Με πολλαπλούς τρόπους ετοιμάζεται να αντιδράσει η Άγκυρα σε αυτό που ο Ερντογάν ονόμασε «ψυχολογικό πόλεμο» που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ  κατά τξς χώρας του αναφορικά με τις επιβογή κυρώσεων στην Τουρκία. Πέραν των πολιτικών δηλώσεων που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις της αμερικανικής προεδρίας για την «ανάγκη οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμμορφωθούν διότι διαφορετικά θα απολέσουν έναν πιστό και πολύτιμο σύμμαχο» υπάρχουν και άλλα τουρκικά μηνύματα.

Ειδικά για το θέμα των F-35 και την πιθανότητα να επηρεαστεί η τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα η σημερινή Hürriyet αναφέρεται στην τουρκική πρόθεση να υπάρξει άμεση προσφυγή σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη βάση της παραβίασης των αρχικών κανόνων του συνυποσχετικού (MOU των εταίρων πάνω στο οποίο στηρίζεται το πρόγραμμα F-35.

Οι κύκλοι της τουρκικής κυβέρνησης τους οποίους επικαλείται η τουρκική εφημερίδα  «ξαναθυμήθηκαν» και τους ελληνικούς S-300 «προκαλώντας» την Ουάσιγκτον πριν από τις κυρώσεις προς την Άγκυρα για την αγορά των S-400 να κάνει το ίδιο και στην Ελλάδα επιδίδοντας το ίδιο τελεσίγραφο «να εγκαταλείψει τους S-300 που διατηρεί σε χρήση ή να υποστεί τις συνέπειες» θέτοντας ερωτήματα για τα «δυο μέτρα και δυο σταθμά» όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται. Για άλλη μια φορά φυσικά η Άγκυρα επιλέγει βολικά να ξεχνά ότι οι S-300 βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος λόγω του τουρκικού casus belli και του ωμού τουρκικού εκβιασμού στην Κυπριακή Δημοκρατία αρνούμενη το δικαίωμα της αυτοάμυνας που έχει κάθε ανεξάρτητη χώρα (για το θέμα είχαμε γράψει ΕΔΩ).

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. και τι γίνεται με όλα αυτά τα αμερικάνικης προέλευσης υποσυστήματα των προϊόντων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας; είναι σίγουρα και αυτά διπλωματικά χαρτιά. Η Τουρκία έχει να χάσει πολλά. Και η αμερική επίσης

    • ενα αμερικανικο εμπαργκο οπλων/συστηματων στην Τουρκία, ουσιαστικα θα τους αφοπλιζε για πολλα πολλα χρονια. Θα αχρηστευονταν στολοι αεροσκαφων και πλοιων για αρχη. Στην ουσια η Τουρκια εχει παρα παρα πολλα να χασει και σιγουρα ρισκαρει παιζοντας με εναν ιδιαιτερος ασταθη Trump.

  2. Προτείνω να ικανοποιήσουμε ΠΛΗΡΩΣ τις διαμαρτυρίες των Τούρκων σχετικά με τους S-300 που κακώς έχουμε, και να τους δώσουμε στους Κύπριους, που τους πλήρωσαν κιόλας…

  3. Λέτε να δώσουμε τους S300 με αντάλλαγμα δύο πυροβολαρχίες Πατριοτ; Δεν κακό…

  4. Αυτό με την προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι κάτι που αδυνατώ να κατανοήσω πλήρως. Στην αρχή το εξέλαβα ως δήλωση της γνωστής μηδαμινής αξίας, αλλά βλέπω πως επιμένουν σε αυτό. Με ποια βάση θα πάνε σε δικαστήριο και τι ακριβώς περιμένουν να κερδίσουν είναι ένα άκρως ενδιαφέρον ερώτημα, αν φυσικά πάρει κανείς στα σοβαρά αυτά που λέγονται. Όσο για τους S-300, το γεγονός ότι επιμένουν στο θέμα προκαλεί εγκεφαλαλγία 50ού βαθμού. Ώρες ώρες αναρωτιέμαι πόσοι Τούρκοι θυμούνται ή γνωρίζουν αρκετά για το θέμα των S-300 ώστε να αντιλαμβάνονται πόσο μεγάλη απόσταση χωρίζει τα γεγονότα από την παρουσίαση της κυβέρνησης Ερντογάν.

Comments are closed.