Tomorrow Today: Η Βρετανία σχεδιάζει τα υποβρύχια των επόμενων 50 ετών  

5
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Υποβρύχια που θυμίζουν σελάχια και μοιάζουν να σχεδιάστηκαν για ταινία επιστημονικής φαντασίας είναι η πρόταση Βρετανών επιστημόνων για τα σκάφη που αναμένεται να αλλάξουν δραματικά την μορφή των επιχειρήσεων κάτω από την επιφάνεια σε 50 χρόνια από σήμερα.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα βρετανικά concepts παίρνουν έμπνευση από την  θαλάσσια ζωή. Το σχήμα του φουτουριστικού ‘MotherShip’ του 21ου αιώνα αποτελεί συνδυασμό φαλαινοκαρχαρία και σελαχιού Μάντα και θα κατασκευάζεται με την μέθοδο της τρισδιάστατης εκτύπωσης από διάφορα κράματα και ακρυλικά υλικά, διαθέτοντας εύπλαστες επιφάνειες οι οποίες θα αλλάζουν μορφή.

Παρά το μικρό βάρος τα υλικά κατασκευής θα είναι εξαιρετικά υψηλής αντοχής, ικανά για πιέσεις βάθους 1.000 και πλέον μέτρων. Η δε πρόωση θα γίνεται με υβριδική ηλεκτρική ενέργεια από άλγη και χρήση προηγμένων τεχνολογιών (π.χ. tunnel drives) που θα στείλουν τις προπέλες στο… μουσείο ενώ η ταχύτητα εν καταδύσει προβλέπεται να φθάνει τους 150 κόμβους.

Εκτός από απίστευτα ταχύ θα είναι και αθόρυβο. Το εξωτερικό του θα καλύπτεται με ένα επαναστατικό υλικό από φολίδες γραφενίου πάχους νανόμετρου (1 νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου) το οποίο θα μειώνει την επιστροφή του σόναρ του αντιπάλου. Μάλιστα τα «λέπια» της επικάλυψης θα συγκρατώνται με την βοήθεια πιεζοηλεκτρικού υλικού επιτρέποντας τον δυναμικό έλεγχο των φολίδων σε πραγματικό χρόνο ώστε παράλληλα με την απορρόφηση ήχου να περιορίζει την οπισθέλκουσα κατά την κίνηση.

Έχοντας πλήρωμα 20 ατόμων, το ‘Mothership’ επιχειρησιακά θα λειτουργεί ως κέντρο ελέγχου και συλλογής/παροχής πληροφοριών, φορέας όπλων και υποθαλάσσια ναυαρχίδα. Και φυσικά δεν θα είναι άοπλο. Πέραν των διαφόρων ενσωματωμένων στο κύτος πολυφασματικών ενεργητικών και παθητικών αισθητήρων για το κυνήγι εχθρικών σκαφών, στις άνω επιφάνειες του υποβρυχίου θα υπάρχουν αποθήκες οπλισμού.

Το «Μητρικό Σκάφος» θα δύναται να εξαπολύει μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα σε σχήμα χελιού που θα μεταφέρουν pods αισθητήρων για μια πληθώρα αποστολών –την πρόκληση ζημιών σε ένα εχθρικό πλοίο ή την διάλυσή τους, κατόπιν σχετικής εντολής, ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό τους με το πέρας μιας επιχείρησης.

Και δεν είναι τα μόνα. Οι επιστήμονες και μηχανικοί του UKNEST, ενός βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την προώθηση της επιστήμης, της μηχανικής και της τεχνολογίας στον τομέα των ναυπηγικών σχεδιάσεων, έχουν οραματιστεί μη επανδρωμένα σκάφη που θυμίζουν χελιδονόψαρα ή μπούμερανγκ τα οποία δεν αποκλείεται να αποτελέσουν μέρος του θαλασσίου πολέμου στο μέλλον.

Για το Ναυτικό όλα αυτά δεν είναι «ασκήσεις επί χάρτου» αλλά επένδυση. «Σε 50 χρόνια προβλέπεται πως θα υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών που θα ζουν και θα δουλεύουν στην θάλασσα ή κάτω από αυτήν. Έχοντας αυτό κατά νου το Βασιλικό Ναυτικό αναζητά τον μελλοντικό του ρόλο και πώς θα είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να προστατεύσει τα συμφέροντα της Βρετανίας ανά την υφήλιο» επισημαίνει ο Αντιπλοίαρχος Πήτερ Πίπκιν, Αξιωματικός Ρομποτικής του Στόλου.

«Το Βασιλικό Ναυτικό σήμερα είναι μια από τις πλέον τεχνολογικά προηγμένες δυνάμεις στον κόσμο κι αυτό διότι πάντα αναζητούσαμε διαφορετικό τρόπο σκέψης και ιδέες απέναντι στα ειωθότα. Το 10% και μόνο των ιδεών αυτών αν πραγματοποιηθεί θα μας οδηγήσει στην πρωτοπορία των μελλοντικών επιχειρήσεων».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 


Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

5
Leave a Reply

avatar
  
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
4 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
chriskrihypnoszMy_name_is_NobodyArisGerasimos Recent comment authors

  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Gerasimos
Member
Active Member
Gerasimos

Το θέμα μου θύμισε μια σειρά της δεκαετίας του ’90 με τον τίτλο “seaQuest DSV”.Σε αυτήν τα υποβρύχια οχήματα δεν είχαν καμία ομοιότητα με οτιδήποτε υπάρχει. Δείτε το και θα με θυμηθείτε!
https://youtu.be/M6aXs42iFYk

chriskri
Member
Trusted Member
chriskri

Μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση που μιλούσαν από τότε για το CO2 που εκπέμπει η εκτροφή ζώων ( στην σειρά έλεγαν ότι την είχαν απαγορεύσει)

Aris
Member
Noble Member
Aris

Ας βρούνε λεφτά πρώτα να δουν τι θα κάνουνε με τους κουβάδες που σαπίζουν με πυρηνικά μέσα τους και ξαναμιλάμε για την επόμενη πεντηκονταετία

My_name_is_Nobody
Member
Famed Member
My_name_is_Nobody

” Οι επιστήμονες και μηχανικοί του UKNEST, ενός βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού …”
Μάλλον εκεί στο UKNEST πρέπει με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσουν κάποια χρηματοδότηση ή προσπαθούν να πάρουν χρηματοδότηση από το υπουργείο άμυνας.

hypnosz
Guest
Οικονομικός μετανάστης

Τέτοια βλέπει ο Σουλτάνος και ονειρεύεται σαλάχια…