32.4 C
Athens
Τετάρτη, 5 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ Think Out Of The Box ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από...

ThinkOutofTheBox: Μήπως αντί για καταδρομικά Ticonderoga, έχει μεγαλύτερη αξία να ζητήσουμε από τις ΗΠΑ περιπολικά Cyclone;

Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Με κίνδυνο να γίνουμε κουραστικοί, αν δεν έχουμε ήδη γίνει, θα πούμε πως το Πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται ενίσχυση .. χτες. Τα πλοία του έχουν παλαιώσει επικίνδυνα, με τον κορμό του Στόλου να πλησιάζει τα 40 χρόνια. Τέτοιας παλαιότητας πλοία το ΠΝ είχε να «δει» από τα εξαιρετικά μεν, του Β’ ΠΠ δε, αντιτορπιλικά Gearing FRAM I/II.

Ήταν μεγάλη τύχη για το ΠΝ και τις Ε.Δ γενικότερα η κατάρρευση του Ανατολικού Μπλοκ. Έτσι, την δεκαετία του ’90, «νέα» πλοία ενίσχυσαν τις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ που είχε αγοράσει τότε η χώρα. Πρώτα τα αντιτορπιλικά C.F. Adams, οι φρεγάτες κλάσης Knox. Η «κοσμογονία» έγινε με την αγορά των σχετικά καινούργιων τότε φρεγατών κλάσης S, που ενίσχυσαν εντυπωσιακά και ομογενοποίησαν τον Στόλο.

Το πρόβλημα είναι πως η «κοσμογονία» σταμάτησε κάπου εκεί. Το ΠΝ ποτέ δεν αγόρασε τα Kidd, έστω και με τους SM-1, ενώ όταν «έβρεχε» φρεγάτες κλάσης Μ, κρατούσε ομπρέλα. Δεν μιλάμε και για τις φρεγάτες κλάσης O.H Perry, που παρέλαβε με μεγάλη ευχαρίστηση η Τουρκία. Τώρα, ενώ η «ανόητη» Αυστραλία αντικατέστησε τα C.F Adams της με φρεγάτες Perry (Adelaide), εμείς μάλλον κάτι παραπάνω ξέραμε, αντικαθιστώντας τους SM-1 με NSSM και Aspide…

Τώρα, εν έτει 2019, κοιτάμε με «κατανόηση» το ΠΝ, να κρατάει με «νύχια και με δόντια» σε υπηρεσία πλοία που αξίζουν πλέον θέση σε διαλυτήρια πλοίων, και ανεχόμαστε τα πολύτιμα στελέχη του να πρέπει να πολεμήσουν με πλοία 40 ετών. Και όλα αυτά, ενώ η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο.

170808-N-WX059-0577
ARABIAN GULF (Aug. 8, 2017) Information Systems Technician 3rd Class Brandin Heidrick, assigned to the Cyclone-class coastal patrol ship USS Hurricane (PC 3), fires a Mark 38 MOD 2 25 mm machine gun. Hurricane is deployed to the U.S. 5th Fleet area of operations in support of maritime security operations to reassure allies and partners and preserve the freedom of navigations and free flow of commerce in the region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Sean Furey/Released)

Και ξαφνικά, το ΠΝ είναι αναγκασμένο να πολεμήσει εκτός του φυσικού του χώρου, μακριά από τις βάσεις της ΠΑ, σε μια θαλάσσια περιοχή που την ξέρει μεν, αλλά δεν έχει εκτελέσει εκεί τις εκατοντάδες ασκήσεις που έχει κάνει στο Αιγαίο. Ναι, μιλάμε για την Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανάγκη για νέα πλοία είναι αδιαμφισβήτητη. Πλοία κάθε είδους, από φρεγάτες γενικών καθηκόντων μέχρι αεράμυνας περιοχής, από νέες πυραυλάτους (δεν φανταζόμαστε να πιστεύουμε πως με 7 Ρουσσέν «κλείσαμε») μέχρι νέα υποβρύχια (φυσικά και δεν ξεχνάμε πως τα 4(;) 209/110 και τα 3 209/1200 χρήζουν αντικαταστατών) και περιπολικά παράκτια και ανοιχτής θαλάσσης.

H λύση στα F-35 είναι μήπως η απόκτηση Arleigh Burke για το ΠΝ;

Μιας και δεν υπάρχουν και πολλά Ναυτικά στον πλανήτη με απόθεμα σκαφών που μπορούν και να μας κάνουν, έχουμε στραφεί στο… εξής ένα. Το Αμερικανικό Ναυτικό. Για κάποιον περίεργο λόγο, πιστέψαμε πως οι ΗΠΑ θα μας προσφέρουν κάποιο/α από τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke. Μιλάμε πως τα περίφημα ΑΒ είναι ο κορμός της ισχύος του USN, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο να μπορέσουν να στερηθούν δυο από αυτά, την στιγμή που το Κινεζικό Ναυτικό ρίχνει πλοία στη θάλασσα με απίστευτους ρυθμούς.

Κάπου εδώ πρέπει να πούμε πως τα ΑΒ ήταν μια λύση και στο πρόβλημα των τουρκικών F-35A. Όπως έχουμε ήδη γράψει, το ραντάρ των πλοίων  προσφέρουν αξιόπιστο εντοπισμό σε ικανή απόσταση, ενώ διασυνδεδεμένα με τα Σύστημα Αεράμυνας θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Αιγαίο σε απαγορευμένη περιοχή σε περίοδο επιχειρήσεων. Σε ότι αφορά το Καστελόριζο, ένα τέτοιο πλοίο από μόνο του (τρόπος του λέγειν), θα μπορούσε όχι μόνο να προστατεύσει, αλλά και να ανακαταλάβει τα νησιά της Μεγίστης αν χρειαζόταν.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Τώρα, καθώς η πιθανότητα παραχώρησης ΑΒ φαίνεται να ξεθωριάζει, υπάρχουν κι άλλες λύσεις. Τα ΑΒ βασίστηκαν στην τεχνολογία των καταδρομικών Ticonderoga. Η ιστοσελίδα μας έχει γράψει για το θέμα. Τα Tico, αργά ή γρήγορα θα αποσυρθούν, μετά από πολυετή ευδόκιμη(;) υπηρεσία. Αυτό σημαίνει, πως, θεωρητικά πάντα, θα μπορούσαν να είναι μια λύση για το ΠΝ. Μπορείτε να διαβάσετε για το ενδεχόμενο των Tico σε ελληνική υπηρεσία στο παρακάτω άρθρο μας.

Μάλιστα. Κάπου εδώ να πούμε πως η «αγορά» των μεταχειρισμένων Adelaide «ναυάγησε» γιατί δεν είχαμε να αγοράσουμε 30 με 40 SM-2 BlockIIIA. Θα βρίσκαμε χρήματα για να γεμίσουμε τα κελιά των 2 Tico; Θα βρίσκαμε δηλαδή για 200 πυραύλους; Ή θα μπορούσαμε να κρατήσουμε σε υπηρεσία ένα τόσο πολύπλοκο, ακριβό στη χρήση και συντήρηση οπλοσύστημα όπως ένα καταδρομικό Ticonderoga; Άντε και μπορούμε, θα αποδέσμευαν οι Αμερικανοί ένα τόσο προηγμένο, υψηλής αξίας οπλοσύστημα, έτσι, ελαφριά τη καρδία;

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

O λόγος που προτάθηκαν τα Tico ήταν απλός. Αν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα των ενεργών πλοίων του USN δεν θα βρούμε πολλές επιλογές. Φρεγάτες για διάθεση δεν έχει, εκτός από κάποιες παλιές O.H.Perry, χωρίς εκτοξευτή όμως Mk13. Arleigh Burke είναι πολύτιμα όπως είπαμε, τα μόνα που θα μπορούσαν να μας ενδιαφέρουν είναι τα στρατηγικής σημασίας Tico, που έχουν σαν κύρια αποστολή την συνοδεία των Ομάδων Μάχης των Αεροπλανοφόρων.

Τώρα, την λίστα συμπληρώνουν κάποια αεροπλανοφόρα (χλωμό), υποβρύχια βαλλιστικών  πυραύλων (μπααα), και επιθετικά υποβρύχια (πυρηνοκίνητα). Με την ευκαιρία ας μην γράψει κάποιος να πάρουμε κάποιο SSGN για να βάλουμε πυραύλους cruise, θα το εκτιμήσουμε ιδιαιτέρως αν δεν γίνει.

Κάπου προς το τέλος της λίστας, το μάτι ξεπερνά ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο. Εκεί που απαριθμούνται τα παράκτια περιπολικά Cyclone. Λοιπόν, το σημερινό μας άρθρο γράφεται γι’αυτά τα «ταπεινά» πλοιάρια, και θέλουμε να θέσουμε στην κρίση των αναγνωστών μας το ενδεχόμενο αίτησης των συγκεκριμένων πλοίων από τις ΗΠΑ, αντί για ΑΒ και Tico… και όχι, δεν μας «βάρεσε» η ζέστη στο κεφάλι!

Προς πρόωρη απόσυρση 6 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga

Τα Cyclone θεωρούνται από τις ΗΠΑ Παράκτια Περιπολικά (ΠΠ), αν και πιστεύουμε πως είναι σχετικά μεγάλα για τις ελληνικές ανάγκες. Αν θυμάστε, έχουμε ήδη γράψει πως το ΠΝ ενδιαφέρεται για αριθμό ΠΠ, σε πρώτη φάση 8 με 12 πλοία. Τα πλοία αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε κράτη όπως η Ελλάδα, αλλά δυστυχώς ποτέ δεν επενδύσαμε χρήματα σε ένα τέτοιο σχέδιο. Αντίθετα, χρησιμοποιούσαμε κατά κύριο λόγο «πατέντες», μετατροπές από παλιές τορπιλακάτους ή πυραυλακάτους.

Το Αμερικανικό Ναυτικό, παρά το ότι έχει τα πάντα, κυριολεκτικά, αναγνωρίζει την αξία των Παράκτιων Περιπολικών. Τα Cyclone είναι αρκετά εντυπωσιακά για ΠΠ, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τον οπλισμό τους. Διαθέτουν:

 • 2 πυροβόλα των 25 mm MK 38,
 • 2 πολυβόλα των  .50 in (12.7 mm)
 • 2 εκτοξευτές βομβίδων 40 mm Mk19
 • 2 πολυβόλα 7.62 mm M240B
 • 6 πυραύλους FIM-92 Stinger
 • 2 τετραπλούς εκτοξευτές Mk60 για πυραύλους BGM-176B Griffin Β

Τα περισσότερα από τα πλοία σε υπηρεσία στον Περσικό Κόλπο, με έδρα το Μπαχρέιν. Μεταφέρθηκαν εκεί το 2015, και έκτοτε θεωρούνται μια πολύ καλή λύση για τα ταχύπλοα των Φρουρών της Επανάστασης. H κλάση κατασκευάστηκε μεταξύ 1993 και 2000, και κάποια στιγμή τα πλοία είχαν παραχωρηθεί (πολλά, όχι όλα) στην Αμερικανική Ακτοφυλακή.

170509-N-EO381-510
ATLANTIC OCEAN (May 9, 2017) The Cyclone-class patrol coastal ship USS Zephyr (PC 8) fires it’s M240B 7.62 mm medium machine gun and M2-50 heavy machine gun at an abandoned vessel. Zephyr is underway in support of Operation Martillo, a joint operation with the U.S. Coast Guard and partner nations, within the U.S. 4th Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Casey J. Hopkins/Released)

Αν και σχετικά μεγάλα για τις ελληνικές ανάγκες (το ΠΝ θέλει αρκετά μικρότερα πλοία από τους 300 τόνους για ΠΠ, καθώς σκοπός είναι να «δένουν» παντού, ακόμη και σε μαρίνες), εντούτοις θα πρέπει να πούμε πως είναι εξαιρετικά πλοία, με κορυφαία συστήματα για το μέγεθός τους, ενώ έχουν ικανό εκτόπισμα για να μετατραπούν και σε ΤΠΚ αν χρειαστεί.

Τώρα, με δεδομένη την «κόντρα» ΗΠΑ και Ιράν, είναι σχετικά δύσκολο να παραχωρηθούν τα πλοία αυτά, τουλάχιστον σήμερα. Από τα 13 σε υπηρεσία, τα 10 βρίσκονται στον Περσικό, ενώ τα άλλα τρία υπηρετούν στις ΗΠΑ. Τα τελευταία κυνηγούν διακινητές ναρκωτικών στη Φλόριδα, συνδράμοντας την USCG με την ισχύ πυρός τους.

Τα τόσο χρήσιμα αυτά πλοία, αν παραχωρούνταν στο σύνολό τους στο ΠΝ θα έφερναν σημαντικές ανακατατάξεις στο Αιγαίο. Μεγάλο μέρος από ΤΠΚ και άλλα μεγαλύτερα πλοία θα αποδεσμεύονταν, ενώ τα αύξανε κατακόρυφα τις δυνατότητες ελέγχου του Αιγαίου.

Σε καιρό πολέμου, τα πλοία θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο ακόμη και χωρίς κάποιον μεγάλο αντιπλοϊκό πύραυλο (HARPOON), έστω και με τους Griffin. Βέβαια, θα γίνονταν θανατηφόρα με πυραύλους SPIKE NLOS (σε συνδυασμό με αγορά τους από τον ΕΣ), ή Typhoon NLOS, ενώ διατηρούν δυνατότητες αντιαεροπορικής αυτοπροστασίας. Σημειώνουμε πως το πρώτο πλοίο της κλάσης παραχωρήθηκε στις Φιλιππίνες.

Τα πλοία, ίσως να είναι μια πολύ πιο «γήινη» λύση για παραχώρηση πλοίων από τις ΗΠΑ, που θα αύξανε κατακόρυφα τις δυνατότητες του ΠΝ.

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
 •  
 •  
 •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

113 ΣΧΟΛΙΑ

113 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
smp

;η μηπως αν τις περναμε , να τους βαζαμε HARPOON, για να αποδεσμευσουμε τις ΡΟΥΣΕΝ απο τα καθηκοντα ΤΠΚ, να τους βαλουμε 2 ή 4 μονους εκτοξευτες ΜΚ41, σε συνδιασμο με εναν νεο ρανταρ EL/M-2258 ή I-Mast 400 και να τις χρησιμοπουηουμε σαν κορβετες.

Kallegis

Καλή σκέψη, αλλά ας μην υποχρεωθούμε για τέτοια σκάφη. Ας περιμενουμε ένα δυο χρόνια για tico. Πάντως δεν καταλαβαίνω γιατί να μας δώσουν το οτιδήποτε όταν μας ζητούν παρουσία μεγάλης ναυτικής μονάδας ή αεροσκάφους πληροφοριών στον περσικό κόλπο και εμείς λέμε όχι; Για την Σούδα; Δηλαδή στους Ιταλούς στο ρέτζιο που υπάρχει μια αρκετά μεγάλη βάση τι δίνουν σαν αντιστάθμισμα; Αμ φραγκο δεν υπάρχει, Αμ πλοία δεν στέλνουμε. Και γιατί να μην δώσουν τα tico στην Ρουμανία πχ που είναι χώρα πρώτης γραμμής στην μαύρη θάλασσα και έχει δεχτεί και aegis στο έδαφος της;

Stavrogin

Γιατί δεν στέλνουμε στον περσικό. Γιατί θα κοστίσει κι αυτά τα λεφτα θα λήψουν απο ένα ήδη σφιχτό μπάτζετ; Επειδή διαθέτουμε περιορισμένο αριθμο σκαφών για διεθνείς αποστολές και δεν υπάρχει διαθέσιμο σκάφος; Επειδή δεν υπάρχει νομιμοποίηση απο τον οηε για διεθνή αρμάδα και δεν θέλουμε να ρισκάρουμε την ασφαλεια του σκάφους και τις εμπορικές συμφωνίες με τους ιρανους; Φαντάζομαι υπάρχουν πολλοί λόγοι και νομίζω πως οι αμερικάνοι το παρατραβάνε στον περσικό

Αναγνωστης

Διοτι η Ελλαδα για χαρη της ενοτητας του Νατο ανεχεται μεσα στο ιδιο το στρατοπεδο τον εχθρο της.Διοτι για χαρη του Νατο δεν αντιδρασαμε οπως επρεπε στα Σεπτεμβριανα του 55,στο Κυπριακο, στα Ιμια, για χαρη της ενοτητας του Νατο γιναμε guru της στρατηγικης ψυχραιμιας. Κινδυνευουμε να χασουμε εδαφος, κι αλλο περα απο τα ιμια, απο εναν υποτιθεται συμμαχο. Καμια αλλη χωρα δε θα ανεχοταν αυτη την ανωμαλια. Γι αυτο δεν εχει νοημα συγκριση με Ιταλια και Ρουμανια και κανεναν αλλο, η Ελλαδα στη παρουσα δυσκολη οικονομικη κατασταση χρειαζεται ενισχυση ενα γερο πακετακι υλικου για να κρατησουμε τις ισορροπιες

chriss8

Άντε και να αντιδρούσες, Τί θα έκανες; Δεν λέμε για σήμερα που η κατάστάση είναι όπως την λέει το άρθρο. Το ‘55 σε Τί κατάσταση φαντάζεσαι ότι ήμασταν; Μόλις είχε τελειώσει ο εμφύλιος και ήσουν σαν την σημερινή Συρία. Μόνο που χρωστούσες και τα πάντα στις ΗΠΑ καθώς με την επέμβαση τους νικήθηκαν οι αντάρτες. Ήσουν σε πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας, σου παρείχαν υβριδικά σιτηρά και όλοι οι άρενες σου θα αναζητούσαν μια δουλειά στην Ευρώπη για να ταΐσουν τις πεινασμένες ελληνικές οικογένειες. Δεν είμαι ηττοπαθής. Ας είμαστε ρεαλιστές. Με το σύνθημα που ρίχνεις την διμοιρία στα πολυβόλα, δεν χαράζεις διεθνή… Read more »

sotbak

δεν έχεις άδικο, αλλά ούτε και διεθνή στρατηγική έχουμε χαράξει μέχρι τώρα, δηλαδή ούτε ηρωικά μαχόμενοι ούτε στρατηγικά/γεωπολιτικά ωφελημένοι…

chriss8

Σε αυτό φταίμε εμείς. Όχι οι «άλλοι». άσχετα που πολλοί «άλλοι» επωφελούνται της κατάστασης. Γεωπολικά βγήκαμε και βγαίνουμε πολλές φορές κερδισμένοι. Σίγουρα αν δεν πηγαίναμε στον αυτόματο πιλότο, θα είχαμε πολλαπλάσια κέρδη. Αλλά αν βάλεις στην ζυγαριά τις πραγματικές μας δυνατότητες και την πραγματική μας θέση (αντί για τις επιθυμητές), θα δεις ότι πάλι καλά που είμαστε τμήμα του δυτικού κόσμου και ότι χρωστάμε χάρες. Δεν μας χρωστάνε.

ShadowMan

πολύ ωραια η συζήτηση σας

sotbak

χαχαχ, εύστοχο σχόλιο

kostas2000

Θα μπορούσαμε το 55 με μια αντίστοιχη κίνηση να διωχναμε τους μουσουλμάνους απο την Θράκη και οπου υπάρχουν στα Δωδεκάνησα.

chriss8

Και έτσι υποθέτουμε ότι το κάναμε « για το ΝΑΤΟ ρε γαμώτο» αντί για λόγους ισορροπίας δυνάμεων, σεβασμού των Πομάκων κτλ.

d.b

Μου αρεσουν παρα πολυ αυτες οι λυσεις….και νομιχουν οτι αντιστοιχα πλοια υπαρχουν και αλλου.

CKfurious

Thinking out of the box: Μήπως αυτή η αποστολή πρέπει να περάσει στο Λιμενικό μαζί με τα παλιότερα περιπολικά? Λέω μήπως! Διότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τόσο σε πλοία όσο σε υποδομές επιτήρησης και ιπτάμενα μέσα Αλλα άντε πείσε τους λιμενικούς να αφήσουν τους φραπέδες και τις βόλτες στα λιμάνια με τις τουρίστριες και να μπούνε σε κάνα περιπολικό για περιπολία!! Τι λέω και εγώ βραδιάτικα 😎 Παρεπιπτόντως το σημερινό ΒΉΜΑ έγραφε πως ενώ πριν ζητάγαμε AB για το ναυτικό τώρα ζητάμε μεταστάθμευση στη Κρήτη των AB (?) που σταθμεvουν ισπανία (Rota) μαζί με…… Read more »

MisCo

Αν οντως μας στειλουνε AB προς τα δω… παω στοιχημα πως τους “διαγωνισμους” για τα θαλασσια οικοπεδα θα τους κερδισουν καθαρα και ξαστερα οι Αμερικανοι… 😆

sotbak

έτσι πως απαξιώσαμε το ΠΝ συνεπεία της αδιαφορίας στην αντικατάσταση των κύριων μονάδων του στόλου και της ενίσχυσης του οπλικού δυναμικού του, στο τέλος μας βλέπω να παίρνουν τα οικόπεδα δίνοντας όντως ΠΠ……αντί για Α/Β ή ΤΙΚΟ….

Tango Alpha

“Μήπως αυτή η αποστολή πρέπει να περάσει στο Λιμενικό μαζί με τα παλιότερα περιπολικά? Λέω μήπως! Διότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τόσο σε πλοία όσο σε υποδομές επιτήρησης και ιπτάμενα μέσα Αλλα άντε πείσε τους λιμενικούς να αφήσουν τους φραπέδες και τις βόλτες στα λιμάνια με τις τουρίστριες και να μπούνε σε κάνα περιπολικό για περιπολία!!” Είδαμε και τα χάλια του “Γαύδος”. Που είχαν το θράσος να δείξουν το βίντεο με το πλοίο να μετακινείται αφού σχεδόν το έχει εμβολίσει το τουρκικό. Ασε καλύτερα τους λιμενικούς να πίνουν φραπέ με τις τουρίστριες από το… Read more »

ACHERON

Ἂν το θέτεις έτσι,είδαμε -ἢ μάλλον δέν είδαμε- και τα χάλια με την κανονιοφόρο που εμβολίστηκε από τουρκικό «εμπορικό» στη θάλασσα ανατολικά της Λέσβου που δεν έχει σύνορα!

chriss8

Δεν διαφωνώ με όσα λες, αλλά το λιμενικό τα τελευταία χρόνια δεν τράβηξε και λίγα λόγω μεταναστευτικού. Οι άνθρωποι κυριολεκτικά δώσανε τιτάνιο αγώνα (όχι όλοι. Εννοείται. Αυτοί που έπρεπε όμως;)

giannis82

Το θεμα γενικα με τις Arleigh Burke ειναι νομίζω σαν να μας ζηταει εμας η Κυπρος να τους δώσουμε δωρεα καμμια ΜΕΚΟ. Κοινώς, οσο το Αμερικανικο ναυτικο της υπολογίζει ως κυριες μοναδες δεν μας βλεπω να περνουμε καμμια απο αυτές. Οταν πχ το αμερικανινκο ναυτικο μπορει να παρεχει αντιεροπορικη προστασία στα πλοια του και να ριξει και μερικες ντουζινες τομαχοκ απο αυτες…

Digenis

Ναι με τα ταμπουνια .Όπως είναι με τους Grifin μαζί να τα στέλνουμε για τσαμπουκάδες και με πριονοκορδέλα μπροστά . Οτι πρέπει για τσαμπουκάδες κοντινών αποστάσεων

Νικος

Δεν παίζουν ούτε αυτά! Tα εχουν φάει τα ψωμιά τους!
Εγώ λεω να δούμε κάτι τέτοιο comment image
η
https://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_frigate_Leopold_I_(F930)

Δημητρης

Το πιο πιθανο ειναι να καταληξουν στην Αμερικανικη Ακτοφυλακη αλλα θα μπορουσαμε να ζητησουμε απο τις ΗΠΑ σκαφη της κλασης Island π αποσυρονται απο την Ακτοφυλακη για ν αποσυρουμετα μουσειακα ΠΠ που διαθετει το ΠΝ.

George

νομίζω είχαν πάει μια βόλτα στην ακτοφυλακή και γύρισαν στο usn

giannis82

Τα συγκεκριμενα πλοια καποια απο αυτα ειχαν ηδη μεταφερθει στην Αμερικανικη Ακτοφυλακη η οποια τα γυρισε πισω λογο οτι ειχαν υψηλο κοστος χρησης για την ακτοφυλακη. Τα κλασης Island ειναι καθαρα πλοια λιμενικου, σχεδόν άοπλα για πολεμικό σκάφος.. κανουν για το λιμενικό οχι για το ΠΝ

Gunner

Δεν νομίζω να τα δίνουν εκτός αν οι LCS τα αντικαταστήσουν.

npo

Το πρόβλημά μας είναι η κάλυψη της ανατολικής Μεσογείου νομίζω. Αρα μάλλον όχι. Αν θέλουν να μας δώσουν πράγμα τσάμπα έχουν νομίζω. Κανα ROMEO, κανα Mark V κλπ

SozonLEV

Καλησπέρα. Καταρχήν θα ήθελα να ξεκινήσω από την καταγραφή του προβλήματος… Το ΠΝ πλέον, από όσο μπορώ να καταλάβω καθόσον ο τομέας μου είναι διαφορετικός, έχει να επιχειρήσει σε δυο διαφορετικά περιβάλλοντα. Το Αιγαίο, ένα Αρχιπελαγικό περιβάλλον, με πολλά διάσπαρτα νησιά, νησίδες, κλπ. με περίπλοκη ακτογραμμή και σχετικά ρηχά νερά και – πλέον – το περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, ένα χώρο χωρίς νησία, με μεγάλα βάθη όπου οι καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν εξαιρετικά άσχημες. Ας πάμε τώρα και στον τίτλο του άρθρου “Think out of the Box”. Το να πάρουμε πλοία δεν είναι κάτι εκτός των συνηθισμένων. Γιατί όχι… Read more »

AvoMelkonian

Όποιο πλοίο κ αν αποκτηθεί θα έρθει κατόπιν εορτής, όταν πολλά (όλα;) θα έχουν κριθεί στο Αιγαίο κ την Αν. Μεσόγειο. Ίσως θα ήταν πιο χρήσιμη μια συζήτηση για το τι μπορεί να γίνει τα επόμενα 1-2 χρόνια το πολύ για να μην υποστούμε μια μεγάλη εθνική ήττα. Θυμίζω ότι από τότε που πρωτοακούστηκε θέμα απόκτησης OH-58D, ένα απείρως απλούστερο οπλικό σύστημα, πέρασαν χρόνια μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα κ ακόμα δεν είναι επιχειρησιακά. Σκεφτείτε πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα Ticonderoga ή οτιδήποτε μας παραχωρηθεί. Ο μόνος τρόπος πια η Ελλάδα να παραμείνει στο παιχνίδι διεκδίκησης των υδρογονανθράκων είναι διπλωματική… Read more »

sotbak

το ένα δεν αποκλείει το άλλο, αλλά το συμπληρώνει αν θέλουμε ουσιαστική ισχύ

Thras

Έχεις δίκιο για το επείγον του πράγματος, αλλά όπως σου επισημαίνει και ο @sotbac, άλλο να κινηθείς άμεσα για ενίσχυση του ΠΝ και άλλο να σχεδιάζεις την μελλοντική του δομή.

Ας κάνουμε και κάτι με πρόγραμμα!

AvoMelkonian

Προφανώς πρέπει να υπάρχει μακρόχρονος σχεδιασμός κ το ΠΝ να ενισχυθεί “άμεσα” με νέες φρεγάτες/καταδρομικά, απλά το “άμεσα” είναι στην καλύτερη περίπτωση 2 χρόνια αν σήμερα ανακοινωθεί ότι μας παραχωρούνται μεταχειρισμένα πλοία. Τόσος χρόνος χρειάζεται μέχρι να εγκριθεί η παραχώρηση από επιτροπές κ υποεπιτροπές, να φτάσουν Ελλάδα κ να γίνουν επιχειρησιακά κ αυτό δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται κανείς. Η συζήτηση που γίνεται για τεχνικές λεπτομέρειες καλώς γίνεται, αλλά αφορά το μακρινό μέλλον. Για να μην ηττηθούμε στο παρόν, η λύση μπορεί να είναι μόνο διπλωματία ή κινήσεις όπως βελτίωση διαθεσιμότητας μέσων , τορπίλες, ολοκλήρωση ναυπήγησης SV.

Kris

Αντι να κοιτάμε μονο Αμέρικα ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε με Νορβηγία και Σουηδία και Δανία στο ναυτικό τους υπηρετούν υπέροχες κατασκευές ας βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε , οι Νορβηγοί έχουν δυνατότητες εξόρυξης στην θάλασσα θα μπορούσαμε να κάνουμε μια συμφωνία στον ενεργειακό τομέα επίσης όπως πχ την προηγούμενη κυβέρνηση είχε επισκεφτεί Νορβηγικός ενεργειακός κολοσσός για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην θάλασσα θα μπορούσαμε σαν προϋπόθεση απο την νορβηγική Κυβέρνηση να για συμπαραγωγή πυραύλων NSM και εάν δεν περνά με το οκ απο Αμέρικα ας συνεργαζόμασταν στην κατασκευή ελληνικής έκδοσης απο πχ αλουμίνιο της https://en.m.wikipedia.org/wiki/Skjold-class_corvette Αναλόγως απο Σουηδία άδεια για… Read more »

ShadowMan

Καλά τα λές αλλά δεν παει ακριβώς ετσι. Ειτε μας αρεσει ειτε οχι ειμαστε ταγμένοι να αγοράζουμε σοβαρα συστήματα ή απο αμερική ή απο γαλλία. Δεν εχουμε τη θεληση και τα οικονομικά φόντα για κατι διαφορετικό. Πόσο μαλλον οταν δεν εχουμε σκοπό να αγοράσουμε αλλά θελουμε παραχώρηση κτλπ.

sotbak

έτσι είναι, η χώρα έχει συγκεκριμένες γεωπολιτικές εξαρτήσεις/δεσμεύσεις.

evaggelos

δεν ειναι ασχημο αλλα δεν ειναι φρεγατα,αν μπορουσαμε να τα παρουμε ποιο πολυ σε αντικαταστατη κομπανταντ κ κανονιοφορων μου φερνει.Το legend μου αρεσει αλλα κοστιζει οσο η μπελαρα.
ΥΓ.Μα γιατι οχι wasp class?ολο κ κατι θα βρουμε να βαλουμε 😆
ΥΓ2, νομιζω οτι το θεμα με τις αδελαιδες ειναι οτι δεν της θελαμε κ βρηκαμε χαζη δικαιολογια τους sm2. γιατι αν δεν ειναι παραμυθι ας το κλεισουν το ναυτικο να ησυχασουμε.
ΥΓ3, Tico παιρνεις ως πλοιο σημαια κ ειναι πλοιο καθαρα για αν.μεσογειο.

ICON

Στα πλαίσια των συζητήσεων για την χρήση ελληνικών βάσεων από τις ΗΠΑ θα ήταν ενδεχομένως πολύ “φθηνό” να ζητήσουμε για αντισταθμιστικά οφέλη απλά και μόνο μερικά περιπολικά. Την δουλειά των περιπολικών Cyclone ενδεχομένως να την έκαναν καλύτερα εγχώριες ναυπηγήσεις της τάξης των 100-200 tn οι οποίες ενδεικτικά θα μπορούσαν να φέρουν ένα ΟΤΟ Forty light 40mm, 4-8 Spike NLOS ή ίσως Sea Spear (ναυτική έκδοση των Brimstone), ένα ΟΤΟ Marlin ή οποιοδήποτε αντίστοιχο και ίσως, γιατί όχι, ένα διπλό SIMPAD. Μερικά τέτοια περιπολικά διεσπαρμένα σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων (ίσως και μόνιμα στο Καστελόριζο), νομίζω ότι θα αποτελούσαν αξιόλογη αντιαποβατική… Read more »

George

Είναι ξαδελφάκια των Ρούσεν οι οποίες ως Super Vita βασίζονται στη κλάση Vita του Καταρ που με τη σειρά της είναι παράγωγο της Province (ή Cyclone για το USN) που κι αυτή είναι παράγωγο των Ramadan της Αιγύπτου!
Οπότε λόγω συγγένειας δικαιούμαστε να τις κληρονομήσουμε 🙂
Να ξεκουραστούν και οι Nasty επιτέλους……

Thras

χαχαχαχαχ! Μια χαρα’ τα λές!

Iomar

Καλησπέρα,

Προτού διαβάσω την – αναμφίβολα πολύ ενδιαφέρουσα – ανάρτησή σας δίνω την αυτονόητη απάντηση: Να ζητήσουμε και από τα δύο.

Και τώρα ξεκινάω την ανάγνωση!

NIK-PAO-13

Αυτο που εχω καταλαβει εγω ειναι οτι οι τουρκοι ξερανε περισσοτερα για το ποτε ο στολος μας θα ειναι στην χειροτερα κατασταση απ τους δικους μας….Κ εγω στην θεση τους τωρα θα πιεζα καταστασεις.

Επισης βλεπανε κ οτι δεν καναμε τιποτα αυτα τα τελευταια 15 χρονια για το Π.Ν…[μεκο-μτχ φρεγατες στην θεση των S].

Oποτε ολα αυτα που λεμε για μπελγαρες σε 5 χρονια κ για A.B ειναι ετσι για να λεμε κατι,διοτι οτι ητανε να κανουμε επρεπε να το ειχαμε κανει κ τωρα τα πλοια να ητανε εδω.

ShadowMan

Αν οι S μας ειχαν ψωμι ακόμη, θα ελεγα οτι απλά πρέπει να συγκροτήσουμε μια νεα ομάδα μάχης για την μεσόγειο με 3 πλοια με έμφαση αντιαεροπορικου αγώνα (ώστε να εχεις πάντα μαχιμο το λιγότερο ενα) και μια σωστά αναβαθμισμένη ΜΕΚΟ και ενα 214 μόνιμα παρέα να κάνουν κουμάντο εκει (ναι δεν θα ειναι ποτέ μονη της μια μπελχάρα στο σημειο οπότε μη σκατε τοσο πολύ για τους λιγους αστερ30). Σε συνδυασμό με την ΠΑ που εστω και καθυστερημένα και υπο προϋποθέσεις κατι θα μπορει να προσφέρει στην περιοχή αν χρειαστεί θεωρώ πως θα μέτραγε ο λογος μας και εκει… Read more »

Spirit

Κάτι τέτοια άρθρα επιβεβαιώνουν την μιζέρια και την παρακμή που έχουμε περιέλθει… αφήσαμε αξιόλογα μεταχειρισμένα, ιεραρχήσαμε λάθος τις προτεραιότητες, τώρα μένει να δούμε αν η αποσπασματικές παραγγελίες (2 πλοίων) θα ολοκληρώσουν το κύκλο της παρακμής.

sotbak

σιγά σιγά κατεβάζουμε τον πήχη……. επιμένω ΤΙCΟ

ACHERON

Και ἂν παρατήρησες,κατεβάζουμε τον πήχυ πριν κἂν ασχοληθεί ὁ αρμόδιος φορέας.
Πρίν ζητηθούν επισήμως σκάφη,πριν δοθεί επισήμως απάντηση.
Φθειρόμαστε ψυχολογικά,σε συζητήσεις στην ζώνη του λυκόφωτος,κυνηγώντας σκιές.
Και τελικά,κάθε φορά συνθηκολογούμε,και πάμε πιό κάτω,συνεχίζοντας τις ομηρικές μας ανεμομυλομαχίες : θλεουμε FREMM,ἂν δέν γίνεται,τότε Gowind,ἂν δέν γίνεται κι΄αυτό,Lafayette,ἂν δέν γίνεται ούτε αυτό,τότε Cassard…
Εν τω μεταξύ
https://twitter.com/mattpontowski/status/1163347228532051968

CKfurious

Τι το θελες και μας το θύμισες
Με 1.1-1.2 billion πολλές τρύπες μπορούσαν να καλυφθούν στο ναυτικό όπως έχουμε γράψει

Ο …. Τοτός θα έπαιρνε καλύτερες αποφάσεις για το ναυτικό για να παραφράσω ένα παλιότερο σχόλιο

Εάν γίνει κάτι με τους γείτονες και διαπιστωθεί πάλι αδυναμία θα αποδοθούν οι πρέπουσες ευθύνες στους άστολους και ένστολους που ανέχονται τέτοιες καταστάσεις? 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡 😡

ACHERON

Mά,στην Ἑλλάδα μετά το 1922 και το Γουδί,«ουδείς πταίει» για εθνικά θέματα.
Ιδίως ἂν δέν έχει κάνει «τίποτε».(από αυτά που θα όφειλε).

Spirit

Ναι θα στα στείλουν και μάλιστα φορτωμένα…

sotbak

με λίγους ΣΜ-2 + ΕΣΣΜ και τα υπόλοιπα βασικά Α/Α για μικρές αποστάσεις θα είναι ό,τι πρέπει, αν θέλουν….αλλιώς αγκαλιά με τους Γάλλους και τις Μπελχάρες ….θα χάσουν οι ΗΠΑ τέτοια ευκαιρία να μπουν στο ΠΝ; Εγώ στη θέση τους πρόταση πακέτο θα έκανα (2 TIKO για καπάρο + 6 FFG(x) + 6 LCS freedom class γενικών καθηκόντων μέσα σε 15 έτη σταδιακά ένα πλοίο εναλλάξ κάθε χρόνο και χρηματοδότηση μέσω FMS + την υποστήριξη + όπλα (μέσου φόρτου παρακαλώ, όχι υπερβολές) και δεν θα περίμενα καν τον Κούλη να αποφασίσει, που το παιδί, όπως και ο προκάτοχός του ομοίως,… Read more »

filon26

Απορίας άξιον, καθότι είναι γνωστό πως η βασική αγωνία των Αμερικανών είναι να μπουν στο ΠΝ και είναι διατεθημένοι να προσφέρουν γη και ύδωρ για να το καταφέρουν. Νομίζω πως από το πακέτο που θα μας χαρίσουν για να καθαρίσουμε τη Μεσόγειο από τους Τούρκους (διαλυοντας τη Ν.Α. πτέρυγα του ΝΑΤΟ), λείπει ένα πυρηνικό υποβρύχιο, γι’ αυτό αρνούμαστε σθεναρά.

dimitrov

Ωραίος ως Έλλην. Κάνεις limit up μόνος σου! Κι εγώ ξωπίσω. Πάντως δεν κατάλαβα γιατί δεν θέμε SSGN ή έστω κανένα LHD να βάλουμε F35 πάνω …..

sotbak

😀

Neilos

Δεν υπάρχει πια χρόνος για πλοία. Έχουμε έξαντλήσει κάθε δυνατή πηγή μια με την Γαλλία και την παγκόσμια ξεφτίλα με τις δανεικές Fremm που παρήγγειλε ο Κυρ-Φώτης, μια με τους Αυστραλούς και τις γερασμένες Αδελαϊδες και τώρα περιμένουμε οι ΗΠΑ να μας χαρίσουν Tico γιατί ABurge δεν περισσεύουν. Μέχρι να δούμε νέα προσθήκη σοβαρού σκάφους επιφανείας στο ΠΝ οι Τούρκοι θα κάνουν γεωτρήσεις ανοικτά της Σαλαμίνας. Τα ψέμματα τελειώνουν όπως πολλοί επαϊοντες προβλέπουν και το Καστελόριζο θα βρεθεί σύντομα στο μάτι του κυκλώνα. Όπως έχουμε στρώσει έτσι θα κοιμηθούμε. Με ένα ΠΝ καθηλωμένο στη δεκαετία του ΄90 του προηγούμενου αιώνα.… Read more »

Pillars

Έστω και τώρα, λίγο πριν το μπαμ, δεν κάνουμε καμία άμεση προμήθεια για εναλλακτικά όπλα που θα μπορούσαμε να βάλουμε στα νησιά μας όπως Exocet block 3, SAMP/T, NSM κλπ. Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν είναι στημένο το παιχνίδι! Ποιες είναι οι ευθύνες όλων μας και ειδικά στρατιωτικών και πολιτικών για αυτήν την απάθεια? Θα υπάρξουν δικαστήρια αν τελικά οι Τούρκοι κάνουν αυτό που προαναγγέλλουν?

nicolas

1.ειχε γραφθει πως ειναι πολυ καταπονημενα πλοια 2.το usn παιζει το αντιστοιχο παιχνιδι με την usaf και τα a-10 μια σχεση αγαπης και μισους οπως φανηκε απο το ζητημα εαν πρεπει τα πλοια αυτα να υπολογιζονται στον αριθμο μοναδων μαχης η οχι που εφτασε ως το κογκρεσο. 3.καλο για αντικατασταση των asheville αλλα εαν προοριζεται και για αλλους ρολους οι stinger και οι griffin δεν ειναι αρκετοι ενω ram μαλλον δεν παιρνει(και δεν μας παιρνει και οικονομικα). 4.στον αντιλογο νομιζω εχει υπαρξει προνοια για εγκατασταση harpoon σε αντιστοιχια της τακτικης της αμερικανικης ακτοφυλακης στα παλια της ωκεανια περιπολικα hamilton(?). Εαν… Read more »

peet14

Ενώ ψάχνουμε αγωνιωδώς σκάφη με έστω στοιχειώδη δυνατότητα Α.Α περιοχής καταλήγουμε να συζητάμε για παράκτια περιπολικά ;
Γιατί ή δεν χρειαζόμαστε τα πρώτα και ψάχνουμε να μπαλώσουμε άλλες ανάγκες με τα Π.Π ή αν οι ανάγκες για ΑΑ περιοχής είναι υπαρκτές ,απλά δεν έχει νόημα η συζήτηση για την απόκτηση Π.Π .
Δεν μπαίνω στο κόπο να συζητήσω το πόσο επιχειρησιακά θα μπορούν να είναι όταν θα υπάρχουν οι συνθήκες που έχουν δώσει στο Αιγαίο το προσωνύμιο <άσπρη θάλασσα .

chriss8

Και γιατί να μην πάρουμε κάποιο SSGN για να βάλουμε πυραύλους cruise;

😈 :hmm: 😀

nigozs

Τα Tico είναι ασύμφορα.
Εδώ μπερδεύουμε κάποια πράγματα.
Γιατί να πάρουμε Cyclone που έτσι κι αλλιώς τα χρειάζονται (340 τόνων) ενώ κατασκευάσαμε επιτυχώς και με μεγάλη αξιοπιστία εδώ στην Ελλάδα τα κλάσης Osprey (500 τόνων) και με δυνατότητες που μας ταιριάζουν.
Το Λ.Σ κάποια στιγμή πρέπει να πάρει τέτοια πλοία ώστε να σταματήσει η “κάλυψη” από το ΠΝ.
Συνεπως μην βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος αλλά και να μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

sotbak

γιατί είναι ασύμφορα; Η χρήση τους λόγω των δυνατοτήτων τους θα “ξεκουράσει” τριπλό αριθμό παλαιών τύπων φρεγατών με ανάλογο όφελος

ShadowMan

το ναυτικό δεν ειχε πει πως ακομη και να παιρναμε τις adelaide πχ δεν θα απεσυρε καμμια S γιατι εχει θεμα με τους αριθμους? δεν ξερω αν το θυμαμαι καλα

Mimis

Μήπως με αρκετούς αντιπλοικους πυραύλους στα νησιά μας κάναμε τη δουλειά μας, με πολύ λιγότερα χρήματα, προσωπικο και ρισκο, καθιστώντας το Αιγαίο απαγορευμένο για τα τουρκικά πλοία σε περίπτωση σύρραξης? Έχω μήπως λανθασμένα την εντύπωση πως με απαγορευτικό στο Αιγαίο οι Τούρκοι δε θα μπορούν να δρασουν στην αν.Μεσογειο ή έστω θα μειωθεί κατά πολυ η ισχύς τους?

ShadowMan

δεν παει ετσι. ειναι σαν να λέμε πως δεν εχουμε λεφτά για μαχητικά οποτε ας παρουμε επιπλέον πατριοτ. Ακουγεται σωστό αλλά οσοι ξέρουν λενε πως με τετοιες λυσεις δεν “κερδιζεις τον πόλεμο”, απλά χανεις λιγότερο.

giannis82

Δεν σημαίνει ότι επειδή κάνεις ένα δίκτυο αντιπλοικων πυραύλων καταργείς το ναυτικό.. αλλά είναι μια σοβαρά λύση να κάνεις τον εχθρό να έχει δυο πολύ αληθινούς φόβους να αντιμετωπισει και τις επιχειρήσεις του τρομερά πιο δύσκολες.

evaggelos

Nομιζω το προβλημα ειναι μεγαλο κι αυτο καθοτι κανενα ναυτικο δεν αποσυρει πλοια αφου κ η γαλλια κ η γερμανια εχουν προβληματα κ δεν αποσυρουν οι μπενελουξ πανε προς χιλη -πορτογαλια κ στην αμερκιη αποσυρουν μονο τα island class,μονο τα αδελαιδε υπηρχαν κ αυτα για καμια 5ετια μονον,κριμα αλλα το ναυτικο εχει 2 μονον επιλογες μειωση οροφης η αποκτηση νεου πλοιου.

ShadowMan

κατσε γιατι αν μπει και το ΥΠΟΙΚ στη μέση μπορει να εχουμε στο τέλος και τις δυο λυσεις μαζι!

Νικόλας

Χρειαζόμαστε σύγχρονες μεγαλες μονάδες επιφανείας που να μπορούν να παίξουν μπάλα στην Ανατολική Μεσόγειο και να διαθέτουν σοβαρες δυνατότητες αεράμυνας περιοχής. Προτιμότερο ενα τεχνολογικά προηγμένο σκάφος από δέκα σκάφη τεχνολογικά ξεπερασμένα. Έστω κι ενα πλοιο αλλά τετοιο πλοιο που να μπορεί να κανει τη διαφορά! Κάποτε η Ελλάδα ήθελε να αγορασει μεταχειρισμενα Dreadnaught αλλά τελικά προτίμησε ένα νεοτευκτο βαρύ καταδρομικό το “Αβέρωφ”. Μονο ενα πλοιο αλλα τι πλοιο, το κορυφαιο για την εποχη εκεινη. Το αποτελεσμα ειναι γνωστο!!

DimitrisXr

Συμφωνω 100%. Λεμε οτι τα AB ειναι ακριβα με 1,8 δις επιπλωμενα. Δινουν ομως 6 φορες (!!!!!!!!) μεγαλυτερη ισχυ πυρος απο τη belharra και δυνατοτητα επεμβασης στην ανατολικη μεσογειο. Καλυτερα κορβετες και 2 πλοια μεγεθους ΑΒ παρα φρεγατες

sotbak

ΣΩΣΤΌΣ

hypnosz

Ο Μπάρμπα-Γιώργης ούτε κορυφαίος ήταν στην εποχή του ούτε καν “Βαρύς”. Όταν αγοράστηκε ανήκε στην ήδη ξεπερασμένη κλάση των Θωρακισμένων Καταδρομικών που μετά το φιάσκο της Τσουσίμα το 1905 έσπευδαν όλοι να τα αντικαταστήσουν με τη νέα κλάση των Καταδρομικών Μάχης. Το πλοίο είχε παραγγελθεί από το Ιταλικό ναυτικό και είχε αφεθεί στα αζήτητα μισοτελειωμένο χωρίς οπλισμό. Γιαυτό ήταν κελεπούρι και το πήρε το ΠΝ κοψοχρονιά (μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ 😉 Φυσικά, δε χρειάζεται να είσαι κορυφαίος παγκοσμίως, αρκεί να είσαι ο κορυφαίος στη γειτονιά για να γίνει σωστά η δουλειά, όπως έγινε το 1912-13, όπου ο συνδυασμός πλοίου-προσωπικού-ηγεσίας… Read more »

Consigliere_

και γιατι να μας χαρισουν τικο οι ΗΠΑ; Μας τα χρωστανε απο καπου; ή επειδη ειμαστε καλοι yes men; Παρτε το χαμπαρι , οι σχεσεις, οταν δεν ειναι σχεσεις αμοιβαιου συμφεροντος ,ειναι σχεσεις εξαρτησης και αυτο σημαινει σχεσεις υποτελειας. Η μονη λυση ειναι συνεργασια με αλλες μικρες χωρες και προσπαθεια μερικης ή πληρους αυτονομησης. Καλη λυση ειναι συμπαραγωγη Ελλαδα Ισραηλ να βαλουμε εμεις τα σκαρια κ αυτοι τα συστηματα.

sotbak

ΈΧΟΥΝ ΚΑΘΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ, γιατί θα εξυπηρετεί τις γεωπολιτικές επιδιώξεις αμφοτέρων. Στην παρούσα φάση τα συμφέροντά μας συμπίπτουν, αν θέλουν μπορούν να μας βοηθήσουν στο ΠΝ και ξέρουν ότι χαμένοι δε θα βγουν….

Consigliere_

οταν εισαι δεδομενος σε χουν ολοι στο φτυσιμο. its all about money. Τι εχει συγκριτικα ανωτερο η ελλαδα με τον γειτονα; σχεδον τιποτα.

sotbak

δεν μας έχουν καθόλου δεδομένους και θυμούνται τον Καραμανλή και τα ΒΜΡ και την προσπάθεια προσέγγισης με τους Ρώσους, μια χαρά γυρίζει το παιχνίδι από τη μια στιγμή στην άλλη στη γεωπολιτική και τη διπλωματία……. όπως την έπαθαν με τους Τούρκους μπορεί να την πάθουν και αλλού………

nikos

Ξεφευγεται πτήση από το στόχο μας .Ο σκοπός είναι πλοία πολαπλου ρόλου όπως φρεγάτες κ rousen.αυτα είναι για το λιμενικό .όπως κ κανονιοφοροι.

Spirit

Από πότε οι Ρούσεν ειναι πολλαπλού ρόλου;

nikos

Επιτήρηση κάνουν , μεταφορά ειδικών δυνάμεων κάνουν, κόσμο έστω λιγο μεταφέρουν, προβολή σημαίας εστω κ από πυραυλακατο κάνουν συνδρομή στο λιμενικό προσφέρουν γενικά πιστεύω με εξαίρεση τις AAW, ASW , τα πλήγματα που μπορεί να αντέξει κ φυσικά το καιρό μας καλύπτει για το Αιγαίο κ τις ακτές. Τι να τα κάνουμε τα cyclone? Φρεγάτες θέλουμε μετα πανίσχυρες. Η λογιστική υποστήριξη δεν είναι για πολλά πια.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Ομόλογο ότι κάτι τέτοιο ακούγετε πολύ παράξενο! Μόνον tico η Καλύτερα arlien Bruge είναι αυτά που θέλουμε άντε LCD με βάση διαμόρφωση Σαουδικής Αραβίας! Τα υπόλοιπα δεν νομίζω ότι μας κανουν

giannis82

Νομίζω οτι η τοποθέτηση του τίτλου του άρθρου είναι κάπως λάθος… θα μπορούσε να είναι ως τίτλος οτι Αμα το ΠΝ θελει να αντικαταστησει τα περιπολικά του (βλεπε κάτι περιπολικά απο την δεκαετία 60) υπάρχει μια ευκαιρία να πάρει μια ποσότητα ίδιας κλασης (ομογενοποιηση) με τα πλοία κλάσης Cyclone που ειναι για αποσυρση απο τις ΗΠΑ. Αυτο ειναι το φιλλιπινεζικο πλοίο όπου γράφει και άλλες πληροφορίες https://en.wikipedia.org/wiki/BRP_General_Mariano_Alvarez_(PS-38) μάλιστα στο φιλλιπινεζικο αναγραφετε ως κοστος 25 εκατομυρια και το πήραν χωρις στινγκερ και griffin (Δηλαδή οτι να ναι..) Επίσης στην κύρια σελίδα τους αναγράφετε ότι ειχαν κατασκευαστει για κύκλο ζωής 15 ετων… Read more »

sotbak

ωραίο σαν όνειρο ακούγεται

Stavrogin

Προβληματισμοι χωρίς απαντήσεις. ‘think out of the box’… πιασάρικη εκφραση! Αλλα ποιο ειναι το ‘box’; Μηπως ειναι η προσήλωση στην αποκατασταση της μαχητικότητας με συγχρονα πανακριβα συστηματα εν όψη τηςδιεξαγωγης ενος γενικού πολέμου; Μηπως ειναι η ανάγκη διαμορφωσης νεων δογματων μάχης προσαρμοσμένων στην ανέχεια μας αλά ιράν και isis; ταχυπλοα, uav, ντατσουν και χαράκωμα; Ο συνδιασμος των παραπάνω; Σε τι ειδους πόλεμο καλούμαστε να πολεμήσουμε; Αυτη είναι η βασική ερώτηση καθε σοβαρού αξιωματικού κ πολιτικου προισταμενου ΥΑ. Ο γενικός πόλεμος μένει να συμβεί ή όχι αλλά μεταξύ πολέμου και ειρήνης είμαστε εμπόλεμοι σε μια συγκρουση που εξελίσεται εδω και χρόνια… Read more »

sotbak

“των αναρίθμητων αερομαχιών πάνω από το αιγαίο με πολλά θύματα χωρίς να έχει εκτοξευτεί ούτε ένας πύραυλος”……κάτι θυμάμαι να λένε…. για έναν magic που εκτοξεύτηκε από ένα Μ-2000 γύρω στο 1996……καλά θυμάμαι;;;

ACHERON

Μιά λένε,μιά ξελένε.
Όχι το ΓΕΑ όμως,αυτό δέν εκτίθεται εύκολα με λεπτομέρειες.
Τα περιοδικά και οἱ ιστοχώροι φιλοξενούν διαφορετικές και αντικρουόμενες απόψεις.
Το βέβαιο είναι ότι κατερρίφθη τουρκικό F-16D με διμελές πλήρωμα,ένας εκ των οποίων ονομαζόταν Οσμάν Τσιτσεκλί (που διασώθηκε),και ὁ έτερος,που ήταν ὁ χειριστής και έχασε την ζωή του,ονομαζόταν Ναΐλ Ερντογάν.
http://enkripto.blogspot.com/2011/10/blog-post_10.html

sotbak

του οποίου η θυγατέρα ζήτησε από τον κ. Ερντογάν – και με ανάλογη δημοσιότητα στη γείτονα χώρα – να ξεκινήσει διαδικασία κατά της Ελλάδας για την απώλεια του πατρός της….

filon26

Θυμάστε καλά. Γαλλικές στρακαστρούκες βλέπετε 😉

sotbak

άλλο τα δελταπτέρυγα άλλο ένα μακέτο πλοίο

Ionas

Έτσι από περιέργεια. Ποια πλοία θεωρούνται καλύτερα. Οι φρεγάτες Standard ή οι O.H.Perry που πήραν οι Τούρκοι. Αν κατάλαβα καλά είναι παρόμοιας ηλικίας αλλά με διαφορετικό οπλικό φορτίο. Δεν είμαι σίγουρος σαν σκαρί και επιπλέον ηλεκτρονικό εξοπλισμό πώς να τις συγκρίνω.

kondoras

Οι γερμανoί χτίζουν 2 υπόπτως μεγάλα “περιπολικά”, ενδεχομένως με ευρωπαική χρηματοδότηση.
https://de.wikipedia.org/wiki/Potsdam-Klasse

Λέμε….

Dimitris

ThinkOutofTheBox: Μήπως να εκσυγχρονίζαμε (ξανά…) τις S με νέο ραντάρ και όπλα σε κατεύθυνση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής; Πόσο εφικτό είναι να κρατήσουμε την οροφή του στόλου σε αριθμούς με νέες ναυπηγήσεις; Μάλλον είναι δύσκολο. Πότε θα αποδώσουν οι νέες ναυπηγήσεις; Σε λιγότερο από τετραετία δύσκολο. Πόσο θα μας κοστίσουν; Το λιγότερο 2 δισ. οι 4 μονάδες.

https://www.ptisidiastima.com/what-is-the-real-cost-of-belharra/

Οπότε; Μήπως συμφέρει να κάνουμε τις S φρεγάτες αεράμυνας και μάλιστα σταδιακά, πράγμα που θα διευκόλυνε και την χρηματοδότηση του εγχειρήματος; Είναι τουλάχιστον 6 πλοία και αυτόν τον αριθμό δεν θα τον ξαναβρούμε.

CKfurious

Aλλος αδιάβαστος
Η κατάσταση των S έχει συζητηθεί εκτεταμένα σε αυτό εδώ το forum
Δεν σηκώνει κανένα εκσυχρονισμό…
Ψάξε τα προηγούμενα σχόλια
Ο μακαρίτης έχει πεθάνει εδώ και καιρό αφήστε τον ήσυχο
Εδώ δεν μπορούν να βρούν τα 150 mill να κάνουν ένα End Life Upgrade στις MEKO και σκεπτόμαστε Ακόμα τis S???/

Νικος

Ωραία και γιατί ξεκινάνε αυτές οι συζητήσεις χωρίς νόημα με Belharra και Τico και δεν ξέρω και εγώ τι εάν δεν έχουμε λεφτά να εκσυγχρονίσουν 4 ΜΕΚΟ;
Να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τούρκικα ή να το σκάσουμε για άλλες χώρες :

evaggelos

θα μπορουσαμε να ζητησουμε τα KD-I της ν.κορεας,κ φυσικα δεν ξερω για ποιο λογω δεν κοιταμε σε αυτες της χωρες.

Spirit

Γιατί αποσύρωνται;
Ασε που ειναι και κάτι ιδιαίτερο ακόμα και από τις Adelaide.

evaggelos

καποια στιγμη ειχα διαβασει οτι θα αποσυρθουν το 21 κ θα παραχωρηθουν στα γυρω κρατη. δεν ειναι κατι το τρομερο αλλα σιγουρα ποιο καινουργιο απο τα s.

darede

HELL NO!!! Δεν υπάρχει κανένας μα κανένας λόγος να εξακολουθεί να έχει το Π.Ν παράκτια περιπολικά όταν αυτά μάλιστα επιδοτούνται απο την Ε.Ε. Δεν μας φτάνουν τα λεφτά στον προυπολογισμό του Π.Ν για να αγοράσει adelaide και θα τον επιβαρύνουμε με μτχ περιπολικά απο τις ΗΠΑ. Τα πάντα που έχουν σχέση με την επιτήρηση του Αιγαίου, θα τα αναλάβει το λιμενικό με μεγάλα περιπολικά. Εάν το λιμενικό είναι ανίκανο, τότε μεικτά πληρώματα και το πρόβλημα πάει…Τα προβλήματα πολλά και οι ανάγκες άμεσες, τορπίλες λοιπόν για τα υποβρύχια και διαγωνισμός για φρεγάτες. Όποιος πάρει το συμβόλαιο με όρο παραχωρεί είτε με… Read more »

ivychris

Δεν μπορεί τα Cyclone να μπουν στη ζυγαριά με τα TICO σ΄ένα δίπολο ή αυτά ή τα άλλα! Οι Αμερικανοί το 2014 αποφάσισαν το CG PMP (phase modernization plan) με το πρόγραμμα 2/4/6, δλδ 2 TICO για αναβάθμιση, διάρκεια μέγιστη 4έτη και μέχρι 6 TICO εκτός υπηρεσίας. Αυτό μετατράπηκε σε 2/2/6 αντίστοιχα, περιορίζοντας το χρόνο αναβάθμισης. Ξεκίνησαν με τα 11 παλαιότερα και αυτή τη στιγμή έχουν/θα έχουν αποπερατώσει την αναβάθμιση 14 TICO. Χρειάζονται απαραίτητα 11 TICO για κάθε ένα από τα 11 Carrier Strike Groups και το Κογκρέσο ακόμη δεν συμφωνεί με την οριστική απόσυρση των τελευταίων 7, αν και… Read more »

ACHERON

Χώρα που δίνει προκαταβολή 200Μ€ στον Σάφα,και την διαγράφει σιωπηλά,που 19 χρόνια δέν έχει αποκτήσει 50 τορπίλες για τα Τ-214,που εδώ και 5 χρόνια έχει εγκρίνει 400Μ€ για τον εκσυγρονισμό των ΜΕΚΟ,και κάθε χρόνο έκτοτε ροκανίζει το ποσό,ΧΩΡΙΣ να δρομολογεί το πρόγραμμα,ἒ,αυτή ἡ Χώρα δέν θα ζητήσει εξηγήσεις,και δέν θα αποδώσει ευθύνες σε κάποιον που δέν μπόρεσε να «πιέσει» τις ΗΠΑ να μας αποδεσμεύσουν Tico.
Λυπάμαι,αλλά όταν έχουμε αποτύχει στα μικρά,και εντός της επικρατείας μας,δέν γίνεται να πιέσουμε εκτός αυτής.

ivychris

Τραγικά λάθη, συμφωνώ.
Οι Έλληνες επέλεξαν μια άλλη πολιτική που έδινε προτεραιότητα στους μετανάστες, δαπανώντας €500Εκ ετησίως για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τους, τη στιγμή που αύξανε φόρους στους Έλληνες πολίτες.
Αυτό τελείωσε, προς το παρόν… μέχρι να το ξεχάσει ο Έλληνας και να επανέλθει…αργότερα
Τώρα όμως αποσύρονται τα TICO!
Το ερώτημα είναι, θα συνεχιστεί το ίδιο βιολί ή θα αλλάξει κάτι, έστω και στο παρά 2?

Stavrogin

τα προσφυγικά ειναι εκτος συζήτησης και κακώς τα ανακατευεται. αλλά δεν ειναι δυνατον να λέτε τετοια πράγματα. τα 500εκ. ειναι ασφαλώς ψεματα. τα οποια εξοδα προερχονται απο την εε κι αν ξοδευτηκε καποιο ποσο δεν ξεπέρασε το 10% του ποσού που λέτε. αν η προηγουμενη κυβερνησγ ολιγόρισε ως προς την άμυνα αυτο δεν μπορει να αφορα τους προσφυγγες αφου η αμηνα ελαβε το δικό της ποσοστο αεπ 2+%

ivychris

Μη με προκαλείτε κύριε, αν δεν γνωρίζετε προσωπικά τα θέματα. Από την Ε.Ε. έλαβε περισσότερα από €1Δισ αλλά για τις δομές φιλοξενίας και όχι για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αν όντως επιθυμείτε να ενηρωθείτε, ανατρέξτε στα ηλεκτρονικά αρχεία του ΥΠΕΘΑ που είναι προσβάσιμα για τα έτη 2016 & 2017 και κάνετε τη σούμα που μόνο για τα 2 έτη υπερβαίνει τα €200Εκ από τον προϋπολογισμό των ΕΔ! Όσον αφορά το 2% του ΑΕΠ, είναι παραπλανητικό & πλασματικό, δεδομένου ότι εμπεριέχει μισθοδοσία & συντάξεις στρατιωτικών, ενώ το όριο του 20% που οφείλει να αφορά τον εκσυγχρονισμό, αναβάθμιση & προμήθεια οπλικών συστημάτων… Read more »

Stavrogin

Επέστρεψα διαβασμένος. Συγκεκριμένα διάβασα τους προϋπολογισμούς υπεθα των ετων 2016 2017 και δεν υπάρχει πουθενά κανένα ποσό που να αφορά την υγειονομική φροντίδα των προσφύγων. Αν παρ όλα αυτά έχετε δίκιο σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός δεν τηρήθηκε και κατά την διαρκεια των ετων 16, 17 αναδιαμορφώθηκε. Αν πραγματι λειψαν τα 100εκ. ανα έτος δείξτε μου, αν επιθυμείτε, ποιά είναι τα έγγραφα αυτά που σας επιβεβαιώνουν και πως προκύπτουν τα 500εκ. ακόμα κι αν ειναι έτσι.

Stavrogin

και κάτι ακόμα, αν η γνωση είναι ένα ιδανικό σημείο στο οποίο γνωρίζουμε τα πάντα για ένα δεδομένο θέμα τότε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο γνώσης ανηκει στην ημιμάθεια. Αυτό χονδρικά σημαίνει πως στους 1000 γνωστες οι 999 είναι ημιμαθείς. Ακόμα κι αν εσεις το θεωρείτε απαράδεκτο εγω δεν το θεωρώ και απο όσο ξέρω δεν υπάρχει μια απόλυτη αρχή που να επιβάλει τον κανόνα πως η ημιμάθεια είναι απαράδεκτη. θα έλεγα πως χωρίς την ημιμάθεια δεν μπορείς να χεις ευρεία γνώση.

ACHERON

 ivychris #155590 Τίποτε δέν έχει αλλάξει προς το παρόν στην λαθροεισβολή,ἢ ίσως έχει αλλάξει προς το χειρότερο. Αυξημένες ροές,και γαργάρες Κουμουτσάκου. Αλλά τα Tico είναι ταλαιπωρημένα,τα οπλοστάσια τους (για να έχουν νόημα και τα σκάφη),είναι ακριβώτερα από τον κατά καιρούς μηρυκαζόμενο ΕΜΖ των ΜΕΚΟ,και ὁ ορίζων αξιοποιήσεως περιορισμένος. Τα ΑΒ πάλι,οἱ Αμερικάνοι τα ναυπήγησαν για τον εαυτό τους,και όχι για εμάς. Ἂς το αντιμετωπίσουμε. Κατά την γνώμη μου,μόνο οἱ δύο Αδελαΐδες μπορούν να εξεταστούν σοβαρά,ὡς μεταχειρισμένα σκάφη,και χωρίς να συνηγορώ υπέρ της αγοράς,ούτε να την επικρίνω. Αποκλειστικά για λόγους ελευθερίας σχεδιασμού,το μόνο εφικτό είναι ὁ εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ,έστω των τριών… Read more »

filon26

Επιτέλους!

sotbak

αν και με στεναχωρεί το γεγονός ότι οι πιθανότητες για Α/Β ή ΤΙΚΟ είναι ελάχιστες έως μηδαμινές, συμφωνώ για τις Αδελαΐδες. Είναι η μόνη λύση μαζί με τις νέες τορπίλες των 214ΗΝ + τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ για να κρατήσουμε την αποτροπή σε ένα επίπεδο μέχρι την έλευση νέων πλοίων, όποια είναι αυτά και όποτε έρθουν……

Onair

Τα Tico είναι η μόνη λύση για να βγει το ΠΝ στη Αν.Μεσόγειο για αυτό πάση θυσία πρέπει να αποκτηθούν δύο .

sotbak

πέστα!!!! γιατί μόνος μου τα λέω και μόνος μου τα ακούω!!!

sotbak

μακάρι να μας δώσουν το bunker hill έστω!!!

darede

Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως και τα TICO έχουν σοβαρά προβλήματα, που δεν ξέρω πόσο διαχειρίσιμα θα ήταν απο το Π.Ν

https://www.defensenews.com/digital-show-dailies/surface-navy-association/2018/01/04/aboard-the-cruiser-mobile-bay-why-its-captain-would-rather-be-on-this-ship-than-a-new-destroyer/

sotbak

νομίζω είχε τεθεί σε κάποια από τις συζητήσεις και οι γνωρίζοντας είχαν πει για κάποιες ρωγμές που αντιμετωπίστηκαν με ενισχύσεις, όχι κάτι σημαντικό που να μην πάρουμε…..αν μας δώσουν κανένα….

Chris

Μήπως αντί για περιπολικά cyclone να ζητήσουμε καταδρομικά Ticonderoga?

Νικος

Στο παρακάτω Link υπάρχει βίντεο του Ναυαρίνου του 2016 Η κατάσταση του πλοίου δεν έιναι άσχημη.

https://www.youtube.com/watch?v=i8kIl48Ns-s

Το ερώτημα μου είναι πόσο γρηγορα μπορει να γινει εκσυχρονισμός των ΜΕΚΟ

Πόσο γρήγορα η Ελλη και το Λήμνος έρχοναι στην κατάσταση του Ναυαρίνου;

aris32

δυστυχως ο θειος εχει λιγα πραγματα για το ΠΝ . αν το ΠΝ θελει να κοιταξει στις αποθηκες του θειου εχει μονο πλοια βοηθητικα , οπως κανενα πλοιο υποστηριξης σαν τον προμηθεα πχ κανενα αποβατικο , ναρκαλιευτικα κτλ . τα συγκεκριμενα πλοια δυσκολο να αποδεσμευθουν στην Ελλαδα . αν και πρεπει καποια στιγμη το λιμενικο να γινει ακτοφυλακη και να αναλαβει πολλες απο τις αποστολες του ΠΝ αυτη την στιγμη

Cobra Kai

SPIKE NLOS.
Κρατα τα Griffin, βαλε Spike (μια προσπαθεια για RGM84 πρεπει να γινει) και κυριως βαλε RAM ή/και Phalanx. Αυτα θα προτεινα αν με ρωτουσαν υπο ποιες προυποθεσεις να παρουμε αυτα τα σκαρια.
Τα παιρνω δωρεαν/φτηνα, πληρωνω για να βαλω τα συστηματα που θα κανουν την διαφορα οταν γινει η στραβη (RAM/ Phalanx) διοτι οπως διδασκει η IDF το προστατευμενο πληρωμα ειναι παντα πιο μαχιμο και φονικο και βαζω τις ΥΔΡΕΣ να εκτελουν περιπολα μεταξυ Ροδου Κυπρου.

ppppp

{Τώρα, ενώ η «ανόητη» Αυστραλία αντικατέστησε τα C.F Adams της με φρεγάτες Perry (Adelaide), εμείς μάλλον κάτι παραπάνω ξέραμε, αντικαθιστώντας τους SM-1 με NSSM και Aspide…} Η έμμεση προσπάθεια να επανέλθει το θέμα με τις Αδελαίδες δυστυχώς αρχίζει να γίνεται κωμική και φτάσαμε στα περιπολικά. Θα παρακαλούσα να μην συγκρίνετε ικανότητες πυράυλων αλλά πλοίων φορέων και εκεί βρίσκονται πολλές απαντήσεις. Επίσης δεν θα αναλύσω το ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον του ναυτικού της ανόητης Αυστραλίας ,απλά δεν μπορεί να συγκριθεί με το δικό μας. Η επένδυση στην συνέχεια των Adams που αποσύρθηκαν αρκετά σύντομα (σε 9,5-10 έτη τα 2) δεν φάνηκε… Read more »

Το Σχόλιο της Ημέρας

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

MMSC και Ελλάδα, έννοιες ασύμβατες ή απλά πυροβολούμε τον πιανίστα;

217
Είναι γνωστό ότι για περισσότερο από δέκα χρόνια το ΠΝ επιθυμεί την ενίσχυση του με κάποιο ή κάποια ναυπηγικά προγράμματα. Δυστυχώς, τα τελευταία προγράμματα...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 June

Αγορά 3.99

Related News

Στο μάτι της Ινδονησίας η τελευταία φρεγάτα ‘BREMEN’ F-122

Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων το υπουργείο Αμύνης της Ινδονησίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποκτήσει την γερμανική φρεγάτα ‘Lübeck’ (F214), την τελευταία σε...

Ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ μεταβαίνει στη Βηρυτό

Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ, με έδρα την Ελευσίνα, μεταβαίνει με μεταγωγικό C-130 στον Λίβανο για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της φοβερής...

Ελληνικές startups διαστημικής τεχνολογίας

ΑΠΕ-ΜΠΕΕντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να προκηρυχθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) ο διαγωνισμός για την επιλογή του φορέα που θα διαχειριστεί την πρώτη...

Τα ελληνικά F-16V θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονική κρούση και παρεμβολή σε Α/Α πυραύλους με το ραντάρ APG-83 SABR, όπως τα F-35!

 https://www.youtube.com/watch?v=wIwAOupjMeM&list=FLsGKVYAYKXMlZgBWVtW-j-A&index=170Ήταν κάτι που το "υποπτευόμασταν" αρκετό καιρό τώρα, και το είχαμε γράψει μερικές φορές, αλλά χωρίς να είμαστε και πολύ "κάθετοι". Αφορούσε τις δυνατότητες...

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…Μια εκπομπή ντοκουμέντο για την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο

46 χρόνια μετά την εισβολή στην Κύπρο.Ένα μοναδικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο στο ΙΟΝΙΑΝ TV χρόνια μετά από την εισβολή στη Κύπρο οπλίτες της ΕΛΔΥΚ θυμούνται...
- Advertisement -