29.4 C
Athens
Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους...

ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΑ και ΑΓΕΝ, Τρεις Αρχηγοί Επιτελείων μαζί , και κοντά τους ο Αρχηγός Στόλου. Ναι, στη βολή της SST-4…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

Η φωτογραφία ανοίγματος του άρθρου θα λέγαμε πως είναι χαρακτηριστική. Οι 3 από τους 4 αρχηγούς των Επιτελείων, πάνω σε ένα πλοίο του ΠΝ, λίγο πριν γίνουν βολές. Δεν λέει κάτι αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις έριξαν πυραύλους σε ένα παροπλισμένο πλοίο, έριξαν και μια τορπίλη, όλα καλά. Υπάρχει κάποια σημειολογία πέρα από αυτό; Εμείς κάτι είδαμε…

Οι Τούρκοι εισβολείς που θα γίνουν barbeque, αλλά μας ξέφυγε ο γενικευμένος πόλεμος σε περίπτωση πρόκλησης

Τους επόμενους μήνες τα πράγματα είναι, όπως και να το κάνουμε, δύσκολα. Το ΠΝ, το ΓΕΝ και φυσικά ο ΑΓΕΝ (φυσικά μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ και τους άλλους Αρχηγούς), θα πρέπει να διαχειριστούν πιθανότατα μια ελληνοτουρκική κρίση σε θαλάσσια περιοχή, που το ΠΝ μέχρι σήμερα δεν είχε στα σχέδιά του. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ΑΓΕΝ με το Επιτελείο του, πρέπει να σχεδιάσει και να πάρει τις αποφάσεις για το πως θα είναι το ΠΝ τα επόμενα 5, 10, αν όχι 20 ή 30 χρόνια. Πάμε στο πρώτο. Και σοβαρότερο…

Καλοκαίρι 2020, ή θα “απογειώσουμε το ΠΝ, ή θα το καταργήσουμε, δεν έχει κάτι “ενδιάμεσο”. Όλες οι εξελίξεις για [email protected], LCS, Arleigh Burke, MEKO200HN, MH-60R, τορπίλες κοκ

Το Σεπτέμβρη η Τουρκία έχει κάνει σαφές πως θα πάει στην περιοχή που έχει ορίσει το τουρκολυβικό Μνημόνιο, και θα κάνει έρευνες. Η Ελλάδα έχει κάνει σαφές πως αυτό, η Τουρκία, ΔΕΝ θα το κάνει. Συνεπώς, η Ελλάδα θα κάνει ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ. Τι σημαίνει αυτό; θα κάνει χρήση των πολεμικών της μέσων. Που μεταφράζεται, πως το ΠΝ μας, θα κάνει αυτά που πρέπει. Τι θα κάνει; οι φωτογραφίες από τις ασκήσεις ήταν μάλλον ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Όλοι μιλούν για την ανάγκη ενίσχυσης του ΠΝ, AN όμως παρθούν “δύσκολες” αποφάσεις, αγοραστούν νέα πλοία, έρθουν ΑΒ ή Tico, με μεγάλο κόστος, θα στηρίξουμε;

Φυσικά, το ΠΝ δεν θα πολεμήσει μόνο του, όπως παραλίγο να γίνει στα Ίμια. Θα είναι δίπλα του όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως πολύ ξεκάθαρα είπε ο ΑΓΕΕΘΑ πριν λίγες μέρες. Δηλαδή, δεν θα ανταλλάσουμε κανονιές με τα 76άρια νότια της Κρήτης, και στην ΠΑ θα είναι “χαλαροί”, ενώ στον ΕΣ θα αναμένουν το μεσημεριανό. Σημαίνει πως τα F-16 θα είναι έμφορτα, τα Mirage στη διασπορά, και στον ΣΞ τα τεθωρακισμένα, με φόρτο μάχης, εκεί που πρέπει. Απευχόμαστε το σενάριο. Αναζητούμε μόνο την Ειρήνη. Αν αλλά αν χρειαστεί πρέπει να ξέρουμε πως μπορούμε να πάμε στην τρέλα. Για να υπερασπίσουμε την Πατρίδα (δύσκολος όρος σε εποχές πολιτικής ορθότητας).

Η νέα ηγεσία στις Ένοπλες Δυνάμεις

Στο “δεύτερο” τώρα, στον σχεδιασμό του “Μέλλοντος”, ο ΑΓΕΝ μαζί με τον ΑΓΕΕΘΑ θα είναι μάλλον αυτοί που θα ορίσουν τη Μοίρα του ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες. Το έχουμε ξαναγράψει, το ΠΝ ή θα πάρει νέα πλοία άμεσα ή θα πάψει να υπάρχει. Ο ΑΓΕΝ, με την στήριξη του ΑΓΕΕΘΑ αλλά και των άλλων δυο Αρχηγών, θα οδηγήσει το ΠΝ στην επόμενη μέρα. Είμαστε Ναυτικό, Νησιωτικό Κράτος, με τεράστια ΑΟΖ και εχθρικό, αναθεωρητικό γείτονα. Χρειαζόμαστε πλοία, σύγχρονα και ικανά. Όπως χρειαζόμαστε ισχυρές και σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτό ή θα το καταλάβει όλος ο πολιτικός κόσμος, είτε απλά θα πρέπει να γίνει πολιτικός κόσμος σε μια τουρκική επαρχία. Μπορεί κάποιους να τους βολεύει. Εμάς όχι.

Σαφές μήνυμα από το ΠΝ:”Αν χρειαστεί, σας έχουμε και με τορπίλες SST-4″

 

Ξέρουμε πως στα σχόλια που έγιναν στο παραπάνω άρθρο, κάτι δεν κατάλαβαν καλά οι αναγνώστες μας. Πίστεψαν πως η χρήση παλαιών πυραύλων, και παλαιάς τορπίλης, είναι δείγμα ηττοπάθειας. Απόδειξη εγκατάλειψης, αποτυχίας του συστήματος. Δυστυχώς από πολλούς δεν έγινε αντιληπτή η σημειολογία της άσκησης. Ούτε η περιοχή που επιλέχθηκε, ούτε η παρουσία των αρχηγών, ούτε η χρήση του 214ΗΝ με τορπίλη, έστω και παλαιά. Θα πούμε πως η χρήση της τουρκικής SST-4 το 2018 έγινε στον Εύξεινο Πόντο, κι όχι στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο. Ας ψάξουν οι αγαπητοί μας αναγνώστες να δουν τι έχει γίνει στο παρελθόν με ασκήσεις τορπιλών στο τουρκικό ναυτικό. Ευτυχώς υπάρχει το Google.

Η τουρκική τορπίλη AKYA θα μπει σε παραγωγή φέτος

Στην δική μας περίπτωση, το μόνο που δεν διαβάσαμε στα σχόλια ήταν πως η τορπίλη έφτασε στο στόχο κωπηλατώντας, και την τελευταία στιγμή την έσπρωξαν τα ΟΥΚ προς τον στόχο. Μια παλιά τορπίλη, που δεν έχει ενεργή καθοδήγηση, αλλά κατευθύνεται παθητικά προς τον στόχο, δεν κάνει εντύπωση; προς ένα στόχο, που είναι απλές λαμαρίνες, χωρίς τίποτα να λειτουργεί επάνω του. Δεν γράφουμε κάτι άλλο, απλά λέμε ότι ας σταματήσουμε τους αυτο-οικτιρμούς. Επίσης, θα συνεχίσουμε να εγκρίνουμε όλα τα σχόλιά σας, όσο κι αν “διαφωνούν” με τη θέση μας, εκτός από τα πραγματικά προσβλητικά.

Ερντογάν: «Θα εισβάλουμε ξανά στην Κύπρο αν χρειαστεί»

Δεν θα πούμε ούτε πολλές λεπτομέρειες για τις συντονισμένες προσπάθειες της ΠΑ και του ΠΝ να κρατήσουν μακρυά τα αδιάκριτα μάτια των τουρκικών CN235 αλλά και τουρκικής φρεγάτας. Γενικά, η άσκηση πριν λίγες μέρες ήταν μια εξαιρετική περίπτωση πλήρως επιτυχημένης άσκησης, όπου τα πληρώματα εκπαιδεύτηκαν στις διαδικασίες, ενώ αποδείχτηκε ότι ακόμη και πολύ παλιά όπλα αποδίδουν εντός των παραμέτρων τους.

Αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα κερδίσουμε κύριε Ερντογάν

Το πιο ενδιαφέρον για εμάς, είναι η συνύπαρξη των τριών Αρχηγών, καθώς και του Αρχηγού Στόλου, πάνω στη φρεγάτα. Εμείς ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά το ξέρουν και οι φίλοι μας στην ανατολική πλευρά του Αιγαίου. Είναι μια δυνατή ομάδα (μαζί με τον ΑΓΕΣ που λογικά απουσίαζε), και όταν χρειαστεί, ΑΝ χρειαστεί, θα κάνουν αυτό που πρέπει. Ελπίζουμε να τύχουν της απαραίτητης πολιτικής και οικονομικής στήριξης στο έργο τους. Πριν να είναι αργά.

 

 

 

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -

53 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
53 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lefteris

Όλα τα σχόλια (μου; ) είναι πάντα υπό έγκριση κι όταν έχουν πολιτική (όχι κομματική) χροιά πάνε άπατα. Και κάποιοι μηδενάκιδες σε posts ρίχνουν αρνητικές με το κιλό.Οπότε αυτό το “θα συνεχίσουμε να τα εγκρίνουμε” είναι εύθυμο.
Δεν πειράζει, υγεία να έχουμε και ελευθερία έκφρασης. Δημοσιογράφο της Πτήσης να το έχει αποφασίσει δεν το διανοούμαι, είναι η ευκολία όσων έχουν νοοτροπία facebook.
Μέχρι το banαρισμα, συνεχίζω το συνήθειο εδώ μέσα.

geodim

Πας οιωνος αριστος, αμυνεσθαι περι πατρης.

Pedantic

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης… Είναι από την Ιλιάδα. Δεν είναι πάς … Συγνώμη φίλε μου.

CKfurious

Ανήκοντας σε αυτούς που κριτίκαραν τη βολή δεν νομίζω πως κανένας από εμάς έγραψε πως η βολή μιας αρχαίας τορπίλης είναι δείγμα ηττοπάθειας  Το ίδιο και για τις βολές Maverick Η κριτική εστιάζεται στο ότι οι βολές αυτές για άλλη μια φορα κατέδειξαν την έλλειψη αντιστοιχων σύχρονων οπλων με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποτρεπτική ισχύς της χώρας Η συστηματική και μεθοδική καθυστέρηση στη προώθηση κρισιμων εξοπλιστικών προγραμμάτων χαμηλού κόστος αλλα μεγάλης συμβολής στην αποτροπή όπως η FOS των M2000/AM39/MICA/SCALP και οι τορπίλες από πολλούς μονο τυχαία δεν εκλαμβάνεται Δυστυχώς η πολιτκή ηγεσία έχει αποφασίσει να συμβιβαστούμε με τους γείτονες  Από τη μια το φοβικό… Read more »

Lefteris_K

ζουμερό άρθρο αλλα εγώ κρατώ αυτό: ¨Αναζητούμε μόνο την Ειρήνη. Αν αλλά αν χρειαστεί πρέπει να ξέρουμε πως μπορούμε να πάμε στην τρέλα. Για να υπερασπίσουμε την Πατρίδα”

κάποια στιγμη η πολιτική ορθότητα θα πρέπει αυτό και τιποτ’αλλο

p270

Δηλαδή πρέπει να είμαστε χαρούμενοι με την βολή τις απαρχαιωμένος τορπίλης;
Πρέπει να είμαστε οκ με το ότι τα 314 δεν έχουν σύγχρονες τορπίλες
Αλήθεια ο ΕΣ με τι τρόπο θα βοηθήσει το ΠΝ στο Αιγαίο η στην Μεσόγειο;
Θα κάνει εισβολή μήπως στον Έβρο;
Όσο και αν θέλετε να ωραιωποιησετε τα τις ασκησης δυστυχώς δεν γίνεται

harval

Εχουμε και νεώτερες τορπίλες και πυραύλους. Το θέμα είναι τι κάνεις με το αρχαίο. Το πετάς ή το χρησιμοποιείς για κορεσμό.? Ο στρατός ξηράς θα μπεί στην Ανατολική Θράκη. Μπορεί να το κάνει. Οταν θα χάνουμε ΑΟΖ λόγω αρχαίων πλοίων (και ίσως και κανα Καστελόριζο) καλό θα είναι να έχουμε καταλάβει κάτι για να το ανταλλάξουμε.

Vas

Όταν εννοείς και νεώτερες τορπίλες λες τις SUT mod 0;; Γιατί άλλες δεν υπάρχουν. Την ίδια ηλικία έχουν, με τις SST-4 να μπαίνουν σε υπηρεσία το 1980 και την SUT mod 0 να παραλαμβάνεται αρχές του 80 από το Π.Ν. Τώρα για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, πέρα από τον αρχαίο Sea Sparrow έχουμε και το σύγχρονο ESSM που το φέρουν μόνο οι 4 ΜΕΚΟ από 16 κομμάτια αλλά και αυτές αμφιβάλω αν μπορούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του, σίγουρα πάντως το παλιό σύστημα μάχης των ΜΕΚΟ και οι αισθητήρες του δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν επιθέσεις κορεσμού, μέχρι δύο ταυτόχρονες… Read more »

harval

Ακριβώς οπως τα λες. Αν περιμένουμε απο SST-4 και λίγο καλύτερες SUT καήκαμε. Αν περιμένουμε απο Sea Sparow ομοίως,αν περιμένουμε απο Maverick μια απο τα ιδια.. Οι Meko οριακα στέκονται. Για “S” και La Combattante γελάμε κλαίγοντας,Αφου λοιπόν γνωρίζουμε ότι αυτά είναι αστεία και αρχαία όπλα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε πλήρως για κορεσμό.Αυτά έχουμε. Ωστε να προλάβουμε να χρησιμοποιήσουμε τα λίγα και καλά που έχουμε (ή εστω αυτά που κάνουν την διαφορά) όπως Scalp,Exosset,Mica,Iris,Harm,JSOW,Aim 120 C-5,C-7,Patriot,Leo Hell,Super Vita,214(έστω με SUT). Άλλωστε τελειώνεις την τοποθέτηση σου με την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού Δυστυχώς θα αμυνθούμε με ότι έχουμε. Μεχρι Σεπτέμβρη -Οκτωβρη ουτε… Read more »

Animades

θα επαναλάβω οτι παρά την μεγάλη παρένθεση στους εξοπλισμούς , και τα όποια λάθη , έχουν γίνει και πράγματα στην σωστή κατεύθυνση , όπως η απόκτηση των νεότερων υποβρύχια μας . Αυτή την στιγμή (την δύσκολη ) που μάλλον δεν υπάρχει σάλιο ούτε για τις Αδελαίδες , Στο Αιγαίο οι Ελληνες διαθέτουν τα υποβρύχια που πρέπει… Το θέμα των νέων τορπιλών είναι βέβαια τεράστιο αλλά τά Υποβρύχια “που γέρνουν ” είναι ακόμα και με τις παλιές τορπίλες ασύγκριτα καλύτερα αυτή την στιγμή από αυτά του “καλού ” γείτονα μας ,είναι πραγματική δύναμη αποτροπής αλλά και άν η ώρα έλθει ,… Read more »

Last edited 1 month ago by Animades
GK21

Δεν θα μπω στην ουσια του αρθρου σας.Κατα βαση διαφωνω,γιατι τα περισσοτερα που αναφερει ειναι ευχολογια γυρω απο το τι ελπιζουμε οτι θα γινει και οχι για το τι θα γινει στη πραγματικοτητα.Αυτο ομως που οφειλω να κανω ειναι να σας δωσω συγχαρητηρια για την ειλικρινη προσπαθεια που κανετε για να κρατησετε το ηθικο ολων μας οσο γινεται πιο ψηλα.Και το δικο μας,και το δικο σας.Εστω και μεσα απο μια φωτοφραφια ενος πτεραρχου,ενος ναυαρχου και ενος στρατηγου,πανω σε ενα πλοιο 40 ετων,να παρακουλουθουν τη βολη μιας τορπιλης επισης 40 ετων.Και παλι μπραβο για την προσπαθεια και απο ‘κει και περα… Read more »

Koulis

Είναι κρίμα τόσο δηλητήριο εναντίον της Πτήσης, αλλά και της Πατρίδας, να πηγαίνει χαμένο από τα σχόλια μερικών. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική κοινότητα.

viper3000ad

Αφήστε την ιατρική κοινότητα ήσυχη παρακαλώ.

kub

Όπως ρώτησα κάπου αλλου: ένα σενάριο υποθετικό. Βλεπουμε ο γείτονας έχει διασπείρει τις δυνάμεις του κυκλωτικά. Από την άλλη αναρωτιέμαι μήπως αυτή είναι η αδυναμία του. Αυτή τη στιγμή έχει νότια μας 4 με 5 φρεγάτες, ένα μεγάλο ποσοστό της ναυτικής του δύναμης, ίσως κάποια υποβρύχια και δύσκολη αεροπορική κάλυψη. Τι απαιτειται από ένα αεροπορικό κύμα για να βγάλει αυτή τη δύναμη εκτός? Είναι κάτι που μπορεί να γίνει εντός μιας ώρας από τη μισή ΠΑ ενώ η άλλη μισή είναι σε επιφυλακή? Η αναμενόμενη αντίδραση τους είναι να σηκωθεί ό,τι μπορεί από απέναντι να κατευθυνθεί επίσης νότια μας, αφήνοντας… Read more »

Last edited 1 month ago by kub
MPAMPIS

Είμαστε βέβαιοι οτι η τορπίλη ειναι SST-4;;;

MPAMPIS

Πρόσφατα δεν εγινε ενα software update στο Isus στο Πιπίνος;
Γιατι η τορπίλη πάει τοςο αργά ( εωσ 11km 35kn η sst-4) και κυρίως γιατι σε 1 μέτρο βάθος για ενα πλοίο που έχει τουλάχιστον 5 μέτρα βύθισμα…
Εμενα τορπίλη για selfie μου φαίνεται…..
Σε καθε περίπτωση οι Τούρκοι έλαβαν το μήνυμα…….

Daidalos

Το θέμα της ταχύτητας των 10 κόμβων περίπου έκανε εντύπωση. Η SST4 κατευθύνεται κυρίως ενσύρματα, μέσω οδηγιών από το ΚΠΜ του υποβρυχίου. Προφανώς και δεν χρησιμοποιήθηκε η παθητική καθοδήγηση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει άμεσα να παραγγελθούν νέες τορπίλες, με πρόβλεψη για ενδιάμεση λύση.

G...

Αντι να ωραιοποιουμε την κατάσταση καλο θα ηταν να γίνεται κριτικη ως προς την ανικανοτητα της καθε κυβερνησης να δωσει μερικα εκατ για μερικες τορπιλες οταν μάλιστα τα δινουν ευκολα για αχρηστα πραγματα. Η δε δικαιολογια για τον νομο βενιζελου ειναι τουλάχιστον γελοια οταν εδω και τοσα χρονια θα μπορουσαν να τον εχουν αλλαξει.

Tango.Alpha

Να κοιτάξουμε και λίγο το θέμα της επαγγελματικής αρτιότητας των στελεχών. Στα Ιμια δόθηκε εντολή, από την πολιτική ηγεσία, να καλυφθούν με δυνάμεις και οι δυο νησίδες και δεν εκτελέστηκε από τη στρατιωτική, μαζί με άλλα λάθη και δικαιολογίες – όπως η έλλειψη προσωπικού.

Καλές οι φωτογραφίες αλλά ακόμα καλύτερα να γνώριζαν και να είχαν συμφωνήσει συγκεκριμένες διαδικασίες συνεργασίας.

Astrachan

Θα πολεμήσουμε με ότι έχουμε:
Άρματα μάχης χωρίς αντιαρματική προστασία…
Απαρχαιωμένα ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ…
Φρεγάτες S υπό απόσυρση…
Υποβρύχια χωρίς σύγχρονες τορπίλες…
Απέναντι υπάρχουν από UCAV. μέχρι βαλλιστικά όπλα…
Ένα μόνο δεν υπάρχει: η τρέλα και η ανδρεία του Έλληνα.
Εκεί στην πρώτη γραμμή με τον πυρρίχιο..

Αγαπητή πτήση δεν γραψαμε αρνητικά σχόλια για την SST αλλά πρώτον για τον τροπο που έγινε η παρουσίαση δλδ βολή μιας αρχαιολογίας που ο αντιπαλος γελάει και δεν νιώθει κάποιον φόβο το αντίθετο μάλιστα φανηκαμε γελοιοι ( δεν θα γινότανε το ίδιο όμως με εναν Exocet mm40) και δεύτερον οι ένοπλες δυνάμεις απο το 2006 ,δεν έχουν αγοράσει όχι σφαίρα αλλά ουτε κορδόνια.ειλικρινα αν χαθεί κομματι εθνικού εδάφους ποιος θα στηθεί στον τοίχο;αν είναι για επιδόματα λεφτοδεντρα υπαρχουν και φυτρώνουν και γρήγορα για την άμυνα ουτε βίδα.ο τούρκος απο τα παλιά χρόνια φοβάται ενα πράγμα…την ισχύ.

Last edited 1 month ago by efialtis1971
Astrachan

Και ένα μήνυμα για τους πολιτικάντηδες επειδή αρχίσανε ήδη τα τηλέφωνα στο σουλτάνο…
Είναι νωπά τα λόγια της Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη κατά την υποδοχή Καρόλου Παπούλια ως εκλεγμένου ΠτΔ…
Νέα Ίμια ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΥΠΑΡΞΟΥΝ.
Οι ΕΔ θα πράξουν το καθήκον στο ακέραιο

Christosv

Μην ορκίζεσαι ότι εντολή πάρουν θα ακολουθήσουν… 80% ξέρουμε ήδη ποια θα είναι.
Όσο για την δήλωση έχει δίκιο έπονται χειρότερα των Ιμίων.

ANDREW

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω σε ένα σημείο. Όχι, την ειρήνη όπως την ορίζουμε τις τελευταίες δεκαετίες δεν πρέπει να θέλουμε. Πόλεμο πρέπει να θέλουμε, χωρίς να το πάμε όμως τελείως ιμπεριαλιστικά. Και τι εννοώ με αυτό. Η μακροχρόνια ειρήνη υπνωτίζει, σε βάζει σε λήθαργο, δεν σε κρατά σε εγρήγορση και σε κάνει να στοχεύεις πιο χαμηλά. Να μην έχεις οράματα δηλαδή σαν έθνος. Απ’ την άλλη ο πόλεμος είναι αυτός που ναι μεν σε χωρίζει από τους δικούς σου, άλλα έχει και κάποια καλά. Είναι αυτός που δημιουργεί πολιτισμό, δημιουργεί την ανάγκη, σε κρατά σε εγρήγορση και σου εξασφαλίζει όση… Read more »

Xristoforos

Μπράβο σου για τον ώριμο τρόπο σκέψης και για την ιδέα που προτείνεις.

Astrachan

Και τέλος ένα σχόλιο για τους ομόδοξους Ρως: για πολλοστή φορά αρχής γενομένης από τα Ορλωφικά, το “ξανθό γένος” μας πούλησε…
S400 στους τούρκους με τους οποίους είναι αντίπαλοι στη Συρία και τη Λιβύη…
Και βγαίνουν μετά τα ρωσακια και λένε ότι σε ένοπλη σύρραξη θα υποστηρίξουν τον αδύνατο….

Seagull

Αυτο που σχολίασα στο άρθρο με την SST-4 ήταν οτι το όπλο ήταν δευτερεύουσας σημασίας, το σημαντικό ηταν το που έγινε η άσκηση (και κάτι “μυνήματα” στους δίπλα απο αυτα που δεν μεταφέρονται στα άρθρα). Το ΠΝ μπορεί να σταθεί και να κερδίσει στο Αιγαιο αλλα στην Αν. Μεσόγειο οτιδήποτε εκτος Υ/Β νομιζω οτι θα είναι αυτοκτονία. Μια φιλική παρότρυνση… Για το θέμα ΑΟΖ, χάρτες με γραμμές και 12ΝΜ θα πρότεινα σε όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να διαβάσουν / ψάξουν τι έχει συμβεί σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. Και αυτό γιατί κανείς απο τους χάρτες που έχουν κυκλοφορήσει δεν είναι σωστός και… Read more »

Last edited 1 month ago by Seagull
x-m

Στις 26/12/2019 διαβάσαμε

https://www.ptisidiastima.com/why-fos-for-mirage-took-so-long-no-excuses/

Το ερώτημα είναι: το είδαμε το φως ή ακόμα περιμένουμε;

PanPan

“Που μεταφράζεται, πως το ΠΝ μας, θα κάνει αυτά που πρέπει. Τι θα κάνει; οι φωτογραφίες από τις ασκήσεις ήταν μάλλον ένα ξεκάθαρο μήνυμα.”

Αγαπητή Πτήση keep walking ! Ασχέτως θεμιτής γκρίνιας, το ξεκάθαρο δεν θα είναι ξεκάθαρο για όλους, ενώ κάποιοι απλά δεν θα καταλάβουν καν την λέξη μύνημα !

Terafox

Μπράβο, συμφωνώ με το άρθρο, ούτως ή άλλος δεν απαιτείται να χρησιμοποιηθεί τελευταίας τεχνολογίας οπλικό σύστημα για ένα σκάφος που δεν έχει καν σύστημα αυτοπροστασίας! Και ιδίως αυτό που ανοίγει τρύπες στο νερό.

Spider

Ανεξάρτητα με το προφανές των μεγάλων ελλείψεων των Ε.Δ. είναι απολύτως φυσιολογική η χρήση της SST-4. Δηλαδή όλοι οι ναύαρχοι και οι πτέραρχοι του πληκτρολογίου,τι τορπίλη θα χρησιμοποιούσαν για να βυθίσουν το 64 ετών (ναυπήγηση του 1956..) πρώην μεταφορικό πλοίο Α-415 Έβρος που ήταν παροπλισμένο εδώ και 11 χρόνια χωρίς ίχνος εξοπλισμού? Θα χαλούσαν μία SUT που πιθανόν να έλειπε την κρίσιμη στιγμή? Και γιατί να μην ρίξουν μια παλιά με παθητική καθοδήγηση αφού άλλωστε τίποτε δεν λειτουργούσε πάνω στο κουφάρι του ΕΒΡΟΣ το οποίο ρυμουλκούμενο έφτασε στο πεδίο βολής? Πέρα από το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βολή είχε στόχο… Read more »

drinis

Κατά την αποψή μου το μύνημα στους απέναντι περνά για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Όχι μόνο απο την άσκηση, όχι μόνο απο τον ΑΓΕΕΘΑ αλλά ευτυχώς και απο την πολιτική ηγεσία του τόπου. Όλοι οι Έλληνες έχουμε την πεποίθηση ότι οι ΕΔ δεν θα μας απογοητεύσουν. Ελπίζω και η πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος τον περιστάσεων για να μην δούμε πάλι Ελληνικές σημαίες να τις πέρνει ο αέρας. Όσο για την κριτική που λαμβάνετε λυπάμαι που θα το πώ αλλά φέρετε και εσείς μερίδιο της ευθύνης. Οι δραματικοί τόνοι σε ορισμένα άρθρα σας οδηγούν τους αναγνώστες σας… Read more »

drinis

Με όλη την αγάπη ενός παλαιού αναγνώστη τα παραπάνω.

Nikolaos

Αν μια στρατιωτική άσκηση είναι προσομοίωση πραγματικής κατάστασης (και όχι πανηγυράκι), είναι λογικό να συγκεντρώνεται στη γέφυρα ΕΝΟΣ πλοίου όλη η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, έκθετη σε πλήγμα αποκεφαλισμού; Προβλέπεται σε πραγματική κατάσταση;

Koulis

Έλεος!!!

ShadowMan

ποιος θα αποκεφάλιζε την ηγεσία αυτή εκεινη την ημέρα σε εκεινο το σημείο ετσι ξαφνικά? και να το δοκίμαζαν ειχαν τη δυνατότητα εν μέσω full scale ασκησης? Άσχετα με το αν τα καταφερναν, θα είχαμε τετοια “νομιμοποίηση” και “λαικη υποστήριξη” μετά που θα μπορούσαμε να παμε σε full scale αντεπιθεση με σχεδον ολο τον πλανήτη στο μέρος μας πολιτικά και ιδεολογικά μετα. Προσωπικά μακάρι να δοκίμαζαν για να τελείωναν μερικά θέματα στα γρήγορα τις επόμενες 48 ώρες χωρις αυτή τη φορά να αναγκαζόμαστε να αφαιρούμε kill marks απο μαχητικά μας οπως φημολογείται εδώ και καιρό….

Tango.Alpha

O Nikolaos έκανε μια παρατήρηση και ο ShadowMan απάντησε μάλλον εκτός θέματος. Η δική μου κατανόηση είναι ότι ήταν άσκηση βολής κι όχι άσκηση των ενόπλων δυνάμεων. Αυτό που ήθελαν να δουν οι ιθύνοντες (και να περάσουν στους απέναντι) είναι ότι μπορούμε να κάνουμε ζημιά εκεί στην περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Άρα οι τρεις αρχηγοί βρέθηκαν μαζί σε photo-op (που λένε και οι ειδικοί των δημοσίων σχέσεων) κοντά στο πεδίο της βολής κάτι που δε θα έκαναν σε ρεαλιστική άσκηση.

ShadowMan

να με συμπαθάτε εγώ κατάλαβα οτι δεν θα έπρεπε να είναι ολη η ηγεσία μαζί στο ιδιο πλοίο γιατί μπορεί να δεχόταν χτύπημα την ωρα της άσκησης απο τουρκους.

Tango.Alpha

Η δική μου ερμηνεία είναι ότι οι δραστηριότητες του ΠΝ την προηγούμενη εβδομάδα στο Καρπάθειο ήταν για επίδειξη κι όχι άσκηση. Οι Τούρκοι είναι ιδιαίτερα έξυπνοι για να κάνουν κάτι τόσο ακραίο – εξ’άλλου επίθεση σε πολεμικό πλοίο είναι ξεκάθαρα μια επιθετική ενέργεια οπότε όπως σωστά λέτε πιο πάνω “θα είχαμε τέτοια “νομιμοποίηση” και “λαικη υποστήριξη” μετά που θα μπορούσαμε να πάμε σε full scale”

ShadowMan

συμφωνώ και συμπληρώνω πως ηταν και ενα πολύ καλό τρολλάρισμα και για το πλήγμα που ειχαν δεχτεί απο πύραυλο και την αποτυχημένη βολή τορπίλης που ειχαν κάνει όπως μας ειπε η ΠΤΗΣΗ και κάνα δυο ακόμη κύριοι στα σχόλια. Φαντάζομαι πως ασχετα με το τι καταλάβαμε εμεις αυτοι που έπρεπε το έπιασαν το υπονοούμενο

Nikolaos

Σωστά. Δεν ήταν πιθανό. Μιλώ όμως για διαδικασίες και ρεαλισμό ασκήσεων. Ακριβώς γι’ αυτό, στην αρχική μου διατύπωση, δεν θέτω το ερώτημά μου in abstracto, αλλά σε συνάρτηση με την απάντηση στο στο ερώτημα “μιλάμε για ρεαλιστική άσκηση, ή για πανηγυράκι;” … Περιττεύει να πω ότι ο ρεαλισμός στέλνει και κείνος το δικό του μήνυμα στον αντίπαλο, ότι δηλαδή είμαστε έτοιμοι για όλα, όπως ακριβώς φροντίζει να κάνει ο εχθρός βγάζοντας στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες χειριστές με τον ατομικό οπλισμό και πυρομαχικά, όπως σε πολεμική (και όχι εκπαιδευτική) αποστολή.

evaggelos

παιδια δεν ειμαστε στο 1980 εχουμε 2020 αν νομιζουμε ακομαω κ σημερα οτι οι αλλοι περνουν μυνημα με βολη τορπιλης του 70 ειμαστε γελασμενοι, οτι κ να λεμε ειμαστε με απαρχαιομενο υλικο κ στα ορια της καταρευσης να λεμε επιτυχια κ τρομο βολη υποβρυχιου του 2000 με βολη τορπιλης του 70 κ υποβρυχια που θελουν αναβαθμιση (214) κ τα αλλα αποσυρση.
ΥΓ. στο τουιτερ κυκλοφορει το πτηση κ δενδιας μην το κανετε αυτο.

ShadowMan

καπου εδώ να σημειώσω πως και η κορέα απαρχαιωμένο υλικό εχει αλλά ολοι σκέφτονται τι ζημια μπορει να κάνει το ενα υποβρυχιο τους που μπορει να περάσει τον αποκλεισμό αν γινει κάτι….

evaggelos

η κορεα εχει απαρχαιωμενο μεν υλικο αλλα εχει πυραυλικα κ πυρινικα μην το ξεχναμε,λες αλλιως ο πλανητης να τους αφηνε να κανουν οτι γουσταρουν με υποβρυχια του 40?

Athan

Επειδή βλέπω πως οι περισπούδαστοι έχουν κάνει διασπορά σε όλα τα posts ενώ από την άλλη δεν υπάρχει κανείς να αποστομώσει αυτούς τους απύθμενα ανίδεους, ζητώντας εκ προοιμίου συγγνώμη από τους καλούς φίλους και την φιλόξενη ΠΤΗΣΗ, αποφάσισα να ποστάρω δεύτερη φορά σχόλιο από άλλη ανάρτηση. Για να σταματήσει αυτή η θλιβερή επίδειξη θρασοθάρρους από αδαείς, σε μία Ιστοσελίδα μάλιστα Αμυντικής θεματολογίας. Τρομάρα τους. “Τί να πω. Ας ξεκινήσω με μιά καλημέρα κι έναν χαιρετισμό. Τόσος καιρός να “μπω” στην ΠΤΗΣΗ κι αισθάνομαι σαν να μη πέρασε μιά μέρα. Διάβασα το άρθρο, ανέτρεξα σε όλα τα σχόλια και διαπίστωσα ακόμη… Read more »

Koulis

Ν’ αγιάσει το στόμα σου. Και όπως θα έλεγες το όπλο είναι ένα τα τεθωρακισμένα!!!

MPAMPIS

Επειδή βλέπω οτι το κατέχετε το θέμα……υπαρχει πιθανότητα η τορπίλη να ειναι κάποιου τύπου που υποτίθεται δεν εχουμε;προφανώς κάποιου τύπου ικανότερου απο sst4 και sut…….

Athan

Το Π.Ν. δήλωσε πως ήταν SST-4.

Tasos

Αν αφήσουν τη στρατιωτική ηγεσία με τα στελέχη των ΕΔ της χώρας μας, να πράξουν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν και αυτό το οποίο επιθυμούν, δηλαδή την προάσπιση της πατρίδας μας, τότε είναι απόλυτα σίγουρο το αποτέλεσμα που θα βιώσουν οι απέναντι αιματοβαμμένοι πειρατές.
Πολύ φοβάμαι όμως ότι οι άνθρωποι που απαρτίζουν την πολιτική ελίτ (τρομάρα τους….) έχουν άλλα σχέδια……
https://www.defence-point.gr/news/apokalyptiki-synenteyxi-chr-rozaki-prosopikes-theseis-kai-symvoyles-sto-ypex-vid

adpanos

Αναμένω σκηνικό με : -4 Standard -2 MEKO -4 Super Vita -2 U – U214 -3 U 209/1200 -25 F16 -10 MIRAGE 2000-5 (MICA IR) -5 Mirage 2000 EGM (EXOSET) -Ενεργούς τους S300 -Eνεργούς τους TOR M1 -Ένα Embraer EMB-145 στον αέρα, να δημιουργούν αεροναυτικό αποκλεισμό στα γεωτρύπανα ….. και τις φρεγάτες συνοδείας, με όλα τα υπόλοιπα μέσα σε ετοιμότητα από Έβρο μέχρι Καστελόριζο. Τα Zubr φορτωμένα για επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης … Και αργά …. πολύ αργά … να πηγαίνουν οι παμπάλαιες τορπίλες στον στόχο ….. με βιντεοσκόπηση σε 4K !!! Σιγά μην χαραμήσουμε καινούριες … για να στείλουμε… Read more »

Last edited 1 month ago by adpanos
ShadowMan

νομιζω πως δεν θα χτυπάγαμε ποτέ πολιτικό πλοιο με πολίτες εργάτες και επιστήμονες επάνω του. Διεθνη δικαστήρια κτλπ…. Φαντάζομαι οτι μεσα στον αποκλεισμό που αν και δεν εχω γνωσεις δειχνει σωστός που αναφέρεις θα υπαρχει αλλος πιο νομιμος τρόπος δράσης οπως πχ κατάληψη του γεωτρυπανου και εκδηλωση επιθετικών ενεργειών στα πολεμικά πλοια που το προστατεύουν αν μας εμποδίσουν.

Christosv

Ωραία όλα αυτά αλλά ξεχνάμε κάτι βασικό….
Την έγκριση θα δοθεί ή θα βάλουμε την ουρά στα σκέλια όπως με τον Ηλιάκη ?
Όταν πας πόλεμο πρέπει να είσαι έτοιμος για απώλειες…
Ήμαστε ?
Προσωπικά πιστεύω ότι το πολιτικό κόστος είναι αυτό που διακυβεύεται και όχι ή ΑΟΖ ή τα κοιτάσματα, μιας και τους πολιτικούς δεν τους ακουμπά η δικαιοσύνη για κανένα ατόπημα.
Ο Τσοχατζόπουλος ήταν άτυχος γιατί πάτησε άλλα συμφέροντα.

Το Σχόλιο της Ημέρας

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Εἷς οἰωνὸς ἄριστος ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης

7
Οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται για μια ακόμη φορά μέσα σε διάστημα ενός μηνός σε ύψιστη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.Ήδη από χθες...
Card image

ΠΤΗΣΗ August 2020

Αγορά 3.99
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 October 2014 #341

Αγορά
Card image

ΠΤΗΣΗ 2013 November #330

Αγορά

Related News

Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης απέναντι στη τουρκική εισβολή της Κύπρου το 1974

Από την εποχή που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Βρετανούς, το 1960, υπήρξε πεδίο δράσης έντονης διπλωματικής δραστηριότητας. Η Κύπρος αποκαλούταν...

Εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις, προσοχή στο τι “ανεβάζουμε” στα social media, διαγράψτε τα fake news

 Τις τελευταίες ώρες οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας, καθώς το Ορούτς Ρέις πλέει προς την περιοχή της NAVTEX, νοτιοδυτικά της Κρήτης....

H διακοπή των συνομιλιών για τις [email protected] έφερε προτάσεις για γερμανικές MEKO A200, ιταλικές FREMM-IT/PPA, ισπανικές F-110 και ελπίζουμε σε συνέχεια!

 Όπως έχουμε ήδη γράψει, επίσημα οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας για άμεση αγορά, με διακρατική συμφωνία, 2 "ψηφιακών" φρεγατών [email protected], Made in France, έχουν λήξει....

AOZ: Μειωμένη επήρεια για την Κρήτη. Προδοσία ή Διεθνές Δίκαιο;

Όπως γράψαμε και σε προηγούμενο άρθρο, οι χώρες που έλαβαν μέρος στην UNCLOS (Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας) προσπάθησαν να διατυπώσουν κάποια φόρμουλα...

Οι εκρήξεις στην Βηρυτό είναι ο καταλύτης για γεωπολιτικές ανακατατάξεις 

Οι εκρήξεις στη Βηρυτό κόστισαν μέχρι στιγμής πάνω από 157 νεκρούς, 80 αγνοούμενους και πάνω από 5.000 τραυματίες. Κατοικίες υπέστησαν ζημιές σε ακτίνα μεγαλύτερη...
- Advertisement -