28.4 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι "φούσκες" του Ερντογάν και ο νεοραγιαδισμός...

Οι “φούσκες” του Ερντογάν και ο νεοραγιαδισμός…

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

 

του Κώστα Στούπα

Κατά το ρεπορτάζ του απόλυτα ελεγχόμενου τουρκικού τύπου που αναπαρήγαγε χωρίς καμιά αξιολόγηση και κριτική επεξεργασία το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: “Σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα ότι η τουρκική οικονομία έχει σημαντικές δυνατότητες, ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπιασε την Παρασκευή το τιμόνι και οδήγησε το TOGG, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου στην Τουρκία (παράγεται από την τουρκική κοινοπραξία Turkey’s Automobile Initiative Group).

Σύμφωνα με αναφορές της τουρκικής Προεδρίας, το πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διαχειρίζεται η τουρκική κοινοπραξία TOGG ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να στηριχθεί από το τουρκικό κράτος, με φοροαπαλλαγές, ενώ η πρώτη μονάδα παραγωγής τους θα κατασκευαστεί σύντομα στην Προύσα της βορειοδυτικής Τουρκίας.

Η κίνηση αυτή, κατά την ίδια πηγή, συνεπάγεται τη δημιουργία 4.000 θέσεων εργασίας, με το καθεστώς Ερντογάν να εγγυάται ότι θα έχει αγοράσει τουλάχιστον 30.000 ηλεκτρικά οχήματα έως το 2035.

Σε ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασης, ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η Τουρκία στοχεύει όχι μόνο να πουλήσει το αυτοκίνητο στην εγχώρια αγορά, άλλα θέλει να αναδειχθεί σε διεθνές brand, αρχής γενομένης από την Ευρώπη…”.

Τουτέστιν ο τούρκος πρόεδρος (ο οποίος  συμπεριφέρεται σαν  δικτάτορας) οδήγησε ένα αυτοκίνητο το οποίο σχεδίασε, ανέπτυξε και κατασκεύασε ένα εργοστάσιο που δεν έχει χτιστεί ακόμη από μια κοινοπραξία την οποία δημιούργησαν τουρκικοί όμιλοι τον Οκτώβριο του 2019 (πριν δύο μήνες).

Τέτοιες ειδήσεις και αναλύσεις είναι απόλυτα κατανοητό να γράφονται στον Τουρκικό Τύπο, όπου υπάρχουν δεκάδες φυλακισμένοι τούρκοι δημοσιογράφοι. Αυτόν τον σκοπό άλλωστε εξυπηρετούν οι φυλακίσεις και το κλείσιμο εφημερίδων: Στο να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι και να γράφουν προπαγανδιστικές “μπούρδες”…

Λογικά ο Ελον Μασκ της Σίλικον Βάλεϋ που έχει ξοδέψει δεκάδες δισ. τα τελευταία 15 χρόνια, κατασκευάζει σήμερα περί τις 400 χιλ. αυτοκίνητα το χρόνο, έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα μυαλά της υφηλίου  και ακόμη δεν έχει βγάλει ούτε ένα δολάριο κέρδος, είναι ηλίθιος και ο φέρελπις δικτατορίσκος της γείτονος ευφυΐα.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν προσελκύει υψηλής ειδίκευσης στελέχη και εργαζόμενους από άλλες χώρες, αλλά οι πολιτικές διώξεις απομακρύνουν όσους έχουν τη δυνατότητα λόγω ειδίκευσης να φύγουν. Πολλοί αναζητούν καταφύγιο ήδη και  στην Ελλάδα.

Η δημιουργία μιας μονάδας παραγωγής αυτοκινήτων στην Τουρκία π.χ. από την Volkswagen είναι απλή υπόθεση.

Μερικές εκατοντάδες στελέχη με διαθέσιμη τεχνογνωσία δεκαετιών σε λίγους μήνες μπορούν να σχεδιάζουν και να χτίσουν ένα εργοστάσιο που θα παράγει ένα προϊόν που το έχουν παράγει ήδη σε εκατομμύρια αντίγραφα στο παρελθόν σε άλλες μονάδες.

Το φθηνότερο μοντέλο  μιας αυτοκινητοβιομηχανίας που κυκλοφορεί σήμερα στο δρόμο, πέραν του κόστους των πρώτων υλών και της συναρμολόγησης εξαρτημάτων εμπεριέχει και την τεχνογνωσία δεκαετιών και βελτιώσεων της εταιρείας που το παράγει.

Μια εταιρεία που ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2019 για να σχεδιάσει και να αναπτύξει ένα προϊόν ανταγωνιστικό αυτών της Volkswagen, της Tesla, της Mercedes κλπ. αν τα κάνει όλα σωστά στην καλύτερη περίπτωση σε 10-20 χρόνια θα έχει κατασκευάσει κάτι σαν τα Zastava της δεκαετίας του ’80. Ήτοι, φθηνά κακής ποιότητας τροχοφόρα από χρεοκοπημένες επιδοτούμενες επιχειρήσεις.

Αυτό είναι το υπεραισιόδοξο σενάριο.

Το ρεαλιστικό σενάριο είναι αυτό του ελληνικού κλεπτοκρατικού “σοσιαλισμού” της δεκαετίας του ’80.

Δηλαδή, η δημιουργία κάποιων μονάδων σαν την Πυρκαλ, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ  που θα φυτοζωούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η συμμετοχή ιδιωτών σε σχέδια που έχει εκπονήσει το κράτος συνίσταται στο εύκολο κέρδος από τη διασπάθιση μερικών δισ. των φορολογουμένων.

Στα νεοθωμανικά όνειρα του Ερντογάν η Τουρκία φαντάζει σαν το οικονομικό και πολιτικό ηγέτη μιας ισλαμικής αυτοκρατορίας από την Ευφράτη μέχρι το Μαρόκο και τα όρια της Κεντρικής Ευρώπης.  Σ’ αυτό το κόσμο η  Τουρκία θα σχεδιάζει και θα αναπτύσσει μεταξύ άλλων και τεχνολογία και οι άλλοι αντί να αγοράζουν κορεάτικα ή γερμανικά αυτοκίνητα και τοστιέρες θα αγοράζουν τούρκικα.

Η πραγματικότητα όμως  είναι πως η Τουρκία από τη στιγμή που έχει εκδηλώσει αυτά τα σχέδια έχει αποκτήσει περισσότερους εχθρούς παρά φίλους στον ισλαμικό κόσμο.

Το τουρκικό οικονομικό “θαύμα”…

Είναι αλήθεια όμως πως η Τουρκία τα τελευταία χρόνια προσελκύει πολλές επενδύσεις και αναπτύσσεται παραγωγικά. Προσελκύει όμως τις παραγωγικές επενδύσεις που θέλουν να απομακρύνουν  οι ευρωπαίοι από την Ευρώπη και όχι σε κλάδους αιχμής. Επίσης προσελκύει επενδύσεις που θέλουν να αποφύγουν την Κίνα προκειμένου να μην βρεθούν εν μέσω ενός εμπορικού πολέμου. Η Τουρκία όμως δεν είναι Κίνα, είναι Ελλάδα του ΄60 όταν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ένδυσης έραβαν εδώ τα ενδύματα που πωλούσαν στις αγορές τους.

Η Tesla επέλεξε τη Γερμανία για να φτιάξει το νέο της εργοστάσιο παρά το γεγονός πως οι μισθοί θα είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που θα πλήρωνε σε χώρες όπως η Τουρκία ή η Σλοβακία.

Στην Τουρκία η Φόλκσβαγκεν θα παράγει μοντέλα με μηχανές εσωτερικής καύσης για την Ανατολική Ευρώπη. Το γεγονός πως η τούρκικη αγορά απορροφά κάθε χρόνο 170.000 μοντέλα της VW και το χαμηλό εργατικό κόστος έπαιξε ρόλο.

Σε δέκα χρόνια από σήμερα όμως τα περισσότερα αυτοκίνητα που θα πουλιούνται στον κόσμο θα είναι ηλεκτροκίνητα και αυτοοδηγούμενα. Σε 20 χρόνια τα αυτοκίνητα θα τυπώνονται στο συνεργείο της γειτονιάς από τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Η χώρα “Ακρίτας”…

Η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία για δύο λόγους. Ο ένας είναι σαν ένα υποκατάστατο της φθηνής κινέζικης παραγωγής για το ενδεχόμενο επιβολής φραγμών στις κινέζικες εισαγωγές. Και ο δεύτερος είναι σαν ένα ισχυρός συνοριοφύλακας της Δύσης ικανός να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές αλλά και τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή  κυρίως για  τις ενεργειακές ροές από τον Περσικό Κόλπο.

Αυτό το δεύτερο είναι επικίνδυνο σενάριο για την Ελλάδα που έχει εδαφικές διαφορές με την Τουρκία. Οι σύμμαχοι προκειμένου να λύσουν το δικό τους πρόβλημα μπορεί να πιέσουν την Ελλάδα να αποδεχτεί εξελίξεις που θα την αποσταθεροποιήσουν…

Η Τουρκία όμως λόγω της δημογραφικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος δεν αρέσκεται στον ρόλο του “μπράβου στην πόρτα” της Δύσης ούτε του ανειδίκευτου που δουλεύει στα “φασονατζίδικα”.

Βλέπει τον εαυτό της σαν περιφερειακή οικονομική, στρατιωτική και πολιτική οντότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μεθοδεύει σχέδια για αμυντικές βιομηχανίες και επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Προς το παρόν μιλάμε για σχέδια και επικοινωνιακές “φούσκες” σαν το ηλεκτρονικό αυτοκίνητο που οδήγησε ο Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα το εργοστάσιο παραγωγής του οποίου δεν έχει πάρει ακόμη οικοδομική άδεια.

H ελληνική τουρκολατρία…

Ο τύπος στην Τουρκία ελέγχεται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν και για αυτό θριαμβολογεί για τα τεχνολογικά επιτεύγματα της γείτονος ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Συχνά τα διθυραμβικά τουρκικά δημοσιεύματα μεταφράζονται λόγω τεμπελιάς, οικονομικού αναλφαβητισμού και συναισθηματικού συμπλέγματος κατωτερότητας αυτούσια στον Ελληνικό Τύπο.

Διαβάζουμε “σεντόνια” για τα οπλικά συστήματα τμήματα των οποίων θα κατασκευαστούν στην Τουρκία και ελάχιστα π.χ. για το γεγονός πως σημαντικά τμήματα των 3 υποβρυχίων τύπου Παπανικολής (τα τέσσερα αυτά υπερσύγχρονα ΥΒ αποτελούν το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ελλάδας στον Αιγαίο και ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει μετά τα πυρηνοκίνητα) έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα.

Ένα υποβρύχιο, μια φρεγάτα ή ένα Drone είναι ένα σύνθετο κατασκεύασμα και περιλαμβάνει, εκτός από τον σκελετό και μεταλλικό κέλυφος, χιλιάδες συστήματα που έχουν σχεδιάσει, αναπτύξει και κατασκευάσει εκατοντάδες εταιρείες σε δεκάδες χώρες. Συνήθως ο σκελετός είναι λαμαρινοδουλειά και δεν διαφέρει πολύ από αυτό που κάνουν δεκάδες εταιρείες και μικρά ή μεγάλα ναυπηγεία στην Ελλάδα.

Επίσης σπάνια θα διαβάσει κανείς στον ελληνικό τύπο για τις ελληνικές εταιρείες που αναπτύσσουν υψηλής τεχνολογίας συστήματα για οπλικά συστήματα όπως π.χ. οι πύραυλοι Patriot. Αντιθέτως, αν κάποια τούρκικη εταιρεία αναλάβει την προμήθεια γράσου για τα φορτηγά που μεταφέρουν τους S-400 θα υπάρξει ομοβροντία δημοσιευμάτων στον ελληνικό τύπο…

Θυμάμαι πριν 25-30 χρόνια μια επίσκεψη στη μονάδα της ΜΕΤΚΑ στο Βόλο που διέθετε μια γραμμή παραγωγής που έκανε τις μεταλλικές επιφάνειες των τουρμπινών για παραγωγή ηλεκτρισμού, τόσο λείες όσο οι επιφάνειες των υπερσύγχρονων υποβρυχίων εκείνης της εποχής. Η ίδια εταιρεία σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη εκείνης της εποχής και έχει κερδίσει κατά κράτος ισχυρότερους ανταγωνιστές από τις τουρκικές αντίστοιχες εταιρείες σε όλη της Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Τώρα προχωράει προς την Κεντρική Αφρική.

Είναι αλήθεια όμως πως τέτοια παραδείγματα αποτελούν ελληνικές εξαιρέσεις.

Αν η κοινή γνώμη που αυτοοικτίρεται για την ελληνική υστέρηση θέλει επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας στη χώρα, ας πιέσει το πολιτικό προσωπικό  να μεταρρυθμίσει κατά πρώτον το δημόσιο και τη δικαιοσύνη.

Μετά ας εξασφαλίσει  πως επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας (αμυντικές ή άλλες…) θα έχουν μηδενική φορολόγηση για τα πρώτα 20 χρόνια. Επίσης οι εργαζόμενοι σε αυτές θα φορολογούνται με συντελεστή 10%. Αν μάλιστα υπάρξουν ειδικές οικονομικές ζώνες για τέτοιου είδους επενδύσεις με υπερσύγχρονες δημόσιες,  δικαστικές, υγειονομικές κλπ. υπηρεσίες είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν επενδύσεις και σε βάθος 10-20 ετών, όλοι θα μιλάνε για το ελληνικό οικονομικό θαύμα…

Ως τότε θα αυτομαστιγωνόμαστε με τα “φύκια για μεταξωτές κορδέλες” που πουλάει στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ο Ερντογάν;

Αν μάλιστα το κράτος σταματήσει να παίζει δεσπόζοντα ρόλο στην ελληνική οικονομία, θα σταματήσουν και οι διαπλεκόμενες και άρα κρατικοδίαιτες ζημιογόνες εκδοτικές επιχειρήσεις που αναμεταδίδουν ό,τι βρίσκουν εκτός αυτών που αφορούν τις δουλειές του αφεντικού τους…

Καλή χρονιά!

 

Αναδημοσίευση κατόπιν αδείας από το capital.gr

To άρθρο μπορεί να βρεθεί στη διεύθυνση

https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3401970/oi-fouskes-tou-erntogan-kai-o-neoragiadismos

[email protected]


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  
- Advertisement -

86 ΣΧΟΛΙΑ

86 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
My_name_is_Nobody

Ο Αcinci (Επιδρομέας) πάντως θα κάνει προπαραγγελία.
Όταν κάνει test drive θα μας ενημερώσει για τις επιδόσεις του, άπιστοι Θωμάδες.

Akinci

Only for you Anastasios 😉

In my other message I wrote about Teknopark Istanbul.

Just for you: IT Valley of Türkiye, where TOGG’s Headquarters are 😉

https://youtu.be/CMAQ0eLUBr8

My_name_is_Nobody

Επιδρομέα του γλυκού νερού να το παραγγείλεις σιμπιζάκι.
comment image

Tarkan
My_name_is_Nobody

Καλός το το νέο τουρκοτρόλ.
Εσένα τι σημαίνει το ονοματάκι σου;
Δυνατός;

ΥΓ
Ρε Αϊνστάιν σε όλους το ίδιο λινκ πόσταρες;

nigozs

Οι τρεις τελευταίες παράγραφοι τα λένε όλα !
Καλή χρονιά !!!

sidnik77

Εδώ η γείτονας θα βάλει σε παραγωγή σε μερικά χρόνια το επόμενο στελθ μαχητικό, σε ένα ψωρο ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα κολλήσει.

Nikolaos

Ωραία μπήκε η χρονιά στο περιοδικό! Μπράβο! Ένα άρθρο αιχμής από έναν δημοσιογράφο που στήνει εδώ και χρόνια μια όαση ορθολογισμού στην ελληνική πραγματικότητα. Μερικές από τις προτάσεις (για ειδικές οικονομικές ζώνες κλπ) χωλαίνουν και είναι αμφίβολης συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο. Το περίφημο ζήτημα της ταχύτητος απονομής της δικαιοσύνης είναι στην Ελλάδα άκρως παρεξηγημένο: Δεν απαιτούνται μόνον αποφάσεις που εκδίδονται σύντομα, απαιτούνται προπάντων σωστές αποφάσεις, και αν αργήσουν και λίγο δεν χάθηκε ο κόσμος … οι εξ ημών και υμών συνάδελφοι δικηγόροι μπορούν σίγουρα να περιγράψουν το … μούδιασμα που τους πιάνει όταν πληροφορούνται την ταχύτατη έκδοση μιας απόφασης… Read more »

George

Έχετε δει πόσες ημέρες μεσολαβούν για την έκδοση απόφασης για εμπορικά ζητήματα στην Τουρκία?
Για τους στόχους που υπάρχουν στο project που τρέχει υπό την αιγίδα του Ερντογάν για τη παραπέρα μείωσή τους?
Για τους ενδιάμεσα ορόσημα του project?
Για την διετή προετοιμασία του?

Nikolaos

Όχι. Έχω δει όμως απόφαση (ελληνική) ασφαλιστικών μέτρων σε υπόθεση εμπορική, υψηλοτάτου οικονομικού αντικειμένου και ερμηνευτικής δυσχέρειας, ειδικότερα αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων της ανώτατης δυνατής επιστημονικής στάθμης (γενετική) με πανελλήνια (αν όχι πανευρωπαϊκή) πελατεία, η οποία απόφαση δέχεται πρόθεση αθέμιτης απόσπασης πελατείας (…) από το γεγονός ότι η δεύτερη εισελθούσα στην αγορά έχει … “εργαστήρια πλησίον της πρώτης, εντός ακτίνος 2000 μέτρων”, ως εάν επρόκειτο για συνοικιακά κομμωτήρια. Και φυσικά είναι ένα μόνο από πάμπολλα παραδείγματα. Σημειωτέον ότι στα θέματα ανταγωνισμού και βιομηχανικής ιδιοκτησίας, στο 90& των περιπτώσεων η ηττηθείσα στα ασφαλιστικά μέτρα επιχείρηση δεν επιβιώνει μέχρι την εκδίκαση… Read more »

George

Υπάρχει ένας δείκτης για το κατά πόσο οι αποφάσεις της δικαιοσύνης μιας χώρας είναι γρήγορες και σωστές ή πρόκειται για μια χώρα με αρνησιδικία & μαφιόζους ολιγάρχες
Λέγεται: Ξένες επενδύσεις. Εκεί ψηφίζουν όχι τα λόγια αλλά τα χρήματα.
Αν στο xls αυτό ως χώρα έχεις χαμηλή θέση δηλαδή λέει ότι είσαι μπουνταλάς, ε τότε είσαι μπουνταλάς!
Επίσης έχει και το κληρονομικό χάρισμα αυτός ο δείκτης.
Σου λέει από τώρα αν το παιδί σου θα πάει μετανάστης και θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του (ίσως και δυο μούντζες).
Εννοείται ότι οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα, χώρες και καταστάσεις είναι συμπτωματική

Nikolaos

Κοιτάξτε, το να αναδεικνύουμε το πολυσύνθετο των προβλημάτων δεν σημαίνει ικανοποίηση από τα κακώς κείμενα. Φυσικά όμως, τα ξόρκια δεν κοστίζουν τίποτε. Ούτε μόχθο, ούτε χρήματα. Όλοι αναζητούν μια “εύκολη” λύση, για να πουν ότι κάτι έγινε (όπως οι δύο τελευταίες, παρούσα και πρώην, κυβερνήσεις με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, που είναι βούτυρο στο ψωμί των παλιανθρώπων και τους επιτρέπει να κρατήσουν για ακόμη περισσότερο χρόνο τα χρήματα που οφείλουν στα θύματά τους). Θυμάμαι τώρα τον (νυν παραστάτη των αναρχοαυτόνομων και πρώην ακραιφνή οπαδό της “απορρύθμισης”, μαχητικότερο του Ρέηγκαν και της Θάτσερ), γνωστό και μη εξαιρετέο Γιάννη Ραγκούση, που είχε (ως… Read more »

chriss8

Nikolaos Nikolaos καλημέρα! Αφού είσαι στον χώρο ποια 1-2 μέτρα, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα, θα έφερναν αποτελέσματα? Είμαστε πράγματι στα όρια της αρνησιδικίας

Nikolaos

Αγαπητέ chriss8, η τελευταία σου πρόταση υποδηλοί κάποια προσωπική εμπειρία. Πρόκειται για αστική/εμπορική, ποινική ή διοικητική υπόθεση; Η απάντηση διαφέρει κατά περίπτωση. Δες και κάποια σχόλια μου παρακάτω για το θέμα των αναβολών που έθεσε άλλος αναγνώστης. Για την πρώτη και πλέον οικεία σε μένα κατηγορία (αστικές/ποινικές υποθέσεις), το μυστικό δεν βρίσκεται, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σε δικονομικές ρυθμίσεις (αφού πλέον η οιαδήποτε “επιτάχυνση” θα έχει κόστος ουσιαστικής δικαιοσύνης), αλλά σε μηχανισμούς αποθάρρυνσης της νοσηρής κουλτούρας πληρωμών (οι μισοί κάνουν δουλειές με δανεικά, χωρίς δικό τους φράγκο, και οι δανειστές δεν έχουν τρόπο να ελέγξουν τη φερεγγυότητά τους και… Read more »

Nikolaos

chriss8 chriss8

see above

x-m

Καλή Χρονιά!! Το άρθρο σε γενικές γραμμές δεν τα λέει άσχημα , αν και βρίσκω πιο ενδιαφέρον το δικό σας κείμενο απο του κ. Στούπα.
Εκεί που θα διαφωνήσω μαζί σας είναι ότι αποτελεί όαση ορθολογισμού.Αντιθέτως, θεωρώ πως φοράει ιδεολογικές παρωπίδες γεγονός που τον καθιστά ανελαστικό.

Nikolaos

Επίσης, με υγεία και ευτυχία! Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Όαση ορθολογισμού τον χαρακτηρίζω προπάντων για την τάση του να λέει με τον όνομά τους κάποιους κοινούς τόπους, που στην Ελλάδα είναι ταμπού. Για τις λύσεις όμως που εισηγείται θα συμφωνήσω εν μέρει μαζί σας ότι συχνά οι θεμελιώδεις παραδοχές του τον οδηγούν σε ορισμένες υπεραπλουστεύσεις.

Chev chelios

Πρέπει να απαγορευτούν οι αναβολές λόγω κωλύματος δικηγόρου και γενικά όλες οι αναβολές. Είναι κοινή πρακτική όταν δεν αρέσει ο δικαστής να ζητείται αναβολή για χψ λόγους

Nikolaos

Είμαστε σε καλό δρόμο, στον πρώτο βαθμό οι αναβολές πρακτικά έχουν εκλείψει, καθώς δεν απαιτείται παρουσία του πληρεξουσίου δικηγόρου στη συζήτηση με τη νέα τακτική διαδικασία, απλώς να έχουν κατατεθεί οι προτάσεις εντός της νόμιμης προθεσμίας. Στο Εφετείο βέβαια … Κακώς τις δέχονται οι δικαστές, αφού ούτε μάρτυρες εξετάζονται, και η παράσταση γίνεται και με δήλωση … Ενίοτε οι αναβολές είναι με συμφωνία όλων των διαδίκων, επειδή διεφάνη προοπτική να συμβιβασθούν … εδώ βέβαια δεν θίγεται κανείς. Τώρα, για άλλες διαδικασίες (ειδικές) και για τα ασφαλιστικά μέτρα, η αναβολή συχνά ζητείται διότι … ο εντολεύς ανακαλύπτει ότι … δεν έχει… Read more »

Iomar

Σας ικετεύω, βάζετε παραγράφους στα σχόλιά σας. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και συνάμα κουραστικά στην ανάγνωση.

epampapas

Xαζομάρες του γνωστού αρθογράφου. Για να πούμε κάτι ουσιαστικό τώρα. Η Τουρκία κατέχει την περιοχή του Μαρμαρά. Αυτή παράγει πλεόνασμα κεφαλαίου. Το πλεόνασμα αυτό, όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιοχές του πλανήτη, τροφοδοτούσε αυτοκρατορίες, δηλαδή κατάκτηση εδαφών. Στην εποχή μας που κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό κάθε χώρα επιλέγει μια ιδιαίτερη πολιτική αξιοποίησης που της ταιριάζει. Η Γερμανία π.χ. να υποδουλώσει οικονομικά την ηπειρωτική Ευρώπη μέσω του ευρώ, οι ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στις θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κόσμου κ.α. Η Τουρκία λόγω ψυχρού πολέμου ήταν εγκλωβισμένη. Ότι κεφάλαιο είχε το έδωσε στην Ανατολία και την έκανε εξίσου έφορη με την… Read more »

Dimitris_jp

“Σημείωση, Η γωνιά αυτή του πλανήτη ήταν δικιά μας για χιλιάδες χρόνια και την χάσαμε και δεν μπορέσαμε να την ανακτήσουμε. ”

Την χασαμε? Δηλαδη δεν θα αλαξουν ποτε ξανα τα συνορα?

comment image?auto=webp&s=8e579ca417e1ef31fc2010929810b53792a80dee

Dimitris_jp

comment image?auto=webp&s=8e579ca417e1ef31fc2010929810b53792a80dee

chikichiki

Δεν κατάλαβα τίποτα.

Kimon

Μάλιστα με μια πρόταση και χωρίς κανένα επιχείρημα απορρίπτετε το δημοσιογραφο και μάλιστα με απαξιωτική φράση (χαζομάρες του γνωστού δημοσιογράφου) και μετά καταθέτετε την άποψη σας χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει μια συνέχεια στις σκέψεις σας και αφήνοντας πολλά ερωτηματικά Σε κάποια σημεία λέτε και κάποια ορθά όπως επένδυση σε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση, αλλά παλι χάνεται το νόημα Ίσως κατά την δική σας αντίληψη θα έπρεπε να βγούμε από την ΕΕ ώστε να μπορούμε να επιδοτούμε κι εμείς τις αεροπορικές αλλά για μια στιγμή… Το κάναμε αυτό με την ολυμπιακή και που μας έβγαλε; Μάλλον κατά την άποψη σας η συνεχή… Read more »

neuromancer

Δεν αντιλαμβάνομαι που είναι το πρόβλημα στο να πλασάρεις πρώτα ένα prototype και μετά να φτιάξεις το εργοστάσιο. Επίσης στο σπίτι του κρεμασμένου δεν πρέπει να μιλάνε για σχοινί (βλ. εγκαίνια μετρό θεσ/νικης πριν κάτι μήνες). Τέλος, η αγορά που στοχεύει ο Elon είναι κατ’αρχήν η δυτικοερωπαϊκή που είναι μια ώριμη και απαιτητική αγορά, τόσο απαιτητική που θα στραβοκοιτάξει ένα τουρκοφτιαγμένο tesla έναντι ενός γερμανοφτιαγμένου, πόσο μάλλον όταν οι γερμανικές εταιρίες θα είναι οι ανταγωνιστές του.

zap

Ολα τελεια, αλλα το αυτοκινητο που οδηγησε ο Ερντογαν, ποιος και που το κατασκευασε;

TurkO

Designed and prototyped by Italian design company pininfarina.

Kimon

Άρα μετά το σαματά-κουνουπ /ATAK , το τσαμπουκα-τρακτερ /ALTAY τώρα κλέβουμε και την Ιταλία;

Tarkan

The pininfarina was choosen to help not design wholly.

evaggelos

χαζομαρας το αναγνωσμα δεν υπαρχει τουρκολατρια αλλα μαλλον τουρκοφοβια αφου αναπτυσονται τρομερα παντου και χωρις να ειναι στην ευρωπαικη ενωση κ τα αναλογα καλουδια. Οσον αφορα την βλακεια περι τεσλα κ τουρκικου οχηματος ενημερωτικα αλλη διαδικασια ακολουθει η μια ετερεια αλλη η αλλη καθως αλλες προδιαγραφες κ αξιες αρα δεν συγκρινονται ειναι σαν να συγκρινεις την φεραρι με ντατσια αλλο το ενα αλλο το αλλο η ντατσια ως ρουμανικη φτιαχνει φθηνο οχημα για χωρες της αν.ευρωπης με βοηθεια της ρενο το ιδιο κ οι τουρκοι με τους ιταλους.Εκτος αν τα μπορα,γιλντιριμ,ανατολου,ατακ κλπ δεν ειναι τουρκικα.Το οτι κανουν προπαγανδα ειναι θεμιτο… Read more »

Λάζαρος

Σωστά, αλλά στη περίπτωσή μας, τουρκολατρία = τουρκοφοβία. Καλή Χρονιά!

Pillars

Σίγουροι Τουρκολάτρες αυτοί που ανέχθηκαν τα Σεπτεμβριανά το 55, τον Αττίλα το 74, τα Ίμια το 96, την αποκοίμιση του Ελληνικού λαού, την Τουρκική βιομηχανική, τεχνολογική ανάπτυξη, τη Μακεδονική πλαστογραφία και το μεταναστευτικό χάος πρόσφατα! Αν είμαστε Τουρκόφοβοι εμείς που παλεύουμε να γυρίσει το ισοζύγιο ισχύος υπέρ μας, που ελπίζουμε να αναπτυχθούμε σαν το Ισραήλ βιομηχανικά και τεχνολογικά με διεθνές κύρος και αξιοπιστία, που ονειρευόμαστε να απωθήσουμε τους βάρβαρους από τις πατρογονικές μας εστίες στην Κύπρο, Ανατολική Θράκη και Μικρασία τότε δεν είμαστε καθόλου το ίδιο με τους Τουρκολάτρες!

Tarkan
George

Ενα πρωτότυπο δεν χρειάζεται εργοστάσιο κατασκευής αν και οι εταιρείες που συμμετέχουν έχουν τις δυνατότητες να το κατασκευάσουν. Το θέμα είναι αν μπορεί να πουλήσει κι όλα τα υπόλοιπα γίνονται. (Αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο!) Άλλωστε κι ο Elon ένα Lotus πήρε και του έβαλε μπαταρίες για να ξεκινήσει. Αυτό ήταν το πρώτο Tesla μια και ο άνθρωπος δεν έφτιαχνε αυτοκίνητα στο χωριό του! Η κίνηση του Ερντογάν αποσκοπεί να ανεβάσει τη Τουρκική βιομηχανία στο value added ladder που λένε στα δικά μας χωριά. Αυτό σημαίνει καινοτομία γι’αυτό και δεν παρουσίασε ένα 4κύλινδρο Το πρόβλημα είναι ότι είναι ακριβώς αυτό… Read more »

Miscojones

Εξαιρετικό άρθρο. Συγχαρητήρια.

Νάσος

Επιτέλους!!! Βαρεθήκαμε να ακούμε παπατζες και σαλαχια.

flashg

Να ήτανε η ζήλια ψώρα θα κολλούσε όλη η χώρα. Ακόμα κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Τουρκική βιομηχανία είναι εικονική πραγματικότητα. Η μόνη εικονική πραγματικότητα είναι προς το παρόν η Ελληνική ανάπτυξη.

Tarkan
kouk21

Θα συμφωνησω μονο στο κομματι που αναφερεται στο ρολο των ΜΜΕ στην Ελλαδα.Ηδη εχει αρχισει το παραμυθι απο καθε λογης λαγους και παπαγαλους για διμερη διαπραγματευση και συνεκμετάλλευση του Αιγαιου και των οποιων κοιτασματων υπαρχουν στην ανατολικη μεσογειο σαν η μονη λυση για να μην γινει πολεμος.Ο Μητσοτακης με τον Δενδια ειναι ετοιμοι για ολα απο καιρο και με αντιπολιτευση τον βορειομακεδονα Τσιπρα δεν θα εχουν σοβαρες αντιδρασεις στη βουλη.Αλλα να μιλαμε για “φουσκες Ερντογαν” τη στιγμη που απασχολει χιλιαδες ατομα στην αμυντικη του βιομηχανια και εχει χειροπιαστα αποτελεσματα απο την επενδυση που εχει γινει στον τομεα αυτο το βρισκω… Read more »

Tango.Alpha

Αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αξιόπιστες “νησίδες ποιότητας και ανάπτυξης” δε θα είχαμε φτάσει στο σημείο που είμαστε. Εχοντας σημαντική εργασιακή εμπειρία σε μικρές ελληνικές επιχειρήσεις που έλαβαν σημαντικές επιδοτήσεις (όπως μαρτυρούσαν σχετικές πινακίδες) οι επιχειρήσεις αυτές ήταν οι χειρότερες που έχω συναντήσει. Αν η πρόταση του δημοσιογράφου γίνε δεκτή (οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βάλουν μέσο για να υπηρετήσουν σε αυτές τις περιοχές λόγω καλύτερων συνθηκών, ενώ δεκάδες “επιχειρηματίες” θα στήσουν εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και θα τις διαλύσουν λίγο πριν λήξει η περίοδος μηδενικής φορολογίας. Η εμπειρία της διαχείρισης των κοινοτικών προγραμμάτων στη Βόρειο Ελλάδα, με εταιρείες να κλείνουν και να… Read more »

ΠΗΛΕΑΣ

Όπως πάντα, η Ελληνική Δημοσιογραφική Υπερβολή, αυτή τη φορά από την ανάποδη. Και αυτοαναίρεση, προς το τέλος. Να θυμίσω την Μέρκελ: “Η Τουρκία είναι δύσκολος, αλλά απαραίτητος εταίρος” την άτακτη υποχώρηση των ΕΝΙ και ΤΟΤΑL, την Ισραηλινή δήλωση “δεν θα κάνουμε πόλεμο κιόλας”, την Αιγυπτιακή χρονοτριβή για ΑΟΖ κοκ. Κατά την γνώμη μου “όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”. Δυστυχώς και επικινδύνως.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Μάλιστα το κράτος θα σταματήσει να παίζει δεσπόζουσα ρόλο στην οικονομία! Και ποιος θα τον παίζει; οεο ! Οι λαμόγιο ιδιώτες που έχουν πάρει θαλασσοδάνεια και τα έχουν πάει όλα στη Βουλγαρία! Και πουλάνε τα προϊόντα τους στον Έλληνα άνεργο!!

chikichiki

Οι λαμογιοιδιώτες, που ανεξαιρέτως βρίσκονταν σε σύμπραξη με το κράτος για τις βρωμοδουλειές τους. Οι λαμογιοιδιώτες, που έχουν κάνει την Ευρώπη έναν ανεπτυγμένο παράδεισο στον οποίο συρρέουν οι νέοι Έλληνες κατά χιλιάδες ενώ εμείς συνεχίζουμε την χρεοκοπημένη συνταγή του κράτους-επιχειρηματία. Καταραμένοι ιδιώτες! Ξέρω ότι είναι σοκαριστικό αυτό που λέω αλλά η Ελλάδα είναι ιδεολογικά, πολιτικά, συνταγματικά ένα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ κράτος. Στον καπιταλισμό ο ρόλος του κράτος είναι ΕΠΟΠΤΙΚΟΣ, όχι επιχειρηματικός. Το κράτος-επιχειρηματίας που στήσαμε μας έβαζε και μας βάζει μέσα κάτι δισ. κάθε χρόνο. Ο μόνος ιδιώτης που θα μπορούσε να κατηγορηθεί πως έχει μερίδιο ευθύνης είναι ο κρατικοδίαιτος. Διαφορετικά, δεν… Read more »

GIANNISG76

Η μία πλευρά του νομίσματος….η άλλη είναι εμείς τη φτιάχνουμε και…η τριτη ειναι ότι συμαχος μας η Γερμανία τους παραδιδει …υποβριχια….

Ellinokyprios

Οι θλιβερά τουρκόλαγνοι, πολλές φορές εθνομηδενιστές με σοβαρό προβλημα τουρκοφοβίας, μια κατάσταση που θα μπορούσε να λέγεται ‘το Σύνδρομο της Άγκυρας,’ απο το Συνδρομο της Στοκχόλμης, είναι το μεγαλύτερο όπλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν…!
Κατά τα άλλα είναι απλά ένας μεγαλομανής, που με την ζημιά που κάνει στην Τουρκία είναι, με την σειρά του, ο δικός μας μεγαλύτερος συμμαχος…!

Με μια προπαραγγελια....

του Κυριακου θα κοπουν οι μαγκες του Ερντογαν. Οχι καλε αυτου του δηθεν αμαξιου του Ερντογαν που μπορει να σου μεινει στο δρομο, αλλα του **αμαξιου** που λεγεται F35.Να δουμε μετα τι μαγκες θα κανει. 4 δις για 25 αεροσκαφη αμεσως στην ΠΑ. Μαζι με τις Μπελαρα των Αστηρ 30. Τιποτα αλλο. Μονο αυτα.

Γιαννης

Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ, ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΗΔΗ ΜΠΟΥΚΑΡΕΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ. ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΤΟ ΦΟΒΑΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ.

Spirit

Κάπου στην μέση είναι η αλήθεια… κατά την γνώμη μου.
Κάθε περίπτωση καλό ειναι να εξετάζεται μεμονωμένα και να μην τα κάνουμε όλα σαλάτα…
Σε ότι αφορά το ηλεκτρεκτικό αυτοκίνητο ειναι προφανές ότι μιλάμε για αγορασμένη τεχνολογία φασόν… το αν θα πετύχει εμπορικά εξαρτάτε από πολλά πράγματα.
Προσωπικά θεωρώ ότι δύσκολα θα καταφέρει οτιδήποτε σε σχέση με αντίστοιχα κινέζικα.

CHRIS

The author of this article correctly points out that there is no way for Turkey to produce and sell this car in only a couple years. After all, look at Tesla, not only they are loosing money, but they are having all kinds of technical and production problems. Even the Chinese with all their money, technology and manpower are still a minor player in the electric car business, at least for now. But, what is the author going to say/write in 10-15 years from now when the Turks are producing and selling this or another electric car for real? Same… Read more »

Yannis

Θα ηταν ενδιαφερον να γραφτει ενα αναλυτικο αρθρο για τους παραγοντες που οδηγησαν την Τουρκικη οικονομια στο οικονομικο θαυμα της περιοδου 1999-2016.
Οι μεταρυθμισεις που εγιναν κλπ.. Νομιζω οτι καποιες απο αυτες θα ηταν οδυνηρες στη σημερικη νεοελληνικη πραγματικοτητα.

George

2001 όχι 1999! Kemal Dervis με εξουσίες πρωθυπουργού για σχεδόν δύο χρόνια…Τον έφερε ο Ετσεβίτ στα τελευταία του μετά από μια ακόμη σχεδόν χρεοκοπία και αυτός με τη σειρά του υποσχέθηκε ότι μόλις τελειώσει τις μεταρρυθμίσεις θα ξαναφύγει για ΗΠΑ
Δεν θα ανταγωνιστεί δηλαδή το τοπικό πολιτικό σύστημα
Τελικά αυτό το έκανε ο Ερντογάν που όμως ακολούθησε τη πολιτική του Dervis

Stavrogin1

Αυτο το αρθρο ειναι απο αδεσποτο ώς περριτό. Ο Ερντο προσπαθει να φτιαξει μια μεγαλη Τουρκια και στεινει μεθοδικα το μεγαλοίδεατικο του αφηγημα. Για συγκριση ειχαμε κι εμεις καποτε ενα μεγαλοιδεατικο αφήγημα. Κριθηκε ως τετοιο εκ του αποτελεσματος.Σε 2 χρονια ειναι η επέτειος 100 ετων, κι ουτε κουβεντα. Αντιθετα ετοιμαζουμε γιορτη επος για τα 200 χρονια της επαναστασης για χαρην του δικου μας εθνικου αφηγηματος, ή ότι απέμεινε απο αυτό αφου στερουμαστε ενα νεο αφηγημα του ποια ειναι η Ελλαδα που επιθυμουμε, ποια ειναι η ταυτοτητα της και η θεση της στον κοσμο. Τι ειναι εκεινο που την ξεχωριζει απο… Read more »

Α. Πέτρου

Η TOGG είναι μια κίνηση στην σωστή κατεύθυνση διότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι το μέλλον. Και προφανώς χωρίς κρατική στήριξη δεν γίνεται να ανταγωνιστείς την VW με τα 200 δις ετήσιο τζίρο, ή την Tesla στην Silicon Valley με όλη την τελευταία τεχνολογία στην αυλή της. Υπάρχει και σημαντικό ρίσκο, δυστυχώς τα έχει και αυτά η άτιμη η επιχειρηματικότητα. Το ρίσκο εδώ δεν είναι τεχνολογικό αλλά εμπορικό. Στην Τουρκία κατασκευάζονται πάνω από 1 εκ. αυτοκίνητα κάθε χρόνο και οι υποδομές υπάρχουν. Το ζήτημα είναι αν θα πουλήσει αρκετά στην σε μια τιμή που με τις προδιαγραφές που ακούγονται, αν πουλιόταν… Read more »

Νίκος Κατσαμάκας

Ο αρθρογράφος λίγο ακόμα και θα έλεγε χωρίς περιστροφές ότι υπάρχει ελληνική αμυντική βιομηχανία. Ευτυχώς συγκρατήθηκε.

My_name_is_Nobody

Από το δεν υπάρχει αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα μέχρι το δεν υπάρχει αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία, έχει μεγάλη απόσταση.
Υποθέτω οι υπάλληλοι της Idracom της Theon και αρκετών άλλων εταιριών θα διαφωνήσουν με την ειρωνία σου.

http://www.gdaee.mil.gr/etaireies/mitroo-kataskeyaston-amyntikoy-ylikoy

Akinci

Very difficult, where to start to correct
such biased article, full of mistakes.

Just one example, TOGG didnt start its operations in October 2019. I dont know where this comes from?!?

LoI was signed in November 2017
https://www.internethaber.com/amp/yerli-otomobili-kim-yapacak-iste-5-babayigit-ve-firmalari-1820097h.htm

And TOGG established in June 2018!
https://www.togg.com.tr/content/discover

TOGG CEO Gürcan Karakaş was apointed September 1st, 2018.

I dont want to go further into the mistakes and LIES this guy has written.
But his recommendations for Greece are not that bad.
He should consider to write an UNBIASED article about http://www.teknoparkistanbul.com
https://youtu.be/XpTxRFJGaI0

Meanwhile 3 Phase about to complete and all spaces allocated

https://youtu.be/-8qA4kbuOY4

My_name_is_Nobody

Και έρχεται ο ΑΜΕΡΟΛΗΠΤΟΣ Επιδρομέας της κακιάς ώρας να θέσει τα πράγματα στην σωστή τους βάση.
Ευχαριστούμε αμερόληπτο τουρκοτρόλ.

chikichiki

“Λογικά ο Ελον Μασκ της Σίλικον Βάλεϋ που έχει ξοδέψει δεκάδες δισ. τα τελευταία 15 χρόνια, κατασκευάζει σήμερα περί τις 400 χιλ. αυτοκίνητα το χρόνο, έχει συγκεντρώσει τα καλύτερα μυαλά της υφηλίου και ακόμη δεν έχει βγάλει ούτε ένα δολάριο κέρδος, είναι ηλίθιος και ο φέρελπις δικτατορίσκος της γείτονος ευφυΐα.”

You missed this apparently. Not that you can design and build a car in 2 years from scratch anyway.

Akinci

Yes and no. You dont need to invent a wheel again. The circumstances and the advancements of 15 years ago and today are not the same. Same for financing, the consortium is strong enough and TOGG will receive heavy state incentives for at least 20 years. Also, most of you have a blurred image of Türkiye by these kind of “Analysis/News” and citing mostly from gulenist media. Türkiye has sufficient scientist, engineers a matured infrasctructure and great potential to attract further investments and brain’s 😉 Dont believe in gulenist propaganda that Türkiye is suffering a brain drain. The opposit is… Read more »

My_name_is_Nobody

Αυτός αριστερά , Επιδρομέα της συμφοράς, είναι ο τρισκατάρατος Γκιουλέν.
Αυτός δεξιά ποιος είναι;
comment image

Akinci

Just a simple question for you Anastasios.
AKP came 2002 into Power. Why did f.gulen never returned to Türkiye since he is under cia protection? Do you think cia kept him as a hostage? 😉

Or? Is it the fact what gulen himself said “Before Erdogan founded his party, he was heared to said ‘when we come to power, the gulenists are the first to be exterminated ‘ “

My_name_is_Nobody

Επιδρομέα του γλυκού νερού, τον ξέρεις ή δεν τον ξέρεις αυτόν με το μουστακάκι δεξιά;

Akinci

No, but I know Engin Civan 😉

https://youtu.be/wu7OXkSj6HE

Btw, two guys in the video to see if Türkiye suffers a brain-drain,
Or brain-gain

My_name_is_Nobody

Επιδρομέα θα σε βοηθήσω λίγο.
Βρήκα μια φωτογραφία του λίγο πιο πρόσφατη.
comment image
Τον γνωρίζεις τώρα;

Akinci

Yeah.
One of the four men ruling the world. 😉

My_name_is_Nobody

comment image

Jolly_Roger

@ My_name_is_Nobody,

Мn γελαs pε, σuγкpαтnσоu. Кαλα то εiπε! «…RUINING the World…»

🙂 🙂 🙂

chriss8

Πολύ καλογραμμένο άρθρο που έχει δίκιο στο ότι όλα αυτά που κάνουν οι γείτονες είναι το χτίσιμο ενός μεγαλοϊδεατικού αφηγήματος.

Εφόσον όμως σε όλους τους τομείς στοχεύουν ψηλά, ενώ ήδη βρίσκονται ψηλότερα από εμάς, ο τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να ήταν : ” Κύριοι πάτε για ύπνο”

Με επικοινωνιακές στρατηγικές του 1930 δεν αναχαιτίζεις την ανισορροπία με την Τουρκία. Χρειάζεται σωστή και επίσημη ενημέρωση προς τον λαό, έτσι ώστε να είναι σε θέση να δεχτεί επώδυνες θυσίες που θα του εξασφαλίσουν ένα μέλλον (ή να τις απορρίψει συνειδητοποιημένα για τις συνέπειες).

Kimon

Μια επίσημη και σωστή ενημέρωση που δεν θα έρθει όμως ποτέ..

chikichiki

Αρκεί μια επιφανειακή εξέταση για να αποδειχθεί πως δεν είναι ό,τι βγαίνει απ’την Τουρκία ένα θαύμα. Δεν αμφιβάλλω ότι η προσπάθεια είναι αληθινή, έχει όμως ξένα (και πήλινα) πόδια, βασίζεται σε καθαρή απάτη για να προωθηθεί και τα μεγαλεπήβολα σχέδια μάλλον απέχουν απελπιστικά από την πραγματικότητα.

Όσο για τα περί ημών, δυστυχώς δεν μας βολεύουν αυτά. Δεν θέλουμε εμείς το τέρας του ναζιστοακρατονεοφιλελευθερισμού στα μέρη μας. Όπα όπα, τι εννοείτε ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν έχει σχέση με φιλελευθερισμό, κανένας ανάλγητος είστε; Λίγη κοινωνική αλληλεγγύη, κ. Στούπα. Έλεος δηλαδή, έχουμε και κομματόπαιδα να θρέψουμε.

MeAnother

Να περιμένουμε οτι θα αναδημοσιευτεί και το άρθρο του κου Στουπα περι μη ανταγωνιστικότητας του East Med (https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3402226/to-poker-kai-oi-mplofes-ton-agogon) ή μόνο οτι μας χαϊδεύει τα αυτιά;

My_name_is_Nobody

Όταν ο κ. Στούπας καταλήγει να προτείνει σαν εναλλακτική χερσαίους αγωγούς μέσω Τουρκίας, αγνοώντας πως με αυτό τον τρόπο παραδίδεις ένα κομμάτι της ενεργειακής σου ασφάλειας στην Τουρκία ( ένα κράτος παρία) τότε αρχίζω να αναρωτιέμαι για την ορθότητα όλων των συλλογισμών του.
Αν ήθελε να τον πάρουμε στα σοβαρά ας μίλαγε μόνο για σταθμούς υγροποίησης.

MeAnother

Πρώτον, δεν το προτείνει. Το αναφέρει ως οικονομικότερη επιλογή.
Δεύτερον, αναφέρει ΚΑΙ σταθμούς υγροποίησης LNG στην ίδια πρόταση.
Τρίτον, ανεξάρτητα απο τα άλλα, εξακολουθεί να μην είναι ανταγωνιστικός οικονομικά, αυτό δεν αλλάζει.

My_name_is_Nobody

Από τα λίγα ελληνικά που γνωρίζω, στην κατακλείδα του κειμένου του έχει δύο προτάσεις, την υγροποίηση και την μεταφορά μέσω Τουρκίας. Νομίζω ο κ. Στούπας έχει την απαιτούμενη ευφυία να καταλάβει το άτοπο της δεύτερης επιλογής (Τουρκία) και να το αναφέρει. Το ότι δεν το κάνει, κάτι λέει, τουλάχιστον σε μερίδα αναγνωστών του κειμένου του.
Τέλος κριτήριο στις γεωπολιτικές επιλογές δεν είναι μόνο η οικονομική παράμετρος.

Nikolaos

Αν κάπου χωλαίνει ο Στούπας, είναι στην υπεραπλούστευση αρκετών πραγμάτων. Αν οι ΗΠΑ τραβούν ζόρι για να φθάσει αυτό το αέριο στην Ευρώπη, είναι για να περιορίσουν την εξάρτησή της από δυνητικά εχθρική χώρα (και για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ισραήλ με έναν σταθερό πόρο). Δεν κερδήθηκε κάτι με το να περάσει ΚΑΙ ο εναλλακτικός αγωγός από δυνητικά εχθρική χώρα! Εξάλλου, αν ίσχυε αποκλειστικά το κριτήριο του κόστους, το ποσοστό του LNG στην τροφοδοσία της Ευρώπης (ο ίδιος το αναφέρει) θα ήταν ακριβώς 0% …

Yannis

Ενδιαφερον το πρωτοτυπο του ηλεκτρικου αυτοκινητου. ΕΙναι μια αρχη. Ειδομεν για τη μαζικη παραγωγη, που σιγουρα θα παρει αρκετο χρονο. Αυτο που με ανησυχει ειναι το κρατικοδιαιτο του εγχειρηματος, αλλα αν συνδεεται με ξενες επενδυσεις (που οντως γινονται μεχρι και σημερα) τοτε ισως να ειναι αποδεκτο / αναγκαιο σε καποιο βαθμο για την αναπτυξη οικονομιων κλιμακος. Αν μην ξεχναμε οτι και η Κινεζικη οικονομια ετσι ξεκινησε : ιδιωτικοποιησεις + κρατικη ωθηση (κινητρα, φοροαπαλλαγες, προτζεκτ, πλανα) + ξενα κεφαλαια + φθηνη και σκληρη εργασια = δουλειες και αναπτυξη. Η αρχη ειναι παντα σκληρη και δυσκολη, αλλα απο καπου ξεκιναει καποιος. Αν… Read more »

Turk

You made the most reasonable comments here Yannis..exactly; if you don’t start, you will never arrive..

My_name_is_Nobody

Εμένα πάλι Yannis δεν με ανησυχεί καθόλου το κρατικοδίαιτο όλων των μεγάλων προγραμμάτων της Τουρκίας. Το αντίθετο με χαροποιεί.

Tarkan
Yannis

Θα ηταν ενδιαφερον να γραψει η Πτηση ενα αναλυτικο αρθρο για τους παραγοντες που οδηγησαν στην οικονομικη αναπτυξης της Τουρκιας απο το 1999 εως σημερα. Προς γνωση και μορφωση.

My_name_is_Nobody

Γνώση και συμμόρφωση Yannis.

Nikolaos

Μάλλον είπε να μη το κάνει να ακουστεί σαν εξώδικο 🙂 …

Akinci

Only one fact, that shows one of the reasons.

Before AKP came to power, 90% of all tax revenues were spent for rents/interests to Banks.

Today, that figure varies between 10-15%.

You can imagine that alone this fact created a huge potential for investments in education, health care and infrastructure projects.

Iomar

Είναι ενδιαφέρον πάντως το ότι η Pininfarina δεν έχούν ούτε μία αναφορά στο site τους για την “συνεργασία”.

Θα έπληττε το κύρος του νεο-σουλτάνου υποθέτω.

Alex2324

Εγώ ξέρω ότι το προσπαθούν στο σωστό μονοπάτι ( των ηλεκτρικών ) με σχέδιο και όλο το κράτος από πίσω τους να εγγυάται παραγγελίες για όλες τις υπηρεσίες του.. Όσοι το προσπαθούν τόσο πολυ κάτι θα πετύχουν , θα κερδίσουν.. Όλοι οι άλλοι μένουμε στην εύκολη κριτική και στον χαβαλέ… Και θα πάρουμε στο τέλος ότι μας άξιζε …

Το Σχόλιο της Ημέρας

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

Κύριο Άρθρο

Τι έγινε στη Λιβύη; Ποιοι βομβάρδισαν τους τουρκικούς MIM-23 HAWK, τι...

260
 Την περασμένη Κυριακή, η μέρα ξεκίνησε το πρωί με μια "περίεργη" είδηση. Τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη έγιναν στόχος αεροπορικής (!) επιδρομής, στην αεροπορική βάση...
Card image

ΠΤΗΣΗ July 2020

Αγορά 3.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2017 April #371

Αγορά 1.99 $
Card image

ΠΤΗΣΗ 2019 Φεβρουάριος #393

Αγορά 3.99 $

Related News

Μετα τον εκσυγχρονισμό των F-16C/D σε F-16V, τι; Ποιο είναι το επόμενο βήμα για την ΠΑ;

 Οι παλιοί μας αναγνώστες θα θυμούνται τα "άγχη" του 2016, 2017 και 2018. Η Τουρκία έστελνε πιλότους στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στα F-35A,...

1821: Αυτός ο άγνωστος, έρευνα του ΚΕΦίΜ-MARC αποκαλύπτει την άγνοια της Ελληνικής κοινωνίας

Με την 200ή επέτειο της Εθγερσίας να απέχει πλεόν λιγότερο από ένα χρόνο, μια έρευνα της MARC Α.Ε. για λογαριασμό του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-Μάρκος...

Μια πρώτη προσέγγιση στο Εθνικό Τυφέκιο Μ21 ΑΟΡ

Μου ζητήθηκε από την ΠΤΗΣΗ, και ευχαριστώ γι αυτό, να κάνω ένα σύντομο σχολιασμό σχετικά με την «παρουσίαση στον ΓΕΣ του τυφεκίου Αορ».Εξ αρχής...

Αντιτορπιλικά 8.000 τόνων, κορβέτες 1.000 τόνων, ή [email protected]/MMSC των 4.000 τόνων για το ΠΝ; Κι όμως το δίλημμα είναι ίδιο με το F-16 vs...

 Η παρουσίαση της ελαφριάς κορβέτας ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ από την ΟΝΕΧ (ή καλύτερη, η συμφωνία για την με άδεια κατασκευή της στην Ελλάδα), και τα άρθρα...

Κε Υπουργέ, στις ΗΠΑ ζητήστε “ότι αποσύρει το USN μέσα στο 2021”! 4 LCS, 3 περιπολικά Cyclone, 1 LSD Whidbey Island… Τα χρειαζόμαστε όλα

 To χτεσινοβραδινό άρθρο μας για τα 4 υπό απόσυρση LCS προκάλεσε έντονες συζητήσεις στα σχόλιά μας. Λογικό είναι, καθώς οι ανάγκες του ΠΝ είναι...
- Advertisement -