23.5 C
Athens
Δευτέρα, 15 Αυγούστου, 2022
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟThink Out Of The BoxThinkOutOfTheBox: Αγορά SPIKE SR άμεσα, ας "ξεχάσουμε" τους Javelin και NLAW

ThinkOutOfTheBox: Αγορά SPIKE SR άμεσα, ας “ξεχάσουμε” τους Javelin και NLAW

- Advertisement -

H σελίδα έχει γράψει τουλάχιστον δυο άρθρα, προκειμένου να στρέψει τα “φώτα της δημοσιότητας” σε ένα οπλικό σύστημα, που μπορεί να μην έχει την αίγλη ενός Rafale ή έστω ενός SPIKE NLOS, αλλά θεωρούμε πως πρέπει όχι μόνο να αγοραστεί μαζικά, αλλά να παραχθεί και στη χώρα μας. Μιλάμε για το Βενιαμίν της οικογένειας αντιαρματικών πυραύλων SPIKE, τον SPIKE SR. Το έχουμε γράψει, θα το ξαναγράψουμε. Αυτή τη φορά όμως, πολύ στοχευμένα.

ThinkOutOfTheBox: SPIKE SR για το Στρατό αντί για MILAN/Fagot, σε συνδυασμό με ελληνικό UCAV

Οι Ρώσοι έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες σε τεθωρακισμένα οχήματα από τους ουκρανικούς αντιαρματικούς πυραύλους. Υπάρχουν αναφορές για πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας των Javelin (έχουν σχεδιαστεί ακριβώς γιαυτό το είδος πολέμου), αλλά και για τα NLAW. Ποιο είναι το κοινό σημείο που έχουν τα NLAW & Javelin; H fire and forget δυνατότητά τους, δηλαδή, εγκλωβίζεται ο στόχος, γίνεται η εκτόξευση, και μετά ο χειριστής σπεύδει να εξαφανιστεί. Λίγο μετά ο στόχος έχει καταστραφεί, ενώ το πεζικό παραμένει προστατευμένο.

SON DAKIKA HABERI στην Τουρκία η είδηση της απόκτησης SPIKE NLOS από την Ελλάδα

Μπορεί αυτό να γίνει με τα υπάρχοντα συστήματα του ΕΣ; Όχι, και τα MILAN 2 αλλά και τα AT-4 Fagot είναι 2ης γενιάς, απαιτούν ο χειριστής να κρατάει το στόχο μέσα στο σταυρόνημα όσο ο πύραυλος είναι στον αέρα. Το ίδιο ισχύει και για το Kornet. Απλά το τελευταίο έχει “θεοποιηθεί” από κάποιους λόγω ρωσικής καταγωγής, αλλά αν και δεν χρειάζεται “καλώδιο” όπως ο TOW, πρέπει ο χειριστής να το κατευθύνει έστω και μέσω laser.

Airbus H145M και Spike ER2: H ιδανική λύση για την Κύπρο;

Ας πάμε λίγο στην Ουκρανία. Αν δεν έχουμε κάνει κάποιο σημαντικό λάθος, οι Ουκρανοί, τακτικός στρατός, ειδικές δυνάμεις, ακόμη και πολιτοφύλακες ή έφεδροι, έχουν οργανωθεί σε μικρές ομάδες. Αυτές, αφήνουν τις ρωσικές τεθωρακισμένες δυνάμεις να φτάνουν σε συγκεκριμένα σημεία, κι ελαφρά εξοπλισμένες ομάδες πεζικού να τις καταστρέφουν. Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό βίντεο…

Οι Ουκρανοί, με ένα ταπεινό RPG-7, βάλλουν από μικρή, υποχρεωτικά, απόσταση, εναντίον ρωσικών τεθωρακισμένων. Ας σκεφτούμε λοιπόν, πως κάπως έτσι, θα δρουν κι οι ομάδες με τα NLAW. Απλά με τα NLAW μπορούν να βάλλονται υπό κάλυψη, και όσο οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τον πύραυλο, οι Ουκρανοί θα σπεύδουν να εξαφανιστούν. Το βίντεο όμως αυτό, μας θύμισε ένα άλλο. Μόνο που εκεί οι στρατιώτες δεν είχαν RPG αλλά ένα άλλο, πολύ πιο αποτελεσματικό “εργαλείο”. Το SPIKE SR. Ας το δούμε λίγο μαζί.

Τι περιγράφει, πολύ προσεκτικά αυτό το βίντεο; Πως ο SPIKE SR είναι τόσο απλός και ελαφρύς, μόλις 10 κιλά, που μπορεί να μεταφέρεται από ομάδα του πεζικού. Έτσι, τα τάγματα πεζικού μπορούν να δημιουργήσουν ειδικές αντιαρματικές ομάδες, που θα μεταφέρουν τον πόλεμο στα πλευρά του εχθρού.

Ειδική ομάδα που μεταφέρει SPIKE SR. Τα 10 kq βάρος, επιτρέπουν την κίνηση εύκολα οπουδήποτε. Η ομάδα λαμβάνει θέση σε σημείο που δεν υπάρχει εχθρική παρουσία

Με το όπλο αυτό, λίγοι σωστά εκπαιδευμένοι στρατιώτες, που ξέρουν πολύ καλά τη γεωγραφία του πεδίου της μάχης (για παράδειγμα, επίστρατοι νησιώτες, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), μπορούν να φτάσουν στο κατάλληλο σημείο, την κατάλληλη στιγμή.

Η Ομάδα, θα πάρει θέσεις μάχης σε μεγάλη απόσταση από τον εχθρό, που θα έχει στραμμένη την προσοχή του στον ΑΝΣΚ (αντικειμενικό σκοπό, π.χ. ένα μεγάλο έργο υποδομής, μια οδική διασταύρωση, μια γέφυρα), ενώ θα είναι καθηλωμένος από πυρά των τακτικών στρατευμάτων.

Ο ελαφρύς SPIKE SR θα λάβει θέσεις μάχης σε μια οποιαδήποτε θέση, που θα έχει πρόσβαση στον εχθρό. Την ίδια στιγμή, ο εχθρός δεν θα μπορεί να παρακολουθεί τα πάντα και παντού…

Ο οπλίτης που θα φέρει το όπλο, για λίγα δευτερόλεπτα, θα σηκωθεί, και θα ρίξει το βλήμα, πριν προλάβει να τον εντοπίσει κάποιος από τον εχθρικό σχηματισμό. Ακόμη κι αν τον εντοπίσει, μέχρι να γυρίσει εναντίον του κάποιο βαρύ όπλο (πχ πολυβόλο ή πυροβόλο), ο χειριστής και η ομάδα θα έχουν αλλάξει θέση κατά βούληση.

Τώρα, η μέγιστη εμβέλεια του όπλου που μπορεί να χτυπηθεί ένας στόχος, είναι 1.500 μέτρα, μια διόλου ευκαταφρόνητη απόσταση.

Η μέγιστη εμβέλεια του SPIKE SR είναι 1500 μέτρα, πολύ μεγαλύτερη δηλαδή από αυτή του NLAW Και του Javelin

H μέγιστη διατρητική ικανότητα του δεν είναι γνωστή. Αλλά θεωρείται βέβαιο πως έχει διπλή διατρητική κεφαλή, για να “νικά” ενεργές θωρακίσεις, ενώ υπάρχουν φωτογραφίες για διάτρηση θωράκων αρμάτων μάχης από το μπροστινό μέρος (που είναι και το πιο “δύσκολο”.

Ο SPIKE SR μπορεί να χτυπήσει και να καταστρέψει άρμα Μ60 από το μπροστινό μέρος, που έχει την ισχυρότερη θωράκιση.

Οι φίλοι μας θα έχουν καταλάβει πως ο SPIKE SR δεν είναι top attack, δηλαδή δεν θα χτυπήσει στο πάνω μέρος ενός άρματος. Οι Ισραηλινοί προφανώς έχουν αλλάξει δόγμα, και προτιμούν την απευθείας προσβολή, γιατί διαφορετικά οι νέοι Α/Τ πύραυλοι, δεν θα μπορούν να χτυπήσουν οχυρώσεις ή να διατρήσουν κάποιο bunker (ή έστω τοίχο). Άλλωστε, ο SPIKE SR δείχνει ικανός να καταστρέψει ένα σύγχρονο άρμα, όπου κι αν το χτυπήσει.

Δεν αποκλείουμε πως η “χαμηλή” πτήση του SPIKE SR είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης συστημάτων APS. To APS ουσιαστικά είναι συνήθως ένα μιλλιμετρικό ραντάρ. Πετώντας ψηλά, πάνω από το άρμα, ο εντοπισμός του στόχου διευκολύνεται, ενώ χαμηλά, γίνεται πιο δύσκολος.

Η κεφαλή του SPIKE SR είναι και ο αισθητήρας με τον οποίο εγκλωβίζει το στόχο ο χειριστής.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του SPIKE SR είναι η μη χρήση κάποιου εκτοξευτή καθώς κάθε σωλήνας είναι μιας χρήσης. Σαν σκοπευτικό χρησιμοποιείται η ίδια η κεφαλή του πυραύλου, που μεταφέρει εικόνα σε ένα απλό, φθηνό προσοφθάλμιο. Επίσης, δεν υπάρχουν περίεργες ή δύσκολες ρυθμίσεις. Βλέπεις, εγκλωβίζει, ρίχνεις, καταστρέφει.

 

Βέβαια, στις μέρες μας, πάντα μετράει η όποια δημοσιότητα. Λογικό είναι οι NLAW αλλά και οι Javelin να έχουν την τιμητική τους. Θα διαφωνήσουμε όμως στο ενδεχόμενο να πάμε σε Javelin ή NLAW εν έτει 2022. Και τα δυο είναι όπλα με τεχνολογία 20 ή 25 χρόνια παλιά. Αυτός είναι ο λόγος που το SPIKE SR έχει εμβέλεια 1.500 μέτρα, ενώ δεν απαιτεί κι εκτοξευτή. Μιλάμε για ένα όπλο νέας γενιάς, για πολέμους στο μέλλον. Και στην Εσθονία επλήγει στόχος στα 1.800 μέτρα!

Η κεφαλή του SPIKE SR είναι και ο αισθητήρας με τον οποίο εγκλωβίζει το στόχο ο χειριστής. Εδώ βλέπουμε πόσο δύσκολο είναι να εντοπιστεί ο πύραυλος, πριν την εκτόξευση.

Έχουμε λόγους που επιστρέφουμε συνεχώς στον SPIKE SR. H φορητότητά του σημαίνει και τη μεγαλύτερη επιβιωσιμότητά του. Ας δούμε τον πύραυλο, σαν ένα LAW, αλλά με μεγάλη εμβέλεια και με ευστοχία άνω του 90%.

Ας φανταστούμε τις δυνάμεις προκάλυψης, να περιμένουν τα τουρκικά τεθωρακισμένα στον Έβρο με αυτά, να προκαλούν τρομερές απώλειες, πριν ακόμη αυτές έρθουν σε επαφή με τις ελληνικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες, ή τα AH-64A/D & OH-58D. Μετά, ότι έχει απομείνει, θα κονιορτοποιηθεί από τα Leopard 1 & 2. Αντίστοιχα, στα νησιά, διάσπαρτες ομάδες θα μπορούν να επιφέρουν μεγάλα πλήγματα στον εχθρό, καταστρέφοντας είτε τα τεθωρακισμένα του, είτε ακόμη και ελικόπτερα σε αιώρηση.

Αντιαρματικοί πύραυλοι Spike SR για την Εσθονία

Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, πως αν η Ελλάδα βρεθεί αμυνόμενη, στη θέση της Ουκρανίας, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο Ελληνικός Λαός θα πράξουν τα δέοντα. Οι δικές μας προτάσεις δεν έχουν να κάνουν με “όπλα”, έχουν να κάνουν με μέσα. Μέσα, για να μπορούν οι ΕΔ να πράξουν το καθήκον τους, και να πνίξουν στο αίμα και στον πόνο κάθε προσπάθεια εισβολής σε ελληνικό έδαφος. Όπως και με τον IRIS-T, εδώ στοχεύουμε στην οικογένεια SPIKE. Ας μην καθυστερούμε, αντί για 300 MILAN 3, ας παραγγείλουμε άμεσα (μπορεί να γίνει μέσω NSPA), 300 SPIKE SR. Εκεί πλέον, “αλλάζει το παιχνίδι”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας από το ΠΝ με UCAV Mojave

To ptisidiastima.com, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει μια είδηση σχετικά με το UCAV Mojave της General Atomics και τη δυνατότητα του να φέρει μεγάλο...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

129 νέα F-35 στην παρτίδα παραγωγής 15, αλλά… LRIP!

3
Στο πλαίσιο της παρτίδας παραγωγής (Lot) 15 με συμβόλαιο ύψους $7,6 δις που υπέγραψε το Πεντάγωνο προ ημερών με τη Lockheed Martin (παραδοτέα έως...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν ΠΤΗΣΗ Ειδικές Εκδόσεις

Αγορά 0.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Αυγούστου 1996: Η δολοφονία του Σολομώντα Σολωμού,...

0
Σκοτώνεται από όργανα του τουρκικού κράτους ο Σολομών Σολωμού κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην «πράσινη γραμμή».Γεννημένος το 1970, ο Σολωμόντας συμμετέχοντας στις 11 Αυγούστου...
- Advertisement -
Card image

Αιγαίο Ώρα Μηδέν Special Edition

Αγορά 0.99
- Advertisement -
Card image

ebook-ptisi-a4-v3

Αγορά

Related News

ThinkOutOfTheBox: Δημιουργία Ναυτικής Αεροπορίας από το ΠΝ με UCAV Mojave

To ptisidiastima.com, πριν λίγες μέρες, είχε δημοσιεύσει μια είδηση σχετικά με το UCAV Mojave της General Atomics και τη δυνατότητα του να φέρει μεγάλο...

Τα πρώτα 4 σλοβακικά Α/Κ πυροβόλα Zuzana έφτασαν στην Ουκρανία

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Σλοβάκου ΥΕΘΑ αλλά και του Ουκρανού ομόλογού του, έφτασαν στην Ουκρανία τα πρώτα 4 αυτοκινούμενα πυροβόλα Zuzana που θα ενισχύσουν...

Ό,τι έχει ρότορα: ΝΗ90 & CH-47 & UH-60 & AH-1Z Viper & AH-1Z Viper

Συνεκπαίδευση φινλανδικών και αμερικανικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης στο πλαίσιο της ευρύτερης άσκησης "Vigilant Fox" πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουλίου με τη συμμετοχή μονάδων του Φιλνανδικού...