Η Γροιλανδία δεν είναι για πούλημα, είναι όμως στρατηγικά κρίσιμη!

0
AN/FPS-132: Upgraded Early Warning radar (UEWR) Unit locations: 7th Space Warning Squadron, Beale AFB, Calif.; 12th Space Warning Squadron, Thule AB, Greenland; RAF Fylingdales, U.K. Primary mission: Missile warning Ñ provides detection, attack warn- ing and attack assessment of sea-launched ballistic missiles and ICBMs launched against the western
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το ζήτημα της Γροιλανδίας ήρθε πρόσφατα στην επιφάνεια όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε μεταξύ σοβαρού κι αστείου ότι θα τον ενδιέφερε να αγοράσει την παγωμένη αυτή ημιαυτόνομη χώρα.

Σύντομα κατέστη σαφές από την τοπική κυβέρνηση της Γροιλανδίας ότι… δεν μοιραζόταν το ίδιο ενδιαφέρον με τον Τραμπ, αλλά παρόλα αυτά ήταν αρκετό για να γεμίσουν τα κοινωνικά δίκτυα με ατελείωτα μιμίδια, ανέκδοτα για πιγκουίνους και καυστικά σχόλια.

Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν όντως ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας στη Γροιλανδία. Σύμφωνα με την πράξη αυτονομίας που ψηφίστηκε το 2009, η Γροιλανδία έχει τον έλεγχο των εγχώριων υποδομών ή ζητημάτων οικονομικής πολιτικής της, αλλά η Δανία διατηρεί δικαίωμα βέτο σε ζητήματα ασφάλειας. Έτσι ακόμη και αν υποθετικά η Δανία ενδιαφερόταν όντως να πουλήσει τη Γροιλανδία – και από ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρεται – είναι πιθανό η κυβέρνηση της Νούουκ θα την εμπόδιζε.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται ολόκληρη τη Γροιλανδία για στρατηγικούς λόγους, λόγω των συμφωνιών για χρήση βάσεων στην περιοχή που βρίσκονται έτσι ή αλλιώς σε ισχύ, συμπεριλαμβανομένου ενός από τα σημαντικότερα στρατηγικά συστήματα παρακολούθησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Γροιλανδίας, η αεροπορική βάση Thule κι είναι η βορειότερη βάση των Ενόπλων Δυνάμεων των Η.Π.Α. και η μοναδική εγκατάσταση βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Εκεί είναι η έδρα της 12 Μοίρας Διαστημικής Προειδοποίησης.

Πρόκειται για μία ειδική σύνθεση επίλεκτου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού , της αμερικανικής Αεροπορίας που παρέχει 24ωρη έγκαιρη ειδοποίηση εισερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων και επιτήρηση διαστήματος με την χρήση ενός τεράστιου ραντάρ AN / FPS-132.

Η θέση της Thule στην υδρόγειο και η ακτίνα κάλυψης 240 μοιρών του ραντάρ – η οποία εκτείνεται πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό και τη βόρεια ακτή της Ρωσίας – την καθιστούν ιδανική τοποθεσία για την παρακολούθηση διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων και δορυφόρων σε χαμηλές περιγήινες τροχιές, συμπεριλαμβανομένων και δορυφόρων πολικής τροχιάς.

Εκτός από την ύπαρξη αυτής της κρίσιμης εγκατάστασης για την αντιπυραυλική άμυνα και την διαστημική επιτήρηση, η Thule φιλοξενεί το πιο βόρειο ναύσταθμο βαθέος ύδατος και αεροδρόμιο.

Πρόκειται για κρίσιμες γεωγραφικά εγκαταστάσεις που θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε κάθε είδους στρατιωτική σύγκρουση στην Αρκτική, δίνοντας στο Πεντάγωνο δυνατότητες προωθημένης ανάπτυξης δυνάμεων και συστημάτων αν χρειαζόταν.

Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ δεν συντρέχει λόγος να είναι κάτοχοι της Γροιλανδίας για να επωφεληθούν από την γεωγραφική της θέση.


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •