Tηλεφωνική συνομιλία του Ν. Δένδια με τον πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου

10
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Tηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβυής Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa) είχε χθες βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σάλεχ είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών και με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, όταν επισκέφθηκε την Αθήνα, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συζήτηση εστιάστηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη και στις πρόσφατες εξελίξεις, καθώς και στις προοπτικές δημιουργίας συνθηκών που θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ειρηνική, πολιτική επίλυση της κρίσης, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Προς τούτο, τονίστηκε η σημασία ορισμού νέου Ειδικού Απεσταλμένου του ΓΓ ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν.

Οι κ.κ. Δένδιας και Σάλεχ επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ των Συμπερασμάτων του Βερολίνου, τονίζοντας την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων και κατάπαυσης του πυρός. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να τονίσουν τον ανυπόστατο και αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου, σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Σάλεχ ανέλυσε το σχέδιο οκτώ σημείων που έχει προτείνει και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι τρεις επαρχίες της Λιβύης καθώς και τον ορισμό Επιτροπής απαρτιζόμενης από εμπειρογνώμονες και διανοούμενους και επιφορτισμένης με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Το σχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στα τέλη Απριλίου και έχει αποσπάσει πολλές δηλώσεις υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα.

Σημειώνεται ακόμη ότι η ανωτέρω επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την συνομιλία του Ν. Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ (Richard Norland) και εντάσσεται στο πάγιο ενδιαφέρον της ελληνικής διπλωματίας για τις εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου, αλλά και στον ενεργό και εποικοδομητικό της ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στην Λιβύη, τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση επίλυσης της λιβυκής κρίσης θα είχε θετικές επιπτώσεις όχι μόνο στον σκληρά δοκιμαζόμενο λιβυκό λαό, αλλά και στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ν. Σταμούλη


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
RowanTarkan1SAABviper3000addokimos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
viper3000ad
Member
Noble Member
viper3000ad

Αυτό σημαίνει να μην βάζεις κομματικούς να κάνουν την δουλεία επιστημόνων. Τώρα…καληνύχτα μας .

Ilias_Skaltsiotis
Member
Famed Member
Ilias_Skaltsiotis

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης, φωνάζω :
ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ Α. ΣΥΡΙΓΟ ΥΠΕΞ !!!!
Και επιστήμονας, ειδικός επί του θέματος είναι και πολιτικός/βουλευτής, δλδ τι ψάχνουν να βρούν??

viper3000ad
Member
Noble Member
viper3000ad

Έτσι ! Μα είναι και ένα υπουργείο με αναπληρωτή υπουργό, 2 υφυπουργούς και 4 γενικούς γραμματείς. Ο Συρίγος δεν θα χωρέσει. Τουλάχιστον αυτός είναι και σχετικός, δεν είναι ούτε ορθοπεδικός ούτε ηλεκτρολόγος. ΕΛΕΟΣ

dokimos
Member
Trusted Member
dokimos

εδώ οι Τούρκοι τους σκοτώνουν και αυτος τους λέει για ειρηνική λύση αλλά Τουρκα
κατώτερος των περιστάσεων για άλλη μια φορα ασε μας κυρ. ΥΠΕΞ

Tarkan1
Member
Tarkan1

His Libya policy has collapsed. A phone call to a man in Libya will not benefit anything. Israel and Egypt wants to peace with Turkey. You never know We might sign similar agreement with them in near future. You will have to come to me in my terms. Dont walk around waste your time. We spend money and blood in Libya. You spend nothing You will get nothing.

dokimos
Member
Trusted Member
dokimos

who said that YENI SAFAK HAMPER?

viper3000ad
Member
Noble Member
viper3000ad

Congratulations on the simple logic, have you asked the Russians about Libya? grin

Tarkan1
Member
Tarkan1

In Libya we are with legitimate government smile They have to ask us.
otherwisecomment imagecomment image

Rowan
Member
Member
Rowan

Tarkan1Tarkan1 comment image
Nα ζήσουμε να τους ξεχάσουμε.
Με αγάπη Rowan

SAAB
Member
Noble Member
SAAB

Χρη σιγάν ή κρείσσονα σιγής λέγειν.
Πρέπει να σωπαίνεις ή να λες κάτι καλύτερο από τη σιωπή.

Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος