Έκρηξη μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα με ισχύ 2,1 κιλοτόνων TNT πάνω από αμερικανική βάση στη Γροιλανδία

0
1481

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε έντονη φημολογία για ένα περιστατικό έκρηξης μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα, που απελευθέρωσε ισχύ ισοδύναμη με 2,1 κιλοτόνους TNT. Οι λεπτομέρειες του περιστατικού περιπλέκονται περισσότερο, διότι φέρεται να έλαβε χώρα πάνω από το αμερικανικό ραντάρ αντιβαλλιστικής άμυνας που βρίσκεται στη Γροιλανδία (Thule Air Base).

Το περιστατικό επιβεβαιώνει ο διευθυντής του Nuclear Information Project for the Federation of American Scientists, Hans Kristensen.

Στη πορεία η NASA/JPL έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες, κάνοντας λόγο για ένα αντικείμενο αγνώστου μεγέθους που ταξίδευε με ταχύτητα 24,4 χλμ/δευτερόλεπτο, που ισοδυναμεί με 74 (!) Μαχ και εξεράγει σε υψόμετρο 43 χιλιομέτρων πάνω από τη βάση που βρίσκεται το αμερικανικό ραντάρ.

Επειδή η συγκεκριμένη βάση αποτελεί μέσο έγκαιρης προειδοποίησης για τυχόν πυραυλική επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η έκρηξη του μετεωρίτη εκλαμβανόταν ως επίθεση, κάτι που σαφώς είναι δύσκολο δεδομένων των δικλειδών ασφαλείας που υπάρχουν.

Ωστόσο, ένα ανάλογο περιστατικό το 2002 με έναν μετεωρίτη μόλις 2 μέτρων εξεράγει στην ανώτερη ατμόσφαιρα, μεταξύ Λιβύης και Κρήτης (34°N 21°E), πάνω από την ανατολική Μεσόγειο θάλασσα, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε προκαλέσει ανταλλαγή πυρηνικών όπλων μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν σύμφωνα με το Πτέραρχο Simon Worden της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας, εάν έφτανε στη Γη λίγο αργότερα. Δείτε αναλυτικά εδώ.