To 747 supertanker σβήνει τις φωτιές στον Αμαζόνιο – όχι όμως στην Βραζιλία!

8
Μοιραστείτε το άρθρο
  • 140
  •  
  •  

Η αμερικανική εταιρεία Global Supertanker έχει μετατράψει ένα αποσυρθέν επιβατικό αεροσκάφος Boeing 747 σε πυροσβεστικό, με την εγκατάσταση γιγαντιαίων εσωτερικών δεξαμενών ύδατος ή επιβραδυντικού υγρού.

O τελευταίος σταθμός του γιγαντιαίου αυτού αεροσκάφους είναι η Βολιβία – κι όχι η Βραζιλία όπως θα περίμενε κανείς – όπου θα συνδράμει στην προσπάθεια κατάσβεσης των εστιών φωτιάς που έχουν ξεσπάσει ανεξέλεγκτες στην περιοχή των τροπικών δασών του Aμαζονίου, που καλύπτουν αρκετές χώρες με κυρίαρχη βέβαια την Βραζιλία αλλά και την Βολιβία, το Περού, την Κολομβία, τη Βενεζουέλα…

Παρά την μαζική ποσότητα νερού που μπορεί να ρίξει αυτό το αεροσκάφος, δεν μπορεί μόνο του να σβήσει την πυρκαγιά. Κανένα πυροσβεστικό αεροσκάφος δεν μπορεί. Αυτό που μπορέι όμως να κάνει είναι να περιορίσει ουσιαστικά την εξάπλωσή της ώστε ο κύριος όγκος των επίγειων δυνάμεων να μπορέσει να την σβήσει πραγματικά.

Είναι απορίας άξιο πάντως γιατί κι η Βραζιλία, που δεν διαθέτει αξιόλογα εναέρια πυροσβεστικά μέσα δεν έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση των μαζικών πυρκαγιών στα τροπικά δάση του Αμαζονίου που μαίνονται εδώ και εβδομάδες.

Υπολογίζεται συντηρητικά ότι κάθε λεπτό που περνάει εξαϋλώνεται μία περιοχή όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου από πυκνό κι αναντικατάστατο «δάσος της βροχής». Πρόκειται σαφώς για παγκόσμιο πρόβλημα και σε καμία περίπτωση τοπική υπόθεση της Βραζιλίας αφού το δάσος του Αμαζονίου παράγει σημαντική ποσότητα από το οξυγόνο του πλανήτη.

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  • 140
  •  
  •  

newest oldest most voted
Notify of
Spirit
Guest
Spirit

Το θέμα για εμάς είναι η επαναφορά της χρήση επιβραδυντικού υγρού…. μέσα βρίσκονται

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

“Είναι απορίας άξιο πάντως γιατί κι η Βραζιλία, που δεν διαθέτει αξιόλογα εναέρια πυροσβεστικά μέσα δεν έχει ζητήσει διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση των μαζικών πυρκαγιών στα τροπικά δάση του Αμαζονίου που μαίνονται εδώ και εβδομάδες.”

Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε ότι μία από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ακροδεξιού Μπολσονάρο ήταν η άρση όλων των περιορισμών που στόχευαν στην προστασία του Αμαζονίου, άρα στην πραγματικότητα δεν έχει κίνητρο να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Μια και κάναμε πάλι τη συζήτηση πολιτική στοχοποιώντας τον πρόεδρο που δεν είναι δημοφιλής στην Ευρώπη, να παραθέσω ένα άρθρο που δίνει μια διαφορετική εικόνα για το θέμα του Αμαζονίου https://www.spartareport.com/2019/08/whats-the-real-story-behind-the-current-amazon-forest-fires/

Καλή ανάγνωση.

Iomar
Member
Noble Member
Iomar

Καλησπέρα,

Αφού τα πάντα είναι πολιτική, ευχαρίστως θα ανταποκριθώ στην απάντησή σας, με δύο παρατηρήσεις:

Η πρώτη είναι ότι σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Μπολσονάρο δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να άρει τους περιορισμούς που προστάτευαν – όσο γινόταν – τον Αμαζόνιο.

Η δεύτερη είναι ότι οι ιθαγενείς φυλές της περιοχής, την γη των οποίων σκοπεύει να υφαρπάξει – μάλλον έχουν μερικούς επιπλέον λόγους από την Ευρώπη για να μην συμπαθούν τον υφιστάμενο πρόεδρο.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Δημοφιλής δεν είναι ούτε στη Βραζιλία. Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να βρει κανείς την αλήθεια σε ένα site όπου κυριαρχούν απόλυτα υπερσυντηρητικές ιδέες και ιδιαίτερα απο μια ανάρτηση της οποίας ο συγγραφέας δηλώνει ….. gamer and a small businessman. A native of Utah, I also enjoy writing, researching politics & religion and spending time with the family when I have the chance, και γράφει άρθρα όπως αυτό ;
https://www.spartareport.com/2018/08/meet-the-conservative-challenger-for-senate-in-utah-tim-aalders/

Tango Alpha
Guest
Tango Alpha

Αρα με λέτε να ακούω ποιος το λέει κι όχι τι λέει. Με την ίδια λογική ο ηθοποιός Di Caprio λέει λάθος πράγματα καθώς, από ότι ξέρω δεν έχει κάποια σχετική εκπαίδευση.

Angelo
Member
Active Member
Angelo

Αγαπητέ φίλε Tango Alpha, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μόλις διαβάσει κάποιος την ανάρτηση, αναρωτιέται τι είναι αυτός που τα γράφει. Γράφει λοιπόν ο gamer ότι 30 χρόνια τα ίδια μας λένε. Όμως δεν έχει πάρει χαμπάρι ενδεικτικά ότι, από το 1990 έχουν αλλάξει τα προωθητικά αέρια στις λακ, και έχει καταργηθεί το R-12 μαζί με όλα τα ψυγεία στον πλανήτη και για αυτό δεν έχει μεγαλώσει η τρύπα του όζοντος.

x-m
Member
Famed Member
x-m

Δεν είναι αυτονόητο ;;!! Αναφορικά με τον Di Caprio , αν εννοείτε την ανάρτηση του για την Άνδρο , ανέδειξε ένα τοπικό γεγονός συνεπώς δεν είναι το ίδιο . Αν πέσω πάνω σε άρθρο του για το πως θα αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή θα αλλάξω αμέσως σελίδα. Μεταξύ των σχολίων που διαβάζετε εδώ, θεωρείτε ότι αυτά του κ.Ζηκίδη έχουν την ίδια βαρύτητα με αυτά των υπολοίπων;