- Advertisement -

ThinkOutOfTheBox: Αντικατάσταση των M110A2 της ΑΣΔΕΝ με πυραύλους SPIKE NLOS και των RM70 με … MiniHarpy/HAROP

- Advertisement -

Όσοι από τους φίλους μας έχουν υπηρετήσει σε νησιωτική μονάδα, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, ήταν, και παραμένουν, οι βολές. ΟΙ ΒΟΛΕΣ, δεν μιλάμε για τις απλές καθημερινές δραστηριότητες, και τις όποιες βολές ελαφρών όπλων. Αλλά αυτές οι βολές, που συγκεντρώνονται οι μονάδες του νησιού, σε κάποιο σημείο, και ρίχνουν. Όταν λέμε ρίχνουν, εννοούμε ΡΙΧΝΟΥΝ. H αλήθεια είναι πως οι βολές ονομάζονται αντιαβακικές, και είναι αρκούντως εντυπωσιακές. Και πως να μην είναι, όταν οι σωλήνες των 155 του Πυροβολικού, μαζί με αυτούς των 203 χιλιοστών, τα RM70, αλλά και τους όλμους του Πεζικού, καθώς και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις (πχ Zu-23-2 είτε συρόμενα είτε σε BMP-1), ρίχνουν και ρίχνουν και ρίχνουν… Φυσικά, οι ασκήσεις στο τέλος είναι πάντα επιτυχείς. Ακόμη κι αν αποβιβαζόταν η Δύναμη της D-Day με τον Αϊζενχάουερ και τον Μοντγκόμερυ, πάλι θα τους κάναμε κομμάτια…

Ισραηλινά UAV αυτοκτονίας HAROP, ΑΣΔΕΝ στην αντεπίθεση, σε ανυπεράσπιστα μικρασιατικά παράλια

Ναι, είναι αλήθεια πως οι Τούρκοι διατηρούν έναν τεράστιο αποβατικό στόλο. Τώρα, ο λόγος που τον διατηρούν μας είναι άγνωστος. Όλοι ξέρουν πως το να γεμίσουν τα σκάφη αυτά, και να τα αποστείλουν απέναντι στα νησιά μας, πέραν του ότι θα το μάθουν μέχρι και οι αργόσχολοι στο Άλφα του Κενταύρου, θα είναι μια αυτοκτονία επιπέδου Α’ ΠΠ. Η Καλλίπολη θα είναι μια απλή άσκηση μπροστά σε αυτό που θα γίνει στα ελληνικά νησιά. Ποιος από τους φίλους μας, θεωρούν πως οι Τούρκοι μπορούν να αντέξουν τις απώλειες μιας απόβασης επιπέδου D-Day ή Ειρηνικού; Άντε και ας υποθέσουμε πως την αναθέτουν στους Σύριους proxies, πρώην τζιχαντιστές, ποιος θα μπει σε ένα αποβατικό με ταχύτητα 10-15 κόμβων, να διασχίσει τα 10-20 μίλια; ίσως πριν 30 χρόνια, σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση.

Φυσικά οι μονάδες του νησιού δεν θα είναι εκεί μόνο για σταματήσουν μια απόβαση, αλλά και για ανακαταλάβουν ένα τμήμα νησιού, να καταστρέψουν ένα προγεφύρωμα. ουν Άλλωστε οι Τούρκοι δεν θα έρθουν με αποβατικά, αλλά με ελικόπτερα και ταχύπλοα. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζονται ικανή ισχύ πυρός. Ποιος θα την δώσει αυτή την ισχύ; προφανώς το Πυροβολικό, που στα νησιά έχει στη διάθεσή του και τα… M-110A2 των 203 χιλιοστών! Σε ένα “στενό” πεδίο δραστηριοποίησης, η ΑΣΔΕΝ έχει στη διάθεσή της πυροβόλο των 8 ιντσών. Σε ένα κορεσμένο περιβάλλον, με δυο αεροπορίες ψηλά να πολεμούν για την υπεροχή, με επιθετικά ελικόπτερα, με UCAV, με Loitering Munitions, ο ΕΣ θα έχει αυτοκινούμενα πυροβόλα των 8 ιντσών. Το λέμε αρκετές φορές, για να γίνει… κατανοητό.

Jian Xiang: Η απάντηση της Ταϊβάν στους κινεζικούς S-300/400

Η αλήθεια είναι πως τα Στελέχη του ΕΣ με τα Μ-110Α2 έχουν κάνει διάφορα “θαύματα”. Έχουν όντως τιθασεύσει το “τέρας” των 30 τόνων, και κάνουν ότι μπορούν. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές, τι ελπίδες έχει ένα τέτοιο όπλο σε ένα πεδίο μάχης; Όπως είδαμε από το πεδίο της μάχης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι μονάδες πυροβολικού είναι Νο1 στόχος. Οι Τούρκοι και οι Αζέροι επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο πυροβολικό. Άλλωστε, με πυροβολικό οι Αρμένιοι σταμάτησαν τις όποιες προσπάθειες επέλασης των Αζέρων, κατά κύριο λόγο. Κι εκεί μιλάγαμε κυρίως για ρυμουλκούμενες μονάδες των 122 χιλιοστών, τι μας κάνει να πιστεύουμε πως θα καταφέρουμε να κάνουμε shoot and scoot με τους τεράστιους σωλήνες των 203 χιλιοστών και των 30 τόνων; Κάπου εδώ να πούμε πως η ομοχειρία των Μ-110Α2 είναι 13 άτομα, χωρίς να υπολογίσουμε και τις ανάγκες για τη μεταφορά των πυρομαχικών.

Ποιος είναι ο λόγος που ο ΕΣ έχει διαθέσει τα πυροβόλα M-110A2 στην ΑΣΔΕΝ; Η μεγάλη ισχύ πυρός του, και η έλλειψη άλλων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Θεωρούμε πως αν είχε άλλα πυροβόλα διαθέσιμα, δεν θα έστελνε ποτέ στα Μ-110Α2. Δεν θα πούμε περισσότερα, νομίζουμε πως όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η επιχειρησιακή χρησιμότητα και η επιβιωσιμότητα των Μ-110Α2 είναι τόσο μικρή που δεν δικαιολογούν -πλέον- τη διάθεση ανθρωπίνων πόρων για την στελέχωσή τους. Συνεπώς, είτε τα έχουμε είτε δεν θα έχουμε, ελάχιστα θα καταφέρουν να προσφέρουν σε μια ενδεχόμενη σύρραξη.

Η ΙΑΙ παρουσιάζει νέα έκδοση (loitering) του HARPY

Ο Ελληνικός Στρατός εδώ και πάρα πολλά χρόνια γνωρίζει το πρόβλημα, απλά είναι αναγκασμένος να πολεμήσει με τα όποια μέσα έχει στη διάθεσή του. Τα στελέχη του Πυροβολικού έχουν κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, και όπως είπαμε και παραπάνω έχουν βρει διάφορους τρόπους χρήσης των τεραστίων σωλήνων. Όπως ισχύει και στο ΠΝ, ο ΕΣ, “αυτά έχει, με αυτά θα πολεμήσει”. Πριν όμως περίπου 25 χρόνια, οι Μονάδες που διαθέτουν Μ-110Α2, ενισχύθηκαν με ρουκετοβόλα RM-70. Τα τσεχοσλοβακικά ρουκετοβόλα, μια παραλλαγή των ρωσικών ΒΜ-21, απολαμβάνουν μεγάλη εκτίμηση ανάμεσα στα στελέχη του Πυροβολικού, καθώς είναι ευκίνητα, με μεγάλη ισχύ πυρός, ενώ έχουν και ικανοποιητική ακρίβεια ακόμη και με τις απλές ρουκέτες. Ακόμη κι ένα μόνο σύστημα μπορεί να ισοπεδώσει ένα προγεφύρωμα ή να σταματήσει μια προσπάθεια απόβασης. Ή καλύτερα, μπορούσε “κάποτε”.

Στο μυαλό θα έχουμε πρόσφατες εικόνες από αζέρικες φάλαγγες τεθωρακισμένων που πλήττονται από πυρά πυροβολικού, με τα τελευταία να προκαλούν μεγάλες απώλειες. Αυτός είναι και ο λόγος που ο βασικός στόχος των τουρκικών Bayraktar, μετά τα OSA-AKM, ήταν τα BM-21 Grad των Αρμενίων. Οι εκτοξεύσεις γίνονταν αντιληπτές πολύ εύκολα, τα ΤΒ2 έσπευδαν στην περιοχή, και τα ίδια που έκαναν το εντοπισμό, ή άλλα που ακολουθούσαν, κατάστρεφαν τα ΒΜ-21. Έχουν καταγραφεί μεγάλες απώλειες ΒΜ-21, αλλά πριν συνεχίσουμε, θα πρέπει να πούμε και για τις φτωχές τακτικές που ακολούθησαν οι Αρμένιοι.

Ναυτική έκδοση Harop

Το θέμα όμως είναι πως οι ΑΔΤΕ στα μεγάλα νησιά, χρειάζονται ισχύ πυρός, σε μεγάλη απόσταση. Ένα λεπτό, γιατί χρειάζονται ισχύ πυρός; εννοούμε, για να είμαστε πιο σαφείς, χρειάζονται μαζική ισχύ πυρός; ποιος είναι ο λόγος; πιστεύουμε πως θα ξαναπολεμήσουμε την Εισβολή στην Κύπρο; όταν οι δυνάμεις εισβολής των Τούρκων, ήταν όλες μαζεμένες σε μια παραλία, και μια δυο ομοβροντίες θα ήταν ικανές να “τελειώσουν” την απόβαση. Δεν θα επαναληφθεί όμως αυτό το σκηνικό. Το ξέρουμε κι εμείς, το ξέρουν και οι Τούρκοι.

Οι σύγχρονες συγκρούσεις δεν είναι καν πλέον όπως έγινε στη Desert Storm μόλις πριν από 30 χρόνια. Την εποχή των Small Diameter Bombs, δεν μπορούμε να ρίχνουμε βλήματα των 8 ιντσών. Θέλουμε κρούση ακριβείας, που θα βγάλει εκτός τα οπλικά συστήματα του αντιπάλου. Θα θυμίσουμε την Γέφυρα Paul Doomer. Πόσες μαζικές επιθέσεις χρειάστηκαν από F-105F, και τελικά η δουλειά έγινε από μερικές βόμβες κατευθυνόμενες με laser. Δεν θέλει πάντα σφυρί ή τσεκούρι, θέλει νυστέρι. Λογικό είναι και ο Στρατός να περάσει στα πλήγματα ακριβείας, που θα βγάλει εκτός τα assets του αντιπάλου σε μια περιοχή. Τι έχει ο ΕΣ στα νησιά προκειμένου να βγάλει εκτός τα assets των Τούρκων;

Το υπ.Άμυνας των Αρμενίων αυτονομιστών ανακοινώνει ότι οι απώλειες στις τάξεις τους έφθασαν τους 1.119 νεκρούς

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ξεκινήσουμε από οικονομία δυνάμεων, ανθρωπίνων πόρων. Δεν θα πούμε ούτε πόσα, ούτε που ο ΕΣ έχει Μ-110Α2, αλλά είτε με στελέχη είτε με επίστρατους, θα πρέπει να διαθέσει περίπου 50 άντρες για καθένα από τα πυροβόλα. Αξίζει; επίσης, αξίζει η περαιτέρω επένδυση στα ρουκετοβόλα RM-70; Η πρότασή μας είναι ακριβώς, αυτή, η αντικατάσταση των Μ-110Α2, με πλήρη απόσυρση του τύπου, και των μισών περίπου ρουκετοβόλων RM-70 με όπλα που ονομάζουμε πολλαπλασιαστές ισχύος, που πράγματι θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ των ΑΔΤΕ στα νησιά. Ναι, μιλάμε για πυραύλους SPIKE NLOS αλλά και loitering munitions HAROP.

Την αξία των SPIKE NLOS την έχουμε αναλύσει και μάλιστα πολλές φορές. Το όπλο, μπορεί να κάνει κρούση σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φτάνουν τα Μ-110Α2 αλλά και οι ρουκέτες του RM-70. Μπορεί κάποιοι να θεωρούν πως θα δούμε σκηνές “Στρατιώτης Ryan”, με τα ελληνικά βλήματα και τις ρουκέτες να βρέχουν και ενίοτε να καταστρέφουν τα τουρκικά αποβατικά. Ακόμη κι έτσι να γίνει, θεωρεί κάποιος πως δεν μπορεί να βυθίσει ένα ΑΒΑΚ ένας SPIKE NLOS; Πρέπει να ρίχνουν κανά δυο πυροβολαρχίες για να το καταφέρουμε; και τι ελπίδες έχουν να βάλουν, και για πόση ώρα, δυο πυροβολαρχίες, πριν εντοπιστούν και καταστραφούν από τους Τούρκους; ενώ τι ελπίδα έχουν οι Τούρκοι να εντοπίσουν ένα όχημα 4Χ4 με τους SPIKE NLOS; Ποιο εύκολα θα βρουν βελόνα στα άχυρα. Ενώ μια πυροβολαρχία με σωλήνες των 8 ιντσών, πόσα σημεία έχει για τάξη πάνω σε ένα νησί;

Το είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό, τα SA-8 OSA είναι δυστυχώς τελείως παρωχημένα, το βιώνουν οι Αρμένιοι αυτή τη στιγμή

To θέμα είναι πως οι SPIKE NLOS μπορούν να χτυπήσουν και στόχους που είναι αδύνατο να χτυπήσει το Πυροβολικό με τα υπάρχοντα μέσα. Ταχύπλοα που θα μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις, είναι ουσιαστικά απρόσβλητα από τα κλασικά μέσα, ενώ ένας SPIKE NLOS μπορεί πολύ εύκολα να τα βυθίσει (μαζί με την ομάδα που μεταφέρει). Το ίδιο μπορεί να κάνει με ελικόπτερο σε αιώρηση κοκ. Οι SPIKE NLOS μπορούν να διανύσουν και τα 32 χιλιόμετρα που θα χωρίζουν τις τουρκικές πυροβολαρχίες στην τουρκική ακτή, καταστρέφοντάς τες με χειρουργικά χτυπήματα. Θεωρεί κανείς πως 4-5 οχήματα 4Χ4 με SPIKE NLOS δεν θα κάνουν μεγαλύτερη ζημιά από όση θα κάνουν 6 ή 8 σωλήνες των 8 ιντσών πριν οι τελευταίες σιγίσουν; Είναι κρίσιμη ερώτηση, γιατί αν κάποιοι θεωρούν πως δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα Μ-110Α2, τότε έχουμε θέμα.

Η ΑΣΔΕΝ όμως χρειάζεται και περισσότερη δυνατότητα αυτόνομης στρατηγικής κρούσης. Πιθανότατα να αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα με το συνδυασμό MLRS/ATACMS BlockI, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε πως οι εκτοξευτές είναι ελάχιστοι για να καλύψουν και Έβρο και Νησιά. Αντίθετα, η ΑΣΔΕΝ θα έχει να αντιμετωπίσει εχθρικές πυροβολαρχίες με πυροβόλα αλλά ΚΑΙ ρουκετοβόλα, πολύ ανώτερα σε δυνατότητες από τα RM-70. Επίσης, οι Yildirim/BORA θα χτυπήσουν υποδομές από την πρώτη στιγμή, ενώ μεγάλος αριθμός τους θα περιμένει να χτυπήσει στόχους ευκαιρίας που θα δείχνουν τα UAV. Εκεί χρειαζόμαστε την κατάλληλη απάντηση, που θα μπορεί να βγάλει εκτός μάχης κέντρα διοίκησης, ρουκετοβόλα, αλλά και εκτοξευτές πυραύλων Yildirim.

Ισραηλινός πύραυλος SPIKE NLOS, Game Changer για το Αιγαίο και τον Έβρο

Μιλάμε για τα Περιφερόμενα Πυρομαχικά (Loitering Munitions), τα οποία στον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ διέπρεψαν με την λάθος πλευράς. Τα Harop προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους Αρμένιους, βγάζοντας εκτός μάχης σημαντικά assets τους, και κυρίως τους S-300, TOR-M1, SA-8B. Εδώ πλέον δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να κρατάμε κλειστά τα μάτια. Χρειαζόμαστε το ίδιο σύστημα, και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς. Δεν γίνεται να συμβαίνουν όλα αυτά γύρω μας, κι εμείς να είμαστε “χαρούμενοι” με τις “αντιαβακικές βολές”. Ούτε να σπαταλάμε ανθρώπινους πόρους σε συστήματα που έχουν αξία μόνο σε μουσεία. Τι προτείνουμε; Ισραήλ και πάλι, αλλά βέβαια υπάρχουν και άλλες εταιρείες στον κόσμο που μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχες λύσεις. Ας μην παρεξηγηθούμε, προτείνουμε Ισραήλ γιατί είναι Battle Proven λύσεις. Φυσικά ο ΕΣ ξέρει καλύτερα από εμάς.

Η ΙΑΙ έχει μια εξαιρετική σειρά περιφερόμενων πυρομαχικών. Είτε το Harop, που μπορεί να πετά για 9 ώρες, και σε απόσταση 200 (!) χιλιομέτρων, είτε το πιο “τακτικό” Mini Harpy, που μπορεί να φτάνει σε απόσταση 100 (!) χιλιομέτρων. Έτσι η ΑΣΔΕΝ θα μπορεί, μόνη της, πριν χρειαστεί να ζητήσει υποστήριξη από το ΓΕΕΘΑ, να πλήξει στόχους που την απειλούν. Και δεν μιλάμε μόνο για ραντάρ, ρουκετοβόλα, εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων. Μιλάμε και για κέντρα διοίκησης και ελέγχου των UAV Bayraktar, που υποχρεωτικά θα πρέπει να είναι κοντά στα νησιά. Τα κέντρα αυτά δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πάντα. Έτσι, δεν θα χρειάζεται η κατάρριψη των UAV, αλλά η από τη ρίζα εξόντωσή τους. Γίνεται μάλλον κατανοητό το σημερινό μας concept.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η ΠΑ κοντά στην απόκτηση Rampage για τα F-16, το αντι-S400 όπλο έρχεται μαζί με τα SPIKE NLOS από το Ισραήλ

Ταυτόχρονα, η ΑΣΔΕΝ θα μπορεί να συμμετέχει στις αποστολές της ΠΑ, χτυπώντας κινητούς σταθμούς ραντάρ και συστήματα αεράμυνας, λίγο πριν περάσουν τα μαχητικά μας, ανοίγοντας δρόμο και μειώνοντας τις απώλειες της ΠΑ. Αυτό που θέλουμε να πούμε, είναι πως, στρατιωτικά μιλώντας, η ύπαρξη των ελληνικών νησιών τόσο κοντά στην εχθρική ενδοχώρα, δεν είναι πια μειονέκτημα. Αλλά ένα τεράστιο τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα. Το θέμα όμως είναι να ξεκολλήσουμε όχι μόνο από εποχές Βιετνάμ, αλλά ακόμη και από εποχές Desert Storm και Πρώτου Πολέμου του Κόλπου. Είναι η στιγμή που ο ΕΣ πρέπει να εξοπλιστεί σωστά και ΣΟΦΑ, και να συμβαδίσει με την εποχή του.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

155 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
155 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Factor

Αν μείνει κανένα ευρώ και για τον ΕΣ μετά τη ΠΑ και το ΠΝ, δεν είναι out of the box αλλά ξεκάθαρα in the box πρόταση

MPAMPIS

Ένας spike nlos πάει με βάση την wiki 210000$, με σύστημα καθοδήγησεις, υποδομές, εκπαίδευση, μιλαμε για 1000 κοματια ώστε να υπαρχει ικανή αποτροπή αρα καμια 300Εκ$……

Psixraimia

Ανεκτή επένδυση με βάση όσα προσφέρει

gdmast

Οι τιμές είναι σχετικές αλλά ενδεικτικές (χονδρικά). Το Modern Pricing List το δίνει 300-400 χιλ. αλλά με 5 πυραύλους. Στις τιμές παίζει ρόλο και η ποσότητα αγοράς και οι διακρατικές σχέσεις και η ικανότητα του αγοραστή να πληρώσει κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, σαφώς πρόκειται για μια προσιτή προμήθεια, μεγάλου πολλαπλασιαστή ισχύος. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις και όλη την ποσότητα μέσα σε ένα χρόνο (εάν μιλάμε για 1.000 τεμάχια), ούτε κατ’ ανάγκη οι πληρωμές είναι απαιτητές άμεσα. Και δεν χρειάζεσαι το όπλο αυτό μόνο για την ΑΣΔΕΝ, αλλά και στον Έβρο, στα ε/π κ.λπ.

CKfurious

Επιπλέον υπάρχει το πρόβλημα αναγνώρισις πραγματικού χρόνου στα 30+km
Οι δυνατότητες μας εκεί είναι πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης ικανού αριθμού UAV

Mageiras

Έχει δυνατότητες με την ενσωματωμένη κάμερα αλλά σίγουρα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα είναι απαραίτητη…

NICKB

Χαζοί είναι οι Τούρκοι που πριν ξεκινήσουν να αποδίδουν προγράμματα όπως των UAV, επένδυσαν σε Εθνικούς κατασκοπευτικούς Δορυφόρους εδώ & χρόνια;
Για σύγκριση δυνατοτήτων, η δική μας συμμετοχή στο πρόγραμμα HELIOS μας προσφέρει 5 φωτ./ημέρα επί “Μεσογειακού” εδάφους (Τουρκία).

Αν οι Αμερικάνοι κυνηγούσαν τους SCUD με αντίστοιχες μ’ εμάς δυνατότητες, δε χρειαζόταν να τους ψάξουν. Μπορούσαν, απλώς, να μαζεύουν τους πυραύλους από το Τελ Αβίβ…

Last edited 6 days ago by NICKB
CKfurious

Σωστές προτάσεις ιδιαιτερα για τα cabrio M110!!
 θέλει δυο άτομα va σηκώσουν μια οβίδα και αυτό μετά δυσκολίας!
ταχυβολία ακτίνα βολής για κλάματα ! ουδεμία ελπίδα επιβίωσης

Βεβαια όπως γράφετε με 10-12 άτομα το πυροβόλο δικαιολογούμε πολύ προσωπικό που σημαίνει πολλούς σχηματισμούς μονάδες και τους analogous βαθμοφόρους !

Θα πρέπει να είχαν ΉΔΗ φύγει !

αφού ουδεμία επιχειρησιακή αξια έχουν για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους

Τα RM70 μπορεί να εκσυχρονιστουν με σύχρονα πυρομαχικά με αποδεκτό κόστος

Τόσο τα spike και ta HAROP/HARPY ΣΊΓΟΥΡΑ μας λείπουν
και πρέπει να αποκτηθούν

Βεβαια τέτοια συστήματα μπορεί να ενοχλήσουν τους γείτονες οποτε μάλλον δύσκολο να τα αποκτήσουμε!

Koulis

Τέτοια συστήματα θα ενοχλήσουν τους γείτονες και για αυτό και θα αποκτηθούν.

Vassilis13

Οπως κ την “κορυφαία φρεγατα” mmsc.
Εκει κ αν δν ενοχληθούν οι γειτονες….

Steve

σαν τα 12 μίλια και τις κόκκινες γραμμές ένα πράμα…

GeoMoust

Θα πάλι; Δεν βάζετε μυαλό και θα συνεχίζετε να εκτίθεστε φοβάμαι…

Koulis

Το ποιος θα εκτεθεί θα το δούμε.

Jimmy

Κουλης με τα ραφαλ τι γινετα, γιατι δεν πεφτουν υπογραφες? Καποια παλιοπαιδα ισχυριζονται οτι εκανες στην ακρη τον υπουργο που συμφωνησε με τους Γαλλους και μαζι με τον ΑΓΕΕΕΘΑ θελετε να τα δωσετε ολα στη λμ

Koulis

Τα παλιόπαιδα θα γίνουν καλόπεδα τον άλλο μήνα που θα πέσουν οι υπογραφές;
Μην πάθουν και τίποτα από την πολύ ανησυχία.

ShadowMan

και τα ραφαλ ενοχλουν τους γειτονες (και τους αμερικανους πιστεύω) αλλά τα παίρνουμε

CKfurious

Μην βιάζεσαι θα εκτεθείς που γραφει και ένας σύντροφος forumitis !!!

Εάν δεν υπογραφει η σύμβαση περάσει από τη Βουλή και το Επικρατειας και πέσουν οι προκαταβολές δεν έκλεισε τίποτα!

Επιπλέον τα rafale θέλουν τα όπλα τους και τη FOS τους

ShadowMan

Συμφωνώ γενικά αλλά στο συγκεκριμένο βλέπω ότι θα εκπλαγουμε ευχάριστα μιας και αν έρθουν θα είναε φος και κάποια επιπλέον όπλα. Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός αλλά διαλέξαμε μέχρι και πιλότους για την πρώτη εκπαίδευση.
Βέβαια και το ναυτικό είχε συντάξει λίστες πληρωμάτων για τις φρεμ όταν ανακοινώθηκε η μίσθωση τους όπως μου είπαν τότε. Γενικά κοντός ψαλμός αλληλούια

x-m

Συμφωνώ με μόνο δυο (μικρές )ενστάσεις: τα 30 χλμ. με βλήματα HERA δεν είναι για κλάματα και δεν νομίζω ότι υπάρχει μοίρα πυροβολικού που να έχει 12 υπηρέτες ανά πυροβόλο.

NICKB

Ακούμε ότι 1 οπλικό σύστημα έχει 12 “υπηρέτες” και πολλοί τρομάζουν.
Προφανώς ξεχνάμε ότι ο Στρατός Ξηράς σε καιρό πολέμου δεν έχει οροφή 70.000 οπλίτες που έχει σε καιρό ειρήνης, αλλά γύρω στις 500.000 (αν το επιβάλλουν οι συνθήκες). Φυσικά, για όλο αυτό το Στρατό υπάρχουν και άλλα πυροβόλα σε αποθήκευση.
Εκείνα μπορεί να είναι για “πέταμα”, αφού τα περισσότερα είναι σχεδιάσεις δεκαετιών 1940 & 1950. Τα Μ-110 (και τα RM-70) δεν είναι…
Δύο βολές από 5 τέτοια πυροβόλα μπορούν να διαλύσουν 1 Τάγμα με απειροελάχιστο κόστος πυρομαχικών. Μπορεί να ισχυρισθεί κάποιος ότι μπορούν να επιτύχουν κάτι αντίστοιχο τα Spike; Ή μήπως υπάρχει η εντύπωση ότι σε κάθε νησί θα υπάρχουν καμμιά 100στή τέτοια (ακριβά) βλήματα για χρήση (να μην έχει η Ρόδος άλλα 200, ο Έβρος 1000, η Λήμνος 200 και πάει λέγοντας)… που και πάλι δε μπορούν να έχουν την ίδια απόδοση, σε πολλούς από τους ρόλους που καλύπτουν τα πυροβόλα μεγ. διαμετρήματος.
Να μη μιλήσουμε για την επίπτωση στη ψυχολογία των αντιπάλων…
Είναι “εύκολο”, υπό συνθήκες, να καταστραφούν; Ναι, όπως όλα τα οπλοσυστήματα. Γι’ αυτό υπάρχουν Δίχτυα παραλλαγής, γι αυτό υπάρχουν Ψευδοστόχοι, γι αυτό ανοίγοντες σπηλιές σε βουνά.

M110.jpg
BreguetXIX

Μετα λόγου γνώσεως (αρτι απολυθείς απο μονάδα με 8ιντσα), τα M110 στον ΕΣ στις ασκλησεις έχουν ουσιαστικά πυρήνα 12μελές πλήρωμα, και μονο στα χαρτιά 10μελές.
Πρόκειται για τους: ΑΣΑΚ, ΟΔΑΚ, Νο. 1 (παρεκτροπή) , Νο. 2 (κλίση), Νο. 3 (γερανακι), Νο. 4 (κλειστρο/εμπύρευμα), Νο.5 – 8 (γεμιστές), Νο. 9 – 10 (γεμισματα/πυροκροτητές).

Το βλημα τους ζυγίζει κοντα 100 κιλα και 2 ατομα μόνο θα βλαστημήσουν να το φορτώσουν στο γερανάκι. Με τεσσερεις η δουλεία γίνεται και σε ανεκτούς χρόνους (για τα δεδομένα του συστήματος παντα), ειδικά αν οι Νο.3-10 είναι ενθουσιώδεις (που στην ασκηση όλοι ήμαστε), και αν οι ΑΞΒΟΛ, ΑΣΑΚ, και Νο. 1-2 ειναι ξεφτέρια. Το πρόβλημα έγκειται στο μεγάλο χρόνο τάξης, στην δυσκολια μετακίνησης, στο χαμηλό ρυθμό βολής, και στην δυσκολία πρόσκτισης στόχου (σσ. κλίση και παρεκτροπή μπαίνουν αναλογικά). Κοινώς πρόκειται για εναν αργοκίνητο δεινόσαυρο, που δεν κανει shoot&scoot. Υπηρεσιακή αξία έχουν λόγω ευθυβολίας και μεγάλης ακτίνας πυρός, αλλά είναι πολλαπλώς εκτεθειμένα σε απειλές.

neuromancer

Η μόνη αξιά που έχουν είναι να ρίξουν 1-2 οβίδες και μετά να γίνουν στόχος (ένα τούρκικο drone λιγότερο).

NICKB

Δε γυρίζουμε ταινία με τους “300”, που μαυρίζει ο ουρανός από Περσικά βέλη ((UAV).

Αν είμαστε έξυπνοι, το μέτωπο θα είναι όλο το Αιγαίο + Έβρος. Πόσα UAV θα έχουν οι Τούρκοι στον αέρα ανα πάσα στιγμή; Και σε όλο το μέτωπο;
Σίγουρα θα έχουν περισσότερα απ’ ότι στο Αρτσάχ, αλλά:
– Εξοπλιστικά, οικονομικά, πολιτικά, δημογραφικά δεν είμαστε Καραμπάχ
– Το εύρος του μετώπου μας δεν έχει καμμία σχέση με Καραμπάχ
ΟΛΑ τα όπλα μας θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιηθούν, ειδικά μετά τη 1η εβδομάδα και εκείνα με χαμηλή κινητικότητα.
Μη ξεχνάμε ότι μετά το αναμενόμενο αρχικό μας “σοκ”, οι Τουρκικές βάσεις (Α/φ – UCAV) θα βρίσκονται συνεχώς υπό τη πίεση ΠΑ, ΣΞ (ΕΤΑ, SEALS – ATACMS), ΚΟΥΡΔΩΝ ανταρτών (που πρόσφατα ανατίναξαν τμήμα της ROKETSAN).

Σίγουρα χρειαζόμαστε έξυπνα όπλα ακριβείας, αλλά δεν είναι όλα ΜαύροΆσπρο.

Greek-Rafale.jpeg
NICKB

M1117.jpg
Gunner

Αυτοί ενοχλούνται με πυροβόλα, θα τα αποσύρουμε λοιπόν και θα τα αντικαταστήσουμε με περιφερόμενα πυρομαχικά και αντιαρματικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

NICKB

Το Ισραηλινό ρυμουλκούμενο σύστημα πυροβολικού Athos 2052 των 155 χλστ/52 διαμετρημάτων επέλεξε ο Στρατός της Ινδίας στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια…

Ρυμουλκούμενο; Αυτοί δε θα πήραν χαμπάρι ότι υπάρχουν Harpy, Harop, UCAV κλπ
Τί εννοείς έχουν…;

ATHOS-790x400.jpg
SROMS

Τα νησιά πρωτίστως χρειάζονται Iron Dome και Αντι – UAV .

Koulis

Όλα στην ώρα τους που πλησιάζει.

ANDREW

Όλα στην ώρα τους, αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε κάποια σημεία των διαπραγματεύσεων. Στο τέλος θα μας σκάσουν καμιά μέρα 10 άρθρα από συμβόλαια στη Πτήση και δεν θα μπορούμε να σχολιάσουμε με το κοκομπλόκο. Θέλω να ρωτήσω την ptisidiastima ΠΤΗΣΗ τι γνώμη έχει σχετικά με τις κίτρινες κάρτες τις ΕΕ για τα ναυπηγεία και mmsc; Αναρωτιέμαι, εάν τελικά αντί για mmsc πάμε σε f35 (πριν μας κάτσουν οι Γερμανοί πάλι στο σβέρκο) και στραφούμε στους Γάλλους για πλοία(4 belharra HN με 32 camm/ camm er, 24 aster 30, ram, strales, sentinel) και Γερμανούς για υποβρύχια Τ214 και μιας και γίνει εισαγωγή των camm, να πάρουμε και emads για land camm er, ώστε να κλείσουμε και το κομμάτι της αεράμυνας σημείου και να μένουν οι αγορές νέων δυτικών shorads και αναβαθμίσεις patriot και ίσως αγορά sampt, αφού θα έχουμε εισάγει τους aster 30. Άμα, φτιάξουν και οι Γάλλοι εκτοξευτές για τους scalp naval, όπως επιχειρούν οι Αμερικάνοι (https://www.navalnews.com/naval-news/2020/11/anti-ship-too-u-s-army-testing-u-s-navy-and-air-force-bombs-and-missiles-for-lrpf/), τότε θα κοπανάμε scalp naval απ όπου θέλουμε, χωρίς άγχος και χωρίς να δεσμεύονται cells και tubes από φρεγάτες και μελλοντικά υποβρύχια.

Steve

Κούλη από τα 1083 σχόλια που έχεις κάνει τα 800 είναι “όλα στην ώρα τους”
κούρασες…. κάνε σωστό σχόλιο να κουβεντιάσουμε…

gdmast

Θα το κάνει στην ….ώρα του.

fotis

LOL

ultorius

θα κανει…όταν είναι καιρός   :wpds_lol: 

Steve

οι ΗΠΑ έχουν αγοράσει 2 συστήματα για αξιολόγιση…. Εάν δούμε να παίρνουν και άλλο θα πρέπει να κινηθούμε και εμείς αλλά θα πρέπει να δούμε και την φορητότητα…

gdmast

Ψάξε το Iron Dome Portable.

gdmast

Το Iron Dome Portable. Διότι, το κλασικό είναι αρκετά ογκώδες και όχι ιδιαίτερα κινητικό και έτσι η γεωγραφία των νησιών δεν το ευνοεί ιδιαίτερα (σ.σ το τάγμα, αποτελείται από 3 οχήματα).

Gunner

Ήδη γίνονται κινήσεις. Λένε ότι έχουν ζητήσει την βοήθεια της ELBIT.

https://elbitsystems.com/media/ReDrone.pdf

Για να δούμε, θα περιοριστούν στις εγκαταστάσεις ή θα το προχωρήσουν και στα οχήματα;

https://elbitsystems.com/pr-new/elbit-systems-introduces-vehicular-anti-drone-protection-and-neutralization-system/

d.b
Steve

Sandcat με Spike μακάρι να κάνει δουλειά η Plasan

Steve

Εγώ βλέπω ότι υπάρχει δυσπιστία στα εξοπλιστικά νέας τεχνολογίας…
Δεν προχωράνε τίποτα… με το ζόρι πήραμε τα heron…
Ζητάμε λέει το 21 f35…. με το κόστος ενός f35 πόσα spike φορτώνουμε τα νησιά?

ShadowMan

Περίπου 700?

chrysfotis

Δεν διαφωνώ με την απόκτηση Spike,αλλά ένας αριθμός 6 F-35 δεν είναι ικανά να επιτύχουν καταστολή αεράμυνας και καταστροφή κέντρων διοίκησης και ελέγχου UAV;Και ακολουθώντας έπειτα τα F16,θα μπορούν να αποτελειώσουν ότι μένει,αφού θα έχει πληγεί επαρκώς η εχθρική αεράμυνα.

Yiorgos

Αγαπητέ chrysfotis chrysfotis

Τα F-35 πρώτα θα βγάλουν τα S400 εκτός μάχης, μετά κέντρα διοικήσεων κοκ. Όταν τα S400 είναι κατεστραμενα τότε τα F16, Rafale και Μ2000 MK2 θα κάνουν πάρτι.

Φιλικά πάντα
Γιώργος

ShadowMan

μη ξεχνάμε οτι εχουμε και ενα απο τα πλέον ειδικά οπλα κατά κέντρων διοικήσεων. Αυτή δεν ειναι κανονικά η δουλειά του σκαλπ?

Gunner

Περιφερόμενα πυρομαχικά μπορούν να μεταφερθούν και να εκτοξευθούν και από σκάφη του ΠΝ. Οι Κ/Φ, οι ΤΠΚ, οι Φ/Γ ακόμη και τα Α/Γ μπορούν να έχουν τέτοια όπλα και να τα χρησιμοποιούν είτε εναντίον στόχων εδάφους είτε εναντίον εχθρικών σκαφών. Είναι ότι πρέπει για τον κορεσμό της άμυνας πλοίων, κάτι που πρέπει να προσέξουμε κι εμείς αυτήν την στιγμή, εξοπλίζοντας τα σκάφη μας με τα κατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση τους.

Ο ΕΣ πρέπει να κοιτάξει και για άλλα όπλα από το Ισραήλ. Τα ΠΕΠ Lynx και τα πυρομαχικά τους είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Αν αποκτηθούν, δίνουν λύσεις και προσφέρουν απαντήσεις στα όπλα που έχει αποκτήσει ο ΤΣ τα προηγούμενα χρόνια.

Απαιτούνται άμεσες κινήσεις στο θέμα περιφερόμενα πυρομαχικά και στο θέμα ΠΕΠ. Τα Μ110 πρέπει να αποσυρθούν και τα σκάφη τους να χρησιμοποιηθούν για άλλες αποστολές όπως όχημα μεταφοράς πυρομαχικών για τα Μ109.

Last edited 9 days ago by Gunner
gdmast

Χρόνια γράφουμε για το EXTRA, Pr. Hawk και Lora, αλλά…..

NICKB

Καλό είναι να μη καταστρέφουμε κανένα οπλικό σύστημα. Ας τα στείλουμε για “αποθήκευση” κάπου έξω από τη Φλώρινα με επίστρατους να τα λαδώνουν. Ποτέ δε ξέρεις…

Gunner

Είμαι υπέρ της αποθήκευσης ή της μετατροπής σε κάτι πιο χρήσιμο. Ως όχημα μεταφοράς πυρομαχικών, νομίζω ότι θα προσφέρει. Είναι εύκολη μετατροπή. Θα μπορούσε επίσης να προσφέρει ως φόρες για το Άρτεμις 30 άλλα μάλλον ονειροπολώ.

NICKB

Για οχήματα Πυρομαχικών έχεις “άπειρες” επιλογές, είναι ανάγκη να διαλύσουμε τα Μ-110; Δεν υπάρχει γυρισμός αν αλλάξουμε γνώμη.
Τα πυροβόλα είναι πυροβόλα, εδώ και 600 χρόνια. Τα κατήργησε κανείς επειδή “εφευρέθηκαν” τα Spike ή τα Kamikaze UAVs;
Οι χώρες που αγοράζουν (σήμερα) σύγχρονα ρυμουλκούμενα πυροβόλα (πχ Ινδία) ενώ έχουν ήδη Kamikaze UAV, είναι χαζοί;

Polaris

Συμφωνω οτι το ΠΒ στα νησια χρειαζεται ανανεωση και οντως οι spike nlos μαζι με mlrs θα ειναι φοβερος συνδυασμος. Σχετικα με τα harpy, νομιζω οι γειτονες τα εχουν απο χρονια, ειναι και αυτα μια καλη λυση. Το βασικο παντως που πρεπει να εξασφαλιστει ειναι να μην πετανε εχθρικα uav. Δεν συμφωνω καθολου εκει που λετε οτι δυσκολα εντοπιζετε ενα 4×4 που ριχνει ρουκετες. Αν πετανε τα εχθρικα uav μονο σε σπηλιες θα μπορουν να κρυφτουν τα 4×4.

Thras

Συμφωνώ απόλυτα. Πρώτα πρέπαι να εξασφαλιστεί η άμυνα από τα UAV, να εξασφαλίσουμεδηλαδή ότι είτε δεν θα πετάνε, είτε αν πετάνε 9 στα 10 θα καταρρίπτονται/χάνουν τον έλεγχο.

Αν βγούν αυτά από την εξίσωση, πολλά μπορούν να γίνουν. Να σημειωθεί ότι ανάλογα βήματα πρέπει να γίνουν τόσο σε Εβρό, όσο και στην Κύπρο…

NICKB

Που είναι το κακό με τις σπηλιές; Και τώρα χρησιμοποιούμε σπηλιές!
Οι Ελβετοί έχουν το σημαντικότερο Εξοπλισμό τους (μέχρι & φορτηγά της Εθνοφρουράς) μόνιμα σε σπηλιές. Όλες οι χώρες (με βουνά) ακολουθούν αυτή τη τακτική για τα πολυτιμότερα από τα όπλα τους. Άλλες, τα “θάβουν” (ICBM)… Ότι είναι οι ICBM για την Αμερική, είναι οι ATACMS για εμάς.
Εμείς τι, ντρεπόμαστε να τα κρύψουμε για προστασία…;

Last edited 8 days ago by NICKB
Koulis

Τα ΠΕΠ RM 70 θα πρέπει να παραμείνουν με εκσυγχρονισμό και απόκτηση σύγχρονων πυρομαχικών, κάτι που θα προχωρήσει.

GeoMoust

Επιτέλους κάνετε ένα σοβαρό σχόλιο, με το οποίο μπορεί κάποιος να συμφωνήσει…και το ακυρώνετε πάλι με το ΘΑ. Θλίψις…

Koulis

Το 2021 θα υπάρξει κοσμογονία. Τότε θα δούμε τη θλίψη σε πολλούς.

CKfurious

Αφού ενάμιση χρόνο κοιμόντουσαν…..

Η οικονομία έχει κλείσει και περιμένουμε….. κοσμογονία

Koulis

Η οικονομία θα ανοίξει. Σε λίγους μήνες θα κάνουμε συγκρίσεις περί των εξοπλιστικών και τότε θα δείτε τι γέλιο έχει να πέσει.

NICKB

Είδες όμως ρυθμούς ανάπτυξης από το 2022…;

GeoMoust

Γέροντας Κουλίσιος

Koulis

Ο γέροντας Κουλίσιος ήταν 9 χρόνια Δκτής Πυρχίας ΠΕΠ RM 70. Είπες τίποτα;

harval

Αυτα τα λενε απο την αρχή Κουλη.

Vassilis13

Πολυ σωστό το συγκεκριμένο άρθρο σας.
Να δούμε πότε θα γίνει επιτέλους η κίνηση για spike κ βγει η ανακοίνωση οτι τα αποκτήσαμε…
Βέβαια χρειαζομαστε κ αρκετά drones που να μην είναι μονάχα παθητικά αλλα να μπορούν κ να επιτεθούν.

Rorynes

Τα αργα αποβατικά των Τούρκων δεν θα χρησιμεύσουν για πρώτο κύμα αλλά για αντιπερισπασμό στο πρώτο κύμα που θα είναι αεροαποβατικό και αφού επιτευχθεί προγεφύρωμα τότε με την ησυχία τους θα χρησιμεύσουν για αποστολή ενισχύσεων στο προγεφύρωμα.

ShadowMan

Θα προλάβουν στο προγεφύρωμα?

Thras

Η αλήθεια είναι ότι ένα αεροπρογεφύρωμα (ας πούμε ότι εκτελείται από 50 ελικόπτερα με 15 άντρες το καθένα και δεν θα καταρριφθεί κανένα (!), άρα 750 άτομα ή δύο τάγματα) σε μεγάλο νησί θα εξαλειφθεί εντός λεπτών…

Αποκλείεται η κύρια ενέργεια να έρθει με μορφή αεραπόβασης που μεταφέρονται μόνο ελαφρά εξοπλισμένοι πεζικάριοι. Τέτοιες ενέργειες μπορούν να γίνουν μόνο επικουρικά στην κύρια ενέργεια!

Rorynes

Το αεροπρογεφύρωμα θα γίνει είτε σε αεροδρόμιο για να καταληφθεί και να μπορέσουν να προσγειωθουν μεταγωγικά αεροπλάνα που μπορούν να κατεβάσουν κι αλλους πεζικάριους και α/τ υλικό είτε σε μέρος μακριά από τις ελληνικές αμυντικές θέσεις.Και το αεροπρογεφύρωμα θα γίνει αφού έχει κατασταλεί η ελληνική αεράμυνα αλλά μπορεί και όχι.Εξαρτάται και τη γεωγραφία πχ Χιος , Σαμος..

NICKB

Οι 2 κινήσεις θα ξεκινήσουν ταυτόχρονα από τις βάσεις τους (δημιουργώντας κομφούζιο για το τρόπο αντίδρασης – επιλογή κύριου στόχου – στην άμυνά μας, ψυχολογική πίεση, αμφιβολία, λιποψυχία στη χειρότερη για εμάς περίπτωση).
Αν τα αποβατικά μείνουν στα λιμάνια, θα καταστραφούν από εμάς, πριν ζεστάνουν τις μηχανές τους. Απλώς η αεραπόβαση – λόγω ταχύτητας μέσων & για διαμοιρασμό των δυνάμεών μας – θα εξελιχθεί πρώτη και φυσικά θα είναι στα νώτα μας (“σφύρα & άμων” – θυμίζει κάτι;).

ΥΣ: στη κρίση του 1987 ήμουν (φοιτητής) σε ακριτικό νησί του Αιγαίου. Επειδή υπήρχε χρόνος αντίδρασης, αμυντικά έγιναν ΠΟΛΛΑ καλά πράγματα που δε λέγονται δημόσια (αν και μάλλον τα ξέρουν οι απέναντι, γι’ αυτό έληξαν τη Κρίση). Όμως, η αντίδραση που υπήρξε από τις – πραγματικά υψηλού φρονήματος – μονάδες Εθνοφυλακής, μάλλον ήταν πολύ κάτω από αυτό που όλοι θα αναμέναμε. Μιλώ για πολλά χρόνια πριν, ελπίζω να έχουν αλλάξει τα πράγματα για την Εφεδρεία από τότε, αν και το βλέπω δύσκολο με την υπάρχουσα (από χρόνια) τακτική Μη ρεαλιστικής Εκπαίδευσης της εφεδρείας.

Last edited 8 days ago by NICKB
My_name_is_Nobody

Οι “Βούδες” (Μ110) θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχουν αποσυρθεί.
Τα RM70 με σύγχρονες ρουκέτες έχουν ακόμα να δώσουν.
Τώρα το ερώτημα αν χρειαζόμαστε SPIKE NLOS και MiniHarpy/HAROP είναι μάλλον ρητορικό!

Mageiras

Δυνατή και ισοπεδωτική ΠΑ… Και τα bayraktar και οι Bora και οι Yildirim θα σιγήσουν…

GeoMoust

Θα κατεβάσουν και οι απέναντι αεροσκάφη, δεν θα παίζουμε μόνοι μας. Δεν μπορεί η ΠΑ να κάνει διακόσιες δουλειές. Πρέπει να υπάρξει αύξηση δυνατοτήτων και στα άλλα σώματα των ΕΔ.

Mageiras

Πρέπει παση θυσία να πάρουμε τον αέρα… Ας το καταλάβουμε αυτό όσο είναι νωρίς.

Koulis

Το αέρα τον έχουμε.

ShadowMan

Με βιπερ καινούρια όπλα και ραφαλ δεν παίζει να μην φτάσουμε εκεί που είπες

Jimmy

Βεβαια ολα αυτα απο το 2022 και μετα θα αρχισουν να ειναι επιχειρησιακα. Το ερωτημα ειναι τωρα η σε 6 μηνες και σε 1 χρονο τι κανουμε?

Koulis

Οι άλλοι τι θα κάνουν που δεν έχουν πιλότους.

Yiorgos

Αγαπητέ Koulis Koulis,

Ας σταματήσει αυτό το ανέκδοτο για την έλλειψη πιλότων απέναντι. Εάν γίνει το μπαμ με εμάς ποίος λέει ότι τα κελιά των φυλακών δεν θα ανοίξουν εστε να συμπληρωθούν τα κενά. Μπορεί να μην έχουν ώρες πτήσης αλλά δεν έχουν ξεχάσει και πώς να πετούν. Και το παραπάνω σενάριο είναι εφικτό και όχι φανταστικό. Να θυμίσω ότι οι Ιρανοί στον πόλεμο με το Ιράκ άνοιξαν τις φυλακές και επανδρωσαν τα μαχητικά αεροσκάφη με αντικαθεστωτικους.

Αυτή είναι μια υπόθεση που δεν θα πρέπει να παραβλεπει κατά τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων. Οι Τούρκοι το ξέρουν ότι δεν θα πολεμισουν ατακτους αλλά οργανωμένο και εκπαιδευμένο Στρατό. Άρα θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν.

Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Dimitris

Ναι και ναι.

tnt-am

Μιας και αναφέρθηκε η πιθανότητα χρησιμοποίησης ως πρώτη γραμμή Τζιχαντιστών, ίσως θα έπρεπε να βρουν απέναντί τους το “αγαπημένο τους σύστημα ΠΕΠ που έστειλε στον προφήτη αρκετά αδέρφια τους.
Το BM 30 SMERCH δοκιμασμενο με άριστα αποτελεσματα στη Συρία σε συνδυασμό με το TOS 1A έκαψαν την αντίσταση στην Βόρεια Συρία (Χαλεπι).
Εναλλακτικά πακέτο Spike n Los, mini harpy και ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής συμμαχιας με Ισραήλ σε λογικό πλαισίου κόστους και συζήτηση για πιθανή συμπαραγή στην Ελλάδα κάποιων εξ αυτών (γιατί όχι σε ΕΑΣ με συμμετοχή Ισραηλινών)

Koulis

Λίγη υπομονή.

gdmast

Δεν είναι κατανοητό ότι είναι αδύνατο να προμηθευτούμε Ρωσικά όπλα και συστήματα?
Τουλάχιστον αυτά τα χρόνια? Και αυτό είναι άσχετο από την ικανότητά τους και την προσιτή τιμή των περισσότερων.

tnt-am

Άλλο κατανοητό και άλλο τι θεωρω ιδανικό! Χρειαζόμαστε ομοβροντία και το smerch αυτό κάνει. Απ την άλλη δεν είναι στρατηγικό όπλο για να έχουμε αντιδράσεις δυτικές ωστόσο η συγκυρία είναι 100% στο άρμα του Θειου οπότε θα πρέπει να λύσουμε αυτό το θέμα (όπως και των Shorads αντίστοιχα) με εναλλακτική πιθανώς υποδεέστερη.

NNNN

Όχι τα παλιά συστηματα μπορούν να συνυπάρξουν με τα νέα! Αλλά για αντιμετώπιση των UAV χρειαζετε παρεμβολή!!!! Χρειάζονται συστηματα ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπλοκάρουν και δε θα αφήνουν να σουλατσάρουν ανεξέλεγκτα τα τουρκικα UAV

Last edited 9 days ago by NNNN
Stealth

Πολυ δυσκολο να γινει κατι τετοιο καθως οι Τουρκοι αρχιζουν να κανουν εγκατασταση δορυφορικων επικοινωνιων στα ΜΕΑ τους. Θα πρεπει πλεον να παρεμβαλουμε δορυφορικες επικοινωνιες, η να αποκτησουμε οπλα ηλεκτρομαγνητικου παλμου (!), η να παρεμβαλουμε τα οπτικα των ΜΕΑ με ακτινες λειζερ ωστε να τυφλωθουν.

Η καλυτερη λυση ειναι η καταρριψη, ειτε απο συστηματα Εδαφους-Αερος, η απο οπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη εξοπλισμενα με πυραυλους καθοδηγησης υπερυθρων η χιλιοστομετρικου ρανταρ. Οι Ταιβανεζοι θελουν να εξοπλισουν τα ΜΕΑ Teng Yun με πυραυλους αερος-αερος ωστε να καταρριπτουν εχθρικα ΜΕΑ, αυτη ειναι μια πολυ καλη λυση για το δικο μας προβλημα.

Last edited 9 days ago by Stealth
George

Σωατά και btw αυτό προσπαθούν να κάνουν και οι Τουρκοι

NICKB

“…να αποκτησουμε οπλα ηλεκτρομαγνητικου παλμου…”

Μην ανοίγεις πληγές

Koulis

Λίγη υπομονή.

Tasos96

-Προμήθεια Spike-NLOS και harop/harpy ή κάποιου άλλου loitering munition γενικότερα, έπρεπε να έχει γίνει είδη, σε μαζικούς αριθμούς (το κόστος θα είναι μεγάλο σίγουρα) και όχι μόνο για τα νησιά, καθώς αλλάζουν εντελώς τα δεδομένα και δημιουργούν καινούργια προβλήματα στους απέναντι κατά την γνώμη μου άλυτα για αυτούς.
-Τα Μ110 έπρεπε να έχουν φύγει εδώ και χρόνια. Δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης και δεσμεύουν πολύ προσωπικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού. Απλά υπάρχουν επειδή δεν μπορούμε να διαθέσουμε κάτι άλλο.
-Όσο για τα RM-70 πιστεύω ότι πρέπει να μείνουν και να αναβαθμιστούν, καθώς είναι τα μόνα μέσα στα νησιά που μπορούν να εκπέμψουν μαζικά πυρά κατά στόχων περιοχής και να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά και σε εγκαταστάσεις και υποδομές στα παράλια. Μόνη εναλλακτική στα RM-70 θα ήταν προμήθεια επιπλέον MLRS που δεν βλέπω να γίνεται.
-Για αντι-UAV συστήματα όπως ανέφερε κάποιος πιο πάνω τι γίνεται άραγε, αρχίζουμε να ξυπνάμε ή θα την πάθουμε όπως οι Αρμένιοι.

Gunner

Οι Τούρκοι έχουν κάνει τις κινήσεις τους κι εμείς λέγαμε ότι τα ΑΗ-64 θα τους θερίσουν.

MPAMPIS

Ενα πολυ καλο ισραηλινό loitering (κρουζ κανονικά) με χαμηλό προφίλ και μεγάλη ακτίνα δράσης καθώς και ικανή κεφαλή ειναι το Delilah για αντικατάσταση των M110…..

NZ1

Υπάρχει κάποια εκτίμηση του κόστους για όλα αυτά (Spike, Harpy) και πόσα χρειαζόμαστε κατά προσέγγιση;;

Psixraimia

Άριστο άρθρο!

Tazos

Πολύ σωστά τα λέτε, το θέμα είναι πως η Ελληνική γραφειοκρατεία λαμβάνει τα “μηνύματα” με τεράστια χρονοκαθυστέρηση. Αντί να έχουμε εμείς Harop και Harpy και να απειλούμε εμείς εγκαταστάσεις ανυπολόγιστης αξίας στα παράλια, τα έχουν οι τούρκοι φτιάχνοτας μια παλέτα διαφορετικών συστημάτων που ανετα μπορεί να κάνει checkmate την άμυνα ενός νησιού. Δυστυχώς το ‘η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση” εμάς μας διαφέυγει, για αυτό και ότι σύστημα έχουμε στα νησιά φτάνει να χτυπήσει απο την μια ακρη του νησιού στην άλλη και όχι απέναντι.
Καλή η κουβέντα για bellhara, rafale F35 κτλ, αλλά αυτά τα ταπεινά συστήματα μπορούν να κάνουν την έκπληκη. Εκτός απο το Spike NLOS υπάρχει και το σέρβικο βλήμα ALAS που εχει εξαχθεί στα ΗΑΕ. Το αναφέρο γιατι οι σέρβοι θα είναι πιο δεκτικοί να παραχωρήσουν συμπαραγωγή και να μπορέσει η χώρα να αποκτήσει μεγάλους αριθμούς και να αποκτήσει τεχνογνωσία, όπως παει να γίνει με τις ρουκέτες 122χιλ. Ας φανταστεί κάποιος αντί για 13 φαντάροι να προσπαθούν να ρίξουν ενα Μ110 και να κινδυνεύουν να εξαυλωθούν απο ενα ΤΒ2, να έχουν ενα χειριστήριο και να κατευθύνουν ένα πύραυλο αναζητώντας οχήματα που αποβιβάστηκαν, επιβατικά στην θάλασσα, εχθρικά αποβατικά στην απέναντι ακτή κτλ, και μάλιστα με δυνατότητα πληρους εκπαίδευσης σε εξομοιωτή.
Το νέο αντι-αποβατικό βλήμα είναι υψίστη προτεραιότητα και πρέπει η χώρα να επενδύσει για να κατασκευαστεί εγχώρια.

ShadowMan

Να σημειωθεί ότι αν φτάσουμε σε σημείο να χάσουμε νησί ή να κοντεβουμε, θα αφήσουν ήσυχους τους πιλότους μας (τουλάχιστον έτσι γίνεται κανονικά) να ρίχνουν τα τουρκικά σαν μύγες. Έχουμε τα μέσα και τις ικανότητες για αυτό. Πολιτική εντολή λείπει μόνιμα. Μεγάλο το τίμημα για τους Τούρκους. Ακόμη μεγαλύτερο που θα έχουμε τον αέρα δικό μας. Ότι προγεφύρωμα γίνει θα ισοπεδωθεί από αέρα και θα φτάσουν ενισχύσεις με Ζούμπερι και ελικόπτερα. Ναι θα χάσουμε κόσμο και σίγουρα κάποια μαχητικά αλλά αυτοί θα χάσουν πολύ περισσότερα μαχητικά από την πρώτη ημέρα. Έχω εμπιστοσύνη στην ΠΑ.
Φαντάσου το ψυχολογικό και οικονομικό αντίκτυπο στην Τουρκία αν εμείς έχουμε πχ 5 καταρρίψεις δικων μας και αυτοί 20 απώλειες… Στην επόμενη ημέρα θα μπαίνουν στο κοπκιτ και θα τρέμουν τα χέρια τους!
Και την επόμενη μέρα 20 σκαλπ από Μιράζ ή 50 σύνολο αν έχουμε πάρει και ραφαλ βαθιά στην Τουρκία σε μια μόνο έξοδο… Έτσι για να μην τους ξαναπεράσει από το μυαλό.
Ονειροβατω? Ίσως, δεν κάνω τον έξυπνο

Last edited 9 days ago by ShadowMan
NICKB

“Το αναφέρο γιατι οι σέρβοι θα είναι πιο δεκτικοί να παραχωρήσουν συμπαραγωγή…”

Ουσιαστικά το προϊόν ανήκει στα ΗΑΕ, αφού πλήρωσαν για την εξέλιξή του. Δε βλέπω πως θα μπορούσαν να μας αρνηθούν (οι Άραβες) οτιδήποτε…

nigozs

Ελπίζω να καταλάβατε ότι δεν υπάρχει ΤΟΟΤΒ.
Οι αποφάσεις είναι ειλημμενες κύριοι.

Kostasq

Επιτέλους μια φωνή λογικής! Αυτά ακριβώς τα όπλα χρειαζόμαστε στα νησιά και όχι μόνο. Μια μόνο παρατήρηση: Σε ΙΚΑΝΟΥΣ αριθμούς και ποσότητες. Και κατά την γνώμη μου καλά τα Φ-35 και τα Ραφαλ, αλλά και μόνο με το κατάλληλο πυροβολικό και τα κατάλληλα πυραυλικά, βαλιστικά και άλλα σχετικά όπλα μπορούμε να έχουμε ισοδύναμα αποτελέσματα.

gdmast

Κατ’ αρχήν, δεν πιστεύω στα μάτια μου που διαβάζω ότι ακόμα έχουμε σε υπηρεσία τα M110A2. Πάνε πάνω από 5 χρόνια που είχα διαβάσει ότι αποσύρονται.
Είναι απαραίτητα αυτά που αναφέρει το άρθρο και σχετικά προσιτού κόστους.
Εκεί που θα διαφωνήσω είναι στην απόσυρση των μισών RM-70.
Αντίθετα θα πρέπει να αναβαθμιστούν ΟΛΑ στην πολύ καλή Πολωνική αναβάθμιση (Langusta) ή στην αρκετά καλή Σερβική. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει προμήθεια της συλλογής EPIK του Ισραήλ που μετατρέπει τις ρουκέτες των 122mm σε κατευθυνόμενες.

Last edited 9 days ago by gdmast
NICKB

Αν “μάθεις” ότι στην απέναντι παραλία έχουν συγκεντρωθεί 2.000 πεζοναύτες και φορτώνονται σε διαφόρων ειδών σκάφη, με τι θα εκπέμψεις μαζικά καταστροφικά πυρά;
Θα κάνουν τη δουλειά 6 Spike ή 4 Harop ή (ακόμα καλύτερα) θα περιμένουν οι Τούρκοι να βρεθούν εύκαιρα 4-5 Φ-16 φορτωμένα με “σίδερα” ή περιλήπτες βομβιδίων; Ή θα έχεις σίγουρα εύκαιρο ATACMS;
Τα πάντα χρειάζονται ,δε χρειάζεται να εμφανιστούν όλα από τη 1η μέρα.
Και στο κάτω κάτω, “τυφλοπόντικες” για άνοιγμα τούνελ στην Εθνική Οδό αγοράσαμε. Ας ανοίξουν και καμμιά τρύπα σε κανένα νησιωτικό βουνό για απόκρυψη/ασφάλεια των βαρέων όπλων & πυρομαχικών.

Last edited 9 days ago by NICKB
Digenis

<M110A2> .
Ποιο οπισθοδρομικός παθαίνεις αγκύλωση .
Ετοιμαζόμαστε να δώσουμε 11,5 δις στην ΠΑ και ΠΝ και ο ΣΞ ειναι ακομα με τα σταγιερ και τα M110A2… Δεν γίνονται αυτα το πράμα, απο όπου και να το πιάσεις θέλει γενική αναδόμηση .
Που να φτασουμε στις επικοινωνιες και ρανταρ , αμφιβάλω απο την εποχη μητσοτακη παπανδερου 1989 αν εχει γινει καμια αναβαθμιση … Τα νησια εχουν ακομα τα ΟΣΑ .Ωρε που παμε ωρε …

NikosP

Καλά όλα αυτά τα nlos και τα περιφερόμενα αλλά τί κάνεις όταν σε κάθε νησί κυκλοφορούν δεκάδες ή εκατοντάδες ή χιλιάδες άγνωστης ταυτότητας περιφερόμενοι χειριστές κινητών τηλεφώνων ( ή/και άλλου εξοπλισμού . . . ) που επιπλέον μπορούν να προκαλέσουν ταραχές-σύγχυση-αποπροσανατολισμό και ανάλωση δυνάμεων και μέσων ;;;

Ποιοί και πώς και ΓΙΑΤΙ θα στελεχώσουν την Εθνοφυλακή ( δεν ξέρω αν λέγεται αλλιώς σήμερα) όταν τους σπρώχνεις να εγκαταλείψουν τα νησιά ;;

Στο καθαρά τεχνικό μέρος του άρθρου σας δεν έχω να αντιτάξω κάτι , συμφωνώ .

harval

Και προς Πτηση & Διαστημα.
Σημερα θα χρειαστω βοηθεια. Μας προτεινετε για κρουση βαθους 2 οπλα που (αν κατάλαβα καλά) περιφερονται και βρισκονται σαν σε αναμονη εως τον εντοπισμο του στοχου. Κατι σαν UAV καμικαζι σε ελευθερη αποδοση.
Καλο ακουγεται αλλα περιφερομενο ή σε πτηση πανω απο εχθρικο εδαφος δεν εχει την τρωτότητα των κλασικων UAV ακομα και απο ελαφρα οπλα? Και την ευκολοτερη ανιχνευση ?
Μηπως θα μπορουσατε να μου πειτε γιατι δεν ειναι καποια λυση ο ημι-βαλλιστικος Lora που ειναι και υπερηχητικος ,πολυ καλης ακρίβειας ,αρα σχετικα δυσκολος στοχος και μονο απο ικανα αντιβαλιστικα και αντιαεροπορικα συστηματα.,ειχε καλα αποτελεσματα σε Ναγκορνο Καραμπαχ,και υποθετω θα εχει χαμηλό σχετικά κοστος.
Οσον αφορα SpikeNlos πρεπει να αποκτηθει προχθες.
Εχω δει οτι Ισραηλιτικες εταιρειες προσφερουν πολλες και οικονομικες λυσεις σε πολλους τομεις πολλαπλασιαστων ισχύος.
Ενα αρθρο για ρανταρ μαχης και εντοπισμου,παρεμβολεις ρανταρ και UAV ,Αντι UAV weapons, Α/Α μικρου και μεσαιου βεληνεκους, αντιβληματικό πυροβολα για μικρα σκαφη και αλλα πολλα, θα ειχε πολυ ενδιαφερον. Νομιζω οτι πρεπει να ασχοληθούμε πολυ περισσοτερο με Ισραηλιτες.

Koulis

Και τρίτο και τέταρτο.

Gunner

Ο Rampage
https://www.youtube.com/watch?v=O6khnH5CW6s

σε πλοία.

TRIGON Naval Rocket Launcherhttps://www.youtube.com/watch?v=dF5fO-GU_w0

O ίδιος πύραυλος εκτοξεύεται από τον ΠΕΠ Lynx

https://www.youtube.com/watch?v=iK-ZQ42ohLY&t=85s

Νομίζω ότι ο πύραυλος αυτός προσφέρεται για βολή από Μ270.

GioFlo

Σωστη η απορια σου harval..Με καλυψες και με γλιτωσες απο τον “κοπο”..;)
Επισης συμφωνω απολυτα για τους SPIKE,οπως και για το Ισραηλ..
Το εχω αναφερει πολλες φορες.Τα “κλειδια”…στην Αμερικη,Γαλλια-Ισραηλ απο πισω και λιγο τσιμπολογιμα(που και που)αν αξιζει απο καποιον αλλο..Το “παιχνιδι” δεν ειναι μονο μπαμ και μπουμ..Ειναι και αλλου..Το ζησαμε το 1987,το ζησαμε το 1996,το ζουμε και τωρα..Ισχυρες ενοπλες δυναμεις 100% γιατι μονοι μας θα ειμαστε,αλλα με σωστες κινησεις μπορει να μην φτασουμε ποτε εκει..
Υ.Γ ΠΤΗΣΗ ενα αρθρο σε παρακαλω,αν γνωριζεις,για το τι προβλεπει το 15ετες σε Σ.Ξ,συνολικα?Γιατι και εκει κατι γινεται,αλλα ορισμενοι εχουν “κοντη” μνημη…

harval

Ευχαριστώ. Απλά μεχρι στιγμης δεν μας την ελυσαν…..την απορια για τα 2 αναφερομενα οπλα.

Last edited 9 days ago by harval
GioFlo

Σου απαντησαν οτι θα κανουν και δευτερο αρθρο..Την δικη μου ερωτηση δεν απαντησε η ΠΤΗΣΗ για ενα αρθρο,συνολικα,με το τι προβλεπει το 15ετες για το Σ.Ξ ,λογω κοντης μνημης ορισμενων “καλοπιστων”… Γιατι δεν ειναι μονο το Εθνικο Τυφεκιο και το Εθνικο οχημα που καποιοι ειρωνευτηκαν(λες και δεν ειναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ προγραμματα που φωναζαμε καιρο…)Ολο και κατι Μ-1117 Guardian ‘παιζουν”,1200 αν δεν κανω λαθος… και συζητησεις-παζαρια-πιεσεις για ‘πακετο” AAV-7 και Μ-2Α2 Bradley και αναβαθμιση ΜLRS με νεους συγχρονους πυραυλους και αναβαθμιση παλιων,μαζι με τους ΑΤΑCMS πηρε το ματι μου και κατι συζητησεις με την EODH για αναβαθμιση της θωρακισης στα LEO-2HEL λογω προσφατων αποτελεσματων του Πολεμου στη Συρια και το ”στραπατσαρισμα” των Τουρκικων αρματων,απο απλα αντι-αρματικα και πολλα ακομα…Ας μην γραψω εγω το αρθρο…Ας μας κανει την τιμη η ΠΤΗΣΗ,να τα μαζεψει ολα μαζι,μπας και ηρεμησουν λιγο καποιοι με κοντη μνημη επαναλαμβανω 🙂 🙂 :¨)

harval

Να μην σε στεναχωρησω αλλα στην Ελλαδα ζουμε. Μην πιστευεις σε 15ετη κ.λ.π προγραμματα.Ας γινουν τα αμεσα και οικονομικα.Σαν και αυτα που λες. Μια ζωη τα αφηναμε πισω για να πιασουμε τις “αγορες του αιωνα”. Και να τα αποτελέσματα

GioFlo

Συμφωνω απολυτα φιλε μου.Μου αρεσει ο τροπος που σκεφτεσε.Το 15ετες που ανεφερα,πιστευω πως εχει να κανει με εναν προγραμματισμο και μια εξορθολογηση αναγκων και οχι σαν εξοπλιστικα(αριθμητικα)χρονια.Ισως να ειναι 10ετες ισως και 5ετες σαν προμηθειες.Θελω ομως να πιστευω,με αυτα που βλεπω και αφουγκραζομαι,οτι ο 15ετης προγραμματισμος για τις Ενοπλες Δυναμεις του μελλοντος(μετα το 2030),θα ειναι καλυτερος απο τα ΕΜΠΑΕ,που σπιλωσαν ολοκληρο το Στρατευμα οικονομικα και αμαυρωσαν το πολιτικο συστημα.

harval

Ολοι το ελπιζουμε

Mitsos_Mantzos

Πες τα ρε μεγάλε. Αυτό το άρθρο πρέπει να αναρτηθεί μέσα στην βουλή.

photographix

Α, καλά …

Arionas

η ύπαρξη των ελληνικών νησιών τόσο κοντά στην εχθρική ενδοχώρα, δεν είναι πια μειονέκτημα. Αλλά ένα τεράστιο τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα..

Του Γ@μ@ς το σπίτι με το καλημέρα.. Θα τους αναγκάσεις να αλλάξουν όλες της βάσεις τους ναυσταθμους ραντάρ όλα.. Και το κυριότερο με λίγο κόστος και σε συντήρηση και σε όλα+ 2 drone κάθε νησί Ρόδο Κως Χίο Σαμοθράκη.. Και αμέσως μόλις τα κάνεις αυτά τότε σκέφτεσαι και την Κύπρο και διαλέγεις και τα ανάλογα πλοία…

Thanos74

Για τα Spike N LOS προχωραει το θεμα για τον εξοπλισμο ελικοπτερων αλλα και οχηματων και μαλλον σε ικανους αριθμους αφου και ο ΕΣ ειναι μεσα στο καδρο νεων οπλων. Για HAROPδεν εχει ακουστει κατι αλλα αυτο που εχει ακουστει και ειναι σεχδον κρυφη προτεραιοτητα ειναι συστηματα αντιμετωπισης UAV

Stealth

Το αρθρο κινειται προς τη σωστη κατευθυνση. Χρειαζομαστε οπλικα συστηματα με μεγαλη αποτελεσματικοτητα, μεγαλη επιβιωσιμοτητα, σχετικα χαμηλο κοστος και μικρες αναγκες επανδρωσης. Επειδη οι αναγκες ειναι μεγαλες και τα χρηματα ειναι λιγα, θα πρεπει να επιδιωξουμε εγχωρια κατασκευη αυτων των συστηματων ωστε να αποκτησουμε δικες μας δυνατοτητες.

Συνοπτικα:

Ρουκετοβολα
Tα 110 συστηματα RM-70 που διαθετουν χρειαζονται εκσυγχρονισμο και νεες ρουκετες αυξημενου βεληνεκους και φονικοτητας, γινονται ηδη δοκιμες με τις σερβικες ρουκετες. Καλο θα ηταν να γινει εγχωρια κατασκευη κατοπιν αδειας. Οι Σερβοι εχουν επισης εκτοξευτες ρουκετων 122 χιλιοστων εαν χρειαζομαστε επιπλεον εκτοξευτες.
Θα πρεπει να ξανα-συζητησουμε με τους Αμερικανους η τους Γερμανους εαν υπαρχουν συστηματα MLRS η HIMARS που να μπορουν να μας παραχωρησουν η να μας πουλησουν ως μεταχειρισμενα.

Εξοπλισμενα Μη Επανδρωμενα Αεροσκαφη
Η χρησιμοτητα αυτων των συστηματων ειναι αδιαμφισβητητη τοσο για αναγνωριση, στοχοποιηση εχθρικων συστηματων, αποστολες εγγυς υποστηριξης (CAS / BAI). Πρεπει να αποκτησουμε τη δυνατοτητα να κατασκευαζουμε τετοια συστηματα, ειτε μονοι μας, ειτε σε συνεργασια με καποια αλλη χωρα (π.χ. Ισραηλ, Ταιβαν, Κινα).

Βαλλιστικοι πυραυλοι.
Οι Τουρκοι κανουν παραγωγη Κινεζικων βαλλιστικων πυραυλων κατοπιν αδειας. Τα συστημτα Yildirim και Bora ειναι Κινεζικες σχεδιασεις. Ας κανουμε εγχωρια παραγωγη κατοπιν αδειας σε συνεργασια με καποια αλλη χωρα οπως Ισραηλ, Ταιβαν, Νοτιος Κορεα, Ινδια, Γαλλια, Ρωσια, Κινα κτλ. Οι Ισραηλινοι LORA ειναι μια καλη επιλογη.

Πυραυλικα συστηματα πυροβολικου
Ενα συστημα οπως το Ισραηλινο Spike NLOS, η το Σερβικο συστημα ALAS θα ηταν εξαιρετικη λυση για την αμυνα νησιων. Και τα 2 συστηματα εχουν παραπλησιο τροπο λειτουργιας τυπου man-in-the-loop και καθοδηγηση μεσω οπτικης ινας. To Σερβικο ALAS-Β μαλιστα εχει βεληνεκες 60 χιλιομετρων χαρη στη χρηση στροβιλοκινητηρα.Εχει αγοραστει απο τα ΗΑΕ επι οχηματων NIMR. Θα επρεπε να αποκτηθει οποιοδηποτε συστημα προσφερει καλυτερες επιδοσεις και μπορει να κατασκευαστει στην Ελλαδα.

https://en.wikipedia.org/wiki/ALAS_(missile)

comment image

Gunner

Υπάρχει και το ΠΕΠ Lynx

https://www.youtube.com/watch?v=iK-ZQ42ohLY

Που με τα πυρομαχικά που μπορεί να εκτοξεύσει, καλύπτει ικανότητες που αυτήν την στιγμή προσφέρουν μόνο τα Μ142/270 των ΗΠΑ.

neuromancer

“Τα κέντρα αυτά δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πάντα.”

Ποιος και πώς θα τα εντοπίσει? Και κυρίως…. ΠΟΤΕ?

NICKB

Σ’ αυτό σίγουρα βοηθούν & θα βοηθήσουν οι Ισραηλινοί. Χωρίς κόπο, δάκρυα & αίμα, με “5” πληροφορίες θα κάνουν τη δουλειά τους & τη δική μας.

ShadowMan

Σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από τον ιό το θέμα σοβαρευει πολύ για το επόμενο έτος και μπορεί να ακυρωθούν ακόμη και δεδομένα προγράμματα που έχουν μπει σε τελική ευθεία (δική μου άποψη).
Θεωρώ όχι τα ραφαλ όμως (επίσης δική μου άποψη)
Δυστυχώς τα νούμερα αλλάζουν σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση και πάνε προς το χειρότερο.
Μελετήσετε λίγο οικονομικές προβλέψεις να πείτε και εσείς. Δεν βάζω λινκ γιατί είμαι από κινητό

Last edited 9 days ago by ShadowMan
Koulis

Πράγματι όλα θα αλλάξουν μετά το εμβόλιο προς το πολύ καλύτερο.

NICKB

Συμφωνώ.

Φαντάζεσαι να καταλήξουμε σε Αμερικάνικα/Ισραηλινά βασικά οπλικά συστήματα και μετά να πρέπει να πάμε στην ΕΕ και να ζητήσουμε επιπλέον οικονομική ενίσχυση λόγω (ανεξέλεγκτης) πορείας του covid-19;

Μπρρρρ… Ούτε ψύλλος στο κόρφο μας…

792-7929192_dr-evil-dr-evil-details-my-life-quite.png
evaggelos

m110/ m109 a1/2 πρεπει να φυγουν χθες ειναι ποιο παλια κ απο τον κ.φαιδωνα
τα rm70 τα κρατας γιατι mlrs οι συμμαχοι δεν εχουν κ που να μπλεκουμε με σερβους.
λοιτερινγκ εχουν κ στη ραδεον δεν ξερω αν ειναι καλα.

Stealth

Που ειναι το προβλημα με τις ρουκετες των 122 χιλιοστων των Σερβων? Εχουν βεληνεκες 40 και 52 χιλιομετρων. Ηδη γινεται αναβαθμιση στα ΕΑΣ δειγματος ρουκετων 122 χιλιοστων για δοκιμαστικες βολες.

https://doureios.com/anavathmisi-deigmatos-routeron-122-mm-apo-ta-eas/

Οι Σερβοι φαινονται να εχουν κατασκευασει αξιοπιστα οπλικα συστηματα αξιας. Η κυπρος αγορασε Nora B-52, τα ΗΑΕ αγορασαν βληματα ALAS που ειναι αντιστοιχα, ισως και καλυτερα των Spike NLOS.

Οι μονοι που δεν παραγουμε ουτε βιδα ειμαστε εμεις. Τα περιμενουμε ολα ετοιμα απ’ εξω, και πλεον δεν υπαρχουν χρηματα.

Alter_eagle

Η Ελλάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια αφοπλιζεται. Που και κάνουμε καμιά βαριά δήλωση, “θα” πάρουμε, “θα”… Στην ουσία όμως πολλά οπλικά συστήματα αγοράζονται χωρίς τα κατάλληλα όπλα.
Είναι πολλά τα παραδείγματα για να πούμε ότι είναι θέμα μόνο μιας κυβέρνησης. Είναι συστηματικός αφοπλισμός.

NICKB

Υπάρχει αντίστοιχος όρος: ΦΙΛΑΝΔΟΠΟΙΗΣΗ…

SAAB

Δεν έχετε άδικο ή μάλλον έχετε απόλυτο δίκαιο και ο προβληματισμός είναι μεγάλος. Χρειαζόμαστε σύστημα/συστήματα αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας μικρού, μέσου και μεγάλου βεληνεκούς, που να καλύπτουν όλη την χώρα. Εάν η Ελλάδα μείνει προστατευμένη θα μπορεί να υποστηρίξει το στράτευμα. Χρειαζόμαστε λοιπόν επαρκείς ποσότητες για να καλύπτουμε όλη τη χώρα μέχρι και σε μικρού βεληνεκούς σύστημα. Χρειαζόμαστε εφοδιαστική αλυσίδα/οργάνωση για να μην ξεμείνουμε με τα συστήματα χωρίς πυρομαχικά. Χρειαζόμαστε radar με αντιdrone λειτουργία προκειμένου να τα εντοπίζουν ακόμη κι όταν χρησιμοποιούν κοπάδια πουλιών ως κάλυψη λόγω του μεγέθους τους (SAAB). Δυστυχώς για την οικονομία μας τα UAV και τα loitering μπορούν να πετάνε και σε ύψη που μόνο αεροπλάνα και πύραυλοι μπορούν να τα χτυπήσουν και αυτό πρέπει να το υπολογίσουμε στις ποσότητες πυρομαχικών. Οι Τούρκοι δεν στέλνουν ποτέ ένα drone μόνο του γι’ αυτό και η επιτυχία τους. Πχ, μην χαρούμε όταν ένα kiowa καταρρίψει ένα drone και μετά την “φάει” από ένα loitering και κατόπιν εορτής λέμε “Αμάν! Τι κάνουμε τώρα;”.
Αυτά τα 15 χρόνια απραξίας έχουν αφήσει πίσω το στράτευμα σε πολλά και κυρίως σε εμπλουτισμό της στρατηγικής και τακτικής με σύγχρονα συστήματα. Όταν λέω σύγχρονα συστήματα εννοώ αυτά που έχουν επιχειρησιακή ή κατασκευαστική ηλικία προς πώληση από 10 ετών και πάνω. Πλέον, λόχοι, ομάδες, διμοιρίες, πρέπει να εκσυγχρονιστούν και με UAVs και loitering και όχι μόνο για μία βολή. Η άλλη εναλλακτική είναι να δημιουργήσουμε αεροπορικό στόλο από drone και loitering με δικό του επιτελείο. Αυτά θα πρέπει οργανωτικά να τα αποφασίσουμε το συντομότερο δυνατό για να αλλάξουν και οι θεσμοί (οργανωτικές δ/γές, νόμοι κλπ) και να αρχίσουμε σιγά σιγά να εξοπλιζόμαστε τοιουτοτρόπως. Το σιγά σιγά είναι γιατί πρώτα χρειαζόμαστε να τιγκάρουμε τις αποθήκες πυρομαχικών και να δημιουργήσουμε εφοδιαστική αλυσίδα με ότι πυρομαχικό μπορούμε να “ρίξουμε” σήμερα. Γνώμη μου είναι ότι πρέπει να χτίσουμε επιπλέον αποθήκες.

Εκτός θέματος αλλά είναι σημαντικό και κολλάει στις επιπλέον αποθήκες. Τα ενεργειακά αποθηκευμένα αποθέματα της Τουρκίας έχουν ανέβει σε ποσότητα κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζεται για μακροχρόνιο πόλεμο.

NICKB

Αν “δεις” πόσους έκανε εχθρούς, μάλλον επιβαλλόταν…

Έτσι κάνουν τα σοβαρά κράτη, προλαμβάνουν τις εξελιξεις! Και στα Εθνικά τους θέματα οι Τούρκοι είναι πολύ σοβαροί. Άλλοι δεν ήταν… (Τώρα είναι;)

Last edited 9 days ago by NICKB
dim73

Για εμενα τα νησια μας χρειαζονται :

α) απο αυτα που εχουμε :

> τα RM-70
> οχηματα V/shorads με στοιχεια ASRAD

β) τι πρεπει να προμηθευτουμε/αγορασουμε :
> ελαφρια οχημα ειδ. δυναμεων με 2 ή 3 στοιχεια πυροβολου.
> ελαφρια οχηματα με ολμους 120χιλ.
> και εαν περισσεουν ενα συστημα shorads για τα drones.

(εφοσον ερχονται τα Μ1117 ας πορευτουμαι με αυτα σε οτι αφορα τα στοιχεια πυροβολων).

Οτι ερπυστριοφορο στον εβρο.

Καπως ετσι περιοριζονται κονδυλια και απο αγορες και απο δαπανες τα οποια μπορουν να διαθετουν στην ΠΑ, ΠΝ και ΑΣ.

Απλα οχηματα, απλος οπλισμος με ευκολη συντηρηση και το κυριοτερο ευκολο στον χερισμο απο τον οποιοδηποτε.

kakaouskia

Καλημέρα

Σίγουρα τα Μ110 είναι καιρός να πάρουν σύνταξη, εκτός αν θα χρησιμοποιηθούν ως δολόματα και τα 13 άτομα που απαρτίζουν το κάθε πλήρωμα να είναι κρυμμένα σε ακτίνα γύρω του με ένα Spike / Manpad ο κάθε ένας.

Οι Spike με τα 30χλμ ακτίνα στην έκδοση NLOS σίγουρα αποτελούν πιο ευέλικτη λύση, νοουμένου ότι υπάρχουν δυνατότητες στοχοποίησης σε αυτή την απόσταση.

Όσο αφορά δε τα ρουκετοβόλα, με τα κατάλληλα πυρομαχικά παραμένουν χρήσιμα. Καλά τα όποια loitering munitions αλλά άμα καταφέρει ο εχθρός και κατέβει σε παραλία τότε θες και κάτι που να μπορεί να ρίξει πολύ μεγάλο όγκο πυρός σε μεγάλη περιοχή και γρήγορα.

Και μια απορία: τα loitering munitions δεν έχουν τα μειονεκτήματα των UAV; Δηλαδή σε περίπτωση που η χρήση γίνεται με ανθρώπινη καθοδήγηση και επιστροφή στη βάση όταν τελειώσει η περιπολία – κάτι που πιστεύω θα είναι το Ελληνικό δόγμα χρήσης καθώς ο αριθμός τους θα είναι περιορισμένος – τότε δεν θα χρειάζονται κέντρα ελέγχου και διαδρόμους προσγείωσης; Δεν θα υπόκεινται στις ίδιες αδυναμίες από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου;

Πάντως μέχρι τόρα φάνηκε ότι τα UAV όταν βρεθούν απέναντι σε στρατό που είναι εξοπλισμένος και εκπαιδευμένος καλά και κατέχει το αντικείμενο δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Καλό θα ήταν να συνυπάρχουν με κάτι φθηνό που θα μπορεί να παραχθεί εύκολα στην Ελλάδα. Εδώ η κάθε Χεζμπολλάχ και Χαμάς φτιάχνουν ρουκέτες, η Ελλάδα γιατί να μην μπορεί;

Koursaros312

Όλα αυτά συν αντικατάσταση των OSA και αν υπάρχει δυνατότητα και των HAWK, γιατι πρώτα τους S-300, TOR-M1, SA-8B έβγαλαν απ’ την μέση και μετά όλα τ’ άλλα. Αν και απ’ ό,τι κατάλαβα δεν τους δυσκόλεψαν ιδιαίτερα ούτε τα Α/Α ούτε το πυροβολικό στο να το εντοπίσουν και δεν το αναλύω περισσότερο γιατι θα πρέπει να γράφω μέρες. Βέβαια περισσότερο η Κύπρος θα πρέπει να πάρει μαθήματα παρά εμείς κατά την ταπεινή μου άποψη, μιας και παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.

G...

Τελειος ακυρο το αρθρο. Το να προστεθουν στο οπλοστάσιο μας ναι. Το να αντικαταστησουν το πυροβολικο απλα δεν γινεται. Οταν ο τουρκος ειναι απέναντι στα 3 χιλιόμετρα δεν υπαρχει λογος να μιλαμε για εμβέλεια 34 χλμ. Ουτε οι τουρκοι εχουν 1000 ελικοπτερα για να ερθουν ολοι με αυτα ουτε εκει που θα προσγειωθουν ειναι σιγουρο οτι θα εχεις δυνατότητα να τους χτυπησεις αμεσα. Αυτος ειναι και ο λογος υπαρξης των οπλων καμπυλης τροχιας και του μπαραζ. Ισοπέδωση μιας περιοχης απο απόσταση. Επισης ποσα spike μπορει να εχεις?ειδαμε τι εγινε οταν οι κουρδοι ξέμεινεναν απο πυραυλους. Το να εχεις μερικες χιλιαδες βληματα και ρουκετες ειναι μεγαλης αξιας πλεονέκτημα. Τελος οιι Αρμένιοι συριοι κτλ εχασαν πολλα οπλα γιατι ηταν τελειως σε εμφανη σημεια. Ουτε καν δίχτυα παραλλαγης δεν ειχαν κατι που ο ελληνικος στρατος εχει και μαλιστα εκτος απο τα απλα εχει και πολυφασματικα.ουτε ειχαν αεραμυνα, ουτε αεροπορια, ουτε τιποτα. Καλα είναι τα uav αλλα δεν ειναι τοσο οσο διαφημιζονται. Σε λιγο θα ακουσουμε να μην εχουν τυφεκιο οι στρατιωτες αλλα μονο spike.

Last edited 9 days ago by G...
GeoMoust

Εκτός του ότι αναφέρετε UAV και Spike, δύο τελείως διαφορετικά συστήματα, μαζί, συγχέοντάς τα, μάλλον δεν διαβάσατε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι πυροβολικού απαιτεί ομάδα 12 ατόμων προκειμένου να λειτουργεί σωστά. 12 άτομα στο ίδιο ακριβώς σημείο, λειτουργώντας ένα μηχάνημα που δεν κρύβεται εύκολα, που κινείται αργά και που ρίχνει επίσης αργά.

G...

Μαλλον δεν διαβασατε τα περι αποκριψης και των υπολοιπων που ανεφερα. Και στην τελικη αν ειναι ετσι θα πρεπει να μην εχουμε τιποτα παρα μονο στρατιωτες με αντιαρματικα. Και οταν τελειωσουν οι λιγοστοι πύραυλοι να πεταμε πέτρες. Ολα λοιπον χρειαζονται και τα πυροβολα και τα αρματα και τα spike κτλ κτκ Η ποσοτητα εχει την δικη της ποιοτητα. Πολλοι νομιζουν οτι ο πολεμος ειναι μονο κουμπακια αεροπλανα και πυραυλοι. Κανουν λαθος, ουτε μπορεις να στηριξεις την αμυνα σου σε λιγα πανακριβα οπλικα συστηματα που δυσκολα αναπληρωνονται οταν εξαντληθουν τα μικρα αποθεματα πυρομαχικων ή απλα οταν καταστραφουν. Ποσους σπαικ νομιζεις οτι μπορει να αγορασεις? 500-1000?οταν τους μοιρασεις σε ολες τις ομαδες θα ειναι μερικα κομματια σε καθε μια, οταν λοιπον τα ριξουν, ΜΕΤΑ ΤΙ? Η νομιζεις οτι ενας πυραυλος παντα βρισκει το στοχο του ή τον καταστρεφει? Πολυ video game εχει πεσει μου φαίνεται

NikolakiEfentis

Το άρθρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. 2 επισημάνσεις:
 
1.      Δεν ξέρω αν ένα τέτοιο όπλο θε έπρεπε να είναι συγκεντρωμένο σε μια Μοίρα ΠΒ της ΑΔΤΕ ή αν είναι καλύτερο τα συστήματα να είναι μοιρασμένα στις επιμέρους υφιστάμενες  Μονάδες.

2.      Θα έπρεπε να εξεταστεί και το Σερβικό ALAS το οποίο από άποψη εμβέλειας είναι πιο κατάλληλο για αντικατάσταση των Μ110Α2.

3.      Ωραία τα Spike NLOS, precision munitions κλπ κλπ, αλλά για την χρήση τους προαπαιτούνται:
i.                    Κόσμος, επαρκής σε αριθμό και άριστα εκπαιδευμένος ως ΠΑΠ
ii.                  Μέσα στοχοποίησης (UAV, ραντάρ, ασύρματοι, ελαφρά φορητά συστήματα κλπ)
Τα έχει αυτά ο ΕΣ;

4.      Όλα τα συστήματα πυρών υποστήριξης πρέπει να ασκούνται σε τακτικές shoot & scoot, πράγμα που απαιτεί και σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός. Με ένα τέτοιο, συν το Genaircon της IDE ένα Μ-109 παραμένει ένα πολύ καλό σύστημα.

5.      Συστήματα σαν το Spike NLOS συμπληρώνουν και δεν αντικαθιστούν ένα Α/Κ πυροβόλο. Η στοχοποίηση άλλωστε και η εξουδετέρωση του εχθρού επί του μετώπου (πχ στη ζώνη απόβασης) θα είναι σε πολλές περιπτώσεις η μόνη δυνατότητα που θα έχουμε. Εκεί, μια ομοβροντία από σύγχρονα συμβατικά πυρομαχικά από ένα Α/Κ πυροβόλο με σύγχρονο σύστημα ελέγχου πυρός, είναι μια σχετικά φθηνή και επαρκής λύση ενώ και η στοχοποίηση είναι σαφώς πιο απλή υπόθεση.

Jimmy

Βασικα ειναι think in the box. Το πυροβολικο, ειναι ο τομεας στον οποιο υστερουμε απελπιστικα σε σχεση με τους Τουρκους τουλαχιστον ποσοτικα, και ειναι τομεας στον οποιο υπαρχει μεγαλη προοπτικη βελτιωσης. Πρεπει να εχουμε βαλιστικους πυραυλους που να μπορουν να χτυπησουν μεσα στην τουρκικη ενδοχωρα , και πρεπει να εχουμε πολλλους. Οι 90 σκαλπ των αεροσκαφων και οι 16 σκαλπ απο φρεγατες ΑΝ περναμε Μπελαρες δεν φτανουν ουτε για ζητω. Πρεπει να εχεις ΑΡΙΘΜΟΥΣ για να φοβαται ο αντιπαλος. Μιλαμε για τουλαχιστον 500-1000 πυραυλους . Με κοστος/μοναδα περι τις 800 χιλιαδες μιλαμε για επενδυση 400-800 εκατομμυρια ευρω. Αξιζει τον κοπο? Ενοειται και αξιζει αυτοι οι πυραυλοι αν εκτοξευτουν θα κανουν οση ζημια οση 20 φρεγατες μαζι….
Φυσικα οπως πολλοι σημειωσαν ηδη , αυτο θα ενοχλουσε πραγματικα τους Τουρκους για αυτο και δεν το βλεπω να γινεται.

NICKB

Αμφιβάλλω αν έχει η Β. Κορέα τόσους πυραύλους Εδ/Εδ, που ο λαός της από τα γεύματα έχει κρατήσει μόνο το “δεκατιανό” για να το καταφέρουν. Έχουν στα πάντα βέβαια μεγάλες ποσότητες, η χρηματική τους αξία όμως είναι κλάσμα εκείνης των δικών μας εξοπλισμών (πλην Ατομικής βόμβας & ICBM που κατασκεύασαν, αλλά τους έφεραν εξαγωγές)..
Ούτε η Σ. Αραβία δεν έχει τέτοιο απόθεμα, παρότι θα μπορούσε.
Δεν είναι τι ενοχλεί τους Τούρκους, είναι τι θέλεις να κάνεις σα Στρατός & πως πιστεύεις ότι θα το επιτύχεις. Πάντως, 100-150 πύραυλοι (εμβέλειας >500 χλμ) καλό θα ήταν να έχουμε για μακρινούς Στρατηγικούς στόχους.

Giannis

Κάθε άλλο παρά outofthebox προταση..INTHEBOX και θα πρέπει μάλιστα να κινηθούν ΑΜΕΣΑ. Και για τα νησιά ΚΑΙ Έβρο αλλά και η Κύπρος επίσης πρεπει να κινηθεί άμεσα.
Δεν ξέρω αν το χουν καταλάβει καποιοι ότι ο χρονος κυλά αντιστροφα για πόλεμο.

NICKB

Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο, δε πιστεύω βέβαια ότι πρέπει να πουλήσουμε για σκραπ συστήματα που δε ταιριάζουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης, τουλάχιστον στις πρώτες ημέρες του – γιατί στη πορεία θα χρειαστούν τα πάντα.
Χωρίς να θέλω να μετατοπίσω τη συζήτηση σε άλλο θέμα, εγώ πιστεύω ότι ένα “όπλο” που μπορεί να κρίνει πολλά (όσο κι αν πολλοί δε του δίνουν σημασία), είναι οι Ελεύθεροι Σκοπευτές, με τυφέκια καταστροφής Υλικού (πχ Μ-82Α1 12,7mm – εμβέλεια 1,5-2km).
Βέβαια η επιτυχία τους εξαρτάται από το μη εύκολο εντοπισμό τους, οπότε η χρησιμοποίησή τους σε ειρηνική περίοδο (που οι αμυνόμενοι είναι “χαλαροί”) βοηθά τρομερά σ’ αυτό.
Η χρησιμοποίησή τους σαν όπλο Α’ πλήγματος (οπότε αποκλείεται το συγκεκριμένο πλεονέκτημα για εμάς), ελάχιστα πριν την έναρξη κάποιας επιθετικής ενέργειας, μπορεί να τελειώσει το πόλεμο ΠΡΙΝ ξεκινήσει!!!
Σκεφτείτε, κάποιους ελέυθερους σκοπευτές περιφερειακά του τάδε πολεμικού αεροδρομίου, να χτυπούν συγκεκριμένα σημεία ενός RAFALE (πχ radar), ουσιαστικά αχρηστεύοντάς το….
Φυσικά, την αντίστοιχη χρησιμότητα έχει το συγκεκριμένο όπλο (στα ΕΤΑ) για τη καταστροφή κέντρων Επικοινωνιών & Διεύθυνσης UAV/ S-400 κλπ.

To M-82A1 το έχουμε. Αμυντικά ΛΥΣΕΙΣ υπάρχουν (ας κάνει ένα άρθρο η ΠΤΗΣΗ), όλα θέλουν λεφτά!

nato_snipers_8.jpg
GeoMoust

Ο ελεύθερος σκοπευτής πως θα στοχεύσει τα εχθρικά συστήματα που αναφέρετε όταν αυτός θα βρίσκεται σε ακριτικό νησί/στον Έβρο ενώ εκείνα αρκετά μέσα στην απέναντι ενδοχώρα; Εκτός φυσικά αν μιλάτε για δική μας προέλαση/απόβαση ώστε να φτάσουμε κοντά στα αεροδρόμια/ΑΑ συστήματα/ραντάρ κτλ

NICKB

Τα ΕΤΑ σα χώρο Ενεργείας δεν έχουν την Ελλάδα…

Και μετά από 15 ημέρες μαχών, μικρές ομάδες Ειδ. Δυν. 2-4 ατόμων θα κάνουν τα σύνορα και των 2 κρατών πιο “τρύπια” από Έμμενταλ…

Φυσικά δε μιλώ “από ίδια πείρα”, αλλά φαντάζομαι αυτό δε μπορούν να το ισχυρισθούν ούτε “ειδικοί” του χώρου… (στρατιωτικοί)

Last edited 9 days ago by NICKB
cep0

είναι δυνατό να μην έχουν αποσυρθεί; … σίγουρα με τα παραδοσιακά δόγματα, είναι χρήσιμα, αλλά όχι σε νησιά … και δεν είναι φθηνότερη η επένδυση σε συστήματα όπως τα SPIKE NLOS και τα MiniHarpy ή ο “Γητευτής” Χαρόπ ακόμα και φορητά μικρότερης εμβέλειας/τακτικής χρήσης πεδίου μάχης LoitM και ο άμεσος -αύριο, όχι μεθαύριο- σοβαρός εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της Α/Α άμυνας (μικρής και μεσαίας εμβέλειας και του α/α π/β)

NICKB

Έχω πάθει πλάκα σ’ αυτή τη χώρα με το πόσο εύκολα πετάμε παλιότερες επενδύσεις στην άμυνα, επειδή είναι λέει παλιά…
Μόλις βρεθεί κανένα € στη τσέπη μας, ετοιμαζόμαστε για το πόλεμο των Άστρων (όχι Διδύμων, Παρθένων κλπ), χωρίς να σχεδιάσουμε/προνοήσουμε για ότι πιθανόν να συμβεί.
Δε θα αναφέρω ΠΟΥ μπορούν να μας φανούν χρήσιμα τα “προς Σκραπ” όπλα.
Απλά σας προτρέπω να σκεφτείτε πόσες φορές μπορεί να έχετε πει τη πρόταση “εμείς τα είχαμε και τα πετάξαμε…”, ειδικά στις περιπτώσεις που πετάξαμε κάποιο σύστημα που κάποια άλλη χώρα εκσυγχρόνισε & εκμεταλλεύεται επιτυχώς ακόμη, ίσως μέσα από καινούργιους ρόλους.
Αλήθεια, το GORKUT σας θυμίζει κάτι (;) – ή για να το θέσω αλλιώς: αν είχαμε προμηθευτεί τη δεκαετία του 1990 τα GEPARD από Γερμανία (δε το κάναμε λόγω …παλαιότητας), πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να τους βρούμε ρόλο σήμερα; Με κάποιο εκσυγχρονισμό ίσως; Αλλά τότε ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ, όπως τώρα. Τι, σαβούρα θα μαζέψουμε;
Τα A/A REDEYE, πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ρόλο σήμερα, ή καλώς τα πετάξαμε (αφού ΟΛΑ τα UAV & τα ελικόπτερα πετάνε ΠΑΝΤΑ πάνω από την εμβέλειά τους (;));
Φυσικά για τα Α/Α NIKH/HΡΑΚΛΗΣ ούτε λόγος: σα να πας σε Πόλεμο των Άστρων με καριοφίλι. Αλήθεια, οι Τούρκοι που οργανώνονται ήδη για ένα τέτοιο πόλεμο, είναι χαζοί που τα κράτησαν (σαν Εδάφους/Εδάφους με ακτίνα >300χλμ); Μήπως, αν πειραματιζόμασταν στο σύστημα Διευθύνσεως συγκεκριμένων όπλων – καταστρέφοντας σε δοκιμές 7-8 βλήματα – θα βοηθούσε κάπου (λεω εγώ ο άσχετος…);
Ας κερδίσουμε καταρχήν το πρώτο μας πόλεμο μετά το 1945 και κατόπιν ας τα “πετάξουμε” ΟΛΑ.
Μέχρι τότε ο θεός να μας φυλάει και να έχουμε

Gepard.jpg
Last edited 9 days ago by NICKB
fotis

Δεν είναι ακριβώς τόσο απλά τα πράγματα. Οι Τούρκικοι ΚΟΡΑΛ μπορούν να τυφλώσουν spike, Harop και Mini Harpy. Το παιχνίδι θα παιχτεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στα αντίμετρα. Και να προσθέσω ότι Τούρκοι εκτός από τα ΚΟΡΑΛ έχουν και ειδικά drones γι αυτό το σκοπό.

Koulis

Ακριβώς όπως έκαναν στη Λιβύη.

Stealth

Πως θα τα τυφλωσουν ακριβως τα Koral? Για πες μας για να μαθουμε και εμεις.

Πως ειναι δυνατον με ενα συστημα που κανει ηλεκτρονικες παρεμβολες να τυφλωσεις ενα βλημα οπως το Spike το οποιο στελνει σημα και δεχεται εντολες μεσω οπτικης ινας????

Mikros-hroas

Γιατί κύριε δεν ήθελε ο στρατός το δικό μου φτηνό θωρακισμένο 6Χ6;
Γιατί κύριε δεν ήθελε ο στρατός την ειδική έκδοση τότε με πυραύλους
εναντίων πλοίων και ρουκέτες ή ΑΑ έκδοση;
Ο τότε πύραυλος SS-15 TT μπορούσε να τροποποιηθεί για να ρίξει και σε στόχους ξηράς!
Ο τότε πυραυλος βγήκε και σε βελτιωμένη έκδοση συμπαραγωγή ήθελαν οι Γάλλοι
ποιος ενδιαφέρθηκε εδώ στην Ελλάδα;
Είπα συμπαραγωγή σε νέα έκδοση με μεγαλύτερο βεληνεκές!
Αν τον παραγγέλναμε θα μας κόστιζε στο μισό κανείς δεν ενδιαφέρθηκε, κανείς έτσι δεν βγήκε σε παραγωγή!

NICKB

Πρέπει να αναγκάσουμε ΟΛΟΥΣ τους Πολιτικούς μας να κάνουν ένα από τα παρακάτω:

Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να Μη Σηκωθούν αν δε συμφωνήσουν

  • για τους Εθνικούς Στόχους σε επίπεδο 15ετίας,
  • την Στρατηγική επίτευξής τους
  • το καταμερισμό συγκεκριμένων κεφαλαίων (στο ελάχιστο όριο και όχι περιοριστικά για περίοδο 15ετίας, με βάση τις διαφαινόμενες απειλές) σε ΠΑ, ΠΝ, ΣΞ με σκοπό να μπορέσουν να υποστηριχθούν στρατιωτικά οι Εθνικοί στόχοι

ή

Να καθίσουν στο σκαμνί όσοι συμμετείχαν σε κυβερνήσεις ή κυβερνητικές επιτροπές με δικαίωμα αποφάσεων, από το 1980 και μετά, για λάθη και παραλείψεις τους που έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στο σημερινό χάλι. Και ότι αποφασίσουν οι Ένορκοι…

Να δεις για πότε φτιάχνεται Κράτος!
Όνειρα…

Last edited 9 days ago by NICKB
Stealth

Το δικο σου φτηνο θωρακισμενο 6Χ6?

Ισως επειδη δεν διαθετεις ουτε εργοστασιο για να τα κατασκευασεις, ουτε καν λειτουργικο πρωτοτυπο.

Χωρις αυτα τα αναγκαια συστατικα, ειναι απλα σχεδιο μακετας και κανενας δεν θα διαθεσει χρημα και χρονο για να το φτιαξει. Εδω δεν μπορεσε να κανει οτιδηποτε ο Κορρες με το αυτοκινητο P4, το οποιο ειναι πληρως λειτουργικο.

Mikros-hroas

To δικό μου αγαπητέ κοστίζει μόνο 200 χιλιάδες ευρώ σημερινή τιμή!
Γιατί θα κατασκευαζόταν η θωράκιση από αλουμίνιο από αποσυρόμενα Μ-113 που κόστιζαν στης μάντρες της Αμερικής 30 χιλιάδες δολάρια!
Για να μην γίνει τότε έκλεισαν μια μικρή πολεμική βιομηχανία την Άλφα και κυνήγησαν εμένα.
Με ένα Μ-113 μπορούσαν να φτιάξω σχεδόν δυο θωρακισμένα που είχαν 4 άτομα πλήρωμα και μεταφερόμενη ομάδα 7 ατόμων με βάρος 7,5 τόνους.
Από πολιτικό ημιφορτηγό με την προσθήκη δυο βαθμών πιο σκληρής ανάρτησης και τρίτο άξονα.
Μετά αγόρασαν τα XAMER σε διπλάσια τιμή από όσο κόστιζαν!

Apostolis

Συμφωνω απολυτα με το αρθρο αλλα μου φαινεται οτι θα μεινουμε απλα στις συνεκπαιδευσεις και στις ανταλλαγες φιλοφρονησεων με τους Ισραηλινους.Να θυμισω μονο τις συλλογες spice που ειχε ληφθει αποφαση αγορας και μετα απο 10 χρονια δεν εχει γινει τιποτα.

Consigliere_

Η Ελλαδα πρεπει να παρει τα καλυτερα συστηματα ηλεκτρονικου πολεμου,τζαμερς κλπ που υπαρχουν στην αγορα και να γεμισει τα νησια και ολοκληρωμενα συστηματα κρυπτογραφησης επικοινωνιων.

NICKB

Συστήματα κρυπτογράφησης συμβατά με GSM προφανώς, αφού τα κινητά έχουν γίνει ο επίσημος τρόπος επικοινωνίας μας…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Αλουμίνιο σε πολεμικά σκάφη – Μύθοι και αλήθειες

Γράφει ο Ηρακλής ΜαρδύρηςΤους τελευταίους μήνες έχει μπει στη δημόσια συζήτηση το θέμα της καταλληλότητας του αλουμινίου στη ναυπηγική πολεμικών σκαφών. Καθώς αυτό δεν...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ: Τροποποιείται ο Νόμος Αμυντικών Προμηθειών (Βενιζέλου), σε δημόσια διαβούλευση το...

15
ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σε δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 17.00. έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων το σχέδιο νόμου με τίτλο:...
- Advertisement -
Card image

November 2020 #006

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ September 2020

Αγορά 3.99 $
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 3.99 $

Related News

Πρώτη αποστολή COD για το νέο CMV-22B του Ναυτικού   

Ένα αεροσκάφος tiltrotor CMV-22B της Μοίρας Εφοδιαστικής Υποστήριξης του Στόλου VRM-30 ‘Titans’ πραγματοποίησε στις 20 Νοεμβρίου την πρώτη κανονική αποστολή COD (Carrier Onboard Delivery)...

ΑΗ-64Α+, Patriot, S-300 και Penguin Mk2 Mοd7 στο επίκεντρο ενημέρωσης του ΥΕΘΑ

Για μια σειρά από σημαντικά υποπρογράμματα που έχουν υποβληθεί προς γνωμοδότηση, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη της ειδικής διαρκούς επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της...

Οι ΗΠΑ πιστοποιούν τον πύραυλο AARGM-ER στο F-35A

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε στις 23 Νοεμβρίου σε ανάθεση έργου ύψους $9,3 εκατ. στη Lockheed Martin, για την πιστοποίηση του πυραύλου καταστολής...