ΑΠΟΨΗ: Μήπως η αγορά επιπλέον Patriot είναι σημαντικότερη ή προηγείται από την αγορά του F-35;

64
Εκτοξευτής Patriot της 21 ΜΚΒ
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Από την ιστοσελίδα μας έχουμε πολλές φορές εξετάσει σχεδόν όλες τις δυνατότητες αγοράς Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Οι αναγνώστες που μας παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια θα θυμούνται πως έχουμε αγγίξει ακροθιγώς τις πιθανότητες αγοράς όλων των σύγχρονων μαχητικών 4,5 ή 5ης γενιάς. Αναλύσαμε τις πιθανότητες για F-15EX, Rafale, Typhoon, Gripen E, F-35A, F-35B αλλά και επιπλέον καινούργια F-16V. Επίσης είδαμε το σενάριο αγοράς F/A-18E/F μόνο στην περίπτωση που είχαμε αγοράσει αυτό το μαχητικό στην περίφημη Αγορά του Αιώνα το 1985.

WHAT IF: Τι μορφή θα είχε η Αεροπορία σήμερα αν είχαμε αγοράσει F-18 το 1985 αντί F-16/Mirage 2000;

Όλα τα αεροσκάφη έχουν τα θετικά και τα αρνητικά τους. Όλα μπορούν να ενισχύσουν την ΠΑ, αυτό είναι το κοινό θετικό τους, αλλά έχουν κι ένα κοινό αρνητικό. Όλα κοστίζουν χρήματα και μάλιστα πολλά. Και εμείς, πολύ απλά, δεν έχουμε καθόλου χρήματα για εξοπλισμούς, το ΥΠΕΘΑ έχει εξαντλήσει τον όποιο Π/Υ του στον εκσυγχρονισμό των F-16C/D, ενώ παλεύει να ξεκινήσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ.

Θεωρούμε όμως πως ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στην Οικονομία μας λόγω της Πανδημίας του Κορωνοϊού, η ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων είναι μονόδρομος. Αργά ή γρήγορα, θα δρομολογηθεί πρόγραμμα αντικατάστασης των φρεγατών S, πρόγραμμα αντικατάστασης των Steyer (ΜΑΡΑΘΩΝ), πρόγραμμα ΤΟΜΑ, αγορά αεροσκαφών F-35 κοκ. Αλλιώς ας το κλείσουμε το μαγαζί, και ας παραδώσουμε τα κλειδιά στον δημοκράτη γείτονα, που “σκίζεται” για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΘΕΜΑ: Typhoon σε ρόλο φρουρού στο Αιγαίο;

Σήμερα θέτουμε σε συζήτηση μια ιδέα που αν μη τι άλλο πρέπει να “εξετάσουμε”. Όπως έχουμε ξαναγράψει, έχουμε γερή μνήμη. Έτσι λοιπόν, θυμόμαστε εκεί στο τέλος του 2016 που ξεκινήσαμε την ιστοσελίδα μας, οι περισσότεροι πίστευαν πως η απάντηση στα τουρκικά F-35A ήταν τα … S-400. Ίσως έπρεπε να είχαμε δοκιμάσει κι αυτή τη λύση, στην τελική, τι θα μπορούσε να πάει στραβά; άλλωστε, η Τουρκία που τους πήρε, δεν παρέλαβε κανονικά και τα F-35; Δεν πήρε ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ;

Αν και η ιδέα για αγορά Α/Α πυραύλων S-400 εκτός από γελοία ήταν και εθνικά επικίνδυνη, εντούτοις η ιδέα της ενίσχυσης της ελληνικής αντιαεροπορικής ΚΑΙ αντιπυραυλικής άμυνας χρήζει εξέτασης. Η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της 6 συστήματα Patriot PAC-2GEM, αλλά με αυτές δεν καλύπτεται όχι μόνο το σύνολο της επικράτειας (δύσκολο ως αδύνατο), αλλά ούτε και το μέτωπο που θα δημουργηθεί στην Ανατολή.

Άγιε μου Βασίλη, για φέτος φέρε μου μια Μοίρα F-35…

Τα κενά τα καλύπτουν οι παρωχημένοι Improved HAWK, για τους οποίους γράψαμε πρόσφατα, πως η αξία τους στο πεδίο της μάχης είναι πλέον ελάχιστη. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, και η αξιοποίηση των HAWK είναι απαραίτητη. Κάποια στιγμή όμως θα πρέπει να δεχτούμε πως ο κίνδυνος δεν είναι πλέον τουρκικά F-104G και F-4E με iron bombs, άντε και κανάν AGM-65A/B στο τσακίρ κέφι, αλλά F-16C/D Block 50+Adv με SOM-A/B/J. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται με HAWK, ας το χωνέψουμε.

Τώρα, οι απειλές που θα έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική αεράμυνα είναι πολύπλευρες. Όπως είπαμε και σε άλλα μας άρθρα, περισσότερες της μια φορών, είναι πως η Τουρκία δεν χρειάζεται τα F-35A για να εξαπολύσει καταστροφικό πλήγμα εναντίον των ελληνικών δυνάμεων και υποδομών. Αρκούν μαζικές επιθέσεις με Yildirim, BORA αλλά και πυραύλους cruise όπως οι SOM. Αν και πιθανολογείται πως η ακρίβεια των βαλλιστικών πυραύλων της Τουρκίας είναι μικρή, εντούτοις μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές σε κρίσιμες στρατιωτικές ή πολιτικές υποδομές.

ΑΠΟΨΗ: Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς τουρκικά F-35. Τα πετούμενα αυτά ήσαν μια κάποια λύσις

Έτσι, η Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει ένα “προληπτικό” πλήγμα, όμοια με αυτά που εξαπολύει το Ιράν κάθε φορά που θέλει να περάσει ένα “μήνυμα”. Βέβαια οι περισσότεροι πύραυλοι του Ιράν πέφτουν πολύ πριν τους στόχους τους, αλλά πρέπει να αποδεχτούμε πως η τουρκική τεχνολογία είναι ανώτερη του Ιράν, προφανώς και λόγω της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση.

Αν λοιπόν αποφασιστεί, η  Τουρκία μπορεί να εξαπολύσει προληπτική επίθεση εναντίον της Ελλάδας χωρίς προειδοποίηση. Επίσης, η εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν θα σταματήσουν ακόμη κι αν υπάρχει σοβαρή περίπτωση να προκληθούν απώλειες σε άμαχο πληθυσμό. Οι εμπειρίες από το Κουρδιστάν και τη Συρία δείχνουν πως τα πάντα κοντά στον στόχο, είναι στόχος για την Τουρκία.

ΘΕΜΑ: Κι αν δεν πάρει τελικά η Τουρκία τα F-35A, λύθηκε το πρόβλημά μας;

Φυσικά, η Ελλάδα δεν μπορεί να αναπτύξει ένα πλήρες σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας για όλη την ενδοχώρα, αλλά τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και κάποιες άλλες ευαίσθητες υποδομές έχουν τη στοιχειώδη αντιπυραυλική προστασία. Αυτό σημαίνει πως μπορούν να αναχαιτίσουν έναν σημαντικό αριθμό πυραύλων που θα κατευθυνθούν εναντίον τους, αλλά τονίζουμε το “στοιχειώδης”. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ, να διαθέτει αλλεπάλληλα στρώματα άμυνας, αλλά και περιορισμένη έκταση που προστατεύεται εύκολα.

Θεωρητικά και οι HAWK έχουν θεωρητικά περιορισμένες δυνατότητες αντιβαλλιστικής άμυνας. Αλλά οι δυνατότητες του πρακτικά είναι μάλλον όχι απλά περιορισμένες, αλλά αμελητέες. Ακόμη και οι Patriot έχουν σοβαρούς περιορισμούς, καθώς παρά την μεγάλη εμβέλειά τους, εντούτοις πρέπει η εκτόξευση να είναι αρκετά κοντά στην περιοχή του στόχου (εκεί που κατευθύνεται ο βαλλιστικός πύραυλος).

ThinkOutOfTheBox. Απόσυρση των SA-8 και των Improved HAWK του ΕΣ, μήπως καταναλώνουν πόρους χωρίς πραγματικά επιχειρησιακά οφέλη

Πέρα από τις ανάγκες που προκύπτουν από τη τουρκική βαλλιστική απειλή, υπάρχουν και οι τακτικές ανάγκες. Όπως γράψαμε αρκετά πρόσφατα, οι HAWK έχουν πλέον περιορισμένη αξία στο πεδίο της μάχης, ενώ το ελληνικό απόθεμα πυραύλων δεν μπορεί να παραμένει επιχειρησιακό αιωνίως, καθώς θα χρειαστεί μια -ως συνήθως ακριβή- επαναπιστοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακολουθήσουμε την τακτική του US Army, που αντικατέστησε τους HAWK με Patriot.

Το σύστημα βρίσκεται εδώ και δεκαετίες σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία, συνεπώς υπάρχει η γνώση και η εμπειρία σε αυτό. Όπως επίσης και οι υποδομές συντήρησης και εκπαίδευσης. Αν τώρα τα επιπλέον συστήματα εξοπλίσουν την ΠΑ ή τον ΣΞ είναι κάτι που αξίζει συζήτησης, και λογικά δεν θα υπήρχε θέμα αν το σύστημα πήγαινε και στους δυο. Η ΠΑ θεωρούμε πως θα έπρεπε να αιτηθεί περισσότερα συστήματα Patriot για την αντικατάσταση των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη.

Υπέγραψε η Πολωνία για δυο πυροβολαρχίες Patriot PAC-3+ (4 συστήματα) με κόστος 4,75 δις ευρώ

Τώρα, το κόστος των επιπλέον συστημάτων Patriot δεν είναι μικρό. Η Πολωνία ακόμη το φυσάει και δεν “κρυώνει” σχετικά με το κόστος των συστημάτων που αγόρασε. Βέβαια πρέπει να πούμε πως πιθανή αγορά Patriot δεν είναι ανάγκη να μας περιορίσει σε πυραύλους PAC-3+ αλλά μπορούμε να επιλέξουμε και τα Stunner/SkyCeptor. Αυτό θα μπορούσε να γίνει για περιορισμό του κόστους, καθώς το βλήμα είναι πολύ φθηνότερο από το PAC-3.

Ο SkyCeptor (Stunner) παραμένει υποψήφιος για τα πολωνικά Patriot

Το υψηλό κόστος των Patriot της Πολωνίας, όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, είναι το “ταβάνι” που μπορεί να φτάσει η σχετική προμήθεια. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένα φθηνό σύστημα. Μπορεί όμως να προσφέρει σοβαρές λύσεις στην ελληνική αεράμυνα, και να προστατεύσει κρίσιμους στόχους από τουρκική αιφνιδιαστική επίθεση.

Το θέμα είναι πως το σύστημα είναι φτιαγμένο να εντάσσεται σε δομημένα συστήματα αεράμυνας, με το Link16, και να δέχεται ή να στέλνει δεδομένα σε άλλα μέσα, όπως μαχητικά που περιπολούν ή πολεμικά πλοία. Επίσης, μπορεί να δέχεται δεδομένα από τα EMB-145AEW και να μπορεί να αναχαιτίζει απειλές που δεν είναι προς στιγμήν ορατές στο ραντάρ του συστήματος, αλλά τις “βλέπουν” άλλοι αισθητήρες. Έτσι, αν ένα αεροσκάφος πλησιάζει από “τυφλό” τομέα, τότε μπορεί να εντοπίζεται από ένα EMB-145AEW και να δίνει στοιχεία βολής στα Patriot.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ Πληροφορίες για την αποστολή Μοίρας ελληνικών Patriot στη Σαουδική Αραβία

Σημειώνουμε πως οι πυροβολαρχίες Patriot είναι είδος εν ανεπαρκεία ακόμη και για τις ΗΠΑ, συνεπώς είναι ανώφελο να αναζητήσουμε κάποια μεταχειρισμένη. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόση αξία το πλήρως στελεχωμένο σύστημα της ΠΑ, που θα μετακινηθεί στη Σαουδική Αραβία για την προστασία ευαίσθητων στόχων.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως η συζήτηση που ανοίγουμε σήμερα δεν είναι αν θα μείνει ή όχι ακάλυπτη η Ελλάδα λόγω της μετακίνηση ενός συστήματος στη Σαουδική Αραβία, έχουμε γράψει την άποψή μας για το θέμα και δεν την αλλάζουμε. Μακάρι να μην αλλάξει ο προγραμματισμός, και το σύστημα να αναχωρήσει χωρίς κάποια καθυστέρηση μόλις ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

64
Leave a Reply

Please Login to comment
34 Comment threads
30 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
41 Comment authors
LefterisYiorgosEman202adpanosSpyros Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
CKfurious
Member
Famed Member
CKfurious

Σίγουρα το F35 δεν πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της PA για αυτή τη δεκαετία

Για τα PATRIOT:

Προτεραιότητα έχει ο εκσυχρονισμός των υπαρχόντων συστημάτων

Εάν θα μπορούσαν να βρεθούν άλλες 2 μεταχειρισμένες σίγουρα θα βοηθούσε τη κατάσταση

Θα μπορούσαμε να τους ζητήσουμε για απόσυρση του S300

Και βεβαια δεν μας περισσεύει συστοιχία να πάει Σαουδική Αραβία:
Με τις διαθεσιμότητες να είναι για κλάματα και τους γείτονες να έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας δεν μας περισσεύουν

Τα HAWK εξακολουθούν να είναι χρήσιμα οποτε τα κρατάμε όσο πάνε

BluesBand
Member
Trusted Member
BluesBand

Θα συμφωνήσω με τον CKfurious ότι προτεραιότητα πρέπει να έχει ο εκσυγχρονισμός των, εξ αρχής ελαφρώς ελλειματικών σε δυνατότητες (ιδίως τόξου κάλυψης), PATRIOT και όχι η αύξηση των διαθέσιμων συστημάτων. Η νέα έκδοση των PATRIOT φθάνει επιτέλους (και ξεπερνά) το επίπεδο των S-300 που διαθέτουμε, πλησιάζει δε το επίπεδο των εκσυγχρονισμένων S-300 (που δεν διαθέτουμε και δεν υπάρχει ορατή προοπτική να αποκτήσουμε). Καλή η σκέψη για σύνδεση με την απόσυρση των S-300, ωστόσο θέλει πολύ, πάρα πολύ, καλούς υπολογισμούς … ενώ και οι διαπραγματευτικές ικανότητες των ελληνικών κυβερνήσεων, της σημερινής συμπεριλαμβανομένης, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη για το αποτέλεσμα. Για την αποστολή… Read more »

Animades
Member
Famed Member
Animades

Αν και όταν καταφτάσουν τα πρώτα F35 στην Ελλάδα , θα πρέπει να θεωρούμε ως βέβαιο, οτι τότε θα αποσυρθούν οι S300 από το Ελληνικό οπλοστάσιο ,
Δεν Νομίζω οτι θα επιτρέψουν οι σύμμαχοι μας την συνύπαρξη και κοινή εκπαίδευση Των Ελλήνων στα δυο αυτά συστήματα μαζί …

Lefteris
Member
Famed Member
Lefteris

Στις φωτογραφίες που δημοσίευσαν από την τελευταία βολή στο πεδίο βολής της Κρήτης, τα κάνιστρα των πυραύλων ήταν της έκδοσης που χρησιμοποιούνται στην PMU2 version. Πιστεύω πως υπήρχε περίοδος που εν κρυπτώ κάποιοι λειτούργησαν πατριωτικά. Υπήρχε.

massey-ferguson-65
Member
Noble Member
massey-ferguson-65

Εάν έρθουν 4-6 πλοία αεραμοινας στην 15 δεν χριαζομαστ επιπλέον patriot,αλλά αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων συστημάτων αεραμοινας (patriot,s300,tor-m,osa,και αγορά ενός καινούριου φθινου αξιόπιστου μικρού συστήματος αεραμοινας για αντικατάσταση των hawk…τα κενά αεραμοινας στην αεραμινα θα καλυφθούν από πλοία αεραμοινας.κανουν δυπλη δουλια.και πλοία και αεραμινα,και προστασία αέρα και θάλασσα….καιπανε όπου θες από Ευρο μέχρι Καστελόριζο και από Καστελόριζο μέχρι Ισραήλ,κυπρο…..Πρώτα αναβάθμιση όλων των υπαρχόντων συστημάτων σε στρατό,αεροπορία και ναυτικό με λίγα χρήματα και μετά βλέπουμε για καινουρια

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Με μια μόνο φρεγάτα aegis, σαν την ισπανική κλάσης alvaro de bazan: -κουβαλάς 32 πυραύλους essm blIII. βεληνεκές 50χλμ. Βεληνεκές hawk 50 χλμ. Δλδ είναι σαν να έχεις 2 πυροβολαρχίες HAWK αλλά με σύγχρονους πυραύλους! Επιπλέον – κουβαλάς 40 πυραύλους SM-2. Βεληνεκές έως 180 Km. Δλδ σχεδόν σαν να έχεις 2 πυροβολαρχίες Patriot. Δυνατότητα βολής 360 μοιρών. (- δυνατότητα, αν σε αγαπήσουν και σου δώσουν SM-3 ή SM-6, να βάλεις στο ίδιο ακριβώς κελί, πυραύλους μακρά καλύτερους των patriot.) ΕΠΙΠΛΕΟΝ και ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Έχεις μια σύγχρονη φρεγάτα με δυνατότητες α/υ πολέμου, χάρη στο ελικόπτερο, και δυνατότητα να πολεμήσει τα τουρκικά πλοία.… Read more »

G...
Member
Famed Member
G...

Χωρις να θελουμε απο εκει ξεκιναει η συζήτηση. Αν ειναι λιγα και ανεπαρκή και πρεπει να αγορασουμε, τοτε οταν φευγει μια ολοκληρη μοναδα τι ακριβως γίνεται?
Νομιζω ειναι τελειως αντιφατικα αυτα που λετε.

DP80
Member
Trusted Member
DP80

Εγώ θα πρότεινα μια άλλη λύση την οποία την θεωρώ οικονομικότερη, ποιο συμφέρουσα για την Ελληνική βιομηχανία και με περισσότερο μέλλον. Για εμένα το καλύτερο θα ήταν να συνδυαστεί η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200 με το σύστημα που θα αντικαταστήσει το ΗΑWK. Πολλά από τα προσφερόμενα για την αναβάθμιση ραντάρ 3D των ΜΕΚΟ έχουν και έκδοση εδάφους. Δεν θα ήταν άσχημο όποιο ραντάρ επιλεγεί για τις φρεγάτες, να επιλεγούν και 2-4 σε έκδοση εδάφους με σκοπό να συνεργαστούν με τους ESSM. O ESSM είναι ένας πύραυλος που εκτός από την έκδοση block 2 που ουσιαστικά είναι fire and forget (το… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

καλή σκέψη.

Aris
Member
Noble Member
Aris

Μόνοι σας δεν είπατε στο άρθρο ότι δεν φτάνουν τα 6 συστήματα; Αν στην γενική αναμπουμπούλα τώρα μας την πέσει και ο μεμέτης, τι θα γίνει; Μια ακόμα πιο μεγάλη τρύπα….κάποια στιγμή το σύστημα αεράμυνας πρέπει να γίνει κοινό και για τους 3 κλάδους. Ας παραδοθούν ΟΛΑ σ´έναν χρήστη που θα καλύπτει τους τομείς.
Όπως λέτε ας γίνει αγορά επιπλέον συστημάτων αλλά και τα Hawk μπορούν ακόμα να αναβαθμιστούν με amraam ή όποιον άλλο πύραυλο.

Ccd
Member
Trusted Member
Ccd

Κατά τη γνώμη μου προέχει η αναβάθμιση των Patriot και στη συνέχεια η αντικατάσταση των Hawk μ’ ένα σύγχρονο σύστημα,καλό θα ήταν σε ένα πρόγραμμα παρόμοιο με αυτό που θα ακολουθήσει το ναυτικό. Πάντως εμένα περισσότερο με ανησυχούν τα Ε7Τ των γειτόνων, σε συνδυασμό με το link 16 των F-16 και τα νέα αεροσκάφη ΗΠ που θα βάλουν σε υπηρεσία σε λίγα χρόνια. Εκεί θα χρειαστεί να εξετάσουμε συνδυαστικες λύσεις και τόσο ένα αναβαθμισμένο δίκτυο αεράμυνας όσο και ένας αριθμός F-35 θα αποτελούν ανάγκη.

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Θα ηταν καλο να υπαρχει καποια ομοιοτυπια μεταξυ των συτηματων και των πυραυλων στο Ελληνικο οπλοστασιο ωστε να μειωθει το κοστος αποκτησης και υποστηριξης. Ας γινει επιλογη ενος συστηματος ρανταρ και ενος η δυο τυπων πυραυλου για καθε βεληνεκες. Π.χ. θα μπορουσαμε να εχουμε δυο πυραυλους για μικρες αποστασεις (stinger, IRIS-T), τρεις πυραυλους για μεσαιες αποστασεις (π.χ. ESSM, AMRAAM και MICA) , και 2 τυπους πυραυλου για μεγαλο βεληνεκες (Patriot, Aster) ωστε να υπαρχει καλυψη σε μεγαλο βεληνεκες. Aς παρουμε για παραδειγμα το NASAMS που μπορει να εκτοξευσει ΕSSM, AMRAAM και AIM-9X. https://www.raytheon.com/au/capabilities/products/evolved-seasparrow-missile-essm Επισης ως SHORADS το συστημα AVENGER της… Read more »

evaggelos
Member
Famed Member
evaggelos

μηπως θα πρεπει να δουμε την περιπτωση sampt? για αντικατασταση χωκ κ σ300? ειναι κ γαλλικο γιατι με την μπελαρα δε βλεπω καλα τα πραγματα.

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Ενώ η πρόταση είναι επιχειρησιακώς εύλογη, η ιδέα ότι πύραυλοι εδάφους – αέρος μπορούν να υποκαταστήσουν μαχητικά είναι βέβαιη συνταγή ήττας. Οι πύραυλοι εδάφους – αέρος είναι στατικοί, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αεροπορική υπεροχή σε απόμακρο θέατρο επιχειρήσεων, ούτε να απειλήσουν το στρατό και τις υποδομές του εχθρού! Ασφαλώς χρειάζονται για την προστασία ζωτικών υποδομών και για καταστάσεις όπου η φίλια αεροπορία απουσιάζει για τον α’ ή β΄ λόγο, ιδίως μετά τη φθορά των πρώτων ημερών του πολέμου. Αλλά μέχρι εκεί. Μη ξεχνάμε ότι το προτεινόμενο είναι αυτό ακριβώς που επιθυμεί ο εχθρός! Να μας υποχρεώσει, με πολύ μικρή δική… Read more »

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

comment image
Bye bye love
Bye bye sweet caress
Hello emptiness
I feel like I could die

Nikolaos
Member
Famed Member
Nikolaos

Αυτό είχα στο νου μου …

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

Πριν απαντήσω, διάβασα δύο φορές το σχόλιό σου γιατί δεν μπορούσα να βρω την συγκεκριμένη αναφορά.

chriss8
Member
Famed Member
chriss8

Δεν έχω ξανά συμφωνήσει μαζί σου τόσο πολύ!

Galaxhar
Member
Active Member
Galaxhar

Καλησπέρα σε όλους, να ρωτήσω κάτι μιας και είναι από τους πιο άσχετους εδώ μέσα, sampt δεν παίζει σαν λύση; ειλικρινά πιο απ τα δυο θεωρείται καλύτερο για τις δικες μας ανάγκες

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

έχουμε ήδη Πάτριοτ, να βάλουμε και ΣΑΜΠΤ …..ανεβαίνει το κόστος στην υποστήριξη λόγω πολυτπίας κλπ.κλπ. Καλύτερα αναβάθμιση υπαρχόντων ΠΑΤΡΙΟΤ + συμπλήρωση με αγορά κάποιων νέων συστημάτων PAC-3+ για τα κενά από την απόσυρση των HAWK.

Chris
Member
Famed Member
Chris

Στη θεωρία, το SAMPT θεραπεύει κάποια από τα βασικά μειονεκτήματα του patriot κάλυψη 360 μοιρών (με ένα ραντάρ ), κάθετη εκτόξευση βλήματος και καλύτερες επιδόσεις ( ; ). Αυτό που σίγουρα δε θεραπεύει είναι το κόστος του βλήματος, αλλά από την άλλη αν πάμε σε Bellara και Aster 30 είναι λογικό να εξεταστεί και το αντίστοιχο επίγειο σύστημα για υψηλές επιδόσεις και ομοιγένεια σε ξηρά και θάλασσα. Νομίζω το πιό δύσκολο στην αντικατάσταση των Patriot (γιατί το να έχουμε και τα δύο δεν είναι λογικό) είναι από τη μιά το μεγάλο κόστος και από την άλλη η δεδομένη αμυντική μας… Read more »

blackpeteg
Member
Noble Member
blackpeteg

Η αεράμυνα έχει πάει πλέον σε ενιαίο σύστημα αισθητήρων με αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής που κατέχουμε μια χαρά ως χώρα (Τεχνητή νοημοσύνη, παθητικοί αισθητήρες κ.α). Δεν είναι δύσκολη η ανάπτυξη και εγκατάσταση ενός συστήματος παθητικών αισθητήρων σε νησιά και νησίδες του Αιγαίου που μπορεί να μας δώσει εικόνα πραγματικού χρόνου για αέρα (μέχρι ένα ύψος) επιφάνεια και (υπό προϋποθέσεις) τον βυθό. Δεν ξέρω τι γίνεται με το πολυ-διαφημισμένο σύστημα του Λιμενικού που θα είχε διπλή χρήση (ασφάλεια-άμυνα) αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούν να αναπτυχθούν διάφοροι αισθητήρες. Η αντιμετώπιση δεν είναι προβληματική εφόσον έχουμε καλή… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

συμφωνώ, αν δώσουμε Πατριοτ πχ στους Σ/Α… να πάρουμε ΣΑΜΠΤ, αλλά η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις…..έχω την εντύπωση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως τοποθετήσεως πολιτικής, δεν διαθέτουν το ανάλογο ανάστημα……για τέτοιου είδους αλλαγές……..

blackpeteg
Member
Noble Member
blackpeteg

Συμφωνώ απολύτως για το πολιτικό σκέλος. Απλώς ελπίζω πως λόγω της αλλαγής στρατοπέδου των απέναντι με ταυτόχρονη αντικατάσταση των S-400 με Patriot, θα μείνουμε με μοναδική εναλλακτική το SAMP-T.
Σχετικά με την ανίχνευση και το κατά πόσο χρειαζόμαστε να επενδύσουμε δις, γνωρίζω προσωπικά περίπτωση εταιρείας που είχε αναπτύξει παθητικό σύστημα αισθητήρων για επιφάνεια και βυθό με πολύ απλή τεχνογνωσία με συγκλονιστικά αποτελέσματα σε δοκιμές ανίχνευσης (μέχρι και συρόμενα υποβρύχια μεταλλικά σκεύη σε σημαντική απόσταση…). Η εναέρια ανίχνευση είναι πολύ απλή με IR συστήματα όταν έχεις τόσα νησιά και νησίδες.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

μπράβο για τη σκέψη των παθητικών αισθητήρων, θα ήταν και made in Greece system……

ivychris
Member
Noble Member
ivychris

Πολύ ωραίο και επίκαιρο το θέμα της συζήτησης που ανοίγετε. Δεν θα μπω καν στη διαδικασία αναβάθμισης των ΧΩΚ, γιατί όφειλε να είχε ξεκινήσει πριν τουλάχιστον 5 χρόνια με την ενσωμάτωση AMRAAM είτε ESSM… μια που τα FCS είναι αναβαθμισμενα και θα αρκούσε ένα νέο truck του συστήματος. Νέο ρανταρ. είτε ένα Link-16 ή και τα 2. Rheinmetall 6X6 είναι αρκετά διαθέσιμα στην ευρωπαϊκή αγορά, ειδικά από Αγγλία μεριά. Τουλάχιστον 40 κομμάτια κατά καιρούς βγαίνουν προς απόσυρση. Όμως η Π.Α. δεν πρόκειται να εμπλακεί στα κόστη των Πολωνίας & Ρουμανίας, δεδομένου ότι και τη τεχνογνωσία-βιβλιογραφία κατέχει, αλλά και οι εγχώριες… Read more »

flatspin
Member
Noble Member
flatspin

Αληθεια…. αν αναβαθμίσουμε ξανα τα Hawk…. τι απο την original εκδοχη θα έχει μεινει? Τα trailer των πυραυλων? Γιατι να τα λεμε hawk πλεον? lol

darede
Member
Noble Member
darede

Το F-35 δεν πρέπει να μας απασχολήσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας που διανύουμε, υπάρχουν άλλες προτεραιότητες για την Π.Α. Αρχικά θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση των υφιστάμενων ή και αγορές νέων ραντάρ του συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) για την καλύτερη επιτήρηση και έγκαιρη προειδοποίηση, ενώ απαιτούνται κονδύλια για την αγορά εκπαιδευτικού σε απόσυρση των T-2. Στην συνέχεια αναζητούνται κονδύλια για την αγορά νέων όπλων και αισθητήρων για τα F-16 Viper συγχρόνως με την αντικατάσταση διαθεσιμοτήτων και ανταλλακτικών για τα μεταφορικά αεροπλάνα. Επιπροσθέτως θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια για την ενίσχυση/αντικατάστση των Super puma για αποστολές SAR/CSAR,όπως και της αναβάθμισης… Read more »

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Tα αυτονόητα: 1) το σύστημα επιχειρησιακά όπου χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία 30 χρόνια απέδωσε κατώτερα του μετρίου 2) όπως λέτε και στο άρθρο είναι πανάκριβο και γίνεται ολοένα περισσότερο 3) οι Patriot είναι είδος σε ανεπαρκεία γιατί ούτε ο αμερικανικός στρατός το εμπιστεύεται και για αυτό δεν το αγοράζει σε λογικές ποσότητες Οπότε αν θέλουμε νέο σύστημα ας ξεκινήσουμε πρώτα από την αναβάθμιση των S-300 (που ίσως θέλαμε 3 συστήματα Patriot για να τους αντικαταστήσουμε σαν κάλυψη τόξου ραντάρ για το σημείο που βρίσκονται και τον ρόλο που επιτελούν και πάλι χωρίς να έχουν τις ίδιες επιδόσεις στην εμβέλεια -εκτός αν… Read more »

GK_
Member
Noble Member
GK_

Μας βαζετε και «κολυμπαμε» σε «βαθια νερα»! Ειναι απαραιτητο να γινει μια σημαντικη δικριση σχετικα με την εννοια «αντιβαλλιστικες δυνατοτητες» και του γεγονοτοτς οτι η ενσωματωση τετοιων σε πυραυλικα συστηματα συνεδεεται αμεσα με τις κινηματικες επιδοσεις του «στοχου». Ο «στοχος» αναλογως εαν ειναι ενας ICBM ή μια ρουκετα εμβελειας μερικων χλμ, υποχρεωνει την δημιουργια τελειως διαφορετικων επιπεδων αμυνης. https://en.wikipedia.org/wiki/Ballistic_missile ειμαστε λοιπον υποχρεωμενοι να κανουμε μια διακριση σχετικα με το «τι» θα κλειθει η Αντιβαλλιστικη αμυνα που επιθυμουμε να αποχτησουμε. εκ των προτερων με τα σημερινα δεδομενα, η απειλη που η Ελλαδα μπορει να θεωρησει οτι ειναι ππαρα πολυ κοτνα στην… Read more »

epampapas
Member
Noble Member
epampapas

Μια πιο ριζοσπαστική ιδέα θα ήταν να πουλήσουμε τα Patriot (στους απελπισμένους Σ.Αραβες ίσως) και να χρηματοδοτήσουμε περισσότερες Belharra εξοπλισμένες με τον Aster 30 Block 1NT ώστε να έχουμε 1) μεγαλύτερη κινητικότητα της πλατφόρμας, άρα και επιβιωσιμότητα 2) πραγματικές αντιβαλλιστικές δυνατότητες που τις έχουμε άμεση ανάγκη 3) ευελιξία αναδιάταξης όπου κριθεί απαραίτητο (π.χ κενό στην Αττική λόγω πλήγματος, μεταφέρεται άλλο πλοίο από άλλη περιοχή) 4) με το (αρκετά) μεγαλύτερο κόστος μια πλατφόρμα που πέρα απο αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική προστασία θα συνεισφέρει και στον θαλάσσιο αγώνα. Ένα μεγαλύτερο κόστος που πρέπει να πληρώσουμε όμως γιατί ούτως ή άλλως θέλουμε ανανέωση στον στόλο. Οπότε… Read more »

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

Συμφωνώ, αλλά άντε πείσε το ΓΕΕΘΑ να δώσει Α/Α και να πάρει φρεγάτες…

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Εγώ προσωπικά θα τα πουλούσα όλα στη Σαουδική Αραβία. Και θα πήγαινα σε SAMP-T. Καλό συστηματάκι. Εάν έπαιρνε και κεφαλη ΙΙR… ακόμα καλύτερα. Επίσης με νέο ραντάρ αντι-στελθ που ετοιμάζεται θα κοιμόμουν πιο ήσυχος για μικρής διατομής στόχους με SAMP-T.

+30 mirage -5 και όλα καλά.

sotbak
Member
Famed Member
sotbak

δεν ακούγεται άσχημο. Αν δεχτεί ο θείος Δόναλδ….

Mich
Member
Trusted Member
Mich

Για ποιο λόγο να πουλήσεις ένα σύστημα που το ξέρεις, το υποστηρίζεις και έχει ακόμα πολλά ψωμιά να φάει και να μπεις σε διαδικασία επανεφευρεσης του τροχού;

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Γιατί έχει καλύτερο πύραυλο από PAC-3 και μάλλον καλύτερο ραντάρ. Οι πετρελαιάδες έχουν πολύ ανάγκη οπότε τους λες και ετοιμοπαράδοτο και παίρνεις και άλλα.

Mich
Member
Trusted Member
Mich

Από τεχνική άποψη πιθανότατα έχεις δίκιο. Από άποψη κόστους και κυρίως ΔΜ νομίζω πως όχι. Ιδίως όταν μιλάμε για την αιχμή του αντιαεροπορικού μας δόρατος, η οποία μάλιστα εξακολουθεί να είναι αιχμηρή!

P-S
Member
Trusted Member
P-S

Ως μη ειδικός θα παραθέσω κάποιους προβληματισμούς ως “τροφή για σκέψη” και think out of the box. Είναι ακριβότερη η αγορά 2-4 νέων συστοιχιών Patriot και η αναβάθμιση των υπολοίπων συν το κόστος κύκλου ζωής τους για 20 χρόνια σε σχέση με την αγορά 25 F35A και του αντίστοιχου κόστους κύκλου ζωής; Να βάλουμε στη εξίσωση και απόκτηση αντι-αεροπορικών μέσου βεληνεκούς; Απο την άλλη τα F35A είναι και επιθετικό όπλο, ώς γνωστόν τα αντι-αεροπορικά δεν βομβαρδίζουν, είναι όμως αρκετά τα 25; Μήπως με το ίδιο κόστος μπορούμε να έχουμε 40 Rafale; Έτσι όπως έχουν τα οικονομικά της χώρας νομίζω ότι… Read more »

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητή Πτήση, Εάν ο Εθνικός στρατηγικός στόχος είναι η αποτροπή, η ανακαταληψη εδαφών και το ανταποδοτικο πληγμα τότε η αγορά των F35 έχει προτεραιότητα από την αναβάθμιση ή περαιτέρω αγοράς Πατριοτ λόγω των οικονομικών δυσχερειών. Ο λόγος είναι απλός, το F35 είναι σύστημα αλλαγής παιχνιδιού και η αγορά του αυξάνει την αποτρεπτική ισχύ τής Ελλάδας και ταυτόχρονα της δίνει την δυνατότητα να ανταποδώσει με καίρια πλήγματα στο Τουρκικό C4I σύστημα και να ανοίξει δρόμους στα άλλα αεροσκάφη για να πετύχουν τους δικούς τους αντικείμενικους στόχους. Ως σύστημα έχει διττή χρήση και είναι Ο πολλαπλασιαστης ισχύος. Εν αντίθεσή, το Πατριοτ είναι… Read more »

Evanos
Member
Noble Member
Evanos

Εάν είχαμε να διαλέξουμε Νομίζω ότι η απάντηση είναι ενα ξερό Όχι.. Πίσω στα βασικά…απλά η καλύτερη άμυνα τις περισσότερες φορές ειναι η Επίθεση ή έστω η ικανή αντεπίθεση Ακόμη ένα άλλο ΑΞΙΩΜΑ απο τον συγκρουσιακό χώρο των σπορ είναι ότι ο ικανός επιθετικός ΠΑΝΤΑ υπερέχει ενός ικανού αμυντικού. Ακόμη λοιπόν και αν έχουμε προηγμένα αλλά περιορισμένης κινητικότητας αντιβαλλιστικα και αντιεροπορικά συστηματα οπως τα Patriot PAC 3 μια ολιγωρία…μια τρύπα στην επιτήρηση του αεροπορικού χώρου..μια καθυστερημένη απόφαση….μια ηλεκτρονική τύφλωση η παραπλάνηση… μπορούν να σημάνουν την καταστροφή.. Σε βάζει αυτη η θεώρηση καθαρά σε θέση ΑΜΥΝΟΜΕΝΟΥ που απλά περιμένεις και παρακολουθείς… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Τι είναι ακριβότερο, 2 μοίρες Patriot ή 2 μοίρες F-35;

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Spyros Αγαπητέ Σπύρο, Δεν μπορείς να τα συγκρίνεις έτσι γιατί είναι μήλα και πορτοκάλια. Ανάλογα με τους πολιτικούς στόχους απορρέουν οι στρατιωτικοί στόχοι και από εκεί τα στρατιωτικά μέσα που χρειάζονται για να επιτευχθούν οι στρατιωτικοί και πολιτικοί στόχοι. Σε τελική ανάλυση και τα δύο χρειάζονται. Κατά την άποψή μου παραπάνω το Φ35 έχει προτεραιότητα ως σύστημα αποτροπής και πρώτου πληγματος. Καιρός είναι να έχουν οι Τούρκοι τον πονοκέφαλο αντιμετώπισης του Φ35 και όχι εμείς οι γιαυτό πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα προς την απόκτησή του. Ακόμα θα κάνω μια παρένθεση για τις αντιβαλλιστικες δυνατότητες των Πατριοτ και άλλων παρεμφερή συστημάτων.… Read more »

Spyros
Member
Famed Member
Spyros

Ευχαριστώ φίλε YiorgosYiorgos και Χρόνια Πολλά. Περισσότερο ως ρητορικό έθεσα το ερώτημα, για κάποιους που από τη μια θεωρούν το F-35 πολύ ακριβό, και από την άλλη λένε/γράφουν πως τα αντιαεροπορικά συστήματα είναι μια οικονομικότερη εναλλακτική λύση. Που δεν είναι ούτε οικονομικότερα, ούτε ευθέως εναλλακτική λύση, αφού έχουν άλλο ρόλο, όπως πολύ σωστά γράφετε.

Αυτά και εύχομαι από καρδιάς τον Ιούλιο να γιορτάσετε την ανεξαρτησία της νέας σας πατρίδας πιο κοντά στον τρόπο που της αρμόζει, απ’ όσο μπορέσαμε δυστυχώς να κάνουμε σήμερα εμείς, στην παλιά σας πατρίδα. Καλή υγεία πάνω απ’ όλα.

Yiorgos
Member
Famed Member
Yiorgos

Αγαπητέ Spyros Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες όπου και αν βρίσκονται ανά την υφήλιο. Να έχουμε υγεία, να είμαστε δυνατοι, και με τον ιδρώτα και την επιμονή μας, να δημιουργούμε, να πετυχαίνουμε, και να αποδεικνύουμε ότι όντως είμαστε οι απόγονοι και συνεχιστές τών αρχαίων Ελλήνων. Οτι, οχι μόνο δεν αναπαυόμαστε στις περγαμηνές τούς αλλά φτιάχνουμε την δική μάς αντάξια ιστορία βάση τών αξιών τού Έθνους μάς. Όπως λέγανε οι αρχαίοι, όπου γής πατρίς, οπότε έχω δύο πατρίδες. Μία πού με μεγάλωσε και με δίδαξε αξίες και ανθρωπιά, και την άλλη πού μού έδωσε την ευκαιρία να δημιουργήσω, να δουλέψω,… Read more »

MPAMPIS
Member
Famed Member
MPAMPIS

Η ερώτηση ειναι θελουμε και αντιβαλιστικη προστασία ή Μόνον αντιαεροπορικη;;;;
Αυτο πρεπει πρώτα να απαντηθεί……
Λύσεις υπάρχουν…….καμια σχέση το Ερώτημα F35 ή Αντιαεροπορικά……..άλλο το ενα άλλο το άλλο…
Κατα την γνώμη μου το Αιγαίο ειναι ένας ενιαίος χώρος και πρεπει παντού η Ελλάδα να ειναι σε θέσει να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της, σε όλο τον αιγαικο χώρο να υπάρχει αντιαεροπορικη κάλυψη χωρίς υποχρεωτικά να παρέχεται παντού αντιβαλιστικη προστασία, χωρίς αμφιβολία ομως να υπαρχει δυνατότητα αντιμετωπίσεις των νέων απειλών, πυραύλων πλεύσης, uav…..αυτο σημαίνει σύγχρονα συστήματά οχι υποχρεωτικά ακριβά….
Πολυ σωστή η επισήμανση του περιοδικού για την διερεύνηση Ισραηλινών συστημάτων……

Neoklis
Member
Trusted Member
Neoklis

Νομίζω ότι η στατική άμυνα περιοχής έχει πλέον αξία μόνο για στόχους υψηλής αξίας.Γι αυτό το λόγο οι τωρινές συστοιχίες Πατριοτ βρίσκονται εκεί που βρίσκονται .Η κινητικότητα ακόμα και του Πατριοτ είναι περιορισμένη με δεδομένο τον αριθμό των οχημάτων υποστήριξης , ραντάρ κτλ. Δε διαφωνεί κανείς ότι τα Χωκ είναι παρωχημένα και μικρής αξίας ,αλλά σε μια μαζική επίθεση ακόμα και η εκτόξευση βλήματος μπορεί να οδηγήσει τον αντίπαλο σε ματαίωση της αποστολής του.Το να ενισχυθουν οι ικανότητες τους σε προσβολή από πυραύλους αντιραντάρ είναι το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση τους.Δυστυχώς δεν παύουν να είναι βλήματα με… Read more »

Scalp_eg
Member
Noble Member
Scalp_eg

Περισσότερες μπελάρες (στη κατάλληλη διαμόρφωση με 20 τουλάχιστον αστηρ 30 η καθεμιά) είναι η λύση για ισχυρότερη αντιαεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, έτσι θα χτιστεί η πρώτη αντιαεροπορική ομπρέλα και για τα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς αν περάσει κάτι πάει στους πάτριοτ που το μόνο που χρειάζονται είναι αναβάθμιση και αυτη μακροπρόθεσμα.

Ilias
Member
Ilias

Το κακό με το φόβο επιβολής κυρώσεων αν αγοράσεις s-400 ή κάποιο ρωσικό σύστημα,είναι ότι έτσι οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποκτούν μονοπώλιο,αυξάνοντας έτσι δυσανάλογα τις τιμές σε σχέση με την ποιότητα πολλών συστημάτων τους.Για παράδειγμα με μια απλή έρευνα βρίσκεις ότι τα πάτριοτ έχουν διπλάσια τιμή απότους σ-400(αν κάποιος γνωρίζεις κάτι διαφορετικό,παρακαλώ να διορθώσει).Αυτό βέβαια είναι παράλογο τη στιγμή που θεωρητικά πάντα οι πάτριοτ είναι πολύ κατώτερο σύστημα των σ-400.

Ilias
Member
Ilias

Επιπρόσθετα θεωρείται εν τέλει πιθανό η Ελλάδα να πορευτεί καθαρά με αμερικανικές αγορές(δηλαδή αμερικανικά πλοία και όχι Bellhara)προκειμένου να πετύχει κάποια έκπτωση?

Mpikas
Member
Member
Mpikas

Γιατί να μη στείλουμε τους S-300 στη Σ.Αραβία; Αφου τους έχουμε και κάθονται στα υπόστεγα. Δε νομίζω να μη μας αφήσουν οι Ρώσσοι να τους στείλουμε, έχουν καλές σχέσεις με τους Σαυδάραραβες και θέλουν να τους πουλήσουν και τους S-400. Προφανώς θα υπάρχουν θέματα διασύνδεσης στο γενικότερο δίκτυο αεράμυνας, αντίστοιχα με αυτα που αντιμετωπίσουμε εδώ, αλλά ίσως θα μπορούσαν να σταλούν να προστατέψουν κάποια σχετικά απομονωμένη εγκατάσταση στη μέση της ερήμου. Το κακό βέβαια για μας είναι οτι αν στείλουμε τους patriot, όλο και καμιά μικροσυντήρηση θα τους κάνουν οι αμερικάνοι και θα επιστρεψουν φρεσκαρισμένοι.

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Δεν υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσσίας…

Άσε τους s-400.

Οι Σαουδάραβες ρίχνουν την τιμή του πετρελαίου για να κάνουν τους Ρώσσους να πεινάσουν με δάκτυλο US μάλλον.

seb
Member
Noble Member
seb

Σωστή παρατήρηση με εξαίρεση την υπόθεση στο τέλος. Οι Σαουδάραβες έχουν μπουχτήσει με τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα των Αμερικανών και δεν δέχονται υποδείξεις πλέον. Ξεκινά με την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ στον ΟΗΕ και τελειώνει με την πυρηνική συμφωνία για το Ιράν. Αντίθετα, έχουν καταφέρει να προσεταιριστούν τον Τραμπ όπως οι Έρντο, Πούτιν κτλ. Η πλάκα είναι πως όλοι αυτοί, δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους.

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τα ορθότερα σχόλια ήταν μακράν του Νικόλαου και του Γιώργου, διότι έθεσαν το ζήτημα στις ακριβείς διαστάσεις του, από τις οποίες δύσκολα προκύπτει άλλο συμπέρασμα: Στο υποτιθέμενο δίλημμα, το F-35 όχι μόνο έχει μοναδικές ικανότητες που το καθιστούν ανατρεπτικό παράγοντα, σε αντίθεση με ένα “πεζό” σύστημα αεράμυνας, αλλά 1. είναι, ως μαχητικό, η ισχυρότερη γραμμή άμυνας εναντίον εχθρικών αεροσκαφών, ισχυρότερη από κάθε επίγειο ΑΑ σύστημα (έχω πιστόλι σπίτι, μου την πέφτει ένοπλος κι εγώ παίρνω μαχαίρι…), και 2. ένα σύστημα αεράμυνας είναι εξ’ορισμού ανίκανο να προσδώσει το απίστευτο πλεονέκτημα της επιθετικής πρωτοβουλίας (ως γνωστόν η καλύτερη άμυνα) και κλειδώνει τις… Read more »

LYK
Member
Trusted Member
LYK

Θα προτιμούσα 15-20 F-35 γιατί με τις τρύπες που έχει ο σουλτάνος θα αναγκαστεί να δώσει 10 δισ σε Α/Α …

Animades
Member
Famed Member
Animades

Είμαστε κράτος δικαίου , και υπερασπιζόμαστε την Εθνική μας κυριαρχία . Είναι αλήθεια . Άρα εξ ορισμού χρειαζόμαστε πανίσχυρες ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να αντέξουμε την όποια ” πίεση ” ασκήσουν οι εχθροί μας , και τα αντιαεροπορικά συστήματα patriot , ειναι σίγουρα απαραίτητα για να αμυνθούμε . Σαφώς χρειαζόμαστε περισσότερες συστοιχίες , αλλα και εκσυγχρονισμό αυτών που έχουμε , προκειμένου να αμυνθούμε καλύτερα, και να αυξήσουμε το μέγεθος της αποτροπής. Όμως επειδή οι εχθροί μας έχουν το πάνω χέρι στο : Aν , Πότε , και Που , θα δημιουργήσουν πιέσεις στην κυριαρχία μας , (εμείς οι Έλληνες είπαμε έχουμε… Read more »

Skeptomenos_politis
Member
Noble Member
Skeptomenos_politis

Ας παρουμε τα πραγματα απο την αρχη για να δουμε ποιες ειναι οι σωστες λυσεις. Απο τη μια πλευρα χρειαζομαστε επαρκη αμυνα απο ενδεχομενη αιφνιδιαστικη επιθεση, αλλα θα πρεπει ταυτοχρονα να εχουμε ικανοτητα να κανουμε επιθεση και να προκαλεσουμε ζημια στον αντιπαλο. Χωρις ικανοτητα επιθεσης, δεν υπαρχει αξιοπιστη αποτροπη. Διαφορετικα θα ειμαστε σακος του μποξ για τους Τουρκους. Ειναι τελειως διαφορετικο να προσπαθεις να χτυπησεις ενα σακο του μποξ, και τελειως διαφορετικο οταν προσπαθεις να χτυπησεις εναν εκπαιδευμενο μαχητη. Τα F-35 ειναι πανακριβα αεροσκαφη και δεν εχουμε χρηματα αυτη τη στιγμη για να τα αγορασουμε. Αυτο που μας ενδιαφερει ειναι… Read more »

Eman202
Member
Noble Member
Eman202

Αδερφέ ιπτάμενοι στόχοι όπως αυτοί που αναφέρεις, της 3Σ δλδ ,με εκρηκτικές κεφαλές, ηλεκτρονικούς παρεμβολεις, μεγαλύτερη εμβέλεια κ ένα καλύτερο σύστημα τερματικης καθοδήγησης ( υπήρχε η δυνατότητα να εκτελούν προσχεδιασμενες διαδρομές) θα ήταν ένα σύστημα που θα προσέφερε στις Ε.Δ πολλές δυνατότητες με μικρό κόστος κ σίγουρα θα ήταν ένα σύστημα που θα κατασκευαζόταν εδώ από ελληνικές εταιρείες με ότι σημαίνει αυτό κ για την οικονομία μας. Σκέψου 50 τέτοια σε κάθε νησί του ανατολικού Αιγαίου να βάλλονται ταυτόχρονα σε στόχους στα απέναντι ,τόσο στα παράλια(ναυστάθμους, στρατόπεδα, Ραντάρ) όσο κ πιο βαθιά σε αεροδρόμια κ στρατιωτικά εργοστάσια (αρκεί να μεγάλωνε… Read more »

simos
Member
Noble Member
simos

Η Ελλαδα παρα τα προβληματα που προκαλει η πανδημια του κορονοιου θα πρεπει οπωσδηποτε να προχωρησει τα εξοπλιστικα προγραμματα που ειναι αναγκαια για την ενισχυση των ΕΔ γιατι πολυ απλα ειναι θεμα επιβιωσης του Ελληνισμου..επιπλεον,οσο διαρκει η κριση με την πανδημια το υπεθα δεν θα πρεπει να σταματησει τις διαδικασιες που εχει δρομολογισει για την προμηθεια και αναβαθμιση οπλικων συστηματων και δεν θα πρεπει να υπαρξει πισωγυρισμα στην οποια προοδο εχει συντελεστει..εχουμε-και σωστα-αναφερθει πολλακις στην αναγκαιοτητα να ενισχυθει η Αεραμυνα της χωρας,οι απειλες ειναι πολλες και οι ΕΔ θα πρεπει να εχουν τα καταληλα μεσα να τις αντιμετωπισουν..σαφως οι Πατριοτ… Read more »

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Ανάμεσα στα 2, αυτό που προέχει είναι η αντιπυραυλική ασπίδα. Στο παρακάτω link: https://www.lockheedmartin.com/en-us/capabilities/missile-defense.html απεικονίζεται η πληρέστερη κατά την γνώμη μου αντιπυραυλική ασπίδα. Αν μπορούμε να την έχουμε είναι ευχής έργον. Στο δίλημμα απαντώ με patriot. Λόγο διασύνδεσης των συστημάτων (λογισμικά) των κατασκευαστών όπλικων συστημάτων για χωρές του ΝΑΤΟ, πιστεύω πως μπορούμε και πρέπει να συνθέσουμε την εικονιζόμενη στο link αντιπυραυλική ασπίδα με συνδυασμό φθηνότερων συστημάτων άλλων εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρω SAAB, Kongsberg, IAI κ.α. Διαβάζοντας το κείμενο μου γεννήθηκε ο προβληματισμός του τι θα κάνουμε εάν η Τουρκία αρχίσει να δοκιμάζει τα πυραυλικά της συστήματα επάνω μας, όπως κάνουν οι… Read more »

Kalchas
Member
Active Member
Kalchas

Δεν έχω τόσο βαθιά γνώση για να κρίνω και συγκρίνω οπλικά συστήματα , ούτε μπορώ να ξέρω τις οικονομικές παραμέτρους σε θέματα κόστους αγοράς αλλά και κόστους διατήρησης τους σε υπηρεσία. Με κοινή λογική όμως αντιλαμβάνομαι, πως όταν έχεις απέναντι σου έναν εχθρό που ετοιμάζεται και προσπαθεί κάθε μέρα να σου κάνει κακό, η απάντηση είναι να έχεις τα επιθετικά εκείνα όπλα που θα τον κάνουν να συλλογίζεται διαρκώς το τίμημα που πρέπει να πληρώσει. Έστω και αν τελικά υπολογίζει ότι μπορεί και να επικρατήσει. Η δυνατότητα αντεπίθεσης από πλευράς μας, πρέπει να έχει τα χαρακτηριστικά καταιγίδας. Να τους θέτουμε… Read more »

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Εγώ θα είμαι ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ! Η Βουλγαρία δηλώνει πως τα συστήματα S300 τα οποία κατέχει, της είναι δύσκολο να τα προσαρμόσει στο νέο Νατοϊκό πλαίσιο αεράμυνας. Η Βουλγαρία έχει στην κατοχή της 2 συστήματα S-300P με πέντε εκτοξευτές το κάθε σύστημα. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε την πόρτα και να τα αγοράσουμε ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ. Οι Έλληνες έχουμε πληρώσει για την διασύνδεση των δικών μας S300 στο δίκτυο αεράμυνας, οπότε η όλη προσπάθεια που κάναμε μπορεί να έχει πολλά προστιθέμενα οφέλη με την αγορά των νέων όπλων. Θα αποκτήσουμε ένα σύστημα ανώτερο από τα Patriot σε τιμή σίγουρα πολλαπλά κατώτερη. Στην δική μας… Read more »

chikichiki
Member
Famed Member
chikichiki

Τότε γιατί οι προφανώς χαζοί Βούλγαροι δε μας ρωτάνε πως τα συνδέσαμε εμείς σε ΝΑΤΟϊκά δίκτυα; Τόσο στουρνάρια οι γειτόνοι πια, να πάρει ο διάολος γιατί δεν έχουμε εισβάλλει τόσο καιρό στους υπανθρώπους να τους πάρουμε τα σώβρακα αν είναι τόσο … πια τα παλικάρια.

Το ότι προτάθηκε το από ανεξήγητο έως λύση απελπισίας της USAF έως μιζαδόρικο F-15X δεν ξέρω πως να το ερμηνεύσω, εκτός από ασόβαρο.

adpanos
Member
Famed Member
adpanos

Δυστυχώς με ένα Googlάρισμα έπεσα επάνω σε δημοσίευση πως οι Βούλγαροι τρέχουν αυτή την στιγμή πρόγραμμα αναβάθμισης και διασύνδεσής τους στα Νατοϊκά πρότυπα το οποίο θα είναι έτοιμο το 2021 ….

Ίσως και να μας ρώτησαν ……

seb
Member
Noble Member
seb

Εκείνα τα αδιάθετα (θαρρώ ακόμη) και ετοιμοπαράδοτα πρώην τουρκικά F-35, καθώς και μερικά από τα σλοτς παραγωγής που είχαν – για σταδιακές μικρές παραγγελίες σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο – δεν παίζει να περάσουν στην κατοχή μας; Άν αρχικά πετάνε κιόλας απο Ιταλία και αναπτύσονται περιοδικά Λάρισα ή Σούδα, μπορούμε να διϋλίσουμε στον χρόνο και το υπέρογκο αρχικό κόστος εγκαταστάσεων και εξοπλισμού. Ή έστω υπό κάποιο προσωρινό πρόγραμμα τύπου λίζινγκ, αν δεν θέλουμε τα αρχικά μπλοκ παραγωγής ή αν δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε αγορά;