Η Κίνα ξεκινάει (επίσημα) τη ναυπήγηση του τρίτου της αεροπλανοφόρου

12
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Αν και τυπικά είναι ήδη γνωστό εδώ και καιρό από φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει στο κινεζικό διαδίκτυο, πλέον είναι και επίσημο από κρατικές κινεζικές πηγές ότι η Κίνα έχει ξεκινήσει τη ναυπήγηση του τρίτους της αεροπλανοφόρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua News Agency την Κυριακή, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σε κινεζικό κοινωνικό δίκτυο, το δεύτερο και πρώτο εγχωρίως σχεδιασμένο αεροπλανοφόρο διεξάγουν δοκιμές στην θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή ένα «νέας γενιάς» αεροπλανοφόρο ναυπηγείται όπως προβλεπόταν από το χρονοδιάγραμμα.

Το άρθρο ήταν επετειακό για τον εορτασμό των έξι ετών από την από-προσνήωση αεροσκάφους σε κινεζικό αεροπλανοφόρο και συγκεκριμένα στο CNS Liaoning. Δεν αναφέρθηκε περεταίρω σ’ αυτό το «νέας γενιάς» αεροπλανοφόροο, αλλά είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της ύπαρξης του προγράμματος ναυπήγησης.

Το πρόγραμμα ναυπήγησης έχει αναληφθεί από τα κρατικά ναυπηγεία Jiangnan Shipyard του ομίλου China State Shipbuilding Corp (CSSC) στην Σαγκάη. Εικάζεται ότι το νέο αεροπλανοφόρο θα είναι μεγαλύτερου εκτοπίσματος, χωρίς ράμπα απονήωσης και για πρώτη φορά, με καταπέλτες.

Σύμφωνα με άλλες αναφορές, θα είναι το τελευταίο αεροπλανοφόρο συμβατικής πρόωσης που θα ναυπηγηθεί στην Κίνα και το επόμενο (τέταρτο) θα είναι πυρηνοκίνητο.

H Κίνα ένα βήμα πριν την ναυπήγηση και πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου

Με τον τρόπο αυτό η Κίνα θα μπει μέσα σε ένα πολύ κλειστό κλαμπ χωρών που θα διαθέτουν πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, μαζί με τις ΗΠΑ και την Γαλλία. Ήδη έχει ξεπεράσει όλες τις υπόλοιπες χώρες πλην των ΗΠΑ σε αριθμό αεροπλανοφόρων, αφού ναυπηγεί αισίως το τρίτο της.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Nikolaos
Member
Nikolaos

Η αντίθεση με την απόλυτη καχεξία της ρωσικής εξοπλιστικής προσπάθειας, ιδίως στις ναυπηγήσεις, είναι πραγματικά συγκλονιστική. Money talks, and b……t walks …

vtheofilis
Member
vtheofilis

Με ρωσικής σχεδίασης αεροπλάνα και πλοία. Και πάλι, δεν μπορείς παρά να βγάλεις το καπέλο στους Κινέζους, με μεθοδικότητα και επιμονή, βήμα προς βήμα, γίνονται υπερδύναμη. Να είχαμε και εμείς, κλάσμα της επιμονής και της μεθοδικότητας τους…
Οι Ρώσοι, γιατί δεν έβαλαν πυρηνικούς αντιδραστήρες στα δικά τους αεροπλανοφόρα; Δεν νομίζω να είχε περισσότερες προκλήσεις όσον αφορά τις τεχνικές δυσκολίες από την τοποθέτηση σε υποβρύχια.

chikichiki
Member
chikichiki

Το Ουλιάνοφσκ προοριζόταν για πυρηνικό, αλλά από την άλλη νομίζω τα προηγούμενα Κουζνέτσοφ/Κίεβ που ήταν συμβατικής πρόωσης είχαν διαφορετικούς ρόλους, και αυτός πρέπει να ήταν ο κύριος παράγοντας σε συνδυασμό ίσως με το κόστος.

FTS
Member
FTS

Πάντως δεν θα ήταν ντροπή για τους Ρώσους να αγοράσουν ένα (ή περισσότερα) κινεζικά αεροπλανοφόρα. Πιο φτηνά και καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουν από τον να ναυπηγήσουν μόνοι τους όταν είναι τόσο πίσω σε υποδομές.

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Δεν στέκει να πάει η Ρωσία να αγοράσει αεροπλανοφόρο από την Κίνα. Δεν είναι θέμα ντροπής.
Πως θα σου φαινόταν να ήσουν π.χ ο γενικός διευθυντής της BMW στην Γερμανία και να πας να αγοράσεις μία Mercedes ?

chikichiki
Member
chikichiki

Μολονότι έχουν κάνει αλματώδεις προόδους που έχουν μάλλον ξεπεράσει κάθε προσδοκία, έχουν ακόμα πάρα πολύ δρόμο, αφού τους λείπουν AEW/ASW σταθερής πτέρυγας, AAR, EW, και πιθανώς α/φη COD (καλά μπορεί αυτοί να κάνουν heavy COD με τα Super Frelon, ποτέ δεν ξέρεις…), και δε θυμάμαι τι γίνεται και από ναυπηγήσεις συνοδών. Επιπλέον περιμένουμε ακόμα το J-15 EMALS, που παρεμπιπτόντως ελπίζω να υποστεί και εκτενή γενικότερη αναβάθμιση, ενώ είμαι περίεργος να δω και τα όπλα που θα φέρει τελικά. Υποθέτοντας πάντως ότι ο εξοπλιστικός τους πυρετός θα συνεχιστεί με αυτό το ρυθμό (δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο), θα είναι το πρώτο Ναυτικό… Read more »

VAGGELAS
Member
VAGGELAS

Θα συμφωνήσω με τα περισσότερα σχόλια των φίλων που προηγήθηκαν. Να προσθέσω ότι το J-15 δεν θεωρείται επιτυχημένη σχεδίαση ούτε απο τους ίδιους τους Κινέζους και έπειτα απο μια σειρά ατυχημάτων εχουν δηλώσει ότι ψάχνουν τον αντικαταστάτη του. Καμμία χώρα δεν πλησιάζει καν τις ΗΠΑ σε ότι αφορα την υποδομή και τις εξειδικευμένες μονάδες που ασχολούνται με την αξιολόγηση-δοκιμή νέων συστημάτων, κάτι πολυ σημαντικό για τα ιδιαίτερα πολύπλοκα Ναυτικά συστήματά ( βλ. Γαλλία Scalp Naval, Συρία Απρίλιος). Επίσης δεν εχουν Συμμάχους στον Ειρηνικό, ενώ οι Αμερικανοί εχουν και μάλιστα πολυ ισχυρούς και στο Ναυτικο ( Ιαπωνία, Ν.Κορεα, Αυστραλία). Πάντως εχουν… Read more »

Nikolaos
Member
Nikolaos

Πάντως, πυρηνοκίνητο ή μη, αξίζει να πάνε στο φουλ μέγεθος, δεν αξίζει να στερείς από το ναυτικό σου την τεράστια ακτίνα των Φλάνκερ επειδή τσιγκουνεύεσαι καταπέλτες και ένα μακρύτερο κατάστρωμα, και τα εξαπολύεις με κλάσμα του επιτρεπτού φορτίου όπλων και καυσίμου … Η δαπάνη από τη διαφορά μεγέθους είναι αμελητέα σε σχέση με την εξέλιξη νέου ναυτικού α/φ. Θυμάμαι τις αγωνίες των αμερικανών με τα Midway, Coral Sea & F.Roosevelt, ένα από τα τρία είχε ασθενικούς καταπέλτες και δεν μπορούσε να σηκώσει φορτωμένα Φάντομ … σηκώνονταν για αναχαιτίσεις με 2 ΑΙΜ-9 … Επίσης, προς το τέλος της σταδιοδρομίας αυτών των… Read more »