37.3 C
Athens
Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

- Advertisement -

Στην ιστοσελίδα και στο περιοδικό έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της πιθανής “ενδιάμεσης” λύσης για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρώτοι είμασταν αυτοί που γράψαμε για τη λύση των αυστραλιανών φρεγατών O.H.Perry (Adelaide class), σαν πρόταση απλά, οδηγούμενοι από την λογική και μόνο, και πραγματικά, λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε πως το ΠΝ ήταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την παραχώρηση των δυο τελευταίων πλοίων της κλάσης. Τελικά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα, και οι δυο Adelaide κατέληξαν στη Χιλή.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ


Το άλλο πρόγραμμα που είχε προχωρήσει σημαντικά σε πολιτικό επίπεδο, σαν μια έτερη ενδιάμεση λύση, ήταν αυτό δυο φρεγατών κλάσης FREMM από τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι τότε η Υπουργός Άμυνας εξέθεσε τον ΥΦΕΘΑ, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα, έχουμε γράψει επανειλλημένως πως το θέμα ήταν υπαρκτό, και είχε συμφωνηθεί μεταξύ του προηγούμενου πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν. Το πιθανότερο είναι πως μάλλον αντέδρασαν οι έτεροι δανειστές μας, καθώς τότε ακόμη είμασταν υπό το καθεστώς Μνημονίων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;


Είναι κοινό μυστικό πως το ΠΝ ανέκαθεν ήθελε από 2 ως 4 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και μάλιστα το πρώτο αίτημα έγινε το 2012 (ή και πιο πριν). Φυσικά το USN δεν θα αποχωριζόταν 2 από τα κύρια πλοία του, τη στιγμή που μάλιστα που τα Arleigh Burke, μαζί με τα Ticonderoga, είναι τα μόνα πλοία που μπορούν να επιχειρήσουν και προστατεύσουν τον εαυτό τους στα περισσότερα θέατρα επιχειρήσεων του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε μεμονομένα αντιτορπιλικά του τύπου να πλησιάζουν την Κίνα ή να μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα. Το USN, μετά το USS Stark και το σχετικό περιστατικό, δεν ξαναστέλνει πλοίο χωρίς δυνατότητες επιπέδου αντιτορπιλικού και άνω, σε περιοχές θερμές όπως ο Περσικός Κόλπος, χωρίς συνοδεία. Ίσως να το κάνει μόνο με τις FFG(X) στο μέλλον.

TAIWAN STRAIT (Feb. 15, 2020) Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Chancellorsville (CG 62) conducts normal underway operations transiting from the East China Sea to the South China Sea. Chancellorsville is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Gregory N. Juday)

Κι όμως πέρσι οι ΗΠΑ φάνηκαν θετικές στο ενδεχόμενο παραχώρησης 1 συν 1 αντιτορπιλικών Arleigh Burke στο ΠΝ πέρσι στο τέλος του έτους. Το τι συνέβη θα το γράψουμε σε νέο άρθρο, όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία επιβεβαιωμένα, και θα έχει και κάποια αξία. Πάντως, η έλευση του κορωνοϊού, η αδυναμία μετάβασης του ΥΠΕΘΑ στην Ουάσινγκτον, καθώς και άλλων υψηλόβαθμων επιτελών (ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΝ) δεν βελτίωσε πολύ την κατάσταση. Η Ελλάδα όμως, από το τέλος του 2019 είχε ήδη plan B, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν γίνουν διαθέσιμα ΑΒ, θα μπορούσε να αποδεχτεί πλοία κλάσης Ticonderoga.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Τα Ticonderoga, αν και είναι αυτό που λέμε overkill, είναι ένα πλοίο που έχει απασχολήσει πολύ το ΠΝ. Αν δεν υπήρχε θέμα Ενδιάμεσης Λύσης, το πλοίο θα ήταν μόνο στα βιβλία του ΠΝ, αλλά τώρα πια, με τη Γαλλία να μην έχει η ίδια αρκετά πλοία για το δικό της ΠΝ, η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει είναι οι ΗΠΑ με διαθέσιμα πλοία. Και γιατί να μην το κάνει άραγε, από τη στιγμή μάλιστα που όπως λένε συνεχώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι οι καλύτερες δυνατές.

Τα πλοία του USN δεν είναι πολλά σε κλάσεις, απλά είναι πολλά σε αριθμό. Αν και πριν καμία δεκαετία θα μπορούσε ακόμη να μας απασχολήσει η κλάση O.H.Perry, σήμερα όσα πλοία έχουν μείνει έχουν μετατραπεί σε OPV, με ελάχιστες δυνατότητες. Συνεπώς, είτε LCS θα πρέπει να δούμε, είτε ΑΒ, είτε τα Tico… Ας βγάλουμε για λόγους που θα εξηγήσουμε στο μέλλον εκτός τα ΑΒ, κι ας πάμε σε πρώτη φάση τα LCS 1 και 3. Αυτά που σκοπεύει να αποσύρει το USN.

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε "ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021"! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα


Ξέρουμε γιατί τα αποσύρει το USN; Μα γιατί είναι τα πρώτα πλοία της κλάσης, τα πλοία πάνω στα οποία η κλάση έλυσε όλα τα προβλήματά της. Το LCS 1 είναι μάλιστα πλοίο δοκιμών, και οι μετατροπές που έχει υποστεί, οι δοκιμές κοκ το έχουν καταστήσει ασύμφορο ακόμη και για το USN. Γιατί λοιπόν να πάμε να πάρουμε το πρώτο πλοίο μιας κλάσης, και μάλιστα αυτό που έβγαλε και το “κακό” όνομα στην κλάση. Το LCS 3 έχει αρκετές βελτιώσεις, αλλά αν θέλουμε κάποιο πραγματικά αποβλημάτιστο LCS Freedom θα πρέπει να πάμε στο LCS 5 και μετά. Κι αυτό, για να πάρουμε κάποιο πλοίο που θα πρέπει να το επανεξοπλίσουμε με κάποιο πυροβόλο Oto Melara 76 mm και κάποιον εκτοξευτή Mk41. Μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε πως η μόνη διαθέσιμη επιλογή, ειδικά αν θέλουμε άμεσα κάποιο πλοίο, είναι κάποιο Ticonderoga. Θεωρούμε πως οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να τα αποσύρουν αργά μέσα σε διάστημα περίπου 15 ετών από σήμερα. Το πλοίο είναι ίσως το καλύτερα εξοπλισμένο πολεμικό του πλανήτη, με δυο πυροβόλα των 5 in και 122 cells σε εκτοξευτές Mk41. Αν το κάνουμε “τάληρα” ή ESSM, μιλάμε μέχρι και για 488 (!) ESSM. Φυσικά ποτέ δεν θα γινόταν μια τέτοια φόρτωση, απλά θέλουμε να σας δώσουμε το μέγεθος του οπλισμού.
Ομολογούμε πως on second thought, η λύση Ticonderoga δεν είναι η βέλτιστη για το ΠΝ. Ένα πλοίο που θα απαιτήσει την απόσυρση όχι δυο, ούτε καν τριών, αλλά μάλλον 4 φρεγατών Kortenaer για να βρεθούν πληρώματα (ναι, τα πλοία μας θέλουν και πληρώματα…), ενώ θα απορροφήσει κονδύλια συντήρησης επιπέδου Στόλου σκαφών επιφανείας (ΟΛΩΝ των σκαφών επιφανείας). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δυο Τίκο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, τελείως μόνα τους, όλες τις εχθρικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και εννοούμε όχι μόνο τον εχθρικό στόλο, αλλά και την Αεροπορία ή τις δυνάμεις του Στρατού που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο Καστελόριζο. Τα δε 4 MH-60R θα μπορέσουν μια χαρά να αντιμετωπίσουν και τα όποια εχθρικά υποβρύχια…

A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 712 166556 and NE 700 166541 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Χρειάζεται η Ελλάδα τέτοια πλοία; Μάλλον όχι. Αλλά αν δεν έχεις κάτι άλλο, τι θα κάνεις; Αν κάποιος ζει στους Θρακομακεδόνες, και πρέπει να κατεβαίνει κάθε μέρα στον Πειραιά για δουλειά, θα πάρει την σε ευκαιρία από τον γείτονα, μεταχειρισμένη Porsche 20ετίας που έχει στο γκαράζ, παρά το κόστος σε καύσιμο και συντήρηση. Η άλλη λύση φυσικά είναι να παραιτηθεί από τη δουλειά του; Κάπως έτσι μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούμε, και μάλλον έτσι το βλέπει ή θα αναγκαστεί να το δει το ΠΝ.
Τα πλοία θα μείνουν σε υπηρεσία με το USN τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμη. 22 πλοία, που τα βλέπουμε να αποσύρονται αρκετά αργά… Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει γραμμή υποστήριξης για άλλα 15 ή και 20 χρόνια, ενώ σύντομα θα υπάρξουν και μεταχειρισμένα πλοία για απόδοση ανταλλακτικών. Αν είχαμε παραλάβει FREMM-HN που σχεδιάζαμε το 2008, τώρα τα Tico θα μας ήταν άχρηστα. Αν όμως σκεφτούμε πως η αμέσως επόμενη επιλογή μας είναι να κρατήσουμε τις μη εκσυγχρονισμένες S, που θα αμυνθούν με Sea Sparrow, τότε μήπως αξίζει να το ξαναδούμε;

Πόσο θα κοστίσουν στο Ναυτικό της Αιγύπτου οι δυο ιταλικές FREMM;


Οικονομοτεχνικά οι ΗΠΑ δεν έχουν να χάσουν. Ειδικά αν συνδυαστεί η παραχώρηση με κάποια παραγγελία MMSC και φυσικά με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο, και να αποκαταστήσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειαστεί να εκσυγχρονίσει τα πλοία, όπως κάνει το USN, αλλά να τα αποσύρει στο τέλος της δεκαετίας χρήσης ή της 15ετίας, με ταυτόχρονη παραλαβή κάποιων FFG(X). Τότε το σχέδιο της FFG(X) θα έχει λύσει τα όποια προβλήματά του, και θα είναι απόλυτα αξιόπιστο πλοίο. Τότε θα είναι και η στιγμή της απόκτησής του από το ΠΝ.
Έχουμε διαπιστώσει πως …
Διαβάστε τη συνέχεια στο αδελφό μας site navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Steve

Κάπου εδώ σταμάτησα να διαβάζω και με επιασαν τα γέλια….
“Και γιατί να μην το κάνει άραγε, από τη στιγμή μάλιστα που όπως λένε συνεχώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι οι καλύτερες δυνατές.”
Από το 2012 παρακαλάμε δηλαδή για AB και πλέον Tico και τι πήραμε???? από αυτά που πήραμε ίδιες ακριβώς είναι και οι σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ
Βρε ΠΤΗΣΗ οι σφαλιάρες απο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι καθημερινές (Στολτεμπεργκ και Τραμπ) και ακόμα μας γράφετε για ΑΒ και Tico???? Η μόνη περίπτωση να έρθουν είναι όταν χάσουμε καναδυο νησιά για να ισοφαρίσουν την κατάσταση οι Αμερικάνοι..
Μετά θίγεστε όταν κάποιοι σας λένε κατευθυνόμενους… εδώ τα Μ1117 δεν ήρθαν ακόμα…
υπάρχει επίσημη αποδέσμευση TIco ή ΑΒ απο το κονγκρέσο ????

CKfurious

Μα τι είναι αυτά που γράφετε  Σάββατο βραδιάτικα????
mmsc  και Ticos ως ενδιάμεση λύση??
θέλετε να ξεκάνετε τους BelhArites τελείως??/
Τώρα θα δείτε τι θα διαβάσετε!!!
Μην τους δείτε έξω από τα σπίτια και τα γραφεία σας να διαμαρτύρονται !!
Επί της ουσίας:
Μάλλον δύσκολο ιδιαιτερα με αυτόν τον πρόεδρο
Και να μας ta δώσουν, τζάμπα δεν θα είναι, βάλτε υποδομές αλλα κυρίως τα όπλα που απαιτούνται για να είναι επιχειρησιακά και πάμε κοντά στο 1 billion$ !!! 
Για lcs: συμφωνώ πως δεν πρέπει να κοιτάμε τα πρώτα δοκιμαστικά
Εάν μας δώσουν ας μας δώσουν apo τα επόμενα !
Υπομονή πάντως μερικές μέρες που θα κάνει τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη!!
Μπορεί να έχουμε και ενδιάμεση…. ανακοίνωση μέχρι τότε!
Μην βιαζόμαστε και εκτεθούμε e?

GrandTurkeyShoot

ok αρκεί να μη συνοδευεται από LCS
Πόσο κοστίζει ?

Factor

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μόνο τα Tico πιθανή ενδιάμεση λύση, ξεχάστηκε η Βρετανική πρόταση; Ούτε έχω πειστεί πως αξίζει να κυνηγάμε ενδιάμεσες λύσεις, λύσεις με σωστό προγραμματισμό χρειαζόμαστε όπως σωστά αναφέρει σημερινό άρθρο σας
Πρώτον δεν είναι λύση τα Tico, αν για 2 πλοία που δεν θα έχουμε πυραύλους να τα φορτώσουμε πρέπει όλα μας τα S να λιμενιστούν, ούτε καν βόλτες σημαίας δεν θα μπορούν να κάνουν όπου χρειάζεται. Αυτά τα πλοία έχουν συγκεκριμένη αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Προστατεύουν αεροπλανοφόρα ενάντια σε μαζικές επιθέσεις Σοβιετικών παλιά και πλέον Ρώσων, Κινέζων, Ιρανών και όποιος άλλος έχει όρεξη να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Ούτε αυτούς τους εχθρούς έχουμε, ούτε τόσο σημαντικά πλοία. Έχουμε Patriot για να προστατεύσουμε τον ουρανό μας, δεν χρειαζόμαστε πλωτό Patriot.
Με τις εξαγγελίες που ακούμε εγώ καταλαβαίνω πως οι αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν ενδιάμεσες λύσεις. Θα κάνουμε μια σημαντική βελτίωση των ΜΕΚΟ και στο τέλος της ζωής τους η S γύρω στο 2030 θα αντικατασταθούν από τις PESCO. Ενδιάμεσα (2020-2030) θα τα βγάλουμε πέρα ίσως με τη βοήθεια των Γάλλων στρατιωτικά και ότι καταφέρουμε με την διπλωματία. Επίσης θα αποκτήσουμε το πάνω χέρι στην αεροπορία με τις κινήσεις που κάνουμε. Ίσως θα πάρουμε καινούργια πλοία όπως Belhara, MMSC αν μας φτάσουν τα χρήματα αλλά αυτά δεν είναι ενδιάμεση λύση, θα τα έχουμε σε 5 χρόνια και είναι μέρος της λύσης.
Έτσι τα βλέπω. Ανυπομονώ να διαβάσω τι έγινε με τις AB

Last edited 10 months ago by georgiannalavara
John

Τα Tico είναι καλα πλοία αν και ασυμφωρα. Ακόμα και προσωπικό να βρεθεί και τζάμπα να έρθουν που θα βρουμε τόσους πυραύλους; Ας έρθουν και λύση θα βρεθεί πιστεύω .
Πάντως αν παραγγείλουμε MMSC για να πάρουμε Ticob θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Φανταστείτε το γεγονός να παραγγελουμε 4 MMSC , πακέτο με αναβάθμιση ΜΕΚΟ και παραχώρηση TICO. Οι MMSC θα είναι τα χειρότερα πλοία και τα πιο καινούργια.

Antebellum

Τα οποια πλοια επρεπε να μπουν ως προαπαιτουμενα για να παρουν οι Αμερικανοι τις βασεις. Τωρα κλαφτα χαραλαμπε. ΑΒ σιγα μην αποδεσμευσουν, ειναι πραγματικα η ραχοκοκκαλια του USN.

ANDREW

Διαφωνώ. Καταρχάς ξεκινάω με το ότι η πρώτη μπελάρα μπορεί να είναι προβληματική. Ναι, όντως μπορεί να είναι. Εμείς όμως δεν θα πάρουμε τη πρώτη, αλλά την 3η και 5η κάτι άλλο, που σημαίνει ότι πολλά προβλήματα λογικά θα έχουν λυθεί.
Δεύτερον, θεωρώ τις tico, όπως και τις lcs λάθος επιλογή. Οι tico θα απορροφήσουν πολλά κονδύλια και θα τις έχουμε για 15 χρόνια.
Ενδιάμεσες λύσεις υπάρχουν και όσον αφορά τη γαλλική μεριά είναι οι FREDA. Εάν όντως είχαμε πει πως θα αλλάξουμε μυαλά δεν θα βάζαμε στις εξοπλιστικές δαπάνες ούτε το λαθρομεταναστευτικό, ούτε τις συντάξεις όσων δούλεψαν στον στρατό. Απ’ ότι βλέπω συνεχίζουμε τα ίδια λάθη. Κάπως έτσι λοιπόν καταλήγουμε να μη μπορούμε να πούμε στους Γάλλους hot transfer τις 2 freda + 4 [email protected] HN + 40 rafale f3r και f4. Με ένα τέτοιο πακετάκι τους λες πολλά να κατασκευάζονται και εδώ και να πάρουμε και τεχνολογία και οι τιμές υποστήριξης-αναβάθμισης και γενικά αγορών να είναι ίδιες με τις τιμές που αγοράζουν οι Γάλλοι. Με 600 εκ το χρόνο σε 20 χρόνια τα έχεις ξεπληρώσει.
Με δική μας ευθύνη καταλήγουμε να θεωρούμε τις mmsc ή τις lcs καλά πλοία, ενώ αυτά θα είχαν μόνο βοηθητική θέση. Επειδή, όμως και αυτά μας χαλάνε καταλήγουμε στα tico που σε 10 χρόνια θα συζητάμε ότι πρέπει να τα πετάξουμε σιγά σιγά.
Μήπως να ζητήσουμε 1-2 πυρηνικά από τον Μακρόν να ρίξουμε ένα στους Τουρκούς και ένα στα κεφάλια μας να ησυχάσει λίγο ο πλανήτης Γη;

Vassilis13

Απλα οχι. Κ υπαρχουν αλλες λύσεις. Ας.κοιταξουμε προς Γερμανια πλευρα κ ακομα προς Γαλλία…ειτε ενοιακιασμα φρεμμ η λαφαγεττε κ της βαζουμε ενα εχοcet3 κ γιναμε.
Οχι στα mmsc

Koursaros312

Αν όλοι συμφωνούν, ας πάρουμε τα τίκο να τελειώνει το παραμύθι, έτσι είναι, αλλιώς είναι μας τα ζάλισαν.

Last edited 10 months ago by alphonsoproesche
George

Αν εξαιρέσουμε την ηλικία τα ΑΒ και τα Tico έχουν παρόμοιο τοναζ και ανάγκες πληρώματος.
Αρα αν θέλουμε και μπορούμε AB μας κάνουν και οι TICO
Στην πραγματικότητα είναι και οι μόνες επιλογές γαι AAW τώρα αν υποθέσουμε ότι όντως έχουμε ανάγκη αεράμυνα περιοχής και δεν μας αρκεί η ΠΑ για αυτό.
Εχουν μειονεκτήματα σε σχέση με τα AB όπως η αυξημένη συντήρηση αλλά και πλεονεκτήματα μια μπορούν να δράσουν ως ναυαρχίδες
Οι τρεις S αρκούν να επανδρώσουν δύο TICO και αν χρειαστεί ας σταματήσει το ΠΝ να έχει Nasty, Asheville, Esterel Μάλλον δεν θα κάνουν αυτά τα σκάφη τη διαφορά σε σύγκρουση με την Τουρκία
Στην πραγματικότητα ούτε Osprey θα έπρεπε να έχει απαιτώντας όμως από την κυβέρνηση πρώτα ένα σοβαρό Λιμενικό
Θα έπρεπε να περιοριστεί στα ταχέα περιπολικά που θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει έχοντας όμως πλήρη εικόνα από το Λιμενικό που έχει και τα χρήματα λόγω ΕΕ για να την δώσει αν λειτουργήσει σωστά

Berserker

Αγαπητή Πτήση: ματαιοπονείτε γράφοντας λογικά επιχειρήματα απέναντι στη συλλογική σοφία της ατομικής άγνοιας.
Συγχαρητήρια για την αντοχή σας.

Nikolaos

Διατίθενται τελικά όμως; Πρόκειται για ερώτημα λογικώς και συστηματικώς προηγούμενο σε σχέση με το αν μας τα παραχωρούν. Δέχεται το Κογκρέσσο την απόσυρση καταδρομικών σε εποχή γιγάντωσης της κινεζικής ναυτικής παρουσίας στον Ειρηνικό; Ή κάνουμε με το νου μας μπαϊράμι;

stepa

…..Αυτο βεβαια δεν σημαινει πως 2 tico δεν μπορουν να αντιμετωπισουν, τελειως μονα τους, ολες τις εχθρικες ενοπλες δυναμεις….Ψυχραιμια παιδια….

DimitrisXr

Συγγνωμη τα type 23 τι απεγιναν ; Μια χαρα πλοια ειναι και απο οτι εχω διαβασει μπορουν να παρουν νεο σοναρ και camm χωρις καμια απολυτως μετατροπη, plug and play. More than ok…

Psixraimia

Θα στραγγίσουν τον προϋπολογισμό για πολλά χρόνια μειώνοντας στο τέλος την αμυντική μας ικανότητα και όχι αυξάνοντάς την. Ό,τι κερδίσουμε στη θάλασσα θα χαθεί σε διαθεσιμότητα και εξοπλισμούς στον αέρα. Πεδίο που προέχει όταν δεν έχεις πολλούς πόρους. Μείωση της οροφής, η μόνη ρεαλιστική λύση
Και μία παρατήρηση με όλο τον σεβασμό. Βλέπω συνέχεια να γράφετε “είμασταν” και μου πετάγονται τα μάτια έξω. Σχεδόν σε όλα σας τα άρθρα. Ήμασταν είναι το σωστό και καλό είναι να αρχίσετε να το προσέχετε

christos_choris_a

2Tico, 4 εκτενώς αναβαθμισμένες Meko-200HN και 4 Type-23 με αναβαθμισμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και ESSM block II θα είναι τα κύρια πλοία του στόλου έως το 2030+. Την ικανότητα κρούσης επιφανείας θα συμπληρώνουν οι πυραυλάκατοι. Να μη ζητάμε ναυπηγήσεις, καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, απεργίες, …

GeorgeK

Κατ’ αρχάς, παραχώρηση Ticonderoga πρέπει πρώτα να περάσει απο το κογκρέσο, από τον επόμενο πρόεδρο. Αν με τα τωρινά υπάρξει έστω και μερική υποχώρηση Ερντογάν, οι Αμερικανοί την επόμενη μέρα το λιγότερο που θα κάνουν είναι να τον ανταμείψουν, πόσο μάλλον να δίνουν σε εμάς καταδρομικά.

Jimmy

Πως θα το αποκτησουμε? Αφου δεν το δινουν. Εδω δεν δινουν αλλα υποδεεστερα οπλικα συστηματα, μην τυχον και διαταραχτει η υπεροχη των Τουρκων, και θα δωσουν ενα τετοιο στρατηγικο υπεροπλο για το μεγεθος μας που και με 2 μοναδες μονο αλλαζει ριζοσπαστικα την ναυτικη ισορροπια δυναμεων με την Τουρκια? Οσον αφορα τις υπολοιπες επιλογες για ενδιαμεση λυση σαφως και υπαρχουν με πρωτη και καλυτερη την Τ23 που εσεις οι ιδιοι παρουσιασατε σε αλλο αρθρο σας και πιθανον ειναι ακριβως αυτο που θελουμε και σε μεγεθος και σε δυνατοτητες και σε αριθμους.

Harry

Καταπληκτικό πλοίο το Tico, όπως αναφέρει το άρθρο, αλλά είναι “σπορ” για βαθειές τσέπες, και δυνατούς λύτες, ακόμη και αν τα αποδεσμεύσει το Κογκρέσο. Παραθέτω ως έχουν τα πράγματα για τα 6 πιο παλιά πλοία :
1. Κονδύλι επέκτασης ζωής έκαστο 2,4$ δις.
“…not only continuing a congressionally mandated modernization effort but also planning to extend the lives of the six oldest cruisers by five years each for a total cost of $2.4 billion.”
https://news.usni.org/2019/04/08/navy-sees-no-easy-answer-balance-future-surface-fleet
2. Ρωγμές στην υπερκατασκευή αλουμινίου.
“…the ships in the fleet have been ridden hard for decades. The aluminum superstructure, for example, has constantly had cracking issues.”
https://www.defensenews.com/naval/2017/10/09/the-us-navy-will-start-losing-its-largest-surface-combatants-in-2020/
3. Δυσκολοσυντήρητα και τα ηλεκτρονικά.
” …The fleet has managed everything from cracking hulls to aging pipes and mechanical systems. The ships’ SPY-1 radars have also been difficult to maintain, as components age and need constant attention from technicians.”
https://www.defensenews.com/naval/2019/03/18/once-again-the-us-navy-looks-to-scrap-its-largest-combatants-to-save-money/
Χρειάζεται σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη εάν συμφέρει το κόστος ενσωμάτωσης στο στόλο ΩΣ έχουν, μόνο με ημερομηνία λήξης της παρουσίας τους για κάτι πιο καινούργιο και μόνο σε περίπτωση που θα ήταν ΑΜΕΣΑ διαθέσιμα για να λύσουμε τα επείγοντα προβλήματα μας. Γιατί όπως φαίνεται το κόστος απόκτησης – ενσωμάτωσης- χρήσης σε σχέση με νέα πλοία είναι υπερβάλλον.
Με εκτίμηση

VAGGELAS

Ο υποναύαρχος Wayne E. Meyer, ο ‘πατερας’ του συστήματος Aegis, ήταν θιασώτης του δόγματος ‘built a little, test a little, learn a lot!!!.
Η απομάκρυνση του USN από την συγκεκριμένη κουλτούρα ανάπτυξης νέων συστημάτων, οδήγησε στο έκτρωμα των LCS. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης τους συνεχίζεται, έστω και κουτσουρεμενο, σχετίζεται μόνο με την ατολμία ακύρωσης του, που θα οδηγούσε στο κλείσιμο τα δύο ναυπηγεία στο Ουισκόνσιν και την Αλαμπάμα.
Σε επιχειρησιακο επίπεδο δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Σε ότι αφορά την είσοδο σε υπηρεσία νέων κλάσεων πολεμικών σκαφών, η απόσταση μεταξύ απολύτως απροβληματιστου και ‘πειραματόζωου’ είναι τεράστια.
Το νεότευκτο USS Barry DDG 52,δεύτερο μόλις σκάφος της κλάσης AB, με κυβερνήτη τον James Stavridis, κέρδισε το Battle Efficiency του Στόλου Ατλαντικού, στο πρώτο του μόλις ταξίδι, όπως περιγράφει στο βιβλίο του DESTROYER CAPTAIN.
Για κανένα AB καιTICO, δεν τέθηκε ζήτημα πρόωρης απόσυρσης από την υπηρεσία λόγω προβληματων, η πολυπλοκοτητα των οποίων απέχει έτη φωτός από αυτή των LCS.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Evanos

…Ελπιζω τα Tico να μην ειναι το τυράκι για τις mmcs…
κανονικά αν ενδιαφέρονταν ειλικρινά οι Αμερικανοί οι συζητήσεις με το Π.Ν θα έπρεπε να ειναι ήδη προχωρημένες και κοντά στο αποτέλεσμα
καθώς απο την εποχή της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας της χώρας μάς με τις ΗΠΑ περιμένουμε ένα πραγματικά αξιόλογο οπλικο σύστημα που θα κάνει την διαφορά και το μόνο που έχουμε πάρει ειναι τα ελαφρώς οπλισμένα ελικόπτερα περιπολίας Kiowa..
Ασε που και το κρίσιμο προγραμμα της αναβάθμισης των f 16 σε viper κινείται με απαράδεκτο τροπο πιο αργά και απο slow motion….
σε καιρούς πολυ πονηρούς για την χώρα μας…
και για να πάμε και στην ουσία του θέματος πιστεύει κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν “δύσκολα” όπλα στην Ελλάδα που θα ανατρέψουν τις προσπάθειες επαναπροσεταιρισμου των Τούρκων ..
Δυστυχώς αν δούμε τα πραγματα ρεαλιστικά δεν φαίνεται κατι τέτοιο στον ορίζοντα.

Stavrogin

Μα είναι παράδειγμα αυτό με την πόρσε; Κολλάει η εθνική. Μήπως να πάρει ο άνθρωπος ένα παπί να κάνει τη δουλειά του;

evaggelos

με της s θα μεινουμε αλλα ας ονειρευτουμε τα 122 κελακια του τικο.

zap

1ον Χαιρομαι που ερχεστε στα λογια μου. 2ον Εμεις καλα ορεγομεθα ΑΒ και Tico, αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει καν υποψια μυρωδιας για κατι τετοιο απο την αλλη μερια και 3ον αυτα τα ‘θα τα πουμε αυτα που ξερουμε καποια αλλη στιγμη’ θυμιζουν αθλητικο ραδιοφωνο που αφηνει αιχμες οτι ξερει γιατι δεν ‘τραβαει’ η ομαδα αλλα θα τα πουν μια αλλη στιγμη μην τυχιον και κανουν κακο στην ομαδα… φεξε μου και γλυστρισα.
4ον Δεν χρειαζομαστε 2 Tico, ουτε 4, χρειαζομαστε 6, βαλτε τα κατω και θα δειτε οτι με τις αποσυρσεις και τις ‘γελαμε’ αναβαθμισεις των ΜΕΚΟ 2 ή 4 δεν φτανουν …


Scalp_eg

Τιποτα απο ολα αυτα τα σεναρια δεν εχει νοημα πλεον.
Η ξαφνικη κλιμακωση με την τουρκια το τελευταιο διαστημα, ξεκαθαρισε
τα πραγματα και εδειξε φιλους-συμμαχους και “ντεμεκ” συμμαχους.
Ο πρωθυπουργος θα τολμησει με την Γαλλο-Ελληνικη στρατιωτικη συμφωνια, που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα και αρθρο για την στρατιωτικη συνδρομη σε περίπτωση επίθεσης,
και θα “επενδύσει” σχεδον εξ ολοκληρου σε γαλλικά οπλικά συστήματα κάτι που οπως βλέπουμε και απο τα σχολια σε ολο το ελληνικο ιντερνετ, η μεγάλη πλειοψηφια του κόσμου επιθυμει.
Τα τελευταια νεα, μιλανε για 20 συνολικα Rafale, 2 Belharra, χωρις mdcn που θα ριξει σημαντικα το κοστος, αλλα με 32 Aster30, και ολη την υπολοιπη ελληνικη διαμορφωση.
Σαφεστατα η κρούση θα περάσει στα Rafale με τους Scalp eg, και ετσι θα απελευθερωθουν τα πλοια να εχουν ξεκαθαρο ΑΑ ρολο.
Φυσικα οι mdcn δεν τελειωνουν εδω, στο χερι μας ειναι αφου οι γαλλοι μας τους αποδεσμευουν να τους βαλουμε στα υποβρυχια μας μελλοντικα.
Ενδιαμεση λυση (οχι και η καλυτερη) οι 2 Lafayette.
Συνολικη συμφωνια 3,5 δισεκατομμύρια ευρω.
Η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου απλα θα απογειωθει.

Last edited 10 months ago by marquishhe
Lascaris

Λοιπόν επειδή κάποιοι είμαστε ολίγον περίεργοι, θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ακριβώς η συντήρηση 2 Ticonderoga ή Alreigh Burke κοστίζει περισσότερο από όλο τον Ελληνικό στόλο επιφάνειας μαζί; Οι Αμερικανοί έχουν αυτή την κακή συνήθεια να δημοσιεύουν ακριβή λειτουργικά έξοδα. Πίσω στο σωτήριο οικονομικό έτος 1996 τα λειτουργικά έξοδα ανά τύπο πλοίου ήταν τα παρακάτω:
Ticonderoga: $17 εκατομμύρια ανά έτος +$11 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Alreigh Burke: $11 εκατομμύρια ανά έτος +$9 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Perry: $10 εκατομμύρια ανά έτος +$6 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Τώρα προφανώς 24 χρόνια μετά από τον πληθωρισμό και μόνο οι αριθμοί θα ήταν διαφορετικοί. Ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:¨
Πρώτον ότι οι 13 φρεγάτες του ΠΝ κανονικά απαιτούν τουλάχιστον $130 εκατομμύρια… σε τιμές 1996. Αν λάβουμε υπόψιν και τον πληθωρισμό κανονικά τα λειτουργικά έξοδα μιας μονο φρεγάτας θα έπρεπε να είναι περί τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν υποθέσουμε 10 εκατομμύρια για κάθε υποβρύχιο κανονικά μόνο φρεγάτες και υποβρύχια θα έπρεπε να κοστίζουν περί τα 286 εκατομμύρια. Πόσος είπαμε είναι ο λειτουργικός προϋπολογισμός όλου του ναυτικού; Και πως ακριβώς “καταφέρνουμε” να έχουμε τόσο χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα;
Δεύτερον το κόστος συντήρησης ενός Burke είναι μόνο 10% παραπάνω από μιας φρεγάτας και ενός Ticonderoga 70% παραπάνω. Οπότε κατ’ επέκταση αντικατάσταση 4 S με δύο Ticonderoga κανονικά θα σήμαινε… μείωση του λειτουργικού κόστους στο 85% αυτού των 4 S. Ακόμα και αν αντικαθιστολυσαν μόνο τα 3 μη εκσυγχρονισμένα πλοία και πάλι θα είχαν μόνο 13% υψηλότερο κόστος, για το σύνολο του στόλου φρεγατών η διαφορά θα ήταν 3% (134 αντί 130 εκατομμυρίων σε τιμές 1996)
Τα αναλυτικά λειτουργικά κόστη εδώ:
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/cg-47cl.htm
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/ddg-51cl.htm
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/ffg-7cl.htm

flashg

Οι Tico για να μπούνε σε υπηρεσία και τζάμπα να μας τις δώσουν οι Αμερικάνοι θέλουν ένα κονδύλι όσο θα στοιχίσουν στους Αιγυπτίους οι Ιταλικές fremm. Άμα έχουμε τόσα χρήματα γιατί δεν πάμε να πάρουμε εμείς τις Ιταλικές fremm ? Επίσης οι Tico έχουν την έκδοση ραντάρ Α/Β που δεν είναι κατάλληλη για κλειστές θάλασσες. Για κλειστές θάλασσες υπάρχει η έκδοση D(V) των ΑΒ. Επίσης στην Αν. Μεσόγειο χωρίς κήρυξη πολέμου οι Τούρκοι μπορούν να πετάνε πάνω από το πλοίο και αυτό να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους. Πιστεύετε ότι η Τουρκία πρώτα θα μας κηρύξει τον πόλεμο και μετά θα μας επιτεθεί? Ή εμείς όπου πάει το Tico θα βγάζουμε no flying zone ? Τα πλοία είναι παλιά και ακατάλληλα για το ΠΝ και θα “φάνε” ότι μετρητό υπάρχει λόγω κόστους λειτουργικού. Αν θέλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πλοία μόνο οι Ιταλικές fremm αν δεν πουλήθηκαν ήδη στην Αίγυπτο υπάρχουν. Η μοναδική πραγματική ενδιάμεση λύση είναι σε όλα τα πλοία που έχουμε ram και συμπλήρωση αποθέματος σε harpoon και essm. Δυστυχώς ξυπνήσαμε αργά.

flatspin

Ας ειμαστε ειλικρινης…. υπάρχει συγκεκριμενη κατευθυνση αλλιως δεν εξηγειται η αρθρογραφία.
Ποιος με κοινό νου θα ασχολουνταν με δεινοσαυρους οταν υπάρχει το σοβαρο ενδεχόμενο να δούμε διαθεσιμα Type-23?

Bridger

Quote 1: “Έχουμε διαπιστώσει πως πολλοί θεωρούν πως ένα πλοίο που πέφτει στο νερό είναι απροβλημάτιστο. Θεωρούν πως αν παίρναμε την πρώτη [email protected], αυτή θα ήταν άμεσα αξιόμαχη. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, δεν συμβαίνει.”
Quote 2: “Το ΠΝ λοιπόν, θα πάει ίσως στις χωρίς προβλήματα πλέον MMSC άμεσα, και θα περιμένει να λύσουν τα προβλήματά τους οι FFG(X) στο μέλλον. Τότε θα μπορέσει να τις παραγγείλει.”
Το διαβάσαμε και αυτό λοιπόν:
Η FFG(X) που ως σκάφος υπηρετεί ήδη (ως Fremm) σε 5 διαφορετικά ναυτικά εδώ και 8 χρόνια και ως εξοπλισμό φέρει το 100% cοmbat proven πακέτο συστημάτων και όπλων των ΑΒ, έχει κατά την άποψή σας προβλήματα αξιοπιστίας τα οποία θα λυθούν μετά από 15 χρόνια!; Το στηρίζετε αυτό σε κάποιο πραγματικό στοιχείο ή είναι απλά κάποια μεταφυσική βεβαιότητα για το μέλλον; Και προφανώς ο συντάκτης θεωρεί ότι τα όποια τυχόν “παιδικά” προβλήματα του τύπου θα έχουν λυθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση ναυπήγησης και των 20 πρώτων πλοίων του USN. Μάλιστα.
Ενώ στον αντίποδα, οι επί του παρόντος εντελώς ανύπαρκτες βελτιωμένες “Ελληνικές MMCS” που ΘΑ βασίζονται στις Σαουδαραβικές MMCS, οι οποίες δεν έχουν πέσει ακόμη στο νερό και η μόνη υπαρκτή και δοκιμασμένη αναφορά τους είναι οι διαβόητες …LCS, θα είναι οι άμεσα “…χωρίς προβλήματα πλέον MMCS“! Ξανά μάλιστα…

Mitsos20002001

Το θέμα είναι να έρθουν με τα όπλα τους. θα έρθουν με SM-2 και με ικανούς αριθμούς ή θα είναι μόνο ο ESSM;
Μήπως δώσουν και στους απέναντι και ακυρωθούν τα 18 Rafale;
Όπως και να έχει δεν θα ήμουν ευχαριστημένος να αποσύρουμε τόσα πολλά πλοία. Πιο καλά είναι να αποψιλώσουμε κανονιοφόρους, ναρκαλιευτικά κλπ από μονίμους ώστε αυτά να έχουν απάνω κυρίως έφεδρους και στρατεύσιμους παρά να μειωθούν οι αριθμοί των μεγάλων πλοίων επιφανείας. Άσε που άμα έχουμε Tico δεν θα χρειάζεται να πολυβγαίνουν. Ένα παρκάρισμα χρειάζονται σε νησιά του κεντρικού Αιγαίου

Voltron

Δεν ειναι η porche του γειτονα, αλλα το φορτηγο του. Και αν ειχες Golf με το αναλογο κοστος συντηρησης parking κ.τ.λ. τωρα θα πρεπει να υποστεις ολα τα κοστη ενος μεγαλυτερου οχηματος. Και αντε να βρεις να παρκαρεις το φορτηγο στον Πειραια σε ωρες αιχμης… Αληθεια, με τις type 23 και τις αλλες ευκαιριες του βρετανικου στολου υπαρχει περιπτωση να μας απασχολησει κατι, η μια που αναφερθηκε και μια που θα ξεχαστει …;

My_name_is_Nobody

Αναφέρετε πως ένα TICO θα χρειαστεί τα πληρώματα από τέσσερις S για να μπορέσει να επανδρωθεί.
Εδώ όμως αναφέρει πως το πλήρωμα ενός TICO είναι 340 άτομα (υποθέτω το μέγιστο και με τα Αμερικανικά στάνταρ για πολύμηνες αποστολές) ενώ το πλήρωμα μιας S είναι 170 -200 άτομα, δείτε εδώ.
Αν υποθέσουμε πως η επάνδρωση στις Ελληνικές S είναι η κατώτερη ακόμα και αν υπολογίσουμε την ανώτερη στα TICO τα πληρώματα από 4 S αρκούν για να επανδρώσουν 2 ΤICO.
Άρα νομίζω πως η εξεύρεση πληρωμάτων είναι το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί το ΠΝ.

FreeWatcher

Κρίμα και πάλι κρίμα…
Η διαχρονική έλλειψη πολιτικού κεφαλαίου της χώρας, μας έχει καταντήσει ζητιάνους!
Η επίμονη και τυφλή προσήλωση σε ένα άρμα, την εποχή που η παγκόσμια κατάσταση οδηγείται ήδη στην πολυπολικότητα το αποδεικνύει για ακόμα μία φορά. Το μόνο θετικό, ότι ο ερντογάν ανάγκασε το υπουργείο εξωτερικών να σηκωθούν λίγο απ’τις καρέκλες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η δουλειά τους δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις εσωτερικού κ καμιά συνέντευξη στην τηλεόραση που κ που…
ΒΥΘΟΚΟΡΟΣ!!!

Seagull

Tico για το ΠΝ…
Να μπούμε στη διαδικασία να υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει και μετά βλέπουμε αν όντως συμφέρει. Δεν το βλέπω να αξίζει πάντως…
Και ενα γενικότερο σχόλιο για τους Αμερικανούς. Οι διμερείς σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο τους, πήραν τις βάσεις που ήθελαν, ο Eρντο πήρε S400, τους ξεφτιλίζει καθημερινώς και αυτοί καλοπιάνουν το “μεγάλο σκακιστή” και απλά περιμένουν να πέσει ευελπιστώντας οτι θα γυρίσουν στο business as usual με τους Τούρκους. Και που ξέρετε, οταν επιστρέψει το “απολωλος πρόβατο” μπορεί και να σφάξουν και κανα σιτεφτό μόσχο. Και όλοι κατάλαβαν ποιο ρόλο θα έχουμε εμείς.
Δυστυχώς, εκτός απο τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των F-16 που πάλι σε αυτούς γυρίζει, δεν έχουμε τίποτα ουσιαστικό. Ίσες αποστάσεις, καμία ουσιαστική ενίσχυση….

dlj78

15 χρόνια τα tico και μετά… Τι; μου θυμίζει που ο γείτονας πήρε το 2008 ένα Mercedes 15 ετών με σκοπό να το κρατήσει αλλά 5με 6 χρόνια. Που να ήξερε τι ερχόταν μετά.. Έχουμε 2020, το Mercedes έφτασε 27 ετών και ακόμα το κρατάει ζωντανό με νύχια και με δόντια, πολύ απλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή.. Κάπως έτσι φαντάζομαι άρθρο της Πτήσης σε 25 χρόνια να λέει ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση των tico και να βγάζει το καπέλο στο ΠΝ που καταφέρνει να κρατάει ζωντανά τα tico.

simos

Αν παρουμε τις Μπελαρα-που μαλλον θα τις παρουμε-ειναι πιθανο οι Γαλλοι να μας δωσουν δυο fremm με ενα χαμηλο ενοικιο..και τα τικο καλοδεχουμενα ειναι..
ΥΓ:Τα ραφαλ πρεπει να ειναι τουλαχιστον 20..

Bridger

Καλό θα ήταν να επισημανθεί κάποια στιγμή ότι τα Ticonteroga, εφόσον είναι πράγματι διαθέσιμα και αποδεσμεύσιμα, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας τα οφείλουν ήδη, μόνο και μόνο έναντι της υπογραφείσας συμφωνίας για τις βάσεις και άνευ οποιαδήποτε άλλης προϋπόθεσης ή προμήθειας.
Κατά τα λοιπά η επιθυμία απόκτησής τους και η προφανής χρησιμότητά τους στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι ένα θέμα, το οποίο αντιπαλεύεται από τον ρεαλισμό της δυνατότητάς μας να τα επανδρώσουμε και να τα διατηρούμε πλήρως επιχειρησιακά. Μόνο το ΠΝ μπορεί να γνωρίζει αν αυτή η δυνατότητα είναι υπαρκτή ή ευσεβής πόθος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το δέλεαρ της μιας 10ετίας Tico, να μας οδηγήσει σε πρόχειρες και προβληματικές επιλογές, που θα μας φορτώσουν με ανεπαρκή και ακατάλληλα νέα πλοία για 40 χρόνια.
Πάντως η γενική θέση του άρθρου ότι τα Tico είναι “η μοναδική μας ενδιάμεση επιλογή”, όταν υπάρχουν τουλαχιστον 5 Type 23 άμεσα διαθέσιμες (που κάνουν άμεσα τις 3+1 S ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες) και άλλες 8 Μeko 200 Αnzac που θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες στο 2ο μισό της τρέχουσας 10 ετίας (όταν δηλαδή θα ολοκληρώνεται και το δικό μας πρόγραμμα αναβάθμισης, αν ξεκινήσει κάποτε), δεν νομίζω ότι ευσταθεί.

STRATOS

Μακάρι να βγεί αληθινή η ΠΤΗΣΗ και το ΠΝ μετά από 20 χρόνια να αποδεχτεί πλοία που θα κάνουν την διαφορά.
Ας πάμε μια ανακεφαλαίωση, στον καταθλιπτικό κύκλο των χαμένων ευκαιριών του ΠΝ:
1) Τελή δεκαετίας του 1990 το ΠΝ δεν αποδέχτηκε την επίσημη αμερικάνικη προσφορά για 4 αντιτορπιλικά αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής κλάσσης Kidd. Τα πλοία κατέληξαν στην Ταιβάν και είναι σήμερα (20 χρόνια μετά!!) επικεφαλής ομάδων μάχης του Ταιβανέζικου Πολεμικού ναυτικού με αντίπαλο το (σημερινό) Κινέζικο ναυτικό!!!! (και όχι το λιλιπούτιο τουρκικό…)………….Το ΠΝ προτίμησε τότε πρόγραμμα 6 καινούριων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (που κάθε μία θα κόστιζε όσο η αμερικάνική προσφορά και για τα 4 Kidd!!! με απείρως χειρότερο οπλισμό)….η ιστορία από εκεί και πέρα έιναι γνωστή..
2) Τον Φεβρουάριο του 2002, οι αμερικάνοι ήρθαν με νέα πρόταση που αφορούσε την άμεση δωρεάν παραχώρηση (Hot transfer!!) 2 αντιτορπιλικών κλάσης Spruance…..Δυστηχώς το ΠΝ απέρριψε και αυτή την πρόταση….Με 61 κελιά ΜΚ-41 για κάθε πλοίο + τον 8πλό εκτοξευτή ΜΚ-29, + τα άλλα οπλικά συστήματα επιπέδου Ticonderoga το ΠΝ θα κυριαρχούσε πλήρως στην Αν.Μεσόγειο για 20+ χρόνια, ενώ το πιθανότερο θα ήταν να αποκτούσε και άλλα αντιτορπιλικά στην πορεία…Κατά την ταπεινή μου άποψη η ευκαιρία του Αιώνα..χάθηκε ανεπιστρεπτί..
3) Αρχές της δεκαετίας του 2010, κυκλοφόρησαν φήμες για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα καταδρομικών Ticonderoga που θα απέσυρε το US navy. Θα θυμάστε τότε που η Ελλάδα (παραμονές μνημονείων – Ιαν.2009) είχε αποφασίσει με την Γαλλία (του σαρκοζί) για ναυπηγικό πρόγραμμα 6 FREMM hellenic….και που κάτι φυλλάδες (που δεν είχαν ξανασχοληθεί με αμυντικές επενδύσεις) βρίζανε ότι οι Αμερικάνοι πάνε να μας φορτώσουν σαπιοκάραβα!!! είναι τα ίδια Ticonderoga που ονειρευόμαστε να πάρουμε τώρα 10 χρόνια μετά…..ευτυχώς τότε μας έβγαλε από το δίλημμα το ίδιο το US navy, καθώς ανέκοψε τότε την απόσυρση των καταδρομικών του, λόγω της απόφασης για διατήρηση συγκεκριμένης οροφής πλοίων λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του κινεζικού ναυτικού..
4) Η πρόσφατη περίπτωση με τις 2 φρεγάτες Adelaide που προσφέρθηκαν στο ΠΝ. Ούτε αυτές άρεσαν στο ΠΝ…..να φανταστώ στην θλιβερή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα εδώ και 1 μήνα+, η ηγεσία του ΠΝ δεν θα ήθελε 2 πλοία με ΜΚ-41, SM-2MR!!!, κορυφαία ηλεκτρονικά, Link-16 (Σύνδεση με πυροβολαρχίες Patriot και F-16M!!..), διαστημικά ανθυποβρυχιακά συστήματα και ασπίδα, κτλ, κτλ..

Punker

Αφήστε την Πτήση να λέει, προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Εμένα σε παλαιότερο της άρθρο μου αποκάλυψε τα σχέδια του ο Θείος Σαμ μέσω διαφήμισης και πλέον κοιμάμαι ήσυχος. Η απόδειξη βρίσκεται σε αυτό το Link https://ibb.co/TczyLyL (Όποιος θέλει μπορεί να περάσει από το σπίτι μου να τα καμαρώσει κι από κοντά).

Last edited 10 months ago by adpanos
OPTIKOS

Η πρώτη Tico -αν ισχύει το τουίτ που διάβασα- πήγε ήδη για σκράπ….
Αν υπήρχε βούληση παραχώρησης μάλλον θα επέλεγαν να “βγάλουν κανένα συμμαχικό φράγκο” παρά να την διαλύσουν!

Revival_Pill

Άλλος ένας μεγαλοϊδεατισμός του ναυτικού. (όπως και με τις Βelades)
Η Ελλάδα με τόσα νησιά και νησίδες, δεν χρειάζεται μεγάλα πλοία.
Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατίσει η λογική.

KostisM

Καλησπέρα. Μερικές βραδινές σκέψεις … για την ενδιάμεση αλλά και τη μόνιμη λύση.
1) Σίγουρα τα TICO δίδονται ? Επιτρέψτε να είμαι πιο δύσπιστος γιατί πέρα από το σκοπό του κογκρέσου, αμερ. πενταγώνου και αμερ. ΥΠΕΞ μάλλον πρέπει να γνωρίζουμε και τις προθέσεις του λευκού οίκου. Και επειδή εκεί και να έχεις πηγές ο πρόεδρος τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν αξίζουν μία, είμαι σίγουρος ότι θα κωλυσιεργήσει για την οποιαδήποτε θετική εισήγηση των άλλων θεσμών. Τι, όχι ? Αμφιβάλετε ? Δεν έχετε μάθει για τα “λεπτά” αισθήματα που τρέφει για το φίλο του ταγίπ ? Γι’ αυτό για μία οποιαδήποτε συναλλαγή με USA πλέον θα πρέπει να αναμένουμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του νοεμβρίου. Αν δεν αλλάξει τίποτα ξεχάστε το, έτσι απλά.
2) Αν σε 4-5 μήνες ή λίγο παραπάνω ο Τζο, η Κάμαλα και ο Μπομπ (Μενέντεζ) τα δίνουν, με κόστος όπλων για 32 SM-2IIIA και 32 ESSM II που αρκούν να είναι έως 120 εκατ.$, δηλ. 240 εκατ. $ για 2 φόρτους και ότι ζητήσουν για τα πλοία, + λειτουργικό κόστος και πλήρωμα όσο 4 τωρινές φρεγάτες είμαστε ΟΚ : αρχικά βγαίνουν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S και η εκάστοτε ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονίζεται , μετά από μερικά χρόνια εξομαλύνεται η κατάσταση κι έτσι ανασαίνει το ΠΝ μέχρι να δει τι θα κάνει πχ. ίσως μπορεί να υπολογίζει στην προοπτική των κορβετών PESCO ενώ θα έχουν ωριμάσει οι σχεδιάσεις των FFG(x), Bellara και να αλλάξει η οικονομική κατάσταση. Έτσι κάτι γίνεται ίσως.
3) Η σύγκλητος και ο Ρωμαίικος λαός αποφάσισαν : δεν μας κάνουν οι LSC αλλά και οι MMSC, πιθανών λόγω καταγωγής, ίσως είμαστε και μεις λίγο ρατσιστές , τι να κάνουμε , αλλά ο ύπατος στο τέλος αποφασίζει, ελπίζω χωρίς τη συμβολή του … ανθύπατου (θυμάστε οι λίγο παλιότεροι ποιον έλεγε έτσι ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης ?).
Επειδή “Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων” δεν ξέρω αν ο ύπατος βιαστεί να αποφασίσει. Εκτός αν οι τηλεφωνικές επαφές με το Ντόναλντ ήταν πιο τραυματικές από τη συνάντηση του προηγούμενου χειμώνα και τα δώσει όλα στη χώρα του Μανού. Εγώ το θεωρώ απολύτως λογικό, γιατί και ο Τζο έχει πρόβλημα με τον ταγίπ μόνο και όχι με τον ιμάμογλου πχ. ή όποιον άλλο κεμαλιστή,ενώ τα συμφέροντα των γάλλων ταυτίζονται με τα δικά μας , εσείς δεν το θεωρείται λογικό ?
4) Θα σχολιάσω και το 1δις $ των MMSC σε σχέση με τον κοντινό ανταγωνισμό και όχι την Bellara που είναι σίγουρα άλλη κατηγορία σε ικανότητες.
H Gowind των 2700 τόννων (32 ESSM +Exocet MM40 Block III, CAPTAS-2 +τορπίλες, RAM) και των 375 εκατ.€/μονάδα, σύνολο 750 εκατ. για 2 σκάφη για τους εμιράτους-ΗΑΕ .
https://www.ptisidiastima.com/uae-gowind-ciws/
https://www.ptisidiastima.com/essm-with-setis-for-uae-gowind/
Πόσο πολύ περισσότερο θα αξίζει η MMSC για ν’ κοστίζει 2-3 φορές περισσότερο ?
Αν πάλι είναι να της βάλουμε μόνο 16 SM-2 με το radar που προορίζεται να έχει , δεν σκεφτόμαστε καλύτερα αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με ανάλογη διαμόρφωση πολύ πιο οικονομικά ?
5) Επειδή οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται πολλές φορές στη ζωή, αυτή που φαίνεται με τα RAFALE (στην ΠΤΗΣΗ είμαστε έτσι ?) δεν πρέπει να χαθεί για την ουσιαστική ποιοτική ενίσχυση της ΠΑ. Πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε αυτό και μετά όλα τ’ άλλα. Και για την καλύτερη κάλυψη του ΠΝ αυτό.

Manosss

Γιατη να τα παρουμε οταν δεν υπαρχει περιπτωση υπο τις παρουσες συνθηκες οι Αμερικανοι να μας δινανε αδεια να ανοιξουμε πυρ με εναν τετοιο πλοιο εναντιον των Τουρκων,,,,συνεπως τσαμπα τα λεφτα…..οταν οι Γαλλοι αλλαζουν τροφοδοσια για απαρτια του SCALP NAVAL ωστε να μην τα προμηθευονται απο τους Αμερικανους και υποκεινται σε περιορισμους θα πρεπει και η Ελλαδα να προμηθευτει οπλα τα οποια οι Αμερικανοι δεν μπορουν να πειορισουν την χρηση τους….εκτος αμα παρουμε τα TICO μονο για να κανουν βολτες στο Καστελλοριζο,

Kostas81

No this is not a solution. The ships are very expensive to operate and maintain and they need very large crews. And I don’t believe the U.S will provide them either way. America will not give such a high profile weapon to Greece especially during a time of crisis with Turkey for fear of offending the Turks.
The solution to Greece’s needs for AAW frigates are the Danish Iver Huitfeldt. Install Sylver launchers instead of the Mk41 VLS and equip it with Aster 15 and 30 and later perhaps SCALP Naval. Brand new, low cost, smaller crew and capable of all the missions the HN needs. They could replace 1:1 the S type with Iver’s for probably less than what 2 FDI’s cost.

Dimitris

Τέτοιο όγκο πυρός δεν τον βρίσκει κάποιος εύκολα. Αν μας τα δίνουν θα έπρεπε να τα πάρουμε χθες. Ναι, έχουν κόστος. Αλλά είναι game changer. Και μας δίνουν κάτι ακόμα πιο ακριβό από την δυνατότητα εκτόξευσης SM-2. Χρόνο. Χρόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε όποια προμήθεια κύρια ς μονάδας θέλουμε χωρίς βιασύνη. Και ο χρόνος μεταφράζεται πάντα και σε χρήμα. Νομίζω πρέπει να τα πάρουμε.

Kostasmel

Η ενδιάμεση λύση των Γάλλων είναι 8 Rafale hot transfer(+10νεα με προτεραιότητα στην γραμμή παραγωγής), 1 Fremm leasing με option αγοράς, πιστοποίηση του exocet στα 2005 με ταυτόχρονη επαναπιστοποιηση και αναπλήρωση exocet.
Η παραγγελία θα είναι 2+2 BelHN και μελλοντικά +1 μεταχειρισμένη Fremm.

Last edited 10 months ago by shellidoucette
nigozs

Η πρόκληση συζητήσεων στο διηνεκές μάλλον είναι θεμιτές, τελικά, ώστε να διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον αναγνωστών και να προκαλούν τα πολυπόθητα σχόλια στα εκάστοτε αρθρα.
Νομίζω ότι η Π&Δ έχει υπερ- εξαντλήσει το συγκεκριμένο θέμα με πολλά σχετικά άρθρα.
Συμφωνώ ότι η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης αλλά το έχετε κάνει λύσσα το θέμα.
Με κάθε σεβασμό.

Last edited 10 months ago by anneu9046217878
Berserker

Μικρό ιστορικό σημείωμα, φαινομενικώς και μόνον άσχετο με τα Tico:
Στον, εκ των ιδρυτών της Β’ Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ευφυή, πραγματικό αντιρατσιστή και εξαιρετικό ρήτορα Αύγουστο Μπέμπελ (August Bebel, 1840 – 1913) αποδίδεται μεταξύ άλλων το «Ο αντισημιτισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων».
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Jacques Julliard, ένας άνθρωπος που άφησε εποχή στη Γαλλία ως ιστορικός, συγγραφέας αλλά και ως διαμορφωτής γνώμης – ήταν επί …40 έτη μόνιμος συνεργάτης του σοσιαλδημοκρατικού και πολύ σοβαρού Le Nouvel Observateur – τροποποίησε τον Μπέμπελ λέγοντας το μνημειώδες «Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων».
Επιστρέφοντας στις Tico θα ήθελα να θέσω το ερώτημα: γιατί τα άρθρα για τα «ψώνια» είναι τα πλέον – μακράν – δημοφιλή; Ενώ τα ιστορικά τα λιγότερο;

Mikros-hroas

Κανονικά θα έπρεπε να έβαζα ένα κείμενο την πέμπτη-έκτη συνέχεια προδιαγραφές μάχης πολεμικού πλοίου αλλά δεν το έκανα χθες!
Αν θέλετε σας το βγάζω άχρηστο σε περισσότερα από 10 σενάρια πολέμου ίσως και ακόμα παραπάνω.
Τι την θέλετε αυτήν την σαβούρα αγαπητή Πτήση;
Θα μας βοηθήσει να υπερασπίσουμε το Καστελόριζο; Να γελάσω ή να κλάψω!
Πως θα το κάνει αυτό δεν μας είπατε; Δεν το διάβασα στο άρθρο σας και λυπάμαι για αυτό!
Θα επιμείνω πως θα βοηθήσει στην υπεράσπιση του Καστελόριζου και με τι;
Θα ρίξει πυραύλους σε αεροπλάνα που δεν θα τα δει;
Πως αμφιβάλλετε για αυτό που γράφω; Αν αμφιβάλλετε δεν ξέρετε ούτε από γεωγραφία ούτε από της δυνατότητες των ραντάρ, ούτε από αεροπορικές τακτικές επίθεσης.
Θα ρίξει με τα πυροβόλα για να υπερασπίσει το νησί και θα του ρίξουν ότι έχουν και δεν έχουν οι απέναντι ακόμα και με τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών.
Αμφιβάλλετε για αυτό;
Τι θα κάνει τον υπέροχο στόχο για να τον βυθίσουν οι Τούρκοι; Και μην μου γράψετε πως έχουν ελάχιστο βεληνεκές τα 5 χιλιόμετρα οι πύραυλοι SM-2 γιατί θα σας ρωτήσω σε ποιο ύψος και δεν θα ξέρετε να απαντήσετε.
Εδώ δεν ξέρετε πόσος χρόνος απαιτείται, από την στιγμή που θα μπει στην εμβέλεια του ραντάρ το εχθρικό αεροσκάφος ή ένας πύραυλος επιφανείας μέχρι την εκτόξευση του πυραύλου SM-2! Ναι μωρέ ένα κουμπάκι πατάς σιγά το δύσκολο!
Να μην γράψω μέχρι αύριο δεν κάνουν για εμάς γιατί δεν το καταλαβαίνεται δεν μπορώ να το κατανοήσω.;
Μια απάντηση δεν βλάπτει παρακαλώ!

Tasos96

Τα Tico είναι μια λύση ανάγκης που αν έρθουν θα μας εξασφαλίσουν χρόνο για την ανανέωση του ναυτικού στα επόμενα 15 χρόνια και σε αυτό θα πατήσουν οι Αμερικάνοι για να μας φορτώσουν 4 κονσερβοκούτια MMSC με οπλισμό κορβέτας (με 16 Mk41 vls και άλλες σημαντικές ελλείψεις δεν μπορώ να την δω αλλιώς ότι και να λένε). Επίσης τα Tico έχουν και πολλά κρύφα κόστοι λόγω της μεγάλης παλαιότητάς τους για υποστήριξη και περιορισμένη διάρκεια ζωής. Κάπου είχα διαβάσει ότι το ραντάρ τους λόγω μεγάλης παλαιότητας βγάζει προβλήματα και χρειάζεται πολύ συχνές συντηρήσεις ακομά και εν πλω. Το θεωρώ επίσης και μεγάλη πιθανότητα αφού αλλάζουν την ισοροπία δυνάμεων άρδην υπέρ μας ότι 2-3 χρόνια μετά την παραχώρηση του 1ου σε μας οι φίλοι και σύμμαχοι μας Αμερικανοί θα προτείνουν στην Τουρκία παραχώρηση και σε αυτούς για να επανέρθει η ισοροπία.
Μην παρεξηγηθώ τα Tico είναι πανίσχυρα πλοία αλλά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την Τουρκία σε ότι και να κάνει και εμείς δεν έχουμε πάρει κανένα αντάλαγμα που είμαστε τα καλά παιδιά της γειτονιάς παρά μόνο κούφιες δυλώσεις και μια βυθοκόρο.

Last edited 10 months ago by EK100
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

EKTAKTO: Με δομική αναβάθμιση τα ελληνικά F-16C/D Block 50 σε 50+Adv, υποστήριξη (και εκσυγχρονισμός;) των LANTIRN και των DB-110

Τα νέα είναι γενικότερα καλά για τα ελληνικά F-16C/D Block 50+Adv, καθώς σε χτεσινή της ανακοίνωση η DSCA αποκαλύπτει πώληση ύψους 270 εκ. δολαρίων...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Προχωρά η αγορά των Rampage και των SPICE για τα ελληνικά...

100
Μετά το καλοκαίρι, ο ΥΕΘΑ θα πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τους φακέλους κρίσιμων προμηθειών για την Πολεμική Αεροπορία, και για τα F-16...
- Advertisement -
Card image

August #15 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

July#14 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 April

Αγορά 4.49

Related News

Τουρκία: Παρουσίαση προδιαγραφών για το ναυτικό Bayraktar TB3 αλλά και για το μη επανδρωμένο μαχητικό MIUS

Αρκετά νέα έδωσε ο Selcuk Bayraktar,  τεχνικός διευθυντής της εταιρίας Baykar που κατασκευάζει τα γνωστά τουρκικά οπλισμένα drones Bayraktar TB2 και Akinci και έχει...

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα στηρίζει τον Λίβανο

Στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων προς υποστήριξη του λαού του Λιβάνου, συμμετείχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό...

Εκτός μάχης λόγω βλάβης το ρωσικό Beriev Be-200; (ανανέωση)

Αρχικό κείμενο: Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Be-200, βγήκε "εκτός μάχης", λόγο βλάβης στον ένα κινητήρα.Οι ίδιες...