- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

- Advertisement -

Στην ιστοσελίδα και στο περιοδικό έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα της πιθανής “ενδιάμεσης” λύσης για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Πρώτοι είμασταν αυτοί που γράψαμε για τη λύση των αυστραλιανών φρεγατών O.H.Perry (Adelaide class), σαν πρόταση απλά, οδηγούμενοι από την λογική και μόνο, και πραγματικά, λίγους μήνες μετά, αποκαλύφθηκε πως το ΠΝ ήταν σε συζητήσεις με την κυβέρνηση της Αυστραλίας για την παραχώρηση των δυο τελευταίων πλοίων της κλάσης. Τελικά οι συζητήσεις δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα, και οι δυο Adelaide κατέληξαν στη Χιλή.

Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ


Το άλλο πρόγραμμα που είχε προχωρήσει σημαντικά σε πολιτικό επίπεδο, σαν μια έτερη ενδιάμεση λύση, ήταν αυτό δυο φρεγατών κλάσης FREMM από τη Γαλλία. Παρά το γεγονός ότι τότε η Υπουργός Άμυνας εξέθεσε τον ΥΦΕΘΑ, λέγοντας πως δεν τίθεται θέμα, έχουμε γράψει επανειλλημένως πως το θέμα ήταν υπαρκτό, και είχε συμφωνηθεί μεταξύ του προηγούμενου πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν. Το πιθανότερο είναι πως μάλλον αντέδρασαν οι έτεροι δανειστές μας, καθώς τότε ακόμη είμασταν υπό το καθεστώς Μνημονίων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Μπορεί το ΠΝ να ενισχυθεί με μεταχειρισμένες φρεγάτες άμεσα; Adelaide και Lafayette οι πρώτες λύσεις;


Είναι κοινό μυστικό πως το ΠΝ ανέκαθεν ήθελε από 2 ως 4 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και μάλιστα το πρώτο αίτημα έγινε το 2012 (ή και πιο πριν). Φυσικά το USN δεν θα αποχωριζόταν 2 από τα κύρια πλοία του, τη στιγμή που μάλιστα που τα Arleigh Burke, μαζί με τα Ticonderoga, είναι τα μόνα πλοία που μπορούν να επιχειρήσουν και προστατεύσουν τον εαυτό τους στα περισσότερα θέατρα επιχειρήσεων του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε μεμονομένα αντιτορπιλικά του τύπου να πλησιάζουν την Κίνα ή να μπαίνουν στη Μαύρη Θάλασσα. Το USN, μετά το USS Stark και το σχετικό περιστατικό, δεν ξαναστέλνει πλοίο χωρίς δυνατότητες επιπέδου αντιτορπιλικού και άνω, σε περιοχές θερμές όπως ο Περσικός Κόλπος, χωρίς συνοδεία. Ίσως να το κάνει μόνο με τις FFG(X) στο μέλλον.

TAIWAN STRAIT (Feb. 15, 2020) Ticonderoga-class guided-missile cruiser USS Chancellorsville (CG 62) conducts normal underway operations transiting from the East China Sea to the South China Sea. Chancellorsville is forward-deployed to the U.S. 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Gregory N. Juday)

Κι όμως πέρσι οι ΗΠΑ φάνηκαν θετικές στο ενδεχόμενο παραχώρησης 1 συν 1 αντιτορπιλικών Arleigh Burke στο ΠΝ πέρσι στο τέλος του έτους. Το τι συνέβη θα το γράψουμε σε νέο άρθρο, όταν θα έχουμε όλα τα στοιχεία επιβεβαιωμένα, και θα έχει και κάποια αξία. Πάντως, η έλευση του κορωνοϊού, η αδυναμία μετάβασης του ΥΠΕΘΑ στην Ουάσινγκτον, καθώς και άλλων υψηλόβαθμων επιτελών (ΑΓΕΕΘΑ, ΑΓΕΝ) δεν βελτίωσε πολύ την κατάσταση. Η Ελλάδα όμως, από το τέλος του 2019 είχε ήδη plan B, ξεκαθαρίζοντας πως αν δεν γίνουν διαθέσιμα ΑΒ, θα μπορούσε να αποδεχτεί πλοία κλάσης Ticonderoga.

Η ελληνική πλευρά έτοιμη να αποδεχτεί αμερικανική προσφορά για Arleigh Burke ή/και Ticonderoga


Τα Ticonderoga, αν και είναι αυτό που λέμε overkill, είναι ένα πλοίο που έχει απασχολήσει πολύ το ΠΝ. Αν δεν υπήρχε θέμα Ενδιάμεσης Λύσης, το πλοίο θα ήταν μόνο στα βιβλία του ΠΝ, αλλά τώρα πια, με τη Γαλλία να μην έχει η ίδια αρκετά πλοία για το δικό της ΠΝ, η μόνη χώρα που μπορεί να βοηθήσει είναι οι ΗΠΑ με διαθέσιμα πλοία. Και γιατί να μην το κάνει άραγε, από τη στιγμή μάλιστα που όπως λένε συνεχώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι οι καλύτερες δυνατές.

Τα πλοία του USN δεν είναι πολλά σε κλάσεις, απλά είναι πολλά σε αριθμό. Αν και πριν καμία δεκαετία θα μπορούσε ακόμη να μας απασχολήσει η κλάση O.H.Perry, σήμερα όσα πλοία έχουν μείνει έχουν μετατραπεί σε OPV, με ελάχιστες δυνατότητες. Συνεπώς, είτε LCS θα πρέπει να δούμε, είτε ΑΒ, είτε τα Tico… Ας βγάλουμε για λόγους που θα εξηγήσουμε στο μέλλον εκτός τα ΑΒ, κι ας πάμε σε πρώτη φάση τα LCS 1 και 3. Αυτά που σκοπεύει να αποσύρει το USN.

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε "ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021"! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα


Ξέρουμε γιατί τα αποσύρει το USN; Μα γιατί είναι τα πρώτα πλοία της κλάσης, τα πλοία πάνω στα οποία η κλάση έλυσε όλα τα προβλήματά της. Το LCS 1 είναι μάλιστα πλοίο δοκιμών, και οι μετατροπές που έχει υποστεί, οι δοκιμές κοκ το έχουν καταστήσει ασύμφορο ακόμη και για το USN. Γιατί λοιπόν να πάμε να πάρουμε το πρώτο πλοίο μιας κλάσης, και μάλιστα αυτό που έβγαλε και το “κακό” όνομα στην κλάση. Το LCS 3 έχει αρκετές βελτιώσεις, αλλά αν θέλουμε κάποιο πραγματικά αποβλημάτιστο LCS Freedom θα πρέπει να πάμε στο LCS 5 και μετά. Κι αυτό, για να πάρουμε κάποιο πλοίο που θα πρέπει να το επανεξοπλίσουμε με κάποιο πυροβόλο Oto Melara 76 mm και κάποιον εκτοξευτή Mk41. Μάλλον δεν αξίζει τον κόπο.

Δεν είναι δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε πως η μόνη διαθέσιμη επιλογή, ειδικά αν θέλουμε άμεσα κάποιο πλοίο, είναι κάποιο Ticonderoga. Θεωρούμε πως οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να τα αποσύρουν αργά μέσα σε διάστημα περίπου 15 ετών από σήμερα. Το πλοίο είναι ίσως το καλύτερα εξοπλισμένο πολεμικό του πλανήτη, με δυο πυροβόλα των 5 in και 122 cells σε εκτοξευτές Mk41. Αν το κάνουμε “τάληρα” ή ESSM, μιλάμε μέχρι και για 488 (!) ESSM. Φυσικά ποτέ δεν θα γινόταν μια τέτοια φόρτωση, απλά θέλουμε να σας δώσουμε το μέγεθος του οπλισμού.
Ομολογούμε πως on second thought, η λύση Ticonderoga δεν είναι η βέλτιστη για το ΠΝ. Ένα πλοίο που θα απαιτήσει την απόσυρση όχι δυο, ούτε καν τριών, αλλά μάλλον 4 φρεγατών Kortenaer για να βρεθούν πληρώματα (ναι, τα πλοία μας θέλουν και πληρώματα…), ενώ θα απορροφήσει κονδύλια συντήρησης επιπέδου Στόλου σκαφών επιφανείας (ΟΛΩΝ των σκαφών επιφανείας). Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δυο Τίκο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, τελείως μόνα τους, όλες τις εχθρικές Ένοπλες Δυνάμεις. Και εννοούμε όχι μόνο τον εχθρικό στόλο, αλλά και την Αεροπορία ή τις δυνάμεις του Στρατού που θα προσπαθήσουν να φτάσουν στο Καστελόριζο. Τα δε 4 MH-60R θα μπορέσουν μια χαρά να αντιμετωπίσουν και τα όποια εχθρικά υποβρύχια…

A pair of US Navy Sikorsky MH-60R Seahawks, NE 712 166556 and NE 700 166541 of HSM-77 ‘Sabrehawks’, cruise over the Pacific Ocean

Χρειάζεται η Ελλάδα τέτοια πλοία; Μάλλον όχι. Αλλά αν δεν έχεις κάτι άλλο, τι θα κάνεις; Αν κάποιος ζει στους Θρακομακεδόνες, και πρέπει να κατεβαίνει κάθε μέρα στον Πειραιά για δουλειά, θα πάρει την σε ευκαιρία από τον γείτονα, μεταχειρισμένη Porsche 20ετίας που έχει στο γκαράζ, παρά το κόστος σε καύσιμο και συντήρηση. Η άλλη λύση φυσικά είναι να παραιτηθεί από τη δουλειά του; Κάπως έτσι μάλλον θα πρέπει να το σκεφτούμε, και μάλλον έτσι το βλέπει ή θα αναγκαστεί να το δει το ΠΝ.
Τα πλοία θα μείνουν σε υπηρεσία με το USN τουλάχιστον για 15 χρόνια ακόμη. 22 πλοία, που τα βλέπουμε να αποσύρονται αρκετά αργά… Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει γραμμή υποστήριξης για άλλα 15 ή και 20 χρόνια, ενώ σύντομα θα υπάρξουν και μεταχειρισμένα πλοία για απόδοση ανταλλακτικών. Αν είχαμε παραλάβει FREMM-HN που σχεδιάζαμε το 2008, τώρα τα Tico θα μας ήταν άχρηστα. Αν όμως σκεφτούμε πως η αμέσως επόμενη επιλογή μας είναι να κρατήσουμε τις μη εκσυγχρονισμένες S, που θα αμυνθούν με Sea Sparrow, τότε μήπως αξίζει να το ξαναδούμε;

Πόσο θα κοστίσουν στο Ναυτικό της Αιγύπτου οι δυο ιταλικές FREMM;


Οικονομοτεχνικά οι ΗΠΑ δεν έχουν να χάσουν. Ειδικά αν συνδυαστεί η παραχώρηση με κάποια παραγγελία MMSC και φυσικά με ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό σημαίνει πως το ΠΝ θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο, και να αποκαταστήσει την ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δεν θα χρειαστεί να εκσυγχρονίσει τα πλοία, όπως κάνει το USN, αλλά να τα αποσύρει στο τέλος της δεκαετίας χρήσης ή της 15ετίας, με ταυτόχρονη παραλαβή κάποιων FFG(X). Τότε το σχέδιο της FFG(X) θα έχει λύσει τα όποια προβλήματά του, και θα είναι απόλυτα αξιόπιστο πλοίο. Τότε θα είναι και η στιγμή της απόκτησής του από το ΠΝ.
Έχουμε διαπιστώσει πως …
Διαβάστε τη συνέχεια στο αδελφό μας site navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν απαραίτητα τους συντάκτες τους κι όχι υποχρεωτικά την ιστοσελίδα. Ο ιστότοπος δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συντακτών της και των άρθρων τους. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση των άρθρων μας χωρίς γραπτή έγκριση, αλλιώς το ptisidiastima.com θα λάβει όλα τα απαραίτητα νομικά μέτρα. Τα σχόλια των άρθρων που ακολουθούν, δεν εκφράζουν την ιστοσελίδα, παρά μόνο αυτούς τους ίδιους τους σχολιαστές. Η αρχισυνταξία έχει το δικαίωμα να λογοκρίνει σχόλιο ή να απαγορεύσει την δημοσίευσή του.

- Advertisement -
- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
guest
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago

Κάπου εδώ σταμάτησα να διαβάζω και με επιασαν τα γέλια….
“Και γιατί να μην το κάνει άραγε, από τη στιγμή μάλιστα που όπως λένε συνεχώς οι αμερικανοί αξιωματούχοι, οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδος είναι οι καλύτερες δυνατές.”
Από το 2012 παρακαλάμε δηλαδή για AB και πλέον Tico και τι πήραμε???? από αυτά που πήραμε ίδιες ακριβώς είναι και οι σχέσεις Ελλάδος – ΗΠΑ
Βρε ΠΤΗΣΗ οι σφαλιάρες απο ΝΑΤΟ και ΗΠΑ είναι καθημερινές (Στολτεμπεργκ και Τραμπ) και ακόμα μας γράφετε για ΑΒ και Tico???? Η μόνη περίπτωση να έρθουν είναι όταν χάσουμε καναδυο νησιά για να ισοφαρίσουν την κατάσταση οι Αμερικάνοι..
Μετά θίγεστε όταν κάποιοι σας λένε κατευθυνόμενους… εδώ τα Μ1117 δεν ήρθαν ακόμα…
υπάρχει επίσημη αποδέσμευση TIco ή ΑΒ απο το κονγκρέσο ????

p270
Trusted Member
p270 (@p270)
1 month ago
Reply to  Steve

Τα ζητήσαμε πότε επίσημα και όχι στα λόγια και δεν μας τα έδωσαν;
Μπορούμε άραγε να τα αγοράσουμε ;
Για τα πλοία λέω
Όσο για τα m1117 υπάρχει ένα τυπικό κόστος αγοράς το δώσαμε και μας είπαν όχι;
Μάλλον εμείς δεν κινούμαστε γιατί δεν υπάρχει το απαραίτητο χρήμα αγαπητε

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  p270

“Είναι κοινό μυστικό πως το ΠΝ ανέκαθεν ήθελε από 2 ως 4 αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, και μάλιστα το πρώτο αίτημα έγινε το 2012 (ή και πιο πριν). “
Έγινε το αίτημα…..
Και για τα M1117 έγινε το αίτημα προφανώς αφού πέρασε είπαν και απο το κονγκρέσο… Το τυπικό χρήμα μια χαρά θα δωθεί… χάσανε λεφτά οι αμερικάνοι ποτέ??? τόσες βάσεις έχουν…

ETS
Active Member
ETS (@ets)
1 month ago
Reply to  p270

Χρημα υπαρχει αλλα δεν το δινουν .

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  p270

Βιάζεσαι.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Koulis

άντε να δούμε…..περιμένω….

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  p270

Κι όμως υπάρχει.

Yannis
Active Member
Yannis (@yannis)
1 month ago
Reply to  p270

Χρήμα υπάρχει, αλλά προηγούνται τα επιδόματα. Σσσσ…, μην ξυπνήσεις τον λαό. Οι ΕΔ είναι ισχυρές. Οι αναφορές ότι η γειτονική χώρα δημιουργεί θερμά επεισόδια όταν αισθάνεται ότι έχει σημαντική υπεροπλία , ελέγχονται ως απολύτως ανακριβείς.

Alkis
Alkis (@alkis)
1 month ago
Reply to  Steve

Συμφωνώ κι επαυξάνω! Η μοναδική λύση είναι προς Γαλλία μεριά ξεκάθαρα, έστω και με ενδιάμεση λύση την παρουσία – προστασία 2 Γαλλικών πλοίων.
Είναι οι μοναδικοί μας σύμμαχοι αυτή την περίοδο που μας στηρίζουν ξεκάθαρα.
Θα πρέπει να στραφούμε 100% προς Γαλλία μεριά έστω και σαν διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ.
Αγαπητή ΠΤΗΣΗ θα πρέπει να αλλάξετε γραμμή και να ξαναγίνετε αντικειμενικοί, είναι κρίμα να υποστηρίζετε σε κάθε ευκαιρία ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΆΛΛΗΛΑ πλοία για το ΠΝ, εκτίθεστε.
Φιλικά πάντα.

Xenofon
Xenofon (@xenofon)
1 month ago
Reply to  Alkis

100% Γαλια

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
Reply to  Steve

Απο το να πάρουμε 2 Tico προτιμώ θα παρουμε 2 ιταλικες Fremm λιγότερα θα πληρώσουμε και θα μας μείνουν για 40 χρονια τα πλοια .Τα tico με τις S δίπλα σαν τσοντα θα ειναι .Οποιος εχει Tico στο στολο εχει και προγραμματισμό και εχει και αλλου τυπου στολο …
Το να παρουμε 2 AB που ναυπηγούν τωρα οι Αμερικανοι δεν παιζει ?…4 δις συμβόλαιο υπολογισμένο συμβολαιο με FOS και οπλα .
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Daniel_Inouye
https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Delbert_D._Black
16 κελια θα τα γεμισουμε με 64 ESSMbl2 ,48 κελια με Sm2 ,16 κελια με Asrock και τα υπολοιπα κελια θα περιμενουμε να μας αποδεσμευσουν Tomahok καποτε !!!
Συνολο παραγγελειας 2 AB με τα ηλεκτρονικα , 128 ESSMbl2 ,80 Sm2 ,32 ASrock και fos πανω απο 4 δις θα κανουν .?

Last edited 1 month ago by adelebohm1
harval
Active Member
harval (@harval)
1 month ago
Reply to  Digenis

Πουλιούνται Ιταλικές Φρεμ ? Υπάρχει αυτή η εξαιρετική είδηση επιβεβαιωμένη ?

Digenis
Trusted Member
Digenis (@digenis)
1 month ago
Reply to  harval

Με την ιδια λογικη που παραχορουνται ΑΒ και Tico … Το κοστος αποκτησεις οπλων και συντηρησεις θα ειναι το ιδιο σαν να περναμε 2 ιταλικες Fremm .Αν δεν υπαρχει κατι αλλο στο οριζοντα καλο ειναι να ψαχτουμε και για αυτο ως αμεση λυση παντα
Οπως καλο ειναι να ψαχτει και η περπτωση των νεων AB αμεσα αντι Bel HN .
Γενικά ειναι προτιμότερες άλλες λύσεις απο τα μεταχειρισμενα Tico .

Mikkan
Member
Mikkan (@mikkan)
1 month ago
Reply to  Steve

Προς πτήση.
Πώς δεν σάς έχουμε τρελαίνει με τόσα
Που γράφουμε εδώ

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Mikkan

χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! καλό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

epampapas
Trusted Member
epampapas (@epampapas)
1 month ago
Reply to  Steve

Στις ΗΠΑ μέχρι τώρα μόνο δίνουμε. Δώσαμε τις βάσεις και τις διευκολύνσεις σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη ΕΣΑΕΙ χωρίς κανένα συμφωνημένο αντάλλαγμα.
Και εγώ στη θέση των αμερικάνων θα είχα μηδενικό σεβασμό σε δουλοπρεπείς.

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
1 month ago
Reply to  epampapas

Πως δεν θα κερδισουμε? Αφου λεει και μονο που θα ειναι εκει οι βασεις θα εχουμε ωφελος και θα παρουμε τεχνογνωσια . Θα βλεπουνε δηλαδη οι δικοι μας πως βαφουνε τη βαση οι Αμερικανοι με ταβανοβουρτσες και θα κανουνε κι αυτοι το ιδιο στις δικες μας. Και θα πηγαινουνε και για σουβλακια στην Αλεξανδρουπολη να δουλευουν τα σουβλατζιδικα. Φοβερη συμφωνια

CKfurious
Active Member
CKfurious (@ckfurious)
1 month ago

Μα τι είναι αυτά που γράφετε  Σάββατο βραδιάτικα????
mmsc  και Ticos ως ενδιάμεση λύση??
θέλετε να ξεκάνετε τους BelhArites τελείως??/
Τώρα θα δείτε τι θα διαβάσετε!!!
Μην τους δείτε έξω από τα σπίτια και τα γραφεία σας να διαμαρτύρονται !!
Επί της ουσίας:
Μάλλον δύσκολο ιδιαιτερα με αυτόν τον πρόεδρο
Και να μας ta δώσουν, τζάμπα δεν θα είναι, βάλτε υποδομές αλλα κυρίως τα όπλα που απαιτούνται για να είναι επιχειρησιακά και πάμε κοντά στο 1 billion$ !!! 
Για lcs: συμφωνώ πως δεν πρέπει να κοιτάμε τα πρώτα δοκιμαστικά
Εάν μας δώσουν ας μας δώσουν apo τα επόμενα !
Υπομονή πάντως μερικές μέρες που θα κάνει τις ανακοινώσεις ο πρόεδρος στη Θεσσαλονίκη!!
Μπορεί να έχουμε και ενδιάμεση…. ανακοίνωση μέχρι τότε!
Μην βιαζόμαστε και εκτεθούμε e?

Larisaios
Member
Larisaios (@larisaios)
1 month ago
Reply to  CKfurious

Κοίτα να δεις που βρέθηκα να συμφωνώ μαζί σου, εν πολλοίς. Μια ένσταση μόνο σε ότι αφορά τα όπλα: Πρώτον, δεν είναι υποχρεωτικό να γεμίσουμε όλα τα κελιά των Tico, αν ποτε τις παρουμε.Ακόμα και τα μισά να γεμίσουμε με π.χ. 40 SM-2 και 40 ESSM την καθεμία, έχουμε μια τεράστια δύναμη πυρός. Υπολογίζοντας χονδρικά 3εκ. για κάθε SM-2 και 1 εκ. για κάθε ESSM βγαίνει ένα κόστος γύρω στα 320 εκ. δολλάρια για ένα βασικό φόρτό μάχης. Για αρχή πάντα. Άλλωστε αυτά τα όπλα δεν πάνε χαμένα, όταν με το καλό παροπλιστούν οι TICO, θα φορτωθούν στο διάδοχό του.

GrandTurkeyShoot
Member
GrandTurkeyShoot (@grandturkeyshoot)
1 month ago

ok αρκεί να μη συνοδευεται από LCS
Πόσο κοστίζει ?

andreasmp412c
Active Member
andreasmp412c (@andreasmp412c)
1 month ago

Κοστιζει 4 mmcs στα 4 δις. Καλοφαγωτες!

Factor
Active Member
Factor (@factor)
1 month ago

Δεν καταλαβαίνω γιατί είναι μόνο τα Tico πιθανή ενδιάμεση λύση, ξεχάστηκε η Βρετανική πρόταση; Ούτε έχω πειστεί πως αξίζει να κυνηγάμε ενδιάμεσες λύσεις, λύσεις με σωστό προγραμματισμό χρειαζόμαστε όπως σωστά αναφέρει σημερινό άρθρο σας
Πρώτον δεν είναι λύση τα Tico, αν για 2 πλοία που δεν θα έχουμε πυραύλους να τα φορτώσουμε πρέπει όλα μας τα S να λιμενιστούν, ούτε καν βόλτες σημαίας δεν θα μπορούν να κάνουν όπου χρειάζεται. Αυτά τα πλοία έχουν συγκεκριμένη αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Προστατεύουν αεροπλανοφόρα ενάντια σε μαζικές επιθέσεις Σοβιετικών παλιά και πλέον Ρώσων, Κινέζων, Ιρανών και όποιος άλλος έχει όρεξη να τα βάλει με τις ΗΠΑ. Ούτε αυτούς τους εχθρούς έχουμε, ούτε τόσο σημαντικά πλοία. Έχουμε Patriot για να προστατεύσουμε τον ουρανό μας, δεν χρειαζόμαστε πλωτό Patriot.
Με τις εξαγγελίες που ακούμε εγώ καταλαβαίνω πως οι αποφάσεις δεν περιλαμβάνουν ενδιάμεσες λύσεις. Θα κάνουμε μια σημαντική βελτίωση των ΜΕΚΟ και στο τέλος της ζωής τους η S γύρω στο 2030 θα αντικατασταθούν από τις PESCO. Ενδιάμεσα (2020-2030) θα τα βγάλουμε πέρα ίσως με τη βοήθεια των Γάλλων στρατιωτικά και ότι καταφέρουμε με την διπλωματία. Επίσης θα αποκτήσουμε το πάνω χέρι στην αεροπορία με τις κινήσεις που κάνουμε. Ίσως θα πάρουμε καινούργια πλοία όπως Belhara, MMSC αν μας φτάσουν τα χρήματα αλλά αυτά δεν είναι ενδιάμεση λύση, θα τα έχουμε σε 5 χρόνια και είναι μέρος της λύσης.
Έτσι τα βλέπω. Ανυπομονώ να διαβάσω τι έγινε με τις AB

Last edited 1 month ago by georgiannalavara
John
John (@john-2)
1 month ago

Τα Tico είναι καλα πλοία αν και ασυμφωρα. Ακόμα και προσωπικό να βρεθεί και τζάμπα να έρθουν που θα βρουμε τόσους πυραύλους; Ας έρθουν και λύση θα βρεθεί πιστεύω .
Πάντως αν παραγγείλουμε MMSC για να πάρουμε Ticob θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.
Φανταστείτε το γεγονός να παραγγελουμε 4 MMSC , πακέτο με αναβάθμιση ΜΕΚΟ και παραχώρηση TICO. Οι MMSC θα είναι τα χειρότερα πλοία και τα πιο καινούργια.

Antebellum
Antebellum (@antebellum)
1 month ago

Τα οποια πλοια επρεπε να μπουν ως προαπαιτουμενα για να παρουν οι Αμερικανοι τις βασεις. Τωρα κλαφτα χαραλαμπε. ΑΒ σιγα μην αποδεσμευσουν, ειναι πραγματικα η ραχοκοκκαλια του USN.

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
1 month ago
Reply to  Antebellum

Μην εισαι αχαριστος.Πηραμε βυθοκορο,συνεκπαιδευση,αεροπλανοφορα που κανουν ασκησεις μια με μας και μια με τους τουρκους,ισες αποστασεις απο τις ΗΠΑ ακομα και αν οι τουρκοι ζητησουν το μισο Ιονιο και “δωρο” απο τον Ντοναλντ,τον Στόλτενμπεργκ να κανονιζει διαλογο με την Τουρκια ενω το ORUC REIS κοντευει να κλεισει διμηνο μεσα στην υφαλοκρηπιδα μας και τον Ερντογαν να απειλει πως η θα φαμε χωμα η πεσουμε στη θαλασσα αν δεν κατσουμε φρονιμα.Και μετα απ’ολα αυτα τα “κερδη” απο τη αμυντικη συμφωνια,ζητας και ΑΒ κι απο πανω????Τοσος μαξιμαλισμος δηλαδη???????

x-m
Noble Member
x-m (@x-m)
1 month ago
Reply to  GK21

Τώρα τελευταία δεν ακούμε και πολλές δηλώσεις Πάιατ, ή είναι η ιδέα μου ;

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
1 month ago
Reply to  x-m

Ετσι και κανουμε πως περνουμε τα Rafale,ειμαι σιγουρος πως θα σκασει μυτη την ιδια μερα.Ολο και κατι θα βρει να “σπρωξει” εντελως “φιλικα”…..

Tasos
Noble Member
Tasos (@tasos)
1 month ago
Reply to  x-m

τώρα τελευταία δε διαβάζουμε τίποτα σχεδόν για το τουρκικό ερευνητικό, οι δηλώσεις του Πάιατ μας έλειψαν;

ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago

Διαφωνώ. Καταρχάς ξεκινάω με το ότι η πρώτη μπελάρα μπορεί να είναι προβληματική. Ναι, όντως μπορεί να είναι. Εμείς όμως δεν θα πάρουμε τη πρώτη, αλλά την 3η και 5η κάτι άλλο, που σημαίνει ότι πολλά προβλήματα λογικά θα έχουν λυθεί.
Δεύτερον, θεωρώ τις tico, όπως και τις lcs λάθος επιλογή. Οι tico θα απορροφήσουν πολλά κονδύλια και θα τις έχουμε για 15 χρόνια.
Ενδιάμεσες λύσεις υπάρχουν και όσον αφορά τη γαλλική μεριά είναι οι FREDA. Εάν όντως είχαμε πει πως θα αλλάξουμε μυαλά δεν θα βάζαμε στις εξοπλιστικές δαπάνες ούτε το λαθρομεταναστευτικό, ούτε τις συντάξεις όσων δούλεψαν στον στρατό. Απ’ ότι βλέπω συνεχίζουμε τα ίδια λάθη. Κάπως έτσι λοιπόν καταλήγουμε να μη μπορούμε να πούμε στους Γάλλους hot transfer τις 2 freda + 4 [email protected] HN + 40 rafale f3r και f4. Με ένα τέτοιο πακετάκι τους λες πολλά να κατασκευάζονται και εδώ και να πάρουμε και τεχνολογία και οι τιμές υποστήριξης-αναβάθμισης και γενικά αγορών να είναι ίδιες με τις τιμές που αγοράζουν οι Γάλλοι. Με 600 εκ το χρόνο σε 20 χρόνια τα έχεις ξεπληρώσει.
Με δική μας ευθύνη καταλήγουμε να θεωρούμε τις mmsc ή τις lcs καλά πλοία, ενώ αυτά θα είχαν μόνο βοηθητική θέση. Επειδή, όμως και αυτά μας χαλάνε καταλήγουμε στα tico που σε 10 χρόνια θα συζητάμε ότι πρέπει να τα πετάξουμε σιγά σιγά.
Μήπως να ζητήσουμε 1-2 πυρηνικά από τον Μακρόν να ρίξουμε ένα στους Τουρκούς και ένα στα κεφάλια μας να ησυχάσει λίγο ο πλανήτης Γη;

Vassilis13
Trusted Member
Vassilis13 (@vassilis13)
1 month ago

Απλα οχι. Κ υπαρχουν αλλες λύσεις. Ας.κοιταξουμε προς Γερμανια πλευρα κ ακομα προς Γαλλία…ειτε ενοιακιασμα φρεμμ η λαφαγεττε κ της βαζουμε ενα εχοcet3 κ γιναμε.
Οχι στα mmsc

GK21
Noble Member
GK21 (@gk21)
1 month ago
Reply to  Vassilis13

Αυτο με την Γερμανια τι το θελεις ρε φιλε???????Μονο χανουμισα δεν εχει ντυθει η Μερκελ για να δειξει ποσο πολυ αγαπαει τον Ερντογαν…..

Vassilis13
Trusted Member
Vassilis13 (@vassilis13)
1 month ago
Reply to  GK21

Ρε φιλε ειμαι ξεκαθαρα υπερ Μπελ, αλλα αν στην χειροτερη δεν γινει κ παμς για “διαγωνισμό” εδω γελανε κ οι πέτρες, ε ας παρουμε μεκοα200 που ειναι 1000 φορες καλύτερες απο τα σαπιοκαραβα mmsc

Koursaros312
Trusted Member
Koursaros312 (@koursaros312)
1 month ago

Αν όλοι συμφωνούν, ας πάρουμε τα τίκο να τελειώνει το παραμύθι, έτσι είναι, αλλιώς είναι μας τα ζάλισαν.

Last edited 1 month ago by alphonsoproesche
George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago

Αν εξαιρέσουμε την ηλικία τα ΑΒ και τα Tico έχουν παρόμοιο τοναζ και ανάγκες πληρώματος.
Αρα αν θέλουμε και μπορούμε AB μας κάνουν και οι TICO
Στην πραγματικότητα είναι και οι μόνες επιλογές γαι AAW τώρα αν υποθέσουμε ότι όντως έχουμε ανάγκη αεράμυνα περιοχής και δεν μας αρκεί η ΠΑ για αυτό.
Εχουν μειονεκτήματα σε σχέση με τα AB όπως η αυξημένη συντήρηση αλλά και πλεονεκτήματα μια μπορούν να δράσουν ως ναυαρχίδες
Οι τρεις S αρκούν να επανδρώσουν δύο TICO και αν χρειαστεί ας σταματήσει το ΠΝ να έχει Nasty, Asheville, Esterel Μάλλον δεν θα κάνουν αυτά τα σκάφη τη διαφορά σε σύγκρουση με την Τουρκία
Στην πραγματικότητα ούτε Osprey θα έπρεπε να έχει απαιτώντας όμως από την κυβέρνηση πρώτα ένα σοβαρό Λιμενικό
Θα έπρεπε να περιοριστεί στα ταχέα περιπολικά που θα μπορούσε να τα αναβαθμίσει έχοντας όμως πλήρη εικόνα από το Λιμενικό που έχει και τα χρήματα λόγω ΕΕ για να την δώσει αν λειτουργήσει σωστά

Berserker
Berserker (@berserker)
1 month ago

Αγαπητή Πτήση: ματαιοπονείτε γράφοντας λογικά επιχειρήματα απέναντι στη συλλογική σοφία της ατομικής άγνοιας.
Συγχαρητήρια για την αντοχή σας.

Steve
Noble Member
Steve (@steve)
1 month ago
Reply to  Berserker

-Εμείς που έχουμε άγνοια περιμέναμε να πιάσουν λιμάνι τα ΑΒ τον Μάρτιο….
-Εμείς που έχουμε άγνοια ακούγαμε ότι δεν υπάρχουν άλλες ενδιάμεσες λύσεις και ξαφνικά 2 Ιταλικές fremm καταλήγουν στην Αίγυπτο… ή δεν δεν έχουμε καταλάβει και τον ρόλο των fremm και είναι και αυτές ακατάλληλες…???
Εσείς που έχετε την συλλογική σοφία της ατομικής γνώσης λέτε ότι τα Tico είναι τα κατάλληλα πλοία για το ΠΝ???? Γιατί από όσο ξέρουμε το ΠΝ δεν έκανε αίτημα για Tico τόσα χρόνια…

Alkis
Alkis (@alkis)
1 month ago
Reply to  Berserker

Θα συμφωνήσω με τον Steve Steve

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago

Διατίθενται τελικά όμως; Πρόκειται για ερώτημα λογικώς και συστηματικώς προηγούμενο σε σχέση με το αν μας τα παραχωρούν. Δέχεται το Κογκρέσσο την απόσυρση καταδρομικών σε εποχή γιγάντωσης της κινεζικής ναυτικής παρουσίας στον Ειρηνικό; Ή κάνουμε με το νου μας μπαϊράμι;

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Τα συγκεκριμένα ναι. Τα AB δυστυχώς όχι τελικά

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ποια είναι τα διαθέσιμα; Τα CG-47 ως -50 έχουν δίδυμους εκτοξευτές Mk.26 αντί για Mk. 41 VLS.

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Αυτά που αναφέρετε έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Μόνο αυτά με Mk41 υπηρετούν

GATA
Active Member
GATA (@gata)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Γνωριζουμε ποσα απο τα mk41 των TICO ειναι strike length?Ολα? Ποσο ευκολα ξηλωνεται ενα Module Mk41 να μπει σε αλλο πλοιο? Λεω εγω τωρα..

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  GATA

Εξαιρετική ερώτηση! Θα το δούμε και θα απαντήσουμε. Αλλά γιατί ρωτάτε;
Τώρα, ναι, ένα Mk41 μπορεί να φύγει από ένα πλοίο και να πάει σε άλλο

GATA
Active Member
GATA (@gata)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ρωταω γιατι ειμαι πονηρουλης, σαν Γατα που ειμαι. Επισης :
α.Τα mk41 ειναι παρακριβα τα ατιμα και
β.Σιγουρα δεν χρειαζονται 122 κελια σε ενα (οποιοδηποτε) πλοιο στην περιπτωση μας. Μιλαμε για 244 κελια σε 2 πλοια, overkill!
γ.Εαν παραλαβουμε 2 ticonderoga και καποια κελια ειναι Tactical , ισως μπορουν να χρησιμοποιηθουν σε αλλο πλοιο του ΠΝ
δ.Θεωρητικα μιλωντας η LM εχει παρουσιασει Freedom Class με ενα 8αρι Strike Length MK41 στην θεση ενος 30 mm MK44
https://www.navalnews.com/naval-news/2019/03/how-lockheed-martin-plans-to-make-the-freedom-class-lcs-more-lethal-and-survivable/

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  GATA

To (δ) όμως τι το ήθελες; Κατά τα λοιπά παρόμοια σκέψη έχω διατυπώσει κι εγώ στο παρελθόν. Τα Τico εκτός των άλλων μπορούμε να τα δούμε και σαν δότες δωρεάν οργάνων (βλ. mk41) προς νέες ναυπηγήσεις (π.χ. Gowind, Pesco, Als 115, Α200, Iver Huitfeld, FFG κλπ), με ανάλογη μείωση της δαπάνης των νέων πλοίων. Και αυτό χωρίς καν να επηρρεαστεί η λειτουργία τους ή να μειωθεί το αξιόμαχό τους…

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 month ago

…..Αυτο βεβαια δεν σημαινει πως 2 tico δεν μπορουν να αντιμετωπισουν, τελειως μονα τους, ολες τις εχθρικες ενοπλες δυναμεις….Ψυχραιμια παιδια….

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago
Reply to  stepa

Όχι αυτό είναι αλήθεια. 1 καταδρομικό Ticonderoga μπορεί να τα βάλει με 7-8 φρεγάτες του τουρκικού ναυτικού. Με 2 καταδρομικά τους στέλνεις αδιάβαστους…είναι τεράστια η διαφορά δυναμικότητας.. Να φανταστείς οι 4 καλές Meko των τούρκων έχουν από 16 κελιά ΜΚ-41 η κάθε μία, και οι 4 καλές Perry των τούρκων από 8 κελιά ΜΚ-41 η κάθε μία. Σύνολο 96 κελιά για 8 πλοία των τούρκων.. και 1 μόνο Ticonderoga έχει 122 κελιά, έξω τα υπόλοιπα διαστημικά συστήματα εντοπισμού και αισθητήρες που κουβαλάει..

Stavrogin1
Active Member
Stavrogin1 (@stavrogin1)
1 month ago
Reply to  STRATOS

Και το αντεπιχειρημα ειναι ότι οι 8 φρεγατες ειναι σε 8 σημεια του οριζοντα ενω το τικο ειναι ” όλα τα κεράσια σε ένα καλάθι”. και τα 96×4 essm θα ειναι 32 γιατι no money no honey ( αληθεια που πήγε ο Sm2?) . Σημασια εχει τι τικο θα αποδεσμευτούν αν αποδεσμευτουν, θα χουν τα αντιπυραυλικα τους τα ηλεκτρονικά τους κι ολα τα καλουδια;

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago
Reply to  Stavrogin1

Το θέμα είναι ότι τα Ticonderoga με τους αισθητήρες τους θα εντοπίζουν τα εχθρικά πλοία σε πολύ μεγαλύτερη απόσταση, και θα τα αποτελειώνουν ένα-ένα ή όλα μαζί!!! Είναι πέρα για πέρα σωστή η ΠΤΗΣΗ όταν αναφέρει ότι αυτά τα πλοία έχουν τρομακτική ισχύ πυρός και επιχειρούν μόνα τους(!!!!) σε πολύ επικύνδινες θάλασσες όπως η νότια Σινηκή και η Μαύρη Θάλασσα. Τα Ticonderoga μπορούν να φέρουν τυπικά 16 ανθυποβρυχιακούς VASROC, τεράστιο αριθμό SM-2MR και μετά αναλόγως τα κελιά που θα περισσεύουν ESSM ή Rim-7. Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμα λεφτά να αγοράσουμε τα όπλα των 2 Ticonderoga, τότε καλύτερα να μην μιλάμε για αγορά 4 νέων αμερικάνικων φρεγατών ή αγορά 2 Belhara γιατί αυτά τα πλοία θα κοστίζουν 10πλάσια+ χρήματα από τον εξοπλισμό και ένταξη σε υπηρεσία των 2 Ticonderoga. Το ΠΝ το μόνο του που πρέπει να αγοράσει είναι τους SM-2MR και αριθμό ESSM αναλόγως της διαμόρφωσης που θέλει να έχει.
Για την ιστορία ούτε το τουρκικό ναυτικό έχει εξοπλίσει όλα τα ΜΚ-41 κελιά του με 4πλούς ESSM…οι παραγγελίες του για ESSM είναι ελάχιστες..

Last edited 1 month ago by annielanglands3
sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Stavrogin1

και πάλι δεν μπορούν να το πλήξουν……

chriskri
Active Member
chriskri (@chriskri)
1 month ago
Reply to  STRATOS

Ναι,αλλά έχουν μόλις 8 Harpoon.(δεν είναι το ίδιο να χτυπάς τα εχθρικά σκάφη με ESSM.)

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago
Reply to  chriskri

Ξαναλέω ότι με τους αισθητήρες τους εντοπίζουν πρώτα…οπότε άλλο να τον περιμένεις τον Harpoon και άλλο να σου έρχετε από το πουθενά…επιπλέον μπορούν να βαρέσουν στόχο επιφανείας και με τους ατέλειωτους SM-2MR που έχουν..

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 month ago
Reply to  STRATOS

η ιδια η Πτηση όταν παρουσιαζε τo mini κορβετάκι “Θεμιστοκλής” μιλουσε για πολλές μονάδες (δια της διασποράς τους) = πολλοί αισθητήρες. Το πλεονέκτημα των τικο δεν υφίσταται στο αιγαίο λόγο πολλών νήσων και στην ανατολική μεσόγειο αντισταθμίζεται απο ένα uav αναγνωρισης.
Οι Sm-2mr αν παραγγελθούν κανα χρόνο μετά την παραλαβή των τικο θα αρχίσουν να καταφθάνουν το συντομότερο την επόμενη χρονιά. Μέχρι να φτασουν σε υπολογίσιμο αριθμό, παίζει να χει χαθεί μια πενταετία. Όμοια και τα phalanx. θα έχουν ξηλωθεί και θα βαλουμε απόθεμα απο τις S, phalanx 1ης γενιάς. Το εμπιστευεσαι να βγεί στη θάλασσα απροστάτευτο;
Το Tiko που υπηρετεί το USN δεν εχει σχέση με το Tiko που μπορεί να παραδοθεί στο ΠΝ, αν δεν αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που θα χει.
Ως ενδιάμεση λύση ειναι η ισχυρότερη αλλά δεν ειναι η συντομότερη. Για να συμφωνήσει Ναυτικό, Κογκρέσο, Πρόεδρος μάλλοn θα χρειαστεί πολύ τυχη και χρόνος

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago

To UAV αναγνώρισης δεν πλησιάζει ούτε στα 200χλμ καταδρομικό Ticonderoga…χαχα σωστά δεν κάνουν ούτε για την Ανατολική Μεσόγειο τα Ticonderoga!!!!..Μόνο για την νότια Σινική Θάλασσα κάνουν να κόβουν προκλητικές βόλτες (μεμονομένα!!) μπροστά στην μύτη του Κινεζικού ναυτικού μέσα στις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν οι κινέζοι!! και για να καταρρίπτουν δορυφόρους και βαλιστικούς πυραύλους…Θυμάμαι την ΠΤΗΣΗ που είχε αναλύση, την εποχή της απειλής των τουρκικών F-35, η πιο σύντομη λύση για αντιμετώπιση τους ήταν η απόκτηση 2 καταδρομικών Ticonderoga που θα περιπολούσαν στο Αιγαίο σε διασύνδεση (link-16) με τις πυροβολαρχίες Patriot….Είπαμε η πιο σύντομη ενίσχυση για το ΠΝ είναι οι Belhara το 2026 με τα 16 κελιά , ή οι νέες αμερικάνικες φρεγάτες με τους helfire…

Last edited 1 month ago by annielanglands3
Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 month ago
Reply to  STRATOS

αν τον έχεις τον sm2-mr δεν πλησιάζει το uav στα 150km όχι στα 200. Αν δεν τον έχεις; Τα πατριοτ ειναι στο αιγαίο δεν φτανουν ανατολική μεσόγειο. τα s300 δεν συνδέονται.
είπα, τα Tiko τα ελληνικά δεν γινονται σαν τα αμερικάνικα, αν δεν αγοράσουμε τα όπλα. θα τα αγοράσουμε όμως τα όπλα;

GATA
Active Member
GATA (@gata)
1 month ago
Reply to  chriskri

Ειναι αρκετα ασχημο να την φας απο ESSM , κυριως λογω ταχυτητας
a.Μειωνεται ο χρονος αντιδρασης
β.Ειναι μεγαλυτερη η ζημια λογω ταχυτητας
Ρωτα τους Τουρκους τι επαθε το 115 μετρων TCG Muavenet (DM-357) απο 2 sea sparrow ο ενας εκ των οποιων δεν εγινε detonate ποτε
https://en.wikipedia.org/wiki/TCG_Muavenet_(DM_357)

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 month ago
Reply to  STRATOS

Με 8 Harpoon δηλ. θα κατατροπωσει τον εχθρικο στολο, θα συντριψει με το π/β καθε αποπειρα εισβολης στην Μεγιστη, κι ολα αυτα σε αποσταση αναπνοης απο τις εχθρικες ακτες, ενω παραληλα θα αντιμετωπιζει εναεριες απειλες κατα δεκαδες, απο σταντ οφ οπλα ,,αφη, ντρονς ακομα και βολες π/β , υποβρυχια, και οτι εχει και δεν εχει η αλλη πλευρα και μαλιστα μονο του… μαλλον για το εντερπραιζ του καπταιν Κερκ μιλαμε .Κανενα σκαφος απο μονο του δεν μπορει να εξασφαλισει τιποτε. Η αμυνα μιας χωρας ειναι πολυσυνθετη εξισωση, και ειναι καιρος να παψουμε να βλεπουμε μαγικα Εξκαλιμπερ….

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago
Reply to  stepa

AXAXAXA!!! εντάξει το Ticonderoga θα το βάλουμε έξω από το Kαστελόριζο να φυλάει στα 2χλμ από τις τουρκικές ακτές. Μήπως είσαι καθηγητής στην σχολή ναυτικού πολέμου?? Είπαμε με τις εκσυγχρονισμένες S ή Meko200, τις Belhara με τα 16 κελιά ή τις αμερικάνικές με τους Helfire, καλύτερα θα είναι.

stepa
Member
stepa (@stepa)
1 month ago
Reply to  STRATOS

Δεν το εγραψα εγω ,ο αρθρογραφος το υποστηριζει, εκτος αν δεν διαβασες το αρθρο…..οποτε αν θες να ειρωνευτεις καποιον σε λαθος ατομο απευθυνεσαι…..

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago
Reply to  stepa

ναι και εσύ ειρωνεύεσαι τον αρθογράφο και όποιον συμφωνεί μαζί του. Ο αρθογράφος έγραψε ότι 2 Ticonderoga μπορούν να τα βάλουν με όλες τις τουρικές ένοπλες δυνάμεις και έχει απόλυτο δίκαιο αν μπορέσεις ποτέ να συνειδητοποιήσεις τι οπλισμό κουβαλάν και τι συστήματα ανίχνευσης και ηλεκτρονικού πολέμου διαθέτουν…..και στην περιοχή του Καστελόριζου μπορούν να επιβάλουν ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό, χωρίς καν να πλησιάσουν στην περιοχή, πράγμα που εκ των πραγμάτων θα εκμηδενίσει την όποια προσπάθεια των τούρκων να καταλάβουν το νησί..

DimitrisXr
DimitrisXr (@dimitrisxr)
1 month ago

Συγγνωμη τα type 23 τι απεγιναν ; Μια χαρα πλοια ειναι και απο οτι εχω διαβασει μπορουν να παρουν νεο σοναρ και camm χωρις καμια απολυτως μετατροπη, plug and play. More than ok…

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  DimitrisXr

Αυτές δεν είναι ΑΑW. Νομίζω το άρθρο αναφερεται σε τέτοια πλοία, αν όντως υπάρχει ανάγκη, και πως αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί.
Οι T23 είναι είτε γενικής χρήσης είτε ανθυποβρυχιακές Θα έκαναν για την αντικατάσταση των S Ισως να είναι και η μόνη ρεαλιστική επιλογή μια και 10 φρεγάτες είναι κομματάκι δύσκολο να ναυπηγήσουμε
camm έχουν ήδη και νέο sonar έχουν όλες εκτός από τις 5 παλαιότερες
Το θέμα είναι αν αυτά τα οπλικά συστήματα δίνονται μια και θα μπορούσαν να πάνε στις υπο κατασκευή φρεγάτες του RN και αν ναι πόσο θα στοίχιζαν

Psixraimia
Active Member
Psixraimia (@psixraimia)
1 month ago

Θα στραγγίσουν τον προϋπολογισμό για πολλά χρόνια μειώνοντας στο τέλος την αμυντική μας ικανότητα και όχι αυξάνοντάς την. Ό,τι κερδίσουμε στη θάλασσα θα χαθεί σε διαθεσιμότητα και εξοπλισμούς στον αέρα. Πεδίο που προέχει όταν δεν έχεις πολλούς πόρους. Μείωση της οροφής, η μόνη ρεαλιστική λύση
Και μία παρατήρηση με όλο τον σεβασμό. Βλέπω συνέχεια να γράφετε “είμασταν” και μου πετάγονται τα μάτια έξω. Σχεδόν σε όλα σας τα άρθρα. Ήμασταν είναι το σωστό και καλό είναι να αρχίσετε να το προσέχετε

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago
Reply to  Psixraimia

Είναι ένα ζήτημα μεγάλο αυτό που ανακινείτε.
Η συμβατική σοφία (και δική μου άποψη μέχρι τώρα …) λέγει ότι τα πλοία αεράμυνας λύνουν το πάγιο πρόβλημα του ελληνικού σχεδιασμού, δηλαδή την αδυναμία ενίσχυσης της Κύπρου λόγω δράσης της εχθρικής αεροπορίας.
Με τα δεδομένα όμως των δύο φάσεων της τρέχουσας κρίσεως, βλέπω ότι είναι πολύ εύκολο να στηθεί σκηνικό με ανεπτυγμένους στόλους από την προπαρασκευαστική φάση, και πλοία – silver bullets & game-changers να στοχοποιηθούν εκ του σύνεγγυς από εχθρικά πλοία (πιθανώς πολύ κατώτερων δυνατοτήτων, αλλά οι 8 Χαρπούν και το π/β αρκούν … μια ομοβροντία από κοντά κατά του Tico και πάνε τα ραντάρ, η γέφυρα κλπ.) σε αποστολή αυτοκτονίας, που μπορεί και μια ΤΠΚ να εκτελέσει.
Τουναντίον, πολύ ανεπτυγμένες υποδομές υποστήριξης αεροπορικών τακτικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης στην Κρήτη (με μείζονα αναβάθμιση σμηναρχίας Καστελλίου, στα μείον εδώ η συνύπαρξη με το νέο επιβατικό αερολιμένα, με τον οποίο δεν υπάρχει ικανός διαχωρισμός για ανεξάρτητες επιχειρήσεις στην τερματική περιοχή), και εγκαταστάσεις διασποράς αλλού (αυτονόητα διατήρηση του “Νίκος Καζαντζάκης” και όχι οικοπεδοποίηση, ως α/δ διασποράς), α/φ ικανής εμβελείας όπως τα Rafale και κάποια ικανότητα εναερίου ανεφοδιασμού ίσως εξασφάλιζαν παρόμοιο αποτέλεσμα από πιο βιώσιμα μέσα.
Σε κάθε περίπτωση, 3 πλοία αεράμυνας χαμηλής επάνδρωσης και λειτουργικού κόστους (όπως De Zeven Provincien, Iver Huitfeldt), με την οικεία στο ΠΝ τεχνολογία αμερικανικών όπλων και ολλανδικών αισθητήρων θα ήταν το βέλτιστο, με τις 4 αναβαθμισμένες ΜΕΚΟ 200ΗΝ και 6 Type 23 ως κορμό (σε α/υ και γενικά καθήκοντα πλοίου ανοικτής θαλάσσης), αλλά δεν πιστεύω ότι θα ευρίσκοντο οι πόροι για μια τέτοια ναυπήγηση. Στη μακρά διάρκεια, αυτή η λύση θα ήταν επιχειρησιακώς επαρκέστατη και (σε κόστος κύκλου ζωής) βατή.

Psixraimia
Active Member
Psixraimia (@psixraimia)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Οποιαδήποτε προσπάθεια να ενισχυθεί η Κύπρος από θαλάσσης θα αποτύχει. Τα πλοία πρέπει να κινηθούν παράλληλα στην Ανατολία και θα δέχονται αιφνιδιαστικες επιθέσεις αεροσκάφη του αντιπάλου, πλοία που θα είναι κοντά στις ακτές και θα βγαίνουν ξαφνικά κλπ. Ακόμα και μία μονάδα όπως η Τικο δεν έχει τύχη έναντι ενός καλά εξοπλισμένου αντιπάλου. Το ΠΝ θα κινηθεί μέσα στο Αιγαίο όπου έχει και το πλεονέκτημα. Εκεί αν η αεροπορία πετύχει την υπέροχη, τα πλοία του ΠΝ θα εφορμουν κρυμμένα πίσω από νησιά και ας είναι τα εχθρικά πλοία πιο καλά εξοπλισμένα. Μπορούμε (και πρέπει) να ενισχύσουμε την άμυνά μας με συστοιχίες πυραύλων κατά πλοίων και το ναυτικό τους θα κοιτάει τον πόλεμο από τους ναυσταθμους τους. Έχουμε την τέλεια γεωγραφία για απαγόρευση περιοχής και δεν το εκμεταλλευομαστε

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 month ago
Reply to  Psixraimia

Οποιαδήποτε προσπάθεια να ενισχυθεί η Κύπρος από θαλάσσης είναι επικίνδυνη αλλά δεν είναι βέβαιη αποτυχία. Υπάρχουν πολλες δυνατότητες, είτε να κινηθεί η νηοπομπή νοτιότερα, να υπάρξει αντιπερισπασμός, φρεγάτες ΑΑ περιοχής, αεροπορική κάλυψη απο μαχητικά κλπ. Ενας aster30, sm2 αναγκάζει ένα βαρυφορτωμένο αεροσκάφος να απολέσει τις εξωτερικές δεξαμενές του και το φορτίο του σε όπλα για να διαφύγει τον κίνδυνο. Μια τέτοια επιχείρηση θα ειναι μια κανονική μάχη με σοβαρους κινδύνους και για τα δυο μέρη. Το ίδιο το Τιco ή αντιστοιχη Μπελλάρα θα διαθέτει συνοδεία άρα και ενισχυμένη αντιπυραυλική αντιαεροπορική άμυνα. τελευταια κυκλοφορουσε η φωτο μιας S διπλα σε μια supervita, o λογος ειναι ότι η supervita αποκτουσε εγγυς ανθυποβρυχιακή αμυνα και η S τις αντιπυραυλικές ικανοτητες του ram.Η Ελλάδα αυτη την στιγμη έχει περιορισμένες δυνατότητες να στηρίξει την κυπρο, αλλά η Κύπρος δεν πρέπει να χαθεί, Αν κλειστουμε στο “ασφαλές” αιγαίο δυνουμε την δυνατότητα στους τουρκους να χτυπήσουν την κυπρο ανενόχλητοι.

christos_choris_a
Active Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago

2Tico, 4 εκτενώς αναβαθμισμένες Meko-200HN και 4 Type-23 με αναβαθμισμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και ESSM block II θα είναι τα κύρια πλοία του στόλου έως το 2030+. Την ικανότητα κρούσης επιφανείας θα συμπληρώνουν οι πυραυλάκατοι. Να μη ζητάμε ναυπηγήσεις, καθυστερήσεις, υπερβάσεις κόστους, απεργίες, …

Nikolaos
Noble Member
Nikolaos (@nikolaos)
1 month ago

+2 ακόμη Type 23, για μια αξιοπρεπή οροφή.

christos_choris_a
Active Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago
Reply to  Nikolaos

Αν μπορούσαμε να πάρουμε άλλες 2Type-23 θα μπορούσαμε να τις κάνουμε αντιαεροπορικές με 2 SeaFire-500 και 32 Aster-30 (Sylver-70) η καθεμία αντί για Ticonderoga ( αν τα Tico στοιχίζουν πολύ στη συντήρησή τους ). Ξεκινάμε για μία πενταετία με 2 Tico ( ή και ένα σε έσχατη περίπτωση )που είναι υπό απόσυρση και κοιτάμε δεξιά κι αριστερά για μια πιό οικονομική λύση ( γιατί όχι και 8 Type-23, απ’ τις οποίες οι 2 αντιαεροπορικές, και μεγάλη ομοιοτυπία και οικονομία κλίμακας ). Αρκεί να πετύχουμε τις αποσύρσεις. Προς το παρόν μόνο 5 Type-23 είναι υπό απόσυρση, και 2 κλάσης “Μ” (Karel Doorman) απ’ το 2024. Για άμεση λύση και ΕΝΑ μονάχα Tico με 50+ SM-2 στα 122 κελιά ( θα μέναν και άδεια ) θα έκανε τη διαφορά.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago

συμφωνώ

GeorgeK
GeorgeK (@georgek)
1 month ago

Κατ’ αρχάς, παραχώρηση Ticonderoga πρέπει πρώτα να περάσει απο το κογκρέσο, από τον επόμενο πρόεδρο. Αν με τα τωρινά υπάρξει έστω και μερική υποχώρηση Ερντογάν, οι Αμερικανοί την επόμενη μέρα το λιγότερο που θα κάνουν είναι να τον ανταμείψουν, πόσο μάλλον να δίνουν σε εμάς καταδρομικά.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  GeorgeK

και γω θεωρώ δύσκολο να μας παραχωρήσουν ΤΙΚΟ λόγω ανατροπής ισορροπίας δυνάμεων στην Αν. Μεσόγειο. Με 2 ΤΙΚΟ με τα μισά κελιά γεμάτα ή και λιγότερα… η Ελλάδα είναι στην Αν. Μεσόγειο κυρίαρχη, άλλος καταδρομικά δεν έχει…….

Jimmy
Noble Member
Jimmy (@jimmy)
1 month ago

Πως θα το αποκτησουμε? Αφου δεν το δινουν. Εδω δεν δινουν αλλα υποδεεστερα οπλικα συστηματα, μην τυχον και διαταραχτει η υπεροχη των Τουρκων, και θα δωσουν ενα τετοιο στρατηγικο υπεροπλο για το μεγεθος μας που και με 2 μοναδες μονο αλλαζει ριζοσπαστικα την ναυτικη ισορροπια δυναμεων με την Τουρκια? Οσον αφορα τις υπολοιπες επιλογες για ενδιαμεση λυση σαφως και υπαρχουν με πρωτη και καλυτερη την Τ23 που εσεις οι ιδιοι παρουσιασατε σε αλλο αρθρο σας και πιθανον ειναι ακριβως αυτο που θελουμε και σε μεγεθος και σε δυνατοτητες και σε αριθμους.

Harry
Harry (@harry)
1 month ago

Καταπληκτικό πλοίο το Tico, όπως αναφέρει το άρθρο, αλλά είναι “σπορ” για βαθειές τσέπες, και δυνατούς λύτες, ακόμη και αν τα αποδεσμεύσει το Κογκρέσο. Παραθέτω ως έχουν τα πράγματα για τα 6 πιο παλιά πλοία :
1. Κονδύλι επέκτασης ζωής έκαστο 2,4$ δις.
“…not only continuing a congressionally mandated modernization effort but also planning to extend the lives of the six oldest cruisers by five years each for a total cost of $2.4 billion.”
https://news.usni.org/2019/04/08/navy-sees-no-easy-answer-balance-future-surface-fleet
2. Ρωγμές στην υπερκατασκευή αλουμινίου.
“…the ships in the fleet have been ridden hard for decades. The aluminum superstructure, for example, has constantly had cracking issues.”
https://www.defensenews.com/naval/2017/10/09/the-us-navy-will-start-losing-its-largest-surface-combatants-in-2020/
3. Δυσκολοσυντήρητα και τα ηλεκτρονικά.
” …The fleet has managed everything from cracking hulls to aging pipes and mechanical systems. The ships’ SPY-1 radars have also been difficult to maintain, as components age and need constant attention from technicians.”
https://www.defensenews.com/naval/2019/03/18/once-again-the-us-navy-looks-to-scrap-its-largest-combatants-to-save-money/
Χρειάζεται σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη εάν συμφέρει το κόστος ενσωμάτωσης στο στόλο ΩΣ έχουν, μόνο με ημερομηνία λήξης της παρουσίας τους για κάτι πιο καινούργιο και μόνο σε περίπτωση που θα ήταν ΑΜΕΣΑ διαθέσιμα για να λύσουμε τα επείγοντα προβλήματα μας. Γιατί όπως φαίνεται το κόστος απόκτησης – ενσωμάτωσης- χρήσης σε σχέση με νέα πλοία είναι υπερβάλλον.
Με εκτίμηση

VAGGELAS
Active Member
VAGGELAS (@vaggelas)
1 month ago

Ο υποναύαρχος Wayne E. Meyer, ο ‘πατερας’ του συστήματος Aegis, ήταν θιασώτης του δόγματος ‘built a little, test a little, learn a lot!!!.
Η απομάκρυνση του USN από την συγκεκριμένη κουλτούρα ανάπτυξης νέων συστημάτων, οδήγησε στο έκτρωμα των LCS. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα ναυπήγησης τους συνεχίζεται, έστω και κουτσουρεμενο, σχετίζεται μόνο με την ατολμία ακύρωσης του, που θα οδηγούσε στο κλείσιμο τα δύο ναυπηγεία στο Ουισκόνσιν και την Αλαμπάμα.
Σε επιχειρησιακο επίπεδο δεν έχουν προσφέρει απολύτως τίποτα.
Σε ότι αφορά την είσοδο σε υπηρεσία νέων κλάσεων πολεμικών σκαφών, η απόσταση μεταξύ απολύτως απροβληματιστου και ‘πειραματόζωου’ είναι τεράστια.
Το νεότευκτο USS Barry DDG 52,δεύτερο μόλις σκάφος της κλάσης AB, με κυβερνήτη τον James Stavridis, κέρδισε το Battle Efficiency του Στόλου Ατλαντικού, στο πρώτο του μόλις ταξίδι, όπως περιγράφει στο βιβλίο του DESTROYER CAPTAIN.
Για κανένα AB καιTICO, δεν τέθηκε ζήτημα πρόωρης απόσυρσης από την υπηρεσία λόγω προβληματων, η πολυπλοκοτητα των οποίων απέχει έτη φωτός από αυτή των LCS.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  VAGGELAS

ορθός συλλογισμός!!!

Evanos
Active Member
Evanos (@evanos)
1 month ago

…Ελπιζω τα Tico να μην ειναι το τυράκι για τις mmcs…
κανονικά αν ενδιαφέρονταν ειλικρινά οι Αμερικανοί οι συζητήσεις με το Π.Ν θα έπρεπε να ειναι ήδη προχωρημένες και κοντά στο αποτέλεσμα
καθώς απο την εποχή της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας της χώρας μάς με τις ΗΠΑ περιμένουμε ένα πραγματικά αξιόλογο οπλικο σύστημα που θα κάνει την διαφορά και το μόνο που έχουμε πάρει ειναι τα ελαφρώς οπλισμένα ελικόπτερα περιπολίας Kiowa..
Ασε που και το κρίσιμο προγραμμα της αναβάθμισης των f 16 σε viper κινείται με απαράδεκτο τροπο πιο αργά και απο slow motion….
σε καιρούς πολυ πονηρούς για την χώρα μας…
και για να πάμε και στην ουσία του θέματος πιστεύει κανείς ότι οι Αμερικανοί θέλουν να δώσουν “δύσκολα” όπλα στην Ελλάδα που θα ανατρέψουν τις προσπάθειες επαναπροσεταιρισμου των Τούρκων ..
Δυστυχώς αν δούμε τα πραγματα ρεαλιστικά δεν φαίνεται κατι τέτοιο στον ορίζοντα.

Stavrogin
Κωνσταντίνος Βορδοναράκης
1 month ago

Μα είναι παράδειγμα αυτό με την πόρσε; Κολλάει η εθνική. Μήπως να πάρει ο άνθρωπος ένα παπί να κάνει τη δουλειά του;

evaggelos
Trusted Member
evaggelos (@evaggelos)
1 month ago

με της s θα μεινουμε αλλα ας ονειρευτουμε τα 122 κελακια του τικο.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago

1ον Χαιρομαι που ερχεστε στα λογια μου. 2ον Εμεις καλα ορεγομεθα ΑΒ και Tico, αλλα η αληθεια ειναι οτι δεν υπαρχει καν υποψια μυρωδιας για κατι τετοιο απο την αλλη μερια και 3ον αυτα τα ‘θα τα πουμε αυτα που ξερουμε καποια αλλη στιγμη’ θυμιζουν αθλητικο ραδιοφωνο που αφηνει αιχμες οτι ξερει γιατι δεν ‘τραβαει’ η ομαδα αλλα θα τα πουν μια αλλη στιγμη μην τυχιον και κανουν κακο στην ομαδα… φεξε μου και γλυστρισα.
4ον Δεν χρειαζομαστε 2 Tico, ουτε 4, χρειαζομαστε 6, βαλτε τα κατω και θα δειτε οτι με τις αποσυρσεις και τις ‘γελαμε’ αναβαθμισεις των ΜΕΚΟ 2 ή 4 δεν φτανουν …


Scalp_eg
Trusted Member
Scalp_eg (@scalp_eg)
1 month ago

Τιποτα απο ολα αυτα τα σεναρια δεν εχει νοημα πλεον.
Η ξαφνικη κλιμακωση με την τουρκια το τελευταιο διαστημα, ξεκαθαρισε
τα πραγματα και εδειξε φιλους-συμμαχους και “ντεμεκ” συμμαχους.
Ο πρωθυπουργος θα τολμησει με την Γαλλο-Ελληνικη στρατιωτικη συμφωνια, που θα περιλαμβάνει ξεκάθαρα και αρθρο για την στρατιωτικη συνδρομη σε περίπτωση επίθεσης,
και θα “επενδύσει” σχεδον εξ ολοκληρου σε γαλλικά οπλικά συστήματα κάτι που οπως βλέπουμε και απο τα σχολια σε ολο το ελληνικο ιντερνετ, η μεγάλη πλειοψηφια του κόσμου επιθυμει.
Τα τελευταια νεα, μιλανε για 20 συνολικα Rafale, 2 Belharra, χωρις mdcn που θα ριξει σημαντικα το κοστος, αλλα με 32 Aster30, και ολη την υπολοιπη ελληνικη διαμορφωση.
Σαφεστατα η κρούση θα περάσει στα Rafale με τους Scalp eg, και ετσι θα απελευθερωθουν τα πλοια να εχουν ξεκαθαρο ΑΑ ρολο.
Φυσικα οι mdcn δεν τελειωνουν εδω, στο χερι μας ειναι αφου οι γαλλοι μας τους αποδεσμευουν να τους βαλουμε στα υποβρυχια μας μελλοντικα.
Ενδιαμεση λυση (οχι και η καλυτερη) οι 2 Lafayette.
Συνολικη συμφωνια 3,5 δισεκατομμύρια ευρω.
Η δημοτικοτητα του Πρωθυπουργου απλα θα απογειωθει.

Last edited 1 month ago by marquishhe
Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

Πόσο παραπάνω να φτάσει;

sotbak
Active Member
sotbak (@sotbak)
1 month ago
Reply to  Koulis

όσο καλύτερα πράττει τόσο θα ανεβαίνει η δημοτικότητά του, δεν υπάρχει οροφή γι’ αυτό, ο λαός δείχνει ωριμότητα & ψυχραιμία κατανοώντας τις δυσκολίες που καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει, άρα και ο εκάστοτε Π/Θ πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

+1. Οι Lafayette θα είχαν νόημα αν ήταν από τις εκσυγχρονισμένες. Αλλιώς θα μπλέξουμε με επιπλέον προγράμματα εκσυγχχρονισμού τύπου ΜΕΚΟ και φέξε μου και γλίστρησα (καλό 2030). Καλύτερα 5-6 Τ-23 που έρχονται αύριο έτοιμες για πόλεμο as is.

christos_choris_a
Active Member
christos_choris_a (@christos_choris_a)
1 month ago
Reply to  Bridger

ΟΧΙ σε καινούριες ναυπηγήσεις! Μεταχειρισμένες λύσεις ΕΤΟΙΜΟΠΑΡΑΔΟΤΕΣ και αναβαθμίσεις. Αν κανείς προτιμά Γαλλικά προΐόντα ας αρκεστούμε στα σόναρ Kingkip Mk.2 Για τις αναβαθμίσεις των Meko και των μεταχειρισμένων Type–23 και 2 SeaFire-500 και 64 Aster-30 για 2 πλοία αεράμυνας ( τα υπόλοιπα πλοία μας, τα ανθυποβρυχιακά θα μπορούσαν να μείνουν με τα Artisan-997 -που καλό είναι να τοποθετηθούν και στις Meko – και τους ESSM ) και φυσικά οι Exocet MM-40 block III . Έχει και για τους Γάλλους ένα αξιόλογο πακέτο ( ιδίως αν επιλέξουμε και τις τορπίλες F-21 ). Δεν είναι ανάγκη να πάρουμε [email protected] αυτές έχουν “ναυαγήσει” οριστικά.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

Οι σωστές επιλογές μεταχειρισμένων θα μας δώσουν τον αναγκαίο χρόνο για να μην κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις στην αγορά νέων πλοίων. Όμως δεν πιστεύω ότι πρέπει να μετατραπούμε σε ναυτικό τύπου Χιλής, που διαχρονικά αρκείται στο να μαζεύει ότι μεταχειρισμένο κινείται στον πλανήτη (αν και ομολογουμένως το κάνει έξυπνα). Επίσης, το να επενδύεις συνεχώς σε αναβαθμίσεις συστημάτων και όπλων επάνω σε ηλικιωμένες πλατφόρμες αποδεικνύεται σε βάθος χρόνου αρκιβότερη τακτική από τη νέα αγορά. Το αν έχουν ναυαγήσει οριστικά οι [email protected] υποθέτω ότι θα το μάθουμε μέσα στις επόμενες μέρες.

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Bridger

Θα είχαν νόημα αν εκσυχρονισθούν όπως οι άλλες τρεις….θα μπορούσε να είναι μέρος του πακέτου

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

Βάλε μια Fremm με leasing και δυνατότητα αγοράς μελλοντικά, πιστοποίηση των exocet σε ολα τα Mirage και κλεισαμε.

Last edited 1 month ago by shellidoucette
George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Scalp_eg

Αυτό θα σήμαινε ότι το κόστος πήγε από 2 δις σε 3,4 επειδή το ΠΝ ήθελε να μπορεί να ρίχνει 8 mdcn! Αν ήταν έτσι θα έπρεπε οι ναύαρχοι να πάνε σπίτια τους…αλλά μάλλον δεν είναι. Πιο λογικό να μιλάμε για τη Γαλλική διαμόρφωση

Lascaris
Lascaris (@lascaris)
1 month ago

Λοιπόν επειδή κάποιοι είμαστε ολίγον περίεργοι, θα μπορούσε να μου εξηγήσει κάποιος γιατί ακριβώς η συντήρηση 2 Ticonderoga ή Alreigh Burke κοστίζει περισσότερο από όλο τον Ελληνικό στόλο επιφάνειας μαζί; Οι Αμερικανοί έχουν αυτή την κακή συνήθεια να δημοσιεύουν ακριβή λειτουργικά έξοδα. Πίσω στο σωτήριο οικονομικό έτος 1996 τα λειτουργικά έξοδα ανά τύπο πλοίου ήταν τα παρακάτω:
Ticonderoga: $17 εκατομμύρια ανά έτος +$11 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Alreigh Burke: $11 εκατομμύρια ανά έτος +$9 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Perry: $10 εκατομμύρια ανά έτος +$6 εκατομμύρια κόστος προσωπικού
Τώρα προφανώς 24 χρόνια μετά από τον πληθωρισμό και μόνο οι αριθμοί θα ήταν διαφορετικοί. Ωστόσο μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα:¨
Πρώτον ότι οι 13 φρεγάτες του ΠΝ κανονικά απαιτούν τουλάχιστον $130 εκατομμύρια… σε τιμές 1996. Αν λάβουμε υπόψιν και τον πληθωρισμό κανονικά τα λειτουργικά έξοδα μιας μονο φρεγάτας θα έπρεπε να είναι περί τα 13,5 εκατομμύρια ευρώ. Αν υποθέσουμε 10 εκατομμύρια για κάθε υποβρύχιο κανονικά μόνο φρεγάτες και υποβρύχια θα έπρεπε να κοστίζουν περί τα 286 εκατομμύρια. Πόσος είπαμε είναι ο λειτουργικός προϋπολογισμός όλου του ναυτικού; Και πως ακριβώς “καταφέρνουμε” να έχουμε τόσο χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα;
Δεύτερον το κόστος συντήρησης ενός Burke είναι μόνο 10% παραπάνω από μιας φρεγάτας και ενός Ticonderoga 70% παραπάνω. Οπότε κατ’ επέκταση αντικατάσταση 4 S με δύο Ticonderoga κανονικά θα σήμαινε… μείωση του λειτουργικού κόστους στο 85% αυτού των 4 S. Ακόμα και αν αντικαθιστολυσαν μόνο τα 3 μη εκσυγχρονισμένα πλοία και πάλι θα είχαν μόνο 13% υψηλότερο κόστος, για το σύνολο του στόλου φρεγατών η διαφορά θα ήταν 3% (134 αντί 130 εκατομμυρίων σε τιμές 1996)
Τα αναλυτικά λειτουργικά κόστη εδώ:
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/cg-47cl.htm
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/ddg-51cl.htm
https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/docs/ffg-7cl.htm

Ted
Member
Ted (@ted)
1 month ago
Reply to  Lascaris

Και εμένα μου φάνηκε υπερβολικό το αναφερόμενο κόστος χρήσης των Τιko.
Πιστεύω πως δύο Τικο μέσα, 3 S έξω, με μία συντηρητική χρήση των Tiko (όχι μακρινές αποστολές – συμμετοχές), θα μας οδηγούσαν σε παραπλήσιο κόστος.

Koulis
Trusted Member
Koulis (@koulis)
1 month ago
Reply to  Ted

Αλλιώς σκέφτεσαι το κόστος των tiko επί προϋπολογισμού 520 εκ και αλλιώς επί ενός μεγαλύτερου.

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Koulis

Το Capex ανακοινώθηκε ότι θα αυξηθεί, όχι το Opex
Διαφορετικοί κουμπαράδες….

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago
Reply to  Lascaris

Ενδιαφέρουσα ανάλυση. Θα πρέπει βέβαια να συνυπολογίσουμε και το τι σημαίνουν τα +25 χρόνια στην ηλικία των πλοίων, ως προς τα κόστη συντήρισης/επισκευών του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

flashg
Active Member
flashg (@flashg)
1 month ago

Οι Tico για να μπούνε σε υπηρεσία και τζάμπα να μας τις δώσουν οι Αμερικάνοι θέλουν ένα κονδύλι όσο θα στοιχίσουν στους Αιγυπτίους οι Ιταλικές fremm. Άμα έχουμε τόσα χρήματα γιατί δεν πάμε να πάρουμε εμείς τις Ιταλικές fremm ? Επίσης οι Tico έχουν την έκδοση ραντάρ Α/Β που δεν είναι κατάλληλη για κλειστές θάλασσες. Για κλειστές θάλασσες υπάρχει η έκδοση D(V) των ΑΒ. Επίσης στην Αν. Μεσόγειο χωρίς κήρυξη πολέμου οι Τούρκοι μπορούν να πετάνε πάνω από το πλοίο και αυτό να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους. Πιστεύετε ότι η Τουρκία πρώτα θα μας κηρύξει τον πόλεμο και μετά θα μας επιτεθεί? Ή εμείς όπου πάει το Tico θα βγάζουμε no flying zone ? Τα πλοία είναι παλιά και ακατάλληλα για το ΠΝ και θα “φάνε” ότι μετρητό υπάρχει λόγω κόστους λειτουργικού. Αν θέλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα πλοία μόνο οι Ιταλικές fremm αν δεν πουλήθηκαν ήδη στην Αίγυπτο υπάρχουν. Η μοναδική πραγματική ενδιάμεση λύση είναι σε όλα τα πλοία που έχουμε ram και συμπλήρωση αποθέματος σε harpoon και essm. Δυστυχώς ξυπνήσαμε αργά.

flatspin
Active Member
flatspin (@flatspin)
1 month ago

Ας ειμαστε ειλικρινης…. υπάρχει συγκεκριμενη κατευθυνση αλλιως δεν εξηγειται η αρθρογραφία.
Ποιος με κοινό νου θα ασχολουνταν με δεινοσαυρους οταν υπάρχει το σοβαρο ενδεχόμενο να δούμε διαθεσιμα Type-23?

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  flatspin

Ας είμαστε λοιπόν. Πείτε ξεκάθαρα τι εννοείτε…

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  flatspin

Τότε κάποιοι αγνοούν στην Πτήση την “συγκεκριμένη κατεύθυνση” γιατί είχαν γράψει (23/8) και για τις Type 23!

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

Quote 1: “Έχουμε διαπιστώσει πως πολλοί θεωρούν πως ένα πλοίο που πέφτει στο νερό είναι απροβλημάτιστο. Θεωρούν πως αν παίρναμε την πρώτη [email protected], αυτή θα ήταν άμεσα αξιόμαχη. Δεν μπορεί να συμβεί αυτό, δεν συμβαίνει.”
Quote 2: “Το ΠΝ λοιπόν, θα πάει ίσως στις χωρίς προβλήματα πλέον MMSC άμεσα, και θα περιμένει να λύσουν τα προβλήματά τους οι FFG(X) στο μέλλον. Τότε θα μπορέσει να τις παραγγείλει.”
Το διαβάσαμε και αυτό λοιπόν:
Η FFG(X) που ως σκάφος υπηρετεί ήδη (ως Fremm) σε 5 διαφορετικά ναυτικά εδώ και 8 χρόνια και ως εξοπλισμό φέρει το 100% cοmbat proven πακέτο συστημάτων και όπλων των ΑΒ, έχει κατά την άποψή σας προβλήματα αξιοπιστίας τα οποία θα λυθούν μετά από 15 χρόνια!; Το στηρίζετε αυτό σε κάποιο πραγματικό στοιχείο ή είναι απλά κάποια μεταφυσική βεβαιότητα για το μέλλον; Και προφανώς ο συντάκτης θεωρεί ότι τα όποια τυχόν “παιδικά” προβλήματα του τύπου θα έχουν λυθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση ναυπήγησης και των 20 πρώτων πλοίων του USN. Μάλιστα.
Ενώ στον αντίποδα, οι επί του παρόντος εντελώς ανύπαρκτες βελτιωμένες “Ελληνικές MMCS” που ΘΑ βασίζονται στις Σαουδαραβικές MMCS, οι οποίες δεν έχουν πέσει ακόμη στο νερό και η μόνη υπαρκτή και δοκιμασμένη αναφορά τους είναι οι διαβόητες …LCS, θα είναι οι άμεσα “…χωρίς προβλήματα πλέον MMCS“! Ξανά μάλιστα…

Mitsos20002001
Mitsos20002001 (@mitsos20002001)
1 month ago

Το θέμα είναι να έρθουν με τα όπλα τους. θα έρθουν με SM-2 και με ικανούς αριθμούς ή θα είναι μόνο ο ESSM;
Μήπως δώσουν και στους απέναντι και ακυρωθούν τα 18 Rafale;
Όπως και να έχει δεν θα ήμουν ευχαριστημένος να αποσύρουμε τόσα πολλά πλοία. Πιο καλά είναι να αποψιλώσουμε κανονιοφόρους, ναρκαλιευτικά κλπ από μονίμους ώστε αυτά να έχουν απάνω κυρίως έφεδρους και στρατεύσιμους παρά να μειωθούν οι αριθμοί των μεγάλων πλοίων επιφανείας. Άσε που άμα έχουμε Tico δεν θα χρειάζεται να πολυβγαίνουν. Ένα παρκάρισμα χρειάζονται σε νησιά του κεντρικού Αιγαίου

Voltron
Active Member
Voltron (@voltron)
1 month ago

Δεν ειναι η porche του γειτονα, αλλα το φορτηγο του. Και αν ειχες Golf με το αναλογο κοστος συντηρησης parking κ.τ.λ. τωρα θα πρεπει να υποστεις ολα τα κοστη ενος μεγαλυτερου οχηματος. Και αντε να βρεις να παρκαρεις το φορτηγο στον Πειραια σε ωρες αιχμης… Αληθεια, με τις type 23 και τις αλλες ευκαιριες του βρετανικου στολου υπαρχει περιπτωση να μας απασχολησει κατι, η μια που αναφερθηκε και μια που θα ξεχαστει …;

My_name_is_Nobody
Noble Member
My_name_is_Nobody (@my_name_is_nobody)
1 month ago

Αναφέρετε πως ένα TICO θα χρειαστεί τα πληρώματα από τέσσερις S για να μπορέσει να επανδρωθεί.
Εδώ όμως αναφέρει πως το πλήρωμα ενός TICO είναι 340 άτομα (υποθέτω το μέγιστο και με τα Αμερικανικά στάνταρ για πολύμηνες αποστολές) ενώ το πλήρωμα μιας S είναι 170 -200 άτομα, δείτε εδώ.
Αν υποθέσουμε πως η επάνδρωση στις Ελληνικές S είναι η κατώτερη ακόμα και αν υπολογίσουμε την ανώτερη στα TICO τα πληρώματα από 4 S αρκούν για να επανδρώσουν 2 ΤICO.
Άρα νομίζω πως η εξεύρεση πληρωμάτων είναι το λιγότερο που πρέπει να απασχολεί το ΠΝ.

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

Και μην ξεχνάμε ότι για τα επόμενα τουλάχιστον 6-7 χρόνια, θα υπάρχει μια τουλάχιστον ΜΕΚΟ που θα βρίσκεται κάθε φορά εκτός για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Επιπλέον, στο μεταξύ και με κάθε ναυπήγηση νέας φρεγάτας (π.χ. BEL HN) θα εξοικονομούνται περίπου 50 άτομα προσωπικό από κάθε αποσυρόμενη S. Πληρώματα βρίσκονται, το θέμα είναι περισσότερο οι ανάγκες συντήρισης.

FreeWatcher
FreeWatcher (@freewatcher)
1 month ago

Κρίμα και πάλι κρίμα…
Η διαχρονική έλλειψη πολιτικού κεφαλαίου της χώρας, μας έχει καταντήσει ζητιάνους!
Η επίμονη και τυφλή προσήλωση σε ένα άρμα, την εποχή που η παγκόσμια κατάσταση οδηγείται ήδη στην πολυπολικότητα το αποδεικνύει για ακόμα μία φορά. Το μόνο θετικό, ότι ο ερντογάν ανάγκασε το υπουργείο εξωτερικών να σηκωθούν λίγο απ’τις καρέκλες τους και να συνειδητοποιήσουν ότι η δουλειά τους δεν είναι μόνο δημόσιες σχέσεις εσωτερικού κ καμιά συνέντευξη στην τηλεόραση που κ που…
ΒΥΘΟΚΟΡΟΣ!!!

Seagull
Member
Seagull (@seagull)
1 month ago

Tico για το ΠΝ…
Να μπούμε στη διαδικασία να υπολογίσουμε πόσο θα κοστίσει και μετά βλέπουμε αν όντως συμφέρει. Δεν το βλέπω να αξίζει πάντως…
Και ενα γενικότερο σχόλιο για τους Αμερικανούς. Οι διμερείς σχέσεις είναι στο καλύτερο σημείο τους, πήραν τις βάσεις που ήθελαν, ο Eρντο πήρε S400, τους ξεφτιλίζει καθημερινώς και αυτοί καλοπιάνουν το “μεγάλο σκακιστή” και απλά περιμένουν να πέσει ευελπιστώντας οτι θα γυρίσουν στο business as usual με τους Τούρκους. Και που ξέρετε, οταν επιστρέψει το “απολωλος πρόβατο” μπορεί και να σφάξουν και κανα σιτεφτό μόσχο. Και όλοι κατάλαβαν ποιο ρόλο θα έχουμε εμείς.
Δυστυχώς, εκτός απο τη χρηματοδότηση της αναβάθμισης των F-16 που πάλι σε αυτούς γυρίζει, δεν έχουμε τίποτα ουσιαστικό. Ίσες αποστάσεις, καμία ουσιαστική ενίσχυση….

dlj78
Active Member
dlj78 (@dlj78)
1 month ago

15 χρόνια τα tico και μετά… Τι; μου θυμίζει που ο γείτονας πήρε το 2008 ένα Mercedes 15 ετών με σκοπό να το κρατήσει αλλά 5με 6 χρόνια. Που να ήξερε τι ερχόταν μετά.. Έχουμε 2020, το Mercedes έφτασε 27 ετών και ακόμα το κρατάει ζωντανό με νύχια και με δόντια, πολύ απλά γιατί δεν έχει άλλη επιλογή.. Κάπως έτσι φαντάζομαι άρθρο της Πτήσης σε 25 χρόνια να λέει ότι πρέπει να γίνει αντικατάσταση των tico και να βγάζει το καπέλο στο ΠΝ που καταφέρνει να κρατάει ζωντανά τα tico.

simos
Active Member
simos (@simos)
1 month ago

Αν παρουμε τις Μπελαρα-που μαλλον θα τις παρουμε-ειναι πιθανο οι Γαλλοι να μας δωσουν δυο fremm με ενα χαμηλο ενοικιο..και τα τικο καλοδεχουμενα ειναι..
ΥΓ:Τα ραφαλ πρεπει να ειναι τουλαχιστον 20..

Bridger
Trusted Member
Bridger (@bridger)
1 month ago

Καλό θα ήταν να επισημανθεί κάποια στιγμή ότι τα Ticonteroga, εφόσον είναι πράγματι διαθέσιμα και αποδεσμεύσιμα, οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας τα οφείλουν ήδη, μόνο και μόνο έναντι της υπογραφείσας συμφωνίας για τις βάσεις και άνευ οποιαδήποτε άλλης προϋπόθεσης ή προμήθειας.
Κατά τα λοιπά η επιθυμία απόκτησής τους και η προφανής χρησιμότητά τους στο ελληνικό οπλοστάσιο είναι ένα θέμα, το οποίο αντιπαλεύεται από τον ρεαλισμό της δυνατότητάς μας να τα επανδρώσουμε και να τα διατηρούμε πλήρως επιχειρησιακά. Μόνο το ΠΝ μπορεί να γνωρίζει αν αυτή η δυνατότητα είναι υπαρκτή ή ευσεβής πόθος. Όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το δέλεαρ της μιας 10ετίας Tico, να μας οδηγήσει σε πρόχειρες και προβληματικές επιλογές, που θα μας φορτώσουν με ανεπαρκή και ακατάλληλα νέα πλοία για 40 χρόνια.
Πάντως η γενική θέση του άρθρου ότι τα Tico είναι “η μοναδική μας ενδιάμεση επιλογή”, όταν υπάρχουν τουλαχιστον 5 Type 23 άμεσα διαθέσιμες (που κάνουν άμεσα τις 3+1 S ανταλλακτικά για τις υπόλοιπες) και άλλες 8 Μeko 200 Αnzac που θα γίνουν σταδιακά διαθέσιμες στο 2ο μισό της τρέχουσας 10 ετίας (όταν δηλαδή θα ολοκληρώνεται και το δικό μας πρόγραμμα αναβάθμισης, αν ξεκινήσει κάποτε), δεν νομίζω ότι ευσταθεί.

STRATOS
Active Member
STRATOS (@stratos)
1 month ago

Μακάρι να βγεί αληθινή η ΠΤΗΣΗ και το ΠΝ μετά από 20 χρόνια να αποδεχτεί πλοία που θα κάνουν την διαφορά.
Ας πάμε μια ανακεφαλαίωση, στον καταθλιπτικό κύκλο των χαμένων ευκαιριών του ΠΝ:
1) Τελή δεκαετίας του 1990 το ΠΝ δεν αποδέχτηκε την επίσημη αμερικάνικη προσφορά για 4 αντιτορπιλικά αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής κλάσσης Kidd. Τα πλοία κατέληξαν στην Ταιβάν και είναι σήμερα (20 χρόνια μετά!!) επικεφαλής ομάδων μάχης του Ταιβανέζικου Πολεμικού ναυτικού με αντίπαλο το (σημερινό) Κινέζικο ναυτικό!!!! (και όχι το λιλιπούτιο τουρκικό…)………….Το ΠΝ προτίμησε τότε πρόγραμμα 6 καινούριων φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής (που κάθε μία θα κόστιζε όσο η αμερικάνική προσφορά και για τα 4 Kidd!!! με απείρως χειρότερο οπλισμό)….η ιστορία από εκεί και πέρα έιναι γνωστή..
2) Τον Φεβρουάριο του 2002, οι αμερικάνοι ήρθαν με νέα πρόταση που αφορούσε την άμεση δωρεάν παραχώρηση (Hot transfer!!) 2 αντιτορπιλικών κλάσης Spruance…..Δυστηχώς το ΠΝ απέρριψε και αυτή την πρόταση….Με 61 κελιά ΜΚ-41 για κάθε πλοίο + τον 8πλό εκτοξευτή ΜΚ-29, + τα άλλα οπλικά συστήματα επιπέδου Ticonderoga το ΠΝ θα κυριαρχούσε πλήρως στην Αν.Μεσόγειο για 20+ χρόνια, ενώ το πιθανότερο θα ήταν να αποκτούσε και άλλα αντιτορπιλικά στην πορεία…Κατά την ταπεινή μου άποψη η ευκαιρία του Αιώνα..χάθηκε ανεπιστρεπτί..
3) Αρχές της δεκαετίας του 2010, κυκλοφόρησαν φήμες για δωρεάν παραχώρηση στην Ελλάδα καταδρομικών Ticonderoga που θα απέσυρε το US navy. Θα θυμάστε τότε που η Ελλάδα (παραμονές μνημονείων – Ιαν.2009) είχε αποφασίσει με την Γαλλία (του σαρκοζί) για ναυπηγικό πρόγραμμα 6 FREMM hellenic….και που κάτι φυλλάδες (που δεν είχαν ξανασχοληθεί με αμυντικές επενδύσεις) βρίζανε ότι οι Αμερικάνοι πάνε να μας φορτώσουν σαπιοκάραβα!!! είναι τα ίδια Ticonderoga που ονειρευόμαστε να πάρουμε τώρα 10 χρόνια μετά…..ευτυχώς τότε μας έβγαλε από το δίλημμα το ίδιο το US navy, καθώς ανέκοψε τότε την απόσυρση των καταδρομικών του, λόγω της απόφασης για διατήρηση συγκεκριμένης οροφής πλοίων λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του κινεζικού ναυτικού..
4) Η πρόσφατη περίπτωση με τις 2 φρεγάτες Adelaide που προσφέρθηκαν στο ΠΝ. Ούτε αυτές άρεσαν στο ΠΝ…..να φανταστώ στην θλιβερή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα εδώ και 1 μήνα+, η ηγεσία του ΠΝ δεν θα ήθελε 2 πλοία με ΜΚ-41, SM-2MR!!!, κορυφαία ηλεκτρονικά, Link-16 (Σύνδεση με πυροβολαρχίες Patriot και F-16M!!..), διαστημικά ανθυποβρυχιακά συστήματα και ασπίδα, κτλ, κτλ..

Mikkan
Member
Mikkan (@mikkan)
1 month ago
Reply to  STRATOS

Αυτά να τα γράφουμε συχνότερα
Μόνο όλη την ωρα μας φταίνε οι άλλοι για την κατάντια μας

Seagull
Member
Seagull (@seagull)
1 month ago
Reply to  Mikkan

Έχω σχολιάσει πολλές φορές οτι ο κύριος υπαίτιος για τη σημερινή κατάσταση είναι τόσο οι πολιτικές ηγεσίες οσο και το ΠΝ, ο φίλος παραπάνω τα συνόψισε μια χαρά. Το ΠΝ τολμώ να πω οτι έχει πολύ μεγαλο ποσοστό ευθύνης καθώς δείχνει τάσεις “μεγαλομανίας” σε μια δύσκολη εποχή.
Ας φανταστούμε την κατάσταση του Στόλου με μια Adelaide στην Αν. Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, έστω και με την εκπαιδευση να γίνεται ακόμα και εκεί. Αλλά οχι, RIM-7M και ξερό ψωμί…

Last edited 1 month ago by aleishakisch3
Punker
Trusted Member
Punker (@punker)
1 month ago

Αφήστε την Πτήση να λέει, προσπαθεί να θολώσει τα νερά. Εμένα σε παλαιότερο της άρθρο μου αποκάλυψε τα σχέδια του ο Θείος Σαμ μέσω διαφήμισης και πλέον κοιμάμαι ήσυχος. Η απόδειξη βρίσκεται σε αυτό το Link https://ibb.co/TczyLyL (Όποιος θέλει μπορεί να περάσει από το σπίτι μου να τα καμαρώσει κι από κοντά).

Last edited 1 month ago by adpanos
OPTIKOS
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΙΝΤΣΙΝΙΓΟΣ
1 month ago

Η πρώτη Tico -αν ισχύει το τουίτ που διάβασα- πήγε ήδη για σκράπ….
Αν υπήρχε βούληση παραχώρησης μάλλον θα επέλεγαν να “βγάλουν κανένα συμμαχικό φράγκο” παρά να την διαλύσουν!

Revival_Pill
Member
Revival_Pill (@revival_pill)
1 month ago

Άλλος ένας μεγαλοϊδεατισμός του ναυτικού. (όπως και με τις Βelades)
Η Ελλάδα με τόσα νησιά και νησίδες, δεν χρειάζεται μεγάλα πλοία.
Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατίσει η λογική.

chriss8
Noble Member
chriss8 (@chriss8)
1 month ago
Reply to  Revival_Pill

Φαντάζομαι ότι μόλις έφτασες στην Γη, μετά από 3μηνες διακοπές και δεν πρόλαβες να μάθεις για το τί γίνεται στην ανατολική μεσόγειο….

KostisM
Trusted Member
KostisM (@kostism)
1 month ago

Καλησπέρα. Μερικές βραδινές σκέψεις … για την ενδιάμεση αλλά και τη μόνιμη λύση.
1) Σίγουρα τα TICO δίδονται ? Επιτρέψτε να είμαι πιο δύσπιστος γιατί πέρα από το σκοπό του κογκρέσου, αμερ. πενταγώνου και αμερ. ΥΠΕΞ μάλλον πρέπει να γνωρίζουμε και τις προθέσεις του λευκού οίκου. Και επειδή εκεί και να έχεις πηγές ο πρόεδρος τραμπ έχει αποδείξει ότι δεν αξίζουν μία, είμαι σίγουρος ότι θα κωλυσιεργήσει για την οποιαδήποτε θετική εισήγηση των άλλων θεσμών. Τι, όχι ? Αμφιβάλετε ? Δεν έχετε μάθει για τα “λεπτά” αισθήματα που τρέφει για το φίλο του ταγίπ ? Γι’ αυτό για μία οποιαδήποτε συναλλαγή με USA πλέον θα πρέπει να αναμένουμε την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές του νοεμβρίου. Αν δεν αλλάξει τίποτα ξεχάστε το, έτσι απλά.
2) Αν σε 4-5 μήνες ή λίγο παραπάνω ο Τζο, η Κάμαλα και ο Μπομπ (Μενέντεζ) τα δίνουν, με κόστος όπλων για 32 SM-2IIIA και 32 ESSM II που αρκούν να είναι έως 120 εκατ.$, δηλ. 240 εκατ. $ για 2 φόρτους και ότι ζητήσουν για τα πλοία, + λειτουργικό κόστος και πλήρωμα όσο 4 τωρινές φρεγάτες είμαστε ΟΚ : αρχικά βγαίνουν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S και η εκάστοτε ΜΕΚΟ που θα εκσυγχρονίζεται , μετά από μερικά χρόνια εξομαλύνεται η κατάσταση κι έτσι ανασαίνει το ΠΝ μέχρι να δει τι θα κάνει πχ. ίσως μπορεί να υπολογίζει στην προοπτική των κορβετών PESCO ενώ θα έχουν ωριμάσει οι σχεδιάσεις των FFG(x), Bellara και να αλλάξει η οικονομική κατάσταση. Έτσι κάτι γίνεται ίσως.
3) Η σύγκλητος και ο Ρωμαίικος λαός αποφάσισαν : δεν μας κάνουν οι LSC αλλά και οι MMSC, πιθανών λόγω καταγωγής, ίσως είμαστε και μεις λίγο ρατσιστές , τι να κάνουμε , αλλά ο ύπατος στο τέλος αποφασίζει, ελπίζω χωρίς τη συμβολή του … ανθύπατου (θυμάστε οι λίγο παλιότεροι ποιον έλεγε έτσι ο πρώην πρόεδρος της βουλής Απ. Κακλαμάνης ?).
Επειδή “Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων” δεν ξέρω αν ο ύπατος βιαστεί να αποφασίσει. Εκτός αν οι τηλεφωνικές επαφές με το Ντόναλντ ήταν πιο τραυματικές από τη συνάντηση του προηγούμενου χειμώνα και τα δώσει όλα στη χώρα του Μανού. Εγώ το θεωρώ απολύτως λογικό, γιατί και ο Τζο έχει πρόβλημα με τον ταγίπ μόνο και όχι με τον ιμάμογλου πχ. ή όποιον άλλο κεμαλιστή,ενώ τα συμφέροντα των γάλλων ταυτίζονται με τα δικά μας , εσείς δεν το θεωρείται λογικό ?
4) Θα σχολιάσω και το 1δις $ των MMSC σε σχέση με τον κοντινό ανταγωνισμό και όχι την Bellara που είναι σίγουρα άλλη κατηγορία σε ικανότητες.
H Gowind των 2700 τόννων (32 ESSM +Exocet MM40 Block III, CAPTAS-2 +τορπίλες, RAM) και των 375 εκατ.€/μονάδα, σύνολο 750 εκατ. για 2 σκάφη για τους εμιράτους-ΗΑΕ .
https://www.ptisidiastima.com/uae-gowind-ciws/
https://www.ptisidiastima.com/essm-with-setis-for-uae-gowind/
Πόσο πολύ περισσότερο θα αξίζει η MMSC για ν’ κοστίζει 2-3 φορές περισσότερο ?
Αν πάλι είναι να της βάλουμε μόνο 16 SM-2 με το radar που προορίζεται να έχει , δεν σκεφτόμαστε καλύτερα αναβάθμιση των ΜΕΚΟ με ανάλογη διαμόρφωση πολύ πιο οικονομικά ?
5) Επειδή οι ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται πολλές φορές στη ζωή, αυτή που φαίνεται με τα RAFALE (στην ΠΤΗΣΗ είμαστε έτσι ?) δεν πρέπει να χαθεί για την ουσιαστική ποιοτική ενίσχυση της ΠΑ. Πρέπει πρώτα να διασφαλίσουμε αυτό και μετά όλα τ’ άλλα. Και για την καλύτερη κάλυψη του ΠΝ αυτό.

Manosss
Active Member
Manosss (@manosss)
1 month ago

Γιατη να τα παρουμε οταν δεν υπαρχει περιπτωση υπο τις παρουσες συνθηκες οι Αμερικανοι να μας δινανε αδεια να ανοιξουμε πυρ με εναν τετοιο πλοιο εναντιον των Τουρκων,,,,συνεπως τσαμπα τα λεφτα…..οταν οι Γαλλοι αλλαζουν τροφοδοσια για απαρτια του SCALP NAVAL ωστε να μην τα προμηθευονται απο τους Αμερικανους και υποκεινται σε περιορισμους θα πρεπει και η Ελλαδα να προμηθευτει οπλα τα οποια οι Αμερικανοι δεν μπορουν να πειορισουν την χρηση τους….εκτος αμα παρουμε τα TICO μονο για να κανουν βολτες στο Καστελλοριζο,

George
Trusted Member
George (@george)
1 month ago
Reply to  Manosss

Σε κάτι παραπάνω από επικούμβηση αν έχεις ΤΙCO με SM-2 που έχουν λοκάρει α/ε της TAF μάλλον δεν θα ζητήσουν άδεια
Θα είναι κάτι σαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς στη Λονδίνο όταν το Big Ben χτυπάει μεσάνυχτα ένα πράμα…

Kostas81
Trusted Member
Kostas81 (@kostas81)
1 month ago

No this is not a solution. The ships are very expensive to operate and maintain and they need very large crews. And I don’t believe the U.S will provide them either way. America will not give such a high profile weapon to Greece especially during a time of crisis with Turkey for fear of offending the Turks.
The solution to Greece’s needs for AAW frigates are the Danish Iver Huitfeldt. Install Sylver launchers instead of the Mk41 VLS and equip it with Aster 15 and 30 and later perhaps SCALP Naval. Brand new, low cost, smaller crew and capable of all the missions the HN needs. They could replace 1:1 the S type with Iver’s for probably less than what 2 FDI’s cost.

Mikkan
Member
Mikkan (@mikkan)
1 month ago
Reply to  Kostas81

Σε αρκετά κομμάτια έχεις δίκιο
Και οι απόψεις σου αρκετά σωστές αλλά υπάρχει και οι πολιτικές συμμαχίες και πολιτικά συμφέροντα σε μια απόφαση αγοράς φρεγατών
Για τα τικο
Άλλες οι ανάγκες του αμερικανικού ναυτικού όταν κάνει περιπολίες 6- 10 μήνες και επίσης άλλη η μισθοδοσία των αξιωματικών
Πιστεύω και ελπίζωτο υπουργείο μας να τα γνωρίζει καλύτερα αυτά από εμάς

Dimitris
Active Member
Dimitris (@dimitris-3)
1 month ago

Τέτοιο όγκο πυρός δεν τον βρίσκει κάποιος εύκολα. Αν μας τα δίνουν θα έπρεπε να τα πάρουμε χθες. Ναι, έχουν κόστος. Αλλά είναι game changer. Και μας δίνουν κάτι ακόμα πιο ακριβό από την δυνατότητα εκτόξευσης SM-2. Χρόνο. Χρόνο για να μπορέσουμε να κάνουμε όποια προμήθεια κύρια ς μονάδας θέλουμε χωρίς βιασύνη. Και ο χρόνος μεταφράζεται πάντα και σε χρήμα. Νομίζω πρέπει να τα πάρουμε.

Mikkan
Member
Mikkan (@mikkan)
1 month ago
Reply to  Dimitris

Απλώς !!
Απόλυτος σωστός
Με λίγα λόγια πολύ ουσία

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago

Η ενδιάμεση λύση των Γάλλων είναι 8 Rafale hot transfer(+10νεα με προτεραιότητα στην γραμμή παραγωγής), 1 Fremm leasing με option αγοράς, πιστοποίηση του exocet στα 2005 με ταυτόχρονη επαναπιστοποιηση και αναπλήρωση exocet.
Η παραγγελία θα είναι 2+2 BelHN και μελλοντικά +1 μεταχειρισμένη Fremm.

Last edited 1 month ago by shellidoucette
ANDREW
Trusted Member
ANDREW (@andrew)
1 month ago
Reply to  Kostasmel

Καλημέρα. Πηγή πληροφορίας;

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Ευσεβείς ποθοι φίλε.
Θα μπορούσε όμως

Kostasmel
Member
Kostasmel (@kostasmel)
1 month ago
Reply to  ANDREW

Τελικά από ότι φαίνεται έπεσα έξω στις Fremm,θα είναι 2 αντί για μια….

nigozs
Trusted Member
nigozs (@nigozs)
1 month ago

Η πρόκληση συζητήσεων στο διηνεκές μάλλον είναι θεμιτές, τελικά, ώστε να διατηρούν ψηλά το ενδιαφέρον αναγνωστών και να προκαλούν τα πολυπόθητα σχόλια στα εκάστοτε αρθρα.
Νομίζω ότι η Π&Δ έχει υπερ- εξαντλήσει το συγκεκριμένο θέμα με πολλά σχετικά άρθρα.
Συμφωνώ ότι η επανάληψη είναι μητέρα της γνώσης αλλά το έχετε κάνει λύσσα το θέμα.
Με κάθε σεβασμό.

Last edited 1 month ago by anneu9046217878
Berserker
Berserker (@berserker)
1 month ago

Μικρό ιστορικό σημείωμα, φαινομενικώς και μόνον άσχετο με τα Tico:
Στον, εκ των ιδρυτών της Β’ Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ευφυή, πραγματικό αντιρατσιστή και εξαιρετικό ρήτορα Αύγουστο Μπέμπελ (August Bebel, 1840 – 1913) αποδίδεται μεταξύ άλλων το «Ο αντισημιτισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων».
Πολλά χρόνια αργότερα, ο Jacques Julliard, ένας άνθρωπος που άφησε εποχή στη Γαλλία ως ιστορικός, συγγραφέας αλλά και ως διαμορφωτής γνώμης – ήταν επί …40 έτη μόνιμος συνεργάτης του σοσιαλδημοκρατικού και πολύ σοβαρού Le Nouvel Observateur – τροποποίησε τον Μπέμπελ λέγοντας το μνημειώδες «Ο αντιαμερικανισμός είναι ο σοσιαλισμός των ηλιθίων».
Επιστρέφοντας στις Tico θα ήθελα να θέσω το ερώτημα: γιατί τα άρθρα για τα «ψώνια» είναι τα πλέον – μακράν – δημοφιλή; Ενώ τα ιστορικά τα λιγότερο;

chriss8
Noble Member
chriss8 (@chriss8)
1 month ago
Reply to  Berserker

Απλώς… λιτός… Μπερζερκικός

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago

Κανονικά θα έπρεπε να έβαζα ένα κείμενο την πέμπτη-έκτη συνέχεια προδιαγραφές μάχης πολεμικού πλοίου αλλά δεν το έκανα χθες!
Αν θέλετε σας το βγάζω άχρηστο σε περισσότερα από 10 σενάρια πολέμου ίσως και ακόμα παραπάνω.
Τι την θέλετε αυτήν την σαβούρα αγαπητή Πτήση;
Θα μας βοηθήσει να υπερασπίσουμε το Καστελόριζο; Να γελάσω ή να κλάψω!
Πως θα το κάνει αυτό δεν μας είπατε; Δεν το διάβασα στο άρθρο σας και λυπάμαι για αυτό!
Θα επιμείνω πως θα βοηθήσει στην υπεράσπιση του Καστελόριζου και με τι;
Θα ρίξει πυραύλους σε αεροπλάνα που δεν θα τα δει;
Πως αμφιβάλλετε για αυτό που γράφω; Αν αμφιβάλλετε δεν ξέρετε ούτε από γεωγραφία ούτε από της δυνατότητες των ραντάρ, ούτε από αεροπορικές τακτικές επίθεσης.
Θα ρίξει με τα πυροβόλα για να υπερασπίσει το νησί και θα του ρίξουν ότι έχουν και δεν έχουν οι απέναντι ακόμα και με τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών.
Αμφιβάλλετε για αυτό;
Τι θα κάνει τον υπέροχο στόχο για να τον βυθίσουν οι Τούρκοι; Και μην μου γράψετε πως έχουν ελάχιστο βεληνεκές τα 5 χιλιόμετρα οι πύραυλοι SM-2 γιατί θα σας ρωτήσω σε ποιο ύψος και δεν θα ξέρετε να απαντήσετε.
Εδώ δεν ξέρετε πόσος χρόνος απαιτείται, από την στιγμή που θα μπει στην εμβέλεια του ραντάρ το εχθρικό αεροσκάφος ή ένας πύραυλος επιφανείας μέχρι την εκτόξευση του πυραύλου SM-2! Ναι μωρέ ένα κουμπάκι πατάς σιγά το δύσκολο!
Να μην γράψω μέχρι αύριο δεν κάνουν για εμάς γιατί δεν το καταλαβαίνεται δεν μπορώ να το κατανοήσω.;
Μια απάντηση δεν βλάπτει παρακαλώ!

ptisidiastima
ΠΤΗΣΗ
1 month ago
Reply to  Mikros-hroas

Πείτε μας ακριβώς τι θέλετε να γράψετε

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Δεν έχετε διαβάσει σε συνέχειες της προδιαγραφές μάχης πολεμικού πλοίου που κάθε πλοίο βγαίνει άχρηστο για το αιγαίο, εκτός από μια μεγενθυμένη έκδοση του ιταλικού αντιτορπιλικού με οπλισμό ένα πυροβόλο των 127 χιλιοστών, τρία των 76 χιλιοστών και 4 μιλένιουμ των 35 χιλιοστών.
Αυτά τα πλοία δεν κάνουν για εμάς τι άλλο να γράψω;
Δεν θέλουμε πλοία για την ανοικτή θάλασσα αλλά για το αιγαίο.
Δεν θα βγουν να πολεμήσουν οι Τούρκοι στην ανοικτή θάλασσα.
Δεν θέλουν να χωρίσουν τον στόλο τους σε περισσότερα από δυο μέρη.
Ένα αεροπλάνο μπορεί να πλησιάσει από χαμηλό ύψος και να βομβαρδίσει το Καστελόριζο, αφού καλύπτεται πίσω από τον όγκο του νησιού πως θα το δει το ραντάρ του πλοίου;
Τα ελικόπτερα πως θα τα δεις;
Τα φουσκωτά πως θα τα δεις;
Τα πυροβόλα πως θα τα δεις;
Τα μικρά σκάφη των τούρκων με τους 4 μικρούς πυραύλους εναντίων πλοίων,
αν σου βγουν τρία από αυτά και σου ρίξουν 8-12 πυραύλους με τι θα τους αντιμετωπίσεις;
Να δεις πυραύλους με χαμηλό RCS το 1/5 από τους SS-15TT και υπέρ διπλάσια εμβέλεια να δω τι θα κάνουν τα υπέρ σύγχρονα οπλικά συστήματα.
Πόσο μάλλον ένα παλιό πλοίο.
Τι περισσότερες πιθανότητες νομίζετε πως έχει εν σχέση με της S Έλλη-Λήμνος;
Τα πλοία δεν είναι κινητά συστήματα πυραύλων που τα βάζεις σε προκαθορισμένες θέσεις για να καλύπτουν ΑΑ το αιγαίο. Τα περάσματα είναι μικρά και οι ενέδρες πολλές όπως και οι προσβολές από μακριά ή κοντά με πυραύλους.

Mikkan
Member
Mikkan (@mikkan)
1 month ago
Reply to  ΠΤΗΣΗ

Ήθελε και αυτός να πει κάτι
Μπορεί
Δεν μπορεί??)))

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago
Reply to  Mikkan

Αν διαφωνείς γράψε τα σημεία που διαφωνείς είναι πολύ απλό.
Σε καμία περίπτωση δεν θα βάλουμε τα TICO στην Ανατολική Μεσόγειο, να κάνουν την δουλειά για τα οποία τα σχεδίασαν οι Αμερικάνοι.

zap
Active Member
zap (@zap)
1 month ago
Reply to  Mikros-hroas

Ειναι εκπληκτικο που ολα αυτα τα σκεφτηκατε εσεις αγαπητε -που δεν εχετε και πιεση να χασετε την δουλεια σας ας πουμε- και δεν τα σκεφτηκαν οι αμερικανοι που το χρησιμοποιουν τοσα χρονια. και οχι μονο δεν τα σκεφτηκαν, σχεδιασαν και τα ΑΒ που πανω κατω ιδιες δυνατοτητες εχουν και γεμισαν το ναυτικο τους με δαυτα.

Mikros-hroas
Active Member
Mikros-hroas (@mikros-hroas)
1 month ago
Reply to  zap

Οι Αμερικάνοι τα σχεδίασαν για πόλεμο στην ανοικτή θάλασσα για συνοδεία αεροπλανοφόρων με τα τότε πλάνα με ικανή συνοδεία φρεγατών γύρω τους.
Για την δουλειά που μου λες πως δεν έχω πίεση για να την χάσω και δεν την σκέφτηκαν οι Αμερικάνοι που τα σχεδίασαν όταν υπήρχε ακόμα η USSR και ο ψυχρός πόλεμος.
Τα σχεδίασαν για πόλεμο στην ανοικτή θάλασσα τι δεν καταλαβαίνεις;
Με πυραύλους SM-2 των 75 χιλιομέτρων τι να τα κάνεις;
Για το F-35 έχω απαντήσει από το 2008 θα σου δείξω και τα γραπτά κείμενα με την ημερομηνία αν θες. Αυτοί όμως που είχαν την πίεση και θα έχαναν την δουλειά τους γιατί το έβαλαν σε αεροσήραγγα στα τέλη του 2015 με πλήρη παρουσία Η/Μ φορτιού για πρώτη φορά;
Θα το ξανά γράψω για τελευταία φορά για να τα βάλεις κάτω από την Κρήτη, ή ανατολικά της Κρήτης και σε απόσταση 70 μιλίων από της ακτές της Τουρκίας μια χαρά είναι αλλά θέλουν και δυο πλοία συνοδείας.
Αν τα βάλεις εκεί έχεις 6 πλοία μείον στο αιγαίο όμως θα γίνει ο πόλεμος.
Στο αιγαίο ότι πλεονεκτήματα έχουν μειώνονται αισθητά ή εξαφανίζονται τελείως.

Tasos96
Active Member
Tasos96 (@tasos96)
1 month ago

Τα Tico είναι μια λύση ανάγκης που αν έρθουν θα μας εξασφαλίσουν χρόνο για την ανανέωση του ναυτικού στα επόμενα 15 χρόνια και σε αυτό θα πατήσουν οι Αμερικάνοι για να μας φορτώσουν 4 κονσερβοκούτια MMSC με οπλισμό κορβέτας (με 16 Mk41 vls και άλλες σημαντικές ελλείψεις δεν μπορώ να την δω αλλιώς ότι και να λένε). Επίσης τα Tico έχουν και πολλά κρύφα κόστοι λόγω της μεγάλης παλαιότητάς τους για υποστήριξη και περιορισμένη διάρκεια ζωής. Κάπου είχα διαβάσει ότι το ραντάρ τους λόγω μεγάλης παλαιότητας βγάζει προβλήματα και χρειάζεται πολύ συχνές συντηρήσεις ακομά και εν πλω. Το θεωρώ επίσης και μεγάλη πιθανότητα αφού αλλάζουν την ισοροπία δυνάμεων άρδην υπέρ μας ότι 2-3 χρόνια μετά την παραχώρηση του 1ου σε μας οι φίλοι και σύμμαχοι μας Αμερικανοί θα προτείνουν στην Τουρκία παραχώρηση και σε αυτούς για να επανέρθει η ισοροπία.
Μην παρεξηγηθώ τα Tico είναι πανίσχυρα πλοία αλλά δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους Αμερικανούς οι οποίοι είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν την Τουρκία σε ότι και να κάνει και εμείς δεν έχουμε πάρει κανένα αντάλαγμα που είμαστε τα καλά παιδιά της γειτονιάς παρά μόνο κούφιες δυλώσεις και μια βυθοκόρο.

Last edited 1 month ago by Tasos96
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...
- Advertisement -

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Τα Mirage 2000-5Mk2 επιστρέφουν στον αέρα, σύντομα οι διαθεσιμότητες στο 100%

106
 Όπως αποκάλυψη προχτές και ο ΥΕΘΑ στη Βουλή, η 114 ΠΜ έχει γίνει αποδέκτης ποσοτήτων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5Mk2. H...
- Advertisement -
Card image

October 2020

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2020 February

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2015 October 2015 #353

Αγορά

Related News

Γερμανία: Οι Πράσινοι θέλουν να σταματήσουν το πρόγραμμα των τουρκικών υποβρυχίων!

Με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο, το γερμανικό κόμμα των Πράσινων επιθυμεί να σταματήσει το πρόγραμμα κατασκευής των έξι υποβρυχίων Type...

Πολύ κοντά στην απόφαση για Νέες Φρεγάτες και τον Εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης του ΠΝ στη μεταπολεμική του ιστορία

Περισσότερα για το θέμα στο τεύχος της "Πτήσης" ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020, κοντά σας την Τρίτη 03-2020 Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που έχουμε συγκλίνουν όλες στο γεγονός ότι...

Οπτικό Υλικό από τις Εκδηλώσεις στο Πλαίσιο Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου

https://www.youtube.com/watch?v=zmXZ9lxrcFwhttps://www.youtube.com/watch?v=0XFDDsYGEs4https://www.youtube.com/watch?v=0iKYVHcJHrU