21.8 C
Athens
Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021
- Advertisement -

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καταδρομικά Ticonderoga, η Ενδιάμεση Λύση ισχύος για το ΠΝ;

- Advertisement -

 

Το εν εξελίξει πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών πολλαπλών ρόλων από το Πολεμικό Ναυτικό είναι στενά διασυνδεδεμένο με την εξασφάλιση πλοίων ενδιάμεσης λύσης. Το ελληνικό ενδιαφέρον για τέσσερις LCS version MMSC και η αναβάθμιση των MEKO 200HN ως «πακέτο» σε συνδυασμό με την παραπάνω απαίτηση επανέφερε το ενδεχόμενο απόκτησης δύο πλοίων κλάσης Ticonderonga από το Πολεμικό Ναυτικό. Η πρόθεση του US Navy να αποσύρει τέσσερις μονάδες της κλάσης εντός του 2021 αναζωπυρώνει το σενάριο για την κάλυψη της πιεστικής ανάγκης απόκτησης ικανότητας Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής AAW (Area Antiaircraft Warfare). Εξετάζουμε αυτή την κλάση των καταδρομικών κατευθυνομένων πυραύλων και τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης.

TOY ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΓΚ/«ΠΤΗΣΗ»

Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο τεύχος μας («Πτήση» 06, Νοέμβριος 2020, «Ένα βήμα πιο κοντά σε νέες φρεγάτες και εκσυγχρονισμό MEKO200HN»), ο προσανατολισμός του ΠΝ στη δρομολόγηση προγράμματος ναυπήγησης νέων Φ/Γ αφορά πλέον σε πλοία πολλαπλών ρόλων-γενικής χρήσης. Παρ’ όλα αυτά, η ανάγκη για μονάδες με δυνατότητα AAW όχι μόνο παραμένει, αλλά ίσως έγινε και πιο πιεστική μετά τα διδάγματα της πρόσφατης κρίσης με το Oruc Reis.

Η FDI και ειδικότερα η ελληνική έκδοση της [email protected] ικανοποιούσε σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες αυτές, αλλά το υψηλό κόστος πρόσκτησης και ο ορίζοντας απόκτησής τους (2024) αποθάρρυναν και τελικά ανέστειλαν την προμήθεια των γαλλικών Φ/Γ. Είναι όμως σίγουρο ότι το ΠΝ δεν θα επαναπαυθεί σε μια λύση όπως οι MMSC χωρίς να έχει επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα απόκτησης μονάδων AAW. Το εάν θα επιτύχει αυτή την επιδίωξη, που για κάποιους κινείται στη σφαίρα του ακατόρθωτου, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Ωστόσο, το ενδεχόμενο εξακολουθεί να υφίσταται, ειδικά εάν τα προγράμματα νέων φρεγατών και εκσυγχρονισμού MEKO αποκτήσουν αμερικανική σφραγίδα.

PACIFIC OCEAN (Aug. 21, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Lake Erie (CG 70) steams in a multinational formation during a photo exercise off the coast of Hawaii during the Rim of the Pacific (RIMPAC) exercise. Ten nations, 22 ships, one submarine, and more than 5,300 personnel are participating in Exercise Rim of the Pacific from August 17 to 31 at sea around the Hawaiian Islands. RIMPAC is a biennial exercise designed to foster and sustain cooperative relationships, critical to ensuring the safety of sea lanes and security in support of a free and open Indo-Pacific region. The exercise is a unique training platform designed to enhance interoperability and strategic maritime partnerships. RIMPAC 2020 is the 27th exercise in the series that began in 1971. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jenna Dobson)

Τα αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke ήταν και παραμένουν ο «διακαής πόθος» του ΠΝ, αλλά υπό την τρέχουσα κατάσταση επιχειρησιακών αναγκών είναι δεδομένη η πρόθεση του US Navy να διατηρήσει προς το παρόν σε υπηρεσία το σύνολο αυτών των πλοίων. Υπό αυτό το πρίσμα της μη διαθεσιμότητας πλοίων της κλάσης DDG-51 στο ορατό μέλλον, η μοναδική ενδιάμεση λύση που καλύπτει τις ανάγκες και αφήνει οικονομικό περιθώριο για τη δρομολόγηση ενός προγράμματος ναυπηγήσεων ακούει στο όνομα Ticonderoga. Η λύση έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρόδρομη της μελλοντικής απόκτησης Arleigh Burke ή της δρομολόγησης προμήθειας φρεγατών κλάσης Constellation, δηλαδή των FFG(X) με διαμόρφωση AAW.
Το ζήτημα λοιπόν είναι να οριοθετήσουμε και να επιδιώξουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διευκολύνουν και θα καταστήσουν δυνατή μια τέτοια εξέλιξη, ανάμεσα στις οποίες είναι και η δρομολογημένη αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης.

Με την αναφορά του προς το Κογκρέσο για το έτος 2020 το US Navy (Report To Congress on the Annual Long Range Plan for Construction of Naval Vessels for Fiscal Year 2020), που συντάχθηκε τον Μάρτιο του 2019, εισηγείται την απόσυρση των πλοίων CG-52 έως και CG-55, τα οποία θα τεθούν σε καθεστώς OCIR (Out of Commission In Reserve), και των CG-56 & CG-57 το 2022, των οποίων ωστόσο το τελικό καθεστώς δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Τα καταδρομικά αυτά είναι σήμερα ηλικίας 32 έως 34 ετών και η προβλεπόμενη «διάρκεια ζωής» για το US Navy είναι 35 έτη. Η «διάρκεια ζωής» δεν προσδιορίζεται με βάση κάποιες προδιαγραφές, αλλά καθορίζεται από το Αμερικανικό Ναυτικό με μια πλειάδα παραγόντων, όπως το κόστος διατήρησης σε υπηρεσία, που περιλαμβάνει και απαιτήσεις αναβαθμίσεων. Ήδη όμως υπάρχουν σκέψεις για επέκτασή της σε 42 έως 52 χρόνια για τα πλοία της κλάσης Ticonderoga. Συνεπώς, το USS Bunker Hill (CG-52), για παράδειγμα, το οποίο είναι σήμερα ηλικίας 34 ετών, θα μπορούσε δυνητικά να συνεχίσει σε αμερικανική υπηρεσία για 18 χρόνια ακόμη.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;

Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να μελετήσει κανείς την πολιτική απόσυρσης και παραχώρησης πλοίων επιφανείας του US Navy από το Department Of the Navy με ημερομηνία 24/04/2014, η οποία είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο («General Policy For The Inactivation, Retirement And Disposition Of U.S. Naval Vessels»). Μια από τις πλέον αξιοσημείωτες προβλέψεις της είναι ότι αποθαρρύνει την απενεργοποίηση και επανενεργοποίηση πλοίων για τα οποία υπάρχει πιθανότητα παραχώρησης σε άλλο ναυτικό. Η παραχώρηση μονάδων με εκτόπισμα μεγαλύτερο των 3.000 τόνων ή ηλικία μικρότερη των 20 ετών απαιτεί σχετική νομοθετική διαδικασία. Η μεταβίβαση «hot transfer» πρέπει ιδανικά να υλοποιηθεί 18 μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία απόσυρσης του πλοίου ώστε η διαδικασία να είναι ομαλή και αποδοτική.

Το ανάδοχο ναυτικό επιβαρύνεται με κόστη εκπαίδευσης, καυσίμων, προμηθειών ή επισκευών απαραίτητων για τη λειτουργία του πλοίου. Αντίθετα το US Navy επιβαρύνεται με έξοδα αφαίρεσης εξοπλισμού που είναι ευαίσθητος ή την υποβάθμιση υποδομών και συστημάτων που θα παραμείνουν στο πλοίο αλλά ενσωματώνουν ικανότητες που δεν είναι αποδεσμεύσιμες. Υπογραμμίζεται ότι το Αμερικανικό Ναυτικό ΔΕΝ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ την αποψίλωση πλοίων που θα παραχωρηθούν σε συμμαχική χώρα με διαδικασίες που μειώνουν τις δυνατότητές τους retiring ships shall not stripped of equipment»), παρά μόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα ευαίσθητου εξοπλισμού.

EAST CHINA SEA (Nov. 10, 2020) Boatswain’s Mate Seaman Noah Canada, from Newnan, Ga., and Scott Rap, from San Diego, attach a cargo pendant on an MH-60R Sea Hawk helicopter assigned to Helicopter Maritime Strike Squadron (HSM) 51 during a vertical replenishment test on the flight deck aboard the Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67). Shiloh is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Santiago Navarro)

Η κλάση Ticonderoga

Η κλάση καταδρομικών κατευθυνομένων βλημάτων (guided-missile cruiser) CG Ticonderoga σύνδεσε το όνομά της με μια «μικρή επανάσταση» της ναυτικής τεχνολογίας, που δεν είναι άλλη από την υιοθέτηση του συστήματος AEGIS. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση όπου πρώτα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ένα προηγμένο σύστημα αντιμετώπισης εναέριων απειλών και ακολούθησε η σχεδίαση και κατασκευή των πλοίων που θα το μετέφερε! To AEGIS σχεδιάστηκε για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού της (τότε) Σοβιετικής Αεροπορίας και βλημάτων cruise εναντίον μεγάλων σχηματισμών του Αμερικανικού Ναυτικού, όπως οι ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων-CVBG (Carrier Battle Group).

 

Η αρχική σκέψη ήταν η εγκατάσταση του AEGIS στα καταδρομικά πυρηνικής πρόωσης κλάσης Virginia. Κατασκευάστηκαν τελικά μόνο τέσσερα (USS Virginia CGN-38, USS Texas CGN-39, USS Mississippi CGN-40 και USS Arkansas CGN-41) την περίοδο 1972-1978 (ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε σε έντεκα) χωρίς το AEGIS, που προβλεπόταν από το πλοίο CGN-42. Τελικά όμως ο συνδυασμός πυρηνοκίνησης και AEGIS κρίθηκε εξαιρετικά δαπανηρός και αναζητήθηκε μια κλάση με συμβατική πρόωση για την υλοποίηση του προγράμματος.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι η κλάση Virginia είχε εξαιρετικά βραχύβια καριέρα και τα τέσσερα καταδρομικά της αποσύρθηκαν σταδιακά την περίοδο 1994-1998, με μέσο χρόνο υπηρεσίας μόλις 17 χρόνια (όταν η πάγια πρακτική του US Navy αφορά τα 30 χρόνια). [Εκτός των άλλων ανεπαρκειών της, που θα αναιρούσε η εγκατάσταση του AEGIS από το πέμπτο πλοίο, η κλάση Virginia έπεσε «θύμα» των μεγάλων περικοπών των αμερικανικών αμυντικών δαπανών με τη λήξη του ψυχρού πολέμου λόγω του μεγάλου κόστους χρήσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει αποδεσμεύσει το Αμερικανικό Ναυτικό, το 1996 η ετήσια δαπάνη ενός τέτοιου καταδρομικού ξεπερνούσε τα $40 εκατ. έναντι των $28 εκατ. των Ticonderoga και των $20 εκατ. των Arleigh Burke (αμφότερων σαφώς ικανότερων λόγω AEGIS). Το τεράστιο κόστος αναπλήρωσης των πυρηνικών «καυσίμων» στους αντιδραστήρες τους (που αναφέρεται ότι μαζί με τη διαδικασία ασφαλούς εναπόθεσης των πυρηνικών αποβλήτων ξεπερνούσε το μισό του κόστους ναυπήγησης των πλοίων) ήταν ο αποφασιστικός παράγοντας που οδήγησε στην πρόωρη απόσυρση των CGΝ κλάσης Virginia.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση για τον παροπλισμό τού USS Texas CGN-39 πάρθηκε ενώ ήταν στη δεξαμενή σε προετοιμασία «ανεφοδιασμού» και είχε υπηρετήσει μόλις 16 χρόνια. Ήταν οι εποχές που το «Ναυτικό των 600 πλοίων», που είχε συγκροτήσει η προεδρία Ρέιγκαν, συρρικνωνόταν ραγδαία και κάθε δολάριο που ξοδευόταν έπρεπε να δικαιολογηθεί πολύ πιο «πειστικά» απ’ ό,τι στα ψυχροπολεμικά χρόνια. Αυτός ήταν και ο λόγος παροπλισμού των (πέντε) πρώιμων μονάδων Ticonderoga, οι οποίες χωρίς το συγκρότημα VLS (Vertical Launch System) ήταν υποδεέστερες των μεταγενέστερων και είχαν επίσης σύντομες καριέρες.

Η ιδέα για την ανάπτυξη του AEGIS ξεκίνησε ήδη από το 1963 ως ASMS (Advanced Surface Missile System) και στηρίχθηκε σε ένα σύγχρονο (για την εποχή του) ραντάρ διάταξης φάσης πολλαπλών λειτουργιών AMFAR (Advanced Multi-Function Array Radar) που σχεδιάστηκε στο John Hopkins Applied Physics Laboratory. Μετονομάστηκε σε AEGIS (με αναγωγή στην ελληνική μυθολογία και την ασπίδα του Δία) τον Δεκέμβριο του 1969. Το συμβόλαιο για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος υπογράφηκε στα τέλη του 1969 και οι πρώτες δοκιμές της κεραίας υλοποιήθηκαν το 1972. Στις αρχές του 1974 ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές στην ξηρά, ενώ οι θαλάσσιες έλαβαν χώρα στο USS Norton Sound (το αρχικό πρωτότυπο σύστημα είχε εγκατασταθεί το 1973) και το 1978 το AEGIS ήταν έτοιμο πλέον να μπει σε παραγωγή.

191129-N-OI558-1530
EAST CHINA SEA (Nov. 29, 2019) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67) sails in formation during a maneuvering exercise to support surface action group operations. Shiloh is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Chanel L. Turner/Released)

Ως πλατφόρμα του AEGIS αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί μια «μεγεθυμένη» έκδοση των αντιτορπιλικών κλάσης Spruance και αρχικά προβλεπόταν η ναυπήγηση 18 μονάδων με ονομασία της κλάσης ως Ticonderoga (από το πρώτο πλοίο), ο αριθμός των οποίων τελικά επεκτάθηκε στα 27. Κατασκευάστηκαν σε δύο ναυπηγεία, το Litton Ingalls Pascagoula και το Bath Iron Works, με τα περισσότερα να «χτίζονται» τελικά στο πρώτο (19 και 8) που έλαβε και την παραγγελία για την πρώτη μονάδα τον Σεπτέμβριο του 1978. Δεν είναι τυχαίο φυσικά το γεγονός ότι τα ναυπηγεία στην Pascagoula ήταν ο αποκλειστικός κατασκευαστής των 31 αντιτορπιλικών της κλάσης Spruance.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κλάση Ticonderoga είχε αρχικά κωδικοποιηθεί ως αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων (DDG) και στη συνέχεια, την 01-01-1980, επαναχαρακτηρίστηκε σε κλάση καταδρομικών κατευθυνομένων βλημάτων (CG). H τοποθέτηση της τρόπιδας του πρώτου και ομώνυμου της κλάσης USS Ticonderoga (CG-47) στη ναυπηγική κλίνη έγινε την 21-1-1980 και το πλοίο ολοκληρώθηκε την 22-1-1983. Η τελευταία μονάδα της, το USS Port Royal (CG-73), ολοκληρώθηκε την 30-4-1994.

ATLANTIC OCEAN (Oct. 1, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Monterey (CG 61) launches a harpoon surface-to-surface missile during part of a live fire exercise in the Atlantic Ocean Oct. 1, 2020.. (U.S. Navy photo by Fire Controlman (Aegis) 3rd Class Raymond Castillo)

Το σύστημα AEGIS εκτός από την κλάση καταδρομικών Ticonderoga και αντιτορπιλικών Arleigh Burke του Αμερικανικού Ναυτικού υιοθετήθηκε αρχικά από την Ιαπωνία για την κλάση αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων πυραύλων Kongo με AEGIS Baseline 4 και 5 (βλέπε παρακάτω) και ραντάρ AN/SPY-1D και την κλάση αντίστοιχων πλοίων του JMSDF Atago με AEGIS Baseline 7 και ραντάρ AN/SPY-1D(V). Στη συνέχεια χρήστες έγιναν η Ισπανία για την κλάση φρεγατών F-100 με AEGIS Baseline 5 και ραντάρ AN/SPY-1D και AN/SPY-1D(V), η Νότια Κορέα με την κλάση Sejong The Great με AEGIS Baseline 7 και ραντάρ AN/SPY-1D(V), πιο πρόσφατα η Αυστραλία με την κλάση Hobart με AEGIS Baseline 7.1 και ραντάρ AN/SPY-1D(V) και η Νορβηγία που χρησιμοποιεί ωστόσο την ελαφρύτερη έκδοση ραντάρ SPY-1F.

Το πλοίο και ο εξοπλισμός του

Το μήκος των πλοίων της κλάσης φθάνει τα 172,46 m, με πλάτος 16,76 m και βύθισμα 7,46 m (10,51 m, περιλαμβανομένου του θόλου του σόναρ). Το εκτόπισμα των μονάδων που υπηρετούν σήμερα (από το USS Bunker Hill CG-52) φθάνει τους 8.910 τόνους κενών και τους 9.613 τόνους με πλήρες φορτίο. Για την πρόωση χρησιμοποιείται διάταξη COGAG (Combined Gas and Gas) με τέσσερις αεριοστρόβιλους τύπου LM-2500 μέγιστης ισχύος 100.000 shp και επιχειρησιακής ισχύος 86.000 shp, που κινούν δύο πεντάφυλλες προπέλες σταθερού βήματος. Η διάταξη προσδίδει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων και μέγιστη εμβέλεια 6.000 ναυτικών μιλίων με ταχύτητα 20 κόμβων. Οι αυξημένες απαιτήσεις ηλεκτρικής ισχύος καλύπτονται από τρεις γεννήτριες Allison 501K, εκάστη της τάξεως των 2.500 Kw. Στις μονάδες που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία το πλήρωμα ανέρχεται σε 30 αξιωματικούς και 300 άνδρες!

170713-N-ZE250-078
ODESSA, Ukraine (July 13, 2017) The Ticonderoga class-guided missile cruiser USS Hue City (CG 66) departs Odessa, Ukraine, for the at-sea phase of exercise Sea Breeze 2017. Sea Breeze is a U.S. and Ukraine co-hosted multi-national maritime exercise held in the Black Sea and is designed to enhance interoperability of participating nations and strengthen maritime security within the region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Weston Jones/Released)

Αναφορικά με την κατάσταση των πλοίων της κλάσης πρέπει να σημειωθεί ότι ο εξοπλισμός τους έχει διαχρονικά αναβαθμιστεί, καθώς εφαρμόστηκε το πρόγραμμα CMP (Cruise Modernization Program). Η πρώτη μονάδα που υποβλήθηκε στον εκσυγχρονισμό ήταν το CG-52 (USS Bunker Hill), ο οποίος ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2008 και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2009. Το γιγάντιο πρόγραμμα ύψους $16,6 δις αφορούσε σε 22 Ticonderoga και 62 Arleigh Burke, με μέσο κόστος $220 εκατ. για κάθε καταδρομικό και $190 εκατ. για κάθε αντιτορπιλικό. Το πρόγραμμα CMP ξεκίνησε από τα παλαιότερα πλοία με σκοπό την ολοκλήρωσή του έως το 2018 για το σύνολο των μονάδων, ενώ υπογραμμίζεται ότι, όπως θα δούμε παρακάτω, τα υπό απόσυρση CG-52 έως και CG-57 έχουν όλα υποβληθεί σε εκσυγχρονισμό.

Η κλάση Ticonderoga αριθμεί σήμερα 22 ενεργές μονάδες με διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον εξοπλισμό τους, που τη διαχωρίζει σε δύο κατηγορίες: στα πλοία CG-52 έως CG-58 και στα CG-59 έως CG-73.Όλα διαθέτουν δύο VLS εκτοξευτές Mk41 με δυνατότητα 122 βλημάτων SM-2MR, αλλά μπορούν να φορτώσουν και Tomahawk σε συνδυασμό με το σύστημα ελέγχου πυρός SWG-3. Σε μεταγενέστερο στάδιο αναβαθμίστηκαν από τη Lockheed Martin 16 κελιά των Mk41 στο επίπεδο Baseline VII με δυνατότητα βολής ESSM (BL6).

Διαθέτουν δύο πυροβόλα Mk45 Mod 1 των 127/54 mm, δύο Phalanx Mk15 Block 1B, δύο τετραπλούς εκτοξευτές Μk141 με RGM-84 Harpoon σε συνδυασμό με το σύστημα ελέγχου πυρός ΑΝ/SWG-1Α, δύο πυροβόλα Mk38 των 25 mm και τέσσερα πολυβόλα των 12,7 mm για εγγύς άμυνα («Πτήση» 05, «Πολεμικό Ναυτικό, Οπλισμός για ασύμμετρες απειλές»). Επιπλέον διαθέτουν έξι σωλήνες Mk32 Mod 14 των 324 mm για τορπίλες Μk46 Mod 5 ή Mk50, ενώ στο ελικοδρόμιο υπάρχει υποδομή RAST για την εξυπηρέτηση δύο MH-60R (παλαιότερα SH-60B LAMPS III).

200623-N-XX200-2037
PHILIPPINE SEA (June 23, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Princeton (CG 59) transits in formation with the Theodore Roosevelt Carrier Strike Group while conducting dual carrier and airwing operations in the Philippine Sea June 23, 2020. Dual carrier operations unify the tactical power of two individual carrier strike groups, providing fleet commanders with an unmatched, unified credible combat force capable of operating indefinitely. The Nimitz and Theodore Roosevelt carrier strike groups are on scheduled deployments to the Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist Seaman Erik Melgar/Released)

Σε ό,τι αφορά στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό όλα τα Ticonderoga διέθεταν ραντάρ ναυτιλίας SPS-64(V)9, έρευνας επιφανείας SPS-55 και επιτήρησης αέρος SPS-49(V)6/7/8. To ραντάρ επιτήρησης αέρος όμως αφαιρέθηκε σταδιακά, καθώς το US Navy θεωρεί το AN/SPY-1 επαρκές για «έρευνα όγκου» και η λογική αυτή έχει επικρατήσει και στην κλάση Arleigh Burke, όπου απουσιάζει εξειδικευμένο ραντάρ VSR (Volume Search Radar). Τα πλοία CG-52 έως και το CG-58 διαθέτουν το ραντάρ πολλαπλών ρόλων SPY-1A, ενώ από το USS Princeton (CG-59) και στη συνέχεια υπάρχει η βελτιωμένη έκδοση του ραντάρ SPY-1B και επιπλέον χρησιμοποιούνται νέοι σταθμοί εργασίας UYQ-21 αντί των παλαιοτέρων UYA-4. Στις τελευταίες μονάδες της κλάσης, δηλαδή από το CG-65 έως το CG-73, εγκαθίσταται μια νέα έκδοση του ραντάρ, το SPY-1B(V)D, αντικαθίστανται οι παλαιότεροι Η/Υ με τους UYK-43B και -44 αντί των παλαιοτέρων UYK-7/20, αναβαθμίζεται το σύστημα C2 C&D (Command and Decision) στο επίπεδο Mk2 και το σύστημα ελέγχου όπλων WCS (Weapon Control System) επίσης στο επίπεδο Mk2.

Για τον έλεγχο βολής όπλων χρησιμοποιείται το ραντάρ SPQ-9A, αν και χωρίς το ραντάρ ιχνηλάτησης/καταύγασης SPG-60, και έτσι περιορίζεται μόνο στα πυροβόλα. Το SPQ-9A συνδυαζόταν με το σύστημα ελέγχου βολής Mk86 Mod 9 και παρείχε δυνατότητα εμπλοκής έως τεσσάρων στόχων επιφανείας (και δύο εναέριων στόχων στην περίπτωση που υποστηρίζεται από το SPG-60). Ωστόσο το SPQ-9A αντικαταστάθηκε σε όλα τα πλοία της κλάσης από το SPQ-9B, το οποίο παρέχει διπλάσια εμβέλεια και βελτιωμένη ανάλυση. Το νέο ραντάρ είναι μέρος του συστήματος ελέγχου πυρός Mk160 Mod 11 (Mk160 GFCS).

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

Το σύνολο των Ticonderoga διαθέτει ολοκληρωμένο ESM/ECM SLQ-32A(V)3, σύστημα παραπλάνησης τορπιλών SLQ-25 Nixie, σύστημα παραπλάνησης κατευθυνόμενων βλημάτων SLQ-49 Replica και εκτοξευτή αεροφύλλων Mk36 SBROC, ενώ τα CG-58, -59 και -63 διαθέτουν το σύστημα παραπλάνησης κατευθυνόμενων βλημάτων Nulka.

Η κλάση διαθέτει και αξιόλογο ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό. Τα CG-52 έως CG-55 ενσωματώνουν σόναρ θόλου SQS-53A, σύστημα ελέγχου ανθυποβρυχιακών όπλων Mk116 Mod 7, αλλά απουσιάζει σόναρ συρόμενης διάταξης. Το SQS-53 αποτελεί αναβαθμισμένη έκδοση του SQS-26 (γνωστού από την κλάση Knox) με ψηφιακή διασύνδεση με το Μk116.

Επίσκεψη Αμερικανού υφυπουργού Άμυνας σε καταδρομικό Ticonderoga στη Σούδα

Στα CG-56 έως CG-67 χρησιμοποιείται η έκδοση SQS-53B, που παρέχει τη δυνατότητα ιχνηλάτησης πολλαπλών στόχων και χρησιμοποιεί Η/Υ UYK-44 με κονσόλες UYQ-21 και επεξεργαστή σημάτων UYS-1, ενώ έχει εγκατασταθεί και σόναρ συρόμενης διάταξης SQR-19B. Οι συγκεκριμένες μονάδες διαθέτουν επιπλέον το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ανθυποβρυχιακών όπλων SQQ-89(V)15, το οποίο διαχειρίζεται τους αισθητήρες SQS-53B και SQR-19Β σε συνδυασμό με τα συστήματα Mk116 και LAMPS III.

Στα CG-68 έως CG-73 έχει εγκατασταθεί η πλέον προηγμένη έκδοση του σόναρ θόλου SQS-53C που παρέχει μεγαλύτερη ισχύ, αυξημένη εμβέλεια, δυνατότητα ταυτόχρονης παθητικής και ενεργητικής λειτουργίας και μικρότερο χρόνο αντίδρασης. Σε όλα τα πλοία που διαθέτουν σόναρ SQS-53A/B υλοποιήθηκε πρόγραμμα αναβάθμισης με χρήση ψηφιακών επεξεργαστών COTS στο επίπεδο SQS-53D. Στον εξοπλισμό των Ticonderoga περιλαμβάνεται υποδομή δορυφορικών επικοινωνιών (SATCOM) WSC-3 UHF και WSC-6 SHF, ζεύξεις δεδομένων Link 4A, Link 11 και Link 16 (BL06) και συσκευή IFF μεγάλης εμβέλειας UPX-29. Τα πλοία διαθέτουν επίσης πλήρη εξοπλισμό CEC (Cooperative Engagement Capability) AN/USG-2(V) (BL06).

Η ΠΤΗΣΗ στο USS Leyte Gulf (CG-55) κλάσης Ticonderoga (εικόνες)

Tο σύστημα AEGIS

Το AEGIS Mk7 αποτελείται από δύο κύρια υποσυστήματα: το CDS (Command Decision System) και το WCS (Weapon Control System). Το πρώτο διασυνδέεται με τους αισθητήρες του πλοίου, το οργανικό ελικόπτερο, την υποδομή πλοήγησης, το IFF, το σόναρ και το ESM. Επιπλέον, παρέχει διασύνδεση με τις ζεύξεις δεδομένων Link 4A, Link 11 και Link 16, το σύστημα απεικόνισης στοιχείων και φυσικά με το ραντάρ SPY-1. Το WCS, που διασυνδέεται με το CDS αλλά και το SPY-1, ασκεί τη διαχείριση όλων των οπλικών συστημάτων: πυροβόλα, ραντάρ καταύγασης, VLS, ΣΕΠ των RGM-84, εκτοξευτές αεροφύλλων και συστήματα παραπλάνησης, Phalanx και ΣΕΠ όπλων Μk116. Στην αρχική του διαμόρφωση, η οποία δεν ήταν παρά μια προσαρμογή του NTDS, περιλάμβανε 16 Η/Υ UYK-7, 11 Η/Υ UYK-20 και 1 H/Y UYK-19. Στη διαμόρφωση αυτή παρείχε τη δυνατότητα διαχείρισης 128 ιχνών (το SPY-1 παρέχει υψηλότερες δυνατότητες σε ό,τι αφορά στον αριθμό ιχνών) και τουλάχιστον 12 ταυτόχρονες εμπλοκές στόχων.

180522-N-ZL062-0122
WATERS OFF THE COAST OF JAPAN (May 22, 2018) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Chancellorsville (CG 62) transits waters off the coast of Japan during a routine patrol. Chancellorsville is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Sarah Myers/Released)

Όπως ήδη προαναφέραμε, το κυριότερο στοιχείο της κλάσης είναι το ραντάρ πολλαπλών ρόλων SPY-1 που εκτελεί τις λειτουργίες έρευνας αλλά και ιχνηλάτησης στόχων. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία που ενσωμάτωνε για την εποχή που σχεδιάστηκε σε σχέση με τα συμβατικά ραντάρ, παρείχε ταχύτερη επεξεργασία και ανανέωση δεδομένων, υψηλότερες δυνατότητες στη διαχείριση ιχνών και μείωση της πολυπλοκότητας, αφού η λειτουργία του υποκαθιστά την απαίτηση ύπαρξης ξεχωριστών ραντάρ κατάδειξης στόχων και ιχνηλάτησης.

NORFOLK (Aug. 10, 2020) The Ticonderoga-class guided missile cruiser USS Vella Gulf (CG 72) returns to Naval Station Norfolk following a seven-month deployment. As part of the Dwight D. Eisenhower Carrier Strike Group, Vella Gulf operated in the U.S. 5th and 6th fleet area of operations to maintain maritime stability and security and ensure access, deter aggression and defend U.S., allied and partner interests. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Darien Kenney)

Το AN/SPY-1A είναι ένα σύστημα διάταξης φάσης με τέσσερις σταθερές κεραίες διαστάσεων 3,84×3,67 m, που καλύπτουν 110 μοίρες σε αζιμούθιο εκάστη (ορισμένοι τομείς επικαλύπτονται από δύο κεραίες), με συνολικά 4.096 στοιχεία εκπομπής και 4.352 στοιχεία λήψης. Για την εκπομπή τού ραντάρ στην έκδοση SPY-1A χρησιμοποιούνται πομποί όπου ο καθένας τροφοδοτείται από 76 ενισχυτές μικροκυμάτων CFA (Crossed Field Amplifier) SFD261MT, συνδεδεμένους παράλληλα με ισχύ (peak power) 125 Kw έκαστος. Οι CFA παρέχουν σταθερότητα φάσης, ευρεία ζώνη συχνοτήτων, υψηλή αποδοτικότητα και χαμηλό επίπεδο θορύβου. Είναι μικροί σε μέγεθος και βάρος, λειτουργούν σε χαμηλή τάση, αλλά παρ’ όλα αυτά, παρέχουν εξαιρετικά υψηλή «ισχύ κορυφής». Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η μέγιστη συνολική συνδυασμένη ισχύ φθάνει τα 4,75 MW. Καθώς οι κεραίες είναι εγκατεστημένες σε διαφορετικές υπερκατασκευές, απαιτείται τροφοδότηση από διαφορετικά συγκροτήματα πομπών. Συγκεκριμένα, οι δύο κεραίες είναι τοποθετημένες στην κυρίως υπερκατασκευή και οι άλλες δύο στη δευτερεύουσα, στο οπίσθιο τμήμα του πλοίου.

Το ραντάρ λειτουργεί στη ζώνη συχνοτήτων «S» (3,1-3,5 GHz) με εύρος δέσμης 1,7 μοιρών και παρέχει μέγιστη εμβέλεια για εναέρια έρευνα που υπερβαίνει τα 300 km και τα 80 km για έρευνα ορίζοντα. Οι ηλεκτρονικές δέσμες ελέγχονται από τους Η/Υ του συστήματος AEGIS για να εκτελούν τις διαδικασίες έρευνας και εντοπισμού των στόχων. Σε συνδυασμό με την οικογένεια SPY-1 χρησιμοποιείται το σύστημα ελέγχου πυρός Μk99 με τέσσερις καταυγαστήρες SPG-62. Η διαδικασία της ιχνηλάτησης εκτελείται από το SPY-1 (slaved), ενώ οι SPG-62 εκτελούν αποκλειστικά την καταύγαση των βλημάτων ημιενεργού καθοδήγησης.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga

Στην κλάση Arleigh Burke το ραντάρ SPY-1D έχει εγκατασταθεί σε μια υπερκατασκευή και οι τέσσερις κεραίες τροφοδοτούνται από κοινό πομπό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του μεγέθους, του βάρους και των απαιτούμενων καλωδιώσεων. Για τον λόγο αυτό στα αντιτορπιλικά χρησιμοποιούνται οι μισές CFA, δηλαδή 32 για τα πλοία με ραντάρ SPY-1D(V) ή 38 για όσα πλοία φέρουν SPY-1D. Να σημειωθεί ότι η μετάπτωση στο ραντάρ SPY-1D έχει μειώσει το βάρος κάθε στοιχειοκεραίας σε 1.910 κιλά σε σύγκριση με τα 5.440 κιλά του SPY-1A και τα 3.580 κιλά του SPY-1B.

Τα αρχικά προβλήματα της οικογένειας SPY-1 αφορούν τη χρήση τους πλησίον της ξηράς όπου λόγω των ανεπιθύμητων επιστροφών του εδάφους εμφανίζεται συχνά το φαινόμενο των ψευδοσυναγερμών. Πιστεύεται ότι το πρόβλημα έχει επιλυθεί στην έκδοση SPY-1D(V), η οποία παρέχει αύξηση ισχύος κατά 25% και μεγαλύτερες δυνατότητες διάκρισης στόχων με χαμηλό RCS, όπως βλήματα ναυτικής κρούσης κατά πλοίων που εκτελούν προφίλ πτήσης sea skimming.

TAIWAN STRAIT (Feb. 15, 2020) Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Chancellorsville (CG 62) conducts normal underway operations transiting from the East China Sea to the South China Sea. Chancellorsville is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Gregory N. Juday)

Τα πλοία που φέρουν το AEGIS στο US Navy αναβαθμίζονται συνεχώς με σκοπό το σύστημα να παραμένει σύγχρονο. Οι αναβαθμίσεις, γνωστές ως Baseline (BL), περιλαμβάνουν το υλικό και το λογισμικό. Οι πρώτες ονομάζονται ACB (Advanced Capability Builds), ενώ οι αναβαθμίσεις υλικού είναι οι TI (Technical Insertion) και γίνονται συνήθως κάθε τέσσερα χρόνια. Τα CG-47 έως CG-51 εφοδιάστηκαν με την έκδοση BL01, τα CG-52 έως CG-58 με την BL02, τα CG-59 έως CG-64 με την BL03 και τα CG-65 έως CG-73 με τις BL04 και BL05. Η κλάση Arleigh Burke (DDG-51 έως DDG-78) ξεκινά με την έκδοση BL05. Τα CG-52 έως CG-58 έχουν αναβαθμιστεί στο BL08 που περιλαμβάνει το ACB08 και το TI08, που υιοθετήθηκε για τα πλοία με AN/SPY-1A.

Το Αμερικανικό Ναυτικό επιλέγει την ΒΑΕ για τον εκσυγχρονισμό καταδρομικού Ticonderoga

To πρώτο καταδρομικό που αναβαθμίστηκε στο επίπεδο BL08 το 2008 ήταν το USS Bunker Hill (CG-53) και το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2012. To BL08 περιλαμβάνει μόνο το module AAW, που παρέχει υψηλότερες δυνατότητες σε σχέση με τα παλαιότερα BL, και όχι το module BMD (Ballistic Missile Defense). To BL08 υιοθετεί περιβάλλον ανοικτής αρχιτεκτονικής, υλικά COTS, μετατροπή του λογισμικού CMS-2 σε C++ και Java, κονσόλες UYQ-70(V) κ.ά. Τα πρώτα στοιχεία COTS σε συνδυασμό με στοιχεία MIL SPEC και η χρήση C++ και Ada σε συνδυασμό με το CMS-2 χρησιμοποιούνται ήδη από το BL06 Phase I που προοριζόταν για τα DDG-79 έως και DDG-84 και τα CG-66 έως και CG-69. Η υιοθέτηση μιας κοινής βιβλιοθήκης λογισμικού (CSL-Common Source Library) που υπάρχει στο Baseline 9 βελτιώνει το επίπεδο διαλειτουργικότητας μεταξύ των μονάδων του στόλου, επιτυγχάνει ομοιοτυπία, συρρίκνωση του κόστους υποστήριξης και πλέον οι αναβαθμίσεις ACB υλοποιούνται με ταχύτητα και χαμηλότερη δαπάνη.

Παρά το γεγονός ότι τα πλοία CG-52 έως CG-58 προορίζονται για απόσυρση, το US Navy προχώρησε σε αναβάθμιση του AEGIS στο επίπεδο ACB-16 Baseline 9.A2A Phase 0. Η έκδοση ACB-16 περιλαμβάνει τρεις διαμορφώσεις, εκ των οποίων η Phase 0 προορίζεται για τις μονάδες ραντάρ AN/SPY-1A. Το USS Mobile Bay (CG-53) είναι το πρώτο που έλαβε την αναβάθμιση και στις 24 Οκτωβρίου 2017 εκτέλεσε δοκιμές με την εκτόξευση δύο SM-2MR και ενός ESSM. Μάλιστα το ένα βλήμα SM-2MR εκτοξεύτηκε με χρήση μόνο του ραντάρ SPQ-9B και αυτό συνέβη για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας ότι πλέον παρέχεται ένας ακόμη δίαυλος εμπλοκής πέρα των υφισταμένων.

PHILIPPINE SEA (Oct. 31, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Shiloh (CG 67) transits the Philippine Sea during Keen Sword 21. Keen Sword is an example of the strength of the U.S.-Japan Alliance, the foundation of peace and security in the Indo-Pacific region for more than 60 years. The relationships built and maintained during these events are critical to our shared capability to respond to contingencies at a moment’s notice. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Ryre Arciaga)

Ανάλογες δοκιμές εκτέλεσε τον Ιούνιο του 2018 και το USS Leyte Gulf (CG-55), που περιστρέφονταν γύρω από την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από βλήματα ASCM (Anti Ship Cruise Missile). Ήδη από το οικονομικό έτος 2019 έχουν προβλεφθεί τα κονδύλια για την αναβάθμιση και των έξι υπό απόσυρση πλοίων. Το ACB-16/TI-12/12H/16 Baseline 9 είναι η πιο εξελιγμένη έκδοση σε υπηρεσία του AEGIS και παρέχεται η δυνατότητα BMD με χρήση ενός (optional) Module (BMD 5.1), αν και η κύρια αποστολή της κλάσης είναι η AAW άμυνα και για τον λόγο αυτό δεν προγραμματίζεται η υιοθέτηση του BMD Module. Το BL09 περιλαμβάνει νέο επεξεργαστή που παρέχει ικανότητα εμπλοκής αεροδυναμικών και βαλλιστικών στόχων ταυτόχρονα.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ

Οι βελτιώσεις επεκτείνονται στην ολοκλήρωση του SPQ-9B στο Fire Control Loop ώστε να συμμετέχει στην εμπλοκή εναέριων στόχων και με χρήση βλημάτων, την παροχή δυνατότητας εντοπισμού περισκοπίου, την αναβάθμιση του IFF με δυνατότητα Mode 5/S, τη δυνατότητα βολής βλημάτων SM-3 Block IIA, την ολοκλήρωση των MH-60R όπως και του αναβαθμισμένου συστήματος EW SEWIP Block II (SLQ-32(V)6 κ.α. Το BL09 εισάγει τα πλοία στο περιβάλλον NIFC-CA (Naval Integrated Fire Control-Counter Air), που συνδυάζει το CEC με το E-2D Hawkeye και το SM-6 με σκοπό την αξιοποίηση της μέγιστης εμβέλειας του βλήματος στο πλαίσιο της διαλειτουργικότητας μεταξύ των πλοίων του US Navy.

Ο προβληματισμός για την υιοθέτηση Ticonderoga

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην προοπτική απόκτησης καταδρομικών κατευθυνόμενων βλημάτων κλάσης Ticonderoga είναι το κόστος του «πακέτου» μετά την παραχώρηση των δύο πλοίων, τα υλικά υποστήριξης, η εκπαίδευση, ο απαραίτητος οπλισμός (συμπεριλαμβανομένων των βλημάτων ESSM και SM-2MR) και η υποδομή που απαιτείται για την αξιοποίησή τους.

PACIFIC OCEAN (Sept. 19, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Antietam (CG 54) launches a Harpoon surface-to-surface missile as part of a joint force sinking exercise (SINKEX) targeting the decommissioned U.S. Navy frigate Curts during Valiant Shield 2020. Valiant Shield is a U.S. only, biennial field training exercise (FTX) with a focus on integration of joint training in a blue-water environment among U.S. forces. This training enables real-world proficiency in sustaining joint forces through detecting, locating, tracking and engaging units at sea, in the air, on land and in cyberspace in response to a range of mission areas. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class James Hong)

 • Τα Ticonderoga λόγω μεγέθους δεν μπορούν να ελλιμενιστούν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου όμως δεν υπάρχει και δυνατότητα άμεσης επέκτασης. Σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, υφίσταται απόφαση για την αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης για τον μόνιμο ελλιμενισμό πλοίων του ΠΝ, ώστε να βρίσκονται εγγύτερα στις περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, στις οποίες έχουν αναδυθεί τα τελευταία χρόνια ζωτικά εθνικά συμφέροντα. Ο Ναύσταθμος Κρήτης διαθέτει τον απαιτούμενο χώρο για τη δημιουργία υποδομών εξυπηρέτησης πλοίων του μεγέθους των καταδρομικών και ταυτόχρονα η γειτνίαση με τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το Αμερικανικό Ναυτικό δημιουργεί πλαίσιο που εξασφαλίζει τις απαιτούμενες (και προσδοκώμενες) συνέργειες. Από την άλλη, η ανάγκη μετακίνησης μεγάλου αριθμού προσωπικού και των οικογενειών τους στην Κρήτη σε μικρό χρονικό διάστημα είναι κάτι που σαφώς πρέπει να απασχολήσει το ΠΝ.
 • Ο παράγων κόστος κύκλου ζωής είναι επίσης άκρως σημαντικός. Σύμφωνα με στοιχεία του 2010 από το US Navy, το μέσο ετήσιο κόστος υποστήριξης της κλάσης για τα έτη 1987 έως 2010 (συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας αλλά χωρίς ενσωματωμένα κόστη R&D και απόκτησης) έφθανε τα $49,6 εκατ. ανά μονάδα ή €37,2 εκατ. με τις ισοτιμίες τής 31/12/2010. Ωστόσο, από το ανωτέρω ποσό τα $21,5 εκατ. αφορούν τη μισθοδοσία των πληρωμάτων και ποσό $9,6 εκατ. αφορούν καύσιμα, παράγων που είναι μεταβλητός και αφορά το προφίλ επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού. Στο ΠΝ η καταπόνηση των πλοίων του (χωρίς μεγάλους επιχειρησιακούς πλόες) και η κατανάλωση καυσίμου δεν είναι συγκρίσιμες με του US Navy, στο οποίο τα πλοία διασχίζουν σημαντικές αποστάσεις σε ωκεάνιες συνθήκες και είναι ελλιμενισμένα για μικρά χρονικά διαστήματα. Για λόγους σύγκρισης, το ετήσιο κόστος μιας Φ/Γ κλάσης Oliver H. Perry (FFG-7) στο Αμερικανικό Ναυτικό, που είναι αντίστοιχη με τις Φ/Γ κλάσης «S», το 2010 ήταν $27,87 εκατομμύρια. Σε σχέση με το κόστος παραχώρησης το όλο πλαίσιο της παρούσας ανάλυσης προϋποθέτει τη δωρεάν αποδέσμευση των δύο Ticonderoga μέσω EDA (Excess Defense Articles).
 • Το άλλο μεγάλο ερώτημα σχετικά με το αρχικό «πακέτο» είναι ο απαραίτητος οπλισμός με έμφαση φυσικά στα αντιαεροπορικά όπλα. Η απόκτηση των δύο πλοίων θα απαιτήσει την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων SM-2MR, αφού ένας πλήρης φόρτος των εκτοξευτών Mk41 απαιτεί 244 βλήματα (!), που μπορεί να είναι των εκδόσεωνBlock II/III/IIIA/IIIB. Η έκδοση Block II έχει αποσυρθεί από την ενεργό αμερικανική υπηρεσία και διατηρείται ένας αριθμός βλημάτων σε αποθήκευση, ενώ το Αμερικανικό Ναυτικό προχωρεί σταδιακά στην αναβάθμιση των παλαιότερων εκδόσεων ΙΙΙ και ΙΙΙΑ στο επίπεδο IIIB. Συνεπώς, θα μπορούσαμε θεωρητικά να επιδιώξουμε την παραχώρηση βλημάτων από το US Navy δωρεάν ή με μικρό τίμημα. Το κόστος ανά μονάδα για την έκδοση Block IIIB φθάνει τα $2,79 εκατ. (γνωστοποίηση της DSCA τον Ιούλιο του 2016 για την απόκτηση 246 SM-2R Block IIIB από την Ιαπωνία). Επομένως, τα ποσά που απαιτούνται για να φορτωθούν οι αποθήκες οπλισμού των Ticonderoga είναι πολύ υψηλά. Για το κόστος των Block IIIA δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία τιμών, αφού οι τελευταίες εξαγωγικές πωλήσεις έγιναν την περασμένη δεκαετία προς την Ολλανδία και την Αυστραλία με μέσο κόστος περίπου $1,5 εκατ. (γνωστοποίηση της DSCA τον Σεπτέμβριο του 2004 για την απόκτηση 55 Block IIIΑ από την Ολλανδία και τον Μάϊο του 2005 για την απόκτηση 175 βλημάτων από την Αυστραλία). Η Κορέα προχώρησε το 2009 σε αίτημα για 46 SM-2 Block IIIA και 35 SM-2 Block IIIB με συνολικό κόστος $170 εκατομμύρια. Το ΠΝ θα μπορούσε να ζητήσει σε πρώτη φάση την αγορά μεταχειρισμένων βλημάτων παλαιότερων εκδόσεων Block III ή Block II, εφόσον είναι διαθέσιμα από το US Navy, για την είσοδο των πλοίων σε υπηρεσία και να προχωρήσει σε δεύτερη φάση στην αγορά νέων βλημάτων. Η απόκτηση 244 πυραύλων Standard δεν είναι απαραίτητη για τις ελληνικές ανάγκες, με πιθανότερη την προμήθεια 80-100 βλημάτων.

Ενδιάμεσες λύσεις για το ΠΝ στο KAI 5. LaFayette, FREMM, Arleigh Burke και Ticonderoga

 • Ένα ακόμη ζήτημα είναι αυτό της απόκτησης ESSM, την οποία θεωρούμε απαραίτητη για τη δημιουργία πολλαπλών ζωνών άμυνας, καθώς τα δύο πλοία θα αποτελούν κύριο στόχο της εχθρικής αεροπορίας. Ο ESSM δεν είναι ένα φθηνό όπλο, μιας και το κόστος ανά μονάδα υπολογίζεται σε $1,1 εκατ. (γνωστοποίηση της DSCA τον Οκτώβριο του 2015 για την απόκτηση 16 βλημάτων από την Ταϊλάνδη). Ο ESSM με μέγιστη εμβέλεια 40+ km καλύπτει ένα σημαντικό κενό μεταξύ του SM-2MR και του Phalanx. Η προσθήκη σε μεταγενέστερο στάδιο του ESSM Block 2, με σημαντική επέκταση του φακέλου εμπλοκής και καθοδήγηση ενεργού ραντάρ ζώνης συχνοτήτων «X» (8-12 GHz), οδηγεί σε αποδέσμευση των περιορισμών τερματικής εμπλοκής λόγω του αριθμού των ραντάρ καταύγασης και ισχυροποιεί την κλάση ακόμη περισσότερο. Η απόκτηση βλημάτων ESSM θα μπορούσε να μετριάσει τις ανάγκες για βλήματα SM-2. Επιπλέον, η προμήθειά τους αποτελεί επένδυση για το ΠΝ, καθώς τα βλήματα μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλα ελληνικά πλοία (MEKO 200HN) ή μελλοντικά στις MMSC. Το ίδιο ισχύει και για τους SM-2MR που μελλοντικά μπορούν να αξιοποιηθούν σε νέα πλοία άμυνας περιοχής, για παράδειγμα σε FFG(X) ή σε μεταχειρισμένα Arleigh Burke. Ενδεχομένως, σε πρώτη φάση, το ΠΝ να μπορεί να καλυφθεί με το υπάρχον απόθεμα δεδομένου ότι οι ΜΕΚΟ θα υποβληθούν σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, άρα θα μείνουν για σημαντικό διάστημα εκτός υπηρεσίας.
 • Το θέμα της εξασφάλισης επάρκειας κρίσιμων ανταλλακτικών, ειδικά για συστήματα που είναι σήμερα εκτός παραγωγής, είναι κρίσιμη απαίτηση. Καθώς το US Navy θα αποσύρει και τα έξι πλοία στο διάστημα 2021-2022, πρέπει να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό στοκ ανταλλακτικών ειδικά για συστήματα όπως το AN/SPY-1A. Τα CFA που χρησιμοποιούνται στο εν λόγω ραντάρ είναι τα SFD261MT της εταιρείας CPI και η παραγωγή τους έχει σταματήσει από το 1987. Αντίθετα τα SFD262/L4808 και SFD268/L4909 που χρησιμοποιούνται στα AN/SPY-1B/D και AN/SPY-1D(V) αντίστοιχα, κατασκευάζονται μέχρι και σήμερα από την L3Harris. Το πρόβλημα στην παραπάνω επιδίωξη είναι ότι οι μονάδες που θα αποσυρθούν, θα παραμείνουν σε καθεστώς OCIR και δεν θα κανιβαλιστούν (ώστε να υπάρχει πηγή προσπορισμού ανταλλακτικών). Το ζήτημα της υποστήριξης του AN/SPY-1A είναι κρίσιμο και θα μπορούσε να διασφαλιστεί και μέσω σύμβασης FOS (Follow On Support) με τη Lockheed Martin. Να σημειωθεί ότι το CG-58 που χρησιμοποιεί το ραντάρ AN/SPY-1A, θα παραμείνει σε υπηρεσία τουλάχιστον έως το οικονομικό έτος 2024. Επιπλέον, στην ίδια συμφωνία ή μέσω FMS θα πρέπει να διασφαλιστεί η δυνατότητα να ακολουθούν τα (δυνητικά) πλοία του ΠΝ τις αναβαθμίσεις (Baseline) τού AEGIS που θα υλοποιεί το Αμερικάνικο Ναυτικό και θα αφορούν τις αποστολές AAW. Σε σχέση με τα ζητήματα της υποστήριξης και διαλειτουργικότητας να σημειωθεί ότι το CMS της MMSC και πιθανόν μελλοντικά της MEKO 200HN θα είναι το COMBATSS-21 που κτίστηκε πάνω στις βιβλιοθήκες λογισμικού του AEGIS.
 • Το ΠΝ θα πρέπει να αποκτήσει πλοία που έχουν λάβει την αναβάθμιση BL09 (πιθανολογούμε ότι όλες οι υπό απόσυρση μονάδες έχουν υποστεί την εν λόγω αναβάθμιση) και ενδεχομένως να επιδιώξει την παραχώρηση των CG-56 και CG-57, τα οποία διαθέτουν το συρόμενο σόναρ SQR-19B και είναι ηλικίας 32 ετών (αν και αναμένεται να αποσυρθούν το 2022).
 • Ένα ακόμη στοιχείο που θα απασχολήσει το ΠΝ είναι το ζήτημα των υψηλών απαιτήσεων στελέχωσης σε σχέση με τις Φ/Γ «S» και MEKO 200HN (202 και 189 στελέχη αντίστοιχα). Ο απαιτούμενος αριθμός για τα δύο Ticonderoga (660 στελέχη) ωστόσο μπορεί να καλυφθεί άμεσα από την απόσυρση των τριών «S» που δεν έχουν αναβαθμιστεί. Επιπλέον, πρέπει να συνυπολογιστούν και οι χαμηλές απαιτήσεις στελέχωσης της κλάσης MMSC που κυμαίνονται σε 110-130 στελέχη.

ARABIAN SEA (Nov. 18, 2020) The Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Princeton (CG 59) steams alongside the aircraft carrier USS Nimitz (CVN 68) while participating in Malabar 2020 in the north Arabian Sea. Malabar 2020 is the latest in a continuing series of exercises that has grown in scope and complexity over the years to address the variety of shared threats to maritime security in the Indo-Asia Pacific where the U.S. Navy has patrolled for more than 70 years promoting regional peace and security. The Nimitz Carrier Strike Group is currently deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of a free and open Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Cheyenne Geletka)

Συμπεράσματα

Στο ερώτημα εάν η κλάση Ticonderoga είναι η ιδανική ενδιάμεση λύση για την κάλυψη των αναγκών AAW του ΠΝ, η απάντηση είναι αβίαστα: ΟΧΙ. Στο ερώτημα εάν η κλάση Ticonderoga είναι η μοναδική εφικτή βραχυπρόθεσμη λύση, εφόσον δεν είναι διαθέσιμα τα πλοία κλάσης Arleigh Burke για την κάλυψη των αναγκών AAW του ΠΝ, η απάντηση είναι -και πάλι- αβίαστα: ΝΑΙ. Στο ερώτημα εάν τα πλοία θα προσδώσουν σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υπεροπλία στο ΠΝ, η απάντηση είναι επίσης θετική.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Υπό προϋποθέσεις και με τις σωστές πρόνοιες (βλ. FOS για το ραντάρ κ.ά.), η λύση μπορεί να είναι ρεαλιστική και αποδοτική. Χάρη στις πρόνοιες του US Navy τα καταδρομικά αυτά κατευθυνόμενων βλημάτων διαθέτουν σύγχρονο εξοπλισμό με πιθανή εξαίρεση τη χρήση του AN/SPY-1A. Στην πορεία του χρόνου το Αμερικανικό Ναυτικό φρόντισε για τη σταδιακή αναβάθμιση των αισθητήρων και όπλων της κλάσης και εκτιμούμε ότι τα πλοία έχουν τουλάχιστον μια 10ετία αξιόμαχης επιχειρησιακής ζωής, που είναι το κρίσιμο διάστημα για τη χώρα και ένας «πρόδρομος» για την πιθανή μελλοντική απόκτηση αντιτορπιλικών κατευθυνομένων βλημάτων Arleigh Burke, που θα είναι σίγουρα διαθέσιμα στο μεσοδιάστημα, ή Φ/Γ FFG(X) ή επιδίωξη οποιονδήποτε άλλων λύσεων.

Αναφορικά με την υλοποίηση του παραπάνω σεναρίου υπάρχουν πολλές μεταβλητές για να εκτιμηθούν οι πιθανότητες υλοποίησής του, περιλαμβανομένης της κατάληξης του προγράμματος ναυπήγησης νέων φρεγατών και φυσικά της διαθεσιμότητας πλοίων κλάσης Ticonderoga (λόγος που επέτρεψε την υλοποίηση αντίστοιχου σεναρίου για Arleigh Burke) και της διάθεσης των ΗΠΑ (προεδρίας και Κογκρέσου) να τα παραχωρήσουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

265 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
265 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
MPAMPIS

Οτι πρεπει για την «κρίσιμη» 10ετια ανεπιφύλακτα ΝΑΙ……ακόμη και αν πάμε σε ffgx σε 10 χρονια…..και δυο lcs να δώσουν
ΕΠΙΠΛΕΟΝ δεν μας χαλάει……

1000 ΝΑΙ!!! Από την στιγμή που δεν υπάρχουν διαθέσιμα Α.B έπρεπε να τα είχαμε είδη πάρει, με τις αναβαθμίσεις που έχουν είναι υπερσύγχρονα. ΜΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕ…

niknik

Ειληκρινα δεν μπορω να καταλαβω την επιμονη σας.Μιλατε για τα πλοια ενδιαμεσης λυσης,αλλα η βασικη λυση ειναι η χειροτερη απο ολες οσες υπαρχουν.Αλλα ακομα και ετσι,να παρουμε πλοια ενδιαμεσης λυσης,τα οποια ειναι στο τερμα της ζωης τους,μιας και δεν εχουν αναβαθμιστει,με τεραστιο ετησιο κοστος χρησης,μεταχειρισμενους πυραυλους….Και μια βασικη λυση που οι Αμερικανοι λενε συνεχεια για προβληματικα πλοια αλλα “εμεις” τα θεωρουμε τα καλυτερα.Ή στραβος ειναι ο γυαλος ή στραβα αρμενιζουμε…Και οι απεναντι θα γελανε μαζι μας…Και οχι μονο θα γελανε αλλα θα κανουν παρτυ…
Ο μονος που εχει τρεμουρα μεγαλη για τα Αμερικανικα πλοια ειναι ο Αδωνις,που προσπαθησε ηδη να το προεξοφλησει…Προβληματικα πλοια που ο κατασκευαστης δε ξερει που ειναι το προβλημα οποτε δε μπορει να το λυσει…
Η λυση ειναι απλη…2 Belharra HN και 2 Belharra FDI φορτωμενες με Scalp και 2 FREDA σαν ενδιαμεση λυση με δυνατοτητα αγορας.Θα επρεπε να εχει τελειωσει ηδη η επιλογη τους,μονο και μονο για την παραχωρηση στρατηγικων οπλων και παραχωρηση τεχνογνωσιας. Tomahawk οι Αμερικανοι δε θα μας δωσουν ποτε.
Αλλιως Type 31 με ενδιαμεση type 23 ή Sigma με ενδιαμεση Μ…Ολα τα αλλα ειναι για γελια. Και απορω με την επιμονη σας να αναφερεστε σε αυτα τα πλοια,προσπαθωντας να τα παρουσιασετε με οποιονδηποτε συνδυασμο,απλα και μονο για να φανουν σαν ολοκληρωμενη λυση…

GrandTurkeyShoot

Ωραία ονόματα για τα 2 καταδρομικά θα ηταν ” Ευρυμέδων ” & ” Ισσός ” , όλη η Α. Μεσόγειος δική μας

Scalp_eg

Πτηση ενα προσφατο αρθρο ειχε γραψει οτι το 2022 αποσυρονται τα 2 νεοτερα της κλασης που μπηκαν σε υπηρεσια το 1993-94. Εσεις γιατι μας λετε για παλιοτερα? Δεν ισχύει? Δεν θα επρεπε να εστιασουμε στα νεότερα?
Τωρα ιδίως αν πρόκειτε για τα νεοτερα 2 τικο, ειμαι απολυτα θετικος και τα προτιμω απο τα ΑΒ πρωτης εκδοσης.
Ακουγονται διαφορα γραφικα για ελικοπτεροφορο που ενδιαφερομαστε σαν σκαφος διοικησης, και τα 2 τικο μπορουν να καλυψουν εν μερει και αυτο το ρολο.
Τα 61 κελια της πλωρης ειναι αρκετα για μεχρι και 50 SM-2 και 44 Essm.
Φυσικα ουτε και τοσα θα βαλουμε μαλλον λιγοτερα, οποτε τα 61 κελια της πρυμνης μπορουν η να σφραγιστουν η και να αφαιρεθουν και να επιστραφουν στους αμερικανους για μειωση του κοστους.
Ο τεραστιος χωρος που απομενει που ειναι σχεδον ιδιος με το υπαρχον μεγαλο ελικοδρομιο που ειναι λιγο ψηλοτερα και μπορει με μια υπερκατασκευη με πολυ μικρο κοστος να ερθει στο ιδιο υψος και ετσι να υπαρχει ενα τεραστιο ενιαιο ελικοδρομιο που θα μπορει να φιλοξενει και σινουκ και απατσι και κιοβα και Nh-90, δηλαδη 1-2 ελικοπτερα επιπλεον μονο για προσγειωση και ανεφοδιασμο φυσικα περαν των 2 οργανικων aegeanhawk που θα παρεμεινουν 2 αφου το υποστεγο δεν αλλαζει.
Μια ακρως ενδιαφερουσα εναλλακτικη για πλοια διτου ρολου και διοικησης, περα απο καταδρομικα αεραμυνας,
Tα 2 υπεροχα 5ιντσα πυροβολα τωρα νομιζω ειναι ηδη mod4 με τη μακρια καννη οποτε θα ειναι αμαρτια να μην παρουν τα vulcano των 100km.

Animades
Zaxos

6 τικο παρκαρουν το 2022 οι ηπα κ αλλα 5 μεχρι το 2026
Κ καλα θα κανουμε να ζητησουμε δυό
Χωρις την αγορα mmsc φυσικα
Ελπιζω να μη χασουμε κ αυτη την ευκαιρια οπως τις αδελαιδα

https://seapowermagazine.org/navy-plans-to-retire-48-ships-during-2022-2026/

Thras

Το καθένα καταδρομικό σε AAW, έχει σχεδόν την ισχύ πυρός όλου του ελληνικού ΠΝ (9 S ×8=72 NSSM και 4 ΜΕΚΟ×16=64 ESSM, σύνολο 136 βλήματα μέσου βεληνεκούς) ενώ υπερτερεί σε εμβέλεια!!!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ζήτημα αν μας κάνει ή όχι…

Ένα ερώτημα. Οι Harpoon δεν μπορούν να μπούν στον Mk41;

Στα κελιά εγώ θα επέλεγα περί τους 42 SM2, 50 ESSM και 16 Asroc. Μάλλον μένουν και κάποια κενά…

CKfurious

ξενερουα!
Ποιος ασχολείται με Tico AB [email protected]  klpa
Αφού τα μάθατε!!
Εμείς θέλουμε ΝΑΥΑΡΧΊΔΑ!!!
Ποτε θα κάνετε καμια παρουσίαση των TARAWA η των WASP
Παίρνουν κάνα SYLVER VLS να βάλουμε κάνα  ASTER30?
Είναι πιο μεγάλα από το MISTRAL των Αιγυπτιων που οποτε το βλέπουμε 
ξελιγωνόμαστε???

Antonis_Loukas

https://seapowermagazine.org/navy-plans-to-retire-48-ships-during-2022-2026/
Με βάση το παραπάνω, τα πλοία προς εφεδρεία, είναι διαφορετικά. πχ για το 2022, αναφέρονται τα CG-56, -66, -68, -72, -73. Τι ισχύει;

Vk77

Συμφωνώ και εγώ μαζί σας,τικο ΝΑΙ (αν δεν παίζει ΑΒ,που μάλλον δεν παίζει).
Η ένσταση μου είναι ότι δεν βλέπω γιατί πρέπει να είμαστε όμηροι της απόφασης των Αμερικανών να μας δώσουν σε 10χρονια τικο η ΑΒ για την αντικατάσταση τους. Άρα για να μην είμαστε όμηροι,παραγγελία 4 ffgx για το 2030-2035 για αντικατάσταση των 2 τικο. Σε αυτήν την περίπτωση φυσικά πέρα από την αξία τους (η έλλειψη αυτής) δεν μας παίρνει οικονομικά παραγγελία mmsc,άρα προτείνω 5 κορβέτες για αλλαγή των υπολοίπων S στο 2025-2030 (πχ gowind 2500 στην διαμόρφωση ΗΑΕ).

NNNN

Φαραωνικες λύσεις κάτι ποιο φθηνό! Κάτι ποιο γήινο? Μωρέ καλές είναι οι κορβέτές ! Ασ πάρουμε μερικές και τέλος! Αλλιώς type 31 με ενδιάμεση λύσει type 23!!!

G...

Δεν πηραμε τις αδελαιδες και τωρα συζηταμε για δεινόσαυρους?
Ειμαστε σοβαροι?
Ουτε τα lcs ειναι κατάλληλα για το πν ουτε τα τικο. Μονο ΑΒ αλλα αυτα δεν υπαρχει περιπτωση,οποτε ας δουμε τι δινουν οι αλλες χωρες

GK21

Με λιγα λογια εχουμε να κανουμε με πλοια που:

1ον)Τα εχουν τα χρονακια τους.

2ον)Δεν χωρανε πουθενα αλλου εκτος απο τη Σουδα και εκει μονο αν γινουν οι εργασιες που αναφερει το αρθρο.

3ον)Θα πρεπει να πληρωσουμε ενα σκασμο λεφτα καθε χρονο για να ειναι αξιοπλοα.

4ονΘα πρεπει να πληρωσουμε ενα σκασμο λεφτα για να τα εχουμε επαρκως εξοπλισμενα.

5ον)Θα πρεπει να πληρωσουμε την L.M.(παλιιιιιιιιι…?????) για την υποστηριξη του ρανταρ.

6ον) Θα πρεπει να ειναι αναβαθμισμενα για να εχουν συρομενο σοναρ.Και αυτα θα ειναι διαθεσιμα το 2022……

Και ολα αυτα για δωσουμε 4-5 απο τα ωραια μας δισεκατομμυρια,που δεν μας περισσευουν,για να μην χασουμε τα “κελεπουρια” της L.M.,να εχει δουλεια μια ιδιωτικη επιχειρηση η για να ερθουμε πιο κοντα στις ΗΠΑ οπως ειχα διαβασει σε ενα παλαιοτερο αρθρο της ΠΤΗΣΗΣ??????????????

Αν μια τετοια επιλογη δεν ειναι ο ορισμος του χαντακωματος,οικονομικου και επιχειρησιακου,του Π.Ν. για μια εικοσαετια και βαλε, τοτε ειλικρινα δεν ξερω τι ειναι…..

Υ.Γ. 1 Συγχαρητηρια για το αρθρο.Απο τα πιο αντικειμενικα που εχω διαβασει.

Last edited 5 months ago by GK21
Bridger

Προσωπικά μου δημιουργήθηκε η εξής απορία: Από που προκύπει η διαφαινόμενη άρρηκτη σύνδεση της πιθανότητας πρόσκτησης αποσυρόμενων Tico με την προμήθεια MMSC; Δηλαδή, αν ζητήσουμε την παραχώρηση π.χ. των αποσυρόμενων CG56 & 57, που όπως πολύ σωστά λέτε εκτός του ότι είναι συγκριτικά νεότερα έχουν και συρόμενο σόναρ, ανεξάρτητα από την ανάθεση του προγράμματος των φρεγατών, έχετε λόγο να πιστεύετε ότι οι Αμερικανοί θα αρνηθούν να μας τα δώσουν; Θέλω να πω, όπως πήραμε παλιότερα τα Adams και τις Knox για παράδειγμα. Ή απλώς στα πλαίσια αναδιαπραγμάτευσης της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Το άρθρο σας ήταν αρκετά κατατοπιστικό και άμβλυνε αρκετές από τις επιφυλάξεις που είχα μέχρι τώρα, ειδικά για το σύγχρονο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των πλοίων και τα κόστη χρήσης. Άρα από μένα είναι ναι, εφόσον γίνει είτε επιλογή της FFG εξ αρχής, είτε κάποιου από τα ευρωπαϊκά πλοία με αμερικανικό οπλισμό (π.χ. Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία), ώστε να υπάρχει και οικονομία κλίμακας στην προμήθεια των όπλων. Θεωρώ δε ότι θα ήταν εξαιρετικός ο συνδυασμός 2 Tico και 5 Type 23 ως ενδιάμεση λύση για την άμεση αντικατάσταση των περισσότερων S και την κάλυψη των απουσιών των ΜΕΚΟ πριν το μέσο της τρέχουσας 10 ετίας, ανεξάρτητα από την όποια επιλογή νέας φρεγάτας, η οποία θα μπορεί πλέον να γίνει ξεκάθαρα χωρίς την πίεση των χρόνων παράδοσης (π.χ. FFG, Omega κλπ).

Υ.Γ. Η εν λόγω επιλογή ίσως κρύβει και ένα επιπλέον bonus: Δυνατότητα αφαίρεσης κάποιων από τους (ούτως ή άλλως πολλούς για εμάς) Μk-41 και χρήσης τους για εξοπλισμό των νέων πλοίων, με αντίστοιχη συμπίεση του κόστους αγοράς τους (π.χ. στις Type 31 κ.α.). Τροφή για σκέψη…

Last edited 5 months ago by Bridger
My_name_is_Nobody

O λύκος κι αν εγέρασε…
.comment image

Flanker

Σκαφη καταπονημενα ,33 χρονων, με κυριο ρανταρ εκτος παραγωγης απο το 1987,350 ατομα πληρωμα ,ελλειψη VDS, ασαφεια ως προς την δυνατοτητα ESSM, πανακριβοι πυραυλοι, οι διαθεσιμοι εαν μας δωθουν απο διαθεσιμα στοκ του USN με ερωτημα για την υποστηριξη.
Αλουμινενια υπερκατασκευη.
Το κοστος δεν θα πεσει κατω απο 500 εκ για τα δυο σκαφη (αυτο εχουμε προυπολογισει και οι γιανκηδες το ξερουν) ,συν εκσυγχρονισμος/υποστηριξη συν SM2.
Kατω απο ενα δις δυσκολα το βλεπω ,για σκαφη που θα μεινουν σε υπηρεσια μαξ αλλα 15 χρονια.
Mαζι με αυτα φορτωνομαστε τις προβληματικες MMSC/LCS με ελαχιστο κοστος 1 δις την μια στην βασικη εκδοση ΣΑ.
Οι δικες μας θα χτυπησουν 1,2-1,3 δις. Για οποιον πει “μα εχει πληρωσει το κοστος αναπτυξης η ΣΑ!” να πω οτι η εκδοση της ΣΑ με αυτα που θελει το ΠΝ ειναι σαν να συγκρινεις Κομπαταντ ΙΙΙ με Σουπερ Βητα.
Συν να παρουν τον εκσυγχρονισμο των Μεκο συν να τους δωσουμε τα ναυπηγεια ,συν να φαμε κανα προστιμο απο την ΕΕ λογω ανταγωνισμου,μονοπωλιου και αδιαφανεις διαδικασιες.
Συν οτι το ΠΝ δεν τα θελει.
Πολυ πολυ δυσκολο. Αουτσαιντερ εχουν γινει οι αμερικανοι και οι φιλοτιμeς προσπαθειες καποιων ακριτως φιλοαμερικανων μπλογγερ να σωσουν την παρτιδα με φανταστικες παραχωρησεις LHD ειναι καταδικασμενες σε αποτυχια.
Στην ουσια μειναμε με δυο επιλογες την Σιγκμα 125 και την Μπελαρα.
Να κανω μια προβλεψη: θα κερδισουν οι Ολλανδοι. Δεν νομιζω να ηταν τυχαια η ακραιφνης στηριξη ημων στην προσφατη συνοδο και κοντρα με τους γερμανους.
Εξαλλου …. 🙂 το ολλανδικο σκαρι ειναι πανεμορφο!!!!
https://twitter.com/Ghpainting4/status/1340733676791992330
Απο τους γιανκηδες μπορουμε να αγορασουμε υποβρυχια!!

ffg 7 wave.jpg
Last edited 5 months ago by Flanker
Seagull

Εξαιρετικο πλοιο αλλα οχι για εμας, ειναι σα να έχεις Cadillac στην Κυψέλη

Να προτείνω και εγω ενα OutOfTheBox;

Με δεδομένο οτι έχουμε ενα budget 5.5bln νομιζω οτι θα ηταν καλη ιδεα να προχωρήσουμε με το παρακάτω συνδυασμό:

 1. 500 mil για τις Meko 200HN
 2. “Αγορά” 2 A/B Flight I / IIA με 2,5 bln με όπλα (50% πληρότητα κελιών). Θα πρέπει να αποδείξουν και κάτι πέρα απο τα λόγια οι Αμερικανοι. Και οι MMSC σιγά – σιγά να βγαίνουν απο το κάδρο…
 3. Gowind 3100 με ESSM. Είναι εφικτη η αγορά 4 – 5 μονάδων με 2.5 δις

Με τα παραπάνω οι S αποσύρονται ενω τα ναυπηγεία μπορούν να προχωρήσουν σε ναυπηγήσεις καθως οι Gowind είναι “βατό” σχέδιο. Επίσης μπορεί να έχουν τον τίτλο “κορβέτας” αλλα το εκτοπισμα τους ειναι 3100 τοννοι οταν οι Meko ειναι στους 3200. Δεν θα πρέπει να έχουν θέμα στο Αιγαιο. Προφανως θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες σε ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Last edited 5 months ago by Seagull
Steve

Νομίζω οτι το “οι bel ειναι ακριβές” πρεπει να σταματήσει… Οπως και οτι δεν ειχαμε λεφτα ή οτι φταινε τα λεφτά των συνταξιούχων…
Οι mmsc των saudi κοστησαν πανω απο 1 δις οπως και η προταση που μας εκαναν χωρις τις μετατροπές που ζηταμε για εξτρα mk41+ fixed panel radar + οπλισμό

harval

Καλησπερα.
Απο οτι καταλαβαινω η Αμερικανικη αντιπρόταση θα ειναι 4 MMSC και αναβαθμιση 4 Μεκο και με ενδιαμεση 1 Tico +1 LCS. Να το θυμαστε αυτο.. Στα 4,5-5 δις.
Τωρα αν αξιζει για εναν πανισχυρο δεινόσαυρο να φορτωθουμε 4+1 MMSC/LCS ,με την υποσχεση οτι οταν θα τις παραλάβουμε θα εχει λυθει το πρόβλημα (με πιθανη τελικη 28-30 μιλια,) το αφηνω στην κριση σας..
Ας κανουμε λιγη υπομονη γιατι πιστευω οτι στο επομενο διαστημα θα γνωριζουμε λεπτομερειες απο 3 ολοκληρωμενες προσφορες,και τοτε ολοι θα απαιτήσουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ συγκριτικο τεστ.

dk137

Για να φορτωθούμε τις MMCS πρέπει να μαζέψουμε και ότι άλλη σαβούρα έχει το USN?

Τα 2 πλοία για να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά θα μας κοστίσουν κανά δις. Και συζητάμε για πλοία στο τέλος της ζωής τους, τεχνολογίας 80. Το πλοίο έχει 122 κελιά, μπορεί όμως να αντιμετωπίσει σύγχρονες απειλές ηλεκτρονικού πολέμου? Σε ένα περιβάλλον όπου επιτυγχάνεται για πλάκα κορεσμός, έχει νόημα να έχεις ναυαρχίδες? Γιατί? Για να είναι κινούμενοι στόχοι? Η λύση είναι η ομοιόμορφη κατανομή της δύναμης, αλλιώς η καταστροφή είναι αναπόφευκτη.

NickKoliopoulos

Τα καταδρομικά αυτά είναι σίγουρα εντυπωσιακά σκάφη με δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε σκάφος που πλέει στην ανατολική Μεσόγειο Θα μπορούσατε

α) Να μας δώσετε ενδεικτικά το κόστος για την απόκτηση, τον εξοπλισμό και την υποστήριξη (ενδεικτικά για FOS 10 ετών) 2-4 σκαφών κλασης Ticonderoga? (ανεξάρτητα από το αναφερόμενο ως επιθυμητό ποσό τους μισού δισεκατομμυρίου για την ενδιάμεση λύση). Η FOS είναι πολύ σημαντική γιατί όπως προκύπτει και από το άρθρο σας πολλά από τα υποσυστήματά τους και δεν θα υποστηρίζονται στο άμεσο μέλλον

β) Εχετε πληροφορίες για δομικά προβλήματα στα αρχικά πλοία της κλάσης όπως και για ανάγκες μακροχρόνιας πολυδάπανης συντήρησης που κράτησαν τα πλοία αυτά στα ναυπηγεία και εκτός υπηρεσίας για πολύ περισσότερο από ότι αναμένετω? Μήπως για να έχουμε ανά πάσα στιγμή 2 πλοία σε υπηρεσία ο πραγματικός αριθμός των σκαφών της ενδιάμεσης λύσης που θα πρέπει να αποκτηθούν να είναι πολύ μεγαλύτερος?

γ) Αν πρέπει να δώσουμε κάποιο αντιστάθμισμα στους φίλους και σύμμαχους Αμερικανούς για την ευγενική παραχώρηση αυτών των ιδιαίτερα ισχυρών και πολυδάπανων πλοίων μήπως θα ήταν προτιμότερη η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ffgx , συμμετέχοντας στην κατασκευή και την τελική διαμόρφωση αυτών των πολλά υποσχόμενων πλοίων παρά η απόκτηση των MMSC? Ετσι κι αλλιώς η τυχόν απόκτηση και αξιοποίηση πλοίων κλασης Ticonderoga από το Ελληνικό ΠΝ αναμένεται να απορροφήσει τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους του ΠΝ για μεγάλο χρονικό διάστημα

lefteris58

Αρχικά, να σας δώσω συγχαρητήρια για το εξαιρετικό άρθρο. Έφτασε η ώρα της απόφασης για το ΠΝ. Η επιλογή των νέων φρεγατών τείνει να γίνει το νέο μεσανατολικο. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν έχει νόημα η απόκτηση αυτών των θηριων αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να τα αξιοποιησουμε 100%. Ένα θέμα είναι το τεράστιο κόστος των πυραύλων και ένα άλλο είναι η σίγουρη άρνηση των Αμερικανών για αγορά tomahawk κ. α. Αν είναι να βάλουμε 80-100 πυραύλους και μάλιστα μεταχειρισμένους…

tnt-am

Είχα πει εξ αρχής ότι δεν μας δίνουν ΑΒ όχι τόσο γιατί δεν έχουν άμεσα διαθέσιμα αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουν να μας δώσουν.
Τα Tico είναι παλιά πλοία και χρειάζονται αναβάθμιση.
Αν αποφασίσουμε να πάμε σε αυτή την λύση δεν υπάρχει η MMSC έτσι απλά.
Παίρνουμε λοιπόν 2 ΤΙCO τα αναβαθμίζουμε να βγεί μια ακόμα 10ετία και πάμε απ ευθείας σε FFX διότι θα κατασκευαστούν αρκετά νωρίτερα απ ότι υπολογιζόταν.Ήδη το US NAVY πιέζει να ξεκινήσει το Project το συντομότερο δηλ σε μια πενταετία.
Απο την στιγμή που η LM παίζει το τελευταίο απεγνωσμένο χαρτί για να μην χάσει την “σχεδόν σίγουρη” προμήθεια κατ εμέ ακυρώνει ή πιο σωστά μας απαλλάσει απ την υποχρέωση να φορτωθούμε τα άχρηστα για τις ανάγκες του ΠΝ LCS.
Επιπλέον αναβαθμίζουμε MEKO με 400εκ, με 1,2 δις παίρνουμε 4 κορβέτες τούμπανο κλάσης Doha και τα υπόλοιπα μπαίνουν για παραγγελία FFG.

Τέλος μπορούμε να αποφύγουμε όλα τα παραπάνω και να επιλέξουμε πιο ορθολογικές λύσεις απο Ευρωπαικά Πλοία δηλ 2+2 BEL με ενδιάμεση FREDA ,ή 4 Type 31 με ενδιάμεση την 23. Ευτυχώς ή δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν ή δεν θέλουν να μας παρέχουν την λύση που χρειάζεται το ΠΝ. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται σύντροφοι

stam

Η Ελλαδα δεν μπορει να εχει με τα τωρινα οικονομικα δεδομενα το ιδιο καλη αεροπορια και ναυτικο.Πρεπει να επιλεξει που θα εστιασει.Η αεροπορικη υπεροχη πρεπει να ειναι το ζητουμενο και αποκει και περα ενα ναυτικο value for money με gowind 3100 και συγχρονα υποβρυχια. Με λιγα σχετικα χρηματα θα ανανεωσουμε το στολο μας με πλοια ανωτερα των σημερινων.

zap

Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Δεν χρειαζόμαστε 2 χρειαζόμαστε 4, αλλιώς τα νούμερα δεν βγαίνουν. Τα ίδια πάλι θα λέμε. Ένα πλοίο δεν μπορεί να αντικαταστήσει δυο γιατί δεν μπορεί να είναι σε 2 σημεία ταυτόχρονα και δεν είναι αεροσκάφος να διασχίζει μεγάλες αποστάσεις σε λεπτά της ώρας.
Δεν γνωρίζω αν θα μας αποδεσμεύσουν αυτά τα πλοία ή όχι αλλά αν το κάνουν θελουμε 4 όχι 2. Η οροφή των 14 μονάδων νομίζω δεν έχει αναιρεθει.

GioFlo

Κατ’αρχην συγχαρητηρια για το αρθρο σας.Παρα πολυ σωστα δομημενο, χωρις λαικισμους-ειρωνιες-αβαντες,με ομορφο ξεδιπλωμα υπερ και κατα και κυριως αντικειμενικο.Πραγματικα το καταχαρηκα και το διαβασα και δευτερη φορα.

Δεν θα αναφερθω στις MMCS καθολου σημερα.Θα χαιρετησω ενα υπεροχο σχολιο του φιλου Bridger, για την πολυ καλη ιδεα της πιθανης αποκτησης Tico, ανεξαρτητα του Προγραμματος Φρεγατων.Πραγματικα πολυ εξυπνο και εφικτο, συμφωνα με τα ιστορικα στοιχεια που παραθετει.Το αρθρο θεωρω με εχει καλυψει στα υπερ και κατα ενδεχομενης αποκτησης Τico (μονο μεσω EDA εννοειτε) και το μονο που θα ηθελα να επισημανω ειναι το οτι σε ενδεχομενη αρνηση της Γαλλιας (στην “τελικη” της προταση) για μισθωση Φρεγατων FREMM(DA) ,στην ενδεχομενη αρνηση των Η.Π.Α για αποδεσμευση Arleigh Burke και στο θαυμα απο Ολλανδια που ακουει στο ονομα LCF. τοτε οι επιλογες μας για αξιολογο πλοιο ενδιαμεσης λυσης μειωνονται επικινδυνα.Θεωρω πως το Προγραμμα του Π.Ν συνολικα ειναι απο τα ποιο σημαντικα Παγκοσμιως και εστω στο παρα 5′ θα γινει η επιλογη μιας προτασης που θα μας αφησει ικανοποιημενους.

niknik

Και μιας και μιλαμε για το κοστος της MMSC.
“According to a report of the Chief Financial Officer in the US Department of Defense from February 2018, the cost of a ship, Freedom’ variant 646 million (578 million euros approx) amount now approx US dollars. The details differences occur – depending on whether and which equipment is taken into account mission modules. Including folded down development costs and reserves for modernization projects, as well as a cross-sectional approach to equipment are reported (1.123 billion euros) for the construction of the Freedom Class LCS in FY 2019 1,254,000,000 US dollars”
Τι μας λεει το υπουργειο αμυνας της Αμερικης; Οτι το κοστισε 646 εκ $ το πλοιο και με τον οπλισμο,την FOS και το κοστος αναπτυξης 1.254 δις $…

Last edited 5 months ago by niknik
SAAB

Οι διαμορφώσεις αεράμυνας είναι οι ακριβότερες σε πλοία. Δεν μπορούμε λοιπόν να συγκρίνουμε ανομοιογενή μεγέθη. Δηλαδή πολλαπλών ρόλων με αεράμυνας. Μάλλον πρέπει να το απλοποιήσουμε ξαναπαίρνοντάς το απ’ την αρχή.
Τι θέλει το ΠΝ; 2 φρεγάτες αεράμυνας. Τις παίρνουμε και τέλος. Τι καθόμαστε και το πιπιλάμε συγκρίνοντάς ανομιογενείς ή φθηνότερες διαμορφώσεις με τις διαμορφώσεις αεράμυνας; Ας πάρουμε 2 φρεγάτες αεράμυνας με 3 δις + 400 εκατ. αναβάθμιση 4 ΜΕΚΟ=3,4 δις. Και 1,6 δις για 4 gowind 2.500 τόννων και τέλος. Σύνολο 5 δις. Εάν πάρει η Τουρκία ΤΙCΟ όταν αποσύρονται βλέπουμε.

kyrNG

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της LCSάδας. (PART 1)
Ανασκόπηση τελευταίων εβδομάδων:
 
4 Νοεμβρίου: Διθυραμβικό άρθρο στην Πτήση (Καρέ του Άσσου), για σούπερ πρόταση και επιστολή LOR για τις σούπερ “φρεγάτες” MMSC, εκσυγχρονισμό των MEKO-200ΗΝ και ενδιάμεση λύση AAW είτε Ticonderoga, είτε AB, και μελλοντική συμμετοχή στις FFG-62. Αρνιά στην σούβλα να ψήνονται, γλέντια κλπ. Κάποιοι περίεργοι εξέφρασαν προβληματισμούς για τις MMSC, αλλά περίεργοι είναι, τι ξέρουν άλλωστε αυτοί. Αποτέλεσμα: 635 σχόλια. Not Bad!

5 Νοεμβρίου: Γιατί το ΠΝ επέλεξε τις MMSC. «Το ΠΝ επέλεξε πρόγραμμα, όχι πλοίο», «για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, το πλοίο είναι ακριβώς ίδιο με τις LCS Freedom Class του USN, απλά, αντί για το πακέτο Littoral (παράκτιων) αποστολών που “φοράνε” τα πλοίο του USN, έχουν “πακέτο” Multi Mission, δηλαδή φρεγάτας πολλαπλού ρόλου», «Θεωρεί κανείς πως η Ελλάδα δεν θα πάρει μια ικανοποιητική ενδιάμεση λύση; Και μια ενδιάμεση λύση, που θα τελειώσει όλες τις άλλες ενδιάμεσες λύσεις» 707 σχόλια!!! Not bad at all

19 Νοεμβρίου: Μετά από ειδική διαδικτυακή παρουσίαση αποκαλύπτεται ότι «η ελληνική MMSC μπορεί να εξοπλιστεί με SM-2, ESSM, CAMM-ER, NSM, VL-ASROC, ακόμη και με… Exocet!». Βέβαια, «η πρόταση δεν έχει κλειδώσει, κι όσο η Ελλάδα δεν στέλνει το Letter of Request στις ΗΠΑ, τόσο αργεί και η οριστικοποίηση της πρότασης». 328 σχόλια.

20 Νοεμβρίου: Θέματα δεοντολογίας, λόγω ενός άρθρου του Forbes που θάβει τις LCS. 309 σχόλια.

22 Νοεμβρίου: Παρουσίαση του TRS-4D που θα μπει στις ελληνικές MMSC και ίσως και στις MEKO. 218 σχόλια

23 Νοεμβρίου: TRS-4D vs SeaFire. Δεν είναι και τόσο «κακό» όσο νομίζαμε, το πρώτο, «απομυθοποίηση» του δεύτερου. 186 σχόλια.

Τέλη Νοεμβρίου: Φήμες για απόκτηση 6 F-35 εντός του 2021. Εδώ γελάμε με την καρδιά μας!!!

Αρχές Δεκεμβρίου: Φήμες για αίτημα της Ελλάδας για ένα (1) αντιτορπιλικό ΑΒ. Μουρμούρα γιατί αντί για δύο, ξαφνικά ζητάμε μόνο ένα. Συννεφάκια στον ορίζοντα.

5 Δεκεμβρίου: Ένα πλοίο LCS καταφέρνει και επιστρέφει από αποστολή στην Καραϊβική. 116 σχόλια.

8 Δεκεμβρίου: Γιατί εξετάζουμε τις MMSC και όχι τις FFG(X) ή νεότευκτα AB. Έχουν αρχίσει, βέβαια, να εμφανίζονται «σύννεφα», με τον ευρύτερο προβληματισμό για το προωστικό σύστημα των FFG(X) και τον προγραμματισμό εκτενέστερων δοκιμών, για να μην επαναληφθούν τα λάθη των LCS. Αυτά που δεν χαλάνε, αλλά που χαλάνε ενίοτε, που είναι ώριμα, αλλά το USN έχει καεί στον χυλό και φυσάει το γιαούρτι (βλ. και άρθρο 6 Δεκεμβρίου). 470 σχόλια.

9 & 11 Δεκεμβρίου: Γινόμαστε σοφότεροι για την επιβιωσιμότητα των πολεμικών πλοίων και των LCS ειδικότερα. 210 και 100 σχόλια αντίστοιχα.

10-11 Δεκεμβρίου: Σύνοδος Κορυφής στην ΕΕ. Η Ευρώπη έτριξε τα δόντια της στην Τουρκία. Μη γελάτε….

10 Δεκεμβρίου: Ανακοινώνεται από το USN η λίστα των 48 πλοίων που θα αποσυρθούν το διάστημα 2022-2026. Bye Bye, όνειρο απατηλό για AB.

11 Δεκεμβρίου: Άνοιξαν οι προσφορές για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η ΟΝΕΧ υπέβαλλε τυπική προσφορά, ενώ την μοναδική προσφορά έθεσαν η North Star – Θ. Πριόβολος)….. Ενώ όλο αυτό το διάστημα είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η ΟΝΕΧ θα έπαιρνε τα ναυπηγεία ως μέρος του πακέτου των φρεγατών.

11 Δεκεμβρίου: Ξαφνικά διευκρινίζεται ότι οι Γάλλοι είναι ακόμα εδώ, και ότι οι [email protected] είναι shortlisted. Μα εκείνη η επιστολη LoR για το καλύτερο πακέτο ever, δεν έφυγε ποτέ; Καταραμένα courier…. 234 σχόλια.

12 Δεκεμβρίου: Δελτίο τύπου για την νέα επιτυχία ενάντια στα ναρκωτικά από ένα ακόμα LCS (με ισχυρή προειδοποίηση, όμως, είναι η αλήθεια, για τοποθέτηση προϊόντος): 49 σχόλια

13 Δεκεμβρίου: Συζήτηση και απαντήσεις για τις MMSC-ΗΝ που «… θα είναι η καλύτερα οπλισμένη φρεγάτα πολλαπλών ρόλων της κατηγορίας της. ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ». 447 σχόλια.

15-16 Δεκεμβρίου: Άρθρο στο defencenews, που μεταφράζεται και στην ΠΤΗΣΗ, αναφέρεται σε έρευνα για τυχόν σχεδιαστικά λάθη στα πλοία LCS Freedom. 155 σχόλια.

16 Δεκεμβρίου: Άρθρο της LaTribune για φθηνότερες προτάσεις από την Ολλανδία και την Naval Group. 164 σχόλια

(συνεχίζεται Part 2)

Last edited 5 months ago by kyrNG
kyrNG

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ της LCSάδας (PART 2)
(η συνέχεια και το τέλος;)

19 Δεκεμβρίου: Το LCS 23 ολοκληρώνει τις δοκιμές αποδοχής. Για όποιους είχαν αγωνία επ’ αυτού. Και με την ευκαιρία, την ίδια μέρα ανακοινώνεται ότι τρεις μέρες νωρίτερα είχε παραδοθεί στο Ναυτικό των ΗΠΑ και ένα LCS της κλάσης Independence, το οποίο βέβαια θα ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής την άνοιξη του 2021. Οπότε έχουμε ακόμα 4-5 μήνες αγωνίας.

20 Δεκεμβρίου: Καταδρομικά Ticonderoga, η ενδιάμεση λύση ισχύος για το ΠΝ; Μεγάλη συζήτηση για τα υπέροχα μεν, τεράστια και γηραιά δε, πλοία αυτά.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ:

Το σούπερ πρόγραμμα των 4 MMSC που είναι και δεν είναι LCS, μαζί με 2 πλοία AAW ενδιάμεσης λύσης (πιθανά ΑΒ / Ticonderoga),  κοινά στοιχεία εκσυγχρονισμού με τις MEKO, και συμμετοχή στο μελλοντικό FFG(X), μέσω των αμερικανοποιημένων ναυπηγείων σιγά σιγά «χάνει την αίγλη του;»

 • Η σχεδίαση των MMSC, ως παραγώγου των LCS, φέρει μαζί της πολλούς προβληματισμούς, με βάση την εμπειρία του USN.
 • To USN, επισήμως παραδέχεται ότι αφού κάηκε στο γιαούρτι (LCS) φυσάει και τον χυλό (FFGX). Δηλαδή, δεν μας έφταναν τα σύννεφα στις MMSC θα έχουμε και σύννεφα στις μελλοντικές πιθανές FFG(X);
 • Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν ενδιαφέρουν, σε αυτή την φάση(;;;;), την ΟΝΕΧ. Βέβαια μάλλον θα κριθεί άγονος ο διαγωνισμός, οπότε βλέπουμε. Μήπως όμως σχετίζεται με πιθανές δεύτερες σκέψεις από το ΠΝ για το πρόγραμμα των φρεγατών;
 • Δεν υπάρχει ούτε προπέλα από AB διαθέσιμη. Πάει και το κερασάκι στην αρχική πρόταση.
 • Και οι Ticonderoga, είναι και δεν είναι η βέλτιστη αντικαταστάτρια λύση, στη θέση των AB. Βέβαια, θα βλέπουν τον ναύσταθμο Σαλαμίνας …. από το Σούνιο, λόγω όγκου, ενώ δεν παύουν να είναι πλοία 30 ετών, δηλαδή σε 10 χρόνια χοντρικά, με το που θα παραλάβουμε δηλ. τις νέες φρεγάτες, θα χρειάζονται αντικατάσταση. Άντε πάλι…. Συν το υπέρογκο κόστος εξοπλισμού και χρήσης τους, για δέκα χρόνια ουσιαστικά. Κάτι παρόμοιο δηλαδή που είχαμε πάθει με τα Adams.
 • Η πιθανότητα απόκτησης υπερπολύτιμων LCS από το αμερικανικό ναυτικό μοιάζει λίγο σαν τον φτωχό συγγενή σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες.
 • Το κόστος και των ανταγωνιστικών προτάσεων φαίνεται να είναι παρεμφερές, με αντίστοιχα προβλήματα, όμως, ενδιάμεσης λύσης.

 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Σιγά σιγά η συνολική πρόταση MMSC χάνει την αίγλη της, καθώς τα γεγονότα και οι εξελίξεις δεν φαίνεται να την ευνοούν. Εκεί που είχε νόημα να πάρουμε ένα – κατά τις ενδείξεις – μέτριο πλοίο, αλλά με εξαιρετική ενδιάμεση λύση και προοπτικές για τα ναυπηγεία και το μέλλον του ΠΝ, κινδυνεύουμε, πλέον, να ακριβοπληρώσουμε τις MMSC χωρίς τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα.

Ας ελπίσουμε οι Γάλλοι στο μεσοδιάστημα να πήραν το μάθημα τους, και να έρθουν πιο διαβασμένοι. Ας παραδειγματιστούν από τα Rafale….

Υ.Γ. Ζητώ και πάλι συγγνώμη για το μακροσκελές σχόλιο αυτό, και ζητώ την κατανόησή σας για δημοσίευση του. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

epampapas

Σα γενικό σχόλιο, και προς τιμή της ηγεσίας του ΠΝ, η προσήλωση στο καθήκον, στο εθνικό συμφέρον, δεν κάμπτεται ούτε από πολιτικά συμφέροντα, ούτε από εμπορικά, ούτε από το κλίμα που καλλιεργείται από μερίδα -ευτυχώς- των μέσων ενημέρωσης. Σε μια αρένα που ξέρουμε όλοι ποιος είναι ο ισχυρός εκείνοι αντιστέκονται ηρωικά στις πιέσεις.

Εύγε στα στελέχη του ΠΝ και είμαστε σίγουροι πως θα κάνουν την καλύτερη επιλογή, αν και η αδιαφανής μη διαγωνιστική διαδικασία που τους επιβλήθηκε, κάνει το έργο τους δύσκολο.

Stealth

Αμφιβαλλω οτι οι Αμερικανοι θα αποσυρουν καταδρομικα Ticonderoga και αντιτορπιλικα Arleigh Burke συντομα, καθως το Πενταγωνο σε προσφατες εκθεσεις του φαινεται πως επιθυμει στολο με 500 πλοια ωστε να αντιμετωπισει την Κινα και τη Ρωσια. Επομενως δεν προκειται να αποσυρει τετοια πλοια για τα επομενα 2-3 χρονια τουλαχιστον. Αρα δεν προκειται καθολου για ενδιαμεση λυση.

https://www.defensenews.com/naval/2020/09/24/the-pentagon-is-eyeing-a-500-ship-navy-documents-reveal/

Επισης υπαρχει το θεμα των βληματων SM-2 και εαν οι Αμερικανοι μας τα αποδεσμευουν. Εαν δεν μας τα αποδεσμευουν, τοτε εαν επιθυμουμε αντιαεροπορικες δυνατοτητες πρεπει να κοιταμε σε Ευρωπαικες σχεδιασεις και οπλα οπως ο Αστερ.

Πρεπει επιτελους να σοβαρευτουμε. Πλοια του 1 δις το ενα με μολις 16 κελια και χωρις CIWS οπως η Belharra δεν θα πρεπει να τη συζηταμε ουτε για αστειο, ενω οι MMSC ειναι εξισου πανακριβες και εχουν πολλαπλα σχεδιαστικα μειονεκτηματα που εχουν αναλυθει εκτενως, οπως ελλειψη σοναρ, επιβιωσιμοτητα level 1+, κτλ.

Ας κοιταξουμε καποιο πλοιο οπως οι Type-31, Gowind 3100, Formidable, Sigma, Crossover, Multi-Mission Corvette οπως η Doha και βαζουμε πανω τα οπλα και ρανταρ που επιθυμουμε, με λογικο κοστος και ναυπηγηση στην Ελλαδα. Δεν ειναι αναγκη ουτε να επανεφευρουμε τον τροχο, ουτε να παρακαλαμε τους Αμερικανους για τεραστια πλοια που πιθανοτατα δεν θα τα παραχωρησουν σε κανεναν.

Athan

Κάθεται ο Φαίδωνας Καραϊωσηφίδης και γράφει το πιο πλούσιο και Τεχνικά ενδελεχές άρθρο για τα Tico στην Ιστορία του Ελληνικού Ειδικού Τύπου.
Αντί να αρχίσουν κάποιοι να ευγνωμονούν από κάτω και να τον βομβαρδίσουν με διευκρινιστικές ερωτήσεις, τον κατακρίνουν οι αγράμματοι επειδή τους γέμισαν τα κεφάλια το fb και κάτι τύποι με πληρωμένες διαφημίσεις από παραδίπλα.
Ο άλλος μάλιστα, κι ας μην ανέβηκε κουπαστή ούτε στο World of Warships, ενοχλήθηκε λέει γιατί ο Υπουργός Ανάπτυξης τόλμησε να μιλήσει για την αρμοδιότητά του, τα Ναυπηγεία και την ΟΝΕΧ δηλαδή, και τον εκατακεραύνωσε τον καημένο τον Φαίδωνα λες και τον ήξερε από παλιά.
Κόρδωσε κι επειδή μπουλούκιασε κι ένα μάτσο likes ο κακομοίρης κι όλα καλά.
Άιντε μαζευτείτε λέω γω και πείτε κάνα ευχαριστώ που σας ανοίγουν τα μάτια κάποιοι ευγενείς γιατί αλλιώς θα πω τα πραγματικά σας nicknames και θα γελάσει ο παρδαλός.
Τοξικοί έ τοξικοί.
Αγενείς..

ΥΓ
Ευχαριστούμε την ΠΤΗΣΗ για το Άρθρο.
Αν και καλό θα ήταν να μην αναδημοσιεύετε τέτοια Άρθρα από το Έντυπο.
Αλλιώς δεν έχει ουσία να το αγοράζει κάποιος.
Τα κλικ έρχονται έτσι κι αλλιώς απ’τους φανατικούς.

Lacedaemonian

4 [email protected]@ HEL με 8 Exocet-3,24 Aster-30,32 CAMM-ER κ RAM χωρις δηλ Sylver70 που θα εκτιναξει το κοστος κ το χρονο

Ενδιαμεση λυση 2 παλαιοτερες FREMM(με 2 Sylver50 αλα ιταλικα ωστε να παρουν 8 Aster-30 κ 32 CAMM-ER κ οχι μονο 16 ASTER-15)κ φυσικα τους 16 Scalp που φορανε ηδη

Αν δωσεις στους Γαλλους κ την αναβαθμιση των 4 ΜΕΚΟ παιρνεις κ αλλα ανταλαγματα

Αλλιως οι 4 MEKO στους Αγγλους με αναταλλαγμα 4 Type-23 που τους φορας Phalanx(το αναβαθμιζεις)απ τις παλιες S,αλλαζεις-για ομοιομορφια το πυροβολο τους με το 76αρι(το κανεις Strales)παλι απ τις S κ τους βαζεις 2 εκτοξευτες Mk41(κολλαει με τη συνολικη αναβαθμιση των ΜΕΚΟ)ωστε να παρουν 32 ESSM-2 κ οτι ESSM-1 εχεις ηδη διαθεσιμους απ τις S.Ασε που λογω ογκου μπορεις στα πλαινα να βαλεις κ τους Sea Sparrow ως αντι-drone

14 φρεγατες που σε καλυπτουν κ ποιοτικα κ ποσοτικα.

6 “Γαλλικες” + 8 “δυτικες”

Οι S Κυπρο.Οι 2-3 μαχιμες οι αλλες ανταλλακτικα

ΥΓ “Φαντασια μου πλανευτρα,εισαι η πιο μεγαλη ψευτρα………..”

massey-ferguson-65

Μόνο Tchiconderoga μπωρουν να μας προσφέρουν?????ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΟΔΕΎΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΜCS??? TCHICONDEROGA NAI!!!!!MMCS OXI!!!!Εάν και ΠΡΩΤΗΜΩ μια καινούργια ναυπήγηση όπως θα αντέξει 40+ χρόνια παρά πάλι κάτι μεσοπροθεσμο και προσορινο!!!!

Manolis1

Αφού τους αποσύρουν που τους αποσύρουν τους ψυχροπολεμικούς δεινόσαυρους γιατί πρέπει να πάρουμε τις mmsc ώστε αν μας τους δώσουν; Έτσι και αλλιώς για σκραπ θα πάνε. Μπορούμε κάλιστα να τα ζητήσουμε εντελώς δωρεάν ως αντισταθμιστικό για τις βάσεις. Θα μπορέσουμε να παροπλίσουμε τις 3 μη εκσυγχρονισμένες S και να καλύψουμε το κενό των Meko όταν αυτές θα βγαίνουν εκτός για αναβάθμιση. Για αγορά φρεγάτας η καλύτερη λύση για εμένα θα ήταν να πάμε σε ολλανδικό σχέδιο με γαλλικά όπλα και συστήματα. Αν και προτιμώ Type 31, βλέποντας τις τεταμένες σχέσεις ΕΕ και ΗΒ έχω αρχίσει να πιστεύω ότι πιο εύκολα θα αγοράζαμε ρωσική φρεγάτα παρά βρετανική.

Last edited 5 months ago by Manolis1
LaM

Βασιλης Παπακώστας.
Οπου βλεπετε αρθρο του, ειναι θησαυρός.

Μετα και απο την ουσιαστικά αποχώρηση της ΟΝΕΧ απο τη διεκδίκηση των ναυπηγειων Σκαραμαγκα, μαλλον το θεμα των MMSC ξεθωριάζει. Ειδικά αν αποσυνδέσουν (οπως υποψιαζομαι) και καποια απο τις προυποθέσεις (πχ ενδιάμεση λυση) οπως ακουγεται, μαλλον θα δουμε “ευρωπαική λυση”. Το θέμα των AB/Tico ειναι αμιγως θεμα πολιτικό, και μην περιμένετε οτιδήποτε πριν την αναληψη της νεας Διοικησης απο Biden.

And20

Εδώ και χρόνια το ΠΝ προσπαθεί να ενισχυθεί μέσα από ευκαιριακές προτάσεις. Τρέχουμε στον ένα και στον άλλο ζητώντας συνολικές λύσεις στηριζόμενοι σε γεωπολιτικά ανταλλάγματα. Ωστόσο και οι δύο βασικοί σύμμαχοι μας δεν είναι στα καλύτερα τους ούτε οικονομικά ούτε και στρατιωτικά.

Τι δεδομένα έχουμε;

Πρώτον έχουμε διαθέσιμο ένα ποσό 400 εκ € για εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ. Δεν είμαι ειδικός αλλά από ό,τι διαβάζω είναι μια αναβάθμιση που οδηγεί σε ικανοποιητικά πλοία.

Διαθέτουμε έξι φρεγάτες τύπου S που έχουν δεχθεί έναν αρχικό εκσυγχρονισμό και πιθανώς να μπορεί με μικρές τροποποιήσεις να παραταθεί η αξιοποίηση τους μέχρι το 2030.

Για τα 10 αυτά πλοία πιθανώς να είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα κυλιόμενων εκσυγχρονισμών που να αποβλέπει στη σταδιακή επαύξηση των δυνατοτήτων τους χωρίς τη μακρόχρονη απόσυρση των μέσων. Εξηγούμαι. Σε πρώτη φάση θα ήταν δυνατόν να αναβαθμισθούν τα Phalanx σε όλα τα πλοία. Μια εργασία κρίσιμη που δε νομίζω να απαιτεί το μακρόχρονο ελλιμενισμό των πλοίων. Ακόλουθα να αναβαθμισθούν τα πυροβόλα όλων των πλοίων. Μια εργασία στοχευμένη και θεωρώ σύντομής διάρκειας. Δηλαδή θεωρώ ότι θα μπορούσε να υπάρξει  η διαδοχή υποπρογραμμάτων τα οποία μπορεί να είναι κοινά ή μερικώς κοινά  για τα 10 πλοία και μπορούν να εκτελεσθούν είτε σε ναυπηγεία είτε ακόμα και σε υποδομές του ΠΝ.

Είναι μια πρόταση με τα κακά και τα καλά της  αλλά τέλος πάντων ας κάνουμε κάτι από το να καθόμαστε και να περιμένουμε τη μεγάλη ευκαιρία.

Ως προς τα TICO ας μην ήμαστε τόσο αυστηροί. Δεν νομίζω ότι σε δέκα χρόνια οι Τούρκοι θα γίνουν Κινέζοι στις ναυπηγήσεις και τη στρατιωτική τεχνολογία. Μια χαρά πλοία είναι για Ανατολική Μεσόγειο. Κλειδώνεις τα πάντα με αυτά τα πλοία και το κόστος ευκαιρίας απόκτησης τους είναι υπαρκτό αλλά κάτω από τις παρούσες συνθήκες (άμεση απειλή πολέμου) καλό είναι να μην υπολογίζεται .

Φυσικά κάθε πρόγραμμα αναβάθμισης και κατασκευής που θα εκτελεσθεί στη χώρα μας θα πρέπει να προτιμάται. Αλλά πλέον έχουμε άμεση απειλή πολέμου. 

Sotiris

Έχετε δει τα μαγειρεία που σιτίζεται το προσωπικό το ναυστάθμου (μόνιμοι και στρατεύσιμοι) όσοι δεν έχουν χρήματα να φάνε απ’ έξω; Ας πάρει το ΠΝ δυο πυραύλους λιγότερους και να αναβαθμίσει επιτέλους τα ερείπια που μένουν οι άνθρωποι. Κι ας φροντίσουν κι αυτοί που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις να τις διατηρούν αξιοπρεπείς. Τα Tico μας μαράνανε και οι Belhara…

massey-ferguson-65

Συγχαρητήρια στον κύριο Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης για την ανάλυση του άρθρου του,ελπίζω στο κοντινό μέλλον μας να μας περιγράψετε με τόση γλαφυρότητα και τις ευρωπαϊκές φρεγατες για το ΠΝ,….και ποιο συγκεκριμένα τις type 31 hn,τις meko A200 hn,τις sigma hn, belharra hn

Andreas

Επί των ναυτικών είμαι άσχετος, αλλά σκέπτομαι: με αυτά τα δύο πλοία θα έχουμε κάποιες δυνατότητες που σήμερα δεν έχουμε; φρονώ πως ναι.
Μπορούμε να το υποστηρίξουμε; Αν το θέλουμε, ναι. Θα πρέπει να διατεθούν κονδύλια, αλλά δεν είναι εκτός των δυνατοτήτων της χώρας. Άλλες δαπάνες είναι εκτός των δυνατοτήτων της.
Παράγων “χρόνος”: Πλοίο δύσκολα θα έρθει “αύριο” και θα είναι ετοιμοπόλεμο αμέσως. Όλες οι λύσεις θέλουν χρόνο. Αν έχουμε θερμό επεισόδιο ή κάτι άλλο, ίσως μόνο τα RAFALE να προλάβουν να είναι εδώ (1-2) και αυτά θα πετούν μόνο με τα πληρώματα που θα εκπαιδευτούν στην Γαλλία. Πάμε με ότι έχουμε. Το “βάστα Ερντογάν να γιομίσω” δεν παίζει. Άρα, κοιτάμε μια λύση που θα έρθει μετά από κάποια χρόνια. Οπότε, τον βγάζω από την εξίσωση. Οπότε:
Δύο τέτοια πλοία μαζί με όσα έχουμε αυξάνουν τις δυνατότητες μας δραματικά.
Θα μπορούσαμε να έχουμε ανάλογες δυνατότητες με άλλες λύσεις; Στην κρίση σας. Για μένα ναι εν μέρει.
Το ότι είναι παλαιά, είναι μειονέκτημα, αλλά δεν είμαστε το USN να έχουμε 500 πλοία ώστε αυτά να μας ξινίζουν. Απέναντι στον αντίπαλο που έχουμε θα μας έδιναν πλεονέκτημα που ίσως να μην διαννοούμαστε την έκταση του.
Συνολικά, είμαι θετικός.

Stelios

Δηλαδη θαελετε να αντικαταστησουμε τις S με ΤΙΚΟ ??
Μαζι με τους δεινοσαυρους μηπως ζηταγαμε και κανα Β52 για carpet bombing ? Τα χρειαζομαστε παντως για να αντικαταστησουμε τα Α7 corsair …

Μα τρελαθηκαμε τελειως ? Ακροτητες ..

Θα πεταξουμε 5 δις γιατι ο Αδωνης θελει να επιδειξει εργο στα ναυπηγεια αλλα οχι με μακροπροθεσμα σχεδια μα με ευκαιριακες λυσεις οπως οι MMSC και για τυρακι τις ΤΙΚΟ ?? ( που και αυτες θαμωνες των ναυπηγειων θα ειναι λογο γηρατος , αλλα και οι MMSC εκει γυρω θα τη βγαζουν λογο αβαρειων της μεταδοσης !..Μπραβο Αδωνη ..Εβγαλες απ το τελμα τα ναυπηγεια μας ! )

Σε 15 χρονια απο τωρα ( γιατι για τα Ελληνικα δεδομενα και την οικονομικη δυσπραγια τα 15 χρονια ειναι σα να λεμε ειναι καινουργιο ακομα ..του κουτιου… ) τι θα εχει μεινει απο την επενδυση 5 δις ? Τεσσερεις κορβετοφρεγατες πανακριβες προβληματικες με δυο βαλσαμωμενα state of art υπερπλοια με μουσιακο ενδιαφερον !
Μην εγκλοβιζεστε στην λογικη της λυσης πακετο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ειναι τεραστιο λαθος ...Προσεχτε ….αλλο το να λεμε οτι επιθημητο ειναι η λυση να συνοδευετε απ το Α και το Β η οτι με αυτη την αγορα προκειπτη και αυτο το εξτρα , Και αλλο να λεμε πως θελω πακετο ! Γιατι στο πακετο που αποτελειτε απο δυο η τρια αντικειμενα το ενα θα στο δωσουν φτηνο για να σε προσελκυσουν και στο αλλο θα σε δαγκωσουν η απλα θα σε ριξουν …γιατι στο πακετο ο εμπορας δεν μπορει να ζημειωθει ξανα και ξανα !
Εδω αφενος σου δινουν τικο η Α,Β. αλλα τριακονταετιας και αφετερου τεσσερα πλοια διχως ταυτοτητα που τωρα μεταλασονται λογο προφανως της επιχειρισιακης αποτυχιας που ειχε με αποτελεσμα την ακυρωση του προγραματος ….Αλλα και να βγουν καλες οι MMSC θα πρεπει σε μια δεκαετιας να ξαναεπενδυθουν αλλα τοσα γαι να αποκτησουμε δυο πλοια αεραμυνας χωρια τα οσα ξοδεψαμε για να ενεργοποιησουμε τα θηρια …
Απλα τεσσερεις φρεγατες η γαλικες η Τype 31 για πολαπλων ρολων με εμφαση στην αεραμυνα ( Ανθυποβριχιακο πολεμο – δυνατοτητες αεραμυνας σημειου και ΠΕΡΙΟΧΗΣ ) και με οσο ποιο οικονομικο κυκλο ζωης γινετε , οι οποιες εχουν εφαμιλη και ποιο συγχρονη τεχνολογια . Μπορει να υστερουν σε αριθμο ΚΕΛΙΩΝ λογο μεγεθους αλλα και λογο μικροτερου μεγεθους πλεονεκτουν και ειναι συμβατες με το Αιγαιο αλλα και τις υποδομες του π.χ. λιμανια ! Και με αυτες να παμε 20 – 25 χρονια και μετα κανουμε αναβαθμηση !

Τωρα αν ταιριαξει και το 2023 αποδεσμετουν οι TYPE 23 η οι ολανδικες η οτι κινειτε στην αγορα , θα μπορουσαν να καταληξουν σε μας ως αποτελεσμα καλοσχεδιασμενης δραστηριοτητας των επιτελων υπουργειου εθνικης αμυνης η και ως ανταλαγμα για αγορα βρετανικων πλοιων TYPE31 …( παραδειγμα οι adeleide..)
Το ιδιο ισχυει και για τις FREMM – LA FAYETE ( δυσκολακι αλλα οχι απιθανο )

Και για να αντισταθμησουμε τα δυο πλοια που εχουμε λιγοτερα σε σχεση με τη πακετολυση των Αμερικανων με λιγοτερα λεφτα σε κυκλο δεκαετιας χτιζουμε τεσσερεις Ευροκορβετες και εχουμε 8 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ πλοια ! Δηλαδη αντι για δυο παλια αεραμυνας και 4 MMSC θα εχουμε 4 αεραμυνας τεσσερεις πραγματικα πολαπλων ρολων κορβετες 4 ΜΕΚΟ και οοτι καλο αποδεσμευτει και το τσιμπησουμε !

Last edited 5 months ago by Stelios
dk137

Αν οι Γάλλοι θέλουν να πάρουν το πρόγραμμα πέρα από την ανταγωνιστική προσφορά πρέπει να προβούν και σε επίσημη ανακοίνωση για να πέσουν οι μάσκες. Στην συνέντευξη τύπου για τα rafale να ανακοινώσει η Parly και την προσφορά που έδωσαν να τελειώνει το θάψιμο εκ του ασφαλούς.

Nile_Returns

Εδώ είμασταν πέρσι τον Μαϊο του 2019 όταν είχαμε στο τσεπάκι μας τα ΆρΛεΫ και εδώ είμασταν πρόπερσι τον Μαϊο του 2018 όταν περιμέναμε να αριβάρουν οι γαλλικές Fremm του Κυρ Φώτη και να που φτάσαμε με το καλό στα Χριστούγεννα του 2020 όπου εχει προστεθεί το απολύτως τίποτα στον στόλο επιφανείας του ΠΝ για να ξεθάψουμε ξανά το θέμα των TiCo. Μια δεινοσαυρική «μέση λύση» που δεν μπαίνει στον αργοσαρωνικό ούτε με όπισθεν και απαιτεί την μετακόμιση της μισής Σαλαμίνας στην Κρήτη, απαιτεί δυο λόχους για να επανδρώσουν δυο μόλις σκάφη που αν φορτωθούν με το προβλεπόμενο βληματικό τους απόθεμα θα ρουφήξουν με μπουρί τον προϋπολογισμό του ΠΝ. Το τυράκι για να πέσουμε στη φάκα των MMSC γίνεται όλο και πιο δυσκολοχώνευτο. Θα λάβουμε ως δώρο δυο κοστοβόρα σκάφη με προσδόκιμο ζωής μόλις δεκα χρόνια για να αγοράσουμε 4 MMSC με κόστος πάνω απο 4 δις για να πάμε το μακρινό 2030 και βάλε σε πρόγραμμα FFG(X) (δηλαδή τις αμερικανοποιημένες Fremm). Γιατί να χάσουμε με δεκαετία με ζικ ζακ και δεν πάμε κατ’ ευθείαν να πιούμε νερό στην πηγή δηλαδή στις Fremm όπως κάνουν οι Αιγύπτιοι, οι Αλγερινοί, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι. Αφου ο διακαής πόθος είναι οι FFG ας καλύψουμε τις τωρινές ανάγκες με άμεσες προσθήκες και ας μπούμε σε διαβούλευση για την διαμόρφωση των Fremm Hellenique ή των FFG Hellenic ή των Fremm alla Greca.
Είναι μέγα λάθος το πρόγραμμα της α)νεας φρεγάτας να πηγαίνει ως λύση πακέτο με β)την «ενδιάμεση λύση» και γ)τα ναυπηγεία. Πρόκειται για τρια διαφορετικά προγράμματα που πρέπει να διαχωριστούν και ειδικά τα ναυπηγεία που είναι μια αμιγώς επιχειρηματική δραστηριότητα να σταματήσουν να βαραίνουν το μέλλον του ΠΝ. Όσο για την ενδιάμεση λύση έπρεπε ήδη να εχει τελεσφορήσει ως πρόγραμμα απόλυτης Εθνικής προτεραιότητας λόγω της εντεινόμενης τουρκικής απειλής για τον νησιωτικό ελληνισμό. Μόλις τα δυο τελευταία χρόνια χάσαμε τις Αδελαϊδες σε τιμές σκραπ, είδαμε τους Αιγύπτιους να τσιμπάνε δυο ολοκαίνουργιες Fremm απο τους Ιταλούς και μας έχουν μείνει ως ενδεχόμενες λύσεις κοντά στις δυνατότητές μας οι Βρετανικές και οι Ολλανδικές φρεγάτες. Πρέπει άμεσα να αποκτηθούν δυο σκάφη τουλάχιστον ασχέτως του που θα κάτσει η μπίλια για τις νεες φρεγάτες γιατί είναι πολύ πιθανό του χρόνου να κάνουμε την ίδια κουβέντα…

Jimmy2

Ειναι γνωστο οτι ειμαι πολεμιος των LCS και MMCS, θεωρωντας τυχον προμηθεια τους με τους ορους που γνωριζουμε σκανδαλο. Απο την αλλη βλεπωντας τα τικο και τα ΑΒ ειναι ΠΟΛΛΑ τα οπλα Αρη, πολλοι οι πυραυλοι. Τεχνολογικα με Aegis και SM2 τελευταιου Block. και ESSM τελευταιου block, και 2 ελικοπτερα κτλ δεν τους λειπει κατι. Εχουν υποστει σωστη αναβαθμιση και ειναι οσο συγχρονα ειναι και τα υπολοιπα πλοια σε υπηρεσια που ναυπηγουνται ακομα και σημερα. Αν ειδικα μπορουμε να παρουμε καποιο απο τις τελευταιες που κατασκευαστηκαν απο το 90 και μετα, ειμαστε οχι απλα οκ αλλα κυριαρχοι και τουλαχιστον 15 χρονια. Οσον αφορα το λειτουργικο κοστος χρησης, λυθηκε η αποροια και ειναι περιπου 50-60% πανω απο μια Perry. Ας πουμε οτι ειναι το διπλασιο απο μια Standard, Οκ αποσυρουμε 3 στανταρ βαζουμε 2 τικο σε υπηρεσια. Δεν υπαρχει η παραμικρη συγκριση σε σχεση με την ισχυ πυρος, που θα ειναι σχεδον οσο το συνολο των standard που διαθετουμε αυτη τη στιγμη. Αυτοτελως δηλαδη σαν ενδιαμεση λυση, στο πλαισιο μια διευηρημενης αμυντικης συμφωνιας τα πλοια ειναι οχι απλα σουπερ αλλα κατι παραπανω απο game changer. Τωρα αν αξιζει, να πας σε MMCS με τα προβληματα τους , για να παρεις αυτη την σουπερ ενδιαμεση λυση που ειναι και το μεγαλο ερωτημα? Εδω υπαρχει ενα μεγαλο εξαρταται, που εχει να κανει με το ποια θα ειναι η τελικη διαμορφωση MMCS, αν τα τικο θα ερθουν σχετικα αμεσα δλδ εντος 1.5 χρονου, με ολα τα καλα εκτος απο τομαχοκ και υπαρξει και συμφωνια να μας τα υποστηριξουν με ανταλλακτικα απο το στοκ τους για τουλαχιστον 10 χρονια, και φυσικα να μην υπαρχει καμια περιεργη ρητρα οτι πχ απαγορευεται να χρησιμοποιηθουν εναντιον της Τουρκιας. Εαν σε αυτα συμφωνουν οι Αμερικανοι, που ΑΝ πραγματικα πιστευουν σε εμας και τη συμμαχια μας ΠΡΕΠΕΙ να συμφωνησουν , τοτε απο μενα ειναι ΝΑΙ

AtenRa

2 Tico σφραγίζουν το τρίγωνο Ρόδος, Κρήτη, Κύπρος για απειλές αέρος και θαλάσσης. Οπότε για μέσα στο Αιγαίο 4 ΜΕΚΟ + 4 καινούργιες φρεγάτες είναι αρκετές. 

flashg

https://seapowermagazine.org/navy-plans-to-retire-48-ships-during-2022-2026/ Από αυτήν την λίστα που έβαλε ο Zaxos παραπάνω το ΠΝ πρέπει να πάρει. Whidbey Island ή Harpers Ferry και Avenger-class mine countermeasures ships.
Αν ζητήσουμε TICO γιατί να μην ζητήσουμε τα CG72 KAI CG73 που έχουν το AN/SPY-1B(V) ?
Οι Αμερικάνοι όμως πάντα παίζανε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου σε ότι αφορά εμάς και την Τουρκία. Αν δώσουν σε εμάς TICO κάτι θα δώσουν και στους Τούρκους(f35?).Επίσης μπορεί να μας βάλουν όρους απαγόρευσης χρήσης σε κάποιες περιοχές.

Arionas

Κάθε φορά στα σχόλια μου θα πρέπει να γράφω ευχαριστώ για την ενημέρωση-παρουσίαση – ανάλυση.. Και τον χρόνο σας εννοείται)…

Για τα τικο πιστεύω πως παίρνεις 2 μέσα στο 21 ώστε 22 να είναι επιχειρησιακα 100%, μαζί με τα ραφαλ 😀😀😀 που όπως λένε θα είναι τα πρώτα εδώ σίγουρα..αρχίζουν οι απέναντι να τα βλέπουν όλα λίγο πιο σκούρα και πλέον ο χρόνος σταματάει να κυλάει εναντίον σου..

Πιστεύω θα πάρει χρόνο αυτό με τα ναυπηγεία μας αλλά και τα θέματα που αναμένουμε από lcs..

Εννοείται πως οι AB είναι 2 σκαλιά μπορεί και 3 ανώτερα πλοία..

Έχει δρόμο ακόμα η ιστορία.. το ΠΝ είχε και έχει την εμπιστοσύνη μου ++πως δεν είναι ψέμα πλέον κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει και ίσως αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα..

zap

Η μονη λυση που θα εφερνε αμεσα αποτελεσματα αλλα δεν εξεταστηκε ποτε ηταν ειναι και θα ειναι η αναβαθμιση των S με 3D Radar και ADLs με ESSM. Σχετικα ευκολη αναβαθμιση, και τα Radar, οι ADL και τα βληματα μετα πανε σε αλλα σκαφη πχ κορβετες.
Αντ’αυτου συνεχιζουμε να ονειρευομαστε την Μονικα Μπελουτσι χωρις να εχουμε βρακι να βαλουμε.

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αγορά 44 πυροσβεστικών αεροσκαφών μέχρι το 2030 προτείνει η Πολιτική Προστασία!

46
Για τομή στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας στη χώρα μας και πρότυπη δουλειά, μακριά από «εκ των υστέρων μεμψιμοιρία» και για να προλάβουμε νέες...
- Advertisement -
Card image

June #12 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 November 2014 #342

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Αύγουστος #399

Αγορά 4.49

Related News

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι 32 CAMM-ER της HF2 δεν μας φτάνουν και είναι λίγοι, είναι λίγοι και οι 64 της AH140; Είχαμε ποτέ τέτοια πλοία;

Διαβάζουμε με περίσσια προσοχή τα σχόλια, όσο μπορούμε, αλλά τα διαβάζουμε. Όταν γράψαμε, με ικανοποίηση (όχι για το πλοίο, αλλά διότι είναι φανερό πως...

Η Ρωσία παρέδωσε περισσότερα MiG-29 στην Αίγυπτο;

Η Αιγυπτιακή Αεροπορία θα μπορούσε να έχει παραλάβει συνολικά 52 μαχητικά MiG-29M/M2 από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στο «New Defence Order...

Η Ρωσία θα αναπτύξει διθέσια έκδοση του Su-57

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και η Sukhoi σχεδιάζουν να αναπτύξουν μια διθέσια έκδοση του μαχητικού 5ης γενιάς Su-57 που θα αφορά κυρίως τις εξαγωγές.Σύμφωνα...