Τι θα απογίνουν τα τουρκικά F-35;

33
9642
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 170
  •  
  •  

Πέραν των εικασιών, φαντασιοπληξιών και ευσεβών πόθων η ερώτηση του «τι θα απογίνουν τα τουρκικά F-35» μετά την υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ του προϋπολογισμού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, που περιλαμβάνει την γνωστή τροπολογία που απαγορεύει την παράδοση παντός τύπου πολεμικού υλικού στην Τουρκία (κατά τα φαινόμενα περιλαμβανομένων και ανταλλακτικών) έχει απάντηση.

Για μια τέτοια κατάσταση υπάρχει τόσο αμερικανική νομοθεσία για το πότε πολεμικό υλικό που έχει παραγγελθεί σε αμερικανικές εταιρίες και βρίσκεται υπό παράδοση περνά στα χέρια του τελικού χρήστη, όσο και πολλά προηγούμενα συμβάντα (Ιράν, Λιβύη, Πακιστάν κλπ).

Με δεδομένο ότι η απαγόρευση  έχει τον χαρακτήρα διατήρησης της ισχύος της έως την ικανοποίηση κάποιων προϋποθέσεων, τα δυο τουρκικά F-35A (18-0001 & 18-0002) που βρίσκονται σε δοκιμές με προοπτική μεταφοράς τους στην Luke AFB θα αποθηκευτούν προσωρινά και μέχρι νεωτέρας εξέλιξης (πιθανότατα στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρίας). Την ίδια τύχη θα έχουν και όλα τα αεροπλάνα που θα αφήνουν την γραμμή παραγωγής το επόμενο χρονικό διάστημα έναντι της υφιστάμενης τουρκικής παραγγελίας, όπως είναι προγραμματισμένο. Παράλληλα οι Τούρκοι χειριστές που θα ξεκινούσαν εκπαίδευση στην Luke AFB θα επιστρέψουν στην χώρα τους μαζί με τους μηχανικούς και τεχνικούς και οποιοδήποτε άλλο προσωπικό σχετίζεται με την προετοιμασία αξιοποίησης των αεροσκαφών.

Το τι θα γίνει μακροπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από την πορεία των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Σε μια οριστική ρήξη υπό το πρίσμα της οποίας τα F-35 δεν θα παραδοθούν ποτέ και το όλο πρόγραμμα απόκτησης του JSF από την THK θα ακυρωθεί, οι δυνητικές εξελίξεις κινούνται σε… αγεωγράφητη περιοχή. Σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν η ακύρωση του εμπορικού συμβολαίου σήμαινε την επιστροφή των πληρωμών που είχαν γίνει μέχρι τότε, κάτι που προϋπέθετε την πώληση του πολεμικού υλικού σε τρίτη χώρα. Σε άλλες περιπτώσεις το υλικό αγοράστηκε και μπήκε σε υπηρεσία με τις αμερικανικές ΕΔ. Φυσικά αυτή είναι μια δυνητική εξέλιξη για την περίπτωση της Τουρκίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή εξέλιξη δεν επηρεάζει (προς το παρόν) τυπικά το πλαίσιο βιομηχανικής συνεργασίας στη βάση της τουρκικής συμμετοχής ως εταίρου στο πρόγραμμα JSF. ΦΓΚ


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 170
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Μιχάλης Σκαλιωτης
Guest
Μιχάλης Σκαλιωτης

ΑΣ ΕΥΧΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΚΑΠΟΙΑ ΩΡΑ ΘΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ Η ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ KΑΙ Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΑΘΗ ! Η ΠΕΙΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ.
ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΑΤΟ…..ΜΑΚΑΡΙ!

Ότι να ναι
Guest
Ότι να ναι

Δεν θα υπάρχει καμία πείνα, το μαστηγιο και καρότο ήταν πάντα μια τακτική της φοβερης διπλωματίας του ερντογαν, θα ζητήσει συγνώμη και θα τα βρει με όλους, ότι έκανε με ρωσια. Η πολιτική ερντογαν δεν είναι στα 4 χωρίς λόγο, εδώ είναι πάντα στα 4 λόγω τσεπων. Τα φ35 θα μπουν προσωρινά σε μια αποθήκη, μετά θα παραδώθουν κανονικά στην τουρκια. Το ευτυχημα θα ήταν να τα παιρναμε εμείς και να μην είμαστε αμμετοχοι του τι θα παραλάβει η δεν θα παραλάβει η τουρκια. Είμαστε χρόνια τώρα στον ρόλο θεατή. Επίσης ειμαστε και πρώτοι στηνία στάση στα 4. Τα ξεπουλα… Read more »

Μιχαλης
Guest
Μιχαλης

Nα τα αγοράσουμε εμεις!

Γιάννης Θ.
Guest
Γιάννης Θ.

Αν δέχονται ροδάκινα οι Αμερικανοί γιατί όχι…….

Gilan
Guest
Gilan

Νομίζω μόνο πορτοκάλια δέχονται αυτά που γίνονται χυμός, τα άλλα που τρώγονται δεν τα θέλουν….! smile

Ότι να ναι
Guest
Ότι να ναι

Λεφτά για μπαρούφες δίνουμε, αν υπήρχε μια πατριώτικο πολιτική όχι της τσέπης θα τα παιρναμε

Πλανόδιος
Guest
Πλανόδιος

Στην αρχή γέλασα με την πρόταση.
Μετά όμως θυμήθηκα ότι και το θωρηκτό (θωρακισμένο καταδρομικό) Αβέρωφ παραλίγο να το πάρουν οι Τούρκοι αλλά ευτυχώς κατέληξε σε εμάς.
Και ξέρουμε όλοι ότι το Αβέρωφ είναι ο βασικός λόγος που οι Τούρκοι σήμερα αμφισβητούν την ελληνικότητα των Ιμίων.
Χωρίς αυτό οι Τούρκοι σήμερα θα αμφισβητούσαν την ελληνικότητα της Εύβοιας.

John Pap
Guest
John Pap

ουτε εκτός ΝΑΤΟ θα βγει και F-35 θα πάρει.
80εκ σύμμαχο με απειλή πυρηνικών δεν τον αφήνεις.
Ο Ερντογάν θα πάει σαν τον Καντάφι και οι κεμαλιστές θα επανέλθουν .

Η Ελλαδα εχει 2-4 χρόνια αβάτζο για να μπορέσει να ανακάμψει εξοπλιστικά και να καλύψει το επιχειρησιακό κενό.
θα το εκμεταλευτεί ή θα πάρει 2 FREMM και θα τελειώσουν τα λεφτά, τα υπόλοιπα συντάξεις?

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

Ότι να ναι
Guest
Ότι να ναι

Έχω την εντυπωση εξαιτιας της κορυφαίας διπλωματίας του ερντογαν θα τα βρουν σύντομα. Η τουρκική διπλωματία παζάριου θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως. Εδώ του δώσανε δις για παρατυπους μετανάστες και αυτος αγορασε leopard, και φυσικά τους έστειλε μετά όλους εδώ και εξασφάλισε κονδυλία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Αριθμεί 5 κορυφαίες αμυντικες βιομηχανίες στην έδρα του. Παράγει τα πάντα.
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, περιμένει αυτός, θα πέσει στα 4 για το συμφέρον της χώρας του. Εδω είναι μονίμως στα 4 για τις τσέπες τους μόνο.

Παῦλος Πιτσελᾶς
Guest
Παυλος

Ιράν, Λιβύη, Πακιστάν ηταν & ειναι εκτος Νατο, η δε Τουρκια ακομη & οταν δεχθηκε εμπαργκο απο ΗΠΑ δεν εφυγε απο Νατο Το αμερικανικό στρατιωτικό εμπάργκο του 1974 στην προμήθεια/πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία είχε καταργηθεί το 1978 μέσω προεδρικής διαβεβαίωσης στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία ενεργούσε με καλή πίστη για την απόσυρση των κατοχικών στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, πραγμα που δεν υφισταται. Έχουν παρέλθει από τότε 37 ολόκληρα χρόνια και οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παραμένουν στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός Νόμος -U.S.A Public Law 95 -384- τρεις φορές κάλεσε για την απόσυρσή τους, ως… Read more »

Αλεξ
Guest
Αλεξ

Ο θεος της Ελλαδας ειναι μεγαλος… Ως ποτε δεν ξερω.. Οποατε ας κανουμε επιτέλους εμεις αυτα που πρεπει

sotbak
Guest
sotbak

σωστός

STRATOS
Guest
STRATOS

Πάρα πολύ εύστοχη η εκτίμηση της ΠΤΗΣΗΣ. Λογικά τα αεροσκάφη θα καταλήξουν στο Ισραήλ (βλέπετε που κατέληξαν τα υπό παραγγελία F-16 του Ιράν στο τέλος της δεκαετίας του 70) ή σε κάποια μοίρα aggressor της USAF ή του USN (βλέπε εισαγωγή αεροσκαφών stealth με την Κινέζικη Αεροπορία).

Για πραξικόπημα στην Τουρκία και δολοφονία Ερντογάν λίγο δύσκολο, αφού έχει προχωρήσει σε σαρωτικές εκκαθαρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Μόνο τον Ερντογάν τον προστατεύει ένας ολόκληρος στρατός πραιτοριανών. Πλέον μιλάμε για δικτατορία τύπου μαδούρο.

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

Και για να μην ξεχνιόμαστε, πάγωμα παράδοσης f-35 και κυρώσεις στην τουρκική οικονομία, πιστώνονται όλα στην προεδρία Τραμπ.
Αυτοί που τον έβριζαν μπορούν τώρα να τον ευχαριστήσουν ελεύθερα.

Chris
Guest
Chris

Σωστά, τα επιτελεία των πολιτικών του αμερικανικού κατεστημένου είναι γεμάτα πληρωμένους φιλότουρκους. Πολύ δύσκολα θα έπαιρνε παρόμοιες αποφάσεις η Κλίντον για παράδειγμα. Ασχέτως της άποψης που έχουμε για το άτομο η πολιτική του φαίνεται να μας εξυπηρετεί. Άλλωστε δεν ήταν λιγότερο φαιδρός ο μικρός Μπους, αλλά τέτοιο πόλεμο δεν υπέστη από ΜΜΕ και πολιτικό κατεστημένο γιατί ήταν δικός τους.

Desert_Falcon
Guest
Desert Falcon (re-branded from Giorgos)

Μητσο, το ευχαριστω παει πρωτα στον Ερντο…ο Τραμπ(ακουλας) ερχεται δευτερος, αλλα σιγουρα κανεις αλλος προεδρας δεν θα το εφτανε το παιχνιδι μεχρι εδω.

4Horsemen
Guest
4 Horsemen

Ερντογάν θα λες και θα κλαις….
(όταν έρθουν στην εξουσία οι κεμαλιστές)

Yannis
Guest
Γιαννης

Συμφωνώ απόλυτα !!
Οι κεμαλιστές είναι χειρότεροι.

Mitsos_Mantzos
Guest
Μήτσος Μάντζος

4 Horsemen Δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά μην ξεχνάς ότι και με Ομπάμα O Ερντογάν ηταν απέναντι, αλλά μας πήγαινε πί.κώ.εμπλοκή, και δεν άνοιγε ρουθούνι, ο σουλτάνος εκανε ότι ήθελε, οι βουλευτές του μέχρι και για πόλεμο με την Ελλάδα για να πάρουν 《τα νησιά τους》 λέγανε μέσα στη Βουλή, και ο Ομπάμα ήταν πέρα βρέχει, να τα βρείτε μεταξύ σας έλεγε. Μην τα ξεχνάμε αυτά. Αλλά τώρα είναι ο θεός της Ελλάδας ,είναι η Καλή μας τύχη είναι, είναι,… Μόνο ο Trump δεν είναι, που έκανε τρία στα τρία. Εριξε ένα (B-52 τουίτ) και τώρα εμείς χαιρόμαστε για την… Read more »

Μιχάλης Σκαλιωτης
Guest
Μιχάλης Σκαλιωτης

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ! ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΙΧΕ ΠΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥΣ!!! ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟ ΤΑΓΙΠ..ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΥΠΟΤΙΜΗΤΙΚΑ ΟΥΤΕ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ..ΕΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ !!! ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΥΤΟΣ Ο “ΕΡΩΤΑΣ”. Ο ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΧΕ ΠΕΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΝΙΔΕΟΣ (ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡ. ΠΟΛΙΤΙΚΗ) ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ !

GiannisKr
Guest
Γιάννης Μ.

αυτό ισχύει και δεν πρέπει να το ξεχνάμε! Με τους κεμαλιστές ήταν έγιναν η εισβολή στην Κύπρο, τα Ίμια κλπ. Από την άλλη όμως και ο Ερντογάν πλέον γίνεται περισσότερο παρανοϊκός ή ήταν και απλά εκφράζεται πιο άνετα με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους αναλυτές διεθνών θεμάτων και τους διπλωμάτες της χώρας μας…
Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο υπέρ μας και να αφήσουμε τους “στρατηγούς θεούς” ….

Jolly Rogers
Guest
Jolly Rogers

Μουσταφά, έλα βρε. Που χάθηκες; Έλα στην παρέα μας. Έλα, κερνάω καφέ Ελληνικό σκέτο να πάνε κάτω τα φαρμάκια…

…έλα βρε, μη ντρέπεσαι, έλα.

Andreas
Guest
Ανδρέας

Οι πιλότοι θα γυρίσουν ή είναι ήδη στην υπηρεσία ασύλου;

ΓΙΑΝΝΗΣ 1
Guest
ΓΙΑΝΝΗΣ 1

Θα παραμείνουν για μερικό καιρό σε αμερικανικό έδαφος μέχρι να έρθει η ώρα να αναχωρήσουν για την Τουρκία.
Πάντως αν ήμουν ο Ερντογάν για να τραβήξω το σκοινί όσο δεν πάει άλλο, θα ακύρωνα την παραγγελία τους ένα-δύο λεπτά μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την μη παράδοση τους στην Τουρκία.

Πάντως πιστεύω ότι στο τέλος ο Ερντογάν θα έχει την τύχη του Τζων Κέννεντυ, που τον έφαγαν οι συμπατριώτες του Αμερικάνοι, ενώ η Τουρκία θα παραλάβει τα F-35.

Γιάννης Θ.
Guest
Γιάννης Θ.

Και αν εν τω μεταξύ χρεοκοπήσει η Τουρκία τι γίνεται με τα υπόλοιπα αεροσκάφη? Γιατί δεν νομίζω οτι έχει προπληρώσει για όλα τα αεροσκάφη που έχει παραγγείλει.

Joe Average
Guest
Joe Average

αν θα πρεπε να εχουμε μαθει κατι απο τον Εργονταν ειναι οτι ουτε τρελος ειναι ουτε ηλιθιος ουτε εχει τασεις αυτοκτονιας

ειμαι σιγουρος οτι συντομα θα κανει κωλοτουμπα,θα ξαναγαπησει την Αμερικη και η Αμερικη θα τον δεχτει πισω ωσαν τον ασωτο υιο και μια χαρα θα παραλαβει και τα F-35 του
μπορει να αργησει λιγο αλλα θα γινει

Thras
Guest
Thras

Ηδη η Τουρκια θα εχει προβλημα να τα αποπληρωσει. Το τελευταιο εξαμηνο διπλασιαστηκε η τιμη τους (λογω πτωσης της λιρας κατα 50%). Αρα αν συνεχιστει αυτη η διολισθηση δεν θα ειναι σε θεση να τα πληρωσει ετσι κι αλλιως!

Ότι να ναι
Guest
Ότι να ναι

Η συγνώμη του θα ανεβάσει την λύρα τις επόμενες μέρες, μην ξεχνας οτι η χώρα του αριθμεί διεθνής κόλωσους, οι καλωσοι αυτοί δεν το θέλουν αυτό.

Ότι να ναι
Guest
Ότι να ναι

Έχω την εντυπωση εξαιτιας της κορυφαίας διπλωματίας του ερντογαν θα τα βρουν σύντομα. Η τουρκική διπλωματία παζάριου θεωρείται κορυφαία παγκοσμίως. Εδώ του δώσανε δις για παρατυπους μετανάστες και αυτος αγορασε leopard, και φυσικά τους έστειλε μετά όλους εδώ και εξασφάλισε κονδυλία για την τουρκική αμυντική βιομηχανία. Αριθμεί 5 κορυφαίες αμυντικες βιομηχανίες στην έδρα του. Παράγει τα πάντα.
Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, περιμένει αυτός, θα πέσει στα 4 για το συμφέρον της χώρας του. Εδω είναι μονίμως στα 4 για τις τσέπες τους μόνο.

trackback

[…] θυμίσουμε ότι στην αναφορά μας (ΕΔΩ) είχαμε σημειώσει τις προβλέψεις στην περίπτωση που η […]