31 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτή είναι η υποψήφια φρεγάτα της Lockheed Martin, HF2 (πρώην MMSC-HN), πύραυλοι NSM, CAMM-ER και VL-ASROC

- Advertisement -

HF2 ex MMSC-HN, ex LCS/MMSC variant, ex MMSC, ex LCS. Η εμπορική ονομασία HF2 έχει υιοθετηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες από το τμήμα Marketing της Lockheed Martin, αλλά επιλέξαμε να μην γράψουμε κάτι, και να μπερδέψουμε ακόμη περισσότερο τους αναγνώστες μας (κι εμάς τους ίδιους). Δεν θεωρούμε και τόσο σημαντική είδηση της αλλαγή ονομασίας ενός προϊόντος, εκτός αν αλλάξει το ίδιο το προϊόν. Και στην ιστοσελίδα της Lockheed Martin, η HF2 δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σαουδαραβική MMSC. Θέματα έχουμε αρκετά, χρόνο να τα γράψουμε δεν έχουμε, συνεπώς αν η LM πει την MMSC, HF2, Βαγγέλη, Θανάση, Κωνσταντίνο ή Μίμη (που κυκλοφορεί εδώ και μήνες, επιτυχημένα θα λέγαμε, στο twitter) καλά θα κάνει, απλά δύσκολα θα ασχοληθούμε με ονοματοδοσίες (προτιμούμε τις δυνατότητες).

EXCLUSIVE: Interview with @depietro_joe, Lockheed Martin Vice President for MMSC-HN proposal in Hellenic Navy

Μέσα στον Μάρτιο, η ΓΔΑΕΕ και το ΓΕΝ έστειλε ένα Letter of Request, που απευθυνόταν όχι στην εταιρεία, αλλά το Αμερικανικό Ναυτικό. Εκεί λοιπόν, σε ότι αφορά τα υποψήφια πλοία, το ΓΕΝ ζήτησε μια ελληνική LCS, αλλά που θα μπορούσε να είχε κάποιες συγκεκριμένες δυνατότητες. Η LoR είναι απόρρητη, αλλά μπορούμε εύκολα να εικάσουμε πως ζητούνταν συγκεκριμένες (προηγμένες) δυνατότητες στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, δυνατότητες αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού από αεροσκάφη αλλά ΚΑΙ επανδρωμένα ή μη ταχύπλοα, επιχειρήσεων στο Αρχιπέλαγος αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, αντιμετώπισης πολλαπλών τορπιλικών επιθέσεων, καθώς και προηγμένες ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου.

Ναύαρχος Rowden για τις MMSC: Είναι εξελιγμένο πλοίο, σαν ένα LCS Flight III

Σε όλα αυτά, είχαν γίνει φυσικά συζητήσεις μεταξύ ΠΝ και κατασκευάστριας εταιρείας και USN, αλλά όλα ήταν στη σφαίρα του θεωρητικού. Μέχρι να υπάρχει η τελική διαμόρφωση, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει τι πως θα γίνει, και το βασικότερο, τι και πόσο θα κοστίσει. Το ΠΝ, που έχει να αξιολογήσει άλλες 7 προτάσεις, χρειάζεται μια τελική διαμόρφωση, με την “σφραγίδα του USN”, για να συγκρίνει την MMSC (sorry, HF2), απέναντι στον ανταγωνισμό. Τι να συγκρίνει; Η σαουδαραβική MMSC μας κάνει; όχι, γιαυτό και πάμε κάπου αλλού.

Η δεύτερη ενημέρωση για τις MMSC που προτείνονται στο ΠΝ, από τη Lockheed Martin RMS

Την απάντηση τη δίνει μάλλον η ίδια η εταιρεία. Τώρα αν είναι κατά λάθος ή “κατά λάθος” η διαρροή του render που έχουμε στα χέρια μας, από το seapower, δεν μας ενδιαφέρει και τόσο, αλλά η ίδια η εταιρεία πλέον “αποκάλυψε” μέσω της απεικόνισης, την τελική της πρόταση, ή την πρόταση πάνω στην οποία θα γίνει η τελική διαπραγμάτευση. Αυτό το πλοίο, που πράγματι, ξεφεύγει από τη σαουδαραβική MMSC, μπορούμε να το παρουσιάσουμε κι εμείς στους αναγνώστες μας σαν HF2. Ιδού λοιπόν η HF2, η πρόταση του USN/LM στο ΠΝ για νέα φρεγάτα πολλαπλών ρόλων.

«Να πάρουμε τις σούπερ FFGX, όχι τα “άχρηστα σαπάκια” MMSC που δεν έχουν σόναρ τροπίδας… ώπα, για μισό λεπτό!»

Από μπροστά προς τα πίσω, βλέπουμε το πυροβόλο της Leonardo Super Rapido 76 mm (plus STRALES) που έχει αντικαταστήσει το 57 mm BAe Systems. Ακριβώς πίσω του, βρίσκεται η όλη διαφορά. Είναι εμφανή τα 3 x SCL (Single Cell Launcher), μπροστά από τον 8 cell Mk41. Σύνολο δηλαδή 11 κελιά, όλα συγκεντρωμένα ανάμεσα στη γέφυρα και στο πυροβόλο. Πίσω από τη γέφυρα βρίσκονται 8 NSM, που αυτή πρέπει να είναι η τελική πρόταση του USN προς το ΠΝ, καθώς ο NSM είναι ο πύραυλος που αυτή τη στιγμή αγοράζει το USN. Λίγο πιο πίσω, και εκατέρωθεν του πλοίου, βρίσκονται δυο τηλεχειριζόμενοι πύργοι με πυροβόλα μάλλον των 30 χιλιοστών, ενώ στην πρύμνη, ένας εκτοξευτής RAM των 21 πυραύλων. Ξεχωρίζει το ασπίδιο για τα αέρια των RIM-116, μια κατασκευή που δεν έχουμε δει σε άλλη πρόταση για το ΠΝ. Αλλά αν κάποιος έχει κάνει τις περισσότερες βολές με RIM-116 από το USN, συνεπώς, δεν πρέπει να λοιδωρήσουμε την επιλογή του ασπιδίου, αλλά μάλλον να το ψάξουμε σε άλλες προτάσεις.

TRS-4D vs SeaFire, κάνουμε σύγκριση μεταξύ των ραντάρ MMSC και [email protected] Ισχύει ο μύθος;

Στο ελικοδρόμιο βρίσκεται ένα MH-60R, και πάνω από το πλοίο ίπταται άλλο ένα Romeo. Αυτό επιβεβαιώνει πως το πλοίο μπορεί να φιλοξενήσει δυο ελικόπτερα MH-60R Romeo, ή εναλλακτικά, ένα MH-60R και δυο UAS. Άλλωστε, η τεράστια υπερκατασκευή φιλοξενεί κατά κύριο λόγο το/τα ελικόπτερο/α. Έχουμε ξαναγράψει, πως τα MH-60R είναι “ενσωματωμένα” στο COMBATSS-21, και μπορούν να δρουν μαζί με το πλοίο με έναν τρόπο μοναδικό. Και αυτό είναι ένα επίσης θετικό “σημείο” της HF2 (ο δικτυοκεντρικός ανθυποβρυχιακός πόλεμος με την ενσωμάτωσε δεδομένων από το MH-60R).

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ: TRS-4D, το ραντάρ των υποψήφιων ελληνικών MMSC και των MEKO200HN, vs Artisan 997 vs NS-100

Από εκεί και πέρα, αρχίζουν οι λίγο πιο “έμπειρες” παρατηρήσεις. Το Fire Control Radar, εκτός του ότι είναι τοποθετημένο λίγο… απόμερα, έχει κι άλλο ένα “περίεργο”. Είναι “μοναχούλι” του, πράγμα που σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. Η HF2 ΔΕΝ φέρει στην τελική πρόταση ESSM, αλλιώς η ύπαρξη δυο FCR θα ήταν εκ των ων ουκ άνευ. Η ύπαρξη ενός FCR, σημαίνει πως χρειάζεται ίσως για εναλλακτική πηγή δεδομένων για το STRALES, τα πυροβόλα των 30 χιλιοστών ή και το RAM, αλλά δεν υπάρχει, για μας τουλάχιστον, αμφιβολία, πως το πλοίο δεν θα φέρει ESSM (Block 1 & 2, δεν παίζει ρόλο). Οκ, ίσως να ξέρουμε και κάτι παραπάνω…

ThinkOutOfTheBox: CAMM/CAMM-ER ή MICA VL/NG αντί των ESSM Block 2 για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ;

Αυτό σημαίνει μόνο ένα… Το πλοίο έχει οπλιστεί με πυραύλους CAMM, και αν θέλουμε να κάνουμε μια αρκετά “δυνατή” πρόβλεψη, επιπέδου ΠΤΗΣΗΣ, θα λέγαμε πως έχει CAMM-ER. Οι λόγοι που θεωρούμε πως ο Mk41 έχει CAMM-ER αντί για CAMM είναι οι εξής. Καταρχάς, ο CAMM είναι ανταγωνιστικός του RAM. Δεν έχει λογική να φορτώνει ένα πλοίο ΚΑΙ RAM KAI CAMM. Επίσης, ο CAMM-ER έχει εξεταστεί ενδελεχώς από το ΠΝ κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της [email protected] Hellenique. Συνεπώς, δεν είναι μια πρόταση “out of the blue”, αλλά υπάρχει υπόβαθρο. Αν επιβεβαιωθούμε, τότε είναι μέγιστη ειρωνεία, να “κατεβάζει” πρόταση CAMM-ER το USN και να μην μπορεί η Naval Group!

CAMM-ER, ποιος είναι ο πύραυλος που εξετάζει το ΠΝ για τις [email protected] Helleniques;

Έτσι, με αρκετή ασφάλεια, μπορούμε να υποθέσουμε πως ο Μk41 φέρει 32 πυραύλους CAMM-ER, και οι τρεις μονοί SCL θα φέρουν προφανώς VL-ASROC. O CAMM ER (Extended Range) βασίζεται στον αρχικό CAMM (CAMMCommon Anti-Air Modular Missile), έναν εξαιρετικά προηγμένο αντιαεροπορικό πύραυλο, που δημιούργησε η MBDA για το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πύραυλος βασίζεται στον πύραυλο αέρος-αέρος ASRAAM (όσοι θυμούνται, ο ASRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-9, όπως ο AMRAAM θα ήταν ο αντικαταστάτης του ΑΙΜ-7).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC; Aπαντάμε 12+1 ερωτήσεις για τις LCS/MMSC…

Το Ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε την έκδοση CAMM-ER για να εξοπλίσει τα νέα πολεμικά του πλοία. Εκεί που το βασικό μοντέλο επιτυγχάνει εμβέλειες της τάξης των 25 χιλιομέτρων, ο CAMM-ER μπορεί να φτάσει τα 45 km, έχει επιχειρησιακή οροφή της τάξης των 10.000 μέτρων, ενώ υπάρχουν και αναφορές πως η εμβέλειά του μπορεί να φτάσει τα 60 χιλιόμετρα! O CAMM/CAMM-ER είναι ιδανικά όπλα για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού αφού το όπλο δεν απαιτεί την καταύγαση του στόχου όπως απαιτούν οι πύραυλοι προηγούμενης γενιάς σαν τους ESSM Block 1. Αντίθετα, το όπλο μπορεί να εκτοξευτεί μαζικά, αντιμετωπίζοντας όσους στόχους χρειάζονται αντιμετώπιση άμεσα.

“Καρέ του Άσσου” το ΠΝ, Απόλυτη Ανανέωση του Στόλου Επιφανείας, 4 φρεγάτες MMSC, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200ΗΝ, Ενδιάμεση Λύση με 2 πλοία A/A περιοχής, και συμμετοχή στο πρόγραμμα FFG(X)!

Με τους CAMM-ER η Αμερικανική πρόταση της LM αποκτά νέα δυναμική, καθώς η ύπαρξη 32 πυραύλων (επί 4 πλοία, σημαίνει 128 πύραυλοι) με δυνατότητα αντιμετώπισης πολλαπλών επιθέσεων, αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα, ενώ φυσικά η τερματική άμυνα θα βασίζεται στο STRALES αλλά και τους 21 πυραύλους RAM (θεωρητικά, ο εκτοξευτής του RAM μπορεί να ξαναγεμίσει εν πλω). Ένα θετικό σημείο είναι πως δεν προτείνεται ο 11πλός εκτοξευτής (C-RAM), αλλά ο 21πλός.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν “αντισταθμιστικά” για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

Με το δικό μας “μάτι”, φαίνεται πως υπάρχει χώρος στην υπερκατασκευή για περισσότερα SCL, αν αυτό επιλέξει το ΠΝ. SCL, ExLS, Mk41 είναι όλα προϊόντα Lockheed Martin, συνεπώς δεν χρειάζεται η εταιρεία να πάει και πολύ μακρυά να ρωτήσει αν μπορεί να μπει μεγαλύτερη ισχύ πυρός πάνω στο πλοίο. Αν χρειάζονται ή όχι επιπλέον κελιά, αυτό ας το αποφασίσει το Πολεμικό Ναυτικό. Έτσι όπως το βλέπουμε, χωράει άνετα ένας τριπλός ExLS, πράγμα που σημαίνει πως τα κελιά πηγαίνουν στα 14.

Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει πως το αμερικανικό πλοίο είναι μια “αξιοπρεπής” λύση. Τότε, ενώ δεν συζητούσαμε καν γιαυτό, πολλοί έσπευσαν να μας ψέξουν για τον χαρακτηρισμό “αξιοπρεπής” (λες και είχαμε γράψει πως είναι η σύγχρονη έκδοση του Yamato). Ανακαλούμε τον χαρακτηρισμό αυτό, δεν την θεωρούμε πλέον “αξιοπρεπή” πρόταση, αλλά “εξαιρετική”. Αν κάποιος θεωρεί ένα πλοίο με TRS-4D/COMBATSS-21, 8 x NSM, 32 CAMM-ER, 21 RIM-116, STRALES, 2 x 30 mm, πλήρη σουίτα ECM/ESM/decoys, με εκτόπισμα 4200-4400 τόνους, “κορβέτα”, “αλουμινότρατα”, “άοπλο”, “για το Λιμενικό”, είναι το λιγότερο “εμπαθής”.

“Αλουμινότρατες”, “υπερπλοία” και λάσπη. Ποια φρεγάτα είναι τελικά η καλύτερη για το ΠΝ;

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η επιλογή θα κριθεί για όλους κατά κύριο λόγο στην Ενδιάμεση Λύση, κι όσο οι ΗΠΑ δεν προσφέρουν κάτι “χειροπιαστό”, τότε, ακόμη κι αν έρθει η HF2 σαν HF3 ή HF25, με SM-6, BGM-109 και πάει λέγοντας, τότε δύσκολα ο τελικός δεν θα παιχτεί ανάμεσα σε Ολλανδία, Βρετανία και (surprise) Ισπανία. Συνεπώς, υπομονή, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως η ελληνική διαδικασία και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο ΓΕΝ στη Μεσογείων, θα είναι σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια σε όλα τα Ναυτικά παγκοσμίως.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

494 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
494 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
jackryan

Ωχ….

Mtsak

Οι ESSM έγιναν CAMM-ER(;) και αυτόματα έγινε το MMSC εξαιρετική πρόταση; Δηλαδή το μόνο πρόβλημα στην πρόταση της LM ήταν η ύπαρξη ESSM; Να πανηγυρίσουμε που μπήκαν και 11 κελιά; ΟΛΑ τα τρανταχτά προβλήματα – ελλείψεις πρέπει να ξεχαστούν και αν υπάρξει καλή ενδιάμεση λύση (βλ. LCS κατ’ εσάς) τότε θα είμαστε εμπαθείς αν δεν αποδεχτούμε αυτή την πρόταση. Δεν πειράζει, μακάρι να έχουν εμπάθεια και οι ιθύνοντες του ΠΝ κι ας τους πουν κι αχάριστους… Εμείς θα τους ευγνωμονούμε αν αντισταθούν στις έξωθεν πιέσεις…

Thomas

Θα φτάσουμε εύκολα τα 300 σχόλια

Digenis

Το να λες οτι το πλοίο ειναι το χειρότερο απο τις υποψηφιότητες δεν ειναι εμπάθεια .Ειναι το χειρότερο σε προδιαγραφές… Επιμένω οτι δεν μπορώ να φανταστώ το πλοίο με διάσπαρτα διαφόρων τύπων 32 κελιά .Ενα EXls απο δω ενα SCL απο κει που θα παει θα βγει … Ειναι μια αξιοπρεπει διαμορφωση οχι ομως για να ανταγωνιστή τα θηρία την αγγλικη την ισπανικη .Η ΗΝ MMSC HF2 είναι ενα πλοιο κάτι μεταξύ PESCO κορβέτα και μεγαλης φρεγατες …Βασικη φρεγατα θα την έλεγα εγώ . Ναι οκ θα μπορουσαμε να την παρουμε αλλά σε καποιο αλλο διαγωνισμο ,οχι σε αυτον , ή αν επιλεξει ο μητσοτακης να ριξουμε περισσοτερο χρημα τοτε οκ

Thomas

Με αυτή την διαμόρφωση το πλοίο φαίνεται αρκετά καλό αλλά πρέπει να δούμε και τις άλλες προτάσεις καθώς και τις λεπτομέρειες τους.

Άντε με το καλό να τελειώσει αυτή η ιστορία για να πάρει σειρά το πεζικό και η αντικατάστασή των F-4E

Arideas

H ”εξαιρετική” όπως την χαρακτηρίζεται πρόταση είναι μακράν η χειρότερη απο τις υποψήφιες προτάσεις για λόγους που έχουν αναλυθεί και είναι αναμφισβήτητοι όπως για παράδειγμα το rotator radar όταν τα άλλα πλοία έχουν όλα fixed panel.

ANDREW

Πρακτικά δεν άλλαξαν ριζικά οι ικανότητες της. Ίσως τα πάει λίγο καλύτερα στον κορεσμό, αλλά ο φόρτος είναι ίδιος. Capats 2 αντί για captas 4. Ενδιαφέρον θα έχει εάν μπορούν να είναι κατεβασμένα ταυτόχρονα το captas 2 και το nixie. Μέχρι 3 τορπίλες σε 4.500 τόνους περιπολικό. Sigma 115 στους ίδιους τόνους θα έχει 128 essm blk 2/ camm er ή sm2 blk3c, όταν 128 θα φέρουν όλες οι mmsc μαζί. Θα φέρει και captas 4. Θα φέρει και hms. Θα φέρει και απαρ 2.

Το συμπέρασμα του άρθρου. Ελληναρες μείνετε με 45-60 χλμ εμβέλεια max. Πάρτε και captas 2, αντί του 4, όταν η Τουρκία ναυπηγεί 6 υποβρύχια 214. Αλλά τα mh60r θα έχουν μια μοναδική διαλειτουργικότητα με την mmsc. Τι βλάκες αυτοί οι Κορεάτες και οι Ινδοί. Τους κοροδεψαν. Να τους δανειστές καμία mmsc, να κάνουν τη δουλειά τους με τα mh60r. Σαν μέλισσες θα μαζεύονται τα mh60r γύρω από τα mmsc για να βιώσουν τις ανεπανάληπτες δυνατότητες διαλειτουργικότητας.

Δεν ξέρω εάν είμαι εμπαθής, σίγουρα όμως η mmsc δεν αξίζει τα λεφτά της. Εάν με αυτή θα “παραταξουμε” την υπέροχης απέναντι στη Τουρκία, τότε περαστικά μας.

Punker

Φέρνω τα pop corn, θα είναι μεγάλο αυτό το βράδυ…Εύχομαι καλό κουράγιο στους διαχειριστές για την έγκριση των σχολίων που θα ακολουθήσουν.

TCP

Dear “Flight & Space”,

If you rate the HF2 proposal (11 or 14 vls cells, TRS-D etc.) as “exceptional”, how would you rate the proposals with 32 or more vls cells, APAR2, Captas-4, Kingklip etc. (Arrowhead, Sigma proposals)?
Assuming that the new configuration is true and accurate, the HF2 design remains inferior to the other proposals received by the Hellenic Navy.

Ted

Χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός βλέπω το εξής :
Έναν μέτριο φορέα να εξοπλίζεται με τα πιο σύγχρονα όπλα, που δεν έχει ο αντίπαλος
Βλέπω ένα πλοίο δυνατό εκεί που η Τουρκία ελπίζει να αποκτήσει υπεροπλία με τα νέα υποβρύχια της
Βλέπω ένα πλοίο που αν κουμπώσει με μία “Ναυαρχίδα” που θα έχει δυνατότητες Α/Α περιοχης, μπορεί να μας πάει σε άλλο επίπεδο
Αλλά, μιλάμε για δύο νέα όπλα, δύο νέους πυραύλους για το ΠΝ
Μπορούν να καταθέσουν πρόταση για κάτι ανάλογο για τις 4 ΜΕΚΟ ώστε να υπάρξει μία κάποια ομοιοτυπία ?

ANDREW

https://twitter.com/D__Mitch/status/1394719284639698949?s=19
Απ’ τον συνεργάτη σας d__mitch

Coulthard

Αν πω ότι δεν μπήκα για τα σχόλια θα πω ψέμματα. 🙂

Van12

Οι “εξαιρετικές” δυνατότητες ASW όπως ισχυρίζεται η εταιρεία θα αφορούν στο CAPTAS2 και όχι στο κατά πολύ ανώτερο CAPTAS4;

Πολύ ωραία και σεβαστή πρόταση τι γίνεται όμως με τους Στρατηγικούς στόχους μεγάλου βεληνεκούς ?Καλά για tomahok κουβέντα!!!ούτε sm2? Υποτίθεται ότι το πολεμικό Ναυτικό χρειάζεται μονάδες επιφάνειας σύγχρονες για τα επόμενα 40 χρόνια!!!Αυτή η πρόταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια!Μήπως να κοιτάξουμε την άλλη Αμερικανική πρόταση (τα μικρά αντιτορπιλικά δηλαδή)απλά πληρέστερη και ασυναγώνιστη!!!

NNNN

Ναι ήταν έλεγα ότι οι ESSM έχουν φαει τα ψωμιά τους κοινος εχουν φτασει στο τέλος της εξελικτικής τους καριέρας με έλεγαν εμπαθή..αλλα το ΠΝ που δε γελάει ESSM καιτι ξερει το οτι μπαινουν πολυ στον MK41 δε μου λέει κατι διότι για να έχουν αξιοπρεπή ποσοστά επιτυχίας εκτοξεύονται διπλοί!! Εδω χρειάζονται πύραυλοι ενας λογικης όπως CAMM ER MICA NG ASTER … παρεμπιπτόντως οι SYLVER A50 πιστοποιούνται να περνούν σε δυάδες τους CAMM ER επομενος το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των MK41 δεν είναι το μοναδικό! Επίσης δε λέτε τίποτα για την τελικη γαλλικη διαμόρφωση!!! Οσο για τις MMSC πρέπει να αποκτήσουν ευστάθεια!!!! Αυτο είναι το μεγαλύτερο προβλημα τους που δεν θα το λύσουν ποτε …..!!!

antonios

Οντως μια πολυ βελτιωμενη προταση που δεν παυει να κατατασει το πλοιο στις κορβετες απο πλευρας οπλισμου και οχι φρεγατας. Το ΠΝ αθελα του μπλεχτηκε στο πολεμο μεταξυ Raytheon και Locheed Martin. Αυτος ειναι ο λογος που η πρεσβεια των ΗΠΑ “δυσαρεστηθηκε με την 2η υποψυφιοτητα της C&G. ΑΝ ομως πραγματι θελουμε να συματασχουμε στο μελλον στο προγραμμα των Constelation τοτε η 2η υποψηφιοτητα με αλλαγη απο SPY-1D ΣΕ SPY-6 ειναι μονοδρομος. Αν αυτη εδω η προταση ειναι καλα οπλισμενη τοτε τι να πει η 2η προταση με 64 κελια Μκ-41? Το πλοιο θα μπορει ανετα να οπλιστει με 40 SM-2 , 32 ESSM και 16 V-SROC και 2 ελικοπτερα. Τι συγκριση μπορει πραγματικα να γινει αναμεσα στις 2 προτασεις? Οι Constelation θα εχουν SPY-6 της Raytheon και ετσι το ΠΝ θα ειναι υποχρεωμενο μελλοντικα να διατηρει πολλαπλα διαφορετικα ρανταρ κανοντας την συντηρηση λογω μικρου αριθμου πολυ δαπανηρη.

Koulis

Το θέμα δεν είναι η ελληνική διαδικασία και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στο ΓΕΝ στη Μεσογείων, να είναι σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια σε όλα τα Ναυτικά παγκοσμίως, αλλά σημείο αναφοράς να αποτελεί το πλοίο που θα επιλεγεί.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως μια belhara με 32 Aster είναι μια ανεπαρκής επιλογή, ενώ μια lcs με 32 camm είναι μια εξαιρετική επιλογή.
Σε κάθε περίπτωση το ΠΝ χρειάζεται φρεγάτες που θα ελέγχουν το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και όχι μια ανεπαρκή φρεγάτα, που τάχα θα αντιμετωπίζει πολλαπλές επιθέσεις (βλέπε να αποκρούει σφαλιάρες).
Η άμυνα αποτελεί σοβαρή υπόθεση, και οι μικρο – σκοπιμότητες, οι πελατειακές σχέσεις , το κυνήγι επενδύνσεων, και ειδικά το …. υπουργείο ανάπτυξης δεν έχουν θέση.
Άλλως ο λογαριασμός θα έρθει με απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και εκεί κάποιος θα πρέπει να πληρώσει τις λάθος επιλογές.

Fedas

Επειδή μάλλον είμαι εμπαθής δεν είδα καμμία αλλαγή όσον αφορά τον ανθυποβρυχιακό αγώνα.
Καμμία αναφορά στο σύστημα πρόωσης που το θέμα λυνεται.
Θα πρόσθετα ότι με μόνους εκτοξευτές δεν πας πουθενά εκτός αν κουβαλάς πυρινικα.
Τέλος η πρόταση ειναι παρά πολύ καλή εάν μείνουμε στις δηλώσεις ότι ΔΕΝ θέλουμε το Αιγαίο και η αοζ μας να γίνει ‘ κόλπος του Μεξικου’.
Ευχαριστώ.

Thankgod4thebomb

Εαν ειναι ετσι η “εξαιρετική” λυση… προτιμω κορβετα!

υ.γ. μηπως τελικα δεν αποδεσμευεται ουτε essm block 2 ?

massey-ferguson-65

-Για σου Γιάννη…. τη χαμπαρια…Τι φτιάχνεις…..
-Κουκια σπέρνω….
Δηλαδή την αδυναμία του πλοίου για σταθερό ραντάρ όπως του apar2 για να μπορέσει να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού επιλέξαμε να διοικούν τελείως τους ssm και να βάλουν camm-er!!!!!
Αυτό πάει να πει ότι είναι ανάποδοι ή προσπαθούν να ικανοποιήσουν τη απαίτηση αντιμετώπισης επιθέσεων κορεσμού (αφού το ραντάρ τους είναι πενιχρό) αλλάζοντας τον πύραυλο… Έναν πύραυλο που δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα …
Δηλαδι είναι τελείως… Μην τους χαρακτηρίσω….
Τώρα για το ότι φέρει μόνο 12 vls ενώ όλες έχουν έρθει στο minimoul 16 αυτό με ξεπερνάει!!!!!
Όσο για την έλλειψη σόναρ τροπιδας ….Συνεχίζουν να είναι οι μόνοι από τους διαγωνιζόμενους που δεν μπορούν να το προσφέρουν….(τεραστιοτατο ελημα!!!!!)
Οι SM2 που είναι ….Α ναι…. Μπορεί να μας δωθούν “tchiconderoga” και να τους βάλουμε????!!!
ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΗΝΕΙ ΤΟ 2035 ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΣΕΙΡΟΥΜΕ ΤΑ ΣΑΠΙΟΝΤΕΡΟΓΚΑ!!!????
ΘΑ ΞΑΝΑΔΏΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΣΚΑΣΜΌ ΛΕΦΤΆ ΓΙΑ ΦΡΕΓΆΤΕΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ!!!!
ΠΟΥ ΘΑ ΤΑ ΒΡΟΎΜΕ ΤΌΣΑ ΔΙΣ!!!!!
Το είπα και θα το ξαναπώ για τελευταία φορά…. Εάν το πολεμικό ναυτικό δεν πάρει ΚΑΙΝΟΎΡΙΕΣ φρεγατες με ενισχυμένη αεραμοινα δεν προκειτε να τις ΔΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΤΈ(μετά από μια 10 αιτία που θα αποσειρθουν τα tchiconderoga !!!!)
Συνεχίζω να υποστηρίζω ότι η πρώταση της LM είναι , ήταν ,είναι και θα είναι η χειρότερη όλου του ΚΌΣΜΟΥ!!!!!

GeorgeP

Δεν βλεπω να προσφερει τιποτα περισσοτερο απο τον ανταγωνισμο.
Γραφετε για TRS-4D/COMBATSS-21, 8 x NSM, 32 CAMM-ER, 21 RIM-116, STRALES, 2 x 30 mm, πλήρη σουίτα ECM/ESM/decoys

Ειμαι απολυτα σιγουρος οτι ο ανταγωνισμος προσφερει τα ιδια και περισσοτερα.
Αυτο δεν το κανει σε καμια περιπτωση “εξαιρετικο” παρα μονο, “με δυσκολια ικανοποιητικο”.
Δεν βλεπω κυριολεκτικα ουτε ενα πλεονεκτιμα απεναντι στα υπολοιπα πλοια που εχουν προσφερθει, που θα εκανε καποιον να πει “εξαιρετικο”.

Αν μπορει καποιος που ξερει περισοτερα απο εμενα, ας με διαφωτισει παρακαλω.
Τι παραπανω προσφερει αυτο σε σχεση με, για παραδειγμα, την αγγλικη λυση?

PanPan

Είμαι εμπαθής !
Κουβέντα για αξιοπιστία, κουβέντα για επίπεδα επιβιωσιμότητας, κουβέντα για κόστος χρήσης, κουβέντα για HMS. Μόνο 3 ολόκληρα Asroc ?
Ούτε με 3 ΑΒ δώρο, τα λεφτά μας θα κλαίμε.

Fingolfin

Καλά όχι και εξαιρετική φρεγάτα η HF2. Δηλαδή η Arrohead στα ίδια χρήματα τί είναι; Για να μην αναφέρουμε την F-110, γιατί θα ήταν ντροπή να συγκρίνουμε το ισπανικό εργαλείο με το υβρίδιο φρεγάτας της Λόκχιντ.

kakaouskia

Καλησπέρα

Ο σύνδεσμος για το τηνπηγή του παρόντος άρθρου:

https://seapowermagazine.org/lockheed-martin-offering-greece-new-frigates-based-on-freedom-class-lcs/

Και μερικές απορίες:

Έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές πιστοποίησης των CAMM / CAMM-ER στα Mk41 / SCL και δη σε τετράδες; Διότι η ίδια η LΜ στα διαφημιστικά της λέει ότι πρόκειται για μελλοντική πιστοποίηση και αν:

Future missile integration could include Long Range Anti-ship Missile (LRASM), Common Anti Air Modular Missile (CAMM), ASTER, Future Cruise/Anti-Ship Weapon (FC/ASW) and Barak.

https://www.lockheedmartin.com/content/dam/lockheed-martin/rms/documents/naval-launchers-and-munitions/MK41_VLS_Vertical_Launching_System_Product_Card.pdf

Στο άρθρο του seapowermagazine δεν αναφέρεται πουθενά ο CAMM-ER

Γίνεται αναφορά στο AN/SLQ-32C (V)6 και πώς μαζί με το ραντάρ TRS-4D δίνουν αυξημένες δυνατότητες αξιοποίησης των βλημάτων του RAM. Άν γνωρίζει κάποιος περισσότερα για τις δυνατότητες του συστήματος, θα είμαι υπόχρεος.

Το μόνο που βρήκα είναι ότι πρόκειται για έκδοση “διαίτης” του συστήματος των ΑΒ καθώς και ότι το φέρουν τα σκάφη της ακτοφυλακής των ΗΠΑ.

Vk77

Δεν νομίζω ότι το πρόβλημα των mmsc ήταν οι essm2. Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε την σκούφια του αλλιώς.

Johnny

Συγνώμη αλλά δεν βλέπω πως είναι η μονάδα εξαιρετική αν εκανε 200-300 εκατομμύρια μια χαρά αλλά εδώ έχει να αντιμετωπίσει την arrowhead στο ίδιο κόστος.
Προτιμώ να πάρουμε 7-8 μικρές sigma 10514 γυρω στα 2-2,5 δις και της δυο Μ να φύγουν οι παλιές S πάρα να πάρουμε 4mmsc στο ίδιο κόστος.
Έτσι και αλλιώς και τα δύο captas 2 θα φέρουν μόνη διαφορά τα τα 8 εναντίον 11 κελιά 4×11=44 ενω 8×8=64 άρα μιλάμε για τα δύο τρίτα του οπλισμού στο ίδιο κοστος.
Μην βαφτίσουμε το κρέας ψάρι.

IMI

Καλησπέρα,

Ενδιαφέρουσα πρόταση. Προσωπικά θα προτιμούσα ένα esssm b2 για διάφορους λόγους που έχει να κάνει και με τις MEKO αλλά μικρή σημασία έχει. Δεδομένου ότι σταδιακά πάμε για απόσυρση του RIM-7 Sea Sparrow μάλλον το ΠΝ θεωρεί πως μπορεί να συνεχίσει στο μέλλον να έχει essm και CAMM ER. Ίσως να σκέφτεται να το βάλει και στις ΜΕΚΟ αν πάρει το πρόγραμμα η LM;;;

ένα από τα δυνητικά πλεονεκτήματα είναι ότι αν θα μιλάμε για κοινό εκσυγχρονιμσό με τις ΜΕΚΟ, η Ελλάδα θα μπορούσε να ζητήσει μεταφορά τεχνογνωσίας, τεχνολογίας και παραγωγή των ηλεκτρονικών συστημάτων δεδομένου ότι μιλάμε για 8 ραντάρ κλπ…

έχω απορία με ευκαιρία την αναφορά στον NSM. Μήπως θα άξιζε το ΠΝ να εξετάσει αντί για 8 να βάλει 16 πυραύλους; οι NSM θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι διττής φύσεως. Δηλαδή μπορεί να χτυπήσει και πλοία αλλά και χερσαίους στόχους. έτσι θα μπορούσε το ΠΝ να έχει και μια “περιορισμένη” δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων. Σε συνδυασμό με αριθμό SPIKE θα μπορούσε να έχει ρόλο και σε υποστήριξη δυνάμεων σε νησιά στο Αιγαίο.

Αλλου είδους απορία. Στις LCS κάτω από το ελικοδρόμιο έχει κενό χώρο για είσοδο και έξοδο δυνάμεων. Στη φωτογραφία βλέπουμε πως η άφεση δυνάμεων θα γίνεται από τα πλάγια. Γνωρίζετε τι γίνεται με αυτό το χώρο κάτω από το ελικοδρόμιο ; Γνωρίζεται αν δύναται να τοποθετηθούνε ρομποτικά συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου (ή άλλου είδους συστήματα) συνδεδεμένα με το COMBATSS-21;

ultorius

Θετικες αλλαγες αλλα αν το ετησιο κοστος χρησης εχει οποιαδηποτε σχεση με τις LCS δεν πρεπει ουτε καν να το διανοουμαστε. Ελπιζω να τα κοιταξουν αυτα στο ΠΝ γιατι ειναι πιο σημαντικο απο το κοστος αποκτησης.

Andreas1812

Καλησπέρα σας,

  1. Δεν έγινε αναφορά στο σόναρ. Παραμένει το σόναρ Captas 2? Διαθέτει σόναρ τροπίδας;
  2. Το ραντάρ παραμένει περιστρεφόμενο. Το ότι ίσως έρθουν οι Camm er είναι θετικό, αλλά γνωρίζουμε πόσους μπορεί να φέρει ένας mk 41 ? Το λέω επειδή θα είναι μεγαλύτεροι από τους προηγουμένους. Επίσης δεν δίνει κάποιο πλεονέκτημα έναντι άλλων πιο ολοκληρωμένων προτάσεων καθώς τον συγκεγκριμένο πύραυλο δύνανται να το φέρουν και οι Sigma + f110.
  3. 8 x NSM επίσης μπορούν να τοποθετηθούν σε όλα τα πλοία.
  4. 21 RIM-116, STRALES, 2 x 30 mm – Δύνανται να τοποθετηθούν και σε πυραυλάκατο. Super Vita – 1῏76mm, 2῏30 mm, ram, 8 exocet… ?
  5. πλήρη σουίτα ECM/ESM/decoys – Όλα τα πλοία θα έρθουν με τέτοια σουίτα. 4 φρεγάτες 4 δις αγοράζουμε.
  6. με εκτόπισμα 4200-4400 τόνους : Όλη η ουσία βρίσκεται εδώ. Αν το πλοίο ήτο 3000 τόνους ναι θα ήταν καλό και θα είχε και καλύτερη τιμή. Είναι όμως στους 4400 τόνους και ο οπλισμός και οι ασθητήτρες του είναι επιπέδου κορβέτας και αυτό δεν άλλαξε επειδή πήρε Camm-er. Τετοιο πύραυλο πήραν και οι Sigma 2500 περίπου τόνων.
  7. Δεν έχω εθνουστιαστεί επειδή το μόνο που άλλαξε είναι ότι δεν θα ρίχνει τους πυραύλους δύο, δύο. Αυτό δεν το λες και μέγα βήμα εμπρός. Δύο, δύο ρίχνουν οι ΜΕΚΟ τους δικούς τους και τις πήραμε πριν 25 χρόνια.
  8. Παραμένει η χειρότερη πρόταση.

Με εκτίμηση,

geo21

Καλησπέρα,

Δεν θα συγκρίνω το hf2 ή mmsc με Sigma,A140 ή ακόμα περισσότερο με F110 που θεωρώ ότι είναι τα καλύτερα Πλοία που έχουν προταθεί.

Ας πιάσουμε την FDI που μάλλον δεν είναι η κορυφαία επιλογή.

FDI–> CAPTAS 4 HF2–> CAPTAS 2
FDI–> SEA RAM HF2–> TRS 4D
FDI–>16 ASTER 30 HF2–> 16 CAMM ER
FDI–> Sonar Tρόπιδας HF2–> –

Δηλαδή αν το είναι “εξαιρετικό” πλοίο η hf2/mmsc η οποία υπολείπεται της FDI ενώ έχει πιθανότερα αρκετά υψηλότερο λειτουργικό κόστος και προβλήματα αξιοπιστίας,
τότε πως θα χαρακτηρίζαμε τα 3 πρώτα;
Δηλαδή όταν η αεράμυνά σου περιορίζεται στα 45χλμ τότε μόνο για να πανηγυρίζουμε δεν πρέπει αφού θα έρχεται ο AGM84, θα περιμένουμε πότε να τον δούμε και πότε θα φτάσει στα 45χλμ για να φύγει ο Camm er.
Επικίνδυνα πράγματα για πλοίο του μέλλοντος.

Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική γιατί το πλοίο εξακολουθεί να υστερεί των ανταγωνιστών τους και ας μην είναι “αλουμινότρατα” ή περιπολικό κτλ που λένε.
Μόνο με ενδιάμεση Α.ΒURKE η πρόταση συνολικά θα ανέβαινε ψηλά,τώρα με ενδιάμεση lcs κτλ δεν

zap

Ειμαι εμπαθης. Το παραδεχομαι.
Κανεις αλλος ;

GiorgosP

Με δύο Tico σαν ενδιάμεση λύση , γιατί μόνο αυτά μπορουν να κάνουν τη διαφορά κάτι γίνεται. Πτήση δεν είδα πουθενά να γίνεται αναφορά σε σόναρ.
Στο μεταξύ η νύχτα στα σχόλια προβλέπεται πολύ μεγάλη. Ποτάκι ποπ-κορν !!!

CKfurious

Που είναι αυτό το render
από το seapower για να το δούμε και εμείς
τι είναι το render??? by the way

Dimitris

Ο οπλισμός εμφανίζεται εντυπωσιακός. Το πρόβλημα με το σύστημα μετάδοσης της ΓΕΡΜΑΝΙΚΉΣ Renk παραμένει όμως…

Delkomo

«Εξαιρετική πρόταση» σε σύγκριση με ποιες; Σε τι είναι καλύτερη αυτή η πρόταση από την αγγλική, την ολλανδική ή την ισπανική; Και το άλλο ερώτημα είναι: πότε και με ποιο τρόπο θα λυθεί το θέμα που έχει προκύψει με την πρόωση όλων των πλοίων της κλάσης; Ξέρουμε; Όχι γενικόλογα του τύπου «η εταιρεία έχει δεσμευθεί»…ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ;

random_online

αυτό ήταν το “that we cant refuse” που τόσο περιμέναμε? αυτό θα έπρεπε να ήταν η βάση της διαμόρφωσης και όχι μια αξιοπρεπής λύση, ξεχνώντας φυσικά όλα τα άλλα αρνητικά της κλάσης……  “Ανακαλούμε τον χαρακτηρισμό αυτό, δεν την θεωρούμε πλέον “αξιοπρεπή” πρόταση, αλλά “εξαιρετική”. Αν κάποιος θεωρεί ένα πλοίο με TRS-4D/COMBATSS-21, 8 x NSM, 32 CAMM-ER, 21 RIM-116, STRALES, 2 x 30 mm, πλήρη σουίτα ECM/ESM/decoys, με εκτόπισμα 4200-4400 τόνους, “κορβέτα”, “αλουμινότρατα”, “άοπλο”, “για το Λιμενικό”, είναι το λιγότερο “εμπαθής”. οκ να δεχτώ ότι δεν είναι το ναρκαλιευτικό που περιμέναμε με αυτή τη λογική όμως :

1) sigma 11515 με ns 110/apar bl 2 , tacticos 2 μκ41 ( θα δεχτώ την εν μέρει δίκαια και βάσιμη ανησυχία για το αν σηκώνει 4 μκ 41, επίσης δεν τα χρειάζεται καν σε αυτή τη σύγκριση) RIMS-116, strales, 3×20-30 mm, πλήρη σουίτα ECM/ESM/ decoys. 4.400 tons

2) AH 140. ns 110 / apar bl2 ή smart l apar bl 2 . tacticos. 4 μκ 41 64 essm 16 sm2 RIM 116 πλήρη σουίτα ECM/ESM/decoys. δεν θα μπω καν στον κόπο να περιγράψω περεταίρω τον κύριο οπλισμό γιατί παίρνει κυριολεκτικά ότι μπορεί να ζητήσουμε. 6000 tons

3) F 110 . SPY-7/ caditz 4 mk41, RIM 116, 127 mm , 2x 30 , ECM/ESM/decoys. 6100 tons

4) G & C: SPY-6 COMBATSS-21, 8 Harpoon bl 2, 6(!) mk 41, πλήρη σουίτα ECM/ESM/ decoys. 30 knots 6000 tons.

5) FTI HN: SEAFIRE, setis, 4 sylver 32 aster , RIM 116 captas 4, strales.

μια επιφανειακή σύγκριση με ορισμένους από τους άλλους υποψηφίους. fun fact όλοι οι υπόλοιποι έχουν σόναρ τροπίδας. ναι δεν θα εντοπίσει τα 214 τους αλλά καλό είναι να υπάρχει. δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.
όσον αφορά τους “Βorn in the USA 1”. κύρια κριτική για όλες τις άλλες προτάσεις είναι ότι είναι καλές μόνο στα χαρτιά. η AH υπηρετεί ως IVH και θα υπηρετήσει και σαν type 31 . σε ναυτικά του ΝΑΤΟ. η f 110 και η fti θα υπηρετήσουν σε Armada espanola και marine nationale αντίστοιχα.

οι sigma είναι ένα μέχρι στιγμής άρτιο πρόγραμμα πλοίων και η damen έχει αποδείξει πως δεν έχει κανένα θέμα να το προχωρήσει, όσες φορές και να το έχει κάνει scale up. δεν χρειάζεται να υπερφορτωθεί με 4 μκ 41 για να φτάσει τις top 3 .

Τέλος για την G & C ναι θα είμαστε μόνοι που θα χρησιμοποιούν αυτό το πλοίο. τα προτεινόμενα υποσυστήματα όμως υπηρετούν ήδη ή θα υπηρετήσουν στο usn. και όταν μια εταιρεία με τέτοιο ιστορικό όπως η G & C έρχεται και ισχυρίζεται πως μπορεί να προσφέρει ένα τόσο ισχυρά οπλισμένο πλοίο, που βασίζεται εν μέρει σε μια από τις πιο διαδεδομένες AAW πλατφόρμες στον κόσμο, την οποία έχουμε ζητήσει και εμείς, μαζί με ναυπήγηση ενδιάμεσης εδώ, ενώ έρχεται και με ενδιαφέρον για τα ναυπηγεία, αξίζει τουλάχιστον την προσοχή μας. με βάση αυτά που είναι γνωστά φυσικά.

stam

Θα κανει αυτο το πλοιο τη διαφορα στο Αιγαιο και την Α.Μεσογειο; Οχι και ουτε τα παμπαλαια Τικο μπορουν να καλυψουν το προβλημα οτι θα δωσεις παρα πολλα χρηματα και δεν θα αποκτησεις τεχνολογικο πλεονεκτημα σε κανενα τομεα.

MikeNL

Σόρρυ, εδώ θα γίνω σπαστικός με αναφορά σε άλλην υποψήφια φρεγάτα (προφανώς δεν ενδιαφέρει κανέναν η προτίμησή μου):
Στην Σ11515 η τοποθέτηση του RAM δείχνει πολύ ‘στριμωγμενη’. Υποθέτω κάποιου είδους ασπίδιο θα πρέπει να ενσωματωθεί και σε αυτήν.

Για να μείνω εντός θέματος:
Ο ανθυποβρυχιακός εξοπλισμός λοιπόν παρέμεινε ο ίδιος;
Δηλαδή CAPTAS-2, NULKA, 3 τορπίλες σε VLA στους 3 SCL;
Όχι ότι είναι κακός, απλά παραμένει περιορισμένος.
3 τορπίλες σύνολο (όπως και στις [email protected] μόνο 4, αφού οι τορπιλοσωλήνες τους δεν γίνεται να ανεφοδιαστούν) και δίχως σόναρ τρίποδας (ξέρω, το τελευταίο έχει αντεπιχείρημα).

Nasos

Με τα υποβρύχια τι γίνεται; Τα εχθρικά εννοώ. Με τι τρόπο θα τα διαισθάνεται;

AESA

Ο ιστός της πλώρης γιατί είναι κάτω και έχει μπανταριστεί η πλώρη; Επακούμβησε κάπου ή μας κάνουν πλάκα οι Αμερικάνοι.

vasilis78

Πώς μας πετσοκοψες έτσι στο ξεκουδουνο ρε πτήση; Σίγουρα καλύτερη από την πρώην MMSC πρώην LCS ,θυμίζει λίγο περιγραφή αγώνων στίβου που οι αθλήτριες από την ανατολική Ευρώπη παντρεύονταν και άλλαζε το επίθετο τους και έλεγε ο σπικερ πρώην κουλοβα ,πρώην τσατσανοβα κλπ. Αναμένουμε την ενδιάμεση λύση που δεν βλέπω να υπάρχει κάτι στον ορίζοντα εκτός αν πάμε σε ανταλλάγματα εκτός ναυτικού ή εκτός αν υπάρξει ενδιάμεση από άλλη χώρα π.χ. Ολλανδία ξέχωρα από την αγορά των φρεγατών

megisteas

Πήρα μπύρες και πατατάκια και περιμένω…..

spylab

Pop corn are ready 🙂

CEF

Εγώ δε νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε Flight III με 3 SCL παραπάνω από τη Σαουδαραβική (η οποία στη DSCA είναι με 2 ΜΚ41, 76mm gun και ΜΚ32 torpedo tubes) – θα περιμέναμε ουσιώδη βελτίωση επιχειρησιακών δυνατοτήτων από το Flight II. Το πιο προφανές για να γίνει είναι να μειωθεί το ελικοδρόμιο από τα 30μ στα 25μ (όσο έχουν και τα άλλα), να μεταφερθεί το υπόστεγο πίσω και να μπουν οι (2 τουλάχιστον) εκτοξευτές στη μέση. Μπροστά ο χώρος χρειάζεται για πυροβόλα – ένα 127mm είναι απαραίτητο γιατί το 76mm είναι λίγο για κατευθυνόμενα βλήματα (οι αισθητήρες, μπαταρίες, πτερύγια και Η/Μ αφήνουν χώρο για 1+ κιλό εκρηκτικής ύλης, δηλ. μόνο με άμεσο πλήγμα θα είναι αποτελεσματικό). Και να μείνει και το 57mm πιο μπροστά για πιο κοντά και με απλά βλήματα. Το 127mm είναι άλλης τάξεως και λόγω βεληνεκούς. Εγώ τέτοιες αλλαγές θα ονόμαζα Flight III, όχι 3 SCL.

Αν ασχοληθήκαμε 6 μήνες για να οριστικοποιήσουμε προδιαγραφές μέχρι να στείλουμε το αίτημα για προσφορά, και το αποτέλεσμα είναι 3 SCL, να βουτήξουμε στη θάλασσα. Ομοίως και το USN, αν τα καταφέρει να είναι σχεδόν όπως η Perry, με το μισό προσωπικό λόγω αυτοματισμών (άρα μεγάλη οικονομία χώρου σε ενδιαιτήσεις και σταθμούς εργασίας), αλλά και με εκατοντάδες τόνους οικονομία βάρους λόγω χρήσης κραμάτων στην υπερκατασκευή. Θα πρόκειται για αποτυχία ακόμα και σε σύγκριση με την προ 40ετίας δική τους φρεγάτα στο ίδιο εκτόπισμα, λόγω των σημερινών τεχνολογικών δυνατοτήτων..

Elrond

Απ’όσο γνωρίζω, ο CAMM έχει πιστοποιηθεί για ExLS και όχι για Mk41. O CAMM ER δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί σε αυτούς τους εκτοξευτές. Επίσης το άρθρο αναφέρει CAMM που σημαίνει μέγιστη εμβέλεια 25 χλμ., έχουμε δηλαδή μείωση σε σχέση τόσο με τον ESSM blk1 (40+) πόσο μάλλον με τον Block 2 (50+). Ουσιαστικά, έχουμε ένα πλοίο με ξεκάθαρα αμυντικές δυνατότητες στον AAW, που δεν απειλεί ούτε κατά διάνοια τα εχθρικά αεροσκάφη, τα οποία θα μπορούν να πλησιάσουν ακόμη και σε απόσταση εξαπόλυσης Maverick. Δεν νομίζω αυτό να αποκαλείται βελτίωση…

Stavrogin1

παραμένει ένα αμφιλεγόμενο στην καλύτερη σύστημα κίνησης, γρήγορο μεν αλλα ενεργοβόρο με μεγάλες απαιτήσεις συντήρησης και μικρη ακτινα δράσης αν χρειαστεις το γκάζι. Με τα σοναρ δεν έχει ξεκαθαριστει το τοπίο, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι ανθυποβρυχιακοί αισθητηρες – σοναρ. Οι αμερικάνοι δεν ξερουν ακόμα ξτι θα ανουν με το μεγεθος πληρωματος και τη συντηριση θα έχουν.

Mikros-hroas

Μάλιστα 32 CAM-ER γιατί όμως έβαλαν αυτούς τους πυραύλους και όχι τους ESSM II;
Γιατί καλό μου παιδί δεν μπορούσαν να μπουν λόγο μεγαλύτερου μήκους των πυραύλων
ESSM II από τους CAM-ER.

Πράσινα άλογα λοιπόν ανύπαρκτοι πύραυλοι, κακό ραντάρ, χαμηλό βύθισμα, κακή πλευστικότητα, χαμηλή ταχύτητα σε υψηλό κυματισμό μια χαρά πλοίο είναι.

Πως είπατε θέλατε και SM-2; Πάρε της δυο φρεγάτες L για να τους ρίχνεις!

Ναι εξαιρετικό πλοίο με όλα αυτά είναι από 6% στα 9,5% υπέρβαρο!
Με τους ESSM II ξεπερνούσε το 10%!
Τώρα αν δεν σας βγαίνει το 9,5% στης αύξηση του τονάζ -εκτοπίσματος και επιμένετε να προσθέτετε τόνους, κάνετε το μεγαλύτερο λάθος.

Το υπέρβαρο δεν σημαίνει πως είναι όλο το πλοίο αλλά ένα συγκεκριμένο σημείο πχ η πλώρη! Να δούμε τώρα μάγκες πως θα τα πάει στο κύμα και πόσο θα χαμηλώνει η πλώρη από το επιπλέον βάρος.

Είπα και εγώ πως θα έβαζαν 11 κελιά μπροστά;
Με απλά λόγια: Αν δεν βάλεις CAM -ER δεν γίνετε να βάλεις 11 κελιά!
Τέτοια κόλπα ξέρω και εγώ αγαπητέ να κάνω.

Για να τελειώνουμε αφού η Πτήση τα ξέρει όλα και με μια μικρή φωτογραφεία τα
ανακάλυψε όλα;
Μωρέ μπράβο ικανότητες η νέα Πυθία είναι; Αναρωτιέμαι;

Ακόμα και εγώ απέτυχα να τα βρω, τόσο άσχετος είμαι από οπλικά συστήματα;
Μα τόσο άσχετος; Αναρωτιέμαι;

CKfurious

Μάλιστα
Βρέθηκε το link στο arthro του seapower.org

Με μια καλλιτεχνική απεικόνιση η render???που λAέτε στο χωριο σας??

Λοιπόν:

Δεν αντιμετωπίζεται ΚΑΝΈΝΑ από τα σοβαρότατα προβλήματα της σχεδίασης

i) Προδιαγραφές “επιβιβσιμοτιτας”

ii) ανεπαρκεσταστες επιδόσεις εμβέλειας ταχύτητας λόγω του ιδιαζόντως συτήματος προώθησης !

Υποθέτοντας πάντα πως θα επιλυθούν τα προβλήματα αξιοπιστίας!!

Το ανεπαρκέστατες πρέπει να διαβασθεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Το άρθρο στοseapower ουδεμία αναφορά κάνει για CAMM

Επίσης που βρίσκετε το  FCR?

In summary:

Το πλοίο αυτό είναι το ΧΕΙΡΌΤΕΡΟ από όσα προσφέρονται  

Ουδεμία εμπάθεια κρύβει η παραπάνω δήλωση

smark

Κατά τη γνώμη μου όλοι οι χαρακτηρισμοί της Πτήσης για το πλοίο είναι ένα κλικ πάνω.

Αυτή την έκδοση δε τη λες εξαιρετική, ειδικά όταν τη συγκρίνεις με ότι προσφέρει ο ανταγωνισμός.

Η έκδοση HF2 είναι αξιοπρεπής, όχι εξαιρετική.
Η έκδοση MMSC HN ήταν απλά ανεπαρκής… Απλά τα πράγματα

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε “επιτυχώς” το Camcopter S-100

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρίας Schiebel που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν λίγο, το Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε με επιτυχία το UAS Camcopter S-100, το...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Μάιος #396

Αγορά 4.49

Related News

Πληρωμένη απάντηση Μηταράκη σε Ολλανδή ευρωβουλευτή που επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα με αφορμή τις πυρκαγιές

Η Ολλανδή ευρωβουλευτής Τινέκε Στρικ, επιχείρησε να διασύρει την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενη το δράμα των πυρκαγιών που κατακαίουν την Αττική.Η ευρωβουλευτής κάλεσε την Ελληνική Κυβέρνηση...

Η SIGMA 11515HN έτσι όπως την είδαμε στη DEFEA 2021

H Damen ήταν ένα από τα περίπτερα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ίσως μετά από αυτό της Naval Group. Ποιος θα ερχόταν άλλωστε στην έκθεση...

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Τζ. Πάιατ για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα φρεγατών FFG(X)

Απαντώντας σε σχόλιο χρήστη στο Twitter, αναφορικά με την επιλογή των υπό ανάπτυξη φρεγατών FFG(X), έναντι της προτεινόμενης HF2, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ...