16.3 C
Athens
Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, 2020
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Μήπως η αγορά επιπλέον Patriot είναι σημαντικότερη ή προηγείται από την αγορά του F-35;

- Advertisement -

 
Από την ιστοσελίδα μας έχουμε πολλές φορές εξετάσει σχεδόν όλες τις δυνατότητες αγοράς Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αναγνώστες που μας παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια θα θυμούνται πως έχουμε αγγίξει ακροθιγώς τις πιθανότητες αγοράς όλων των σύγχρονων μαχητικών 4,5 ή 5ης γενιάς. Αναλύσαμε τις πιθανότητες για F-15EX, Rafale, Typhoon, Gripen E, F-35A, F-35B αλλά και επιπλέον καινούργια F-16V. Επίσης είδαμε το σενάριο αγοράς F/A-18E/F μόνο στην περίπτωση που είχαμε αγοράσει αυτό το μαχητικό στην περίφημη Αγορά του Αιώνα το 1985.

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;


Όλα τα αεροσκάφη έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όλα μπορούν να ενισχύσουν την ΠΑ, αυτό είναι το κοινό θετικό τους, αλλά έχουν κι ένα κοινό αρνητικό. Όλα κοστίζουν χρήματα και μάλιστα πολλά. Και εμείς, πολύ απλά, δεν έχουμε καθόλου χρήματα για εξοπλισμούς, το ΥΠΕΘΑ έχει εξαντλήσει τον όποιο Π/Υ του στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D, ενώ παλεύει να ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.
Θεωρούμε όμως πως ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην Οικονομία μας λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι μονόδρομος. Αργά ή γρήγορα, θα δρομολογηθεί πρόγραμμα αντικατάστασης των φρεγατών S, πρόγραμμα αντικατάστασης των Steyer (ΜΑΡΑΘΩΝ), πρόγραμμα ΤΟΜΑ, αγορά αεροσκαφών F-35 κοκ. Αλλιώς ας το κλείσουμε το μαγαζί, και ας παραδώσουμε τα κλειδιά στον δημοκράτη γείτονα, που “σκίζεται” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


Σήμερα θέτουμε σε συζήτηση μια ιδέα που αν μη τι άλλο πρέπει να “εξετάσουμε”. Όπως έχουμε ξαναγράψει, έχουμε γερή μνήμη. Έτσι λοιπόν, θυμόμαστε εκεί στο τέλος του 2016 που ξεκινήσαμε την ιστοσελίδα μας, οι περισσότεροι πίστευαν πως η απάντηση στα τουρκικά F-35A ήταν τα … S-400. Ίσως έπρεπε να είχαμε δοκιμάσει κι αυτή τη λύση, στην τελική, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; άλλωστε, η Τουρκία που τους πήρε, δεν παρέλαβε κανονικά και τα F-35; Δεν πήρε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;
Αν και η ιδέα για αγορά Α/Α πυραύλων S-400 εκτός από γελοία ήταν και εθνικά επικίνδυνη, εντούτοις η ιδέα της ενίσχυσης της ελληνικής αντιαεροπορικής ΚΑΙ αντιπυραυλικής άμυνας χρήζει εξέτασης. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 6 συστήματα Patriot PAC-2GEM, αλλά με αυτές δεν καλύπτεται όχι μόνο το σύνολο της επικράτειας (δύσκολο ως αδύνατο), αλλά ούτε και το μέτωπο που θα δημουργηθεί στην Ανατολή.

Άγιε μου Βασίλη, για φέτος φέρε μου μια Μοίρα F-35…


Τα κενά τα καλύπτουν οι παρωχημένοι Improved HAWK, για τους οποίους γράψαμε πρόσφατα, πως η αξία τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον ελάχιστη. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, και η αξιοποίηση των HAWK είναι απαραίτητη. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δεχτούμε πως ο κίνδυνος δεν είναι πλέον τουρκικά F-104G και F-4E με iron bombs, άντε και κανάν AGM-65A/B στο τσακίρ κέφι, αλλά F-16C/D Block 50+Adv με SOM-A/B/J. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με HAWK, ας το χωνέψουμε.
Τώρα, οι απειλές που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αεράμυνα είναι πολύπλευρες. Όπως είπαμε και σε άλλα μας άρθρα, περισσότερες της μια φορών, είναι πως η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A για να εξαπολύσει καταστροφικό πλήγμα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων και υποδομών. Αρκούν μαζικές επιθέσεις με Yildirim, BORA αλλά και πυραύλους cruise όπως οι SOM. Αν και πιθανολογείται πως η ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας είναι μικρή, εντούτοις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε κρίσιμες στρατιωτικές ή πολιτικές υποδομές.

ΑΠΟΨΗ: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς τουρκικά F-35. Τα πετούμενα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις


Έτσι, η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει ένα “προληπτικό” πλήγμα, όμοια με αυτά που εξαπολύει το Ιράν κάθε φορά που θέλει να περάσει ένα “μήνυμα”. Βέβαια οι περισσότεροι πύραυλοι του Ιράν πέφτουν πολύ πριν τους στόχους τους, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε πως η τουρκική τεχνολογία είναι ανώτερη του Ιράν, προφανώς και λόγω της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση.
Αν λοιπόν αποφασιστεί, η  Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει προληπτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας χωρίς προειδοποίηση. Επίσης, η εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν θα σταματήσουν ακόμη κι αν υπάρχει σοβαρή περίπτωση να προκληθούν απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Οι εμπειρίες από το Κουρδιστάν και τη Συρία δείχνουν πως τα πάντα κοντά στον στόχο, είναι στόχος για την Τουρκία.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει ένα πλήρες σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας για όλη την ενδοχώρα, αλλά τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες ευαίσθητες υποδομές έχουν τη στοιχειώδη αντιπυραυλική προστασία. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να αναχαιτίσουν έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων που θα κατευθυνθούν εναντίον τους, αλλά τονίζουμε το “στοιχειώδης”. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ, να διαθέτει αλλεπάλληλα στρώματα άμυνας, αλλά και περιορισμένη έκταση που προστατεύεται εύκολα.
Θεωρητικά και οι HAWK έχουν θεωρητικά περιορισμένες δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας. Αλλά οι δυνατότητες του πρακτικά είναι μάλλον όχι απλά περιορισμένες, αλλά αμελητέες. Ακόμη και οι Patriot έχουν σοβαρούς περιορισμούς, καθώς παρά την μεγάλη εμβέλειά τους, εντούτοις πρέπει η εκτόξευση να είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του στόχου (εκεί που κατευθύνεται ο βαλλιστικός πύραυλος).

ThinkOutOfTheBox. Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη


Πέρα από τις ανάγκες που προκύπτουν από τη τουρκική βαλλιστική απειλή, υπάρχουν και οι τακτικές ανάγκες. Όπως γράψαμε αρκετά πρόσφατα, οι HAWK έχουν πλέον περιορισμένη αξία στο πεδίο της μάχης, ενώ το ελληνικό απόθεμα πυραύλων δεν μπορεί να παραμένει επιχειρησιακό αιωνίως, καθώς θα χρειαστεί μια -ως συνήθως ακριβή- επαναπιστοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθήσουμε την τακτική του US Army, που αντικατέστησε τους HAWK με Patriot.
Το σύστημα βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, συνεπώς υπάρχει η γνώση και η εμπειρία σε αυτό. Όπως επίσης και οι υποδομές συντήρησης και εκπαίδευσης. Αν τώρα τα επιπλέον συστήματα εξοπλίσουν την ΠΑ ή τον ΣΞ είναι κάτι που αξίζει συζήτησης, και λογικά δεν θα υπήρχε θέμα αν το σύστημα πήγαινε και στους δυο. Η ΠΑ θεωρούμε πως θα έπρεπε να αιτηθεί περισσότερα συστήματα Patriot για την αντικατάσταση των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Υπέγραψε η Πολωνία για δυο πυροβολαρχίες Patriot PAC-3+ (4 συστήματα) με κόστος 4,75 δις ευρώ


Τώρα, το κόστος των επιπλέον συστημάτων Patriot δεν είναι μικρό. Η Πολωνία ακόμη το φυσάει και δεν “κρυώνει” σχετικά με το κόστος των συστημάτων που αγόρασε. Βέβαια πρέπει να πούμε πως πιθανή αγορά Patriot δεν είναι ανάγκη να μας περιορίσει σε πυραύλους PAC-3+ αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και τα Stunner/SkyCeptor. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για περιορισμό του κόστους, καθώς το βλήμα είναι πολύ φθηνότερο από το PAC-3.

Ο SkyCeptor (Stunner) παραμένει υποψήφιος για τα πολωνικά Patriot


Το υψηλό κόστος των Patriot της Πολωνίας, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, είναι το “ταβάνι” που μπορεί να φτάσει η σχετική προμήθεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα φθηνό σύστημα. Μπορεί όμως να προσφέρει σοβαρές λύσεις στην ελληνική αεράμυνα, και να προστατεύσει κρίσιμους στόχους από τουρκική αιφνιδιαστική επίθεση.
Το θέμα είναι πως το σύστημα είναι φτιαγμένο να εντάσσεται σε δομημένα συστήματα αεράμυνας, με το Link16, και να δέχεται ή να στέλνει δεδομένα σε άλλα μέσα, όπως μαχητικά που περιπολούν ή πολεμικά πλοία. Επίσης, μπορεί να δέχεται δεδομένα από τα EMB-145AEW και να μπορεί να αναχαιτίζει απειλές που δεν είναι προς στιγμήν ορατές στο ραντάρ του συστήματος, αλλά τις “βλέπουν” άλλοι αισθητήρες. Έτσι, αν ένα αεροσκάφος πλησιάζει από “τυφλό” τομέα, τότε μπορεί να εντοπίζεται από ένα EMB-145AEW και να δίνει στοιχεία βολής στα Patriot.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία


Σημειώνουμε πως οι πυροβολαρχίες Patriot είναι είδος εν ανεπαρκεία ακόμη και για τις ΗΠΑ, συνεπώς είναι ανώφελο να αναζητήσουμε κάποια μεταχειρισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόση αξία το πλήρως στελεχωμένο σύστημα της ΠΑ, που θα μετακινηθεί στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ευαίσθητων στόχων.
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η συζήτηση που ανοίγουμε σήμερα δεν είναι αν θα μείνει ή όχι ακάλυπτη η Ελλάδα λόγω της μετακίνηση ενός συστήματος στη Σαουδική Αραβία, έχουμε γράψει την άποψή μας για το θέμα και δεν την αλλάζουμε. Μακάρι να μην αλλάξει ο προγραμματισμός, και το σύστημα να αναχωρήσει χωρίς κάποια καθυστέρηση μόλις ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός.
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
7 months ago

Σίγουρα το F35 δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της PA για αυτή τη δεκαετία
Για τα PATRIOT:
Προτεραιότητα έχει ο εκσυχρονισμός των υπαρχόντων συστημάτων
Εάν θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες 2 μεταχειρισμένες σίγουρα θα βοηθούσε τη κατάσταση
Θα μπορούσαμε να τους ζητήσουμε για απόσυρση του S300
Και βεβαια δεν μας περισσεύει συστοιχία να πάει Σαουδική Αραβία:
Με τις διαθεσιμότητες να είναι για κλάματα και τους γείτονες να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας δεν μας περισσεύουν
Τα HAWK εξακολουθούν να είναι χρήσιμα οποτε τα κρατάμε όσο πάνε

BluesBand
BluesBand (@bluesband)
7 months ago
Reply to  CKfurious

Θα συμφωνήσω με τον CKfurious ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο εκσυγχρονισμός των, εξ αρχής ελαφρώς ελλειματικών σε δυνατότητες (ιδίως τόξου κάλυψης), PATRIOT και όχι η αύξηση των διαθέσιμων συστημάτων.
Η νέα έκδοση των PATRIOT φθάνει επιτέλους (και ξεπερνά) το επίπεδο των S-300 που διαθέτουμε, πλησιάζει δε το επίπεδο των εκσυγχρονισμένων S-300 (που δεν διαθέτουμε και δεν υπάρχει ορατή προοπτική να αποκτήσουμε).
Καλή η σκέψη για σύνδεση με την απόσυρση των S-300, ωστόσο θέλει πολύ, πάρα πολύ, καλούς υπολογισμούς … ενώ και οι διαπραγματευτικές ικανότητες των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα.
Για την αποστολή στη Σαουδική Αραβία θα διαφωνήσω. Υπάρχουν διάφορα οφέλη από την αποστολή ενώ και η Κρήτη καλύπτεται, σαφώς αποτελεσματικότερα, από τους S-300 – και σίγουρα δεν επιθυμούμε η, τόσο σημαντική για τις ΗΠΑ, Κρήτη να καλύπτεται από ένα σύστημα που οι, αναξιόπιστες ως σύμμαχοι και σαφώς πιο αξιόπιστες ως επικίνδυνες για την εθνική μας υπόσταση, ΗΠΑ μπορούν να εξουδετερώσουν ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και εάν φύγουν οι S-300 από την Κρήτη θα έπρεπε να αντικατασταθούν από ένα ευρωπαϊκό σύστημα – όχι αμερικανικής προέλευσης.

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago
Reply to  BluesBand

Αν και όταν καταφτάσουν τα πρώτα F35 στην Ελλάδα , θα πρέπει να θεωρούμε ως βέβαιο, οτι τότε θα αποσυρθούν οι S300 από το Ελληνικό οπλοστάσιο ,
Δεν Νομίζω οτι θα επιτρέψουν οι σύμμαχοι μας την συνύπαρξη και κοινή εκπαίδευση Των Ελλήνων στα δυο αυτά συστήματα μαζί …

Lefteris
Trusted Member
Lefteris (@lefteris)
7 months ago
Reply to  BluesBand

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν από την τελευταία βολή στο πεδίο βολής της Κρήτης, τα κάνιστρα των πυραύλων ήταν της έκδοσης που χρησιμοποιούνται στην PMU2 version. Πιστεύω πως υπήρχε περίοδος που εν κρυπτώ κάποιοι λειτούργησαν πατριωτικά. Υπήρχε.

massey-ferguson-65
Active Member
massey-ferguson-65 (@massey-ferguson-65)
7 months ago

Εάν έρθουν 4-6 πλοία αεραμοινας στην 15 δεν χριαζομαστ επιπλέον patriot,αλλά αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων συστημάτων αεραμοινας (patriot,s300,tor-m,osa,και αγορά ενός καινούριου φθινου αξιόπιστου μικρού συστήματος αεραμοινας για αντικατάσταση των hawk…τα κενά αεραμοινας στην αεραμινα θα καλυφθούν από πλοία αεραμοινας.κανουν δυπλη δουλια.και πλοία και αεραμινα,και προστασία αέρα και θάλασσα….καιπανε όπου θες από Ευρο μέχρι Καστελόριζο και από Καστελόριζο μέχρι Ισραήλ,κυπρο…..Πρώτα αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων συστημάτων σε στρατό,αεροπορία και ναυτικό με λίγα χρήματα και μετά βλέπουμε για καινουρια

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago

Με μια μόνο φρεγάτα aegis, σαν την ισπανική κλάσης alvaro de bazan:
-κουβαλάς 32 πυραύλους essm blIII. βεληνεκές 50χλμ. Βεληνεκές hawk 50 χλμ. Δλδ είναι σαν να έχεις 2 πυροβολαρχίες HAWK αλλά με σύγχρονους πυραύλους!
Επιπλέον
– κουβαλάς 40 πυραύλους SM-2. Βεληνεκές έως 180 Km. Δλδ σχεδόν σαν να έχεις 2 πυροβολαρχίες Patriot. Δυνατότητα βολής 360 μοιρών.
(- δυνατότητα, αν σε αγαπήσουν και σου δώσουν SM-3 ή SM-6, να βάλεις στο ίδιο ακριβώς κελί, πυραύλους μακρά καλύτερους των patriot.)
ΕΠΙΠΛΕΟΝ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ
Έχεις μια σύγχρονη φρεγάτα με δυνατότητες α/υ πολέμου, χάρη στο ελικόπτερο, και δυνατότητα να πολεμήσει τα τουρκικά πλοία.
Ας τα κάνουμε λοιπόν τα παραπάνω επί 8, που είναι οι φρεγάτες που θέλουμε!
Το ότι το 80% του μετώπου με την Τουρκία, είναι νησιωτικό, δεν χρειάζεται αναφορά.
Επομένως ότι μας δοθεί ως δώρο, είναι καλοδεχούμενο. Από εκεί και πέρα, εάν πούμε να ρίξουμε λεφτά, τα ρίχνουμε στο ναυτικό, που επείγει και η αντικατάσταση 9 φρεγατών. Με ένα σμπάρο 5-6 τρυγόνια
ΥΓ. Η αγορά F-35 για εξισορρόπηση της αριθμητικής υπεροχής των Τούρκων είναι sine qua non. Δεν θα έπρεπε να το συζητάμε καν. Ειδικά όσοι φοβούνται να διώξουμε 2 πυροβολαρχίες patriot λόγω «επικείμενου» πολέμου, θα έπρεπε να απαιτούν F-35 και ας μην είναι της τελικής έκδοσης η πρώτη μοίρα!

G...
Active Member
G... (@g)
7 months ago

Χωρις να θελουμε απο εκει ξεκιναει η συζήτηση. Αν ειναι λιγα και ανεπαρκή και πρεπει να αγορασουμε, τοτε οταν φευγει μια ολοκληρη μοναδα τι ακριβως γίνεται?
Νομιζω ειναι τελειως αντιφατικα αυτα που λετε.

DP80
DP80 (@dp80)
7 months ago

Εγώ θα πρότεινα μια άλλη λύση την οποία την θεωρώ οικονομικότερη, ποιο συμφέρουσα για την Ελληνική βιομηχανία και με περισσότερο μέλλον. Για εμένα το καλύτερο θα ήταν να συνδυαστεί η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 με το σύστημα που θα αντικαταστήσει το ΗΑWK. Πολλά από τα προσφερόμενα για την αναβάθμιση ραντάρ 3D των ΜΕΚΟ έχουν και έκδοση εδάφους. Δεν θα ήταν άσχημο όποιο ραντάρ επιλεγεί για τις φρεγάτες, να επιλεγούν και 2-4 σε έκδοση εδάφους με σκοπό να συνεργαστούν με τους ESSM. O ESSM είναι ένας πύραυλος που εκτός από την έκδοση block 2 που ουσιαστικά είναι fire and forget (το patriot δεν είναι), εκτός από το ποσοστό που έχουμε σαν συμπαραγωγός χώρα, εκτός από τις αντιπυραυλικές και αντιβληματικές ικανότητες που έχει, είναι και πολύ εξελισσόμενος. Θέλω να πω ότι με έναν buster θα μπορούσε να αυξήσει την εμβέλεια του στα ίδια επίπεδα με τον patriot, σίγουρα θα είναι φθηνότερος (αφού λογικά έχει υιοθετηθεί από πολλούς χρήστες), επειδή είναι fire and forget με ένα σύστημα link 16 στο μέλλον ίσως και να μην χρειάζεται ραντάρ, για τον ίδιο λόγο ίσως να μπορεί να συνδεθεί αύριο μεθαύριο με παθητικά συστήματα εντοπισμού στόχου, πράγματα πολύ σημαντικά για την αντοχή του συστήματος σε προληπτική επίθεση. Φανταστείτε στο μέλλον ένα F-35 να ανιχνεύει παθητικά αεροσκάφη ή πυραύλους, να μεταβιβάζει τα στοιχεία σε έναν κριμένο εκτοξευτή ESSM και αυτός να εξαπολύει βλήματα εναντίων των στόχων και στην συνέχεια ο εκτοξευτής να ξανακρύβεται. Θεωρώ τον Πάτριοτ ξεπερασμένο, λόγω του παλαιού συστήματος καθοδήγησης του βλήματος, το οποίο δεν δείχνει να ενοχλεί τις ΗΠΑ, αφού και σήμερα απολαμβάνουν σχεδόν αδιαμφισβήτητη αεροπορική υπεροχή, αλλά στην Ελληνική περίπτωση κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  DP80

καλή σκέψη.

Aris
Active Member
Aris (@aris)
7 months ago

Μόνοι σας δεν είπατε στο άρθρο ότι δεν φτάνουν τα 6 συστήματα; Αν στην γενική αναμπουμπούλα τώρα μας την πέσει και ο μεμέτης, τι θα γίνει; Μια ακόμα πιο μεγάλη τρύπα….κάποια στιγμή το σύστημα αεράμυνας πρέπει να γίνει κοινό και για τους 3 κλάδους. Ας παραδοθούν ΟΛΑ σ´έναν χρήστη που θα καλύπτει τους τομείς.
Όπως λέτε ας γίνει αγορά επιπλέον συστημάτων αλλά και τα Hawk μπορούν ακόμα να αναβαθμιστούν με amraam ή όποιον άλλο πύραυλο.

Ccd
Ccd (@ccd)
7 months ago

Κατά τη γνώμη μου προέχει η αναβάθμιση των Patriot και στη συνέχεια η αντικατάσταση των Hawk μ’ ένα σύγχρονο σύστημα,καλό θα ήταν σε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που θα ακολουθήσει το ναυτικό. Πάντως εμένα περισσότερο με ανησυχούν τα Ε7Τ των γειτόνων, σε συνδυασμό με το link 16 των F-16 και τα νέα αεροσκάφη ΗΠ που θα βάλουν σε υπηρεσία σε λίγα χρόνια. Εκεί θα χρειαστεί να εξετάσουμε συνδυαστικες λύσεις και τόσο ένα αναβαθμισμένο δίκτυο αεράμυνας όσο και ένας αριθμός F-35 θα αποτελούν ανάγκη.

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago

Θα ηταν καλο να υπαρχει καποια ομοιοτυπια μεταξυ των συτηματων και των πυραυλων στο Ελληνικο οπλοστασιο ωστε να μειωθει το κοστος αποκτησης και υποστηριξης. Ας γινει επιλογη ενος συστηματος ρανταρ και ενος η δυο τυπων πυραυλου για καθε βεληνεκες. Π.χ. θα μπορουσαμε να εχουμε δυο πυραυλους για μικρες αποστασεις (stinger, IRIS-T), τρεις πυραυλους για μεσαιες αποστασεις (π.χ. ESSM, AMRAAM και MICA) , και 2 τυπους πυραυλου για μεγαλο βεληνεκες (Patriot, Aster) ωστε να υπαρχει καλυψη σε μεγαλο βεληνεκες.
Aς παρουμε για παραδειγμα το NASAMS που μπορει να εκτοξευσει ΕSSM, AMRAAM και AIM-9X.
https://www.raytheon.com/au/capabilities/products/evolved-seasparrow-missile-essm
Επισης ως SHORADS το συστημα AVENGER της Boeing μπορει να εκτοξευσει AIM-9X, Hellfire, stinger κτλ.
https://breakingdefense.com/2017/04/boeing-upgrades-air-defense-vs-russians-avenger-shorad/

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
7 months ago

μηπως θα πρεπει να δουμε την περιπτωση sampt? για αντικατασταση χωκ κ σ300? ειναι κ γαλλικο γιατι με την μπελαρα δε βλεπω καλα τα πραγματα.

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
7 months ago

Ενώ η πρόταση είναι επιχειρησιακώς εύλογη, η ιδέα ότι πύραυλοι εδάφους – αέρος μπορούν να υποκαταστήσουν μαχητικά είναι βέβαιη συνταγή ήττας. Οι πύραυλοι εδάφους – αέρος είναι στατικοί, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή σε απόμακρο θέατρο επιχειρήσεων, ούτε να απειλήσουν το στρατό και τις υποδομές του εχθρού! Ασφαλώς χρειάζονται για την προστασία ζωτικών υποδομών και για καταστάσεις όπου η φίλια αεροπορία απουσιάζει για τον α’ ή β΄ λόγο, ιδίως μετά τη φθορά των πρώτων ημερών του πολέμου. Αλλά μέχρι εκεί.
Μη ξεχνάμε ότι το προτεινόμενο είναι αυτό ακριβώς που επιθυμεί ο εχθρός! Να μας υποχρεώσει, με πολύ μικρή δική του επένδυση, να “μπούμε στο καβούκι μας” και να θυσιάσουμε τη δυνατότητα να “βυθίσουμε το ξίφος στην καρδιά του θηρίου” εγκαταλείποντας την προμήθεια μαχητικού κρούσεως!
Χρειάζονται, δυστυχώς, και τα δύο …
Αν τώρα παγώσουν τα πάντα λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσεως, το προβάδισμα της Τουρκίας θα παγιωθεί. Να γιατί δεν πρέπει να αφήνει κάποιος να δημιουργείται κενό στις επιχειρησιακές δυνατότητες, αλλά να κάνει το μέγιστο την εποχή των παχέων αγελάδων, και το αναγκαίο (που ΔΕΝ το κάναμε) την εποχή των ισχνών …

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Nikolaos

comment image
Bye bye love
Bye bye sweet caress
Hello emptiness
I feel like I could die

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
7 months ago

Αυτό είχα στο νου μου …

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
7 months ago
Reply to  Nikolaos

Πριν απαντήσω, διάβασα δύο φορές το σχόλιό σου γιατί δεν μπορούσα να βρω την συγκεκριμένη αναφορά.

chriss8
Trusted Member
chriss8 (@chriss8)
7 months ago
Reply to  Nikolaos

Δεν έχω ξανά συμφωνήσει μαζί σου τόσο πολύ!

Galaxhar
Galaxhar (@galaxhar)
7 months ago

Καλησπέρα σε όλους, να ρωτήσω κάτι μιας και είναι από τους πιο άσχετους εδώ μέσα, sampt δεν παίζει σαν λύση; ειλικρινά πιο απ τα δυο θεωρείται καλύτερο για τις δικες μας ανάγκες

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  Galaxhar

έχουμε ήδη Πάτριοτ, να βάλουμε και ΣΑΜΠΤ …..ανεβαίνει το κόστος στην υποστήριξη λόγω πολυτπίας κλπ.κλπ. Καλύτερα αναβάθμιση υπαρχόντων ΠΑΤΡΙΟΤ + συμπλήρωση με αγορά κάποιων νέων συστημάτων PAC-3+ για τα κενά από την απόσυρση των HAWK.

Chris
Chris (@chris)
7 months ago
Reply to  sotbak

Στη θεωρία, το SAMPT θεραπεύει κάποια από τα βασικά μειονεκτήματα του patriot κάλυψη 360 μοιρών (με ένα ραντάρ 🙂 ), κάθετη εκτόξευση βλήματος και καλύτερες επιδόσεις ( ; ). Αυτό που σίγουρα δε θεραπεύει είναι το κόστος του βλήματος, αλλά από την άλλη αν πάμε σε Bellara και Aster 30 είναι λογικό να εξεταστεί και το αντίστοιχο επίγειο σύστημα για υψηλές επιδόσεις και ομοιγένεια σε ξηρά και θάλασσα.
Νομίζω το πιό δύσκολο στην αντικατάσταση των Patriot (γιατί το να έχουμε και τα δύο δεν είναι λογικό) είναι από τη μιά το μεγάλο κόστος και από την άλλη η δεδομένη αμυντική μας εξάρτηση στα αμερικανικά όπλα σε κρίσιμους τομείς (αεροπορία, πυροβολικό). Οσονούπω ίσως και στο ναυτικό. Ούτε το κέρδος από τα εξοπλιστικά θέλουν να χάσουν οι ΗΠΑ ούτε την ικανότητα να διατηρούν την ισορροπία στα ελληνοτουρκικά σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό εξασφαλίζεται έχοντας βασικό κορμό εξοπλισμών εξ Αμερικής. Αυτό το δεύτερο είναι και το πιό δύσκολο κατά την άποψη μου να ξεπεραστεί.
Τώρα για την αναβάθμιση και συμπλήρωση των patriot αν την αναλάβουν μερικώς ή ολικώς άλλοι (ΗΠΑ+ΣΑ) είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον σενάριο, αρκεί να μη μείνει σενάριο.

blackpeteg
blackpeteg (@blackpeteg)
7 months ago

Η αεράμυνα έχει πάει πλέον σε ενιαίο σύστημα αισθητήρων με αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής που κατέχουμε μια χαρά ως χώρα (Τεχνητή νοημοσύνη, παθητικοί αισθητήρες κ.α).
Δεν είναι δύσκολη η ανάπτυξη και εγκατάσταση ενός συστήματος παθητικών αισθητήρων σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου που μπορεί να μας δώσει εικόνα πραγματικού χρόνου για αέρα (μέχρι ένα ύψος) επιφάνεια και (υπό προϋποθέσεις) τον βυθό. Δεν ξέρω τι γίνεται με το πολυ-διαφημισμένο σύστημα του Λιμενικού που θα είχε διπλή χρήση (ασφάλεια-άμυνα) αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι αισθητήρες.
Η αντιμετώπιση δεν είναι προβληματική εφόσον έχουμε καλή ανίχνευση του στόχου εγκαίρως και σε πραγματικό χρόνο. Μπορούμε να κάνουμε ένα kill zone για οτιδήποτε έρχεται μέσα στο Αιγαίο χωρίς να ξοδέψουμε δις, κάνοντας αναβαθμίσεις των συστημάτων μας με φθηνές λύσεις και μεταφορά τεχνογνωσίας.
Στο ακριβό σενάριο, μην ξεχνάμε πως μπορούμε να διαπραγματευτούμε δύο συστήματα SAMP-T παραχώρησης με leasing από τους Γάλλους που έχουν σε εφεδρεία ως άμεση ενίσχυση εάν κάνουμε μία ευρεία αναδιάταξη του υλικού μας από Patriot σε SAMP-T (με απλά λόγια, πουλάμε τα υφιστάμενα σταδιακά και μπαίνουμε στο SAMP-T με ταυτόχρονη παραχώρηση τεχνογνωσίας). Δεν έχει νόημα να πληρώνουμε αμερικάνικες εταιρείες για όλα και μετά να ζητάμε “Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”. Η Τουρκία θα αλλάξει στρατόπεδο προσεχώς και θα είμαστε πάλι θεατές στο ίδιο έργο με την προτίμηση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  blackpeteg

συμφωνώ, αν δώσουμε Πατριοτ πχ στους Σ/Α… να πάρουμε ΣΑΜΠΤ, αλλά η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις…..έχω την εντύπωση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως τοποθετήσεως πολιτικής, δεν διαθέτουν το ανάλογο ανάστημα……για τέτοιου είδους αλλαγές……..

blackpeteg
blackpeteg (@blackpeteg)
7 months ago
Reply to  sotbak

Συμφωνώ απολύτως για το πολιτικό σκέλος. Απλώς ελπίζω πως λόγω της αλλαγής στρατοπέδου των απέναντι με ταυτόχρονη αντικατάσταση των S-400 με Patriot, θα μείνουμε με μοναδική εναλλακτική το SAMP-T.
Σχετικά με την ανίχνευση και το κατά πόσο χρειαζόμαστε να επενδύσουμε δις, γνωρίζω προσωπικά περίπτωση εταιρείας που είχε αναπτύξει παθητικό σύστημα αισθητήρων για επιφάνεια και βυθό με πολύ απλή τεχνογνωσία με συγκλονιστικά αποτελέσματα σε δοκιμές ανίχνευσης (μέχρι και συρόμενα υποβρύχια μεταλλικά σκεύη σε σημαντική απόσταση…). Η εναέρια ανίχνευση είναι πολύ απλή με IR συστήματα όταν έχεις τόσα νησιά και νησίδες.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  blackpeteg

μπράβο για τη σκέψη των παθητικών αισθητήρων, θα ήταν και made in Greece system……

ivychris
ivychris (@ivychris)
7 months ago

Πολύ ωραίο και επίκαιρο το θέμα της συζήτησης που ανοίγετε.
Δεν θα μπω καν στη διαδικασία αναβάθμισης των ΧΩΚ, γιατί όφειλε να είχε ξεκινήσει πριν τουλάχιστον 5 χρόνια με την ενσωμάτωση AMRAAM είτε ESSM… μια που τα FCS είναι αναβαθμισμενα και θα αρκούσε ένα νέο truck του συστήματος.
Νέο ρανταρ. είτε ένα Link-16 ή και τα 2.
Rheinmetall 6X6 είναι αρκετά διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά από Αγγλία μεριά.
Τουλάχιστον 40 κομμάτια κατά καιρούς βγαίνουν προς απόσυρση.
Όμως η Π.Α. δεν πρόκειται να εμπλακεί στα κόστη των Πολωνίας & Ρουμανίας, δεδομένου ότι και τη τεχνογνωσία-βιβλιογραφία κατέχει, αλλά και οι εγχώριες βιομηχανίες έχουν τη πιστοποίηση να παράξουν εκτοξευτές.
Όπως όμως έχουμε δει κατά καιρούς στις ερήμους του Ισραήλ & της Ιορδανίας, υπάρχουν μικτοί εκτοξευτές, δλδ 16 PAC-3MSE + 2 PAC-2 GEM-T ή 4 PAC-3 /MSE + 3 PAC-2 GEM-T εκμεταλλευόμενοι τα ήδη υπάρχοντα συστήματα (ρανταρ-κεραίες, FCS).
Το αποτέλεσμα μια πολυστρωματική Α/Α με μικρότερο κόστος και για διαφορετικούς στόχους (Α/φη, cruise, Α/βαλλιστικούς) με ανώτερο ποσοστό αναχαίτισης.
Μιλάμε για κλάσμα του κόστους, χωρίς να βάλουμε στην εξίσωση διαθέσιμα συστήματα από τις Αμερικανικές ΕΔ, ραντάρ (AN/MPQ-65), πυραύλους και λογισμικά.
Το Ελληνικό Α/Α σύστημα μπορεί να γίνει αδιάτρητο 24/7/365 σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες σε όλη την επικράτεια, αρκεί…

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
7 months ago
Reply to  ivychris

Αληθεια…. αν αναβαθμίσουμε ξανα τα Hawk…. τι απο την original εκδοχη θα έχει μεινει? Τα trailer των πυραυλων? Γιατι να τα λεμε hawk πλεον? 😆

darede
Member
darede (@darede)
7 months ago

Το F-35 δεν πρέπει να μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για την Π.Α. Αρχικά θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση των υφιστάμενων ή και αγορές νέων ραντάρ του συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) για την καλύτερη επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ απαιτούνται κονδύλια για την αγορά εκπαιδευτικού σε απόσυρση των T-2. Στην συνέχεια αναζητούνται κονδύλια για την αγορά νέων όπλων και αισθητήρων για τα F-16 Viper συγχρόνως με την αντικατάσταση διαθεσιμοτήτων και ανταλλακτικών για τα μεταφορικά αεροπλάνα. Επιπροσθέτως θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για την ενίσχυση/αντικατάστση των Super puma για αποστολές SAR/CSAR,όπως και της αναβάθμισης των EMB-145AEW . Μετά ακολουθεί το θέμα αναβάθμισης και αγοράς νέων Patriot.
Είμαι όμως και της άποψης οτι το σύνολο των αντιβαλλιστικής προστασίας συστήματων, θα έπρεπε να είναι υπό τον έλεγχο ενός διακλαδικού σώματος που θα είχε το δικό του κονδύλι στον Π/Υ του ΥΠΕΘΑ

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
7 months ago

Tα αυτονόητα:
1) το σύστημα επιχειρησιακά όπου χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια απέδωσε κατώτερα του μετρίου
2) όπως λέτε και στο άρθρο είναι πανάκριβο και γίνεται ολοένα περισσότερο
3) οι Patriot είναι είδος σε ανεπαρκεία γιατί ούτε ο αμερικανικός στρατός το εμπιστεύεται και για αυτό δεν το αγοράζει σε λογικές ποσότητες
Οπότε αν θέλουμε νέο σύστημα ας ξεκινήσουμε πρώτα από την αναβάθμιση των S-300 (που ίσως θέλαμε 3 συστήματα Patriot για να τους αντικαταστήσουμε σαν κάλυψη τόξου ραντάρ για το σημείο που βρίσκονται και τον ρόλο που επιτελούν και πάλι χωρίς να έχουν τις ίδιες επιδόσεις στην εμβέλεια -εκτός αν κάποιος έχει βρει το αντίδοτο στα vector επίθεσης που δίνουν τα τουρκικά τάνκερ και δε δούμε τα Patriot στην Κερατέα να ανατινάσονται εκ των όπισθεν ) και ας δούμε προς Ευρώπη αν υπάρχει κάτι να μας καλύψει λόγω ΝΑΤΟ, λόγω CAATSA (ανέκδοτο), λόγω Link-16 κτλ.
Η ιδέα για SAMP/T και ομοιοτυπία με τους Aster των γαλλικών φρεγατών ακούγεται σίγουρα ως εξωτική, κάθε τι που δεν προυποθέτει μεταφορά συναλλάγματος πέρα του ατλαντικού ακούγεται εξωτικό (και ας είναι λογικό).
Αν δεν μπορούμε να βρούμε κάτι ικανοποιητικό εν τέλει ας φροντίσουμε τα χρήματα που με τόσο κόπο φτάνουν στον αμυντικό προυπολογισμό να αξιοποιηθούν κάπου με μεγαλύτερη απόδοση. Ας πάρουμε περισσότερα μαχητικά π.χ.
Μία σημείωση. Οι ιρανοί κάνανε show of force στην επίθεση στις αμερικανικές βάσεις. Και το κάνανε με την ακρίβεια των πληγμάτων. Που βρίσκετε άραγε τις πηγές σας; Και οι Τούρκοι θα έχουν επίσης χαμηλό, χαμηλότατο CEP το πιθανότερο. Δε ζούμε στην εποχή των Scud. Και εκεί μπορούν να βοηθήσουν οι S-word που δε θέλετε να ξεστομίσετε καθώς έχουν σαφώς ανώτερες αντιβαλιστικές δυνατότητες που τις έχουμε απόλυτη ανάγκη, μια ανάγκη για την οποία δε μιλάει κανείς καθώς ο γνωστός προμηθευτής που συμπαθείτε τόσο δεν έχει αντίστοιχο προίόν ή δε θα μας το πουλήσει ποτέ όπως το THAAD.
Μια δεύτερη σημείωση. Λόγω του ιού χάνουμε πέρα από 1 μήνα από τη ζωή μας τρόπο τινά, και 1 μήνα από το οικονομικό έτος. Στο πολύ περίπου χάνουμε το 1/12 του ΑΕΠ. Εντάξει κάποιες επιχειρήσεις δουλεύουν, κάποιοι από το σπίτι, αλλά η τουριστική σεζόν, ο ζωδότης της ελληνικής οικονομίας χάθηκε ενδιάμεσα, σε μεγάλο βαθμό. Οπότε το αισιόδοξο σενάριο μιλάει για 1/12 του ΑΕΠ ύφεση το λιγότερο.
Ας είμαστε ρεαλιστές. Μιλάμε για μια επίπτωση αντίστοιχη της κρίσης χρέους που οδήγησε στα απανωτά μνημόνια κατά το 1/4 ίσως και 1/3 χοντρά χοντρά. Με αυτά τα δεδομένα ΟΛΑ τα εξοπλιστικά τελειώσανε για τουλάχιστον 1-2 χρόνια, γιατί γενικότερα η ασθενική μας οικονομία υφίσταται τεράστιο πλήγμα το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε γιατί η κρίση συνεχίζεται. Οπότε κάνουμε συζήτηση θεωρητική, σε φάση καφενείου.
Ας ξεχάσουμε σίγουρα Belharra και ότι άλλο ήταν προς υπογραφή. Μόνο η αναβάθμιση των F-16 καθώς έχει εγγραφεί στον προυπολογισμό θα προχωρήσει. Γενικά νέα προγράμματα θα πάνε πίσω. Να δούμε τι θα σώσουμε και από τα υφιστάμενα γιατί η κατρακύλα θα συνεχίσει.
Όταν καταλαγιάσει το πράγμα αξίζει ένα άρθρο για τις επιπτώσεις και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και την ισορροπία δυνάμεων.

GK_
Member
GK_ (@gk_)
7 months ago

Μας βαζετε και «κολυμπαμε» σε «βαθια νερα»!
Ειναι απαραιτητο να γινει μια σημαντικη δικριση σχετικα με την εννοια «αντιβαλλιστικες δυνατοτητες» και του γεγονοτοτς οτι η ενσωματωση τετοιων σε πυραυλικα συστηματα συνεδεεται αμεσα με τις κινηματικες επιδοσεις του «στοχου». Ο «στοχος» αναλογως εαν ειναι ενας ICBM ή μια ρουκετα εμβελειας μερικων χλμ, υποχρεωνει την δημιουργια τελειως διαφορετικων επιπεδων αμυνης.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_missile
ειμαστε λοιπον υποχρεωμενοι να κανουμε μια διακριση σχετικα με το «τι» θα κλειθει η Αντιβαλλιστικη αμυνα που επιθυμουμε να αποχτησουμε. εκ των προτερων με τα σημερινα δεδομενα, η απειλη που η Ελλαδα μπορει να θεωρησει οτι ειναι ππαρα πολυ κοτνα στην πραγματικοτητα περιοριζεται στα τακτικα βληματα που εχει αναπτυξει ή προκειται να το πραξει η γειτονικη Τουρκια.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tactical_ballistic_missile
Σε γενικες γραμμες ακομη και σημερα, με τα υπαρχοντα ΑΑ συστηματα σαν χωρα υπαρχει ενα σχετικα ικανοποιητικο επιπεδο προστασιας απεναντι σητν απειλη των βληματων που ανηκουν σε αυτη την κατηγορια των συστηματων.
Απο εκει και περα η ενσωματωση δυνατοτητων αντιμετωπισης βληματων που ανηκουν στην κατηγορια των λεγομενων “Cruise” οπως για παραδειγμα τα J-SOM δεν ειναι τμημα του προβληματος της αντιβαλλιστικης αμυνας αλλα ανηκει στην κατηγορια αντιπυραυλικης αμυνης, οπως πχ τα συστηματα CIWS που διαθετουν οι φρεγατες του στολου.
Καποια, (ποιά και πόσα;) απο οσα ηδη βρισκονται σε ελληνικη υπηρεσια με τις ΕΕΔ πυραυλικα ΑΑ συστηματα χρειζουν αντικαταστασης ή αναβαθμησης.
Για παραδειγμα, ειναι σιγουρο μετα απο 60 περιπου χρονια υπηρεσια τα «Χωκ» ισως πρεπει να «συνταξιοδοτηθουν», αλλα πρωτα ειναι υποχρεωτικο να γνωριζουμε εαν το συστημα (θα) εχει ακομη αξια ή θα χρειαστει οντος να υπαρξει ενας αντικαταστατης, ή μπορουμε και χωρις αυτο.
Οποτε, το ερωτημα: «με τι χρηματα;» ειναι η επομενη ερωτηση για δυνατους λυτες.
Εαν η Ελλαδα επιθημει να περιορισει τον λεγομενο «οριζοντα» σε οτι αφορα τις απειλες στις δυνατοτητες που εχει αποκτησει η Τουρκια αποκλειστικα απο τα διαφορα Toros, Yildirim και παει λεγοντας, οι επιχειρησιακες απαιτησεις μπορουν να περιοριστουν σημαντικα και κατα εξακολουθηση και τα κονδυλια που πρεπει να συνοδευσει τα προγραμματα προς χρηματοδοτηση. Σε περιπτωση ομως που ο «οριζοντας» διευρυνθει, οπως ηδη συμβαινει σημερα με την συμμετοχη των ελληνικων Patriot σε μια ανβαθμησμενη μορφη στην ΑΑ και αντιβαλλιστικη Αμυνα της Σ. Αραβιας, τοτε το πραγμα αλλαζει ριζικα. Σημερα, με βαση τα προσφατα δημοσιευματα η ΠΑ (θα) συμμετεχει με 1 απο τις 6 Μοιρες των Patriot η οποια πριν αναπτυχτει επιχειρησιακα, μαλλον θα εχει ηδη αποκτησει την ποιο βελτιωμενη και αναβαθμησμενη μορφη των συστηματων αυτων.
https://en.wikipedia.org/wiki/MIM-104_Patriot
Σε καθε περιπτωση για οποιοδηποτε (μελλοντικο) ελληνικο προγραμμα αναβαθμησης ή και αγορας ενος νεου συστηματος, οποιοδηποτε και να επιλεγει, ειναι υποχρεωτικο να λειτουργησει η «κοινη λογικη» με σκοπο τα ελληνικα οπλα και υποσυστηματα να αποκτηθουν ταυτοχρονα και συνδιαστικα με καποιο αντιστοιχο προγραμμα μιας αλλης χωρας (κατα προτιμηση της χωρας που θα τα κατασκευαζει) ετσι ωστε το Ελληνικο κρατος να ευνοηθει και το ευρος της χρηματοδοτησης καπως να περιοριστει.
Δεν νομιζω σε αυτο το σημειο οτι εχει αξια να θετουμε το διλημμα ή ΑΑ/Αντιβαλλιστικα συστηματα ή «F-35» καθως οι δυο αυτες κατηγοριες οπλικων συστηματων λειτουργουν συμπληρωματικα η μια στην αλλη και ειναι και οι δυο το ιδιο απαραιτητες και επισης και αμφοτερες απαιτουν σημαντικα κονδυλια.
Επισης, σχετικα με το προβλημα του λεγομενου «αιφνιδιασμου», αυτο ειναι κατι το υπαρκτο απο πολυ παλια. εκει περα ομως θα πρεπει να λαβουμε υποψη οτι ενα νεο «Περλ Χαρλμπορ» στον Αργοσαρωνικο, ή ακομη και στην Σουδα, σε «ντοπια», «ελληνικη» εκδοση, μαλλον ειναι λιγο δυσκολο να συμβει. Βεβαια ειναι ο Αργοσαρωνικος και οχι η Λημνος ή Ροδος. Αλλά, πλεον εκει περα, το σκηνικο παυει να ειναι εκεινο που αναδυκνειει το κειμενο, αλλά αλλαζει ριζικα διαφορετικα.

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
7 months ago

Μια πιο ριζοσπαστική ιδέα θα ήταν να πουλήσουμε τα Patriot (στους απελπισμένους Σ.Αραβες ίσως) και να χρηματοδοτήσουμε περισσότερες Belharra εξοπλισμένες με τον Aster 30 Block 1NT ώστε να έχουμε
1) μεγαλύτερη κινητικότητα της πλατφόρμας, άρα και επιβιωσιμότητα
2) πραγματικές αντιβαλλιστικές δυνατότητες που τις έχουμε άμεση ανάγκη
3) ευελιξία αναδιάταξης όπου κριθεί απαραίτητο (π.χ κενό στην Αττική λόγω πλήγματος, μεταφέρεται άλλο πλοίο από άλλη περιοχή)
4) με το (αρκετά) μεγαλύτερο κόστος μια πλατφόρμα που πέρα απο αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική προστασία θα συνεισφέρει και στον θαλάσσιο αγώνα. Ένα μεγαλύτερο κόστος που πρέπει να πληρώσουμε όμως γιατί ούτως ή άλλως θέλουμε ανανέωση στον στόλο. Οπότε ίσως έχουμε μείωση εν τέλει του κόστους συνδυάζοντας προγράμματα με έξυπνο τρόπο.
Και για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα ο λαλίστατος κ.Stoltenberg μας λέει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον (ας έλεγε και μια λέξη για το τι κάνει το επίσημο Τουρκικό κράτος και ο στρατός του στον Έβρο εναντίον ενός φιλήσυχου συμμάχου)
https://www.army-technology.com/news/covid-19-will-cause-severe-consequences-for-members-nato/

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  epampapas

Συμφωνώ, αλλά άντε πείσε το ΓΕΕΘΑ να δώσει Α/Α και να πάρει φρεγάτες…

LYK
LYK (@lyk)
7 months ago

Εγώ προσωπικά θα τα πουλούσα όλα στη Σαουδική Αραβία. Και θα πήγαινα σε SAMP-T. Καλό συστηματάκι. Εάν έπαιρνε και κεφαλη ΙΙR… ακόμα καλύτερα. Επίσης με νέο ραντάρ αντι-στελθ που ετοιμάζεται θα κοιμόμουν πιο ήσυχος για μικρής διατομής στόχους με SAMP-T.
+30 mirage -5 και όλα καλά.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
7 months ago
Reply to  LYK

δεν ακούγεται άσχημο. Αν δεχτεί ο θείος Δόναλδ….

Mich
Mich (@mich)
7 months ago
Reply to  LYK

Για ποιο λόγο να πουλήσεις ένα σύστημα που το ξέρεις, το υποστηρίζεις και έχει ακόμα πολλά ψωμιά να φάει και να μπεις σε διαδικασία επανεφευρεσης του τροχού;

LYK
LYK (@lyk)
7 months ago
Reply to  Mich

Γιατί έχει καλύτερο πύραυλο από PAC-3 και μάλλον καλύτερο ραντάρ. Οι πετρελαιάδες έχουν πολύ ανάγκη οπότε τους λες και ετοιμοπαράδοτο και παίρνεις και άλλα.

Mich
Mich (@mich)
7 months ago
Reply to  LYK

Από τεχνική άποψη πιθανότατα έχεις δίκιο. Από άποψη κόστους και κυρίως ΔΜ νομίζω πως όχι. Ιδίως όταν μιλάμε για την αιχμή του αντιαεροπορικού μας δόρατος, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να είναι αιχμηρή!

P-S
P-S (@p-s)
7 months ago

Ως μη ειδικός θα παραθέσω κάποιους προβληματισμούς ως “τροφή για σκέψη” και think out of the box.
Είναι ακριβότερη η αγορά 2-4 νέων συστοιχιών Patriot και η αναβάθμιση των υπολοίπων συν το κόστος κύκλου ζωής τους για 20 χρόνια σε σχέση με την αγορά 25 F35A και του αντίστοιχου κόστους
κύκλου ζωής; Να βάλουμε στη εξίσωση και απόκτηση αντι-αεροπορικών μέσου βεληνεκούς; Απο την άλλη τα F35A είναι και επιθετικό όπλο, ώς γνωστόν τα αντι-αεροπορικά δεν βομβαρδίζουν, είναι όμως αρκετά τα 25; Μήπως με το ίδιο κόστος μπορούμε να έχουμε 40 Rafale;
Έτσι όπως έχουν τα οικονομικά της χώρας νομίζω ότι οι ΕΔ πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά πράγματα. Φοβάμαι ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία με τους δικούς της όρους, (βλέπε μεγαλύτερη οικονομική ισχύ συν εγχώρια αμυντική βιομηχανία). Αυτό σημαίνει αλλαγή δόγματος το οποίο να ενισχύει την αποτροπή χρησιμοποιώντας οπλικά συστήματα – πολλαπλασιαστές ισχύος. Όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την αποτροπή, οι ΕΔ θα πρέπει να είναι ικανές ως πρώτη απάντηση να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους μεγάλης αξίας και πολιτικούς οι οποίοι συνδέονται με την πολεμική προσπάθεια με εκατοντάδες βλήματα cruise αλλά και βαλλιστικά. Υποθέτοντας ότι η οικονομία δεν θα βελτιωθεί δραματικά τα επόμενα χρόνια θα μου φαινόταν ορθολογικά τα εξής:
– Η ΠΑ πετάει μόνο με Viper στα οποία φροντίζει όμως να τα πλαισιώσει με μεγάλο αριθμό των πιο σύγχρονων όπλων. Τα ενισχύει με ιπτάμενα τανκερ για να μπορεί να επιχειρήσει με μεγαλύτερη άνεση στην Αν. Μεσόγειο. Εγγύς Αεροπορική αναλαμβάνουν Μη-Επανδρομένα και/ή Εκπαιδευτικά/Ελαφρά Επιθετικά. Τέλος αναβαθμίζει τους Patriot και εισάγει και ένα καινούριο σύστημα Μέσου Βεληνεκούς. Εξυπακούεται ότι αποσύρονται όλα τα άλλα συστήματα σε υπηρεσία με τους διάφορους κλάδους.
– Το ΠΝ στο θέατρο του Αιγαίου κατά στόχων επιφανείας επιχειρεί μόνο με πυραυλακάτους και επάκτιες συστοιχίες στα νησιά. 4 ελαφρές κορβέτες με ειδίκευση στον ανθυποβρυχιακό αγώνα, συνεπικουρούμενες απο τουλάχιστον 8 MH-60. Για την Αν. Μεσόγειο και Κύπρο 2 [email protected] οι οποίες θα πρέπει να επιχειρούν πάντα μαζί με συνοδεία υποβρυχίων και αν είναι δυνατόν και κάλυψη απο τα Viper. Μακάρι οι φρεγάτες να μπορούσαν να γίνουν 4 ή 2 του κουτιού Arleigh Burke.
– Ο ΣΞ θα πρέπει να επενδύσει στον οπλίτη εισάγοντας καινούριες στολές, εξαρτήσεις και το κυριότερο κράνη. Να αυξήσει τη θητεία στους 12 μήνες και ίσως να στρατεύονται και οι γυναίκες. Απο μεγάλα οπλικά συστήματα προτεραιότητα στο Πυροβολικό με την απόκτηση Βαλλιστικών πυραύλων, κατεθυνόμενων Ρουκετών και εξελιγμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων. Αν περίσσευαν κονδύλια θα έπρεπε να εξεταστεί η υιοθέτηση κανούριων ΤΟΜΠ και ΤΟΜΑ ή η συγκρότηση μιας μικρότερης αλλά πιο ευέλικτης “αεροκίνητης” δύναμης αξιοποιώντας Blackhawk, Apache και Kiowa.
Κλείνοντας το “σεντόνι”… πρέπει πάση θυσία να αυξήσουμε το προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ κατά μισό δις και επιτέλους να φτιάξουμε μια ισχυρή οικονομία που δεν θα βασίζετε μόνο στον Τουρισμό.
Αναρωτιέμαι αν τώρα σε συνθήκες “τέλειας καταιγίδας” (Πανδημία, προσφυγικό-μεταναστευτικό και Λιβύη), δεν είναι τέλεια ευκαιρία να πάρουμε “ριζοσπαστικές” αποφάσεις; Δεν μπορούμε να “κόψουμε” χρήμα μέρος να δοθεί σε εξοπλισμούς και μέρος σε πραγματική στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας ακόμα και μέσω εθνικοποιήσεων αν χρειαστεί; Η πανδημία μάλλον μας επιφυλάσσει οικονομική κρίση ανάλογη με αυτή του 2008, θα την αντιμετωπίσουμε πάλι με καινούρια μνημόνια; Η ΕΕ την τελευταία δεκαετία τουλάχιστον έχει αποδειχθεί ανεπαρκής, κάτι που κακώς μας εκπλήσσει αφού δεν είναι πολιτική ένωση αρά λογική ή όποια βραδύτητα να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ευρωπαϊκά προβλήματα. Τι θα πάθουμε λοιπόν αν κηρύξουμε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και γίνουμε απείθαρχοι παγώνοντας την εξόφληση των δανείων για όσο χρειαστεί και διοχετεύοντας κονδύλια εκεί που πραγματικά έχουμε ανάγκη, στη Δημόσια Υγεία σε πρώτη φάση και στην Εθνική Άμυνα στη συνέχεια.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
7 months ago

Αγαπητή Πτήση,
Εάν ο Εθνικός στρατηγικός στόχος είναι η αποτροπή, η ανακαταληψη εδαφών και το ανταποδοτικο πληγμα τότε η αγορά των F35 έχει προτεραιότητα από την αναβάθμιση ή περαιτέρω αγοράς Πατριοτ λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Ο λόγος είναι απλός, το F35 είναι σύστημα αλλαγής παιχνιδιού και η αγορά του αυξάνει την αποτρεπτική ισχύ τής Ελλάδας και ταυτόχρονα της δίνει την δυνατότητα να ανταποδώσει με καίρια πλήγματα στο
Τουρκικό C4I σύστημα και να ανοίξει δρόμους στα άλλα αεροσκάφη για να πετύχουν τους δικούς τους αντικείμενικους στόχους. Ως σύστημα έχει διττή χρήση και είναι Ο πολλαπλασιαστης ισχύος.
Εν αντίθεσή, το Πατριοτ είναι καθαρά αμυντικό σύστημα πού θα επιτρέψει την άμυνα περιοχής εναντίων αεροσκαφών και άμυνα σημείου εναντίων βαλλιστικών πυραύλων. Σε μια διαδικτυωμενη πολυστρωματικη αεράμυνα το Πατριοτ μπορεί να έχει κομβικό λογο ως προς την κατάρριψη εχθρικών στόχων και απελευθέρωση αεροσκαφών για άλλες αποστολές. Το σύστημα μπορεί να διευθύνει την μάχη από μόνο του αυτόματα εάν θέλουμε (όχι το πιο ενδεικτικό).
Ο εκσυγχρονισμος του Πατριοτ σε PAC-3, η αγορά του ραντάρ για 360 κάλυψη, 1-2 πυροβολαρχίων και πυραύλων για τουλάχιστον 2 κύκλους βολών σε όλες τις πυροβολαρχιες με ένα μείγμα PAC-2 και PAC-3 δίνει την αποτροπή/άμυνα που θέλουμε. Όλα αυτά είναι ακριβά αλλά εάν δεν ξοδέψεις δεν υπάρχεις.
Στα σχόλια περί αρχαιωτητας του Πατριοτ και ξεπερασμενου τρόπου διεύθυνσης βολής, non fire and forget,TVM κτλ, το μόνο που θα πω είναι ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος και θα μείνω σε αυτό. Αυτοί που ξέρουν, ξέρουν τι εννοώ.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος
If it flies it dies!

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
7 months ago

Εάν είχαμε να διαλέξουμε Νομίζω ότι η απάντηση είναι ενα ξερό Όχι..
Πίσω στα βασικά…απλά η καλύτερη άμυνα τις περισσότερες φορές ειναι η Επίθεση ή έστω η ικανή αντεπίθεση
Ακόμη ένα άλλο ΑΞΙΩΜΑ απο τον συγκρουσιακό χώρο των σπορ είναι ότι ο ικανός επιθετικός ΠΑΝΤΑ υπερέχει ενός ικανού αμυντικού.
Ακόμη λοιπόν και αν έχουμε προηγμένα αλλά περιορισμένης κινητικότητας αντιβαλλιστικα και αντιεροπορικά συστηματα οπως τα Patriot PAC 3
μια ολιγωρία…μια τρύπα στην επιτήρηση του αεροπορικού χώρου..μια καθυστερημένη απόφαση….μια ηλεκτρονική τύφλωση η παραπλάνηση… μπορούν να σημάνουν την καταστροφή..
Σε βάζει αυτη η θεώρηση καθαρά σε θέση ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΥ που απλά περιμένεις και παρακολουθείς τι θα κάνει ο αντίπαλος επιτιθέμενος….
Και μόνο που είσαι σε αυτη την θέση είναι σαν να μετράς αντίστροφα για επιμέρους η ολοκληρωτικές ήττες.
Αντίστροφα η επιλογή να έχεις ότι πιο κορυφαίο υπάρχει σε όπλα και πλατφόρμες κρούσης οπως θεωρούνται τα ανεντοπιστα F 35 η τα Scalp μεταφέρουν την ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ και τον ΔΙΣΤΑΓΜΟ στην απέναντι πλευρά..
Καθώς θα ξέρει ο κακός γείτονας ότι αν με αφροσύνη τολμήσει να σε χτυπήσει τις επόμενες στιγμές θα έχουν στοχοποιηθεί οι εγκαταστάσεις όλης της πολεμική του
βιομηχανιας για την οποία ειναι τόσο περήφανος μαζί με δεκάδες σημαντικούς διοικητικούς και στρατιωτικούς στόχους..
Και το κυριότερο Θα ξέρει ότι έχεις τα μέσα για να υλοποιησεις το χτύπημα που θα φέρει την καταστροφή του
Και με την πεποίθηση ήδη διαθέτουμε επαρκή αντιαεροπορική ισχύ για να αποτρέψουμε ενα πρώτο αιφνιδιαστικό χτύπημα προς αυτα τα μέσα.

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
7 months ago

Τι είναι ακριβότερο, 2 μοίρες Patriot ή 2 μοίρες F-35;

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
7 months ago
Reply to  Spyros

Spyros Spyros
Αγαπητέ Σπύρο,
Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις έτσι γιατί είναι μήλα και πορτοκάλια. Ανάλογα με τους πολιτικούς στόχους απορρέουν οι στρατιωτικοί στόχοι και από εκεί τα στρατιωτικά μέσα που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι.
Σε τελική ανάλυση και τα δύο χρειάζονται. Κατά την άποψή μου παραπάνω το Φ35 έχει προτεραιότητα ως σύστημα αποτροπής και πρώτου πληγματος. Καιρός είναι να έχουν οι Τούρκοι τον πονοκέφαλο αντιμετώπισης του Φ35 και όχι εμείς οι γιαυτό πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα προς την απόκτησή του.
Ακόμα θα κάνω μια παρένθεση για τις αντιβαλλιστικες δυνατότητες των Πατριοτ και άλλων παρεμφερή συστημάτων. Το σύστημα δεν προσφέρει την ίδια κάλυψη εναντίον βαλλιστικών πυραύλων όπως εναντίον αεροσκαφών. Ο κώνος κάλυψης είναι μικρότερος.
Να προσθέσω ακόμη ότι όποιος νομίζει ότι το Πατριοτ είναι ένα απαρχαιωμένο και ανίκανο σύστημα ζει σε άλλο κόσμο. Όσο για την δυνατότητα μετακίνησης της πυροβολαρχιας σε άλλη θέση, αυτό γίνεται και υπάρχον χρονικά στάνταρτ για το πόσο γρήγορα πρέπει να στηθεί το ραντάρ, οι κεραίες, το κέντρο έλεγχου, το σύστημά ισχύος και τουλάχιστον ένας εκτοξευτης για να μπορεί το σύστημα να είναι επιχειρισιακο και να κάνει βολή. Όλα αυτά θέλουν συνεχή εκπαίδευση.
Από έναν πρώην αξιωματικό σε μονάδα Πατριοτ και με συμμετοχή σε 6μηνη εκστρατεία στην Μέση Ανατολή το ’96-’97.
Φιλικά πάντα,
Γιώργος

Spyros
Active Member
Spyros (@spyros)
7 months ago
Reply to  Yiorgos

Ευχαριστώ φίλε Yiorgos Yiorgos και Χρόνια Πολλά. Περισσότερο ως ρητορικό έθεσα το ερώτημα, για κάποιους που από τη μια θεωρούν το F-35 πολύ ακριβό, και από την άλλη λένε/γράφουν πως τα αντιαεροπορικά συστήματα είναι μια οικονομικότερη εναλλακτική λύση. Που δεν είναι ούτε οικονομικότερα, ούτε ευθέως εναλλακτική λύση, αφού έχουν άλλο ρόλο, όπως πολύ σωστά γράφετε.
Αυτά και εύχομαι από καρδιάς τον Ιούλιο να γιορτάσετε την ανεξαρτησία της νέας σας πατρίδας πιο κοντά στον τρόπο που της αρμόζει, απ’ όσο μπορέσαμε δυστυχώς να κάνουμε σήμερα εμείς, στην παλιά σας πατρίδα. Καλή υγεία πάνω απ’ όλα.

Yiorgos
Noble Member
Yiorgos (@yiorgos)
7 months ago
Reply to  Spyros

Αγαπητέ Spyros Spyros
Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται ανά την υφήλιο. Να έχουμε υγεία, να είμαστε δυνατοι, και με τον ιδρώτα και την επιμονή μας, να δημιουργούμε, να πετυχαίνουμε, και να αποδεικνύουμε ότι όντως είμαστε οι απόγονοι και συνεχιστές τών αρχαίων Ελλήνων. Οτι, οχι μόνο δεν αναπαυόμαστε στις περγαμηνές τούς αλλά φτιάχνουμε την δική μάς αντάξια ιστορία βάση τών αξιών τού Έθνους μάς.
Όπως λέγανε οι αρχαίοι, όπου γής πατρίς, οπότε έχω δύο πατρίδες. Μία πού με μεγάλωσε και με δίδαξε αξίες και ανθρωπιά, και την άλλη πού μού έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω, να δουλέψω, να κάνω οικογένεια και να διαφημίζω την πρώτη μου πατρίδα. Και επειδή τις αγαπώ και τις δύο, άσχετα το ότι και οι δύο έχουν τα καλά και τα άσχημα, τις υπερασπιζω και τις δύο ομάδες πάντα.
Φιλικά πάντα
Γιώργος

MPAMPIS
Active Member
MPAMPIS (@mpampis)
7 months ago

Η ερώτηση ειναι θελουμε και αντιβαλιστικη προστασία ή Μόνον αντιαεροπορικη;;;;
Αυτο πρεπει πρώτα να απαντηθεί……
Λύσεις υπάρχουν…….καμια σχέση το Ερώτημα F35 ή Αντιαεροπορικά……..άλλο το ενα άλλο το άλλο…
Κατα την γνώμη μου το Αιγαίο ειναι ένας ενιαίος χώρος και πρεπει παντού η Ελλάδα να ειναι σε θέσει να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της, σε όλο τον αιγαικο χώρο να υπάρχει αντιαεροπορικη κάλυψη χωρίς υποχρεωτικά να παρέχεται παντού αντιβαλιστικη προστασία, χωρίς αμφιβολία ομως να υπαρχει δυνατότητα αντιμετωπίσεις των νέων απειλών, πυραύλων πλεύσης, uav…..αυτο σημαίνει σύγχρονα συστήματά οχι υποχρεωτικά ακριβά….
Πολυ σωστή η επισήμανση του περιοδικού για την διερεύνηση Ισραηλινών συστημάτων……

Neoklis
Member
Neoklis (@neoklis)
7 months ago

Νομίζω ότι η στατική άμυνα περιοχής έχει πλέον αξία μόνο για στόχους υψηλής αξίας.Γι αυτό το λόγο οι τωρινές συστοιχίες Πατριοτ βρίσκονται εκεί που βρίσκονται .Η κινητικότητα ακόμα και του Πατριοτ είναι περιορισμένη με δεδομένο τον αριθμό των οχημάτων υποστήριξης , ραντάρ κτλ.
Δε διαφωνεί κανείς ότι τα Χωκ είναι παρωχημένα και μικρής αξίας ,αλλά σε μια μαζική επίθεση ακόμα και η εκτόξευση βλήματος μπορεί να οδηγήσει τον αντίπαλο σε ματαίωση της αποστολής του.Το να ενισχυθουν οι ικανότητες τους σε προσβολή από πυραύλους αντιραντάρ είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τους.Δυστυχώς δεν παύουν να είναι βλήματα με καθοδήγηση SARH με τα όλα μειονεκτήματα.Η αλλαγή σε βλήματα πχ τύπου AMRAAM στο παραδειγμα της Νορβηγίας θα ήταν μια λύση .Απλά νομίζω ότι να έχεις 16 ή 20 μοίρες Πατριοτ έχει τεράστιο κόστος απόκτησης , συντήρησης και επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ ταυτόχρονα περνά το μήνυμα της άμυνας και μόνο.Από την άλλη η παρουσία F-35 έχει σαν προυπόθεση την αλλαγή δόγματος ,αφού θεωρείται όπλο πρώτου πλήγματος λόγω των χαρακτηριστικών στελθ που έχει.Η διαστρωματική αεράμυνα αποτελεί το ιδανικό όπλο, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει αεροσκάφη αναχαίτισης και φυσικά προυποθέτει άριστο σύτημα C4I ,Link 16, κτλ.Εκτός κι αν αλάξουμε το δόγμα και αρχίσουμε να… καταρρίπτουμε ό,τι παραβιάζει τον εναέριο χώρο σε στυλ Σοβιετικών …
Τέλος , τα αυτοκινούμενα συστήματα μέσου /μικρού βεληνεκούς , ακόμα και στη μορφή του OSA , είναι πονοκέφαλος για τον αντίπαλο , αφού θα πρέπει να διαθέσει δυνάμεις για την καταστροφή τους.Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε στην περίπτωση του OSA για σύστημα που χρησιμοποιεί σύστημα IR για την κατεύθυνση του και όχι ραντάρ πχ Skyguard.
Δυστυχώς όμως όλα καταλήγουν σε δύο στοιχεία που δεν διαθέτουμε .Χρήματα και προσωπικό που διαρκώ φθίνει.Θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα νεότερα συστήματα δεν απαιτούν τον ίδιο αριθμό προσωπικού, αλλά δεν παύουν να δεσμεύουν πολύτιμο προσωπικό που πρέπει να είναι πολύ εξειδικευμένο και πρακτικά αφοσιωμένο σε αυτην την αποστολή και μόνο.

Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
7 months ago

Περισσότερες μπελάρες (στη κατάλληλη διαμόρφωση με 20 τουλάχιστον αστηρ 30 η καθεμιά) είναι η λύση για ισχυρότερη αντιαεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, έτσι θα χτιστεί η πρώτη αντιαεροπορική ομπρέλα και για τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς αν περάσει κάτι πάει στους πάτριοτ που το μόνο που χρειάζονται είναι αναβάθμιση και αυτη μακροπρόθεσμα.

Ilias
Ilias (@ilias)
7 months ago

Το κακό με το φόβο επιβολής κυρώσεων αν αγοράσεις s-400 ή κάποιο ρωσικό σύστημα,είναι ότι έτσι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποκτούν μονοπώλιο,αυξάνοντας έτσι δυσανάλογα τις τιμές σε σχέση με την ποιότητα πολλών συστημάτων τους.Για παράδειγμα με μια απλή έρευνα βρίσκεις ότι τα πάτριοτ έχουν διπλάσια τιμή απότους σ-400(αν κάποιος γνωρίζεις κάτι διαφορετικό,παρακαλώ να διορθώσει).Αυτό βέβαια είναι παράλογο τη στιγμή που θεωρητικά πάντα οι πάτριοτ είναι πολύ κατώτερο σύστημα των σ-400.

Ilias
Ilias (@ilias)
7 months ago
Reply to  Ilias

Επιπρόσθετα θεωρείται εν τέλει πιθανό η Ελλάδα να πορευτεί καθαρά με αμερικανικές αγορές(δηλαδή αμερικανικά πλοία και όχι Bellhara)προκειμένου να πετύχει κάποια έκπτωση?

Mpikas
Mpikas (@mpikas)
7 months ago

Γιατί να μη στείλουμε τους S-300 στη Σ.Αραβία; Αφου τους έχουμε και κάθονται στα υπόστεγα. Δε νομίζω να μη μας αφήσουν οι Ρώσσοι να τους στείλουμε, έχουν καλές σχέσεις με τους Σαυδάραραβες και θέλουν να τους πουλήσουν και τους S-400. Προφανώς θα υπάρχουν θέματα διασύνδεσης στο γενικότερο δίκτυο αεράμυνας, αντίστοιχα με αυτα που αντιμετωπίσουμε εδώ, αλλά ίσως θα μπορούσαν να σταλούν να προστατέψουν κάποια σχετικά απομονωμένη εγκατάσταση στη μέση της ερήμου. Το κακό βέβαια για μας είναι οτι αν στείλουμε τους patriot, όλο και καμιά μικροσυντήρηση θα τους κάνουν οι αμερικάνοι και θα επιστρεψουν φρεσκαρισμένοι.

LYK
LYK (@lyk)
7 months ago
Reply to  Mpikas

Δεν υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσσίας…
Άσε τους s-400.
Οι Σαουδάραβες ρίχνουν την τιμή του πετρελαίου για να κάνουν τους Ρώσσους να πεινάσουν με δάκτυλο US μάλλον.

seb
seb (@seb)
7 months ago
Reply to  LYK

Σωστή παρατήρηση με εξαίρεση την υπόθεση στο τέλος. Οι Σαουδάραβες έχουν μπουχτήσει με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των Αμερικανών και δεν δέχονται υποδείξεις πλέον. Ξεκινά με την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ στον ΟΗΕ και τελειώνει με την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν. Αντίθετα, έχουν καταφέρει να προσεταιριστούν τον Τραμπ όπως οι Έρντο, Πούτιν κτλ. Η πλάκα είναι πως όλοι αυτοί, δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους.

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago

Τα ορθότερα σχόλια ήταν μακράν του Νικόλαου και του Γιώργου, διότι έθεσαν το ζήτημα στις ακριβείς διαστάσεις του, από τις οποίες δύσκολα προκύπτει άλλο συμπέρασμα: Στο υποτιθέμενο δίλημμα, το F-35 όχι μόνο έχει μοναδικές ικανότητες που το καθιστούν ανατρεπτικό παράγοντα, σε αντίθεση με ένα “πεζό” σύστημα αεράμυνας, αλλά 1. είναι, ως μαχητικό, η ισχυρότερη γραμμή άμυνας εναντίον εχθρικών αεροσκαφών, ισχυρότερη από κάθε επίγειο ΑΑ σύστημα (έχω πιστόλι σπίτι, μου την πέφτει ένοπλος κι εγώ παίρνω μαχαίρι…), και 2. ένα σύστημα αεράμυνας είναι εξ’ορισμού ανίκανο να προσδώσει το απίστευτο πλεονέκτημα της επιθετικής πρωτοβουλίας (ως γνωστόν η καλύτερη άμυνα) και κλειδώνει τις ΕΔ σε αμυντική στάση, σε αντίθεση με ένα α/φος σχεδιασμένο για επίθεση.
Η αντιβαλλιστική άμυνα της χώρας είναι ένα περίεργο θέμα, για μένα τουλάχιστον, καθώς αφενός είναι μια δράση μέτριας αποτελεσματικότητας (ειλικρινά ως μόνη επιπλέον λύση για την Ελλάδα βλέπω τον σχεδιασμό παθητικής άμυνας για την απορρόφηση, όχι απόκρουση, των πληγμάτων – όχι ότι έχουμε ενδείξεις πως αυτός υπάρχει…), αφετέρου δεν γνωρίζω τι προτεραιότητα έχει στον ελληνικό στρατιωτικό σχεδιασμό καθώς διαχρονικά παρατηρώ μια σιγή περί του θέματος από τις αρμόδιες πηγές η οποία (εικάζω) μάλλον παραμέληση δείχνει παρά μυστικότητα. Κάθε χώρα που ασχολείται με το άθλημα το κάνει αρκετά ξεκάθαρο πως αποτελεί προτεραιότητα. Επομένως μέχρι να δω ένα κάποιο ενδιαφέρον που θα μαρτυρά το ειδικό βάρος αυτής της πτυχής του πολέμου, θα συνεχίσω να μην της δίνω τη σημασία που βλέπω αλλού. Όπως ήδη έχει ειπωθεί άλλωστε, ήδη έχουμε αντιβαλλιστικές δυνατότητες.
Τέλος, θα ήθελα επίσης να επισημάνω το θεωρητικό του όλου θέματος, γιατί με τα απίστευτα ποσά που μας φόρτωσε άμεσα κι έμμεσα η αναθεματισμένη αυτή ασθένεια (αυτός ο Μητσοτάκης όνομα και πράμα, πρώτα αναρχικοί μετά μετανάστες μετά Τούρκοι + μετανάστες, τώρα πανδημία, ε τι άλλο ρε κατσικοπόδαρε!), οι αμυντικές προμήθειες (ειδικά αυτές που ξεκινάνε από “δισ”) δύσκολα βλέπω να μην μπαίνουν σε βαθιά κατάψυξη εκ νέου.

LYK
LYK (@lyk)
7 months ago
Reply to  chikichiki

Θα προτιμούσα 15-20 F-35 γιατί με τις τρύπες που έχει ο σουλτάνος θα αναγκαστεί να δώσει 10 δισ σε Α/Α …

Animades
Active Member
Animades (@animades)
7 months ago

Είμαστε κράτος δικαίου , και υπερασπιζόμαστε την Εθνική μας κυριαρχία . Είναι αλήθεια .
Άρα εξ ορισμού χρειαζόμαστε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να αντέξουμε την όποια ” πίεση ” ασκήσουν οι εχθροί μας , και τα αντιαεροπορικά συστήματα patriot , ειναι σίγουρα απαραίτητα για να αμυνθούμε .
Σαφώς χρειαζόμαστε περισσότερες συστοιχίες , αλλα και εκσυγχρονισμό αυτών που έχουμε , προκειμένου να αμυνθούμε καλύτερα, και να αυξήσουμε το μέγεθος της αποτροπής.
Όμως επειδή οι εχθροί μας έχουν το πάνω χέρι στο : Aν , Πότε , και Που , θα δημιουργήσουν πιέσεις στην κυριαρχία μας , (εμείς οι Έλληνες είπαμε έχουμε κράτος δικαίου, δεν κάνουμε τέτοια πράγματα ) Νομίζω ότι διαθέτοντας ετοιμοπόλεμα αεροσκάφη 5ης γενιάς , το μέγεθος της πραγματικής αποτροπής είναι πολλαπλάσιο .!!
όποιος προσπαθήσει να αμφισβητήσει Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα , Θα το σκεφτεί πολλαπλά γνωρίζοντας τις συνέπειες που θα υποστεί από τα Ελληνικά αεροσκάφη , και συνολικά τις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις .!

Skeptomenos_politis
Skeptomenos_politis
7 months ago

Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη για να δουμε ποιες ειναι οι σωστες λυσεις. Απο τη μια πλευρα χρειαζομαστε επαρκη αμυνα απο ενδεχομενη αιφνιδιαστικη επιθεση, αλλα θα πρεπει ταυτοχρονα να εχουμε ικανοτητα να κανουμε επιθεση και να προκαλεσουμε ζημια στον αντιπαλο. Χωρις ικανοτητα επιθεσης, δεν υπαρχει αξιοπιστη αποτροπη. Διαφορετικα θα ειμαστε σακος του μποξ για τους Τουρκους. Ειναι τελειως διαφορετικο να προσπαθεις να χτυπησεις ενα σακο του μποξ, και τελειως διαφορετικο οταν προσπαθεις να χτυπησεις εναν εκπαιδευμενο μαχητη.
Τα F-35 ειναι πανακριβα αεροσκαφη και δεν εχουμε χρηματα αυτη τη στιγμη για να τα αγορασουμε. Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι να μπορουμε να καταστρεψουμε εκατονταδες στοχους στην Τουρκικη ενδοχωρα με σχετικα μικρο κοστος. Αυτο μπορει να επιτευχθει με την χρηση βληματων κρουζ με ακτινα δρασης 500 χιλιομετρων περιπου. Ως χωρα θα πρεπει να επενδυσουμε στην εγχωρια αναπτυξη ενος βληματος τυπου κρουζ το οποιο θα μπορει να εκτοξευτει απο πλατφορμες επι οχηματων και πανω σε πλοια. Μπορουμε να το αναπτυξουμε μονοι μας εγχωρια, η σε συνεργασια με αλλες χωρες (Γαλλια, Ρωσια, Κινα, Σουηδια, Νορβηγια κτλ). Ας μην ξεχναμε πως τα βληματα κρουζ ειναι στην ουσια ιδια με τους ιπταμενους στοχους που κατασκευαζαμε εγχωρια πριν χρονια (π.χ. οι ιπταμενοι στοχοι της 3 Sigma), απλα εχουν μεγαλυτερη ακτινα δρασης, γομωση και τερματικη καθοδηγηση. Επομενως δεν ειναι δυσκολο να παραχθει ενα ολοκληρωμενο συστημα το οποιο θα ικανοποιει τις εθνικες αναγκες.
Με κοστος ανα μοναδα γυρω στα 1-2 εκ. ευρω, θα μπορουσαμε να χτυπησουμε αξιοπιστα εκατονταδες στοχους στην Τουρκια, αυξανοντας κατακορυφα την αποτρεπτικη ισχυ της χωρας. Οι Τουρκοι δεν θα τολμουσαν να κανουν καποια αιφνιδιαστικη επιθεση καθως θα γνωριζουν πως μπορουμε να τους επιφερουμε καταστροφικα πληγματα.

Eman202
Eman202 (@eman202)
7 months ago

Αδερφέ ιπτάμενοι στόχοι όπως αυτοί που αναφέρεις, της 3Σ δλδ ,με εκρηκτικές κεφαλές, ηλεκτρονικούς παρεμβολεις, μεγαλύτερη εμβέλεια κ ένα καλύτερο σύστημα τερματικης καθοδήγησης ( υπήρχε η δυνατότητα να εκτελούν προσχεδιασμενες διαδρομές) θα ήταν ένα σύστημα που θα προσέφερε στις Ε.Δ πολλές δυνατότητες με μικρό κόστος κ σίγουρα θα ήταν ένα σύστημα που θα κατασκευαζόταν εδώ από ελληνικές εταιρείες με ότι σημαίνει αυτό κ για την οικονομία μας.
Σκέψου 50 τέτοια σε κάθε νησί του ανατολικού Αιγαίου να βάλλονται ταυτόχρονα σε στόχους στα απέναντι ,τόσο στα παράλια(ναυστάθμους, στρατόπεδα, Ραντάρ) όσο κ πιο βαθιά σε αεροδρόμια κ στρατιωτικά εργοστάσια (αρκεί να μεγάλωνε η εμβέλεια τους) κ να δημιουργούν ταυτόχρονα σύγχυση (μέσο του παρεμβολεα που θα φέρουν κάποια από αυτα) κ κορεσμό της αεράμυνας.

simos
Active Member
simos (@simos)
7 months ago

Η Ελλαδα παρα τα προβληματα που προκαλει η πανδημια του κορονοιου θα πρεπει οπωσδηποτε να προχωρησει τα εξοπλιστικα προγραμματα που ειναι αναγκαια για την ενισχυση των ΕΔ γιατι πολυ απλα ειναι θεμα επιβιωσης του Ελληνισμου..επιπλεον,οσο διαρκει η κριση με την πανδημια το υπεθα δεν θα πρεπει να σταματησει τις διαδικασιες που εχει δρομολογισει για την προμηθεια και αναβαθμιση οπλικων συστηματων και δεν θα πρεπει να υπαρξει πισωγυρισμα στην οποια προοδο εχει συντελεστει..εχουμε-και σωστα-αναφερθει πολλακις στην αναγκαιοτητα να ενισχυθει η Αεραμυνα της χωρας,οι απειλες ειναι πολλες και οι ΕΔ θα πρεπει να εχουν τα καταληλα μεσα να τις αντιμετωπισουν..σαφως οι Πατριοτ που εχουμε πρεπει να αναβαθμιστουν και να αποκτηθουν και επιπλεον μοναδες ενω τα παλαιοτερα Α/Α συστηματα που διαθετουμε( OSA,HAWK κτλ)θα πρεπει να δρομολογηθει η αντικατασταση τους..τελος,θα πρεπει να δοθει ιδιαιτερη εμφαση στην εγγυς αντιπυραυλικη αμυνα των κρισιμων Σχηματισμων ετσι ωστε οι πυραυλοι που τυχον περασουν απ τους Πατριοτ να μπορουν να αντιμετωπιστουν σε επιπεδο Σχηματισμου-μοναδας..και φυσικα μεριμνα πρεπει να δοθει και στην αντιμετωπιση ασσυμετρων απειλων(drones)..

SAAB
Active Member
SAAB (@saab)
7 months ago

Ανάμεσα στα 2, αυτό που προέχει είναι η αντιπυραυλική ασπίδα. Στο παρακάτω link:
https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/missile-defense.html
απεικονίζεται η πληρέστερη κατά την γνώμη μου αντιπυραυλική ασπίδα. Αν μπορούμε να την έχουμε είναι ευχής έργον. Στο δίλημμα απαντώ με patriot.
Λόγο διασύνδεσης των συστημάτων (λογισμικά) των κατασκευαστών όπλικων συστημάτων για χωρές του ΝΑΤΟ, πιστεύω πως μπορούμε και πρέπει να συνθέσουμε την εικονιζόμενη στο link αντιπυραυλική ασπίδα με συνδυασμό φθηνότερων συστημάτων άλλων εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρω SAAB, Kongsberg, IAI κ.α.
Διαβάζοντας το κείμενο μου γεννήθηκε ο προβληματισμός του τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία αρχίσει να δοκιμάζει τα πυραυλικά της συστήματα επάνω μας, όπως κάνουν οι γύρω από το Ισραήλ μουσουλμάνοι. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε πυραυλικά συστήματα που θα καλύπτουν και το επιθετικό κομμάτι. Ο Τούρκος είναι θρασύδειλος. Εάν ξέρει ότι θα είναι ανενόχλητος θα κλαίμε.
Όσον αφορά την απόκτηση ενός strike fighter όπως το F-35, επιμένω στην απόκτηση Gripen. Αν και προέχει ο εκσυγχρονισμός στο μέγιστο και ανεξαιρέτως όλων των πετούμενων της ΠΑ.

Kalchas
Kalchas (@kalchas)
7 months ago

Δεν έχω τόσο βαθιά γνώση για να κρίνω και συγκρίνω οπλικά συστήματα , ούτε μπορώ να ξέρω τις οικονομικές παραμέτρους σε θέματα κόστους αγοράς αλλά και κόστους διατήρησης τους σε υπηρεσία. Με κοινή λογική όμως αντιλαμβάνομαι, πως όταν έχεις απέναντι σου έναν εχθρό που ετοιμάζεται και προσπαθεί κάθε μέρα να σου κάνει κακό, η απάντηση είναι να έχεις τα επιθετικά εκείνα όπλα που θα τον κάνουν να συλλογίζεται διαρκώς το τίμημα που πρέπει να πληρώσει. Έστω και αν τελικά υπολογίζει ότι μπορεί και να επικρατήσει. Η δυνατότητα αντεπίθεσης από πλευράς μας, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά καταιγίδας. Να τους θέτουμε εμείς τα προβλήματα, να μην τρέχουμε συνεχώς να βρίσκουμε απαντήσεις στα προβλήματα που βάζουν αυτοί.

adpanos
adpanos (@adpanos)
7 months ago

Εγώ θα είμαι ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ !
Η Βουλγαρία δηλώνει πως τα συστήματα S300 τα οποία κατέχει, της είναι δύσκολο να τα προσαρμόσει στο νέο Νατοϊκό πλαίσιο αεράμυνας.
Η Βουλγαρία έχει στην κατοχή της 2 συστήματα S-300P με πέντε εκτοξευτές το κάθε σύστημα.
Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε την πόρτα και να τα αγοράσουμε ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ. Οι Έλληνες έχουμε πληρώσει για την διασύνδεση των δικών μας S300 στο δίκτυο αεράμυνας, οπότε η όλη προσπάθεια που κάναμε μπορεί να έχει πολλά προστιθέμενα οφέλη με την αγορά των νέων όπλων.
Θα αποκτήσουμε ένα σύστημα ανώτερο από τα Patriot σε τιμή σίγουρα πολλαπλά κατώτερη.
Στην δική μας περίπτωση S300 από κάθε χώρα του ανατολικού μπλοκ θα έπρεπε να κοιτάμε.
Ούτε τις σαβουρo- patriot ούτε τίποτε άλλο.
Καλά για τα F35 γελάμε ήδη…..
Πάρτε κανένα RAFALE, κανένα F15X και αφήστε τον κουβά. Ήδη σχεδιάζεται ο αντικαταστάτης του …

chikichiki
Trusted Member
chikichiki (@chikichiki)
7 months ago
Reply to  adpanos

Τότε γιατί οι προφανώς χαζοί Βούλγαροι δε μας ρωτάνε πως τα συνδέσαμε εμείς σε ΝΑΤΟϊκά δίκτυα; Τόσο στουρνάρια οι γειτόνοι πια, να πάρει ο διάολος γιατί δεν έχουμε εισβάλλει τόσο καιρό στους υπανθρώπους να τους πάρουμε τα σώβρακα αν είναι τόσο … πια τα παλικάρια.
Το ότι προτάθηκε το από ανεξήγητο έως λύση απελπισίας της USAF έως μιζαδόρικο F-15X δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω, εκτός από ασόβαρο.

adpanos
adpanos (@adpanos)
7 months ago
Reply to  chikichiki

Δυστυχώς με ένα Googlάρισμα έπεσα επάνω σε δημοσίευση πως οι Βούλγαροι τρέχουν αυτή την στιγμή πρόγραμμα αναβάθμισης και διασύνδεσής τους στα Νατοϊκά πρότυπα το οποίο θα είναι έτοιμο το 2021 ….
Ίσως και να μας ρώτησαν ……

seb
seb (@seb)
7 months ago

Εκείνα τα αδιάθετα (θαρρώ ακόμη) και ετοιμοπαράδοτα πρώην τουρκικά F-35, καθώς και μερικά από τα σλοτς παραγωγής που είχαν – για σταδιακές μικρές παραγγελίες σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο – δεν παίζει να περάσουν στην κατοχή μας; Άν αρχικά πετάνε κιόλας απο Ιταλία και αναπτύσονται περιοδικά Λάρισα ή Σούδα, μπορούμε να διϋλίσουμε στον χρόνο και το υπέρογκο αρχικό κόστος εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Ή έστω υπό κάποιο προσωρινό πρόγραμμα τύπου λίζινγκ, αν δεν θέλουμε τα αρχικά μπλοκ παραγωγής ή αν δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αγορά;

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

EKTAKTO: Η κατασκευή των ελληνικών MH-60R του Πολεμικού μας Ναυτικού ξεκινά!

28
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προχώρησε χθες στην υπογραφή συμβολαίου με τη Lockheed Martin για την κατασκευή και την παράδοση των τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 July 2015 #350

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 August #375

Αγορά 1.99

Related News

Μήπως τελικά είναι άθλια η κατάσταση του τουρκικού ναυτικού; αυτός είναι ο λόγος που ελληνική φρεγάτα “ακουμπά” πλέον το Oruç Reis “ξεδιάντροπα”;

 Τι πάμε και συζητάμε σαββατιάτικα...  έχουμε όμως καλούς λόγους. Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε μια φωτογραφία, που δείχνει ξεκάθαρα μια ελληνική φρεγάτα κλάσης S, δίπλα...

“Σενάριο#2: Τα τουρκικά UAV καταβάλουν την Kυπριακή Άμυνα, Σενάριο#3: Η Κύπρος αντιμετωπιζει την απειλή των Bayraktar”. Δυο υποθέσεις για την απειλή των ANKA/Bayraktar...

Ειδικού ΣυνεργάτηΥποθετικό Σενάριο #2Στις οθόνες του TRS-2215D στην κορυφή του Τροόδους (Σημ.1)  φαινόταν η νωχελική πτήση του ΑΝΚΑ στο συνηθισμένο «δρομολόγιο» του πάνω από...

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί πετούν τα Super Puma της Πυροσβεστικής κι όχι τα Super Puma της ΠΑ;

Στις 16 Οκτωβρίου, η ΓΔΑΕΕ δημοσιοποίησε στη σελίδα της, το "2ος Επαναληπτικός Διαγωνισμός 06/17 - Εν Συνεχεία Υποστήριξη – Follow On Support (FOS) Ελικοπτέρων...