29.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021
- Advertisement -

ΑΠΟΨΗ: Τα καταδρομικά Ticonderoga που αποσύρει το USN, μπορούν να προσφέρουν στο ΠΝ; κι αν ναι, με τι τίμημα;

- Advertisement -

Η “απλή” είδηση που γράψαμε στο site μας πριν λίγες μέρες, πως το Αμερικανικό Ναυτικό σκοπεύει να αποσύρει “πρόωρα” 6 από τα 22 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga, άναψε “φωτιές” στα σχόλιά μας. Οι αναγνώστες μας πραγματικά εξέφρασαν κάθε δυνατή άποψη σχετικά με το θέμα, που φυσικά δεν ήταν άλλο από την πιθανότητα απόκτησης κάποιου ή κάποιων εκ των καταδρομικών από το ΠΝ. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο, που πραγματικά αποφασίσαμε να γράψουμε μερικές από τις δικές μας απόψεις επί του θέματος. Αυτό ήταν το πρόσφατο δημοσίευμά μας, που μάλλον προκάλεσε “πανικό”. Και η αλήθεια είναι πως το γράψαμε προσεκτικά, προκειμένου να αποφύγουμε σύνδεση με την Ελλάδα.

Προς πρόωρη απόσυρση 6 καταδρομικά κλάσης Ticonderoga

Πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι τα 6 Ticonderoga δεν αποσύρονται τελικά “πρόωρα”, αλλά όπως παρατήρησε και ο @d_mitch (navalanalyses.com), αποσύρονται τελικά στο χρονοδιάγραμμα που προβλεπόταν. Πότε άλλαξε το χρονοδιάγραμμα; μα με τον Τραμπ, που θέλησε να φτιάξει ένα Ναυτικό 355 πολεμικών πλοίων, και άρχισαν μάλιστα να κυκλοφορούν και “γελοία” σενάρια επαναφοράς σε υπηρεσία φρεγατών O.H. Perry, ακόμη και παλιών Ticonderoga με τον παλιό διπλό εκτοξευτή Mk26 (γιατί σε υπηρεσία είναι τα πιο σύγχρονα και ικανά με τους εκτοξευτές Mk41). Τα παλιά όμως καταδρομικά είναι τόσο παρατημένα, που ευκολότερα ξαναγυρίζει σε υπηρεσία το Αβέρωφ από ότι αυτά…

Πάμε τώρα πάλι στα “δικά μας”. Έχουμε τρομερή ανάγκη από μεταχειρισμένα πλοία. Το ΠΝ, μετά την αγορά των μεταχειρισμένων φρεγατών S από την Ολλανδία, δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει άλλα πλοία από δεύτερο χέρι. Οι πιεστικές όμως ανάγκες, ίσως οδηγήσουν το ΠΝ σε τέτοιες λύσεις, όπως θα ήταν οι Adelaide. Λογικά, για μεταχειρισμένο υλικό, η λογικότερη πηγή θα ήταν η μεγαλύτερη πολεμική μηχανή του κόσμου, οι ΗΠΑ. Τόσα και τόσα μεταχειρσμένα έχουμε πάρει, δεν υπάρχε και κανά βαποράκι για εμάς;

USN: Επαναφορά O.H Perry σε υπηρεσία χωρίς εκσυγχρονισμό

Δυστυχώς όχι. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πλοία στο “νούμερό” μας. Οι φρεγάτες, οι O.H.Perry, όταν μας τις χάριζαν, τις κοιτούσαμε στα δόντια. Τώρα, το Αμερικανικό Ναυτικό τις τελευταίες τις έχει μετατρέψει σε ΠΑΘ, ενώ κάποιες λίγες, που βρίσκονται σε καθεστώς αποθήκευσης για παραχώρηση σε άλλα ναυτικά, χρειάζονται ένα απόθεμα Standard SM-1 που απλά … δεν υπάρχει! Άσε που τελικά το ΠΝ δεν φαίνεται να “πολυθέλει” τα πλοία, αλλιώς θα έπαιρνε και τις -πολύ ανώτερες και εκσυγχρονισμένες- Adelaide.
Κρυφός, διακαής πόθος, είναι τα αντιτορπιλλικά Areligh Burke Flight I (ΑΒ). Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ελλάδα ζήτησε ΑΒ, ή έστω υπονόησε πως ζητάει, για το Πολεμικό Ναυτικό. Το ραντάρ του ΑΒ έχει σημαντικές δυνατότητες ακόμη και εναντίον στόχων Stealth, και ίσως ήταν λύση όχι μόνο για την μαχητική ισχύ του ΠΝ, αλλά και για την αντιμετώπιση των τουρκικών F-35! Τα έχουμε γράψει, ας μην γίνουμε και πάλι κουραστικοί.

H λύση στα F-35 είναι μήπως η απόκτηση Arleigh Burke για το ΠΝ;


Το θέμα είναι πως το USN πιο εύκολα θα μας δώσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, από το να μας δώσει κάποιο από τα ΑΒ. Τα ΑΒ είναι το πλέον πολύτιμο πλοίο, ένα σκάφος που μπορεί να κάνει τα πάντα, από στρατηγική κρούση, μέχρι αντιβαλλιστική άμυνα. Δεν υπάρχει κάποια λογικοφανής αιτία, με βάση την οποία θα πάει το Πεντάγωνο στο Κογκρέσο και θα ζητήσει την παραχώρηση πανάκριβων πλοίων στην Ελλάδα. Δηλαδή εντάξει, είπαμε, τους δένουμε κάβους στην Σούδα, δεν παραχωρήσαμε κανά νησί!
Αυτό που είχαμε γράψει πριν κάποιους πολλούς μήνες, ήταν πως αργά ή γρήγορα το USN θα έπρεπε να αποσύρει τα παλαιότερα από τα καταδρομικά κλάσης Ticonderoga. Όσοι θυμούνται, έχουμε κάνει μια αρκετά μεγάλη ανάλυση για το θέμα. Όσοι δεν την είχαν διαβάσει τότε, προτείνουμε να το κάνουν τώρα. To άρθρο μπορείτε να το βρείτε παρακάτω.

Το 2020 παροπλίζονται τα πρώτα Ticonderoga (Mk41 VLS), παράθυρο ελληνικού ενδιαφέροντος;


Αν ξεπεράσουμε το αρχικό σοκ, ας δούμε μερικά προβλήματα, ερωτήσεις αλλά και λύσεις και απαντήσεις. Καταρχάς, όπως τονίζουν πολλοί, κι όχι άδικα, τα πλοία είναι κυριολεκτικά “τεράστια”. Μιλάμε για κανονικό καταδρομικό, με εκτόπισμα 10.000 τόνων. Δηλαδή, για να καταλάβουμε, είναι πρόβλημα οι 9.600 τόνοι και δεν είναι οι 8.300 των ΑΒ; Την διαφορά του κανονικού από το τεράστιο την ορίζουν 1.300 τόνοι; Δεν ρωτάμε κακοπροαίρετα, απλά όσοι είναι υπέρ των ΑΒ, απλά ας μην “γκρινιάζουν” (ευγενικά το λέμε) για τις διαστάσεις των Ticonderoga. Και στην τελική, έχει προσέξει κανείς το εκτόπισμα των AAW φρεγατών; θυμάται κανείς το εκτόπισμα των FREMM;
Ποια θα είναι η βάση τους; αναμφίβολα δεν χωράνε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας. Προφανώς, αυτό είναι πέρα από κάθε συζήτηση. Χωράνε όμως μια χαρά στον Ναύσταθμο της Σούδας. Και μάλιστα, αν αποκτήσουν βάση εκεί, θα είναι πιο κοντά στις περιοχές ενδιαφέροντος της Ανατολικής Μεσογείου που τόσα θα έχουν να προσφέρουν.

Πόση “άμυνα” θα υπάρχει στις συζητήσεις Τσίπρα-Τραμπ;


Ποτέ άλλοτε το ΠΝ δεν είχε τέτοιο πλοίο, μετά το Αβέρωφ. Λάθος. Το ΠΝ είχε μεταπολεμικά ένα καταδρομικό 10.600 τόνων, το περίφημο Έλλη (2ο πλοίο με αυτό το όνομα, η Kortenaer με το ίδιο όνομα είναι το τρίτο). Το Έλλη (2) ήταν το πρώην ιταλικό καταδρομικό Ευγένιος της Σαβοίας, που δόθηκε σαν πολεμική αποζημίωση στην Ελλάδα, και πήρε το όνομα του άνανδρα τορπιλλισμένου Έλλη, που χάθηκε ανήμερα του 15αύγουστου μέσα στο λιμάνι της Τήνου.
Το Έλλη φυσικά είχε σαν βάση το Ναύσταθμο της Σούδας, και ήταν ένα υπέροχο πλοίο, ταχύτατο, πανίσχυρο, που όμως είχε μια πολύ ακριβή συντήρηση για τις δυνατότητες της τότε μεταπολεμικής Ελλάδας. Το πλοίο ήρθε το 1950, αλλά υπηρέτησε μέχρι το 1965. Υψηλών προδιαγραφών, με ανάγκες όμως σε καύσιμο που μπορούσαν να συγκριθούν μόνο με την κατανάλωση όλου του υπόλοιπου στόλου αθροιστικά!
Τώρα, ας επιστρέψουμε στην σύγχρονη εποχή και στα Ticonderoga. Τα Tico είναι πραγματικά πανάκριβα πλοία, και στην απόκτηση αλλά και στην χρήση. Είναι όμως πανίσχυρα, με 122 κελιά πυραύλων αντί για 96 των ΑΒ, με 2 ελικόπτερα, δυο πυροβόλα των 127 χιλιοστών κοκ. Τώρα, ας υποθέσουμε πως οι ΗΠΑ μας τα παραχωρούν. Τι κόστος θα είχε η “παραχώρηση”; Μπορεί ένα πλοίο αξίας δις δολαρίων, να παραχωρηθεί ακόμη και στην περίπτωση που διαφορετικά θα διαλυόταν;

Στον καιρό του Μητσοτάκη


Τα πλοία διατηρούνται πλήρως επιχειρησιακά μέχρι την τελευταία στιγμή, τουλάχιστον στα περισσότερα ναυτικά του κόσμου. Αν οι ΗΠΑ αποσύρουν κάποια από αυτά, τα πλοία θα διαλυθούν, και τα υλικά τους, όπλα, ηλεκτρονοικά θα διατεθούν σαν ανταλλακτικά για την συντήρηση των υπολοίπων Ticonderoga σε υπηρεσία. Δηλαδή, ακόμη και τα προς διάλυση πλοία, έχουν κόστος, κυρίως των μέσων που έχουν επάνω τους (ανταλλακτικά, ηλεκτρονικά, όπλα), αλλά και του μετάλλου.
Ας υποθέσουμε όμως, πως οι ΗΠΑ, σε μια long-term συμφωνία για την Βάση της Σούδας (αυτή που κάνει εδώ και αρκετά χρόνια καμία ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει), πείθει το Κογκρέσο και μας παραχωρεί δυο καταδρομικά κλάσης Ticonderoga. Έχουν όμως αξία για το ΠΝ, και θα αξίζουν τις “θυσίες” που θα κάνουμε γιαυτά;
Πλάκα κάνουμε, έτσι; καθόμαστε και αναρωτιόμαστε αν αξίζει τον κόπο να ενισχύσουν καταδρομικά Ticonderoga το ΠΝ… Μάλιστα, ποια είναι η εναλλακτική μας; οι μη εκσυγχρονισμένες S; κάποιο άλλο πλοίο; περισσότερες Super Vita που θα μπουν σε υπηρεσία όταν αποσύρονται τα αεροπλανοφόρα κλάσης Ford; Μήπως κανένα καταδρομικό κλάσης Moskva, που θα προσπαθήσουν να μας πουλήσουν οι σανοπωλητές;
Μιλάμε για ένα πλοίο, που μπορεί να πλησιάσει ένα νησί του Αιγαίου, και μόνο του, να το σώσει από μια αποβατική ενέργεια, απλά και μόνο με τα όπλα του. Θα το καλύψει με την ομπρέλα των SM-2, θα αυτοπροστατευθεί με τους ESSM, θα κονιορτοποιήσει τα αποβιβαζόμενα τμήματα με τα δύο πυροβόλα των 5 ιντσών. Θα κάνει κρούση ακριβείας με τα MH-60R(και τουςHellfire), θα κρατήσει σε απόσταση τον εχθρικό στόλο με τους Harpoon. Κι όλα αυτά, μόνο του. Βάλτε τώρα στο “νησί”, το Καστελλόριζο, και αν βγάλετε από την εξίσωση ένα πλοίο σαν το Ticonderoga, ας βρει κάποιος άλλον τρόπο να “σώσει” το νησί.
Αν μας δώσουν Ticonderoga οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και με τα δυο χέρια.
Ή μήπως όχι;

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/[email protected]/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

Για να δούμε τι λένε όσοι δεν συμφωνούν…
Έχουν συστήματα που δεν γνωρίζει το ΠΝ. Τι δεν γνωρίζει το ΠΝ, εκτός ίσως από το προηγμένο ραντάρ; τους LM2500; τα όπλα του (αν εξαιρέσουμε τους SM-2, όλα τα άλλα υπηρετούν στο ΠΝ); τις διαδικασίες που είναι οι κλασικές που συναντάμε στα περισσότερα πλοία του ΝΑΤΟ; Όχι, θεωρούμε πως τα στελέχη του ΠΝ μπορούν να βάλουν σε υπηρεσία τα πλοία σχετικά άμεσα, αρκεί όμως να έχουν την απαραίτητη υποστήριξη (ροή ανταλλακτικών για τα πλοία).
Θέλουμε να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις. Καταρχάς, όπως είπαν και κάποιοι αναγνώστες μας, η υπόθεση των Adelaide ναυάγησε γιατί δεν είχαμε χρήματα να αγοράσουμε 64 Standard SM-2. Έχουμε λεφτά για να αγοράσουμε τους τουλάχιστον 64 SM-2 που χρειάζεται κάθε Ticonderoga; Γιατί δεν θα βάλουμε μόνο SM-2, αλλά και ESSM, VL-ASCOC, και ότι άλλο μπορεί να ρίξει ο καλός μας Mk41.
Επίσης, τα πλοία αυτά δεν θα πλέουν συνεχώς. Θα βρίσκονται δεμένα και στον Ναύσταθμο. Πως θα παίρνουν ηλεκτρική ενέργεια; από τις ηλεκτρομηχανές τους; ή επιτέλους θα φτιάξουμε υποδομές στους Ναυστάθμους που θα δίνουν ρεύμα στα πλοία, και δεν θα χρειάζεται να λειτουργούν οι γεννήτριες των πλοίων 24/7;

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί η Ρωσία είναι πλέον ο στενότερος σύμμαχος της Τουρκίας και εξελίσσεται σε εχθρό της χώρας μας


Θέλουν πολύ πλήρωμα. Πράγματι θέλουν, ειδικά σε αμερικανική υπηρεσία, όταν τα πλοία πρέπει να περάσουν μήνες στους ωκεανούς, προστατεύοντας τις ομάδες μάχης των αεροπλανοφόρων. Προφανώς λοιπόν στελεχώνονται με 330 άτομα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το ΠΝ δεν θα μπορούσε να βγάλει τις αποστολές του με λιγότερα. Άλλωστε οι αυτοματισμοί στα πλοία αυτά είναι πολύ πιο προηγμένοι από τις φρεγάτες S.
Έχουν προβλήματα με ρωγμές, ενώ δεν μας αρέσει η αλουμινένια υπερκατασκευή. Εντάξει, τα πλοία, ειδικά το πρώτο Batch είχε διάφορα προβλήματα, που λύθηκαν σταδιακά. Αλλά δεν θα τα είχαν οι ΗΠΑ να προστατεύουν ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων, αν τα πλοία ήταν για “πέταμα”. Εντάξει, ας μην το παρακάνουμε!
Πάμε στο δια ταύτα. ΑΝ, και λέμε με προσοχή ΑΝ, για κάποιον μαγικό λόγο οι ΗΠΑ μας δώσουν τα πλοία ΔΩΡΕΑΝ, τότε η ζυγαριά γέρνει προς να τα πάρουμε. Προφανώς θα μας δοθούν as is, where is, και θα πρέπει να τα φέρουμε Ελλάδα. Επίσης, θα πάρουμε ίσως κάποιο παλαιότερο απόθεμα πυραύλων SM-2, που θα συμπληρώσουμε με νεότερη αγορά. Απλά στην περίπτωση αυτή, ξεχνάμε οτιδήποτε άλλο, κυρίως γαλλικό, μένουμε “δεμένοι” στο αμερικανικό άρμα, και τα όπλα των Ticonderoga, μετά την απόσυρσή τους κάποια στιγμή στα τέλη της μεθεπόμενης δεκαετίας, θα περάσουν σε κάποια σύγχρονη φρεγάτα AAW, όπως τώρα οι Αυστραλοί περνούν τα όπλα των Adelaide στα Hobart.

“Ρωσία και Τουρκία θα μπορούσαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο από κοινού ανάπτυξης αεροσκάφους 5ης γενιάς”


ΑΝ γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να γράψουμε και για ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Μια παραχώρηση Ticonderoga, θα σήμαινε το απόλυτο “δέσιμό” μας σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Προφανώς, θα έχει υπάρξει και μια υπόσχεση για στενή σχέση ΠΝ και 6ου Στόλου (πχ παραχώρηση ενός Ticonderoga σε αεροπλανοφόρο του 6ου Στόλου σε περίπτωση επιχειρήσεων). Επίσης, ίσως το ΠΝ θα πρέπει πλέον να συμμετέχει και στην αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ (μαζί με έναν φόρτο πυραύλων SM-3) αλλά πέρα από το ΑΝ μπορεί ή θέλει επιχειρησιακά να το κάνει αυτό το ΠΝ, θα ήταν αποδεκτό κάτι τέτοιο; Πως θα το δεχόταν αυτό η ελληνική κοινή γνώμη; Θυμίζουμε πως πολλοί μεγάλωσαν φωνάζοντας κάτι για κάποιους “φονιάδες των λαώνε”! Επίσης, κάποιοι άλλοι δεν ήθελαν πέρσι την δωρεάν στρατιωτική βοήθεια 500 εκ. δολαρίων γιατί ήταν λέει Counter Russian Influence!
H παραχώρηση ενός πλοίου σαν το Ticonderoga, δεν είναι σαν να δίνουν μια φρεγάτα O.H.Perry. To Tico είναι game changer, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα ενός πολέμου, να επηρρεάσει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Ας ξεχάσουμε τα παραμύθια περί αγάπης στην Τουρκία, αν πάρουμε τα Tico, θα είναι γιατί η Τουρκία έχει πλέον περάσει στο ρωσικό στρατόπεδο.
Οι Αμερικανοί βέβαια, με την παραχώρηση των -μάλλον δυο- Ticonderoga (προφανώς δεν θα αντέχαμε να συντηρούμε πάνω από δυο), θα έβαζαν once and for all, το ΠΝ και την Ελλάδα κάτω από την αμερικανική αμυντική ομπρέλα. Ξεχνάμε τα γαλλικά πλοία, και τα επόμενα πλοία, που θα αντικαταστήσουν τις S αλλά και τις ΜΕΚΟ200ΗΝ στο μέλλον θα βασίζονται σε αμερικανικά ηλεκτρονικά και όπλα (το σκαρί μπορεί να έρθει από οπουδήποτε).
Φυσικά τα πλοία θα προστάτευαν την Ανατολική Μεσόγειο, και θα έκαναν εκπληκτική “παρέα” στο ισραηλινό και αιγυπτιακό Ναυτικο, προστατεύοντας τον EASTMED, που θα φέρνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, και θα κάνει την ΕΕ να μην εξαρτάται από το ρωσικό ΦΑ. Μήπως όλα αυτά που αναφέρουμε, είναι αρκετά βαριά για την Ελλάδα; Έχουν αντιληφθεί οι αναγνώστες μας πως πλέον δεν είναι πρόβλημα τα μεγάλα πληρώματα ή το κόστος των SM-2;

Μην ξεχνάμε πως έχουν ξεφυτρώσει φιλορωσικά κόμματα, που σιγά σιγά πείθουν πως για όλα τα δεινά μας φταεί η ΕΕ και οι ΗΠΑ, και θα μας σώσει το Ξανθό Γένος. Είμαστε έτοιμοι σαν Ελλάδα να κάνουμε τις επιλογές μας; Θέλουμε το Φυσικό μας Αέριο, το δικό μας και το Κυπριακό να φτάσει στην Ευρώπη, ή προτιμάμε να πουλάνε οι Ρώσοι το δικό τους και το ελληνικό/κυπριακό να αναπαύεται κάτω από τους βυθούς της Μεσογείου; Ψάξτε το, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έχουν αρχίσει τον πόλεμο κατά του EASTMED. Ποιους βολεύει αυτό;

Διαθέσιμο ηλεκτρονικά το Τεύχος 372, Μάιος 2017. Τα πάντα για το Su-30, Arleigh Burke για το ΠΝ, η αλήθεια για την προμήθεια των Leo2HEL


Φύγαμε από την απλή τεχνοκρατική αποτίμηση της ανάγκης αποδοχής των καταδρομικών, που μετά την αποψίλωση από κάθε χρήσιμο, θα παραμείνουν σε κάποιον Ναύσταθμο να σαπίζουν. Μήπως όμως δεν υπάρχει πρόβλημα εκεί, αλλά το πρόβλημα είναι κάποιο άλλο; μήπως απλά εκεί θα κολλήσει το όλο θέμα;
Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως δεν μπορούμε από την μια να αγκαλιαζόμαστε σφιχτά με τις ΗΠΑ, να ζητάμε F-15 και Ticonderoga, και από την άλλη να στηρίζουμε την Βενεζουέλα, και να απελευθερώνουμε δολοφόνους Αμερικανών πολιτών. Από την μια να δρούμε κατά των ΗΠΑ, και από την άλλη να ζητάμε δωρεάν F-35. Να υποστηρίζουν κάποιοι την Ρωσία (και κατά επέκταση την Τουρκία), και μετά να φωνάζουν που δεν παίρνουμε δωρεάν αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ. Ψυχιατρική κι όχι αμυντική βοήθεια μάλλον πρέπει να ζητήσουμε.

Προσοχή, δεν υποστηρίζουμε τις ΗΠΑ ή την Ρωσία. Αλλά όπλα σαν τα Ticonderoga είναι αυτό που λέμε για “μεγάλα παιδιά”. Προφανώς είμαστε δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ, αλλά όταν ζητάμε ένα στρατηγικό όπλο, πρέπει αυτός που θα μας το χαρίσει, να ξέρει που ακριβώς το δίνει.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο ptisidiastima.com εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

112 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
112 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΨΗ:
Να ‘χαμε τι νά’χαμε,
ένα πύργο νά’χαμε,
στην αυλή στο καφενείο,
πάνω στο τεμπελχανείο
και με θέα στο γιαλό,
ζουμ τριαλαρό.

SpaceMan

Δεν θα αναφερθώ στο τεχνικό σκέλος μιας και λέτε τα αυτονόητα. Πάντα θα κοιτάμε στα δόντια τον “γάιδαρο” που θα μας χαρίζουν.
Θα σταθώ στο τέλος που μιλάτε για την παλινδρόμηση στην εξωτερική μας πολιτική (αν υπάρχει τέτοια). Το θέμα εδώ και πολλά χρόνια είναι πως είμαστε πραγματικά ανίκανοι να διαχειριστούμε οποιαδήποτε στάση με συνέπεια στην εξωτερική μας πολιτική και αντί αυτό να μας κάνει προσεκτικότερους στους στόχους που βάζουμε, προσπαθούμε να το παίξουμε Ελβετία σε ένα από τα πιο καυτά σημεία του πλανήτη και ιστορικά αλλά και την στιγμή που μιλάμε.

Αλέξανδρος

βασικά να πούμε ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να γεμίσουμε 122 κελιά , αν μας τα δίνανε ένας αριθμός 16-24 SM-2 και 32 ESSM θα ήταν καλά
αυτό που θέλω να ρωτήσω , αν παραλαμβάναμε τέτοια σκάφη πόσο εφικτό θα ήταν να αφαιρεθούν κάποια από τα κελιά και να τοποθετηθούν σε ΜΕΚΟ στα πλαίσια εκσυγχρονισμού ; δηλ ένα ΜΚ-41 8 κελιών αντί του ΜΚ-48 άμεσα θα διπλασίαζε τον φόρτο των ΜΕΚΟ σε ESSM
πάντως θα πρέπει να δώσουμε πολλά εκατ για τον φόρτο την στιγμή που προφανώς δεν υπάρχουν , αν μας τα δώσουν δωρεάν ναι θα πρέπει να τα πάρουμε

Giorgosmg

Πραγματικά, ένα ανοιχτόμυαλο άρθρο μέσα στη στενόμυαλη πραγματικότητα που ζούμε.

dimitrov

Ναι αλλά εκείνο το ΈΛΛΗ το 2ο πήγε για σκραπ ….. Ενδειτκικό του πως το ελληνικό κράτος αντιλαμβάνεται διαχρονικά την ιστορία του και δη την ναυτική.
Δλδ δεν μπορούσαν να το παροπλίσουν και να το κρατήσουν όπως τον Αβέρωφ? Σύμβολο εν προκειμένω της νίκης επί του Άξονα και ειδικά της Ιταλίας ήταν.
Και διαχρονικό μνημόσυνο για το ΈΛΛΗ το 1ο και τους νεκρούς του.
Ώρες ώρες λέω πάλι καλά που δεν πήγαμε για σκραπ ή στον πάτο(όπως το Άρης) τον Αβέρωφ.

chq

Η Ελλαδα ειναι πλεον ο σημαντικοτερος συμμαχος του Ισραηλ στην περιοχη.Νομιζω λιγοι το εχουν συνειδητοποιησει πληρως τι σημαινει αυτο. Δεν ενδιαφερει τους αμερικανους η μικροπολιτικη μας αλλα η μεγαλη εικονα.Τα γεωστρατηγικα τους συμφεροντα.Αν η Ερντογαν κουνησει οριστικα μαντιλι στη δυση οι ιδιοι θα θελησουν να μας υπερεξοπλισουν για τα δικα τους συμφεροντα στη περιοχη.Γι αυτο και η ελληνικη πλευρα σε καποια θεματα δεν βιαζεται,θεωρει οτι ο χρονος λειτουργει υπερ μας και εναντια στη Τουρκια που βυθιζεται σε κριση.

BC59

Αναφέρετε τα πάντα εκτός από το σημαντικότερο που θα κανονίσει αν πρόκειται για όνειρο ή για πραγματικότητα. Το κόστος λειτουργίας. Τι κόστος λειτουργίας έχει ενα καταδρομικό και αν είναι ανεκτό από τον προυπολογισμό μας σε βάθος δεκαετίας. Αν πχ μια Kortenaer έχει ετήσιο κόστος 5εκ ευρώ, υποψιάζομαι πως ενα Ticonderoga πρέπει να έχει περί τα 20εκ. Δηλαδή αντί να έχουμε 8 φρεγάτες θα έχουμε 2 καταδρομικά. Δεν ξέρω αν αυτό έχει λογική υπόσταση.

evaggelos

tico fun μεχρι αηδιας αλλα αλλο πλοιο επιπεδου που θα κανει δουλεια κ δε θα κλαιουμαι τα λεφτα υπαρχει? κ να εχει κατασκευαστει η fdi ειναι ακομη μακετο.

Dimitris

Το έλλειμμα πολιτικής βούλησης είναι και προφανές και επικίνδυνο. Είναι στο χέρι όλων μας να ψηφίσουμε με αντίστοιχες απαιτήσεις την επόμενη πολιτική ηγεσία του τόπου.

Spirit

Αν μας έδιναν TICΟ, αν μας έδιναν F-15 ή F-22 αντε και κανένα αεροπλανοφόρο, θα ήμασταν υπερδύναμη και μετά ξυπνήσαμε.

Stavrogin

Περίπλοκη η θέση μας. Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις (τέτοιος είμαι) είχαν παραδοσιακά αντιαμερικανικά λόγια και φιλοαμερικανικά έργα. Το δε έργο του να χαράξουμε μια εξωτερική πολιτική 10 ετών, κανείς δε θέλει και μάλλον δεν μπορεί να το παίξει. Μας έχουνε φλομώσει τόσο πολύ στο πίτουρο (λαϊκισμός λέγεται) που και οι ίδιοι δεν ξέρουνε τι να πιστέψουν. Τώρα είμαστε με την Αμερική, καλώς κακώς έτσι είναι, φουλ πανιά λοιπόν για Αμερική, κι αν γίνεται αν το χωράει το μικροσκοπικό καρνέ της εξωτερικής πολιτικής μας και σχέδιο του τι θα κάνουμε όταν η γαλλογερμανική Ευρώπη θα αρχίσει να απομακρύνεται απ το αμερικανικό άρμα γιατί η ευρωπαϊκοτραφής οικονομία δεν γνωρίζω αν συνάδει με την αμερικανοτραφή άμυνα. Από το κατα τα άλλα πλήρες άρθρο σας μου λείψανε τα νούμερα, τα πόσο πάει το μαλλί. τα υπολόγισα εξαιρετικά αυθαίρετα κατ ελάχιστον 2δισ για 2 πλοία x 10 χρόνια χρήσης και έχω την αίσθηση ότι υπήρξα υπεραισιόδοξος, φταίει που υπολόγισα πως η μοτό που καβαλάω στα 14χρόνια της χρήσης μου κόστισε το λιγότερο 2 φορές το κόστος κτίσης.Λες τα tico να βγαίνουν φτηνότερα;

NIKOS

Πτήση δεν ξέρουν να εκτιμήσουν εδώ…τα tico είναι game changer απλά θυμηθείτε και τους βαλκανικούς τη ήταν το Αβέρωφ.
Τέλος αν μας αφήσουν οι αμερικανοί μέχρι το Ιόνιο θα μας φτάσουν…το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν μπορούμε να τα πολυκουναμε καίνε…Τώρα λύση στην άμυνα δεν δίνουν τα πλοία ευτυχώς για μας αλλά συστήματα πολαπλασιαστες ισχύος και τα f 35 !!!τίποτα δεν τα αντιμετωπίζει, οι αμερικανοί αλλάζουν την μορφή του πολέμου…

Cretanmacedonian

Με όλο το σεβασμό προς την πολύχρονη ιστορία του περιοδικού νομιζω ότι το παρόν άρθρο στερείται οποιασδήποτε ρεαλιστικής βάσης.
Οποίος ακόμα δεν βλέπει οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα να αποδυναμώσουν τις ένοπλες δυνάμεις και ιδιαίτερα το ΠΝ είναι είτε αφελής ή δεν θέλει να δει.
Οι ΗΠΑ θα μας πουλήσουν/δώσουν TICO ενώ δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους να μας διευκολύνουν για τις Adelaide.
Οποίος δεν βλέπει τι γίνεται με τις FOS για τα mirage 2000 και τα NH-90 , οποίος δεν βλέπει τι γίνεται με τα OH-58 που έρχονται από Σεπτέμβριο μετά θα ερχόντουσαν τον Μάρτιο και ακόμα δεν ήρθαν δεν θέλει να δει , απλά.
Όσοι θεωρούν τα παραπάνω θεωρίες συνωμοσίας ας δουν μια πρόσφατη συνέντευξη του κ.Μάζη που είπε ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι με ΑΦΟΡΜΗ ένα επεισόδιο το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τον ‘έλεγχο του Αιγαίου!

Aylont

¨Αν μας δώσουν Ticonderoga οι ΗΠΑ, θα πρέπει να αρπάξουμε την ευκαιρία και με τα δυο χέρια…¨. και με τα δύο πόδια θα συμπλήρωνα. Το μοναδικό μέσο με το οποίο μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα αυτονόητα (εδαφικά) και τις επιθυμίες μας (Αν, Μεσόγειος- Κύπρος) στα επόμενα 15-20 χρόνια.
Τα αμερικανά είναι προφανές ότι πάντα ψάχνουν την πλήρη συμμαχική αφοσίωση … αν δεν την έχουν, δεν δίνουν. Αν το παίξουμε και πάλι σαλτιμπάγκοι ανεξαρτησίας (τρομάρα μας) σε εποχή που επιτέλους έχουμε κοινά συμφέροντα (ποτέ άλλοτε δεν είχαμε κάτι τέτοιο) είμαστε άξιοι της μοίρα μας. Από άποψη ιστορικής ανάγνωσης, δεν θα έχουμε καταλάβει για ακόμα μια φορά πως τεκμηριώνονται οι στρατηγικές συνεργασίες για την επιβίωση μας.
Όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Ιούλιο…
Μπράβο ΠΤΗΣΗ συνυπογράφω γραμμή προς γραμμή το κείμενο!

Fingolfin

Να δώσουμε τόσα χρήματα για 2 πλοία που θα κρατήσουμε μέχρι το 2030; Γιατί δωρεάν δε θα τα δώσουν. Επίσης με τί θα γεμίσουμε τα κελιά, με sea sparrow; Προτιμώ συνδυασμό Belharra/Gowind.

Αργύρης Παγγουρέλιας

Αμην στο χερι μας ειναινα πούμε ξεκάθαρα οτι ανηκουμε εις την δυση”Κ.Καραμανλής. ο πρεσβύτερος “

Ted

Πιο κακομουτσούνικο πλοίο από τα Ticonderoga δεν υπάρχει
Από μπροστά φαίνεται σαν τα παλιά σιλό αγροτικού συνεταιρισμού
Πέρα από την πλάκα, θεωρώ εφικτή την απόκτηση τους με ανταλλάγματα, όπως λέτε για συνοδεία αμερικανικών πλοίων σε Μεσόγειο και γιατί όχι και στην Ερυθρά Θάλασσα
Αλλά άμα είναι να παίξουμε μπαλίτσα με τους Αμερικανούς θα πρέπει να είμαστε πραγματικά αποφασισμένοι, χωρίς ηθικούς δισταγμούς περί δικαιοσύνης & ελευθερίας των λαών
Επιπλέον, η εμπλοκή ελληνικών ναυτικών μονάδων σε δράσεις του Νάτο προσφέρει κύρος με σχετικά μικρό κίνδυνο “εμπλοκής”, σε αντίθεση πχ με την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων

Νικολας Μ.

Αναφορά στη Βενεζουέλα επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνεται σε κάθε άρθρο;

zap

Κοιταξτε, ολοι γνωριζουμε οτι σε αυτο το βημα απλα εκφραζουμε καποιες προσωπικες αποψεις. Ειδικα για το ΠΝ ομως που εχει φτασει σε αυτο το δυσκολο σημειο οι αποψεις μας πλεον εχουν γινει κραυγες αγωνιας.
Αληθεια ειναι δεν γνωριζουμε εαν οι ΗΠΑ ειναι προθυμες να μεταφερουν τοσο ισχυρα οπλικα συστηματα στην Ελλαδα. Η προιστορια δεν ειναι με το μερος μας σε αυτο.
Η αληθεια επισης ειναι οτι φτασαμε πολυ κοντα στις κοκκινες γραμμες.
Μια διαπραγματευτικη γραμμη θα ηταν παραχωρηση ολων των διαθεσιμων Tico, as is με δεσμευση μεσω FMS ή παρομοιου μηχανισμου οτι θα αγορασουμε τα απαραιτητα οπλα που για πληρη εξοπλισμο 3 σκαφων σιγουρα υπερκαλυπτουν οποια εσοδα θα μπορουσαν να εχουν απο scrapping.
Το σωστο θα ηταν να προσπαθησουμε να επαναφερουμε σε πληρη λειτουργια 4, μακρα αποθηκευση 2 για ανταλλακτικα κτλ και rotation των 2 με τα αλλα 2 καθε 6 με 8 μηνες.
Εαν ευοδωθει και ενας προγραμματισμος 15 ετιας για καινουργιες φρεγατες τοτε οδηγουμαστε σε εξοικονομηση χρηματων και οχι σπαταλη.
Αυτα ομως δεν πρεπει να τα λεμε εμεις. Αυτα επρεπε να ηταν ηδη ενας διπλωματης και να τα λεει καπου στην Πρωτευουσα των ΗΠΑ.

Βαγγέλης

Έμαθα ότι ο Ψαρογιώργης αλλάζει ψαροκάικο και το παλιό το πουλάει στο Car.gr, μήπως ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό;

sotbak

Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο. Είναι καλό και με ωραίο ύφος.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Οι λόγοι που αναφέρει το άρθρο ως προβληματισμό για να μην τα πάρουμε τα ΤΙΚΟ – ειδικά ως προς το γεωπολιτικό πεδίο, δλδ αν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε κάποιο ρόλο μεγαλύτερο δίπλα στις ΗΠΑ – ΕΙΝΑI ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑ ΤΑ ΔΩΡΊΣΟΥΝ ή ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΟΥΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΤΙΜΗΜΑ οι ΗΠΑ, αν θέλουν να επιτύχουν αυτά που επιδιώκουν στην Αν. Μεσόγειο (κοιτάσματα, ασφάλεια Ισραήλ).
Και είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα παρέχουμε στις ΗΠΑ και για το δικό μας καλό και για το καλό του δυτικού στρατοπέδου…………
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρονται για τη δική μας ασφάλεια. Ενδιαφέρονται πρώτιστα και κύρια για την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ και για τα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου. Τώρα όμως είναι ευκαιρία να το εκμεταλλευτούμε αυτό και να πλειοδοτήσουμε/ρεφάρουμε……(με εννοείτε).
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα πλοία αυτά είναι ανώτερα από κάθε ευρωπαϊκή σχεδίαση, νέα ή παλιά. Εγώ δεν θα μιλήσω για game chαnger (αν τα δώσουν θα είναι υποεξοπλισμένα), αλλά για διατήρηση ισορροπίας, την οποία μόνο με κάτι αντίστοιχο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε…..
Όλοι μας γνωρίζουμε ότι με αυτά προστατεύουμε επαρκώς τη Μεγίστη. Αυτό μας ενδιαφέρει περισσότερο και από τα κοιτάσματα: να μη χάσουμε εθνικό έδαφος. Οι στρατιωτικοί μας – το έχω ξαναγράψει – δεν θα δεχθούν άλλα ΙΜΙΑ………
Αδέλφια, τώρα πρέπει να πιέσουμε τους πολιτικούς μας να ζητήσουν από τις ΗΠΑ τα αυτονόητα….ΤΩΡΑ!!!
ΤΩΡΑ ίσα που προλαβαίνουμε να κρατήσουμε την ισορροπία ναυτικής ισχύος!!! Με 2 ΤΙΚΟ – έστω και υποεξοπλισμένα – ώστε να αποτελέσουν αντίβαρο στις αναρίθμητες ναυπηγήσεις των γειτόνων από τα ανατολικά!!!
ΤΩΡΑ!! ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!!!
ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΝΑΥΠΗΓΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΑ, άρα κάτι αντίστοιχο είναι μονόδρομος μεσοπρόθεσμα και το να μας δώσουν από αυτά οι Αμερικανοί μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για μια γενικότερη διευθέτηση και για το μέλλον (FFG, ναυπηγήσεις σε Νεώριο κλπ.).
ΟΥΦ Τα είπα!!!!!!

evaggelos

βασικα οτι και να λεμε αν δε πει το ιδιο το ναυτικο τι θελλει πως το θελλει δεν ξερουμε τιποτα.Οσο για τα Τico τα παιρνεις ως ναυαρχιδα δεν το κυκλοφορεις καθε μερα δεν ειναι πλοιο να κανει την παροναξια ας πουμε ειναι πλοιο που αμα οι τουρκοι βγαλουν το περυ στην εξεδρα τοτε το στελνεις εκει κ εμφορτο να κοιτα αγερωχα(εχωντας μεκο η κορτεναερ μαζι με παπανικολης με τορπιλες οχι παπατζιλικια), αν μας το δωσουν? ρωτησαμε και ειπαν οχι? σιγουρα ab δε δινουν αλλα για τικο δεν ειμαι και τοσο απαισιδοξος. Τωρα κοστη κλπ ειναι ανεκδοτα αν υποθεσουμε οτι θελλουμε ναυτικο με παρουσια στην αν.μεσογειο αλλιως και οι μη εκσυγχρονισμενες για το αιγαιο κανουν κ δεν παιρνουμε τιποτε. Επιτελους πρεπει να αποφασισουμε αν θελλουμε αμυνα η να ειμεθα ερμεα του καθενος.Κατι ακομα¨η επομενη κυβερνηση πιθανολογω οτι ειναι περισσοτερο φιλοευρωπαικη ισως παιξει ρολο στα αμυντικα ιδωμεν!

CKfurious

Και εάν παραχωρηθούν δωρεάν πάλι θα πρέπει να δαπανηθούν 300-400 mil $ ανά πλοίο για να γεμίσουν τα ..120 cells του VLS
Και αυτά τα λεφτά απλά δεν υπάρχουν
Δύσκολο να μας τα δώσουν με τα όπλα το τζάμπα δεν υπάρχει
Επίσης δεν αξίζει να τα πάρουμε και να έχουν απάνω λιγότερα όπλα από όσα μπορεί να πάρουν
Ακόμα υπάρχει και το προηγούμενο των KIDD που μας ζήταγαν 700MIL $ και δεν αποδέσμευαν τα
Φιάσκα σαν τα άοπλα lEO2/214 δεν πρέπει να επαναληφθούν
ΠΤΉΣΗ αυτό είναι το 2o σχόλιο μου sto subject
Έκανα ένα σχόλιο χθες το βραδυ αλλα δεν το βλέπω
Το web site δεν ήταν δυνατό να ανοιχθεί μέσο internet explorer

JohnnyB

Μήπως να αφήσουμε τελείως τις καινούργιες ναυπηγήσεις (πέραν των 214 και SuperVita) και να πάμε σε έτοιμα πράγματα όπως έρχονται μπροστά μας μαζί με την πολυπόθητη αναβάθμιση των Meko?
Με προσθήκη τώρα 2 Adelaide + αγορά SM2 και αργότερα μετάβαση των βλημάτων αυτών στα επιπλέον 2 Ticonderoga μας δίνει μια σύνθεση που κυριαρχεί σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και παράλληλα δίνει την δυνατότητα συμμετοχής σε συμμαχικές αποστολές του ΝΑΤΟ:
Α’ ΦΑΣΗ
2 Adelaide [ESSM + SM2]
4 Meko 200HN (αναβαθμισμένες με ESSM)
6 Kortenaer (“αναβαθμισμένες” με NSSM)
Σύνολο 12 κύριες μονάδες στόλου (με διατήρηση σε εφεδρεία άλλων 3 μη αναβαθμισμένων Kortenaer).
Β’ ΦΑΣΗ
2 Ticonderoga [ESSM + 32 SM2]
2 Adelaide [ESSM + 8 SM2]
4 Meko 200HN (αναβαθμισμένες με μίξη ESSM + NSSM 50/50%)
4 Kortenaer (“αναβαθμισμένες” με NSSM)
Τελικό Σύνολο 12 κύριες μονάδες στόλου (με διατήρηση σε εφεδρεία άλλων 2 “αναβαθμισμένων” Kortenaer).
Απαιτήσεις: Αγορά 80 SM2 και συμπληρωματική αγορά ESSM Block 1-2.

Stavros

EVGE!!!

Tasnik

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως στην δική μας περίπτωση τα τελευταία αρκετά χρόνια το καλύτερο είναι ο εχθρός της αμυντικής μας ικανότητας. Και εξηγούμαι, και βέβαια τα Ticonderoga είναι εξαιρετικά πλοία, αλλά ο διακαής πόθος των επιτελών είναι τα Arleigh Burke τα οποία είναι ανώτερα των Ticonderoga τα οποία με τη σειρά τους είναι ανώτερα από τις εξαιρετικές για τα ελληνικά δεδομένα Adelaide που όμως μας τις πουλάνε χωρίς τους πυραύλους, αλλά δεν πειράζει γιατί οι Γάλλοι θα μας χρηματοδοτήσουν τις Belharra. Και μέχρι τότε θα έχουμε ένα γερασμένο στόλο χωρίς ανταλλακτικά, που χρήζει εκσυγχρονισμού και απόσυρσης. Μήπως δεν την πατήσαμε με τα ΤΟΜΑ, ακριβώς η ίδια ιστορία, γιατί αντί να παίρναμε σε εξευτελίστηκες τιμές τα εξαιρετικά Marder 1A3 τη στιγμή που ο διακαής πόθος των επιτελών ήταν τα ανώτερα και ακριβότερα PUMA , τελικά αποφασίσαμε να αγοράσουμε με ανταλλαγή προϊόντων τα ρώσικα και ακατάλληλα BMP-3!!! Είκοσι χρόνια μετά το μηχανοκίνητο πεζικό απλώς βολεύεται ακόμη με τα Μ-113 του Βιετνάμ.

NikolakiEfentis

Είναι προφανές πως το κόστος προς απόδοση πρέπει να μελετηθεί καλά, αλλά έιναι σαφές πως το ΠΝ δεν είναι αντίθετο σε τέτοιου εκτοπίσματος σκάφη, πάντα βέβαια υπό προϋποθέσεις.
Τα ποσά σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι τεράστια, φτάνει φυσικά η πολιτική ηγεσία να να έχει βούληση (εδώ γελάμε)…
Μια παράμετρος που θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί είναι πως τα σκάφη αυτά εισάγουν (σε περίπτωση που αποκτηθούν) στο ΠΝ έναν ακόμη τύπο αεριοστρβίλου, καθώς αν δεν κάνω λάθος τα Η/Ζ του πλοίου δεν έχουν ντιζελοκινητήρες αλλά 3 αεριοστρόβιλους Alison AK501 όπως τα Burke. Φανταστείτε λοιπόν την κατανάλωση ενός Ticonderoga όταν θα πλέει με (πχ) 14 κόμβους, οπότε 4 LM2500 θα δουλεύουν σε χαμηλά φορτία, συν 3 ακόμη αεριοστρόβιλοι για την παροχή ρεύματος…
Προσωπικά θα «έλεγα ναι» αν μπορούμε να έχουν επιχειρησιακή ζωή 15 ετών και το κόστος αποκτησης+ανακαίνησης+πυραύλων δεν ξεπερνά το 1 Δις (μιλάμε για τμηματική πληρωμή).
Σενάρια υπάρχουν αρκετά φτάνει να υπάρχει η βούληση…
Δεν νομίζω οι Αμερικανοί να έλεγαν όχι στην παρούσα συγκυρία και με δέλεαρ κάποιες εργασίες ανακαίνσης/συτνήρησης/περιορισμένης αναβάθμισης σε Αμερικανικά ναυπηγεία.

efialtis1971

Πτηση υπεροχο αρθρο απλα απο οτι εχω καταλαβει πλεον.οσο και να θελουμε ενισχυση των Ε.Δ. σε ολα τα επιπεδα απο Αεροπορια μεχρι Ναυτικο.πολυ φοβαμαι οτι πρεπει πρωτα να χαθει εθνικο εδαφος και μετα οι πολιτικοι ισως ξυπνησουν – καταλαβουν και ποιος ο ρολος των αμυντικων δαπανων.οι Ε.Δ. ειναι σαν τον πυροσβεστηρα μια φορα θα χρειαστει,εχουμε δωσει την Σουδα στους αμερικανους και αυτοι δεν μας εχουν δωσει ουτε οδοντογλυφιδα !!!και ολα εξαρτωνται απο την πολιτικη ηγεσια.αν δεν απαιτησεις δεν …. παιρνεις.

darede

Το πρόβλημα με τα Tico δεν είναι το μέγεθός τους αλλά ούτε και η πρόσδεση με τα αμερικάνικα όπλα, αλλά εάν όντως αποδεσμέυονται απο τους αμερικανούς, το πότε (αναμένουμε απόφαση του κονγκρέσου)και έαν έχουμε τους πόρους για την αγορά τους -επισκευή και συντήρηση τους- την μερική ή πλήρη φότωση τους με το οπλικό τους φορτίο. Το άρθρο δεν απαντάει και θα ηθελα περισσότερη ενημέρωση ποια απο αυτά που υποτίθεται οτι αποσύρονται, έχουν περάσει την φάση Technical Insertion-08 και ποια φέρουν την έκδοση baseline 9 του Aegis; Σίγουρα έχει περάσει το USS Mobile Bay (CG 53) .Μόνο και τότε θα μπορούσε να γίνει μια ικανοποιητική μελέτη του κόστους προς απόδοση, για να δούμε εάν μας συμφέρει. Εντύπωση βέβαια μου προκαλεί οτι ενώ έχουμε αποκλείσει τις adelaide λόγω κόστους, συζητάμε για τα tico;
https://navaltoday.com/2017/11/08/us-navys-first-aegis-baseline-9-equipped-cruiser-tests-upgrade-in-missile-shoot/

Digenis

Σωπατε που θελουμε και tico .Tico ειναι για σοβαρες μεγαλες πολεμικες μηχανες που στηριζονται σε σοβαρα οικονομικα μεγεθη και οικονομικη διαχειρηση του κρατους . Στην Ελλαδα δεν υπαρχουν σοβαρες προϋποθέσεις για τέτοια πλοία να ενταχθούν … αφηστα λοιπον για του Ιαπωνες,κορεατες ή ταιβανεζους …

KaizerAmstelVonLagerS

Ενα αρθρο που λεει πολλα.
Τα “προβληματα” που αναφερουν οι φιλοι συ-σχολιαστες ειναι δεδομενα αλλα μαλλον δεν παρατηρησαν κατι που αναφερει το αρθρο…
“Επίσης, ίσως το ΠΝ θα πρέπει πλέον να συμμετέχει και στην αντιβαλλιστική ασπίδα του ΝΑΤΟ (μαζί με έναν φόρτο πυραύλων SM-3)”
Πιστευει κανεις οτι σε αυτην την περιπτωση που ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ απο τους καουμποηδες σε εμας…οι καουμποηδες δεν θα μας δωσουν και τα πυρομαχικα για να μπορουμε να υπερασπιζουμε τις “εξεδρες” εκτοξευσης της αντιβαλλιστικης τους ασπιδας; Οχι ολα αλλα ενα σεβαστο μεγεθος.Τα SM-3 δεν θα μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο εμας ακομα και αν φερονται απο τα πλοια.Θα απαιτουν την ενεργοποιηση του διακοπτη απο τους Αμερικανους.Τα αλλα μεσα ομως που θα προστατευουν την “επενδυση” θα μπορουν.Οσο για τα κοστη χρησης…πιστευω οτι οταν μιλας για διατηρηση σε υπηρεσια των S ακομα και των λεγομενων ως εκσυγχρονισμενων…το μετρο και η λογικη εχει χαθει.
Καλως η κακως νεα πλοια θα δει το Π.Ν σε οριζοντα 15ετιας.Το να μιλαμε για Belharra/Gowind(Γερμανικα σχεδια ξεχαστε τα για οριζοντα τουλαχιστον 2 γενεων-οσοι ζησαμε την κριση το οτιδηποτε Γερμανικο ειναι κοκκινο πανι ειδικα στο θεμα των εξοπλισμων) ειναι ουτοπικο για αμεση ενισχυση και ουτως η αλλως δεν υπαρχει ΚΑΜΜΙΑ αξιολογη εναλλακτικη που να προσφερεται αλλα και να προσφερει κατι παραπανω απο τα ΗΔΗ διαθεσιμα.Οποτε το διλλημα ειναι απλο.Αν προσφερθουν..οσα προσφερθουν,οπως προσφερθουν με τις απαιτησεις που θα προσφερθουν…τα περνεις η μενεις για τα επομενα 10 τουλαχιστον χρονια οπως εισαι ελπιζοντας να μην γινει κατι που αντικειμενικα δεν θα μπορεις να αντιμετωπισεις η να σκασει κανα θαυμα απο το πουθενα και ξαφνικα να βρεθεις με 10-15 συγχρονα νεα πλοια απο αυτα που θες να αποκτησεις.Και θαυματα δεν γινονται.
Τα πλοια αυτα προσφερουν στο Π.Ν ακριβως αυτο.Ανεση χρονου και αμμεση ενισχυση.Αν τωρα μετα απο 10-15 χρονια απο σημερα δεν θα ειμαστε ικανοι να εχουμε αξιοποιησει αυτο το χρονικο διαστημα και βρισκομαστε παλι σε αναλογη κατασταση τοτε πολυ απλα δεν αξιζει να υπαρχουμε και ως κρατος.Γιατι κανεις δεν θα τρεξει να “ξανα-σωσει” ενα κρατος που δεν ειναι ικανο να αξιοποιει τον χρονο,τις καταστασεις και τα υπαρχοντα δεδομενα προς οφελος του.Ακομα και αυτοι που η υπαρξη του κρατους αυτου μπορει να επιβαλεται απο τις στρατηγικες και γεοπολιτικες τους αναγκες.Θα κοιταξει να στηριξει καποιο αλλο η στην χειροτερη..να δημιουργησει καποιο νεο πιο….ικανο.

Γιωργος

Πτηση απο περιεργεια , ποσα TICO θεωρεις οτι θα γερνανε την παστιγκα υπερ μας αν για καποιο λογο μας τα παραχωρουσαν ; Εχουν ναυπηγησει οι απεναντι δεκαδες πλοια. Ποσα TICO δηλαδη χρειαζοταν να αντιμετωπιστουν;
Υγ. θεωρητικη κουβεντα παντα

Raider7

Δεν είναι φθηνότερο να τα ναυπηγισουμε εμείς και να αγοράσουμε τα υπόλοιπα καλουδια?? Δεν έχουμε ναυπηγεία???

GPA

Μια παρατήρηση. Η Ρωσία θα εξακολουθησει να τροφοδοτεί την Ευρώπη με αέριο. Οι ανάγκες της Ευρώπης είναι τεράστιες και αυξανόμενες. Απλά με τον eastmed και άλλα έργα όπως το υγροποιημενο αέριο σπάμε το μονοπώλιο της Ρωσίας το οποίο λειτουργούσε και ως διπλωματικό οπλο. Δεν θα αποκλείσουμε την Ρωσία από τον ενεργειακό χάρτη. Αντιθέτως υπάρχει περίπτωση να γίνουμε ενεργειακό hub και να περνάει και ρώσικοε αγωγός από την Ελλάδα. Οι συμφωνίες με γειτονικά κράτη και η εξασφάλιση της σταθερότητας ευνοεί κάτι τέτοιο. Εάν η Τουρκία καταλάβει ότι έχει πολλά περισσότερα να κερδίσει από μια συνεργασία παρά από σντιπαραθεσεις αυτό μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια.

chikichiki

Φυσικά και θα τα πάρουμε, και τα 2 τους. Τυλιγμένα με κόκκινη κορδέλα θα’ρθουνε, να το θυμάστε. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναμένεται να πραγματοποιήσει έκδυση, ωσάν χρυσαλίδα, και μέσα από το παλαιό δέρμα του επαναστατίσκου θα αναδυθεί ο ίδιος ο Ρέιγκαν αναγεννημένος, ο οποίος μαζί με τον Αποστολάκη-εκλεκτό διάδοχο του Λίμαν (the chosen one που λένε και στα κοζανίτικα), θα ανακοινώσουν χάρη στα Τίκο νέο, ΕΛΛΗΝΙΚΟ Maritime Strategy για τον 21ο Αιώνα, σύμφωνα με το οποίο τα Τίκο θα συνοδεύσουν προς τα ανατολικά ελληνική αποβατική νοηπομπή η οποία υπό την κάλυψη των SM-2 και με τη συνεχή υποστήριξη των 5ιντσων καθώς και των SCALP Naval που ΦΥΣΙΚΑ θα εγκατασταθούν (δωράκι της Γαλλίας για τις [email protected]*&%^# που θα πάρουμε ως target drones για τα Τίκο) θα πραγματοποιήσουν απόβαση στη ΝΑ Τουρκία ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΤΑ ΔΥΟ, οπότε και θα ΣΥΝΘΛΙΨΟΥΜΕ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΙΣΘΕΝ τις δυνάμεις Αιγαίου και Έβρου στο πιο εντυπωσιακό pincer movement της σύγχρονης ιστορίας. Έρχονται σύντροφοι τα Τίκο, έρχεται και η Σμύρνη.
Πέρα από την πλάκα, τους λόγους τους είπαμε στην προηγούμενη ανάρτηση και ειπώθηκαν και στο άρθρο. Κανείς δεν αμφισβητεί αν τα Τίκο είναι καλά, αμφισβητείται το αν τα αντέχουμε ή αν το ενδεχόμενο υφίσταται έστω και ελάχιστα. Και απαντήσατε μόνοι σας. Εδώ δεν δόθηκαν λεφτά για τους SM-2 των Adelaide, σιγά μη δοθούν για SM-2, ESSM και ASROC, πόσο μάλλον τα μεγαλύτερα προβλήματα. Νομίζω η ιστορία τελειώνει εδώ. Από κει και πέρα ούτε οι ΗΠΑ πρόκειται να τα δώσουν σε κανέναν αλλά και να τα έδιναν μιλάμε για τέτοια στρατηγική ανατροπή (όποιος πίστευε ότι τα Kidd θα ήταν ανατρεπτικά, ας αναρωτηθεί τι θα ήταν τα Tico) που όσο η Τουρκία παίζει την αμφιταλαντευόμενη και οι ΗΠΑ κάνουν το ίδιο δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια κίνηση υπέρ της Ελλάδας. Ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν ήταν τόσο αλλοπρόσαλλη απέναντι στις ΗΠΑ καταδρομικά δεν παίρναμε. Τώρα τα περί αρμάτων γαλλικών ή μη (να πω ότι δεν είναι μονόδρομος, να πω δικαιολογείται το δίλημμα…), ή περί πληρωμάτων (προσωπικά πάντως, δε βλέπω γιατί θα είχαμε λιγότερο πλήρωμα αφού σε εμάς και θα διοικούσαν ομάδες μάχης επιφανείας ΚΑΙ θα είχαν καθήκοντα AAW), μας καίνε…δευτερευόντως.
Υ.Γ. Νομίζω ακόμα παίζεται το τι θα πληρώναμε για τη συντήρηση 2x Tico vs τη συντήρηση 3x S…

stepa

Καλα ειναι τα ονειρα θερινης νυκτος αλλα ας μας εξηγησει καποιος ,ενα τετοιο τερας τι ετησιο κοστος λειτουργιας εχει…..αληθεια με τις προπελες των super vita εχουμε καποιο νεο?

zap

Αυτην την στιγμη, το ΠΝ και η πολιτικη ηγεσια θα επρεπε ηδη να εχει επεξεργαστει και καταθεσει προταση η οποια θα εδενε την προταση της LM για τις μελλοντικες φρεγατες του ΠΝ με την δωρεαν παραχωρηση των Tico και καποιας υποστηριξης αυτων. Φυσικα εμεις θα επρεπε αν εξοπλισουμε τα Tico αλλα καλυτερα να εξοπλισουμε αυτα παρα καποια μεταχειρισμενη φρεγατα απο Γερμανια ή Ολλανδια.
Το αστρο το Ερντογαν φθινει και νομιζω συντομα οι σχεσεις ΗΠΑ-Τουρκιας-Ισραηλ θα επανερθουν, πρεπει να κινηθουμε γοργα.

Stelios

Όποιος ονειρεύεται Areligh Burke και Ticonderoga είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ξεχάσατε τα Kidd πως τα έδιναν τότε; Για να μην πω για τα Adams και τις Knox σε τι κατάσταση τις πήρε το Ναυτικό;

ΤΟΞΟΤΗΣ

η Ελλαδα λογο των νησιών δεν χρειαζεται πλοια τεράστια… αλλα κατάλληλο εξοπλισμό μονο 7, 8 κεντρικών νησιών, και 5. 6 ηπειρωτικών παραθαλάσσιων σημειων με συγχρονο εξοπλισμό / όπλα που θα καλύπτουν τα παντα στον Ελλαδικό χωρο… θα ειναι αβύθιστα αεροπλανοφόρα… ευέλικτα και ταχύπλοα πλοια εως 5000Τ, στην περιπτωση της Ελλαδος ειναι το κλειδί… διαφορετικα παμε να γίνουμε ΗΠΑ που εφεραν σε μια κλειστη θαλασσα Ανατολικη Μεσόγειο, γενικά στην Μεσόγειο πλοια επιχειρησεων ανοικτής θαλασσας – ωκεανου βλεπε αεροπλανοφόρα… τα οποια σε περιπτωση μάχης δεν εχουν καμια ελπιδα επιβιώσεως !!!

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ινδία και αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας

Με την μετατόπιση του γεωπολιτικού ενδιαφέροντος στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, η Ινδία καλείται να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, κάτι που υποστηρίζουν σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή...

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...
- Advertisement -
Card image

July#13 ΠΤΗΣΗ 2021

Αγορά 4.49
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 2014 April 2014 #335

Αγορά

Related News

O εκσυγχρονισμός των MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Για λόγους σύγκρισης με τη σημερινή κατάσταση, αλλά και κατανόηση των εξελίξεων που μας έφεραν έως και σήμερα, θεωρούμε χρήσιμο να παραθέσουμε την ανάλυση...

Γαλλική ρελάνς με παράδοση 2 FDI το 2025, ξεπερνούν οι Γάλλοι το “πρόβλημα” της Ενδιάμεσης Λύσης;

Σε μια έξυπνη εμπορική κίνηση, η γαλλική πλευρά προχώρησε σε μια σημαντική "προσφορά" προς το ΠΝ, προσφέροντας ένα από τα γαλλικά πλοία (από αυτά...

Τρίτο Πλοίο Γενικής Υποστήριξης θέλει να δωρίσει στο ΠΝ το Ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη»

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στη διάρκεια συναντήσεως που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, σήμερα Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021, ο Πρόεδρος...