19.8 C
Athens
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ...

ThinkOutOfTheBox: Μεταχειρισμένα LCS (2 Freedom KAI 2 Independence) από τις ΗΠΑ αντί για αντιτορπιλικά ή καταδρομικά, αποσύρονται μέσα στο 2021

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος, είχαμε γράψει ένα άρθρο που μάλλον o τίτλος του εστίασε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, και έτσι αρκετές “λεπτομέρειες” χάθηκαν στη ροή του κειμένου. Για να ξέρουμε τι λέμε, το άρθρο που αναφέρουμε είναι αυτό…

Το Πεντάγωνο θέλει να αποσύρει γρηγορότερα 13 καταδρομικά Ticonderoga, ευκαιρία για το ΠΝ;

Εκείνη την περίοδο, καθώς επέκειτο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, και έχοντας πληροφορίες πρώτα για την αποδέσμευση δυο αντιτορπιλικών κλάσης ΑΒ, θεωρήσαμε πως η διαθεσιμότητα ενός μεγάλου αριθμού καταδρομικών κλάσης Ticonderoga θα είχε επίσης αξία για το ΠΝ. Άλλωστε, παρά τη μεγάλη ηλικία τους, τα Tico είναι σε καθεστώς συνεχών εκσυγχρονισμών, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα παραμείνουν σε υπηρεσία για αρκετά χρόνια ακόμη, συνεπώς η υποστήριξή τους θα είναι δυνατή.

Φυσικά, οι πληροφορίες που έχουμε για την αποδέσμευση των δυο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke παραμένουν, και δεν έχει αλλάξει κάτι σε όσα ξέρουμε. Απλά το ΠΝ, έχει αποφασίσει πως σε περίπτωση παραχώρησης των Tico, δεν πρόκειται να αρνηθεί την προσφορά, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει τεράστιες επενδύσεις σε συντήρηση, υποδομές και στελέχωση. Εδώ που είμαστε, δεν μας παίρνει να είμαστε ιδιαίτερα εκλεκτικοί.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Τώρα, στην ίδια είδηση που είχαμε γράψει για την ενδεχόμενη απόσυρση μεγάλου αριθμού καταδρομικών κλάσης Ticonderoga, είχαμε γράψει και άλλα, αρκετά ενδιαφέροντα. Το USN, που ασχέτως του ότι ο Πρόεδρος θέλει 355, μάλλον έχει συμβιβαστεί με κάπου στα 270 με 280 πλοία εν ενεργεία.

Ανάμεσα σε αυτά που προβλέπεται να αποσυρθούν, είναι και 4 από τα ολοκαίνουργια Littoral Combat Ships (LCS). Εδώ, πρέπει να θυμίσουμε πως το USN επέλεξε να βάλει σε υπηρεσία δυο τύπους LCS, της Lockheed Martin, την κλάση Freedom, και της Austal, την κλάση Independence.

Νεότερα στοιχεία για την εγκατάσταση του πυραύλου NSM στις LCS

Το USN έχει τα πρώτα δυο πλοία από κάθε κλάση, σύνολο 4, για πλοία δοκιμών, αν και τα πλοία αυτά είναι πλήρως εξοπλισμένα. Για την ακρίβεια, τα έχει για δοκιμές όπλων και weapon modules, ενώ δοκιμάζουν, ή μάλλον δοκίμαζαν, και λύσεις για διάφορα μηχανολογικά προβλήματα της κλάσης.

Θυμίζουμε πως τα LCS έχουν ελάχιστα χρόνια σε υπηρεσία, και επίσης είναι εξαιρετικά προηγμένα πλοία, με πολύ μικρές ανάγκες σε πλήρωμα. Μεγάλο μειονέκτημα θεωρείται και για τα δυο το προωστήριο σκεύος που χρησιμοποιεί watjets, αλλά αυτό είναι παράλληλα και πλεονέκτημα, καθώς το Freedom μπορεί να πιάσει τους 47(!) κόμβους και το Independence τους 44. Τέτοιες ταχύτητες, από πλοία αυτού το μεγέθους δεν επιτυγχάνονται εύκολα.

Το αμερικανικό ναυτικό προτείνει την πρόωρη απόσυρση των πρώτων 4 LCS μια δεκαετία νωρίτερα!

Φυσικά, τα πλοία αυτά, μιας και είναι τα πρώτα της κάθε κλάσης, δεν έχουν ενσωματωμένες τις βελτιώσεις που προφανώς εφαρμόστηκαν στα επόμενα από κατασκευής, αλλά προφανώς τις έλαβαν στη συνέχεια. Συνεπώς, μιας και οι δυο κλάσεις είναι ενεργές στο USN, πιστεύουμε πως οι όποιες “παιδικές” ασθένειες έχουν ιαθεί.

Πολλοί θα έχουν αρκετές “μομφές” σε σχέση με το ενδεχόμενο απόκτησης των συγκεκριμένων πλοίων από το ΠΝ. Καταρχάς, θα θεωρηθεί λάθος η απόκτηση δυο ουσιαστικά κλάσεων πλοίων, κάτι που θα αυξήσει την πολυτυπία. Αν και θεωρητικά έχουν δίκιο, ας δούμε λιγάκι γιατί το ίδιο το USN, πήρε αυτά τα πλοία.

Υπογραφές για τις 4 Σαουδαραβικές φρεγάτες LCS αξίας 2 δισεκατομμυρίων

Είναι προφανές, πως στη λογική του USN αλλά και του ΠΝ, ταιριάζει η κλάση  Freedom. Το θέμα όμως είναι πως το Independence είναι μια εκπληκτική σχεδίαση, που καταφέρνει να έχει ένα, όχι απλά μεγάλων διαστάσεων, αλλά τεραστίων, ελικοδρόμιο, που μπορεί να φιλοξενήσει δυο ελικόπτερα MH-60R ή ένα CH-53J, κι όλα αυτά σε ένα πλοίο με εκτόπισμα 3100 τόνων! Εκτός αυτού, η ειδική του σχεδίαση επιτρέπει την εκτόξευση πυραύλων σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ μπορεί να μετατραπεί σε ταχύ μεταφορικό πανεύκολα.

Όλα αυτά, προφανώς συγκίνησαν το USN, και δεν δίστασε να υιοθετήσει δυο διαφορετικές κλάσεις πλοίων, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που και το ΠΝ δεν πρέπει να αφήσει αυτή την ευκαιρία, αν φυσικά του δοθεί, να πάρει αυτά τα δυο πλοία (εννοούμε κλάσεις πλοίων).

H πρόταση για 4 αμερικανικές φρεγάτες LCS ήταν στο τραπέζι από το καλοκαίρι και είναι αυτή!

Επίσης, αν πάμε σε ναυπηγικό πρόγραμμα, είναι πολύ καλύτερο να ξέρει το ΠΝ ότι δεν υπάρχει μόνο ο κατασκευαστής της Freedom, αλλά θα ήταν λάθος για την Austal να μην έρθει κι αυτή, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Για την ιστορία και μόνο, η πρόταση της Austal για την FFG(X) συνεχίζει κανονικά.

Τώρα, για τα Freedom έχουμε μιλήσει αρκετές φορές. Με την παρούσα μορφή τους τα πλοία φυσικά και είναι σχεδόν άοπλα για το Αιγαίο, αφού ο σκοπός τους ήταν να αντιμετωπίζουν επιθέσεις από ταχύπλοα των φρουρών της Επανάστασης στον Περσικό. Γιαυτό κι έχουν κάθετους (!) εκτοξευτές για AGM-114L Hellfire, με εμβέλεια 8 χιλιομέτρων. Συνεπώς, δεν κάνουν για εμάς, σωστά; λάθος.

Το φορτίο των AGM-114L και των 2 × 30 mm Mk44 Bushmaster II πυροβόλων είναι μέρος του SUW module, και αυτό μπορεί να αλλάξει. Στη θέση των Hellfire, τα LCS μπορούν να φέρουν είτε RGM-84 Harpoon, είτε, ακόμη καλύτερα, NSM. Φυσικά η Ελλάδα δεν έχει NSM, αλλά έχει απόθεμα RGM-84, και άνετα τα SUW modules μπορούν να μείνουν πίσω στις ΗΠΑ.

Οι θέσεις των Hellfire και των Bushmaster στις δυο κλάσεις LCS

Η αντιαεροπορική άμυνα και στις δυο παράλληλες κλάσεις παρέχεται από πυραύλους RAM, είτε από “απλό” εκτοξευτή RAM 21 Θέσεων στις Freedom, είτε από SeaRAM των 11 θέσεων στις Independence. Τώρα, και τα δυο πλοία έχουν 2 × 30 mm Mk44 Bushmaster II αλλά στη θέση του ενός ή και των δυο μπορούν να μπουν 8πλοί εκτοξευτές Mk41. Σας φαίνεται περίεργο; κακώς, τα πλοία κατασκευάστηκαν έτσι ώστε να είναι modular.

Η τοποθέτηση των Mk41 στη θέση των Bushmaster (ή έστω των Mk56) θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα, σε επίπεδο Ναυστάθμου, με την βοήθεια απλά κάποιου γερανού. Μια απλή άποψη του πως θα μπορούσε να ήταν η LCS Freedom, χωρίς άλλες αλλαγές, με την τοποθέτηση ενός 8πλου Mk41 μπορείτε να το δείτε στην παρακάτω φωτογραφία του Navalnews.com.

 

To LCS Freedom με 8πλό εκτοξευτή Mk41 στη θέση του ενός Bushmaster II

Τα πλοία έχουν προηγμένο CMS (διαφορετικό σε κάθε κλάση δυστυχώς), και ένα αρκετά ικανό ραντάρ 3D. Μπορούν λοιπόν άνετα να καθοδηγήσουν κάποιον πύραυλο ESSM Block II, αν και για πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων θα ήταν δόκιμη η τοποθέτηση κάποιου STIR (σαν FCR). Ακόμη όμως και χωρίς Mk41/ESSM, τα πλοία έχουν ανώτερη Α/Α προστασία από μια μη εκσυγχρονισμένη S, χάρη στα RAM.

Tο όποιο πιθανό υψηλό κόστος συντήρησης (του προωστηρίου σκεύους, γιατί τα ηλεκτρονικά δεν είναι και τόσο sophisticated) αντισταθμίζεται από τις πολύ χαμηλές ανάγκες στελέχωσης των πλοίων. Οι Freedom απαιτούν 50 άτομα, ενώ μπορούν να φιλοξενήσουν άλλους 15 για τις αποστολές (πχ πληρώματα ελικοπτέρων και προσωπικό). Οι Independence χρειάζονται μόλις 40, ενώ μπορούν άνετα να φιλοξενήσουν άλλα 35 άτομα για τις ανάγκες της αποστολής.

Χάρη στην υψηλή ταχύτητα, τα LCS μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε εντός της αχανούς ελληνικής ΑΟΖ με χρόνους πολύ μικρούς. Μπορούν να ενισχύσουν φρουρές απομονωμένων νησιών (Καστελόριζο) με αποσπάσματα επιθετικών ή αναγνωριστικών ελικοπτέρων, ενώ παράλληλα άλλα πλοία παρέχουν ανθυποβρυχιακή κάλυψη.

Για παράδειγμα, θα ήταν δύσκολο τα Independence να μεταφέρουν AH-64A+ Apache/ OH-58D Kiowa Warrior σε ελάχιστες ώρες στις εσχατιές της ΑΟΖ μας; και φυσικά από εκεί να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυνάμεις που προσπαθούν να αποβιβαστούν πχ στη Μεγίστη; ενώ ταυτόχρονα, MH-60R από άλλα πλοία παρέχουν ανθυποβρυχιακή κάλυψη. Βέβαια, με 44 ή 47 κόμβους, μάλλον οι τορπίλες έχουν λίγες πιθανότητες ευστοχίας.

Το αμερικανικό ναυτικό παραγγέλνει επιπλέον δύο LCS από την Austal

To ότι τα πλοία αυτά έχουν waterjets, είναι λογικό να προκαλούν άγχος στο ΠΝ. Θέλουμε όμως να θυμίσουμε, πως αντίστοιχο ήταν το άγχος στο ΠΝ όταν παραγγέλθηκαν κάποτε η ΕΛΛΗ και η ΛΗΜΝΟΣ με τους αεριοστροβίλους. Τόσο μάλιστα το αντίστοιχο άγχος των Τούρκων, που τις πρώτες ΜΕΚΟ200ΤΝ τις παράγγειλαν με diesel (GODAD), ενώ το ΠΝ, που ήξερε καλά πλέον, επέλεξε GODOG για τις δικές του. Το αποτέλεσμα είναι οι Track I MEKO200TN να είναι πολύ υποδεέστερες, αν όχι υποβαθμισμένες, των ελληνικών MEKO200HN. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι πως κάποια στιγμή, όλοι πρέπει να κάνουν την υπέρβαση.

Τυχόν παραχώρηση των LCS στο ΠΝ από τις ΗΠΑ, ίσως τελικά “αφυπνήσει” τους Γάλλους, που αρνούνται πεισματικά να παραχωρήσουν μεταχειρισμένα πλοία. Παρά τα όσα έχουν κατά καιρούς γραφεί, η Γαλλία δεν προσφέρει μεταχειρισμένα πλοία, ούτε καν τις φρεγάτες LaFayette, που ελάχιστη επιχειρησιακή αξία θα είχαν σε σχέση με ότι έχουμε σήμερα. Ίσως, μπροστά στο ενδεχόμενο το ΠΝ να πάει σε πλοία LCS στο ναυπηγικό πρόγραμμα, τότε μπορεί να άλλαζε το σκηνικό άρδην, και οι Γάλλοι να ενδιαφερθούν περισσότερο.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!

Τέλος, πρέπει να πούμε και δυο ακόμη πλεονεκτήματα. Καθώς τα LCS θα επιχειρούν για αρκετές δεκαετίες στο μέλλον, το USN θα συνεχίζει να τις υποστηρίζει και το ΠΝ δεν θα ψάχνει ανταλλακτικά στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου. Επίσης, όταν “αύριο” το USN αρχίσει να τα αποσύρει, το ΠΝ θα ήταν ιδανικός αποδέκτης των πλοίων (όπως έγινε κάποτε και με τις φρεγάτες S από την Ολλανδία).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο είναι απλά ThinkOutOfTheBox, προσπαθεί να δώσει τη διάσταση μιας είδησης που αφορά το USN από ελληνικής πλευράς. Δεν έχει σχέση με την πιθανή παραχώρηση εκ μέρους των ΗΠΑ αντιτορπιλικών, ούτε σχετίζεται. Οτιδήποτε νεότερο έχουμε για το θέμα Arleigh Burke, θα το γράψουμε άμεσα.

Επίσης, δεν προτείνουμε την αγορά LCS σαν καινούργια κατασκευή, αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει το Ναυτικό. Αλλά, αν, λέμε ΑΝ, το USN τα αποδεσμεύσει, θα ήταν πιστεύουμε μεγάλη ευκαιρία, ή θα έπρεπε τουλάχιστον να το σκεφτούμε…


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

126 ΣΧΟΛΙΑ

126 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
SpaceMan

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά θα σταθώ σε μία φράση…”Εδώ που έχουμε φτάσει” λοιπόν, οτιδήποτε καλύτερο από τα μέσα που ήδη διαθέτουμε, μας ενδιαφέρει…τελεία.

MisCo

με κάποιες τροποποιησεις στον οπλισμό (καποιο Oto Melara – Harpoon), θα ηταν νομιζω καλοδεχούμενες και έχουν και ζωη μπροστά τους. Θα ελεγα κιολας οχι για να αντικαταστήσουν αλλα για να προστεθούν στην οροφή φρεγατών.

20 χρονια Π&Δ....

…διαβαζω, οπως και πολλοι αξιωματικοι της ΠΑ και οχι μονο! Χρονια τωρα αυτες οι καταγραφες των αποψεων εδω στην Πτηση, ολων των αναγνωστων, μονο καλο κανουν! Η δικη μου αποψη λοιπον εδω που φτασαμε το 2020 ειναι πρωτα να αναβαθμιστει οσο το δυνατοτερο υπαρχων υλικο και μετα να προχωρησουμε σε προμηθεια νεου υλικου. Πρεπει πρωτα να αναβαθμιστουν τα 38 φ16 Μπλοκ 50 στην εκδοση V και τα 24 Μιραζ 2000 5 στα προτυπα που αναβαθμιστηκαν τα Μιραζ 2000 9 των ΗΑΕ! Μετα εχει σειρα το ΠΝ με τις 4 φρεγατες ΜΕΚΟ. Αφου γινουν αυτες οι αναβαθμισεις σειρα εχει η προμηθεια… Read more »

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Τορπιλες πρώτα πρώτα αδερφέ! Έχουμε υποβρύχια χωρίς τορπιλες έλεος!

Mageiras

ΟΧΙ!

Bioshock

Ω ΝΑΙ!

stepa

Το φρεγατοθεμα της βραδυας {Κυριακη γαρ }

CKfurious

Λέω και εγώ weekend χωρίς να πλακωθούμε περί ναυτικών θεμάτων γίνετε!!! 😥 Αργά μας το βγάλετε το θέμα!! 😎 Λοιπόν: Περί TICO: Aλλοι αναφέρουν πως το Ναυτικό τα έχουν απορρίψει λόγω κόστους συντήρησης και.. ξεσπιτώματος αρκετών προς Σούδα Βάλτε και τις καρέκλες που θα χαθούνε εάν αποσυρθούν 3- 4 s για να βρεθεί πλήρωμα για 2 tico!! Όπως γράφετε με 9S να πρέπει να φύγουν δεν μας παίρνει να είμαστε επιλεκτικοί much!! Επιπλέον και οι Combatand θα πρέπει να αντικατασταθούν και τα πλοία αυτά μπορεί να καλύψουν και αυτό το ρολο λόγω ταχύτητας και μεγέθους Aʼλλες πληροφορίες αναφέρουν πως τα… Read more »

Μιχάλης

Σε μια τέτοια περίπτωση πακέτου Arleigh Burke, MMSC και LCS θα ήμουν θετικός.

Animades

Άσε που τα πληρώματα των πυραυλακάτων είναι περίπου ίσα με τις κλάσεις αυτών των ταχύτατων φρεγατών !!!
αντικατάσταση Combatande με LCS και Independence ..???

x-m

Λογικότατο το σχόλιο αλλά το σενάριο έχει “τρύπες”……Και πλοία και F-35 ; Απο Γαλλία τίποτα ; Απλά δεν γίνεται……..

CKfurious

Είπαμε πέφτει πολύ σανo στη πιάτσα!

Από Γάλλους δεν έχουμε καμια πληροφορία περί του χρηματοδοτικού πακέτου

Όλα στον αέρα οποτε δεν θα εκπλαγώ εάν τραβήξουν ακόμα τη …διερεύνηση της πιθανότητας συμμετοχής στο πρόγραμμα των [email protected]

Ίδια δήλωση έκανε και για τα F35 άλλωστε!!

Από αμερικανους υπάρχουν τα FMS και Excess Defence Articles

AB και TICOs δύσκολο και για αυτούς να απελευθερώσου αλλα και για εμάς από άποψη κόστους αξιοποιίησις

Από την άλλη τα LCS μια Χαρά θα μας έρχουν ώστε να φύγουν μη εksξυχρονισμενες S και Combatand!

Mageiras

2 κλάσης freedom, 2 κλάσης independence,4 MMSC, 2 Tico κατά τα άλλα θα είχαμε αβάσταχτη πολυτυπια αν είχαμε SM2 και Aster30 ταυτόχρονα…μάλιστα!

CKfurious

Τις [email protected] και τα asterδεν τα βάζω μέσα

Είπε και ο υπουργός πως έχουμε μακρά διαπραγμάτευση εάν και ο Μητσοτάκης μάλλον θα υπογράψει ότι του δώσουνε οι Γάλλοι την άλλη βδομάδα

Τα MMSC είναι παραγωγο του FREEDOM και η LM είναι αγαπημένη μας εταιρία οποτε δεν βλέπω τα αλλα!

Αλλα τελικά μάλλον δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω!!!

agnostosependytis

Όπως έχω πει πολλάκις σε σχόλια στο site αυτό, έπρεπε ήδη να έχουμε κάνει ενέργειες να τις πάρουμε, καθότι είναι ολοκαίνουργιες. Ακόμη και αν είναι υποδεέστερες άλλων μοντέρνων για τα γνωστά προβλήματά τους, είναι καινούργιες και έχουν 2-3 πολύ καλά στοιχεία, συν ότι φυσικά δεν συγκρίνονται με τις S που θα αντικαθιστούσαν, ούτε με τις ΜΕΚΟ. Φυσικά, επειδή δεν θα μας τα δίνανε έτσι για την καλή καρδιά, κάτι θα έπρεπε να δώσουμε, γιατί όχι παραγγελία πχ των νέων FFG(X), ενώ χρήσιμο θα ήταν να συζητηθεί καμιά πατέντα για δεύτερο MK41 που μετά θα έκανε τα πλοία πολύ καλά, έχοντας… Read more »

Μιχάλης

Ακόμα και αν υπογράψουμε αύριο για δύο Belharra θα μας παραδοθούν στην καλύτερη περίπτωση το 2025-26 ακόμα και αν υποθετικά μας παραχωρηθούν τα δύο Arleigh Burke πάλι θα χρειαζόμαστε νέα πλοία.
Ως εκ τούτου συμφωνώ με την ενδεχόμενη παραχώρηση των πλοίων το 2021 αρκεί να μην είναι είναι εις βάρος της παραχώρησης των δύο Arleigh Burke.

Nick

Ναι -με την προυπόθεση πως θα μπουν τα οπλικά modules. Ιδανικά πλοία για ταχύτατη ανταπόκριση σε απειλή και με ελάχιστες απαιτήσεις σε πλήρωμα.

ΑΛΛΑ οχι αυτα τα 4 αντί 2 βαριά AAW warships. Ιδανική περίπτωση θα ήταν να μας δίνονταν και τα 6, αν δεν είναι δυνατόν προτιμάω τα 2 AAW. Fast missile boats έχουμε ήδη, άλλα μας λείπουν.

Stavrogin1

θα πάρω τα δύο independence γιατί είναι μούρη, η μαχητική ικανότητα και η πρόωση είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Ο ασχετος

Ετσι!!!!

Iomar

Μαζί σου!

Κάποιος

Stavrogin1 Stavrogin1 Το αυτοκίνητό σου το αγόρασες με κριτήριο την ποιότητα εικόνας DVD ή ρυθμού κατανάλωσης βενζίνης;

ΥΓ
Παρακαλω τους να μη πνίξουν και αυτο το σχόλιο….

Neilos

Αφου πιάσαμε το Out of the Box να το τερματήσουμε… Αν μας χαρίσουν τα σκάφη να πάρουμε τις δυο LCS Independent να τις οξυγονοκολλήσουμε και έτσι ισοφαρίζουμε το υπο κατασκευήν τουρκικό ελικοπτεροφόρο, σχεδόν…

Mageiras

Οι Ιταλοί αποσύρουν το San Giorgio…

Thras

xaxaxaxa! πολύ καλό!

Μιχάλης

Ο τίτλος πάντως είναι παραπλανητικός μιας και λέει “αντί για αντιτορπιλικά η καταδρομικά” ενώ το άρθρο ξεκαθαρίζει πως τα δύο αυτά θέματα δεν σχετίζονται.

Geo

Θέλω να εστιάσω στην κλάση Independence διότι θεωρώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι κάτι διαφορετικό και ενδεχομένως μπορεί να προσφέρει κάτι ξεχωριστό στο Αιγαίο αλλά και την Ελληνική ΑΟΖ. Η ταχύτητα της συγκεκριμένης κλάσης καθώς και ο σχεδιασμός να επιχειρεί σε παράκτιο περιβάλλον το καθιστά ιδανική πλατφόρμα να υποστηρίζει και αντιαποβατικές δραστηριότητες. Με δυνατότητα να φιλοξενεί και δεύτερο ελικόπτερο θα μπορούσε να μετατραπεί σε σημείο(φωλιά) εφόρμησις επιθετικών ελικοπτέρων. Stealth σχεδίαση με 44 κόμβους και έχοντας δυνατότητα τοποθέτησης RAM μπορεί να βρίσκεται παντού στο Αιγαίο σε ελάχιστο χρόνο χωρίς να είναι εύκολο να εντοπιστεί (λόγω σχεδιάσης). Το μειονέκτημα της μικρής ισχύς… Read more »

MPAMPIS

Με τα χίλια….και ας αντικαταστήσουν και πυραυλακατους…….πολυ καλη ομάδα μάχης με τις ρουσεν……

zap

Για να μην μακρηγορω, μαζι με Tico ή AB, ΝΑΙ, χωρις Tico ή AB, OXI !

Spirit

Ολα τα είχαμε, αυτό μας έλλειπε.

George

Πάλι καλά που αν μας προσφέρουν TICO δεν θα τους βρίσουμε κιόλας! Όλα να τα περιμένουμε από εμάς! 2 Tico, 4 MEKO εκσυγχρονισμένες σωστά και 6 Gowind 3100 με ESSM (ΗΑΕ) για να βγάλουμε και την υποχρέωση στους Γάλλους και είμαστε κομπλέ από φρεγάτες και πάνω. Μετά μένει η μετεξέλιξη των FAC που θα έπρεπε να είναι κάτι σαν την εξέλιξη της κορβέτας Baynunah (και όχι παρωχημένα σχέδια όπως οι SV) Και οι Gowind και οι Baynunah μπορούν να ναυπηγηθούν στην Ελλάδα (με κλειστό κόστος όπως κάνει η Μαλαισία με τις δικές της Gowind) κάνοντας ένα καινούργιο ξεκίνημα αρκεί να… Read more »

Steve

“Φυσικά, οι πληροφορίες που έχουμε για την αποδέσμευση των δυο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke παραμένουν”

ΠΤΗΣΗ συνεχίζεται ακόμα να πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα AB????
Η πληροφόρηση που έχετε ανανεώνεται ή σας το είπε κάποιος τότε και στηρίζεστε σε αυτό?

Miscojones

1. Τα Ticonderoga ποτέ δεν είχαν απασχολήσει το ΠΝ αλλά μόνον τους ειδήμονες περί αμυντικών θεμάτων. 2. Αν οι όποιες “παιδικές” ασθένειες των LCS είχαν ιαθεί, οι Αμερικάνοι (το λέω επειδή έχω κάτσει αρκετά χρόνια στο Αμέρικα) θα τα κρατούσαν για τον εαυτό τους και δεν θα τα άφηναν σε καμία μάντρα να σαπίζουν (από μάντρα θα μας τα δώσουν, αν μας τα δώσουν). 3. Το USN για να αποσύρει τόσο νωρίς ένα πλοίο, σημαίνει οτι πρόκειται για παταγώδη αποτυχία και δεν κάνει ούτε για παλιοσίδερα. Από όσο γνωρίζω αυτά τα πλοία απασχόλησαν πολύ τα ΜΜΕ γιατί χρειαζόντουσαν βοήθεια και… Read more »

vasilisk

ΕΦΟΣΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ThinkOutOfTheBox,ΟΙ 2 FREEDOM NA ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,ΜΥΚ-ΕΤΑ-ΠΕΖΟΝΑΥΤΩΝ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙ Η HΓΕΣΙΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΓΙΑ RIBS ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΧΕΙΑ Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗELLFIRE ΚΑΙ ΟΠΛΙΣΜΟ ΩΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ..ΟΙ 2 Independence NA METATΡΑΠΟΥΝ ΣΕ FFG[X]ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΟΡΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ AUSTAL.OI Independence EXOYN ENA ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,ΜΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΕΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟΚΑΡΙΝΑ ΣΚΑΦΗ ΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΑΣ…

Nikolaos

Δεν είναι μονάδες στόλου, και θέλουν πολλά για να πλησιάσουν, χωρίς να έχει ανταποδοτικότητα.
Πλήρης φόρτος πυραύλων για δύο πλοία AEGIS, αντίστοιχες βελτιώσεις υποδομών, άμεσος εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ 200ΗΝ με 3D radar, ESSM Block II & RAM, άμεση απόκτηση τορπιλών σε ικανούς αριθμούς, άμεση απόκτηση MM.40 Block III & RGM-84 Harpoon τελευταίων προδιαγραφών για ενίσχυση του πενιχρού αποθέματος (αλλά και επαναπιστοποίηση των ΑΜ.39 και αγορά πρόσθετων). Τώρα. Χθες. Και έναρξη συζητήσεων για ναυπήγηση στην Ελλάδα νέας κλάσεως ως κορμού του στόλου προς αντικατάσταση των 6 φρεσκαρισμένων Κορτενάερ.

DimitrisXr

Ηλπιζα να τα εχει γραψει καποιος μην τα ξαναγραφω και κουραζω. +1

Manolis

Σωστος Nikolae, και το αρθρο δεν υπολογιζει καθολου οτι τα πλοια ειναι προσφατης κατασκευης, αρα δεν θα δοθουν φθηνα, ποσο μαλλον δωρεαν. Κατι που πολλοι παραβλεπουν, ειναι οτι απο οσα αμερικανικα (παλαια) πλοια εχει παρει το ΠΝ (και το ΤΝ) απο τις ΗΠΑ, ΠΟΤΕ δεν ηταν ολα δωρεαν αλλα τα περισσοτερα αγοραστηκαν ή αποκτηθηκαν με μισθωση (leasing) και αποπληρωμη στο τελος για να αποκτηθουν οριστικα. Το -οποιο- κοστος αποκτησης/μισθωσης , μαζι με τα απολυτως απαραιτητα κονδυλια για εγκατασταση του απαραιτητου για το ΠΝ οπλισμου και εξοπλισμου, πιθανοτατα να καταστησουν τυχον αγορα τους ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ στην αποκτηση των πλοιων που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειαζεται… Read more »

dimitrov

Με προαίρεση για άλλες 4(+2) προκειμένου να αντικατασταθούν οι 4 ΜΕΚΟ 200ΗΝ και αργότερα τα 2ΑΒ, οι οποίες μέχρι τότε θα θέλουν αλλαγή και είναι ακόμα αμφίβολο το αν θα έχουν έστω ψιλοφρεσκαριστεί. Ωραιότατο πρόγραμμα 25ετίας. Όσον αφορά το RAM θα μου έφτανε η αναβάθμιση των υφιστάμενων συστημάτων φάλανξ σε Blck1B και μάλιστα για όλα τα συστήματα σε υπηρεσία. Μην ξεχνάμε πως φάλλαγγες και ραμ μπαινοβγαίνουν και σε άλλα πλοία. Σε νέες φρεγάτες ας πούμε ή σε παλιά Α/Τ. Ενώ θα πρόσθετα και αναβάθμιση όλων των RAM σε μπλοκ 2. Κατά τα άλλα αν το τοιχοκολλήσεις αυτό το κείμενο έξω… Read more »

AtenRa

Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να προσνηωθεί και F-35Β στο LCS Independence αφού είναι μικρότερο σε μήκος και πλάτος από τα CH-53 SeaStalion.

Επίσης το σκάφος έχει πολύ μεγάλο χώρο και μπορεί να μεταφέρει και φορτία όπως Hamvees εσωτερικά με ράμπα στο πλάι η στην πρύμη.

Πιστεύω θα προσφέρουν πολλά στο ΠΝ αν αποκτηθούν και πρέπει να το κοιτάξουν οι αρμόδιοι διεξοδικά και να κινηθούν γρήγορα για την απόκτηση τους.

ΙΤΑΛΟΣ

Μονο οι διαστάσεις του κατάστρωματος παίζουν ρόλο δηλαδή? Σε καπάκι capesize προσνηωνεται?

Mavi70

Δεν μπορεί να προσγειωθεί F-35 μόνο σε έκτακτη ανάγκη. Αν προσγειωθεί δεν ξανά απογειώνεται το παίρνεις με γερανό.

Κάποιος

«Προσνηωθεί» «Απονηωθεί»
ΠΡΟΣ-ΑΠΟ-ΝΑΥΣ

NKB

Λογικη η αποκτηση των τεσσαρων φρεγατων και των δυο arleigh burke και των τριων ticonderoga. Ολες οι παραπανω προσθηκες ειναι “ενδιαμεσες λυσεις” και υπαγονται στον κανονα “ενα πλοιο μεταχειρισμενο για ενα πλοιο νεας κατασκευης”. Και ενδεχομενως να ακολουθησουν και αλλες “ενδιαμεσες λυσεις” πιο εξωτικες…… απο USA μερια. Το ιδιο βεβαια ισχυει και για την αποκτηση μοναδων απο το ΠΝ απο αλλες χωρες. Και δεν ειναι και λιγες…….. Καλο βραδυ και καλη εβδομαδα………

ETS

Αν μη τι αλλο τουλαχιστον στο περιοδικο προσπαθειτε να βρειτε λυσεις.. Η ερωτηση που θελω να σας κανω ειναι εαν εχετε πληροφοριες αν το ιδιο πνευμα αναζητησης και ανησυχιας υπαρχει στο ΥΠΕΘΑ η στι ΠΝ γιατι δεν βλεπουμε να κινειται κατι ουτε καν στο θεμα του εκσυγχρονισμου των ΜΕΚΟ.. Εξεταζουν λυσεις αμεσης ενισχυσης του στολου γιατι εμεις διαβασαμε προσφατα στον αμυντικο τυπο οτι ο ΑΓΕΝ απερριψε στην συναντηση με τον πρωθυπουργο τα TICO ενω το αρθρο δεν αποκλειει την αποκτηση τους.. Τελικα τι συμβαινει? Να σημειωσω επισης οτι οι επανδρωσεις των TICO ειναι μεγιστες σε Ατλαντικες αποστολες ενω εμεις εδω… Read more »

Giorgos

Το σχέδιο της Austal καλοδεχούμενο – το σχέδιο της LM αφήστε το! Καλλίτερα με λιγότερα σκάφη.

Κάποιος

Γιατί το σχέδιο της Austal καλοδεχούμενο;;;;;
Επειδή είναι φουτουριστικό;;;;;;

Λαμαρίνες είναι όλα!
Τι όπλα και συστήματα φέρουν πάνω μετράει….

Αλλά βέβαια… όταν κρίνουμε ένα αυτοκίνητο με κριτήριο ποιότητας εικόνας blue ray και όχι ρυθμού κατανάλωσης βενζίνης… τι περιμένουμε;;;;

KOSTAS57

Προφανώς αλλού θέλει να σταθεί ο σχολιαστής αλλά εσείς βλέπετε αυτό που θέλετε. Αφήστε, λοιπόν, εμάς τους ναυπηγούς να ξέρουμε καλύτερα.

Κάποιος

απλα… KOSTAS57

nikos

Είναι αλουμίνιο φλαμπε όμως εδώ που φτάσαμε ότι μαζέψουμε κακο είναι δεν μπαίνω στην αναλυση

ΙΤΑΛΟΣ

Σαν τα τικο δηλαδή?

kouk21

Δεν ξερω αν τα πλοια ειναι τα καταλληλα για να καλυψουν τις οποιες αναγκες του Π.Ν.Δεν ξερω αν μπορουν να γινουν οι μετατροπες που λετε για να τα φερουμε στα μετρα και στα θελω μας.Δεν ξερω αν υπαρχουν τα χρηματα και η τεχνογνωσια γι αυτες τις μετατροπες.Δεν ξερω επισης αν μπορει να σηκωσει το Π.Ν. το κοστος συντηρησης/υποστηριξης των συγκεκριμενων πλοιων στους δυσκολους καιρους που ζουμε.Αυτο που σιγουρα ξερω ειναι πως ο πνιγμενος απ τα μαλλια του πιανεται.Οι φρεγατες του Π.Ν. ειναι παλιες,ταλαιπωρημενες και τεχνολογικα ξεπερασμενες.Οποτε εδω που φτασαμε δεν μας περνει να κανουμε τους δυσκολους.Παντως ας μην κοροιδευουμε τους… Read more »

NickKoliopoulos

Το ετήσιο κόστος συντήρησης για τα πλοία αυτά έχει αναφερθεί οτι είναι της ταξης των 79 εκατομμυρίων δολλαρίων ανά σκάφος!! Σίγουρα είναι μια καλή ευκαιρία αυτά τα πλοία των οποίων οι δυνατότητες τους στην παρούσα μορφή υπολείπονται σημαντικά εκείνων μιας φρεγάτας με ενισχυμένες ικανότητες aaw? Μην φτάσουμε να τα πληρώσουμε περισσότερο από τα. Tico…

NickKoliopoulos

Ενδεικτικά για τα tico αναφέρεται από διάφορες πηγές ετήσιο κόστος λειτουργίας 28-35 εκατομμύρια δολλάρια ανά σκάφος..

christos_choris_a

Το τεράστιο ελικοδρόμιο των φρεγατών της κλάσης Freedom θα μπορούσε με κατάλληλη ενίσχυση να επιτρέψει και την προσνήωση μαχητικών F-35B για σύντομο ανεφοδιασμό με καύσιμα και Α/Α πυραύλους. Εκεί που ένα αεροσκάφος που επιχειρεί στην ανατολική μεσόγειο διαπιστώσει οτι δεν του επαρκούν τα καύσιμα της επιστροφής θα υπάρχει η φρεγάτα ή και 2 φρεγάτες στη μέση απόσταση μεταξύ Κύπρου και ανατολικής Κρήτης μαζί μ’ ένα στολίσκο.

kmilioris

Την ίδια δουλεία κάνει και ενα C130 και ανεφοδιαζει όλα τα αεροσκάφοι μας…. Με πολυ μικρότερο κόστος…. Ασε που δεν εχουμε και F35B και προσωπικά δε νομίζω να αποκτήσουμε!!!

ΙΤΑΛΟΣ

Ναι σίγουρα είναι το ίδιο, τι ελικόπτερο τι uav τι Harrier τι F35B. Πλάκα κάνεις έτσι? Ο τσακωνας ήταν επιστήμονας μπροστά μας πιο πρόχειρα δεν παει

Anas

Εδώ παρακαλάμε να μας αποδεσμεύσουν τους AGM-114L και θα τους βγάλουμε για να βάλουμε harpoon??? Οι Freedom είναι ότι πιο κατάλληλο για το Αιγαίο. Σκάφη ταχύτατα με αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα ίδια με τις τουρκικές κορβέτες Ada (RAM) και 24 βλήματα AGM-114L ικανά να αποτρέψουν οποιαδήποτε αποβατική ενέργεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά στα Δωδεκάνησα. Πρόκειται πραγματικά για ”φρουρούς” του Αιγαίου. Αν μπορούσαν να τοποθετηθούν 8 harpoon ίσως στην πλώρη δεξιά και αριστερά πίσω από το κύριο πυροβόλο καλώς. Τοποθέτηση MK41 θεωρώ πως δεν αξίζει, άλλος ο ρόλος αυτών των πλοίων στο Αιγαίο. Η Ελλάδα χρειάζεται τέτοια σκάφη.… Read more »

Reddine

Δε νομιζω να βγηκε τυχαια η ονομασια little crappy ship(LCS)

Greymalckin3

Ο μόνος λόγος απόκτησης είναι να τα ξεγυμνωσουμε απ’τά ραντάρ ram Η/Π σουίτες και να τα χρησιμοποιήσουμε στην αναβάθμιση των ΜΕΚΟ γιατί για τπτ άλλο δεν κάνουν γι’αυτό το USN τα σουτάρει πριν κλείσουν 10ετια σε υπηρεσία

Kostas

Για μα προλάβω τυχόν σχόλια που θα κριτικάρουν την αξιοπιστία αυτών των σκαφών και τις βλάβες που βγάλανε κατά τις δοκιμές, θέλω να επισημάνω ότι το αμερικανικό ναυτικό πραγματικά «τεντώνει» τα πλοία και τα πληρώματα τους με πολύμηνες αποστολές σε ωκεανούς.

Καμία σχέση με τις κατά κανόνα μικρότερες σε χρόνο και αποστάσεις του ΠΝ

Επομένως τα ανωτέρω πλοία αποτελούν σαφώς ενδιαφέρουσες προτάσεις

sotbak

και ειδικά σε σύγκριση με τις Σ ή τις παλιές ΤΠΚ!!!!!

Aegis-3

ΟΧΙ! Γιατί…:
Floating Train Wreck: The Navy’s Littoral Combat Ship Is a Disaster
June 11, 2019
https://nationalinterest.org/blog/buzz/floating-train-wreck-navys-littoral-combat-ship-disaster-62127
Why the Navy’s Littoral Combat Ships Are so Terrible
October 21, 2019
https://nationalinterest.org/blog/buzz/why-navys-littoral-combat-ships-are-so-terrible-90066

commenter

Σύνοψη: Παρότι έχουμε ανάγκη από ΑΒ ή/και Τίκο προτείνετε να πάρουμε στη θέση τους τα χιλιομπαλωμένα τέσσερα πλοία δύο διαφορετικών κλάσεων με υπερβολικά λιγότερο οπλισμό από ότι χρειαζόμαστε και κυρίως με καθόλου στην πράξη δυνατότητες αντιαεριπορικού αγώνα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα “πλήρως εξοπλισμένα” πλοία που συγκίνησαν το USN έχουν όχι και τόσο sophisticated ηλεκτρονικά και ένα αρκετά ικανό ραντάρ 3D. Προτείνετε να προσθέσουμε στις ΜΕΚΟ,Belharra (αφήνω έξω τις S τις οποίες προφανώς και θα αποσύρουμε άμεσα) Freedom και Indipendence τις οποίες θα χρησιμοποιήσουμε για να μας δώσουν μεταχειρισμένα οι Γάλλοι φτάνοντας τους τύπους σε ΕΞΙ έχοντας και την… Read more »

darede

“Αν και η λογική λέει ότι θέλουμε τις Belharra με περισσότερα κελιά πυραύλων ακόμα και από αυτά που γράφονται (32) και για αυτό το συζητάμε τόσο με τους Γάλλους και μας λένε για έξτρα κόστος έρευνας κλπ γιατί τέσσερις 8πλοί χωράνε στις Belharra τις οποίες στα προσχέδια τις εμφάνιζαν και με τέσσερις 8πλούς στη μία σειρά μόνο από άκρη σε άκρη με χώρο μπροστά και για περισσότερους”

Που το είδες αυτό; Πότε οι γάλλοι έλεγαν για περισσότερα απο 32 κελιά;

commenter

Διάβασε ξανά. Η λογική λέει ότι εμείς τα ζητάμε, όχι ότι το είπαν οι Γάλλοι. Οι Γάλλοι μας προσφέρουν την δική τους έκδοση και εμείς ζητάμε περισσότερα. Από τη στιγμή που υπάρχει χώρος και η σχεδίαση προφανώς για τουλάχιστον τέσσερις εκτοξευτές καθώς στα προσχέδια τις εμφάνιζαν με τέσσερις μόνο στη μία σειρά και μας λένε ότι χρειάζεται μελέτη για περισσότερα κελιά τότε η λογική λέει ότι ζητάμε αυτό το κάτι παραπάνω και αυτό διαπραγματευόμαστε, το σύν στο 4+. Ούτως ή άλλως η πλώρη τους έχει σχεδιαστεί να είναι φαρδιά και έχει χώρο, τουλάχιστον για δύο σειρές των τριών εκτοξευτών για… Read more »

commenter

https://imgur.com/GWZGpZI Χωρίς να αυξήσω τις διαστάσεις του πλοίου, μόνο αυξάνοντας τους εκτοξευτές. Θα μπορούσε άραγε να γίνει και να μην επηρεαστεί η πλευστότητα του πλοίου αρνητικά και με μεγαλύτερες μηχανές να έχει και την επιθυμητή ταχύτητα; Θα κόστιζαν πολύ πάνω από 2,4 δις οι δύο; Πάνω από 3 δις;

Scalp_eg

Άγιε Νικόλα μου, φύλαξε μας απο τα “αλουμινόχαρτα” της μαμάς Locheed.
Ελπίζω να τα πάρουν τίποτα σαουδάραβες, να σωθούμε απο αυτή τη προοπτική.
Επίσης σχετικά με το ότι οι γάλλοι δεν προσφέρουν τίποτα,
κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες οτι για να υπογράψουμε για τις Belharra
μας νοικιαζουν την ολοκαίνουργια, του “κουτιού” Fremm-da, την “Αλσατία”
με τους 32 Aster 30!, και οι 2 Lafayette είναι πάντα στη συζήτηση σαν αντισταθμιστικά.
Πτήση γιατί δεν αναφέρεις πουθενά οτί στο στολίσκο του γαλλικού αεροπλανοφόρου έχουν ενταχτεί και 1 ελληνική Μέκο και 1 ελληνικο 214?
Δεν ισχυεί?

ΙΤΑΛΟΣ

Ωραιος ο παίχτης πες τα! Αλλά για να είμαστε και αντικειμενικοι να πούμε πόσο ακούγεται ότι θα πάει το. νοίκι της alsace, πόσο η κάθε μία belhara και γιατι οι lafayette δεν είναι αλουμινοχαρτο σε σχέση με τις freedom!

Mavi70

Καλημέρα,
Τα πλοία είναι εξαιρετικά στην διαμόρφωση των 140 μέτρων για Φ/Γ της Freedom class(το κόστος είναι ένα μεγάλο θέμα).Αν θέλουμε ένα καινούργιο ναυπηγικό πρόγραμμα σε περίπτωση που θα σταματήσουμε στις 2 Bel .2. Με παραχώρηση από ΗΠΑ θα έπαιρνα μόνο τις Independence με δυο modules των αμφίβιων επιχειρήσεων & ανορθόδοξου πολέμου και ναρκοπολέμου. Νομίζω ότι τα συγκεκριμένα πλοία μπορούν να προσφέρουν στους παραπάνω τομείς που χρειαζόμαστε λύσεις.
To άρθρο που αναφέρεται η Πτήση είναι αυτό.
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/03/how-lockheed-martin-plans-to-make-the-freedom-class-lcs-more-lethal-and-survivable/
και όπως θα διαβάσετε μπορεί να πάρει 16 vls ΜΚ41 στην έκδοση Freedom 115 μέτρων.

ΓΑΤΑ

The U.S. Navy says the Freedom class Littoral Combat Ship USS Little Rock will get a 150-kilowatt class laser weapon system from Lockheed Martin this year.

https://www.thedrive.com/the-war-zone/31843/navy-littoral-combat-ship-will-soon-be-armed-with-a-laser-weapon-system

Evanos

Συγκινητικός ο συνδυασμός ταχύτητας και δυνατότητας μεταφοράς επιθετικών ελικοπτέρων οπουδήποτε…νομίζω ότι το χρειαζόμαστε αυτό το πλοίο εάν γίνει διάθεσιμο..

SAAB

Θα κάνω μία πρόταση για άνοιγμα διαλόγου. Να πω εκ προοιμίου ότι δεν έχω κάτι εις βάρος κανενός σώματος στρατού. Καλό θα ήταν όμως να γίνει από όλους (όχι μόνον από αυτήν την ιστοσελίδα) μία συζήτηση για εξορθολογισμό της χρήσης του στρατεύματος και άρα των εξοπλισμών σε έναν πόλεμο. Έτσι όπως το πάμε εμείς και με την επιδειξιομανία που μας διακατέχει (εγώ το κάνω καλύτερα από όλους πχ το ΠΝ καλύτερα από τα άλλα δύο σώματα κοκ) θα ξαναφαληρίσουμε σίγουρα. Όλα τα όπλα για τα οποία κουβεντιάζουμε μας δίνουν ένα εκπληκτικό επιθετικό μέτωπο. Να δούμε όμως και λίγο την περίπτωση… Read more »

kakaouskia

Καλημέρα Μακριά και αγαπημένα από τις LCS. Πλοίο που σε τόσο νεαρή ηλικία είναι υποψήφιο για περικοπές από το USN δεν κάνει. Όπως κατέδειξε και ο Νικόλαος, τα πλοία αυτά ΔΕΝ είναι μονάδες στόλου και χρειάζονται αρκετά χρήματα για να γίνουν τέτοια. Χρήματα που είναι δυσεύρετα στο Π.Ν. του σήμερα. Άν είναι το Π.Ν. να πάρει πλοία τέτοιας κατηγορίας, ας κοιτάξει τα πλοία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής. Καλύτερα εξοπλισμένα και συμμετείχαν και σε αποστολές ακόμη και στον Περσικό Κόλπο. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει ένα από τα LCS δοκιμών εν πλώ. Παρατηρήστε τις εξαγωγές καυσαερίων. ) Όσο αφορά δε την επάνδρωση των… Read more »

My_name_is_Nobody

Από τα αλάνια (ΑΒ- Tico) στα σαλόνια;

JohnnyB

Δεν συνεχίζουμε καλύτερα την ναυπήγηση μιας βελτιωμένης κλάσης Ρούσσεν?

MisCo

Μια βελτιωμένη εκδοχή της θα επρεπε να συνεχιστει! Το σχέδιο ειναι δικο μας πλέον, το ναυπηγειο υπάρχει, η ανάγκη για αντικατάσταση πολλών ακομα ΤΠΚ υπάρχει, τα λεφτά δεν υπάρχουν αλλα υγεία.

Μια έκδοση της με καπως καλυτερα stealth χαρακτηριστικα, κανα Strales και δυνατότητα ASW, καποιο νεοτερο radar, δυνατοτητα για drone, δεν θα ηταν κακή ιδέα θεωρώ.

commenter

Hellfire. Hellfire. Hellfire.

MisCo

Super Vita με Hellfire? να τον ριξει που? Δεν την καλυπτει ενα Strales? Που εχει και μεγαλυτερο βεληνεκες?

commenter

Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε συμμετάσχει στο πρόγραμμα μαζί με τους Αμερικανούς και να βάλουμε σε όλες τις ΤΠΚ, τις κανονιοφόρους και στα περιπολικά του λιμενικού (μαζί με πυροβόλα) έναν ελάχιστο αριθμό. Στο Αιγαίο θα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από άλλα σκάφη του είδους και σκάφη ειδικών επιχειρήσεων, αποβατικά και ό,τι άλλο έχει να μας πετάξει η Τουρκία στη μούρη. Κανονικά θα έπρεπε να βάλουμε και στις φρεγάτες. Σύντομα το ανατολικό Αιγαίο θα είναι σαν τα στενά του Ορμούζ. Θα έπρεπε βασικά να τα έχουμε κάνει ήδη εμείς για τους Τούρκους έχοντας την πλευρά μας καλυμμένη με Hellfire και κατευθυνόμενες… Read more »

giannis82

Δεν έχει κανένα νόημά νομίζω hellfire πάνω σε Super Vita αν το κανόνι της μπορεί να φτάσει και να επεράσει το βεληνεκές του hellfire με καλά ποσοστά επιτυχίας της βολής. Συν οτι με ένα τυπου πχ Strales θα μπορεί να έχει μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών σε σχέση με hellfire (συν το κόστος). Ενας πύραυλος αποκτά νομίζω σοβαρό νόημα ύπαρξής οταν μπορείς να ρίξεις απο αρκετά μακρύτερα ( απο το κανόνι σου) και με ακρίβεια πλήγματος ή από μακρυά με σχετική ακρίβεια αλλά με μεγάλο όγκο πυρός που θα εξαΰλωση μια μικρή περιοχή.

commenter

Και πόσους στόχους μπορεί να εμπλέξει ταυτόχρονα το κανόνι μίας ΤΠΚ, μίας κανονιοφόρου, μίας φρεγάτας; Όταν μάλιστα υπάρχει το ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη με πολλαπλές απειλές από τον αέρα αλλά και την θάλασσα ταυτόχρονα; Οι Αμερικανοί ξεκίνησαν το πρόγραμμα επειδή ένιωθαν λάρτζ; Αντί για Hellfire βάλε κατευθυνόμενες ρουκέτες έστω. Η ανάγκη υπάρχει, απλά όπως πάντα περιμένουμε να συμβεί η στραβή για να καταλάβουμε ότι υπάρχει γιατί δεν βαριέσαι;

giannis82

Συμφωνώ, στην Ελλάδα γενικα κατα την γνώμη μου δεν υπάρχει μια συνεχεία στα προγράμματα. Θα μπορούσε να βγει μια νεα αναβαθμισμενη έκδοση Ρουσσεν για το αιγαίο. Μεγαλύτερη και αναβαθμισμενη σε τεχνολογία αλλα και οπλικά με ίσως με ενα μικρο ελικοδρόμιο για drone ή για κανονικό ελικόπτερο αλλά και σε πολεμο ανθυποβριχιακο. Συν προσθήκη ετοίμων λύσεων για πυραύλους, ικανούς να πλήξουν και χερσαία πχ βλέπε λύσεις απο ισραηλ αλλά και από άλλους. Στη ουσια η μετεξελιξη του σχεδιου σε μια μικρή κορβέτα που θα είναι οπλισμένη σαν αστακός. Ηδη η ρουσσεν για την κλαση του οπλικά ειναι πολύ καλα εξοπλισμένες νομίζω.… Read more »

NikolakiEfentis

Αν παραχωρούντο τσάμπα, ναι μόνο για τα καταμαράν Independence και υπό όρους! Τα Freedom έχουν αεριοστρόβιλους MT-30 οι οποίοι είναι ανώτεροι των LM-2500 αλλά να μπει ένας ακόμη τύπος αεριοστροβίλου στους πάρα πολλούς υφιστάμενους και μάλιστα για ένα πλοίο που δεν αποτελεί κάποια βασική λύση για το ΠΝ το θεωρώ απαράδεκτο. Από κει και πέρα το CMS και των 2 κλάσεων δεν υπάρχει στο ΠΝ, θέλουμε κι άλλο; Το 57άρι πρέπει να φύγει και να μπει το 76άρι. Το να δίναμε χρήματα για VLS Mk-41 & Stir όταν για τις ΜΕΚΟ δίνουμε ψίχουλα, ε όχι… Ωραία τα χαρακτηριστικά του (αλουμινένιου)… Read more »

Nestoras

Με δεδομένο ότι η πολυτυπία είναι τεράστιος εχθρός στα κόστη λειτουργίας Στρατιωτικών μέσων, θα έλεγα ότι είναι υπερβολικό να σκεφτούμε την αποδοχή και των 2 τύπων LCS στο ΠΝ. Καθώς οι ΜΕΚΟ παραμένουνε σε υπηρεσία, οι “S” θα υπηρετούν ταυτόχρονα με τους αντικαταστάτες τους και θα αποσύρονται σταδιακά,μέχρι την ολοκληρωτική τους αποστράτευση, ότι οι Belharra είναι προς ένταξη επίσης στο ΠΝ, και με τους 2 τύπους LCS, μιλάμε για ως και 5 κλάσεις κυρίων μονάδων επιφανείας ταυτόχρονα σε υπηρεσία μεταξύ του 2026 (προβλεπόμενη εισαγωγή των Belharra) και του 2030 (πιθανή απένταξη της τελευταίας “S”). Και όλα αυτά σε Ναυτικό των… Read more »

My_name_is_Nobody

Αλήθεια , μιας και το θυμήθηκα, με εκείνα τα drone που θα εξόπλιζαν πλοία του στόλου, έχουμε κάποιο νέο;

Southpaw

170 εκατομμύρια στοιχιζει ο εκσυγχρονισμος των τικο συν 250 για τα οπλα ας πουμε 400 στρογγυλα, οσο μια μικρομεσαια φρεγατα, για το ισχυροτερο πλοιο της μεσογειου που θα υπηρετει για αλλα 20 χρονια στο usn. Και το συζηταμε ακομα; Εξη πρεπει να παρουμε, αν μας τα δινουν, μη πω οκτω. Αν θελουμε να είμαστε ανεξάρτητοι δηλαδη και οχι προτεκτορατο της τουρκιας . Γιατι πλεον παίζεται στα σοβαρά, η ανεξαρτησια μας. Η θα κυριαρχησουμε συντριπτηκα στην ανατολικη μεσογειο, μαζι με τους συμμαχους μας, η θα γινουμε αποικια των τουρκων , νεση λυση φοβαμαι πως δεν υπάρχει.

sotbak

πέστα!!!!, we must become game changers!!!!

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

με 400 μυρια οχια μικρομεσαια φρεγατα ουτε μικρομεσαιο πατινη δε περνεισ!

Aegis-3

Στις ΗΠΑ γίνεται τεράστια συζήτηση για περιορισμό των μεγάλων πολεμικών πλοίων κλάσης ΑΒ και πάνω. Ο λόγος είναι ότι σε περιοχές που υπάρχει συνωστισμός πολεμικών πλοίων και πυραυλικών συστημάτων τα μεγάλα πολεμικά σκάφη εκτός από μεγάλο στόχο, είναι τόσο ακριβά και σημαντικά που δεν μπορείς να ρισκάρεις την εμπλοκή τους. Τα Tico θεωρούνται παρωχημένα λόγω μεγέθους και προβλημάτων στη συντήρηση τους, ενώ τα ΑΒ που είναι η αιχμή του δόρατος, είναι πολύ ακριβά και σημαντικά για να χρησιμοποιηθούν σε κορεσμένες περιοχές. Τα LCS πρέπει να δεχτούν ακριβές αναβαθμίσεις για να γίνουν αξιόμαχα. Οι πύραυλοι των Κινέζων έχουν αλλάξει το παιχνίδι.… Read more »

Consigliere_

Τα φορτωνουμε ΠΕΠ στο καταστρωμα και γινονται destroyers

agnostosependytis

1 ΠΕΠ και μια συστοιχία S-300 ή Patriot 🙂

Kapoios

Έτσι όπως μας τα λέτε εκεί στην ΠΤΗΣΗ το US Navy σε λίγο καιρό θα ξεμείνει από πλοία, καθώς θα τα έχει δώσει όλα στην Ελλάδα.

Kapoios

Δεν θυμάμαι να είχατε πρόβλημα να εγκρίνετε σχόλια με “τσιτάτα” – όπως λέτε – όταν αυτά είναι εναντίον μου ή άλλων σχολιαστών που σας ασκούν κριτική. Μερικά μάλιστα τα κάνετε και εσείς οι ίδιοι. Αν δεν θέλετε την κριτική, με όποια μορφή αυτή γίνεται (εκτός βέβαια από ύβρεις….) να το πείτε ευθέως.

My_name_is_Nobody

Kapoios έχεις κάνει downvoting σε σχόλιο που λέω ότι δεν θα σου κάνω downvoting ακόμα και αν διαφωνώ με εσένα!
Ίσως δεν μπορώ να αντιληφθώ τις λεπτές νοητικές σκέψεις που έκανες, με χαρά θα τις ακούσω για να καταλάβω το λάθος μου

Kapoios

Μου ζητάς το λόγο γιατί δε μου άρεσε το σχόλιό σου; Σοβαρά τώρα;

My_name_is_Nobody

Αν αυτό κατάλαβες πως σε ρωτάω, μάλλον θα πρέπει να σταματήσω να σε ρωτάω.

Μιχάλης

Συγνώμη που παρεμβαίνω αλλά θα ήθελα να πω την άποψη μου για το σχετικό. Ο σχολιαστής Kapoios στο συγκεκριμένο προηγούμενο άρθρο νομίζω πως δέχθηκε αναίτια υπερβολική επίθεση στα όρια του bulling επειδή απλός είπε την άποψη του και απλός διαφωνούσε με το κοπάδι. Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να σεβόμαστε την άποψη του άλλου ανεξάρτητα με το αν διαφωνούμε η συμφωνούμε και δεν αναφέρομαι σε σένα. Συμπεραίνω πως τα ξώφαλτσα πυρά ήταν λόγο τις πίεσης που ίσως δέχθηκε. Το ότι δεν χρησιμοποιείς το downvoting ακόμα και με απόψεις που δεν συμφωνείς σε τιμά. Θεωρώ πως όποιοι διαφωνούν με μια άποψη… Read more »

Spyros

Το αρχικό σχόλιο του Κάποιου προς τη Πτήση εξέφραζε ειρωνικά την άποψη πως η Πτήση γράφει αρλούμπες (δική μου παράφραση).

Εσείς θεωρείτε πως τέτοιες απόψεις πρέπει να γίνονται αποδεκτές, στο πλαίσιο του διαλόγου και του σεβασμού στην άποψη του άλλου, ο οποίος δηλώνει εμμέσως πλην σαφώς πως ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ την άποψη του συντάκτη;

Και όλ’ αυτά σε ένα άρθρο που εξ’ αρχής ορίζεται ως ΥΠΟΘΕΤΙΚΟ;

Μιχάλης

Κριτική σε ένα άρθρο ή και σε μια άποψη φυσικά και μπορεί να γίνει με επιχειρήματα και χωρίς χαρακτηρισμούς εννοείται.

Spyros

ΟΚ, άρα εδώ που είχαμε ειρωνεία/σαρκασμό και κανένα επιχείρημα, η Πτήση έχει δίκιο. Σωστά;

Genesis

Είναι γνωστό ότι ένα σχόλιο μπορεί να είναι ακραία απαξιωτικό η/και προσβλητικό χωρίς να περιέχει ύβρεις. Ακόμη και κάποια άρθρα της “Π” συχνά παρασύρονται και περιέχουν εμβόλιμες απαξιωτικές αναφορές για διαφόρους (άλλα μέσα ή αναγνώστες) οι οποίες δεν θα έπρεπε να γίνονται κατά την άποψή μου (την οποία έχω εκφράσει σε σχόλιά μου κατά καιρούς). Οι ειρωνικές αναφορές ή και οι “ευγενικοί” αλλά εξόχως απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί νομίζω ότι θα έπρεπε να αποκλείονται από δημοσίευση γιατί πιστεύω ότι οδηγούν σε στείρα αντιπαράθεση εκτός θέματος και λειτουργούν εντελώς αποπροσανατολιστικά. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη (μετά από 35+ χρόνια που την διαβάζω) στην συντακτική ομάδα… Read more »

GK_

Η συγκεκρημενη αναρτηση αποτελει μια πολυ ενδιαφερουσα ιδεα. Συμφωνω με την αποψη σας σχετικα σαν σκεπτικο και σαν ιδεα υλοποιησης. Θα προσθετα οτι με αυτον τον τροπο σχετικα ευκολα και γρηγορα οι μη εκσυγχρονισμενες «Ελλη» πανε στα διαλυτηρια και το προβλημα εξευρευσης των απαραιτητων ανταλλακτικων περιοριζεται σε μεγαλο βαθμο μονο στα εκσυγχρονισμενα.

Stavros

Πάμε ρυθμικά!!! Ο λαός… απαιτεί… τικονδε.. η αρλεκιν!!!!

Jordan

Ρε παιδιά υπάρχει περίπτωση να παίρνουν scalp naval τα tico η τα A. Burke στην θέση των tomahawk?

Vertigo

Όχι

evaggelos

αν αλλαξεις το cms και τα vls πιθανων

Lefteris

Εδώ αναφέρονται οι λόγοι που αποσύρθηκαν τα συγκεκριμένα σκάφη:
https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-i-protasi-gia-ta-amer/

Flight ΠΤΗΣΗ
Έχετε κάνει ως περιοδικό κάποια “δημοσιογραφική μεταγραφή” από άλλο site ;

darede

Εάν υπήρχε αυτή η πιθανότητα, τότε ναι υπό όρους. Αποδοχή και των 2 κλάσεων εάν είναι αξιόπλοα και συμφωνία ναυπήγησης FFG(X) στην Ελλάδα, παραχωρώντας και 2 AB σαν ενδιάμεση λύση. Θα απέσυρα τις 4 κουφές για τα 2 ΑΒ, ενώ τα LCS θα τα χρησιμοποιούσα στην θέση των αποσυρθέντων combattante. Τα όπλα τους θα τα τοποθετούσα στα LCS, εξοικονομωντας χρήματα. Αυτό που θα απαιτούσε χρήματα θα ήταν τα 4 ελικόπτερα και τα 4 MQ-8B. Εάν υπήρχε θετική ανταπόκριση και στην τιμή θα σκεφτόμουν τον mk-41 τόσο για αυτά,όσο και για τις MEKO. Το θέμα της πολυτυπίας δεν θα είναι τεράστιο… Read more »

massey-ferguson-65

προτιμότερο δεν είναι ν σε αντιαεροπορικο αγώνα,σε ανθυποβρυχιακο πόλεμο,Και σε εκτόπισμα μια σύγχρονη σχετικά οικονομικη gowind 3100,με 32 ssm2,με σύγχρονα συστήματα ;;;;α και θα υπηρετήσει και για 40+χρόνια στην θάλασσα……την πρωτιμω…εαν αξίζει η Αμερική σε κάτι είναι σε tiko ή burker……

kostask22

Αυτά κάνουν οι σύμμαχοι μεταξύ τους; Ας τα πάρουν οι Σ.Αραβες που έχουν λεφτά για πέταμα

Μιχάλης

Kapoios Kapoios
Καλά, μην πέφτεις από τα σύννεφα! Όλα τα αμυντικά site στο ίδιο καζάνι βράζουν (μαζί φυσικά με τους συνομιλητές που διαμορφώνουν και αυτοί το επίπεδο).

Προσπάθησε να δίνεις σημασία εκεί που πρέπει. Προσωπικά λαμβάνω μόνο την ενημέρωση σε επιχειρησιακό επίπεδο. Τα υπόλοιπα με αφήνουν παγερά αδιάφορο γιατί οι απόψεις είναι ιδιαιτέρως φανατικές και δεν μπορείς να έχεις ουσιαστικό διάλογο.

Kostasq

Στόλο έχουμε, δεν είμαστε ξεβράκωτοι. Από εκεί και πέρα τα προβλήματα που έρχονται αλλά και όσα υπάρχουν είναι τεράστια. Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για τις S με προγραμματισμό και άμεσο και μακροπρόθεσμο. Επίσης θα πρέπει επίσης ΑΜΕΣΑ να αντικατασταθούν ή να προγραμματιστεί η αντικατάστασή τους, οι παλαιές πυραυλάκατοι που αγγίζουν ή ξεπερνούν (;) τα 50 έτη καθώς και άλλα πλοία του στόλου. Χρειάζονται ανακοινώσεις ΑΜΕΣΑ. Δεν πάει άλλο. Και χρειαζόμαστε και ΑΜΕΣΑ βοήθεια από τις ΗΠΑ για το μεσοδιάστημα.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

πολυ πολυ λογικη σκεψη ! τα πλοια για να αντικαταστησουν τιs s ειναι μια χαρα!!!και αθξανουμαι τισ πιθανοτιτεσ παροχησ ΑΒ!

sotbak

εγώ είμαι σύμφωνος, για το χώρο του Αιγαίου είναι ιδανικά, αλλά δεν νομίζω ότι θα μας παραχωρήσουν τόσο προηγμένο σκαρί όσο οι Independence…..

evaggelos

αν θελουμε να καταστρεψουμε το ναυτικο ειναι πεδιον δοξης λαμπρον,θα παρουμε τα indepedence που στην καλη περιπτωση να αντικαταστησουν τα jason ως προς ταχυτητα και θελουμε και τα freedom που στην καλη περιπτωση αντικαθιστουν 2 κανονιοφορους,το προβλημα ειναι οτι δεν αντικαθιστουν φρεγατες κ εμεις θελουμε φρεγατες που να βγαινουν απο την σαλαμινα οχι για να κανουν το περαμα-παλουκια.αν ειναι τοσο καλα τα αμερικανα δε θα τα πετουσαν αν θυμαστε εχει αποριφθει η κλαση απο την νεα τους φρεγατα το ιδιο ισχυει κ για την παπατζα που πουλησαν στους πετρελαιαδες αχρηστα πλοια.Ακομα και η γαλλικη fremm ειχε αποτυχει και την ξαναφτιαξαν… Read more »

giannis82

Τα πλοία είναι σχεδόν άοπλα.. επίσης σε διάφορα αθρα εξωτερικού εχει αναφερθεί νομίζω οτι εχουν προβλήματα παρά τις υποσχέσεις των εταιριών στην ενσωμάτωση άλλων όπλων. Πόσο θα κοστίσει? Αμα ξοδέψουμε ένα σκασμό λεφτά να τις φτιάξουμε και ξεπεράσει πχ μια κανονική φρεγάτα θα συμφέρει? Ενω στην ουσια δεν προσφέρουν κατι το συναρπαστικό σε όπλα ακόμα και σημερα.. φαντάσου στην 20 ετια. Επίσης δεν έχει σόναρ.. με πατέντες γράφει οτι μπορεί να πάρει συρομενο σόναρ… Σχεδόν ενα μεγάλο ελικοδρόμιο παραπάνω έχουν από τις ελληνικές σούπερ βήτα χοντρικά… Δεν κοιτάμε λέω εγω να προτείνουμε καμμια συμπαραγωγή στους σουηδους για NSM…μπαινει σε καράβια..… Read more »

nigozs

Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι “εξ απαλών ονύχων”.
Καλές οι υποθέσεις, οι προτάσεις, οι σκέψεις και οι μετατροπές/προσθήκες που προτείνετε.
Όμως, δεν υπάρχει φόβος για υιοθέτηση νέου τύπου προωστηριου σκεύους από το ΠΝ καθώς περισσεύει η εμπειρια στους μηχανικούς μας τόσο του ΠΝ όσο και των επιβατηγών που έχουν τέτοιες μηχανές.
Θέματα υπάρχουν πολλά κυρίως με διαθεσιμότητα ανταλλακτικών εν γένει. Αυτό είναι άλλο θέμα βέβαια.
Η συγκεκριμένη επιλογή είναι περιορισμένων δυνατοτήτων ενώ υπάρχουν και τα Zubr για τις “δουλειές” που περιγράφετε.
Αυτά τα πλοία μας είναι άνευ ρόλου.

adpanos

H πρώτη BREMEN παροπλίστηκε πριν 1 μήνα.
Το πλοιο έχει σχεδιαστικές καταβολές από Korteaner αλλά φορά τις μηχανές των MEKO.

Φοράει 2 X RAM , 16 SEA SPARROW , έχει καλό για την ηλικία του Radar και είναι περίπου στην ίδια δυναμική με τις δικές μας MEKO.

Να ένα πλοίο που θα έπρεπε να δούμε για το μεσοδιάστημα της παράδοσης των νέων πλοίων ή και για αύξηση του αριθμού των κυρίων μονάδων επιφανείας.

comment image

CKfurious

Είπαμε δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας

Εάν τους ενδιέφερε θα τα είχαν ήδη πάρει μαζί με τις ADELAIDE

και τα μεταχειρισμένα βραζιλιάνικα 209/1400

Εδώ ούτε τορπίλες δεν μπορούν να πάρουν!

Και να αποφασίσουν τώρα είναι too late

Θα το ρισκάρουμε!!

babis

Μα τι λέτε;;!!
Εδώ δε μπορούνε να οργανώσουν τις μονάδες των Κiowa, θέλουμε και LCS!!!!!

Digenis

To Trd-3D δεν ειναι ρανταρ για ταυτοχρονη καθοδηγηση πολλων πυραλων σε διαφορες κατευθύνσεις,οπότε δεν έχει νόημα να μπουν 16 κελια για 64 ESSM ,ουτε δινει αρκετη ευκρινια για στόχους σε μεγάλες αποστάσεις SMbl2 !!!! Ως εκ τουτου πρεπει να αποσυνδεθεί στην λογικη καποιον να αγοραστούν αντι Bel . Θα ηταν προτιμότεροι να φτειαξουμε ελαφριες κορβετες ή βαριες πυραυλακατους αντι των LCS .

CKfurious

Λέω και εγώ να μην απαντήσει ο Διγενής!!

Με έναν 8plo MK41 vls έχεις 4*8 = 32 essm
Πόσους έχουν οι [email protected] του 1 billion?
24?

Υπάρχει και το ESSM BII με Active radar ξέρεις
Μπορεί να λειτουργήσει και σε fire forget mode
χωρίς να χρειάζεται καθοδήγηση
Το ESSM BII πάει κοντά στο 1mil
Τα ASTER 15/30πάνε από διπλάσια ως τριπλάσια τιμή
Για τα ελληνικά επιχειρησιακά και οικονομικά δεδομένα μια χαρά μας καλύπτει ο ESSM BII με 50km range

Και να ξαναγράψω πως οι Αμερικανοι έχουν δοκιμάσει τοlcs με το ίδιο συρόμενοsonar (captas4) με τις [email protected]

commenter

Αντιλαμβάνεσαι ότι οι Aster 30 έχουν 120+ χιλιόμετρα εμβέλεια και ότι οι ESSM block2 50 και δεν κάνουν για αεράμυνα περιοχής; Να έλεγες για πλοία που παίρνουν SM2 να πω ναι, αλλά ESSM; Μερικοί ξεχνάτε ότι θέλουμε πλοία για να μπορέσουμε να αμυνθούμε και να βγάλουμε φυσικό αέριο μπας και τα παιδιά όσων έχουν ή θα κάνουν να ζήσουν σαν άνθρωποι και όχι να τρώγονται σαν εμάς για τα αυτονήτα;

SRom

Αν είναι κάπως έτσι, μια χαρά θα ήταν….https://www.youtube.com/watch?v=vPftdH2ZWAw

Φωτης

Καλημέρα σε όλους!!! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει το ΠΝ, να δεχτεί “test drive” πλοία, που τους έχουν “βγάλει” το λάδι. Αλλά θα μου πείτε, εδώ μας χάρισαν το πλοίο από το πείραμα της Φιλαδέλφειας ς, εδώ θα κολλήσουμε?
Αφού είναι σχεδόν αοπλα ας τα παραχωρησουν στην Κύπρο και με μικτό πλήρωμα να περιπολουν, μεταξύ Κύπρου – Κρήτης. Για να δούμε αν έχει μπει σε ισχύ η άρση εμπάργκο όπλων από μεριάς Αμερικής.

Skywalker

Ερώτηση για αυτούς που “ερωτεύτηκαν” ξαφνικά τις LCS.Το αμερικανικό ναυτικό είχε αποφασίσει να κατασκευάσει 55 πλοία και σταμάτησε στα 32 νομίζω. Υποτίθεται ότι μπορούσαν να κάνουν διαφορετικού είδους αποστολές αλλάζοντας τα συστήματα. Μετά από 12 χρόνια αποφάσισε να αποσύρει τα 4 πρώτα, Το USN για να αποσύρει τόσο νωρίς ένα πλοίο, σημαίνει ότι πρόκειται για παταγώδη αποτυχία και δεν κάνει ούτε για παλιοσίδερα. Νομίζετε ότι με Hellfire που έχουν ακτίνα δράσης 5 μίλια θα κάνει επιχειρήσεις στο Αιγαίο θα επιβιώσει; Διαβάσετε το παρακάτω από το nationalinterest.org
https://nationalinterest.org/blog/buzz/us-navys-littoral-combat-ship-successful-catastrophe-117311. ΅Επίσης https://fas.org/sgp/crs/weapons/RL33741.pdf

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με...

5
Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 December 2014 #343

Αγορά

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

 Μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία δουλεύουν σε πυρετώδεις ρυθμούς για την υλοποίηση...

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Το ελληνικό P-3B Orion που σκεπάζει καθημερινά το Αιγαίο (με το φακό του Κ. Σωτηρόπουλου)

Τον τελευταίο καιρό το Papa3 κωδική ονομασία του P-3 Orion εκτελεί καθημερινές πολύωρες πτήσεις στο Νότιο και όχι μόνο...

Ο αντιπρόεδρος της ΟΝΕΧ αποκάλυψε (;) πως στη Σύρο ναυπηγείται η πρώτη ελληνική κορβέτα ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ!

Ο αντιπρόεδρος του επιχειρηματικού ομίλου ONEX και εν ενεργεία δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κεράτσας βρέθηκε χθες 19/9/2020 στο Καστελόριζο,...

Η πτέρυγα μάχης του μέλλοντος στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα: Τι αεροσκάφη θα έχει;

Το αμερικανικό Ναυτικό παρουσίασε την προγραμματισμένη διαμόρφωση των πτέρυγας μάχης αεροπλανοφόρου του μέλλοντος σε μια παρουσίαση σε συνέδριο όπου παρεβρέθηκε πλήθος προσωπικού του Ναυτικού...

Karel Doorman ή M class για το ΠΝ, ίσως η καλύτερη και εκσυγχρονισμένη “ενδιάμεση λύση” που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά και η...

 Οι φίλοι μας αναγνώστες θυμούνται όλες τις παρουσιάσεις που έχουμε κάνει σε πλοία που πιθανόν να ενδιέφεραν το ΠΝ. Βλέποντας αρκετά νωρίς πως το...
- Advertisement -