Βρετανία: Έκθεση για τις υποκλοπές και τις διαδικτυακές επιθέσεις, αλλά και “ψάρεμα” νέων στελεχών

0
384
A communication tool is displayed at the Top Secret: From Ciphers to Cyber Security exhibition at the Science Museum in London
Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •  

Το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (Government Communications Headquarters – GCHQ), η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, αποφάσισε να βγει από τη σκιά για να σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή της, προτείνοντας στους επισκέπτες μια εξερεύνηση σε δεκαετίες απόρρητων συνομιλιών και υποκλοπών κατά τη διάρκεια της έκθεσης “Άκρως Απόρρητο: από την κρυπτογραφία στην κυβερνοασφάλεια – Top Secret: From Ciphers to Cyber Security“, που εγκαινιάστηκε χθες, Τετάρτη 10/7.

Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα πρωτότυπο της μηχανής 5-UCO που αναπτύχθηκε το 1943 για να στέλνει τα αποκρυπτογραφημένα γερμανικά σήματα στους αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων επί του πεδίου. “Αυτή είναι μια από τις πρώτες μηχανές αποκρυπτογράφησης που αναπτύχθηκαν, τόσο απόρρητη που επί μακρόν πιστευόταν ότι είχε καταστραφεί κάθε ίχνος ύπαρξής της”, δήλωσε ο αρχηγός του GCHQ, ο Τζέρεμι Φλέμιγνκ, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, με το άνοιγμά τους στο κοινό και με αυτή τη δημόσια έκθεση, η οποία έχει δωρεάν είσοδο και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2020, θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή της κυβερνο-εγκληματικότητας. “Δεν αρκεί πια να δουλεύεις μέσα στη μυστικότητα, το “άνοιγμα” είναι η δύναμή μας”, είπε με μεγάλη σοβαρότητα τονίζοντας ότι θέλει να παράσχει “εξατομικευμένες συμβουλές σε κάθε πολίτη”.

H αλήθεια είναι ότι η υπηρεσία GCHQ ελπίζει να ενισχύσει την προσέλκυση Στελεχών διαμέσου της έκθεσης στο Μουσείο Επιστημών, μέσω της Υπηρεσίας Κατασκόπων, η οποία είναι άμεσος “διάδοχος” των αποκρυπτογράφων της εποχής του πολέμου στο Bletchley Park. Κάτι τέτοιο (ο “εντοπισμός” στελεχών με δυσεύρετες ικανότητες) είναι άκρως σημαντικό, σε μια περίοδο οπού η GCHQ έχει να ανταγωνιστεί πληθώρα αντίστοιχων εταιριών από τον ιδιωτικό τομέα.

Ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης που επέτρεπε στην Βασίλισσα να κάνει ιδιωτικές τηλεφωνικές κλήσεις, μια ασφαλής τηλεφωνική γραμμή εντός βαλίτσας που χρησιμοποιήθηκε από την Μαργκαρετ Θάτσερ, και μια προσομείωση του απόρρητου χώρου της υπηρεσίας, κατασκευασμένη με Lego, είναι μερικά από τα αντικείμενα που εκτίθενται στην έκθεση.

Σε πιο νεώτερα/πρόσφατα αντικείμενα, συναντάμε τα υπολείμματα του σκληρού δίσκου του “πρώην” υπαλλήλου της NSA Edward Snowden.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

The Enigma M1070 which was used through the late 1920s and 1930s will go on show at the exhibition
The enigma machine with an exposed rotor
The Enigma M1070 was used through the late 1920s and 1930s as it became apparent it would be the main encryption device used by the Germans
The Fialka M-125 Soviet cipher machine, c.1958, used 10 rotors marked with cyrillic characters
The Pickwick phone, 1960, was used to keep transatlantic communications secure between US president John F Kennedy and British prime minister Harold Macmillan during the Cuban missile crisis

Μοιραστείτε το άρθρο
  •  
  •  
  •