16.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΑΠΟΨΗ: Μήπως η αγορά επιπλέον Patriot είναι σημαντικότερη ή προηγείται από την...

ΑΠΟΨΗ: Μήπως η αγορά επιπλέον Patriot είναι σημαντικότερη ή προηγείται από την αγορά του F-35;

- Advertisement -

 
Από την ιστοσελίδα μας έχουμε πολλές φορές εξετάσει σχεδόν όλες τις δυνατότητες αγοράς Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αναγνώστες που μας παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια θα θυμούνται πως έχουμε αγγίξει ακροθιγώς τις πιθανότητες αγοράς όλων των σύγχρονων μαχητικών 4,5 ή 5ης γενιάς. Αναλύσαμε τις πιθανότητες για F-15EX, Rafale, Typhoon, Gripen E, F-35A, F-35B αλλά και επιπλέον καινούργια F-16V. Επίσης είδαμε το σενάριο αγοράς F/A-18E/F μόνο στην περίπτωση που είχαμε αγοράσει αυτό το μαχητικό στην περίφημη Αγορά του Αιώνα το 1985.

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;


Όλα τα αεροσκάφη έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όλα μπορούν να ενισχύσουν την ΠΑ, αυτό είναι το κοινό θετικό τους, αλλά έχουν κι ένα κοινό αρνητικό. Όλα κοστίζουν χρήματα και μάλιστα πολλά. Και εμείς, πολύ απλά, δεν έχουμε καθόλου χρήματα για εξοπλισμούς, το ΥΠΕΘΑ έχει εξαντλήσει τον όποιο Π/Υ του στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D, ενώ παλεύει να ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.
Θεωρούμε όμως πως ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην Οικονομία μας λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι μονόδρομος. Αργά ή γρήγορα, θα δρομολογηθεί πρόγραμμα αντικατάστασης των φρεγατών S, πρόγραμμα αντικατάστασης των Steyer (ΜΑΡΑΘΩΝ), πρόγραμμα ΤΟΜΑ, αγορά αεροσκαφών F-35 κοκ. Αλλιώς ας το κλείσουμε το μαγαζί, και ας παραδώσουμε τα κλειδιά στον δημοκράτη γείτονα, που “σκίζεται” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;


Σήμερα θέτουμε σε συζήτηση μια ιδέα που αν μη τι άλλο πρέπει να “εξετάσουμε”. Όπως έχουμε ξαναγράψει, έχουμε γερή μνήμη. Έτσι λοιπόν, θυμόμαστε εκεί στο τέλος του 2016 που ξεκινήσαμε την ιστοσελίδα μας, οι περισσότεροι πίστευαν πως η απάντηση στα τουρκικά F-35A ήταν τα … S-400. Ίσως έπρεπε να είχαμε δοκιμάσει κι αυτή τη λύση, στην τελική, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; άλλωστε, η Τουρκία που τους πήρε, δεν παρέλαβε κανονικά και τα F-35; Δεν πήρε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;
Αν και η ιδέα για αγορά Α/Α πυραύλων S-400 εκτός από γελοία ήταν και εθνικά επικίνδυνη, εντούτοις η ιδέα της ενίσχυσης της ελληνικής αντιαεροπορικής ΚΑΙ αντιπυραυλικής άμυνας χρήζει εξέτασης. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 6 συστήματα Patriot PAC-2GEM, αλλά με αυτές δεν καλύπτεται όχι μόνο το σύνολο της επικράτειας (δύσκολο ως αδύνατο), αλλά ούτε και το μέτωπο που θα δημουργηθεί στην Ανατολή.

Άγιε μου Βασίλη, για φέτος φέρε μου μια Μοίρα F-35…


Τα κενά τα καλύπτουν οι παρωχημένοι Improved HAWK, για τους οποίους γράψαμε πρόσφατα, πως η αξία τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον ελάχιστη. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, και η αξιοποίηση των HAWK είναι απαραίτητη. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δεχτούμε πως ο κίνδυνος δεν είναι πλέον τουρκικά F-104G και F-4E με iron bombs, άντε και κανάν AGM-65A/B στο τσακίρ κέφι, αλλά F-16C/D Block 50+Adv με SOM-A/B/J. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με HAWK, ας το χωνέψουμε.
Τώρα, οι απειλές που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αεράμυνα είναι πολύπλευρες. Όπως είπαμε και σε άλλα μας άρθρα, περισσότερες της μια φορών, είναι πως η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A για να εξαπολύσει καταστροφικό πλήγμα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων και υποδομών. Αρκούν μαζικές επιθέσεις με Yildirim, BORA αλλά και πυραύλους cruise όπως οι SOM. Αν και πιθανολογείται πως η ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας είναι μικρή, εντούτοις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε κρίσιμες στρατιωτικές ή πολιτικές υποδομές.

ΑΠΟΨΗ: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς τουρκικά F-35. Τα πετούμενα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις


Έτσι, η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει ένα “προληπτικό” πλήγμα, όμοια με αυτά που εξαπολύει το Ιράν κάθε φορά που θέλει να περάσει ένα “μήνυμα”. Βέβαια οι περισσότεροι πύραυλοι του Ιράν πέφτουν πολύ πριν τους στόχους τους, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε πως η τουρκική τεχνολογία είναι ανώτερη του Ιράν, προφανώς και λόγω της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση.
Αν λοιπόν αποφασιστεί, η  Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει προληπτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας χωρίς προειδοποίηση. Επίσης, η εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν θα σταματήσουν ακόμη κι αν υπάρχει σοβαρή περίπτωση να προκληθούν απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Οι εμπειρίες από το Κουρδιστάν και τη Συρία δείχνουν πως τα πάντα κοντά στον στόχο, είναι στόχος για την Τουρκία.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;


Φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει ένα πλήρες σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας για όλη την ενδοχώρα, αλλά τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες ευαίσθητες υποδομές έχουν τη στοιχειώδη αντιπυραυλική προστασία. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να αναχαιτίσουν έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων που θα κατευθυνθούν εναντίον τους, αλλά τονίζουμε το “στοιχειώδης”. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ, να διαθέτει αλλεπάλληλα στρώματα άμυνας, αλλά και περιορισμένη έκταση που προστατεύεται εύκολα.
Θεωρητικά και οι HAWK έχουν θεωρητικά περιορισμένες δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας. Αλλά οι δυνατότητες του πρακτικά είναι μάλλον όχι απλά περιορισμένες, αλλά αμελητέες. Ακόμη και οι Patriot έχουν σοβαρούς περιορισμούς, καθώς παρά την μεγάλη εμβέλειά τους, εντούτοις πρέπει η εκτόξευση να είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του στόχου (εκεί που κατευθύνεται ο βαλλιστικός πύραυλος).

ThinkOutOfTheBox. Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη


Πέρα από τις ανάγκες που προκύπτουν από τη τουρκική βαλλιστική απειλή, υπάρχουν και οι τακτικές ανάγκες. Όπως γράψαμε αρκετά πρόσφατα, οι HAWK έχουν πλέον περιορισμένη αξία στο πεδίο της μάχης, ενώ το ελληνικό απόθεμα πυραύλων δεν μπορεί να παραμένει επιχειρησιακό αιωνίως, καθώς θα χρειαστεί μια -ως συνήθως ακριβή- επαναπιστοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθήσουμε την τακτική του US Army, που αντικατέστησε τους HAWK με Patriot.
Το σύστημα βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, συνεπώς υπάρχει η γνώση και η εμπειρία σε αυτό. Όπως επίσης και οι υποδομές συντήρησης και εκπαίδευσης. Αν τώρα τα επιπλέον συστήματα εξοπλίσουν την ΠΑ ή τον ΣΞ είναι κάτι που αξίζει συζήτησης, και λογικά δεν θα υπήρχε θέμα αν το σύστημα πήγαινε και στους δυο. Η ΠΑ θεωρούμε πως θα έπρεπε να αιτηθεί περισσότερα συστήματα Patriot για την αντικατάσταση των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Υπέγραψε η Πολωνία για δυο πυροβολαρχίες Patriot PAC-3+ (4 συστήματα) με κόστος 4,75 δις ευρώ


Τώρα, το κόστος των επιπλέον συστημάτων Patriot δεν είναι μικρό. Η Πολωνία ακόμη το φυσάει και δεν “κρυώνει” σχετικά με το κόστος των συστημάτων που αγόρασε. Βέβαια πρέπει να πούμε πως πιθανή αγορά Patriot δεν είναι ανάγκη να μας περιορίσει σε πυραύλους PAC-3+ αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και τα Stunner/SkyCeptor. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για περιορισμό του κόστους, καθώς το βλήμα είναι πολύ φθηνότερο από το PAC-3.

Ο SkyCeptor (Stunner) παραμένει υποψήφιος για τα πολωνικά Patriot


Το υψηλό κόστος των Patriot της Πολωνίας, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, είναι το “ταβάνι” που μπορεί να φτάσει η σχετική προμήθεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα φθηνό σύστημα. Μπορεί όμως να προσφέρει σοβαρές λύσεις στην ελληνική αεράμυνα, και να προστατεύσει κρίσιμους στόχους από τουρκική αιφνιδιαστική επίθεση.
Το θέμα είναι πως το σύστημα είναι φτιαγμένο να εντάσσεται σε δομημένα συστήματα αεράμυνας, με το Link16, και να δέχεται ή να στέλνει δεδομένα σε άλλα μέσα, όπως μαχητικά που περιπολούν ή πολεμικά πλοία. Επίσης, μπορεί να δέχεται δεδομένα από τα EMB-145AEW και να μπορεί να αναχαιτίζει απειλές που δεν είναι προς στιγμήν ορατές στο ραντάρ του συστήματος, αλλά τις “βλέπουν” άλλοι αισθητήρες. Έτσι, αν ένα αεροσκάφος πλησιάζει από “τυφλό” τομέα, τότε μπορεί να εντοπίζεται από ένα EMB-145AEW και να δίνει στοιχεία βολής στα Patriot.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία


Σημειώνουμε πως οι πυροβολαρχίες Patriot είναι είδος εν ανεπαρκεία ακόμη και για τις ΗΠΑ, συνεπώς είναι ανώφελο να αναζητήσουμε κάποια μεταχειρισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόση αξία το πλήρως στελεχωμένο σύστημα της ΠΑ, που θα μετακινηθεί στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ευαίσθητων στόχων.
Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η συζήτηση που ανοίγουμε σήμερα δεν είναι αν θα μείνει ή όχι ακάλυπτη η Ελλάδα λόγω της μετακίνηση ενός συστήματος στη Σαουδική Αραβία, έχουμε γράψει την άποψή μας για το θέμα και δεν την αλλάζουμε. Μακάρι να μην αλλάξει ο προγραμματισμός, και το σύστημα να αναχωρήσει χωρίς κάποια καθυστέρηση μόλις ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός.
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Απριλίου 1980: Επιχείρηση “Eagle Claw”, η αποτυχημένη...

1
Πιεζόμενη από την κοινή γνώμη να αναλάβει δράση, η κυβέρνηση Κάρτερ εξαπολύει την επιχείρηση “Eagle Claw” για να απελευθερώσει τους 52 διπλωμάτες και στρατιωτικούς,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΕΑΒ: Μπορεί να αναγεννηθεί μέσω ιδιωτικοποίησης και συμμετοχής στην παραγωγή των F-35;

Του Γιώργου Αντωναρά, Αεροναυπηγού Μηχανικού, πρώην διευθυντή Εκτιμήσεων, Συμβάσεων & Διοίκησης Προγραμμάτων της ΕΑΒ (1978-1997)Σήμερα, μετά από 47 χρόνια λειτουργίας, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία...

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Επίτιμος ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος: Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μπροστά στις προκλήσεις των καιρών

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, μίλησε στην Αθηναϊκή Λέσχη στις 17 Απριλίου 2024 σχετικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας...