29.7 C
Athens
Πέμπτη, 5 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Γαλλία προτείνει FDI HN με 32 πυραύλους Aster, αυτή είναι η συνολική πρόταση!

- Advertisement -

Η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει την κατασκευή 4 καινούργιων φρεγατών FDI HN με 32 βλήματα Aster, δωρεάν ενδιάμεση λύση 2 πολεμικών και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών MEKO 200HN, ενώ συνοδεύεται από βιομηχανική συνεργασία με ελληνικές εταιρείες.

Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορά:

 • 4 FDI HN, με 3 να κατασκευάζονται εγχώρια και την πρώτη έτοιμη σε υπηρεσία μέχρι το 2025
 • Ενδιάμεση λύση με παραχώρηση 2 φρεγατών, διαθέσιμες στις αρχές του 2022, δωρεάν
 • Εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ στην Ελλάδα
 • Μακρόχρονη συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία για τη δημιουργία βιώσιμων οικονομικών οφελών και θέσεων εργασίας

Στόχος της γαλλικής πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι οι δυνατότητες του ΠN θα αναβαθμιστούν για να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες – αναβάθμιση MEKO και ενδιάμεση λύση – και ότι θα προετοιμαστεί και για το μέλλον με τις 4 φρεγάτες FDI HN, με την πρώτη να εισέρχεται προς υπηρεσία στο ΠΝ στις αρχές του 2025 χάρις στην επιτάχυνση του προγράμματος FDI για το Γαλλικό Ναυτικό.

Οι φρεγάτες θα κατασκευασθούν με συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή αξιοποίηση για την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα, ενώ εγγυάται τη μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή 3 φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτό θα διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αυτονομία του ΠΝ και σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο για τα ναυπηγεία όσο και την αλυσίδα εφοδιασμού στην Ελλάδα.

Το προτεινόμενο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας θα καταστήσει δυνατή την οικοδόμηση μιας πραγματικής αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανή να παράγει αρκετές φρεγάτες στη χώρα, και πάνω απ’ όλα να παρέχει  δυνατότητες συμμετοχής  σε αρκετές δεκάδες ελληνικές εταιρείες και αρκετές εκατοντάδες Έλληνες πολίτες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Η Naval Group δεν έχει πει την τελευταία της λέξη για τις ελληνικές [email protected]!

H FDI HN είναι το αποτέλεσμα των καλύτερων τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group και θα έχει φόρτο 32 βλημάτων Aster, με τους οποίους μπορεί να εμπλέξει στόχους σε κάθε κατεύθυνση και να εξασφαλίσει μια ασύγκριτη hit-to-kill δυνατότητα, κάνοντας δυνατή την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επίθεσης κορεσμού. Επίσης, η φρεγάτα έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις τελευταίες απειλές και οι φυσικές και ψηφιακές της υποδομές εγγυώνται μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, που θα διασφαλίσει ότι το Ελληνικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου (UAVs, Cyber, βαλλιστικούς πυραύλους, υπερηχητικούς πυραύλους, απειλές στελθ κάτω ή πάνω από την επιφάνεια του νερού).

To SeaFire όπως θα είναι τοποθετημένο στις γαλλικές FDI

Η FDI διαθέτει 5 βασικές ιδιότητες για τον μόνιμο έλεγχο του εναέριου-θαλάσσιου χώρου:

 1. Το ραντάρ Thales SEAFIRE, το πρώτο πλήρως ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA, παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων και είναι ικανό να ανιχνεύει «αόρατες» απειλές, από ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ έως υπερηχητικούς πυραύλους. Η εκτεταμένη αντιαεροπορική του ικανότητα επιτρέπει την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής  και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών αερομεταφερόμενων απειλών.
 2. Η FDI προσφέρει ολοκληρωμένα ΣΥΣΤHΜΑΤΑ ΠΥΡΟΣ (firing chains) με υψηλή αντιδραστικότητα και απόλυτη ακρίβεια. Οι πύραυλοί της, που συνδέονται με το ραντάρ SEAFIRE, έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να ανταποκρίνονται σε όλους τους τύπους πυραυλικών απειλών, ιδίως υπερηχητικών, και βρίσκονται σε χρήση από το Γαλλικό Ναυτικό αλλά και άλλα ευρωπαϊκά ναυτικά. Εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, ιδίως χάρη στο μοναδικό τους σύστημα καθοδήγησης. Αυτές οι επιδόσεις επιβεβαιώθηκαν από αρκετές εκτοξεύσεις του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού εναντίον υπερηχητικών πυραύλων, οι μόνες που πραγματοποιήθηκαν από ευρωπαϊκό  ναυτικό. Η αυτόματη επεξεργασία που παρέχεται από την TEWA (Threat Evaluation and Weapon Assignment) ενισχύει την απόδοση αυτών των συστημάτων πυρός.
 3. Ένα πoλλαπλών πηγών και πλήρως διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών είναι απαραίτητο στα σημερινά σύνθετα περιβάλλοντα. Τα συστήματα της FDI HN συνδυάζονται από το SETIS Combat Management System, προσφέροντας στο πλοίο μια πραγματική ικανότητα αντιμετώπισης  πολλαπλών απειλών χάρη στην ακρίβεια της απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, η οποία είναι δυνατή χάρη στη συνεκτίμηση  δεδομένων από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.
 4. Η ανθεκτικότητα της FDI HN είναι πολύ καλή χάρη στην τεχνογνωσία της Naval Group και τη μεγάλη προσοχή στο σχεδιασμό. Η ευκολία χρήσης χάρη στις εργονομικές διεπαφές επιτρέπει αξιόπιστη και αποτελεσματική ανάπτυξη όπλων. Αυτή η αξιοπιστία επωφελείται από τα επιχειρησιακά συμπεράσματα του Πολεμικού Ναυτικού από τις φρεγάτες Horizon για αντιαεροπορικές δυνατότητες και τις φρεγάτες FREMM για ανθυποβρυχιακές  δυνατότητες. Η αυτοπροστασία ενισχύεται από το ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου τελευταίας γενιάς. Οι κυβερνοαπειλές λαμβάνονται υπόψη από το στάδιο σχεδιασμού του πλοίου από ένα σύστημα που κάνει το πλοίο εξαιρετικά ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα, καλύπτοντας όλο τον εξοπλισμό και τις λειτουργίες  του πλοίου. Τέλος, οι αρχιτεκτονικές επιλογές καθιστούν τη φρεγάτα πολύ ανθεκτική στην αντιμετώπιση των ζημιών. Το σύστημα πρόωσης, όλα τα κρίσιμα τμήματα επί του σκάφους, τα κέντρα δεδομένων και το τμήμα ελέγχου καταστροφών, έχουν περιορισμένη χρήση, αφού  το πλοίο χωρίζεται σε δύο ζώνες χωρισμένες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.
 5. Το ΠΝ θα επωφεληθεί επίσης από την επίτευξη υψηλής διαθεσιμότητας στα σκάφη με μείωση του λειτουργικού κόστους χάρη σε καινοτόμες τεχνικές λύσεις που προτείνονται όσον αφορά στη δυνατότητα συντήρησης, την ικανότητα των κατασκευαστών να της παρέχουν μοντέλα υποστήριξης υψηλής απόδοσης και εγκαθιστώντας στην Ελλάδα όλες τις δραστηριότητες  υποστήριξης στη διάρκεια ζωής του πλοίου.

ΑΝΑΛΥΣΗ:Φρεγάτες FREMM. Βλήματα ASTER 15/30 και ραντάρ Herakles στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό!

Η FDI HN μπορεί να μεταφέρει ελικόπτερο S-70B ή MH-60R. Επιπλέον, η πλήρης σουίτα σόναρ (τρόπιδας και ρυμουλκούμενο) προσφέρει απαράμιλλη απόδοση ανίχνευσης. Η απόδοσή του υψηλού επιπέδου ενισχύεται περαιτέρω από τη χαμηλή ακουστική της υπογραφή, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την ανίχνευση από ένα εχθρικό υποβρύχιο. Η εφαρμογή της σουίτας σόναρ Thales Captas, σε συνδυασμό με  σόναρ γάστρας, έλαβε το “Βραβείο αριστείας αντι-υποβρυχίων πολέμου Hookem” το 2020 από τον Ναύαρχο που διοικεί τον 6ο στόλο των ΗΠΑ. Τέλος, οι τορπίλες MU90 παρέχουν τη δυνατότητα εξουδετέρωσης οποιουδήποτε τύπου υποβρυχίου στα πιο σκληρά περιβάλλοντα, σε ρηχά ή βαθιά νερά.

Η FDI HN έχει επίσης μια νέα ικανότητα κατά των ασύμμετρων απειλών χάρη σε μια καινοτόμο ιδέα, οργανωμένη γύρω από μια νέα επιχειρησιακή λογική εστιασμένη σε αυτές τις απειλές. Η φρεγάτα διαθέτει ειδικό χώρο, προσφέροντας μια μόνιμη οπτική 360°, μέρα και νύχτα, επιτρέποντάς της να αντιμετωπίσει κοντινές απειλές χάρη στην ταχεία και ασφαλή χρήση θανατηφόρων και μη θανατηφόρων επεξεργαστών.

Επεκτασιμότητα συστημάτων για την εξασφάλιση έναντι των αναδυόμενων απειλών

Κυβερνοεπιθέσεις, οπλισμένα UAV, σμήνη UAV, υπερηχητικοί πύραυλοι, βαλλιστικούς πυραύλους,  UAV, είναι όλες  νέες απειλές των οποίων η απόδοση αυξάνεται συνεχώς. Η  FDI HN θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ακόμη και να ενσωματώσει νέα συστήματα έναντι νέων απειλών, χάρη στις τρομερές δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης που διαθέτει:

 • Πολλές εκ των προτέρων προβλέψεις  έχουν υλοποιηθεί, είτε αφορά ηλεκτρική παρoχή, είτε συστήματα ψύξης, ή ακόμη και θύρες υπόστεγου αποκλειστικά για UAV, ώστε να επιτρέπουν την ενσωμάτωση των νέων δυνατοτήτων.
 • Η ψηφιακή αρχιτεκτονική της φρεγάτας του επιτρέπει να προσαρμόζεται ιδιαίτερα στις εξαιρετικά γρήγορες εξελίξεις και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες τεχνολογίες πληροφοριών. Η ψηφιακή υποδομή προέρχεται από τις τεχνολογίες  των οικονομικών  υπηρεσιών (τράπεζες, ασφάλειες κ.λπ.) και επιτρέπει την επεξεργασία μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων με υψηλές απαιτήσεις αξιοπιστίας και ασφάλειας.
 • Η κατανεμημένη αρχιτεκτονική της φρεγάτας έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει ταχεία, απλή και χαμηλού κόστους επιχειρησιακή εξέλιξη νέων συστημάτων ή λογισμικού, χωρίς να επηρεάζει σημαντικά την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του πλοίου.

Έτσι, η φρεγάτα θα είναι σε θέση να διατηρήσει το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της και να προσαρμοστεί σε αλλαγές σχετικές με απειλές, όπως απειλές στον κυβερνοχώρο και βαλλιστικές απειλές.

Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μελλοντικές απειλές που ενδέχεται να εμφανισθούν στη Μεσόγειο στο κοντινό η απώτερο μέλλον, χάρη στην επεκτασιμότητα των δυνατοτήτων του SETIS, του ραντάρ Sea Fire και των πυραύλων, τις οποίες δεν μπορούν να επιτύχουν οι ανταγωνιστές. Εξοπλισμένη με μια πολύ μεγάλη ψηφιακή χωρητικότητα, θα είναι σε θέση να φιλοξενεί και να εφαρμόζει νέα συστήματα ή λογισμικό χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και τις αναβαθμίσεις τους καθώς εξελίσσονται.

Διαβάστε περισσότερο στο navaldefence.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

311 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
311 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikiforos12

Δεν το λες και κακό. Ότι άλλο εκτός της αμερικανικής πρότασης. Αν ήταν καλή η κορβετα τους δεν θα έπαιρναν ευρωπαϊκό σχέδιο για την δικιά τους.

MareNostrum

Τέλεια…
Προκύπτουν αβίαστα, 2 βασικά ερωτήματα:
1ον… πόσο ;
2ον… μα Cassard ;

Αν αυτή είναι η τελική πρόταση, τι παραπάνω προσφέρουν από Ολλανδία, Γερμανία, ΗΒ & Ισπανία;
3 χρόνια διαπραγματεύσεων για να προσφέρουν Cassard;…
Πάντως ακόμη και έτσι είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή των ΗΠΑ και της LM…
Λεω LM γιατί κάτι ακούγεται για ακόμη μία πρόταση της Gibbs & Cox… εκτός και αν είναι “ράδιο αρβύλα”

Gkalk

Μακρον αμα φερεις ενδιαμεση λυση δυο lafayete (ας εχει και καποιο κοστος) + ενα phalanx πανω στις Belharra θα σου φτιαξουμε αγαλμα στο Συνταγμα. ΕΛΛΑΣ ΓΑΛΛΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Περα απο την πλακα εξαιρετικη προταση αλλα θελουμε να δουμε και τιμη… Προσωπικα καλυτερη ενδιαμεση λυση θα ηταν οι γνωστες ελαφριες κορβετες τυπου la combattante ωστε να σωσουμε και αλλο ενα τμημα του ΠΝ που αιμοραγει δηλαδη αυτων των ΤΠΚ και πυραυλακατων

Stavrogin1

Εξαιρετικό καταπληκτικό πλοίο. Πρόταση με 2-3 σοβαρά μειονεκτήματα.
1. Ανύπαρκτη ενδιάμεση λύση.
2. Ακριβό για το ελληνικό πορτοφόλι. Και ίσως
3. Ερωτηματικά ως προς την διασυνδεσημοτητα του Setis με τα πλοία του στόλου.

GodWasNeverOnYourSide

Η Ελλαδα πρεπει να αντικαταστησει ΑΜΕΣΑ 9 φρεγατες, 7 υποβρυχια και 12 ΚΣΒ.
Το πλοιο που προσφερουν οι Γαλλοι ειναι εξαιρετικο αλλα πολυ ακριβο για μια χωρα
που με 5.5 δις θα πρεπει να κλεισει οσες τρυπες μπορει τουλαχιστον για τα επομενα
4-6 χρονια μεχρι να προκυψει αλλη χρηματοδοτηση…

EgoUeloVenator

Φαινεται να μαθανε το μαθημα με τον υπο-οπλισμο των 8-16 Aster 30 και γιαυτο λενε 32.
Το θεμα ειναι πως δεν ξερω κατα ποσο μπορει να ανταπεξελθει σε κορεσμο αν και το RAM ειναι μια πολυ ευχαριστη πρσθηκη.
Το μονο θεμα οι CASSARD, ΓΙΑΤΙ ΡΕ ΓΑΛΛΟΙ, ΓΙΑΤΙ CASSARD σαν να λενε οτι παραιτουνται! Πραγματικα εξιζει να αποσυρουμε S για αυτες??? Για Target Ship ή Μουσειο, απο κει και περα διαλεγουμε…

Τελικως εχω ελπιδες, εστω κι ελαχιστες, οτι θα δειξουν διαλλακτικότητα για τις , εστω και υπο-οπλισμενες LaFa αλλα δεν νομιζω με Cassard εχουν πολλες ελπιδες(αν οχι καμια)…ΚΥΡΙΩΣ εναντιον Αγγλων και Ολλανδων!

Stelios

Προσφέρουν όλα όσα ζήτησε ο Κ. Καβουλάκος!!!
Με 32 Aster 15 ή Aster30 ή και 12 Aster30 +22 Αster15 με Ram και strales και Αντε Γειά.
Οποιος έχει μάτια διαβάζει τις προοπτικες συνεργασίας και κρίνει

ShadowMan

Ram? Strales??

Scalp_eg

Οχι και έκτακτο.
Αλλού γράφτηκε πριν 10 μέρες ότι θα έχει 32 aster30

Arideas

Εξαιρετικό πλοίο που λόγω aster 30 και ραντάρ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα σε αυτό τον τομέα σε σχέση με τις άλλες προτάσεις με εξαίρεση την F110(σε ότι αφορά το ραντάρ). Ολοκληρωμένο και καλά μελετημένο είναι το πρόγραμμα και οσων αφορά την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή. Και απο γεωπολιτική σκοπιά θεωρώ πως είναι κορυφαία επιλογή λόγω κοινών συμφερόντων με Γαλλία στην μεσόγειο. Δυστηχώς η ενδιάμεση λύση είναι απαράδεκτη και για τον λόγω αυτό στο επιχειρησιακό σκέλος την κατατάσω 2η μετά την Arrowhead με ενδιάμεση τις Type 23. Πλεονεκτήματα της Arrowhead σε σχέση με την Belhara εκτός απο την ενδιάμεση λύση είναι το tacticos, το μεγαλύτερο εκτόπισμα και η εύκολη διαμόρφωση στις ελληνικές ανάγκες και απαιτήσεις λόγω της σπονδυλωτής κατασκευής.

Fiorentino

Τιμή? Λεπτομερής εξοπλισμός? Ωραίες αλλά Άγγλοι και Ολλανδοί καραδοκούν. Μην πω και για τους Αμερικάνους..

Τουλάχιστον 1 FREEM και θα έχουμε συμφωνία… Αλλιώς πρέπει να το παίξουμε δύσκολοι, είναι χρεπια η ενδιάμεση που δίνουν…

Ioannis2

Αφού οι μεταχειρισμένες φρεγάτες είναι δωρεάν όλοι μπορούμε να μαντέψουμε ποιες είναι. Νομίζω ότι η πρόταση είναι αυτή που περιμέναμε. Καλύτερα καμία ενδιάμεση λύση παρά η γνωστή.

TCP

Weakest points of the French offer:

 1. Lack of a launcher that could accommodate quad-packed medium range missiles
 2. Lack of sensors uniformity between FDI HN and upgraded Meko HN
 3. The interim solution adds no value
Poirot

Η πρόταση είναι αυτή που πάνω κάτω γνωρίζαμε. Το πλοίο είναι υπεράνω κριτικής από πλευράς σχεδίασης, τεχνολογίας και ποιότητας όπλων. Κορυφαίες ASW δυνατότητες, επαρκείς ASuW και ικανοποιητικές AAW μιας και αποδεδειγμένα προσφέρεται ο εξαιρετικός Aster 30. Δεν έχουμε μέχρι τώρα επίσημη πρόταση με ανάλογη προσφορά SM-2 πολλώ δε μάλλον iiiC, (πέρα από το υψηλότατο κόστος των τελευταίων). Ποιοτικά η γαλλική φρεγάτα είναι κορυφαία. Από αυτά τουλάχιστον που ως τώρα γνωρίζουμε, μιας και για τα προσφερόμενα όπλα των άλλων προτάσεων γίνονται εικασίες, με εξαίρεση την μάλλον δεδομένη αδυναμία των MMSC να φέρουν SM-2.
Είναι η belharra η ιδανική λύση; Σίγουρα θα ήταν προτιμότερο να έφερε 16 αντιπλοϊκούς και 32 ή 64 βλήματα μέσου βεληνεκούς. Ακόμα καλύτερο θα ήταν αν είχε μεγαλύτερο εκτόπισμα και φυσικά αν μπορούσε να φέρει και MdCN. Ίσως θα έπρεπε αντί 4 SYLVER 50, να έχει 3 και 1 SYLVER 70 για μελλοντική αξιοποίηση. Όχι, δεν είναι ιδανική λοιπόν. Πιθανότατα όμως είναι η κορυφαία ποιοτικά. Περιμένουμε τις υπόλοιπες προτάσεις για να δούμε τι περιέχουν και αν περιλαμβάνουν όπλα όπως οι Aster 30.

Antonis_Loukas

Είναι ιδέα μου ή το άρθρο φαίνεται σαν δελτίο τύπου; Προσωπικά, δεν ξαφνιαζομαι από κάτι που γράφεται. Καιρό τώρα, μιλάω για 32 κελιά όταν κάποιοι επιμένουν σε 16, απουσία CIWS, ecm κλπ… Εντύπωση ότι πάμε σε 32 Aster-30 και όχι μίγμα με mica NG. Η παράδοση είναι πολύ θετικό ότι επιταχύνεται. Αυτό που λείπει, είναι το κόστος και το αν περιλαμβάνεται το strales. Για την ‘ενδιάμεση’, προφανώς δεν συγκλονιστηκα (γιατί το ’22 και όχι φέτος;) και θα περίμενα Lafayette. Ας δούμε τι δίνουν οι υπόλοιποι, ΠΟΤΕ και ΠΟΣΟ και μετά κρίνουμε…

Thlk_29

Σίγουρα η καλύτερη πρόταση όσων αφορά τον Η. Π., τη συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αφού έχουν απ’ ότι φαίνεται έχουν σχέδιο αλλά, έχω κάποιες ενστάσεις – απορίες:

 • Πρώτον, είναι αρκετοί οι 32 Aster όταν οι Ολλανδοί οι οποίοι είναι και αυτοί στην κατηγορία των μικρών πλοίων προσφέρουν περισσότερο οπλισμό;;;
 • Δεύτερον, το σύστημα SETIS πως θα διασυνδέεται με συμμαχικά πλοία και τα υπόλοιπα του στόλου μας;;
 • Τρίτον, τελικά μας κάνει παρόλο που είναι μικρό σε μέγεθος ή καλύτερα να επιλέξουμε ένα μεγαλύτερο πλοίο ( π.χ. arrowhead) ;;;
 • Τέταρτον, ΤΙΜΗ.
 • Πέμπτον και πολύ σημαντικό. Είμαστε σοβαροί; Cassard; Όταν άλλοι προτείνουν ή ολοκαίνουριες κορβετο-φρεγάτες ή αξιοπρεπή μικρής ηλικίας πλοία εμείς θα πάρουμε τις Cassard;;;
 • Έκτον, είναι όντως ρεαλιστικό σενάριο να ναυπηγηθούν οι FDI HN ( και οι περισσότερες από τις προτεινόμενες φρεγάτες) στην Ελλάδα;; Εδώ δεν μπορούν να δουλέψουν καν τα ναυπηγεία μας, θα καταφέρουν να ναυπηγήσουν αυτήν την υπερσύγχρονη φρεγάτα;
 • Και τέλος, πώς θα γίνει η πιθανή συμφωνία και αν θα υπάρξει κάτι αντίστοιχο με τα αμερικανικά FMF;

Υ. Γ. Παρακαλώ μην αρχίσετε να λέτε πως είμαι κατά της FDI και υπέρ κάποιας άλλης γιατί απλώς θέτω κάποια ερωτήματα. Η μόνη πρόταση που θα υποστηρίξω θα είναι αυτή που θα επιλέξει το Π. Ν.

CKfurious

RAM θα έχει??

Τιμούλα?

ECM από τις FREMM??

32 ASTER 30 = 4 A50 SYLVER? A70 ??

Peiratis

Πολύ μπλα μπλα για το τίποτα…

Για τον οπλισμό του πλοίου υπάρχουν λεπτομέρειες;

Και για την ταμπακέρα (κόστος);;

LaserGuide

κλείστε τη συμφωνία
τα άλλα 2 ενδιάμεσης… Τσάμπα είναι
όταν θα τελειώνει ο εκσχρ των ΜΕΚΟ θα βρουν άλλη λύση για αναπλήρωση 2 φρεγατών με αντικατάσταση των 2 ενδιάμεσης λύσης ίσως άλλων 2 εκσχρ ΜΕΚΟ ή ίσως άλλων 2 μπελαρα

Jk7

Ποιο αναλυτικά πράγματα για τον οπλισμό και κόστος δεν έχουμε; Όσο για την ενδιάμεση λύση δεν πάνε να βάλουν και πυρηνικά που λέει ο λόγος στις fdi αν η ενδιάμεση είναι cassard όχι δεν θα πάρουμε,αν κατεβάσουν τουλάχιστον lafayette τότε θα πάμε Γαλλία εκτός και αν ισχύει εκείνη η πρόταση για arleigh burke mini από Αμερική απ’την οποία δεν ξέρουμε και πολλά. ptisi Δημήτρης Κελεπούρης Μπορείς να κοιτάξεις αν ισχύει η δεύτερη πρόταση από Αμερική και να μάθεις λεπτομέρειες;

Jk7
Animades

Είναι “come back” των Γάλλων και μάλιστα πολύ δυνατό . αρκεί να απαντηθούν τα εξής ερωτήματα :

 1. υπάρχει τερματική άμυνα (RAM) ενσωματωμένη στο CMS thetis ?
 2. που θα κυμανθεί το συνολικό κόστος ?
 3. υπάρχει καλύτερη ενδιάμεση λύση ? όπως οι δυο lafayete ελαφρά εκσυγχρονισμένες , που μπορούν ενισχύσουν το Π.Ν. για τα επόμενα 15 χρόνια ?

comment image
Δεν το συζητώ υπέροχο σκαρί και πως του πάει η ελληνική σημαία ….

doublecore

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!

Μια σοβαρή κι ολοκληρωμένη πρόταση από τους Γάλλους, να αφήσουν πίσω τους τον ανταγωνισμό.

Στην φωτογραφία βλέπω RAM, Strales και τους 4 SYLVER οπότε όλα καλά εκεί.

Βέβαια μου δημιουργούνται οι ακόλουθες απορίες :

 • Με τους MdCN τι παίζει, θα είναι κι αυτοί στο πακέτο ;
 • Καλοί οι 32 ASTER αλλά για επιθέσεις κορεσμού που χρειάζονται περισσότερα βλήματα δεν είναι η σωστή επιλογή. Οι SYLVER θα μπορούν να πάρουν διπλούς MICA ή τετραπλούς CAMM ;
 • Δεν βλέπω σε καλή ανάλυση τους τηλεχειριζομένους πύργους πυροβόλων, ελπίζω να είναι όντως εκατέρωθεν του RAM όπως αναφέρεται σε άλλες διαθέσιμες φωτογραφίες από την Naval Group

Κατά τα άλλα…καλώς να ορίσουν !!

Poirot

Σχετικά με τη ναυπήγηση στην Ελλάδα και την συμμετοχή ελληνικών εταιριών και μεταφορά τεχνογνωσίας η πρόταση φένεται να είναι δελεαστική, αν και διατηρώ επιφυλάξεις για την αξιοπιστία ενός προγράμματος εγχώριας ναυπήγησης.
Μεγάλο πλεονέκτημα πάντως είναι οι χρόνοι παράδοσης (θεωρητικοί πάντα).
Και πάμε στην ενδιάμεση λύση. Προφανώς τα αναφερόμενα πλοία είναι πολύ κατώτερα των προσδοκιών. Είναι όμως δωρεάν, διαθέσιμα και παραδοτέα σε επιχειρησιακή κατάσταση σχετικά άμεσα. Μέχρι τώρα ακούμε για ναυπηγήσεις νέων σε βάθος 3ετίας, (θα είναι άραγε τόσο;) ή πλειοδοτούμε σε εξωτερίκευση ευσεβών πόθων. Προσφέρονται type 23; Πόσες, ποιές και κυρίως πότε; FREMM, AB, Tico κλπ μόνο στον ύπνο μας.
Μέχρι στιγμής η Γαλλική πρόταση είναι ικανοποιητική και κυρίως χειροπιαστή. Περιμένουμε την Αγγλική.
Υ.Γ. Υπάρχει πρόταση της Gibbs & Cox ή είναι fake news;

Alex1975

Φτιαχνω ποπ κορν και καφεδια.Ειμαι ετοιμος για ολονυχτια συζητηση…

And20

Ίσως ήθελα περισσότερες λεπτομέρειες στο τί εννοούν με το HN. Αν αυτό που εννοούν είναι κοντά σε αυτό που εννοώ και εμείς οι αναγνώστες της Π&Δ εννοούμε, τότε εννοείται ότι ήμαστε πολύ κοντά στο να υπογράψουμε. Όλα αυτά μαζί με τη βιομηχανική συμπαραγωγή (που φαίνεται αρκετά μελετημένη αλλά φυσικά στην πράξη μένει να δούμε ) και το γεωπολιτικό βάρος της πρότασης, τότε ένα πράγμα ισχύει. Γίνεται καλή διαπραγμάτευση και δόξα το θεό που δεν υπογράψαμε το καλοκαίρι.

Pillars

Καλοδεχούμενη! Δεν διευκρινίζει όμως το αν η μία οκτάδα VLS θα είναι Α70 για μελλοντική αξιοποίηση του MdCN, και το εάν και πόσοι VL Mica NG χωρούν στο πίσω μέρος του πλοίου.

Manolis1

Το θετικότερο στοιχείο της προσφοράς των Γάλλων, εκτός των ίδιων των πλοίων, θα είναι η μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε ελληνικές εταιρείες και όχι απλά λαμαρινοδουλειά για τα ναυπηγεία. Έτσι ελληνικές εταιρείες και πανεπιστήμια θα έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή τεχνολογία αιχμής η οποία θα μας βοηθήσει στο μέλλον να χτίσουμε το “εθνικό” πλοίο και να αναβαθμίσουμε τα υπάρχοντα όπλα μας. Αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την ίδια την Belharra. Η αξία της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα είναι ανεκτίμητη. Το μόνο αρνητικό της Belharra είναι η μη ύπαρξη πυραύλου μέσης εμβέλειας που να τοποθετείται σε δυάδες ή τετράδες σε κάθε κελί. Αυτό βέβαια μέχρι το 2025 σίγουρα θα έχει λυθεί καθώς μέχρι τότε οι Ιταλοί θα έχουν πιστοποιήσει τον camm-er σε δυάδες στον A50 (ποιος ακούει τον CK). Όποτε μπορεί να γίνει μίξη των Aster-30 Camm-er (16 Aster-30, 32 Camm-er ή 20 Aster-30, 24 Camm-er). Ο απλός camm σε δοκιμές ξεπέρασε τα 60 χλμ εμβέλειας (25 χλμ λέει η εταιρεία), δεν θα είναι παράξενο αν ο Camm-er έχει 80+ χλμ εμβέλεια.

LuckyLuke

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε σε αυτήν την χώρα ότι κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα. Προτιμώ να δώσουμε έμφαση σε αξιόλογα πλοία παρά στα πλοία ενδιάμεσης λύσης. Νομίζω ότι είναι συνολικά μια πολύ αξιόλογη πρόταση.

Pan

Αυτή είναι η καλύτερη φρεγάτα.

Yanis83

Το ότι μας μεταβιβάζουν τις φρεγάτες δωρεάν είναι πολύ καλό, θα έχουμε το κόστος χρήσης και εκπαίδευσης , από εκεί και πέρα το πλοίο είναι εξαιρετικό, μένει μόνο να μπουν μελλοντικά quad-packed πύραυλοι στους SYLVER

Tjololo

32 ASTER 15/30….???…..προφανώς σε 4 sylver a50…???

Αυτή είναι η διαμόρφωση που ήθελε το ΠΝ πέρυσι το Καλοκαίρι…..και τώρα μας δίνουν 4 πλοία ενώ πέρυσι 2

Με δεδομένο ότι τα πλοία θα έχουν και RAM, ECM…και πυροβόλο STRALES…ένα μένει….

ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ???

Demetriu

Φαντάζομαι ένα πλατύ χαμόγελο σε όλους τους φίλους της μπελχαρας… ελπίζουμε να τις δούμε με τα Ελληνικά χρώματα σύντομα !

NKDD

Μαλιστα.
4 [email protected] HN σχεδόν στην τιμή των 2!!
Η ενδιαμεση οκ, ψιλό χάλια.
Μην ξεχνάμε ομως αγαπητοί φίλοι οτι η ενδιάμεση είναι ενδιάμεση. Ζητήσαμε πλοία μεχρι να κατασκευαστούν τα καινούρια,οχι για να φτιαξουμε καινουριο ΠΝ. Και εμεις ονειρευομαστε FREMM!! για ενδιάμεση ;Οκ μήπως την είδαμε κι εμεις amaretti ξαφνικά ξυπνήσαμε μετα απο 15 Χρόνια και λεμε φερτε μας και τις Fremm σας.
Εξακολουθώ να πιστεύω οτι η λύση των Arrowhead με type23 ισως ειναι η πιο value for money μαζι με τους Ολλανδούς φυσικά.
Οπως και να έχει πάμε για δυνατό φινάλε αρκεί να μην πάρουμε τα ακατανόμαστα απ την αλλη μεριά του Ατλαντικού

Digenis

Το ξέρουμε το ελληνικό παραμύθι με την καταπληκτική συνεργασία ,η πρώτη έτοιμη το 2025 και 2 δεύτερη το 2029,2031,2031οπως οι ΜΕΚΟ.Ινδιανοι φωνάξτε ζήτω .Ω ρε γαλλε που πας να μπλέξεις,οταν θα εχουν πεσει στο νερο η δευτερη και η τρίτη θα έχουν βγει σε παραγωγη οι Aster block 10 . Τι τραβηξαν οι γερμανοι μηχανικοι για να κατασκευασουν 3 ΜΕΚΟ και 3 υποβρύχια τους ρώτησαν ?

Vk77

Ram τελικά δεν θα έχει?
Cassard τελικώς,ούτε καν Lafayette. Άγγλοι,Ολλανδοί καλύτερη πρόταση έχουν πιστεύω. Η τιμουλα?

Miketran

Ο ελληνικός στόλος διαθέτει πλοία έως και 50 ετών και η ελληνική οικονομία ακόμα προσπαθεί να ορθοποδήσει!
Κατα τη γνώμη μου πρέπει να συμφωνήσουμε στα παρακάτω:
1. Ενδιάμεση Λύση πρέπει να είναι μόνιμη λύση
-τουλάχιστον 15 χρονια σε υπηρεσία =Γερμανία και ίσως Αγγλία
-20+ χρονια σε υπηρεσία = Ισπανία και Ολλανδία
2. Ανάγκες σε ανανέωση στόλου τεράστιες
-νέα υποβρύχια
– αντικατάσταση όλων των S, κανονιοφόρων κλπ στην επόμενη δεκαετία
Συμπέρασμα: έχουμε τεράστιες ανάγκες σε διαφορά μέτωπα με οικονομία έτοιμη για κατάρρευση!! Καλό θα ήταν λοιπόν:
1. Να κοιτάξουμε τη καλύτερη ποιοτική προσφορά σε σχέση με τιμή (Ολλανδία Αγγλία και ίσως Γερμανία)
2. Με τα 5 δις που δίνουμε τι καλύτερο μπορούμε να πάρουμε σε αριθμό πλοίων και ποσό εύκολα η ενδιάμεση λύση μπορεί να γίνει μόνιμη!(ολλανδια, Γερμανία και ίσως Αγγλία)
Με βάση τα παραπάνω οι επιλογές είναι Ολλανδία και Γερμανία, με outsider Αγγλία!
Όχι αλλά παλιά πλοία στο ΠΝ!Οχι όνειρα για πανάκριβες φρεγάτες!!!

Ps. Ήμουν φανατικός υποστηρικτής των belhara!!

Tiriotis

Αχ και να υπήρχε η XL έκδοση με 48 κελιά τι ωραία που θα ήταν? Πάντως και έτσι με ορισμένες τροποποιήσεις μια χαρά είναι και αυτές, ας ελπίσουμε ότι αργότερα θα μπαίνουν 2 πύραυλοι ανά κελί. Όσον αφορά το κόστος σίγουρα θα πρέπει να την φέρουν κοντύτερα στον ανταγωνισμό οι Γάλλοι όμως σε κάθε περίπτωση είναι οι μόνοι που μας στηρίζουν διαχρονικά.

Greg575tpn

Ενα η δυο ram μακρια απο την συμφωνία! Καταπληκτικά νεα!

Fedas

Αν αυτή είναι η τελική πρόταση κατά τη γνώμη μου, ο διαγωνισμός είναι χαμένος για τους Γάλλους. Οι Ισπανοί δίνουν καλύτερο πλοίο με 2 καινουργια πλοία για ενδιάμεση.
Οι cassard λέει τζάμπα… Γελάσανε και οι πετρες για τα πλοία που εντός 2ετιας θα αποσυρθούν ούτως ή άλλως και τι τζάμπα; με 5.5 δις που είναι το τζάμπα.Ειπαμε marketing αλλά ως ένα σημείο.
Οι Γάλλοι αν θέλουν τον διαγωνισμό fremm+gowind αλλιώς ούτε με κυάλια.
Να σημειώσω ότι μέχρι προσφάτως ήμουν υποστηρικτής της belharra.

trig2124

Τι να τους κάνεις τους 32aster30 θες και μέσου βεληνεκούς πυραύλους. Η Belhara είναι αξιόλογο πλοίο αλλά όχι μεγάλου εκτοπίσματος, διαστάσεων και ακριβό. Δεν μπορώ να καταλάβω τη φιλοσοφία των Γάλλων, αντί να πάρουν τις ήδη υπάρχοντες fremm και να τις κουμπώσουν 32 κελία και το seafire και για το δικό τους ναυτικό και εξαγωγές θα είχαν θησαυρίσει και από εμάς και από μελλοντικούς αγοραστές. Τώρα στο θέμα μας:

Η ιδανική επιλογή σε μέγεθος και εκτόπισμα για μας είναι της fremm(είτε γαλλικής είτε ιταλικής έκδοσης, αν κι η ιταλική είναι πιο βαριά).Συνεπώς η ιδανικές επιλογές θα ήταν είτε 1) 4-6 γαλλικές fremm με seafire 8exocet,76strales,4mk41 ή 3Α50 & 1mk41 για 24aster30 & 32camm ,ram είτε 2) 4-6 ιταλικές fremm με τα παραπάνω πλην του seafire(δε νομίζω να το δέχονταν οι Ιταλοί). Όμως επειδή οι γαλλικές fremm δεν βρίσκονται στο τραπέζι μετά και από δική μας βλακεία εν μέρη, πρέπει να πιέσουμε τους Ιταλούς αν έχουν κάνει επίσημη πρόταση ή όταν κάνουν για κατασκευή 4 fremm με τα παραπάνω καλούδια με την προϋπόθεση ενδιάμεσης 2 μεταχειρισμένων fremm(όπως γράφεται σε πολλά site) ή έστω 1 fremm + 1 maestrale.Δεν νομίζω πως δεν μπορούν δώσουν έστω μία fremm όταν έχουν δώσει σε χρόνους ρεκόρ στους Αιγύπτιους.

Miketran

Εγώ που δεν είμαι ειδικός στις λειτουργίες ρωτάω; Τα τουρκικά 214 τα εντοπιζει άνετα;;;;

ultorius

ptisidiastima ΠΤΗΣΗ μπορειτε να ξεκαθαρισετε λιγο την κατασταση? Γιατι ολοι εδω ανηγουν σαμπανιες νομιζοντας πως αναφερεστε σε 32 αστερ 30 και ενδιαμεσα πολεμικα πλοια αλλα των cassard.

mv89

Το πλοίο ως νέα φρεγάτα πολλαπλών ρόλων είναι μια χαρά, αρκεί να μάθουμε την τιμή.
Θεωρώ ότι στην επόμενη 5ετία θα βρεθεί λύση και με τα 2πλά ή 4πλά κάνιστρα, αλλά ακόμα κι έτσι (32 α/α μεσαίας-μεγάλης εμβέλειας + 21 RAM) είναι ικανοποιητική (εννοείται με ECM, Strales).

Σημαντικό επίσης το ότι η 1η έρχεται 2025, οι υπόλοιποι ανταγωνιστές δε βλέπω να παραδίδουν πλοίο πριν το 27.

Οκ οι Cassard μου ανάβουν τα λαμπάκια αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι μας τις δίνουν ΑΜΕΣΑ (που υποτίθεται μας καίει) ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ μέχρι να έρθουν οι νέες φρεγάτες και μετά πέταμα, και όχι ως λύση που την κρατάμε για άλλα 15 χρόνια. Ίσως αμα δουν οτι πάνε να χάσουν το συμβόλαιο να τους πιέσουμε λίγο ακόμα να δώσουν με κάποιο αντίτιμο upgraded Lafa ή Fremm με leasing.

Αν λάβουμε την τεχνογνωσία που όντως μας υπόσχονται, ίσως να μπορέσουμε μετά να ναυπηγούμε εγχωρίως μόνοι μας ή σε συνεργασία μαζί τους πλοία μικρότερου μεγέθους για να συμπληρώσουμε σε αριθμούς, όπως Gowind ή EPC corvettes.

Ας κρίνουν την πρόταση οι αρμόδιοι σε σχέση με Ολλανδικές και Αγγλικές, πάντως σίγουρα πρόκειται για κανονική φρεγάτα υπερσύγχρονη, οπότε την προτιμώ 1000 φορές από τη ΜΗ-φρεγάτα της LM. Απλά ελπίζω και προσεύχομαι, στη LoR που έφυγε πριν 2-3 εβδομάδες να ζητάμε γενικά Φρεγάτα Πολλαπλών Ρόλων με συγκεκριμένα specs και όχι ονομαστικά MMSC, μήπως και συνειδητοποιήσουν οι Αμερικανοί ότι πρέπει να προτείνουν καλύτερο πλοίο αν θέλουν να πάρουν το διαγωνισμό.

massey-ferguson-65

Καλή η πρωταση αλλά με 2 αστερίσκους….
1) πολύ παλιές φρεγάτες για ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ
2 ) ελιψη πυραύλων σε δυαδες,τριαδες, τετράδες….
Πολύ σημαντικό μειονέκτημα σε επιθέσεις κορεσμού
Αλλά κατά τα άλλα καλά

kK19641970

Η πρόταση κατά την γνώμη μου είναι πολύ καλή ,όχι μόνο για τις δυνατότητες του πλοίου αλλά και για την αναβάθμιση ,στην ουσία αναγέννηση της Ελληνικής αμυντικής ναυπηγικής βιομηχανίας και εμπλοκής Ελληνικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Εάν ισχύσουν αυτά που διαβάζουμε οι Ελληνικές εταιρίες που θα συμμετέχουν θα απογειωθούν.

” Η Naval Group θα συνεργαστεί ακόμη με εκπαιδευτικά ιδρύματα, ακαδημαϊκές σχολές, για την ανάπτυξη τεχνικών μαθημάτων, για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων. Ήδη η συνεργασία με 3 ελληνικά Πανεπιστήμια είναι καθ’ οδόν”. Εάν δούμε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας από τα γνωστά παρτάλια συγκεκριμένων χώρων για την εισβολή του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστών στα Πανεπιστήμια ,οφείλουμε όλοι εμείς οι σωστά σκεπτόμενοι πολίτες να τους δείξουμε την πόρτα εξόδου από την πολιτική και γιατί όχι από την χώρα.

Alex1975

διαβαζω ξαναδιαβαζω βλεπεται πουθενα συστημα ciws γιατι εγω δεν βλεπω, δεν βλεπω υποστρατηγικους πυραυλους που πολλοι τους θελανε. Δεν βλεπω ουτε Mica ng καλα για camm er ουτε συζητηση. Αληθεια τι βλεπετε? Εγω βλεπω ενα πλοιο το οποιο πρεπει να ειναι εξαιρετικο, ενα κορυφαιο ρανταρ δεν μιλαει πουθενα για strales και 32 κορυφαιους αντιαεροπιρικους πυραυλους. Και κορυφαια σοναρ βεβαια για να μην αδικω. Ως εκει τιποτα παραπανω? Οι ολλανδοι μεπολυ λιγοτερα λεφτα με πολυ ανωτερη ενδιαμεση λυση σου προσφερει πλοιο με δυο ρανταρ κορυφαια 2 ΜΚ-41 με δυνατοτητα 64 πυραυλων αρχικα αλλα και 128 ιδιο συστημα μαχης με το τωρινο που εχει το ναυτικο με sea ram με strales με με με με. Και δεν μιλαω για τα βρεττανικα εκει παμε σε αλλο επιπεδο κανινικα. Αλλα ξεχασα θα ερθουν οι Γαλλοι να μας σωσουν αμα γινει κανα κακο…

dimitrisx

Διαβάζω μέσα στα πλεονεκτήματα, την ευκολία να παρακολουθήσει τις τεχνολογική εξέλιξη των απειλών, και μου έρχεται να βάλω τα γέλια, με τις αναβολές και την καθυστέρηση από μεριά μας του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ, που από εκσυγχρονισμο μέσου ζωής θα πάμε σε εκσυγχρονισμό ίσα, ίσα για να παραμείνουν ενεργά τα πλοία μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης τους. Σε λίγο θα είναι ασύμφορη η όλη διαδικασία. Μάλλον δεν μας ξέρουν αρκετά οι Γάλλοι!

agregorio

Λες και το άρθρο γράφτηκε από τους Γάλλους. Advertorial…

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ενδιάμεση Λύση, ας “ξεχάσουμε” τις Karel Doorman, ας ζητήσουμε 2 Holland Class OPV

Πριν λίγες μέρες, είχαμε εξηγήσει γιατί η ολλανδική πρόταση SIGMA 11515HN είναι μια σχετικά ώριμη λύση, με συστήματα που υπάρχουν σε λειτουργία ή πρόκειται...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 May

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Δεκέμβριος 2020

Αγορά 4.49

Related News

Οι Αμερικανικές ΕΔ θέλουν να κρατήσουν τους στρατιώτες τους νέους και μάχιμους με ειδικό φάρμακο

Η Διοίκηση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOCOM) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές ενός αντιγηραντικού φαρμάκου το επόμενο έτος, ανέφερε το Breaking Defense,...

TCG Ufuk: Έτοιμο για υπηρεσία το πλοίο συλλογής πληροφοριών της Τουρκίας

Στις 9 Φεβρουαρίου 2019 το Τουρκικό Ναυτικό καθέλκυσε το πλοίο εκπαίδευσης δοκίμων “TCG Ufuk” (A591), το οποίο αναφέρεται ως “πλοίο συλλογής πληροφοριών” στον Τύπο...

Καλημέρα και καλή δύναμη!

Καλημέρα και καλή δύναμη στο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, στους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στους ανθρώπους...