Ραφάλ είναι μάλλον η καλύτερη δυνατή. Ιδίως με τον meteor και τους scalp.… Read more »

Vassilis13

Η ελληνικη σχεδιαση ΑΛΣ θα αργήσει πολύ αν ποτε γίνει. Γενικά δεν το έχουμε με την ταχύτητα κ να τηρούμε όρους.
Ας αντικαταστήσουν τις μεκο του 2030-2035.
Χρειαζόμαστε γρήγορα αποτελεσματα

agregorio

Καλημέρα. Ώστε η αναφορά μου στη σχεδίαση Als ήταν η αιτία της αρνητικής ψήφου; Μα δεν αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική. Απλά και λόγω της κατάστασης με την πανδημία μια εγχώρια αμυντική βιομηχανική στροφή θα μπορούσε να βοηθήσει σε τυχόν επανεκκίνηση της οικονομίας. Προτάσεις υπάρχουν πολλές. Τρεις ανέφερα εγώ. Σαφώς υπάρχουν πολύ περισσότερες (για προμήθεια πλοίων), όπως έχουν αναφέρει πολλοί σχολιαστές, αλλά και η ίδια η Π. Γρήγορα αποτελέσματα μόνο με αγορά μεταχειρισμένων πλοίων ή παραχωρήσεων μπορούν να υπάρξουν…

Vassilis13

Απλα δν το έχουμε το θεμα.. βλέπε τι γίνεται κ με σουπερβιτα.

Δν λεω χρειαζόμαστε δική μας αμυντική βιομηχανία. Ομως η ΑΛΣ θα αργήσει πολύ κ ο γείτονας θελει φασαρία. ΤΩΡΑ ψαχνει να μας την κάνει…οποτε χρειαζομαστε κ άμεσα λύσεις

Seagull

Οχι, θα ήταν λάθος. Το ΠΝ περιμένει μια αγορά νέων πλοίων για να συνεχίσει να υπάρχει… Το πραγματικό ερώτημα που, κατα την άποψη μου, θα έπρεπε να θέσετε είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις 2 Belharra ή με 5 Gowind (τονίζω το ΜΕ ESSM). Τελειώνεις με τις S με ένα πλοίο που κάνει πολύ καλύτερα τα ίδια πράγματα, με μικρότερο πλήρωμα, μπορεί να ναυπήγηθει στην Ελλάδα και ξεπληρώνεις την πολιτική στήριξη. Κατά την άποψη μου, μονόδρομος… Σε βαθμό που δεν ξέρω γιατί κουβεντιάζουμε ακόμα για Belharra. Κάνεις ΕΜΖ σε MEKO 200HN, ιδανικά δυο ακόμα U214HN και απο εκει… Read more »

George

Οι Gowind είναι ιδανικές από Γαλλικές λύσεις (με βάση την έκδοση των HAE ιδίως στο τοναζ της Μαλαισίας αλλά και με TACTICOS ως μόνη προσθήκη) ενώ θα μπορούσε να δώσει την λύση για πώληση των ναυπηγείων σε κάποιον σοβαρό με ένα πακέτο Gowind ανάλογο αυτού μιας σειράς χωρών με την πρώτη να ναυπηγείται στη Γαλλία και τις άλλες εδώ Το ΠΝ όμως υποφέρει από οξύτατο σύνδρομο αρχοντοχωριάτη όπως φάνηκε με τα P-3 και την ναυτική αεροπορία, με τις FREMM και τις Bel, τα cruise και τις αεράμυνες περιοχής κι όλα αυτά ενώ κυκλοφορεί με S! Γι αυτό και τείνει να… Read more »

Dimitris

Αν κρίνουμε από το ποσό που δεν θα πάει στις φρεγάτες (1,5 δισ. περίπου), καταλήγουμε σε μια μοίρα των 15 αεροσκαφών. Θα χρειαστούμε οπλισμό, κυρίως ΣΚΑΛΠ αλλά και βόμβες AASM (€252,000 η συλλογή).

https://en.wikipedia.org/wiki/Armement_Air-Sol_Modulaire

Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη των F1 και Mirage 2000.
Αμα είναι να γίνει μια δουλειά να γίνει σωστά. Καλύτερα να πάρουμε 12 Rafale με όπλα παρά 15 άοπλα. Οι Μέτεορ είναι καλή και απαραίτητη προσθήκη. Επίσης θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να βάλλουν Έξοσετ. Μην έχουμε τα περίεργα των 2000-5.

randomname

απλά καλή και απαραίτητη; Game-changer είναι, που λένε και στο χωριό μου.

komninos79

Νομίζω είναι ώρα να σοβαρευτούμε λίγο. Ποιες φρεγάτες και ποια μαχητικά ρε παιδιά?? Όλοι θέλουμε να γίνουν οι απαραίτητοι εξοπλισμοί. Αλλά αν πριν την πανδημία η ελληνική οικονομία είχε μπει σε μια σειρά και ίσως μπορούσαν να γίνουν κάποιες παραγγελίες, πλέον… δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή! Αν μας δώσουν κάποιες χώρες δωρεάν μεταχειρισμένους εξοπλισμούς από αποθέματα, ίσως πάρουμε τίποτα. Αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα για τα επόμενα 2-3 χρόνια να αγοραστεί το παραμικρό. Όσο αναγκαίο και να είναι…

Steve

Λεφτά υπάρχουν…100 εκατομυριάκια φύγανε για διαφημίσεις του ιου και τα heron…και πολλλλλαααα άλλα που θα μπορούσαν να κοπούν… αλλά οι εξοπλισμοί δεν φέρνουν ψήφους…. και να γίνει θερμό επεισόδιο θα τα ρίξουν στους “ανίκανους” στρατιωτικούς και θα χάσουμε καναδυο νησάκια… και??? τι θα κάνεις??? ποιον θα ψηφίσεις μετα??? το δεύτερο κόμμα??? και? σε 4 χρονάκια θα φωνάξεις το τωρινό ξανά.. στο ίδιο έργο θεατές….

komninos79

Προσωπικά δεν διαφωνώ με την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των ΕΔ. Αλλά λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν. Ειδικά στα επίπεδα μερικών … δις ευρώ που κοστίζουν οι συγκεκριμένες παραγγελίες. Είναι απλά αντικειμενικά αδύνατο, είτε σου αρέσει είτε όχι. Πριν τον Κορωνοιό είχαν πέσει τα ελληνικά επιτόκια δανεισμού και θεωρητικά η Ελλάδα μπορούσε να προωθήσει 1-2 μεγάλα συμβόλαια, για αυτό και διαπραγματευόταν. Πλέον δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή και η ελληνική οικονομία κρέμεται από τους πόρους της ΕΚΤ και του ΤΧΣ για να βγάλει (με αγωνία) τη χρονιά. Δυστυχώς εις βάρος της άμυνας.

zap

Ρε παιδι τι αιρετικο; ΟΙ μισοι εδω μεσα το φωναζουν μηνες. For what it’s worth I don’t agree fully but… your mileage may vary.

JohnnyB

Αξίζει γιατί αντιμετώπίζουμε το τέρας στο ντουλάπι που λέγεται “Πολυτυπία στην Π.Α” και εξασφαλίζουμε κυριαρχία σε Αιγαίο και Ανατ.Μεσόγειο για 30+ χρόνια σε συνδιασμό με τα F-16V που κανένας συνδιασμός που μπορούμε να αγοράσουμε τώρα δεν μας εξασφαλίζει. Αποσύρουμε όλα τα Phantom και όλα τα Mirage πλην των 2000-5 Μk2 τα οποία θα παραμείνουν όσο υπάρχουν ανταλλακτικά από την πρόσφατη σύμβαση FOS. Μας μένουν 3 τύποι μαχητικών με 2 να έχουν κοινά όπλα. Ναι ο στόλος και οι δυνατότητες επίδειξης σημαίας κτλ δεν αντικαθίστανται αλλά με την μόνιμη τακτική του κατευνασμού που επιδεικνύουμε είναι προτιμότερο ένα οικονομικό downsizing στις κύριες… Read more »

Gunner

Για την ΠΑ συμφωνούμε, το ΠΝ που περιγράφεις κάνει μόνο για την προστασία του Αιγαίου και μόνο.

GK21

Δυστηχως για μεχρι εκει ειμαστε.Και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο να ‘χαμε,δεν υπαρχει πολιτικη βουληση για ΑΟΖ και αγωγους στην ανατολικη Μεσογειο.Βοηθεια στη Κυπρο μονο απο Π.Α. και υποβρυχια.Απο ‘κει και περα,ισορροπια στο Αιγαιο,κατι λιγα πραγματακια νοτια της Κρητης και κατι ψιλολογια γυρω απο το καστελλοριζο.Και για τα δυο τελευταια με πολλες επιφυλαξεις……..

FTS

Το πιο λογικό και αποδοτικό είναι η Ελλάδα να βάλει προτεραιότητες και να τις προχωρήσει α) τορπίλες και ΕΜZ ΜΕΚΟ (400m) β) 2 κορβέτες με 32 ESSM bl2 για την απόσυρση των 3 Standard (900m) γ) 24 αεροσκάφη ΝΜΑ είτε το Rafale είτε το F35 (4b) Όχι στις 2 φρεγάτες AAW γιατί με κόστος 2,6b δεν θα προχωρήσουν το α) το β) και γ) και όσο για το FCAS που ααφέρεται το ρίσκο συμμετοχής είναι τεράστιο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα παραδοσιακά αγόραζε ώριμα αεροσκάφη και όχι καινούργια σχέδια τα οποία περιέχουν ρίσκο. Και σε αντίθεση με το ΠΝ που… Read more »

Digenis

4 δις 2 bel θα κανουμε κοντρες με τους αμερικανους και τα burke … ποιος την εχει ποιο μακρια την αεραμυνα την στρατιγικη κρουση και αμυνα απο επιθεσεις κορεσμου …extended bel και τα μυαλα στα κάγκελα !!! Αεροσκαφοι ετσι και αλλιως χρειαζομαστε αλλά οχι αντι του στολου … αλλος κωδικος εξόδου

Rafale ειναι τελειωμενη σχεδιαση … οτι ερθει απο αεροσκαφος θα ειναι μονο Stealth σχεδιασεις .Δηλαδη f35 .Ξεχαστε 3,5 γενια αεροσκαφους εχουμε τα αναβαθμισμενα F16

CKfurious

extended bel ???
😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆
“that will be identical to those built for France#

Jason

Η διαφορά μεταξύ των δυο πλοίων είναι χαοτική

To Arleigh Burke έχει 96 κελια , μπορεί να φέρει quad-pack ESSM, φέρει 2 CIWS (2 Phallanx) και έχει ταχύτητα 30 κόμβων.

H FDI Belharra έχει 16 κελιά χωρίς quad pack δυνατότητα, εχει ΜΗΔΕΝ CIWS, και ταχύτητα 25 κόμβων. Πρόκειται για κρουαζερόπλοιο …

randomname

Οι αμερικάνοι την χρειάζονται γιατί πάνε παντού. Εσύ τι να την κάνεις; Απλά για να έχεις να καμαρώνεις μέχρι να σου βυθίσουν τα 4 δις με 4-5 πυραύλους συνολικής αξίας μισού εκατομμυρίου. Ακόμα και στην άμυνα την ποζεριά κοιτάτε μερικοί.

Παῦλος Πιτσελᾶς

Αιρετικο δεν ειναι. Kαθυστερουμε επικινδυνα.

Rafale, meteor & Lora , + ισως καποια νεα ηλεκτρονικα για υπαρχουσες φρεγατες, αναβαθμιση Eriye, +στοιχεια ηλ πολεμου.

Αυτα μπορουν να γινουν σχετικα γρηγορα.

& ΑΣΧΕΤΑ με το τι θα γινει ή μη, με τις belhara, FFG(X) .

υγ οκ και 2 Tico το χρειαζομαστε αμεσα, αλλα ειναι στο χερι των ΗΠΑ.

Spyros_Kapa

Γιατί νά φτάσεις σέ ένα εξωπραγματικό ποσό με τις μπελάρα για να φορτώσεις όλα αυτά πού οι Γάλλοι δεν θέλουν στα δικά τους και να μην κάνεις την κίνηση να συνεχίσεις την ναυπήγηση των 214 και να πιστοποιήσεις σέ αυτά τούς scalp naval . 2 μοίρες Rafale θα φέρουν τα πάνω κάτω στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο έχουν πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός και θα έχεις στρατηγική κρούση από αέρα και με τα 214 από θάλασσα εναλλακτική πρόταση για πλοία Saar’s 72 σε συμπαραγωγή με Ισραήλ και κάποια από μπάρμπα Sam

massey-ferguson-65

Ναι…εντάξει..τραβά εσύ να κάνεις διέλευση με rafale στο Καστελόριζο ή στην ανατολική Μεσόγειο όπου οι απέναντι θα σου έχουν κάτι υποβρύχια Παπανικολής…μια μεγάλη αεραμινα ,S400,κάτι καταδρομικά με καμία 50 SM2 το καθένα και πες μου πως θα περάσει το rafale σου ή το υποβρύχιο σου

evaggelos

βρισκομαστε σε ενα κρισιμο σταυροδρομι οπου ολοι θελλουν οπλα αλλα δεν υπαρχουν χρηματα,κ γιατι ραφαλ κ οχι σκορπεν? κ με τορπιλες για τα παλαια λυσεις υπαρχουν χρημα δεν υπαρχει, το προβλημα στο πν ειναι οτι δεν υπαρχει πλοιο μετ. στον οριζοντα κ η αμερικα δεν αποσυρει κ το μονο που θα κανουμε ειναι να μπλεξουμε στης εκλογες τους.
ΥΓ.στο τελος βλεπω καμια γερμανια παλι να παιρνει συμβολαιο.

Digenis

Απετάξω τω Σατανά !!!

CKfurious

Απετάξω tis [email protected]!!!! :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle: :chuckle:

flatspin

Υπάρχουν πολλά αλλα οπλα απο Γαλλια μεριά πέραν των Rafale και Belhara, αν θέλουμε να ξεπληρώσουμε εξυπηρετήσεις. Το να τα πετάξουμε και να μην πιάσουν τοπο θα ηταν μαλακία επικων διαστάσεων. Οπως δεν μας κάνουν 2 υποεξοπλισμένες φρεγάτες, για τον ιδιο λόγο δεν μας κάνουν μια 20αδα μαχητικα. Ειναι πολύ λίγα και δεν κάνουν την διαφορα. Για να δούμε τι θα μπορουσαμε να ψωνίσουμε σε ικανους αριθμούς που θα κάνανε διαφορά για μας: 1) επακτιες συστοιχίες exocet (προς αντικατασταση των υπαρχόντων και προσθεση κανα 2 εξτρα συστημάτων) 2) Super Puma (συμπληρωση των αριθμων και ειδικα εκδόσεις CSAR) 3) MMP πύραυλοι… Read more »

Thanos74

Εσεις τοσο καιρο κανετε φασαρια (και σωστα κανετε) για αμεση αναγκη ενισχυσης του ΠΝ και τωρα λετε για Rafale??????? Να λεγατε εναλλακτικες για τις [email protected] για μην πληρωσουμε τον κουκο αηδωνι θα αξιζε να το συζητησουμε αλλα δεν λετε αυτο. Και αντε και παιρναμε μια μοιρα με τα λεφτα των φρεγατων την δευτερη που γραφετε με τι λεφτα θα την περναμε??????????????? Για να σοβαρευτουμε τις [email protected] σωστα η λαθος θα τις παρουμε αν καταφερουμε να παρουμε F35 βαζουμε σε σοβαρα προβληματα τους απεναντι διοτι η αγορα των S400 αχρηστευεται. Το Rafale δεν ειναι φοβητρο το F35 ΕΙΝΑΙ. Τελος και το… Read more »

Stratilatis

Είσαι τόσο σίγουρος ότι το Rafale δεν είναι φόβητρο ενώ το F35 e;inaiq
To SPECTRA είναι δοκιμασμένο σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίων εχθρικής αεράμυνας.
Αντίθετα με το F35 που ακόμα δεν το έχουμε δει εναντίων αεράμυνας και οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν ότι είναι ορατό από τα 30 με 40 μίλια,
Για τον Ελλαδικό χώρο αυτό σημαίνει ότι τα F35 με το που θα περνούν τον Άγιο Ευστράτιο θα είναι ορατά στην Εχθρική αεράμυνα.

grammkostas

Να πούμε ότι με τα 3 δισ που ζητούν οι Γάλλοι θα μπορούσε το ΠΝ να πραγματοποιήσει τα εξής προγράμματα : 1) Ναυπήγηση 2 επιπλέον υποβρυχίων 214 ( κόστος με βάση τις προηγούμενες ναυπηγήσεις περι τα 850 εκατομμύρια ενώ κάποια υλικά υπάρχουν ήδη ) 2) Ναυπήγηση 1 επιπλέον ΤΠΚ Super vita ( κόστος περί τα 160 εκατομμύρια) 3) Ναυπήγηση-Προμήθεια 6-8 κορβετών GOWIND (κόστος 250-300 εκατομμύρια ) Ετσι το ΠΝ θα αποκτούσε την ναυτική ισχύ που χρειάζεται , θα αντικαθιστούσε τα παλιά του πλοία τα ναυπηγεία θα είχαν δουλειά ενώ και οι γάλλοι δεν θα είχαν παράπονο. Επιπλέον ο ASTER-30 θα… Read more »

Greg575tpn

Καλησπερα και συγχαρητήρια για το άρθρο! Αυτο που θα ηθελα να τονισω ειναι πως κατα την αποψη μου ειναι πολυ σημαντικο να καταλάβουμε πως η πιο σημαντική αλλα και σταθερη συμμαχία για την Ελλαδα ειναι, και θα ειναι σιγουρα στο μελλον η συμμαχία με την Γαλλια! Ειναι ο μοναδικος ξεκαθαρος συμμαχος μας σε ολα τα διπλωματικά συμφέροντα που εχουμε και θα εχουμε στο μελλον! Πιστευω πως ειναι αναγγκη να συνδυάσουμε τις δυο [email protected] με αγορα 36 Rafale F3 F4! Πριν το κανουμε ομως αυτο θα πρεπει να καταλαβουμε πως ο συνδιασμος θα ειναι και το μεγάλο μας οπλο στην διαπραγμάτευση… Read more »

MPAMPIS

Ένας καλός συμβιβασμός θα ήταν τα ραφαλ να παραχωρηθούν στο ναυτικό…..ας δημιουργηθεί ναυτική αεροπορία κρούσης με αποστολή την Αν Μεσόγειο…..

And20

Τρεις σκέψεις σε σχέση με την άμυνα της χώρας μας: Πρώτον. Για την αγορά των φρεγατών τύπου belharra ένας από τους πιο μεγάλους ενδοιασμούς που έχουμε ως χώρα είναι η μειωμένη δυνατότητα αντιαεροπορικής άμυνας λόγω αδυναμίας να φέρει ικανοποιητικό αριθμό πυραύλων. Ωστόσο, ως προς τον Aster 15 είχα διαβάσει πριν από καιρό ότι εξελίσσεται η τεχνολογία ώστε να χωράνε 4 πύραυλοι ανα κάνιστρο. Νομίζω ότι είναι μονόδρομος αυτή η εξέλιξη έτσι και αλλιώς και ίσως να είναι μια ευκαιρία να ενταχθούμε και εμείς σε αυτό το πρόγραμμα. Πιθανώς τεχνολογικά να μπορεί και ο Aster 30 Block 0 να εξελιχθεί αναλόγως.… Read more »

Nestoras

Αν το θέμα είναι να ξεχρεώσουμε το Γαλλικό γραμμάτιο στήριξης τότε αγοράζουμε μικρότερο πλοίο από τις Belharra σε ικανό αριθμό (με την Gowind 2500 και CAMM απλούς quad packed για αυτοπροστασία να έρχεται στο μυαλό) και μια μοίρα Rafale. Τα οφέλη που αναφέρετε είναι όντως μεγάλα, αλλά το πλεονέκτημα των Τούρκων παραμένει. Απέχουν 70 χιλιόμετρα από τις Κυπριακές ακτές. Η Σούδα απέχει 750. Η ανατολική Κρήτη 540. Η Ρόδος (που δεν είναι δυνατό να έχει στρατηγικής σημασίας βάση) 390. Χωρίς θαλάσσιο προγεφύρωμα ενισχύσεις η Κύπρος δεν μπορεί να έχει παρά μόνο αεροπορική υποστήριξη. Και χωρίς πλοία με ικανότατα ραντάρ και… Read more »

sotbak

Όντως βάσιμοι οι προβληματισμοί του σχολίου

Thanos74

Ξεχναμε κατι βασικο.
Οι κορβετες ΔΕΝ δινουν αντιαεροπορικη αμυνα περιοχης αλλα σημειου διοτι ΔΕΝ εχουν ASTER 30 αλλα ASTER 15.
Επισης ξεχνας το SEA FIRE που ειναι το ικανοτερο ναυτικο ρανταρ αυτη την στιγμη.
Κορεβετες μονο για αντικατασταση καποιων παλιων S αλλα φρεγατες θες ετσι και αλλοιως.
Για τον παραπανω λογο το ΠΝ συζηταει για την [email protected] αλλα ταυτοχρονα μπηκε στο προγραμμα της Ευροκορβετας.

Stratilatis

Βάσιμοι οι προβληματισμοί, αλλά εάν ο λόγος που χρειαζόμαστε νέες μονάδες επιφανείας Α/Α αλλά και Α/Υ για να διατηρήσουμε ανοικτές τις θαλάσσιες οδούς Ελλάδος -Κύπρου σε περίπτωση επίθεσης στην Κύπρο, μήπως ήρθε η ώρα να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη οι κουμπάροι και να αγοράσουμε από κοινού τις νέες μονάδες επιφανείας;
Τόσα χρόνια χρησιμοποιούν παρασιτικά, τις Ελληνικές υποδομές όχι μόνο στην Άμυνα, μήπως ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν τώρα που ο μεγάλος ξάδερφος έχει προβλήματα;

Nestoras

 Stratilatis Καταρχήν like διότι έχετε δίκαιο. Κατά δεύτερον να ξεκαθαρίσουμε ότι βάση ναυτική στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει. Οι Κύπριοι μόνο με συμφωνία με Ισραήλ ή Αίγυπτο για παραμονή του στόλου της στα λιμάνια τους μπορούν να έχουν ελπίδες ότι δεν θα τα χάσουν πριν βγουν από το λιμάνι στο πρώτο θερμό επεισόδιο. Και κανείς δεν προσφέρει λιμάνι για “φιλανθρωπικούς” λόγους! Κατά τρίτον και σημαντικότερο. To ΑΕΠ της Κύπρου είναι το 1/10 της Ελλάδος του σήμερα! Κοινώς ναι μεν η Κύπρος πρέπει να συνδράμει, αλλά μην περιμένουμε κάτι τρομερό σε απόλυτα νούμερα, ιδίως για μέσα που θα παραμείνουν τελικά… Read more »

Stratilatis

Είναι το 1/10 του πληθισμού και το 1/5 του ΑΕΠ της Ελλάδος (35 δισ/160 δισ) Για αυτό και ο μέσος μισθός Κρατικού λειτουργου τάξης Γ είναι 2000 ευρώ έναντι των 880 ευρώ στην Ελλάδα. Καθαρά οικονομοτεχνικά χωρίς συναισθηματισμούς. ΄Να θεωρήσω είναι καλύτερο να παίζεις συνέχεια τον πτωχό συγγενή και να κάνεις παράπονα ότι η Μητέρα Ελλάδα, δεν σου σπουδάζει τα παιδιά στα παροικιακά σχολεία κ=που εσύ δεν θέλεις να πληρώσεις φράγκο, να μην πληρώνεις τίποτα για την εκπαίδευση του συνόλου του στρατού σου, να ζητάς από την Ελλάδα να υπερασπιστεί τα σύνορά σου και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές σου και από… Read more »

Voiceofreason

Πολύ σωστά φίλε μου. Μάθανε κάποιοι να θεωρούν υποχρέωση σου το να κάνεις τη δουλειά τους. Ας μάθουν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη γιατί τίποτα δεν είναι τσάμπα και κάποια στιγμή τα λεφτά τελειώνουν. Είναι το ίδιο σκηνικό με αυτό που γίνεται στο ΝΑΤΟ. Άλλοι ξοδεύουν και άλλοι εχουν απαιτήσεις -αυτοί που με τα χρήματα που δεν ξοδεύουν για εξοπλισμούς κάνουνε κοινωνική πολιτική-.

Tasos

Ίσως και να είναι πιο χρήσιμες δυο μοίρες Rafale έναντι μόνο δύο φρεγατών τόσο ακριβών όσο ακούγεται και με τα θέματα που περιγράφει το άρθρο σας ως προς τον εξοπλισμό που μάλλον δεν θα έχουν….

Από την άλλη, πέρα και πάνω από οπλικά συστήματα, θα ήταν απόλυτα χρήσιμο, χωρίς το παραμικρό ίσως ή μήπως, αν υπήρχαν πατριώτες σαν τους ανθρώπους που απαρτίζουν το ίδρυμα Λασκαρίδη για να βγάζουν από τη δύσκολη θέση με τις δωρεές τους ένα κράτος που απαξίωσε και απαξιώνει τις έννοιες της Αποτροπής και της Άμυνας….

sotbak

+1 από μένα

darede

Αιρετικό, Crack of my ass ! Είμαστε θαλάσσιο κράτος και θα συνεχίσουμε να είμαστε θαλάσσιο, που συνεπάγεται ότι οφείλουμε να κάνουμε όχι μόνο επίδειξη σημαίας αλλά να είμαστε ρυθμιστικός παράγοντας στην θαλάσσια περιοχή μας. Επειδή θα χάσουμε την ικανότητα αυτή σχετικά σύντομα, σε όποια κατάσταση και εάν είναι η οικονομίας μας απαιτείται ενίσχυση στα ξύλινα τείχη μας. Το λέμε εδώ και καιρό, δεν μας ικανοποιούν τα πλοία, γιατί α) τα προορίζουν στο Π.Ν για άλλον ρόλο απο αυτόν που κατασκευάστηκαν και β) αφού θέλουμε φρεγάτες AAW θα έπρεπε να επιλέξουμε μεγαλύτερο πλοίο. Απο την αρχή θα έπρεπε να σχεδιαστούν οι… Read more »

sotbak

πρέπει πάντως όλοι να χαλαρώσουμε λίγο. Διακρίνω σε όλα τα σχόλια μία ένταση που δεν δικαιολογείται. Παντού αψιμαχίες, λεκτικές ευτυχώς. Ας γίνουμε λίγο πιο ψύχραιμοι όλοι μας και ας μείνουμε στην ανταλλαγή επιχειρημάτων.

andreasmp412c

Θα διαφωνησω. Αφηνοντας στην ακρη αν η επιλογη της μπελαρα ειναι σωστη ή οχι κ μενοντας στην επιλογη του ραφαλ. Η αεροπορια εχει μπει πια στην εποχη των μαχητικων 5ης κ συντομα 6ης γενιας. Ειναι το παρον κ το μελλον του αεροπορικου πολεμου ειδικα για μια αεροπορια σαν την ελληνικη που απαιτει ποιοτικη υπεροχη, κ ειδικα απ τη στιγμη που καθε αγορα θα χει οριζοντα δεκαετιων κ οι ΑΑ δυνατοτητες των απεναντι αυξανονται εκθετικα. Αγορα προηγουμενης γενιας μαχητικων θα ναι ενα τραγικο σφαλμα κατα τη γνωμη μου. Ποσες πιθανοτητες επιβιωσης θα χει ενα εξαιρετικο κατα τ αλλα μαχητικο απεναντι σε… Read more »

sotbak

σωστός για τα υποβρύχια

zlambros

Νομίζω ότι καί 24 είναι καλά. Ζητάς και άλλα 24 Μιράζ 2000-5 αντισταθμιστικά και τα αναβαθμίζεις όλα.θα έχεις μέρα 24 rafale,48 miraz2000-5 και 123 f16v. Στο ναυτικό κοιτάς να πάρεις τις μεκο από Αυστραλία και να δεις πως θα πάει το πράγμα με φρεμ στην Αμερική.

GK21

Ενα πραγμα ειναι σιγουρο.Με τον ενα η τον αλλο τροπο,οι Γαλλοι πρεπει να συνεχισουν να μας “αγαπανε”.Αλλο συμμαχο σε θεματα εξωτερικης και οικονομικης πολιτικης δεν εχουμε.Γερμανοι,Ιταλοι και Ισπανοι ειναι πιο φιλοτουρκοι και απο τους Τουρκους.Υπαρχει βεβαια και ο “θειος Σαμ”,αλλα με την πανδημια να κανει “παρτυ”και τον Ντοναλντ να σκεφτεται την οικονομια στις ΗΠΑ,τα μπετα του στην Τουρκια και την επανεκλογη του,το κοβω λιγο δυσκολο να ασχοληθουν με την Ελλαδα και τα προβληματα της. Απο εκει περα ομως,το παραμυθι που λεγεται [email protected] πρεπει καποια στιγμη να τελιωσει.Με καποιο μαγικο τροπο,το συγκεκριμενο πλοιο,ενω ειναι super ουαου,δεν εχει την ταχυτητα που θα… Read more »

sotbak

+1 από μένα!!!

Digenis

Λοιπόν να εξηγούμαστε .FMS FMS FMS FMS ….δεν μπορουμε να παρουμε αλλιως πλοια !!! 2 κρατοι ειναι διατιθέμενα να δώσουν FMS . Γαλλοι και αμερικανοι … Οι επιλογες ειναι ΜΟΝΟ bel 2-3-4 δις αναλογα πως την θέλουμε ή MMSC 4 δις ή και τα δυο …Δεν υπάρχουν αλλες επιλογες για να ανανεώσουμε τον στολο … .25 χρονια δανεια με 1% δεν υπαρχουν στο ντουνια για αγορα πλοιων …Παρτε τα ΟΛΑ εχθές όσο καλύτερα σε οπλισμό γίνετε .Κόψτε την κλαψα, ολα τα χρειαζόμαστε εχθες όσα περισσοτερα γινετε . 2+2bel extended τούμπανο +4 MMSC με σοναρ τροπιδας και 76αρη ως προσθήκες απο… Read more »

darede

Και βέβαια μπορούμε να πάρουμε και αλλιώς πλοία. Το 25αετες επιτόκιο σήμερα είναι 2,36% που προφανώς είναι μεγαλύτερο απο το 1% που ζητάμε απο τους γάλλους. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, προτιμάμε ένα χαμηλό επιτόκιο που δεν θα προσφέρει δουλειές στην Ελλάδα και δεν θα βοηθήσει την οικονομία να το ξεπληρώσει ή επιλέγουμε το μεγαλύτερο επιτόκιο με εργασία στην Ελλάδα και δημιουργία θέσεων εργασίας. Εγώ θα προτιμούσα το δεύτερο,που θα μου απέφερε και 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης σαν απαιτούμενο του διαγωνισμού που θα έκανα. Πόσο εύκολο είναι με την σημερινή οικονομική κατάσταση, να δανειστείς 10 δις απο τις αγορές που… Read more »

Digenis

Το μονο ελληνικό ναυπηγείο που μπορει να κατασκευάσει την bel ειναι ο σκαραμαγκας !!! Ούτε οι αμερικανικοί μπλέκουν με τον σκαραμαγκα !!! Πηγαν στα μικρά ναυπηγεία και προτείνουν μεν κατασκευή εδω αλλά μικρότερα πλοία .. Πονεμένη ιστορία τα ναυπηγεία .

2,36 σημαίνει 800εκ τόκο … Ποιος θα βαλει την υπογραφη του για 800εκ τοκο για 2 πλοια ? Εγω παντος δεν θα την εβαζα !!! .Βαλε ποσα 800 θα πληρώσουμε .

Τα δανεια για τον στολο θα αγκιξουν τα 7 δις
(3+4) .Με επιτόκιο 2,36% μιλαμε 2,2 δις τοκο ενω με 1% μιλαμε για 914εκ . Τι προτιμάς ??

darede

Ο τόκος σίγουρα δεν είναι 800 εκ τον χρόνο. Για 25 χρόνια με δάνειο 10 δις θα πληρώσεις 1,47 δις, τα οποία φυσικά και δεν είναι μικρό ποσό. Αυτό που δεν μπορούμε να υπολογιστεί είναι το πόσα χρήματα θα επιστρέψουν την 25ετία πίσω στην οικονομία, όταν τα προγράμματα γίνουν εδώ. Και προφανώς δεν μιλάω μόνο για την συναρμολόγηση. Με έναν τέτοιο σχεδιασμό πολλοί θα αναλάμβαναν το ρίσκο αυτό, παρά να πληρώσουν σχεδόν τα μισά χωρίς να έχουν κανένα απολύτως κέρδος

CKfurious

Που τα είδες τα Γαλλικά fms??
Τι επιτόκιο έχουν? τι periodo αποπληρωμής?

ΟΥΔΕΜΊΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΊΑ ΔΙΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠaʼΡΧΕΙ ΟΥΔΕΜΊΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ γαλλικών fms?

Κατά ΒΉΜΑ οι Γάλλοι αρνούνται Goto G agreement και επιμένουν σε εμπορική συφωνία με το NAVAL GROUP με εξόφληση κατά τη παραλαβή των πλοίων

Εάν έχεις καλυτερη πλιροφοριση δώσε rferences/links!!

cep0

2,5++δις€ για 2 πλοία χωρίς ECM και CIWS στο περιβάλλον του Αιγαίου; όχι
….. έστω και μια μοίρα Rafale, συνεπικουρούμενα από τα -5

Voiceofreason

Ίσως τελικά να μην ξέρουμε τί θέλουμε – εμείς που συζητάμε- και γι αυτό να μη μπορούμε να αποφασίσουμε. Το πρόβλημα είναι τα χρήματα – όπως λέει και ο CK Furious – και χωρίς χρηματοδότηση πλοία δε μπορούμε να πάρουμε. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια, κάποιοι θα στενοχωρηθούν αλλά πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές. Καλές οι προθέσεις όσων γράφουν εδώ για διάφορα συστήματα αλλά NO MONEY NO HONEY. Άρα όποιος μας δώσει χρηματοδοτικό εργαλείο από εκείνον θα πάρουμε. Είτε είναι Γάλλοι, Αμερικανοί ή όποιος άλλος. Ένα άλλο θέμα που σκέφτεται η ηγεσία του ΠΝ είναι τα αποθέματα σε πυραύλους αμερικανικού τύπου… Read more »

Thankgod4thebomb

Αμερικανοί F35
Γάλλοι Gowind
Γερμανοί Πυρομαχικά 120
Ιταλοί τορπίλες
Ισραηλινοί heron
Ελληνες μνημόνια

και όλοι ευχαριστημένοι…

sotbak

+ 1 από μένα για το σχόλιο!!!

christos_choris_a

Πάρτε κόσμε: Μία μοίρα Rafale, μία μοίρα F-35, κάποιος θα συμπληρώσει και μία μοίρα F-18E blockIII . Μα είμαστε τελικά τόσο Quatar-αμένοι!

Evanos

Δεν το συζητάμε.. στους σημερινές συγκρούσεις το μαχητικό αεροσκάφος ειναι το νούμερο 1 όπλο… και στην Π.Α ιεραρχικά θα έπρεπε να δίνουμε την απόλυτη εξοπλιστική προτεραιότητα.. Και ναι τα 3 δις επενδυμένα σε μόνο δυο σχετικά σταθερές πλατφόρμες στην θάλασσα .. που αν κατι πάει στραβά θα κλαίμε.. δεν ειναι και πιο σοφή επιλογή.. Αντιθετα 36 υπέρ ευέλικτα Rafale η 8 τετράδες που θα αλονιζουν Αιγαίο και Μεσόγειο.. Μεταφέροντας σε όπλα ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε συνδυασμό με τα f 16 V δημιουργούν μια τρομακτική αεροπορικη ισχύ που θα πρπει να είσαι τρελλος για να θέλεις να δοκιμάσεις το κεντρί… Read more »

AC1

Να ψωνίζουμε από τους Γάλλους σε οπλικά συστήματα που είναι ανταγωνιστικοί. Όχι Belharra αλλά Gowind 2500 με τιμη και διαμόρφωση ίδια με τις πρόσφατα αγορασμένες απο ΗΑΕ. 2 κορβέτες έναντι 750 εκ €, δηλαδή 325€ η μια. Με τα χρήματα της Belharra ψωνίζουμε 7 και λόγω μεγαλύτερης παραγγελίας ίσως και με μικρή έκπτωση έναντι 300 εκ αντί για 325 εκ που πέτυχαν με παραγγελία μόνο δυο τα ΗΑΕ. 7 τεμάχια επί 300 εκ 2,1 δις χωρίς όπλα. Οκτώ (8) βλήματα κατά πλοίων MM-40 Block.3 Exocet, 32 βλήματα ESSM 1 αλλά και 2 με 80 χλμ εμβέλεια επί οκταπλού κάθετου εκτοξευτή… Read more »

npo

Είναι λίγο υπεραισιόδοξο το ΠΝ να θέλει να συνδιαμορφώσει το τελικό πλοίο με αγορά μόλις δύο μονάδων. Είναι γεγονός πως η αεροπορία κουβαλάει πολύ περισσότερη ισχύ πυρός κι απ το ναυτικό και απ τον στρατό. Αν έχεις αεροπορία με άριστη εκπαίδευση (που δεν έχουμε), τα σωστά όπλα (που πες έχουμε) και τα μέσα (που δεν έχουμε όσο θα έπρεπε δλδ ιπτάμενα ανεφοδιαστικά, ραντάρ και Ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και καλές εγκαταστάσεις εδάφους ) είναι αρκετά τρομακτικό για οποιονδήποτε αντίπαλο. Οι Μπελάρες δυστυχώς είναι αρκετά ακριβές, έχουν ελλείψεις για την περίπτωση που θα καταλήξουμε σε κάποιο κακό σενάριο με τους Τούρκους, θα… Read more »

massey-ferguson-65

Δικό σε όποιον Κούβα θες και βσλτον απέναντι από S400….θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος …ο στόλος μας έχει πεθάνει και υποστηρίζεται ακόμα ότι πρέπει να αγοράσουμε αεροσκάφη …..η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣ ςΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΣΕ ΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑΤΗΣ …ΚΑΙ ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΡΟΝΤΗΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ 20 ΑΙΤΙΑ ΓΙΑ ΠΛΟΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ

Athan

Ώχ το μάτι μου.
Πάω για κολλύριο και επιστρέφω σε καμιά βδομάδα να τα πούμε.
Καλό σχολείο αύριο παιδιά (και μπαμπάδες). Stay safe. 🙂

Voltron

Το θεμα εχει γινει σαν ποδοσφαιρικη μεταγραφη…ο παιχταρας εκλεισε, ερχεται, με ποσα, οχι με τοσα, αλλα παραμενει αφαντος… Και οποτε πεφτουμε στον ερωτα των Γαλλων τον πληρωνουμε πανακριβα, απο την εποχη των ΑΜΧ 30 και των F-1. Aς το παρουμε επιτελους αποφαση και ας παμε στις ΑΛΣ η σε αμερικανικο σχεδιο για να παρουν τα πραγματα τον δρομο που πρεπει. Ναι για τα RAFALE (θα τσουξει αρκετα τους γειτονες) αλλα προεχει ο στολος αυτες τις ωρες.

Nikolaos

Να ανακαινίσουμε το σπίτι με ιταλικά πλακίδια, ή να πάρουμε νέο αμάξι; Συγχωρήστε μου, αγαπητοί φίλοι, τον καγχασμό, αλλά περί αυτού πρόκειται. Ήρθε η ώρα να γίνει επένδυση στο ΠΝ, δεν θα έχει αξιόπλοα πλοία σε λίγο! Ήμαρτον, η Τουρκία τρυπάει παντού, με 4-5 φρεγάτες παρούσες, εμείς μία και με το ζόρι ανατολικά της Κρήτης … Οι δυο [email protected] θα είναι η ταφόπλακα του ΠΝ, και το deal πρέπει να τορπιλισθεί με κάθε τρόπο, τουλάχιστον όσο τα Eurofighter του Σημίτη, και για παρόμοιους λόγους. Τα Rafale είναι άξια α/φ. Αλλά όχι φθηνά για αυτό που δίνουν. Δεν είναι game changer… Read more »

sotbak

εμπεριστατωμένο σχόλιο όπως πάντα

Nikolaos

Η πικρή αλήθεια, αγαπητέ μου φίλε, είναι ότι μας λείπουν κομμάτια του παζλ, βλ. και την απάντησή μου στον Stratilatis.

Stratilatis

Νικόλαε, δεν θα διαφωνήσω με το σχόλιό σου, αλλά μην ξεχνάμε τις αποστολές του κάθε όπλου σε περίοδο πολέμου. Αποστολή του ΠΝ είναι να προασπίσει και να διατηρήσει ανοικτές τις θαλάσιες οδούς σε περίοδο πολέμου. Το επιτυγχάνει αυτό με τα υπάρχοντα μέσα; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Ακόμα και αν είναι προϊστορικά. Από την άλλη, αποστολή της ΠΑ είναι να διατρήσει ανοικτό τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο, όχι μόνο τον Εθνικό, και να επιτύχει στρατηγικά πλήγματα στον αντίπαλο. Το επιτυγχάνει αυτό με τα υπάρχοντα μέσα; Η απάντηση ειναι ΟΧΙ. Υπολείπεται αεροσκάφους κρούσης, καταστολής αεράμυνας και εναέριας υπεροχής. Τέτοια αεροσκάφη είναι ή το… Read more »

Nikolaos

Κωνσταντίνε, σπανίως διαφωνούμε, και εδώ επίσης συμμερίζομαι πλήρως τις κρίσεις σου για το θέμα της οικονομικής/πολιτικής δέσμευσης. Οι δαπάνες για την άμυνα είναι ανελαστικές και είναι συνάρτηση της απειλής, όχι του τι θα περισσέψει από τα άλλα. Δεν πιστεύω ότι το F-35 απέτυχε ή θα αποτύχει, είναι τεράστια η επένδυση που έχει γίνει. Η φράση-χυλός too big to fail θα μπορούσε να έχει επινοηθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Όπως άλλωστε και το F-111 δεν απέτυχε, τουναντίον έδωσε στην USAF (με το ανάλογο κόστος …) επί δεκαετίες απολύτως μοναδικές παγκοσμίως δυνατότητες κρούσεως, τις οποίες μια υπερδύναμη έχει την πολυτέλεια να πληρώσει.… Read more »

Konstantinos_Zikidis

Το θέμα της δυνατότητας active cancellation του SPECTRA πλανάται στον ορίζοντα εδώ και καιρό, με μία “χλιαρή” επιβεβαίωση από την Dassault μετά τις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Επί της αρχής, ακούγεται εξαιρετικό να μπορείς να μειώνεις το ίχνος σου τεχνητά, χωρίς τους συμβιβασμούς που επιφέρει η σχεδίαση στελθ ή το επιπρόσθετο κόστος υποστήριξης για τη διατήρηση της χαμηλής παρατηρησιμότητας. Από την άλλη, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να μπορείς να “ξεγελάσεις” ένα σύγχρονο ραντάρ AESA, με ακραία αναπήδηση συχνότητας (extreme frequency agility), με διευρυμένο φάσμα (spread spectrum) και ακανόνιστη σάρωση, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο απλά να αντιληφθείς ότι σε κοιτάζει… Επομένως, διατηρούμε… Read more »

dokimos

Καλά τα λες και στο φινάλε τους λες του Γάλλου κοίταξε εδώ φίλε Μακρόν με τις τιμές που θέλεις να πάρεις για δυο φρεγάτες α) είναι μεγαλες και β) μετά τα όπλα που έχεις δεν εξυπηρετούν τον σκοπό μας μπορεί να μην μπορέσουμε να συνεργαστούμε αυτή την φορά αλλά σίγουρα θα τα βρούμε αλλου στην πορεία φιλαράκι είσαι τσιμπα και μια βάση για 20χρονια σε αυτό το νησακι Μετά πας στον θείο Σαμ του ζητάς τα δάνειο που σου έταξε περνεις 2 μοίρες F35 με προκαταβολή και τα υπόλοιπα σιγά σιγά κάπως έτσι ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος με ένα… Read more »

Pagoboy

Ρε παιδιά δηλαδή αν μια τουρκική φρεγάτα η μάλλον φρεγάτες είναι στα όρια της υφαλοκρηπίδας μας εκεί κάτω στην Μεσόγειο στα θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και μια παραβιάζουν την υφαλοκριπιδα μας μια αποσύρονται στη δικιά τους και αυτό.το κρυφτούλι γίνεται μια βδομάδα θα πετάς τα rafale από πανω 24 ωρες το 24ωρο για να αντιδράσουν σε τυχόν παραβιάσεις?? Η θα τους βυθίσει αμέσως χωρίς προειδοποίηση χωρίς παρουσία σημαίας κλπ κλπ κλπ μην τρελαθούμε τελείως σε ναυτικό και πλοία επιφανείας έχουμε μείνει πολύ πίσω..κράτος με τον μεγαλύτερο στόλο εμπορικών συμφερόντων να μην έχει ναυτικό πέρα από 4 φρεγάτες Ύδρα και… Read more »

Stratilatis

Δύσκολο ερώτημα. Θυμίζει λίγο να πουλήσω το ρολόι για να πάρω κομπολόι. Μιλάμε για δυο διαφορετικά όπλα με διαφορετικές αποστολές. Η ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι με το υπάρχον υλικό ποιό όπλο μπορεί να φέρει, έστω και με δυσκολία, σε πέρας την αποστολή του. Για το Ναυτικό, Δεν είμαι σίγουρος αν χρειαζόμαστε αντιαεροπορικές φρεγάτες. Ναι ξέρω οι γείτονες αναπτύσουν μία δικιά τους κλάση, και σε απάντηση θέλουμε και εμείς το ίδιο παιχνιδάκι. Αλλά τις χρειαζόμαστε πραγματικά; Σε ποιό σημείο της ΖΕ του ΠΝ δεν θα υπάρχει αεροπορική προστασία; Χρειάζεται κάποιες μεγάλες μονάδες επιφανείας (προς αντικατάσταση παλαιότερων μονάδων) για να… Read more »

Yiorgos

 Stratilatis Αγαπητέ Στρατιλατη, συγνώμη αλλά δεν συμφωνώ με τα στοιχεία που παραθέτεις για το F35. Πολύ θα ήθελα να ήξερα από πού προέρχεται η πληροφορία ότι το F35 μπορεί να εντοπιστεί από τα 30 μίλια και δεύτερον ότι το Rafal δεν εντοπίζεται στα 30 μίλια λόγω του ενεργού στελθ/ακύρωσης ραδιοκυμάτων? Από την αντίληψη πού έχω από συναδέλφους της Π.Α ΗΠΑ το F35 είναι όντως ένα αεροσκάφος πού αλλάζει το παιχνίδι, και άσχετα με τις παιδικές ασθένειες του, προτιμώ να είναι στο Ελληνικό οπλοστάσιο πάρα στο Τουρκικό. Ευτυχώς ο Ερτογαν έκανε το παιχνίδι για μας. Μην ξεχνάς ότι ο Ερτογαν διατυμπανιζε… Read more »

Stratilatis

Φίλε Yiorgos, Θα πρέπει να ανατρέξω στα 2ΤΒ pdf αρχείων για να βρώ τις εργασίες που το αναφέρουν πολλές από τις οποίες είναι διαβαθμισμένες λόγω εργασίας μου σε εταιρίες του χώρου ως freelancer. Νομίζω ότι καποιος αναγνώστης της Πτήσης, αν δεν κάνω λάθος ο κος Ζηκίδης, έχει δώσει link για δωρεάν ανάγνωση εργασίας στο sciencedirect που καταλήγει σε αυτό ακριβώς το συμπέρασμα και δεν διαφωνώ καθόλου από την προσωπική μου εμπειρία. Από την άλλη there is not such a think as a free meal. Που σημαίνει. Ναι η διατομή μπορεί να είναι, υπό προϋποθέσεις, από 0.001m^3 ώς 0,05m^3 , όσο… Read more »

Dimitris

Ενώ δεν διαφωνώ στις παρατηρήσεις που αφορούν στο αντίτιμο της τεχνολογίας στελθ που αφορά στην αύξηση του υπέρυθρου ίχνους (η ηλεκτρομαγνητική ενέργεια απορροφάται απ’ την απορροφητική βαφή και είναι λογικό ότι θα μετατραπεί σε θερμότητα) εκτιμώ ότι το F-35 είναι κάτι πολύ διαφορετικό απ’ το Rafale. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη το προμηθευτούμε. Και δεν πρέπει να το αποφύγουμε. Είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος. Αισθητήρες, λογισμικό (μια εν πολλοίς άγνωστη πτυχή των πλεονεκτημάτων των συγκεκριμένων μαχητικών) σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικό ραντάρ δίνουν ένα πολύ ικανό οπλοσύστημα. Η ικανότητα αποφυγής του εντοπισμού του δεν λοιπόν το μόνο του πλεονέκτημα. Αν… Read more »

dokimos

Εδώ που έφτασαν τα πράγματα με την ενεργοποίηση των S400 των απεναντι πρέπει να σφυξουμε το ζωνάρι για κάνα 2 μοίρες F35 για αντιστάθμιση και μάλλον για εκεί οδηγούσαν τα πράγματα αλλά τα χάλασε ο ρημαδιασμενος κορονοιος

nigozs

Εδώ ανεβάσατε βίντεο με την μαχητικότητα των Μιράζ και έχετε κάνει συζητήσεις επί συζητήσεων για τις Μπελαρα. Τώρα, βαφτίζοντας ένα άρθρο “αιρετικό” λέτε, μήπως να πάρουμε Ραφαλ αντί Μπελαρα……..
Άλλο μήλα άλλο πορτοκάλια.
Εκτός και αν σκέφτεστε FREMM και να πάρουμε Ραφαλ αντί Μπελαρα.
Καθόλου άσχημη ιδέα, όμως οι Γάλλοι θα αγριεψουν.
Τέλος, αν δεν έχουν ECM δεν λέει καθόλου.

adpanos

Μια ποσότητα 40 Rafale πρέπει να αγοραστούν ΑΣΧΕΤΑ με το τι θα γίνει με τα F35 και με τις Bellharra. Η πολεμική προπαρασκευή των ΕΔ, δεν είναι είτε το ένα είτε το άλλο. Θέλουμε δικινητήριο αεροσκάφος, φορέα των πιο εξελιγμένων όπλων για να φτάνει Κύπρο, ως αντικατάσταση των F4. Καλό θα ήταν τα παλαιά F4 να αντικατασταθούν με 36 Rafale F4. Αν το υπουργείο Αμύνης ήταν έξυπνο θα έπρεπε να κάνει μια ζήτηση- συμφωνία ΠΑΚΕΤΟ, 4x Belharra + Mirage Upgrade (mk3) ομογενοποίηση + 36x Rafale + 6 x GOWIND ========================================================================= Το μόνο που θα έλλειπε μετά θα ήταν 24 x… Read more »

GiannisKak

Οχι, δε θεωρω πως η αποκτηση Rafale ειναι λυση. Αγαπω το συγκεκριμενο μαχητικο αλλα αυτη τη στιγμη το ΠΝ ποναει! Καλυτερα να αναβαθμιστουν προς το παρον τα Mirage 2000 -5Mk2 παρα να “πεταχτουν” τοσα χρηματα και το ΠΝ να βρισκεται στην ιδια κατασταση. Πρεπει να προχωρησουμε σε αλλαγη του στολου, ομως αυτη πρεπει να γινει λογικα και χωρις σπαταλες. Αν επιμενει το ΠΝ σε φρεγατες FTI, τοτε καλο θα ηταν να αφησουμε εκτος τους MdCN. Αντι γι αυτους και τους Aster 15, θεωρητικα θα μπορουσαμε να εχουμε τους CAMM ER μαζι με τους Aster 30 (8 κελια με 32 πυραυλους… Read more »

massey-ferguson-65

Τα 2,5 δις που λένε εκτός από τα πλοία και τα όπλα περιλαμβάνουν και μια τεράστια γκάμα ανταλλακτικών,εκπαίδευσης,υποδομών…και επιπλέων δεν θα μεταφέρουν κάθε μέρα scalp naval..θα φέρνουν 32 aster 30…όπως στα mirage δεν κουβαλαναι ποτέ scalp απλός τα έχουμε στα αποθέματα μας…τέλος οι Ιταλοί σε μια 4 αιτία θα πιστοποιήσουν τους camm-er στον silver των aster …εις το μόνο που θα μείνει να κάνουμε είναι να τον πιστοποίηση με και στο σύστημα μάχης των belharra και θα είναι κουφέτο το πλοίο….

GiannisKak

Καταλαβαινω τι λες αδερφε ομως εγω αλλο λεω και προτεινω. Θα μπορουσαμε να αγορασουμε νεες FREMM οι οποιες απ’ οσο ξερω μπορουν να φερουν τον ιδιο οπλισμο (μειονεκτημα το ρανταρ που δεν θα ειναι Seafire 500) και λογικα θα ειναι σε χαμηλοτερη τιμη καθως ειναι παλαιοτερες. Τα 2,5 δις λοιπον που θελουν οι 2 FTI, ισως και ξανα λεω ΙΣΩΣ γιατι δεν γνωριζω απο οικονομικα, θα μπορουν να δωθουν για 4 FREMM. Οσο για τους MdCN και τους Aster που αναφερεις, οι πρωτοι ισως θα ηταν καλυτερο να βρισκονται (μελλοντικα) μονιμα στα υποβρυχια μας και να μην επιβαρυνουμε περισσοτερο αυτη… Read more »

peet14

Μάλλον το πιό σωστό ερώτημα θα ήταν το τι να αγοράσουμε απο τη Γαλλία ώστε να εξοφλήσουμε την πολιτική στήριξη που μας παρέχει ,σε πολλούς τομείς .Το αν θα είναι α/φ ή πολεμικά πλοία είναι το επόμενο ερώτημα . Απ ότι φαίνεται η πρόταση για τις δύο Bel καρκινοβατεί για πολλούς και ουσιαστικούς λόγους . Το ότι χρειαζόμαστε κάποια πολεμικά πλοία που να αντικαταστήσουν κάποια γερασμένα πολεμικά του στόλου είναι παραδεκτό απ όλους ,όπως επίσης είναι νομίζω ανάγκη να αντικατασταθούν και τα Φαντομ H λύση για τα Φαντομ δεν μπορεί να είναι τα Ραφάλ και για οικονομικούς λόγους και για… Read more »

Fingolfin

Ότι και αν αποφασίσουμε θα πρέπει να υπάρξει μεταφορά τεχνογνωσίας/τεχνολογίας διαφορετικά όχι. 1) Δεν έχουμε λεφτά για 24 Rafale. Εκτός αν μας προσφέρουν οι Γάλλοι μεταχειρισμένα. 2) Αν και θα ήθελα να το δω με το εθνόσημο, ωστόσο στην ΠΑ φαίνεται πως τα πράγματα είναι πιο “στρωμένα”. Δηλαδή με αναβάθμιση 122 F-16V και μερική αναβάθμιση των blk 30 καθώς και των mirage μπορεί να περιμένει με άνεση την έλευση των F-35. 3) Με τους Γάλλους συζητάμε για φρεγάτες 12 χρόνια. Ή τους κοροϊδεύουμε ή δε ξέρουμε τί θέλουμε. Και αν μας “δουλεύουν αυτοί, υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να μας… Read more »

sotbak

καλό σχόλιο

Astrachan

Αναφερθηκα στα mirage που απέσυρε η Ταϊβάν…
Τα Ζubr είναι όλα λειτουργικά;
Εθνικό πλοίο χθές…

Steve

εθνικό πλοίο σαν τις ΤΠΚ και Υποβρύχια…
1πλοίο κάθε 4 χρόνια…. και με διπλή τιμή…

Pyriflegethwn

Έχουμε φτάσει στα αλήθεια να συζητάμε το δίλημμα ή αεροπλάνα ή πλοία; Όταν γνωρίζουμε ότι το καθένα έχει ένα ιδιαίτερο, απαραίτητο ρόλο να παίξει σε μια σύγκρουση; Ακόμη και σε δύσκολες οικονομικά συγκυρίες νομίζω ότι δεν πρέπει να φτάνουμε σε τόσο οριακά σημεία.. Η γνώμη μου συνοψίζεται στα εξής: -Αν μπορούμε να ακυρώσουμε [email protected] και να πάμε τάχιστα σε άλλο τύπο με μεγαλύτερους αριθμούς τότε ΝΑΙ -Αν πρέπει να πάρουμε κάτι από τους Γάλλους τότε μεγάλο αριθμό αντιπλοϊκών exocet MM40 για τα νησιά. Κλάσεις μικρότερο κόστος, αληθινός πονοκέφαλος για την Τουρκία (εδώ αξίζει άρθρο, όπως κάνατε με τα αναβαθμισμένα RM-70)… Read more »