Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε ο Ν. Δένδιας

7
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
«Συμμερίζομαι την απογοήτευση στη Βόρεια Μακεδονία για τη λήψη μη θετικής απόφασης των 28 σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Από τη δική μας πλευρά, κινηθήκαμε άμεσα και αναλαμβάνουμε σχετικές πρωτοβουλίες, σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ, ώστε η θετική προς τούτο απόφαση της Ένωσης να ληφθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.
Ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι προσκάλεσε τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας σε πρόγευμα εργασίας με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ, στις 9 Δεκεμβρίου.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας υπογράμμισε ότι αυτή πρέπει να εφαρμόζεται πλήρως και με συνέπεια. Εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την εφαρμογή της, πρόσθεσε όμως ότι πρέπει να γίνουν αρκετά ακόμη και σημείωσε ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας «περνούν» από την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία.
Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη που πραγματοποιεί «σε μια χώρα γείτονα και σύντομα σύμμαχο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μία χώρα την οποία προσδοκούμε να δούμε εταίρο μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο όχι πολύ μακρινό μέλλον», όπως είπε.
Όπως ανέφερε, οι διμερείς σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές και για τις δύο χώρες και οι κυβερνήσεις τους  εργάζονται για την ουσιαστική ενίσχυση και εμβάθυνσή τους, σε ευρύτατο φάσμα τομέων.
Ο κ. Δένδιας έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, στην επίσκεψή του αυτή στα Σκόπια συνοδεύεται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρο Διακόπουλο.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, στα Σκόπια «αποτελεί ένδειξη της νέας εποχής στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε και αυτός την ανάγκη υλοποίησης των υποχρεώσεων από τη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες εργάζονται συστηματικά για την εφαρμογή της συμφωνίας.
Ο κ. Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο και φίλο της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ εκτίμησε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουν νέες προοπτικές για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τις οποίες, οι δύο χώρες πρέπει να εκμεταλλευθούν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση των Συμφωνίας των Πρεσπών, λόγω των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που δρομολογούνται για τον Απρίλιο του 2020, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι η συμφωνία πρέπει να εφαρμόζεται και να υλοποιείται, ανεξαρτήτως εκλογών και σημείωσε ότι αυτή πλέον αποτελεί μέρος του νομικού συστήματος της Βόρειας Μακεδονίας και ως τέτοια δεν πρέπει να αμφισβητείται από κανέναν στο εσωτερικό.
Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών ανήγγειλαν τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα και μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα.
Ο κ. Δένδιας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στα Σκόπια είχε συναντήσεις ακόμη με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, και τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, και με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα Σκόπια.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Chris
Member
Famed Member
Chris

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων αποτελούνται από κλωνοποιημένους υπαλλήλους ξένων συμφερόντων. Και μια κριτική για την Πτήση. Η Τουρκία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ όπου οριοθετεί μονομερώς την ΑΟΖ της μέχρι την Αίγυπτο. Δεν το θεωρείτε σημαντική είδηση να το δημοσιεύσετε;

Flight and Space
Admin
Famed Member

Έστειλε που και τι;

Tasos
Member
Tasos
npo
Member
Noble Member
npo

Απ όσο γνωρίζω δεν υπάρχει έννοια μονομερούς οριοθέτησης ΑΟΖ, αλλά σε κάθε περίπτωση ό,τι λαμβάνει ο ΟΗΕ σε σχέση με Τουρκία το δημοσιεύει εδώ: https://www.un.org/Depts/los/LEGISLATIONANDTREATIES/STATEFILES/TUR.htm

Υ.Γ. πολύ σαβούρα κυκλοφορεί στον Ελληνικό τύπο. Πολύ δυστυχώς ίσως και περισσότερη απ όσο στον Τούρκικο..

ACHERON
Member
Noble Member
ACHERON

Υπάρχει άραγε κάτι (πλήν του οράματος ενός βραβείου Νομπέλ) που κάνει τους Ἓλληνες ΥΠΕΞ «ιεραποστόλους»,αντί υπηρέτες του εθνικού συμφέροντος;

Tango.Alpha
Member
Tango.Alpha

Ελπίζω να εφαρμόζεται η αρχή στη διπλωματία πράγματα γίνονται και δε λέγονται και πράγματα λέγονται και δε γίνονται. Οπότε ίσως στις συνομιλίες τους έχουμε εξηγήσει ότι δε θα αντιταχθούμε σοβαρά στους Γάλλους που λένε όχι στην είσοδο των Βορείων γειτόνων στην Ενωση αν δεν ακολουθήσουν μια πολιτική πιο ασφαλή ενάντια στην Ελλάδα. Για την Αλβανία να τους εξηγήσουμε ότι θέλουμε να κλείσει το θέμα της ΑΟΖ και για το κράτος ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία θα πρέπει να σταματήσει την υπερβολική χρήση του όρου Μακεδόνες. Και στις δημόσιες δηλώσεις λέμε πόσο τους θέλουμε (αφήνοντας απ’έξω τι τους έχουμε ζητήσει… Read more »

NikolakiEfentis
Member
Famed Member
NikolakiEfentis

Άραγε η κοινή επιτροπή για εκπαιδευτικά θέματα τί θα κάνει; Συμβιβασμό στην ιστορική αλήθεια; Η κάθε πλευρά δηλαδή θα λέει και ολίγα ψέματα για να ευχαριστηθεί ή άλλη;

Μια ακόμη “ευπρεπής” εμφάνιση του ΥΠΕΞ γεμάτη “ζήλο” για την υπεράσπιση των Εθνικών συμφερόντων και οικονομία “διπλωτικού κεφαλαίου”, ξέρετε, για να χρησιμοποιηθεί αλλού…